SUNNUNTAI 12.09.10

YHDYSVALLOISSA muistettiin eilen 11.09. tapahtumaa 9 vuotta sitten, jossa terroristit tuhosivat WTC:n tuplatornit ja yhden osan Pentagonin viisikulmaista rakennusta murhaten yli 3000 ihmistä. Jopa presidentti Baruck Obama oli valmistanut puheen, jonka hän luki muistotilaisuudessa. Tilaisuutta varjosti muslimien suunnitelma rakentaa 13-kerroksinen moskeija läheiseen kortteliin Park51, kuin voitonmerkkinä taistelusta, jonka USA hävisi, mutta jonka symbolista merkitystä monet, aivan liian monet eivät näytä tajuavan. Jopa New Yorkin pormestari Bloomberg kannattaa moskeijan rakentamista, vaikka muslimit itse sanovat avoimesti, miksi moskeijan rakentaminen on heille tärkeää eivätkä peittele sen symboliarvoa. He vertaavat sitä Cordoban synagogan rakentamiseen aivan katolisen luostarin viereen, josta on hyvä näkyvyys Alhambran historialliseen palatsiin, ja minkä johdosta luostari joutui rakentamaan korkeamman aidan, etteivät muslimit häiritsisi heidän rauhaansa. Cordoba toimi Espanjan muslimien pääkaupunkina 700-luvulta siihen saakka, kunnes kristityt valloittivat Espanjan 1492 ja perustivat oman hallintonsa maahan. Muslimit muistelevat vieläkin Andalusiaa, jonne he uskovat joskus palaavansa. Professori Afami kertoo tästä artikkelissa Maurin viimeinen huokaus. (israelupdate.achlak.net, Israel valinkauhassa.)
Terrori-iskussa kuolleen naisen perhe sanoo, että moskeijan rakentaminen ”Ground Zero” tontin läheisyyteen on kuin ”sika pyhässä paikassa”. Muslimit tuskin pitävät tästä vertauksesta, sillä sika on heille saastainen eläin, kuten se on sitä juutalaisillekin.

PRESIDENTTI Obama muistutti puheessaan Amerikan vapaudesta, jota eivät nurkkakohtaiset suuntaukset saa häiritä. Hän sanoi, että Amerikka on uskonnollinen, joka palvoo jumalaansa, joskin eri suunnat eri nimillä, mutta samaa kuitenkin. Tämä tuskin vastaa hartaan kristityn - tai juutalaisenkaan – näkemystä asiasta. Obama muistutti myös, että se oli al-Qaeda, joka teki 11. syyskuuta 2001 WTC-tuplatornien tuhoamisen New Yorkissa haluten tällä puhdistaa muslimien maineen rikoksesta, jota ei voi millään puolustaa. Obama myös analysoi, ettei terrori-iskua suorittanut uskonto vaan al-Qaeda, ”surkea joukko miehiä, jotka likasivat uskonnon maineen”. Hän vakuutti ettei USA ole sodassa islamin kanssa.

KORAANIEN julkisella polttamisella uhannut pastori Jones luopui lopulta uhkauksestaan luvaten, ettei hän eikä hänen edustamansa kirkko koskaan toteuta uhkaustaan.
Parin korttelin päässä juhlatilaisuudesta oli kaksi mielenosoitusryhmää, toinen osoitti mieltään moskeijan rakentamisen puolesta, toinen sitä vastaan, mutta ilman väkivaltaa. Moskeijan rakentamista ajava imaami Feisal Abdel Rauf sanoo jatkavansa moskeijan rakentamisen suunnittelemista vastalauseista välittämättä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187803

2. PRESIDENTTI Barack Obama vaatii, että Netanyahun tulee jatkaa 26. syyskuuta päättyvää rakennuskieltoa, koska hänen ymmärryksensä mukaan sen ansiosta palestiinalaiset suostuivat suoriin rauhankeskusteluihin Israelin kanssa.
OBAMAN lausunto on herättänyt Israelissa ristiriitaisia tunteita. Monet katsovat, että hän sekaantuu Israelin sisäisiin asioihin tavalla, mikä ei ole puolueettomana sovittelijana esiintyvän maan arvon mukaista. Toiset taas tietenkin katsovat, että hän on oikealla asialla painostaessaan Netanyahua uusiin yksipuolisiin myönnytyksiin, mitä USA:n hallitukset ovat toistaneet presidentin henkilöstä riippumatta.
Obama puhui Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa perjantaina. Hän katsoi, että vaikka palestiinalaiset eivät aluksi kannattaneet Netanyahun tarjousta, he ovat myöhemmin alkaneet havaita sen ansiot, ja siksi suostuivat keskusteluihin. Tämä tuskin vastaa todellisuutta, kyllä USA:n painostus oli ratkaiseva tekijä vaikka Abbas sanookin pettyneensä Obaman liian helläkätiseen Israelin kohteluun, hän olisi odottanut lujempaa painostusta. Obaman puheen ainoa vaatimus Abbasilta oli se, että hän osallistuisi keskusteluihin rakentavalla tavalla.

KANSALLISEN UNION puolueen (Ketzaleh) puheenjohtaja, kansanedustaja Yacov Katz sanoi suoraan, että Obama osoittaa olevansa rasisti, koska hän esittää vaatimuksia vain Israelille. ”Mies, joka sanoo edustavansa kolmatta maailmaa, maahan poljettuja ja maailman vähemmistöjä, vaatii pääministeriä jatkamaan rasistista politiikkaa, joka kieltää 400 000:lta juutalaiselta inhimilliset perusoikeudet. Tämän tapaiset kiellot ovat samanlaisia jotka jäädyttivät juutalaisten elämän Euroopassa ja muslimimaissa. Miten Obama suhtautuisi, jos rakentaminen kiellettäisiin USA:n mustalta kansanosalta?” Katz vaati. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139564

3. Seuraava Israelin ja PA:n neuvottelijoiden tapaaminen on tiistaina 14.09. jatkuen seuraavana päivänä. Abbasin ja Netanyahun oletetaan tapaavan Hillary Clintonin ja George Mitchellin kanssa tilaisuudessa, johon myös Egyptin presidentti voinee osallistua. Pääneuvottelijat tapasivat viime viikolla ilman ulkopuolista fanfaaria voidakseen sovittaa heidän välilleen nousseet erimielisyydet Sharm el-Sheikhin kokouksen käsittelylistasta, mutta he eivät pystyneet löytämään yhteisymmärrystä.
PA:n ensimmäinen vaatimus lienee rakennuskiellon jatkaminen, minkä vastapainoksi Israel vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Netanyahu on ollut – ehkä taktisista syistä – epämääräinen vastatessaan kysymyksiin kiellon jatkamisesta, mikä ounastelee, että hänellä on jonkinasteinen kompromissiesitys osittaisesta kiellon jatkamisesta, mitä hän kutsuu ”luovaksi ratkaisuksi”.

PA:n neuvottelutiimin puhemiehenä esiintyvä Nabil Shaath vannoi keskiviikkona, ettei PA tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona. Tämä siksi, että se tehokkaasti poistaa palestiinalaisten vaatimuksen paluuoikeudesta. Shaath ei sano vastustavansa juutalaista enemmistöä Israelissa, mutta ei sen enempää. Puheenjohtaja Abbas itse on toistellut samaa, viimeksi heti palattuaan Washingtonista. Shaath vakuutti myös, että jos rakentaminen elpyy Juudeassa ja Samariassa – tarkoittaen tällä juutalaista rakentamista – PA vetäytyy neuvotteluista.

PRESIDENTTI Obama jatkaa osapuolten maanittelemista saadakseen osapuolten jähmeät asenteet joustavammiksi ennen tiistaina jatkuvia keskusteluja. Hän melkein rukoillen esittää Abbasille, että tämä antaisi joitain merkkejä kantansa pehmenemisestä ja myönnytyksiksi osoittaakseen israelilaisille, että hänkin on tosissaan. Obama lupaa mitä tahansa tukea USA pystyy antamaan, missä dollarinkuvat ovat näkyvimmät. Hän kuitenkin käytti neuvotteluista sanaa ”epäonnistuvat”, mikä osoittanee, etteivät odotukset ole kovin korkeat, mutta hän vakuutti USA:n jatkavan yrityksiään kävi keskusteluissa miten tahansa. Hän vakuutti samalla, että USA:n tärkeimpänä vaikuttimena on yleisen tilanteen kehittyminen Lähi Idässä, missä Israelin ja PA:n välisen konfliktin onnistunut ratkaisu auttaa ratkaisevasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139564

4. NEW YORKIN moskeijan rakentamisen herättäessä kiihkeitä tunteenpurkauksia pitkin maailmaa äskettäin avattiin uusi moskeija Philadelphiassa, 30 km keskustasta luoteeseen Tredyffrin lähiössä ilman, että monet ihmiset olivat edes tietoisia sen avaamisesta, eivätkä moskeijan johtajat halunneet korostaa merkittävän päivänsä viettoa.
Moskeijan naapurina on baptistikirkko ja kadun toisella puolella Chabad synagoga. Muslimijohtajat Greater Valley Forgen alueella kehuvat hyviä suhteita naapuriensa kanssa. Moskeijan presidentti Mohammad Aziz sanoo, että heillä on naapuriensa kanssa enemmän yhteistä kuin erottavaa. Samaa vakuuttaa myös synagogan lubavitch rabbi Yossi Kaplan, joka sanoi yhteisönsä käyttävän yhteistä paikoitustilaa hyvien naapurien tapaan.

MOSKEIJOIDEN MÄÄRÄ on Yhdysvalloissa lisääntynyt 58 % vuosikymmenen aikana. Kymmenen vuotta sitten USA:ssa oli 1200 moskeijaa, nyt luku on 1900, sanoo professori Ihran Bagby Kentuckin yliopiston islamin- ja moskeijanrakentamistutkimuksen osastolta. Monet moskeijoista on sijoitettu vanhoihin rakennuksiin, joita on muotoiltu islamin vaatimusten mukaisesti varustamalla eri sisäänkäynnit ja pesualtaat miehille ja naisille. Joskus rukousasennon suuntaaminen Mekkaan aiheuttaa erikoisjärjestelyjä.
TREDYFFRIN moskeijassa on tilat rukoushallille, kirjasto, monikäyttötila, WC-tilat ja pesutilat. Muslimit riisuvat kenkänsä ja pesevät kätensä ja jalkansa ennen rukoustilaisuutta. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Kuuban elähtänyt presidentti Fidel Castro opettaa Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia kehottaen tätä lopettamaan juutalaisten jahtaamisen ja holokaustin kieltämisen. Sen sijaan hän vertaa Ranskan päätöstä karkottaa maasta tuhat romaania katastrofiin kutsuen sitä nimellä ”Romaanien holokausti”. (JP)
- Venezuelan presidentti Hugo Chavez kieltää olevansa anti-semitisti, ja tarjoutuu tapaamaan maansa juutalaisjohtajat loppukuusta. Venezuelassa asuu 15 000 juutalaista, jotka ovat huolissaan juutalaisvastaisuuden noususta. Chavez sanoo kunnioittavansa juutalaisia, vaikka hän kritisoi ankarasti Israelia. Tammikuussa 2009 Caracasin synagoga häpäistiin ja suurelta osin tuhottiin. Viranomaiset pidättivät 11 henkilöä, mukana 8 poliisia osallisuudesta hyökkäykseen synagogaan. Helmikuussa 2009 tuntemattomat hyökkääjät heittivät pienen pommin juutalaisten yhteisörakennusta vastaan Caracasissa vahingoittaen ovia mutta ilman muuta vahinkoa. Juutalaisvastaisuus ilmenee ajoittaisina graffitteina, joita raapustellaan juutalaisten rakennusten seiniin. (JP)
- Israelin laivasto kehittelee uusia aseita puolustautuakseen kasvavaa uhkaa vastaan Hamasin ja varsinkin Hizbullahin taholta, joka saa tehokkaita ohjuksia Syyrialta. Laivaston kaksi partioalusta, Super Dvora, jonka rakensi IAI, ja Shaldag, jonka rakensi Israeli Shiyards yhtiö, varustetaan tutkalla lähestyvien ohjusten havaitsemiseksi sekä elektronisella jumiuttamisjärjestelmällä ohjuksen radan muuttamiseksi. Sen rakensi MAFAT; puolustusministeriön tutkimus- ja kehitysosasto. Suuremmissa aluksissa on jo turvallisuusjärjestelmät, mutta partioveneitä varten tarvitaan uudet järjestelmät vastapainoksi Hizbullahin, Syyrian ja Iranin nopeille hyökkäysveneille. Laivasto saa pian käyttöönsä pienikokoisia miehittämättömiä (UAV) koneita, jotka pystyvät kattamaan 80 km:n alueen lentäen 4 tunnin ajan 18 000 jalan korkeudessa. (JP)
- Päärabbi Shlomo Amar antoi päätöksen, jonka mukaan rakentaminen voidaan aloittaa rakennuskiellon päätyttyä 26. syyskuuta, vaikka se sattuu succotin ja pessahin välipäivälle, ”Hol Hamoed”, jolloin tradition mukaan velvollisuuksia on vähennettävä.(JP)
- PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat antoi lausunnon torstaina, jossa hän väitti aiemman TV-lausuntonsa sisältöä muutetun siten, että se voitaisiin käsittää anteeksipyynnöksi israelilaisille, mikä ei ollut hänen tarkoituksensa. Hän sanoi Maan-uutistoimiston lausunnossa tarkoittaneensa, että Israelin ja PA:n neuvottelijat olivat useitten vuosien aikana epäonnistuneet löytämään ratkaisua. Sen sijaan hän sanoi odottavansa, että Israel esittää julkisen anteeksipyynnön palestiinalaisten nöyryyttämisestä. (JP)
- Muutaman kuukauden sisällä jo toinen Shin Betin korkea johtaja erosi jouduttuaan kiinni seksisuhteesta alaisensa kanssa, minkä johdosta he käyttivät asemaansa edistääkseen alaisensa tai hänen sukulaisensa etenemistä urallaan. (JP)
- Ranskassa pidätettiin terroristi, joka suunnitteli iskua israelilaisten suunnitteleman varainkeräys tilaisuuden yhteydessä. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=187805
- Tony Blair käytti asemaansa painostaakseen Israelia avustamaan palestiinalaisen kännykkäfirman pelastamiseksi vararikolta Länsirannalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3952598,00.html
- Obama otti perjantain lehdistötilaisuudessa selvästi PA:ta suosivan asenteen kieltäytyen esittämästä vaatimuksia Abbasille, mutta vaatien niitä Netanyahulta. Hän katsoi, että Israelin tunnustaminen juutalaiseksi edellyttää palaamista 1967 sotaa edeltäville linjoille http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139567
- DEBKAFILE varoittaa artikkelissaan, että Iranin sanktioitten todennäköinen epäonnistuminen aiheuttaa sen, että IAEA:n valvojat saavat pian seurata Iranin ensimmäistä ydinkoetta. http://www.debka.com/article/9017/
- Israelissa alkoi viime yönä talviaika, kelloja siirretään taaksepäin tunnin verran.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019