TORSTAI 16.06.11

1. USA:n presidentti Barack Obama yrittää vielä kerran ennen syyskuun ratkaisevaa päivää saada lukkiutuneet rauhankeskustelut alkamaan Washingtonissa järjestettävällä ”kolmi-kantaisella huippukokouksella”, kuten he sitä nimittävät. Tähän kokoukseen on kutsuttu pääministeri Netanyahu ja PA:n ilman mandaattia puheenjohtajan, ”presidentin” asemaa pitävä Mahmoud Abbas, presidentti Obaman toimiessa ”takapiruna”, eli kokouksen isäntänä ja erotuomarina. Uutisten mukaan sekä Netanyahu että Abbas ovat tiettävästi hyväksyneet kutsun – tämä lienee niitä mafiajohtajan tekemiä tarjouksia, joita ei voi torjua joutumatta vaikeuksiin – mutta miten pääpukarit silaavat julkisuudessa toistamansa ehdottomat vaatimukset, joista ei voida rivetä piirunkaan vertaa, nähtäneen lähipäivien aikana.

JULKISUUDESSA kolmikanta-kokouksen tarkoituksena kerrotaan olevan estää tarpeettoman, hyödyttömän ja jopa vaarallisenkin Palestiinan valtion perustamishankkeen alistaminen YK:n turvallisuusneuvoston tai yleiskokouksen ratkaistavaksi. Mitä enemmän asiaa on julkisuudessa puitu, sitä vakuuttuneemmiksi asiantuntijat ovat tulleet, ettei YK:n julistuksella voida perustaa valtiota keskelle YK:n jäsenvaltion sydänmaata vastoin sen tahtoa.
Se tulisi luultavasti aiheuttamaan määrättyjä vastatoimia Israelin taholta: Katkaista yhteistoiminta PA:n kanssa, sulkea raha- ja kauppaliikenne ja –yhteistoiminta sekä yksipuolisesti ottaa osia Juudeasta ja Samariasta Israelin suoraan valvontaan mitätöiden Oslon ja muut osapuolten välillä solmitut sopimukset.
Vaaralliseksi sen tekee tosiasia, että se tulisi kiihottamaan palestiinalaiset ääriryhmät hyökkäyksiin juutalaiskohteita ja varsinkin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä vastaan. Se tulisi aiheuttamaan entistä väkivaltaisimpia hyökkäyksiä Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa. Näin asian kehityksen näkevät ne, joiden olettaisi tuntevan kaikki taustatekijät.

TOSIASIASSA silotellun diplomaattisen sanahelinän taustalla on nähtävissä presidentti Barack Obaman vaalikampanja ensi vuoden presidentin vaaleja varten. Obama on vaikeuksissa kansalaisuuskysymyksensä kanssa ja vielä vaarallisemman: Onko hänellä edes virkaan edellytettäviä oikeuksia? Hänen syntymäpaikkansa on edelleen todistamatta. Valkoinen Talo julkisti äsken ns. pitkän syntymätodistuksen, jota se väitti aidoksi. Asiantuntijat havaitsivat hetkessä, että koko julkistettu ”aito dokumentti” oli ATK-tekniikkaa käyttäen tehty väärennös, minkä sen laatijat tunnustivat huomatessaan tulleensa paljastetuiksi. Lisäksi joku tarkkasilmäinen tutkija havaitsi, että Obamalla oli ainakin kaksi - tai useita - sosiaalinumeroa, joista toinen - tai useampia - kuului kuolleelle henkilölle. Tämä on USA:n lain mukaan rikos.
Obama tarvitsee kipeästi jotain, joka siirtäisi huomion pois hänen henkilöönsä sekä USA:n talouden raunioittamiseen ja koko yhteiskuntajärjestyksen muuttamiseen liittyvät kysymykset. Lisäksi republikaanien johtama kongressi seuraa silmä kovana Obaman ulkopolitiikkaa, jota yhä yleisemmin pidetään lapsellisen haaveellisena ja islam-myönteisenä.

OBAMAN hallitus lähetti Israeliin Obaman läheiset neuvottelijat valmistelemaan ”kolmikanta-neuvotteluja. Mukana olivat vanha tuttu, Lähi Idän asioitten pääneuvonantaja Dennis Ross, sekä Lähi Idän lähettiläs David Hale, josta ei ole paljon kuultu ennen tätä tapaamista. Heidän tarkoituksensa on silottaa tietä pian pidettävän kokouksen edellä. Keskustelujen asialistalla on vain yksi kysymys: Miten saada Israelin ja PA:n väliset ”rauhankeskustelut” alkamaan uudelleen käyttäen perusteena Obaman äskeisessä puheessaan esittämiä formuloita: 1967 sotaa edeltävät vuoden 1949 aselepolinjat vähäisin ja sovituin maanvaihdoin. Netanyahu hylkäsi Obaman esityksen perusteet yhteisessä julkisessa lehdistötilaisuudessa, koska hän ei halua sopia valtioitten rajoista ennen varsinaisten keskustelujen alkamista.
PA:n kanta on yhtä ellei enemmän jähmeä: Ei mitään keskusteluja Israelin kanssa, ellei se ensin hyväksy 1967 linjoja ja lopeta kaikkea rakentamista Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä. PA:lla on lisäksi muita vaatimuksia: Jerusalemin itäosa, Jordanjoenlaakso, Palestiinan valtiosta tulee tehdä rasistinen valtio ilman ainoatakaan juutalaista, jne.

EDELLISTEN lisäksi EU pyrkii työntämään lusikkansa Obaman soppaan. EU:n ulkomaan-asioitten johtaja Catherine Ashton tulee Israeliin esittämään EU:n vaatimukset, jotka seuraavat varsin pitkälle Obaman esittämiä. EU:n parlamentin presidentti Jerzy Busek, joka omaa puolalaista henkilökorttiaan näytellen pyrki näyttelemään puolueetonta sivusta katsojaa, mutta kuitenkin esitellen omia suosituksiaan: Kaksi valtiota Obaman asettamin formuloin. Hän sanoi vilpittömyyttä tavoitellen, että juutalaisyhteisöt, ”setlementit”, monimutkaistavat ratkaisua. Hän näyttää unohtaneen kokonaan – tai ehkei hän tiennyt – että koko maa Jordanjoesta Välimereen kuuluu juutalaisten kansallisen kodin alueeseen. Jos joku on rakentanut sinne esteitä, ne ovat ns. ”palestiinalaiset”, maassa asuneitten arabien ja muitten kansojen jäännökset, joihin on vuosikymmenien aikana liittynyt lähimaitten arabeja. Israelin johtajien suurin synti on se, etteivät he ole informoineet maailmaa tästä tosiasiasta. Tämä tosiasia on kuitenkin nieltävä, olkoon kuinka karvas tahansa. Tämä ”palestiinalainen kansa” asuu Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa, heitä on arviolta 2.5 miljoonaa, ja lisäksi viidennes Israelin asukkaista kuuluu etnisesti tai heimositein siihen, sekä pakolaiset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225171, http://www.debka.com/article/21028/

2. HITLER näyttää todella saaneen arvoisensa perillisen – tai ainakin seuraajan – tarkasteltaessa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin viimeisimpiä purkauksia, joiden tuhkaa hän tupruttaa ilmoille selvittyään hengissä sisäpiirin taistelusta vallasta Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa. Tämä viimeinen tapahtui Kazakhstanissa Shanghai järjestön kokouksessa keskiviikkona. Iran ei sanktioitten vuoksi voi liittyä täysjäseneksi organisaatioon, johon kuuluvat Kiina, Venäjä, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan ja Tajikistan, ja joka pyrkii edistämään jäsenmaitten keskeistä taloudellista, sotilaallista ja turvallisuusyhteistyötä. Tarkkailijajäseniä ovat Iran, Pakistan, Intia ja Mongolia.

Iranin presidentin hyökkäykset Israelia vastaan eivät ole mitään uuttaa – korkeintaan mausteita vaihdellaan – mutta länsimaita ja Yhdysvaltoja vastaan esitetyt hyökkäykset vaativat lähempää tarkastelua. Hän sanoi Israelista – jota hän ei vahingossakaan mainitse omalla nimellään – tähän tapaan: ”60+ vuotta sionismia on tuottanut vain nöyryytystä ja tuhoa Palestiinan kansalle.” Mutta sitten hän pääsi pääasiaan eikä kainostellut valitsemiaan sanoja.
Hän esitti ensiksi pitkän listan länsivaltojen tekemiä tai aiheuttamia kauheuksia: ”orjuus, kolonisaatio, Afrikan ryöstäminen, I ja II maailmansota ja monia muita sotia, ydinsota, ilmapiirin luominen, joka johti 9/11 hyökkäykseen WTC:n tuplatorneja vastaan, mitä käytettiin verukkeena sotiin Afganistanissa ja Irakissa, joiden hän sanoo vaatineen yli miljoonan ihmisen hengen”.
Tämän jälkeen Ahmadinejad esitti retorisen kysymyksen: ”Ovatko mitkään näistä kansoista ryöstäneet ja varastaneet kulttuuriomaisuutta (luonnonvaroja) kolonialististen menetelmien avulla? Ovatko mitkään näistä kansoista käyttäneet atomipommia toisen kansan avuttomia siviilejä vastaan? Ovatko mitkään näistä kansoista vastuussa 60+ vuotta tuhoa ja nöyryytystä Palestiinalaisille ja Lähi Idän kansoille?”
Ahmadinejad totesi, että on lukemattomia näiden kaltaisia kysymyksiä, ja niihin on selkeä vastaus: ”Voin rohkeasti todeta, etteivät ketkään näistä kansoista tai hallituksista ole vastuussa esittämääni rumaan historialliseen todistukseen. Olemme pyrkineet rauhaan ja hyvinvointiin. Miten kukaan voi luottaa petollisiin puolustajiin, kun he pyrkivät entisiin kolonialistisiin päämääriinsä käyttäen yksipuolisia järjestelmiä maailman hallitsemiseksi?”

KUULIJAT, korkeat diplomaatit ja virkailijat, kuuntelivat tunteettomina Ahmadinejadin vuodatuksia, jos vaikka jonkin korvat punottivatkin merkkinä sisäisestä kuohunnasta. Kukin heistä puhui tilaisuudessa lyhyesti ja asiallisesti puuttumatta edellisen puhujan teemoihin. Järjestö perustettiin 10 vuotta sitten NATO:n kuvitellun uhan vastapainoksi. Myöskään Iranin ydinasetta ei käsitelty julkisesti, mutta siitä keskusteltiin kahdenkeskisissä tapaamisissa. (JP)

3. UUTISOTSIKOITA
- YK ei pääse yksimielisyyteen Syyrian vastaisista sanktioista. YK:n turvallisuus-neuvosto halvaantui länsivaltojen, lähinnä USA:n Ranskan ja Englannin ja muutaman vähemmän merkittävän länsimaan venytettyä saamaansa YK:n mandaattia Libyassa. Vaikka turvallisuusneuvoston enemmistö onkin sanktioitten kannalla, Kiina ja Venäjä tullevat torpedoimaan päätöksen syntymisen. (JP)
- Syyrian presidentti Bashar Assadin lähettämät edustajat tapasivat Turkin pääministeri Recep Tayiip Erdoganin eilen Ankarassa hätäkokouksessa, jossa pyrittiin kartoittamaan tilannetta Syyriassa sekä yhä paisuvan pakolaistulvan aiheuttaman poliittisen kriisin vuoksi Turkin sisällä. Assadin lähetti Hassan Turkmanin vaikea tehtävä on pyrkiä lepyttämään Turkin johdon tuntemaa ärtymystä. Keskiviikkoaamuun mennessä yli 8 500 syyrialaista oli paennut Turkin puolelle ja tuhannet muut odottavat rajan takana. Turkki vakuuttaa hyvää tahtoaan, mutta senkin kärsivällisyydellä on rajansa, eikä suorapuheinen pääministeri Erdogan aina siisti sanojaan. Ulkoministeri Davutoglu vieraili pakolaisleirissä keskiviikkona ja hän tapasi Syyrian lähettiläät eilen illalla. Lisäksi pakolaiset ovat alkaneet järjestää mielenosoituksia Turkin pää-kaupungissa saadakseen kärsimyksensä paremmin maailman tietoisuuteen. Erdogan esitti ensimmäisen varoituksensa Basha Assadille väkivallan käyttämisestä mielenosoittajia vastaan ja on sen jälkeen jyrkentänyt sanojaan syyttäen Syyriaa julmuuksista. Maitten läheiset suhteet ovat lähellä katkeamispistettä Turkin johdon vaatiessa pikaisia toimia, mutta Assadin peittäessä molemmat korvansa. (JP)
- Flotilla II voi seilata kohti Gazaa, vaikka sen tärkein järjestäjä IHH näyttää taipuvan Turkin johdon kielteisyyden vuoksi ja jättäytyvän pois saattueen järjestelyistä (JP)
- Israelin kotirintaman johto toteuttaa ensi viikolla simulaatioharjoituksen massiivisesta ohjushyökkäyksestä maata vastaan. Harjoituksissa lähtökohtana on useiden satojen ohjusten isku samanaikaisesti usealta taholta: Libanonista, Syyriasta, Gazasta ja Iranista, mutta ei Jordaniasta, Egyptistä, Gazasta tai Länsirannalta. Kaasunaamareita saadaan odotettua paljon niukemmin; vain 60 % tarpeesta vuoden 2011 aikana. Simulaatioharjoituksiin kuuluu 300 000 ihmisen evakuointi maan pohjois- ja keskiosista aina eteläosiin saakka. Evakuoitujen tilapäinen majoitus ja huolto otetaan myös simulaatioharjoitusten aiheeksi. (JP)
- Infrastruktuuriministeriö antoi määräyksen kehittää pienempiä kaasukenttiä Egyptistä saadun kaasun toimittamisen epävarmuuden ja mahdollisen hinnankorotuksen vuoksi. Israel Oil Co sai tehtäväksi kehittää yhden miljardin kuutiometrin luonnollisen kaasuesiintymän OR-alueella. Tämä pian sen jälkeen, kun Noble Energy sai tehtäväksi kehittää pienempää NOA-kaasukenttää. OR sijaitsee Ashkelonin rannikon edustalla ja lähellä NOA-pohjoista kenttää. Näitä tarvitaan ennen kuin Mari-B kentän sekä Tamir kaasureservit saadaan hyötykäyttöön. Tamar-kenttä voi olla valmis vasta 2012-2013. Kaikkien kaasu- ja öljylöytöjen rannikon edustalla sekä arviolta 250 miljardin tynnyrin liuskekiviesiintymät (shale oil) Negevissä tultua käyttöön, Israel on paitsi omavarainen myös sekä kaasun että öljyn viejämaa. Moses valitsi oikein. (JP)
- Maailmalla leviää juutalaisten rituaalisen ympärileikkauksen kieltäminen ”vaarallisena ja lapselle kärsimyksiä aiheuttavana”. Toisaalta sitä suositellaan monessa Afrikan maassa AIDS:n leviämisen estämiseksi. Californiassa kongressin jäsen Brad Sherman esittää lakia, jolla ympärileikkaus suojellaan lailla. Poikalapsien ympäri-leikkauksen kieltämistä, mikä suoritetaan 8 päivän vanhalle, on kautta aikain käytetty keinona juutalaisen uskon horjuttamiseksi. Lapsen erityinen immuniteetti suojelee lasta tehokkaasti vielä 8 päivän vanhana, mutta heikkenee sen jälkeen. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019