Friday, November 12, 2010

PERJANTAI 12.11.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja ulkoministeri Clintonin välinen kahden tunnin mittaiseksi suunniteltu keskustelutilaisuus venyi yli 7 tunnin pituiseksi. Keskustelujen jälkeen Israelin ja USA:n neuvottelutiimin jäsenet tapasivat toisensa Netanyahun hotellissa ja hajaantuivat myöhemmin omiin ryhmiinsä tutkiakseen rauhassa esille tuotuja ehdotuksia.

Netanyahu ja Clinton olivat kuitenkin hyvin lyhytsanaisia maratonkeskustelujen jälkeen. Molemmat vakuuttivat jatkavansa rauhansopimuksen saamiseksi PA:n kanssa. Clinton kiitteli Netanyahun rauhantahtoa, mitä hän aiemmin epäili. ”Sekä pääministeri että PA:n presidentti ovat hyvin vakavasti antautuneet kahden valtion periaatteeseen ja me tulemme löytämään tien eteenpäin”, Hillary Clinton pyöritteli vanhaa virttä uudella nuotilla.
Koska virallista lausuntoa ei ole annettu julkisuuteen, päätelmiä on tehtävä siltä pohjalta, miten asiat näyttävät olevan sivusta katsoen. Ensimmäinen huomio on se, ettei Clintonin puheissa mainittu rakennuskieltoa ollenkaan eikä viimeisiä suunnitelmia Jerusalemin lähiöissä, mikä on todella edistysaskel, jos näin on.

Koko tämä rakennuskielto Juudeaan ja Samariaan oli presidentti Obaman keksintö, jonka perusteella Abbas nousi puuhun eikä osaa tietä alas, kuten media asian ilmaisee. Sekä Obama että ulkoministeriö kritisoivat jyrkin sanoin Jerusalemin rakennussuunnitelmia, mikä nyt näyttää jääneen sivuun, mutta se antoi uusia sytykkeitä Abbasille uusia vaatimuksensa täydellisestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, mitä Netanyahu taas ei voi hyväksyä saamatta mitään sen vastapainoksi tai menettämättä hallitustaan.
Netanyahu kytki rakennuskiellon jatkamisen siihen, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, mihin Abbas puolestaan ei uskalla suostua peläten omaa henkeään. Näin tämä piirileikki vakavilla asioilla jatkuu, kunnes löydetään Salomon tuomio.

NETANYAHU keskusteli parin tunnin ajan USA:n Republikaanipuolueen johtajan Eric Cantorin kanssa, mitä voidaan pitää vähintään yhtä tärkeänä kuin Clintonin tapaamista. Cantorista tullee Republikaanien enemmistöjohtaja kongressin edustajainhuoneessa tammikuussa. Hän tulee olemaan siten korkein juutalaisjohtaja kongressin historiassa.
Cantor kertoi Netanyahulle, että uusi republikaanien johtoasema toimii Obaman hallituksen toimien valvojana. Hän kertoi puolueensa tiedostavan Israelin ja USA:n erityissuhteet kuten myös sen, että molempien maitten turvallisuus riippuu toisistaan. Hän ei suoraan suositellut sotilaallista ratkaisua Iranin suhteen, mutta vaati kovempia otteita. Toiseksi hän vaati Valkoista Taloa antamaan selkeän lausunnon, jossa se vakuuttaa käyttävänsä veto-oikeuttaan mihin tahansa PA:n tekemään yksipuoliseen aloitteeseen YK:n turvallisuus-neuvostossa. Obama ei ole suoraan tunnustanut tätä, mutta hän vihjailee puheissaan vastustavansa yksipuolisia toimia Israelin ja PA:n taholta neuvottelujen asemesta.

ISRAELIN hallituspuolueitten sisällä oppositio rakennuskiellosta sekä Juudeassa ja Samariassa että Jerusalemin itäisissä osissa on kiinteytynyt. Avigdor Lieberman, joka vieraili Golanin ylängöllä, vakuutti alueen olevan oleellinen osa Israelia ja pysyvän sellaisena. Hän viittasi vahvoihin siteisiin Damaskoksen, Iranin ja Pohjois-Korean välillä ja Iranin tapaan aseistaa Hamasia ja Islamic Jihadia. Lieberman vakuutti, ettei kukaan Israelissa voi hyväksyä sitä, ettei se saa rakentaa Gilon ja Har Homan lähiöissä. Hän varoitti taipumasta uudistamaan moratoriumin Juudeassa ja Samariassa. ”Me emme hyväksy mitään uutta kieltoa – ei kolmeksi kuukaudeksi tai yhdeksi tai edes yhdeksi päiväksi. Meidän mielestämme olisi keskusteltava pitkän ajan tilapäisratkaisusta, koska pysyvä ratkaisu on mahdoton”, hän selitti.

National Union (NU) puolueen puheenjohtaja Yaacov Katz uhkasi, että jos Netanyahu suostuu moratoriumin uusimiseen Juudeassa ja Samariassa, hän poistaa puolueen antaman turvaverkon hallitukselle ja aloittaa toimet Netanyahun korvaamiseksi uudella pääministerillä. Netanyahu tarjosi kiellon jatkamista, jos PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.
Tämä vaihtokauppa ei tyydytä poliitikkoja, jotka eivät luota Abbasin kunniallisuuteen.(INN)
Rakennussuunnitelmat hyväksyttiin aluetoimikunnassa Har Homaan, Ramotiin ja Pigat Zeeviin, Eilen käsiteltiin 130 asuntoyksikön rakentamista Giloon kolmeen korkeaan taloon, mutta suunnitelma palautettiin, koska se ylittää alueen suunnitteluohjeet.

Clinton kertoi lyhyessä lausunnossa maratonkeskustelujen jälkeen, että keskusteluja jatketaan Israelin ja USA:n keskustelutiimien välillä, kunnes löydetään ratkaisumalli, jota voidaan esittää PA:n hyväksyttäväksi.
Clinton on selvästi terävöittänyt otettaan keskusteluihin ja unohtaen menneet henkilö-kohtaisuudet paneutuu nyt aidon vilpittömästi ratkaisu löytämiseksi, kuten näyttää. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=195020

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selitti eilen Jasser Arafatin muistotilaisuudessa Arafat-huiviin ja –lakkiin sonnustautuneena jatkavansa Arafatin aloittamaa polkua, minne se sitten johtaneekin. Hän selitti, että palestiinalaisten vaatimukset ovat ennallaan: Palestiinan valtio ilman juutalaisasukkaita pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus alueille, joista heidän esivanhempansa hyväuskoisesti pakenivat luottaen arabijohtajien lupauksiin saada palata kahden viikon kuluttua ryöstämään juutalaiskodit.

ABBAS puhui Ramallahissa järjestetyssä tilaisuudessa 6 vuotta Arafatin kuoleman jälkeen. Abbas toisti jo pahasti kuluneen mantransa täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalle, kuten hän mieluummin kutsuu Juudeaa ja Samariaa. Hän sanoi pelkäävänsä, että Israelin juutalaisuuden tunnustaminen vahingoittaa Israelin arabien asemaa ja poistaa pakolaisten paluuoikeuden. Hän kehua-retosti, ettei PA ole luopunut yhdestäkään vaatimuksestaan vuoden 1988 jälkeen, mutta sanoi rauhan olevan tärkeämmän kuin minkään muun. Hän lisäsi edelliseen rituaaliin vaatimuksen, että kaikki palestiinalaiset tulee vapauttaa Israelin vankiloista.

JERUSALEMISTA Abbas selitti näin: ”Setlementeistä ei tulla keskustelemaan. Jerusalemin kaupunki, mukaan lukien sen pyhät kohteet, on oleellinen osa 1967 miehitettyjä territorioita. Jokainen tietää, että Jerusalem miehitettiin 1967 ja ettei mikään ratkaisu, joka ei sisällä Jerusalemia, ole ratkaisu.” Hän vaati pakolaiskysymyksen ratkaisua arabien rauhanesityksen 2002 pohjalta, joka sallii täyden paluuoikeuden jokaiselle pakolaiselle tai sopivan korvauksen. Abbas sanoi, että ”rauha on tärkeämpi kuin setlementit - tai hallitusyhteistyö tai Lieberman ja hänen kapeat kansalliset intressinsä”. Israelin ja palestiinalaisten lasten nimissä hän vaati yhteistoimintaa ja yhdessä oloa turvatuissa ja keskinäisen kunnioituksen olosuhteissa. (JP)

ARAFATIN serkku Nasser al-Qidveh esitti vanhan syytöksensä, että Israel myrkytti Arafatin ja vakuutti jatkavansa ponnisteluja todisteiden löytämiseksi. Hän kutsui juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeaan ja Samariaan ”suureksi rikokseksi”, mikä romuttaa yritykset kahden valtion perustamisesta. Runsaista aplodeista päätellen tämä Arafatin serkku on varteen-otettava tekijä haettaessa Abbasin seuraajaa. Hänellä on kuitenkin muita vakavia kilpailijoita, joista Muhammad Dahlan on ehkä tärkein. Dahlan matkusti ulkomaille, ettei tarvinnut tavata Abbasia tämän palattua Persianlahden matkaltaan. Abbas käyttää Qidvea Dahlania vastaan, jolla on tukenaan Jibril Rajoub sekä myös Marwan Barghouti vankilasta käsin. Nämä henkilöt ovat tyytymättömiä tapaan, millä Abbas hoitaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Gallupin mukaan 52 % kannattaa vieläkin Abbasia. Fatahin kannatus on 35.3 %, Hamasin 13.3 %. 62 % kannattaa keskusteluja Israelin kanssa, mutta vain, jos rakennus-kieltoa jatketaan Länsirannalla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-fragile-palestinian-unity-threatened-by-fatah-split-1.324238

3. UUTISOTSIKOITA
- Negevissä maahan syöksyneen F-16I koneen jäännökset ja kahden lentäjän ruumiit löydettiin pitkien etsintöjen jälkeen. Todennäköisin syy on lentäjän virhe, vaikka sekä ohjaaja että navigoija olivat kokeneita lentäjiä. Koneen musta laatikko löydettiin, joka voi antaa vihjeitä, mikä meni pieleen. On myös mahdollista, että koneen sähköjärjestelmä lukkiutui kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140573
- Israelin terrorinvastainen toimisto julkisti kiireisen kiellon matkoista Siinaille ja kehotti siellä olevia israelilaisia palaamaan heti kotiin terrorismin uhan alla. Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät 25-henkisen joukon El-Arishin ja Rafahin väliseltä alueelta epäiltyinä hyökkäysten suunnittelusta ja valmisteluista USA:n ja Israelin kohteita vastaan Siinailla, kertoo Maan uutistoimisto Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140598
- Israelilaisia turisteja kuljettanut bussi ajoi yhteen kahden muun auton kanssa Madabassa Ammanista etelään. Yksi israelilainen kuoli ja 10 muuta haavoittui. Toisessa onnettomuudessa kuorma-auto ajoi ilmeisen tahallisesti bussipysäkkiin Akkossa jatkaen ajoaan kilometrin, jossa hänet pysäytettiin. Kaksi sotilasta kuoli ja 11 haavoittui. Kuorma-auton ajaja väitti tekonsa olleen kosto siitä, että ISA oli surmannut hänen poikansa, mutta hänen molemmat poikansa ovat turvallisesti kotonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140597
- Gilad Shalit oli eilen viettänyt 1600 päivää Hamasin vankisellissä ilman toivoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140592
- USA ja Kanada liittoutuivat yhdessä estääkseen Iranin edustajan pääsevän YK:n alaiseen naisten 41-jäsenen muodostamaan hallitukseen. Paikan sai niiden tuella Itä Timorin edustaja. 10 paikkaa varattiin Aasian edustajille, joita Iran johti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140589
- Libyasta Gazaan matkaavan kreikkalaisen avustusaluksen kapteeni irrotti aluksensa satamasta suunnistaen Kreikkaan. Laivassa oli 10 ”aktivistia”, libyalaisia tullivirkailijoita ja muita sivullisia, jotka kapteeni aikoo jättää jollekin Kreikan saarelle. Hän riitaantui palkkiosta ja sanoi sopimuksen irti. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195066
- Tutkimuksen mukaan anti-semiittiset ilmaisut ja Israelin vertaaminen natsi Saksaan ovat hälyttävästi yleistymässä englantilaisessa yhteiskunnassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=195036
- PA:n lain mukaan työskentely juutalaisissa yhtiöissä ja rakennuksilla on kielletty ja sen rikkojaa voidaan sakottaa 1400 USD, mutta käytännössä sille ei ole vaihtoehtoa. Jos kotona ei ole ruokaa, kuka voi vastustaa kiusausta mennä läheiselle rakennus-työmaalle saadakseen elantonsa? PA ei pysty antamaan vaihtoehtoa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194913
- Pen scannor auttaa nopeassa käännöstyössä englanti-heprea. Kätevä turistille. http://www.jpost.com/PromoContent/Article.aspx?id=181790
- Oikeus pysäytti 12 ulkotyöläisen lapsen karkotuksen maasta, kunnes jokainen tapaus tutkitaan erikseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/migrant-workers-children-win-respite-against-deportation-1.324245
- Hizbullah vakuuttaa, ettei se anna johtajiensa joutua pidätettäviksi Rafik Haririn murhasta syytettyinä. Tilanne voi johtaa sisällissotaan ja Hizbullahin vallan-kaappaukseen Libanonissa. http://www.haaretz.com/news/international/hezbollah-vows-to-block-arrests-over-hariri-killing-1.324213

Thursday, November 11, 2010

TORSTAI 11.11.10

1. ”YHDYSVALLAT oli syvästi pettynyt ilmoitukseen uusien asuntoyksiköitten edistyneestä suunnittelusta Itä Jerusalemiin”, oli ulkoministeri Hillary Clintonin lausunto kahdesta rakennuskohteesta Jerusalemin lähiöissä ennen tapaamistaan pääministeri Netanyahun kanssa tänään. ”Tämä ilmoitus on vastoin ponnistelujamme saada neuvottelut uudelleen käyntiin osapuolten välillä. Olemme jo kauan kehottaneet heitä välttämään toimia, jotka voivat murentaa keskinäistä luottamusta, mukaan lukien Jerusalem”, Clinton sanaili.
Ulkoministeri Clinton ei ole sanallakaan viitannut PA:n kovalla kiireellä rakentamaan 40 000 asukkaan uuteen kaupunkiin Rawabiin Samariaan, vaikka se jos mikään edustaa yksipuolisia toimia edes ilmoittamatta rakentamisesta Israelin viranomaisille tai sopimatta vesi- ja viemärijärjestelyistä uudessa kaupungissa tai sen tieyhteyksistä. Oslon ja sen jälkeisten sopimusten mukaan tämän kaltaiset yksipuoliset toimet ovat kiellettyjä, koska ne muuttavat oleellisesti tilannetta Samariassa.

HILLARY Clinton kuitenkin maustoi edellistä lausuntoaan lisäten siihen paljon käytettyjä mutta kovin tutun tuntuisia lisukkeita todeten: ”USA jatkaa työskentelyään neuvottelujen uudelleen käynnistämiseksi tässä ja muissa lopullisen tilanteen kysymyksissä. Uskomme edelleen, että positiivinen ratkaisu on sekä mahdollinen että tarpeellinen.”

USA:n Indonesiassa vierailulla ollut presidentti Obama totesi puhuessaan muslimimaille, että ”suunnattomia esteitä on edelleen tiellä”. Hän kehotti unohtamaan, että rauha ja turvallisuus saavutettaisiin helposti, mutta painotti USA:n jatkavan ponnistelujaan ”ratkaisulle, joka olisi oikeudenmukainen ja huomioisi osapuolten intressit: Kaksi valtiota, Israel ja Palestiina, eläen rinnakkain rauhassa ja turvallisina.”

NETANYAHU tapasi ennen Clintonin tapaamistaan USA:n ”muinaisen” ulkoministerin Henry Kissingerin, jonka suhteet Israeliin ovat olleet kirjavat ja monimuotoiset eivätkä suinkaan aina Israelille myönteisiä. Hänet jopa erotettiin juutalaisesta seurakunnasta tämän vuoksi. Netanyahu selitti journalisteille aikovansa laajentaa näkyään Lähi Idän rauhasta, jota hän pyrkii selittämään ulkoministeri Clintonille. Tämän mukaisesti Netanyahu aikoo saada muitakin Lähi Idän valtioita rauhankeskusteluihin yksilöimättä, mitä maita hän tarkoitti, perustuen ”turvallisuuteen sekä palestiinalaisten että arabimaitten ja Israelin välillä”.
Pääministeri Netanyahu tapasi useiden uutistoimistojen ja lehtien edustajia järjestämässään tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna. Hän vakuutti, etteivät viimeaikaiset tapahtumat ole häirinneet Israelin ja USA:n välisiä suhteita ja että maitten välinen yhteistoiminta jatkuu rauhansopimuksen saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän sanoi, että ”paras tapa siihen pääsemiseksi on kiinteyttää Israelin ja USA:n välisiä turvallisuusjärjestelyjä”, joista hän aikoo keskustella Hillary Clintonin kanssa ”huomioiden maailmaa kohtaavat suunnattomat turvallisuusvaatimukset, joiden vuoksi Israelin turvallisuus tulee taata kaikissa sopimuksissa”.
KORKEA USA:n juutalaisjohtaja Malcolm I Hoenlein kutsui Netanyahun ja Clintonin tapaamista ”merkittäväksi keskusteluksi”. Hän ennusti keskustelujen keskittyvän ”tarpeeseen saada asiat luistamaan, sillä molemmilla on tarve saada palestiinalaisten yksipuoliset toimet loppumaan”. Hän totesi kaikkien haluavan, että edistystä tapahtuisi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194805

2. BARACK OBAMA sanoi muslimeille tarkoittamassaan puheessaan Djakartassa, ”ettei USA ole sotatilassa islamin kanssa eikä tule koskaan olemaan”, mutta totesi, että ”tarvitaan aikaa ennen kuin vuosia kestänyt epäluulo saadaan karsittua kansojen väliltä”. Hän sanoi keskittyvänsä vääristyneitten suhteitten korjaamiseen. Hän painotti, ettei al-Qaidan kaltaisilla järjestöillä ole mitään oikeutta vaatia suuren maailmanuskonnon islamin johtoasemaa, vaan ne täytyy kukistaa ja tuhota. Hän kehui ”Indonesiaa”, jossa hän vietti vahaislapsuutensa vuodet opiskellen islamilaisessa koulussa indonesialaisen isäpuolensa Soetoron holhouksessa, ”esimerkkinä suvaitsevaisuudesta, joka kehittyvänä demokratiana edistäen omaa talouttaan suhtautuen kuitenkin suvaitsevasti toisten uskontojen jäseniin”.

OBAMAN Djakartan puhetta pidetään hänen kesäkuun 2009 Kairon puheensa päivitettynä versiona uusien vakuutuksensa USA:n ja muslimien välien korjaamiseksi. Hän sanoi lisäävänsä painostusta palestiinalaisiin terrorin kitkemiseksi sekä ”Israelille juutalaisten poistamiseksi Juudeasta ja Samariasta” luvaten henkilökohtaisesti valvovansa, että ”Israel lopettaa 60 vuotta kestäneen miehityksensä, joka pakotti arabit poistumaan maastaan”.
Obaman puhetta kiitettiin Djakartassa, mutta todettiin samalla, että he odottavat lupausten sijaan toimenpiteitä. ”Jos hänen sanansa johtavat todellisiin tekoihin, se on juuri sitä mitä toivomme. Mutta hänen sanojensa ja tekojensa välillä ei ole aina 100 %:n yhteneväisyyttä. Toivottavasti hän tulee toimimaan toisin tulevaisuudessa. Ensimmäiseksi hän voisi osoittaa tarkoittavansa sitä mitä sanoo rauhanprosessista ja vähentää tukensa määrää niille,” totesi Indonesian korkeimman Islamilaisen auktoriteetin johtaja Cholil Ridwan.
Myöskään Egyptissä Obaman puhe ei herättänyt luottamusta. Siellä todetaan, että USA:n ja Israelin politiikka jatkuu Kairon puheen jälkeen kuten ennenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140574

3. AMERIKAN taloudellinen tuki palestiinalaisille on väline rauhan edistämiseksi, toteisi USA:n viranomainen kuvatessaan sen myöntämää 150 miljoonan USD lisätukea. Tuki annetaan suorana lahjoituksena PA:n kassaan, joka osoittaa miljardin USD romahdusta ja alijäämää tälle vuodelle. Nyt Clintonin lupaama 150 miljoonaa otetaan ensivuodelle määritellystä 200 miljoonan tuesta.

CLINTON puolusteli lupaustaan selittäen, että ”USA haluaa tällä tukea Palestiinan Auktoriteetin itsenäisen valtion rakentamista luodakseen puitteet itsehallinnolle”. Clinton puhui videoneuvottelussa PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa. Hän kehui tämän ”toisen tien” tukevan varsinaisia rauhankeskusteluja poistaen tekosyitä viivytyksiin ja samalla vakuuttaen PA:n luotettavuutta keskustelukumppanina. Viitatessaan puheessaan ”PA:n merkittävään budjetin alijäämään tänä vuonna”, mikä PA:lla on vastassaan, hän sanoi USA:n tekevän voitavansa auttaakseen ja sanoi arabimaitten samoin luvanneen tukeaan. Arabimaat, joissa tunnetaan paremmin arabin ajattelutapa, PA:n toimiin ei luoteta eikä tukea anneta yhtä helposti ja ilman seurantaa, kuten länsimaat tekevät.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti PLO:n lähettilästä YK:ssa pyytämään YK:n turvallisuusneuvoston kiireistä kutsumista kokoon keskustelemaan Israelin rakennushankkeista Jerusalemin itäosissa. Nabil Abu Rudeinah, Abbasin läheinen neuvonantaja, väitti Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa - mukaan lukien Jerusalemin itäosat - laittomiksi kansainvälisen lain mukaan, jonka erikoisasiantuntijoina palestiinalaiset itseään pitävät ja joiden lausuntoja maailman media ja kansainväliset järjestöt kuuliaisina toistelevat tutkimatta niiden todenperäisyyttä. Abbasin toimiston Jerusalemin asiain haltija Ahmed Ruwaidi sanoi keskiviikkona, että ”Israel suunnittelee tuhoavansa Jerusalemin täysin rakentaakseen uuden Jerusalemin”. Hän sanoi ”uuden Jerusalemin” käsittävän uusia ”setlementtejä” ja täydellisesti muuttavan vanhankaupungin todellisuuden. Ruwaidi ei ilmeisesti tiedä, että ”uusi Jerusalem” lasketaan taivaasta tulevaisuudessa.(JP)

4. FATAHIN ja Hamasin väliset sovintokeskustelut Damaskoksessa epäonnistuivat täysin, kertovat uutislähteet torstaiaamuna. Järjestöjen välit katkesivat verisiin taisteluihin vuonna 2007, joiden avulla Hamas vahvisti otettaan Gazassa ja on sen jälkeen järjestelmällisesti hajottanut Fatahin valtapesäkkeitä siellä haalien koko kaistan hallintonsa alle. Hamas on rakentanut oman ”poliisivoimansa”, jota Fatahin edustaja kutsuu sotilasjoukoksi. Sovintoneuvottelut aloitettiin positiivisin odotuksin syyskuussa ja niitä oli tarkoitus jatkaa lokakuussa, mutta Syyrian presidentti Assadin ja PA:n puheenjohtaja Abbasin kärkevä sanailu Libyan arabiliiton konferenssin aikana peruutti sovitun neuvottelutilaisuuden.

Fatah on myös rakentanut omaa ”poliisivoimaansa” USA:n valvonnan ja tuen alaisena kouluttaen ehdokkaita Jordaniassa ja Jerikossa. Nämä joukot, joiden koulutus myös vastaa sotilaskoulutusta, ovat osoittaneet kiitettävää kurinalaisuutta, joskaan niiden luotettavuutta ei ole testattu todellisissa olosuhteissa. Niiden määrä on nyt n. 3000 miestä, 300-600 miestä on koulutettava. Yksi visaisimmista kysymyksistä koskee näiden ”poliisijoukkojen” toimintaa ja asemaa tilanteessa, jolloin Gaza ja Länsiranta alistetaan yhden hallinnon alle. Hamas haluaa, että sen ”poliisit” tulevat osaksi PA:n ”poliisijoukkoja”, kuten se otti turvallisuusjoukkoihinsa al-Aksan riveissä taistelleita terroristeja, mutta PA pelkää niiden voivan yrittää vallankaappausta kuten ne tekivät Gazassa.
Fatah ja Hamas eivät pystyneet sopimaan edes jatkoneuvotteluista.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-fatah-fail-to-reach-agreement-at-reconciliation-talks-1.324125

5. UUTISOTSIKOITA
- Raananassa 40-vuotias nainen tukahdutti kaksi tytärtään keskiviikkona. Hänen miehensä epäili pahaa soittaessaan työstään vaimolleen Michalille saamatta vastausta, jolloin hän hälytti ambulanssin kotiinsa, josta surmatut tyttäret, 4-vuotias Roni ja 6-vuotias Natalie löydettiin. Paikalle hälytetty poliisi pidätti äidin ja hänen 46-vuotiaan veljensä, jonka he epäilevät olleen paikalla surmatyön aikana. Poliisi pidätti vaimon, Michal Alonin epäiltynä murhasta, minkä tämä myös tunnusti. Michal Aloni työskenteli ajoittain lastentarhassa, jossa hänen miehensä Amos Aloni, 55, toimii vartijana. Epäilty ei ollut saanut hoitoa mielenterveyteensä eikä hänessä havaittu mitään poikkeavaa. Taloudellinen ahdinko oli luultavasti yksi syy. Tapaus oli 7. äidin tekemä lastensa murha 2 vuoden aikana. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194845
- Egypti antoi Shin Betille vihjeen al-Qaidan terroriaikeista, minkä perusteella IDF teloitti ohjusiskulla Mohammed Namnamin, joka toimi Army of Islam riveissä Gazassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194852
- YK:n edustaja John King kertoi BBC:lle, ettei Israelin julistamat helpotukset Gazaan menevien tavaroitten kuljetuksista ole tuoneet parannusta ihmisten hyvinvointiin tai alueen talouteen. Israelin edustaja Yigal Palmor totesi ulkoministeriön vastineessa, että YK kieltäytyy keskustelemasta elefantista olohuoneessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194850
- Israelin lähettiläs YK:n UNESCO:on Nimrod Barkan toteaa, että arabimaat pakottivat monet muut jäsenmaat nopeaan äänestykseen Israelin perinnekohteista Hebronissa ja Betlehemissä. Hän sanoi arabien omaavan enemmistön järjestössä. Sen tuki filosofien Teheranin kokoukseen sen sijaan poistettiin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194834
- IAF:n hävittäjä F-16I syöksyi maahan Negevin yllä. Molempien koneessa olleen lentäjän pelätään saaneen surmansa. Kone on Israelin uudenaikaisimpia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194812
- IDF voi julkistaa kolmannen raporttinsa cast lead operaatiosta, jossa se jatkaa Goldstonen raportin väitteiden osoittamista perättömiksi. Sen vaikutusta vähentää se, että se julkistetaan kovin myöhään, eikä mikään pystyne poistamaan Goldstonen raportin Israelille aiheuttamia vahinkoja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194838
- Simpanssi Omega, joka on viettänyt eläintarhassa koko ikänsä opetellen tupakoimaan katsojien heittämillä tupakantumpeilla, pelastettiin libanonilaisesta eläintarhasta ja viedään Brasiliaan opettelemaan eläinten tavoille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194794
- Välimerenmaiden kokous jouduttiin peruuttamaan arabimaitten Israelin vastaisen boikotin vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/mediterranean-summit-canceled-again-due-to-arab-threat-to-boycott-over-israel-1.324052
- USA siirtää sotilasvarikkoihinsa hätä-varaosia ja -tarvikkeita 400 miljoonan USD arvosta nostaen kokonaismäärän 1.2 miljardiin vuonna 2012. Israelin armeijalla on oikeus käyttää niitä joutuessaan sotatilaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-to-store-another-400m-worth-of-emergency-military-equipment-in-israel-1.324046
- Israeliin saapui 2.8 miljoonaa turistia tänä vuonna tähän mennessä. Kasvua on 27 % edellisvuodesta tuoden 2.3 miljardia USD maan kassaan. http://www.haaretz.com/news/national/more-than-2-8-million-tourists-have-visited-israel-so-far-in-2010-1.324022
- Israelissa kehitetty AvantGuard miehittämätön tappokone pystyy toimimaan vaarallisissa olosuhteissa vaarantamatta sotilaita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140569

Wednesday, November 10, 2010

KESKIVIIKKO 10.11.10

1. JERUSALEM ei ole mikään ”setlementti”, sanotaan pääministeri Netanyahun toimiston julkistamassa lausunnossa vastauksena kritiikkiin siitä, että paikallis- ja aluesuunnittelu-toimistot olivat hyväksyneet uusien asuntojen rakentamissuunnitelmat Jerusalemin kahteen lähiöön, Har Homaan ja Ramotiin. ”Jerusalem ei ole setlementti. Jerusalem on Israelin pääkaupunki”, todetaan tiistaina julkistetussa lausunnossa lisäten, ettei hallitus koskaan ole hyväksynyt rajoituksia Jerusalemin rakentamiseksi sen kasvavalle väestölle, joka lähentelee 800 000 asukasta. Rakennuskohteiden suunnittelu aloitettiin jo vuosia sitten, ja vienee vielä muutaman vuoden, ennen kuin asukkaat voivat muuttaa uusiin asuntoihin.

TIEDON rakennussuunnitelmien hyväksymisestä alustavasti tultua julkisuuteen USA:n ulkoministeriö antoi kriittisen lausunnon todeten, ettei päätös auta rauhanprosessia lisäten, että on väärin sanoa, etteikö tällä olisi vaikutusta vastapuolen asenteisiin.
USA:n presidentti Obama antoi Indonesiasta käsin lausunnon, jossa hän vakuutti USA:n jatkavan ponnistelujaan kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. ”Olen huolissani, etteivät molemmat osapuolet tee ylimääräisiä ponnisteluja saadakseen aikaan läpimurron, joka voisi lopulta luoda raamit, jonka perusteella turvattu Israel asuu rinnakkain - rinnakkain ja rauhassa itsenäisen Palestiinan rinnalla,” Obama sanoi. ”Jatkamme työtämme tämän toteuttamiseksi, koska se on maailman intressin mukainen, Israelin kansan intressinä ja Palestiinan kansan intressinä saada tämä ratkaisu, tämä sopimus.”

NETANYAHU puolusti urheasti Israelin oikeutta rakentaa ”ikuiseen pääkaupunkiinsa”, kuten hän sanoi, todeten, ettei Jerusalemin asemaa voida verrata Juudean ja Samarian ”setlementteihin”, joista voidaan neuvotella osapuolten kesken. Hän muistutti, ettei 40 vuotta kestäneiden rauhankeskustelujen aikana kysymys ”setlementeistä” ole missään vaiheessa noussut esteeksi keskustelujen jatkamiseksi ennen Abbasin aikaa, mikä osoittaa koko kysymyksen keinotekoista luonnetta PA:n varsinaisen päämäärän peittelemiseksi.
PA:n pääneuvottelija Saed Erekat esitti tunnetun rituaalinsa mukaisesti, että ”kansainvälisen yhteisön tulee tehdä Jerusalemin rakentamispäätöksestä omat johtopäätöksensä ja perustaa yksipuolisella päätöksellä Palestiinan valtio 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem”.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat hämmästeli USA:n kritiikkiä todeten, ettei Jerusalemissa ole mitään rakennuskieltoa, kuten ei virallisesti Juudeassa ja Samariassakaan. Barkat totesi, että kaupunki rakentaa suunnitelmiensa mukaan koko kaupungin alueella erottelematta juutalaisten ja arabien asuinalueita. Useat oikeistopoliitikot tukivat Netanyahua.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194673

2. NETANYAHUN tapa puolustaa maansa oikeuksia jopa sen parhaan ystävänsä ja tukijansa USA:n kritiikkiä vastaan on oikea ja huomionarvoinen. Mutta tapa, millä hän puhuu juutalaisten rakentamista kaupungeista ja kylistä Juudeassa ja Samariassa kutsuen niitä Israelin vinoutunen vasemmiston ja omien ja ulkoisten vihollisten tapaan ”setlementeiksi” on ehdottomasti lyhytnäköistä ja vaarallista eikä vastaa todellisuutta. Niitä ei rakennettu tilapäisiksi tukikohdiksi, joista käsin Israelin valtio voisi hoitaa intressiensä toteutumista, vaan ne rakennettiin maan nopeasti kasvavan ja kehittyvän asukasmäärän asuttamiseksi juutalaisten ikivanhoille ja perinteisille alueille 4000 vuotta sitten annettujen ja useaan kertaan vahvistettujen lupausten mukaan.
MIKSI pääministerin pitää virallisissa lausunnoissaan käyttää maan imagoa kalvavien vihamielisten vastustajien terminologiaa? Sitä voi joku pitää vähäisenä asiana, mutta ulkomaisessa mediassa katsotaan, että jos Israelin pääministeri on hyväksynyt tuon terminologian, mikseivät hekin voi käyttää sitä; miksi heidän tulee olla paavillisempi kuin paavi itse? Setlementti-sana tarkoittaa tilapäistä olinpaikkaa, kevyesti rakennettuja parakkeja ja telttakyliä tilapäisen henkilökunnan sijoittamiseksi. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt eivät missään nimessä ole sitä. Ne on rakennettu länsimaisen kaupunkisuunnittelun mukaan täysin valmiiksi kaikkine palveluineen, vesi- viemäri- ja sähköjohtoineen, päällystettyine ja katuvaloin varustettuine katuineen, hyvin rakennettuine puistoineen, opetus-, terveys- ja vapaanajan laitosten rakennuksineen sekä omille ja aidoilla varustetuille puutarhatonteille rakennettuine nykyaikaisine asuintaloineen. Miksi tällaisia kaupunkeja ja kyliä haukutaan ”setlementeiksi”? Ne on myöskin rakennettu joko arabeilta ostetulle tai valtion antamalle ns. valtionmaalle tarkasti varoen ulottamasta yhteisöjen rajoja maalle, josta arabit voivat osoittaa omistusoikeutensa. PA:n syytös maan varastamisesta on karkeaa, valheellista parjausta.

ISRAELIN Jumala itse sanoo profeettansa Hesekielin kautta näin: ”Sillä näin sanoo Herra, Herra, Katso Minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolen lampaistaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin Minä pidän huolen lampaistani ja Minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantunet pilvisenä ja pimeänä päivänä. Minä vien ne pois kansojen seasta ja kokoan ne muista maista, tuon ne omaan maahansa ja kaitsen niitä Israelin vuorilla, puronotkoissa ja kaikissa maan asuttavissa paikoissa. Hyvillä ruokamailla Minä niitä kaitsen ja Israelin vuorilla niillä on oleva laitumensa. Siellä ne saavat levätä hyvällä laitumella ja lihava ruokamaa niillä on oleva Israelin vuorilla. Minä itse kaitsen lampaani ja vien ne lepäämään, sanoo Herra, Herra.
Kadonneet Minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa, mutta lihavat ja väkevät Minä hävitän. Minä kaitsen niin kuin on oikein.” (Hes.34:11-16) Tämän kaiken Jehovah lupaa tehdä Galilean, Golanin Juudean ja Samarian laaksoissa, ylängöillä ja vuorilla, ei Negevin erämaassa ja rannikon alavilla rantamailla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140541

3. FATAHIN ja Hamasin neuvottelijat tapasivat eilen Damaskoksessa sovitellakseen järjestöjen välille syntyneitä erimielisyyksiä. Sikäli kuin sivusta katsoen voi arvioida, molempien järjestöjen perimmäinen päämäärä on sama´, eli Israelin tuhoaminen ja sen tilalle perustettu islamilainen hallinto, mieluiten osana laajaa kalifikuntaa. Erimielisyydet koskevat lähinnä menettelytapoja ja johtamista eli valtaa, kuka asioista päättää. Sekä Fatahin että Hamasin perustamis-dokumenteissa mainitaan Israelin tuhoaminen. Fatahin nykyisen periaatteen mukaan siihen päästään asteittaisten saavutusten kautta, mistä esimerkkinä on se, miten Israelin vasemmistohallitus salli Jasser Arafatin tulla taisteluissa karaistuneine pyssymiehineen Gazaan ja Jerikoon ja vähitellen kaikkiin Juudean ja Samarian arabi-enemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin. Arafatin päämääränä oli jatkaa niistä käsin taistelua, tarvittaessa asein ja terrorismin kautta, joita hän käytti sumeilematta, kun asiat näyttivät jumiutuvan paikoilleen, kuitenkin antaen itsestään länsimaisille tukijoilleen kuvan rauhaa rakastavana isähahmona, mutta puhuen kansalleen arabiaksi vihaa ja tuhoa tihkuvia vuodatuksiaan, mikä vihan kylvö jatkuu edelleen PA:n virallisissa laitoksissa, kouluissa ja lastentarhoissa korkeimmalle opintoasteelle saakka. Abbas jatkaa tätä politiikkaa.
Hamasin retoriikka on paljon suorasukaisempaa, se ei kainostele ilmoittaa maailmalle, että sen päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten massamurha.

Fatahin ja Hamasin keskustelut Damaskoksessa käytiin suljettujen ovien takana, journalisteja ei päästetty lähellekään kokouspaikkaa eikä yhteistä julkilausumaa annettu eilen, joten keskustelujen onnistumisesta tai romahtamisesta ei ole tietoa. Järjestöjen politiikan yhdenmukaistaminen on ehdoton edellytys minkä tahansa rauhansopimuksen saavuttamiseksi Israelin kanssa, koska Gazan kaistaa ei voida jättää sopimuksen ulkopuolelle. Asia on tärkeä myös Egyptille, joka Israelin tavoin tarkoin valvoo Gazan vastaista rajaansa estääkseen terroristien pääsyn alueelta toiselle.
http://www.haaretz.com/news/international/hamas-fatah-continue-reconciliation-talks-in-damascus-1.323916

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF nimitti kenraalimajuri Eitan Dangotin, joka toimii hallituksen politiikan koordinoijana territorioissa, välittäjäksi armeijan ja rauhanneuvottelijoitten välille. IDF ei ole osallistunut keskusteluihin ja tuskin tässä vaiheessa osallistuukaan, mutta Dangotin tehtävänä on pitää armeijaa ajan tasalla Molchon ja Erekatin johtamien keskustelutiimien välisistä keskusteluista. Puolustusministeri Ehud Barak sen sijaan on jatkuvasti toiminut kulissien takana eräänlaisena ”harmaana emissiona” pitäen yhteyttä eri tahoihin ja antaen välillä lausuntoja, joista hän tuskin on sopinut edes pääministerinsä kanssa. Barak edustaa sovittelevaa ja myöntyvää kantaa aiheuttaen lisää harmaita hiuksia Netanyahulle. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194663
- Juutalaisfederaatioitten yleiskokous GA New Orleansissa päättyi eilen. Jälkituntumana voidaan mainita paha maku suussa siksi, että aktiivisimmat Netanyhaun puheen häiritsijät ja välihuutojen esittäjät olivat Israelin kansalaisia, sen äärivasemmasta laidasta, jotka kainostelematta likaavat omaa pesäänsä. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=194675
- Iran sanoo olevansa halukas keskustelemaan maailman 5+1 mahtavimman valtion edustajien kanssa, mutta säästä ja ilmoista, ei ydinaseistaan ja muista aroista asioistaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=194643
- Indonesian tiedostusministeri Tifatul Sembiring kertoi journalisteille, ettei hänen tarkoituksensa ollut tarttua Michelle Obaman käteen tervetuliaisseremonian aikana, mutta että Michelle työnsi kätensä liian lähelle eikä hän voinut välttää kosketusta. Meniköhän tässä ministerin taivasosuus? Oikeauskoinen kun voi saastua naisesta, varsinkin jos ei tiedä, onko hän juutalainen vai kristitty. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194702
- Kadima-poliitikko Tzahi Hanegbi joutuu oikeuden päätöksen mukaan luopumaan Knessetin jäsenyydestään, jonka saa Nino Abesadze, jonka menneisyys on kirjava ja vahvan vasemmistolainen, mikä kampeaa puoluetta entistä enemmän vasemmalle. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194666
- Unkarin ulkoministeri Janos Martonyi kehottaa Euroopan Unionia EU kehittämään suhteitaan Israelin kanssa riippumatta rauhanprosessin edistymisestä. Hän myös kehottaa Israelia ja Turkkia sopimaan keskinäisen kinansa. Unkari ottaa EU:n presidenttiyden tammikuussa. Turkin EU-jäsenyys voi riippua suhteista Israelin kanssa, mutta sen ihmisoikeuskysymykset kotimaassa ovat ongelmalliset, varsinkin sen harjoittama kurdien metsästäminen ohjuksin ja lentokonein, joihin ovat osallistuneet sen Israelista ostamat miehittämättömät UAV pienkoneet. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194669
- Vuoteen 1996 mennessä kukaan ei kutsunut Raakelin hautakammiota moskeijaksi. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194529
- Ariel Sharon - edelleen syvässä koomassa - siirretään omalle kotitilalleen Negeviin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/comatose-ex-pm-ariel-sharon-about-to-
return-home-1.323869
- USA käyttää omia Predator UAV-koneitaan Jemenissä paikallisen al-Qaida johtajan Al-Awaklin
metsästämiseksi elävänä tai kuolleena. http://www.debka.com/article/9135/

Tuesday, November 09, 2010

TIISTAI 09.11.10

1. ABBAS oli valmis tekemään kaupat edellisen pääministerin Ehud Olmertin kanssa tämän viimeisen rauhantarjouksen pohjalta, kertoo USA:n edellinen presidentti George Bush 497-sivun muistelmateoksessaan ”Decision point”. Olmertin suunnitelman mukaan Israel olisi luovuttanut valtaosan Juudeasta ja Samariasta, rakentanut tunnelin Gazan ja Länsirannan välille, sallinut rajoitetun määrän palestiinalaispakolaisia muuttamaan Israelin alueelle, muodostamaan Jerusalemista yhteisen pääkaupungin kummallekin kansalle sekä uskomaan ”pyhien paikkojen valvonnan ei-poliittisille vanhimmille”.

BUSH kertoo, että Abbas periaatteessa oli hyväksynyt tarjouksen, vaikka hän nyt väittääkin, että ero hänen vaatimustensa ja Olmertin tarjouksen oli liian suuri.
Bush kertoo, että USA laati Olmertin yksityisen tarjouksen pohjalta julkisen sopimus-luonnoksen. USA:n luonnoksen mukaan Olmert olisi matkustanut Washingtoniin ja luovuttanut salaisen suunnitelmansa Bushille. Abbas olisi antanut julkisen lausunnon, jossa hän olisi tunnustanut, että Olmertin suunnitelma vastaa palestiinalaisten intressejä. Bush olisi sen jälkeen kutsunut molemmat johtajat Washingtoniin viimeistelemään luonnoksen.
Olmertin rauhansuunnitelman hyväksyminen tällä tavoin olisi tarkoittanut molemman kansan tahdon manipuloimista pahimmalla mahdollisella tavalla. Heidät olisi asetettu kylmän tosiasian eteen: Näin on sovittu ja allekirjoitettu eikä siihen tehdä muutoksia. Israelin hallitus ja Knesset olisi alistettu kumileimasimiksi pääministerin sopimalle dokumentille.

Voidaan sanoa nykyisten tietojen valossa, että onneksi Olmert joutui eroamaan pääministerin paikaltaan häntä vastaan nousseitten korruptiosyytösten vuoksi ja suunnitelma raukesi.
Bush sanoo pettyneensä, että suunnitelma raukesi, mutta sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten heidän suunnitelmansa edistyivät.
Hän sanoo Hamasin hallinnosta Gazassa, jonka USA virallisesti luokittelee terrorijärjestöksi, ettei USA voi hyväksyä laillisesti pidettyjen vaalien tuloksia vain silloin, kun ne päättyvät sen toiveitten mukaisesti. Hamas voitti Palestiinan lakiasäätävän neuvoston vaalit vuonna 2005. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194538

2. BUSH antaa itsestään kuvan vankkana Israelin ystävänä, joskin erimielisyyksiä hänen ja Israelin johtajien välillä ilmeni. Bushin äiti Barbara Bush kyseli häneltä puhelimessa: ”Miten ensimmäinen juutalainen presidentti jakselee?” Tämä tapahtui Bushin 2002 puheen jälkeen, jossa hän vaati demokraattista palestiinalaista valtiota, jota johtaisi uusi johtajisto. Hän muistelee mielihyvällä helikopterimatkaa Israelin yläpuolella Ariel Sharonin kanssa, tuon ”härkämäisen miehen kanssa, jonka päättäväisyys viehätti häntä”.

Bush sanoo vihastuneensa USA:n tiedustelujärjestöjen 2007 julkistamasta NIE raportista, jossa pyrittiin todistelemaan, että Iran oli luopunut ydinsuunnitelmastaan vuonna 2003 peläten silloin USA:n hyökkäysaikeita. Tämä raportti leikkasi siivet Bushin suunnitelmalta, jolla hän olisi hoitanut Iranin ydinongelman, mitä hän sanoo edelleen pahoittelevansa.
Hän kertoo kieltäytyneensä Olmertin esityksestä hyökätä Syyrian rakenteilla olevaa plutonium-laitosta vastaan, mutta sanoo saaneensa takaisin luottamustaan Israelin armeijan tasoon sen suorittaman saraprosenttisesti onnistuneen ilmaiskun jälkeen. Hänen uskonsa IDF:n kykyyn oli pahoin häiriintynyt siitä, miten Olmertin hallitus kävi Libanonin kakkossotaa.

Bush olisi halunnut, että IDF olisi iskenyt myös Syyrian armeijan kohteisiin, mitä Olmert halusi välttää kaikin voimin. Tämä puolestaan vahvisti Syyrian asemaa sen terrorijärjestöjen suojelijana ja tukijana antaen siten mahdollisuuden Hizbullahille aseistautua uudelleen Damaskoksen ja Teheranin avustuksella. Bush sanoo pahoittelevansa tapaa, miten Israel menetti hyvän tilaisuuden Olmertin hallituksen välttelevän politiikan vuoksi vuoden 2006 Libanonin kakkossodan aikana. Hän kertoo suostuneensa suosittelemaan aselepoa sodan loppuvaiheessa, koska Israelin poliittinen imago maailmalla kärsi jatkuvasti sodasta julkistettujen raporttien vuoksi, joissa kuvattiin Israelin armeijan hyökkäyksiä asuintaloja vastaan runsaine siviilitappioineen. Monet näistä raporteista todettiin niiden julkistamisen jälkeen tarkoituksellisesti manipuloiduiksi ja Hizbullahin propagandan tuotteiksi, mutta vahinko oli jo tapahtunut, eikä media ole halukas korjaamaan virheitään. (JP)

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu piti eilen puheensa Pohjois-Amerikan juutalais-federaatioitten vuosikokouksessa New Orleansissa. Hänen puhettaan häirittiin ainakin kuusi kertaa siten, että järjestysmiehet joutuivat poistamaan häiritsijöitä salista.
Naetanyahu totesi puheessaan, että suurin maailmaa uhkaava vaara tulee ydinasein varustetun Iranin taholta. ”Iran tukee terrorismia Libanonissa ja Gazassa, vastustaa Yhdysvaltoja Irakissa ja Afganistanissa, perustaa rannikkotukikohtia Saudi Arabiassa. Sen vaikutusvalta on levinnyt jopa Etelä Amerikkaan. Tämä kaiken se on tehnyt ilman ydinaseita. Voidaan vain kuvitella, mitä se tulisi niillä tekemään.”

NETANYAHU vaati länsivalloilta ”voimakkaampia otteita Irania vastaan, mukaan lukien sotilaallinen toiminta, jos ne haluavat estää ydinaseterrorismin”, hän totesi. ”Ainoa kerta, jolloin Iran siirsi ydinsuunnitelmansa toteuttamista, tapahtui vuonna 2003, koska se pelkäsi sotilaallista iskua. Jos maailma haluaa keskeyttää Iranin ilman sotilaallista iskua, sen tulee saada Iran vakuuttuneeksi, että se on valmistautunut siihen.”
Hän kosketteli myös rauhankeskusteluja Israelin ja palestiinalaisten kesken, jotka kilpistyivät PA:n neuvottelijoiden vaatiessa täydellistä rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa, mihin Netanyahu ei voi suostua menettämättä hallituksensa tukea.
”Haluamme rauhaa, mutta emme halua sen tapahtuvan tavalla, mitä tapahtui, kun lähdimme Libanonin eteläosasta ja Gazasta, mikä aiheutti rakettien iskut Israeliin. En tule sallimaan sen toistuvan”, hän vakuutti.

Erääseen välihuutoon: ”Uskollisuusvalan vaatimus tekee Israelin valtion laittomaksi”, Netanyahu näpäytti vastaan: ”Tarkoitukseni on puhua yrityksistä saada Israelin olemassaolo laittomaksi, mutta heillä on todellakin väärä osoite.”
Tilaisuudessa puhuivat myös juutalaisjärjestöjen johtajat, mukana Nathan Sharansky, jotka vakuuttivat järjestöjen merkitystä juutalaisten pelastamiseksi kaikkialla maailmassa. Sharansky puhui juutalaisen imagon nostamisen ja selventämisen tarpeesta, koska ulkomailla asuvat juutalaiset assimiloituvat kansoihin, joiden seassa he asuvat, entistä laajemmin. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=194512

4. ISRAELIN julkistama suunnitelma 1345 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin itäosien lähiöihin juuri samaan aikaan, kun Netanyahu on USA:ssa, jossa häntä painostetaan uudistamaan rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, sai USA:n ulkoministeriön edustajan P J Crowleyn esittämään maansa ”pettymyksen” ilmoituksen johdosta. Hän sanoi asuntojen rakentamisilmoituksen vaikuttavan negatiivisesti USA:n ponnisteluille suorien keskustelujen jatkamiseksi osapuolten välillä. ”Olemme jo pitkään kehottaneet osapuolia välttämään toimia, jotka voivat kalvaa luottamusta niiden välillä, mukaan lukien Jerusalem, mutta tulemme jatkamaan ponnistelujamme keskustelujen jatkamiseksi,” hän selitti journalisteille.

Crowley ennusti, että tämä kysymys on yksi aiheista, joista Netanyahu keskustelee ulkoministeri Hillary Clintonin kanssa torstaina New Yorkissa. Ei tarvitse olla profeetta ennustaakseen, että Netanyhau saa varautua uuteen naiselliseen syytösryöppyyn.
Eilen julkistettu rakennussuunnitelma ei ole valmis toteutettavaksi, vaan se on hyväksytty paikallis- ja aluesuunnittelukomiteoissa, jotka toimivat sisäministeriön alaisuudessa. Suunnitelmat, josta 1025 asuntoyksikköä on tarkoitettu Har Homaan ja 320 Ramotiin, asetettiin perjantaina julkisesti nähtäville 60 päivän ajaksi, jonka aikana on tehtävä mahdolliset huomautukset suunnitelmia vastaan. Sen jälkeen asia palaa aluetoimikuntaan suunnitelmien tarkistamista varten, josta ne palautuu paikalliskomiteaan rakennustarjousten hankkimista varten. Rakentamisen aloitus voi siirtyä byrokratiasta johtuen vuosien päähän.
Ministeriön edustaja Efrat Orbach kertoi, että suunnitelmat olivat valmiit jo 6 kuukautta sitten, mutta ministeriö ei jostain teknisestä syystä johtuen julkistanut niitä, mutta vakuutti, ettei ajoituksella ole mitään tekemistä Netanyahun USA:n matkan kanssa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194528

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa köyhyysrajan alapuolelle jäävien määrä nousi viime vuoden aikana 123 500 henkilöllä, vastaten 15 000 perhettä. Sosiaaliministeri Herzog sanoi, että hiipivä köyhyys on suurin Israelia uhkaava vaara. Kaikkiaan köyhiksi luokiteltavia on Israelissa 1 774 800 henkilöä vuonna 2009, eli 435 100 perhettä; edellisvuonna luku oli 1 651 300. Lisäksi 850 000 lasta lasketaan kuuluvan köyhiin, edellisvuonna 783 600 lasta. Osa tähän luettavien perheitten toinen vanhempi käy työssä, osa on menettänyt toimensa. Herzog painotti, että hän tarkoittaa köyhyyttä eikä varsinaisesti köyhiä kutsuessaan tätä suurimmaksi vaaraksi valtiolle. Pahiten köyhyys on iskenyt haredi- ja arabisektoriin maassa, mutta myös yksihuoltajat, siirtolaiset ja työnsä menettäneet ovat köyhyysloukussa.
Köyhyysraja on 2 268 NIS/kk yksineläjälle, 5 807 NIS neljän hengen perheelle. Tältä pohjalta 20.5 % perheistä ja 25 % yksityisistä kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. (JP)
- Mahmoud Abbas sanoo, että vaatimuksellaan Israelin tunnustamisesta juutalaiseksi valtioksi Netanyahu pyrkii kiistämään palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden. Lisäksi hän vaatii edelleen, että kaikki juutalaisten rakentaminen täytyy loppua Juudeassa ja Samariassa ehtona hänen paluulleen neuvottelupöytään. Yasser Abed Rabbo puolestaan totesi, että on mahdotonta neuvotella tämän hallituksen kanssa. Abbas selitti, ettei hän halua tulla petetyksi uudella moratoriumilla tai osilla siitä. Vain täydellinen kielto sopii hänelle. Ellei näin tapahdu, Abbas aikoo viedä Palestiinan valtion perustamisasian USA:n hallituksen ratkaistavaksi, ja jos sekään naula ei vedä, YK:n turvallisuusneuvostoon. Hän vetosi Obaman lupaukseen Palestiinan valtion perustamiseksi ja YK:n jäsenyydestä vuoden kuluessa. . Edelleen Abbas väitti Netanyahun suunnitelmien sisältävän 1.5 miljoonan Israelin arabin karkottamisen. Hän selitti, että Netanyahu on hylännyt ulkomaisten joukkojen sijoittamisen Palestiinan rajoille tai Jordanjoen laaksoon. Palestiinalaisten äänenpainot ovat muuttuneet vaarallisen yksioikoisiksi, joitten vaatimukset ovat niiden tekohetkellä jo mahdottomia Israelin hyväksyttäviksi, kuten Abbas hyvin tietää.
- Kuwaitilainen lehti kehottaa Abbasia hylkäämään harmaan alueen, hylätä kuvitelman arabi- tai alueellisesta ihmeestä, jota ei koskaan tapahdu, ja tulla neuvottelupöytään aloittaakseen neuvottelut ilman ennakkoehtoja. Lehden päätoimittaja Ahmed al-Jarallah kehotti Abbasia noudattamaan Anwar Sadatin esimerkkiä aiheuttaakseen kansainvälisen hämmingin Israelille, vaikka se jatkaakin toimintaansa maan kahmimiseksi ”setlementtien” rakentamisen kautta. Sadat teki uhkarohkean matkan Israelin Knessetiin ja aloitti rauhankeskustelut. (JP)
- USA:n senaattori John Kerry sanoi Libanonin vierailunsa yhteydessä maanantaina, ettei Libanon voi keskeyttää kansainvälisen tribunaalin tutkimusta entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta. Hän muistutti, että tribunaali perustettiin Libanonin pyynnöstä YK:n toimesta, ja että sen työn peruuttaminen pitäisi tehdä samassa instanssissa. Yksi Kerryn vierailun aiheista koski Syyrian osallisuutta Libanonin sisäisiin asioihin ja sen tuki Hizbullahille, mutta siinä hän ei voi tehdä paljoakaan ilman Iranin suostumusta. (JP)
- Arielin teatteri piti eilen ensimmäisen näytöksensä loppuunmyydylle katsomolle sitä vastaan tehdystä boikottihankkeesta huolimatta. Israelin vasemmistoon lukeutuvat eivät voi sulattaa sitä, että ns. vihreän linjan itäpuolella sijaitsevat juutalaisyhteisöt kasvavat ja kukoistavat jopa paremmin kuin muualla maassa. (JP)
- Israelin lähettiläs YK:ssa Meron Reuven totesi, että Israel tulisi luultavasti toimeen paremmin ilman jäsenyyttä YK:ssa, mutta koska se on mennyt sinne, sitä tulee jatkaa. (JP)
- Jerusalemin maistraatin oikeus päättänee tänään, nostetaanko Tzahi Hanegbia vastaan virallinen syytös, mikä voisi lopettaa hänen poliittisen uransa. (JP)
- PA jatkaa Jerusalemin itäosien kahmimista Israelin viranomaisten silmien alla, kertoo Aryeh King INN:n artikkelissa ottamiensa kuvien todistamana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140529

Monday, November 08, 2010

MAANANTAI 08.11.10

1. ”RAKAS VELI, kirjoitan sinulle osoittaakseni voimakkaimman yhteenkuuluvaisuuden ja veljeyden tunteeni”, kirjoittaa PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat ministeri Rechavam Zeevin murhan suunnittelijalle PFLP:n johtajalle sheikki Saadatille ja jatkaa: ”Miehitys jatkaa häviön ja nöyryytyksen politiikkaansa teitä (vankeja) kohtaan mitätöimällä saavutuksenne. Te osoititte horjumatonta vastarintaa, joka on tullut legendaksi, jonka aikana moni marttyyri menetti henkensä.”
”Saavutustensa johdosta” PFLP:n johtaja Saadat tuomittiin israelilaisessa tuomioistuimessa 30 vuoden vankeusrangaistukseen ministeri Zeevin murhan suunnittelijana ja ohjaajana. Erekat jatkaa kirjeessään: ”Rakastettumme, vankilan pimeys tulee loppumaan. Uskomme voivamme tavata pian ja juhlia voittoa ja vapautusta ja vapautta, kaikille vangeille.”

EREKAT vastaili kirjeensä johdosta Israelin TV-10 tekemiin kysymyksiin. Hän selitti näin: ”Kirjeeni ei ollut poliittinen vaan inhimillinen. En ylistänyt siinä hänen tekojaan. Aivan kuten Israelissa kannetaan huolta Jonathan Pollardista, me huolehdimme vangeistamme. Israelilaisten tulisi pitää nokkansa erossa asioista, jotka eivät kuulu heille.”
Syyskuussa Erekat sanoutui eroon vasemmiston aloittamasta Geneva Initiav mainoskampanjasta, jossa näytettiin Erekat tavallaan pyytämässä anteeksi Israelilta sanoen: ”Hellow Israel. Tiedän että olette pettyneet meihin. Tunnustan ettemme saavuttaneet sopimusta 19 vuoden aikana.” Erekat selitti, että ”hänen sanansa ymmärrettiin aivan väärin”. Hän halusi sanoa, että ”vaikka PA on syytettyjen penkillä, sopimus on vielä mahdollinen”.
Erekat selitti edelleen, että ”hänen tarkoituksensa ei ollut ensinkään pyydellä anteeksi Israelilta, vaan aivan päinvastoin, sillä palestiinalaiset ovat niitä, jotka ovat joutuneet kärsimään, ja jos jonkun on pyydettävä anteeksi, se on Israel.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140503

2. KUUKAUSIEN jahkailujen jälkeen Tel Avivin kaupunki suostui nimeämään aukion Jaffassa korkean Islamilaisen Liikkeen jäsenen sheikki Basham Abu Zayidin mukaan, joka kuoli 2008. Zayidin kuoleman jälkeen Tel Avivin kaupunginneuvoston ja Meretz-puolueen jäsen, Ahmed Mashrawi teki useita aloitteita Zayidin muiston kunnioittamiseksi lopulta eroten vastalauseeksi velvollisuuksistaan Tel Avivin kaupungissa, koska hänen esityksiään ei huomioitu hänen odottamallaan tavalla.

ISLAMILAINEN LIIKE (Islamic Movement) on Egyptissä voimakkaasti toimivan Muslimi-veljeskunnan israelilainen haara. Se jakautuu Israelissa kahteen osaan, pohjoinen osa, jota johtaa sheikki Raed Abu Salah, on huomattavasti radikaalimpi Israelin vastaisuudessaan. Salah on jatkuvissa kahinoissa Jerusalemin poliisin kanssa kiihottaen toistuvia mielen-osoituksia Temppelivuorella iskulauseella ”Al-Aksa on vaarassa”. Salah kärsii tällä hetkellä muutaman kuukauden vankeustuomiota hyökkäyksestä poliisin kimppuun. Hän osallistui Mavi Marmara-laivalla Gazan saarron murtamisyritykseen.
Islamilaisen Liikkeen jäsenet kutsuvat liikettä nimellä ”Sisempi Palestiina” (”Inner Palestine” branch).
Sheikki Zayidia pidettiin suhteellisen maltillisena Islamilaisen liikkeen jäsenenä, sen toiminnan muuttuessa jyrkän uskonnolliseksi varsinkin nuorison keskuudessa.
Zayid sai tunnustusta myös juutalaisten keskuudessa saarnaten aina maltillisuutta ja yhteistyötä juutalaisten ja muslimien kesken.
Mashrawi kritisoi kaupunkia siitä, että muslimi-enemmistöisissä lähiöissä lukuisat kadut ja aukiot on nimetty juutalaisten mukaan, mitä hän pitää järjettömänä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140505

3. ANARKISTIEN, Israelin vasemmistolaisten ja palestiinalaisten nähdään filmille tallennettuna sytyttävän useita tulipaloja juutalaiskaupungin Bat Ayin lähellä Etzionin blokissa (Gush Etzion) Jerusalemin ja Hebronin välillä. Gush Ayin on kolmen minuutin matkan päässä Alon Shvutista ja Har Etzion Hesder yeshivasta. Operaatioon osallistui filmin mukaan tusinan verran ihmisiä, jotka kulkivat alueella ilman kiirettä eivätkä ainakaan olleet sammuttamassa syttyneitä tulipaloja. Runsaasti alueen kasvustoa, mukana oliivipuita, tuhoutui paloissa. Operaatiota seuranneet juutalaisasukkaat arvioivat, että operaation tarkoituksena oli tuottaa materiaalia alueen juutalaisasukkaitten syyttämiseksi arabien oliivipuitten tuhoamisesta.

Videoon kuvattu tilanne tapahtui lähellä paikkaa, jossa Bat Ayin kaupunkiin tunkeutunut arabiterroristi murhasi juutalaisen lapsen kivihakulla viime vuonna. Kansanedustaja Yaakov Katz, NU, kritisoi poliisia ja ISA:a (Shabak) aiheettomista syytöksistä alueen juutalaisasukkaita vastaan heidän maineensa mustaamiseksi tämän ja vastaavien tapahtumien perusteella.
Katz selitti, että poliisi ja ISA ovat vuosikauden olleet selvillä, että oliivipuitten polttamiset ja tuhoamiset, moskeijoitten sytyttäminen tuleen, muureihin kirjoitetut graffitit ja Koraanin polttamiset ovat anarkistien, äärivasemmistolaisten ja arabien tekemiä voidakseen niiden varjolla syyttää Juudean ja Samaria juutalaisasukkaita, joita Israelin media kutsuu halveksien ”setlereiksi”, siirtolaisiksi, ”jotka on asutettu arabien omistamalle maalle”. Näiden ”setlerien” lukumäärä kasvaa nopeimmin Israelissa, heidän lukumääränsä on n. 350 000 ilman Jerusalemin ympäristöä, jossa heitä lienee n. 250 000. He asuvat Israelin sydänmailla, Juudean ja Samarian vuorilla, rinteillä ja puronotkoissa, joissa Israelin Jumala lupaa hoitaa heidän haavansa ja parantaa heidät. (Hes.36)

Katz vakuuttaa, etteivät juutalaiset ole syyllistyneet toimintaan, joista heitä syytetään täysin asiattomasti. Hän lupaa asettaa komitean tutkimaan syytöksiä, ellei yhteiskunta tee sitä velvollisuutensa mukaisesti. Hän viittaa Rabinin murhan provokaattoriin Avishai Raviviin, jonka kiihottamina opiskelijat radikalisoituivat. Hän selittää, että syytökset nousevat esiin aina oliivien korjaamisen aikoihin, jolloin syytökset juutalaisasukkaitten arabien oliivipuitten varastamisesta ja tuhoamisesta leviävät helposti maailman median otolliseen maaperään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140504

4. PÄÄMINISTERI Netanyhau yritti saada USA:n varapresidentti Joe Bidenin ymmärtämään, minkä jokainen ajatteleva kadun mieskin tajuaa, etteivät nykyiset sanktiota – joskin häiritsevät Iranin taloitta – pysty millään tavoin estämään mullahi-hallitusta saamasta ydinasetta. Biden totesi, että USA on päättänyt estää Irania saamasta ydinasetta, mutta että se kaikesta huolimatta turvautuu diplomatiaan tavoitteensa saavuttamiseksi.

Netanyahun yritykset saada Biden tajuamaan, että vain konkreettinen sotilaallinen uhka voi saada Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadia muuttamaan kansaansa, menivät kuuroille korville. USA:n politiikkaa leimaa edelleen Obaman omaksuma myönnytys- ja taivuttelu-taktiikka, jolla viittaamalla maatiaisjärkeen ja kaveruuteen – kaikkihan tässä ovat muslimeja, Amerikkakin perustamisestaan lähtien, kuten Obama totesi eräässä puheessaan - uskoo saavuttavansa haluamiaan tuloksia, eikä siihen ole tullut mitään uutta Demokraattien viime vaalien rökäletappiosta huolimatta.
Biden varoitti samalla Netanyahya toimimasta oma-aloitteisesti.

Bidenin torjuntataktiikkaa Netanyahun esityksille tuli tehokkaasti USA:n puolustusministeri Robert Gates, joka sanoi Obaman sanoihin viitaten, että kaikki optiot ovat edelleen pöydällä, mutta että tällä hetkellä diplomatia on USA:n ainoa taktiikka, jota se toteuttaa.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-force-is-not-the-only-way-to-stop-a-nuclear-iran-1.323542

5. USA:N varapresidentti Joe Biden puheessaan juutalaisjärjestöjen johtajille Marriot hotellin tanssisalissa sunnuntaina, että USA:n ja Israelin välit ovat rikkumattomat. Hän pystyi jopa keskustelusävyyn mainitsemaan hänen Israelin vierailunsa aikana sattuneen taktisen kömmähdyksen Knessetin rakennusvaliokunnan ilmoittaessa muutaman sadan asunnon rakentamisesta Ramat Shlomoon. Hän totesi, että asia puitiin loppuun Netanyahun kodissa, mutta hän ei ilmeisesti mahtanut mitään sille, että ulkoministeri Hillary Clinton tarttui asiaan ja haukkui ja uhkaili Netanyahua puhelimessa 45 minuutin ajan päästäen keskustelun julkisuuteen protokollan vastaisesti. Se oli tahallinen loukkaus ja käsittämätön diplomaattinen hyökkäys, joka aivan selvästi sävyttää heidän välejään Hillaryn maireasta hymystä huolimatta TV-kameroiden edessä.
Varapresidentti Biden kävi läpi Israelin uhkakuvia lähtien Iranin ydinaseuhkasta, jonka hän lupasi USA;n estävän koskaan valmistumasta, edeten Iranin tukemiin terrorijärjestöihin Gazassa ja Libanonissa ja siirtyen edelleen Israelin olemassaolo-oikeuksia mitätöiviin esityksiin ja lausuntoihin kansainvälisissä järjestöissä. Hän otti esiin Goldstonen raportin cast lead sodasta edeten flotilla-yrityksiin Gazan saarron murtamiseksi sekä niiden yhteydessä nostettuihin rikossyytöksiin IDF:n ja Israelin johtajia vastaan kansainvälisissä oikeus-laitoksissa, joita vastaan hän sanoi taistelleensa hellittämättä ja jatkavansa edelleen.
Joe Bidenin viesti Israelin kansalle oli, ettei se koskaan tule tuntemaan oloaan turvalliseksi, ellei se saa rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa. Hänen viestinsä on sinänsä sävyltään aivan oikea ja hyväksyttävissä, mutta se perustuu virheellisiin kuvitelmiin ja vaaralliseen tietämättömyyteen raakalaismaisesta todellisuudesta, mikä tilannetta Lähi Idässä vallitsee. Luulisi sentään ”USA:n Siperian” Irakissa ja Afganistanissa opettaneen jotain USA:n islam-myönteisille johtajillekin, mutta näin ei näytä tapahtuneen.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/biden-to-american-jewry-u-s-determined-to-stop-iran-from-obtaining-nuclear-weapons-1.323521

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF teki päätöksen, ettei se asenna valmiita ”iron dome” it-patteristoja Gazan ja Libanonin rajoille ennen ensi vuoden alkua. Selitykseksi kerrotaan, että ensin henkilökunta täytyy kouluttaa hallitsemaan niiden monimutkainen järjestelmä. Barakin väitettiin jo kuukausia sitten päättäneen, että hän mieluummin käyttää valmistuvia patteristoja myyntitarkoituksiin kasvattaakseen puolustusministeriön tuloja. Iron Dome pystyy seuraamaan 20 kohdetta saman aikaisesti 4-70 km:n säteellä. Järjestelmää testattiin heinäkuussa, jossa se onnistuneesti eliminoi käytetyt 122 Grad-tyyppiset testiraketit. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194423
- Haririn murhaa tutkiva YK:n asettama tribunaalin raportista vuotaneen tiedon mukaan pääsyytetty on Hizbullahin sotilasjohtaja Imaad Mughniyeh, joka teloitettiin auto-pommilla Damaskoksesa 2008, sekä hänen sisarensa mies Mustafa Badr a-Din, yksi järjestön johtavista sotilaskomentajista. Tribunaalin syytelistalta näyttää pudonneen pois Syyrian presidentin Bashar Assadin osuus, jota monet pitävät koko murhan varsinaisena suunnittelijana ja valvojana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194440
- 22-vuotias Ayman Rajabi ammuttiin PA:n oikeuslaitoksen edessä Hebronissa. Hänen tapaustaan oli tarkoitus käsitellä oikeudessa kilpailevan klaanin jäsenen murhasta syytettynä. PA:n poliisi pidätti hänen muutama kuukausi sitten. Palestiinalaiset väittävät, että Hebronin juutalaisyhteisö häiritsee poliisin toimia, koska etsityt voivat paeta juutalaisten alueelle. Toisessa tapauksessa PA:n poliisi pidätti miehen, joka FaceBookissa väitti olevansa Allah ja kritisoi muslimeja. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194424
- Maailman pinta-alasta 47 % on erämaahan verrattavaa ja maanviljelykseen sopimattomaksi pidettävää, mutta niillä alueilla asuu 60 % maapallon väestöstä. Israelin maa-alasta 40 % on Negevin kuivaa erämaata, jonka käyttäminen maatalouteen ja sen hyödyntäminen muihin tarkoituksiin on työlästä. Israelin tutkijat ovat kehitelleet uusia menetelmiä tällaisten alueitten saamiseksi hyödynnettäviksi. Yksi näistä menetelmistä on ns. pisara-kastelu, missä taimien ja kasvien kastelua säädellään tietokoneitten avulla, mikä vähentää veden tarvetta radikaalisti. Israel on vienyt tätä innovaatio-menetelmää lukuisiin maihin mutta varsinkin Afrikkaan, jossa erämaa valtaa vuosittain laajoja alueita. Menetelmästä käytetään nimeä TIPPA. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194404
- Kuivien asioitten käsittelyn vastapainoksi muutama muffin resepti, joka kostuttaa suun vedelle jo pelkästä kuvien katselemisesta. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/FoodAndWine/Article.aspx?id=193672

Sunday, November 07, 2010

SUNNUNTAI 07.11.10

1. RAUHANPROSESSIN nykyvaihetta kuvannevat seuraavat tilanteet Jerusalemista.
Magen David Adom, MDA, sai kutsun kuuden aikaan tulla Al-Azaryan kylän lähelle auttamaan palestiinalaista teini-ikäistä, joka oli pudonnut rakennuksen viidennestä kerroksesta. Heidän aloitettuaan työnsä kahden ambulanssin voimalla Issawiyan lähiöstä paikalle kertyneet palestiinalaiset alkoivat kivittää heitä siten, että heidän täytyi lopulta paeta henkensä pelastamiseksi. Heidän ambulanssinsa olivat panssaroituna, joten sisällä he olivat turvassa, vaikka panssaroidut lasit säröilivätkin kivistä kuitenkaan särkymättä sisään. Ambulansseja kivitettiin myös Maale Adumim tiellä sen viereiseltä kukkulalta. Poliisi aloitti tutkimukset tapahtuman johdosta löytääkseen kivittäjät.

PÄIVÄÄ aiemmin kolme israelilaista opiskelijaa Tel Avivista oli menossa australialaisen vieraansa kanssa pubiin Jerusalemin itäosassa, mutta valitsi väärän tien ja ajoi Issawiyaan. Siellä he kysyivät tietä arabinuorelta, joka neuvoi heille tien lähiön keskustaan. Siellä he joutuivat väijytykseen, joka oli kutsuttu paikalle kännykän avulla tietä neuvoneen nuoren osallistuessa kivittämiseen. Opiskelijat onnistuivat jatkamaan matkaansa vain huomatakseen, että taksiautot olivat sulkeneet heidän tiensä. He kuitenkin onnistuivat soluttautumaan sulun läpi pelastaen henkensä ilman fyysisiä vammoja, mutta auto kärsi pahoja vaurioita.
Poliisiasema on lähiön sisäänkäynnin luona, mutta poliisi ei mielellään mene sisälle peläten yhteenottoja nuorten palestiinalaisten kanssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980498,00.html

2. SOVINTONEUVOTTELUIHIN Fatahin ja Hamasin välillä tällä viikolla Damaskoksessa osallistuva Hamas-johtaja Mahmoud Zahar selvitteli Khan Younisissa pitämässään puheessa juutalaisten tilannetta siinä vaiheessa, kun Palestiinan valtio itsenäistyy.
ZAHAR selitti, että ”aivan samoin kuin juutalaiset ajettiin pois Euroopan keskeisistä valtioista Ranskasta, Englannista, Belgiasta, Venäjältä ja Saksasta, heidät tullaan ajamaan pois Palestiinasta heidän palestiinalaisia vastaan tekemiensä rikosten vuoksi”. Hän selitti, että ainoat valtiot, jotka ottivat vastaan karkotettuja juutalaisia, olivat arabimaat. Mutta tämä ei tule toistumaan, hän vakuutti ja ennusti voivansa pian osallistua voitonjuhliin Al-Aksa moskeijassa Jerusalemin Temppelivuorella (Haram al-Sharif).

ZAHAR kehotti Fatahia tulemaan neuvotteluihin avoimin mielin, jotta ”he voisivat yhdistää voimansa voidakseen vapauttaa maansa verellään”. Hän totesi ”Fatahin maistaneen välittäjän pitämien neuvottelujen kitkeryyttä, ja siksi on aika aloittaa toiminta heidän maansa ja pyhien paikkojensa vapauttamiseksi miehityksestä puhuen yhdellä suulla”.

ISLAMIC JIHADIN johtaja Ramadan Shallah sanoi puheessaan järjestönsä 23-vuotisseremoniassa Damaskoksessa osoittaen sanansa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille, jota hän kehotti luopumaan neuvottelutaktiikastaan ja omaksumaan aseellisen taistelun. ”Neuvottelut Israelin kanssa ovat loppuneet eikä ole vaihtoehtoa jihadille ja vastarinnalle”, hän selitti. ”PA:n nykyinen johto ei ole saanut mandaattia neuvotella palestiinalaisten nimissä. Jos Yasser Arafatin omaksuma taktiikka ei sovi Abbasille, suorittelen kunniallisempaa tapaa erota ja pysyä kotonaan.” Hän vakuutti, että Palestiinan maa kuuluu heille eikä heidän tule tyytyä vain 1967 rajoihin, mitä hän ei hyväksy.
Abbas kehotti Shallahia omaksumaan käytännöllisemmän tavan suhtautua asiaan ja tulla mukaan rauhankeskusteluihin Israelin kanssa. Hän sanoi ”monien ulkopuolisten ja arabien yrittäneen kaapata Palestiinan itsenäisyyspyrkimykset, mutta Fatah on säilyttänyt kaikki palestiinalaisten saavutukset kovasta painostuksesta huolimatta”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=194259
FATAHIA edustavat rauhanneuvottelijat, puhuessaan läntisille journalisteille, tekevät tarkan eron palestiinalaisesta ja arabimaasta. He kutsuvat Juudean ja Samarian maita arabimaiksi eikä palestiinalaisten maiksi, sillä he tietävät, etteivät he omistaneet niitä. Koko Palestiinan alue kuului kuitenkin Ottomaanihallituksen johtamaan arabivaltioon, ja arabiperinteen mukaan kerran valloitettu maa kuuluu ikuisesti arabeille, kuten Espanja ja osa Eurooppaa. Tältä pohjalta nousee heidän syytöksensä, että juutalaiset varastivat arabimaan ja siksi heidät tulee ajaa pois toisten omistamalta maalta, myös Israelin valtion alueelta. Suurin osa Palestiinaa oli ns. valtionmaata, jonka Israel peri Englannin sotilashallinnolta ja Jordanialta. Vuokratessaan maata Jordanjoenlaaksosta Israel tunnustaisi, että valtionmaa myös Israelin valtion alueella kuuluu arabeille. Siksi tuo ajatus, jonka Barak lienee esittänyt USA:ssa, on vaarallinen.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aloitti matkansa Yhdysvaltoihin eilen sapatin loputtua. Hän aloittaa vierailuohjelmansa tänään New Orleansissa, jossa hän puhuu Amerikan juutalaisfederaation yleiskokouksessa. Huomenna maanantaina hän tapaa USA:n varapresidentti Joe Bidenin, joka myös puhuu konferenssin lopputilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistunee YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. Torstaina Netanyahu tavannee ulkoministeri Hillary Clintonin, joka palannee nenänhieronta-matkaltaan Mauritaniasta.

USA:N ulkoministeriö varoittelee Abbasia, etteivät yksipuoliset toimet Palestiinan valtion perustamiseksi auta asiaa. ”Olemme edelleen vakuuttuneita, että ainoa tapa kaiken kattavan rauhansopimuksen solmimiseksi saavutetaan vain suorien neuvottelujen kautta ja uskomme minkä tahansa niitä häiritsevien toimien olevan ei-toivottuja eikä myöskään rakentavia,” kertoi ministeriön edustaja Mark Toner Washingtonissa perjantaina.
NETANYAHU pyrkii löytämään tavan, millä syntynyt takalukko voitaisiin avata ilman, että kukaan kolmesta osapuolesta tuntisi tulleensa jyrätyksi yli. PA:n neuvottelija Saeb Erekat on Washingtonissa, jonne myös Netanyahun asettama pääneuvottelija Molcho lensi tapaamaan PA:n edustajia. Erekat toisti, ”ettei hän halua liittyä sionistileiriin hyväksymällä Israelin juutalaiseksi valtioksi”. Hän sanoi, etteivät aikarajat ole ehdottomia, vaan kahden tai kolmen viikon lisäaika USA:lle sopii heidän kuvioihinsa aivan hyvin.

NETANYAHU kieltäytyi ottamasta Knessetin puoluejohtajien laatimaa kirjelmää, jossa he vaativat Jonathan Pollardin välitöntä vapauttamista. Kirjelmä edustaa 109 Knessetin kansanedustajaa 120:stä, vain arabipuolueet puuttuvat. Naetanyahu esitti verukkeen, että hän on puhunut asiasta useaan kertaan Washingtonissa eikä tarvitse kirjeitä tuekseen. Toiseksi hän esitti, että oikea kohde kirjelmälle on USA:n lähetystö Tel Avivissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=194281

4. IAF saa pian asearsenaaliinsa sarjan uudenlaisia täsmäpommeja, kun USA:ssa Boeing yhtiön suunnittelema ja rakentama 113.5 kg:n pommi GRU-39 saapuu maahan. Ensimmäiset pommit asennetaan F-15I koneisiin, joiden siipien alle ja sivuihin asennetaan 20 pommia, mikä tekee koneesta lentävän tappajan. Pommin pituus on 175 sm. Vaikka siinä on räjähdettä vain 22.7 kg, sen tunkeutumiskyky maaperään vastaa 900 kg:n pommia, USA:n antamien tietojen mukaan ainakin 90 sm teräsbetonia. Se toimii kaikissa sääolosuhteissa ja sen kantomatka on 110 km esiin työntyvien siipien ansiosta. IAF aikoo ajanmukaistaa myös F-16I koneet, jotta nekin voidaan varustaa GRU-39 pommeilla.
Vanhat pommit varustetaan laser-ohjaukseen perustuvilla Joint Direct Attack Munition (JDAM) halpahintaisilla ohjauslaitteilla, mikä lisää niiden tehokkuutta ja osumatarkkuutta. JDAM käyttää hyväkseen GPS (Ground Position System) järjestelmää kohteen löytämiseksi.
GRU-39 pommisopimus maksaa 77 miljoonaa USD. (JP)

5. IRAN lähetti asiantuntijoitaan Libanoniin avustamaan Hizbullahin iskuvoiman rakentamiseksi. Kuwaitilaiselle Al-Siyasa lehdelle antamassaan haastattelussa Hizbullahin edustaja sanoi, että Iran antoi sille yhden hävittäjän, joka pystyy lentämään pitkälle ja kuljettamaan mukanaan maahyökkäysaseita, sekä ainakin kolme erilaista UAV-konetta. (miehittämätön tiedustelukone) Hän selitti, että nämä ovat osa ”yllätyksiä”, joita Hassan Nasrallah lupasi seuraan sodan aikana.

Koneet ja aseet on lähteen mukaan toimittanut Iranin vallankumouskaarti, joka lähetti tusinoittain asiantuntijoita varmistamaan koneitten saapumista sekä kouluttamaan Hizbullahin miehistöä niiden käyttämisessä. Uutisen mukaan projektilla on runsas Iranin antama rahoitus.
Läntisten lähteitten mukaan asiantuntijat pelkäävät, että lentoaseesta voi kehittyä merkittävä tekijä tulevissa Israelin ja Hizbullahin välisissä konflikteissa.
http://www.haaretz.com/news/international/report-iran-gave-hezbollah-uavs-attack-aircraft-1.323259

6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n entinen presidentti Bush sanoo, että Olmert pyysi häntä pommittamaan Syyriassa havaittu plutonium-laitos, mutta hän kieltäytyi siitä. IAEA voi päättää erikoistoimista Syyriaa vastaan siksi, että se kieltää sen tarkastajien pääsyn tuhotun laitoksen alueille lisänäytteiden ottamiseksi maaperästä.
- Israelin Knessetille tehtiin lakiesitys, jolla lyhennettäisiin 3 vuoden jäähdyttelyaikaa 18 kuukauteen tärkeästä IDF:n virasta vapautumisen jälkeen. Lakia kutsutaan nimellä ”Ashkenazi-laki”, koska IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi olisi ensimmäinen, joka voisi hyötyä siitä. Esityksellä ei taida olla tarpeeksi kannatusta. (JP)
- Sotilaat ja poliisit kävivät tuhoamassa laittomasti rakennetun moskeijan Rahatin beduiinikaupungissa aikaisin aamulla. Satoja beduiineja osallistui mielenosoitus-tilaisuuksiin tuhoamista vastaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980592,00.html
- Israel luovuttanee Libanonin rajalla sijaitsevan Ghajarin kylän Israelin puolen lähiaikoina YK:lle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3980625,00.html
- IDF sallii YK:n UNRWA:n virkailijoitten kantaa puoliautomaattiaseita Gazassa turvallisuutensa vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140486
- IAF:n koneet tekivät kaksi ohjusiskua Gazan kaistan eteläosaan vastauksena sieltä ammuttuun Kassam-rakettiin. Palestiinalaiset sanovat, että yksi ihminen haavoittui iskuissa, jotka kohdistuivat hylättyyn tunneliin ja aukealle pellolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140484
- Haredim-asuun pukeutuneet arabit yrittivät murtautua juutalaisiin koteihin Kiryat Moshen lähiössä perjantai-iltana. Murtoihin osallistui kaksi arabia kolmannen odottaessa läheisellä hautausmaalla. Kaikki kolme jäivät poliisin haaviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/140480
- Veden kulutusta voidaan oleellisesti vähentää hyödyntämällä Australiassa tehtyä keksintöä, jossa WC:n jäteveteen asetettu pieni sininen kuutio, jossa on virtsaa hajottavia bakteereita, vähentää veden kulutusta 5 %. WC-istuin voidaan tyhjentää virtsasta ilman haittavaikutuksia kerran päivässä, kerrotaan uutisessa. (JP)
- Teatterinäyttelijät, joihin on liittynyt yksi näytelmäkirjoittaja, kieltäytyvät esiintymästä maanantaina valmistuvassa Arielin teatterissa. Kirjailija sanoo nostavansa syytteen teatteria vastaan, joka esittää hänen kirjoittamiaan näytelmiä Arielissa. Monen-sorttisia juutalaisia mahtuu tähän pieneen maahan. Nuo näyttelijät saavat lisäksi valtion tukea, mikä edelleen mutkistaa tilannetta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=194311
- Senaattori Lindsey Graham´, Rep. S.Caroline, esittää, että USA tuhoaa Iranin lento- ja merivoimat sekä antaa ratkaisevan iskun vallankumousarmeijan joukoille. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=194304