MAANANTAI 29.08.11

1. NABLUSISTA kotoisin oleva n. 20-vuotias mieshenkilö ajoi taksilla Tel Avivin linja-autoaseman läheisyyteen, jossa hän veitsellä uhaten käski kuljettajan ulos autosta haavoittaen häntä käteen. Sieltä mies ajoi lähelle suosittua yökerhoa, jossa 2000 ihmistä oli viettämässä aamuyötään. Mies ajoi yökerhoa suojaavaa poliisien asettamaa tiesulkua vastaan, tuli ulos autosta ja alkoi nujakoita poliisin kanssa, joka yritti pidättää hänet.
Mies veti esiin pitkän puukon ihmisten alkaessa tulla yökerhosta ulos nähdäkseen, mitä ulkona tapahtui. Mies ehti haavoittaa puukollaan kahdeksaa ihmistä ennen kuin poliisi sai rajapoliisin avustuksella hänet rauhoittumaan. Hänet vietiin lievästi haavoittuneena saamaan ensiapua. Hyökkäys yökerhoa vastaan tapahtui vähän ennen kahta aamuyöstä.

PAIKALLA olleet silminnäkijät totesivat, että ilman epäilystä kysymyksessä oli yritys suorittaa suuren luokan terrori-isku, joka osittain epäonnistui poliisin valppauden ja sivullisten avustuksen ansiosta. Miehen kerrotaan huutaneen puukottaessaan ihmisiä: ”Allahu akbar”, Allah on suurempi, josta on tullut muslimien sotahuuto ”hakkaa päälle”, joka oli suomalaisten sotilaiden ”hakkapeliittain” sotahuuto 30-vuotisen sodan aikana Saksassa. Eilatin lähellä viime viikolla sattunut terrori-isku on voinut kiihottaa palestiinalaisia väkivaltaan.

YÖKERHOA suojaaman asetettu rajapoliisin yksikkö oli hälytysvalmiudessa, kertovat uutiset. Palestiinalainen oli ottanut taksin Jaffassa ja kehottanut kuljettajaa ajamaan keskusbussi-asemalle Tel Avivissa, jossa hän ryösti taksin ajaen sillä Haoman 17 yökerholle Salame kadulla. Hän ajoi suoraan poliisin tiesulkuun tullen ulos autosta. Miehen luultiin olevan juovuksissa, jonka vuoksi kukaan ei osannut varoa puukotuksia.
Poliisikomentaja Jochanan Danino sanoo, että hyökkäys oli etukäteen suunniteltu ja osoitus, että palestiinalaiset ovat valmiit terrori-iskuihin. Voidaan vain arvailla, millaista jälkeä mies olisi saanut aikaan, jos hän olisi päässyt sisään täpötäyteen yökerhoon.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/terror-attack-in-tel-aviv-leaves-seven-wounded-1.381250

2. TILANNE Syyriassa näyttää kehittyvän avoimen kapinan asteelle päätellen aamun uutisista. Syyrian yhteistoimintakomiteoitten muodostaman vallankumousneuvoston johtaja Mohamad Rahhai kertoi sunnuntaina julkistetussa julkilausumassa, että neuvosto päätti aseistaa presidentti Bashar Assadin armeijan joukkoja vastaan taistelevat joukot.

MAALISKUUN puolivälistä lähtien Assadin hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat tungeksineen kaduille jatkuvasti kasvavin määrin välittämättä turvallisuusjoukkojen kovista otteista heitä vastaan ja surmansa saaneitten siviilien luvun noustessa yli 2200. Heidän vaatimuksensa olivat kohtuullisia uudistuksia ja vapauksia kaikille kansalaisille, mutta mielenosoitusten jatkuessa ja Assadin tyhjien lupausten myötä vaatimukset ovat koventuneet ja ovat nyt muuttumassa avoimeksi kapinaksi. He vaativat presidentti Bashar Assadin eroa.

VALLANKUMOUSNEUVOSTON johtaja Mohammad Rahhai kertoi Lontoossa ilmestyvälle As-Sharq al-Awsat lehdelle, että ”päätös mielenosoittajien aseistamisesta, mikä muuttaa mielenosoitukset väkivaltaisiksi hyvin pian, tehtiin siksi, että he ovat joutuneet kansainvälisen salaliiton uhreiksi, mitä vastaan voidaan taistella vain tuliasein”.
Rahhai selitti, ettei ”hallituksen rikoksia” voida enää käsitellä rauhanomaisesti, minkä vuoksi hallitusta vastaan taistelevat turvautuvat käsillä oleviin aseisiinsa, tuliaseisiin ja kiviin.
Hän syytti ansainvälistä yhteisöä, johon arabit toistuvasti vetoavat, että se on liittoutunut heitä vastaan osoittaen heille vain puheita. Hän syytti arabimaita pelkureiksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syrian-opposition-decides-to-take-up-arms-against-assad-regime-1.381184

3. AL-JAZEERA kertoo artikkelissaan, että Syyrian turvallisuusjoukot surmasivat viisi siviiliä viimeisten päivien mielenosoituksissa. Armeija käyttää tarkka-ampujia eliminoidakseen sille vaarallisiksi katsomiaan siviilejä. NGO-järjestön mukaan sotilaat ampuivat kaksi ihmistä Idlibissä, maan luoteisosassa Khan Sheikhun alueella turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten tunkeutuessa sinne. Kaksi ihmistä kuoli saamiinsa vaikeisiin vammoihin Homsissa ja Deraassa; yksi ihminen sai surmansa sala-ampujan luodeista Harastassa Damaskoksen lähiössä.
Armeijan joukot tekivät ratsioita Deir ez-Zorin alueella pidättäen siviilejä.
Yhteenottoja tapahtui Qadam-lähiössä Damaskoksessa, jossa viisi armeijan sotilasta liittyi mielenosoittajiin. Damaskoksen Douman lähiössä mielenosoittajat marssivat kohti kaupungin keskustaa sotilaitten avatessa tulen heitä kohti surmaten yhden.
Turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten tulitukset aseettomia siviilejä vastaan jatkuvat Syyriassa kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

ARABILIITTO laati äskeisessä kokouksessaan julkilausuman, jonka sisältöä ei ole julkistettu, mutta joka kehottaa liiton pääsihteeriä viemään arabiliiton julkilausuma kiireesti Damaskoksen hallitsijoille ja vaatia sen toteuttamista. Julkilausuman uskotaan vaativan verenvuodatuksen välitöntä lopettamista yli 2200 kuolinuhrin jälkeen, ”ennen kuin on liian myöhäistä”.
Syyrian hallitus hylkäsi arabiliiton vetoomuksen selittäen, ettei se vastannut kokouksen päätöstä.
Venäjä lähettää oman lähettiläänsä Syyriaan maanantaina, kertoo Itar-Tass.
Turkin presidentti Abdullah Gul sanoo menettäneensä uskonsa Assadin vilpittömyyteen.
Syyrian hallitus kielsi kolmelta tunnetulta oppositiojohtajalta luvan päästä Libanoniin, jossa heidän oli tarkoitus osallistua poliittiseen keskusteluun Al-Hurra USA:n tukemalla TV-kanavalla. Syyksi ilmoitettiin, ettei heidän turvallisuuttaan voida taata.
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/08/2011828132644450754.html

4. LÄNSIVALTOJEN pyrkiessä sovittelemaan Israelin ja PA:n välillä, mistä on osoituksena EU:n ulkomaan asioitten johtajan Catherin Ashtonin Israelin vierailu, PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttelee maailmalle, että PA:n johdon laatima esitys omasta valtiosta
YK:lle etenee joka tapauksessa ja että vaatimus palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta alueille, joista heidän esi-isänsä tai -äitinsä joskus väittävät paenneensa, on voimassa.
Abbasin tietojen mukaan palestiinalaisten määrä on kaikkiaan 8 miljoonaa, joista puolet asuu Palestiinan territorioissa. Abbasin luvut ovat kovasti liioiteltuja, sillä varovaisen arvion mukaan Juudeassa ja Samariassa asunee n. 1.2 miljoonaa ja Gazassa 1.4 miljoonaa palestiinalaista. Palestiinalaisten antamat luvut heidän rekisterissään ovat todistettavasti virheellisiä ja niitä halutaan pitää sellaisina, koska sen perusteella määritellään heidän avustustensa määrä.

Abbas antoi haastattelun jordanialaiselle Ad.Dustour-lehdelle todeten: ”PLO edustaa kaikkia palestiinalaisia, ei vain niitä, jotka asuvat Palestiinan territorioissa ja joiden luvuksi arvioidaan 4 miljoonaa. PLO edustaa kaikkia 8 miljoonaa palestiinalaista maailmassa.” Hän vakuutti, että PLO jatkaa toimintaansa kunnes palestiinalaisten kysymys on ratkaistu mukaan lukien pakolaiset. Hän selitti, että Fatah on osa PLO:ta, ei itsenäinen järjestö. Hän myös selitti, että pakolaisten määrä on nyt 5 miljoonaa, ja heidän kohtalonsa tulee nostaa neuvottelupöydälle syyttäen, etteivät israelilaiset halua keskustella siitä. Hän kutsuu kysymystä laillisuusasiaksi.

Englantilainen kansainvälisen lain asiantuntija Guy Goodwin-Gill varoittaa, että miljoonat ulkomailla asuvat palestiinalaiset menettävät edustuksensa YK:ssa, jos Palestiinan valtio perustetaan. 7-sivun mittaisessa lainopillisessa tutkielmassaan tämä Oxfordin yliopiston professori sanoo, että palestiinalaisen kansan intressit ovat vaarassa joutua ennakko-käsitysten ja hajaannuksen kohteiksi ja että ulkomailla asuvat ovat vaarassa menettää tasapuolisen edustuksensa – esittää mielipiteitään, ottaa osaa kansallisten kysymysten käsittelyyn mukaan lukien valtion muodostaminen ja poliittinen identiteetti kuten myös kysymys paluuoikeudesta.
PLO:lle myönnettiin tarkkailijan oikeus YK:ssa v. 1974, mikä siirtynee Palestiinan valtiolle, jos YK päättää perustaa sellaisen valtion. Abbasin mukaan 122 maata on luvannut äänestää myönteisesti YK:n täysistunnossa ja toivoo luvun vielä nousevan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235789

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallitus näyttää alistuneen mahdottoman edessä ja keskittyy nyt YK:n päätöslauselman muotoiluun PA:n esitystä käsiteltäessä. Tämä on perin outoa taistelumieltä, jota Netanyahu väittää omaavansa. Se on samalla selvä viesti edelleen epävarmoille valtioille, että Israel on periaatteessa tunnustanut jo hävenneensä taistelun. Kysymys on enää taistelutantereen jälkipuhdistuksesta, kuten sodassa ainakin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235781
- Israel on saanut luotettavia varoituksia, että terroriryhmät suunnittelevat uusia hyökkäyksiä Israelin eteläosassa ja Egyptin puolella rajaa. IDF on lähettänyt 1500 sotilasta alueelle kaiken varalta kaikkia mahdollisuuksia varten. Siinain beduiinien asema on noussut yhä tärkeämmäksi kysymykseksi suunniteltaessa alueen turvallisuutta. Paitsi beduiinien kytkemistä suoraan turvallisuusjoukkoihin, Egypti harkitsee puskurivyöhykkeen muodostamista raja-alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147309#.TltMyV0mKK8
- Israelin Rafael Industries on kehitellyt uuden tarkkuuskiväärin, jonka avulla sotilas pystyy löytämään vastapuolen sala-ampujan jopa ennen kuin tämä laukaisee aseensa. Kivääriin, nimeltä SpotLite-P, on liitetty tekniikan kehittämiä viimeisimpiä uutuuksia. Järjestelmään kuuluu termograafinen kamera, CCD-kamera, GPS, laser-indikaattori ja data-prosessing yksikkö. Järjestelmä viestittää havaintonsa vain tarkka-ampujalle alueella. Paitsi että se tunnustaa tulituksen kohteen, se havaitsee epätavalliset liikkeet vastapuolella antaen näin varoituksen ja aikaa vastatoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147298#.TltN7V0mKK8
- Israelin Airospace Industries (IAI) tutkii eri mahdollisuuksia robottien valmistamiseksi, jotka kulkisivat hyökkäävien joukkojen edessä, jossa vaara joutua ammutuksi on suurin. Tutkittaviin kuuluvat mikrorobotit aina suuriin miehittämättömiin vaunuihin saakka. Aiemmin on esitelty pientä robottia Guardian, joka paitsi kuvaa ympäristöään voi tulittaa havaitsemaansa kohteeseen. Robotin kehitti IAI ja Elbit-systems. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147295#.TltP0F0mKK8
- Juutalaisnuorten valmistautuessa menemään Tora-tunneilleen Esh Kodesh juutalaiskylässä Samariassa suuri joukko aseistettuja arabeja läheisistä kylistä tunkeutui alueelle uhaten tuomillaan kaikenlaisilla aseilla kivistä ja kepeistä. Asukkaat kuulivat, miten läheisen arabien Kusra-kylän esilaulaja (muezzin) huuteli minareetista kehottaen arabeja kiirehtimään juutalaiskylään. IDF:n sotilaat estivät verilöylyn erottamalla ihmisjoukot toisistaan ja veivät opiskelijat toiseen kylään. Arabien hyökkäykset juutalaiskylää vastaan lisääntyivät armeijan tuhotessa joitain rakennelmia siellä, minkä he katsoivat merkitsevän, että juutalaiskylä tuhotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147296#.TltRRV0mKK8
- Muslimiveljeskunnan korkea oppinut tri Salah Sultan julisti ”seurakunnalleen” perjantain rukoustilaisuudessa, että sen lisäksi, että Israelin Kairon lähettiläs Yitzhak Levanon tulee murhata, myös kaikki Egyptissä asuvat juutalaiset tulee murhata. Sultan opettaa Muslimiveljeskunnan aktiivisuuden ohella islamin lakia Kairon yliopistossa. Hänellä on sheikin arvo, jonka perustella hän voi antaa uskonnollisia päätöksiä, jotka sitovat jokaista ”oikeauskoista”, muslimia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147288#.TltS8l0mKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019