MAANANTAI 04.04.11

1. ISRAELISSA arvioidaan monelta taholta, mitä vaikutuksia Goldstonen ”sydämen kääntymisellä”, kuten JP sitä kutsuu pääartikkelissaan, olisi maassa ja kansainvälisillä areenoilla. Ensimmäisenä on tietenkin eräänlainen helpotus, että entinen Etelä Afrikan tuomari, jonka YK palkkasi johtamaan IDF:n Gazan cast lead operaatiota tutkimaan nimitettyä komiteaa, pystyi ylittämään henkilökohtaisen kunniantuntonsa, uskottavuutensa ja kunniansa menettämisen uhallakin, ja tunnustamaan julkisesti, että komitean raportti oli yksipuolisesti Israelia tuomitseva ja perustui vääriin tai vääristeltyihin tietoihin, joita vasemmistoon lukeutuvat ja Israelille vihamieliset NGO-järjestöt sille syöttivät PA:n taholta saamiensa tietojen ohella.

GOLDSTONEN johtamaa komiteaa syytetään nimenomaan siitä, että se monessa tapauksessa harppasi suoriin johtopäätöksiin ilman tarvittavia perustietoja, joiden uskottavuutta ja totuuden mukaisuutta ei oltu käytännössä verifioitu. Tässä Israelin virallisen tahon haluttomuus osallistua tutkimuksen suorittamiseen pelasi omaa negatiivista rooliaan. TARKKAILIJAT huomioivat, että luultavasti ”seuraavan konfliktin aikana IDF:n upseereilla on ohjesääntönsä ohella leipälaukussaan Goldstonen raportin kopio”, tarkoittaen tällä sitä, että IDF:n tulee entistäkin paremmin pitäytyä ammattimaiseen sodanjohtoon ja hylätä kaikki yksilölliset sooloilut, joissa yksittäiset sotilasryhmät voisivat urheilumielessä ylittää sopivuuden rajat. Leikkimielessä joku ehdotti, että jokaisella sotilasyksiköllä tulee olla mukanaan lainopin asiantuntija, joka etukäteen tarkistaa suunnitellun operaation laillisuuden.
Tämä on leikkipuhetta, mutta IDF:n tulee varmaankin sisällyttää koulutusohjelmaansa juutalaisen oikeuskäytännön vaatimukset, jotka jokaisen sotilaan, sekä aktiivipalveluksessa että reservissä, tulee tietää ja käytännössä soveltaa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti vaatimuksen, että YK:n tulisi mitätöidä hyväksymänsä Goldstonen raportti, koska sen laatineen komitean puheenjohtaja tunnustaa sen virheelliseksi. Korkeat hallitukset viranomaiset epäilevät, että näin tulisi käytännössä tapahtumaan. Samalla kuin he pitävät toivetta, että YK:n yleiskokous mitätöisi aiemman hyväksymisensä, kuvitelmana ilman toteutusmahdollisuutta, he katsovat, että Glodstonen tunnustus henkilökohtaisesta mielenmuutoksesta YK:n asianomaisella areenalla auttaisi Israelin asemaa oikeudelliselta kannalta. Tämä olisi erittäin tärkeää, koska PA ja muut järjestöt ja yksityis-henkilöt ovat vedonneet Goldstonen raportin selvityksiin esittääkseen Israelin vastaisia esityksiä ja korvausvaatimuksia kansainvälisillä foorumeilla, sekä YK:ssa että Haagin kansainväliselle oikeudelle.
Tämän ohella Israelin hallituksen tulisi aloittaa YK:n jäsenvaltioitten johtajien mielenmuokkaus saadakseen heidän Israelille vastenmielisen tai vihamielisen kantansa muuttumaan tai edes harkitsemaan päätöksiään uudelta pohjalta.
Yksi positiivinen seuraus Goldstonen ”mea culpa” (itselleen antama poliittinen kuoleman-toivotus) on luultavasti se, että se tulee vähentämään vaatimuksia samanlaisten tutkimusten suorittamiseksi IDF:n tulevista operaatioista Gazassa tai muualla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=214866
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=214830
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=215018

2. IDF:N sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Aviv Kochavi kertoi eilen hallituksen viikkoistunnossa, että Egyptin presidenttiehdokkaat ovat ilmaisseet toivonsa Israelin ja Egyptin välisen rauhansopimuksen pitävyydestä. Samaa mieltä on Egyptiä tilapäisesti hallitseva korkea sotilasneuvosto, jossa on 10 jäsentä, heistä 2 islamilaisia järjestöjä edustavia. Samalla kuin Kochavi rauhoittelee niitä, jotka pelkäävät Egyptin tulevan hallituksen, joka valittaneen syksyllä syys-lokakuussa pidettävien vaalien jälkeen, voivan olla Muslimiveljeskunnan johtama tai jossa sillä on merkittävä asema, hän toteaa, että Egyptin valvonta Siinailla on entisestään heikentynyt, mikä vaarantaa sekä siellä lomailevia turisteja että myös Israelin turvallisuutta. Rajan yli Siinailta Israeliin haluavien pakolaisten määrä on alkanut nousta hälyttävästi vähentyessään mielenosoitusten aikana, mikä antaa aiheen olettaa, että heidän joukossaan voi olla myös terroristeja.

KOCHAVI arvioi rauhattomuuksien ja mielenosoitusten arabimaissa saaneen alkunsa monista syistä: Länsimaisten aatteiden leviäminen nuorison keskuuteen; syvenemä juopa köyhien ja rikkaitten välillä; keskiluokan häviäminen arabimaissa sekä sosiaalisten ja uutisverkostojen yleistyminen ja helppo saatavuus satelliittivälitysten ansiosta.
LISÄKSI Kochavi arvioi, että ihmisten perinteinen hallituksen ja sen turvallisuusjoukkojen pelko on vähentynyt, mikä rohkaisee heitä kokoontumaan kaduille ja toreille esittämään vastustavat mielipiteensä ja vaatimuksensa. Hän katsoo, että tämä on saanut hallitsijat ja hallitukset entistä tarkemmin huomioimaan ”kadun ihmisten” mielipiteitä.
Kochavi totesi, että Iran oli aluksi ilahtunut mielenosoituksista arabimaissa, mutta myöhemmin on yhä enemmän alkanut huolestua niiden leviämisestä oman kansansa pariin. Varsinkin Syyrian menettäminen uskollisena liittolaisena olisi sille suuri menetys, hän arvioi.
Iran kuitenkin pyrkii hyötymään tilanteesta valuttamalla arabimaihin ja liittolaismaihin entistä enemmän aseita ja varoja sekä tietotaitoa radikaalin ohjelmansa seuraajille.
GAZAN tilanteesta Kochavi arvioi, että Islamic Jihad on nostanut kannatustaan kansan parissa Hamasin kustannuksella, joka edelleen haluaa ainakin toistaiseksi säilyttää nykyisen rauhallisen – joskin jännittyneen ja ajoittain kiihtyvän – tilanteen Gazassa, koska sen valmistautuminen tulevaa koetusta varten Israelin kanssa on pahasti kesken.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=214984

3. YHTEENVETO arabimaissa tapahtuvista mielenosoituksista.
JEMENISSÄ yhteenotot poliisien ja mielenosoittajien välillä ovat kääntyneet verisiksi. Presidentti Ali Abdullah Saleh on vakaasti päättänyt hänelle uskollisten aseellisten joukkojen avulla murskata mieltään osoittavien toiveet pikaisista muutoksista maassa. Sunnuntaina Sanassa ja Taizessa poliisit käyttivät kovia ammuksia, kyynelkaasua sekä pitkiä pamppuja pyrkiessään hajottamaan kansanjoukkoja. 250 ihmistä sai eriasteisia vammoja, suurin osa nieltyään kyynelkaasua; kymmenellä ihmisellä oli ampumahaavoja.
Oppositiojohtajat sanovat valmistelevansa omaa suunnitelmaansa, mutta hallituksen edustajat sanovat, ettei heillä ole sitä vielä. Presidentti Saleh sanoo suostuvansa vallan siirtämiseen, mutta vain rauhallisin keinoin. Hän lupaa luopua vallasta vuoden lopussa.
Lauantaina mellakkapoliisit hajottivat mielenosoituksen Hudaidan satamakaupungissa kyynelkaasua ja patukoita käyttäen, mutta myös kovia ammuksia haavoittaen seitsemää mielenosoittajaa. Kyynelkaasua ja kovia ammuksia käytettiin Taizessa sunnuntaina.

BAHRAINISSA kuningas Khalifin poliisit ovat jatkaneet opposition kannattajien sekä internetiä käyttävien pidätyksiä saadakseen hallituksen vastustajat luovuttamaan. Viime kuussa poliisin hajottaman mielenosoituksen jälkeen Manamassa 300 ihmistä on pidätettynä tai kateissa, joko poliisin vankiloissa tai sairaaloissa, joihin ei päästetä omaisia ja ystäviä.
Bahrainin hallitusta tukevat Saudi Arabian ja Persianlahden maitten lähettämät sotilaat, jotka eivät suoranaisesti osallistu mielenosoitusten hajottamiseen vaan toimivat moraalisena tukena miehittäen tärkeitä avainkohteita pienellä saarella. Pääoppositiopuolueen Wefaqin johtaja Abdul Khaleb al Oraibi syyttää hallitusta, ettei se anna mielenosoituksissa haavoittuneiden saada tarvittavaa hoitoa vammoihinsa.

OMANIN poliisi ampui perjantaina kuoliaaksi mielenosoittajan Soharissa, pohjoisessa Muscatissa avatessaan tulen mielenosoittajia vastaan, jotka vaativat vankien vapauttamista. Helmikuussa poliisi ampui samoin mielenosoittajan kuoliaaksi Soharissa, 200 Muscatista pohjoiseen. Sulttaani Qaboosin johtama Oman on pysytellyt rauhallisena, mutta arabimaissa alkanut ja leviävä vallankumousaalto on saanut myös Omanin opposition liikkeelle. Sulttaani lupasi perustaa työpaikkoja 50 000 työntekijälle, mutta mielenosoittajat selittävät, ettei se ole heidän keskeinen vaatimuksensa kuten ei myöskään sulttaani Qabuusin 40 vuotta kestäneen hallitusvallan kaataminen, vaan korruption lopettaminen maassa.

JORDANIASSA jatkuvat sekä kuningas Abdullah II vastustavien että häntä kannattavien mielenosoitukset poliisin pyrkiessä pitämään heidät kaukana toisistaan. Perjantaina satoja nuoria istuutui Ammanin pääkadulle viikko sen jälkeen, kun poliisi ampui yhden kuoliaaksi ja haavoitti 160 muuta mielenosoittajaa. Abdullah II tuomitsi mielenosoitukset vakuuttaen murskaavansa kaikki yritykset estää hänen suunnittelemiensa uudistusten toteuttamista.

EGYPTISSÄ mielenosoittajat kokoontuvat edelleen Tahrir-aukiolle Kairossa. He vaativat entisen presidentti Hosni Mubarakin ja hänen hallituksensa jäsenten asettamista syytteisiin korruptiosta. He sanovat täten suojelevansa vallankumoustaan, joka suisti Mubarakin vallasta 11. helmikuuta 2011. He pelkäävät, että Mubarakin vaikutus jatkuu maassa edelleen.
LIBYASSA tilanne on kehittynyt epämääräiseksi USA:n päättäessä vetää pois ilmatukensa sekä aluksensa Libyan rannikon edustalta, josta ne ovat tulittaneet risteilyohjuksillaan Gaddafin joukkojen tukikohtia ja varastoja. USA:n lentovoimien sanotaan edustaneen 80 % lentokapasiteetista lentokieltoalueen valvonnassa mutta myös suorassa hyökkäyksissä Gaddafin joukkojen panssareita, tykkejä ja kuljetusajoneuvoja vastaan. Nyt on luultavaa, etteivät jäljelle jääneet pysty suoriutumaan valvontatehtävistään. Gaddafin joukot ovat tehostaneet iskujaan kaupunkeihin, joita kapinallisten joukot valvovat. Varsinkin Misrata ja Brekaa ovat tykkitulen kohteina.
Tilanteen toivottomuus on saanut kapinalliset etsimään tulitaukoa, mitä myös Gaddafin hallitus näyttää haluavan, mutta omilla ehdoillaan. Gaddafin edustaja lensi Kreikkaan neuvottelemaan ehdoista, joilla taistelut lopetettaisiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143313
USA:n hallitus on lähettänyt CIA:n agentteja Libyaan voidakseen saada paremman kuvan, keitä kapinalliset edustavat. Al-Qaida uskotaan soluttaneen heidän joukkoihinsa omia taistelijoitaan, mitä monimutkaistaa tilannetta. http://www.debka.com/article/20815/

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian presidentti Bashar Assad nimitti uudeksi pääministeriksi entisen maatalousministerin Adel Safarin pyytäen häntä muodostamaan uuden hallituksen. Mielenosoitukset ovat jatkuneet Damaskoksen Douma lähiössä. Assad on päättänyt murskata mielenosoitukset kovaa kättä käyttäen isänsä Hafezin tapaan. Eilen Syyriassa hiljenivät käsipuhelimet ja internet lopetti myös toimintansa, jonka palveluja käyttänen mielenosoittajat ovat pystyneet tiedottamaan uusista kokoontumisista ja kommunikoimaan keskenään. Safar toimi maatalousministerinä aikana, jolloin maa kärsi tuhoisista veden puutteen aiheuttamasta kriiseistä, joiden asiantuntijat sanovat johtuneen korruptiosta ja kykenemättömyydestä. Syyriassa turvallisuusjoukot ovat surmanneet yli 60 ihmistä, eikä siihen ole syyllistyneet aseelliset siviilijoukkiot, kuten hallitus väittää. http://www.haaretz.com/news/international/thousands-in-syria-call-for-freedom-at-protesters-funerals-1.353873
- Lääkärit julistivat kahden päivän varoituslakon mahdollisuudella jatkaa, elleivät neuvottelut hallituksen kanssa tuota tulosta. http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=214983
- Äkilliset sateet ja ukkospuuskat toivat tervetulleet sateet vielä kerran Israeliin, samalla pudottaen lämpötilan lähelle 12 astetta. Kinneretin pinta nousi 17 sm maaliskuun lopun jälkeen, mutta sen pinta laskee alle hälytysrajan toukokuussa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=215053
- Muslimiveljeskunta vaatii, että Egyptissä on otettava käytäntöön ns. siveyspartiot, jotka tarkkailevat naisten pukeutumista. Nämä pääasiassa nuorista vapaaehtoisista muodostetut partiot käyttävät erittäin ikäviä keinoja nähdessään naisen tai pariskunnan rikkova islamin sharia-sääntöjä, joihin kuuluu jäsenten silpomiset ja syövyttävän hapon heittäminen naisen kasvoille turmellen ne loppuiäksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=215050
- Turismin vähentyessä Egyptissä ja Jordaniassa ja muissa arabimaissa, joissa väkivalta on rehottanut, Israelissa turistien määrä nousi kuukaudessa 10 %. (JP)
- Kaksi kuoli ja yksi haavoittui Taiben lähellä tiellä no 444, ilmeisesti kahden rikollis-perheen keskeisissä välien selvittelyissä. Pysähtynyttä autoa kohti avattiin tuli automaattiasein ohiajavasta autosta. Maaliskuun 117. päivänä Al-Kadar perheen autoa kohti avattiin tuli; kaksi kuoli ja yksi haavoittui. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=215015
- Israel vaatii, että YK estäisi uuden laivasaattueen lähdön Turkista toukokuun lopulla kohti Gazaa murtaakseen sen kauppasaarron. Ainakin 20 eri kokoista alusta on tarkoitus lähettää matkaan, mukana on 1000 vasemmiston ja aktivistien edustajaa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-pressing-un-to-halt-new-gaza-aid-flotilla-1.353914
- Hizbullah valmistautuu sotaan linnoittaen Libanonin eteläosaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143291

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019