TORSTAI 01.04.10

1. FATAHIN veteraanijäsenet vaativat Israelin vastaisen väkivallan kasvattamista avoimeksi vastarinnaksi, joskin välttävät käyttämästä englantilaista sanaa ”aseellinen” tässä yhteydessä. Terroristien kielellä sana ”vastarinta” on koodisana, joka tarkoittaa kaikkea väkivaltaa aseitten käyttöä myöten.
EILISIIN kehotuksiin väkivallan nostamiseksi liittyivät useat Fatahin keskuskomitean jäsenet, kuten Nabil Shaath, Mahmoud al-Aloul (Alul), Muhammad Dahlan, Hussein al-Sheikh ja Jibril Rajoub. He kehottivat hyökkäämään varsinkin turva-aidan rakentamista vastaan Bilin ja Nilin lähellä, sekä juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa.

FATAHIN johto selittää, että väkivallan nostaminen juutalaisia vastaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa on Fatahin kuudennen yleiskokouksen päätösten mukainen, joka kokoontui ensimmäistä kertaa 20:een vuoteen Betlehemissä viime vuoden lopussa.
MAHMOUD Aloul, jonka poika sai surmansa kahinoissa IDF:n sotilaitten kanssa toisen intifadan aikana, ennustaa väkivallan kasvamista lähiaikoina Juudeassa ja Samariassa, mutta olettaa, että myös IDF tulee koventamaan vastatoimiaan, mikä voi nostaa vammautuneitten ja kuolleitten lukumäärää. Hän viittasi Abbas Zakin pidättämiseen sunnuntaina, kuten hän totesi – rauhallisen marssin aikana – mikä osoittaa IDF:n otteiden tiivistymisestä. Tilanne oli tuskin niin rauhallinen, kuin Aloul selittää, sillä marssijat tunkeutuivat väkivalloin IDF:n tarkastus-pisteen läpi näyttämättä henkilöllisyyskorttiaan ja väittäen olevansa menossa Jerusalemiin puolustamaan al-Aksa moskeijaa juutalaisten yrityksiltä vahingoittaa sitä – väitteillä, joita ääri-islamilainen liike käyttää kiihotukseen ilman mitään todellisuuspohjaa. (JP)

2. ISRAELIN turvallisuusjoukot hajottivat eilen kahdensadan suuruisen arabijoukon Beitunian tienristeyksen takana 14 km Jerusalemista pohjoiseen. Väkijoukko kivitti poliiseja ja sotilaita kivilohkarein. Väkivaltaisuuksissa kolme poliisia haavoittui lievästi ja hoidettiin paikalla. Kaksi palestiinalaista pidätettiin ”epäiltyinä kivien heittämisestä”, kuten JP:n kolumnisti K A Toameh selittää. Kai poliiseille oli silmät päässään, ettei tarvitse epäillä.
Risteysalue suljettiin toistaiseksi. Tapaus lienee ensimmäisiä oireita uudesta intifadasta.

TOAMEH selittää edelleen, että mielenosoitus oli järjestetty vastalauseeksi kymmenen Fatahin virkailijan pidättämiselle Betlehemin Jerusalem-marssin yhteydessä.
Protestoijat yrittivät murtautua tiesulun läpi mennäkseen Oferin vankilaan, jossa Fatahin virkailijoita pidetään, heidän joukossaan on Zaki ja aiempi turismiministeri Ziad al-Bendak.

JIBRIL RAJOUB, joka oli usein uutisissa Jasser Arafatin aikoina, selitti toimittajalle, ettei kehotus kansan vastarintaan (popular resistance) tarkoita toisten vaihtoehtojen sulkemista, tarkoittaen tällä aseellista vastarintaa, kuten Toameh selventää. Rajoub, joka toimi aikoinaan PA:n turvallisuusjohtajana, kertoi edelleen, että PA:n johto suunnittelee Bilin ja Nilin sekä Nabi Salehin lähellä toistuneitten mielenosoitusten mallin kehittämisestä ja levittämisestä muillekin kiistellyille alueille. Noihin mielenosoituksiin on osallistunut israelilaisia ja ulkomaisia vasemmiston sekä anarkistien jäseniä. Niiden aiheina ovat olleet turva-aidan rakentaminen, mutta taustalla on laajempi pyrkimys pitää mieli virkeänä sekä kivet ja polttopullot valmiina vakavampia mielenosoituksia varten. (JP)

3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad sanoi viikoittaisessa radiopuheessaan palestiinalaisille tukevansa kansan vastarintaa, jonka hän sanoi vahvistavan palestiinalaisten kansallista ohjelmaa – mikä se sitten lieneekin.
Fayad kehotti myös boikotoimaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettuja tuotteita sanoen sen saavan yhä laajempaa kannatusta ja osoittavan tehokkuutensa.
”Kampanja boikotoida juutalaisten valmistamia tuotteita on palestiinalaisten käyttämä ase vakuuttaakseen, että nuo yhteisöt (setlementit) ovat laittomia ja rikkovat kansainvälistä lakia. PA:n instituutiot jatkavat setlementeissä valmistettujen tuotteitten boikotointia hallituksemme asettaman boikotin mukaisesti estääkseen niiden pääsyn markkinoillemme,” tämä ”kansainvälisen lain asiantuntija” selitti naama peruslukemilla. On vaikea ymmärtää, miksi Israelin hallitus ei puutu näihin PA:n hallituksen päätöksiin, jotka ovat selvästi rasistisia ja esittävät vääriä todistuksia kansainvälisestä laista Kansainliiton vuonna 1922 Englannille antamaa velvoitetta vastaan, jonka Englanti luovutti 1947 YK:lle, kansallisen kodin perustamiseksi Englannin mandaattialueelle, joka käsitti Jordanjoen ja Välimeren välisen alueen kokonaisuudessaan, ja jonne juutalaisilla siirtolaisilla oli vapaa oikeus asettua asumaan. Kuten valistunut lukija muistanee, mandaattiin kuului myös Transjordania, jonka Englanti erotti omaksi nimellisesti itsenäiseksi suojeluvaltioksi. (JP)

4. HAMAS tuomitsi Fatahin johdon päätökset sanoen, että tällä päätöksellä Fatah irtautui aseellisesta vastarinnasta, kuten Hamasin edustaja Abu Zuhri asian esitti.
”Tämä päätös muuttaa Fatahin yhdeksi monista palestiinalaisista siviili-instituutioista, koska se on hylännyt aseellisen vastarinnan vaihtoehdon”, hän selitti.
Hamasin lainlaatija Omar Abdel Razek sanoi Länsirannalla, että Fatah toimii kaksinaamaisesti, sillä sen turvallisuusjoukot tekevät Länsirannalla kaikkensa estääkseen palestiinalaisia osoittamasta mieltään. Hän viittasi edellä kerrottuun tapaukseen Betlehemissä, jossa ”PA:n turvallisuusjoukot pahoinpitelivät palestiinalaisia journalisteja, jotka olivat seuraamassa Israelin vastaista mielenosoitusta, sekä siihen osallistuneita”.

PFLP, Kansanvastarintajärjestö Palestiinan vapauttamiseksi, tuomitsi samoin Fatahin johdon päätökset mielenosoituksista ja aseellisen toiminnan hylkäämisestä. Tähän liittyi myös Islamic Jihad, jonka mielestä ”aseellista vaihtoehtoa tulee suosia niin kauan kuin Israelin miehitys jatkuu Palestiinassa”.
PA:n johdon parissa aletaan epäillä arabiliiton kokouksessa tehdyn päätöksen pitävyydestä, jolla ”arabimaat vakuuttivat 500 miljoonaa USD Jerusalemin arabien tukemiseksi niiden taistelussa Israelin pääkaupungin itäosien juutalaistamista vastaan, kuten he väittävät.
PA:n johdon parissa esiintyy laajemminkin pettymystä arabiliiton Libyan kokoukseen, jossa ei saatu aikaan mitään uusia päätöksiä tai ideoita. (JP)

5. EGYPTIN POLIISI löysi saamansa vihjeen perusteella laajan asekätkön Siinain pohjoisosasta lähellä Nahalin kaupunkia, jonka kautta kulkee yksi salakuljettajien reiteistä. Kätkössä oli 100 ilmatorjuntaohjusta, 45 rakettigranaattia ja 40 räjähdyspanosta. Poliisi haravoi koko alueen, mutta ei suorittanut pidätyksiä. Aseitten epäillään olleen matkalla Gazaan; ne ovat jääneet Siinaille viimeisten sotien aikana.

ASEITTEN salakätköstä kertoi egyptiläinen al-Joum al-Sabe päivälehti tänään. Lehden raportin mukaan alueen turvallisuusjoukkojen päällikkö sai vihjeen, jonka mukaan salakuljettajat ovat varastoineet alueelle suuren määrän aseita.

LEHTI kertoi artikkelissaan myös, että Egyptin rajajoukot löysivät kolme salakuljetustunnelia Rafan kaupungissa Siinain ja Egyptin rajalla.
Rajavartijat olivat myös takavarikoineet 40 rekka-autoa Rafassa, sekä yhden raja-alueella ilman rekisteritunnuksia.
Lieneekö tämä osoituksena Egyptin lisääntyneestä aktiivisuudesta salakuljettajia vastaan sen jälkeen, kun Egypti aloitti ns. ”teräsmuurin” rakentamisen rajalle?
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3870513,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- CIA:n uusin raportti kertoo, että Iran pitää auki option ydinaseen valmistamiseksi heti, kun poliittinen päätös siitä on tehty. Viimeisten tietojen mukaan myös Kiina on tulemassa mukaan kovempien sanktioitten asettamiseksi Iranille sen ydinsuunnitelmien valvomiseksi. (JP)
- Obaman hallitus painostaa Israelia suostumaan neljän kuukauden rakennuskieltoon Jerusalemin itäosissa. Vastalahjaksi Obama tarjoaa suoria rauhankeskusteluja PA:n kanssa. Israelin hallituslähteet ovat olleet aivan hiljaa asiasta, mutta jos siihen suostutaan, se tulisi käsittämään kaikki uudet 1967 sodan jälkeen rakennetut lähiöt 1949 aselepolinjan takana, myös Har Homa.
- Israelin ensimmäinen kibbutsi Degania vietti eilen satavuotisjuhliaan. Satoja kibbutsiliikkeen (Hatnua Hakibbutzit) jäseniä kokoontui Kvutsa Degania Aleph Kinneretin rannalle juhliakseen satavuotiasta. Kibbutsiliikkeen johtaja Zeev Shor sanoi puheessaan mm.: ”Meidän tulee muistuttaa itseämme ja muitakin maan rakentamisesta ja sen rajojen puolustamisesta, mikä ei ole tyhjiä sanoja.” Hän kehotti liikkeen jäseniä pitämään päänsä korkealla yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista huolimatta. (JP)
- 60 kansallismielistä ”setleriä”, juutalaista, meni aikaisin keskiviikkoaamuna osittain rakennettuun mutta sittemmin hylättyyn yhteisöön Ramallahin ja rakenteilla olevan palestiinalaiskaupungin Rawabin välillä Binyamin alueella. He rukoilivat paikalla ja asettivat Israelin lippuja rakennuksiin, mutta palasivat sitten pois alueelta selittäen palaavansa. He kutsuvat yhteisöä nimellä Bear Zeit. Ryhmän johtaja Elad Meir sanoi, että juutalaisten tulee aktivoitua maan varmistamiseksi palestiinalaisten yrityksiä vastaan sen sieppaamiseksi. Hän viittasi siihen, että Rawabin kaupunki on suunniteltu 40 000 asukasta varten, mutta laajimmillaan se tulisi olemaan moninkertainen. Tie sinne on suunniteltu kulkevaksi C-alueen kautta, joka on Israelin turvallisuus- ja hallintojärjestelmän alla. He kuvittelevat saavansa tarvittavan maan haltuunsa. Suuria epäilyksiä on myös Rawabin kaupungin viemärijärjestelmistä, jotka PA:n johto on jättänyt retuperälle antaen valtaosan puhdistamattomista viemärijätteistä valua pitkin laaksoja kohti Välimerta saastuttaen pohjavesiä. (JP)
- Belgia aikoo kieltää täysin peittävän ”burka” vaatteen käytön musliminaisilta.JP
- USA sanoo tukevansa Israelin puolustusta kaikessa muussa, paitsi antamalla sille luvan iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. (JP)
- Intian ja Israelin aseteollisuuden yhteistyö laajenee. Intia on erittäin kiinnostunut Israelissa valmistettujen ohjaajattomien koneitten toimittamisesta Intian armeijalle, varsinkin sen ja Pakistanin väliselle rajalle sen jälkeen, kun USA toimittanee ohjaajattomia koneitaan Pakistanin armeijalle. http://www.debka.com/article/8688/
- USA koelaukaisi Trident ohjuksen Saudi Arabiasta kohti Persianlahtea maitten välisten sotilasharjoitusten yhteydessä viime viikolla. Ohjus voidaan varustaa ydinkärjellä. Debkafile arvioi, että USA valmistautuu rakentamaan ydinsuojaverhon Persianlahden maille Iranin uhkaa vastaan. http://www.debka.com/
- Der Spiegel kertoo, että Iran yrittää estää Euroopan tehokkaimman satelliitti-signaalin pääsyn Iraniin. Satelliitti TV lähettää Farsin-kielistä ohjelmaa. (JP)
- Kuolleenmeren pinta nousi yhden sentin maaliskuussa johtuen veden oton vähentämisestä Jordanjoesta. Sen pinta on nyt 423.07 metriä Välimeren pinnan alapuolella ja 0.84 m alempana kuin samaan aikaan viime vuonna. Sen pinta on laskenut 9.74 metriä viimeisen vuosikymmenen aikana. Pinta laskee km. 0.974 metriä vuodessa; edellisen vuosikymmenen aikana 1.1 m. viimeisen 5 vuoden aikana. (JP)
- Kinneretin pinta on nyt 212.745 metriä Välimeren alapuolella; 25 sm alemman punaisen hälytysrajan yläpuolella. (twitter.kinbot)
- USA:n asevoimien analyytikko everstiluutnantti Peters sanoo, että Obama on ensimmäinen Israelin vastainen presidentti. http://www.israelnationalnews.com/
- Iranin johtava ydinfyysikko pakeni viime kesänä Yhdysvaltoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136807

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019