Friday, July 10, 2009

PERJANTAI 10.07.09
1. USA JA ISRAEL ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Iranilla on kaikki tieto ja taito sekä tarvittava materiaali ydinpommin rakentamiseksi vuoden kuluessa, mutta JP:n uutisen mukaan, jonka kynäili Herb Keinon, Iran ei luultavasti rakenna sitä vielä. Aiemmin levitettiin tietoa, että Iran ei tähtää vain yhden vaan useamman ydinpommin rakentamiseen saman aikaisesti. Uutiset eivät kuitenkaan kerro, mihin Iran tähtää tällä suunnitelmallaan. Ehkä se haluaa varmistaa, että sillä on pommi toiseen ja kolmanteenkin vastaiskuun, jos sitä vastaan hyökätään sen laukaistua ensimmäisen pomminsa.
Arviot Iranin ensimmäisen ydinpommin ajankohdasta heittelevät edelleen suuresti. USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen arvioi, että vuosi riittää. Israelin Mossadin johtaja Meir Dagan yllätti äskeisellä lausunnollaan todetessaan, ettei Iranin ydinpommi ole valmis ennen kuin 2014. Korkea hallituksen virkailija varoitteli, että tätä kysymystä tulisi käsitellä varoen, sillä Iranin hallitus ei ole vielä tehnyt päätöksiä, joita tarvitaan ennen ydinpommin rakentamista valmiiksi. Hän näyttää kannattavan ideaa, että Iran rakentaa valmiuttaan ensimmäistä pommia varten sekä samaan aikaan kehittää ohjustensa tehokkuutta ja kantomatkaa.
Asiaa käsiteltiin myös G-8 maitten kokouksessa Italiassa eilen, ja siellä Iranille annettiin aikaa syyskuuhun suostua yhteistyöhön IAEA:n kanssa ydinsuunnitelmastaan. Iranin johto ilmoitti hyvin selkeästi, ettei se tule perääntymään suunnitelmistaan askeltakaan.
Ranskan presidentti Nicolai Sarcozy varoitti, että Israelin ilmaisku Iraniin aiheuttaisi suuren katastrofin alueelle ja kehotti Israelin johtoa panemaan jäitä hattuunsa. (JP)
2. ISRAEL pelkää Hizbullahin yrittävän rajoitettua iskua pohjoisrajan yli Libanonista. Ainakin kolme israelilaista kaupunkia, Yaron, Avivim ja Malkiya, on aivan rajan tuntumassa, jotka voisivat tulla kysymykseen, jos Hizbullah aikoisi lähettää kommandoryhmän terrori-iskuun niitä vastaan. Hizbullah on kärsimätön ja jopa turhautunut, ettei se ole saanut aikaan lupaamaansa suurta kostoiskua sotilaskomentajansa Imad Mughniyehin salamurhan johdosta helmikuussa 2008, josta se syyttää Israelia, joka ei ole tunnustanut osallisuuttaan iskuun.
IAF on tehostanut valvontaansa Israelin ja Libanonin välisellä turva-aidalla kuten myös lisännyt IDF:n partioitten reaktionopeutta mahdollisen iskun tapahtuessa, mutta ne eivät voi täysin eliminoida mahdollisuutta hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kommandoiskusta. Hizbullah on aiemmissa tapauksissa aloittanut iskunsa hämäämiseksi rajoitetun raketti-tulituksen Israelin puolelle, mikä voi tulla kysymykseen uudessa tilanteessa.
Valmistaakseen rajan pinnassa asuvia kaupunkien asukkaita mahdollista iskua varten IDF on aloittanut siviilien kouluttamisen nopeantoiminnan iskuryhmiksi. (JP)
3. Israelin USA:n asioita hoitavat viranomaiset kokivat melkoisen shokin kuvitellessaan, että Obaman hallituksen nimittämän lähettilään Robert Mitchellin pieniä juutalaisyhteisöjä koskeva tuhoamisvaatimus koski vain niitä 23 parakkikylää, joista mediassa on keskusteltu, sillä tämä oli vasta pieni naukku ruokahalun kiihottamiseksi, alkuruokakaan ei vielä sisältynyt siihen. Nyt he ovat ymmärtäneet, että USA:n tähtäimessä on kaikkiaan yli sadan ilman lupaa pystytetyn juutalaisyhteisön purkaminen. Osa näistä on mukana asianajaja Talia Sassonin raportissa vuodelta 2005, jonka puolueettomuutta sittemmin on alettu kysellä hänen liityttyään äärivasemmistoa edustavan marxilaisen Meretzin vaaliehdokkaaksi. Toinen jatkuvaa meteliä ns. setlementeistä pitävä taho on marxilainen Peace Now, josta on tullut JP:n kolumnistienkin suosikki, jonka lausuntoja usein lainataan ja mielipiteitä esitetään kuin tunnustettuina tosiasioina, vaikka niiden virheellisyys ja puolueellisuus on todettu monessa tapauksessa.
Pääministeri Benyamin Netanyahun tilanne ei ole helppo pyrkiessään luovimaan näiden eri suuntiin repivien voimien ristitulessa, ja jotkut ovat varmaan aivan aiheellisesti huolestuneita, miten Netanyahun päättäväisyys ja valitsemassaan linjassa pysytteleminen kestää. (JP)
4. ISRAEL on antanut luvan USA:n kenraaliluutnantti Keith Daytonin jatkaa palestiinalaisten poliisien, tai erikoisjoukkojen, kuten niitä myös kutsutaan, kouluttamista Jordaniassa ja Jerikossa. Tämä huolimatta siitä, että aiempien kokemusten mukaan nämä ”erikoiskoulutetut” ovat antautuneet terrori-iskuihin Israelia vastaan. Jotkut kiinni saadut jopa kehuivat, miten heidän taitonsa iskeä israelilaisiin kohteisiin parani koulutuksen ansiosta.
IDF on jatkanut tätä suosion osoittamista vetämällä omat sotilaansa pois neljästä Samarian kaupungista, ja antanut niiden turvallisuuden ja järjestyksen hoidon vastuun PA:n poliiseille. Viimeinen uutinen kertoo, että IDF harkitsee luvan antamista palestiinalaisille kouluttaa terrorismin vastaiseen taisteluun erikoistuneita kommandojoukkoja. Tällaisen yksikön tarve tuli ilmi ”Daytonin poliisien” mennessä pidättämään Hamasin aktivisteja eräästä talosta Kalkiliyasta. Syntyneen tulitaistelun aikana viisi Hamasin ja neljä poliisiyksikön jäsentä sai surmansa. PA:n johdon pelkona on, että Hamas yrittää samanlaista vallankaappausta Länsirannalla kuin minkä se toteutti Gazan kaistalla. PA tuntee, ettei sillä ole valmiuksia vastata päättäväiseen ja hyvin suunniteltuun kaappausyritykseen.
PA:n vaatimuslistalla oli äskettäin saada koulutusta räjähteiden käytössä, sekä asentaa sotilaskäyttöön tarkoitettu viestintäjärjestelmä Länsirannalle. IDF ei antanut lupaa näihin, koska viestintäjärjestelmä olisi voinut häiritä IDF:n omaa järjestelmää.
IDF:n komentokeskus kenraalimajuri Gadi Shamnin johdolla on pystynyt dramaattisesti vähentämään Länsirannalta tehtyjä terrori-iskuja Israelissa. IDF:n parissa on pelko, että poliittisten päätösten nopea tahti Juudean ja Samarian valvonnan luovuttamiseksi PA:n poliiseille asettaa IDF:n kestämättömän tilanteen eteen. PA:n poliisit tuskin ovat vielä valmiit korvaamaan IDF:n vuosien aikana tehdyn työn sekä ammatillisesti että ennen kaikkea asenteellisesti, mitä ei ole testattu todellisissa olosuhteissa. (JP)
5. MONET ISRAELISSA ja varmaan ulkomaillakin ihmettelevät Netanyahun hallituksen ministereitten tehtäväjakoa. Ulkopoliittiset asiat kuuluisivat normaalikäytännön mukaan ulkoministeri Avigdor Liebermanin mandaattiin, mutta käytännössä hänen roolinsa on muotoutunut kansliapäällikön asemaan. Neuvotteluja Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään Robert Mitchellin kanssa käy puolustusministeri Ehud Barak. Järjestelmällä voi olla etunsa, mutta luulisi puolustusministeriöllä olevan tarpeeksi huolia sille perinteisesti kuuluvien asioitten hoitamisessa. Sivusta asiaa seuraten jää joskus ihmettelemään, miten hyvin Barakin vasemmistolainen rauhanaate sopii yhteen oikeistolaiseksi viritetyn hallituksen pirtaan. Ainakin Barakin aktiivisuus lisääntyy nopeasti juutalaisyhteisöjen poistamiseksi Juudeassa ja Samariassa jokaisen tällaisen neuvottelumatkan jälkeen. On esitetty valituksia, ettei hän aina ehdi odottaa hallituksen päätöstä asiasta, kuten pitäisi, vaan lähettää sotilaat ja poliisit suurina joukkoina riistämään nuoret aktivistit ja idealistit poliisiautoihin ja puskutraktorit tuhoamaan heidän kyhäämänsä tilapäiset rakennelmat, jotka nuoret pystyttävät uudelleen niin pian, kuin viranomaiset ovat poistuneet paikalta.
Lieberman itse sanoo, että on hyvä, ettei hän hoida setlementtiasioita, sillä hän asuu Nokdimin juutalaisyhteisössä Jerusalemista kaakkoon Juudean kukkuloilla, josta on hyvät näköalat Suolameren suuntaan.
Ulkoministeriön mandaattia on viime aikoina hoidellut myös presidentti Shimon Peres, joka edustaa maata milloin Azerbaijanissa, milloin Kazakstanissa, milloin Egyptissä. Peresillä ei ole mitään tätä vastaan, hän on aina ollut potkimassa aisansa yli, mutta on vahinko maalle, ettei Lieberman voi hoitaa tehtäviään hänestä ulkomaille levinneen huonon maineen vuoksi. Itse asiassa JP:n pääartikkelikin arvioi, että päättäväinen ja käytännöllinen Lieberman pystyisi Barakia paremmin edustamaan Israelin kantaa Obamaa vastaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IAF lähetti tällä viikolla virallisen kirjeen (Letter of Request, LOR) Pentagonille, jossa se esittää tilauksen 25:tä F-35 koneesta. Konetta luonnehditaan maailman kehittyneimmäksi, kun se lopulta saadaan toimintakuntoon. Koneen arvioidaan valmistuvan 2014. IAF:n tarkoituksena on tilata koneen toiset 50 kpl myöhemmin. (JP)
- Jerusalemin poliisi valmistautuu haredi-väen uuteen mielenosoitukseen tänään ja huomenna kaupungin päätettyä avata yleisen parkkialueen sapattina lähellä heidän asuinaluettaan ja vanhaa kaupunkia. (JP)
- Uskontoasiain ministeriö aikoo asentaa kameravalvonnan Öljyvuorella sijaitsevan juutalaisten hautausmaan alueelle, sillä paikalliset arabit tekevät jatkuvaa ilkivaltaa alueella särkien hautakiviä ja kaikin tavoin häpäisten ikivanhoja hautapaikkoja. (JP)
- Shin Bet ja IDF pidättivät kaksi arabia, jotka olivat kuristaneet kuoliaaksi taksinkuljettajan Gregory Rabinovitchin toukokuussa. He tunnustivat surmanneensa uhrinsa Gan Yavnessa siksi, että hän oli juutalainen.
- Jemenin viranomaiset hämmästelevät nuoren juutalaisen morsiamen katoamista Sanaassa. He arvioivat, että joko morsian pakeni pari viikkoa sitten naimansa miehensä kodista tai muslimi, joka myös kosi häntä, oli siepannut hänet. Juutalaiset syyttävät Sanaan viranomaisia, että he eivät estäneet sieppausta vaan jopa avustivat siinä. Juutalaisten vainoaminen on lisääntynyt Jemenissä siten, että he ovat joutuneet pakenemaan pääkaupunkiin saadakseen hallituksen suojeluksen. (JP)
- Joels Trumpet, http://www.joels-trumpet.com kertoo, että Israelin sanhedrinin edustajina kolme juutalaista rabbia vieraili Turkissa Adnan Oktarin luona. Hänet tunnetaan niemellä Haryn Yahya. Hän on tunnettu aktivisti, jonka web-sivua seuraa tuhannet muslimit maailmalla. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja, joissa hän esittelee rauhansuunnitelmiaan ja jopa juutalaisten temppelin rakentamista Temppelivuorelle.

Thursday, July 09, 2009

TORSTAI 09.07.09
1. SUURELLE OSALLE maailman väestöä elämä Israelin turvallisuusvankien osastolla merkitsisi selvää elintason nousua. Nämä vangit ”kärsivät” oikeusistuimien heille antamia rangaistuksia murhista, niiden suunnittelusta, terrorismista, väkivallasta ja muista rikoksista, jotkut heistä tuomittuina useaan elinkautiseen. Marwan Barghouti syyllistyi 67 israelilaisen hengen vaatineitten terrori-iskujen toteuttamiseen; Ahlam Tamimi kuljetti 09.08.2001 itsemurha-terroristin Jerusalemin Sbarro-kahvilaan, jossa tämä sytytti pomminsa murhaten 15 ihmistä, 7 heistä lapsia, viisi surmatuista samasta perheestä – vanhemmat kolmen lapsensa kanssa. Kuitenkin nämä todelliset murhamiehet ja terroristit, joita kutsutaan sievästi nimellä ”turvallisuusvangit”, joku voisi jopa kutsua heitä ”poliittisiksi vangeiksi”, nauttivat vankiloissaan olosuhteista, joista tavalliset tuomitut vangit ja monet muurin ulkopuolella voivat vain uneksia.
JPOSTIN PÄÄARTIKKELI kertoo Israelin vankilapalvelun sisäisiin tietoihin perustuen, että nämä turvallisuusvangit nauttivat puoli-itsenäisyydestä. Heillä on oma keittiö, joissa he valmistavat haluamansa aterian. Heidän käytettävissään on kolme kanttiinia, auki ympäri vuorokauden, joissa he voivat piipahtaa ja valmistella välipalojaan. He voivat tuoda vankilaan henkilö-kohtaisia tavaroitaan, heidän selliinsä on asennettu 12-kanavainen TV-setti. Yleisten vankila-sääntöjen vastaisesti heillä on käytössään tietokoneet ja kännykät. He saavat haluamansa kirjat ja aikakauslehdet, pelejä, ajanvietevälineitä ja harrastuspakkauksia. He voivat opiskella haluamiaan aloja; jotkut opiskelevat akateemista oppiarvoa varten.
He voivat tavata perheitään ja vierailut ovat sallittuja. Heillä on mahdollisuus intiimiin seurusteluun puolisonsa kanssa; jotkut jopa avioituvat vankilassa. Ainoa mikä heiltä puuttuu on vapaus tulla ja mennä vankilan ulkoportin kautta mielensä mukaan. (JP)
2. EDELLISEN VASTAPAINOKSI JP:n pääartikkeli kyselee, millaisissa olosuhteissa Gilad Shalit, jota Hamas on sotarikokseen syyllistyen pitänyt panttivankinaan kolme vuotta, mahtanee viettää päiväohjelmansa. Shalitia pidetään tuntemattomissa olosuhteissa, joissa häneltä on kielletty kaikkein alkeellisimmatkin ihmisoikeudet. Hamasin edustajien vihjailuista päätellen hän ei ole nähnyt päivänvaloa koko tänä aikana. Egyptin presidentti Hosni Mubarak vakuutti Shimon Peresin vierailun yhteydessä tietävänsä, että Shalitin terveys on hyvä ja että hänet pian vapautettaneen vankeudesta. Hamasin edustaja vastasi tähän ivallisesti, ettei Mubarak ole käynyt katsomassa Shalitia eikä siten voine tietää hänen fyysisestä kunnostaan. Tämä voitaneen tulkita sitenkin, että Shalit palautetaan mustassa vaneriarkussa, kuten Hizbullahin sieppaamat kaksi sotilasta. Hamas ei ole sallinut Punaisen Ristin tai jonkun muun kansainvälisen järjestön edustajan käydä häntä katsomassa, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Gilad Shalit haavoittui sieppausoperaation yhteydessä, kuten verijäljet osoittivat. Millaista hoitoa jos mitään hän sai haavoihinsa?
Vain hänen kiduttajansa tietänevät jatkuvasta häpäisystä, epäinhimillisistä olosuhteista, joissa häntä pidetään, kidutuksista ja ruuan vähyydestä tai sopimattomuudesta hänelle. (JP)
3. EDELLÄ esitetty tarkastelu ja vertailu palestiinalaisten terroristivankien Israelin vankiloissa ja Gilad Shalitin olosuhteitten välillä on tarkoitettu johdannoksi lakiesitykselle Knessetissä, jonka mukaan ”turvallisuusvankien” oikeuksia vankiloissa tulee kiristää. Ensimmäisinä ovat listalla vierailuoikeuksien vähentämistä sekä tiedotusvälineitten vapaata käyttöä koskevat kysymykset. Hamas reagoi välittömästi tietoihin oikeuksien muutoksista vankiloissa ja ilmoitti, että jos laki säädetään, Hamasin vaatimukset tuhannen turvallisuus-vangin vapauttamisesta kasvavat, ja neuvottelut Shalitin vapauttamiseksi, jotka keskeytyivät Olmertin hallituksen kaatuessa, aloitetaan uudelta pohjalta.
ISRAELISSA on heitelty lokaa ja solvauksia niille Israelin johtajille, jotka suostuessaan terroristien vaatimuksiin, ensiksi aloittivat tämän käytännön panttivankien käyttämisestä neuvotteluissa. Israelin perinteinen päätös oli, ettei terroristien kanssa neuvotella, vaan vapauttaminen tapahtuu salaisten operaatioitten ja diplomatian avulla. Tästä periaatteesta on luisteltu, ja nyt omantunnon rauhoittamiseksi käytetään kolmatta osapuolta välittämään viestejä neuvottelijoitten välillä. Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluissa välittäjänä toimii Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, jonka puolueettomuudesta voidaan esittää vakavia kysymysmerkkejä. Israelin ja Egyptin välillä on rauhansopimus, mutta Egypti rakentaa ja kouluttaa armeijaansa pelkästään hyökkäyksiin Israelia vastaan. Se saa vuosittain tukea 1-2 miljardia USD armeijansa aseistuksen uudistamiseksi nykyaikaisin amerikkalaisin asein, jotka nekin ovat hyökkäyksiin sopivia.
Egyptin etujen mukaista on Israelin heikentyminen.
KANSANEDUSTAJA Danny Danonin (Likud) laatima lakiesitys, jota 11 muuta kansanedustajaa tukee, tulisi rajoittamaan turvallisuusvankien etuoikeuksia, ja sillä on kaikki mahdollisuudet saada Knessetin hyväksyminen. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak, joka käy neuvotteluja Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään Robert Mitchellin kanssa, kertoo saavuttaneensa kompromissi-ehdotuksen, mitä hän nyt kauppaa kansalle. Barak kertoo ylpeänä, että hän on saanut USA:n – toistaiseksi ehdollisen – suostumuksen siihen, että juutalaiset asukkaat Juudeassa ja Samariassa saavat rakentaa valmiiksi 2 500 uutta asuntoa. Tämän ehtona hän kertoo olevan sen USA:n vaatimuksen, että Israel ja USA sopivat 3-6 kuukauden aikajaksosta, jonka aikana uusia rakennuskohteita ei aloiteta juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa. Barak kertoo tästä kuin suurena saavutuksena. Todellisuudessa ainakin 800 asuntoa koskevat rakennuskohteet ovat lähes valmiit, eivätkä loputkaan liene kaukana siitä. Kukaan normaalijärjellä varustettu ei voine estää aloitettujen ja lähes valmiitten rakennusten viimeistelyä varsinkin, kun ne ovat yksityisten rakennuskohteita, eikä hallituksella siten ole oikeutta puuttua niiden saattamiseksi loppuun. (JP, H Kinon, G Hoffman)
5. USA:n ulkoministeriön edustaja kielsi keskiviikkona tiedot suostumisesta 2500:n asuntoyksikön viimeistelemiseen. USA:n ja Israelin näkökantojen välille näyttää nousseen ylittämätön este. Obama ei ole kiinnostunut juutalaisten rakentamistarpeista Juudeassa ja Samariassa, häntä kiinnostaa saada keskusteluyhteys arabi- ja muslimimaitten kanssa, ja siinä hän näkee Israelin asenteen pahana jarruna, joka täytyy ensin poistaa.
OBAMA keskusteli tiettävästi Moskovan tarjouksesta Lähi Idän rauhankokouksen pitämisestä siellä loppuvuodesta. Tämä sopisi hyvin Obaman suunnitelmaan, ja hän ottanee asian esille G-8 maitten kokouksessa Italiassa. Mutta onnistuakseen Moskovan rauhankokousta täytynee edeltää jonkinasteiset myönnytykset Israelilta sekä arabimaitten lupaukset suhteitten parantamiseksi Israelin kanssa. Israelin kansallinen turvallisuusneuvosto valmisteli ”kehitetyn tiekartan”, joka huomioi tapahtuneet muutokset ja kehityksen Lähi Idässä, myös arabimaita koskevilta osiltaan. Netanyahu esitteli tätä suunnitelmaa tavatessaan Obaman Washingtonissa, mutta se oli liian raaka käsiteltäväksi. Suunnitelmaa kuitenkin hiotaan USA:n ja Israelin neuvottelijoitten kesken. Artikkelin kirjoittajat, Hoffman ja Keinon, tuovat esiin Netanyahun vaatimuksen Palestiinan valtiosta ilman aseita todeten, ettei PA koskaan suostuisi siihen. He kertovat Netanyahun keskustelleen asiasta isänsä, 100-vuotiaan historioitsijan Ben-Zion Netanyahun kanssa, joka oli kertonut Netanyahun vaatineen aseistamatonta Palestiinan valtiota ehtona sen itsenäisyydelle tietäen, ettei PA koskaan siihen suostuisi. Kadima syytti heti Netanyahua epärehellisyydestä, koska sen kautta hän voi luvata itsenäistä valtiota kuitenkin tietäen, ettei se hänen ehdoillaan toteudu. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin turvallisuusaidan rakentaminen Juudean ja Samarian eristämiseksi Israelin valtiosta, on ollut lähes täysin pysähdyksissä 15 kuukautta. Puolustusministeriön mukaan 490 km aidan kokonaispituudesta 805 km:stä on rakennettu. Rakennettu osa on tehokkaasti estänyt terroristien soluttautumisen Israelin puolelle. Viimeinen paha moka tapahtui helmikuussa 2008, jolloin terroristi pääsi Juudean kukkuloilla olevan turva-aidan aukosta Dimonaan murhaten yhden naisen ja haavoittaen 40 muuta. Aidan valmistumista ovat viivyttäneet lukuisat oikeuskäsittelyt sekä aidan paikkaa vastustavat mielenosoitukset, joihin osallistuu ulkomaisia anarkisteja ja marxilaisia. Puolustusministeriö arvioi, että aita olisi valmis 2010. Sekä EU että YK vaativat turva-aidan poistamista, niille se on poliittinen, ei turvallisuuskysymys. (JP)
- Helpottaakseen palestiinalaisten liikkumisvapautta Israel avaa Allenby sillan Jordaniaan vuorokauden ympäri 24.07. alkaen. (JP)
- G-8 maitten kokouksessa Italiassa tehtiin päätös, jonka mukaan Iranille annetaan aikaa syyskuuhun. Jos siihen mennessä ei tapahdu edistystä sen ydinsuunnitelman valvonnassa, päädytään sanktioitten koventamiseen.
Esitys välittömistä sanktioista kaatui Venäjän vastustukseen. (haaretz)
- Ruotsin ulkoministeri totesi, ettei EU tule myöntymään juutalaisasutusten luonnollisen kasvun vaatimaan rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa. Ruotsi toimii nyt vuorostaan EU:n presidenttiyden asemassa. (haaretz)
- EU esitti anteeksipyynnön syytöksille, että Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöt estävät palestiinalaisten taloudellisen kehittymisen. (INN)
- Hitz ut Tahrir fundamentalistinen muslimijärjestö, joka kasvaa Fatahin ja Hamasin kustannuksella Juudeassa ja Samariassa, vaatii muslimilain, sharian, ottamista käyttöön. Kansallisen yleisradion (NPR) mukaan järjestö pitää mielenosoituksia ja tilaisuuksia saaden myös PA:n poliiseja kannattajikseen. Sen päämääränä on kalifikunnan perustaminen, mikä lopettaisi PA:n haaveet Palestiinan valtiosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132300
- Isawiyan lähiön arabit häiritsevät ja uhkailevat Heprealaisen Yliopiston nais-opiskelijoita, varsinkin heidän siirtyessään myöhään illalla yliopistosta asuntolaansa. (INN)
- Viisi lääkäriä matkusti Israeliin Senegalista, afrikkalaisesta muslimimaasta. He osallistuvat seminaareihin yhdessä Ein Keremin Hadashan sairaalan lääkärien kanssa. Yhtenä aiheena on miesten ympärileikkaaminen, jonka on todettu tehokkaasti estävän AIDS:n leviämistä, mikä on suuri ongelma Afrikassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3742863,00.html
- Uusia siirtolaisia varten perustettiin uusi web-sivu, http://www.Telalit.com, joka opastaa englanninkielellä maahanmuuttajia. (ynetnews)
- Hizbullah, al-Qaida ja Iranin vallankumouskaarti oli Israelin Bakun lähetystöä vastaan suunnitellun suuren terrori-iskun taustalla yli kuukausi sitten. Bakun poliisi Azerbaijanissa pidätti kaksi libanonilaista ja neljä paikallista asukasta, joita vastaan aloitettu oikeusistunto jatkuu avoimin ovin. (ynetnews)

Wednesday, July 08, 2009

KESKIVIIKKO 08.07.09
1. VAIN MINUN kuolleen ruumiini ylitse, voisi luonnehtia USA:n presidentti Obaman lausuntoa, jossa hän ehdottomasti kieltää USA:n tukevan tai antaneen luvan Israelin ilmavoimille iskeä Iranin ydinvoimaloita vastaan. Hän ei tietenkään käytä aivan näitä sanoja, mutta sanoma itsessään on selvä: Tämä on Obamalle selviytymiskysymys siinä, missä se on Israelille eloonjäämiskysymys. Obamalle vain ”poliittinen kuolema”, mutta kuten Israelin USA:n lähettiläs Ron Oren sanoi: ”Ydinaseellaan Iran pystyy pyyhkäisemään koko Israelin maailman kartalta”, mitä presidentti Mahmoud Ahmadinejad onkin tarjonnut toistamiseen. Amiraali Mike Mullen korostaa sellaisen ilmaiskun saavan Lähi Idän sekasortoiseen, epävakaaseen tilaan, ja siksi hän vastustaa aseellista iskua Iraniin.
PRESIDENTTI Barack Obama esitti lausuntonsa tiistaina Moskovassa, jossa hän on virallisella valtiovierailulla. ”Olemme sanoneet suoraan Israelille, että on tärkeää yrittää ja selvittää tämä kansainvälisellä areenalla tavalla, mikä ei aiheuta laajaa konfliktia Lähi Idässä”, Obama selvitti asiaa CNN:n toimittajalle. ”On tärkeää sanoa, että olen niin selkeä kuin voin olla, että hallituksemme on niin yksimielinen kuin voimme olla tässä kysymyksessä.” Hän lausui varapresidentti Joe Bidenin ainakin näennäisesti eriävästä lausunnosta näin: ”Biden totesi vain sen ehdottoman tosiasian, ettemme voi sanella toisille valtioille niiden turvallisuus-kysymyksissä. Mutta yhtälailla totta on se, että USA:n politiikan mukaista on selvittää Iranin ydinasemahdollisuudet rauhanomaisesti diplomaattisten kanavien kautta.”
VOINEMME edellisen perusteella todeta, että USA:n presidentti Obama on ehdottomasti kieltäytynyt näyttämästä vihreää valoa Israelin toiveille selvittää Iranin ydinasekysymys nopeasti, vaikka Natanzin ja muitten vähemmän tunnettujen ydinvoimaloitten sentrifugit rikastavat uraania pommia varten yötä päivää, eikä aikaa ole paljon sen keskeyttämiseksi.
IAF:N TAHOLTA kerrotaan sen verran, että jos USA ei anna lupaa lentää Irakin ilmatilan kautta, kuten näyttää, eikä Saudi Arabian lupa myöskään ole selvä, koneet joutuisivat kulkemaan kolmatta reittiä pitkin, mitä ilmavoimien parissa on suunniteltu vaihtoehtoisena ratkaisuna. Mikä tämä reitti olisi ja miten sukellusveneet osallistuisivat, on epäselvää.
Israelissa on tutkittu mahdollisuuksia cybertekniikan käyttämiseksi, millä voitaisiin pysäyttää ydinvoimaloitten sähkölaitteistot. Tämä voitaisiin aiheuttaa joko räjäyttämällä pieni ydinlataus muutaman sadan metrin korkeudella kohteista tai pelkästään jumiuttamalla Iranin ydinvoimaloitten tietokonelaitteistot. Israel on sitoutunut lupaukseensa, ettei se ensimmäisenä käytä ydinaseita Lähi Idässä, mikä sitoo sen kädet.
2. USA EI edellytä Israelin tekevän jotain saamatta mitään arabimailta, selvitti USA:n lähettilään Robert Mitchellin korkea viranomainen puolustusministeri Ehud Barakin ja Robert Mitchellin keskustelujen jälkeen Lontoossa tiistaina. Näissä keskusteluissa ei löydetty ratkaisua USA:n vaatimuksiin oleellisissa kysymyksissä.
VIRANOMAINEN, joka kainosti pysyttelee nimettömänä, mutta vakuuttaa tuntevansa Mitchellin ajatuksenjuoksun, luetteli joukon toimia, joita arabeilta odotetaan: Arabijohtajat voisivat vierailla Jerusalemissa ja vastaavasti Israelin johtajat arabimaitten pääkaupungeissa; arabimaat voisivat avata tiedotustoimistoja Israelissa sekä lisätä kaupankäyntiä Israelin kanssa; arabimaat sallisivat israelilaisten matkustajakoneitten ylilennot alueillaan, mikä lyhentäisi lentoaikoja; Israel ja arabimaat voisivat järjestää ja rahoittaa yhteisiä kulttuuri- ja humanitäärisiä projekteja. USA:n taholta kerrotaan, että ponnisteluja suoritetaan Pohjois-Afrikan ja Persianlahden maitten keskuudessa, joissa on esiintynyt suopeaa suhtautumista suhteissaan Israelin kanssa. Saudi Arabia, jota pidetään islamin uskon vartijana, sillä sen alueella sijaitsevat islamin kaksi pyhintä kaupunkia, Mekka ja Medina, tuskin olisi kovin kiireinen päästämään Shimon Peresiä Riadiin, jota tämä toivoo, mutta olisi saavutus jo sekin, ettei se asettaisi esteitä toisille arabimaille solmia suhteita Israelin kanssa.
Presidentti Obama lähetti kirjeen Marokon kuninkaalle Muhammad XV, jolle hän tarjosi johtavaa asemaa suhteitten normalisoimiseksi Israelin ja arabimaitten välillä. Obama luetteli myös kohteita, joita Israelilta odotetaan kuten myös palestiinalaisille osoitettuja, osoittaakseen tasapuolisuutensa. Mitchelliä odotetaan vierailulle Israeliin ensi viikolla, mutta mitään valmisteluja ei ole toistaiseksi tehty sen eteen. (JP)
3. PRESIDENTTI Shimon Peres totesi äskettäin, ettei Syyrian tule odottaa saavansa Golanin ylängön kuin tarjottimella (hopealautasella) antamatta itse mitään.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem vastasi Peresin lausuntoon välittömästi: ”Katsotaanpas asiaa siten kuin se on – se on meidän maatamme ja sen saaminen takaisin on maailman luonnollisin asia.” Moallem näyttää unohtavan, ettei ole maailman luonnollisin asia hyökätä toista maata vastaan sen tuhoamistarkoituksessa, ja hävittyään aloittamansa sodan alkaa vaatia takaisin menettämäänsä aluetta kuin mitään ei olisi tapahtunut. Moallem puhui näitä pehmoisia tavattuaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin yhdessä Bashar Assadin kanssa. Assad totesi keskustelujen jälkeen AFP:n toimittajalle, ettei Israelissa ole ketään, jonka kanssa aloittaa rauhankeskustelut, ja että luvattomien juutalaisyhteisöjen (outposts) poistaminen on edellytyksenä rauhankeskustelujen aloittamiseksi.
Steinmeier muistutti Assadia, että häneltä odotetaan vastaavia toimia Lähi Idän rauhan-prosessin edistämiseksi, joista ensimmäisiä on Hamasin ja Hizbullahin avustamisen lopettaminen, joilla itsellään ei ole mielenkiintoa rauhankeskusteluihin Israelin kanssa. Hän painotti, että rauhankeskustelut onnistuvat vain, jos tuhoavat elementit alueella on poistettu. Presidentti Assad hylkäsi vaatimuksen suhteitten katkaisemiseksi ehtona keskusteluille. Päinvastoin hän selitti, että epäsuorissa keskusteluissa Turkin kautta on mahdollista selvittää, mitä vaikutuksia rauhankeskusteluilla olisi.
Assadilla oli salainen tapaaminen Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin kanssa, joka on pysytellyt oudon hiljaa viime aikoina, ilmeisesti antaakseen paremman kuvan itsestään käydessään hallitusneuvotteluja Saad Haririn kanssa Libanonissa, jonne Steimeier matkusti Syyriasta. Assadin ja Nasrallahin keskusteluista ei annettu julkilausumaa. (JP)
4. ISRAELIN arkeologit löysivät kolmannen kivilouhimon Jerusalemin läheisyydestä. Näitä louhimoita on käytetty kivipaasien valmistamiseksi kuningas Herodeksen suuriin rakennushankkeisiin pääkaupungissa. Viimeinen kivilouhimo löydettiin ns. pelastuskaivausten yhteydessä aiotulla asuinkerrostalojen rakennusalueella. Alue on kooltaan 0,1 hehtaaria (yksi dunami) ja louhimon iäksi arvioidaan 2030 vuotta. Alue sijaitsee pääkaupungin Shmuel Hanevi kadulla. Alueelta löydettiin kivipaaseja, joitten korkeus on kahden metrin verran. Tutkimuksia johtaja tri Ofer Sion kertoo, että pystyäkseen rakentamaan Temppelin, sen muurit, oman palatsinsa ja kaikki muut rakennuskohteet, hän tarvitsi satoja tuhansia erikokoisia kivilohkareita. Suurimmat niistä oli ilmeisesti tarkoitettu Temppelin muuriin. Kivien louhinta aloitettiin lähinnä Temppelivuorta, mutta yhden louhimon ehdyttyä jouduttiin siirtymään kauempana oleviin. Nyt löydetty louhimo oli osa louhimojen sarjaa, joka ulottui Musraran lähiön seudulta Sanhedrian lähiön alueelle. Tutkijoita on aina viehättänyt miettiä, miten valtavia, useitten tonnien painoisia kivilohkareita irrotettiin kallista, muotoiltiin paikalla ja kuljetettiin usein kilometrien päässä oleviin rakennuskohteisiin. Kuljettamisessa käytettiin kivien alle asetettuja pyöreitä puunrunkoja, pienempiä kuljetettiin vankkureilla. Kuormajuhtina toimivat kamelit, härät jne. Louhimolta löydettiin metallilevyjä, joitten avulla lohkareet irrotettiin kalliosta, lisäksi metallirahoja ja ruukunkappaleita toisen Temppelin ajalta. (JP)
5. www.debka.com kertoo, että al-Qaida on lähettänyt 15-20 agenttiaan Euroopan maihin. Niiden tarkoituksena on aiheuttaa suurta tuhoa länsimaissa. Debkafile kehottaa tarkkailemaan Englannin edellisen terrori-iskun vuosipäivää 7. heinäkuuta, sekä G-8 maitten tapaamisen aikaa 8.-9. heinäkuuta L´Aqilassa Italiassa. Myös Obaman odotetaan lentävän sinne Moskovassa ja Pietarissa pitämiensä keskustelujen jälkeen. Obamalla on audienssi myös paavin kanssa, jolle hän esitellee suunnitelmiaan uudeksi maailmanjärjestykseksi. On muistettava, että Obama lupasi Jerusalemin palestiinalaisille, mutta että myös Vatikaanilla on intressejä Jerusalemin alueella.
Debkafile arvioi, ettei al-Qaida hyökkää itse G-8 maitten kokousta vastaan, koska turvatoimet siellä ovat huippuluokkaa, mutta että se voi kaapata matkustajakoneita ja räjäyttää niitä ilmassa. G-8 maitten kokoukseen osallistunee muitakin maita, kuten Intia ja Brasilia, joilla on yhteneväinen huoli maailman talouden tilasta ja omistamiensa runsaitten dollarivarojen kohtalosta. Venäjä, Kiina ja Intia ovat yhä selvemmin alkaneet vaatia uuden dollarin syrjäyttävän rahayksikön muodostamista.
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/calls-grow-to-supplant-dollar-as-global-currency/article1207242/
Gerald Celente ennustaa, että maailmaa uhkaa taloudellinen sulaminen (meltdown), joka voi alkaa 2012 ja viimeistään 2014. Hän kutsuu setä nimellä ”Obamageddon”. http://www.trendsresearch.com/forecast.html
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak oli kovin toiveikas, että Gilad Shalit voidaan pian saada vapaaksi Hamasin panttivankeudesta. Hän kertoi, että Gilad on elossa ja voi hyvin. Egyptin viranomaiset tapaavat Hamasin ja Fatahian edustajat Syyriassa. Mubarak jutteli näitä tavattuaan Peresin Kairossa.
- Al-Azhar yliopiston akateemikko kritisoi Mubarakia, ettei tämä poistunut salista Peresin puheen ajaksi uskontojen välisessä konferenssissa Kazakstanissa. Häntä närästyttää myös se, että Mubarak keskusteli Peresin kanssa Kairossa. Peres on ominut ulkoministerille kuuluvia toimia, koska Lieberman ei ole toivottujen listalla monessa maassa, varsinkaan Egyptissä.
- Israel on riippumaton kaasuntarpeensa suhteen 2020 mennessä, kertovat Tamar ja Dalia kaasulöytöjen omistajat. Tamar sijaitsee Haifan edustalla, Dalia Haderan lähettyvillä Välimeressä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132283

Tuesday, July 07, 2009

TIISTAI 07.07.09
1. FATAH suunnittelee järjestön sisäistä kuudetta kongressia Betlehemissä, ensimmäisen kerran 20:en vuoteen. Edellinen kongressi pidettiin PLO:n puheenjohtajan Jasser Arafatin toimiessa puheenjohtajana Tunisiassa 1989. Arafat oli siellä maanpaossa karaistuneine ”taistelijoineen” Libanonista karkottamisen jälkeen. Fatahin johto ei ole uskaltanut kutsua kongressia koolle pelätessään uuden sukupolven syrjäyttävän vanhat johtajansa.
Tunisian kongressissa päätettiin ”kiihdyttää ja laajentaa sotilaallisia toimia ja muuta aseellista vastarintaa ”sionistisen miehityksen” tuhoamiseksi miehitetystä Palestiinan maasta ja varmistaa kansan oikeus vapauteen ja itsenäisyyteen.” Tämä tarkoittaa koko aluetta Jordanjoen länsipuolella, Israelia, Länsirantaa ja Gazan kaistaa.
Israelissa on elätelty toiveita, että Betlehemin kongressi lieventäisi päätöslauselmiaan ja poistaisi maininnat aseellisesta vastarinnasta, mutta se tuskin tulee toteutumaan.
PA:n hallituksen ja PLC:n jäsen Qadura Fares selitti kongressin asialistaa WND:n toimittajalle näin: ”Meidän tulee tarkistaa poliittinen ideologiamme. Monia asioita on tapahtunut 20 vuoden kuluessa edellisestä kongressista. Meidän tulee uudistaa ja muotoilla lakejamme, järjestömme rakennetta ja viestiämme palestiinalaisten yhtenäisyydestä. Lopuksi meidän tulee valita uusi johto Fatahin instituutioihin.” Vastarintakysymys on esityslistassa.
Israel on antanut useille ulkomailla sekä Samariassa ja Gazassa asuville Fatahin jäsenille luvan matkustaa Israelin kautta Betlehemiin. Mukana on useita Israelin etsimiä terrorismista syytettyjä, kuten WND:n artikkeli kertoo.
Betlehemin kristityt pelkäävät, että kongressi tulee entisestään kiristämään heidän elämäänsä, sillä kongressin aikana pidettäneen aseellisia paraateja ja marsseja.
http://worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=103300
2. VANHIN säilynyt ”kristittyjen Raamattu” , nimeltään ”Codex Sinaiticus” (käännettynä laveasti Kirja Siinailta), on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi yli 150 vuotta sen jälkeen, kun sen löysi saksalainen Raamatun tuntija Constantine Tischendorf Siinailta Saint Catarinan luostarista 1800-luvun puolivälissä.
Alkuperäinen teksti koostuu yli neljästäsadasta eläimennahkalle kirjoitetusta arkista, kukin kooltaan 380x345 mm. Se on vanhin koko Uuden Testamentin käsittävä laitos, siihen kuuluu lisäksi osia Vanhasta Testamentista ja Apogryfikirjoista. Neljänneltä vuosisadalta oleva kirjoitus on kirjoitettu kreikaksi. 347 arkkia saatiin Neuvostoliitosta 1933, jonne ne olivat joutuneet olosuhteissa, joista ei haluta puhua, 43 arkkia saatiin Leipzigin yliopiston kirjastosta, kuusi arkkia ja palasia Pietarin kansallisesta kirjastosta sekä 1975 luostarin munkit löysivät 12 arkkia ja niiden osaa. Koko laitos, yhdessä n. 650 000 sanaa, digitoitiin huolellisesti vahvistetuista arkeista kokonaisuudeksi, joka on nähtävillä internetissä osoitteessa: http://www.codexsinaiticus.org
Raamattua käsittelevä (WND:n) artikkeli on kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.breitbart.com/article.php?id=D9995HT00&show_article=1
3. EU:N KOMISSIO antoi julkilausuman, jossa se syyttää, että Israelin läsnäolo Länsirannalla estää palestiinalaisten talouden kehittymisen. Israelin ulkoministeriön apulais-pääsihteeri Rafi Barak kutsui EU:n Israelin lähettilään Ramiro Gibrian-Uzalin Jerusalemiin antamaan selityksen, mitä EU tarkoittaa lausunnollaan.
AP:n lainaaman EU:n lausuntoa koskevan artikkelin mukaan Israelin setlementtipolitiikka tukahduttaa Palestiinan talouden ja saa PA:n hallituksen entistä riippuvammaksi ulkomaisista avustuksista. EU:n lausunnossa todetaan, että tästä johtuen viime kädessä Euroopan veronmaksajat joutuvat suurelta osin vastaamaan tästä riippuvuudesta.
EU:n komission lausunnon mukaan Israelin setlementit hyödyntävät hedelmällisimmät maat, rakentavat teitä, jotka palvelevat vain setlementtejä ja tiesuluillaan estävät palestiinalaisten talouden kehittymisen. Näiden toimien johdosta palestiinalaiset ovat jatkuvasti riippuvaisia ulkopuolisista avustuksista, lausunnossa väitetään.
Diplomaatit selittävät, ettei lausuntoa julkistettu Brysselissä eikä Tel Avivissa, vaan se toimitettiin komission edustajille Jerusalemissa, joiden tehtäviin kuuluu vain avustusten jakaminen, mutta ei puuttuminen poliittisiin lausumiin. Ulkoministeriön taholta kerrotaan, että julkilausuma lähentelee anti-semitismiä. Toiseksi talous kasvoi vuonna 2008 Länsirannalla 5 %, mutta Gazan talous aleni, vaikka siellä ei ole setlementtejä. EU maksoi kuluvan vuoden alkupuolella avustuksia PA:lle 280 miljoonaa USD.
4. INN kertoo artikkelissaan, että PA maksaa 160 000 virkailijan palkat, vaikka Gazassa asuvat eivät työskentele ollenkaan. PA:n pääministeri Salaam Fayad tunnusti jokin aika sitten, että PA tuhlaa saamiaan varoja viallisen järjestelmän vuoksi, koska kukaan ei valvo sitä. Toiseksi PA maksaa tuhansille työntekijöille, jotka harvoin jos koskaan tulevat työpaikoilleen. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen edustaja David Halvri ihmettelee EU:n raporttia, koska se on niin valheellinen ja perusteeton, ettei hän tiedä mistä aloittaisi. Hän kertoo, että lukemattomat palestiinalaiset työskentelevät juutalaisten omistamissa teollisuuslaitoksissa, rakennuksilla ja viininviljelystiloilla, jotka valmistavat korkealaatuisia viinejä. Hän ei jaksa ymmärtää, miten tämä vahingoittaa palestiinalaisten taloutta, koska tällä on juuri päinvastainen vaikutus tavallisen palestiinalaisen elämään.
Väitteisiin, että juutalaiset ovat vallanneet hedelmälliset maat Halvri toteaa, että esim. monet viinitarhat on perustettu kivisille rinteille, joitten valmistaminen istutuskuntoon vaati satojen tuhansien kustannukset, ja joita palestiinalaiset eivät olleet hyödyntäneet.
Heidän maansa varastamisesta palestiinalaiset ovat syyttäneet juutalaisia siitä lähtien, kun he aloittivat siirtolaisuutensa muinaisille asuinpaikoilleen. Palestiinalaiset möivät heille maita, kivisiä rinteitä ja soisia malarian saastuttamia joutomaita, joita he itse eivät käyttäneet. Mutta sitä mukaa kuin juutalaiset ovat saaneet hylätyt takamaat kukoistamaan, palestiinalaisten kateus nousi ja he alkoivat esittää myyttiä, jonka mukaan juutalaiset varastivat heidän kukoistavat hedelmätarhansa ja viljapeltonsa ja ajoivat heidät maanpakoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132247
5. Mahmoud Abbas tunnusti äskettäin, että palestiinalaiset lähtivät Tzfatin kaupungista 1948 vapaaehtoisesti, eikä kukaan pakottanut heitä. Kuitenkin BBC kertoi 2005 Abbasia koskevassa biografiassa, miten ”hän joutui pakolaiseksi, koska hänen perheensä karkotettiin Safedista 1948. Tämän johdosta Abbasilla on erityinen tarve puolustaa arabien paluuoikeutta”, kertoo BBC. Abbas kertoi juuristaan ja paostaan Tzfatista ensin Jordaniaan ja sieltä Damaskoon, josta hänen sukunsa oli muuttanut Safediin 90 vuotta aiemmin. Abbas kertoo, että hänen äidillään oli rahaa, jota tämä käytti harkitusti, mutta lopulta heidän oli etsittävä työtä. Joan Peters kertoo kirjassaan ”From Time Immemorial”, miten Algerian arabit muuttivat massoittain Safediin 1860 alkaen. Ilmeisesti Abbasin perhe kuului näihin muuttajiin. Abbas kertoo INN:n artikkelin mukaan ”kapinasta”, jonka aikana arabit nousivat juutalaisia vastaan. Hän tarkoittanee tällä Jerusalemin päämuftin Hajj Amin al-Husseinin kiihottamia vuoden 1929 väkivaltaisuuksia, joissa arabit murhasivat kymmeniä juutalaisia, Hebronissa 67, Tzfatissa 20 ja Jerusalemissa 17. Seuraavaksi Abbas mainitsee ”naqban”, onnettomuuden, kun Israelin valtio perustettiin v. 1948, minkä johdosta hänen perheensä pakeni maasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132257
6. UUTISOTSIKOITA
- Eilatin pormestari valittaa, että tuhansia laittomia siirtolaisia tai pakolaisia muuttaa hänen kaupunkiinsa. Hän selittää, että kaupungin lähiöt ovat joutuneet noitten valloittajien haltuun. Hän syyttää hallitusta, ettei se toimi velvollisuuksiensa mukaan ja estä heidän pääsyään maahan, vaan sen sijaan sysää vastuun noista laittomista maahan tulijoista paikallisille viranomaisille. (JP)
- Presidentti Shimon Peres vakuutti Israelissa vierailevalle Saksan ulkoministerille Frank-Walter Steimeierille, ettei Syyria tule saamaan Golanin ylänköä kuin tarjottimella. Steimeier, joka on SDP:n ehdokas liittokansleriksi, teki kohteliaisuusvierailun Peresin luona. Peres toisti Israelin usein esittämät ehdot Syyrialle, että sen tulee luopua sidonnaisuudestaan Iranin hallitukseen ja lopettaa Hamasin ja Hizbullahin tukeminen. (JP)
- Jerusalemin pohjoispuolella sijaitseva Migronin 50 asukkaan juutalaisyhteisö on nousemassa kiistakapulaksi. Korkein oikeus antanee lopullisen päätöksen sen tyhjentämisestä lähi aikoina. Puolustusministeriö uhoaa, että yhteisö tyhjennetään vuoden kuluessa, joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Hallitus on tarjonnut asukkaille muuttoa läheiseen Adamin yhteisöön, jonne heille rakennettaisiin talot valmiiksi, mutta asukkaat kieltäytyvät. Kysymys ei asukkaitten mielestä ole käytännöstä vaan periaatteesta. He katsovat, että heidän yhteisönsä on yksi osa suunnitelmasta, jonka perusteella kaikki ns. ilman lupaa rakennetut 23 juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa tuhotaan vuoden aikana. Tätä vaatii myös Obaman lähettiläs Robert Mitchell, joka matkustanee Israeliin ensi viikolla ja tapaa silloin Netanyahun. (JP)
- Yaakov Katz kyselee artikkelissaan, onko PÄ kääntämässä Obaman huomion palestiinalaisista Iraniin. Muutaman päivän aikana USA:n ja Israelin välillä on vaihdettu useita viestejä ja lausuntoja, joitten mukaan USA on antanut Israelille vapaat kädet toimia Iranin suhteen kuten haluaa, tosin määrätyin varauksin. Varapresidentti Joe Biden on aiemminkin antanut raflaavia lausuntoja, joita on myöhemmin jouduttu paikkailemaan. (JP)
- Iranin presidentin kilvassa kakkostilan saanut Mir Hossein Moussavi näyttää luopuneen mielenosoitusten järjestämisestä, mutta vakuuttaa jatkavansa taisteluaan. Hänen uskotaan pyrkivän muodostamaan oman puolueensa. Hänen mahdollisuutensa vaalien tuloksen muuttamiseksi ovat hupenemassa kaiken aikaa, eikä USA:n presidentin tuen menettäminen auta asiaa. Tällä hetkellä näyttää, että Iran saa ydinpomminsa, ellei Israelin ilmavoimat puutu asiaan. Mikään muu maa ei ole kiinnostunut asiasta. (JP)
Lämpötilat, JSM: Ti: 19-27; Ke: 18-26; To: 19-26; Pe: 20-28 C-astetta, osittain pilvistä.

Monday, July 06, 2009

MAANANTAI 06.07.09
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden kertoi ABC:n haastattelussa vastatessaan kysymykseen, tulisiko USA estämään Israelin mahdollisen hyökkäyksen Iranin ydinvoimaloita vastaan: ”USA ei voi määrätä toista itsenäistä valtiota, mitä se saa ja mitä ei saa tehdä. Israel päättäköön itse – se on itsenäinen valtio – mikä on sen intressien mukaista ja mitä se päättää tehdä Iranin tai minkä muun kanssa tahansa.”
Biden täydensi lausuntoaan: ”Riippumatta hyväksymisestämme tai kiellostamme, heillä on oikeus tehdä niin, kuten jokainen itsenäinen valtio”. Mutta hän vakuutti, ”ettei kukaan painosta Yhdysvaltoja muuttamaan käyttäytymistään siitä, miten tästä edetään”.
Biden lausunnon mukaan USA ei puolla eikä kiellä Israelin mahdollista ilmaiskua Iranin ydinvoimaloihin. Tämä asettaa Netanyahun ”temppelin harjalle”, hänellä on nyt äärimmäinen vastuu pystyä valitsemaan oikea tie ja tekemään oikeat päätökset.
Eilen uutiset kertoivat Saudi Arabian antaneen hiljaisen luvan IAF:n koneille käyttää sen ilmatilaa, jos ne lentävät pommituslennoilleen Iraniin. Pääministerin kanslia kielsi uutiset tuoreeltaan ja toistaa tänään, ettei tällaista lupaa ole saatu. (JP, AP Yaakov Katz)
2. USA:n armeijan esikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen sanoo Bidenin lausunnosta näin: ”Olen jonkun aikaa ollut huolestunut mistä tahansa hyökkäyksestä Iraniin. Minua huolestuttaa se, että se voisi pahoin järkyttää tasapainoa, ei vain siitä johtuen vaan sen aiheuttamista tahattomista seurauksista. Toisaalta olen yksi niistä, joitten mukaan Iranilla ei tulisi olla ydinaseita. Uskon sen pahoin järkyttävän tasapainoa.” Myös presidentti Obama sanoo vastustavansa Iranin ydinasetta, ”eikä vain siksi, että se uhkaa sillä USA:n liittolaismaita kuten Israel.”
ISRAELIN ilmavoimat IAF on jo vuosien ajan harjoitellut pitkän matkan lentoja useitten maitten ilmatilassa, joitten kanssa se on solminut useampivuotisia sopimuksia. IAF on myös säännöllisesti osallistunut lentonäytöksiin ja harjoituksiin eri puolilla maailmaa. Siksi Turkin lehdistö kyseli, miksi IAF ei osallistunut viimeiseen Anatolian Eagle lentoharjoituksiin Turkissa. IAF:n taholta vakuutetaan, ettei poissaolo aiheutunut operaatio Cast Lead aiheuttamista suhteitten häiriöistä Israelin ja Turkin välillä. Toukokuussa L´Express kirjoitti, että IAF harjoitteli lentoja Gibraltarille n. 4000 km:n päässä Israelista. Viime vuonna yli sadan IAF:n hävittäjän ylilennot Kreikassa katsottiin kuuluvan lentäjien kouluttamiseen pitkän matkan pommituslentoja varten. IAF harjoittelee tehtyjen sopimusten mukaan myös Romanian ilmatilassa. IAF osoittaa olevansa valmis, jos sitä tarvitaan. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu suostui lopulta lausumaan nuo kohtalokkaat sanat ”kaksi valtiota kahdelle kansalle”, joita häneltä on odotettu viikosta viikkoon, puhuessaan eilen kabinetin viikkoistunnossa analysoidessaan hallituksensa ensimmäisten 95 päivän toimia. Herb Keinon ja Gil Hoffman, jotka asiaa kertovan artikkelin JP:lle laativat, arvioivat, että Netanyahun puheen taustalla voidaan havaita USA:n hallituksen hillitön painostus, puhukoon Joe Biden itsenäisestä valtiosta itsenäisine päätöksineen mitä tahansa. Tämän luulisi nyt aloittavan keskeytyneet rauhankeskustelut Israelin ja PA:n kanssa lähi aikoina. Niiden tiellä on vielä ”muutamia tie-esteitä, joita IDF ei ole poistanut”: Netanyahu vaatii, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona; suunnittelun alaisena oleva Palestiinan valtion tulee olla aseistamaton eikä sillä saa olla sotilassopimuksia ulkovaltojen kanssa. Mahmoud Abbas puolestaan kieltäytyy koskaan tunnustamasta Netanyahun vaatimuksia; hän vaatii Israelia vetäytymään 1949 aselepolinjoille; poistamaan kaikki tiesulut ja tarkastuspisteet Juudeassa ja Samariassa sekä vapauttamaan kaikki pidättämänsä ja eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset terroristit, sekä pakolaisten paluuoikeutta. Abbasilla on varmaan muitakin vaatimuksia, mutta nuo lienevät päällimmäisinä. Miten Gazan kohtalo sitten suhteutettaisiin näihin ”rauhankeskusteluihin”, on selvittämätön asia. Hamas ja Fatah jatkavat sovinto-neuvottelujaan Kairossa, joka antoi niille uhkavaatimuksen pikaisesta sovinnosta tai Kairo lopettaa kaiken välitystoimensa niiden välillä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi eilen Lontooseen, jossa hän tapaa Obaman nimittämän Lähi Idän lähettilään Robert Mitchellin, toistamiseen viikon sisällä. Barak selvitti ennen lähtöään, että keskustelujen tarkoituksena on laajentaa yhteisymmärrystä Israelin ja USA:n välille. Israelissa on kummasteltu, miten muutaman parakkiyhteisön poistaminen Juudeassa ja Samariassa voi sitoa maailman johtavan suurvallan kädet ja suunnitelmat, kun maailmassa on kehittymässä lukuisia kriisipesäkkeitä. Toisaalta Israel on pyrkinyt osoittamaan, että ratkaisun tulee koskea Israelin ja arabimaitten välisiä suhteita laajemmissa puitteissa eikä vain paikallista Israelin ja PA:n välistä sopimusta. Mitchell laati muistion ”luvattomiksi havaittujen” juutalaisyhteisöjen poistamisesta jo kuluvan vuosikymmenen alussa, ja hänellä voi olla pakkomielle suunnitelmiensa toteuttamiseksi. Siksi hän palaa tähän aiheeseen yhä uudelleen. Rauhankeskustelujen ennustetaan etenevän kovin kivisiä polkuja pitkin, eikä aina suorinta tietä, jos ja kun ne lopulta saadaan alkamaan.
Hallituksen edustaja ja Netanyahun läheisin neuvonantaja Ron Dermer taputtelee hallitusta selkään hyvin tehdystä työstä. Hän toteaa, että muutamia kuukausia sitten olimme sodassa, ja nyt maa on rauhallinen, eivätkä Gazan terroristitkaan ole pahemmin häirinneet. Hän olettaa, että Netanyahun lupaama kova vastaisku kaikkiin häirintöihin on lopulta mennyt perille. Hän toteaa Netanyahun painottaneen hallituksen muodostamisesta lähtien maaliskuun 31. päivänä kaikissa yhteyksissä, ettei hän siedä pienintäkään terrori-iskua.
Netanyahun tunnustukset kahdesta valtiosta kahdelle kansalle eivät suinkaan ole herättäneet yhtenäisiä hurraahuutoja enempää hallituksen kuin oppositionkaan parissa. Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja Zevulun Orlev pahoitteli sitä, että Netanyahu antautui USA:n painostuksen alla. NU:n puheenjohtaja Yaakov Katz sanoi, että jos Netanyahu olisi lausunut nuo sanat ennen maaliskuun loppua, hän ei olisi nyt pääministeri. Oppositiojohtaja Tzipi Livni sanoi ironiseksi Netanyahun lausuntoa yksimielisyyden saavuttamisesta Palestiinan valtion asiassa, koska ainoa, jonka mielen tuli muuttua, oli hän itse. (JP)
5. NETANYAHU vaatii aseistamatonta Palestiinan valtiota, mutta samaan aikaan USA:n kenraaliluutnantti Keith Dayton kouluttaa kovalla kiireellä palestiinalaisia ”sotilaiksi”, kuten heitä voitaneen kutsua. Yli 2000 on jo koulutettu Jordaniassa ja Jerikossa ja päämääränä on saada ainakin 4000 miestä koulutettua. Ongelmaksi on noussut vapaaehtoisten miesten löytäminen, koska kaikkia ei miellytä tarjottu koulutus, turvattu toimeentulo ja arvostettu asema kansan parissa. IDF on vetänyt joukkonsa pois useista palestiinalaiskaupungeista Juudeassa ja Samariassa ja antanut niiden turvallisuusvastuun Daytonin poliiseille.
Puolustusministeri Ehud Barak antoi luvan tuhannen Kalashnikov-kiväärin toimittamiseksi PA:n poliiseille. Palestiinalaisalueille on viety kymmeniä tuhansia kivääreitä ja muita aseita siitä lähtien, kun Shimon Peres lupasi Jasser Arafatille 40 000 kivääriä pian sen jälkeen, kun Arafatin ”taistelijat” siirtyivät Gazaan ja Jerikoon. Olisi mielenkiintoista tietää, minne kaikki nuo aseet ovat hävinneet.
Ehud Barak on antanut luvan siirtää Länsirannalle Jordaniassa viimeisiä tarkistuksia odottavat 50 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ne toimitti Jordaniaan Venäjä, ne ovat mallia
BTR-70. Viimeinen kiistely koski niiden varustamista raskailla konekivääreillä, kuten PA vaatii, mutta jota puolustusministeriö vastustaa. (JP)
6. JERUSALEMIN itäisessä Silwanin lähiössä riehui taistelu perjantai-illasta lähtien kahden palestiinalaisklaanin välillä. Kolme Jerusalemin rajapoliisin autoa meni taistelijoitten väliin perjantai-iltana erottaakseen klaanit toisistaan. He eivät löytäneet aseita. Poliisin ollessa vielä alueella tulitus puhkesi uudelleen. Poliisi kutsui apujoukkoja, mutta etsinnöissä ei löydetty aseita. Poliisin edustaja sanoo, että sillä oli tarvittava joukko poliiseja alueella, mutta paikalliset asukkaat väittävät, että poliisi seurasi tulitusta sivusta puuttumatta siihen. Israelin ambulanssit, Magen David Adom, eivät uskaltaneet mennä Silwanin lähiöön, vaan seisoivat Lantaportin luona pari tuntia odotellen poliisin turvajoukkoja. Kaupungin viranomaiset liikkuvat kuitenkin siellä ilman poliisisaattueita jaellessaan laittomien rakennusten purkutuomioita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Tuhopolttajat sytyttivät tulipalon Modi´inin synagogan sisäänkäynnissä myöhään lauantai-iltana. (JP)
- Gazan sotaa tutkiva YK:n edustaja Richard Goldstone saa todistuksia sekä karkotetuilta Gazan juutalaisasukkailta että Gazan palestiinalaisilta. (JP)
- PA:n pääministeri Salaam Fayan lupaa armollisesti, että juutalaiset ovat tervetulleita asumaan tulevassa Palestiinan valtiossa. Hän antoi vastauksensa kysymykseen, jonka esitti entinen CIA-johtaja James Woolsey, joka kertoi Israelin yli miljoonan arabin nauttivan samoja oikeuksia kuin sen juutalaiset. Fayad täsmensi lausuntonaan lisäten, että juutalaisasukkaat Palestiinassa tulisivat nauttimaan ainakin samoja oikeuksia kuin Israelin arabit Israelissa.(JP)
- Israelin turvallisuusjoukot pystyivät saamansa vihjeen perusteella pidättämään Gazasta Israeliin lähetetyn terroristin perustamasta terrorisolua maan eteläosaan. Abd al-Rahman Talalka oli saanut huolellisen koulutuksen Gazan eteläosassa, mistä hänet lähetettiin Israeliin Siinain kautta. Poliisi asetti lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä maan eteläosaan, minkä johdosta hänet saatiin kiinni ennen kuin hän ehti muodostaa soluaan. (JP)
- Iran sanoo olevansa valmis vastaiskuun, jos sitä vastaan hyökätään. (INN)
- Israel on kehittänyt uuden panssaroidun miehistövaunun nimeltä Namer (tiikeri). Sen aseistus on kehitetty kaupunkisotaa varten. Sillä on 30 mm:n kanuuna, jonka toiminta-alue kattaa 360 astetta, ja ampuu myös ylöspäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132221
- Haifan yliopiston tutkijat löysivät erämaasta kasvin, joka pystyy keräämään sadetta 16 kertaa enemmän kuin normaalikasvit. Sen suuret ja leveät lehdet on varustettu kouruilla, jotka ohjaavat sadeveden sen juurille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132212
- Gilad Shatilin isä Noam todistaa YK:n kansainvälisessä oikeudessa Haagissa. (INN).

Sunday, July 05, 2009

SUNNUNTAI 05.07.09
1. IAEA:N juuri valittu pääsihteeri Yukiya Amano vakuutti perjantaina ensimmäisessä lehtihaastattelussa uudessa virassaan, ettei ole päteviä todisteita, joitten mukaan Iran pyrkii rakentamaan ydinaseita. 62-vuotias japanilainen Amano kehotti YK:n jäsenmaita tasapuolisuuteen asioita käsitellessään. Hän sai 23 ääntä vaaleissa, joissa vastapuolena ollut Etelä Afrikasta kotoisin oleva Abdel Samad Minty katsottiin yhtä päteväksi. Minty sai 11 ääntä, yksi pidättyi. Israel suhtautuu vaalin tuloksiin odottavasti. Etelä Afrikka pidättäytyi äänestämästä, kun IAEA päätti 2006 alistaa Iranin tapauksen YK:n turvallisuusneuvostolle, yhdessä neljän muun maan, Libyan, Algerian, Indonesian ja Valkovenäjän kanssa.
Israelin viranomaiset odottavat, että Amano osoittautuisi tasapuolisemmaksi Irania kohtaan kuin mitä Mohammed ElBaradei oli. (JP)
2. ENGLANTILAINEN Times-Online kertoo artikkelissaan, että Mossad on ollut salaisessa yhteydessä Saudi Arabian viranomaisten kanssa, ja saanut heiltä epävirallisen suostumuksen IAF:n koneitten ylilennoista sen maa-alueen yli mahdollisella pommitus-lennollaan Iranin ydinvoimaloita vastaan. Israelissa on silloin tällöin ollut uutisia epävirallisista kontakteista maitten viranomaisten välillä, edellisen kerran pääministeri Olmertin aikana, mutta saudit ovat poikkeuksetta kieltäneet sellaista tapahtuneen.
Artikkelissa kerrotaan Mossadin johtajan Meir Daganin olleen salaisessa yhteydessä saudi-viranomaisten kanssa, minkä saudit kiistivät. Nyt artikkeli kertoo, että Saudi Arabia ummistaisi silmänsä, jos Israel päättäisi iskeä koneillaan Iraniin käyttäen sen ilmatilaa. Israel on tutkinut pitkään mahdollisuuksia sotilaallisista iskuista Iranin ydinaseteollisuutta vastaan, mutta yksi pahimmista ongelmista on ollut etäisyys, mikä pakottaisi tankkaamaan koneet matkan varrella. Jos uutinen pitää paikkansa, ilmaiskujen toteuttaminen helpottuisi oleellisesti.
USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton totesi äskettäisen Persianlahden maihin tekemänsä matkan aikana, että loogisesti ajatellen Israelin tulisi voida käyttää saudien ilmatilaa. Hän analysoi asiaa todeten, että useimmat arabimaat tuomitsisivat iskun YK:ssa, mutta salaisesti hyväksyisivät sen, koska Iran muodostaa vielä suuremman uhkan niille kuin Israelille. Israelin ilmavoimat ovat harjoitelleet ilmaiskuja Natanziin ja Iranin muihin ydin-voimaloihin neljän vuoden ajan. IAF asensi äskettäin F-15 ja F-15I koneisiin uudet ohjus- ja pommijärjestelmät, jotka aiemmin sopivat vain F-16 koneisiin.
Artikkelin kommenteissa muistutetaan vaaroista, joita voisi aiheutua Iranin iskiessä koneillaan ja ohjuksillaan Persianlahden maiden öljyn jalostuslaitoksiin ja USA:n tukikohtiin siellä.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6638568.ece
3. USA:N PRESIDENTTI Barack Obama aloittaa viikon kestävän matkansa kolmeen maahan. Hänen ensimmäinen kohteensa on Moskova, jossa hän tapaa presidentti Dimitry Medvedevin ja erikseen pääministeri Vladimir Putinin. Myös Venäjällä pyritään arvioimaan, kuka maata todella johtaa. Putin itse laskee leikkiä asian kustannuksella viitaten, että Medvedev on presidentti, mutta jokainen tietää Putinin pitävän ohjaksia käsissään. Obaman keskustelut Moskovassa keskittynevät maailman ydinaseongelmiin, joista sekä Iran että Pohjois-Korea ovat näyttävästi etualalla. Moskovasta Obama lentää Roomaan ja matkustaa sieltä Vatikaaniin, jossa hänellä on audienssi paavi Benedict XVI kanssa. Obama uskoo, että paavi suhtautuu myönteisesti hänen aloitteisiinsa keskusteluyhteyksistä muslimimaitten kanssa sekä ilmastonmuutoksia koskeviin kysymyksiin.
Viimeisenä kohteena Obama lentää Marokkoon. Hän uskoo, että Marokko voisi ottaa ohjakset Lähi Idän rauhanprosessin edistämiseksi. Hän lähetti kirjeen Marokon kuninkaalle, jossa hän pyytää tätä toimimaan Israelin ja arabimaitten välien parantamiseksi. Obama katsonee, että Marokko on helpoin linkki pyrkimyksissään löytää keskusteluyhteyksiä arabimaitten kanssa. Obama lupaili kirjeessään, että Israel on valmis lopettamaan setlementtien rakentamisen, poistamaan luvatta rakennetut yhteisöt ja poistamaan tiesulut Juudeassa ja Samariassa. Samalla hän toteaa, että palestiinalaisten tulee voimistaa turvallisuusjärjestöään, taistella terrorismia vastaan, lopettaa Israelin vastainen kiihotus sekä rakentaa instituutioitaan itsenäisen Palestiinan valtion tarpeisiin.
Obama ei vieraile isänsä kotimaassa Keniassa, jossa hänen väitetään syntyneen. (JP, INN)
4. IRANISSA jatkuvat mielenosoitusten jälkinäytökset, jotka ovat kääntyneet todella ilkeiksi. Viranomaiset ovat pidättäneet arviolta tuhat Ahmadinejadin valintaa vastustavaa mielensoittajaa. Ulkomaisen tietoliikenteen ollessa poikki ja ulkomaisten lehtimiesten karkottamisen vuoksi maasta tulevat uutiset ovat ajoittaisia eikä niitten oikeellisuutta voida puolueettomasti vahvistaa. Iranin virallisen uutistoimiston antamiin tietoihin on suhteuduttava suurella varovaisuudella. Se vähä, mitä sieltä tulee ulos, ei ole kaunista katseltavaa. Vaalien häviäjäksi todettu Mir Hossein Moussavi on ollut hyvin vaitonainen pelätessään henkeään. Ylimmän kaitsijan Ali Khamenein läheinen neuvonantaja ajatollah Hossein Shariatmadari kirjoitti konservatiivisen Kayhan lehden pääkirjoituksessa, että Moussavi on USA:n agentti, joka täytyy haastaa oikeuteen ja tuomita maanpetoksesta. Hän kyselee artikkelissaan, saiko Moussavi ohjeet mielenosoituksien järjestämiseksi USA:n viranomaisilta. Hän väittää artikkelissaan, että Moussavi pyrkii välttämään rangaistuksia murhaamalla viattomia ihmisiä, järjestämällä mielenosoituksia ja toimimalla Amerikan viidentenä kolonnana maassa.
Eräs asianajaja kertoo nuoresta asiakkaastaan, joka pidätettiin kadulla mielenosoituksen aikana, vaikka hän ei itse siihen osallistunut: He takavarikoivat hänen kännykkänsä, ja syyttävät häntä rikoksista valtiota vastaan ja maan turvallisuuden vaarantamisesta. Asianajaja kertoo, että nuorukaisen vapauttamiseksi tämän tulee tunnustaa rikoksensa ja maksaa 20 000 USD korvaus valtiolle aiheuttamistaan vahingoista. Hän kertoo asiakkaansa kieltäytyvän allekirjoittamasta tunnustusta, koska islam kieltää valehtelemisen. Hän kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, onko hänen asiakkaitaan pahoinpidelty vankilassa todeten, että ”heidän saamansa vammat ovat seurausta ihmismassojen holtittomista liikkeistä kadulla”. Varakkaat ihmiset ovat valmiit maksamaan vaaditun korvausmaksun, mutta varattomat kokoontuvat vankiloitten eteen vaatien omaistensa vapauttamista.
Mielenosoittajia on viety pelättyyn Evinin vankilaan Teheranissa sekä Karajin vankilaan, jossa 20 ihmistä hirtettiin lauantaina. Evinissä kuulusteluja johtaa pelätty pääsyyttäjä Saaed Montazavi, joka tunnetaan aiemmista raakalaismaisista otteistaan. Valtionjohtoinen Fars uutistoimisto kertoo, että kuusi ihmistä hirtettiin Evinissä keskiviikon jälkeen, ja 14 muuta muissa vankiloissa edellisten 20 lisäksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1246443716992&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapaa tänään Obaman lähettilään Robert Mitchellin toistamiseen viikon kuluttua edellisestä tapaamisesta New Yorkissa. JP:n artikkelin kirjoittajan Herb Keinonin arvioiden mukaan tämä osoittanee, että sekä USA että Israel ovat löytämässä kompromissiratkaisun koskien Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamista. Keinon arvelee, että kumpikin osapuoli on etsinyt vastauksia toisen esittämiin kysymyksiin. Mitchell tapasi Obaman ja Barak Netanyahun, ja tapaamisten tulokset nähdään Lontoon keskusteluissa. Mitchell suunnittelee matkaa Jerusalemiin kahden viikon sisällä, edellyttäen, että yhteistä pohjaa jatkoneuvotteluille Netanyahun kanssa on löytymässä.
Juudean, Samarian ja Gazan asukasyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan pyysi kiireistä tapaamista Netanyahun kanssa ennen Mitchellin Israelin matkaa. Dayan valitti, että rakentamiskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on jo voimassa, sillä yhtään uutta rakennuslupaa ei ole saatu moneen kuukauteen. Netanyahu kokosi viime viikolla hallituksen sisäkabinetin kokoukseen, johon osallistuivat Ehud Barak, Avigdor Lieberman, Benny Begin, Dan Meridor ja Moshe Yaalon. Sisäkabinetin sisälle on muodostunut kaksi koulukuntaa, toisen muodostavat Netanyahun ohella Barak ja Meridor, toiseen kuuluvat Lieberman, Yaalon ja Begin. Näistä edellinen on suostuvaisempi kompromisseihin, jälkimmäinen edustaa tiukempaa linjaa, vastustaen rakennuskieltoa ja odottaen vastavuoroista lähentymistä arabien taholta. Hallituksen myönnytysten sarjaan kuulunee kuljetusten helpottaminen Gazan kaistalle, varsinkin jokapäiväistä tarvetta vaativien tavaroitten osalta kuten kahvi, tee, soppa- ja purkkiruuat sekä öljykuljetukset sähkön tuottamista varten. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin haredi-kansa ei suostunut lopettamaan mielenosoituksiaan, vaikka pormestari Nir Barkat suostui kompromissiin avaamalla yksityisen parkkitalon sapatin ajaksi. Satoja autoja parkkeerasi sinne lauantaina. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja kivillä ja keittiöjätteillä, mutta ne olivat kuitenkin siistimmät kuin edellisenä sapattina. Yksi mielenosoittaja pidätettiin, edellisenä sapattina puolisen sataa. (JP)
- Bahrainin viranomaiset tekivät historiaa matkustamalla Israeliin hakemaan Kyprokselta Gazan kaistalle matkalla olevasta laivasta pidätetyt viisi Bahrainin kansalaista. Viranomaiset vakuuttivat, etteivät suhteet Israelin kanssa tämän takia parantuneet. (JP)
- Naisjournalisti pidätettiin Gazan kaistalla siksi, että ”hän ei ollut asianmukaisesti pukeutunut ja hän nauroi ääneen uidessaan merenrannalla”. Journalisti Asma al-Ghul sanoi, että poliisi aikoi pidättää hänet, mutta suostui takavarikoimaan hänen passinsa sen sijaan. Poliisit olivat kyselleet niitten henkilöitten nimiä, joiden kanssa hän ui rannalla. (JP)
- Nuorukainen puukotettiin kuoliaaksi Ashdodissa kotinsa ulkopuolella lauantaina. Puukotuksia tapahtui myös Rehovotissa ja Tel Avivissa.(JP)
- IDF aikoo pyytää tarjouksia amerikkalaiselta yhtiöltä uudenmallisen ja entistä turvallisemman panssaroidun miehistön kuljetusvaunun (APC) rakentamiseksi. Suunnittelussa on huomioitu Libanonin kakkossodassa saadut kokemukset lisäämällä pohja- ja muita panssareita. (JP)
- Teheran aikoo vetää pidättämänsä Englannin Teheranin lähetystön kahdeksan henkilökuntatyöntekijän oikeuteen. (JP)
- Pääministerin kanslia ilmoittaa perättömäksi tiedot saudien luvasta Israelin koneitten ylilennoista alueittensa yli.
- USA painosti Israelin ilmapuolustusteollisuuden (IAI) luopumaan tarjoamasta yhdessä Saabin kanssa Intian armeijalle uuden monitoimihävittäjän suunnittelemista. Tarjous olisi ollut arvoltaan satoja miljoonia USD. (INN)
- Israel odottaa kesän aikana 5 000 uutta siirtolaista. (INN)
- Egypti kieltää Israelin sukellusveneen kulkeneen Suezin kautta. (INN)
- Talousministeriö ja Shas keskustelevat hallituksen kaavaileman vihanneksia ja hedelmiä koskevan arvonlisäveron korvaamista. (INN)