Friday, December 03, 2010

PERJANTAI 03.12.10

1. SUURIN koskaan Israelissa riehunut maastopalo on nykyisten tietojen mukaan surmannut 40 ihmistä, mutta joitakin poliisiupseereita etsitään vielä. Palon alkusyytä ei vielä pystytä päättämään, mutta tuhopolton lisäksi pidetään mahdollisena, että palo sai alkunsa laittomasta jätetunkiosta Ushfian kylän liepeillä. Palon rajuus ja nopea leveneminen yllätti kaikki, sekä poliisit että palomiehet, jotka sanovat, etteivät he koskaan ole nähneet tällaista. Tuli eteni 1.5 kilometriä kolmessa minuutissa, mikä asetti evakuointitoimet erittäin kriittisiksi.

40 uutta palomiehiksi pääosin druusiyhteisöstä värvättyä oli matkalla Atlitista Damonin vankilaan lähellä Beit Oren kylää avustamaan vankien evakuoimista. Heitä kuljettanut bussi joutui matkalla mutkaista yksisuuntaista tietä pitkin Karmelin metsän läpi tulimuuriin, koska tuli eteni paljon nopeammin kuin otaksuttiin. Bussin kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan ja ajoi puuta vasten liekkien saartaessa sen välittömästi. Jotkut pyrkivät pakoon vain joutuakseen liekkeihin ja palaen elävinä. Bussin perässä ajanut poliisiauto joutui sekin tulen vangiksi palaen kokonaan, mutta siinä matkustaneet poliisiupseerit säilyivät hengissä. Haifan poliisipäällikkö Ahuva Tomer vietiin sairaalaan pahoin palaneena ja taistelee hengestään. Joidenkin vankien kerrotaan paenneen evakuoinnin aikana.

TÄHÄN mennessä yli 15 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan, niiden mukana Tirat Carmel mielisairaalan potilaat ja henkilökunta, sekä Kele turvallisuus vankilan 420 vankia.
Ein Hod, Ein Hud, Nir Etzion, Migdalim ja Kibbuts Hahotrim asukkaat evakuoitiin palon alkuvaiheissa, mutta evakuointia on jouduttu kaiken aikaa laajentamaan. Haifan lähiö Denya jouduttiin myös osittain evakuoimaan perjantai-iltana.
Palon sammutustöitä on häirinnyt kova tuuli, jota levittää liekkejä ilmiömäisellä nopeudella rutikuivassa metsikössä. Palokuntien edustajat valittivat jo alusta lähtien, ettei heillä ole henkilökuntaa eikä välineitä taistelemaan tämän suuruista paloa vastaan.
Avustuspyyntöjä lähetettiin useisiin maihin ja monet valmistautuivat lähettämään sammutus-yksiköitään ilman pyyntöäkin kuten Turkki ja Egypti, mutta heidän lähettämänsä yksiköt pääsevät aloittamaan toimintansa tehokkaasti vasta perjantaiaamuna.

PALO alkoi kymmenen aikoihin torstaina Karmel vuorella sijainneen kaatopaikan lähistöltä. Koska se levisi kolmena rintamana, epäillään, että ne oli sytytetty tarkoituksellisesti. Poliisi on vielä haluton päättämään, oliko kysymys terrorismista vai rikollisesta huolimattomuudesta.
Neljän aikaan perjantaiaamuna tuli saavutti valtatien no 4 etelästä pohjoiseen, mutta sen eteneminen Tel Avivin suuntaan saatiin pysäytettyä.
Ulkomailta tulleet sammutusyksiköt aloittivat työskentelynsä seitsemän aikoihin. Monet valtio, USA ja EU ovat tarjonneet apuaan ja avustuksia palon jälkiselvittelyissä ja tuhojen korjaamiseksi. Lukuisia taloja paloi kibbutsissa ja kylissä, joihin palo levisi, mutta vahinkojen arviointiin päästään vasta, kun palo on saatu lopullisesti hallintaan. 5000 eekkeriä metsää arvioidaan joutuneen tulen saaliiksi.
Haifassa kouluja on varattu evakuoitujen majoittamiseksi ja yliopisto on toistaiseksi suljettu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3993585,00.html
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197814

2. JUUTALAISOPPILAAT Lontoon Talouskoulussa (LSE) Englannissa pyrkivät estämään Al-Quds Al-Arabi lehden päätoimittajan Abdel Bari Atwanin puheen koulussaan aiheesta ”Miten paljon sionistinen painostus pystyy vaikuttamaan USA ja Englannin ulkopolitiikkaan”. Yritys puheen peruuttamiseksi johtuu siitä, että Atwan ylistää lehdessään terrorismia. Koulun juutalaisyhteisön presidentti Gabi Kobrin sanoo asian näin: ” Tämä on mies, joka on ylistänyt terrorismia ja saarnaa väkivaltaa. Abdel Bari Atwan on eturivissä rohkaisten Israelin tuhoamiseen sanoen, että hän tanssisi Trafalgar aukiolla, jos Iran iskisi Israeliin ohjuksillaan, ja hän uhkaa tällä israelilaisia opiskelijoita kampuksella.”

VUONNA 2008 terrori-iskun jälkeen Mercas Harav Yeshivaan Jerusalemissa hän sanoi, että se on oikeutettua, koska uskonnollinen seminaari on vastuussa israelilaisten ääriainesten ja fundamentalistien syntymisestä ja juhlita Gazassa sen kunniaksi symbolisoi Palestiinan kansan rohkeutta.
Vuonna 2007 puhuessaan Iranin ydinasekapasiteetista hän sanoi tanssivansa ilosta Trafalgar-aukiolla, jos Iranin ydinohjukset iskevät Israeliin.
Vuonna 2006 hän sanoi, että syyskuun 11. päivän tapahtumat ennakoivat USA:n imperiumin tuhoa.
Palestiinalaisten opiskelijoitten järjestö kieltäytyi peruuttamasta tilaisuutta tai edes sallimaan toisella tavoin ajattelevan puhujan osallistumista tilaisuuteen. Opiskelija-unioni kuitenkin suostui siirtämään tilaisuuden perjantai-illasta maanantaiksi, että juutalaisopiskelijat voivat osallistua tilaisuuteen. Juutalaisopiskelijat sanovat puoltavansa kahden valtion periaatetta, minkä johdosta olisi ollut sopivaa kutsua toista kantaa edustava puhuja tilaisuuteen.

ATWAN kiisti opiskelijoitten syytökset kutsuen itseään hyvin arvostetuksi kirjailijaksi ja sanoi opiskelijoitten aloittaneen häväistyskampanjan häntä vastaan MEMRI:n kiihottamana, joka kääntää arabiankielisiä lähetyksiä ja kirjoituksia. Hän väittää, että MEMRI on propaganda-kone, jonka perusti äärioikeistolainen konservatiivi kieltäen häneen kohdistetut syytökset. Hän viittasi WikiLeaksin paljastuksiin osoitukseksi, miten tehokasta juutalaisten painostus on.
OPISKELIJOITTEN oikeuksien äärisuuntien vastustamisjärjestöstä Raheem Kassam hämmästeli Atwanin väitteitä häväistyskampanjasta, kun hänen aatteensa on jokaisen luettavissa hän omissa kirjoituksissaan. Hän oli huolestunut, millaisen kuvan LSE antaa itsestään ulkopuolelle tällaisen toiminnan johdosta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197812

3. SATELLIITTIKUVAT Masyaf-vajoamassa osoittavat, että toiminta siellä liittyy 2007 Syyrian koillisosassa tuhottuun lähes valmiiseen plutonium-laitokseen, jonka IDF:n koneet kävivät tuhoamassa. Masyaf-alueen kuvissa on havaittavissa sadoittain pitkulaisia hahmoja, jotka voivat olla ohjuksia tai rekka-autojen jälkiä.
Varsinaista aktiivi-toimintaa kuvien perusteella ei havaita alueella.
IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano vaatii Syyrialta lupaa lähettää valvojansa vielä kerran ottamaan maaperänäytteitä al-Kibar alueella sijainneen oletetun plutoniumin valmistus-laitoksen maaperästä, mutta Syyria kieltää sen.

Masyaf on yksi alueista, jonne Irakin diktaattorin Saddam Husseinin oletettiin siirtäneen massatuhoaseitaan. Washingtonissa sijaitsevan tieteen ja turvallisuusinstituutin (ISS) johtaja David Albright sanoo tutkittuaan satelliittikuvia Masyafin alueesta, että se on luultavasti varastointialue. Sen sijoittaminen syvään laaksoon tai rotkoon vihjaa, että se haluttiin suojata julkisuudelta ja suojata maavalleilla, kuten kuvista voi päätellä.
Albright sanoo tunnistaneensa tämän kohteen ja sen lisäksi kolme muuta epäilyttävää kohdetta Syyrian maaperältä.
IAEA;n hallitus kokoontui torstaina keskustelemaan Syyrian kiellosta sallia sen tarkkailijoitten tehdä uusi maaperätutkimus syyskuussa 2007 tuhotun plutonium-laitoksen läheltä. Sen uskottiin olleen 2-3 viikkoa vaille valmis käynnistettäväksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=197800

4. USA:N valkoisen Talon neuvonantaja David Axelrod sanoi keskiviikkoiltana JP:n edustajan kysymykseen, että Obaman hallitus etsii kiivaasti keinoja saada suorat rauhankeskustelut jatkumaan Israelin ja PA:n kesken. Hän puhui Israelin lähetystön hanukka-kynttelikön sytytys-tilaisuudessa. Hän kutsui aikaa kriittiseksi ja sanoi, ettei ole muuta mahdollisuutta varmistaa rauha ja turvallisuus kuin kahden valtion periaatteen perusteella, jota Obaman hallitus painottaa entistä tehokkaammin.
Axelrod sanoo olevansa juutalaisen maahanmuuttajan jälkeläinen, mikä tietenkin voi antaa hänelle oman panoksensa saada Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkaistua rauhallisesti.

Presidentti Barack Obama piti tiettävästi vaimonsa Michellen kanssa oman hanukka-kynttilän sytyttämisseremonian torstaina kutsuvieraitten ja ohjelman puitteissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197795

5. UUTISOTSIKOITA
- PA poisti kiireesti web-sivuiltaan teettämänsä ns. tutkimuksen, jonka mukaan juutalaisilla ei ole mitään yhteyksiä Länsimuuriin, sen lähialueisiin tai Temppelivuoreen. USA:n ulkoministeriö julkisti kiivassanaisen vastalauseen historian väärentämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140969
- PA:n puheenjohtaja Abbas paljastaa, että suurin osa ulkomailta saaduista lahjavaroista menee Gazan alueelle siellä asuvien ja toimivien Fatahin jäsenten palkkoihin. Tämä varmaan sen jälkeen, kun Länsirannan Fatah-johtajat ovat kuorineet päältä omat palkkionsa ja muut vaatimuksensa. Abbas sanoi, että 58 % varoista menee PA:n Gazan tileille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140963
- 35 kansanedustajaa teki aloitteen, jolla he vaativat Arielin kaupungin julistamiseksi osaksi Israelin valtiota ja julistamaan Israelin täyden omistusoikeuden siihen. Yksikään pääministeri ei ole rohjennut tehdä vastaavaa aloitetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140961
- IDF esti aikaisin torstaiaamuna terrori-iskun sotilaita tai läheistä kibbutsia vastaan Gazan turva-aidalla. Sotilaat havaitsivat ryhmän palestiinalaisia turva-aidan ja asutusten välisellä puskurialueella kutsuen paikalle IAF:n koneet, jotka tulittivat ryhmää hajottaen sen. Sotilaat löysivät myöhemmin kahden palestiinalaisen ruumiit. Heillä oli kevyet aseet ja pommeja mukanaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140964
- Adurayim on entinen IDF:n tukikohta Har Homan vieressä, minkä armeija hylkäsi ja jota PA halusi saada haltuunsa. Juutalaisaktivistit ovat sen jälkeen miehittäneet sen ja vakuuttavat pitävänsä sen juutalaisena asemana. Koska se sijaitsee aivan Har Homan lähiön muurien vieressä, se toimisi erittäin todennäköisenä terroristien soluttautumisalueena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140965
- Shabakin ja poliisin yhteistoimin pidätettiin kuukausi sitten Israelin arabi israelilaisesta Furadis-kaupungista. Islam Amid Mahmad Mari, 26, tunnustaa kuuluvansa Hamasin joukkoihin tarkoituksenaan aloittaa terroritoiminta Israelissa. Hänet palkkasi Hamasin värväri Ibrahim Kassab, 26, joka toimii Jerikon alueella. Äskeisen gallupin mukaan 86 % juutalaisista sanoo, ettei arabeilla saisi olla oikeutta osallistua maan hallintoon ja 53 % katsoo oikeaksi rohkaista arabeja muuttamaan pois Israelista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140966
- PA:n edustaja esitti vastalauseensa siitä, että Israel rakensi tien 1500 vuotta vanhaan luostariin Wadi Keltissä kristittyjen pyynnöstä. PA syyttää samalla kristittyjä siitä, että ne kääntyvät ”vihollisen” puoleen apua saadakseen. Alue kuuluu C-alueeseen, jossa Israelilla on täysi turvallisuus- ja hallintovastuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140962
- Kansainväliset apujoukot aloittivat työskentelynsä edelleen osittain raivoavaa suurpaloa vastaan. Kuolleitten luku on nyt 41 tai enemmän. http://www.haaretz.com/news/national/international-aid-arrives-as-carmel-fire-continues-to-rage-1.328535
- WikiLeaks kertoo, että Libanonin puolustusministeri Elias Murr antoi ohjeita USA:n edustajille, miten Israel voisi tuhota Hizbullahin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lebanon-defense-minister-offered-invasion-advice-for-israel-1.328521
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy väittää, että Pohjois-Korea toimittaa Iranille ydinpommin rakentamiseen tarvittavia osia. http://www.debka.com/article/20414/

Thursday, December 02, 2010

TORSTAI 02.12.10

1. EILEN keskiviikkona alkoi Israelissa ns. hanukka-aika, jota kestää 8 päivän ajan, ja jonka aikana juutalaiset sytyttävät joka ilta yhden kynttilän + ns. avustajakynttilän aiempien lisäksi siten, että viimeisenä iltana kaikki 8 + 1 kynttilää palavat. Tämä on muistona siitä, kun hasmonealais-ajalla Temppelin uudelleen vihkimisseremonian aikana puhdasta oliiviöljyä Temppelin suurta menoraa varten oli vain päiväksi, mutta ihmeellisesti se riitti 8 päivän ajan, kunnes saatiin valmistettua uutta halachan mukaan hyväksyttävää oliiviöljyä.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin osallistui menoran sytyttämisseremoniaan Hebronissa, jossa hän sanoi Israelin kuningaskunnan ja hanukka-tradition syntyneen. Patriarkkain mausoleumissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistuivat sotilaita ja paikallisia juutalaisjohtajia.
”Kun me rakennamme Hebronissa, myös Jerusalem tulee rakennetuksi”, Rivlin totesi jatkaen:” Hebron oli Israelin kuningaskunnan synnyinpaikka ja hanukkana itsenäisyys palautui Israelille. Hebron oli perusta oikeudellemme Israelin maahan, moraalinen oikeus, jota ei mikään voi ylittää, ja omistusoikeus, jota ei voida kyseenalaistaa; se oli oikeutemme silloin ja se on oikeutemme tänään,” hän vakuutti.

RIVLIN kosketteli puheessaan oikeutta Juudeaan ja Samariaan näin: ”Hanukka-tarinan saadessa alkunsa Israelin johtaja Shimon Mattiaan poika vastusti urhoollisesti, päättäväisesti ja uskossa vierasta viranhaltijaa ja ulkopuolista hallintoa ja vastasi epäröimättä: ”Emme ottaneet vierasta maata emmekä vieraitten omaisuutta haltuumme, vaan esi-isiemme maan, jonka vihollinen oli aiemmin miehittänyt.” Rivlin asetti kuulijoille kysymyksen: ”Onko meillä valmiutta vastustaa ulkopuolisia tänään samalla tavoin?” Hän jatkoi todeten, että jos Israel luopuu vaatimuksistaan oikeuteen koko Israelin maahan, se johtaa vähitellen koko Israelin olemassaolon oikeuden mitätöimiseen.
”Tänään näemme selvemmin kuin koskaan, että jos me hylkäämme 3 800 vuotta vanhan oikeutemme, tulemme havaitsemaan vaikeaksi puolustaa 62 vuoden ikäistä itsenäisyyttämme”, Rivlin varoitti jatkaen: ”Jos, Jumalan tähden, meidät saadaan vieteltyä ajattelemaan, että olemme ottamassa vierasta maata ja vieraan omaisuutta Arielissa, Maaleh Adumimissa ja Gush Etzionissa ja pääkaupungissamme Jerusalemissa, on kyseenalaista, että pystymme jatkamaan itsenäisenä valtiona.”
Rivlin puhui samaan tapaan aiemmin päivällä Knessetin ”Israelin maan” tilaisuudessa yhdessä Arye Eldadin, Zeev Elkinin ja Danny Dayanin kanssa, joka johtaa Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvostoa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197574

2. PA:n hallituksen kansallinen talousministeri Hasan Abu Libdeh totesi tavattuaan Israelin teollisuus-, kauppa- ja työministerin Benyamin Ben-Eliezerin, että PA on valmis allekirjoittamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa 3-6 kuukauden sisällä. Nämä kaksi ministeriä tapaavat toisensa säännöllisesti edistääkseen kauppaan ja talouteen liittyviä kysymyksiä huolimatta siitä, että virallisesti keskustelut hallitusten välillä ovat poikki.

LÄHI IDÄN lehdistöklubin järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona heidän nähtiin hymyilevän toisilleen leveästi ja kättelevän ystävällisesti nauttien hanukka-tarjottimen antimista, mutta heidän käsityksensä rauhanprosessista olivat jyrkässä ristiriidassa, kertoo tilaisuutta seurannut JP:n kolumnisti Tovah Lazaroff.

Libneh väitti kiven kovaan, ettei mitään rauhankeskusteluja voida käydä samaan aikaan, kuin Israel rakentaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, minkä Ben-Elezer kiisti huomauttaen, etteivät ne mitenkään sulje pois toisiaan. ”Näin on tapahtunut aiemminkin, viimeksi Olmertin ollessa pääministerinä, eikä kukaan purnannut vastaan”.
Libneh väitti, että rakentaminen ”setlementeissä” on laitonta ja sekoittaa rauhanprosessia. Hän toisti Abbasin omaksumaa hokemaa, että Israelin tulee valita ”setlementtien” ja rauhan välillä, ja sanoi toivovansa, että Israel valitsee oikein.

Ben-Eliezer huomautti, että rakentaminen on jatkunut kaikkien Israelin hallitusten aikana, ja sitä jatkettiin Oslon sopimusten allekirjoittamisen aikaan, eikä se häirinnyt ketään. Hän totesi, että Netanyahun hallitus edustaa oikeistolaista näkemystä ja siitä huolimatta hän on valmis keskustelemaan rauhasta, mihin Libneh heitti takaisin: ”Tulkoon hän sitten ja julistakoon jäädytys II:n Länsirannalle, mutta Netanyahu ei ole rauhan mies.” Hän väitti, että erot osapuolten välillä ovat lopultakin vähäiset ja ne voidaan tasoittaa lyhyessä ajassa.
Ben-Eliezer ilmaisi toiveensa saada palestiinalaisten talous kukoistamaan, koska se edistää ns. taloudellista rauhaa, jota Netanyahu on tarjonnut, ja kehotti jättämään politiikan syrjään silloin, kun keskustellaan taloudellisista kysymyksistä.
Tämä ei kuitenkaan sopinut Libnehin pirtaan, joka väitti, että Israelin ja varsinkin Länsirannan juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotointi on hyväksyttävä, kuten ilmeisesti myös kielto palestiinalaisten työntekijöitten työskentelemisestä juutalaisten maatiloilla ja yrityksissä, vaikka PA:n hallituksella ei ole tarjota heille vaihtoehtoista työtä. Tämä kuuluu Marxin kurjistumisteoriaan, jota PA näyttää toteuttavan kansan nostamiseksi vastarintaan. Libneh tunnusti talouden nousseen, mutta piti taloudellista rauhaa illuusiona. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197581

3. Jerusalemin paikallinen suunnittelu- ja rakennustoimikunta hyväksyi 625 uuden asuntoyksikön rakennussuunnitelmat Pigat Zeeviin uuteen lähiöön, jota kutsutaan nimellä ”Pohjoinen Pisgat Zeev”. Asiasta kertoi TV-10 eilen illalla. JP:n toimiston laatimassa artikkelissa muistetaan kertoa huolellisesti, että tämä ”vastoin USA:n hallituksen kovaa kritiikkiä”.
JP:n artikkelissa kerrotaan sitten marxilaisen Peace Now painostusjärjestön tietoihin perustuen, että lokakuun 30. päivänä Mughrabi-kävelysilta hyväksyttiin Länsimuurin kupeeseen; marraskuun 5. päivä hyväksyttiin 1 345 asuntoyksikköä Har Homaan, ja nyt 25. marraskuuta hyväksyttiin 625 asuntoyksikön rakentaminen Pisgat Zeeviin.
On kuitenkin muistettava, että suunnitelmat menevät paikalliskomiteasta sisäministeriön alaiseen aluekomiteaan, joka antaa lopullisen luvan suunnitelmien jatkamiseksi.
Artikkelissa todetaan ilmeisesti Peace Now raporttiin viitaten, että Netanyahu antoi myöten oikeistolaisten ja Shas-ministerien painostukselle jatkaa rakentamissuunnitelmia ennen seuraavaa jäädytystä, mistä raportin tekijä näyttää olevan varmistunut.
Netanyahu kokosi Likudin keskuskomitean viikon alussa rauhoittaakseen tilannetta ja kertoakseen, että hän edelleen odottaa USA:n kirjallista dokumenttia 11.11.2010 pidetystä neuvottelutilaisuudesta New Yorkissa voidakseen esitellä sen hallitukselle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197583

4. PA:N pääministeri Salaam Fayad kertoo AP:n haastattelussa, että Palestiinan valtio on valmis julistettavaksi elokuussa 2011. Hän kertoi tästä tutkiessaan journalistin kanssa soratietä, jonka IDF oli käynyt katkaisemassa, koska se on rakennettu ilman lupaa Israelin hallitsemalle C-alueelle Samariassa alueella, joka on suunniteltu luonnonpuistoksi.
Fayad muistutti journalistia, että hän vastustaa aktiivisesti Israelin hallituksen toimia ja siksi hän aloittaa erilaisia projekteja tarkoituksellisesti ilman Israelin lupaa ja alueille, jotka ovat Israelin sekä siviili- että turvallisuusvalvonnan alla. Tämä tie on yksi tällaisista, jotka Fayad oli rakennuttanut ilman lupaa ja vakuutti korjaavansa sen välittömästi.

Fayad kertoi vieraalleen, että tietoisilla tottelemattomuus-toimillaan hän haluaa viestiä kansalleen, että Palestiinan valtion itsenäisyys on tosiasia, jos he eivät menetä uskoaan. Hän sanoo antaneensa taisteluhaasteen Israelin hallitukselle nähdäkseen, kuinka kauas hän pystyy venyttämään toimiaan ilman, että Netanyahu puuttuu niihin. Hänen toimensa ovat olleet sitä luokkaa, että sivusta katsoen ihmetyttää, miksei Israelin hallitus ole reagoinut niihin millään tavoin, vaikka ne ovat vastoin Oslon ja sitä seuraavia sopimuksia Israelin ja PA:n välillä. Rawabin 40 000 asukkaan kaupungin rakentaminen koordinoimatta sen infrastruktuuria Israelin kanssa on enemmän kuin haaste, se on selvä sopimusten rikkominen, koska molempien osapuolten tulee niiden mukaan pidättyä yksipuolisista toimista, joilla olevaa tilannetta radikaalisti muutetaan.
Tämä klausuuli koskee PA:n toimia siinä kuin Israelinkin. Muita tämän tapaisia toimia ovat arabimarkkinatorin rakentaminen Hebroniin siten, että se tukkii Kiryat Arbasta Patriarkkain mausoleumille johtavan tien. Turistikeskuksen suunnitteleminen Jerikon lähelle Suolameren pohjoispäähän on samoin tehty ilman sopimuksia Israelin kanssa, sekä kansainvälisen lentokentän rakennussuunnitelmat Jordanjoenlaaksoon. Ihmettelyä herättää, kuinka kauan Netanyahu sallii tämän hänen arvovaltansa ilmeisen väheksymisen ilman vastatoimia?
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197513

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin pääministeri Gazassa Ismael Haniyeh sanoo, että Hamas hyväksyy rauhan-sopimuksen Israelin kanssa, jos se tehdään kansanäänestyksen kautta. Hän sanoi Hamasin etsivän yhteyksiä länsivaltojen kanssa ja ettei Hamas halua olla este vaan osa ongelman ratkaisemiseksi. Abbas syytti äskettäin Irania, että tukemalla Hamasia se estää Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisemisen ja rauhansopimuksen synnyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140960
- Knessetin jäsenet saivat hanukka-tervehdyksen, johon liittyi lahja ruokarukouksen ja hanukka-siunauksen lisäksi, sekä muistutuksen, ettei Ehud Olmert ole enää Israelin pääministeri, mutta myöskään Mahmoud Abbas ei ole PA:n ”presidentti”, sillä hänen mandaattinsa päättyi tammikuussa 2009. Abbas on kuitenkin jatkanut laittoman hallituksensa kanssa julistamatta uusia vaaleja, kuten hänen olisi pitänyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140954
- Arabit Juudeassa ja Samariassa ovat tuohtuneita siitä, että juutalaiset, nuo hyväkkäät, ovat pystyttäneet ylisuuria hanukka-kynttelikköjä pitkin maaseutua. Yksi tällainen oli pystytetty PA:n web-sivun mukaan Tapuah-risteykseen Nablusin lähelle, jossa kynttelikön väitetään innostavan alueen ääriuskonnollista juutalaisväkeä ja liittyvän juutalaisen uskonnollisiin rituaaleihin ”setleri-ideologian” levittämiseksi Länsirannalle. Sen merkitys on kuitenkin lähinnä kansallinen, joskin siihen liittyy Temppelivuoren puhdistaminen makkabealais-aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140950
- Israelin ja Egyptin välisestä rajasta on tullut todellinen ongelma, sillä sen kautta Israelin tulvi viimeisen kuukauden aikana 1940 laitonta rajanylittäjää. Vuositasolla heidän määränsä on ollut n. 12 000, mutta se näyttä nousevan rajusti. Ei ole enää kyse lirisevästä purosta vaan virrasta, vaikka sateista ei ole tietoakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140955
- Israelilla näyttää olevan vaikeuksia löytää korkeita johtajia, joilla ei olisi poliisi-kuulusteluja takanaan tai odottamassa. Viimeiseksi poliisin ylitarkastajaksi suunniteltu Bar Lev sanoutui irti ehdokkuudesta ja hänen seuraajansa on samassa liemessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140952
- Libanonin pääministeri Saad Haririn suositukset Iranin ylimmältä kaitsijalta Ali Khameneilta, jolla WikiLeaksin mukaan on syöpä, oli vahvistaa yhteyksiä Hizbullahin kanssa oman asemansa säilyttämiseksi. Hizbullahin uskotaan valmistelevan iskujen aloittamista Israelin puolelle kaivamiensa tunnelien kautta, jos Rafik Haririn murhaa tutkiva komitea syyttää sen johtajia. http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/will-hezbollah-go-to-war-against-israel-to-avoid-civil-strife-in-lebanon-1.328379
- WikiLeaksin mukaan Irlanti esti USA:n toimittamasta aseita Israelille. Turkin pääministeri Erdogan uskoo, että Israel on WikiLeaksin paljastusten takana. Samalla hän syyttää USA:n virkailijoita mustamaalaamisesta syyttäen, että hänellä olisi 9 salaista pankkitiliä, joihin hän kerää lahjusvaroja. http://www.haaretz.com/news/international/turkey-pm-lashes-at-u-s-diplomats-for-wikileaks-slander-1.328246, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/senior-turkey-official-says-israel-behind-wikileaks-release-1.328373

Wednesday, December 01, 2010

KESKIVIIKKO 01.12.10

1. HOLLANTILAINEN poliitikko ja kansanedustaja Geert Wilders saapuu Israeliin ensi viikolla vakuuttaakseen israelilaisille, että heidän on syytä harkita uudelleen osallistumisensa ns. rauhanprosessiin palestiinalaisten nykyjohdon kanssa. Samalla kun hän tekee selväksi, ettei hänen tarkoituksensa ole puuttua Lähi Idän ainoan demokratian, Israelin, sisäisiin asioihin, hän vakuuttaa, ettei hän näe tulevaisuutta suunnitelmille kahdesta valtiosta, joista toinen olisi islamilainen ja luultavasti äärilaitaa edustava näennäisdemokratia.

YEDIOTH Aharonit journalisti Eldad Beck, joka sai luvan haastatella häntä Hollanissa, toteaa, että Wilfersin henkivartijat varmistivat hänen henkilöllisyytensä ja tutkivat, ettei hänellä ollut asetta mukanaan, ja useammin kuin kerran. Beck toteaa, että Wildersillä on todella syytä varovaisuuteen, sillä muslimimaailma on julistanut hänelle kuolemantuomion, ”fatwa”, jonka perusteella kuka tahansa muslimi on ellei oikeutettu peräti velvoitettu surmaamaan hänet missä ikinä hänet tapaa. Wilders itse näyttää tottuneen henki-vartijoihinsa, vaikka hän valittaa, ettei hän voi mennä edes pesuhuoneeseen ilman vartijoita samalla, kun epäillyt terroristit kulkevat kaduilla vapaina kenenkään pelottelematta. Hän asui vuosikaudet eri asunnoissa peläten henkeään, mutta nyt hallitus on valmistanut turvakoteja, joissa hän asuu, mutta hänen asuntonsa osoite on salaisuus, ainoana kansaedustajana. Hän kulki silloin valeasuisena ja joutui käyttämään armeijan koneita matkustaessaan.

BECK kyselee Wildersin mielipidettä väitteistä, että hänen puolueensa Party of Freedom (Vapauspuolue), joka menestyi erinomaisesti viimeisissä vaaleissa ja oli avainasemassa hallitusta muodostettaessa, olisi äärioikeistolainen, rasistinen tai fasistinen. Wilders huitaisee syytökset sivuun vakuuttaen, ettei niin suuri osa kansasta, joka häntä äänesti vaaleissa, voi olla mieleltään järkkynyt tai sekopäinen. Hän vakuuttaa, että yhä useampi hollantilainen ajattelee samoin kuin hän, mutta aloittaessaan taistelun maansa vapauden puolesta muslimi- ja muuta siirtolaisuutta vastaan hän on menettänyt omansa. ”Vain mielipiteen ja ajatusten ilmaisun vapauden olen säilyttänyt”, hän selittää ja lisää, että monet uhkaukset hänen henkeään vastaan ovat todisteena siitä, että hänen asiansa on oikea.

WILDERS valittaa, että jos hän olisi esittänyt yhtä kovaa kritiikkiä kristillisyyttä tai juutalaisuutta vastaan, tuskin kukaan olisi edes huomannut sitä saati aloittanut vainota häntä henkilökohtaisesti, Vatikaani ei olisi protestoinut eikä Hollannin lippuja poltettu maailmalla. Hän kertoo rapper-laulajasta, muslimista, joka laulussaan viime viikolla kertoo unelmoineensa katkaisevansa hänen kaulansa, eikä kyse ole pilasta, sillä laulaja kehotti surmaamaan jokaisen, joka kritisoi islamia. Oikeus vapautti muslimi-laulajan ilman tuomiota.

VIIME KESÄN vaaleissa Party of Freedom oli kolmanneksi suurin puolue, ja jos vaalit pidettäisiin nyt, se saisi 31 % äänestä ja nousisi suurimmaksi puolueeksi. Wilders kertoo, että esim. Saksassa kritisoitiin hänen toimintaansa, mutta kun gallupit osoittivat, että jos siellä perustettaisiin vastaavanlaine puolue, se saisi viidenneksen äänistä, liittokansleri Merkel muutti äänilajiaan puhuessaan Vapauspuolueesta ja alkoi vaatia siirtolaisuuden rajoittamista Saksassa ja monikulttuurisen yhteiskunnan hylkäämistä.

WILDERS toteaa, että Sykes-Picot sopimuksen mukaan Jordania muodostettiin palestiinalais-valtioksi, ja sekä kuningas Hussein että nykyinen kuningas Abdullah II silloin hyväksyivät sen, että Jordania on Palestiina. Hän sanoo vastustavansa väestönsiirtoa, mutta jos tämä tosiasia tunnustettaisiin, osa palestiinalaisista muuttaisi Jordaniaan, jossa heidän sukulaisiaan asuu, ja jonka väkiluvusta 65 % on palestiinalaista kansaa.
Wilders ei halua ottaa kantaa Israelin sisäisiin asioihin, kuten esitystä kuuliaisuusvalaan valtiolle, mutta pitää sitä hyvänä asiana. Hän sanoo, että EU on aina ollut myönteinen islamille ja palestiinalaisille, eikä suosittele sitoutumista sen kanssa. Turkin pääsyä EU:n jäseneksi hän pitää vaarallisena ja katsoo, että Iran on Israelin pahin uhka.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3991733,00.html

2. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu kiistää WikiLeaksin paljastaman dokumentin tiedot, jonka mukaan hän olisi joskus sanonut Israelin uhkaavan Turkkia tai ettei Israel kauan säilyttäisi vapauttaan, kertoo Washington Times Davutoglun sanoneen USA:n vierailunsa yhteydessä. Hän kertoi tästä vastaillessaan journalistien kysymyksiin, miten hän näkee Israelin tilanteen muuttuneen Turkin kansallisen turvallisuusneuvoston lokakuussa julkistaman lausunnon puitteissa, jossa Israel luetaan Turkin suurimpiin uhkiin, mutta listasta poistettiin aiemmin siellä olleet Iran ja Syyria.
DAVUTOGLU vakuutti olevansa vielä täysissä ruumin ja sielun voimissaan ja muistinsa olevan hyvän, eikä hän sano muistavansa koskaan lausuneensa tuollaista eikä sitä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti tulisi ratkaista yhden valtion periaatteella, eli että palestiinalaiset nielaisevat Israelin. Hän syytti Israelin lehdistöä, joka toistaa tällaisia uutisia.
Hän vierailee USA:ssa pari päivää sen jälkeen, kun WikiLeaks paljastuksissa USA:n ulkoministeriön sanotaan pitäneen Davutoglua erittäin vaarallisena ja pääministeri Recep Tayyip Erdoganista, että hän yksinkertaisesti vihaa Israelia.
Davutoglu kiistää tiedot perättöminä, mutta on outoa, miksi hän vetää Israelin lehdistön tähän, koska paljastukset perustuvat sähkeisiin ja internet viesteihin johtajien välillä, eikä lehdistöllä ole mitään tekemistä tämän kanssa?
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3992385,00.html

3. CNN kertoo lähetyksessään palestiinalaisesta 3-vuotiaasta tytöstä Gazasta, joka odottaa elinvaihtoa Haifan sairaalassa. CNN kertoo, miten tytön vanhemmat joutuvat kulkemaan Haifan ja Gazan väliä kärsien kaikki epämukavuudet tarkastuspisteissä mennessään tapamaan sairasta tyttöä, joka kärsii munuaisten toimintahäiriöistä. Tytön kerrotaan puhkeavan itkuun aina herättyään jatkuvasta kivusta johtuen, joka tuntuu aina valveilla ollen. CNN syyttää Israelia, ettei se ole vaihtanut hänen munuaistaan, vaikka lääkärien mukaan hän ei elä monta kuukautta ilman munuaissiirtoa. Kertomuksessa Israelia syytetään pienen tytön tahallisesta kiduttamisesta.

INN, joka asiasta kertoo, muistuttaa, että Israelissa on jatkuva puute siirrettävistä elimistä, ja että joka kuukausi ihmisiä kuolee, sekä juutalaisia että arabeja, odottaessaan omaa vuoroaan. Israelin sairaaloissa ei hoideta rodun tai ihonvärin eikä muunkaan tuntomerkin, vaan inhimillisen hädän vuoksi, mutta edellytykset ovat rajoitetut hyvästä tahdosta huolimatta. Kuten äskettäin uutisoitiin, Israelin sairaalat hoitavat vuosittain 180 000 arabipotilasta, joita usein tuodaan maahan maista, joiden kanssa Israelilla ei ole diplomaattisuhteita.

INN ihmettelee sitä, miksei PA, jolle EU ja USA työntävät vuosittain satoja miljoonia USD ilman vastuuvelvollisuutta, ole kustantanut tytön hoitoa ja munuaissiirtoa hänelle Belgiassa, jossa se CNN:n mukaan maksaisi 700 000 USD.
INN muistuttaa myös, miksi Israelin ja Gazan raja-asemilla tutkitaan tarkoin maahan pyrkiviä, sillä syöpäsairaaksi naamioitunut voi olla itsemurhapommittaja tai kainalosauvoilla liikkuva voi kantaa mukanaan pommia, joka lauetessaan surmaa häntä tarkastaneen sotilaan, kuten on tapahtunut. Hamas takavarikoi Gazaan lahjaksi annettuja lääkkeitä myyden niitä omaksi edukseen, kuten muitakin humanitäärisyyden vuoksi sinne vietyjä toimituksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140934

4. ISRAELIN ja Jordanian välisen raja-alueen valvonnasta on nousemassa kiista IDF:n ja rajapoliisin kesken: Kumpi järjestö on velvollinen siihen. JP:n artikkelissa kerrotaan Idan reservaatista, josta on jylhät näkymät massiivisen vesivarannon yli taustalla häämöttäviin Jordanian vuoriin. Kanjoni on useiden kilometrien pituinen, mutta reservaatin lisäksi se toimii salakuljetus reittinä Jordaniasta Israeliin. Salakuljettajat tuovat maahan kovia huumeita, heroiinia ja kokaiinia, joiden Israelilla lisätään kemikaaleja määrän nostamiseksi, minkä jälkeen ne salakuljetetaan Egyptiin. Reitti Egyptiin on kaksisuuntainen liikenne, sillä sieltä salakuljetetaan huumeita myös Israeliin ja Gazaan, joita ajoittain takavarikoidaan.

RAJAPOLIISIN komentaja Eded Aflalo kertoo, että viimeisen vuoden aikana poliisi on tehnyt kolme suurta takavarikointia. Yhdellä salakuljettajalla oli 50 kg heroiinia, arvoltaan miljoonia USD. Huumeiden tuonnin valvonta on kuitenkin vain yksi rajapoliisin tehtävistä, sillä sen ohella rajan yli pyrkii terroristeja, jotka rakentavat tukikohtaansa rajan toiselle puolelle. Hän kertoo edelleen, että päätös sallia palestiinalaisten vapaa pääsy Suolameren pohjoisosaan ja turvallisuusaidan vähitellen valmistuessa ja sulkiessa PA:n hallitsemat alueet Israelista, Aravan alueesta on kehittymässä keskeinen terroristien käyttämä reitti. Vertauksen vuoksi hän kuvailee: ”Soutumatka Jordaniasta meren yli hotellialueelle Israelin puolelle, jossa majailee maksimissaan 14 000 turistia, kestää minuutteja”. Hän sanoo, että vuonna 2006 poliisi pidätti Jordaniasta tulleen veneen, jossa kuljetettiin aseita. Tämän johdosta poliisi rakensi huhtikuussa uuden tarkkailuaseman lähelle hotellialuetta, joka voi olla potentiaalinen iskukohde. Rajan tarkempi valvonta aloitettiin viime vuosikymmenen puolivälissä, ja se on saanut aikaan arvaamattomia tuloksia käyttäen tiedusteluvälineitä, eliittijoukkoja sekä vakituisia partioryhmiä. Tulokset nousivat nollasta tusinaan, Alfalo kertoo.
IDF:n uusi komentaja kenraalimajuri Yoav Galant suunnittelee vetävänsä rajapoliisin pois Aravasta ja korvaavansa sen armeijan yksiköillä. Rajapoliisin joukot hajautetaan sen jälkeen eri tahoille, osa niistä Länsirannalle, Alfalo paljastaa.

ALFALO varoittaa armeijan johtoa, ettei sotilailla ole oikeutta pidättää ketään, kuten poliisilla on, eikä sillä ole samaa mahdollisuutta pitää ilmiantajia ja agentteja beduiinien parissa, joiden joukoista salakuljettajat useimmiten tulevat. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Wadi Keltissä sijaitsevaan luostariin pääsy helpottui uuden tien valmistuttua. Kaksi miljoonaa NIS maksaneen projektin yhteydessä parannettiin viemäröintiä ja rakennettiin turvakaiteita. Pääsy tähän Pyhän Georgen luostariin on ollut ajoittain vaikea ja vaarallinen johtuen rankkasateitten syövyttämistä poluista ja alueista. (JP)
- USA:n ulkoministeriö esitti harvinaisen kovasanaisen tuomion PA:n suorittamasta ”tutkimuksesta”, jonka mukaan juutalaisilla ei ole mitään yhteyksiä Temppelivuoreen eikä varsinkaan sen Länsimuuriin ja alueisiin sen lähistöllä. Muurin rabbi Shmuel Rabinovitch esitti kiitoksen USA:n esittämän kannan vuoksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=197497
- Asuntojen valmistuminen Juudeassa ja Samariassa putosi 21 %, mutta uusia asuntoja aloitettiin 1126, kertoo Peace Now. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197466
- Israelin 3.5 kuukautta sitten lähettämä 14-hengen poliisiosasto palaa kotiin saatuaan tehtävänsä täytettyä Haitissa. Sen tehtävänä oli avustaa paikallisia asukkaita järjestyksen ylläpidossa sekä oman poliisivoiman kehittämiseksi. He kertovat, miten surkea tilanne on Haitissa ja miten saaren asukkaat on hylätty. Koululaisilla ei ole ruokaa eikä vanhemmilla varaa lähettää heitä sinne, ei ostaa kouluasuja eikä kirjoja. He sanovat asukkaitten etsineen apua sairauksiinsa, vaikka he eivät olleet saaneet koulutusta siihen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197433
- IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkott sanoo, ettei vielä keskeneräistä ohjusten torjuntaverkostoa ole tarkoitettu väestön vaan IDF:n tukikohtien suojaksi. Jokin aika sitten kerrottiin, että Iron Dome lyhyen matkan raketteja vastaan suunniteltu järjestelmä varastoidaan eikä asenneta paikoilleen. Kerrottiin jopa, että puolustusministeri Ehud Barak aikoo myydä järjestelmiä ulkomaille ja siksi ne täytyy pitää varastoissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=197483
- Google Earth paljastaa satelliittikuvassaan, että Iranin ilmavoimien pääesikunnan rakennuksen katolle on rakennettu Davidin tähti, joka näkyy erinomaisesti kuvissa. On selvää, että kolme kuukautta sitten havaittu mutta ilmeisesti salaa rakennettu Davidin tähti vallankumousaukion varrella herätti kiivaita vastalauseita. Varsin taitavia nuo Israelin salaiset agentit, kuten tämäkin osoittaa, sillä ketkäs muutkaan sen olisivat tehneet! http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=197395
- Egyptiläinen tuomari mitätöi 82-vuotiaan juutalaisjohtajan Carmen Weinsteinen vankilatuomion, koska hänelle ei oltu annettu tilaisuutta puolustaa itseään. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=197424
- WikiLeaksin johtaja Julian Assange vaaditaan pidätettäväksi Interpolin käskystä syytettynä raiskauksesta Ruotsista. Bolivia tarjosi hänelle turvapaikkaa. USA sanoo parantavansa dokumenttiensa turvallisuutta vuotojen johdosta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197451

Tuesday, November 30, 2010

TIISTAI 30.11.10

1. LIKUDIN kansanedustaja Danny Danon kokosi eilen puolueensa aktivisteja tilaisuuteen Knessetissä esittääkseen yhteisen vastalauseen pääministeri Netanyahun suunnitelmille uudesta 3-kuukauden moratoriumista Juudeaan ja Samariaan. Danny kehui saaneensa Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadiya Yosefin vaatimaan kirjallista dokumenttia Netanyahun ja ulkoministeri Hillary Clintonin välisistä keskusteluista New Yorkissa 11.11.2010. Danon pyrki vakuuttamaan, ettei tilaisuuden tarkoituksena ole Netanyahun syrjäyttäminen vaan saada hänet ymmärtämään, että hänen tulee kuunnella puolueensa aktivistien tahtoa. Danonin tukena olivat apulaisministeri Negevin ja Galilean kehittämiseksi Ayoub Kara sekä kansanedustaja Tzipi Hotovely.

TILAISUUDESSA puhuneista aktivisteista jotkut hyökkäsivät kiivaasti Netanyahua vastaan todeten, että tämä oli jo ylittänyt liian monta varoituslinjaa myöntyessään presidentti Obaman vaatimuksiin. Edellisissä vaaleissa ehdokkaana ollut Kiryat Arban Likud aktivisti Boaz Haetzni syytti pääministeriä, että tämä oli rikkonut lupauksensa vastustaa Palestiinan valtion perustamista, antaa elämän kukoistaa Juudeassa ja Samariassa, kieltäytyä uusista jäädytyksistä ja suostua uuteen jäädytykseen vain ehdolla, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Hän selitti, että sen jälkeen kun Netanyahu on syönyt sanansa noin monta kertaa, miksi häneen tulisi vieläkin uskoa? ”Hän johtaa Likudin Meretzin politiikkaan”, hän selitti ja vaati, ”ettei Netanyahun saa tämän jälkeen jatkaa tuhoisaa politiikkaansa, vaan hänet täytyy pysäyttää ennen kuin löydämme itsemme merestä”. Hän vaati Netanyahun poistamista pääministerin tuolilta saaden kokousväen runsaat aplodit. Jotkut vaativat vaihtoehtoisen pääministerin etsimistä Likudin parista, ja jotkut esittivät Moshe Yaalonin nostamista pääministeriksi.

DANNY DANON joutui lopulta puolustamaan pääministeri Netanyahua todeten, ettei hänen syrjäyttämisensä ole viisasta, koska se toisi Tzipi Livnin hänen ja Kadiman Likudin tilalle. Hän vakuutti, että 70 % kansasta vastustaa uutta rakennuskieltoa, ”jäädytys II”, Juudeaan ja Samariaan. Hän uskoi, että kun Amerikka selviytyy perinteisestä ”Thanksgiving” kaudesta sekä WikiLeaks paljastuksista, vaadittu kirjallinen dokumentti New Yorkin keskusteluista valmistuu ja on Israelin käytettävissä, mutta se on huonompi kuin mitä meille uskotellaan, sillä 90 päivän jäädytys II:n jälkeen rajat tullaan vetämään siten, että Israel saa vain 3 % Juudean ja Samarian alueista. Tzipi Hotoveli arveli, että keskustelu jäädytyksestä on vain savuverho, jolla peitetään Likudin varoituslinjat, ja jonka suojassa neuvotellaan amerikkalaisten kanssa Palestiinan valtion perustamisesta. Tilaisuudessa päätettiin esittää varoitus Likudin ministereille, että seuraavissa Likudin esivaaleissa heitä ei äänestetä ehdokkaiksi, jos he suostuvat äänestämään vastoin Likud-kansan tahtoa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=197290

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas väitti kirjoittamassaan puheessa, joka luettiin eilen solidaarisuuden osoittamiseksi palestiinalaisille järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat aikapommi. Abbas vaati puheessaan ”Israelin ilkeämielisen setlementtitoiminnan päättäväistä ja lopullista lopettamista.” Puhe jatkoi todeten, että ”se muodostaa aikapommin, joka voi lauetessaan lakaista pois kaiken edistymisen, mitä rauhanprosessissa on tähän saakka savutettu”.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Reuven Meron valitti Abbasin puheen tuhoavaa retoriikkaa todeten, että tangossakin tarvitaan kaksi, eikä Israel voi yksin päättää rauhasta. Hän selitti, että sopimukseen pääseminen edellyttää kompromisseja molemmin puolin ja kahdenkeskisten ongelmien selvittäminen vaati molempien osapuolten positiivista osallistumista.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon puhui myös tilaisuudessa. Hän sanoi, että vähäistä optimismia on havaittavissa rauhankeskusteluissa lisäten, että ”setlementtien” rakentaminen muodostaa vaikean esteen sovinnon saavuttamiseksi ja rauhanprosessin uskottavuudelle”. YK:n omaksuman kannan mukaan juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia. Pääsihteeri osoitti syyttävän sormensa rutiinista poiketen myös palestiinalaisten suuntaan, kehottaen sitä jatkamaan instituutioiden rakentamista, terrori-hyökkäysten estämistä ja kiihotuksen poistamista mediasta ja instituutioista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197315
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu esitteli suunnitelmaansa ”ekonomisesta rauhan-suunnitelmasta” palestiinalaisten kanssa, kerrotaan WikiLeaksin paljastamassa sähkeessä, keskustellessaan senaattori Benjamin D Cardinin kanssa (Dem.Mer.) helmikuussa 2009 ennen kuin hän sai hallituksen muodostamistehtävän presidentti Peresiltä. Netanyahu vakuuttaa, ettei Israel halua hallita palestiinalaista kansaa Länsirannalla, mutta sen saavuttamiseksi hän esittää palestiinalaisten talouden kehittämistä itsenäiseksi, taloudelliseksi rauhaksi.

NETANYAHU lupasi nopeita toimia PA:n talouden kohentamiseksi ja sanoi henkilökohtaisesti kantavan vastuun Palestiinan byrokratian uudistamiseksi. Samalla hän tähdensi, ettei Israel suostu uusiin yksipuolisiin evakuointeihin Gazan epäonnistumisen seurauksena, mutta suunnitteli jo silloin tilapäistä rakennuskieltoa ja maanvaihtoja samalla kehuen, ettei hän ollut perustanut yhtään uutta ”setlementtiä” toimiessaan pääministerinä.
Pääministeri kertoi silloin 2009 helmikuussa, että Palestiinan valtio tulee olla ilman armeijaa, ja Israelin tulee voida valvoa sen rajoja ja ilmatilaa. Keskustelut palestiinalaisten kanssa tulee aloittaa muista kysymyksistä kuin Jerusalemista ja pakolaisista. Hän sanoi, että keskustelut rauhanneuvotteluista Syyrian kanssa olivat USA:lle vain tunnustelun luonteisia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=197333
Tällaiset paljastukset antavat uusia virikkeitä niille, jotka syyttävät Netanyahua epärehellisyydestä ja siitä, ettei hänen puheisiinsa voi luottaa.

4. 22 ihmisoikeus- ja inhimillisen elämän parantamisjärjestöä julkisti yhteisen raporttinsa, jossa ne syyttävät Israelia, että 5 kuukautta sen jälkeen kun se lupautui helpottamaan Gazan kaistan kauppasaartoa, käytännössä havaitaan vain vähäistä edistystä. Raportissa todetaan edelleen, ettei saartotoimien vähentäminen ole riittävä, vaan se tulee poistaa kokonaan. ”Saarron vähentäminen on jättänyt laittoman saarron perusteet ennalleen”, todetaan raportissa ja lisätään: ”Jotta saarron vähentämisellä olisi todella positiiviset vaikutukset Gazan kaistan 1.5 miljoonan asukkaan keskuudessa, josta puolet on lapsia, Israelin tulee poistaa saarto kokonaan Gazan kaistalta”.

RAPORTISSA väitetään, että Israelin lupaamista rakennusmateriaaleista pääasiassa UNRWA:n rakennussuunnitelmien toteuttamiseksi vain pieni osa on sallittu viedä Gazaan, minkä johdosta 25 projektia koulujen ja lääkintäkeskusten rakentamiseksi on keskeytetty. UNRWA:n kouluihin pyrkivästä Gazan koululaisista 40 000 on jouduttu käännyttämään pois luokkatilojen puutteen vuoksi, raportissa todetaan, mikä pakottaa heidät hakeutumaan Hamasin valvomiin kouluihin.
Ruokatarpeiden vienti on lisääntynyt 20-25 %, mutta raportissa todetaan monien artikkeleitten vaativan erikoislupia, eikä viety määrä vastaa kansainvälisiä vaatimuksia kahdesta käytöstä.
Raportin mukaan saarrosta johtuen 80 % Gazan asukkaista tarvitsee apua; 61 % tarvitsee ruoka-avustuksia; työttömyys on 39 %; 60 % kansasta saa juoksevaa vettä joka neljäs tai viides päivä 8 tunnin ajan; 90 % vedestä on juomakelvotonta ja 78 % cast lead operaatiossa tuhoutuneista taloista on korjaamatta. Raportin tekoon osallistuivat Amnesty International, Christian Aid, Norwegian Refugee Council, Oxham International ja Children UK:

TERRITORIOIDEN toimien koordinoija valittaa tapaa, millä järjestöt ovat julkistaneet raporttinsa antamatta sille tilaisuutta ensin esittää siitä omat kommenttinsa. Raportin esittämiä väitteitä kuvataan yksipuolisiksi ja vääristetyiksi, joilla johdetaan kansaa harhaan viitaten vastauksessa lukuisiin kansainvälisten järjestöjen johtajien esittämiin suuresti poikkeaviin lausuntoihin tilanteesta Gazassa. Hallituksen päätöksen mukaan rekkaliikenne Kerem Shalomin terminaalin kautta Gazaan lisääntyi 92 %, ja vaikka sen välityskapasiteetti sallii 250 rekkaa päivässä, palestiinalaiset Gazassa eivät pysty hoitamaan sitä määrää. Elokuun alusta 2010 keskimäärin 176 rekkaa menee päivittäin Gazaan.
Israel on myös aloittanut vientiartikkeleitten kuljettamisen Gazasta ulkomaille. Israel hyväksyi rakennusluvat 64 uudelle rakennusprojektille 14 lisäksi, jotka hyväksyttiin kesäkuussa 2010. Niistä 26 on UNRWA:n kohteita. 1052 rekka-autollista rakennustarvikkeita meni Gazaan. Rakennusmateriaalien valvonta on tärkeää, ettei sinne viedä aseitten valmistamiseen tarkoitettuja materiaaleja. Tarvikkeet hyväksyy PA ja toimitus tapahtuu YK:n valvonnassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197300
On huomattava, että Gazalla on pitkä yhteinen raja myös Egyptin kanssa, jota se valvoo vieläkin tarkemmin kuin Israel omaansa, mutta tästä raportti ei hiisku sanallakaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- WikiLeaks paljastuksia JP:n mukaan:
- Netanyahu sanoo, etteivät paljastukset vahingoita Israelia, mutta elämä vaikeutuu internetin takia.
- Ahmadinejad tuomitsee paljastusten väitteen, että arabimaat pyysivät länsivaltoja hyökkäämään Iraniin. Hän kutsui dokumentteja arvottomiksi.
- Puolustusministeriön korkea virkailija Amos Gilad sanoo erään sähkeen mukaan, että Egyptin presidentti Mubarak on menneisyyden hahmo, ei tulevaisuuden.
- Livni sanoi erään sähkeen mukaan, ettei hän uskonut rauhan mahdollisuuteen Mahmoud Abbasin aikana, ja hän moitti Olmertia, joka syrji häntä ja piti poissa julkisuudesta. Livni johti rauhankeskusteluja Olmertin aikana.
- Israel tiukentaa turvallisuuttaan estääkseen tulevat vuodot julkisuuteen.
- Hillary Clinton sanoo paljastusten vahvistavan kasvavan kansainvälisen huolen Iranin ydinteollisuuden todellisesta päämäärästä.
- Ahmadinejadia kuvataan Hitleriksi, Ranskan presidentti Sacozya keisariksi ilman vaatteita, Afganistanin presidentti Karzaita paranoidiseksi, Venäjän pääministeri Putin on Batman ja Medvedev hänen apulaisensa.
- Peres tunnustaa erään sähkeen mukaan vuodelta 2007, että Oslon sopimukset perustuivat virheellisiin päätelmiin. Asiasta kertoi Netanyahu keskustellessaan USA:n kongressin jäsenen Gary Ackermanin kanssa. Peres oli silloin pääministeri ja Netanyahu oppositiossa. Netanyahu kertoi vieraalleen, että Peres oli tunnustanut hänelle Oslon sopimusten perustuneen väärille taloudellisille perusteille, minkä johdosta PA:n talous paisui länsivaltojen valvomattoman tuen vuoksi ja PA:n virkailijat nauttivat ylisuurta palkkaa, jota länsivallat heille maksavat. Netanyahu kutsui Kadimaa valepuolueeksi ja Olmertin tapaa johtaa Libanonin sotaa ”typeräksi”. Kadiman johto ärsyyntyi paljastuksista syyttäen Netanyahua, miten tämä pesi maan likaista pyykkiä ulkomaitten edustajien edessä, mikä todistaa hänen hallintonsa onttouden. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=197272
- Mossadin uusi päällikkö on Tamir Pardo, 57, joka osallistui Entebben mielikuvitukselliseen pelastusoperaatioon 1976. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140905

Monday, November 29, 2010

MAANANTAI 29.11.10

1. AAMUN uutisia hallitsevat WikiLeaks paljastukset. Varmaan Suomenkin media repostelee niitä, joten esittelen vain muutamia havaintoja, jotka koskevat nimenomaan Israelia. Paljastuksia on kaikkiaan neljännesmiljoona, pääasiassa eri valtioitten johtajien ja vaikutus-valtaisten henkilöitten välisiä sähkeitä, joukossa salaisia diplomaattiviestejäkin. USA on varoitellut muutamia maita, että paljastukset voivat vahingoittaa niitä ja myös valittanut, että ihmishenget voivat vaarantua paljastusten vuoksi pyytäen pidättymään niiden julkistamisesta.

YLEISENÄ huomiona kerrotaan, etteivät paljastukset tuo lopulta paljonkaan uutta, mitä ei jo olisi kerrottu julkisuudessa, mutta eräänlainen kertaus tilanteista vuodesta 2005 lähtien tämä suurin paljastus median historiassa kuitenkin on.

ISRAELIN armeijan tiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin, joka lähti virastaan viime viikolla, kertoi USA:n kongressin edustajalle Robert Wexlerille (D.Flo), ettei Israelilla ole varaa väheksyä Iranin sille edustamaa vaaraa, ja siksi se varautuu pahimman varalle estääkseen syyskuun 11. päivän kaltaisen iskun WTC:n tuplatorneja vastaan 2001. Sähke tapaamisesta on vuodelta 2009, muutamia päiviä ennen Netanyahun ja presidentti Obaman ensimmäistä tapaamista, jota kuvattiin ”katastrofaaliseksi”. Yadlin kertoi Wexlerille sähkeen mukaan, että Netanyahu oli riittävästi evästetty tapaamista varten, mitä Obama ei ilmeisestikään ollut eikä arvostanut Israelin pääministerin arvioita Iranin tilanteesta.
Wexlerin kysymykseen erilaisista arvioista Iranin ydinsuunnitelmasta, Yadlin kertoi, että Israelin arvion mukaan Iran keskeytti ohjelmansa 2003, mutta aloitti sen uudelleen 2005, ja että jotkut USA:ssa yhtyvät tähän arvioon, toiset eivät. Yadlin arvioi paljastusten mukaan, että Iran pyrkii pitämään päätöslauselmat ja sanktiot siedettävällä tasolla jatkaen uraanin rikastamista alhaiselle 4.5 %:n tasolle, kunnes sillä on tarpeeksi sitä rikastettavaksi edelleen nopeasti 90 %:n tasoon useampaa atomipommia varten.

MOSSADIN johtaja Meir Dagan tapasi USA:n alivaltiosihteeri Nicholas Burnsin elokuussa 2007. Tilaisuudesta lähetetty sähke kertoo, että Dagan kehotti Yhdysvaltoja tukemaan Iranin vähemmistöjä hallituksen vaihtamiseksi Iranissa. Hän kertoi Burnsille, että inflaatio ja etnisten vähemmistöjen väliset väkivaltaisuudet antavat otollisen tilaisuuden, joita Israelin ja USA:n tulee käyttää hyväkseen voidakseen aiheuttaa muutoksia Iranin sisällä. Tällaisia etnisiä ryhmiä ovat azerit, kurdit ja balochistanilaiset, jotka vastustavat Iranin nykyistä hallitusta.

TOISESSA sähkeessä USA:n Tel Avivin lähetystöstä USA:n ulkoministerille Dagan kertoi USA:n kotimaan turvallisuus- ja terrorinvastaisen toiminnan apulaispresidentille Frances Fragos Townsendille, ettei rauhankeskusteluista PA:n johdon kanssa ole mitään hyötyä ja että keskustelut tulee aloittaa aivan toiselta pohjalta. Hän kertoi, että IDF:n läsnäolo Länsirannalla estää Hamasin vallankaappauksen siellä, ja että jos Hamas ottaisi vallan siellä, Abbas tulisi ”mystisesti” muuttamaan Qatariin varakkaan poikansa luokse. Dagan uskoi sanktioitten vaikuttavan Iraniin, ja sanoi Jordanian, Saudi Arabian ja Persianlahden maitten pelkäävän Iranin mahdin nousua, mutta odottavan, että joku hoitaisi asian. Dagan kertoi Saudi Arabian pitävän Qataria epäluotettavana ja kehotti Yhdysvaltoja poistamaan Centcom tukikohtansa sieltä. Saudit uskovat, että Al-Jazeera voi raportoinnillaan aiheuttaa jopa seuraavan sodan Lähi Idässä. Marokon kuningasta Mohammed VI Dagan ei arvostanut, sillä hän ei ole kiinnostunut kansansa hyvinvoinnista. Dagan kehotti, että USA pitää Pakistanin silloisen hallitsijan Pervez Musharafin vallassa, sillä pelkona on Pakistanin ydinaseitten joutuminen terrorijärjestöjen käsiin aiheuttaen pahimman painajaisen toteutumisen.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pyrki Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin mukaan Gazan cast lead operaatioon, mikä olisi antanut PA:lle otollisen tilaisuuden saada vallankahva Gazassa, minkä se menetti 2006. Barak paljasti tämän keskustellessaan USA:n kongressin delegaation kanssa 2009, mistä Tel Avivin lähetystö lähetti sähkeen USA:n ulkoministeriöön.

WikiLeaks paljastaa, että Iran kuljetti vakoojia ja ohjuksia Punaisen Ristin lähetyksissä Libanoniin 2006 sodan aikana, kuten sähke vuodelta 2008 kertoo. Sähke lähetettiin Dubaista ja se kertoo tapaamisesta USA:n virkailijan ja tuntemattoman toisen osapuolen kanssa.

USA:n virallisessa lausunnossa todetaan, etteivät raportoidut keskustelut ja tapaamiset aina edusta hallituksen politiikkaa eikä niiden vaikutusta voida pitää sen politiikkaan vaikuttavina. Niiden julkistaminen voi kuitenkin pahoin häiritä diplomaattisia yhteyksiä ja aiheuttaa harmillisia ja hämmentäviä tilanteita diplomaattien keskuudessa.
USA yritti saada salaa Pakistanin tutkimusreaktorin käytetyn polttoaineen pois maasta ilman tulosta, sillä sen pelättiin joutuvan vääriin käsiin.
Saudit kehottivat Amerikkaa katkaisemaan käärmeen (Iranin) pään erään sähkeen mukaan.
USA:n diplomaatit sanovat, ettei Erdogan ymmärrä Lähi Itää Ankaran ulkopuolella.
Israelissa katsotaan, että paljastukset enemmän vahvistavat Israelia kuinvahingoittavat.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197130
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=197130
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=197131

2. MUSLIMIVELJESKUNNAN kannattajat osoittavat mieltään Kairon kaduilla väitettyjä laittomuuksia vastaan äänestyspäivänä. Uutistoimittajia ei päästetä lähelle mielenosoitus-paikkoja. Vaaliehdokkaiden nähtiin jakavan äänestäjille ruokatarpeita ja rahaa.
Kairossa ja Alexandriassa kerrotaan äänestystä valvovien viranomaisten estäneen journalisteja pääsemästä äänestyspaikoille.
Parlamentin vaalit ovat monien mielestä vähemmän tärkeät kuin ensi vuonna pidettävät presidentin vaalit. Vielä ei ole varmuutta, asettuuko 82-vuotias presidentti Hosni Mubarak ehdokkaaksi, sillä hänellä on tiettävästi vaikeita sairauksia, joita hän käy hoidattamassa Yhdysvalloissa. Mubarakin Kansallisen Demokratia-puolueen kannattajat kuitenkin sanovat, että hän on ehdokkaana, jossa hänen kanssaan kilpailee IAEA:n edellinen pääsihteeri El-Baradei. Mubarakin pojan Gamalin ehdokkuudesta ei ole selvyyttä, vaikka isäpappa on kulissien takana valmistellut poikaansa siihen.

EGYPTIN väestö alkaa olla kypsä vaikka väkivalloin saada maalle uusi johto, sillä elintaso ei ole noussut Mubarakin aikana ja vähäisenkin taloudellisen kasvun syö voimakkaasti kasvava väestön lisäys. Asukkaita on yli 80 miljoonaa ja kasvua yli miljoonan joka vuosi. Tyytymättömyyden aiheita ovat elintarpeiden korkeat hinnat, alhaisen palkat, työttömyys ja heikko palvelutaso elintason noususta huolimatta.
Hallitseva puolue valmistautui vaaleihin pidättämällä oppositiopuolueiden jäseniä ja johtajia, Muslimiveljeskunnan kannattajia pidätettiin 1200, niiden mediakanavia suljettiin ja niiden vaalitilaisuuksia häirittiin tai hajotettiin. Näillä toimenpiteillä haluttiin varmistaa, ettei Muslimiveljeskunta saa näissä vaaleissa samanlaista vaalimenestystä kuin edellisissä 2005, jolloin se sai 88 edustajaa parlamentin 508 kansanedustajan joukkoon.

POLIISI on varuillaan kaikkialla Egyptissä, ja ihmiset pelkäävät mennä kodeistaan kaduille peläten joutuvansa poliisin pahoinpitelemiksi. Vaalipäivänä poliisi sulki joitain vaalipaikkoja ja äänestäjät kivittivät heitä jopa petrolipommeilla. Miten tämä USA:n yksi parhaista liittolaisista ja johtava arabimaa, joka saa 2 miljardia USD apua USA:sta, selviää tulevien kuukausien aikana ilman verenvuodatusta ja vallankumousta, on mahdotonta arvioida. Iran toimii voimakkaasti kulissien takana vaikutusvaltansa lisäämiseksi Egyptissä, kuten se on tehnyt Syyriasta Libanoniin ja Gazan kaistalle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197122

3. IRANISSA kaksi autopommia surmasi yhden Iranin ydinteollisuudessa työskennelleen tiedemiehen haavoittaen toista. He ajoivat vaimonsa kanssa työpaikalleen, kun kahdeksan maissa moottoripyörillä liikkuneet miehet laukaisivat pomminsa kummankin auton vieressä ja aloittivat tulituksen autoja kohti. Toinen tiedemiehistä sai surmansa toisen haavoittuessa vakavasti. Myös heidän vaimonsa haavoittuivat iskuissa, jotka suoritettiin melkein kirurgisen tarkasti ja tehokkaasti. Heidän nimensä annettiin julkisuuteen: tri Majid Shahriari Shahid, joka sai surmansa, oli Bereshtin yliopiston ydintekniseltä osastolta, sekä tri Fereydoon Abbasi, joka työskenteli Iranin puolustusministeriön ydintutkimusosastolla.

IRANIN puolivirallinen uutistoimisto Fars News Agency syytti Israelia iskuista todeten, että moottoripyörien käyttäminen teloituksissa on tyypillistä Israelille. Teloituksen onnistumista Teheranissa pidetään harvinaisena, sillä salainen poliisi ja vallankumouskaarti valvovat kaikkea ja kaikkia maassa mutta varsinkin Teheranissa. Edellinen ydintutkija surmattiin asentamalla pommi hänen moottoripyöräänsä. Sekä tästä että stuznet-viruksesta syytettiin Israelin asiamiehiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140890

4. UUTISOTSIKOITA
- Mansikat ja kukat ovat ensimmäisten vientiartikkeleitten joukossa, joita Gazasta viedään ulkomaille Israelin avattua rajaterminaalinsa siihen. 2.5 tonnia mansikoita ja 2000 kukkaa on menossa markkinoille osana operaatiota, jota laajennetaan ajan myötä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140886
- Hamasin edustajana Said Shaat kertoi medialle, että ensi vuonna Gazassa vierailee useita korkeita johtajia, heidän joukossaan Venezuelan presidentti Hugo Chavez ja Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan. Erdogan on ehdolla Time makasiinin ”Vuoden mieheksi”, Israelin pahimpia morkkaajia ja syyttäjiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140876
- Nuoret 15-vuodesta ylöspäin voivat chanukka-päivien aikana osallistua maatalous-kylän rakentamiseen Galilean kokeneitten farmarien opastuksella Nezerissä, Gush Etzionissa . Heitä opastetaan istuttamaan puita arabien tuhoamien tilalle sekä käyttämään käsiään maan rakentamiseksi. Tilaisuudet sponsoroi ”Women in Green”, järjestö, jonka tarkoituksena on kasvattaa kansaa toimimaan maan hyväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140877
- Abbasin johtama Fatah ja Gazassa valtaa pitävä Hamas opettavat, että sionismi oli Euroopan johtajien yhteinen yritys päästä eroon juutalaisista, ja että Balfourin julistus 1917 oli osa tätä salaista operaatiota. PA:n kulttuuriministeriö piti konferenssin äskettäin Tulkarmissa, jonka aiheena oli ”93-vuosipäivä kirotulle Balfourin julistukselle”. Hamas-johtaja Mahmoud Zahar puolestaan julistaa, että juutalaiset ajettiin Euroopasta, koska ”he pettävät, varastavat ja korruptoivat muita kansoja”. Palestiinalaisten laatimia lehtisiä ja uutisia käänsi Palestiinan Mediatarkkailu, PMW. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140872

Sunday, November 28, 2010

SUNNUNTAI 28.11.10

1. RAMALLAHIN kolme ei-kieltoa Khartoumin vastaavan tapaan: Ei juutalaista valtiota; ei väliaikaisia rajoja; ei maan vaihtoa.
FATAHIN vallankumousneuvosto kokoontui viikonvaihteen aikana viidenteen konferenssiinsa Mukatanin hallinto-keskuksen Ramallahissa päättämään, millä ehdoilla Palestiinan Auktoriteetti on valmis jatkamaan suoria rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Tuloksena oli PA:n aseman jähmettyminen entisestään tiukempaan järjestelmään, joka ei juuri anna tulkinta-mahdollisuuksia sovinnon löytämiseksi kompromissien kautta. Yleisenä havaintona voidaan pitää tapaa, millä ”neuvosto hylkää kaikki Israelin ja USA:n välillä sovitut järjestelyt, jotka vahingoittavat palestiinalaisten intressejä”, kuten lausunto toteaa.

Esimerkkinä neuvoston käyttämästä sanamuodosta seuraava ote:
”Neuvosto vahvistaa kieltonsa ns. juutalaisesta valtiosta tai mistä tahansa formulasta, jolla tämä päämäärä saavutetaan. Neuvosto samoin toistaa kieltäymyksensä minkä tahansa rasistisen valtion perustamisesta, joka perustuu uskontoon kansainvälisen lain ja ihmisoikeus-sopimusten määritelmän mukaan.”
LAUANTAINA julkistetussa lausunnossa Fatahin vallankumousneuvosto toteaa, että se ehdottomasti vastustaa maanvaihtoa Israelin ja palestiinalaisten kesken käyttäen seuraavaa perustelua: ”Laittomia setleri-jengejä ei voida asettaa samaan asemaan maan omistajien ja heidän oikeuksiensa kanssa.” Tämä päätös on vastoin Israelin johtajien vuosikaudet omaksumaa kantaa, että suurten juutalaiskaupunkien vastapainoksi Israel antaa sovitulla periaatteella Israelin valtion alueelta, mieluiten liittyen Gazan alueeseen. Tosin jotkut esittävät, että Samarian ja PA:n alueitten rajalinjan länsipuolelta arabienemmistöisiä kaupunkeja Israelin puolelta voitaisiin vaihtaa PA:n alueeseen linjan itäpuolelle jääviä suuria juutalais-kaupunkeja vastaan, mutta sitä Israelin arabit kiivaasti vastustavat rasistisena.

FATAHIN vallankumousneuvosto antoi tukensa Abbasille hoitaa rauhankeskusteluja todeten:
”Neuvosto antaa tunnustusta presidentti Mahmoud Abbasille hänen pitäytyessään näihin perusoikeuksiin, ennen kaikkea palestiinalaispakolaisten paluuoikeuteen. Samoin neuvosto antaa tunnustusta Abbasille hänen vastustaessaan painostusta aloittaa rauhankeskustelut ilman palestiinalaisten vaatimusten huomioimista.”
Neuvosto hylkäsi suunnitelmat Israelille luvatuista aseista rauhankeskustelujen aloittamiseksi todeten, ”etteivät palestiinalaiset hyväksy mitään järjestelyjä Israelin ja USA:n välillä, jotka voisivat vahingoittaa palestiinalaisten oikeuksia ja pitkittää miehitystä.” Lausunnossa todetaan, ettei USA:n tarjoama paketti Israelille palvele rauhan asiaa: ”Sellaiset lahjat vain palvelisivat miehittäjän asemaa saaden sen entistä vastahakoisemmaksi ja radikaalimmaksi.”

ISRAELIN Knessetin äskettäin hyväksymästä laista koskien Israelin maan luovuttamista toiselle hallinnolle neuvosto esitti jyrkän vastalauseensa kansainvälisen lain vastaisena ja kehotti PA:n johtoa pyrkiä YK:n ja sen turvallisuusneuvoston kautta mitätöimään hyväksytty laki. Abbas totesi neuvostossa, että PA haluaa kaikenkattavaa ja oikeudenmukaista rauhaa, mutta ei halua tinkiä oikeuksistaan. Hän myös toisti vaatimuksensa, että ehtona palaamiseksi rauhankeskusteluihin rakennustoiminta täytyy lopettaa ”setlementeissä” ja Jerusalemissa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196972

2. ISRAELIN hallituksen virkailija toisti Netanyahun toistaman kutsun Abbasille tulla neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, mutta ilmaisi samalla pettymyksensä Fatahin vallankumousneuvoston tekemiin päätöksiin. ”Haluaisin tehdä palestiinalaisille seuraavan kysymyksen: Jos juutalainen valtio on laiton teidän käsityksenne mukaan, millaista rauhaa te tarjoatte meille? On selvää, että kieltäytymisenne tunnustaa Israel juutalaisena valtiona on todellinen este rauhaan ja sovintoon”.

SHAUL MOFAZ (Kadima) esitti vuosi sitten suunnitelmansa, jonka mukaan Israel liittää itseensä suuret juutalaiskaupungit vetäytyen samalla 60 %:sta Juudeaa ja Samariaa A- ja B- alueilla, joissa 99.2 % palestiinalaisista asuu, ja liittäen siihen maata C-alueelta elinkelpoisen ja yhtenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi. Samaan aikaan hän ehdotti kiinteitten neuvottelujen aloittamista lopullisten rajojen määrittelemiseksi. Mofaz sanoo keskustelleensa suunnitelmastaan korkeitten palestiinalaisten, amerikkalaisten ja eurooppalaisten virkailijoitten kanssa, jotka yksityishenkilöinä antoivat sille tunnustusta. Sekä presidentti Shimon Peres että puolustusministeri Ehud Barak ovat esittäneen kannattavansa Palestiinan valtiota tilapäisin rajoin.
Jotkut (toistaiseksi) riippumattomat vaikuttajat kuten journalisti Yair Lapid esittävät Palestiinan valtion pikaista perustamista erottaen toisistaan sen ja rauhansopimuksen, joka voidaan solmia erillisten keskustelujen kautta. He selittävät, että tällä tavoin helpotettaisiin sellaisen valtion perustamiseen liittyvien ongelmien hoitamista, vaikka rauhaa se ei toisikaan. Lisäksi he vakuuttavat, että se poistaisi ”kansainvälisen apinan Israelin harteilta”, jonka päämääränä on muuttaa Israel hyljeksityksi (pariah) maaksi; hoitaa turvallisuutta vähäisemmin estoin, poistaa vastuu kolmesta miljoonasta ihmisestä ja antaisi Israelille paremmat mahdollisuudet keskustella lopullisista rajoista ja ”setlementtien” asemasta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196972

3. HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal esitti voimakasta kritiikkiä PA:n johtoa ja sen toimia vastaan konferenssissa, joka pidettiin Damaskoksessa Syyriassa, jossa hän pitää päämajaansa vastoin lukuisia vaatimuksia ja Syyrian johdon vakuutuksia sen poistamisesta. Khaled vastustaa ehdottomasti PA:n aloitteita keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa - joskin ehdoilla, jotka ovat mahdottomat Israelin hyväksyä – sekä esitti voimakasta arvosteluja tavasta, millä PA:n ”poliisi-joukot” metsästävät Hamasin kannattajia ja jäseniä Länsirannalla. Keskustelujen sijaan hän esittää aseellista taistelua.

”Meidän kiistattomat oikeutemme uhkaavat kuihtua olemattomiin, elleivät näkymät Länsirannalla muutu aloittamalla vastarinta (aseellinen taistelu) Israelin miehitystä ja ”setlementtejä” vastaan”, Khaled sanoi lausunnossaan lauantaina jatkaen:
”Palestiinan kansaa ei voida lahjoa. Sitä ei voida alistaa Daytonin joukkojen toimesta”, hän totesi tarkoittaen jo toimestaan eronneen kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamia ”poliisi-joukkoja”, vahvuudeltaan nyt noin 3000 miestä ja kasvaen kaiken aikaa. USA nimittää heitä ”poliiseiksi”, koska sotilaallinen toiminta on Oslon ja tiekartan sopimusten vastainen, mutta käytännössä heille annettu koulutus on sotilaallinen.
”Ei ole kysymys liiketoimesta tai voiton hankkimisesta”, Khaled totesi lisäten :”Meidän ainoa pääomamme on maa, identiteetti ja arvokkuus. Nykyisen voiman epätasapainon vuoksi neuvottelut ajautuvat päivittäiseksi nöyryytykseksi”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196975

4. LIBANONIN pääministeri Saad Hariri aloitti ”itsemurhaa tarkoittavan matkansa” Teheraniin lauantaina 27.11. todettuaan tulleensa sekä lännen, Israelin että arabien pettämäksi ja todettuaan, että ainoa pelastus pyrkiä säilyttämään hallituksensa Hizbullahin, Syyrian ja Iranin uhkaa vastaan Simsonin tapaan filistealaisten kynsiin jouduttuaan on saada koko rakennelma romahtamaan itsensä ja vihollistensa päälle, kertoo Debkafile artikkelissaan. DF toteaa, että kuten Hariri joutui myöntymään Syyrian tahdon alle, se joutuu Teheranissa luovuttamaan lisää asemaansa eikä voi mitään sille, että se sysätään entistä selvemmin nukkehallituksen asemaan, eikä sitä auta ollenkaan Haririn kiivassanainen hyökkäys Israelia vastaan. Hariri ei voi myöskään odottaa poliittisesti ja sotilaallisesti hampaattoman arabiliiton apua; päinvastoin arabiliiton jotkut jäsenet ovat vaatineet Iranin ja Turkin kutsumista sen jäseniksi, toteaa DF.

HARIRIN Teheranin matkaa edelsi 13.11. Turkin teräväsanaisen pääministeri Recep Tayyip Erdoganin matka Beirutiin, jossa hän esitti maailmanlaajuisen islamilaisen liittoutuman perustamista. Hän myös vakuutti, ettei Turkki seiso rukkaset suorina, jos Libanonia vastaan hyökätään, vaan vakuutti, että Turkin asevoimat puolustavat Libanonin itsenäisyyttä.
Kuten DF toteaa, sekä USA että Israel ovat seuranneet tuppisuina tätä kehitystä Israelin pohjoisrajan takana. DF esittää kolme syytä, miksi näin on: USA:lla on kädet täynnä ongelmia Pohjois-Korean kanssa, joka uhkaa etelää sodalla; toiseksi Israelin pääministeri Netanyahu on uponnut korviaan myöten PA:n hetteikköön yrittäessään USA:n avulla saada vastaanhangoittelevaa PA:n puhemiestä neuvottelupöydän ääreen; ja kolmanneksi Israelin johtoa halvaannuttavat toistuvat skandaalit terävimmän johdon keskuudessa, joista viimeisessä uudeksi poliisikomentajaksi ajateltu Uri Bar-Lev joutui polygrafi-testien kautta tunnustamaan maanneensa yhden monista häntä syyttävän naisen kanssa huumaamatta häntä ensin, kuten nainen väittää.
VIIMEISEKSI Saudi Arabia potee ankaraa johtajapulaa; sen kuningaskunnan perustajan Saudin pojat ovat armotta joutuneet ajan hampaisiin ylitettyään jo 80-vuoden iän sen mukanaan tuomin sairauksin ja vajavuuksin. Kuningas Abdullah joutui niksahtaneen selkänikamansa vuoksi etsimään leikkaushoitoa USA:sta eikä seuraajaa ole nimitetty, vain asiainhoitaja tilapäisesti, mikä halvaannuttaa sen akuutit toimet. http://www.debka.com/article/9176/ http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=196971

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin vaalit eivät olleet edes vielä alkaneetkaan, kun niitä seuraavat tarkkailijat raportoivat laittomuuksista. Egyptiläiset valittavat poliisin brutaaleja otteita piesten opposition edustajia henkihieveriin tai menehtymiseen saakka, ja opposition sosiaalisia mediakanavia on suljettu, minkä ovat joutuneet toteamaan sekä Muslimiveljeskunta että El-Baradein kannattajat. Äänestys on jo alkanut. Mubarakin kannattajien arvioidaan voittavan 41 miljoonan ääni-oikeutetun enemmistön, joista 30-35 % käyttänee äänioikeuttaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=197017
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoo, että PA:n aloittama takaperoinen revisionismi, historian uudelleen kirjoittaminen, on pahin este rauhalle. Normaaliaikaan tälle juutalaisten pyhien paikkojen islamilaistamiselle hymähdettäisiin, mutta nykyisen tilanteen aikana kansainväliset järjestöt kuten YK automaattisesti hyväksyvät miten päättömiä esityksiä palestiinalaiset niihin syöttävätkin. Viimeiseksi kerrottiin PA:n ministerin suorittamasta ”tutkimuksesta”, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyksiä Länsimuuriin tai sen ympäristöön eikä Temppelivuoreen yleensäkään. Ayalon ennustaa, että tämä ”revisionismi” tulee toistumaan joulun lähestyessä PA:n julistaessa maailmalle, että Jeesus oli muslimi, vaikka islam kehittyi Muhammedin visioiden kautta satoja vuosia myöhemmin, ja Palestiinan nimi annettiin Israelin alueille Bar Kochba kapinan kukistamisen jälkeen 135 jKr. pilkkanimeksi aiemmin Gazan tienoilla asuneitten filistealaisten mukaan.
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=196981
- Hanukka-ajan aikana Ashdodin kaupunki tarjoaa osallistumista kaikkien maitten makuhermoja kutkuttaviin festivaaleihin nimellä ”Ashdod Festival of Nations and their tastes”. Juhlien aikana kaupungin ravintolat tarjoavat kiinteällä hinnalla 79 NIS aterian eturuualla, pääruualla ja jälkiruualla. Niissä tarjoillaan useita festivaalien aikana esiteltäviä ruokalajeja. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=196761
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka kulissien takana rahoitti terrorioperaation Mynchenin olympialaisten aikana 1972, jossa 11 Israelin urheilijaa murhattiin, kunnioitti viime viikolla tämän operaation suunnittelijan Abu Daoudin muistoa. Hän kuoli tänä vuonna. Abbas piti hänelle ylistelevän muistopuheen Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa. Abbas istui siellä julisteen edessä, jossa ylistettiin marttyyria shahid Amin al-Hindiä, jonka nimissä konferenssi pidettiin tunnuslauseella: ”PLO-Fatah. Vallankumousneuvoston viides kokous komentaja shahib Amin al-Hindi konferenssi 24-25.11.2010, Ramallah, Palestiina.” Viime elokuussa PA:n virallinen päivälehti kuvasi al-Hindia yhdeksi todelliseksi tähdeksi, joka loisti Mynchenin olympialaisissa 1972. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140862
- Iran aloitti Bushehrin ydinvoimalan lataamisen ja uskoo sen tuottavan sähköä parin kuukauden kuluttua, mutta ohessa myös tuotetta ydinpommia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140857
- Hadashan lääkintäkeskuksessa pidetyssä konferenssissa, johon osallistui myös maan poliittista ja sotilaallista johtoa, todettiin, että Israelin sairaaloissa hoidettiin 180 000 palestiinalaista potilasta viime vuonna sen lisäksi, että suurta vaivaa nähden hoidetaan ambulanssi yhteydet ja siirrettäviä lääkintälaitteistoja eristyneillä alueilla olevien palvelemiseksi, sekä juutalaisten että palestiinalaisten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140855
- Egyptin poliisi pidätti 156 Egyptin kristittyä näiden vastustaessa puolivalmiin kirkon sulkemista vastaan hallituksen toimesta. Edellisenä päivänä järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä poliisi surmasi yhden kristityn. Mieltään osoittavia kristittyjä syytettiin monista rikoksista, mm. Gizan johtajan murha-aikeista, eikä heille sallittu oikeusavustajaa kuulustelujen aikana. Viranomaiset kieltävät kirkon käytön Jumalan palvelustilana, vain yhteisön kokoontumistilana. Kristittyjen vaino Egyptissä on lisääntynyt rajusti kuten kaikissa muslimimaissa ja PA:n alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140853