Friday, June 10, 2011

PERJANTAI 10.06.11

1. JISR AL-SHUGHOURIN kaupunkilaiset pelkäävät Syyrian armeijan rankaisutoimia, joilla presidentti Bashar Assad uhkaa kaupunkia siksi, että sen liepeillä surmattiin 120 armeijan sotilasta epäselvissä olosuhteissa. Armeija syyttää kaupungin aseistettuja jengejä väijytyksestä ja sotilaitten massamurhasta, asukkaat epäilevät, että surmatut olivat kieltäytyneet tulittamasta siviilejä ja yrittäneet paeta Turkkiin. Jisr al-Shughourin kaupunki sijaitsee lähellä Turkin rajaa Syyrian luoteisosassa.

Ainakin 2 400 siviiliä oli eilen iltaan mennessä paennut Turkin puolelle, joka sanoo rajojensa olevan auki ainakin toistaiseksi turvaa hakeville syyrialaisille.
Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehotti Syyrian presidentti Bashar Assadia toimimaan päättäväisemmin lupaamiensa uudistusten toimeenpanossa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Turkin radiossa torstaina, että ”Syyria aiheuttaa meille ongelmia” samalla vakuuttaen, että ”Turkin ovet ovat aina auki syyrialaisille veljille ja siskoille, eikä ole oikein sulkea ovet tappavan väkivallan aikana, joka on nousussa Syyriassa, veljien ja sisarten etsiessä suojaa.”

TILANTEEN arviointia Syyriassa vaikeuttaa ulkomaisten journalistien pääsyn estäminen ja lähes täydellinen vertailuaineiston puuttuminen. Ihmisoikeusjärjestön laskelmien mukaan yli
1 100 siviiliä on saanut surmansa hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka alkoivat maaliskuussa. Hallituksen joukkojen tapa tulittaa omaisiaan ja ystäviään hautaavia ihmisiä kertoo häikäilemättömästä pelkoreaktion hyväksikäytöstä, mikä vain lisää kansalaisten epäluuloa ja vihaa Bashar Assadin hallitusta vastaan.
Hallituksen antamien tietojen mukaan yli 200 valtion turvallisuusmiestä on saanut surmansa mielenosoituksissa. Huhut kasvavista karkulaisista armeijan ja poliisin riveistä luovat lisää epäluuloa ja epävarmuutta mutta myös heikkoa toivoa kansalaisten parissa. Torstaina julkaistussa videossa hallituksen vastustajien sivulla ”The Syrian Revolution” henkilö, joka kuvataan Syyrian armeijasta karanneeksi everstiluutnantiksi, syyttää hallitusta aseistettujen jengien palkkaamisesta siviilien massamurhaamiseksi. Hallitusta vastustavat aktivistit aikovat käynnistää uuden sarjan ”vihan päivän” protesteja perjantain rukousten jälkeen.

SYYRIAN tilanteesta huolestuneet länsivallat Englanti, Ranska, Saksa ja Portugal ovat käynnistäneet Syyrian hallituksen toimet tuomitsevan julkilausuman aikaansaamiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta Venäjä ilmoittaa vastustavansa asian käsittelyä YK:ssa ja estävänsä veto-oikeudellaan sellaisen läpimenon. Venäjä pahoitti mielensä länsivaltain, lähinnä Englannin ja Ranskan, kiihtyvästä Libyan pääkaupungin Tripolin pommittamisesta, koska Venäjän ja Kiinan mielestä Muammar Gaddafin poistaminen vallasta ja uudistusten toimittaminen Libyassa olisi voitu hoitaa neuvottelemalla. Mistään Syyrian vastaisista sotilaallisista toimista Libyan tapaan ei sen sijaan ole edes keskusteltu.

JISR AL-Shughourin kylää kuvataan lähes autioksi asukkaitten paetessa Turkin puolelle, mutta protesteja järjestetään siellä ja Syyrian kaupungeissa armeijan vastatoimista huolimatta. Syyrian ihmisoikeustarkkailija Rami Abdulrahman kertoo, että armeija on lähettänyt 15 000 sotilasta, tankkeja ja panssaroituja miehistövaunuja, Jisr al-Shughourin kaupungin liepeille valmistellessaan iskua kaupunkiin.
Rajan toisella puolella 6 300-asukkaan kaupungin Yayladagin lähellä toimineen mutta lopettaneen tupakkatehtaan alueille Turkin Punainen Kuunsirppi on pystyttänyt pakolais-leirin ja aikoo rakentaa toisen pakolaisvirran kasvaessa. Syyrian ja Turkin välinen raja on merkitty vain verkkoaidalla eikä valvonta liene ollut kovin tarkkaa normaalioloissakaan.

HALLITUSTA vastustavat aktivistit ihmettelevät ulkomaisen painostuksen ja väliintulon olemattomuutta, mikä voi heidän arvionsa mukaan nostattaa kansan lopulta aseisiin. Varsinkin Haman kaupunki, joka on kärsinyt sotilaitten raakuudesta nyt ja 1982, jolloin Hafez Assad surmautti arviolta 30 000 Muslimiveljeskunnan jäsentä tuhoten koko heidän asuttamansa kaupunginosan, voi nousta sieltä tihkuneitten tietojen mukaan aseelliseen kapinaan. Hafez Assad surmasi 1980 noin 70 Jisr al-Shughourin asukasta tykkitulella.
YK:n ihmisoikeuksien komissaarin Navi Pillayn puolivillaiset lausunnot Assadille lopettaa kansalaistensa surmaaminen ja tarkkailijoiden pääsyn salliminen maahan, ei paljon lohduta ihmisiä, jotka elävät jatkuvan painostuksen ja sorron alaisina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224342, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224369

2. IRAN on muutamien vuosien aikana saatu kiinni itse teossa 10 kertaa laittomien aseitten salakuljettamisesta terroristeille, ilmenee YK:n asettamien tarkkailijoitten lausunnossa, joiden tehtävänä on valvoa YK:n asettamien sanktioitten toteutumista Iranissa, jonka he valmistelivat YK:lle. Jpost sai kopion dokumentista, jota Yaacobv Katz ja Leila Krieger tarkkailevat yhteisessä artikkelissaan.
Viimeisin tapaus on huhtikuussa, jolloin Iranin lähettämä lähetys pitkälle kehitettyjä ohjuksia pysäytettiin, jotka oli tarkoitettu Afganistanissa taisteleville Talibanin joukoille. Lähetyksen pysäyttivät englantilaiset joukot. Lähetykseen kuului Iranissa valmistettuja merialuksia vastaan pitkälle kehitettyjä ohjuksia ja 122 MM:n raketteja.
YK:n nimittämien tarkkailijoitten laatima raportti YK:n turvallisuusneuvostolle jätettiin jo kolme viikkoa sitten. Raportti vuoti julkisuuteen internetin kautta, ja Israelin johtavat turvallisuus-asiantuntijat ovat tutkineet sitä,

Kymmenen raportissa kerrotun tapauksen joukkoon kuuluu Victoria rahtilaivan tapaus. Israelin merivoimien alukset pysäyttivät aluksen matkan aiemmin tänä vuonna. Alus kuljetti suuren määrän Hamasille tarkoitettuja aseita Gazaan.
Maaliskuussa Turkki pysäytti iranilaisen rahtikoneen matkalla Syyriaan. Turkin viranomaiset vähättelivät koneen lastia, mutta tarkkailijoitten havaintojen mukaan siihen kuului tusinoittain AK-47 rynnäkkökiväärejä ja lähes 2000 kranaattia. Lasti oli lähetetty Iranista ja sen lähettäjäksi todettiin Iranin vallankumouskaarti.

Raportissa käsitellään Iranin helmikuussa suorittamia testejä kahdella pisimmälle kehitetyllä ohjuksella Shihab-3 ja Sajil. Tätä pidetään merkittävänä paljastuksena, sillä Iran on pyrkinyt peittelemään näiden ohjusten ballistista ominaisuutta ja julkisuudessa esitellyt lyhyemmän matkan ohjuksia kuten Qiyam ja Fateh.
Tal Inbar, joka johtaa Fisherin Instituutin avaruus-tutkimuskeskuksen ilma- ja avaruus-strategisia tutkimuksia, näkee Iranin peittely-yritysten paljastumisen todistavan Iranin todellisista päämääristä, varsinkin siksi, ettei Iran raportoinut niistä YK:lle, kuten olisi pitänyt.
Sekä Israelin että USA:n monitorit kuitenkin havaitsivat ohjuskokeilut.
Raportin havainnot voivat aiheuttaa Iranin vastaisten sanktioitten koventamisen, mutta samalla ne paljastavat olevien sanktioitten toimivuuden. USA omalta osaltaan kovensi torstaina Iranin vastaisia sanktioita ihmisoikeuksien rikkomuksista osoittaen niitä varsinkin Teheranin kansallispoliisille, Islamilaiselle vallankumouskaartille ja puolisotilaalliselle Basij-järjestölle. Hillary Clinton sanoi ”näiden kolmen järjestön edustavan rikollista toimintaa hallitusta vastustavien äänen brutaalissa hiljentämisessä”.
Nämä sanktiot ovat erillisiä muista sanktioista, ja niissä on erikseen mainittu kansallispoliisin päällikkö Ismail Ahmadi Moghadam.
USA:n turvallisuustoimien johto vaihtuu lähiaikoina. CIA:n johtaja Leon Panetta nimitetään USA:n puolustusministeriksi Robert Gatesin jälkeen. Hän viittasi testitilaisuudessa Iranin kasvavaan ballististen ohjusten kehittelykykyyn, mutta ei maininnut sen atomiaseista. Hän sanoi Obaman lausuntoon perustuen, että kaikki mahdollisuudet Iranin pysäyttämiseksi ovat avoinna. Toiseksi hän sanoi al-Qaidan olevan edelleen vaarallinen, vaikka sen johtaja Osama bin Laden pystyttiin eliminoimaan hänen johtamansa CIA:n kommandoiskulla Pakistaniin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=224399

3. PRESIDENTTI Obaman johtaman USA:n hallituksen taholta on tehty selväksi PA:n johdolle, että se vastustaa PLO:n YK:n turvallisuusneuvostolle suunniteltua esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi ja YK:n täysjäsenyyden hakemista YK:n yksipuolisella päätöksellä ilman neuvotteluja. USA ilmoitti samalla, että USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa sellaisesta esityksestä. PA:n ilmoitus siirtää asia YK:n yleisistunnon käsittelyyn ei onnistu ilman turvallisuusneuvoston myönteistä päätöstä asiassa.

PA:n ja PLO:n johto kokoontunee lähipäivinä Ramallahissa keskustelemaan USA:n vastustavan kannan aiheuttamasta tilanteesta. Virkailijat ovat vihjailleet, että YK:lle tehtävää esitystä siirrettäneen, mutta ei kokonaan hylätä. Varsin painavana argumenttina lienee ollut USA:n hallituksen uhkaus lopettaa PA:n tai YK:n elimien taloustuki PLO:n esityksen estämiseksi YK:n elimissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224393

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF on lisännyt tuhansia potentiaalisia hyökkäyskohteita Libanonissa laatimaansa Hizbullahin asemia ja tukikohtia käsittelevään karttaansa. Hizbullahilla arvioidaan olevan 50 000 ohjusta toisen Libanonin sodan viidennen vuosipäivän lähestyessä. Aiemmin tänä vuonna IDF julkisti kartan, jossa oli 950 Hizbullahin tukikohtaa tai asevarastoa, useimmat niistä bunkkereita tai tiedusteluasemia. Useimmat sen ohjuksista on hajotettu sataan kylään Libanonin eteläosassa. IDF:n johto tunnustaa UNIFIL:n toiminnan avoimilla kentillä, mutta sen mahdollisuudet valvoa kyliä ja Hizbullahin toimintaa niissä ovat olemattomat, sillä sen sotilaat saavat mennä niihin vain erikoisluvalla ja Hizbullahin pyssymiesten saattamina. Tutkimukset italialaisia sotilaita vastaan tehdyn pommi-iskun tekijöistä jatkuvat; siinä 6 sotilasta haavoittui. Daily Star lehti kertoi torstaina, että Hizbullah oli löytänyt kaksi autopommia Beirutissa. Hizbullah etsii sopivaa tilaisuutta kostaa sotilasjohtajansa Imad Mughniyehin teloitus 2008 Damaskoksessa. Se syyttää Mossadia, joka kieltää osallisuutensa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=224401
- Syyrian TV kertoo, että taistelut Jisr al-Shaghourin kaupungissa alkavat kapinallisten eliminoimiseksi. Siitä odotetaan veristä, mutta toivottavasti silmät avaavaa. http://www.haaretz.com/news/mideast-in-turmoil/syria-tv-army-begins-operations-in-town-near-turkey-border-1.366957
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivisena terroristikautenaan, etsii epätoivoisesti tapaa kavuta alas puun latvasta, jonne hän väittää Obaman hänet houkutelleen laskeutuen itse puusta ja vieden tikapuut mennessään. Obaman vanhuuden jäykistämin polvin se ei ole helppoa, mutta siinä on kysymys arabikunniasta, mikä asettaa omat rajoituksensa. Kasvonsa menettänyt mies on kävelevä ruumis, jota kaikki halveksivat, mikä on kuolemaa pahempi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144845

Thursday, June 09, 2011

TORSTAI 09.06.11

1. PA:N JOHTO ilmoittaa, joskin selvästi ristiriitaisena, että se voi viivästyttää YK:lle suunnittelemansa hakemuksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi. USA:n presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angelika Merkelin totesivat Merkelin Washingtonin vierailun yhteydessä pitämässään yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että yksipuolisia toimia kuten PA:n suunnitelmaa hakea valtionsa tunnustamista YK:n yleiskokouksessa, tulisi välttää.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut PLO:n hallituksen sekä Fatahin keskuskomitean kokoon informoidakseen niitä Saeb Erekatin ja Nabil Abu Rudeinahin käymistä keskusteluista USA:n viranomaisten kanssa viikon aikana Washingtonissa.
Obaman ja Merkelin lausuntojen jälkeen PA:n nimeämätön virkailija kertoi, että PA voi siirtää heinäkuun 15. päiväksi suunnitellun esityksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä, mikä osoittanee, että peukaloruuvia Abbasin kädessä on tiukennettu.

ISRAELIN hallituksen edustaja arvioi, että PA:n lujan päätöksen peruuttaminen on täytynyt perustua johtavien länsivaltojen selkeään varoitukseen, ettei PA:n tekemä esitys YK:lle ole sopiva eikä positiivinen ele. Täytyy muistaa, että vaikka PA:n taloudellisen kehityksen sanotaan etenevän 8-9 %:n luokkaa, arviolta 40 % siitä perustuu pääasiassa länsivaltain tukeen. Jos tuo määrä jää saamatta, PA:n talous romahtaa. On arvoitus, miten itsenäistyvä Palestiinan valtio voisi selvitä näillä perusteilla, sillä se ei voine loputtomiin turvata ulkomaiseen tukeen? PA:n suunnitelma rysäyttää suunnitelma itsenäisestä valtiosta näyttää perustuvan epätodellisiin kuvitelmiin ja lepäävän tyhjän päällä.

PA:n - kerran jo rauhanneuvottelijan toimestaan eronneen - Saeb Erekatin kerrotaan vakuuttaneen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille, ettei PA siirrä esitystään YK:lle, ellei se saa pitävää vakuutusta Israelilta pidättyä ”provosoivista toimista” Länsirannalla lähikuukausina. Hän kertoi Washingtonin keskustelujen jälkeen, että USA painostaa heitä lujasti ja uhkaa pakotteilla, mihin muutamat Euroopan maat ovat liittyneet. Erekat kertoi Brookings Instituutin Saban keskuksessa pitämässään puheessa Washingtonissa, että palestiinalaiset ovat valmiit aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa perustuen Obaman USA:n ulkoministeriössä pitämässään puheessa esittämiinsä periaatteisiin. Washington Postin artikkelin mukaan Erekat vaati Netanyahulta vakuutusta: ”Kaksi valtiota 1967 linjoilla yhteisesti sovituilla aluevaihdoilla”. Tästä hän pitää lujasti kiinni, lehden artikkelissa kerrotaan.
Lehden toimittaja Jackson Diehl kirjoitti Erekatin lisänneen, että ilman tätä Netanyahun vakuutusta PA etenee YK:lle aikomansa suunnitelman toteuttamiseksi ja YK:n jäsenyyden hakemiseksi. Diehl kertoo omana havaintonaan, että ilman epäilystä Erekatin jähmeä vaatimus on esitetty ennen kaikkea USA:n ja Israelin välisten suhteiden huonontamiseksi.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on toistuvasti todennut, ettei hän hyväksy PA:n vaatimusta 1967 linjoilla neuvottelujen pohjaksi, vaan rajoista tulee voida keskustella ilman ennakkoehtoja. Lisäksi hän pitää kiinni vaatimuksesta, ettei hän neuvottele hallituksen kanssa, jossa Hamas on yhtenä osapuolena, ellei se hyväksy kvartetin asettamaa kolme vaatimusta: Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, hyväksyä aiemmat Israelin kanssa tehdyt sopimukset sekä luopua väkivallasta.

USA:n nimittämä Lähi Idän lähettiläs David Hale saapunee Israeliin lähipäivinä tunnustelemaan rauhankeskustelujen aloittamisen mahdollisuuksia. Hänen uskotaan tavanneen sekä PA:n neuvottelijat Erekatin ja Rudeinahin että myös Netanyahun lähettilään Molchon epäsuorissa neuvotteluissa Washingtonissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224154

2. JOHTAVA republikaanien kongressin jäsen Ileana Ros-Lehtinen viimeistelee lakiesitystään, jolla USA pidättyy taloudellisesta tuesta mille tahansa YK:n elimelle, joka tunnustaa Palestiinan valtion tai nostaa PLO:n tarkkailijan aseman edustukseksi .
Ileana Ros-Lehtinen johtaa kongressin edustajainhuoneen ulkomaan asioitten valiokuntaa. Hän aikoo sisällyttää esityksensä kongressin YK:n uudistusta vaativaan lakiesitykseen vastustaakseen PA:n yrityksiä välttää suoria rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Kongressi harkitsee myös suoran tuen maksamisen pidättämistä PA:lle, jos se edistää suunnitelmiaan hakea YK:n tunnustus Palestiinan valtiolle ilman rauhankeskusteluja.

Ros-Lehtinen perustelee lakiesitystään tuen vähentämisestä YK:lle, että sen tarkoituksena on antaa USA:n vastustavalle kannalle hampaat. Hänen lakiesityksellään on ennakkotapaus presidentti George W Bushin hallituksen ajalta. PLO teki silloinkin esityksen YK:lle itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja jätti hakemuksen YK:n täysjäsenyydestä. Silloinen ulkoministeri James Baker uhkasi pidättää USA:n maksut YK:lle.
Vaikka Ros-Lehtisen esityksellä on vankka tuki kongressin molemmissa kamareissa, demokraattien johtama senaatti ei välttämättä tue sitä perustellen kantaansa sillä, että se voisi entisestään vähentää USA:n vaikutusvaltaa YK:ssa ja sen elimissä.

Ros-Lehtinen esitti toisen lakiluonnoksen kongressille, jolla pyritään estämään Iranin, Pohjois-Korean ja Syyrian ydinasetietoisuuden levittämistä maailmalla. Lakiesitys on Ros-Lehtisen ja Brad Shermanin yhteisesti esittämä. Sherman, Dem. Californiasta, johtaa kongressin terrorismin ja ydinasetietoisuuden levittämisen alakomiteaa. Lakiluonnos vihjaa mahdollisuuteen sanktioista, ja asia on ollut esillä kongressissa jo aiemmin. Tarkoitus on kohdistaa painostus ihmisoikeuksia polkeviin ja investoijiin Iranin energia-sektorilla.
Obama viittasi puheessaan äsken Iranin vastaisten sanktioitten koventamiseksi. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=224171

3. IRANIN atomienergiajärjestön johtaja Fereydoun Abbasi-Davani toteaa valtion IRIB uutistoimiston lähetyksessä, että Iran kolminkertaistaa pitkälle rikastetun uraanin tuotannon ja siirtää sen jatkorikastamisen Natanzista maanalaisiin tiloihin Fordow-vuoristossa Qomin uskonnollisesti tärkeän kaupungin lähellä. Iran tunnusti tämän maanalaisen bunkkerin olemassa olon syyskuussa 2009 länsimaisten lehtimiesten keksittyä sen.

IRANIN virallinen ilmoitus siirtää uraanin jatkorikastaminen korkeammalle tasolle vahvasti linnoitettuun luolaan herätti kärkeviä vastalauseita länsivaltojen taholta. ”Tämä ilmoitus on provokaatio”, sanotaan Ranskan ulkoministeriön julkilausumassa. ”Se vahvistaa kansainvälisen yhteisön aiempia epäilyksiä Iranin viranomaisten järkähtämättömyydestä ja heidän jatkuvasta kansainvälisen lain rikkomuksistaan.”

ISRAELIN turvallisuusvirkailija, joka äskettäin erosi, syyttää Irania, että jo pitkään se on käyttänyt vääriä tai vääristeltyjä verukkeita siirtyäkseen joka kerran piirun verran lähemmäs kykyä rakentaa nopeasti aseita. ”Forow suunnitelma siirtää sitä kolme piirua lähemmäs,” sanoo tämä nimettömänä pysytellyt entinen virkailija. Iran päätti viime vuonna nostaa 3.5 %:n tasoon rikastetun uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, mikä artikkelin mukaan edustaa tuntuvaa askelta kohti atomipommin vaatimaan 90 %:n tasoon.
IAEA:n virkailijat sanovat, ettei heitä ole informoitu Iranin uudesta päätöksestä. Se pääsihteeri Yukiya Amano kuitenkin sanoi maanantaina, että hän oli saanut uusia todisteita Iranin ydinsuunnitelman mahdollisesta sotilaallisesta päämäärästä. Presidentti Ahmadinejad syytti Amanoa, että hän saa ohjeensa Washingtonista. Hän vakuutti, ettei mikään mahti maailmassa saa Irania luopumaan uraanin rikastamisestaan.

Abbasi-Davani sanoi, että kun Fordow on saavuttanut kolminkertaisen rikastuskykynsä, uraanin rikastaminen korkeampaan tasoon siirretään kokonaan Natanzista Fordowiin. IAEA ei kuitenkaan sano tietävänsä uusien sentrifugien siirtämisestä Fordowiin 21. toukokuuta.
Ahmadinejad kutsuu sentrifugeja uuden sukupolven tuotteiksi ja ne asennetaan molempiin laitoksiin. Hän sanoi samalla haluavansa, että Palestiinan hallinto ulotetaan koko Palestiinan alueelle, ja että ”sionistinen syöpäpesäke on kokonaan poistettava”. Hän väitti, että kaikki suoritetut gallupit puoltavat sitä. (JP, Robin Pomeroy ja Mitra Amiri)
Toisen uutislähteen mukaan Iran on salaa rikastanut uraania neljää atomipommia varten.

4. UUTISLÄHTEITÄ
- Iranin Fars-uutistoimisto kertoo, että Iran lähetti kaksi sukellusvenettä Punaisellemerelle. Niiden tarkoituksena on tutkia toisten maitten sota-alusten liikkeitä. Jokin aika sitten Iran lähetti kaksi pinta-alusta Suezin kanavan läpi Välimerelle ja takaisin Egyptin uuden hallituksen luvalla. Ne kävivät Tarton satamassa julistaen, että Iranilla on nyt laivastoasema Välimerellä. Iran rakentaa itse sukellusveneitä, joita sillä lienee 11 kpl. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144811
- Israel saanee kaksi sukellusvenettä Saksasta, jossa niiden valmistusta nopeutetaan. Tämä nostaa maan sukellusvenevahvuuden viiteen.
- Iran syyttää, että Israel ja USA ovat liittoutuneet sitä vastaan tuhotakseen Islamilaisen Tasavallan ja varmistaakseen USA:n ylivallan alueella. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-israel-and-u-s-are-trying-to-provoke-a-regional-war-1.366660
- Egypti ja Hamas ovat yhdessä sopineet, että Rafahin terminaali avataan uudelleen. Se on ollut välillä suljettuna ”kunnostustöiden takia”, kuten Egyptistä kerrottiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-and-hamas-reopen-rafah-crossing-with-gaza-1.366617
- Ranska ajaa edelleen Lähi Idän rauhankonferenssia, vaikka USA vastustaa sitä. Venäjä tarjoutui myös jo kuukausia sitten isännäksi, mutta aie raukesi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/france-to-pursue-mideast-conference-despite-u-s-reservations-1.366613
- Israelin kesäaika pidennee 193:en päivään, vaikka muutamat haluavat jatkaa sitä lokakuun loppuun sen toisen päivän asemesta. http://www.haaretz.com/news/national/israel-to-get-a-longer-summer-1.366267
- Egyptin kehitystä tarkkailevat sanovat varmistuvansa epäilyistä, että maa on kovaa vauhtia joutumassa islamistien hallintaan. Egyptin johtava uskonnollinen auktoriteetti Mas´oud Anwar selittää, että shria-lain vaatima jäsenten silpominen rangaistuksena rikoksista on myötätunnon osoitus rikollista kohtaan. Samalla se vahvistaa yhteisöä, hän selittää. Hän selittää, että jos joku tavataan raiskauksesta, hänen julkinen ruoskimisensa torilla estää monta muuta raiskaamasta. Tai jos saadaan kiinni maantierosvo, rikollinen tai huumekauppias, eikö hänen ”haraba”-rangaistuksensa, teloittaminen tai ristiinnaulitseminen tai jäsenten leikkaaminen, ole silloin myötätunnon osoitus, sillä se samalla puhdistaa yhteiskunnan? ”Viisaus ja myötätunto vaativat, että rikollinen teloitetaan, että nainut huorintekijä kivitetään, että varkaan käsi (ja toisen puolen jalka) leikataan pois. Hän suosittelee shariaa länsimaillekin, sillä se on oikeudenmukaisempi kuin lännen tuomiot, hän sanoo. Hän ei sano, että naisen todistus on puolet miehen todistuksesta tai että kielletystä sukupuoliaktista kiinni saadun, myös raiskatun, rangaistus kohdistuu naiseen; miehiä ei kivitetä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=308793
- Flotilla I miehityksestä otetut kuvat osoittavat, että laivalla olleet ”aktivistit” olivat hyvin aseistautuneet, myös tuliasein. Tämä vahvistaa Israelin asemaa. YK:n pääsihteeri lupaa, että raportti siitä voi viivästyä, mutta julkistettaneen syksyllä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144816
- Syyrian armeijan panssarit ovat saartaneet maan eteläosassa olleet kapinalliset kaupungit. Panssareita ja joukkoja on menossa pohjoiseen kukistamaan siellä olevat kapinalliset kaupungit, kuten Jisr al-Shughour, jossa ”aseistetut jengit” (tai armeijan omat sotilaat) surmasivat 120 ”kapinallista” sotilasta. Yli neljäsataa kaupungin asukasta on paennut rajan yli Turkin puolelle, jossa he saavat asettua asumaan telttoihin. Syyrian armeijan eliittijoukko on neljäs divisioona, jota johtaa Bashar Assadin veli Maher, jonka Hafez Assad koulutti säälimättömäksi tappajaksi ja Basharin johtajaksi hänen vanhemman veljensä saatua surmansa auto-onnettomuudessa. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/8564450/Thousands-of-troops-march-on-Syrian-town-led-by-murderous-brother-of-Assad.html
- Muammar Gaddafin tytär Aisha nosti syytteen Belgiassa NATO:a vastaan hänen pienen lapsensa, veljensä ja kahden serkun murhaamisesta Tripoliin Gaddafin hallituspalatsiin tekemässään pommi-iskussa 30. huhtikuuta. http://www.haaretz.com/news/mideast-in-turmoil/gadhafi-s-daughter-files-war-crimes-lawsuit-against-nato-1.366650

Tuesday, June 07, 2011

TIISTAI 07.06.11

1. SYYRIAN armeija esti eilen mielenosoittajien pääsyn Israelin rajalle, mikä selkeytti tilanteen sillä sektorilla, ja todisti samalla, että Syyria pystyy estämään mielenosoittajien pääsyn rajan tuntumaan niin halutessaan.
TILANNE muualla Syyriassa sen sijaan on mahdollisimman sekava, mitä lisää ulkomaisten journalistien pääsyn estäminen maahan, mikä vaikeuttaa uutisten verifioimista.

Tyypillinen esimerkki on Syyrian luoteisosassa lähellä Turkin rajaa sijaitsevan Jisr al-Shughourin kaupungin liepeillä eilen sattunut 120 sotilaan surmaaminen. Tämä kaupunki on sunni-muslimien asuttama. Se joutui nykyisen presidentti Bashar Assadin isän Hafez Assadin vihoihin 1980, joka lähetti tykistön palauttamaan asukkaat kuuliaisiksi hallitukselle surmaten 70 asukasta, joiden arvet ovat uutislähteiden mukaan edelleen arpeutumatta.

VALTION virallinen TV-asema raportoi siitä näin: ”Turvallisuusjoukkojen ja poliisin marttyyrit saivat surmansa aseellisten jengien järjestämässä väijytyksessä Jisr al-Shughourissa. He olivat matkalla kaupunkiin terrorisoitujen siviiliasukkaitten pyydettyä apua Jisr al-Shughourissa”, uutisessa kerrottiin. ”Aseelliset ryhmät käyttävät aseita ja kranaatteja -. Jisr al-Shughourin asukkaat kehottavat armeijaa toimimaan nopeasti”, sanottiin aiemmassa lähetyksessä. Siinä kerrottiin turvallisuusjoukkojen ottaneen yhteen satojen aseellisten miesten kanssa, jotka olivat rakentaneet katusulkuja kaupunkiin.
Syyrian sisäministeri Muhammad Ibrahim al-Shaar lupasi turvallisuusjoukkojen vastaavan hyökkäyksiin heitä vastaan rajusti: ”Tulemme toimimaan lujasti ja päättävästi lain mukaan, emmekä tule koskaan sallimaan hyökkäyksiä turvallisuusjoukkoja vastaan.”

AP raportoi hyökkäyksestä kertoen, että jengit surmasivat 20 poliisia, tuhosivat sen jälkeen postitoimiston ja hyökkäsivät turvallisuusasemaa vastaan, surmaten 8 turvallisuusmiestä. Uutisessa kerrottiin edelleen jengien piileskelevän kodeissa tulittaen turvallisuusmiehiä ja siviilejä erotuksetta sekä käyttäen siviilejä ihmiskilpinä. SANA-uutistoimisto kertoi, että jengit pahoinpitelivät joitakin ruumiita ja heittivät niitä Orontes-jokeen. ”He rakentavat tiesulkuja, hyökkäävät asuntoihin terrorisoiden asukkaita, ja lisäksi he ryntäävät julkisiin ja yksityis-rakennuksiin ja tuhoten liiketiloja.” Julkistettujen kuolleiden määrät kasvoivat päivän aikana: Ensin 28, sitten 40, 80 ja viimeksi 120, eikä sekään ole lopullinen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=223944

INN kertoo artikkelissaan anonyymiin tietolähteeseen perustuen, että syyrialaiset sotilaat surmaavat toisiaan. Surmatut sotilaat halusivat paeta ja pyrkivät Turkin rajalle, mutta heidän asetoverinsa saartoivat heidät ja surmasivat välittömästi. Al-Jazeera kertoo asiasta eri vivahteella kuin JP:n artikkeli. Sen mukaan armeija näytti surmattuja sotilaita, ”marttyyreitä”. ”Heidät ammuttiin, koska he kieltäytyivät tulittamasta syyrialaisia siviilejä”.
Uutisten vertaaminen todellisiin tapahtumiin on mahdotonta tässä tilanteessa, ja erilaiset tiedot perustuvat silminnäkijöitten puhelinviesteihin.

HAMAAN kaupungissa julistettiin yleislakko 70:n perjantaina surmatun kaupunkilaisen kunniaksi. Tähän saakka aseettomina pysytelleet mielenosoitukset ovat siirtymässä uuteen vaiheeseen, joka alkaa muistuttaa avointa kapinaa hallitusta vastaan. Ainakin 1200 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa poliisin ja turvallisuusjoukkojen tulituksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144801

2. ISRAELIN armeija ei kuitenkaan saane tänään lepopäivää, sillä tänään arabit viettävät Al-Quds (Jerusalem) päivää sen muistoksi, että juutalaiset ajoivat viimeiset jordanialaiset sotilaat ja miehittäjät Jerusalemista ja sen juutalaisten pyhimmästä vuoresta Temppelivuorelta 1967. Israelilla olisi silloin ollut erinomainen tilaisuus järjestää pyhän vuoren tilanne haluamallaan tavalla arabiarmeijoitten alistuessa nöyryyttävään tappioon, mutta vasemmistolainen hallitus ja ennen kaikkea sotilasjohtaja Moshe Dayan pelkäsivät arabien reaktioita ja palauttivat Temppelivuoren päivärutiinin muslimisäätiön wakfin käsiin ja antoivat Jerusalemin päämuftin toimet jordanialaisille. Jasser Arafat nimitti sinne oman muftinsa, mikä käytäntö on edelleen voimassa, vaikka Jordania pitää itseään edelleen islamin pyhien paikkojen suojelijana Jerusalemissa. Palestiinalaiset, jotka taistelivat arabiarmeijoiden rinnalla 6-päivän sodassa, väittävät omistavansa Jerusalemin ja sen pyhät paikat ja syyttävät Israelia pääkaupunkinsa juutalaistamisesta. Varsinkin al-Aksa moskeija on toistuvasti mukana islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran sotahuudoissa, jonka he väittävät olevan vaarassa Israelin arkeologisten kaivausten vuoksi. Varsinainen syy on tietenkin siinä, että he pelkäävät raskauttavien todisteiden löytymistä juutalaisista Temppeleistä, mikä mitätöisi PA:n johdon perättömät väitteet, ettei Temppelivuorelta ole löydetty mitään todisteita niistä. Juutalaisia arkeologeja päästetä Temppelivuorelle pelastamaan ne arkeologiset kalleudet, jotka ovat välttäneet palestiinalaisten järjestelmällisen todisteiden tuhoamisen.
Tri Eilat Mazar on vakuuttunut, että ensimmäinen ja toinen Temppeli ovat Temppelivuoren maakerrostumien alla, jossa ne odottavat vain kaivamista esiin. http://www.wnd.com/?pageId=307697

SHAVUOT, Torah-juhla, alkaa tänään tiistai-iltana auringon laskiessa ja jatkuu seuraavaan auringonlaskuun. Juutalaiset viettävät sitä kaksipäiväisenä vapaapäivänä, jonka aikana juutalaisia kehotetaan vierailemaan Jerusalemissa. Juutalaiset alkavat kokoontua Länsimuurin edustalle tiistai-illasta lähtien ja jatkaen koko yön keskiviikkoon, vaikka kehotus on täydellinen vasta, kun Jerusalemin Temppeli on rakennettu. Kokoontuminen Länsimuurille alkoi IDF:n karkottaessa Jordanian sotilaat Jerusalemista 1967 ja laajentaessa muurin edustaa sadan metrin etäisyydellä siitä poistaen kaikki haittaavat rakennelmat.
Shavuot-juhlaa vietetään Toran saamisen kunniaksi 3 323 vuotta sitten Siinain vuorella. Tämä päivä on 7 viikkoa eli 49 päivää sefirat ha-omer laskennan jälkeen pessahista. Varsinainen merkitys Israelin kansan vapauttamiseksi Egyptin työorjuudesta oli kansan valmistaminen tilannetta varten, jolloin sille annettiin Torah ja jolloin se aloitti kansallisen ja uskonnollisen vaelluksensa ”kirjan kansana”, kuten sitä kristittyjen tapaan kutsutaan.

Shavuot-juhla on iloinen muisto- ja elonkorjuujuhla, johon kuuluvat piirteet:
- Koko yön kestävä Toran lukeminen, Tikkun Leil Shavuot.
- Ensihedelmän (bikurim) tuominen Temppeliin on siirretty, kunnes se on rakennettu.
- Vehnänkorjuun aika.
- Ruthin kirjan lukeminen, koska Ruth valitsi juutalaisuuden kuten juutalaiset valitsivat, ja kuningas David, Ruthin jälkeläinen, kuoli shavuotin aikana.
- Maitoruokien nauttiminen, koska Toraa verrataan maitoon ja hunajaan kielen alla.
Koska shavuot on Lain mukainen juhla, kaupat ovat kiinni eivätkä bussit kulje, ja yksityisautoilua pyydetään välttämään mahdollisuuksien mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144788

3. Poliisi ja armeija ovat varuillaan tänä päivänä rajujen mielenosoitusten uusiutumisen varalta. Armeija pitää sotilaat asemissa rajoilla ja varsinkin Syyrian vastaisella, ettei siitä tule samantapaista jatkuvaa ongelmaa kuin Billin kylässä jokaisena perjantaina, unohtamatta Libanonin ja Jordanian rajoja tai Gazan ja Länsirannan turva-aitoja.
Syyrian virallisen ilmoituksen mukaan rajalla kuoli 24 siviiliä, mukana ainakin yksi nainen ja lapsi. IDF:n ilmoituksen mukaan 8 ihmistä on voinut kuolla neljän panssarimiinan räjähdettyä syyrialaisten petrolipommien johdosta, mutta ettei IDF:n sotilaitten luodeista kuollut yksikään.

MIELENOSOITUSTEN järjestäjät jatkavat kehotuksiaan Facebookissa ihmisten kokoamiseksi rajoille. Heidän odotetaan vannovan tiistain aikana uskollisuuttaan Jerusalemille, sen vapauttamiseksi juutalaisesta miehityksestä, kuten sanotaan. Kuumimmat yhteenotot voivat uusiutua Ramallahin ja Jerusalemin välisellä tieosuudella Kalandian tiesululla, jossa viimeisten yhteenottojen aikana haavoittui poliisi ja 40 mielenosoittajaa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=223995

4. UUTISOTSIKOT
- Ilmeisesti juutalaiset Samarian asukkaat yrittivät sytyttää moskeijan tuleen lähellä Ramallahia vastalauseena IDF:n El Ain juutalaisyhteisön tuhoamisesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=224028
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu kehottaa IHH:n johtoa harkitsemaan uudelleen flotilla II:n lähettämisestä Gazaan. Hän joutui sanaharkkaan oppositiopuolueen edustajan kanssa, joka syytti hallitusta edellisen flotillan lähettämisestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224027
- Israelin neuvottelija Molcho ja PA:n vastaava Erekat ovat matkustaneet Washingtoniin keskustelemaan USA:n halusta aloittaa rauhankeskustelut kiireisinä. Erekat sanoo, ettei hän tiennyt Molchon tulosta ja väittää, ettei kysymys ole epäsuorista neuvotteluista Israelin kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223958
- Peresin kone joutui ukkosmyrskyyn palatessaan ulkomailta. Salama iski koneeseen, mutta ei aiheuttanut vahinkoa siinä eikä Peresissä. Peres jatkaa salakähmäisiä keskustelujaan Abbasin kanssa Netanyahun tieten tai tietämättä. (JP)
- Dahal-instituutin gallupin mukaan 77 % israelilaisista vastustaa vetäytymistä 1967 linjoille, vaikka rauhansopimus olisikin siitä kiinni. 85 % kannattaa yhtenäistä Jerusalemia ja 75 % Temppelivuoren pitämistä Israelin hallinnassa. 84 % kannattaa Jordanjoen laakson säilyttämistä Israelin valvonnassa. 60 % katsoo puolustus-kelpoisten rajojen olevan tärkeämpiä kuin rauhansopimus ja 82 % sanoo turvallisuuden takaamisen olevan sopimuksia tärkeämmän. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223951
- Egyptin viranomaiset varoittavat, että kaksi suurinta beduiiniheimoa Siinailla ovat lähellä sisällissotaa kummankin syyttäessä toista sieppaamisista ja murhista. Heimojen tuottavin elinkeino on aseitten ja minkä vain salakuljetus tiettömissä Siinain erämaissa, joitten salaisuudet vain he tuntevat. He salakuljettavat myös laittomia rajanylittäjiä Israeliin huomattavaa korvausta vastaan, johon kuulu naisten raiskaus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144785

Monday, June 06, 2011

MAANANTAI 06.06.11

1. SATOJEN tuhansien mielenosoittajien ryntäykset Israelin rajojen yli ”naksa-päivänä” eivät onneksi toteutuneet eilen, kuten pelättiin. Jordanian ja Libanonin rajoilla tilanne pysyi normaalina, mieltä osoitettiin rajoitetusti maitten sisällä, ei rajoilla.
SYYRIAN rajan tuntumaan kokoontui arviolta 500 pääasiassa nuoria miehiä, joista pari sataa pyrki hurjapäisesti ylittämään IDF:n insinöörien kaivaman ja piikkilangoilla suojatun kaivannon yli maitten väliin rakennetulle raja-aidalle. Sotilaat käyttäytyivät tarkoin saamiensa ohjeitten mukaan huutaen ensin varoituksia, sitten ampuen ilmaan ja lopuksi raja-aidalle pyrkivien jalkoihin. Ampujat oli valittu tarkka-ampujista, ja heidän tulitustaan ohjasi tehokkaalla kiikarilla maastoa tarkkaileva sotilas. Korkeita sotilasjohtajia oli myös paikalla nopeita päätöksiä varten ja antamassa moraalista tukea tilannetta seuraaville sotilaille. IDF käytti kyynelkaasukranaatteja harkitusti suurempien ryhmien hajottamiseksi.

MIELENOSOITUKSET Syyrian rajalla olivat keskittyneet Majdal Shams druusikylän vastaisen ns. huutokukkulan rinteelle Syyrian puolella sekä Kuneitran kaupungin alueille.
SYYRIAN virallinen TV väittää lähetyksissään, että IDF:n sotilaat ampuivat kuoliaaksi 20 mielenosoittajaa ja haavoittivat 225.
IDF:n taholta uutinen leimataan puhtaaksi propagandaksi ilman todellisuuspohjaa. IDF:n laskelmien mukaan tarkka-ampujat laskivat 12 osumaa, haavoittaen kohteitaan jalkoihin tai ruumiin alaosaan, mutta ei yhtään kuolonuhria. IDF:n raportissa todetaan, että Syyrian hallitus etsii tilaisuutta kiinnittää maailman huomio pois sen omista sisäisistä ongelmistaan.
Vaikka mielenosoitukset Syyrian rajalla näyttivätkin olevan koordinoimattomia, heitä kuljetettiin rajalle busseilla sunnuntaiaamusta lähtien.
Syyrian oppositiolähteen mukaan hallitus maksoi jokaiselle mielenosoittajalle 1000 USD ja lisäksi 10 000 USD jokaisesta surmatusta mielenosoittajasta. Pari aseistettua sotilasta nähtiin Kuneitrassa Syyrian puolella rajaa, mutta he eikä Syyrian poliisi tai armeija muuten puuttunut tilanteeseen millään tavoin.
Syyrian lääkintämiehet pyysivät välillä tulitaukoa, jotta kentälle jääneet haavoittuneet voitiin korjata pois, mihin IDF suostui.

KUNEITRASSA rajan läheisyyteen kokoontui 200 – 300 mielenosoittaja, joista suurin osa kiipesi hylätyn ja tyhjänä olevan teatteritalon parvekkeille ja katolle, joista he kivittivät IDF:n sotilaita kivin ja polttopulloin. Ne sytyttivät pieniä tulipaloja, jotka puolestaan kuumensivat maahan kaivettuja panssarimiinoja laukaisten ne. Arviolta neljä miinaa räjähti Syyrian puolella rajaa, mutta ei tiedetä haavoittivatko ne ihmisiä.

MAJDAL SHAMSIN kylästä satakunta druusinuorta kokoontui Israelin puolelle rajaa alkaen kivittää rajaa vartioivia poliiseja suurilla kivenlohkareilla. Poliisi vastasi siihen nopeasti kyynelkaasun avulla hajottaen ryhmän ja pidättäen muutamia kuulusteluja varten. Vajaan puolen tunnin kestäneen välikohtauksen jälkeen poliisin johto tapasi druusikylän vanhimmat selvitellen tilannetta ja saaden kiihtyneet mielet rauhoittumaan eikä kukaan haavoittunut.

Osa mielenosoittajista majoittui Kuneitraan rajan läheisyyteen yön ajaksi, mikä tarkoittanee, että protestiyrityksiä rajalla tullaan jatkamaan edelleen. Majdal Shamsin kylän vastaiselle alueelle kokoontuneet mielenosoittajat karkotettiin illalla kyynelkaasukranaattien avulla. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=223768

2. ISRAELIN puolustusministeriö ilmaisi tyydytyksellä kiitoksensa Libanon armeijalle LSA siitä, että se osoitti päättäväisesti puolustavansa maan itsenäisyyttä. LSA sulki kaikki maan eteläosaan johtavat tiet ja julisti raja-alueen kielletyksi sotilasalueeksi. Eilen TV-10 raportoi, että korkea iranilainen sotilasvaltuusto kävi kierroksella Libanonin etelärajalla torstaina. Heidän toimistaan tai vierailun tarkoituksesta ei ole kerrottu.

GAZASSA Hamasin poliisi hajotti suunnitellun massamarssin Erez-terminaalin lähelle Israelin turva-aidalla, mediauutiset kertovat.

USA:N hallitus kehotti sunnuntaina osapuolia rauhoittumaan: ”Olemme syvästi huolestuneita tilanteista, joita tapahtui aiemmin tänään Golanin ylängöllä aiheuttaen haavoittumista ja kuolinuhreja”, sanotaan ulkoministeriön lausunnossa. ”Kehotamme kaikkia osapuolia osoittamaan itsehillintää ja välttämään provosoivia toimia. Israelilla on toisten maitten tapaan oikeus puolustaa itseään”.
Pääministeri Netanyahu antoi aiemmin päivällä yleisohjeet provokaatioiden hillitsemiseksi todeten hallitukselle, että ”ympärillämme on ääriaineksia, jotka pyrkivät murtautumaan rajojemme läpi uhaten yhteisöämme ja sen asukkaita. Me emme anna sen tapahtua.” (JP)

3. PAHIN Israelin sisäinen yhteenotto palestiinalaisten ja IDF:n sekä poliisin välillä tapahtui Kalandiyan tarkastusasemalla Ramallahin ja Jerusalemin välillä. Arviolta 250 palestiinalaista kokoontui tarkastusaseman lähelle jalkaisin pyrkien ylittämään ns. vihreän linjan Israelin ja Länsirannan välillä. He kivittivät heidän etenemisensä keskeyttäneitä rajapoliiseja ja IDF:n sotilaita kivin ja polttopulloin sekä vierittäen sytyttämiään autonrenkaita heitä kohti. Heidän yritystensä epäonnistuttua sotilaat työnsivät heitä viitisensataa metriä Ramallahia kohti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja käyttäen. Palestiinalaislähteen mukaan 40 ihmistä kärsi kyynelkaasusta ja kaksi ihmistä haavoittui vaikeammin. Yksi poliisi haavoittui kivistä ja häntä hoidettiin paikan päällä. Myös JP:n valokuvaaja sai osuman heitetystä kivestä.

TUSINOITTAIN nuoria arabeja kantoi plakaatteja, joissa he vannoivat menevänsä Jerusalemiin ja vapauttavansa sen. Mielenosoittajien ja poliisin välinen yhteenotto kiihtyi väkivaltaisemmaksi kauempana tarkastusasemaa, mutta kaiken kaikkiaan mielenosoittajia oli vähemmän kuin 15. toukokuuta ”nakba” päivän yhteydessä, jota palestiinalaiset viettävät katastrofin muistoksi, joka heille tapahtui 1948. Nuoret vakuuttavat tarvitsevansa suoraa toimintaa, eivät neuvotteluja. Tri Mustafa Barghouti, joka oli toiseksi suosituin Abbasin jälkeen 2005 presidentin vaaleissa, sanoi ”naksa” mielenosoitusten seuraavan ”nakba” mielenosoituksia ennen syyskuuta Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä. Seuraava mielenosoitus järjestetään 9. heinäkuuta YK:n päätöksen vuodelta 2004 kunniaksi, jolla YK:n kansainvälinen oikeus julisti Länsirannan turva-aidan laittomaksi. Mustafa Barghouti, kaukainen Marwan Barghoutin sukulainen, sanoi arabimaailman protesti-liikkeiden inspiroineen heitä, varsinkin nuorta sukupolvea. Hän odottaa Palestiinan valtion syntymistä syyskuussa YK:n päätöksellä tehottomien neuvottelujen asemesta.

PALESTIINALAISET ottivat yhteen poliisin kanssa monin paikoin. Jerusalemin Silwanin ja Abu Torin lähiöissä rajapoliisi pidätti 7 henkilöä kivien heittelystä. Hebronissa palestiinalaiset heittivät kiviä ja pulloja lastentarhaan pakottaen hoitajat viemään lapset sisätiloihin. Länsirannalla 40 palestiinalaista ja vasemmistolaista yritti tunkeutua Elon Moreh juutalaiskylään sen suljettujen porttien läpi sytyttäen pieniä tulipaloja, jotka pian sammutettiin, ennen kuin heidät hajotettiin. Ramallahissa parisataa mielenosoittajaa kokoontui Manara-aukiolle. Satoja gazalaisia marssi ”naksan” kunniaksi Beit Hanuissa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=223730

4. UUTISOTSIKOITA
- Druusikylä Majdal Shams Golanilla aivan Syyrian rajan pinnassa on vaikeassa välikädessä, sillä sen asukkailla on sukulaisia rajan takana, eikä heillä ole varmuutta, pysyykö heidän kylänsä Israelin puolella rajaa vai liitetäänkö se jollain sopimuksella Syyriaan. Tämän johdosta heidän on vaikea päättää suhtautumisestaan kostotoimien pelossa Syyrian hallitsijan taholta, jos he nyt tukevat liian näkyvästi Israelin hallitusta. He ovat kuitenkin onnettomia siitä, että Syyria pyrkii manipuloimaan heitä omaksi edukseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/majdal-shams-residents-unhappy-with-syria-infiltration-attempts-1.366183
- Zwi Barel vakuuttaa, että jos ”nakba” päivä, jolloin Israel julistautui itsenäiseksi, kuuluu palestiinalaisille, ”naksa”-päivä, jota vietetään arabiarmeijoitten häviön vuoksi Israelin armeijalle 1967 kuuden päivän sodassa, kuuluu arabimaille. Koska arabiarmeijoitten tarkoituksena oli tuhota koko Israel ja ajaa juutalaiset mereen, niiden kunniantuntoa ei paljon lievitä osaratkaisu, vaan alkuperäisen tavoitteen saavuttaminen eli koko Israelin maan miehittäminen ja jakaminen arabimaitten kesken on päämääränä. Palestiinalaiset ovat tässä leikissä vain suupalana. http://www.haaretz.com/print-edition/news/the-naksa-does-not-belong-to-the-palestinians-1.366182
- Ofer laivanvarustajaveljesten vanhempi omistaja Sami Ofer kuoli yllättäen 85-vuotiaana Tel Avivissa ja hänet haudattiin eilen. Ofer-veljeksiä syytetään laittomista matkoista Iranin satamiin. Mossadin entinen johtaja Meir Dagan antoi lausunnon, jossa hän paljasti veljesten laivojen toimineen Mossadin hyväksi kuljettaen helikoptereita Iranin rannikon edustalle salaisia tehtäviä varten. Dagania puolestaan syytetään salaisten tietojen julkistamisesta poliittisessa tarkoituksessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/at-funeral-sami-ofer-lionized-for-his-contributions-to-israel-1.366185
- NU:n puheenjohtaja Yaacov Katz syyttää, että puolustusministeri Ehud Barak vihaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita ja on siinä tarkoituksessa laatinut uusia suunnitelmia juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi. Sen toteuttaminen voi alkaa jo maanantaina, Katz selittää, ja vaatii, että pääministerin täytyy käyttää arvovaltaansa Barakin saamiseksi aisoihin. Katz (Ketzaleh) kutsuu Barakia pahaksi mieheksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144765
- Yli 30 000 ihmistä marssi Israelin päivänä New Yorkissa sunnuntaina. Paraatiin otti osaa sekä Israelin että USA:n johtavia poliitikkoja ja johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144767
- Paavi Benedict XVI tapasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin äskettäin Vatikaanissa. Paavi painotti pysyvän rauhan saamisen tärkeyttä kiireellisenä, mutta hän ei lausunnossaan puuttunut PA:n harjoittamaan kiristyvään kristittyjen vainoon hallitsemillaan alueilla ja muslimimaissa yleensä. Tunnetuin esimerkki on Betlehem, jolla oli 60 %:n kristitty enemmistö 1990-luvulla, mutta joka PA:n hallinnon ja vainon alla on kutistunut 15%:iin ja kutistuu edelleen. Abbas esiintyy puheissaan länsimaille kristittyjen suojelijana, mutta käytännössä hän suhtautuu heihin yhtä vihamielisesti kuin juutalaisiin. On käsittämätöntä, miten länsijohtajat nielevät tämän ilmiselvän ristiriidan ja valheellisuuden ilman vastaväitteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144759
- Hakim ja Amjad Awad, jotka raakalaismaisesti surmasivat Fogelin perheen viisi jäsentä, olivat eilen oikeudessa kuulemassa syytteitä viidestä murhasta. He sanoivat tyytyvänsä mihin tuomioon tahansa, koska he tekivät sen Palestiinan hyväksi, eivätkä millään tavoin katuneet tekoaan, päinvastoin ylpeilivät siitä. Israelissa on harkittu, että näin karkeista rikoksista pitäisi käyttää kuolemanrangaistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144760
- Iran on salaa rikastanut uraania 90 %:n tasoon neljää atomipommia varten. http://www.debka.com/article/20995/
- IDF valmistautuu uusiin rajanylitysyrityksiin tänään ja huomenna. Satakunta syyrialaista mielenosoittajaa leiriytyi Majdal Shamsin ja Kuneitran lähettyville. IDF kieltää ehdottomasti Syyrian tiedot 20:stä surmatusta eilen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=223815
- 31 mielenosoittajaa ja 4 poliisia kuoli Syyrian luoteisosan protesteissa viimeisen 24 tunnin sisällä. Assadin lähettämät joukot tulittavat varsinkin hautajaissaattueita talojen katoilta ja panssariautoista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=223751

Sunday, June 05, 2011

SUNNUNTAI 05.06.11

1. ISRAELIN turvallisuusjoukot ovat varautuneet pahimman varalle tänään uhkaavia ”naksa” mielenosoitusmarsseja varten. Vielä ei tiedetä, toteutuvatko ne suunnitellussa laajuudessa. Libanonin marssi on joka tapauksessa tämän hetken tietojen mukaan peruttu, koska sekä armeija että Hizbullah suosittelivat luopumista niistä tänä päivänä, ja armeija julisti koko Libanonin eteläosan Israelin rajan tuntumassa kielletyksi sotilasalueeksi. Uutiset kertovat, että myös Syyria kieltää mielenosoitukset. Tämä rauhoittaisi tilannetta tuntuvasti, mutta arabit ja palestiinalaiset voivat silti toteuttaa marssejaan ja väkivaltaisuuksiaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, kuten myös Gazassa.

PALESTIINALAISTEN tarkoituksena oli painottaa heidän paluuoikeuttaan entisille asuinpaikoilleen Israelissa ja tiedottaa tästä maailmalle avuliaan median kautta. Sillä ei heidän ajattelutapansa mukaan ole merkitystä, että ainakin jokaisen väkivaltaisuuksissa menehtyneen palestiinalaisen paluuoikeus päättyy siihen. Monet pakolaisuuttaan korostavat palestiinalaiset esittelevät suuria avaimia – joko aitoja tai kaupasta ostettuja – joiden he sanovat sopineen asumansa talon ulko-oveen Israelissa, mutta ”jonka Israel ryösti ja karkotti asukkaat maanpakoon”, kuten heidän tunnettu propaganda-iskulauseensa kuuluu.

TUNNETUIN tällainen ”pakolaisuuttaan” korostava palestiinalainen on Mahmoud Abbas, joka nykyisin muistaa muistuttaa, miten hänet 13-vuotiaana poikasena pakotettiin vanhempiensa mukana pakenemaan kodistaan Safedista Jordaniaan.
Eräässä TV-haastattelussa hän kuitenkin tuli kertoneeksi asian toisin. Hän kuului Safedissa tunnettuun liikemiesperheeseen, joka 1929 osallistui aktiivisesti juutalaisten vastaisiin väkivaltaisuuksiin. Nähtyään juutalaisten saavan yhä uusia voittoja Abbasin vanhemmat alkoivat pelätä turvallisuutensa puolesta ja katsoivat viisaammaksi paeta pimeän suojassa Jordaniaan peläten juutalaisten kostotoimia. He jatkoivat matkaansa edelleen Libanoniin, jossa hänen isänsä jatkoi liiketoimiaan Palestiinasta tuomillaan varoilla ja laajensi myöhemmin liiketoimiaan Persianlahden maihin. http://www.jpost.com/Magazine/Opinion/Article.aspx?id=223311

2. MENA uutistoimisto kertoo, että syyrialaisen eri ryhmiä edustavan komitean johtaja ilmoitti Israelin rajalle suuntautuvien mielenosoitusten siirtyneen, mutta että niitä järjestetään sekä Libanonin että Syyrian sisällä.
JERUSALEMIN poliisin edustaja Shmuel Ben-Ruby sanoo, että on vielä vaikeaa ennustaa siirretäänkö mielenosoitusten keskusjohto Libanonista Jerusalemiin. Hän selittää, että on kysymys kahdesta ihmisjoukosta kahdessa eri paikassa, mutta poliisi valmistautuu molempiin.
Poliisi odotti väkivaltaisuuksia perjantain rukousten jälkeen – kuten muulloinkin usein tapahtuu – ja oli vahvistanut poliisijoukkoja alueella, mutta pahoilta yhteenotoilta vältyttiin, ehkä osittain siksi, että poliisi oli asettanut tiukat ikärajat Temppelivuorelle haluaville siten, että vain yli 45-vuotiaat miehet ja naiset ilman ikärajaa päästettiin vuorelle. Mitään erikoista varoitusta mielenosoituksista ei perjantaiksi oltu saatu.

VAIKKA sunnuntai on varsinainen ”naksa”-päivä, Jordaniassa niitä lämmiteltiin jo perjantaina. Arviolta 150 jordanialaista kokoontui Israelin lähetystön eteen Ammanissa vaatien vuoden 1994 Israelin kanssa solmitun rauhansopimuksen mitätöimistä.
Iranilaisen PRESS-TV uutisen mukaan mielenosoittajat Jordaniassa polttivat Israelin lippuja vaatien Israelin lähetystön sulkemista huutaen iskulauseitaan: ”Ei sionistien lähetystöä Jordanian maaperällä”, ja korostaen jordanialaisten ja palestiinalaisten yhteenkuuluvuutta.

LAUANTAINA Israelin arabit yrittivät marssia Majdal Shams-druusikylään Golanilla, mutta poliisi esti heidän pääsynsä sinne. Druusi–johtajia tuli kylästä heitä vastaan ja he tapasivat toisensa tiellä. Arabien mukana oli arabikansanedustaja Taleb A.Sanaa (United arab list), joka protestoi poliisin toimia selittäen, että ”monia päästettiin poliisin tiesulun ohi ja heilläkin on oikeus päästä aikomaansa kylään esittääkseen viestin Israelin miehitystä vastaan”, kuten hän sanoi. Hän selitti, etteivät he ole rikollisia: ”Me tulemme palaamaan”, A-Sanaa totesi poliisin hajotettua heidän seurueensa. ”Ei mikään poliisitoimi voi estää meitä esittämästä mielipidettämme ja taisteluamme miehitystä vastaan.”
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=223632
http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Article.aspx?id=223439
3. ENGLANNIN ja Ranskan joukkojen kiihdyttäessä toimiaan Libyassa presidentti Muammar Gaddafin surmaamiseksi helikopterien kuljettamien ohjusten avulla, Syyrian presidentti Bashar Assad jatkaa aseettomien kansalaistensa hillitöntä surmaamista länsivaltojen ummistaessa silmänsä ja kuvitellessa, että kauhuteot ovat ohi, kun silmät avataan.
USA:n johto sentään esittää vaimeita vastalauseita, että ”Assadin mitta alkaa olla täysi”.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka aiemmin puolusti Assadin toimia todeten, että ”on hän sentään aloittanut uudistoimet valtakunnassaan”, esittää laimeaa kritiikkiään.
Syyrian hallitus katkaisi internetin maassa perjantai-iltana, mutta palautti sen USA:n esitettyä vastalauseensa Clintonin suulla: ” Syyrian hallituksella on historia katkoa kansalaistensa pääsyn internetiin pyrkimyksenään estää heitä saamasta ja jakamasta informaatiota. Syyrian hallituksen tulee tiedostaa, etteivät yritykset hiljentää väestöä voi estää meneillään olevien muutosten toteutumista. Uskomme Syyrian kansan suurien ongelmien keskelläkin voivan - kuten sen tuleekin - saada äänensä kuluviin.”

PERJANTAIN mielenosoitukset järjestettiin väkivaltaisuuksissa, jotka ovat kestäneet yli 10 viikkoa, surmatun 72:n lapsen muistoksi. Viime viikon aikana kuoli ainakin 7 lasta. ”10-vuotias lapsi kuoli Homsissa koulubussin tulituksessa ja 4-vuotias ammuttiin kuoliaaksi kotonaan.”
Kuolinuhrien lukumäärä Syyrian mielenosoituksissa lähentelee 1500 Syyrian poliisin, sotilaitten ja hallituksen palkkaamien rikollisten luodeista tuhansien haavoittuessa, joista osa vaikeasti haavoitettuina lisäävät kuolinuhrien määrää.
Perjantain kuluessa kuolinuhrien lukumäärä nousi yli 70:n. Syyrian ihmisoikeustarkkailija Rami Abdulrahman sanoi, että ainakin 60 ihmistä surmattiin Hamassa, jossa Bashar Assadin isä Hafez Assad surmasi lähes 30 000 kaupunkilaista 1982 tuhoten heidän asuinalueensa. Syyrian Muslimiveljeskunnan jäseniä asuu Hamassa. Järjestö oli kielletty Syyriassa, mutta Bashar Assad lupasi sille toimintaoikeuden yhtenä keinona saada protestit loppumaan. He polttivat Baath-puolueen toimitilat kaupungissa jo ennen väkivaltaisuuksia, mutta sanovat nyt täysin tukevansa ”vallankumousta”.
Daraan kaupungissa ihmiset tungeksivat kaduille ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta vannoen jatkavansa ilman keskusteluja murhaajien kanssa. Sotilaat avasivat tule kansaa vastaan myös Deir al-Zor kaupungissa sekä Damaskoksen Berzeh alueella. Assad vapautti tunnetun mielenosoittajan Ali Abdallahin, joka oli arvostellut Syyrian liittoa Iranin kanssa. Joissakin tapauksessa ihmiset ovat ampuneet omilla aseillaan turvallisuusjoukkoja, joiden on nähty tulittavan sotilaita, jotka kieltäytyvät ampumasta ihmisjoukkoihin, usein hautajaisissa.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo olevansa hyvin huolissaan väkivaltaisuuksien jatkumisesta Syyriassa, mutta taitaa olla enemmän huolissaan valinnastaan toiseksi kaudeksi YK:n johtoon. Hän esittää väkivaltaisen alistamisen lopettamista ja puolueettomia tutkimuksia Syyriassa tapahtuneesta siviilien surmaamisesta. YK:n turvallisuusneuvostossa on aloitettu toimet Syyrian tuomitsevan päätöslauselman laatimisesta, mutta Kiina selittää, että kysymys on Syyrian sisäisistä asioista eikä siihen saa puuttua. Kiina on Venäjän ohella toistuvasti syyttänyt länsivaltoja Libyan tuhoamisesta ja sotatoimista ilman YK:n valtuuksia. Koska länsivallat ovat Kiinan syytösten mukaan enemmän kiinnostuneet Libyan öljystä kuin tilanteen ratkaisemisesta neuvotteluilla, Kiina antaa nyt takaisin. Libyan öljy kiinnostaa myös Kiinaa.
(JP, Oren Kessler ja Reuters)

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Abbas sanoo varovasti kannattavansa Ranskan tekemää tarjousta toimia rauhankokouksen isäntänä, mutta esittää vaatimuksena 1967 rajat, ”setlementti-toiminnan” lopettamista ja rakennuskieltoa Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa. PA:n YK-operaatio on tiettävästi vaikeuksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144744
- PA ylistää Obaman päätöstä pitää lähetystönsä edelleen Tel Avivissa, mikä sen tulkinnan mukaan tarkoittaa, ettei USA tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupunkina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223585
- Al-Jazeera kertoo, että Jemenin presidentti Ali Abdulla Saleh haavoittui hänen palatsiaan vastaan tehdyssä iskussa ja vietiin Saudi Arabiaan hoidettavaksi. Hänen paikkansa otti varapresidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=223611
- USA:n entinen YK:n lähettiläs Joh Bolton sanoo, että USA voi keskeyttää PA:n tekemän esityksen valtiostaan YK:n päätöksellä pidättymällä maksamasta YK:lle. USA on YK:n suurin tukija, mutta sillä ei ole enää mahdollisuutta sanella päätöksiä, minkä arabimaat yhdessä kolmannen maailman valtioitten kanssa kaappasivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144743
- Egypti avasi Rafahin terminaalin Siinailta Gazaan, mutta vain henkilöliikenteelle, rajoittaen henkilöitten lukua ja perjantaina sulkien sen kokonaan, mikä aiheutti vihaisia vastalauseita gazalaisilta, joita oli tullut suurin joukoin odottamaan rajan ylitystä. Terminaali avattiin uudelleen myös USA:n vaatimuksesta, mutta Egypti on antanut listan henkilöistä, joita ei päästetä ilman eri lupaa Egyptiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144745
- Kotirintaman komentaja Matan Vilnai maalaili keskiviikkona puheessaan keskeisten teollisuusyritysten johtajille, millainen sodasta arabimaita vastaan voisi tulla. Hän sanoi, että ne voisivat ampua tuhansia puolen tonnin räjähdekärjillä varustettuja ohjuksia päivässä ainakin kuukauden ajan. Niistä osa tuhottaisiin Israelin vastatoimilla, mutta satoja pääsisi iskemään israelilaisiin kohteisiin. Hän mainitsi, että öljyn porauslautat Välimerellä ovat houkutteleva kohde Tel Avivin ohella, joita tulitettaisiin. Osa niiden ohjuksista voitaisiin varustaa bio/kemiallisin kärjin. Vilnai totesi, että Israelin tulee valmistautua sotaan Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia vastaan. Hän ei maininnut Egyptiä eikä Jordaniaa, joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus. Seuraava harjoitus ”Turningpoint 5” pidetään muutaman viikon sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144710
- Huolimatta kärjekkäistä lausunnoista diplomatian rintamalla Turkki on Israelin kolmanneksi suurin vientimaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144732
- Kymmeniä palestiinalaisia ja syyrialaisia alkaa kokoontua Israelin rajan tuntumaan Quneitran kaupungin ja ns. ”huutokukkulan” läheisyyteen, josta Nabka-päivän rajanylitys tapahtui. Liikehdintä näyttää spontaanilta ilman johtoa ja organisointia, mutta IDF on varuillaan kaikesta huolimatta. IDF ei myöskään usko, että suuria väkivaltaisuuksia tapahtuu Länsirannalla. Israelin vasemmistolaiset sen sijaan järjestivät eilen mielenosoituksen Tel Avivissa vaatien Palestiinan valtiota 67-rajoilla. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syrian-protesters-amass-by-israel-border-ahead-of-naksa-day-rallies-1.366042