Friday, April 01, 2011

PERJANTAI 01.04.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad joutunee tänään vielä kerran kohtaamaan mielenosoittajien rintamat näiden luvatessa marssia kaduille ”marttyyrien päivänä”, kuten he sitä kutsuvat. Mielenosoitusmarsseja on luvassa ainakin Daraassa, Latakiassa ja ehkä Hamassa, jolla on ilkeät muistot asukkaitten nousemisesta joukolle vastustamaan silloista presidenttiä Hafez Assadia v. 1982, minkä johdosta arviolta 20 000 ihmistä tapettiin.

ASSAD ei puheessaan keskiviikkona antanut toiveita nopeista muutoksista, jos niitä koskaan toteutetaankaan. Hän sanoi asettavansa komiteoita tutkimaan eri asioita; yksi tutkii ”väitettyjä” kuolonuhreja mielenosoitusten aikana; toinen tutkii 1962 päätöstä poikkeuslain julistamisesta maahan, jossa se on ollut voimassa siitä lähtien. Sen nojalla maan pohjoisosassa al-Hasakassa asuvilta 150 000 kurdilta on kielletty kansalaisuus ja sen mukana tuomat oikeudet terveyspalveluihin ja muihin kansalaisoikeuksiin. Assad lupasi asettaa paneelin tutkimaan poikkeustilan korvaavan terrorismin vastaisen lain laatimista. Tämä laki antaa ”hallitukselle valtuudet suojella kansalaisia terrorismilta ja kansalaisten arvokkuuden sekä taistella terrorismia vastaan”. Lakimuutosesitys tulee valmistua 25. huhtikuuta mennessä. Näin kertoo maan virallinen uutistoimisto SANA. Komiteoitten asettaminen on koettu keino siirtää ikävä asia jonnekin tulevaisuuteen odottaen, että aika hoitaa sen. (JP, Oren Kessler)

2. JORDANIASSA toiveet muutoksista hallitusjärjestelmässä ja paremmasta toimeentulosta vapauden kasvamisen myötä ovat JP:n artikkelin mukaan heikkenemässä. Ammanissa kokoonnuttiin keskustelemaan strategiasta muuttaa Lähi Itä työryhmätyöskentelyn avulla. Tilaisuuteen saapui 35 osanottajaa Tunisiasta, Egyptistä ja Jemenistä jordanialaisten lisäksi. Ulkomaisia osanottajia voitaneen pitää ”vallankumouksen asiantuntijoina”, sillä he olivat aktiivisesti osallistuneet mielenosoitusten järjestämiseen kotimaissaan.

EGYPTISTÄ saapunut edustaja vähätteli Jordanian aktivistien mahdollisuuksia sillä, että maan väkiluku on jotain 5 miljoonan luokkaa, jonka määrän Egyptin aktivistit saivat koottua tilaisuuksiinsa Tahrir-aukiolla. Yksin Kairossa asuu parikymmentä miljoonaa ihmistä. Toiseksi joku ihmetteli, missä Jordanian vallankumouksen sydän mahtaa olla, jos sellaista onkaan. Ammanin kaupungissa ei sen mukaan ole Tahrir-aukion tai Pearl-aukion tapaista paikkaa, jossa mielenosoittajat voivat kokoontua ja tuntea yhteenkuuluvaisuuden ja massojen voiman.
Muutosta vaativien mahdollisuuksia pienentää ulkomaisten osanottajien mukaan myös se, että lähes viidennes palvelee armeijassa ja 65 % väestöstä on palestiinalaisia. Pessimismi tuntui myös Kairosta tulleiden mukaan haastattelemissaan ammanilaisissa, mutta he vakuuttivat, ettei asia ole aivan niin yksinkertainen, kuin päältä päin näyttää.

VIIME PERJANTAINA mielenosoittajat kokoontuivat Ammanin keskustassa sijaitsevalle Gamal Abdel Nasser torille sisäministeriötä vastapäätä. Poliisi teki rynnäkön aukiolle kokoontunutta kansaa vastaan surmaten yhden ja haavoittaen toista sataa. Tori pysyi tyhjänä torstaihin saakka, jolloin hallituksen kannattajat kokoontuivat sinne kuningasta kannattavin lipuin ja plakaatein. Myös autoilijat näyttivät kannattavan kuningasta ja hallitusta päätelleen Jordanian lipuista, joita oli asetettu heidän autojensa ikkunoihin.
Jordanian väestöstä kaksi kolmannesta on alle 30 vuotta, ja tämä on se nuoriso, joka kiivaimmin vaatii suuria uudistuksia sekä suosikkijärjestelmän ja korruption poistamista. Kuten artikkelissa todetaan, mielenosoittajat eivät vaadi kuninkaan syrjäyttämistä, eivät vielä, sillä tämä voi olla islamilaisen järjestön vaiheittaisen taktiikan strategiaa.
Jordaniasta julkistettujen kommenttien mukaan elämä Jordaniassa on rauhallista eikä ulkomaisilla vierailla kuten turisteilla ole mitään pelättävää.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214703

3. FATAHIN lähettämät ”roskajoukot” hyökkäsivät keskiviikkona Ramallahin Manara-aukiolle majoittunutta mielenosoittajajoukkoa vastaan tuhoten heidän sinne pystyttämänsä teltan ja haavoittaen kymmeniä. Mielenosoitukset aloitettiin 15. maaliskuuta painostaakseen Fatahia ja Hamasia sopimaan keskinäisen riitansa ja muodostamaan yhteishallituksen.
Vastaavanlainen mielenosoitus järjestettiin myös Gazassa, mutta Hamasin poliisi hajotti sen.

Länsirannan arabit ovat suuressa määrin vastustaneet mielenosoitusten järjestämistä yhteishallituksen muodostamisen puolesta.
Silminnäkijät kertovat, että PA:n poliisit seisoivat toimettomina katujen varrella seuraten Fatahin lähettämien joukkioitten hyökkäämistä mielenosoittajien kimppuun tekemättä elettäkään estääkseen väkivaltaa heidän välillään. Tämä osoittanee, että käsky mielenosoitusten hajottamiseksi oli tullut Abbasilta. Toinen silminnäkijä kertoi, että Fatahin lähettämät huligaanit käyttivät keppejä ja kettinkejä mielenosoittajia vastaan. PA:n turvallisuus-joukot vahvistivat, että Fatah oli lähettänyt joukot mielenosoittajia vastaan.
Mielenosoittajat, joita kutsutaan nimellä ”maaliskuun 15. päivän ryhmä”, aloittivat nälkälakon vakuuttaen jatkavansa sitä, kunnes Fatah ja Hamas sopivat erimielisyytensä. Keskiviikon hyökkäys oli neljäs protestoijia vastaan tehty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143280

4. IDF:N yleisesikunta sai torstaina päätökseen laajan henkilökunnan harjoituksen, johon osallistui sekä kanta- että asepalelu- ja reservihenkilöstöä. Harjoituksessa pyrittiin huomiomaan edellisissä sodissa saatuja kokemuksia, Libanonin kakkossodassa, operaatiossa Gazan cast lead ja muissa vastaavissa aseellisissa yhteenotoissa.
Harjoituksissa pyrittiin testaamaan eri aselajien, maa-, meri- ja ilmavoimien yhteistoiminta kriisitilanteessa.
Harjoitusten lähtökohtana oli tilanne, jossa IDF joutuu taistelemaan samaan aikaan usealla rintamalla; Hamasia, Hizbullahia ja Syyriaa vastaan, mutta ei tiettävästi Egyptiä vastaan. Harjoituksissa pyrittiin huomioimaan logistiikan, tiedustelun ja diplomatian vaatimukset, yhteydet kotirintaman joukkoihin sekä poliittiseen johtoon.
Harjoituksia johti IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz. Hän vakuutti, ettei harjoitus liittynyt arabimaissa edelleen laajenevaan protestiaaltoon ja sen aiheuttamiin muutoksiin Lähi Idässä, vaan se oli vuosittain järjestetty perinteinen operaatio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143275

5. ISRAELIN hallitus jatkaa yrityksiään saada kvartetin jäseniä hylkäämään vaatimuksen selkeitten periaatteiden esittämisestä parin viikon päästä pidettävän kokouksensa yhteydessä. Jos kvartetti pystyy tekemään päätöksensä esityksen mukaisesti, se tullee suuressa määrin muotoilemaan YK:n yleiskokouksen ja ennen kaikkea YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten suhtautumista PA:n/PLO:n esitykseen Palestiinan valtion perustamiseksi syyskuussa.

NETANYAHU aikoi lähettää erikoislähettiläänsä Isaac Molchon Eurooppaan taivuttamaan EU-maita suosiollisemmiksi Israelin esittämille varauksille, mutta havaittuaan, ettei sillä taida olla mahdollisuuksia, hän päätti lähettää Molchon Moskovaan, jonka johtajien hän uskoi ymmärtävän paremmin vaaroja, mitä kvartetin suora puuttuminen neuvottelujen asialistaan tulisi aiheuttamaan. Hän ajatteli, että jopa päätöksen siirto olisi voitto hänelle.

MOLCHON ja Venäjän ulkoministerin Lavrovin välisistä keskusteluista ei annettu julkilausuntoa, mutta sieltä tulleiden vihjeiden mukaan Lavrov ei suoralta kädeltä ainakaan luvannut vastustaa kvartetin suunnitelmaa. Hän selitti, että pysähtynyt tilanne Israelin ja PA:n välillä on saatava loppumaan ja Israelin tulee parantaa suhteitaan PA:n kanssa. Hän painotti keskinäisen luottamuksen tarpeellisuutta, mikä lienee pahin este.
Kvartetin edustajat vierailevat Israelissa ensi viikolla pohjustaakseen seuraavan viikon kokoustaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-holds-secret-russia-talks-in-bid-to-thwart-recognition-of-palestinian-state-1.353404

6. UUTISOTSIKOITA
- Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että Libyan kapinallisten tukijoista ainakin 400 on kadoksissa, joko heidät on surmattu tai heidät on otettu hallituksen joukkojen vangeiksi. Varsinkin Benghazin kaupungin alueella levitellään listoja kadonneista ja pyydetään ilmoittamaan, jos joku tietää heistä. Libyan mielenosoituksen alkoivat Benghazissa, jossa Gaddafin joukot yrittivät estää niiden leviämistä. lhttp://www.haaretz.com/news/international/more-than-400-missing-in-libya-since-start-of-anti-gadhafi-uprising-1.353470
- San Francisco on päättänyt hyväksyä lain, jolla juutalaispoikien ympärileikkaus kielletään 1000 USD sakon ja vuoden vankeuden uhalla. Lakiteksti puhuu kauniisti poikalapsien sukuelimien silpomisesta, mitä juutalaiset kutsuvat nimellä ”brit milah”. Kautta vuosisatojen aina on noussut yksinvaltiaita - tai demokratioita - , jotka ovat tällä halunneet puuttua juutalaisten uskonnollisiin rituaaleihin. Ympärileikkaus on enemmän kuin rituaali, se on tarkoitettu merkiksi Jumalan ja miehen välille. Lain tarkoituksena on, että miehenpuoli saa itse päättää 18-vuotiaana, haluaako hän ympärileikkauksen vai ei. Esimerkin vuoksi artikkelissa mainitaan, että Ruotsi toteutti vastaavan lain jo 10 vuotta siten. Toinen juutalaisten uskonnollisiin tapoihin liittyvä laki on rituaaliteurastuksen kieltäminen, mutta sitä ilmeisesti toteutetaan vain juutalaisen uskon, ei esim. islamin yhteydessä, kuten äskettäin web-sivuilla levitetty video muslimien rituaaliteurastuksesta kaikessa karmeudessaan osoitti. http://www.haaretz.com/print-edition/news/confessions-of-a-jewish-infant-genital-mutilator-1.353397
- Israelissa siirryttiin viime yönä kesäaikaan, eli kellon tuntiviisaria siirrettiin eteenpäin tunnin verran. Toimenpide säästää 85 miljoonaa USD, vakuutetaan. http://english.themarker.com/daylight-saving-time-to-save-israel-nis-85-million-1.353461
- Eläintarhojen managereita sadasta maasta kokoontui Israeliin yhdessä miettimään maailman menoa, varsinkin sen eläimellistä puolta. Keskusteluissa tultaneen kuulemaan viimeiset väitteet Mossadin kouluttamista rotista ja hiiristä, tai Siinain lomanviettorannoilta tulleisiin tietoihin haikalojen kouluttamisesta hyökkäämään turistien kimppuun, tai ehkä Saudi Arabian turvallisuusviranomaisten kiinni saamasta korppikotkasta, jonka jalasta he väittivät löytäneensä vakoilulaitteen. Saudit tosin myöhemmin tunnustivat, että rengas oli kiinnitetty jalkaan voidakseen seurata sen liikkumista lähi alueilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/zoo-managers-from-around-the-world-go-biblical-in-jerusalem-1.353398
- Kansanedustajat ovat nostaneet kovan huudon Israelin poliisin aamuvarhaisella tekemiin ratsioihin juutalaisyhteisöissä, niistä viimeinen Itamarin juutalaiskylään tehty. Poliisi väitti menneensä tarkistamaan Moshe Ronskyn aseen, oliko sitä ehkä käytetty toisessa tapauksessa tapahtuneessa ammunnassa. Ronsky on iDF:n entisen päärabbin Avichai Ronskyn poika. Kansanedustajat haluavat poliisilta selviä syitä, miksi se meni hakkaamaan Ronskyn talon ovea viideltä aamulla ja miksi se käyttää kohtuutonta väkivaltaa pidättäen uhrejaan, jotka se itse on kiihottanut väkivaltaisiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143285
- Israelissa on aloitettu ajojahti Netanyahun kaatamiseksi, minkä aloitti Kadiman tekemä tutkimuspyyntö valtion tarkastaja Lindenstraussille. Pääministeriä syytetään lahjusten ottamisesta ulkomaanmatkojensa rahoittamiseksi sekä hotelli- ja ravintola-maksujen hyväksymisestä sponsoriensa toimesta. Vastapyynnössä vaaditaan myös Kadiman ja muiden puolueitten johtajien matkojen tutkimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143268
- Terroristien ampuma raketti putosi lähelle Ashkelonia, mutta ei aiheuttanut vahinkoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4050597,00.html
- Jordaniasta beduiinien löytämät ja Israeliin salakuljettamat 70 metalliliuskaa, joita kutsutaan yhteen sidotuksi kirjaksi, on herättänyt kiihkeää innostusta tutkijoitten parissa, jotka kehuvat niiden olevan jopa arvokkaampia kuin Kuolleenmeren kääröt. Niiden uskotaan kertovan Jeesuksen elämään ja kuolemaan liittyviä tietoja. Liuskat ovat vain luottokortin kokoisia, ja niissä on lukuisia symbolisia kaiverruksia. Jordania vaatii kirjan palauttamista, koska se löydettiin sen alueelta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1371290/70-metal-books-Jordan-cave-change-view-Biblical-history.html

Thursday, March 31, 2011

TORSTAI 31.03.11

1. SYYRIAN presidentin Bashar Assadin odotettu puhe eilen ei tuonut vastauksia moniin kysymyksiin, joita hänen odotettiin selvittävän puheessaan. Hänen puheensa sävy oli syyttävä ja puolusteleva mutta toisaalta itsetietoisen uhitteleva.
Bashar Assad syytti ulkovaltoja, lähellä ja kaukana – joilla hänen uskotaan viitanneen Israelin ja USA:N osallisuuteen – jotka olivat lietsoneet kapinamieltä maassa. Hän totesi, että maassa on suoritettu uudistuksia kaiken aikaa, minkä Jonathan Spyer tunnustaa analyysissaan selittäen, ettei Basharin valta ole ehdoton, vaan hän joutuu luovimaan sisäisessä miinakentässä useita mielipiteitä ja suuntia edustavien ryhmittymien lomassa.
Tässä Spyer antaa Bashar Assadille tunnustusta onnistuneesta toiminnasta. Toisaalta Spyer toteaa, että hän on omaksunut diktaattoreille ominaisen tavan samaistua kansansa kanssa, minkä johdosta hän alkaa nähdä omien suunnitelmiensa ja ajatustensa edustavan kansaa, joka on hyväksynyt hänen valtansa ja puolustaa häntä henkeen ja vereen. Tämä osoittaa Spyerin mukaan, että Bashar katsoo olevansa kansansa valitsema johtaja eliniäkseen.

PRESIDENTTI Assad sanoi Syyrian vihollisten kiihottaneen mielenosoituksia. ”Vihollisemme työskentelevät yöllä ja päivällä järjestelmällisellä ja julkisella tavalla vahingoittaakseen Syyriaa. Vihollistemme päämäärä on jakaa Syyria maana ja pakottaa sille israelilainen ohjelma, ja ne tulevat jatkamaan yrittäen yhä uudelleen”, hän selitti parlamentille.
Assadin puhe parlamentin kokouksessa oli kuin hyvin harjoiteltu pantomiimiesitys, jossa etukäteen oli harjoiteltu, millä kohtaa taputetaan, millä kohtaa nauretaan ja millä kohtaa huudetaan bravo, bravo nousten ylös diktaattoria ylistellen. TV-esitysten mukaan Assad nautti silminnähden saamastaan innostuneesta huomiosta, olkoon näytelty tai ei. Jopa hänen hihittävät naurunsa omille sutkauksilleen saivat arvokkaat parlamentaarikot innostumaan.

ASSADIN puhe oli pettymys niille, jotka odottivat häneltä selkeää ohjelmaa ja aikataulua muutoksista maan hallinnossa, tai vallankumouksesta lähtien voimassa olleen poikkeuslain lopettamista, joka antaa hallitukselle ja turvallisuusjoukoille oikeuden pidättää ja vangita jokaisen, jonka he katsovat uhkaavan maan turvallisuutta tai lain ja järjestyksen ylläpitämistä.
”MUUTOSTEN toteuttaminen ei ole muotiasia. Silloin kun se edustaa vain aaltoa, joka huuhtoo aluetta, jossa elämme, se tuhoaa”, Bashar Assad selitti. ”Syyriaa on kohdannut suuri salaliitto, jonka langat ulottuvat lähelle ja kauas”, hän totesi nimeämättä yhtään maata.
Assad totesi, että ”joskus voidaan siirtää poikkeuslain kansalle tuomat kärsimykset, mutta emme voi siirtää tuonnemmaksi lapsen kärsimyksiä, jonka isällä ei ole tarpeeksi varoja hoitaa häntä”. Hän sanoi vähemmistön edustajien yrittäneen aiheuttaa kaaosta Daraassa, mutta enemmistö tulee murskaamaan heidän pyrkimyksensä. Hän sanoi turvallisuusjoukkojen saaneen ohjeet olla vahingoittamatta ketään protestien aikana, joissa ihmisoikeusjärjestön mukaan 61 ihmistä sai surmansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214433, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214509

2. JP:n päätoimittaja David Horovitz analysoi omassa artikkelissaan Assadin puhetta todeten, miten puhetta seuranneet journalistit melkein valittaen totesivat, miten tyhjä ja ponneton Assadin puhe oli, eikä hän sanonut siinä mitään mainitsemisen arvoista, minkä johdosta monet journalisteista palasivat keskittymään muihin kohteisiin. Puheessa ei todellakaan ollut mitään mikä tukisi ulkoministeri Hillary Clintonin ennen puhetta esittämää tunnustusta, että ”Syyrialla on erilainen johtaja nyt. Monet kongressin jäsenet molemmista kamareista ovat tunnustaneet Syyriassa käytyään viime kuukausina uskovat hänen olevan uudistaja.”

HOROVITZ toteaa, että kyllä puheessa sentään oli jotain. Hän ottaa esimerkiksi puheen kohdan, jossa Assad selvästi erottaa mielenosoittajat muista kansalaisista. Hän sanoo ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä positiivisia muutoksia haluavia, mutta ”kellään Syyriassa ei ole pienintäkään tarvetta protestoida, sillä maata uudistetaan kaiken aikaa”, Horovitz toteaa Assadin sanoneen isällisesti ja suosiollisesti, mutta ”ettei uudistus ole sesonkiluonteinen eikä sitä voida toteuttaa harkitsemattomasti”.
Tämän jälkeen Assad toteaa, että ”vain maan viholliset ja salaliittolaiset voivat toimia siten, kuin mielenosoittajat ovat toimineet viime päivinä, ja jokaisen kunnollisen syyrialaisen tulee rohkaistua ja yhdistyä sellaisia vaarallisia aineksia, suurta juonittelua ja salaliittoa vastaan”.

HOROVITZ toteaa, että Bashar Assad pitäytyi puheessaan tiukasti isänsä Hafez Assadin perintöön, joka määrätietoisesti murhautti Hamassa 20 000 Muslimiveljeskunnan jäsentä,
koska he vuonna 1982 olivat uskaltaneet kyseenalaistaa hänen arvovaltansa Syyriassa. Horovitz toteaa, että Bashar antoi selvän varoituksen jokaiselle, joka haluaa kuunnella ja ymmärtää, ”ettei hänellä ole pienintäkään aikomusta noudattaa Tunisian presidentin Zine al-Abidine Ben Alin tai Egyptin presidentti Hosni Mubarakin esimerkkiä ja luopua vallasta”. Bashar halusi puheessaan kertoa kaikille, että ”haistaessaan heikkoutta hänen toimissaan ovat arvioineet tilanteen väärin, että tässä puhui diktaattori rautanyrkki samettihanskaan käärittynä selittäen kaduilla mieltään osoittaville, että Syyrian hillittömät viholliset olivat huumanneet heidät, että hän ymmärtää ja antaa anteeksi, mutta vain tämän kerran”.

HOROVITZIN artikkelin mukaan Assad oli täysin tietoinen turvallisuusmiehille ja sotilaille annetuista vapaista käsistä hajottaa mielenosoitukset, poiketen Tunisian ja Egyptin sotilaitten omaksumasta kannasta asettua mielenosoittajien puolelle.
Horovitz toteaa, että perjantaiksi on luvattu uudet mielenosoitukset, jolloin nähtäneen, onko Bashar Assadin viesti mennyt perille ja ymmärretty oikein. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214449

3. ENGLANNIN ulkoministeri William Hague selvitteli puheessaan maansa kantaa Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin Chatham House tilaisuudessa Lontoossa, johon otti osaa myös presidentti Shimon Peres.
Hague pyrki useaan kertaan vakuuttamaan Englannin kantaa, että Israelilla on oikeus puolustautua, eivätkä sen turvallisuustarpeet ole keskustelujen aiheina. Hän kuitenkin vakuutti, että koska rauhanprosessi ei näytä liikkuvan mihinkään, kvartetin, USA:n, EU:n, YK:n ja Venäjän, tulee muotoilla perusteet (parameters), joilla rauhankeskusteluja tulee käydä.
Hän kertoi, että Englanti, Ranska ja Saksa ovat keskenään sopineet niistä esitellen niitä näin:
Kaksi valtiota kahdelle kansalle; perusteena tulee olla 1967 sotaa edeltävät 1949 aselepolinjat vähäisin maavaihdoin ja tarkistuksin; turvallisuusjärjestelyt molemmille maille, jotka turvaavat molempien maitten edut kuitenkin kunnioittaen palestiinalaisten itsemääräämis-oikeudet lopettamalla miehityksen; oikeamielinen ja realistinen ratkaisu pakolaisongelmaan; Jerusalem tulee olla molempien valtioitten pääkaupunki.

ISRAELIN johtajat ovat pyrkineet kulissien takana painostamaan kvartetin jäseniä, etteivät ne asettaisi pitäviä perusteita. Tämä siksi, että vaikka kvartetin parissa uskotaan Abbasin tulevan neuvottelupöytään Israelin kanssa saadessaan nämä vakuudet, Israelin kanta on edelleen, ettei Abbas halua neuvotella Netanyahun kanssa lupasi hänelle mitä tahansa.
HAGUE varoitti puheessaan, että Lähi Idässä tapahtuvat muutokset ja mahdolliset hallitusten ja poliittisten suuntausten muutokset voivat tehdä entistä vaikeammaksi löytää yhteistä ratkaisua läntistä maailmaa koettelevaan ongelmaan Israelin ja PA:n välillä. Hän vakuutti ja toisteli maansa vankkumatonta tukea Israelille sanoen: ”Britannia tulee tukemaan Israelin turvallista tulevaisuutta ja kotimaata juutalaiselle kansalle, kuten myös tietenkin elinkelpoista ja itsenäistä Palestiinan valtiota. Britannia tuki Israelia sen alusta lähtien ja tukee sitä horjumatta tänään. Uskoaksemme Israelin oikeus olla olemassa ei ole kysymys, josta voidaan keskustella tai joka voidaan kyseenalaistaa.”
Pääministeri David Cameron antoi audienssin Peresille, jolle hän vakuutti Englannin pysyvän Israelin uskollisena ystävänä. Peres puolestaan totesi, että Israel on sitoutunut murtamaan nykyinen kuollut tila neuvotteluilla ja keskusteluja edistämällä palestiinalaisten kanssa. (JP)

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan syytti Netanyahua ristiriitaisesta puheesta todetessaan, ettei hän neuvottele PA:n kanssa, ellei se sovi Hamasin kanssa, mutta toisaalta kieltäytyy siitä, elleivät Fatah ja Hamas sovi riitansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214545

4. UUTISOTSIKOITA
- Argentiinan ulkoministeri Hector Timerman vihjaili äskettäin, että Argentiina voi luopua 1990-luvulla Israelin lähetystön tuhonneiden terroristien jahtaamisesta eikä vaadi Irania vastuuseen etsiessään läheisempiä suhteita Teheranin kanssa. Hän tapasi Nathan Sharanskin, joka ilmeisesti vaati Argentiinaa pysymään sitoumuksissaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214529
- IDF:n sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin rauhoittelee tilannetta todeten, ettei hän näe rauhattomuuksien lisääntymistä Israelin ja Syyrian välillä siellä puhjenneista protestiliikkeistä huolimatta. Maassa vallitseva ja osin laajeneva tyytymättömyys Assadin hallitusta kohtaan voivat houkutella sen aiheuttamaan ongelmia maitten rajoilla voidakseen siirtää huomion muualle ja yhdistääkseen kansan taakseen. Parhaana tulevaisuuden näkynä hän katsoi sen, että Iranin hallitus kaatuisi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214533
- Palestiinalaiset puhujat vaativat maan päivän tilaisuuksissa, että arabijohtajat lopettaisivat palestiinalaisten syyttämisen mielenosoitusten kiihottamisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214514
- Etiopiassa kerääntyi suuri joukkoa ihmisiä Israelin lähetystön eteen Addis Abebassa. He väittävät olevansa juutalaista sukua ja vaativat oikeutta muuttaa Israeliin. Poliisi pyrki hillitsemään mielenosoitusta. Syntyneissä yhteenotoissa 80 ihmistä loukkaantui ja poliisi pidätti toiset 80. Jewish Agencyn edustaja Etiopiassa Asher Seyum sanoi, että nämä ihmiset asuvat laittomasti Agencyn maalla ja ovat vuosikaudet vaatineet, että heidän tulee päästä Israeliin, mutta Seyum toteaa, ettei heillä ole varmuutta heidän uskonnollisesta ja etnisestä taustastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=214484
- Suoritetun tiedustelun mukaan nuoriso on yhä enemmän kiinnostunut Israelin turvallisuudesta eikä usko rauhanmahdollisuuksiin lähi aikoina. Tutkimus osoittaa nuorison kääntyneen entistä voimallisemmin oikealle, mikä typistää vasemmisto-puolueitten kannatusta. 40 % sanoo tukevansa kansallisia puolueita, kolmannes sanoi, että juutalaisuus on Israelin kansan tärkein tavoite. 20 % sanoi olevansa maltillisia oikeistolaisia, 11.5 % sanoi kuuluvansa vasemmistoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143258
- Infrastruktuuriministeri Uzi Landau totesi, että arabeilla on Israelissa yhtäläiset oikeudet juutalaisten kanssa. Siitä huolimatta he syyttävät Israelia apartheidista ja ylistävät sellaisia maita kuin Syyria ja Libya, joissa Israelin arabijohtajat vierailevat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143255
- Abbas vakuuttaa, että hän pyytää YK:ta tunnustamaan Palestiinan valtion, jos
rauhankeskustelut epäonnistuvat. http://www.haaretz.com/print-edition/news/abbas-
palestinians-to-ask-for-un-recognition-if-peace-talks-fail-1.353178
- Libyan kapinalliset johtajat möivät tuhansia kemiallisia ja hermokaasu-ammuksia Benghazissa Hizbullahille ja Hamasille, kertoo Debkafile. Joukossa on 2000 ammusta, joissa on sinappikaasua ja 1200 ammusta, joissa on hermokaasua saaden maksuksi niistä useita miljoonia USD. DF olettaa, ettei niitä ole vielä siirretty ostaja-maihin, koska he odottavat suotuisaa tilannetta liittoutuneitten pommitusten välissä. DF kertoo edelleen, että USA:n amiraali James Stavridis ensimmäisenä kertoi Hizbullahin agenteista Benghazissa, puhuessaan senaatin komiteassa 29.03.2011 mainiten silloin selkeistä merkeistä islamilaisten elementtien läsnäolosta, joita johtavat Hizbullah ja al-Qaida. http://www.debka.com/article/20811/
- IDF laati Libanonin kartan, jossa esitetään satoja kohteita, useimmat maanalaisia, joihin Hizbullah on koonnut ja varastoinut aseitaan Libanonin kakkossodan jälkeen. Kartan sai käsiinsä Washington Post, josta se on levinnyt uutistoimistoille. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-releases-map-detailing-hundreds-of-hezbollah-sites-in-lebanon-1.353095

Wednesday, March 30, 2011

KESKIVIIKKO 30.03.11

1. ISRAELIN hallitus heräsi lopultakin huomaamaan, mitä Palestiinan Auktoriteetin johtoryhmä oli tekemässä maailmalla ja pyrkii pelastamaan, mikä vielä on pelastettavissa. PA:n johto ajaa voimalla suunnitelmaansa saada YK:n turvallisuusneuvosto - tai ainakin sen yleiskokous - perustamaan ”itsenäinen Palestiinan valtio 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem”, kuten sen ohjelmassa todetaan. Israelin poliitikot ovat toistamiseen todenneet, etteihän YK:n yleiskokouksen päätöksillä ole kuin ohjeellinen valta, mutta vasta aivan muutama päivä sitten saatiin ensimmäinen arvovaltainen arvio historiaan perustuen, ettei asia ole ihan niin yksinkertainen. Sellainen YK:n täysistunnon päätös asettaisi Israelin paria-maan asemaan, jota maa toisensa jälkeen alkaisi syrjiä ja boikotoida, joko vapaaehtoisesti, toisten esimerkkiä seuraten tai julkisen painostuksen kautta.

Kuten aiemmin jo todettiin, Israel voisi vastata PA:n toimintaan kansainvälisellä rintamalla omilla yksipuolisilla toimillaan, kuten sanoutua irti Oslon sopimuksesta, mikä joka tapauksessa mitätöityisi YK:n päätöksen myötä; liittää suuret juutalaisyhteisöt Juudean ja Samarian alueilla virallisesti valtakuntaan; tai lopettaa kaupallinen yhteistoiminta PA:n kanssa rajoittaen sen oikeutta käyttää Israelin satamia ja lentokenttiä ulkomaan kaupassaan.

PA:N johto puolestaan on aloittanut parjauskampanjan syyttäen Israelia ”kansainvälisestä gangsterismista” varoittaessaan turvallisuusneuvoston ja EU:n maita vastatoimista, mitä Israel tulisi toteuttamaan, jos PA jatkaa yksipuolista valtionsa itsenäistämistä.
Mahmoud Abbasin poliittinen neuvonantaja Nimer Hammad syyttää Israelin hallitusta, että ”sen YK:n jäsenmaiden poliittinen painostus, hyökkäävä ja kansainvälisestä laista piittaamaton toiminta, on saavuttanut pisteen, jota ne eivät voi enää sietää”. Hammad sanoi havainneensa, että maailmalla on yleinen yksimielisyys saada (Israelin) miehitys loppumaan ja perustaa Palestiinan valtio 1967 rajoilla (joita ei ole olemassa).

PA:n johto suhtautuu myös hyvin ärtyneesti pääministeri Netanyahun lausuntoon, jossa hän selvin sanoin määritteli Israelin suhtautumisen Fatahin ja Hamasin yhteishallitukseen, ellei Hamas ennen sitä suostu kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon.
Abbasin neuvonantajana tunnettu Nabil Abu Runeinah sanoi, ettei PA voi hyväksyä Israelin sekaantumista palestiinalaisten sisäisiin asioihin, kutsuen tätä ”punaiseksi varoitusviivaksi”. Hän syytti samalla, että tämä on Netanyahun tapa etsiä syitä kieltäytyä neuvotteluista PA:n kanssa. Hän vakuutti, että YK:n jäsenvaltioista suurin osa kannattaa PA:n aloitetta lisäten, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa tullaan tuhoamaan tavalla tai toisella kuten tapahtui Gazan kaistalla.

NETANYAHU ei ole nostanut asiaa esille tavatessaan korkeita ulkomaisia johtajia, heidän joukossaan USA:n kongressin ulkoasiain komitean puheenjohtaja John Kerry. Diplomaatit kummastelevat, ettei Israelilla ole ollut esitettävänä omaa suunnitelmaansa, mikä vaikeuttaa PA:n esityksen vastustamista, sillä kansainvälinen yhteisö on kyllästynyt Israelin ja palestiinalaisten välisen kysymyksen roikkumiseen vuodesta toiseen ilman edistystä.
JP:n asiaa käsittelevässä artikkelissa viitataan liikenneministeri Yisrael Katzin ministeriön laatimaan suunnitelmaan keinotekoisesta saaresta Gazan rannikon edustalle, jonka sataman ja lentoaseman kautta PA voisi hoitaa ulkomaan kauppaansa ja henkilöliikennettään ilman Hamasin valvontaa. Ulkomaisiin esimerkkeihin perustuen kustannuksiksi arvioidaan 5-10 miljardia USD, ja sen rakentaminen kestäisi ainakin kuusi vuotta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214341, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143227

2. ISRAELIN poliisi valmistautuu arabien vuosittaisen ”maan päivän” marssiin keskiviikkona, joskaan erityisiä väkivaltaisuuksia ei odoteta. Monet arabikansanedustajat ja korkean arabi-seurantakomitean jäsenet osallistunevat tilaisuuksiin puheittensa muodossa. Koulut on suljettu arabienemmistöisissä kaupungeissa, jotta koululaiset voivat osallistua marssiin.

Vuosittain toistuvat maan päivän marssit järjestetään maaliskuun 30. päivänä 1976 tapahtuneen poliisien ja mielenosoittajien välille syntyneen verisen yhteenoton muistoksi. Mielenosoituksilla arabit pyrkivät silloin vastustamaan maan pakkolunastuksia. Poliisi oli asettanut aivan riittämättömän joukon valvomaan marssia, ja havaitessaan marssijoitten kiivaat huudot ja elehdinnän poliisit menettivät itsehillintänsä avaten tulen heitä kohti surmaten kuusi marssijaa.
Suurin marssi alkaa keskiviikkona iltapäivällä Arabehissa Galileassa. Pienempiä marsseja järjestetään Sakhnissa ja Dir Hannassa tavaten Arabehin marssijat käytyään ensimmäisessä marssissa surmansa saaneiden haudoilla.
Epävirallisessa Arakibin beduiinikylässä Negevissä järjestetään myös marssi. Poliisi on pääasiassa huolestunut marsseista pohjoisessa, mutta myös Negevin tilanne on vaikea.

Maan päivän tilaisuudet aloitettiin jo eilen Lodissa, jossa 1500 mielenosoittajaa kokoontui esittääkseen vastalauseensa Abu Eid 50-jäsenisen perheen ilman lupaa rakentamien talojen purkamista vastaan. Perheellä on 30 lasta. Mielenosoittajat syyttivät viranomaisia etnisestä puhdistamisesta heilutellen PA:n lippuja sekä polttaen ulkoministeri Avigdor Liebermanin kuvan. Kaupungin arabiedustajat tuomitsivat Liebermanin kuvan polttamisen todeten, että mielenosoituksen tarkoitus oli vastustaa valmiiden talojen tuhoamista, koska se ei ole ongelman ratkaisu. Talojen tuhoaminen suoritettiin joulukuussa. Viranomaisten mukaan Lodissa on 1600 laittomasti rakennettua asuintaloa, mikä vaatii pikaisia toimia, totesi Lodin kansankomitean jäsen Ibrahim Abu Saluk. Hän valitti, että Abu Eidin talon tapainen talojen laajamittainen tuhoaminen aiheuttaa valtavan inhimillisen ongelman, mitä tulee välttää. http://www.haaretz.com/print-edition/news/schools-in-israel-s-arab-towns-close-for-land-day-marches-1.352772

3. IDF:N maan keskialueen OC komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi odottaa palestiinalaisten protestitilaisuuksia ja marsseja toukokuun 15. päivänä, jota Israel viettää maan itsenäisyys-päivänä, mutta jota palestiinalaiset kutsuvat nimellä ”nakba”, katastrofi. Toiseksi Mizrahi olettaa, että palestiinalaiset järjestävät protestitilaisuuksia ja marsseja syyskuussa, jolloin PA:n johto lupaa Palestiinan valtion syntyvän joko YK:n turvallisuusneuvoston tai sen yleiskokouksen päätöksellä. Syyskuun toisena päivänä vuosi sitten presidentti Obama lupasi palestiinalaisten toiveitten omasta valtiostaan täyttyvän.

KANSAINVÄLINEN Israelin vastainen Boikotti-, Vapauttamis- ja Syrjintä järjestö (BDS) esittää, että kansalaisjärjestöt maailmalla osoittaisivat solidaarisuuttaan palestiinalaisten maan päivän muistoksi järjestämille marsseille. Meir Amit tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskuksen web-sivulla kerrottiin, että kehotuksen maailmanlaajuisesta solidaarisuuden osoittamisesta ”the Global BDS Day of Action” teemapäivänä teki Ramallahissa sijaitseva BNC, BDS :n kansallinen komitea, joka ohjaa BDS:n toimintaa maailmalla. BNC:n kehotuksessa kerrotaan, että ”omantunnon ihmisten” tulee liittyä Israelin vastaiseen boikottiin, koska ”se edustaa apartheidia, kolonialismia ja miehitysvaltiota, joka varasti palestiinalaisten maat”. Siinä myös kehotetaan syrjimään israelilaisia tuotteita, nostamaan sitä vastaan syytteitä sotarikoksista ja asettamaan sen vastaisia kulttuuri- ja akateemisia boikotteja.
BNC:n kehotukset boikottiin ulkomailla saanevat vastakaikua ainakin Lontoossa ja Washingtonissa, joissa toimii Israelin vastaisia aktivisteja, jotka sanovat rohkaistuneensa arabimaissa syntyneistä spontaaneista mielenosoituksista, jotka ovat laajentuessaan saaneet useat perinteiset yksinvaltaisesti johdetut maat hylkäämään entiset johtajansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143231

4. SYYRIAN itsevaltias presidentti Bashar Assad taipui mielenosoitusten edessä ja erotti hallituksensa – tai se erosi oma-aloitteisesti. Assadin sanotaan hyväksyneen hallituksen eron ja pyytäneen, että vuodesta 2003 pääministerinä toiminut Naji al-Otari johtaa toimenpide-hallituksen johtajana, kunnes uusi muodostetaan. Diplomaatit odottavat suurella mielen-kiinnolla, mitä Assad tulee lupaamaan tänään pitämässään linjapuheessaan.

DAMASKOKSESSA, Aleppossa, Hamassa ja Hasakassa järjestettiin suuria Assadia kannattavia mielenosoituksia, joissa kannettiin Assadia ylistäviä plakaatteja huudettiin häntä tukevia iskulauseita: ”Allah, Syyria, Bashar” ja ”Verellämme ja sydämellämme suojelemme kansallista yhteyttä”. Mielenosoittajista journalistien haastattelemat 50 vuotta hallinneen baath-puolueen jäsenet tunnustivat, että heidät oli komennettu osallistumaan mielenosoituksiin, joita vahvat turvallisuusjoukot suojelivat.
Pienimuotoisia Assadin vastaisia protestitilaisuuksia järjestettiin Daraassa, joka on pysytellyt mielenosoitusten kärkiryhmässä. http://www.haaretz.com/news/international/syria-s-assad-to-introduce-political-reform-amid-national-unrest-1.352920

5. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon jatkaa vääristeltyjä syytöksiään Israelin miehityksestä Juudeassa ja Samariassa, mitä hän kutsuu ”moraalisesti ja poliittisesti kestämättömäksi”. Täytyy taas kerran ihmetellä, miksei kukaan opeta pääsihteerille perushistoriaa, miten Israelin valtio syntyi ja miten sen historialliset juuret esi-isiensä maahan ulottuvat 4000 vuoden taakse, jolloin Abram sai käskyn luopua maastaan, suvustaan ja isänsä huoneesta ja mennä maahan, jonka Jumala oli valinnut hänestä kasvattamalleen kansalle. http://www.haaretz.com/news/international/syria-s-assad-to-introduce-political-reform-amid-national-unrest-1.352920
- Mossadin kerrotaan siepanneen Gazan sähköyhtiön insinöörin Dirar Abu Sisin Ukrainasta ja muiluttaneen hänet Israeliin siksi, että hänellä korkeana Hamasin viranomaisena on tietoja Gilad Shalitista. Näin kertoo saksalainen lehti Der Spiegel. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/gaza-official-reportedly-abducted-by-israel-may-have-gilad-shalit-intel-1.352884
- IAF:n koneitten aamuhämärissä tekemä isku Gazaan miesryhmään heidän ajaessa moottoripyörillään surmasi yhden Jihadin jäsenen ja haavoitti toista. Isku oli vastaus tiistaina Gazasta ammuttuun lyhyen matkan rakettiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-air-strike-kills-gaza-militant-linked-to-rocket-attack-near-border-1.352893
- Libyan sotaa käyvät liittoutunet kokoontuivat Lontooseen miettimään, miten tiivistää iskuja Gaddafia vastaan, jonka joukot ovat ajaneet kapinalliset takaisin Sirten kaupungin läheltä. Obama vakuuttaa edelleen, ettei operaation tarkoituksena ollut kaataa Gaddafin hallitusta, mutta samalla sanoo, että hänen tulee mennä. Ohjelmassa on iskujen voimistaminen Gaddafin maavoimia vastaan ja kapinallisten aseistaminen, nyt myös ruotsalaisin asein, jotka lähettivät Jas-hävittäjiään Libyan rintamalle. USA:ssa kaavaillaan Obaman syyttämistä – hänen laittoman presidentin virkansa ohella – ilman kongressin lupaa aloittamastaan hyökkäyksestä Libyaan. Obama ja Joe Biden esittivät senaattoreina ollessaan, että USA:n perustuslain mukaan USA:n presidentti ei saa johtaa maataan sotaan ilman kongressin lupaa.
Nyt he itse syyllistyivät siihen, ehkä sen ”naistroikan” kiihottamina.
http://www.haaretz.com/news/international/allies-mull-intensifying-libya-assault-as-
gadhafi-forces-hammer-rebels-1.352897
- Poliisi teki ratsian Givat Ronen (Ronen kukkulalle) ilman lupaa kyhättyyn parakkikylään. Poliisin kanssa nujakoineet nuoret vastustivat Barakin lähettämien poliisien toimia, minkä johdosta poliisi pidätti heistä viisi. Alueen rakennukset on tuhottu aiemminkin poliisien toimesta, usein raakaa väkivaltaa käyttäen. Kansanedustajat syyttivät sisäministeri Aharonovichiä, että hän on kuin Gaddafi, joka tuhotessaan kansalaisiaan joutuu lopulta vastuuseen teoistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143230
- IDF pidätti Awartan arabikylässä - lähellä Itamarin kaupunkia, jossa terroristit muutama päivä sitten murhasivat veitsin ja puukoin 5-henkisen perheen - ainakin 60 arabia, joista otettiin DNA-näytteet murhaajien löytämiseksi. Awartan kyläpäällikkö Qayas Awad kertoi, että miehet kuvattiin, heistä otettiin sormenjäljet ja DNA-näytteet, lisäksi heitä kuulusteltiin, mutta vain muutamat pidätettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143224

Tuesday, March 29, 2011

TIISTAI 29.03.11

1. LEVOTTOMUUDET Syyriassa jatkuvat edelleen. Syyrian presidentti Bashar Assad lupaa pitää puheen joko TV:ssä tai lehdistötilaisuudessa, jossa hänen kansliansa lupauksen mukaan selvitetään kansalle levottomuuksien syyt ja miksi ne tulee lopettaa.
Hallituksen päätettyä lähettää armeijan sotilaita mielenosoitusten repimien kaupunkien kaduille aiheutti hetkittäistä epävarmuutta kansassa peläten massamurhia, mutta rohkaistuneina ainakin 4000 ihmistä saapui eilisiin mielenosoituksiin, kertoo Reuters.
Mielenosoituksia on nyt pidetty myös Haman kaupungissa, jossa Hafez Assad massamurhasi 20 000 asukasta, sekä Latakiaan, jossa elämä alkaa osittain palata normaaliksi
VARAPRESIDENTTI Farouk Al-Shara vakuutti, että presidentti Bashar Assad tulee parin päivän sisällä pitämään puheen, jossa hän saa kansalaiset ”vakuuttuneiksi” yksilöimättä, mitä vakuutuksia hänen puheensa tulisi sisältämään, kertoo uutistoimisto SANA.

DARAASSA mielenosoittajat kokoontuivat Omari-moskeijan läheiselle aukiolle huudellen iskulauseitaan ”me haluamme arvokuutta ja vapautta”, sekä ”ei hätätilalaille”. Eräs silminnäkijä kertoo turvallisuusjoukkojen ampuneen ilmaan usean minuutin ajan ajaen ihmiset sisätiloihin, mutta he palasivat ammunnan loputtua.
Turvallisuusjoukkojen kerrottiin välillä vähentäneen joukkojensa määrää, mutta eilen he palasivat entistä suuremmin joukoin osoittaen kivääreitään jokaista ryhmää kohti lähellä moskeijaa. Eräs moskeijan lähellä asuva kertoo nähneensä yläkerran ikkunastaan, että turvallisuusmiehiä ja sotilaita oli tiheänä muurina moskeijan ympärillä ja että tarkka-ampujia oli sijoitettu rakennusten katoille. Tämän johdosta ihmiset eivät uskaltaneet edes liikahtaa peläten joutuvansa tulituksen kohteeksi. AP:n mukaan turvallisuusjoukot käyttivät maanantaina kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi.

ASIANAJAJAT sanovat, että hallitus käyttää hätätilalakia julistaakseen mielenosoitukset laittomiksi, pidättää ihmisiä mielivaltaisesti, sulkee oikeusistuimia sekä antaa salaisen poliisin toimille vapaat kädet. Eräs diplomaatti arvioi, ettei Assad poista hätätilalakia korvaamatta sitä jollain vielä pahemmalla.
HALLITUS lähetti lauantaina sotilaita Latakian kaduille turvaamaan järjestyksen palautumisen, mutta asukkaat sanovat, että kaduille liikkuu aseistettuja ryhmiä, mutta kukaan ei tiedä, keitä he edustavat. Hallituksen antaman tiedon mukaan 12 ihmistä on saanut surmansa ”aseistettujen jengien” ja turvallisuusjoukkojen välisissä kahinoissa, joita se syyttää väkivaltaisuuksista ja tulitaisteluista. Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin kuusi ihmistä on saanut surmansa kaupungissa kahden päivän aikana.

OPPOSITIOJOHTAJA kertoi, että sunni ja alawite-ryhmien uskonnolliset edustajat tapasivat maanantaina Latakian kaupungin siviilivirkailijoita voidakseen lopettaa ryhmien välien kiristymisen. Tämä näyttää ainakin toistaiseksi rauhoittaneen tilannetta, minkä johdosta bussiliikenne palautui normaaliksi ja liikkeet avasivat ovensa. Viranomaiset vapauttivat kaksi Reutersin journalistia, jotka oli pidätetty kaksi päivää aiemmin Damaskoksessa. TV-tuottaja Ayat Basma ja kuvaaja Ezzat Baltaji sanoivat olevansa kotonaan ja voivansa hyvin.
AP kertoo, että Latakian asukkaat ovat joissain lähiöissä muodostaneet miehitettyjä katusulkuja estääkseen kepein ja metsästyskiväärein varustautuneitten tuntemattomien ryhmien liikkumisen kaduilla. Tätä pidetään vaarallisena, koska asukkaat ovat ottaneet turvallisuusjoukoille kuuluvan oikeuden puolustaakseen asuinalueitaan. Latakiassa jännitys sunnien, alawiittien ja kristittyjen kesken kehittyy helposti väkivaltaiseksi. Jää nähtäväksi, pystyykö Assadin puhe rahoittamaan 11 päivää kestäneitä mielenosoituksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214209
http://www.debka.com/article/20803/, http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=214197

2. EGYPTIN hallitsevan sotilasneuvoston antaman lyhyen tiedotteen mukaan entinen presidentti Hosni Mubarak perheineen on kotiarestissa Sharm el-Sheikin talossaan. Tämä on ensimmäinen vahvistettu tiedotus hänen nykyisestä olinpaikastaan. Eräät huhut kertoivat hänen muuttaneen Saudi Arabiaan, mutta tiedotteen mukaan huhut ovat vääriä.
SOTILASNEUVOSTO asetti komitean tutkimaan syytöksiä, että Mubarak ja sisäministeri tietoisesti lähettivät poliiseja surmaamaan mielenosoittajia kaduilla. Al-Ahram kertoo, että komitea on antanut yleiselle syyttäjälle tutkimustensa tulokset, joiden mukaan Mubarakin hallitus toimi rikollisesti antaessaan poliisille ohjeet mielenosoittajien surmaamisesta. Käskyn tulen avaamisesta heitä vastaan antoi entinen sisäministeri Habib al-Adli, syytteessä todetaan. Korkeita poliisivirkailijoita on myös pidätetty samasta syytöksestä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214247

3. FATAH aloittanee sovintoneuvottelut Hamasin kanssa Kairossa huhtikuun alussa, kertovat palestiinalaislähteet Ramallahissa. Abbas tapasi Hamasin edustajia Länsirannalla viikon vaihteen aikana, missä sovittiin sovintoneuvottelujen aloittamisesta ja siitä, miten ristiriita särkee palestiinalaisten asiaa ja yhtenäisyyttä.
ABBASIN suunniteltu matka Gazan kaistalle keskustelemaan yhteishallituksen muodostamiseksi sen sijaan siirtynee Kairon keskustelujen jälkeen. Hamasin taholta varoitettiin, ettei se pysty turvaamaan Abbasin turvallisuutta Gazassa.
Sovintoneuvottelujen kautta mahdollisesti muodostettavan yhteishallituksen ehtona on se, että Hamas hyväksyy kvartetin asettamat kolme ehtoa: tunnustaa Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona, tunnustaa aiemmat PA:n ja Israelin väliset sopimukset sekä luopuu väkivallan käyttämisestä Israelia vastaan. Hamas ei ole aiemmin suostunut näihin.

ABBASIN neuvonantaja kehottaa Abbasia hyväksymään yhteishallituksen Hamasin kanssa vaikka se ei sitoutuisi kvartetin vaatimuksiin siinäkin tapauksessa, että se voi menettää USA:n antaman runsaan taloudellisen tuen.
Palestiinalaisryhmien kansalliskomitean ja yhteistoiminnan pääsihteeri Khaled Abdul Majiud kertoi journalisteille maanantaina, että Fatahin ja Hamasin edustajien keskustelut viime viikolla Damaskoksessa olivat ystävällisiä ja rakentavia. Hän kertoi, että Kairon sovintokeskusteluissa käsitellään Abbasin Gazan vierailua, uuden hallituksen ja palestiinalaisen johdon valitsemisesta sekä presidentin ja parlamenttivaalien pitämisestä Länsirannalla ja Gazassa syyskuussa.

HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud Zahar totesi Kairossa, että Abbasin tulisi siirtää Gazan matkaansa, kunnes sovintoneuvottelut on saatu päätökseen. Hän sanoi tapaavansa Kairossa sotilasneuvoston jäsenen ja toivoi saavansa audienssin ulkoministeri Nabil al-Arabin kanssa. Zahar kehui, että Egyptin vallankumous on eduksi palestiinalaisille. Hän toivoo, että Egypti poistaa liikenteen rajoitukset Gazan rajalta, vapauttaa Egyptissä vangitut palestiinalaiset sekä avaa lähetystönsä uudelleen Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214231

4. ISRAELIN ulkoministeriön pääsihteeri Rafael Barak on ministeriön virkailijoitten mukaan lähettänyt viestin sekä YK:n turvallisuusneuvoston 15:lle jäsenelle että kehottanut 30 EU-maan lähettiläitään toimittamaan samansisältöinen viesti mahdollisimman korkealle tasolle, jossa varoitetaan, että jos PA edelleen edistää yksipuolisen Palestiinan valtion julistamista YK:n päätöksellä, Israel tulee tekemään omat yksipuoliset päätöksensä ja toimimaan niiden mukaan.
Ulkoministeriön kirjelmässä ei tiettävästi kerrota lähemmin, mitä nuo Israelin yksipuoliset toimet olisivat, mutta Haaretzin web-sivulla arvioidaan, että Juudean ja Samarian alueille ulotettaisiin Israelin lainsäädäntö; tai Israel liittäisi Juudean ja Samarian suuret juutalais-kaupungit valtioonsa; tai muita toimia, joilla PA:n arvovaltaa supistettaisiin. Israel voisi myös sanoutua irti kaikista Oslon sen jälkeen tehdyistä sopimuksista PA:n kanssa.

HAARETZ.COM artikkelin mukaan Euroopan maitten edustajat sanovat saaneensa tällaisen viestin. Useimpien maitten edustajat sanovat, että on hyvin luultavaa, että PA saa esityksensä Palestiinan valtiosta läpi, koska rauhanprosessi on juuttunut paikoilleen. Israelin taholta on painotettu, että sellainen päätös tekisi tyhjäksi Oslon sopimukset ja muut PA:n kanssa tehdyt järjestelyt, kuten turvallisuusyhteistyö ja kaupalliset yhteistoiminnot.
YOSSI BEILIN tapasi Abbasin Ramallahissa sunnuntaina. Abbas kertoi Beilinille, ettei hän suostu neuvotteluihin Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä keskeyttää kaiken rakennus-toiminnan Juudeassa ja Samariassa. Abbas arvioi, että hän voisi suostua käyttämään kolme kuukautta ennen ratkaisevaa syyskuuta neuvotteluihin hänen ehdoillaan. Hän kielsi väkivallan mahdollisuuden, mutta vihjaisi eroavansa tai hajottavansa PA:n. Artikkelissa vihjataan, että Netanyahu näyttää luopuvan suuren linjapuheen esittämisestä USA:n matkansa yhteydessä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-threatens-to-take-action-if-un-recognizes-palestinian-statehood-1.352423
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Pankin pääjohtaja nosti maan peruskorkoa 0,5 %, uusi korko on 3 %.
- Pääministeri nimitti Yoram Cohenin Shin Betin (yleinen turvallisuusjärjestö) johtajaksi. Hänellä on 30 vuoden kokemus alalla. Järjestö toimii lähinnä maan sisäisen turvallisuuden varmistamiseksi, Mossad hoitaa maan ulkopuolella tapahtuvat operaatiot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143199
- Israelin lähettämä lääkintäryhmä varusteineen saapui määräkohteeseensa ja perusti kenttäsairaalan Minami Sanrikucho alueelle Japanissa. Lääkäriryhmässä on mukana eri alueitten asiantuntijoita kirurgista lähtien, mutta varsinaisen työnsä ohessa sen tulee seurata maassa leviävää säteilyä. Ryhmässä on säteily-asiantuntija mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143170
- 45 kansanedustaja eri puolueista vaatii, että hallituksen tulee vahvistaa Itamarin kylän rakennuskaava, joka on valmis mutta odottaa Barakin allekirjoitusta. Kansanedustajat sanovat tilannetta järjettömäksi, sillä kylässä ei ole katuvaloja eikö se saa tarvittavia palveluja, koska sen asemaa ei ole laillistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143206
- Kasvava protesti jatkuu FaceBookia vastaan siksi, että se julkistaa sivua, joka selvästi kiihottaa palestiinalaisia väkivaltaan ja kolmanteen intifadaan. FB puolustaa sivua sananvapauden nimissä, mutta se sotii sen periaatteita vastaan. Lukijat voivat jättää protestin alla olevan linkin kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143201
- Etelä-Koreassa kouluissa tulee uuden lain mukaan opettaa juutalaisten Talmudia. Siitä on tehty myös korealainen versio, jota äidit opettavat lapsilleen ”tiedon valona”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143192
- Knesset perusti maanantaina uuden ministeriön. Sen nimenä on ”Kotirintaman Puolustusministeriö”, ja sen ensimmäinen ministeri on Matan Vilnai. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143198
- Sosiaalivirkailijoitten lakko päättyi eilen työtuomioistuimen päätöksellä. Virkailijat saavat 22.5 %:n palkankorotuksen ja työaika lyhenee, vanha 40.5 tuntia, uusi 39. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143202
- Alla olevassa linkissä kerrotaan Mizmorin uskonnollisesta musiikkikoulusta. Koulun perusti Itzik Weiss. Koulussa musiikkia opettaa tunnettu laulaja Mika Karni, joka tunnetaan nimellä Morah Mika. Hän kertoo, että oppilaat tulevat uskonnollisista piireistä, mutta että musiikkia opetetaan laajalla sektorilla, myös nykymusiikkia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143180
- Presidentti Barack Obama ei tiistain puheessaan tarkentanut maansa strategiaa Libyan sodan suhteen. Hän totesi, ettei USA käytä väkivaltaa Gaddafin syrjäyttämiseksi, mutta se on operaation päämääränä avustamalla kapinallisia. Samaan aikaan Ranskan presidentti Sarcozy ja Englannin pääministeri Cameron vaativat, että Gaddafin tulee siirtyä syrjään mahdollisimman pian. Tämä lupaa entistä suurempaa hävitystä ja tuhoa Libyan kaupunkeja ja kyliä kohtaan. http://www.debka.com/article/20807/
- Japanin ydinkatastrofi näyttää pahenevan, eikä sitä helpota virkailijoitten antamat virheelliset lukemat. Aiemmin kerrottiin säteilyn lisääntymisestä reaktori 3 lähellä 10 miljoonankertaiseksi, mutta se tarkennettiin myöhemmin 100 000. Eilen kerrottiin, että voimalan maaperässä on havaittu plutoniumia, ja pelätään, että sitä on voinut valua myös mereen. http://www.haaretz.com/news/international/plutonium-found-in-soil-at-crippled-japan-nuclear-plant-further-raises-alarm-1.352476
- Iranin presidentti Ahmadinejad sanoo iloitsevansa, että viimeinen vaihe imaami 12. eli mahdin palaamiseksi on meneillään. Hänen mukaansa arabimaitten sekasortoa johtaa tuleva mahdi, jolla on suunnitelma sen lopettamiseksi ja uudesta noususta. http://prophecyupdate.blogspot.com/2011/02/ahmadinejad-says-final-move-has-begun.html
- Johtuiko Tokion keltainen sade saastumisesta vai ydinsäteilystä? http://theintelhub.com/2011/03/24/yellow-rain-falls-in-tokyo/
- Seuraava linkki kertoo, miten Fukushiman ydinsaaste voisi levitä maailmalle. http://www.woweather.com/weather/news/fukushima?LANG=us&VAR=niluhemis133&HH=0

Monday, March 28, 2011

MAANANTAI 28.03.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad katsoi tilanteen maassa kehittyneen pisteeseen, jossa hän ei enää voinut luottaa turvallisuusjoukkojen - Iranin ja Hizbullahin avustaminakaan - kykyyn estää mielenosoitusten kehittymistä täysimittaiseksi kapinaksi. Siksi hän määräsi armeijan yksiköitä kaduille. Tämä on aina kaksipiippuinen asia. Jos armeijan yksiköt pysyvät hänelle uskollisina, niillä on rauhoittava vaikutus, mutta jos niiden keskuudessa esiintyy mielenosoittajille myönteistä ilmapiiriä, ne voivat kieltäytyä tottelemasta upseereittensa käskyjä tulittaa oman kansansa siviilejä, joiden joukossa voi olla heidän läheisiään.
EGYPTISSÄ armeijan sotilaat kehittivät varsin nopeasti ystävälliset suhteet mielenosoittajiin Tahrir-aukiolla, jotka myös avoimesti etsivät ymmärtämystä heiltä ojennellen heille kukkia ja muilla tavoin osoittaen, että he olivat samalla puolella armeijan kanssa.

ASSADIN hallituksen propaganda vähättelee surmansa saaneiden määriä ja pyrkii osoittamaan, että mielenosoittajilla oli aseita, joilla he uhkasivat turvallisuusjoukkoja, jotka joutuivat avaamaan tulen turvallisuutensa vuoksi.
Syyrian hallitus määräsi sotilaat kaduille sen jälkeen, kun Latakian satamakaupungissa 12 ihmistä oli saanut surmansa mielenosoituksissa. Armeija lisäsi valmiuttaan myös Daraan kaupungin läheisyydessä, jossa ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 61 mielenosoittajaa on saanut surmansa turvallisuus-joukkojen kanssa käymissään kahakoissa.
SYYRIAN uutistoimisto SANA raportoi viranomaisen lausuntoon perustuen, että ”aseistettujen elimien hyökkäykset perheitä ja Latakian alueita vastaan kahden päivän aikana johti kymmenen turvallisuusvirkailijan ja siviilin marttyyrikuolemaan sekä kahden aseistetun mielenosoittajan surmaamiseen”. Tämän lähteen mukaan yhteenotoissa haavoittui 200 ihmistä, suurin osa heistä turvallisuusvirkailijoita. Ihmisoikeusjärjestön mukaan ainakin 6 ihmistä sai surmansa Latakiassa kahden päivän aikana.

HALLITUKSEN naisedustaja Reem Haddad vastasi kysymykseen turvallisuusjoukkojen tulituksista aseettomia mielenosoittajia todeten näin: ”Turvallisuusjoukoille on annettu tiukat määräykset olla ampumatta ketään, eivätkä he avanneet tulta ennen kuin nuo (aseistetut elimet) ampuivat heitä ja muita kansalaisia. Ihmisten aloittaessa tulittaa sinua siitä kehittyy kansallista turvallisuutta koskeva asia etkä sinä voi antaa sen tapahtua.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214085

2. Galilean ja Negevin kehittämisen apulaisministeri Ayoub Kara, joka on druusi, uhmasi Netanyahun antamaa kehotusta välttää itsenäisiä lausuntoja Syyriasta sopimatta niistä ensin pääministerin tai puolustusministeriön kanssa ja sanoi olevansa huolissaan, että Assad voi hyökätä druuseja vastaan Aleppossa, kuten hän on tehnyt aiemminkin. Kara esitti sanansa uhkauksen muodossa, ettei Israel voi seurata sitä sivusta kädet ristissä. Kara sanoi jo kuulleensa Golanin ylängöllä asuvien druusien esittävän mielenosoittajia tukevia lausuntoja, jotka vuosikaudet ovat Assadin vastatoimien pelossa pidättyneet ilmaisemasta mielipiteitään. Eräs hallituksen ministeri totesi, että Karan lausunto oli hänen omansa.

USA:N ulkoministeri Hillary Clinton vähättelee Syyrian mielenosoitusten laatua ja niiden aiheuttamia kuolonuhreja todeten, että ”Bashar Assadin toimet ovat vain poliisitoimia järjestyksen säilyttämiseksi maassa”. Hän ei halunnut samaistaa tilanne Libyassa ja Syyriassa, sillä ”Libyassa Gaddafi tulittaa lentokoneista omia kansalaisiaan”. Hänen mielestään on ero sillä, mistä kuolettavat laukaukset ammutaan.
”Kukin näistä tilanteista on yksilöllinen”, Clinton sanoi CBS:n haastattelussa. ”Me seuraamme väkivaltaa Syyriassa ja kehotamme sitä - kuten olemme tehneet kaikkien näitten hallitusten kanssa - toimimaan vastuuntuntoisesti ihmisten vaatimusten suhteen ilman väkivaltaa sallien rauhalliset protestit sekä antaen taloudellisen ja poliittisen uudistuksen tapahtua.”
WASHINGTON Instituutin Lähi Idän asiain asiantuntija Andrew Tabler sanoo, että ”Obaman hallitus on perustanut Syyrian politiikkansa Syyrian ja Israelin välisiin rauhankeskusteluihin, mutta nyt on tullut aika laajentaa sitä kahteen periaatteeseen: Edistää rauhanprosessia Syyrian ja Israelin välillä samalla seuraten ihmisoikeustilannetta Syyriassa, ja toiseksi tuoden negatiivisia aloitteita soppaan Syyrian kiinnittämiseksi rauhanprosessiin”. Tabler tarkoittanee tällä epäselvällä lauseella sitä, että Assad saadaan muuttamaan kantaansa vain tarpeeksi raskaan painostuksen kautta. Clinton sulkee pois Libyan kaltaisen sotilaallisen operaation mahdollisuuden Syyrian tapauksessa, koska ”sillä ei ole yleistä kannatusta”.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem vakuutti SANAN raportin mukaan Kiinan virallisille vieraille, että Syyria on antautunut oikeudenmukaisen ja kattavan rauhan solmimiseen Lähi Idässä. Raportin mukaan Syyria haluaa rauhansopimusten lähinaapuriensa kanssa perustuvan kansainvälisiin lausuntoihin, Madridin konferenssin määritelmiin rauhasta maata vastaan. Artikkelin mukaan Bahrainin kuningas oli esittänyt puhelimessa tukensa Assadin hallitukselle sen taistellessa salaliittoa vastaan sen rauhan ja turvallisuuden horjuttamiseksi.

ASSAD haluaa rauhoittaa mielenosoittajia luvaten poistaa maassa vallitsevan hätätilan sekä vapauttaa 260 poliittista vankia, jotka ovat käsineet valtaosan tuomioistaan. Hän lupasi vapauttaa äskettäin pidätetyn asianajajan Diana Jawabran, joka oli arvostellut kärkevästi hallituksen pidätettyä lapsia, jotka olivat piirrelleet hallitusta arvostelevia grafiitteja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=214085

3. RISTIRIITAISET tiedot kertovat kapinallisten jatkuvista voitoista Libyassa liittoutuneitten ilmavoimien moukaroidessa epäilemiään Gaddafin joukkojen keskityksiä ja niiden panssari-aseistusta. Näiden uutisten valossa on vaikea ymmärtää, miten nämä ilmahyökkäykset maavoimia ja niiden valvomia kaupunkeja vastaan liittyvät lentokiellon valvontaan, mikä oli liittoutuman hyökkäysten päämääränä. Varsinainen tarkoitus hyökkäyksellä Libyaa vastaan on aivan ilmeisesti paljon hämärämmät päämäärät, joita Obama ja Clinton puolustusministeri Robert Gatesin tukemina selittävät epäluuloiselle medialla, jonka myötätunto näyttää vielä olevan kapinallisten puolella. Operaation johto siirtyy lähipäivinä USA:lta Natolle.
CNN:n reportteri Libyassa jopa esitti vakavalla naamalla, että hautajaistilaisuus, jona hän pääsi seuraamaan, ja jossa haudattiin reportterin väitteiden mukaan lukuisia tyhjiä arkkuja, oli Gaddafin hallituksen järjestämä näytöstilaisuus siitä, miten liittoutuman ilmaiskut surmaavat siviilejä. Tämä sota näyttää kehittyneen peittelytarinaksi toisensa jälkeen. Kukaan ei osaa sanoa, mikä on totta ja mikä propagandaa.

JOTKUT uutistoimistot väittävät, että kapinalliset ovat valloittaneet uudelleen Ras Lanufin ja Brecaan kaupungit, ja että myös Gaddafin synnyinkaupunki Sirte (Surt) olisi joutunut kapinallisten käsiin, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa.
Debkafile olettaa, että Gaddafin joukot ovat peräytyneet taktisesti Ras Lanufin ja Brecaan kaupungeista jättäen ne tyhjiksi liittoutuman kiivaiden ilmaiskujen vuoksi, mutta ettei Gaddafin joukoilla olisi vaikeuksia vallata ne uudelleen niin halutessaan, mutta ilmaiskujen vuoksi odottavat suotuisaa tilannetta.
Vaarallisinta tässä sodassa on se, että vahvistuvien tietojen mukaan al-Qaidan joukkoja on runsaasti kapinallisten joukoissa, ja että heillä on selvä suunnitelma jatkotoimista, jos Gaddafin vastarinta romahtaa.
Toinen vaaratekijä on Gaddafin uhkaus, että hän tulee ulottamaan vastarintansa USA:n ja Euroopan maitten kohteisiin Euroopassa ja Lähi Idässä. Tämä tarkoittaisi terrorismin uutta nousemista sekä lentokoneitten, lomanvietto- ja muitten vastaavien siviilikohteitten pommittamista itsemurhapommittajien avulla, mutta myös sotilaskohteita vastaan.
Itsevarmat kapinalliset, jotka hallitsevat Libyan öljynvientisatamia, lupaavat avata öljynviennin niiden kautta lähi viikkojen tai päivien aikana. http://www.debka.com/article/20807/
http://www.foxnews.com/world/2011/03/27/libyan-rebels-push-uprising-westward-capture-key-oil-town/, http://www.nytimes.com/2011/03/29/world/africa/29libya.html?partner=rss&emc=rss

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF asensi ensimmäisen Iron Dome ohjusten torjuntapatteristonsa Beersheban lähelle ilmoittaen samalla, ettei suoja ole 100 %. Toinen patteristo asennetaan Ashdodin lähelle, mikä jättää Sderotin ja muut lähikaupungit suojattomiksi. Iron Dome suojaa raketeilta, joitten kantomatka on 4-70 km. Sen monitehoinen IAI:n valmistama tutka pystyy seuraamaan raketin lentoa sen laukaisuhetkestä saakka. Lentomatkasta riippuen aikaa on paristakymmenestä sekunnista ylöspäin vastaohjuksen laukaisemiseksi. Puolustusministeri Barak kehui, että IDF on antanut raskaita iskuja Gazan terroristeille surmaten 13 terroristia 10 päivässä ja tuhoten sen infrastruktuuria. Apulaispääministeri Shalom totesi, ettei Israel voi kätkeytyä Iron Dome aseman suojaan, vaan tarvitsee aktiivista toimintaa raketti- ja kranaattitulen lopettamiseksi. Yhä useampi ounastelee, että uusi Gazan operaatio tulollaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-deploys-iron-dome-missile-defense-system-for-first-time-1.352100
- Ironisesti Syyrian presidentti Assadin hallituksen pysyminen vallassa on sekä USA:n, Israelin että Turkin etujen mukaista, sillä jos Assadin hallitus kaatuu, hyvin todennäköisesti Iran ja Hizbullah ovat sen suurimmat voittajat, eivät mielenosoittajat, jotka sittenkin edustavat lähinnä Syyrian vähemmistökansalaisia, druuseja ja kurdeja. Clinton puolustelee USA:n toimettomuutta uhrilukujen kasvaessa sillä, ettei tilanteeseen puuttumisella ole kansainvälistä kannatusta. Sama USA:n toimettomuus on ollut silmiinpistävä Jemenin ja Bahrainin tapauksissa, joissa on myös surmattu joukoittain rauhallisia ja aseettomia mielenosoittajia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/assad-s-fall-could-deliver-lebanon-to-iran-and-hezbollah-1.352204
- Elad Benari tarkastelee INN:n artikkelissaan PMW:n kääntämiä PA:n johdon kaksimielisiä puheita ja lausuntoja, joissa englanninkielelle sovitetut puheet ja lausunnot poikkeavat täysin samoista asioista arabiankielellä esitettyinä. Abbas ei näe kiihotusta PA:n TV:ssä, mutta näkee sitä Israelin TV:ssä. Samoin hän kiemurtelee vastauksessaan kysymykseen, kannattaako hän terroristien muiston kunnioittamista nimittämällä katuja, puistoja, keskustoreja, nuorisotapahtumia ja urheilukilpailuita heidän mukaansa. Abbasin terminologiassa terrorismi tarkoittaa sotilasoperaatiota, joita hän tunnustaa sponsoroineensa eikä näe mitään syytä kieltää sitä jälkeen päin. Etsiessään esimerkkiä Israelin terrorista hän ottaa esiin ministeri Zeev Boimin, jonka terroristit lahtasivat Itä Jerusalemin hotellissa. Vaikka Boim oli yksi uskollisimmista isänmaan ystävistä, hän ei koskaan lähettänyt murhaajia teurastamaan viattomia sivullisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143176, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143056
- Professori Alan Dershowitz ihmetteli luennoidessaan Beit Chabad keskuksessa Oslossa Norjassa, miten vihamielisesti maan johtajat ja tärkeät henkilöt suhtautuivat häneen. Hän sanoo tavallisesti tapaavansa maan johtajia ulkomaan matkoillaan, mutta Norjassa häntä ei haluttu tavata, kuten eivät ylipistotkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143182
- Samarian alueneuvosto kutsui Haaretzin journalisteja ja valokuvaajia opastetulle kierrokselle alueella kampanjassaan näyttää käytännössä, miten siellä asutaan ja miten siellä toimitaan elintason nostamiseksi. He vierailivat Arielissa ja Itamarissa, jossa heille annettiin maistajaisia orgaanisia juustoja ja jugurtteja, mutta ennen kaikkea tutustumista alueen rikkaaseen juutalaiseen historiaan alkaen Joosua Ben Nunin ajoista 3 500 vuotta sitten. Heitä käytettiin näköalapaikalla, josta hyvin pystyy valvomaan rannikkoaluetta pitkältä matkalta. Lisäksi tarkoitus oli osoittaa, etteivät heidän kaupunkinsa ja kylänsä millään tavoin estä arabiasutusten laajentumista, sillä tilaa on runsaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143175

Sunday, March 27, 2011

SUNNUNTAI 27.03.11

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas tapasi PA:n edustajien todistaessa Hamasin delegaation Länsirannalta eilen Ramallahissa. Hamasin delegaatiota johti Abdel Aziz Dweik, muita jäseniä olivat Nasser Eddin al Shaer, Mohammed Abu Tair, Samir Abu Eisheh, Ayman Daraghmeh, Abdel Rahman Zeidak ja Wasfi Qabaha.

ABBAS informoi heitä omasta aloitteestaan sovinnon saamiseksi osapuolten välille sekä lupautui matkustamaan Gazaan neuvottelemaan Hamasin johdon kanssa yhteishallituksen muodostamisesta. Hänen kerrotaan viitanneen arabimaissa tapahtuviin muutoksiin ja kiirehtineen tekemään sen mukaisia siirtoja ”varsinkin Israelin esittämien toistuvien uhkausten vuoksi uusista hyökkäyksistä Gazan alueelle”. Hän painotti palestiinalaisten sovinnon merkitystä ”ennen YK:n äänestystä syyskuussa Palestiinan itsenäisyydestä 1967 rajoilla pääkaupunkina Jerusalem”. Samoin hän kehotti pitäytymään tulitaukosopimuksen puitteissa, ettei sen rikkominen antaisi Israelille tekosyytä aloittaa uutta hyökkäystä Gazan kaistalle.

HAMASIN delegaation jäsenet kehuivat tilaisuutta avoimeksi ja positiiviseksi, ja painottivat yhtenäisyyden tärkeyttä ja nykyisen ristiriidan kestämättömyyttä.
Viime viikolla Fatahin delegaatio Azzam al-Ahmedin johdolla halusi matkustaa Gazaan valmistelemaan Abbasin vierailua siellä, mutta Hamasin johto kieltäytyi ottamasta sitä vastaan. Delegaatio informoi sen sijaan Kairon ja arabiliiton johtajia sovintoneuvottelujen nykytilanteesta ja ja Abbasin suunnitelmasta palaten kotiin tyhjin käsin.
Aamun uutiset kertovat, ettei Hamas voi taata Abbasin turvallisuutta, jos hän matkustaa Gazaan, mikä tarkoittanee vierailun peruuntumista. Toiseksi Hamasin edustaja sanoo, ettei se hyväksy Abbasin ”foto-shop” vierailua, vaan sillä tulee olla selvä päämäärä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213947

2. ISRAELIN hallituslähteet toistavat aiempaa kielteistä kantaansa Fatahin ja Hamasin yhteishallituksesta, ellei Hamas ennen sitä tunnusta kvartetin sille asettamat kolme ehtoa: Tunnusta Israelia juutalaiseksi valtioksi, hyväksy aiemmin tehdyt sopimukset ja luovu terrorismista. Hallituksen päämääränä on kuitenkin, että PA voisi saada uudelleen hallintovallan Gazassa, mutta vain jos Hamas täyttää kvartetin asettamat ehdot. Toiseksi hallitus katsoo, että Abbasin tapa lähestyä Hamasin johtoa osoittaa heikkoutta. Hallitus uhkaa katkaista yhteydet PA:n kanssa, jos se liittoutuu Hamasin kanssa Israelia vastaan ilman siltä vaadittuja suostumuksia.

HAMASIN delegaation johtaja Abu Dweik painotti vahvasti nykyisen tilanteen järjettömyyttä, jossa Fatah ja Hamas käyvät sotaa keskenään median välityksellä, mitä myös al-Ahmed painotti. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi, että Abbasin suunnitelman sovinnosta ja yhteishallituksesta Hamasin kanssa on saanut arabiliiton, islamilaisen konferenssin sekä kvartetin jäsenten hyväksymisen. Hän kehotti Hamasia tarttumaan tilaisuuteen ja sopimaan riitansa Fatahin kanssa yhteishallituksen muodostamiseksi.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=212714

3. SYYRIAN mielenosoitukset ovat levinneet Radaan kaupungista maan eteläosassa myös Latakian satamakaupunkiin, jossa on Venäjän laivastoasema, sekä pääkaupunkiin Damaskokseen. Myös maan pohjoisosan druusit ovat alkaneet liikehtiä ja vaatimaan entistä äänekkäämmin, että heidän alistettua asemaansa on parannettava.
Luotettavia tietoja ja uhrimääriä Daraasta ja Latakiasta sekä Damaskoksesta on vaikea saada hallituksen rajoitettua journalistien liikkumavapautta sekä siksi, että armeijan ”puhdistuspartiot” kokoavat kaduille menehtyneitten ruumiit ennen tunnustamista vieden ne jonnekin haudattaviksi.
PRESIDENTTI Bashar Assad lupasi vapauttaa 260 poliittista vankia, jotka ovat kärsineet kaksi kolmasosaa rangaistuksestaan, mutta se tuskin riittää mielenosoittajille, jotka ovat yhä selvemmin kääntyneet Assadin ja Alawite-klaanin yksinvaltaa vastaan. Perjantaina he tuhosivat Hafez Assadin suurikokoisen kuvapatsaan Daraassa, jonka raunioilla he kiipeilivät viikonvaihteen mielenosoitusten aikana. Myös presidentin kuvia on tuhottu kaupungissa.

BAR ILAN yliopiston tutkija Mordechai Kedar kirjoittaa perjantain artikkelissaan, että Haranin aluetta, jossa useimmat mielenosoitukset ovat tapahtuneet, pidetään Syyrian takapajuisimpana ja että sen nimestä on tullut sen symboli: Haurani, jossa köyhtyneet kylät, työttömyys ja syrjimisen tunteet ovat yleisiä. Haurani-nimestä on tullut haukkumanimi.
Kedar selittää, että pohjoisessa asuvat druusit muodostavat 10 % maan väestöstä, mutta useimmilla ei ole kansalaisuutta, oikeudellista asemaa tai lääkintähuoltoa; heidän kieltään ei tunnusteta virallisesti ja heidän kulttuuriaan syrjitään. Heidän pääkaupunkinsa Qamishli on aina ollut vähemmistöjen ja hallitsevan sunniväestön jännityskohteena. Kedar arvioi, etteivät sadat uhrimäärät, joita mielenosoitukset ovat tuottaneet, ole vielä loppuneet.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad on joutunut ahdingossaan nielemään ylpeytensä ja turvautumaan terrorijärjestönä tunnetun Hizbullahin sekä Iranin apuun, joiden lähettämiä joukkoja on mukana mielenosoituksia hillitsevien sotilaitten joukossa. Tämä osaltaan selittää, miksi Syyrian hallitus ei päästä journalisteja alueille, joissa mielenosoitukset tapahtuvat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213975
Amnesty International arvioi, että Daraan kaupungissa on saanut surmansa 55 ihmistä, 3 Damaskoksessa ja 20 Sanamain kaupungissa. Syyrian turvallisuusjoukot iskevät myös hautajaissaattueisiin, joista he pidättävät ihmisiä ja surmaavat kivääritulella.
Lienee vain ajan kysymys, kuinka kauan Bashar Assadin hallitus kestää paineen lisääntyessä ja ulkomaisen mielenkiinnon alkaessa kääntyä sitä vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213867
You Tube lienee ainoa ulkomainen asema, joka on pystynyt välittämään eläviä video-otoksia tapahtumista Syyrian sisällä. Alla oleva linkki sisältää muutamia niistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=213745

4. MIELENOSOITUKSET jatkuivat myös Jordaniassa, jossa perjantain tilaisuuksissa kuningas Abdullah II:n kannattajat ja häntä vastustavat ottivat yhteen. Poliisit turvautuivat koviin otteisiin haavoittaen yhden kuolleen lisäksi kymmeniä muita hajottaessaan keskenään kahinoivia mielenosoittajia. Hallitus varoitti, ettei se tule suvaitsemaan maan ajautumista kaaokseen, jonka synnyttämisestä pääministeri Marouf al-Bakhit syytti islamilaisia ääriaineksia, ja ennen kaikkea vahvaa Muslimiveljeskuntaa.

Muslimiainekset ja vasemmistolaiset vaativat, että kuningas erottaa pääministeri Bakhitin, Lisäksi he vaativat, että kuninkaan oikeuksia nimittää pääministeri ja hallituksen ministerit on rajattava. AFP:n raportin mukaan perjantain mielenosoituksissa haavoittui ainakin 130 ihmistä ja että haavoittuneista 58 oli poliiseja. Islamic Action Front johtaja Hamzah Mansour vaati hallituksen erottamista, sillä ”hallitus joka surmaa omia kansalaisiaan, on laiton”, hän sanoi. Tämän Muslimiveljeskuntaa edustavan järjestön tueksi nousi maan vahvan nuorisojärjestö March 24, jonka johtaja vaatii tiedustelupäällikön eroa. Vasemmistolainen kirjailija Muwaffaq Mahadin varoittaa, että ellei kuningas suostu vaatimuksiin, maa ajautuu sisällissotaan. Myös journalisteja vastaan hyökättiin, ja joiltain tuhottiin kamerat. (JP, Reutres ja O Kessler)

5. CHADIN presidentti Idriss Deby väittää, että al-Qaidan Afrikassa toimiva haaraosasto Al-Qaida Islamic Maghreb (AQIM) on käyttänyt hyväkseen Libyassa riehuvaa Gaddafin kannattajien ja kapinallisten välistä sotaa kaapaten automaattiaseita ja ohjuksia, jotka se on soluttanut Saharassa olevaan Teneren tukikohtaansa. Deby kertoi, että AQIM:n vaikutusalue ulottuu Nigerin koillisosasta aina Chadiin saakka, ja että sillä on oikea armeija käytössään, ja se on parhaiten aseistautunut.

AQIM alkoi Algeriassa hallituksen vastustusrintamana, mutta sieltä se on levinnyt siten, että se toimii Algeriassa, Mauritaniassa, Malissa ja Nigerissä, jossa se on hyökkäillyt armeijan tukikohtiin ja siepannut ulkomaisia ja varsinkin eurooppalaisia panttivankeja.
Deby sanoo olevansa melkoisen varma. että Muammar Gaddafin vastainen oppositio alkoi osaksi AQIM:n toimesta. Debyllä oli hyvät suhteet Gaddafin kanssa, mutta hän pelkää tulevaisuutta, jos Libyan nykyinen hallinto kaatuu. http://www.news.com.au/breaking-news/al-qaeda-snatched-missiles-in-libya/story-e6frfku0-1226028543204#ixzz1Hffm5oRa
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8407047/Libyan-rebel-commander-admits-his-fighters-have-al-Qaeda-links.html

6. UUTISOTSIKOITA
- Al Aksan entinen aktivisti ja PA:n turvallisuusvirkailija Jihad Jara, joka taisteli Betlehemissä IDF:n sotilaita vastaan, pakeni Syntymäkirkkoon 2002 ja karkotettiin Irlantiin, sanoo INN:n journalistin Samuel Sokolin haastattelussa, ettei hän ole katkaissut suhteitaan Al-Aksan kanssa, mutta elää Irlannissa maan lakien puitteissa. Hän varoitti, että ellei Israel hyväksy PA:n vaatimuksia rajoista ja Jerusalemista, palestiinalaiset tulevat aloittamaan väkivaltansa uudelleen. Jihad Jaran oikea nimi lienee Maan uutistoimiston mukaan Abu Udai, minkä hän tunnusti INN:n haastattelussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143143
- Islamic Jihadin terroristit ampuivat lauantain aikana 3 Kassam-rakettia Israeliin Hamasin tulitaukovakuutuksista huolimatta. IDF:n sotilaat iskivät sunnuntaiaamuna terroriryhmään, joka valmistautui ampumaan uusia raketteja eliminoiden sen. IDF:n eteläisen lohkon komentaja Tal Russo sanoo, että Gaza on nyt kaaoksessa, eikä kukaan tiedä, kuka siellä on vastuussa mistäkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143149
- Israelin avustusryhmä, johon kuuluu 14 lääkäriä, 7 sairaanhoitajaa ja 9 paramedics, kääntäjiä jne. mukanaan 36 tonnia lääkintätarvikkeita, lensi Japaniin torstaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143148
- Syyrian aktivistit vaativat maanlaajuista lakkoa hallituksen pään kääntämiseksi. http://www.haaretz.com/news/international/syria-activists-call-for-nationwide-strike-to-protest-bloody-crackdown-1.352084
- Pääministeri kertoi hallituksen istunnossa, ettei Israel halua laajentaa konfliktia eikä sotaa, mutta raketti-iskut Gazasta on lopetettava. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=213986
- Alla olevassa linkissä on JP:n päätoimittajan David Horovitzin tekemä professori Gabriela Shalevin haastattelu, jossa hän selvittää, miksi Israelin tulee tehdä kaikkensa estääkseen YK:n päätöslauselman Palestiinan valtiosta syyskuussa. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=213752
- Fukushiman Daiichin atomivoimalan reaktori no 2 säteily on 10 miljoona kertaa normaalia suurempi, mikä tarkoittanee, että siellä on paha repeämä. IAEA:n pääjohtajan mukaan säteily on 1000 millisievertiä/tunti. Sen puolittumisaika on kuitenkin alle tunti, joten se katoaa päivässä, ellei tule uutta. Laitoksen henkilökunta on varotoimena evakuoitu, ja sementtiautoja on matkalla laitosta kohti. Säteily on noussut merenlahdessa parin sadan metrin päässä laitoksesta. Meriliikenne Tokiosta ja muista lähellä laitosta olevista satamista on lopetettu monien kuljetusyhtiöitten toimesta, ja sekä japanilaisia tuotteita että sieltä tulevia matkustajia tutkitaan tarkoin mahdollisen säteilyn vuoksi. Maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin tuhojen aiheuttamien kustannusten arvioidaan nyt nousevan yli 300 miljardiin USD. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=213982