Friday, October 01, 2010

PERJANTAI 01.10.10

1.Obaman hallituksen taholta kielletään, että se olisi antanut lupauksia useista eduista,
jos Israel suostuu jatkamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakennuskieltoa vielä kahden kuukauden ajan. Torstaina julkisuuteen päästetyn tiedon mukaan Obama lähetti Netanyahulle kirjeen, jossa hän lupasi USA:n tukevan IDF:n joukkojen valvontaa Jordanjoen-laaksossa, hyväksyä Israelin turvallisuusvaatimukset mukaan lukien aseitten salakuljetuksen estäminen PA.n alueille sekä terroristien soluttautuminen Israelin puolelle. Lisäksi kirjeessä luvattiin yhteistyötä turvallisuuskysymyksissä sekä lisätä 3 miljardin apupakettia Israelin puolustuskyvyn nostamiseksi. Kirjeessä luvattiin taivuttaa Israel ja arabimaat keskusteluun alueellisesta turvallisuusarkkitehtuurista Iranin aiheuttama uhan alla. Yksi lupaus oli, että USA estää veto-oikeudellaan Israelille epäedulliset julkilausumat YK:ssa ja sen elimissä.
Kirjeestä kertoi julkisuudessa David Makovsky Washingtonin Lähi Idän politiikan Instituutista.

Obaman hallitus ei halua kommentoida asiaa eikä Netanyahun kanslia myöskään anna julkista kommenttia. Obaman hallituksen edustaja vihjaili, että tällaisia ”täkyjä” on voitu suunnitella tarjottaviksi Netanyahulle, mutta ettei ole aika julkistaa niitä, koska keskustelut kiellon jatkamisesta ovat kesken.
Israelin poliitikot uskovat, että kirje on lähetetty Netanyahulle, joka on hylännyt Obaman tarjouksen. Varsinkin Kadiman parista Netanyhaua syytetään ”Israelin oikeiston hyväksi tehdystä kansallisesta halvaannuttamisesta hylättyään Obaman ennen kuulumattoman edullisen tarjouksen Israelin kansan ja sen turvallisuuden kustannuksella”.
Toinen Kadiman edustaja syyttää Netanyahua ahtaasta poliittisesta pelistä.
Olkoon totuus mikä tahansa, Mitchell kielsi tällaisen kirjeen olemassa olon. Toiseksi on todella sääli, että kysymys Israelin turvallisuudesta ja tulevaisuudesta on pudonnut huutokauppatasolle, jossa panoksia nostetaan tarpeen mukaan.
Likudin parissa Netanyahua kehotettiin odottamaan USA:n seuraavaa presidenttiä, joka valitaan sen jälkeen, kun Obama on äänestetty ulos, ja joka ei painosta Israelia.

PA uudisti vaatimuksensa rakennuskiellon jatkamiseksi. Mitchell neuvotteli PA:n johdon kanssa torstaina kahden tunnin ajan. Erekat kutsui keskusteluja kaiken kattaviksi.
”Israelin hallitus pitää käsissään avainta keskustelujen jatkamiseksi. Olemme toistamiseen pyytäneet Israelin hallitusta keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen, myös luonnollisen kasvun osalta, jotta rauhanprosessi saisi ansaitsemansa mahdollisuuden. Toivomme USA:n hallituksen ja kansainvälisen yhteisön pystyvän painostamaan Israelia täyttämään sille asetetut velvoitteet, varsinkin ”setlementtien” rakentamisen osalta.”
MITCHELL sanoi Abbasin tapaamisen jälkeen, että Washington on entistä päättävämpi pyrkimyksissään rauhan saavuttamiseksi. ”Jatkamme ponnisteluja yhteisen maaperän löytämiseksi, jossa suorat keskustelut voivat jatkua tavalla, jotka toivoaksemme johtavat kahden valtion ratkaisuun Obaman näyn mukaisesti kestävän rauhan savuttamiseksi Lähi Idässä, mikä on ponnistelujemme ensisijainen päämäärä. Tämä tarkoittaa kahden valtion ratkaisun löytämistä palestiinalaisten ja Israelin välillä molempien kansojen turvallisuuden ja hyvinvoinnin hyväksi.”
Pääministeri Netanyahu toisti omaa päättäväisyyttään jatkaa rauhankeskusteluja PA:n kanssa rauhansopimuksen solmimiseksi monista vaikeuksista huolimatta.
Myös EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton esitti toimistovirkailijan ymmärryksellä oman kehotuksensa rakennuskiellon jatkamiseksi keskustelujen pelastamiseksi.
Mitchell ja Ashton tapaavat Netanyahun Kesareassa tavattuaan ensin Abbasin voidakseen vaikuttaa vielä kerran rakennuskiellon jatkamisen puolesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189833

2. ARABILIITON edustaja Ahmed Eissa kertoi AFP:n journalistille, että arabiliitto siirtää maanantaiksi suunnitellun kokouksensa keskiviikkoon 06.10.2010. Tämän tarkoituksena on antaa Abbasille aikaa jatkaa keskusteluja asiasta. Arabiliiton toisen edustajan mukaan, joka ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden vuoksi, sanoo siirron johtuneen siitä, että arabimaat eivät ole vielä löytäneet yhteistä linjaa, miten suhtautua nykyiseen tilanteeseen.
SAUDI ARABIAN ulkoministeri Saudi al-Feisal sanoo, että totuuden hetki on käsillä, ja että ”vaihtoehto rauhanprosessin jatkumiselle on liian pelottava edes kuviteltavaksi”. Hän vaati rakennuskiellon jatkamista, koska jatkuva rakentaminen ”setlementeissä” saa aikaan uusia tosiasioita maankamaralla, mitkä saattavat neuvottelut tarkoituksettomiksi.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa tinkimätöntä linjaansa vaatien rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ehtona keskusteluille.
Abbasin tapa kiertää päätöksen tekoa alkaa muistuttaa ilkikurista operettia, jossa esiintyjät esittävät merkityksettömiä repliikkejään, joita kukaan ei ota todesta.
Israelin tarkkailijat ovat yhä enemmän katsoneet Abbasin luotettavuuden menettävän loputkin uskottavuudestaan myös kansainvälisesti.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189767, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139808

3. PA:n antaman käskyn mukaan arabien työskentely juutalaisyhteisöissä ja -yhtiöissä on kielletty, jonka rikkomisesta joutuu vastaamaan sakon tai vankilantuomion muodossa. Tämä ei kuitenkaan estä satojen palestiinalaisten virtaamista viime viikolla alkaneille juutalaisten rakennustyömaille Juudeassa ja Samariassa. Arabirakentajat eivät mielellään puhu journalisteille, mutta sen he kertovat, että ”oma suu on lähempänä kuin PA:n kohtuuttomat ja rasistiset päätökset”. (rasismi-sana on oma lisäykseni)

Gush Etzionon alueneuvoston puheenjohtaja Shaul Goldstein kertoo, että arabityöntekijöitä uhataan viiden vuoden vankeudella, jos he menevät töihin juutalaisten rakennuksille lokakuun 1. päivän jälkeen. Hän sanoi, että todellinen yhteistoiminta alkaa ja toteutuu täällä, ja että rakentamisen jatkuminen on yhtä hyvin juutalaisten kuin arabien kiinnostuksen kohteena. Niiden jatkuminen hyödyntää molempia, mutta PA pyrkii poliittisen päämääränsä vuoksi sabotoimaan kaiken yhteistoiminnan. Kaikkein pahinta tässä on se, että Euroopan ja USA:n nykyinen ”lempilapsi” pääministeri Salaam Fayad on aktiivisesti mukana sabotoimassa kaikkia yhteistoiminnan muotoja ja polttamassa tuotteita, joita arabityöntekijät valmistavat juutalais-yhteisöissä.
Goldstein kertoi esimerkkinä, että Neve Danielin yhteisön järjestämään rakennustöiden aloittamisjuhlaan (barbeque) osallistui 80 arabityöntekijää ja 40 juutalaista asukasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3961637,00.html

4. KAIROSTA tulleiden tietojen mukaan arabiliitto harkitsee viedä Israelin kieltäytyminen rakennuskiellon jatkamiseksi Juudeassa ja Samariassa YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Tämä voi olla liiton viimeinen epätoivoinen yritys saada suorat rauhankeskustelut jatkumaan niiden tielle nousseen mitättömän esteen vuoksi. Raportissa vihjataan, että arabien halukkuuteen viedä asia turvallisuusneuvostoon vaikutti ulkoministeri Liebermanin YK:ssa pitämä puhe, jossa hän arvioi rauhankeskustelujen onnistumisen mahdollisuutta lähes olemattomaksi ja joka tapauksessa Israelille vahingolliseksi esittäen oman dramaattisen suunnitelmansa aluevaihdoista pakottamatta asukkaita muuttamaan kodeistaan. Vaikka Israelin poliittinen vasemmisto on tuominnut Liebermanin puheen kapinallisena ja vaativat hänen erottamistaan, sillä on myös kannattajansa, jotka ovat tajunneet Oslon sopimusten kohtalonomaiset seuraukset Israelille 1500 kuolinuhrin ja tuhansien eliniäkseen vammautuneiden muodossa. Eräs kommentaattori totesi, että presidentti Shimon Peres on yksi kuuluisimmista ulko-ministereistä, joka pääministerinsä selän takana neuvotteli Oslon sopimukset Beilinin kanssa Rabinin tietämättä ja asettamalla valmiit sopimukset hänen eteensä tavalla, jota Rabin ei voinut hylätä vaan alistui siihen.
Artikkelissa arvioidaan, että turvallisuusneuvoston päätöksellä tuskin on suurta merkitystä asian ratkaisemiseksi, mutta aikaa sillä voitetaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/arab-league-may-bring-settlement-freeze-debate-to-un-1.316513
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3962227,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni sanoo, ettei Kadima pelasta hallitusta Liebermanilta. (JP)
- Iran ilmoittaa, ettei Bushehrin ydinvoimalan aloittaminen johdu tietokoneviruksesta eivätkä sen tietokoneet ole saaneet tartuntaa. Voimalan alkamista on kuitenkin siirretty kahdella kuukaudella syytä ilmoittamatta. Elokuun 21. päivänä voimalan avajaisjuhlissa varapresidentti Ali Akbar Salehi ennusti, että voimalan uraanisauvojen asentaminen paikoilleen kestää pari viikkoa. Tämä venäläisten lopulta valmiiksi rakentama 1000 megawatin ydinvoimala alkaa tuottaa sähköä aikaisintaan 2011 alussa. Venäjä toimittaa voimalan polttoaineen ja Iran toimittaa käytetyt uraanisauvat sinne. Iran ilmoitti sunnuntaina, että stuxnet virus oli saastuttanut tuhansia yksityisten omistamia tietokoneita ja joitain Bushehrin henkilökunnan ATK-laitteita, mutta että Bushehrin tietokoneet ovat puhtaat.
- Israelin Saksassa valmistamat sukellusveneet eivät saa enää tehdä sukelluskokeita Norjan edustalla. Israelin merivoimat saavat yhden huippuun kehitetyn Dolphin veneen 2011 alussa Howaldswerke Deutsche Werft (HDW) rakennustelakalta Kielissä. Sen sisaralus valmistuu 2012.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-bound-submarines-banned-from-testing-in-norway-s-waters-1.316518
- Israelin arabit julistivat yleislakon lokakuun 2000 murhenäytelmän muistoksi, jolloin Israelin poliisi ampui 13 mieltään osoittavaa arabia. http://www.haaretz.com/news/national/israeli-arabs-declare-general-strike-in-memory-of-13-killed-in-october-2000-riots-1.316594
- PA:n hiilivoimalat ovat saastuttaneet ilman Israelin puolella aitaa, mutta tilanteeseen luvataan korjaus uusien voimaloiden mukana. http://www.haaretz.com/print-edition/news/polluting-palestinian-charcoal-wafting-west-of-the-green-line-1.316525
- Dubain poliisipäällikkö syyttää, että Mossad on häntä vastaan tehtyjen uhkausten takana, joissa häntä kehotetaan katsomaan taakseen puhuessaan Hamas-johtajan murhasta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dubai-police-chief-says-mossad-behind-death-threats-1.316449
- Obaman neuvonantaja, kansliapäällikkö Emanuel Rahm aikoo jättää työpaikkansa tänään. Häntä seurannee David Axelrod. Onkohan niin, että rotat jättävät ajoissa tuomitun laivan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139833
- Gilad Shalitin vanhempi veli antoi kirjeen Punaiselle Ristille toimitettavaksi veljelleen Giladille, jota Hamas on pitänyt panttivankinaan epäinhimillisissä oloissa kesäkuun 16. päivästä 2006 lähtien eikä salli kenenkään vierailla hänen luonaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139822

Wednesday, September 29, 2010

KESKIVIIKKO 29.09.10

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman esitteli YK.n yleiskokouksessa eilen oman käsityksensä rauhanprosessista ja sen mahdollisuuksista. Hänen näkemyksensä poikkeaa pääministeri Netanyahun käsityksistä ja odotuksista, joskin yhtäläisyyttäkin esiintyy. .
LIEBERMAN esitteli YK:n yleiskokouksessa Israelissa tunnetut teesinsä, joka kaikista syytöksistä ja puheen ajoituksesta huolimatta sai runsaat aplodit puheen kuulijoilta.

LIEBERMANIN lähtökohtana on toteamus, etteivät palestiinalaiset ole valmiit rauhaan Israelin kanssa. Siksi hän kehottaa sopimaan pitkäaikaisesta siirtymäajan sopimuksesta, jolla suhteet järjestellään odoteltaessa uuden sukupolven nousemista uusin ajatuksin. Hän vakuutti, ettei hän tarkoita väestön vaan rajojen siirtoa siten, että Israelin arabikaupungit liitetään PA:n hallintaan ja juutalaiskaupungit vihreän linjan itäpuolella liitetään Israeliin. Hän esitteli esimerkkejä vastaavista toimista maailmalla: Itä Timor, entinen Jugoslavia, ja Tsekkoslovakia. Hän tähdensi tarkoittavansa, että kansa muodostaa valtion siellä, missä se asuu.

LIEBERMAN pyrki oikaisemaan väärinkäsityksiä, miksi Israelin ja PA:n välinen konflikti on kestänyt Oslon sopimuksista huolimatta jo 17 vuotta. Hän sanoi 90 % sodista ja sodan uhreista II maailmansodan jälkeen johtuneen muslimien tai muslimivaltioitten keskeisistä konflikteista. Jordania miehitti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 halliten niitä 1967 sotaan saakka, eikä kukaan puhunut Palestiinan valtion perustamisesta sinä aikana. Tämänkin luulisi todistavan, ettei kysymys ole ”setlementeistä” tai ”setlereistä”, vaan arabien sisäisistä erimielisyyksistä.
Edelleen hän totesi, että Israel solmi rauhan Egyptin ja Jordanian kanssa ”setlementeistä” huolimatta, ja 21 hyvinvoipaa juutalaisyhteisöä tuhottiin ja lähes 10 000 juutalaista asukasta pakkosiirrettiin Gazasta ja Samarian osista, jonka tuloksena saatiin Hamasin terrorihallitus ja tuhansien rakettien iskut juutalaiskaupunkeihin kuten Sderot Israelin alueella.

LIEBERMAN totesi, että syytökset, joitten mukaan konflikti Iranissa on seurausta selvittämättömästä tilanteesta Israelin ja PA:n välillä, mikä estää myös yhtenäisen kansainvälisen Iranin vastaisen rintaman muodostamiseksi, ei ole vain väärä vaan myös vastuuton. Hän esitteli, että samalla mitalla mitaten konflikti Pohjois-Koreassa, Sudanissa ja Afganistanissa on seurausta Israelin ja PA:n välisestä ongelmasta, mikä on mahdoton rinnastus.
HÄN totesi, ettei Iran tarvitse terrorijärjestöjä kuten Hamas, Islamic Jihad ja Hizbullah, mutta ne eivät eläisi ilman Iranin tukea. Näiden valtuuttamiensa edustajien kautta Iran pystyy tehokkaasti estämään rauhanponnistelut Lähi Idässä. Siksi Iranin kysymys täytyy pystyä ratkaisemaan ennen kuin pysyvä rauhantila on mahdollinen Lähi Idässä.
HÄN viittasi tunnepitoisiin kysymyksiin kuten Jerusalem ja sen pyhät paikat, joista sopiminen niihin liittyvien syvien tunnelatausten vuoksi vaatii aikaa ja huolellista harkintaa. Hän totesi, että osapuolten välisen täydellisen luottamuspulan vuoksi niiden ratkaiseminen kuten myös Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona ei ole mahdollista lyhyen ajan puitteissa, minkä johdosta pitkäaikainen tilapäissopimus on tarpeellinen.
LIEBERMANIN puhetta seurannut apulaisulkoministeri Danny Ayalon kehui puhetta sanoen sen olleen ”yhden parhaista kuulemistaan, täynnä näkemystä, viisautta ja rohkeutta”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189573, http://newstopics.jpost.com/topic/Peace_Talks_2010

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu kiirehti Liebermanin puheen jälkeen sanoutumaan irti siitä
todeten, ettei sitä oltu koordinoitu hänen kanssaan eikä se siten vastaa hänen käsityksiään. Pääministerin kansliasta tähdennettiin, että pääministeri yksin määrittelee valtion kannan ja hän johtaa rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa. Sen mukaan hallitus käsittelee useita esiin nousseita näkökohtia, mutta ettei se ole tehnyt sitovia päätöksiä asiasta. Edelleen pääministerin kanslian mukaan ministerit usein esittävät erilaisia käsityksiä esillä olevista kysymyksistä, joskus aiheuttaen päänsärkyä pääministerille, mutta se kuuluu hallintotapaan.

PÄÄMINISTERIN kanslian tyynnyttelevistä lausunnoista huolimatta niiden taustalla on havaittavissa tietty suuttumus Liebermnille, että hän esitteli teesinsä aikana, jolloin suorien keskustelujen jatkuminen on vaakalaudalla. Abbas ilmoitti viimeksi eilen, että hän kävelee ulos keskusteluista Netanyahun kanssa, ellei rakennuskieltoa jatketa Juudeassa ja Samariassa. Kansliasta kuitenkin todetaan, ettei sillä ole mahdollisuuksia kärjistää tilannetta Liebermanin ja hänen edustamansa puolueen Israel Beitenu kanssa hallitusyhteistyön jatkumiseksi. Netanyahu on todella kahden tulen välissä, sillä Labour-puolue uhkaa erota hallituksesta, elleivät rauhankeskustelut jatku.

LIEBERMAN puolusti puhettaan selittäen yksityiskohtaisesti, että hänen kantansa kysymykseen rauhasta on kaikkien tiedossa. Hän hyökkäsi varsinkin puolustusministeri Ehud Barakia vastaan, joka syytti Liebermanin esitelleen YK:n puheessaan näkökohtia, jotka eivät ole hallituksen politiikan mukaisia. Lieberman totesi, että edellisellä viikolla Barak esitti Jerusalemin jakamista, eikä kukaan syyttänyt häntä poikkeamisesta hallituksen politiikasta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189603

3. HAMAS-JOHTAJA Mahmoud Zahar selvitteli Gazan yliopiston opiskelijoille pitämässään luennossa, että Jasser Arafat henkilökohtaisesti kehotti Hamasia aloittamaan terrori-iskut israelilaisia vastaan vuoden 2000 Camp David huippukokouksen epäonnistuttua.
”Presidentti Arafat antoi ohjeet Hamasille tehdä lukuisia sotilaallisia operaatioita juutalaisen valtion sisällä todettuaan, että hänen neuvottelunsa Israelin hallituksen kanssa olivat epäonnistuneet”, hän kertoi Gazassa pitämässään luennossa.
Zahar ei selvittänyt lähemmin, miten ja mihin aikaan Arafat antoi kehotuksensa ”sotilaallisiin operaatioihin”, joista useimmat olivat itsemurhaiskuja israelilaisia siviilejä vastaan. Hän kuitenkin tähdensi, että ne aloitettiin Camp Davidin keskustelujen epäonnistuttua.

TÄMÄ on ensimmäinen kerta, kun Hamasin johtaja tunnustaa, että Arafat antoi sille kehotuksen aloittaa terrori-iskut Israelissa. Tähän saakka on uskottu, että hän kehotti vain Fatahin ”sotilaallisia elimiä” aloittamaan väkivaltaisuudet. Useiden todisteiden mukaan Arafat komensi Fatahin alajärjestön Al-Aksa Marttyyrien Prikaatit aloittamaan terrori-iskut havaittuaan, ettei silloinen Barakin johtama hallitus täyttänyt kaikkia hänen vaatimuksiaan.
ZAHAR väitti luennossaan, että Arafat teki suurimman virheensä aloittaessaan keskustelut Israelin kanssa, ja sen vuoksi hänet teloitettiin. Hän esitti vaatimuksen Mahmoud Abbasille vetäytyä välittömästi pois neuvotteluista Israelin kanssa. Hän väitti edelleen, että PA:n yhteistoiminnan vuoksi IDF:n kanssa joukko Hamasin turvallisuusmiehiä on eliminoitu.
Zahar totesi, että Hamasilla on entistä paremmat mahdollisuudet hankkia aseistusta seuraavien taistelujen valmistelemiseksi. Toiseksi hän sanoi kasvavan joukon palestiinalaisnuoria todenneen, että aseellinen taistelu on ainoa tapa hoitaa asioita Israelin kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189574

4. KORKEIN OIKEUS vahvisti alemman oikeuden tekemän päätöksen jonka mukaan 10 dunamin maapala Nablus-kadun länsipuolella kuuluu juutalaisille heidän esittämiensä dokumenttien mukaan. Aiempi oikeuskäsittely vahvisti kadun itäpuolella olevan kolmen tontinomistusoikeuden juutalaisille ns. Shimon HaTzadik kadulla, jonka omistuksesta syntyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet viikosta toiseen. Niiden kiihottajina ja johtajina toimivat Israelin ja ulkomaiset vasemmistolaiset ja anarkistit, jotka vastustavat juutalaisten laillisia oikeuksia maahan ja kiinteistöihin, jotka he menettivät Jordanian miehitettyä alueet ja karkotettua kaikki juutalaiset. Alue sijaitsee Sheikh Jarrah lähiössä Jerusalemin itäosassa.
Korkeimmalle oikeudelle esittämiensä dokumenttien mukaan juutalaiset saivat 10 dunamin alueen haltuunsa maakaupalla 1892.
Alueella asuu n. 30 arabiperhettä, joitten muuttaminen alkanee heidän vuokrasopimustensa päättyessä syyskuun 30. päivänä. Heitä tuskin häädetään asunnoistaan välittömästi, mutta epätietoisuus tulevasta painaa raskaana heidän yllään. Alueen omistaja sanoo aloittavansa rakentamisen alueella saatuaan ensin suunnitelmansa hyväksytettyä eri asteissa, mikä voi vielä kuukausia tai vuosia Israelin byrokratian rattaissa. Ensimmäiset asukkaat saivat muutto-määräyksensä pari kuukautta sitten. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189577

5. ENGLANNIN turvallisuusviranomaiset kertoivat anonyymisti asian arkaluonteisuuden vuoksi, että he ovat paljastaneet todennäköisen terrorisuunnitelman, jonka mukaan iskuja suoritettaisiin Lontoossa ja Pariisissa ja ehkä myös Berliinissä. Pariisin Eiffel-torni on jouduttu tyhjentämään kahdesti turisteista tuntemattoman puhelinsoittajan kerrottua, että torni on miinoitettu. Etsinnöissä ei 324 metriä korkeasta tornista löydetty mitään poikkeavaa.
Terrorisuunnitelman laatija on luultavasti Al-Qaidan Pohjois-Afrikan osasto, joka haluaa iskeä Ranskan runsaasti asutuille alueille. Varoitus annettiin sen jälkeen, kun todettiin, että Al-Qaida Islamic Maghreb (AQIM) oli siepannut syyskuun 16. päivänä viisi ranskalaista ja kaksi afrikkalaista Nigerin pohjoisosassa. Ranskan parlamentti äänesti ”burga-tyyppisen” asusteen käyttämiskiellosta julkisuudessa, minkä johdosta Maghreb antoi varoituksia vastatoimista.
Edellinen varoitus iskusta Eiffel-tornia vastaan annettiin 14. syyskuuta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189607

6. UUTISOTSIKOITA
- Shaul Mofaza sanoo, että Kadima voisi liittyä hallitukseen otollisissa olosuhteissa. Puheenjohtaja Livnin kanta on kielteinen, hän sanoo puolueen kannattavan hallituksen rauhansuunnitelmia sen ulkopuolelta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189578
- Pääministeri sanoo osallistuvansa Pariisin huippukokoukseen, jonne presidentti Sarcozy kutsui Abbasin, Netanyahun sekä Egyptin presidentti Mubarakin. Abbas ei ole kertonut osallistumisestaan, hän odottaa maanantaina pidettävän arabiliiton kokouksen päätöstä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189575
- Vuoden sisällä muutamat alueet saavat bussipysäkeilleen aurinkokennojen voimalla toimivat digitaalitaulut, joissa kerrotaan bussin tuloaika. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189586
- Naiset protestoivat Mea Shearimissa toteutettavaa järjestelmää, joissa naiset ja miehet kulkevat omalla jalkakäytävällään. Naisjärjestöjen protestimarssi toteutetaan tänään Shimhat HaTorah juhlan aattona, jolloin järjestetään Jerusalemissa perinteinen marssikulkue historiallisine ja perinteisine laitteineen ja tunnuksineen. Poliisi varoittaa marssijoita menemästä liian lähelle Kikar Hashabbat aukiota, josta Mea Shearim alkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189585
- Amnesty International kehottaa kansainvälistä rikosoikeutta (ICC) aloittamaan oikeustoimet sotarikoksista epäiltyjä IDF:n upseereita ja poliittisia johtajia vastaan Gazan cast lead sodan aikana. PA on antanut Amnesty Internationalille oikeuden toimia syyttäjänä sen asemesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189595
- Iran alkaa olla toivoton sen teollisuutta raatelevan Styxnet malworm viruksen kanssa, koska se ei vain leviä vaan muuttaa muotoaan. Iranin viranomaiset ovat pyytäneet ulkomaisia asiantuntijoita avustamaan viruksen nitistämiseksi. Viranomaiset uskovat, että virusta ohjaillaan ulkopuolelta ja että sen asettajilla on mahdollisuus rajoittaa sen toimintaa ja poistaa kokonaan niin halutessaan. http://www.debka.com/article/9050/
- Terrorinuhrien järjestön Almagor johtaja Meir Indor oli palaamassa vaimonsa ajamassa autossa Öljyvuorelta perinteisestä Hoshanah Raba aikaisin keskiviikko-aamuna. Heidän autonsa jäi liikenneruuhkaan, ja arabeja täynnä oleva auto kiilasi heidän eteensä. Varoituksetta joukko arabeja hyökkäsi heidän autonsa kimppuun metalli- ja puukartuin varustettuina alkaen hakata sitä tuhoten sen korjauskelvottomaksi. Meir Indorin vaimo pystyi jatkamaan ajoaan selvittyään hyökkäyksestä ja ajoi suoraan sairaalaan, jossa hänen miehensä päähän saamia haavoja hoidettiin. Hyökkäykseen osallistui poikia läheisestä Al Tur koulusta, joka on Israelin opetusministeriön valvonnassa. Tämä on herättänyt kysymyksen, miten oppilaita Al-Tus koulussa opetetaan Israelin kustannuksella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139821
- EL AL esti YK:n Siinain joukoille tarkoitettujen maamiinojen lastaamisen matkustajakoneeseensa Toronton Prearson kentällä Kanadassa. YK:n edustaja väittää, että miinat olivat harjoitusmiinoja ilman räjähteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139809

Tuesday, September 28, 2010

TIISTAI 28.09.10

1. RAUHANKESKUSTELUISSA – jos suoria keskusteluja Israelin ja PA:n välillä voidaan
kutsua noin ylevällä nimellä – on meneillään aikalisä, jos sallitaan tällainen urheilutermi tässä yhteydessä. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen alias Mahmoud Abbas mutustelee asiaa yrittäen kerätä kaikki mahdolliset irtopisteet, mitä siitä vielä voidaan kiskoa. Hänen ilmiselvä tarkoituksensa on saada näyttämään, että se on Israel joka estää keskustelujen jatkumista kieltäytyessään suostumasta hänen vaatimuksiinsa – ja saada maailma uskomaan, että asia on näin. Tätä hän selvitti YK:ssa ja Amerikan juutalaisjohtajien aterian yhteydessä ja edelleen Pariisissa, jossa hän löysikin yllättävän otollisen maaperän. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, jonka oma asema keikkuu kuin kiikkulauta, julisti naama osaaottavissa kurtuissa, että ”setlementit ovat laittomia ja ne täytyy poistaa”, niin juutalaista sukujuurta kuin hän väittääkin olevansa.
Toisaalta eipähän se juutalaisuus estä myymästä perintöoikeuttaan – itse asiassa Abrahamille aikoinaan luvatun ja Jaakobin heimolle annetun Israelin maan voi myydä vain juutalainen, sillä se on hänen perintömaansa. Esau myi perintöosansa Jaakobille aikoinaan lautasellisesta linssikeittoa, aikamme Esaut luopuvat siitä saamatta mitään vastineeksi.

ABU MAZENIN vaatimuksena on saada 100 % maasta, jonka Israel vapautti Jordanialta 1967 kuuden päivän puolustussodassa arabiarmeijoiden pyrkiessä tuhoamaan koko nuoren valtion. Kokonaissuunnitelmansa mukaan Abu Mazen toteuttaa PLO:n hyväksymää vaiheittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi, jonka Jasser Arafat aikoinaan suunnitteli.
Israelin pääministerit ja hallitukset ovat enemmän tai vähemmän auliisti hyväksyneet tämän vaatimuksen huomioimatta, mihin tällä pyritään. He ovat kuitenkin olosuhteitten pakottamina vaatineet suurten juutalaisyhteisöjen liittämistä Israelin alueisiin, mutta ovat tarjonneet maata niiden ”korvaukseksi” Israelin maasta, esim. Gazaan alueen itäpuolelta. Ulkoministeri Lieberman esittää omaa suunnitelmaansa, jolla vaihdettaisiin Israelin arabikaupunkeja juutalaisyhteisöihin turvallisuusaidan itäpuolella. Täten vältyttäisiin asukkaitten karkottamiselta kodeistaan, mutta Israelin arabit eivät halua joutua arabihallituksen alaisuuteen.

Jos Israel luovuttaa Juudean ja Samarian kukkulat, vuoret, rinteet ja purolaaksot tuolle palestiinalaisiksi kutsutulle sekakansalle, mitä se saa sitä vastaan? Vain paperinpalan, jolla ei ole enempää arvoa kuin paperilla, jolle se on kirjoitettu. Arafat aikoinaan julisti jo maanpaossa Tunisiassa ollessaan, että on hyvä saada edes pieni maapala läheltä Israelia tai vielä parempi sen keskeltä, josta taistelua voidaan jatkaa. Hän viittasi Muhammedin tekemään sopimukseen Mekkan hallitsijoitten kanssa, jonka hän - saatuaan tarpeeksi vahvan armeijan - ilman tunnontuskia rikkoi hyökäten Mekkaan ja alistaen sen valtansa alle. Tämän esimerkin mukaisesti sopimukset Israelin kanssa ovat rikottavissa koska vain, mutta Abbas vaatii, että Israelin tulee toteuttaa kaikki aiemmissa sopimuksissa sille asetetut velvoitteet ilman, että hän itse katsoo olevansa sidottu omiin velvoitteisiinsa.
Tätä farssia seuratessa ei voi välttyä päätelmältä, että jonkun suhteellisuustaju ja realiteettien havaitsemiskyky ontuu pahasti. Pääministerin tapa julistaa olevansa valmis keskusteluihin Abbasin kanssa missä ja milloin vain ilman ehtoja ei ainakaan vahvista hänen asemaansa.

2. SEURAAVAKSI lyhyt esittely rauhankeskustelujen tämän hetken tilanteesta Israelissa.
Pääministeri Netanyahu ei ole kommentoinut millään tavalla eilen päättynyttä rakennus-kieltoa. Hän vain pyysi, että hillittäisiin voitonjuhlallisuuksia, ettei ärsytettäisi arabeja liikaa. Hänen tunnustuksekseen on luettava, että hän kesti paineet, eikä suostunut jatkamaan rakennuskieltoa. USA:n ulkoministeriön taholta ilmoitetaan syvä pettymys, ettei kieltoa jatkettu. USA:n lähettiläs George Mitchell matkustanee Israeliin esittämään Obaman valittelut. USA:n kongressin 87 jäsentä lähetti kirjeen Obamalle, jossa he sanovat tukevansa kuun alussa alkaneita neuvotteluja ja antoivat tunnustusta Netanyhaulle, ettei hän keskeyttänyt keskusteluja Abbasin kanssa neljän israelilaisen murhasta ja kahden haavoittamisesta huolimatta. Kirjeessä todettiin - lievänä moitteena Abbasille, - ettei ole sopivaa kummankaan osapuolen esittää toistuvia uhkauksia keskeyttää neuvottelut.

EUROOPASSA Englannin ulkoministeri William Hague sanoi olevansa pettynyt Israeliin. EU:n ilmaan asioitten johtaja Catherine Ashton sanoi YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin tavoin, että Israelin hallitus toimi epätyydyttävästi antaessaan rakentamisen alkaa Juudeassa ja Samariassa. Ashton sanoi EU:n kannan olevan, että ”setlementit” Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia ”kansainvälisen lain” mukaan ja kehotti osapuolia käyttäytymään vastuuntuntoisesti. Tässä on ainakin yksi, jossa palestiinalaisten aivopesu ei ole mennyt hukkaan, niin yksioikoisesti hän laukoo tuomioitaan. Samaa teemaa esitti YK:n pääsihteerikin. Hän veti tuekseen ”tiekartan”, jonka esittämiä velvoitteita hän vaati Israelia toteuttamaan edes viittaamatta palestiinalaisia koskeviin velvoitteisiin. Myös hän kutsui juutalaista rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, laittomaksi ”kansainvälisen lain” mukaan. Eikö juutalaisilla ole lainopin tuntijoita, jotka pystyisivät tyhjentävästi selvittämään Juudean ja Samarian kuten myös Gazan ja Golanin aseman kansainvälisen lain mukaan? Miksi tämä asia on jätetty PA:n ja kaikenlaisten poropeukaloiden käsiin?

Ulkoministeri Avigdor Lieberman kävi esittämässä Israelin puheenvuoron YK:n kateederilta. Hän tapasi samassa yhteydessä New Yorkissa pääsihteeri Ban ki-Moonin. Hän sanoo selittäneensä pääsihteerille, että 10 kuukauden moratorium oli palestiinalaisten mielestä ilkeä juoni, ja nyt siitä on kehittynyt kaiken keskipiste. PA:lla oli 10 kuukautta aikaa aloittaa keskustelut Israelin kanssa, minkä he tuhrasivat joutavaan näpertelyyn. ”Palestiinalaiset eivät koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta jättää käyttämättä tilaisuutta”, kuten Abba Eban totesi. (The Palestinians never miss an opportunity to miss an opportunity).

ARABILIITTO käsitellee rauhankeskustelujen tilannetta kokouksessaan neljäs lokakuuta. Abbas sanoo odottavansa sen päätöstä asiassa, eikä halua sitoutua mihinkään ennen sitä.
Mitchell saapunee Israeliin tänään yrittäen vielä kuroa umpeen parantumatonta haavaa ja pelastamaan, mitä on vielä pelastettavissa. Lieneekö edessä ”pakkoliitto” Abbasin ja Netanyahun välillä, toinen osapuoli ainakin on enemmän kuin innokas, toinen vastustelee ja epäröi, jos vaikka löytyisi toinen vielä houkuttelevampi kosiskeilja.
TARKKAILIJAT uskovat, että arabiliitto kannattaa esitystä, jonka Abbas tekee. Ei taida olla kovin korkealla odotukset enempää kuin kiinnostuskaan arabien keskuudessa. Lieberman kehottikin arabiliittoa keskittymään omiin ongelmiinsa joita riittää: ”Taistelut radikaalien islaminryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä Irakissa, Jemenissä, Sudanissa, Algeriassa ja Tunisiassa”, hän luetteli. ”Köyhyys ja toivottomuus noissa maissa huutaa taivaaseen, mutta sen sijaan, että pyrkisivät ratkomaan omia ongelmiaan, arabiliiton johtajat pakenevat niitä syyttäen Israelia kaikista heidän ongelmistaan. Keskustelujen sijasta ne kiihottavat ihmismassoja juutalaisia vastaan.” Hän vakuutti Israelin tyytyvän järkevään sopimukseen. Lieberman tapaa USA:n matkansa aikana Kreikan, Bulgarian, Itävallan, Naurun, Kyproksen ja liettuan ulkoministerit. Jotkut maat sentään haluavat ylläpitää suhteita Israelin kanssa.

ABU MAZEN selvitteli ajatuksiaan Sarcozyn tapaamisen jälkeen todeten, ettei PA aio rynnätä minnekään vaan odottaa arabiliiton päätöstä ja antaa sen jälkeen tiedonannon PA:n asemasta. Hän kummasteli, miksi Israel ei voisi jatkaa moratoriumia 3-4 kuukautta unohtaen, että hän tuhrasi 10 kuukautta tekemättä asialle yhtään mitään. Hän selvästi haluaa vain kuluttaa aikaa odottaessaan, mihin suuntaan maailma pyllähtää. Toisaalta hän totesi, että USA:n nykyisen presidentin aiemmasta täysin poikkeava politiikka antaa erinomaisen tilaisuuden saavuttaa rauhansopimus, joskin ”jotkut ryhmät aiheuttavat ongelmia”.
PA:n vaikutusvaltaiset edustajat Nabil Abu Rudeinah ja Yasser Abed Rabbo toistivat PA:n tunnetut vaatimukset, joista ei tingitä, joista rakennuskielto on keskeisin. He vakuuttavat, että epäonnistumisesta keskustelujen jatkamiseksi Israel kantaa täyden vastuun unohtaen, että asiassa on kaksi osapuolta. Fatahin korkea vaikuttaja ja entinen ministeri Sufyan Abu Zaida kehotti Abbasia poistumaan neuvotteluista, ettei ”toistaisi aiempia virheitä neuvotella samaan aikaan kuin raivaustraktorit möyryävät palestiinalaisten maaperällä.”
JP:n haastattelemat palestiinalaiset työntekijät sanoivat olevansa kiitollisia, että heillä on nyt työtä juutalaisten rakennustyömailla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189491

3. UUTISOTSIKOITA
- Hebronin kukkuloilla terroristien ampumaksi joutunut nainen, joka synnytti keisarileikkauksella terveen poikalapsen, joutui kestämään toisen leikkauksen, jolla hoidettiin hänen luodin repimä jalkansa. (JP)
- Kyprokselta Gazaan matkalla olleesta Irene aluksesta ilmoitettiin, että alus on nyt Israelin laivaston merisotilaitten ohjauksessa ja matkalla Ashdodiin. Sotilaitten nouseminen alukseen sujui välikohtauksetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139805

- Israelin ilmavoimat ovat varautumassa tilanteeseen, jossa sen lentokentät joutuvat keskitetyn ohjushyökkäyksen kohteiksi. Hatzorin kentällä on pidetty 25 harjoitusta vuoden aikana. Niissä harjoitellaan tilanteen hallitsemista silloinkin, kun kiitoradat, asuinkorttelit ja lentokonehallit ovat hyökkäyksen kohteina. Harjoituksissa todettiin, että kentät pystyvät toimimaan vaikka niitä pahoin runneltaisiinkin. Yksi vaikeus havaittiin siitä, ettei kentällä ollut tarpeeksi traktorinkuljettajia, joita tarvitaan pommitusjälkien korjaamiseen tai ohjusten ja pommien siirtämiseksi koneisiin. Tämän vuoksi kymmeniä sotilaita koulutettiin näihin tehtäviin. (JP)
- Sheikh Jarrah lähiössä tavallisesti mellakoivat Israelin vasemmistolaiset menivät joukolla Jerusalemin kaupungin pystyttämän succan, lehtimajan, läheisyyteen pyrkien häiritsemään siellä pidettäviä tilaisuuksia. Heidän toimensa eivät saavuttaneet ainakaan paikallisten asukkaitten myötätuntoa, jota he tuskin etsivätkään. (JP)
- Kunnostustyöt Josefin hautakammiolla Sikemin lähellä alkavat olla valmiit. Työ annettiin arabiurakoitsijalle, mikä aiheutti määrättyä hämmästelyä. Kammion sisään saatiin suurella vaivalla suuri 5-tonnin hautakivi arabien tuhoaman tilalle. Hautakammio on ollut juutalaisten suosima pyhiinvaelluspaikka, jonne täytyy saada sotilas- tai poliisivirkailijoitten lupa ja –saattue. (JP)
- Israelissa aloitellaan jätteiden erottelu, jossa orgaaniset jätteet kerätään omiin astioihinsa ja kuivat omiinsa. Sanomalehtiä ja muovipulloja on kerätty jo jonkin aikaa. Orgaanisten aineiden keräämiseksi on kehitettävä oma järjestelmänsä, koska siihen tarvitaan omat kuorma-autot, jotka tyhjentävät orgaanisia astioita useammin.(JP)
- Lukemattomat vapaaehtoiset ovat osallistuneet hedelmien ja tomaattien keräämiseen pelloilta hyväntekeväisyysjärjestöille. Mukana on turisteja ja pyhiinvaeltajia. (JP)
- IDF tuhosi Jihadin solun, joka valmistautui ampumaan raketteja Israeliin Gazasta. Kolme terroristia kuoli ja neljäs haavoittui ohjusiskussa tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139801
- Libanonin kakkossodassa kuolleen IDF:n upseerin Kleinin talo Yovel-kukkulalla lähellä Eliä Samariassa joutunee Barakin toimesta tuhottavaksi, koska sen väitetään sijaitsevan arabimaalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139804
- Golanin kukkuloiden tuulivoimalan työt alkavat kansallisena projektina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139800
- Poliisi on kieltänyt suunnitellut vierailut Beit Jonatanin talolla ja muuallakin Silwanin (Shiloahin) lähiössä Jerusalemin vanhankaupungin läheisyydessä. Syyksi ilmoitetaan alueen arabiasukkaitten kiihtyneet hyökkäykset juutalaisia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139791
- Juutalainen n. 30-vuotias mies pidätettiin arabivartijoitten toimesta Temppelivuorella, koska hänen epäiltiin rukoilevan äänettömästi. Poliisi vaatii lupauksen vuorelle nousevilta, etteivät he rukoile, kumartele tai tee muitakaan ”provosoivia” eleitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139785
- Israel Land säätiö aikoo jatkaa rakentamista Jerusalemin Sheihk Jarrahin lähiössä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189498
- Iranin teollisuutta raadellut Stuxnet virus on viranomaisten mukaan mutaation kautta levinnyt ja uhkaa maan teollisuuslaitoksia. Bushehrin ydinvoimala on yksi kohteista, mutta sen leviäminen osoittaa tarkoituksena olevan laajentaa sen tuhovoimaa. Iranin viranomaiset uhkaavat laajoilla vastatoimilla, mikä tarkoittanee sotilaallisia operaatioita. http://www.debka.com/article/9048/

Monday, September 27, 2010

MAANANTAI 27.09.10

1. EHTOO JA AAMU, ensimmäinen päivä Juudean ja Samarian rakennuskiellon loppumisen jälkeen, eikä taivas ole pudonnut, vaikka monet sillä pelottelivat.
PA:n johto antaa edelleen yhtä ristiriitaisia lausuntoja kuin se on tehnyt aina, mikä osoittaa, että järjestön sisällä velloo monenlaisia mielipiteitä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa valheellisten lausuntojensa levittämistä maailmalla, ja yhtenä hänen ”uudelleen koulutuksensa” kohteena ovat juutalaisjärjestöt. Viimeksi hän puhui juutalaisten kirjailijoitten ja intellektuaalinen kokouksessa Pariisissa sunnuntaina. Hän jatkoi siellä YK:n yleiskokouksessa aloittamaansa kovaa linjaa.
”Se on joko rauha tai setlementit. Jos se on rauha, se tulee keskustelujen kautta. Jos Israel ei valitse sitä, se tarkoittaa ajan haaskausta, mahdollisuuksien tuhlaamista,” hän selvitteli asiaa.
Abbasilla on ohjelmassaan tapaaminen Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa.

LONTOOSSA ilmestyvän arabilehden Al-Hayat siteerasi Abbasin lausuntoa, jossa hän lupasi palestiinalaisten alistavan kysymyksen palestiinalaisten instituutioiden ja arabiliiton harkintaan, ellei yhteisymmärrystä löydetä rakennuskieltoasiassa. Hän väittää edelleen odottavansa sekä USA:n että Israelin lupaamaa ratkaisuesitystä sekä lopullista vastausta rakennuskiellon suhteen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189336

2. MAHMOUD ABBAS selvitteli kantaansa neuvotteluissa Israelin kanssa laajemmin.
Hän toisti aiemman vaatimuksensa, että suunnitellun Palestiinan valtion rajat tulee antaa kolmannen osapuolen joukko-osastojen valvontaan.
Hän toisti kieltäytyvänsä koskaan tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona. Syyksi hän ilmoitti seuraavaa, - ensin valittaen, että joka vuosi tavatessaan juutalaisjärjestöjen edustajia USA:ssa ne esittävät uusia vaatimuksia, ”emmekä ollenkaan hyväksy sellaista”.
Abbas selitti, että kun israelilaiset puhuvat juutalaisesta valtiosta, he tekevät sen siksi, että he haluavat päästä eroon Israelissa asuvista arabeista.
Abbas myös sanoutui irti huhuista, että keskustelujen keskeytyminen voisi aiheuttaa väkivaltaa tai kolmannen aseellisen intifadan. ”Me kokeilimme sitä aiemmin ja se johti tuhoon.”

KORKEA PA:n virkailija Ramallahissa arvioi, ettei PA vetäydy kokonaan pois keskusteluista Israelin kanssa, koska se vahingoittaisi PA:n intressejä, vaikka rakennuskielto poistuukin.
Neuvottelutiimin jäsen Nabil Shaath esitti kovempaa linjaa. Hän arvioi, että keskustelut keskeytetään, ellei rakennuskieltoa jatketa. ”Joko moratorium jatkuu tai rauhanprosessi valitettavasti keskeytyy. Israel kantaa siitä täyden vastuun,” hän vakuutti samalla selittäen, ettei PA vaadi ”setlementtien” purkamista välittömästi ihmetellen, miksei Israel voisi jatkaa moratoriumia vähintään viidellä kuukaudella.
PA:n ministeri Maher Ghneim, vastuualueinaan ”setlementit” ja ”muuri”, pitää mahdottomana tilannetta, että rauhankeskustelujen aikana Israel jatkaa rakennustoimintaa Juudeassa ja Samariassa. Hän väitti, ettei Israel keskeyttänyt rakentamista täysin eikä talojen purkamista 10-kuukauden rakennuskiellon aikana.

PFLP, Kansanrintama Palestiinan vapauttamiseksi, ilmoitti lopettavansa toimintansa PLO:n sisällä vastalauseena sille, että Fatah suostui suoriin keskusteluihin Israelin kanssa. PLO toimii kattojärjestönä useille palestiinalaisjärjestöille, joista Fatah on suurin. Fatahin edustaja Muhammad Dahlan valitti PFLP:n päätöstä kutsuen sitä pettymykseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189316

3. JUUTALAISYHTEISÖISSÄ Juudeassa ja Samariassa seurattiin joukolla 10 kuukauden rakennuskiellon loppumista kokoontumalla yhteisiin tilaisuuksiin. JP:n toimittaja Tovah Lazaroff oli seuraamassa juhlallisuuksia Revavan yhteisössä Samariassa. Hän totesi, että siellä suurella digitaalisella taululla seurattiin hetken lähestymistä, jolloin kellotaulu osoittaisi nollaa juutalaisen kalenterin mukaan, jossa uusi päivä alkaa auringon laskiessa.
Pääministeri Netanyahu oli pyytänyt, että juhlinnassa noudatettaisiin kohtuutta tarpeettoman kiihkon hillitsemiseksi arabiyhteisöissä.
Kansanedustaja Danny Danon esitti anteeksipyynnön asukkaille, että Likud oli mennyt mukaan rakennuskieltoon, joka osoittautui tarpeettomaksi mutta aiheutti paljon vahinkoa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille.
REVAVAN juhlallisuuksiin osallistui myös evankelisia helluntaikristittyjä Ruotsista, joiden naisedustajat esiintyivät valkoisiin asuihin pukeutuneina vyötäisillään sininen vyö kultaisella Davidin tähdellä varustettuna.
”Me rakastamme Israelia”, sanoi Yvonne Biork naisten muodostaman ryhmän mukana. ”Jumala on teidän kanssanne.”

Danny Danon varoitteli, ettei vaara ole suinkaan vielä ohi, sillä pääministeri ei ole kertonut, mitä suunnitelmia hänellä on. Eräs juutalaisasukas tunnusti, että hänen sydämessään asuu pelko siitä, mitä seuraavat tunnut ja päivät tuovat tullessaan.
MK Tzipi Hotovely, joka kannattaa yhden valtion periaatetta, ihmetteli, mitä hyötyä on rakentaa pari tuhatta asuntoa, jos ne on sitten jätettävä palestiinalaisille. Hän vakuutti seuraavansa tarkoin, seuraako Netanyahun hallitus Sharonia, joka tuhosi juutalaisunelman Gazan kaistalla. Hän varoitti antamasta tukea diplomaattiselle pyrkimykselle juutalaisten saavutusten tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Gershon Mesika sanoi tukevansa Netanyahua, jotta tämä kestäisi häneen kohdistun ulkomaisen painostuksen alla. Hän kehotti Netanyahua asettamaan puolustusministeri Ehud Barakin tälle kuuluvaan asemaan ja lopettamaan tämän juutalaisasukkaisiin kohdistamat häirintätoimet.
Keskusrekisteritoimiston ilmoituksen mukaan vuoden 2010 ensipuoliskolla Juudeassa ja Samariassa valmistui 796 asuntoyksikköä. Kesäkuusta lähtien on rakenteilla 2140 asuntoyksikköä.
Kiellon johdosta asuntojen vajaus on kasvanut siten, etteivät suuret yhteisöt saa tarpeeksi rakennuslupia tarpeen tyydyttämiseksi, mikä pahenee vuoden aikana.
Dayan toivoi, että Kfar Eldad yhteisö saisi tarvitsemansa rakennusluvat elämän normalisoitumiseksi. http://www.jpost.com/VideoArticles/Article.aspx?id=189308

4. PALESTIINALAISET terroristit tulittivat kivääreillään autoja, jotka ajoivat Teneh Omarim risteyksen lähellä. Ensimmäistä autoa ajanut pariskunta haavoittui lievästi tulituksessa, mutta sekä heidän autonsa että sitä seuraava vaurioituivat luodeista. Haavoittunut pariskunta jatkoi ajoaan Beershevan sairaalaan, jossa heidän haavansa hoidettiin. Pariskunnan äiti odotti vauvaa yhdeksännellä kuukaudella. Hän haavoittui tulituksessa kohtalaisesti ja hänelle suoritettiin keisarinleikkaus kaiken varalta. Hän synnytti terveen poikalapsen. Tapaus sattui sunnuntai-iltana vain muutamia tunteja moratoriumin virallisesti loppuessa.
Toisessa vahingoittuneessa autossa matkustaneet eivät haavoittuneet.

FATAHIN ”aseellinen siipi” al-Aksa marttyyrien prikaati sekä Islamic Jihadin Al-Quds ilmoittivat suorittaneensa tämän ”sankarillisen operaation” taistelijoitten palatessa vahingoittumattomina tukikohtiinsa. Ryhmien nimissä julkistettiin lausunto, jossa iskun todettiin kunnioittavan 15.vuotispäivää Jihadin perustajan Fathi Shaqaqin kuolemaa. Tarkistussoitossa kumpikin ryhmä sanoutui irti lausunnosta.
Tulituksessa vaivoin pelastunut juutalaispariskunta Sharon ja Netta Zucker, molemmat 35 vuotta, pystyivät jatkamaan ajoaan, mikä varmaankin pelasti heidän henkensä. Isku tapahtui tiellä no 60 klo 20.30 sunnuntai-iltana. Terroristit pakenivat autollaan etelän suuntaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3960282,00.html

MIELENOSOITUKSET ja väkivaltaisuudet jatkuivat Jerusalemin itäosissa mutta myös muualla. Arabien tukena ja kiihottajina riehuvat usein sekä Israelin että ulkomailta tulleet vasemmistolaiset, jotka vastustavat hallituksen politiikkaa tai vain haluavat sekasortoa. Arabit heittivät kiviä poliiseja kohti Salah a-Din kadulla vanhankaupungin Sikemin portin luona. Yksi poliisi sai vammoja ja joutui hoidattamaan niitä sairaalassa. Toinen pelästytti mellakoitsijat pois ampumalla aseellaan ilmaan. Myös Givati parkkialueella arabit kivittivät poliiseja kivin ja petrolipommein.
Palestiinalaiset väittivät, että Issawiyan lähiössä imeväikäinen kuoli hengitettyään kyynelkaasua. Poliisi sanoo, ettei sillä ole tietoa tapahtumasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139784

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustajat syyttävät, että presidentti Obama painosti Netanyahua rakennuskieltoon, joka ei saavuttanut mitään muuta kuin vahinkoa juutalaisille. (JP)
- Uusi Gazan kauppasaarron murtamista yrittävä alus purjehtii Kyproksesta, mukana on pari juutalaista sekä Englannin Labour-puolueen uuden johtajan Ed Milibandin äiti Marion Kozak. IDF aikoo pysäyttää aluksen ennen Gazaa,
- IDF valmistautuu tilanteeseen, jossa sen asentama Iron Dome ohjusten torjunta-järjestelmä on toimintakunnossa. IDF:n sisällä pelätään, että se saa aikaan kiihtyneen rakettitulen Israeliin. (JP)
- Eilatin lähellä sattuneessa autokolarissa loukkaantui 10 ihmistä sunnuntaina. Yksi 10-vuotias poika ja hänen äitinsä haavoittuivat pahiten onnettomuudessa, joka sattui lähellä paikkaa, jossa turistibussi syöksyi vuoren rinnettä alas joulukuussa 2008. (JP)
- PA vaatii, että Israelin tulee vapauttaa välittömästi ns. poliittiset vangit hyvän tahdon eleenä PA:lle rauhankeskustelujen edistämiseksi. (JP)
- Egyptin poliisi löysi Siinailta aseita piilotettuina vanhaan raketinkuoreen, jonka asukkaat esittivät poliisille peläten sen sisältävän räjähteitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139783
- Israelilainen professori ja arabikansanedustaja osallistuvat Intiassa konferenssiin, jonka tarkoituksena on vaatia Israelin boikotointia. PA:ta edustaa Mustafa Barghouti, joka toimii journalistina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139778
- Hamasin kampanja Israelin agenttien pidättämiseksi Gazassa aiheuttaa paniikkia kansan keskuudessa. Hamasin ”poliisi” tunnetaan erittäin kovakätiseksi, ja vankiloissa kidutus on aivan yleistä, mihin monet kuolevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139786
- Debkafile arvioi, että väkivalta ja terrorismi tulevat kasvamaan rauhankeskustelujen siirtymisen vuoksi, mutta myös Hamasin ja Fatahin välisten sovintoneuvottelujen alkaessa Kairossa. Tämä vahvistaa sekä Hamasin että Hizbullahin asemaa. http://www.debka.com/article/9046/
- Opetusministeriö poisti oppikirjoja muutamista kouluista, koska niissä esitettiin sekä israelilainen että palestiinalainen versio Israelin ja PA:n välisestä konfliktista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/education-ministry-bans-textbook-that-offers-palestinian-narrative-1.315838
- Israelissa toimiva Islamilainen liike (Muslim brotherhood alajärjestö) sanoo, ettei se tule hyväksymään Israelin ja PA:n allekirjoittamaa rauhansopimusta. http://www.haaretz.com/news/national/islamic-movement-israeli-arabs-will-reject-peace-achieved-by-current-pa-leaders-1.315626

Sunday, September 26, 2010

SUNNUNTAI 26.09.10

1. TÄNÄÄN keskiyöllä päättyy Netanyahun julistama ja septetin vahvistama 10-kuukauden moratorium, rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kaikki seuraavat henkeään pidätellen, toiset vahingoniloisesti, tilanteen kehittymistä. Amerikkalaiset, jotka ovat panostaneet paljon aikaa ja suhdetoimintaansa suorien keskustelujen jatkumiseksi, pyrkivät viimeiseen asti välttämään neuvottelujen katkeamista kompromissiratkaisun löytämiseksi.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi Amerikan juutalaisjohtajien tarjoamilla päivällisillä olevansa varsin joustava avainkysymyksissä, jopa niin sovitteleva, että hänen epäiltiin – muslimilta kiellettynä - sortuneen maistelemaan miestä väkevämpää. Epäilyjä vahvisti hänen seuraavana päivänä YK:n yleiskokouksessa pitämänsä puhe, jossa hän esitteli kaikki entiset valheelliset syytöksensä Israelia kohtaan. Se oli taitavasti rakennettu kiihotuspuhe, tarkoitettu ilmeisesti kehitysmaitten edustajille, joista useimmat eivät tunne todellista tilannetta.

ABBASIN lähtökohta on, että PA on suorittanut kaikki eri sopimuksissa sille annetut velvoitteet, Israel ei ole tehnyt mitään. Hän vetosi näihin sopimuksiin, joitten velvoitteet Israelin tulee täyttää jättäen huomioimatta, että niiden edellytyksenä on, että PA suorittaa ensin omat velvoitteensa: Lopettaa kansansa kiihotuksen, poistaa terrorismin alueeltaan, pidättää terroristit ja kerää laittomat aseet ja luovuttaa ne tuhottaviksi.
TOINEN pääkohta Abbasilla on väite, että palestiinalaiset omistavat koko Juudean ja Samarian alueen, että Israel on varastanut sen ja miehittää sitä laittomasti. Todellisuudessa Juudea ja Samaria kuului Kansainliiton Englannille antamaan mandaattiin juutalaisten kansallisen kodin rakentamiseksi. Alueesta n. 80 % kuului valtion omistukseen, joka ottomaanihallinnon loputtua siirtyi Englannin paikallishallinnolle ja 1948 Jordanian valtiolle, joka miehitti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat, ja sieltä edelleen Israelin hallitukselle valtionmaana. Pääosan yksityismaasta omistivat suuromistajat, jotka asuivat ulkomailla ja vuokrasivat maan pienviljelijöille. Juutalaiset ostivat maata näiltä maanomistajilta. Oman lukunsa muodostivat kiertelevät beduiiniheimot, jotka lammas- ja vuohilaumoineen yllättäen leiriytyivät juutalaiskylän lähelle väittäen omistavansa maan, joskus esittäen repaleisia ottomaanihallinnon aikaisia dokumentteja, joissa rajat olivat epämääräiset. Juutalaiset mieluummin maksoivat heille verenvuodatuksen välttämiseksi, joskus jopa kahteen kertaan.
KOLMANNEKSI Abbas kutsui Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi, jota Israel miehittää. Jerusalem ei ole koskaan ollut muun valtion kuin Israelin pääkaupunki.
NELJÄNNEKSI Abbas väitti Israelin lainvastaisesti tuhoavan arabitaloja jättäen keromatta, että hän tarkoitti niitä arabien n. 20 000 ilman rakennuslupia valtion maalle rakentamaa taloa. Israel on pyrkinyt poistamaan niitä sieltä, missä ne on rakennettu julkiseen käyttöön varatulle maalle, kuten puistoksi tai tienpohjaksi. Tätä tapahtuu varsinkin Jerusalemin itäosissa.
VIIDENNEKSI Israelin rakentama turvallisuusaita oli seuraavaksi Abbasin hampaissa. Hän kutsui sitä aparhdeid-muuriksi, jota Israel rakentaa ”laittomasti palestiinalaisten maalle”.
KUUDENNEKSI Abbas vaati vapaata liikennettä Gazaan ja että IDF poistaa kaikki liikenne-esteet sekä Israelin ja Gazan väliltä että Juudeassa ja Samariassa.
ABBASIN loppulause kuului: Joko rauha tai ”setlementit”, vain toinen on mahdollinen. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189234

2. ABBASIN kiihotuspuheeseen YK:n yleisistunnossa on voinut vaikuttaa Hamasin ja Fatahin lähentyminen kuukausia kestäneen välirikon jälkeen. Abbasin lähettämä salainen delegaatio matkusti Damaskokseen, jossa he neuvottelivat Khaled Mashaalin kanssa sovinnon löytämiseksi. Neuvottelijat kertoivat tapaamisen jälkeen, että sovinto on löydetty useimmissa kysymyksissä antamatta kuitenkaan lähempiä tietoja.

HAMAS ja Fatah aloittavat keskeytyneet neuvottelut Kairossa sen jälkeen, kun Egyptin Omar Suleiman tapasi Hamasin johtoa – ilmeisesti Mashaalin johdolla – Saudi arabiassa salaisessa tapaamisessa, josta ei ole annettu tietoja julkisuuteen.
Hamasin edustaja Salah Bardaweel kertoi, että neuvottelut Kairossa alkavat ensi viikolla. Hamas vastustaa PA:n ja Israelin välisiä neuvotteluja ja Bardaweel sanoi Hamasin haluavan varmistaa Kairon keskusteluissa Fatahin kanssa, ettei PA tee sopimuksia Israelin kanssa vastoin Hamasin tahtoa. Hän väitti, että Israelin tarkoituksena on käyttää neuvotteluja sumuverhona omien suunnitelmiensa toteuttamiseksi.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189203

3. DEBKAFILE, jolla on usein taustatietoja uutisiin, kertoo, että Abbasin salainen delegaatio Damaskokseen yhteyden saamiseksi Hamasin kanssa voi romuttaa yritykset pelastaa rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Abbas on selvästi koventanut vaatimuksiaan myönnytyksenä Hamasin suuntaan. Fatahin delegaatioon Damaskoksessa kuuluivat Azzad al-Ahmad, kenraali Nasser Usuf ja Sahas Basiso PA:n yleisestä turvallisuuspalvelusta. Hamasin edustajina olivat Khaled Mashaal, puoluetoimiston johtaja Mussa Abu Marzouk sekä Izzat Rishak, tiedustelupäällikkö, joka suunnitteli ja johti 30. elokuuta ja seuraavana päivänä toteutetut välikohtaukset, joissa neljä israelilaista murhattiin ja kaksi haavoittui. Sekä PA:n poliisi että IDF etsivät syyllisiä, kertovat uutislähteet, mutta PA:n etsinnät tuskin ovat aitoja, jos Rishak oli hyökkäysten suunnittelija.
USA on halunnut, että suoriin keskusteluihin Israelin ja PA:n välillä kytketään myös rauhankeskustelut Israelin ja Syyrian välillä. Ulkoministeri Hillary Clinton tapaa Syyrian ulkoministerin Walkid Mouallemin huomenna maanantaina, jossa hän saanee tarkemman kuvan Syyrian halukkuudesta keskusteluihin ja niiden ehdoista.
http://www.debka.com/article/9044/

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak palasi lopulta USA:sta, jossa hän kävi viime hetken neuvotteluja kompromissin löytämiseksi neuvottelujen jatkamiseksi, mutta Abbas tiettävästi hylkäsi kaikki Barakin esitykset. Asiaa käsitellään tänään hallituksen viikkoistunnossa, jossa Barak esittänee kolmen kuukauden jatkoaikaa rakennuskiellolle. Tässä häntä tukevat monet ulkomaiset diplomaatit, joista Egyptin kanta lienee tunnetuin. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoo, että mahdollisuudet sovinnon löytämiseksi ovat vähäiset.

JUUTALAISYHTEISÖISSÄ Juudeassa ja Samariassa järjestetään tänään lukuisia tilaisuuksia joissa juhlitaan voittoa rakennuskiellosta, joka ei kuitenkaan ole voitto. Juutalaisyhteisöt kärsivät suuresti 10 kuukauden kiellosta, joka lopulta ei saanut mitään hyvää aikaan. Vasemmiston edustajat vähättelevät juhlallisuuksia sanoen, että Abbas pystyy vastustamaan muutamaa kuvaa raivaustraktoreista, jotka ovat aloittaneet maansiirtotyönsä. Varsinainen rakentaminen tuskin alkaa välittömästi tilanteen ollessa edelleen epäselvä, miten hallitus päättää tai miten Netanyahu vastaa tähän haasteeseen.
Vasemmistoryhmät, joista Peace Now lienee kiihkein, järjestävät mielenosoituksia tukeakseen vaatimuksia rakennuskiellon jatkamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3959816,00.html

5. ARABIT mellakoivat Jerusalemin itäosissa juutalaisten vasemmistoryhmien tukemina viikonvaihteen aikana, joskin suurilta massamielenosoituksilta vältyttiin. Abu Turin lähiössä arabit heittivät petrolipommin juutalaistalon ikkunasta sisään aiheuttaen vahinkoa talolle ja irtaimistolle asukkaitten päästyä turvaan. Paikalle tulleet rajapoliisit estivät arabeja sytyttämästä tuleen läheistä metsikköä. Lukuisia autoja ja asuntoja vahingoittui arabien heittelemistä petrolipommeista ja kivistä Nof Zion lähiössä Jerusalemissa.
Turvallisuusjoukot kävivät lähiotteluja vasemmiston kiihottamia mielenosoittajia vastaan Kiryat Arban lähellä Hebronissa ja Har HaBrachan lähellä Samariassa Sikemin kupeessa.
Väkivaltaisuudet varsinkin Jerusalemin itäosissa ovat kasvaneet israelilaisen turvallisuus-vartijan ammuttua yhden arabimellakoitsijan jouduttuaan arabien väijytykseen.
Lauantaina iltapäivällä terroristit ampuivat yhden Kassam-rakentin Gazasta Israeliin. Se putosi Eshkolin alueelle aiheuttamatta vahinkoa.
Israelin massamedia on omaksunut uuden tavan olla kertomatta julkisuudessa raketti- ja kranaattihyökkäyksistä, jotka eivät aiheuta vahinkoa rakennuksille tai ihmisille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139766

6. IRANIN atomiteollisuuden parissa toimivat tiedemiehet ovat joutuneet painiskelemaan tietokonevirusta vastaan, jota kutsutaan nimellä ”stuxnet”. Peräti 60 % tietokoneista arvioidaan maailmanlaajuisesti joutuneen tämän tuhoisan viruksen saastuttamiksi. Sen uskotaan tarkoituksellisesti hyökkäävän varsinkin Iranissa, jossa sen kohteina ovat teollisuuslaitosten toimintaa säätelevät tietokoneet.
Euroopassa toimiva digitaalinen turvallisuusyhtiö Kaspersky Labs kertoo, ettei tällaista virusta ole voinut kehittää yksityinen henkilö, vain valtioitten laitoksilla on siihen mahdollisuudet. Sen lausunnossa todetaan, että Styxnet on mallikappale uudesta ja pelottavasta cyper-aseesta, joka on tehokkaasti häirinnyt Siemens AG.n laajasti käytettyä teollisuuden käyttöjärjestelmää. USA ja Israel ovat syytettyjen listalla.
Asiaa tarkastellaan sekä haaretzin w-sivulla että Debkafilin artikkelissa, joka kertoo, että virus häiritsee Bushedhrin ydinvoimalan toimintaa, mutta etenkin Natanzin uraanin rikastuslaitosta, jonka 3000 sentrifugia on lopettanut toimintansa viruksen johdosta. http://www.debka.com/article/9038/

7. UUTISOTSIKOITA
- 19-vuotias israelilainen Breslov-poika puukotettiin kuoliaaksi ja hänen veljensä haavoittui ukrainalaisten kivitettyä heidän autoaan Umassa Ukrainassa. (JP) http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=189256
- Netanyahua lähellä olevat sanovat, ettei hän ole sitoutunut Olmertin esittämiin myönnytyksiin eikä koskaan tule luovuttamaan Länsimuuria. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189241
- Ristiriitainen juutalaismiljonääri George Soros on JStreet järjestön aiemmin tuntematon lahjoittaja. Hän antoi 750 000 USD viimeisen 3 vuoden aikana.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189197
- Pääministeri Netanyahu ylisti Kuuban iäkästä ja sairaaloista diktaattoria Fidel Castroa Israelin uudeksi ystäväksi. Castro puolusti Israelin asemaa ja kehotti Iranin presidenttiä pesemään suunsa saippualla ja olemaan hiljaa Israelista. Castro on tunnettu juutalainen suku Espanjassa, liekö Fidel samaa sukujuurta?
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=189243
- Arabimaat ilmaisevat turhautumisensa IAEA:n äänestykseen, jolla piti tuomita Israelin
ydinteollisuus. Järjestön 151 jäsenen niukka enemmistö äänesti Israelin hyväksi. Varsinkin Syyria ja Egypti ilmoittivat tyytymättömyytensä päätökseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=189207
- NU sanoo ottavansa Labour-puolueen paikan hallituksessa, jos se päättää erota neuvottelujen katketessa PA:n ja Israelin välillä. Kadiman taholta todetaan, että se tulee hallitusta ulkopuolelta, jos kieltoa jatketaan 3 kuukautta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=189242
- Egyptistä kerrotaan, että Hamas on siirtänyt Gilad Shalitin uuteen paikkaan Egyptin pidätettyä – joskin nyt vapautettua – Hamasin tiedustelupäällikön Mohammed Dababishin. Hän lienee yksi harvoista, jotka tietävät, missä Giladia pidetään. Mossadin kerrotaan myös olevan tietoinen siitä, mutta ei uskalla tehdä mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3959855,00.html