KESKIVIIKKO 15.09.10

1. HILLARY CLINTONIN hellässä hoidossa suorien rauhankeskustelujen toinen neuvottelutilaisuus Sharm el-Sheikhissä sujui ilman välikohtauksia. Kukaan ei kävellyt ulos neuvotteluista eikä edes ääneen lausuttuja uhkauksia siitä kuultu. Eri asia on tietenkin, mitä Abbasin & co puseron sisällä kiehui. Kasvoilmeet pidettiin kuitenkin peruslukemissa, ja Abbas sai puristettua vaivautuneen hymynkin esiin, mutta mitään ilonpurkauksia ei todettu. Sovittiin jopa, että pääjehut Netanyahu ja Abbas tapaavat toisensa tänään Jerusalemissa, kuten tapahtui uutisten mukaan Olmertin pääministerikaudella, jolloin Abbas istui tuntikausia Olmertin kanssa nenäkkäin ilman uhkauksia tai välikohtauksia. Pahat kielet kuitenkin laulavat, ettei tämänpäiväisen tapaamisen ajankohtaa ole sovittu eikä tiedetä, haluaako Clinton tulla mukaan varmistamaan, että pysytään sovitulla nuottisivulla. George Mitchell matkustanee Damaskokseen, joka voinee enteillä rauhantunnustelujen mahdollisuutta infon ohella.

ANALYYTIKOT ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Abbasin nöyrään alentumiseen pumpata Netanyahun kättä taas kerran vaikutti ennen kaikkea USA:n vihreät dollarit. PA:n talous elää jatkuvassa kriisitilassa – tai ainakin annetaan sellainen kuva – eikä silloin ole aika aloittaa elämöiminen, parempi kuunnella vain hattu kourassa, mitä mesenaatti haluaa. Mesenaatin keskeinen toive ja vaatimus on, että keskustelut jatkuvat ilman kriisejä. Eikä Israelillakaan ole juuri varaa nousta turhan näkyvästi Obamaa vastaan, koska myös se on ja paljon laajemmalla sektorilla riippuvainen USA:n hyvästä tahdosta. Paitsi että USA antaa Israelille vuosittain kolmisen miljardia USD tukea, joka suurimmalta osin tulee käyttää ostoihin USA:sta, Israelin sota-arsenaali lepää suurelta osin USA:sta saatavan teknillisen huollon ja varaosien varassa, kuten myös sen viimeisimpien sotateollisuuden tuotteiden saatavuus, jotta Israelin asetekninen ylivoima alueella säilyy. Tämän takia Israel seuraa silmä tarkkana USA:n asetoimituksia arabimaille, ja niistä 60 miljardin USD asetoimitukset Saudi Arabialle huippu-nykyaikaisine hävittäjineen ja ohjuksineen aiheuttavat pahoja aavistuksia Israelin sodanjohdossa; ei siksi, että saudit hyökkäisivät nykyisen johtonsa alla Israeliin, vaan siksi, ettei kukaan tiedä, pystyykö saudien kuningassuku säilyttämään valtansa radikaalin islamin elementtien jatkuvan painostuksen ja uhan alaisena.

2. NETANYAHU aikoo tiettävästi palata perinteiseen israelilaiseen tapaan pyrkiä ostamaan PA:n johdon hyvä tahto myönnytyksillä, joita joku voisi kutsua lahjuksiksi. Lahjonta sinänsä ei ole paha asia Lähi Idän perinteen mukaan, arabimaissa liiketoimet eivät etene ollenkaan ilman avainhenkilöitten voitelemista sopivalla summalla. Länsimaissa lahjontaa ei pidetä sopivana – länsimaiset yritykset eivät aina tiedä, minne kirjata lahjontaan käytetyt varat – mutta sitä länsivallat kuitenkin vaativat Israelilta. Mitchell ei sano suoraan, että näin pitää tehdä – hän vihjailee, että rakennuskiellon jatkaminen on järkeenkäypä asia – mutta eipä Netanyahua tarvitse paljon edes taivutella, hän on valmis tarjoamaan itse.

Netanyahu tuli sanoneeksi Likudin tappihenkilöille järjestetyssä tilaisuudessa, että Israelissa on yksimielisyys siitä, että perustetaan Palestiinan valtio, mikä aiheutti suuren huudon: Ei se niin ole, Netanyahu puhuu nyt pehmoisia, suuri enemmistö epäilee sen mielekkyyttä. Mutta Netanyahulla on uusia täkyjä hatussaan. Hän tuli jo paljastaneeksi osittaisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa, eli annetaan suurten kaupunkien rakentaa välittömän tarpeensa verran, mutta pidätellään sitä pienemmissä. Mutta eilen hän tarjosi uusia täkyjä: Päästetään vapaaksi turvallisuusjoukkojen suurella vaivalla pidättämiä ja oikeuslaitoksen tuomitsemia palestiinalaisia, poistetaan taas muutamia tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian teiltä sekä annetaan uusia kaupunkeja ja kyliä PA:n poliisin valvontaan. Lisäksi hän tarjonnee muutamia maa-alueita Israelin valvomilta B- ja C-alueilta PA:n täyteen hallintaan. Tällainen toiminta on jo ollut käytännössä Jerusalemin itäosissa poliisin ja viranomaisten ummistaessa silmänsä. Siellä on jopa YK:n kouluja ja muita laitoksia rakennettu Juutalaisen Kansallisrahaston JNF:n omistamille maille jopa niin avoimesti, että suuret mainostaulut kertovat niistä USA:n ulkomaanavun toimiessa usein kohteitten rahoittajana.

Yksi Netanyahun tarjoama kohde lienee rakenteilla olevaan palestiinalaiseen Rawabin kaupunkiin johtavan tien maapohja, joka on C-aluetta, eli Israelin täydessä hallinnassa.
Näitten myönnytysten ilmeinen heikkous on siinä, että vuosien saatossa ne ovat olleet yksipuolisia ja siksi jääneet; PA on mielihyvin ne ominut antamatta mitään omasta puolestaan. Mitchell vihjaisikin, että ehkä PA:kin voisi antaa jotain. Vaatimusten esittämistä on vastustettu sillä perusteella, että palestiinalaiset ovat se painon ja sorron alla elävä kansa, eikä ole siten moraalisesti oikein vaatia siltä normaalille ihmiselle kuuluvia velvoitteita. Täten Jasser Arafatin terroritoiminta tiedettiin ja tunnettiin, mutta häntä siedettiin kuin vaarallista petoeläintä, jota on mukava paijata ja esitellä yhtenä elämän kummallisuuksista. Vaikka PA:n talouden arvioidaan nousevan 9 %:n ja Gazan talouden 16 %:n luokkaa tänä vuonna, siitä huolimatta maailmalle annetaan kuva nälkää näkevästä kansasta, jolta ei voi vaatia mitään.

RAUHANKESKUSTELUISSA eilen sovittiin aikataulumuutoksesta, koska Netanyahu ja Abbas haluttiin istumaan Hillary Clintonin ohjauksessa saman pöydän ympärille vielä ennen lähtöään koteihinsa. Se oli tarkoitettu medialle osoitukseksi siitä, että ”neuvottelut kulkevat toivottuun suuntaan”, kuten George Mitchell totesi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188060
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188027

3. SHARM EL-SHEIKHIN rauhankeskusteluissa ei lopulta käyty ratkaisevia tai edes alustavia keskusteluja PA:n ja Israelin tiimien välillä. Keskusteluja käytiin Hillary Clintonin kirjoittamien nuottien mukaan hänen tarkassa valvonnassaan. On aiheellista todeta, että keskustelut eivät olleet kahdenkeskisiä, vaan Israelin ja PA:n johtajat kävivät niitä USA:n ulkoministerin ja Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin kanssa. Voidaan aivan hyvin todeta, että millaisen hyvänsä sopimuksen keskustelut ja neuvottelut lopulta saavat aikaan, se on rauha USA:n ehdoilla ja tarkassa valvonnassa.

Sekä Clinton että Mitchell olivat Obaman ohella antaneet lukuisia lausuntoja ennen eilisiä keskusteluja Siinailla, ja molemmat keskusteluja johtavat, Clinton ja Mitchell, antoivat tarkoin harkittuja lausuntoja median edustajille pyrkien esittämään johdonmukaista kantaa, mikä ei ole muuttunut. Toiseksi varsinkin Mitchell painotti, ettei USA pyri ratkomaan ongelmia, se tulee osapuolten tehdä keskenään, eikä myöskään painostamaan kumpaakaan osapuolta, mutta käytännössä näin tapahtui ja suurelta osin Israelin suuntaan.
Kysymys rakennuskiellon jatkamisesta jäi roikkumaan ilmaan, ehkä kohteliaisuudesta tai jostain muusta syystä, mutta Abbas näyttää haudanneen sotakirveensä toistaiseksi.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188123

4. MIELENKIINTOISTA on nähdä, miten Abbas esittelee kansalleen kokemuksensa Sharm.el-Sheikhissä. Hänen lausuntonsa länsimaisille journalisteille poikkeaa tavallisesti täysin siitä, miten hän kertoo asiat arabiankielellä. Asiaa tarkastelee Iramar Marcus ja Jan Jacques Silberdik PMW:stä JP:n artikkelissaan. Esimerkiksi he kertovat tavan, miten Abbas kertoi äskettäin neljän israelilaisen murhan Kiryat Arban sisäänkäynnin lähellä. Israelin lehdistö kertoi 31. elokuuta, että Mahmoud Abbas tuomitsi murhan. Arabiasta käännettynä teksti sanoo artikkelin kirjoittajien mukaan aivan muuta.

ABBAS oli murhien ja seuraavana päivänä Ramallihin lähellä tapahtuneen tulituksen aikana Washingtonissa osallistumassa rauhankeskustelujen alkamistilaisuuteen Obaman johdolla.
Abbas sanoi lausunnossaan Marcuksen kääntämänä näin: ”Mitä tapahtui eilen ja mitä tapahtuu tänään on myöskin tuomittavaa. Emme halua, että verta vuodatetaan ollenkaan, pisarakaan verta, joko israelilaisten tai palestiinalaisten toimesta.” Marcus kyselee, enteileekö tämä lausunto muutosta arabien vuosisataiseen perinteeseen, heidän vuosittaiseen terrorismin ylistämiseensä ja terroristien kunnioittamiseensa? Marcus vastaa tähän itse todeten, että tarkastelemalla PA:n sisällä tapahtuvaa suhtautumista ilman Obaman tai Netanyhaun valvovaa silmää, todellisuus on aivan muuta.
PMW:n tutkimusten mukaan PA:n reaktio murhiin ja Mavi Marmaran onnettomaan välikohtaukseen, jossa 9 turkkilaista aktivistia sai surmansa paljastaa, ettei sen lausunnoissa tuomita väkivaltaa eikä terrorismia ollenkaan.
Artikkelissa todetaan, että Abbas valitti lausunnossaan murhien ajankohtaa, koska se voi vaikuttaa negatiivisesti PA:n asemaan rauhankeskusteluissa, mutta hyväksyy itse murhat. Marmaran tapauksessa PA käytti sanoja ”IDF:n suorittama massamurha ja rikos”.
PA:n pääministeri Fayad totesi PA:n uutislähetyksessä näin: ”Me tuomitsemme operaation, joka on vastoin PA:n intressejä ja vahingoittaa sen johdon yrityksiä saada kansainvälistä tukea.” (Wafa 31.08.2010) Pitkässä artikkelissa esitetään lukuisia esimerkkejä, miten PA:n johtohenkilöt Abbasista ja Fayadista lähtien silmänlumeeksi esittävät tuomioita, joita ei esiinny heidän arabiankielisissä lausunnoissaan; vain ajoituksesta valitetaan. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=188099

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansainvälisen yhteisön tulee varoittaa Syyria, että Syyrian tieteellinen opinto- ja tutkimuskeskus (SSRC, tai CERS) tulee sulkea, ellei se lopeta aseiden ja ohjusten toimittamista terrori-järjestöille Hizbullah ja Hamas. Asian esitteli prikaatikenraali Nitzan Nuriel, kansallisen turvallisuusneuvoston terrorismin vastaisen toimiston johtaja maanantaina. Hän puhui Terrorisminvastaisen instituutin terrorismin-vastaisessa konferenssissa Herzliassa. Hän sanoi Hamasin ja Hizbullahin omaavan aseita ja ohjuksia, joita monet Euroopan valtiot eivät omista. Niillä on myös miehittämättömiä pienkoneita (UAV), joilla ne pystyvät paitsi tiedustelemaan laajalle Israelin alueelle myös kuljettamaan pommeja ja ohjuksia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188117
- Gazan terroristit jatkavat uhkauksiaan häiritä rauhankeskusteluja. Maanantain sieltä ammuttiin kaksi kranaattia, tänään keskiviikkoaamuja sieltä ammuttiin kaksi Kassam rakettia ja muutama tunti sen jälkeen kaksi kranaattia, Eshkolin alueelle. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai aineellisia vaurioita.
- Tiistaina IDF:n joukot joutuivat panssarintorjunta-aseiden tulitukseen Gazan turvallisuusaidan lähellä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja. Hamasin sotilasjohtaja Ahmed Jaabari esitti uhkauksen eilen jatkaa hyökkäyksiä niin kauan kuin rauhankeskustelut jatkuvat, joita Hamas pitää Abbasin antautumisena USA:n ja Israelin tahtoon. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188145
- Korkeat Israelin merkkihenkilöt pääministeriä myöten ovat esittäneet korkeimmalle oikeudelle, ettei se tuomitsisi Tzahi Hanegbiä moraalisesta turmeltuneisuudesta (turpitude), sillä ”hänellä on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle”. Hanegbi sanoo puolustuksekseen, että se, mitä hän teki, oli yleinen käytäntö siihen aikaan. Järjestö, joka valvoo hallinnon laatua, esittää voimakkaan vastalauseen, eikä tämä varmaan istu hyvin kansan yleiseen oikeustajuun. Lain tulisi olla sama kaikille. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188098
- Israel on maksanut 89 miljoonaa USD korvauksina toisen intifadan aikaisista tuhoista palestiinalaisille ja jatkaa korvausten maksamista. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-s-compensation-bill-since-start-of-second-intifada-nis-89-million-and-growing-1.313850
- PA esittää Fatahin TV:n kautta filmiä, jossa tuomitaan juutalaisten rukoileminen Länsimuurilla syntiseksi ja likaiseksi. Se esitettiin juutalaisen uuden vuoden alkamisen aikaan. Se tekstin käänsi arabiasta PMW ja Itamar Marcus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139632
- Netanyahu ja Abbas tapaavat Jerusalemissa tänään, mikä rikkoo PA:n julistaman saarron kansainvälisten konferenssien pitämiseksi Jerusalemissa.(INN)
- Israelin liikesuhteet ovat kasvavissa määrin etsimässä uusia kohteita Kiinasta, joka hakee tuoreita innovaatioita ja sovelluksia. Maatalouden ja varsinkin sen kastelujärjestelmien kehittäminen on yksi tällainen ala, jolla Israel on maailman kärkiluokkaa. Israel solmi sopimuksen tällä alueella Kiinan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139629
- PA:n parlamentin puhemiehen Ahmad Bahr (Hamas) tietojen mukaan paratiisissa on erikoinen osasto, jonne pääsevät vain profeetat, marttyyrit ja oikeamieliset. Hän kertoi äskeisessä puheessaan, että paratiisissa on 500 porttia ja kunkin portin luona odottaa 5000 tummasilmäistä neitsyttä, eli kaikkiaan 2.5 miljoonaa neitsyttä odottaa oikeaoppista muslimia sillä osastolla. Puheen käänsi arabiasta MEMRI. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139614
- Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa peläten terroristien häirintäyrityksiä keskustelujen toisena päivänä. Eilen havaittiin USA:n, Espanjan ja Ruotsin lähetystöihin lähetettyjen kirjeitten sisältävän valkoista jauhetta, jonka sisältöä tutkitaan. Yksi USA:n naisvirkailija joutui ottamaan suihkun paikalle tuodussa kopissa ja hänet pantiin karanteeniin, vaikka mitään oireita ei havaittu. http://www.debka.com/article/9019/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019