Friday, April 16, 2010

PERJANTAI 16.04.10

1. ”EI OLE mitään tarvetta poistaa yhtään setlementtiä”, sanoo entinen IDF:n komentaja, strategisten asioitten ministeri Moshe Yaalon, joka kuuluu seitsenhenkiseen turvallisuus-kabinettiin. Hän perustelee kantaansa sillä, että samoin kuin arabeja asuu Israelissa, juutalaisia voi aivan hyvin asua Palestiinan valtiossa, jos sellainen joskus perustetaan.

”MIKSI noitten Juudean ja Samarian alueitten tulisi olla vapaita juutalaisista, ”judenrein”? Eikö arabeja asu Negevissä ja Galileassa? Miksei tätä nosteta yleiseen keskusteluun? Miksi siitä täytyy huutaa taivasta myöten?” Yaalon kyselee.
Yaalon sanoo, että jos palestiinalaiset ja israelilaiset todella pyrkimässä rauhaan ja yhteiseloon, juutalaisten asuminen Juudeassa ja Samariassa Israelin kansalaisina tulisi olla mahdollista. Hän vakuuttaa, ettei ”setlementtejä” tulisi poistaa, ja että aiemmat vetäytymiset – Libanonista ja Gazasta – ovat vahvistaneet terroristijärjestöjä Hamas ja Hizbullah. ”Tämä on vastoin myös länsivaltain strategisia etuja.”

YAALON SANOI Jerusalemista, ettei Israel voi luopua siitä, sillä ”sionismi on Jerusalem”. Hän selittää, että Israel vetäytyi poliittisesti Juudeasta ja Samariasta ja fyysisesti Gazasta, ja lisää, että Netanyahun hallituksen tarkoituksena ei ole hallita toista kansaa, mutta se ei tarkoita, että Israelin tulisi vetäytyä 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, ns. ”itsemurharajoille”, kuten Abba Eban aikoinaan niitä nimitti. Hän tarkoitti, että ne rajat ovat puolustuskelvottomia.

YAALON EI halunnut kertoa JP:n toimittajalle H Keinonille, mitä vaatimuksia Obama itse asiassa esitti Netanyahulle, mutta vihjaili, että Israelin ja USA:n nykyhallituksen välillä on syvä strateginen repeämä siinä, miten alueen ongelmat nähdään. Hän edellyttää, että ennen kelvollista ennakointia on suoritettava luotettava diagnoosi viitaten siihen, että amerikkalaiset ovat tehneet väärän diagnoosin alueesta, koska he eivät ole havainnoineet todellista syytä, joka on palestiinalaisten kyvyttömyys tunnustaa juutalaisten oikeuden asua täällä kaikissa olosuhteissa. ”Ne jotka jatkavat Oslon prosessia vain antaa ja antaa ilman että palestiinalaiset tunnustavat oikeutemme kansalliseen kotiin, edistävät (PLO:n omaksumaa) asteittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi.” Hän sanoo että ne, jotka aikovat pakottaa rauhan-suunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välille, ovat irrottautuneet todellisuudesta, ja esitti vaatimuksen, että hallituksen tulee toimia läheisessä yhteistyössä Obaman hallituksen kanssa estääkseen sellaisen suunnitelman esittämisen.

IRANIN kysymyksestä Yaalon sanoi, että sen johtajat täytyy asettaa päättäväisen lännen tekemän vaihtoehdon eteen: joko pommi tai hallituksen vaihtuminen. Hän selitti, että tilanne on muuttunut siten, että aiemmin päättäväisimmin Iranin ydinpommia vastustanut USA on muuttanut kantaansa, ja nyt sitä johtavat Ranskan ja Englannin johtajat. Hän sanoo, että ainoa vaihtoehto on Iranin sotilaallisen ydinprojektin lopettaminen tavalla tai toisella. (JP)

2. MAAILMAN Juutalaiskongressin (WJC) puheenjohtajaa Ronald Lauderia lähellä olevat henkilöt sanovat Lauderin toiveena olevan, että Obama itse lukisi järjestön eilen julkistaman kirjeen, jossa protestoidaan dramaattisesta diplomaattisten suhteitten huononemisesta USA:n ja Israelin välillä, ja toimisi sen mukaisesti. Kirje julkistettiin Jerusalem Postissa, Washington Postissa ja Wall Street Journalistissa. Siinä esitetään julkinen pyyntö, että maitten välille syntynyt juopa ratkaistaan ystävällisessä hengessä ja keskitytään ongelmiin, jotka ovat yhteisiä kummallekin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi, että Lauder oli maininnut hänelle laativansa tällaisen kirjeen, mutta ettei hän saanut tilaisuutta tutustua siihen ennen sen julkistamista. ”Ei pääministeri eikä kukaan hänen kanssaan työskentelevistä nähnyt kirjeen luonnosta.”
Kirjeessä ihmetellään, miksi tämän (Obaman) hallituksen Lähi Idän retoriikka näyttää syyttävän Israelia rauhanponnistelujen edistymisestä? Lopultakin, palestiinalaiset kieltäytyvät neuvotteluista, ei Israel”, kuten kirjeessä todetaan. Lauder selittää, että Israel teki ennen kuulumattomia myönnytyksiä suostuessaan kahden valtion periaatteeseen ja julistaessaan yksipuolisesti 10 kuukauden rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa. ”Eivätkä palestiinalaiset edes suostu tunnustamaan Israelin oikeutta olemassaoloon. Palestiinalaisten kieltäytyminen tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona ja kansana on aina ollut konfliktin juurikysymys, mihin kaikkien edellisten USA:n presidenttien suunnitelmat ovat kilpistyneet”. ”Setlementit” eivät olleet keskeisiä kysymyksiä silloin eivätkä ne ole sitä tänään, hän selitti. Hän ihmettelee, onko Obaman hallituksen uuden politiikan tarkoituksena pakottaa Israel vetäytymään 1967 sotaa edeltäville itsemurharajoille? Miten USA suhtautuu siihen, että palestiinalaiset julistavat itsenäisyytensä yksipuolisesti? Onko ymmärrettävä, että huonontuneet suhteet Israelin kanssa voisivat parantaa suhteita muslimivaltioihin? ”Historian mukaan myönnytykset eivät toimi; niiden tulos osoittautuu päinvastaiseksi”.

LAUDER kääntyy lopuksi Iranin ongelmaan todeten, että Israel on USA:n läheisin liittolainen, eikä vain sitä, vaan se on aina uskollisesti tukenut USA:n politiikkaa varmistaakseen, ettei Iran saa ydinaseita. (JP)

3. HIZBULLAH vahvisti eilen, että se on saanut Syyrialta ”vanhentuneita” Scud-ohjuksia, vaikka Syyrian presidentti itse väitti, että uutinen on väärä. ”Ohjukset ovat vanhoja ja käyttämättömiä”, sanovat Hizbullahin edustajat syyttäen Israelia, että se on tarkoituksellisesti suurennellut kysymyksen suhteettomaksi.
”Järjestöllämme on useita maasta maahan ammuttavia ohjuksia, jotka on hajautettu kaikkialle Libanonissa siltä varalta, että Israel hyökkää uudelleen maahan”, lähde selittää. Huolimatta Hizbullahin antamasta tunnustuksesta Syyria ulkoministeri kieltää edelleen, että se olisi toimittanut ballistisia ohjuksia Hizbullahille ja syyttää Israelin asian suurentelusta.

ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat jo pitkään todenneet, että Hizbullahilla on Scud-ohjuksia, ja viimeksi siitä puhui julkisuudessa presidentti Shimon Peres. Israelin viranomaisten mukaan nämä ohjukset muuttavat strategisen tasapainon alueella.
Vähentääkseen jännitystä USA:n ulkoministeriö kutsui Syyrian Washingtoniin lähettilään Imad Mustafan ministeriöön varoittaen, että ohjusten toimittaminen Syyriasta Hizbullahille voi aiheuttaa sodan syttymisen, ellei toimituksia lopeteta, kertoo Al-Rai maanantaina. Wall Street Journal kertoi, että IAF:n koneet olivat lähellä iskeä autokolonnaan Syyriasta Libanoniin jokin aika sitten, mutta operaatio peruutettiin viime hetkellä.

QATARISSA toimiva Al-Rai kertoo, että Israel varoitti Syyriaa Turkin ja Qatarin kautta uhaten pommittaa kohteita Syyriassa ja Libanonissa, jos ohjustoimituksia jatketaan. Tällainen pommitus voisi eversti Ronen Cohenin, entisen IDF:n pohjoisen lohkon komentajan ja nykyisen sotilastiedustelun johtajan, tutkimuslehdessä julkistaman artikkelin mukaan yhdistää Libanonin kansan Hizbullahi ja sen pääsihteerin Nasrallahin taakse. (JP)

4. SAKSALAINEN autonrakentaja jätti Daimler AG tulee lopettamaan kolmiakselisten kuorma-autojen toimittamisen Iranille siksi, että niitä voidaan käyttää myös ohjusten laukaisualustoina. Yhtiö myy 30 %:n osuutensa Iranin dieselmoottoreiden valmistusyhtiöstä, Khodro Diesel aliyhtiö, Daimler AG-yhtiön taholta ilmoitetaan.
Asiasta ilmoitettiin yhtiön vuosikokouksessa täällä. Päätöksen katsotaan liittyvän suoraan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen valmistamiseen.

DAIMLER AG:n puheenjohtaja ja Mercedes Benz autojen johtaja, sanoi asian näin: ”Iranin nykyisen johdon politiikka on pakottanut liikesuhteemme sen kanssa uudelle pohjalle.” Israelin viranomaiset ovat aiemmin valittaneet, että yhtiön toimittamia raskaita kuorma-autoja voidaan käyttää Iranin hävittäjien polttoaineiden kuljettamiseen sekä ohjusten laukaisualustoina.
Autonvalmistaja ajoitti ilmoituksensa liikesuhteitten jäädyttämisestä Iranin kanssa ja kritiikkinsä sen hallintoa vastaan Obaman kutsuman Washingtonin ydinturvallisuutta käsittelevän konferenssin kanssa. Obama tiettävästi kiitteli yhtiötä sen päätöksestä.

Daimler AG toimitti 2009 aikana 8 653 kuorma-autoa Dubaihin ilman jälkiseurantaa. Yhtiö jatkaa kuitenkin yhteistyötään Khodro-yhtiön kanssa ja Mercedes autoyhtiö ilmoittelee tuotteistaan Iran Khodro Diesel websivuilla. Lisärajoituksia ja valvontaa vaaditaan. Vuonna 2008 EU:n liiketoiminta Iranin kanssa oli 35 miljardia USD. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan cast lead operaatiosta YK:lle raportin laatinut entinen tuomari Richard Goldstone ei saanut lupaa osallistua pojanpoikansa brit-mitzva seremoniaan Etelä Afrikan sionistijärjestön (SAZO) Baith Haedrash Hagadol synagogassa Sandtonissa. Hänen läsnäoloaan ei pidetty sopivana Israelia raatelevan raportin vuoksi, kertoo South African Jewish Report. (JP)
- Salkuton ministeri Benny Begin sanoi vieraillessaan Efratissa Gush Etzionissa, ettei 10 kuukauden rakennuskieltoa jatketa Juudeassa ja Samariassa. Hän ei usko neuvottelujen alkavan lähitulevaisuudessa, koska rauhantahtoa ei voida pakottaa ihmisiin. (JP)
- IAF etsii itselleen uusia alueita, joissa se voisi harjoitella hävittäjillään. Koneet ovat niin nopeita, ettei piskuinen maa riitä siihen. IAF on harjoitellut Romaniassa, joka on yksi mahdollisuus Turkin kieltäessä lennot. Menisivät Suomeen, siellä olisi runsaasti tilaa harjoitella. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak pyytää, ettei korkein oikeus vaatisi sotasankareitten, majurien Eliraz Pereztin ja Roi Kleinin talojen tuhoamisesta. Aiemman päätöksen mukaan 18 taloa tulee hajottaa Hayovelissa ja Hareshassa Samariassa. (JP)
- Hamas teloitti kaksi palestiinalaista väittäen heidän toimineen Israelin agentteina Gazassa. Tämä oli ensimmäinen Hamasin suorittama teloitus vuoden 2007 jälkeen. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat teloitukset. (JP)
- Egyptissä löydettiin muinaisen faraon hovissa toimineen uskonnollisen auktoriteetin hautakammio 19.dynastian ajalta eKr. (1315-1201) Hautakammio löydettiin Tell el-Mashkuta kylästä 120 km Kairosta itään. Kylä toimi Ismailian hallituksen tukiasemana, josta toimitettiin varusteita ja miehiä Egyptin armeijalle ennen sen marssia operaatioihin itärajalla. (JP)
- Pariisin pormestari Bertrand Delanoe sanoo olevansa ylpeä voidessaan avata jalankulkukadun Ben Gurionin nimeen. Hän kieltäytyi nimittämistä aukiota Jasser Arafatin nimiin. (JP)
- Irlannin kansalliset ammattiyhdistykset isännöivät tänään konferenssin, jonka ne sanovat eristävän ja demonisoivan Israelin. (JP)
- Välimeren alueen vesiongelmat ovat joutuneet uuden ongelman eteen, kun arabiliitto ja Israelin edustajat kiistelevät, ovatko Juudea ja Samaria miehitettyjä. Alueen 43 maata kokoontuivat tiistaina Barcelonassa hyväksyen muut kohdat paitsi tämän fraasin. Israelin kansallisen infrastruktuuriministerin Uzi Landaun mielestä hän voisi hyväksyä termin ”miehityksen alaiset”.

Thursday, April 15, 2010

TORSTAI 15.04.10

1. PRESIDENTTI Barack Obama vakuutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa, että hän tulee jatkamaan painostusta sekä Israelia että palestiinalaisia kohtaan saadakseen rauhankeskustelut uudelleen käyntiin.
Läntiset lähteet, jotka seurasivat Obaman ja Sarcozyn tapaamista kaksi viikkoa sitten, selittävät, ettei Obaman tarkoituksena ole aiheuttaa kriisiä Israelissa, vaan muodostaa otollinen ilmapiiri keskusteluille. Hänen sanotaan vakuuttaneen, että painostus osoitetaan kumpaankin osapuoleen.

OBAMA kuitenkin vihjaa samalla, ettei hän luota Netanyahun haluun ja kykyyn haastaa oikeistoviritteistä halitustaan tarvittaviin päätöksiin. Obaman sanotaan tiedostavan, että hänen valitsemansa politiikka haavoittaa hänen omaa poliittista asemaansa, mutta että hän on halukas ottamaan sen riskin, vaikka varoittavia lausuntoja ja kirjelmiä tulee hänelle sekä Amerikan kongressin että juutalaisjärjestöjen taholta.
Republikaanit kritisoivat Obamaa tavasta, millä tämä kohteli Netanyahua hänen Washingtonin matkansa aikana, ja 76 republikaanista ja demokraattista senaattoria lähetti tiistaina kirjeen ulkoministeri Hillary Clintonille varoittaen painostamasta Israelia. Kirjelmää tukivat AIPAC:n vaikutusvaltaiset jäsenet senaattorit Barbara Boxer (Dem) ja Johnny Isacson (Rep). Kirjelmässä kehotetaan Israelin ja USA:n välisten erimielisyyksien ratkomista sovinnollisesti ja pitkän tähtäyksen strategiset edut huomioiden kummallekin maalle.
Kirjelmässä selitetään, että keskustelujen jumiutuminen johtuu palestiinalaisten haluttomuudesta tunnustaa Israelin tekemät myönnytykset riittäviksi.

ISRAELIN turvallisuuskabinetti ”seitsikot” keskusteli kahdesti Obaman esittämistä vaatimuksista Netanyahulle, mutta ei tehnyt päätöksiä asiassa. Obaman nimittämä erityislähettiläs George Mitchell on viivyttänyt Israelin matkaansa odottaessaan Obaman lupaa. Israelin viranomainen sanoo, ettei asiassa ole tapahtunut mitään muutosta.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163248.html

2. PRESIDENTTI Barack Obaman puhe lehdistötilaisuudessa tiistaina voidaan sivuuttaa
vaan yhtenä repliikkinä pitkään jatkuneessa Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa, sanoo WND artikkelissaan lisäten, mutta se on samalla jyrkkä huomautus selvästä suunnan muutoksesta, miten USA näkee konfliktin ja miten aktiivisesti se tulee vaatimaan rauhansopimusta. Artikkelissa selitetään, että samalla kun Obama sanoo Lähi Idän ongelman ratkaisemisen muodostavan tärkeän strategisen näkökohdan USA:lle, hän valaisi muutosta, joka on kehittynyt keskeisten viranomaisten keskusteluissa, miten parhaiten tasapainottaa Israelin tukeminen ja USA:n kansalliset intressit, artikkelissa selitetään.

HALLITUKSEN viranomaiset, jotka eivät halunneet julkistaa nimiään, sanovat tämän muutoksen kiirehtivän Valkoista Taloa ratkaisemaan Lähi Idän rauhanongelma. He arvioivat, että tämä antaa Obamalle tarvittavan aiheen oman rauhansuunnitelmansa julkistamiseksi, koska Israelin ja palestiinalaisten johtajat eivät näytä löytävän ratkaisua kiistaansa. Tämä suunnitelma tähtää siihen, että Palestiinan valtio lopulta perustetaan.

OBAMA selitti puheessaan, että tämän kaltaiset konfliktit vaativat sekä varoja että vuodattavat verta, millä hän veti selvän riippuvuuden Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman sekä amerikkalaisten sotilaitten turvallisuuden välille, jotka taistelevat ääri-islamia ja terrorismia vastaan Irakissa ja Afganistanissa. Obaman lausunto saa tukea Amerikan joukkojen komentajan kenraali David H Petraeuksen puheesta kongressille, jossa hän totesi, että edistymisen puute Lähi Idässä luo negatiivisen ilmapiirin alueen muitten ongelmien ratkaisemiseksi. Hän kuitenkin kiisti myöhemmin tarkoittaneensa, että Amerikan tuki Israelille vaarantaa amerikkalaisia sotilaita Irakissa ja Afganistanissa. Obama kuitenkin totesi puheessaan, että rauhankeskustelujen jumiutuminen vaikuttaa ilmapiiriin, jossa me operoimme. Tämä voidaan nähdä selvänä viittauksena, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti vaikeuttaa USA:n muitten tavoitteiden toteuttamisessa alueella.

OBAMA EI puheessaan hyökännyt Israelin politiikkaa vastaan, mutta Obaman hallituksen uusi ajattelutapa tulee muotoilemaan sen Israelin politiikan tavalla, mikä on hälyttänyt Amerikan juutalaisjärjestöt sekä Israelille ystävälliset kongressin jäsenet vastalauseisiin. Heidän on mahdotonta nähdä, mitä yhtäläisyyttä on Jerusalemin rakentamisella ja Amerikan sotilaitten turvallisuudella Irakissa ja Afganistanissa, vaikka näennäisesti Obaman hallitus on nostanut tämän kysymyksen Israelin politiikkansa keskeiseksi aiheeksi.

OSOITUKSENA tästä huolesta on WJO:n (World Jewish Organisation) kirje Obamalle, jossa osoitetaan syvä huoli USA:n ja Israelin välisten suhteitten dramaattisesta huononemisesta. Siinä todetaan, että huono ajoitus rakentamisen julkistamisesta Jerusalemin itäosassa oli valitettava, mutta miksi USA syyttää rauhankeskustelujen siirtymisestä Israelia, kun syyllisiä siihen ovat palestiinalaiset, jotka kieltäytyvät neuvotteluista Israelin tehdessä myönnytyksiä? KIRJELMÄSSÄ TODETAAN, että konfliktin juuri on palestiinalaisten kieltäytyminen hyväksymästä Israelia juutalaisena kansana ja valtiona. Siinä todetaan, että Amerikan yritykset pakottaa oma ratkaisunsa ongelmaan on aina kilpistynyt palestiinalaisten kieltäytymiseen. Siinä kysellään myös, miksi USA ajaa Israelille itsemurharajoja? Mitkä ovat Amerikan laajemmat suunnitelmat Lähi Idässä? Onko välirikko Israelin kanssa osa sitä? Voivatko huonontuneet suhteet Israelin kanssa edistää suhteita muslimeihin? Historia osoittaa, etteivät myönnytykset tuo tulosta. Ja mikä on Lähi Idän vaarallisin tekijä? Eikö USA:n tulisi keskittyä tähän, eli Iranin ydinasesuunnitelmien romuttamiseen?
”Israel ei ole vain Amerikan läheisin liittolainen Lähi Idässä, vaan se on yksi niistä, jotka tukevat tämän hallituksen julkistettua päämäärää estää Irania saamasta ydinaseita.” (JP)
http://www.nytimes.com/2010/04/15/world/middleeast/15mideast.html

3. SKANDAALI HOLYLAND rakennusprojektin ympärillä laajenee ja syvenee. Jerusalemin edellinen pormestari Uri Lupolianski pidätettiin eilen syytettynä kolmen miljoonan lahjuksen hyväksymisestä hänen perustamalleen ja johtamalleen Yad Sarah hyväntekeväisyysjärjestölle. Lupolianski hoiteli rakennuslupa-asioita, että luvat saatiin ajoissa ja että rakennusoikeutta lisättiin 25-kertaiseksi. Holyland kehitysyhtiö maksoi 1999- 2008 välillä nykyisten tietojen mukaan kymmeniä miljoonia lahjuksina välikäsien kautta päättäjille Jerusalemin kaupungissa, Maahallituksen suunnittelu- ja rakennuskomitean jäsenille ja monille muille viranomaisille rakennusluvista Malha lähiössä olevalle kohteelle sekä toiselle kohteelle pohjoisessa. Lupolianski kielsi eilen tehneensä mitään väärää, sillä ”hän ei itse saanut penniäkään lahjusvaroista”, ja toiseksi hän toimi silloin apulaispormestarina, ja ”Pormestari tekee päätökset”, kuten hän totesi. Pormestarina oli silloin Ehud Olmert, joka katkaisi lyhyeen ulkomaanmatkansa puolustautuakseen häntä vastaan nousseita uusia syytteitä.

POLIISIN arvion mukaan lahjusten arvo on 15 miljoonaa USD. Poliisi odottaa voivansa rikkoa Holyland yhtiön kirjanpitäjän Eliyahu Hassonin puolustuksen, vaikka hän väittää, ettei hänellä ole mitään tietoa lahjuksista. Välikätenä toimi liikemies Shmuel Dachner, joka avoimesti kertoo saaneensa asioihin vauhtia. Poliisi epäilee, että Hasson välitti varoja eri henkilöille liiketoimiksi verhottuina.
Syytekirjelmässä todetaan, että Hillel Cherneyn omistamalle kiinteistölle hotellin rakentamiseksi tarkoitettu 12 000 nelimetrin rakennusoikeus nousi 320 000 neliömetriin. Samoin rakennuslupamaksut ja maan kehitysmaksut pienenivät dramaattisesti. Poliisi arvioi, että lisäksi projektin yhteydessä ”voideltiin” monia muita tahoja etujen saamiseksi.
(JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3876333,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
- USA:n sotilasviranomaiset totesivat eilen kongressin kyselytunnilla, että Iran voi saada ensimmäisen pomminsa vuoden kuluessa, jos se niin haluaa.
- IDF varautuu tilanteeseen, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuvat voivat turvautua väkivaltaan, jos rakentamiskieltoa jatketaan niissä syyskuun jälkeen, jolloin 10 kuukauden moratorium päättyy. Hallituksen seitsikko keskusteli asiasta ennen Netanyahun matkaa Washingtoniin maaliskuussa tekemättä päätöstä asiasta. Obaman hallitus vaatii kiellon jatkamista ja sen ulottamista Jerusalemin itäosiin, mikä käytännössä jo toteutuu, sillä uusien kohteitten hyväksymistä on siirretty. (JP)
- Jerusalemin suunnittelu- ja rakennuskomitea käsittelee tänään hakemuksia koulun ja synagogan rakentamiseksi Gilon lähiöön sekä synagogan laajennukselle Pisgat Zeevissä. Kohteita on kaikkiaan 60, jotka suurelta osin ovat vähäisiä, mutta voivat kuitenkin ärsyttää Obaman asettamia vakoilijoita, jotka USA:n Jerusalemin konsulaatista käsin seuraavat silmä kovana kaikkea liikkuvaa Jerusalemin itäisissä osissa. (JP)
- Hamas ilmoitti eilen, että se on käskenyt sulkemaan kaikki salakuljetustunnelit Gazasta Siinaille, mutta ilmoitti vähän myöhemmin peruuttaneensa käskyn. Hamasin edustaja sanoi, että sulkemiskielto johtui Egyptin vaatimuksesta, mutta toinen viranomaisen sanoi sen johtuneen pelosta, että IAF pommittaa niitä. Hän oletti, että tunneleissa olevat kamat voidaan tuoda Gazaan. (JP)
- Englanti kieltää Israelia ilmoittelemasta matkoja Jerusalemiin, jos niissä ilmenee, että Länsimuuri kuuluu Israeliin. Matkaesitteissä ei saa olla Kotelin kuvia, mutta se ei koskene PA:n väitteitä, että se kuuluu palestiinalaisille. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak pyytää, ettei korkein oikeus vaadi Israelia tuhoamaan 12 taloa Elissä, koska niihin sisältyy kahden sankarivainajan, majuri Eliraz Peretsin ja majuri Roi Kleinin, kotitalot Samariassa. (JP)
- Israelilaiset lomailijat ovat lopultakin tajunneet, että vaara Siinailla on todellinen, ja ovat sadoittain palanneet kotimaahansa. (JP)
- Vuoden sisällä Tel Avivissa on mahdollista vuorata polkupyörä tunniksi tai pitemmäksi aikaa luottokortilla maksettuna. Sopimuksen mukaan 2000 polkupyörää on käytettävissä, myös muille kuin kaupungin asukkaille. haaretz
- Poliisi pitää maanlaajuiset harjoitukset turvallisuusjoukkojen kanssa. Niihin kuuluu ampumista ja räjähdyksiä ja ambulanssien liikuttelemista.(INN)
- Ranskan hallitus kielsi paikallista satelliittiasemaa välittämästä Egyptin TV:n julkistamaa antisemiittistä ohjelmaa. (INN)

Wednesday, April 14, 2010

KESKIVIIKKO 14.04.10

1. ISRAELILAISIA kehotetaan palaamaan välittömästi Siinailta, sillä tiedustelutietojen mukaan mahdollisesti Hamasin johtama solu etsii israelilaisia lomailijoita panttivangeikseen. Varoitus on sanamuodoltaan epätavallisen vaativa. Varoituksen antoi kansallinen turvallisuusneuvoston terrorismin vastainen toimisto. Viranomaiset eivät halua tarkemmin kertoa solusta, mutta täsmentävät, että sen on lähettänyt terrorijärjestö Hamas Gazassa, joka haluaa uusia panttivankeja Gilad Shalitin lisäksi.

ISRAELILAISIA lomailijoita meni Siinaille pessahin ajaksi viitisen tuhatta, vaikka varoitus on ollut voimassa jo pitkään joskin lievempänä, ja 1200 heistä lienee siellä edelleen.
Eilen kierteli huhuja, että israelilainen sotilas olisi siepattu Siinailla, mutta huhu osoittautui perättömäksi eikä IDF:n osastoista puuttunut yhtään sotilasta.
HAMASIN ohella Hizbullah etsii tilaisuutta siepata israelilaisia, varsinkin liikemiehiä, voidakseen heidän avullaan painostaa Israelia. Järjestö etsii edelleen tilaisuutta kostaa sen sotilaallisen johtajan Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa, josta se syyttää Israelia, vaikka se on kieltänyt osallisuutensa.

PAHIN terrorihyökkäys Siinailla tapahtui 2004, jolloin terroristit iskivät Hilton Taba hotelliin sekä useisiin muihin lomanviettopaikkoihin Ras al-Shitan lähellä Nueibaa, joissa israelilaiset lomailevat. Siinä terrori-iskussa kuoli 34 ihmistä ja 171 haavoittui.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137000

2. AINOA TAPA saavuttaa pysyvä rauha Lähi Idässä on, että länsivallat saavat arabit tajuamaan kaksi vääristymää, joita muslimioppineet ovat heille opettaneet vuodesta toiseen, kirjoittaa tri Max Singer Begin-Sadat (BESA) tutkimuskeskuksen tutkija.
Singer, joka on Hudson Instituutin perustaja ja kunniajäsen, kirjoittaa, että Palestiinan Auktoriteetilla on kaksi kilpailevaa käsitystä: Ensimmäisen mukaan on mahdollista saavuttaa pysyvä rauha, hyvinvointi ja kehitys yhteistyössä Israelin kanssa. Toisen käsityksen mukaan Israelin valtio on tuhottava millä keinolla tahansa.

SINGER kirjoittaa, että edellisen lisäksi palestiinalaisten keskuudessa elää voimakkaana käsitys, että Israel on mahdollista eliminoida joko sisäisten ristiriitojen vuoksi tai siten, että se pakotetaan hyväksymään myönnytyksiä, jotka merkitsevät itsemurhaa. Tätä näkökohtaa ruokkivat ulkomaiset Israelin vastaiset liikkeet kuten NGO-järjestöiksi naamioituneet Israelin imagoa ulkomailla tarkoituksellisesti vahingoittavat liikkeet.
Singer kirjoittaa, että antaakseen rauhalle todelliset mahdollisuudet länsijohtajien tulee pystyä vakuuttamaan arabijohtajat, että molemmat käsityskannat ovat virheellisiä.

YKSI TÄRKEÄ osa tätä vääristymän korjaamista on saada PA:n johto luopumaan väitteistään, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyksiä Israelin maahan ja Jerusalemiin. Luopuminen tästä voisi johtaa arabit kunnialliseen rauhaan Israelin kanssa, hän toteaa.
Esimerkiksi muslimioppineet pitävät kiihkeitä saarnoja, joissa he väittävät vastoin parempaa tietoaan, ettei Israelilla ole mitään historiallista oikeutta Temppelivuoreen. Täten Jerusalemin päämufti Ikrama Sabri julistaa saarnassaan: ”Juutalaisten vaatimus oikeudesta Jerusalemiin on väärä, emmekä me hyväksy mitään muuta kuin puhtaasti islamin Jerusalemin islamin täydellisessä hallinnassa.”
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Ead Salah sanoo näin: ”Vakuutamme tuhannennen kerran, että koko al-Aksa moskeija Temppelivuorella, mukaan lukien kaikki sen kulkuväylät maan päällä ja alla, ovat täysin ja kokonaan muslimiomaisuutta, eikä kenelläkään ole oikeutta vaatia edes yhtä hiekkajyvästä siitä.”

JORDANIA ON myös uudistanut vaatimuksiaan Jerusalemiin ja sen pyhiin paikkoihin selittäen olevansa niiden oikeudellinen suojelija. Hallitusministeri Abdel Salam Abbadi selitti, ettei vuoden 1988 julistus, jolla Jordania luopui vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa, tarkoita sitä, että se olisi luopunut Jerusalemista ja sen pyhistä paikoista.

SINGER kirjoittaa, että Israelissa on ryhmiä ja liikkeitä, jotka pyrkivät vakuuttamaan Israelin siteitä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, kuten ”Organisaatio Ihmisoikeuksista Temppelivuorella”, tai ”Organisaatio Temppelin uudelleen rakentamiseksi”, joista edellinen järjestää käyntejä Vuorella ja vaatii oikeutta rukoilla siellä, marsseja muurien ulkopuolella, pitää jatkuvia tilaisuuksia tietoisuuden levittämiseksi ja muuta; jälkimmäinen lähetti kirjelmän pääministerille, jossa häntä vaaditaan lisäämään Temppelivuori Israelin kansalliseen perinnelistaan, sekä vaaditaan poliisia muuttamaan kielteistä ja valikoivaa suhtautumistaan uskonnollisia tunteitaan osoittavia kohtaan, joka koskee kaikkia muita paitsi muslimeja.
ARTIKKELISSA viitataan myös Temppeli-instituutin aktiiviseen toimintaan valmistamalla Temppeli-palveluksissa vaadittavia välineitä sekä pitämällä kursseja, kuten pessahin aikaan pidetty symposium nimellä ”Modernin teknologian yhdistäminen Pyhään Temppeliin”, jossa keskusteltiin mahdollisuudesta, että palvojat voisivat suuren digitaalisen kuvaruudun avulla seurata ylipapin toimintaa tai atk-tekniikan välittämiä uhritoimituksia, yksityisiä tai julkisia. Lisäksi keskusteltiin, voidaanko erikoisesti suojeltuja halachin mukaan puhtaita busseja käyttää kuljettamaan pessah-pyhiinvaeltajia ja heidän uhrilahjojaan (pashal-offerings).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136987

3. WASHINGTONIN ydinturvallisuus konferenssi osoitti, miten eristetty Iran on, kertoo
JP:n uutinen, jonka sanaili Hilary Leila Krieger. Tilaisuuteen saapui kutsuttuina 47 kansakuntaa, joskin monet maat kuten Israel olivat lähettäneet alemman tason johtajiaan. TV-kuvia ja kommentteja seuratessa jäi vaikutelma, että tilaisuus oli Obamalle järjestetty suuri kansainvälinen PR-tilaisuus, jolla pyrittiin lisäämään hänen imagoaan vapaan maailman johtajana ja rauhan tekijänä. Eräs viranomainen totesi Kriegerin mukaan: ”Tämä lähettää selkeän viestin maille kuten Iran, että tämä on tulevaisuus, tämä on maailmanjärjestys, jonka jokainen haluaa toteutuvan. Heillä on ollut tilaisuutensa toteuttaa kansainväliset obligaationsa, mutta ovat sen sijaan aiheuttaneet merkittävän epäilyn ydinsuunnitelmansa rauhanomaisesta päämäärästä, minkä johdosta kansainvälinen painostus heitä kohtaa lisääntyy.”

ISREALIN edustustiimin johtaja ministeri Dan Meridor luonnehti konferenssin henkeä myönteiseksi, kukaan ei vaatinut Israelia tilille väitetyistä ydinaseistaan tai kyseenalaistanut Israelin kahden ydinreaktorin turvallisuutta. Hän kätteli Obamaa tilaisuuden alussa ja totesi Obaman valittelun, ettei Netanyahu löytänyt aikaa osallistua. Meridor totesi, että Iran pyöri useimpien keskustelukumppanien mielessä, vaikkakaan se ei suoraan kulunut sen asiaohjelmaan. Hän sanoi saaneensa mielikuvan, että Kiina on lähestymässä P-5+1 maitten kantaa Iranin pakotteista, vaikka suoraa vastausta ei vielä saatu Kiinan edustajalta.
Keskustelujen sivuaiheina nousi esille Israelin ja PA:n välisten keskustelujen kiireellisyys, jota painottivat USA:n apulaisulkoministeri James Steinberg sekä Ruotsin ja Norjan johtajat. (JP)

4. IRANIN atomienergian tutkimusosaston (AEOI) apulaisjohtaja Behzad Soltani kertoi valtion virallisen uutistoimiston Farsin mukaan, että Iran tulee maailman ydinaseklubin jäseneksi kuukauden sisällä. Soltani, joka toimii Iranin tieteellisen yhteistoimintaneuvoston pääsihteerinä, vakuutti, että sen jälkeen kukaan ei voisi kuvitellakaan hyökätä Irania vastaan, kun se on ylittänyt ydinkynnyksen.

BEHZAD SOLTANI selitti ohjelmassa, ettei Iran aio pysyä ydinteollisuuden alueella pelkästään tuottamalla sähköä, vaan aikoo edetä pitemmälle. Hän kuvaili, että säteilyttämisen avulla elintarvikkeet, proteiinit ja kasvikset säilyvät kauemmin ja parempilaatuisina.
Hän kertoi, että laajan ydinreaktorin ja pienemmän tutkimusreaktorin rakennustyöt Arakissa ovat 70 % valmiita ja lähestyvät valmistumistaan. Hän vakuutti, että ydinteknologia tulee nostamaan Iranin poliittista, taloudellista ja teknologista asemaa. ”Iranin mahtava itsenäisyys ydinteknologian alalla yhdistettynä taloudelliseen kasvuun, teknologian laajentuminen ja poliittinen voima kansainvälisellä areenalla”, hän maalaili.

IRANISSA elätellään uskoa, ettei Kiina mene mukaan pureviin sanktioihin sitä vastaan, vaikka presidentti Hu Jintao puristikin Obaman kättä ilmeisen tyytyväisyyden ilmapiirissä – itse asiassa omistajan elkein, sillä Kiina omistaa yhä suuremman osan USA:n taloudesta. Kiinan edustaja selitti, että Kiina haluaa kiistan Iranin kanssa selvittämistä diplomatian avulla.
Iranin ulkoministeriön edustaja Ramin Mehmanparast sanoi, ettei Kiina ole sitoutunut kannattamaan kovennettuja sanktioita eikä usko niin tapahtuvan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian Hizbullahille Libanoniin toimittamat ballistiset ohjukset vaarantavat rauhan Israelin ja Syyrian välillä sen lisäksi, että se rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Kuwaitissa ilmestyvä lehti Al.Rai kertoi, että Syyria on toimittanut ohjuksia ja että Israel uhkaa pommittaa Syyrian ja Libanonin kohteita. Barak vakuutti, ettei Israel hae konflikteja kenenkään kanssa, mutta että se varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin maansa puolustamiseksi. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136986
- Al Najah yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan 60.8 % palestiinalaisista vastustaa epäsuoria keskusteluja Israelin kanssa, mutta 71 % kannattaa Fayadin suunnitelmaa Palestiinan valtion itsenäisyyden julistamiseksi 2011. 78.6 % vastusti mitään keskusteluja, ellei Israel lopeta setlementtien rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136988
- Holokaustin aiheuttama trauma seuraa lukemattomia uhreja heidän koko elämänsä ajan. Shar Menashe sairaala Pardes Hannassa hoitaa pahimpia uhreja, joitten koko elämä on tuhoutunut eloon jäämisestä huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136981
- Iran uhkaa, että jos sitä vastaan hyökätään, se siirtää iskut USA:n mantereelle ja sen suurimpia kaupunkeja vastaan. Tämä voi olla vihje siitä, että se on toimittanut terrorijärjestöille esim. likaista ydinpommia varten tarvittavaa materiaalia. http://www.debka.com/article/8713/
- USA tarvitsee lähettilästä Syyriassa, vaikka se toimittaa ballistisia ohjuksia Hizbullahille, sanovat USA:n viranomaiset Wall Street Journalin mukaan.
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html

Tuesday, April 13, 2010

TIISTAI 13.04.10

1. ISLAMILAINEN RYHMÄ Gazassa kertoo WND:n toimittajalle, että sillä on hallussaan raketteja, joitten kantomatka on 50 km. Hän sanoo ryhmän testanneen rakettia jokin aika sitten ampuen sen Gazasta merelle. IDF:n edustaja myöntää, että tällainen koe suoritettiin, mutta ei halunnut kertoa sen kantomatkasta.

EGYPTILÄISET lähteet vakuuttavat, että Hamas on saanut käsiinsä 122 mm Scud-raketteja, joiden kantomatka on noin 30 km, ja tehostettu 122 mm:n raketti, jonka kantomatka on 50 km. Lisäksi Hamas on pystynyt hankkimaan suurempia, 220 mm raketteja, joitten kantomatka on 70 km. Saman tietolähteen mukaan Hamas on salakuljettanut Gazaan Iranissa valmistettuja Fajr-3 raketteja, joitten kantomatka on vieläkin pitempi.

EDELLÄ mainittu islamilainen ryhmä Islamic Jihad väittää avoimesti, että se pystyy uhkaamaan Israelin ydintutkimusreaktoria Dimonassa Israelin eteläosassa.
Kuten aiemmin on kerrottu, sekä Hizbullah että Syyria ovat myös uhanneet, että seuraavan sodan aikana Israelin ydinreaktori on kaupunkien ohella niiden ohjusten hyökkäyskohteena. Varsinkin Syyrian uhkaukset Iranin ohella on otettava vakavasti, sillä kummallakin maalla on runsaasti ohjuskalustoa, Iranin ohjukset yltävät kaikkialle Israelissa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=140017

2. WND tarkastelee toisessa artikkelissaan, mitä mahdollisuuksia Israelilla on tuhota Iranin ydinlaitokset tai aiheuttaa niille vahinkoa, joka siirtäisi Iranin ydinasekelloa taaksepäin.
Artikkelissa todetaan, että Obama kielsi antamasta Israelille sen tilaamia Bunker Buster pommeja, jotka olisivat pystyneet tunkeutumaan syvälle kallion sisään louhittuihin reaktori-tiloihin Iranissa. Pommit olivat jo matkalla, kun kieltopäätös tuli, ja toimitukset ohjattiin uuteen paikkaan. Ne varastoitiin USA:n Tyynenmeren tukikohtiin.

WASHINGTONISSA toimiva Strategisten ja Kansainvälisten tutkimusten keskus julkisti raportin, jonka mukaan Israelin ainoa keino saada aiottua tuhoa aikaan on käyttää sen taktisia ydin-aseita, joita keskuksen tutkijat Anthony Cordesman ja Abdullah Toukan uskovat Israelilla olevan. Israelissa liikkui Ephraim Snehn äskettäin julkistama arvio, jonka mukaan Israel on pakotettu toimimaan oma-aloitteisesti Iranin ydinasesuunnitelmia vastaan viimeistään lokakuussa 2010, jos tarpeeksi tehokkaita kansainvälisiä sanktioita ei saada aikaan.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=139717

3. JOTKUT avainmuslimivaltiot ovat vakuuttaneet, ettei niillä ollut päämääränä saada keskustelut kohdistumaan Israelin oletettuun ydinasearsenaaliin Obaman järjestämässä ydinmateriaalin turvallisuutta koskevan konferenssin aikana. Israelin viranomaiset kuitenkin ovat julkisuudessa kertoneet, että Turkki ja Egyptin olivat varautuneet nostamaan tämän aiheen keskusteluihin, minkä johdosta Israelin pääministeri Netanyahu peruutti osanottonsa konferenssiin ja lähetti sinne tiedustelu- ja ydinenergiaministerin Dan Meridorin.

OBAMAN neuvonantaja James Jones vakuutti, ettei Obaman hallitus katso pahalla Netanyahun poisjääntiä ja toisaalta tunnustaa, että Meridorin delegaatio on vaikutusvaltainen.
”Egyptillä ei ole aikeita nostaa Israelin ydinasekapasiteetti esiin turvallisuuskokouksessa”, korkea arabidiplomaatti selitti. ”Egypti ei pidä tätä tilaisuutta oikeana foorumina ja on valmistunut käsittelemään aihetta, joka on konferenssin kohteena, eli ydinturvallisuus. Egypti tekee eron tämän ja ydinasetietoisuuden levittämisen välillä.”
Israelin viranomaiset eivät kuitenkaan olleet saaneet mielestään riittäviä vakuutuksia arabimaitten kuten Egyptin ja Jordanian viranomaisilta asiassa, eikä Netanyhau halunnut ottaa riskiä, vaan jättäytyi pois konferenssista. Turkki ja Saudi Arabia ovat toiset maat, jotka ovat esittäneet hyvin kriittisiä lausuntoja Israelin oletetuista ydinaseista.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi juuri ennen lähtöään konferenssiin, että hän tulee esittämään konferenssissa painostuksen lisäämistä Israelia kohtaan. ”Tulen vaatimaan, että kansainvälinen yhteisö, joka on niin sensitiivinen Irania kohtaan, tulee huomioimaan Israelin”, hän sanoi sunnuntaina. ”Emme halua mitään ydinaseen leviämistä alueellamme, ja meidän kantamme on hyvin tunnettu, riippumatta siitä, millä maalla on sellainen ohjelma. Meille on samantekevää, onko kyse Iranista vai Israelista.”
Vain pari päivää ennen Erdoganin lausuntoa Turkin Washingtonin lähettiläs Namik Tan vakuutti, ettei turkilla ole mitään aikeita nostaa asiaa esille konferenssissa.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi ennen lähtöään konferenssiin, että maailmassa on vielä selvittämättömiä hyvin arkaluonteisia aiheita, joita täytyy käsitellä huippukokouksessa ja myöhemmin NPT tilaisuuksissa YK:ssa. Hän selitti, että jokaisen maan, jolla on ydinteollisuussuunnitelma, tulee allekirjoittaa ydinaseitten levittämiskieltosopimus (NPT).
Ban ki-Moon haluaisi toteuttaa Lähi Idästä ydinaseettoman vyöhykkeen, mutta toteaa, ettei hän pysty näkemään, miten tämä konferenssi voisi asiaa edistää.

VENÄJÄN presidentti Dmitri Mevedev kertoi ABC:n hyvää huomenta Amerikka ohjelmassa, että Israelin sotilasisku Iraniin aiheuttaisi humanitäärisen katastrofin, jossa Iranin kansa alkaisi vihata muita maailman kansoja. Hän piti ”Israelin sotilasoperaatiota pahimpana mahdollisena näkymänä, jos sellainen toteutuisi, koska ne maat ovat niin lähellä tosiaan. Se voisi helposti levitä laajemmaksi ja jopa ydinsodaksi, joka koskettaisi koko maapalloa”. Hän sanoi, että Netanyahu oli aiemmin luvannut, ettei se iske Iraniin, mutta ettei hän voinut olla varma tämän hetken tilanteesta. Hän vakuutti suhteitten olevan hyvät Israelin johtoon. (JP)

4. OBAMA keskittyi Jordanian kuninkaan Abdulla II:n kanssa tämän tultua Washingtoniin konferenssiin Israelin ja PA:n välisten epäsuorien keskustelujen kiireellisyyteen. Obama halusi puhua ensin Afganistanista, Irakista ja Iranin ydinasehaaveista, mutta Abdullah halusi siirtyä keskustelun Lähi Idän rauhanprosessiin. Molemmat tunsivat tarvetta kiirehtiä epä-suorien keskustelujen aloittamista ja sitten niiden kehittämisestä suoriksi. He myös varoittivat molempia osapuolia pidättymään yksipuolisista toimista. Jordanian kuningas on monessa yhteydessä varoittanut Israelia juutalaistamasta Jerusalemin itäosia, jotka ovat pääosin arabien asuttamia, sekä toimista, jotka vahingoittavat pyhiä paikkoja pääkaupungissa. Abdullah sanoo olevansa edelleen niiden suojelija, vaikka se 1994 rauhansopimuksessa luopuikin oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa

KESKUSTELUISSA lienee tullut esiin viime päivinä Amerikassa liikkuneet tiedot Obaman omasta rauhansuunnitelmasta, jota Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jim Jones vihjailee ja suosittelee presidentille.
ZBIGNIEV BRZEZINSKI, aiempi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, valotti asiaa Washington Postille sunnuntaina. Hän kehotti Obamaa matkustamaan Lähi Itään, ja puhumaan Knessetissä ja Ramallahissa suunnitelmasta, sekä kehottaen israelilaisia ja palestiinalaisia liittymään häneen. Sen jälkeen hän yrittäisi saada arabijohtajat tulemaan hänen kanssaan Jerusalemiin vakuuttaakseen suunnitelman vakavuutta ja todellisesta potentiaalista rauhasta molemmille osapuolille. Osana suunnitelmaa Obama tekisi selväksi, etteivät palestiinalais-pakolaiset palaa Israeliin vaan tulevaan Palestiinan valtioon; että Jerusalemin itäosa on Palestiinan pääkaupunki kansainvälisellä itsenäisyydellä Temppelivuorella. Palestiinan valtio tulisi olemaan aseeton, ja Jordanjoen laaksoa vartioivat kansainväliset joukot Israelin turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

ISRAELIN viranomaiset suhtautuvat Obaman suunnitelmaan hyvin epäillen, eivätkä USA:n viranomaisetkaan ole varmoja, että aika olisi kypsä sellaisen esittämiseksi. Israelissa pelätään, että suunnitelman julkistaminen koventaisi PA:n vaatimuksia entistäkin epärealistisemmiksi. Vaikka Amerikan mukanaolo koetaan välttämättömäksi rauhan saavuttamiseksi, sen rooli tulisi olla ohjaava, vakuuttava ja muita vastaavia toimia, joilla se voisi vahvistaa osapuolten uskoa toisen hyvään tahtoon. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabimaat ovat nousseet aktiiviseen vastarintaan Israelin julkistettua uuden lain, jonka nojalla kaikki luvatta Länsirannalle muuttaneet voidaan karkottaa. Kukaan ei tiedä, kuinka suurista määristä on kyse, mutta puhutaan kymmenistä tuhansista. Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui sitä ”etniseksi puhdistamiseksi”. IDF:n taholta todetaan, että voimassa oleva laki sallii jo karkotukset, ja että tiistaina voimaan tuleva uusi laki yksilöi tarkemmin lailliset obligaatiot. Assad kertoi maassaan vierailevalle arabiliiton pääsihteerille Amr Moussalle, että arabimaitten ja kansainvälisen yhteisön tulee kiireesti muodostaa yhtenäinen vastarinta Israelin aikomusten estämiseksi ja palestiinalaisten karkottamisesta heidän kotimaastaan. Moussa lupasi kutsua arabiliiton edustajat kiireiseen tilaisuuteen Kairoon päättämään toimista. PA:n neuvottelija Saeb Erekat arvioi, että operaatio koskee lähinnä niitä, joilla ei ole Israelin antamia henkilöllisyyskortteja. (JP)
- Juli Tamirin tilalle Knessetiin nouseva Ghaleb Majadleh (Labour) sanoo pyrkivänsä puolueen eroamiseksi Netanyahun hallituksesta, ja hän liittyy puolueen kapinallisiin Amir Peretz, Eitan Gabel ja Daniel Ben-Simon. (JP)
- Shin Bet ei löydä diskettiä, johon Anat Kam poltti tuhansia IDF:n salaisia dokumentteja. Kam sanoo hukanneensa sen, mutta taustalla nakertaa epäilys, että hän on voinut antaa sen ”todella vääriin käsiin”. Ihmetyttää viranomaisten helläkätisyys vakoilijan käsittelyssä, joka voi kotiarestissa ollessaan jatkaa myyräntyötään. Ainoa selitys kai lienee, että hän kuuluu ”poliittisesti oikeaan ryhmään”, jota tulee suojella kaikissa olosuhteissa. Journalisti Blau lienee luvannut palauttaa saamansa dokumentit, mutta kuka tietää, mitä kopioita hän on niistä ottanut ja kenelle niitä jakanut? Jotkut Knessetissä vaativat Haaretzin lakkauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136971
- 35 kansanedustajaa lähetti kirjeen Netanyahulle, jossa he kehottavat säästämään Givat HaYovelin ja Hareshin juutalaisyhteisöt tuholta. Kummallakaan yhteisöllä ei ole virallista rakennuslupaa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136980
- Kuwaitilainen lehti Al-Rai kertoo, että Syyria toimitti Hizbullahille keski-pitkänmatkan ohjuksia ja että Syyrian upseerit opastavat sen pyssymiehiä kehittyneitten ohjusten ampumiseen. Israel on varoittanut Syyriaa Turkin ja Qatarin kautta, että se voi iskeä syyrialaisiin kohteisiin, jos se luovuttaa ballistisia ohjuksia Hizbullahin käsiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3875186,00.html
- Debkafile kertoo, että viisi ihmistä vammautui leikellessään radioaktiivisella aineella käsiteltyä metalliromua New Delhin länsiosassa Intiassa. Poliisi eristi alueen 200 metrin matkalla. Työntekijät menettivät tajuntansa, yhdeltä lähti tukka muutamassa minuutissa ja hänen koko ihonsa mustui. Aine on nimeltään cobalt-60, ja sitä voidaan käyttää likaisen pommin rakentamiseksi.
- http://www.debka.com/article/8711/
- Ainakin 3 ihmistä kuoli laukaustenvaihdossa IDF:n ja Islamic Jihadin pyssymiesten välillä Gazan turvallisuusaidalla. IDF hälytti paikalle tankkeja ja helikoptereita, jotka estivät hyökkäysyrityksen. Toinen raportti kertoo, että yksi ihminen kuoli Gazassa IAF;n yöllisessä pommi-iskussa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1162691.html

Monday, April 12, 2010

MAANANTAI 12.04.10

1. EILEN illalla alkoi Israelissa holokaustin muistopäivä. Illalla kahdeksan maissa alkoi virallinen muistotilaisuus, jossa maan johtajat puhuivat ja jossa kuusi holokautista selvinnyttä sytytti oman soihtunsa. Tilaisuus pidettiin JadVashem holokaust-museon Varsovan Getto aukiolla satojen kutsuvieraitten todistaessa tilaisuutta.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu moitti maailman yhteisöä sen suhteettomasta hiljaisuudesta Iranin uhatessa Israelia ”omalla lopullisella ratkaisullaan, mikä jäi natseilta kesken”, kuten juutalaisten ja Israelin viholliset sanovat. Eikä Iranin uhka ole suinkaan ainoa eikä ehkä edes pahin vaaratekijä, sillä raporttien mukaan anti-semitismi on maailmalla yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

”ME OLEMME uuden/vanhan vihan tulen todistajia”, kertoi pääministeri. Juutalaisten vihan, jota lietsovat islamin ääriainesten organisaatiot ja hallitukset – ennen kaikkea Iran satelliitteineen. Iranin johtajat kiirehtivät kehittämään ydinaseita ilmoittaen samalla avoimesti tarkoituksensa olevan Israelin tuhoaminen.”
Pääministeri Netanyahu jatkoi todeten, että näissä kaikissa huudoissa juutalaisen kansan tuhoamiseksi maailman kartalta yhä uudelleen havaitsemme parhaimmillaan kovin miedon protestin ja nämäkin näyttävät laantuvan. ”Emme kuule voimakkaita protesteja, joita tarvittaisiin, emmekä kuule voimakkaita kieltoja tai vihaisia äänenpainoja”, hän jatkoi. ”Mutta kuten tavallista, on niitäkin, jotka kääntävät kritiikkimme takaisin meihin.”
NETANYAHU totesi ”maailman hyväksyvän Iranin esittämät uhkaukset hävityksestä, emmekä vieläkään näe tarvittavaa kansainvälistä päättäväisyyttä estääkseen Iranin aseistautumisen”.
Hän kehotti valistuneita maita nousemaan ja kieltämään tämän tarkoituksen tuhota, ja toimimaan todellisella päättäväisyydellä estääkseen Irania saamasta ydinaseita.

PRESIDENTTI Shimon Peres, joka puhui ennen Netanyhaua, kehotti samoin maailmaa heräämään Iranin aiheuttaman uhkan edessä ”apatiasta, joka on leimannut sitä ja joka menneisyydessä on vaatinut niin monien ihmishenkien menetyksen”. Hän selitti, että ”Israelilla on oikeus ja velvollisuus vaatia maailman kansoja olla toistamatta tuhoisaa välinpitämättömyyttä, joka on vaatinut miljoonien ihmisten hengen, heidän ja meidän”. ”Yhdistyneitten Kansakuntien tulee havahtua uhkaamiseen tuholla, joka tulee yhden sen jäsenmaan taholta toista jäsenmaata kohtaan,” Peres sanoi puheessaan. Hän totesi ”juutalaisten kirjojen polttamisen palavan edelleen heidän sydämessään, mahdottomana erottautumisena kuudesta miljoonasta veljestä, miehistä, naisista ja vanhuksista, puolestatoista miljoonasta lapsesta – uskomaton määrä potentiaalista elämää tuhottuna – menetys, joka ei koskaan palaa”.
Holokaustin muistopäivän tilaisuudet jatkuvat tänään eri puolilla maata. Kello 10.00 kaikki liikenne pysähtyy muutaman minuutin ajaksi. (JP)

2. NATHAN SHARANSKY ja Tel Avivin päärabbi Yisrael Meir Lau, joka toimii Jad Vashem museon puheenjohtajana, johtavat tämän vuoden ”Elävien Marssia” Auschwitzistä Birkenauhun. Marssi päätettiin toteuttaa huolimatta Puolan presidentti Lech Kaczinskin ja hänen vaimonsa traagisesta kuolemasta lento-onnettomuudessa lauantaina Venäjällä.

ELÄVIEN MARSSIN kansainvälisen järjestön puheenjohtaja tri Shmuel Rosenman sanoi sunnuntaina, että tämän vuoden marssin 10 000 osanottajaa juutalaisjärjestöistä ja muista ympäri maailmaa tulevat marssinsa aikana osallistumaan suruun, jota Puolan kansa tuntee.
”Presidentti Kaczinski oli todellinen Israelin ja juutalaisen kansan ystävä, jonka kuolema on kauhea menetys (Puolan) kansalle, joka on niin merkittävästi selviytynyt toisen maailman-sodan kauheista tragedioista.

NATHAN SHARANSKY sanoi Jewish Agencyn lausunnossa sunnuntaina: ”Elävien Marssi vahvistaa juutalaista identiteettiä, yksilöinä ja ryhminä. Kasvuaikanani en tiennyt paljon holokaustista, sillä NL:n viranomaiset tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisia löytämästä identiteettinsä. Elävien Marssi on juutalaisen kansan voiman ja yhtenäisyyden esitys.” Sharansky vietti yli 10 vuotta Venäjän vankeudessa.
Rabbi Meir Lau selvisi hengissä Buchenwaldin kuolemanleiristä.
Elävien Marssi aloitettiin vuonna 1988 ja se toistetaan vuosittain holokaustin opettamiseksi osanottajille, joita tulee kymmenistä maista maailmassa. (JP)

3. VÄKIVALTAISET anti-semiittiset hyökkäykset maailmassa yli kaksinkertaistuivat vuoden 2009 aikana. Erityisen voimakkaina lisääntyivät juutalaisten vastaiset hyökkäykset ja muut heihin kohdistuvat tapaukset sekä Länsi-Euroopassa että Kanadassa, kertoo ilmiön sunnuntaina julkistettu vuosittainen tutkimus. Tulokset ovat sitäkin hätkähdyttävämpiä, kun huomioidaan ilmiön laantuneen kahtena edellisenä vuonna.
”Antisemitismi maailmanlaajuisena 2009” raportin toimittaja professori Dina Porat toteaa, että vuonna 2009 nähtiin suunniteltuja ja koordinoituja hyökkäyksiä juutalaisia vastaan sekä väkivaltainen ilmapiiri, jotka ruokkivat toisiaan. Vuositutkimuksen teki Stephen Roth Instituutti aikamme anti-semitismistä ja rasismista Tel Avivin yliopistosta.

GAZAN cast lead operaatiota seuraava vuosi oli pahin siitä lähtien, kun antisemitismiä on alettu seurata, sekä suuren anti-semiittisen väkivallan ja yleisen maailmanlaajuisen vihamielisen ilmapiirin huomioiden, jotka ilmenivät massamielenosoituksina ja sekä suullisina että kuvallisina ilmaisumuotoina, raportissa todetaan. Raportti julkistettiin holokaustin muisto- päivänä yhdessä Euroopan Jewish Kongressin kanssa.
Dramaattisin muutos oli 102 %:n kasvu väkivaltaisissa hyökkäyksissä maailmanlaajuisesti; vuonna 2008 niitä oli 559, mutta 1 129 vuonna 2009. Sen lisäksi oli useita satoja uhkauksia, hävyttömyyksiä. graffitikirjoituksia ja iskulauseita sekä mielenosoituksia, joissa ilmeni niiden elävä antisemitistinen sisältö, joskus kehittyen väkivaltaiseksi.

MERKITTÄVÄ osa niistä tapahtui Englannissa, jossa väkivalta hyppäsi 112:sta tapahtumasta vuonna 2008 viime vuonna 374:än; Ranskassa 50:stä 195:en; ja Kanadassa 13:sta 138:an.
USA:ssa ilmiö on normaalisti siedettävä, mutta muutos oli suuri: 98:ta 116:en.
Monissa maissa luvut ovat vain viimeiset huiput yleisessä tendenssissä.
Raportissa todetaan, että vaikka tammikuun operaatio cast lead 2009 oli aiheena useissa tapauksissa, äärivasemmiston ja äärioikeiston aktivistien hyökkäykset ovat lisääntyneet 1990-luvun alkupuolesta lähtien. Väkivaltaisimmat hyökkäykset Länsi Euroopassa tuli ihmisten taholta, joilla on arabi- tai muslimitausta, raportti huomioi. Englannissa on kuitenkin havaittavissa uusi trendi, jossa muslimiyhteisöstä tulevat ”valkoiset” hyökkääjät esiintyvät hetkittäisissä huipuissa entistä selvemmin.
Vuonna 2008, kun Lähi Idässä ei ollut laukaisevaa aihetta, juutalaisyhteisöjen turvallisuus-säätiö rekisteröi 63 % hyökkääjistä väkivallan uhrien kuvauksien perusteella ”valkoisiksi”, kun aasialaisista ja arabiyhteisöistä – viitaten muslimitaustaan - tulleita hyökkääjiä oli 31 %. Vuonna 2009 tulos muuttui siten, että vain 48 % kuului ”valkoisiin”, aasialainen ja arabitausta nousi 43 %:in, ja heidän osuutensa nousi cast lead-operaation jälkeen 54 %:in. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136940

4. UUSI LAKI tulee voimaan tiistaina, joka antaa armeijalle oikeuden karkottaa Juudeasta ja Samariasta jokaisen, joka asuu siellä ilman voimassa olevaa lupaa. Laki tulee – jos se toteutetaan sisältönsä mukaisesti – koskemaan arviolta tuhansia arabeja ja palestiinalaisia, jotka ovat vuosien tai vuosikymmenien aikana muuttaneet sinne ilman lupaa, joko Gazasta tai ulkomailta. Lain mukaan sellaiset ovat syyllistyneet rikokseen, josta heille voidaan langettaa jopa 7 vuoden vankeusrangaistus tai heidän karkotetaan sinne, mistä he tulivat.

USEAT ihmisoikeusjärjestöt ovat valittaneet puolustusministeri Ehud Barakille, että hän ainakin siirtäisi lain toimeenpanoa, sillä se aiheuttaa äärimmäistä ja pysyvää vahinkoa lukuisille ihmisille. Laki perustuu sotilaskäskyyn ja sen jatko-osaan, jolla pyrittiin estämään laiton maahanpääsy, alkuperin säädettynä 1969, varsinkin Jordaniasta, Syyriasta, Egyptistä ja Libanonista, jotka silloin olivat vihollismaita. Nyt Israelilla on rauhansopimus Egyptin ja Jordanian kanssa, mutta Syyrian ja Libanonin kanssa vain hauras aselepo.

Hamokedin asianajajan Elad Cahanan mukaan armeija ei ole koskaan myöntänyt yhtään lupaa lain voimassaoloaikana. Siksi periaatteessa kaikki luvatta Juudean ja Samarian alueille muuttaneet ovat lainrikkojia. Lain nostaminen tässä vaiheessa lienee saanut alkunsa tavoitteesta karkottaa Hamasin vallankaappauksen vuoksi Gazasta Länsirannalle muuttaneet.
Cahanan mukaan toinen ryhmä, jota laki koskee, ovat Jordaniasta avioliiton vuoksi Länsirannalle muuttaneet. Armeijan edustaja sanoo, että tarkoitus on laittoman siirtolaisuuden estäminen Länsirannalle. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n puolustusministeri Robert Gates sanoo, ettei USA ole hylännyt tavoitettaan estää Iranin ydinase. Hän lisäsi, ettei se ole väistämätön, mutta ei osannut kertoa, miten se voidaan estää, ellei purevia pakotteita saada sovittua. Clinton epäilee Iranin ilmoitusta, että se täysin hallitsee ydinaseen valmistuksen. Myös Iranin uusimpien aseitten todellisuus epäilyttää. (JP)
- Puolan päärabbi Michael Scgudrich sanoo valittaessaan hyvän ystävää presidentti Lech Kaczinskin kuolemaa, että hän olisi menehtynyt samassa onnettomuudessa, ellei hän sapatin vuoksi olisi kieltäytynyt matkasta. Presidentti seurueineen oli matkalla osallistuakseen Katyn metsikön massamurhan 70. vuosipäivään. 79 vuotta sitten NL:n joukot murhasivat Katyn metsässä 21 857 puolalaista upseeria ja viranomaista miehitettyään maan. (JP)
- Entistä pääministeriä Olmertia odottaa uusi talousskandaali, josta häntä voidaan kuulustella ja syyttää, jos on aihetta. Hän palaa ulkomailta, vaikka tietää voivansa joutua jopa poliisin pidättämäksi. (JP)
- Gazassa toimiva ryhmä uhkaa viiltää Abbasin kurkun auki. Ryhmä syyttää Abbasia yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Kysymyksessä oleva Jaish al-Umma (kansanarmeija) johtaja Abu Abdallah Ghazzi uhkasi ryhmänsä hyökkäävän Israeliin Libanonista, ellei Hizbullah sitä tee. (JP)
- Iran valitti YK:lle, että USA uhkaa sitä ydinhyökkäyksellä. Tämä siksi, että Obaman uuden opin mukaan ydinaseita ei käytetä paitsi Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan. (JP)
- Pääministeri vaatii pikaisia vastauksia, miksi Ashdodin meriveden puhdistuslaitoksen rakentaminen on siirtynyt vuodesta toiseen. (JP)
- Turkki aikoo lähettää laiva-armaadan Gazaan ”särkeäkseen Gazan saarron”. Turkki tukee avoimesti Hamasia ja vastustaa avoimesti Israelin toimia. (INN)
- PA:n poliisi antaa IDF:lle löytämänsä 17 pommia Länsirannalta. (INN)
- Seuraava ryntäys uusille kaasu- ja öljyalueille voi tapahtua Levantiin, käsittäen Israelin, Libanonin ja Syyrian. Sieltä voidaan löytää 122 triljoonaa kuutiojalkaa kaasua, arvioivat asiantuntijat. Israelin Tamar ja Dalit kaasukenttiä Välimeressä valmistellaan hyötykäyttöä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136960
- Italialainen piispa Giacomo Babini, 81, kirjoittaa web-sivullaan, että perinteisesti juutalaiset ovat ”Jumalanmurhaajia”. Hän myöhemmin kiisti sanoneensa sellaista.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3874498,00.html

Sunday, April 11, 2010

SUNNUNTAI 11.04.10

1. ISRAELISSA tutkitaan edelleen, mitkä olivat perussyyt, joitten vuoksi pääministeri Netanyahu peruutti matkansa Washintonissa alkavaan kaksi-päiväiseen ydinturvallisuutta käsittelevään konferenssiin valtuuttaen tiedustelu- ja ydinteollisuusministeri Dan Meridorin edustamaan Israelia. Viranomaiset ovat pyrkineet vakuuttamaan, ettei peruutuksella ole mitään yhteyttä viilentyneisiin suhteisiin Netanyahun ja Obaman hallitusten välillä.

NETANYAHUN päätös oli yllättävä, sillä vielä keskiviikkona hän vakuutti matkustavansa keskusteluihin asioista, joissa hänen asiantuntemustaan arvostetaan. Mutta torstaina hän peruutti matkansa. Syyksi on ilmoitettu lähinnä Egyptin lehdistössä olleet tiedot, joissa kyseltiin Israelin ydinasearsenaalista, josta maailmalla on ristiriitaisia tietoja. Varsinkin Egypti ja Turkki ovat vihjailleet, että ne voivat nostaa asian esille konferenssissa.
OBAMAN neuvonantaja James Jones kertoi lehdistölle ymmärtävänsä, ettei Israelin pääministeri halua toimia katalysaattorina mahdollisista uteluista maansa ydinteollisuudesta konferenssissa, jonka osanottajista suuri osa lukeutuu Israelin vihollisiin. Jones kuitenkin vakuutti, ettei Netanyahun poisjäänti vaikuta maitten välisiin suhteisiin, eikä mitään keskusteluja oltu sovittu hänen ja Obaman välillä.

JP:n kommentaattorit H L Krieger ja H Keinon arvioivat, että asiaan on voinut vaikuttaa Obaman vaatimat kymmenkunta selvitystä Netanyahulta viimeisen tapaamisen aikana, joihin Netanyahu ei ole vielä reagoinut millään tavoin. Jones vakuuttaa, ettei konferenssissa ollut tarkoitus käsitellä ydinaseenlevittämisen kieltosopimusta (NPT) vaan tarkoitus on keskittyä keinoihin, joilla maailmalla liikkuvat valvomattomat uraanimäärät saataisiin valvonnan piiriin. USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja strategisissa yhteyksissä Ben Rhodes totesi, että jokainen hyötyisi kansallisista ja kansainvälisistä toimista arkaluontoisen ydinmateriaalin valvonnasta. Hän uskoi, että tällä alueella on mahdollisuus rakentaa laaja yhteisymmärrys sekä Lähi Idässä, alueella että maailmanlaajuisesti toimista, joita tarvitaan ydinturvallisuuden varmistamiseksi. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että osanottajat konferenssissa voivat nostaa esille Israelin väitetyt ydinaseet.

JONES vakuutti perjantaina journalisteille, että USA keskittyy epäsuorien keskustelujen aloittamiseen Israelin ja PA:n välille. Hän vakuutti edelleen, ettei USA esitä omaa rauhan-suunnitelmaansa, vaikka tunnustaa, että siitä on keskusteltu turvallisuusneuvonantajien kesken. Hän kehitteli ajatustaan edelleen todeten, että USA on hyvin strategisessa vaiheessa Iranin kysymyksessä. ”Lähi Idän alueen turvallisuus, sen vaikutus maailmalla ja Iranin kysymys ovat hyvin läheisesti kytkeytyneet toisiinsa, mikä tulee ratkaista kaikella sillä vakavuudella, mitä se vaatii”, hän selvitteli. (JP)

2. DEBKAFILE kertoo, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad paljasti perjantaina maansa kehittäneen kolmannen polven sentrifugin, jonka nopeus on kuusinkertainen perinteisiin verrattuna. Presidentti vaikutti hyvin itsevarmalta ja jopa hyökkäävältä esitellessään maansa saavutuksia ja tulevia näkymiä. Uudet sentrifugit tultaneen asentamaan Natanziin. Venäjän rakentama Bushehrin voimala valmistunee kesä – elokuussa tänä vuonna, kuten venäläiset ovat vakuuttaneet. Sen suuret kevytvesireaktorit pystyvät rikastamaan 330 kg lähes pommin rakentamiseen tarvittavaa plutoniumia, joka riittää 50:n alkeellisen ydinpommin rakentamiseen. Tämä yhdessä Arakin raskasvesireaktorin kanssa, jota Iran rakentaa salaa ja lienee toimintakunnossa paljon ennen arvioitua 2015, pystyvät yhdessä tarjoamaan kaiken sen plutoniumin, jota se tarvitsee pommiensa rakentamiseen.

DEBKAFILE kertoo IAEA:n entisen virkailijan John Carlssonin sanoin, että ”plutoniumin eristäminen käytetyistä uraanisauvoista vaatii yksinkertaisen teknologian, joka ei ole paljon kehittyneempi kuin maitotuotteiden jalostaminen tai betonin valaminen.” Se on helpompi asentaa ohjusten kärkiin ja kevyempänä sopii pienempiin ohjuksiin.
IRANIN ydinteollisuuden johtaja Mahmoud Jafari kertoo, että Iranissa Yazdin maakunnasta on löydetty uusi uraaniesiintymä, joka kehitettynä pystyy tyydyttämään maan uraanin tarpeen.

DEBKAFILE arvioi edelleen, että uudet kehitysnäkymät Iranin ydinteollisuudessa tekevät sen riippumattomaksi ulkopuolisesta teknisestä avusta ja materiaalitoimituksista. Tämä asettaa turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet P-5+1 kokonaan uuden tilanteen eteen.
http://www.debka.com/article/8710/

3. LONTOOSSA toimiva Jane´s informaatiokeskus kertoo puolustusanalyysissaan, että Israelilla on 100 – 300 ydinkärkeä, mikä tekee siitä kuudenneksi voimakkaimman ydinvaltion maailmassa, lähes Englannin vertaisen. Tieto julkistettiin juuri ennen Washingtonin ydinturvallisuutta käsittelevää konferenssia.

JANE´S KESKUS arvioi edelleen, että Israel voi asentaa niitä omistamiinsa kolmeen Dolphin luokan sukellusveneeseen asennettuihin risteilyohjuksiin toisen vaiheen iskuissa, tai asentaa niitä Jericho ohjustensa kärkiin. Jericho-2:n kantomatka on 4 500 km; Jericho-3:n kantomatka on 8000 km, jota testattiin onnistuneesti muutama kuukausi sitten.
Kolmas mahdollisuus on asentaa niitä lentokoneista ammuttavien ohjusten kärkiin.
AFP:n lainaaman Jane´s keskuksen analyysin mukaan Israelissa on kehitetty myös taktisia ydinaseita, joita voidaan käyttää maamiinoina tai asentaa niitä tykinammuksiin. (JP)

TOISESSA artikkelissa JP kertoo, ettei USA ole muuttanut viisumiohjeitaan Israelin tutkimis-reaktorin tutkijoille Dimonassa, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin. Ulkoministerin edustaja P J Crowley vakuuttaa, että päinvastoin USA on kehittänyt hyväksymismenettelyä entistä nopeammaksi. Hän kritisoi samalla kärkevästi PA:n tapaa kunnioittaa tunnettuja terroristeja ja heidän muistoaan, mikä vahingoittaa uskottavuutta ja rauhanponnisteluja. Hän sanoi, että USA pitää palestiinalaisjohtajia vastuullisena kiihotuksesta ja kehottaa heitä keskusteluihin asiasta USA:n edustajien kanssa.
Israelin viranomaiset ja juutalaisjärjestöjen edustajat Amerikassa antoivat tunnustusta USA:n tarttumisesta asiaan, josta se on aiemmin vaiennut. (JP, H L Krieger)

4. SAKSALAINEN yhtiö, joka rakentaa Israelin tilaamia kahta sukellusvenettä, on myyty Abu Dhabi MAR-yhtiölle UAE:ssa, joka tulee valvomaan 80 % Blohm + Voss telakoita. Israel sai samalta telakalta kolme Dolphin-luokan sukellusvenettä. Nyt rakenteilla olevien veneitten lisäksi Israel harkitsee kuudennen veneen ostamista.

ISRAELIN LAIVASTO keskustelee Blohm + Voss yhtiön kanssa kahden 2000-tonnin ohjusveneen tilaamisesta, joka perustuisi yhtiön Meko-luokan sota-alukseen.
Israelin puolustusviranomaisen mukaan Blohm + Voss yhtiön telakoitten siirtyminen UAE:n hallintaan, ei vaikuta tilauksiin, sillä alusten osto käsittää vain niiden runko-osien toimitukset, mutta että kaikki niihin sijoitettava teknologia asennetaan Israelissa.

TILATTAVAT Meko-luokan ohjusveneet muistuttaisivat nykyisten Saar 5-luokan ohjusveneitä, mutta olisivat hieman suurempia, jotta niihin voidaan asentaa IAI-valmistama ylihorisontin näkevä tutka, Harpoon meriohjus ja Barak ohjustentorjunta järjestelmä.
Yhden aluksen hinta on 300 miljoonaa USD, ja Israel toivoo Saksan hallituksen osallistuvan kustannuksiin, kuten se teki edellisten alushankintojen yhteydessä. (JP, Y Katz)

5. PERJANTAIAAMUNA kolmen aikaan suuri joukko israelilaisia autoja oli pakkautunut Kifl Hares (Timnath-heres) arabikylän aukiolle vastapäätä Josefin hautakammiota. Yli 10 000 juutalaista saapui paikalle rukoillakseen juutalaisten johtajan haudalla, joka 3 500 vuotta sitten johti juutalaisia Luvatun Maansa valloittamiseksi.

IHMISTEN JA AUTOJEN virta arabikylään alkoi jo torstai-iltana puoli yhdentoista aikoihin jatkuen koko yön. Suuri osa ihmisiä seikkaili yön heikossa valaistuksessa päätieltä kylän pimeille kaduille. Heitä tuli kaikista kansankerroksista, mustiin hattuihin ja hassidim-kaapuihin pukeutuneista sandaaleissa ja jean-farkuissa liikkuviin, kuten Tovah Lazaroff kertoo. Heitä tuli yksittäin, ryhminä ja perheittäin lapsineen.

IDF oli asettanut kylän asukkaille ulkonaliikkumiskiellon ja vartioi pyhiinvaeltajia katujen varsilla käsissään valopuikot.
Ensimmäinen kohde oli Kalebin hauta, joka oli toinen Moseksen lähettämistä Kanaanin maan vakoilijoista, jotka antoivat positiivisen raportin maasta suositellen sen valtaamista. Ihmiset rukoilivat pitänen rukouskirjojaan käsissään, useat peittäen sillä kasvonsa, useat itkivät rukoustensa tahdissa. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan kertoi, että heidän mennessään hautakammiolle arabit olivat töhrineet sen seiniin graffiteja, jotka nopeasti peitettiin maalilla, eikä sen annettu häiritä juhlatunnelmaa. Monet puhkesivat sponttaaniin lauluun ja tanssiin, jotka kuuluvat oleellisesti juutalaiseen ylistykseen.
Ihmiset kertoivat tulleensa paikalle eri syistä, mutta he sanoivat tuntevansa Jumalan läsnäolon siellä; pyhyyden tuntu muinaisten esi-isien haudalla tekee rukoukset helpommiksi. Joku sanoi tulleensa rukoillakseen siellä isänsä puolesta; joku halusi puhua Josuasta ja Moseksesta ja heidän erilaisuudestaan.
Kylän asukkaat ovat varmoja, että Josuan, hänen isänsä Nunin ja Kalebin haudat ovat muslimihautoja, mutta pelkäävät juutalaisten varastavan ne heiltä kuten Patriarkkojen haudan Hebronissa ja Rachelin haudan Betlehemissä. Joku sanoo esi-isänsä haudatun sinne. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Gazan voimalaitos jouduttiin sulkemaan polttoaineen loppumisen vuoksi. Se johtuu kuitenkin arabiryhmien välisistä erimielisyyksistä. PA:n hallitus Länsirannalla maksaa osan kuluista, mutta olettaa Hamasin maksavan loput, joka kieltäytyy siitä. (JP)
- Kahdessa vaiheessa vakoilusta ja salaisten dokumenttien hankkimisesta ja luovuttamisesta maan vahingoittamiseksi syytetty Anat Kam, jota sanotaan ”journalistiksi”, toivoo, että koko asia käsitellään nopeasti. Jos hänet todetaan syylliseksi ja tuomitaan, hän voi saada elinkautisen. INN kertoo, että Anat Kam opiskeli Tel Avivin yliopistossa äärivasemmistolaisen professorin Shlomo Sandin ohjauksessa historiaa. Shlomo Sand kirjoitti kirjan "The Invention of the Jewish People”, (juutalaisen kansan keksiminen), jossa hän kieltää, että juutalaista kansaa koskaan oli olemassakaan. Lisäksi hän on kirjoittanut lukemattomia juutalais- ja Israelin-vastaisia artikkeleita ja kirjoituksia. Hän rinnastaa juutalaisten maanalaisten solujen taistelun maansa vapaudesta palestiinalaisten terroristien taisteluun omastaan. Kam myös opiskeli filosofiaa Adi Ophirin johdolla, joka myös tunnetaan Israel vastaisuudestaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136931
- 600 italialaista kristittyä rukoili Gilad Shalitin puolesta Napolissa torstaina pyytäen hänen vapauttamistaan Hamasin panttivankeudesta. (JP)
- Yli 150 vasemmistolaista ja paikallista asukasta osoitti mieltään Sheikh Jarrassa Jerusalemin itäosassa. He tunkeutuivat vastoin poliisin määräystä juutalaisten omistamalle alueelle kieltäytyen poistumasta. Poliisi hajotti joukon ja pidätti heistä neljä. He vastustavat juutalaisten muuttoa sinne. (JP)
- Varkaat murtautuivat poliisitarkastaja David Cohenin autoon särkien sen tuulilasin ja varastaen kännykän, joka myöhemmin löydettiin. (JP)
- Israelin inflaatio oli maaliskuussa 0.1 %, ja kaikkiaan alempi kuin vuosina 2008 ja 2009 alentuneen polttoaineen hinnan ja talouden kasvun vuoksi. (INN)
- Joukko vasemmistolaisia anarkisteja tunkeutui Otnielin uskonnollisten hallitsemaan kylään keskellä sapattia tanssien ja huilua soittaen, mikä ei ole sallittua. He kieltäytyivät lopettamasta, vaan yksi naisista riisui ylävartalonsa alastomaksi. Hän rauhoittui vasta poliisin tullessa paikalle ja pidättäen hänet.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3873968,00.html
- Pääministerin kanslian pohjakerros paloi eilen; tuli saatiin pian hallintaan.(INN)