Friday, December 12, 2008

PERJANTAI 12.12.08
1. ”YLEVÄ GAZA, nosta pääsi korkealle. Sinä sait muslimit nostamaan päänsä korkealle.
Ja sinä, Hebronin kansa- sinä sodit nyt juutalaisia vastaan. Sinä olet harjaantunut tässä. Näimme vuonna 1929 miten sinä lahtasit juutalaisia. Tänään – lahtaa heitä Hebronin maalla. Tapa heidät Palestiinassa. Nouse, Palestiinan kansa, koko Palestiinan kansa, nouse puolustamaan al-Aqsa moskeijaa, nouse puolustamaan Nablusia ja Hebronia. Nouse vastustamaan PA:n estävän turvallisuusjärjestön miehiä. He ovat pelkkiä kaniineja, älä pelkää heitä. He ovat susia, älä pelkää heitä, sinä leijona.” Näin huuteli Jordanian muslimi-veljeskunnan ylin kaitsija sheikki Himam Said TV-ohjelmassa, jota Libanonin Hizbullahin TV-kanava al-Manar sekä PA:n omistama Al-Aksa TV-asema lähettivät 3.-5. joulukuuta välisenä aikana. Tekstin käänsi arabiasta MEMRI, asiasta raportoi INN.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128812
Sheikki Said jatkoi sitten osoittaen sanansa Jordanian hallitukselle, jota hän vaati karkottamaan Israelin lähetystön Ammanista, koska ”Amman on puhdas, eikä Israelin lähettiläs saa tahrata sitä”. Hän vaati Jordaniaa kutsumaan lähettiläänsä Länsirannalta, sillä ”vain mujahideen saa olla siellä – eivät lähettiläät, eivät ministerit tai mitkään valtion edustajat, eikä heitä saa hyväksyä. Palestiina on sodan maa, uhrin ja valmistelun maa”. Sheikki vaati lopettamaan kaiken taloudellisen yhteyden Israelin kanssa, vaikka Jordania hyötyy siitä. Hän surkutteli sitä, että Jordanian kauppatorit ovat täynnä israelilaisia tuotteita, vihanneksia ja hedelmiä. Sheikki selitti, että maan uskonnollisen johtajiston kannan mukaan Israelin kanssa kauppaa käyvät jordanialaiset ovat maanpettureita ja yhteistyökumppaneita.
SEURAAVAN TV-otoksen esitti Husan Abdallah, Libanonin islamtutkijoitten järjestöstä, eikä hänen esityksensä sisältö jäänyt sovittelevasta esitystavasta huolimatta yhtään jälkeen sheikki Himam Saidin esityksestä: ”Tulitauko Israelin kanssa on merkityksetön. Antaa puhtaitten ruumiitten räjähdellä taas Tel Avivissa ja Palestiinan miehitetyissä kaupungeissa.” Hän vaati egyptiläisiä nousemaan väkivaltaan, ”vaikka he joutuisivatkin vankilaan tai saisivat surmansa – sillä he ovat marttyyreita Allahin puolesta”.
KOLMANNEN TV-otoksen esitti Hamasin Jordanian edustaja Osama Hamdan, joka ei siistinyt sanottavaansa eikä silitellyt sanojaan: ”Päämäärämme on vapauttaa koko Palestiina, joesta mereen, Rosh Hanikrasta Umm al-Rashrashiin (Eilatiin). Gazasta – veljet, emme halua 364 neliökilometrin valtiota, emme halua valtiota, jota meidän tulee rukoilla neuvotteluilla. Sellainen ei tule toteutumaan. Haluamme vapaan maan, joka säilyttää arvokkuutensa, haluamme 27 000 neliökilometrin suuruisen maan, koko Palestiinan.” (WND, INN)
2. ISRAELIN RAJOJA valvovat miehittämättömät tutka-asemat, jotka on varustettu automaattisin konekiväärein, ja joista tiedot välittyvät komentokeskukseen yöllä ja päivällä. Valvojat ovat pääasiassa naissotilaita, kertoo asiasta laadittu Aviation Week blog-artikkeli David Eshelin postittamana. Tutka-asemia kutsutaan ilmeisesti niiden muodon mukaisesti pillerirasioiksi, tai –tuubeiksi, joiden huipulle on asennettu tutka-antennit ja sen päälle konekivääri. Tutka seuraa kaikkea liikkuvaa lähiympäristössään. Tällaisia tutka-asemia on asennettu Gazan rajoille ja niitä ilmestynee myös Libanonin vastaiselle rajalle. Tutkajärjestelmän on kehitellyt israelilainen Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
YKSI operaattori pystyy valvomaan useampia valvonta-asemia, mutta niiden keräämiä tietoja voivat useat yksiköt hyödyntää synkronoiden vastatoimensa havaitun viholliskohteen eliminoimiseksi. Havaitun kohteen saapuessa tällaisen Sentry-Tech tutka-aseman ampuma-etäisyydelle aseman konekivääri aloittaa tulituksen sitä kohti. Sentry-Tech käyttää Rafaelin kehittämää Mini-Samson asejärjestelmää. ”Pillerirasia” on liikuteltava tornijärjestelmä. Sen ase on 7.82 tai 0.5 tuuman konekivääri, joka on suojattu vihollisen tulitusta vastaan, kuten myös tornin huipussa olevat tutka-laitteistot. Kutakin tutka-asemaa voidaan käyttää paitsi kauko-ohjauksella myös käsikäyttöisenä. Ne voidaan varustaa myös täsmäohjuksin, joita operaattorit valvovat, kuten Spike LR optisesti ohjattu ohjus.(WND)
http://www.aviationweek.com/aw/blogs/defense/index.jsp?plckController=Blog&plckBlogPage=BlogViewPost&newspaperUserId=27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7&plckPostId=Blog%3a27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post%3a344244b3-3fee-4dfc-be03-992bf38a6f19&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest
3. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) on hankkimassa käyttöönsä ”täsmäpommeja”, jotka on varustettu satelliittien valvomilla ohjauslaitteilla. Tämän ansiosta IAF voi pommittaa esim. Beirutia tai Damaskosta omalta alueeltaan ylittämättä valtakuntansa rajaa. IAF hankki näitä Boeingin kehittämiä pommin ohjausjärjestelmiä jo vuonna 2000. Boeing on yhdessä Australian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa kehittämässä järjestelmää edelleen, jota IAF haluaa. Sen nimi on JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range). Järjestelmä on halpa ohjausjärjestelmä, joka voidaan asentaa normaaliin vapaasti putoavaan pommiin, mikä tekee siitä ohjatun aseen. JDAM järjestelmään kuuluu pysrtö-osa, johon on sijoitettu Global Positioning System/Inertial Navigation System, sekä pommin rungon kohentaminen ylimääräisen vakavuuden ja noston saavuttamiseksi. JDAM-ER varsioon kuuluu ylimääräinen sarja siipiä, joiden ansiosta pommin kantomatka nousee viidestätoista kilometristä viiteenkymmeneen viiteen kilometriin. IAF:n hankkimia ohjausjärjestelmiä on asennettu MK-84 tuhannen kilon pommeihin, mikä tekee niistä satelliitti-ohjattuja täsmäpommeja. Toisia näistä pommeista voidaan ohjata laserilla tai normaalilla GPS-järjestelmällä. IAF on myös hankkinut käyttöönsä järjestelmiä, joiden ohjauslaitteistoa ei voida elektronisesti häiritä. IAF voi asentaa näitä pommeja F-15I koneisiin ja kunnostusten ansiosta myös F-15 koneisiin.
UUDEN JDAM-ER pommin ansio on siinä, että ohjaajan ei tarvitse jäädä pommitusalueelle laukaistuaan pommin, koska se hakeutuu kohteeseensa satelliitin ohjaamana. (JP)
4. LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu sai tahtonsa läpi pyrkiessään vaikeuttamaan pahimpana kilpailijanaan pitämänsä Moshe Feiglinin pääsyä Knessetiin. Hän sai Likudin sisäisen oikeusistuimen määrittelemään uudelleen vaaliehdokkaiden järjestyksen, minkä johdosta Feiglin pudotettiin sijalta 20 sijalle 36. Muutokset koskivat tietysti joitakin toisiakin ehdokkaita, mutta Feiglinin pudottaminen oli Netanyahun tähtäimessä. Jos ennusteet Likudin menestymisestä vaaleissa pitävät paikkaansa, jonka mukaan se saisi 36 edustajaa tai enemmän, Feiglin tulisi kuitenkin valituksi. Netanyahu selvitti asemaansa suurin piirtein näin: ”Minä olen Likudin johtaja ja kansanedustajien tulee ymmärtää, että minä määrittelen sen politiikan. Kaikki kansanedustajat yhtä lukuun ottamatta lienevätkin selvillä tästä ja tulevat noudattamaan sitoutumistani saavuttaa rauha ja turvallisuus vastavuoroisuuden kautta.” Jotkut voivat kiitellä Netanyahun saamaa voittoa, mutta useimmat tarkkailijat ja analyytikot sanovat, että tämäkin osoittaa Netanyahun typeryyden. Hän keskittyy hyökkäämään puolueensa uskollista jäsentä vastaan sen sijaan, että aloittaisi todellisen vaalikamppailun Kadimaa ja Labouria vastaan, jotka suomivat puoluetta ja Netanyahua armotta. Feiglinin kannattajat kuitenkin sanovat, ettei asia ole vielä lopussa, ja vaalitoimikunnan päätöksestä on valitettu. Lisäksi Netanyahun kannattajat yrittävät saada puolueeseen Tzomet-puolueen, joka toisi vaalikassaan 12 miljoonaa NIS. Sen ehdokkaiden ymppääminen Likudin vaaliehdokkaisiin muuttaisi listan vielä kerran. Tämän venkoilun ansiosta Likudin teoreettinen 42 edustajan voittaminen helmikuun 10. päivänä voi vaarantua.
Vihoviimeisen gallupin mukaan Likud saisi 34-35 paikkaa, Kadima 20-21, Labour 14. Kadiman alamäki jatkuu, Labour alkaa nousta. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni heikentää asemaansa aukoessaan suutaan tarpeettomasti, kuten julistamalla, ettei jokaista sotilasta saada tuotua kotiin. Yksikään Israelin johtaja ei ole tällaista tunnustanut ääneen. Lisäksi Livni ehdotteli, että Israelin arabien paikka olisi Palestiinan valtiossa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Vasemmisto syyttää, että Likud on edelleenkin oikeistolainen puolue, ikään kuin se olisi anteeksiantamaton synti. (ynet)
- Hebronin ”rauhantalon” tyhjentämisen jälkiselvittelyissä arabeja ampunut Kiryat Arban juutalainen asukas pidetään kotiarestissa. Häntä itseään mukiloitiin pahasti, hänen päässään on suuria arpeutuvia haavoja.(ynet)
- Jemenin juutalaisten johtajiin kuuluva ja rabbin veli Moshe Yaush-Nahari murhattiin eilen Ridassa, maan pääkaupungista Sanaasta pohjoiseen. Pidätetty epäilty murhaaja, entinen Jemenin ilmavoimien Mig-lentäjä, huuteli, että juutalaisten tulee tunnustaa islam. Alkaneen sanasodan seurauksena hän ampui Naharin Kalashnikov-kiväärillä. (INN)
- Pääministeri Ehud Olmert, joka joutui tänä aamuna vielä kerran poliisin kuulusteluun, vakuuttaa lähettävänsä lisää rahaa Gazaan, vaikka PA:n taholta epäillään, että torstaina lähetetyt 100 miljoonaa NIS menivät Hamasille.(INN)
- Tilastot todistavat, että poliisi ja Shin Bet eivät kohtele tasapuolisesti Juudean ja Samarian juutalaisia ja palestiinalaisia. Pidätyksiä, syytöksiä ja tuomioita annetaan Juudean ja Samarian juutalaisasukkaille paljon enemmän kuin palestiinalaisille tai vasemmistolaisille, jotka usein liittoutuvat palestiinalaisten kanssa vastustaakseen sotilaita tai poliiseja esim. rakenteilla olevaa turva-aitaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128809
- Rooman paavi Benedict XVI suunnittelee Israelin vierailua toukokuussa.
- Israelin Lontoon lähettiläs esitti vastalauseen Anglikaanikirkolle, että sen jouluparodi Twelve Days of Chrismas häpäisee Israelia. (INN)
LÄMPÄTILAT, Jsm. Pe: 9-17; La: 11-18; Su: 11-15; Ma: 10-14, osittain pilvistä keskivaiheilla sadekuuroja.

Thursday, December 11, 2008

TORSTAI 11.12.08
1. UUDET PA:N turvallisuusjoukot ovat parempia kuin koskaan ennen,” vakuuttaa
kenraali Keith Dayton USA:n armeijasta, joka on vastannut joukkojen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Hän vastaili JP:n toimittajan esittämiin kysymyksiin, josta aamun lehdessä on otteita. Dayton toimii Israelissa USA:n turvallisuuskoordinaattorin (USSC) ominaisuudessa. Dayton pyrki haastattelun aikana vakuuttamaan, että ”PA:n joukoille opetetaan kerran toisensa jälkeen, ettei heitä ole kutsuttu sinne oppimaan, miten taistella Israelin miehitystä vastaan”. Daytonin tarkoitus voi olla rehellinen ja asenteensa aito, mutta jo tuo termi ”miehitys” tässä yhteydessä sorahtaa pahasti. Dayton olisi kaivannut opetusta historiassa.
Asian selventämiseksi lienee paikallaan pieni historian kertaus.
KANSAINLIITON alkuperäiseen Englannille antamaan mandaattiin kuului koko alue Jordanjoesta Välimereen sekä nykyinen Jordania, jonka Englanti kuitenkin erotti erilliseksi Transjordanian suojelualueeksi. Tämä Transjordania miehitti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosan 1948 Israelin itsenäisyyssodassa englantilaisten upseerien kouluttamalla ja johtamalla arabilegioonallaan liittäen ne omaan valtioonsa muuttaen samalla valtion nimen ”Jordaniaksi”, koska se hallitsi nyt Jordanjoen molempia rantoja. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian miehitykset ja alueitten liittämisen valtioonsa.
Israel vapautti nuo alueet - kuten myös Golanin ylängön -1967 sodassa, mistä lähtien se on hallinnut niitä kuitenkaan liittämättä niitä – paitsi Golanin – virallisesti valtioonsa. Kansainvälisessä terminologiassa Juudean ja Samarian alueita kutsutaan ”kiistanalaisiksi”. Jordania luopui muutaman vuoden jälkeen kaikista vaatimuksistaan niihin. Vain osia Jerusalemin alueista Israel myöhemmin liitti osaksi valtiotaan pääkaupungin kasvusuuntien varmistamiseksi, mutta nekään eivät ole saaneet kansainvälistä tunnustusta. (JP)
2. DAYTONIN ARMEIJA , kuten hänen kouluttamiaan PA:n joukkoja kutsutaan, käsittää nykyisin useita satoja miehiä, jotka valvovat muutamien palestiinalaiskaupunkien kuten Nablus, Jenin, Ramallah ja Betlehem päivärutiinia, yöllä niitäkin valvovat IDF:n ja Shin Betin joukot. Lisäksi useita satoja on koulutettavina Jordaniassa ja Jerikossa. Dayton selittää, että hän aloitti PA:n joukkojen kouluttamisen heti Hamasin kaapattua vallan Gazassa, ettei sama toistuisi Juudeassa ja Samariassa. Hän myös pyrkii vakuuttamaan, ettei hän ollut vastuussa niistä joukoista, joitten yli Hamasin joukot rynnistivät viidessä päivässä, vaikka nekin olivat USA:n kouluttamia. Dayton haluaa puolustaa noita PA:n joukkoja sillä, että he menettivät 250 miestä kaatuneina. Toiseksi hän selittää, ettei heillä ollut tarpeeksi aseita. Kuitenkin Hamas esitteli saamaansa sotakalustoa voittonsa jälkeen, joitten mukaan aseita oli runsaasti, mukana raskasta aseistusta ja panssaroituja miehistön kuljetusautoja. Daytonin vakuuttelut haiskahtavat oudolle. Hän myös vakuuttaa uudelleen, etteivät hänen kouluttamansa miehet missään vaiheessa käännä aseitaan Israelin sotilaita tai siviilejä vastaan. Miten hän voinee tämän varmistaa? Lisäksi hän selittää, ettei USA:n antamalla 161 miljoonalla USD ole ostettu tappavia aseita. Kuvista päätellen jokaisella miehellä on automaattikivääri. Ovatko ne leikkipyssyjä, tarkoitettu lapsille? Dayton vakuuttaa, että koulutuksessa painotetaan ihmisoikeuksia, voiman kohtuullista käyttöä ja lain noudattamista. Hyvä niin, jos pystyvät osoittautumaan sellaisiksi, mutta Daytonilta odottaisi pysymistä tosiasioissa ja parempaa alueen historian tuntemusta. Israelilla on huonoja kokemuksia ulkomaitten kouluttamista palestiinalaisista ”poliiseista”, joitten ampumatarkkuuden parantuminen on nähty siitä, miten israelilaisten autoilijoitten tulittaminen on sekin parantunut koulutuksen ansiosta. Enteellisesti PA:n puheenjohtaja Abbas vakuuttaa julkisesti, ”ettei joukkoja ja aseita käytetä palestiinalaisia vaan israelilaisten miehitysjoukkoja vastaan”. (JP)
3. HALLITUKSEN johtokolmikko Olmert, Brak ja Livni pitivät keskinäisen neuvottelutilaisuuden eilen, jossa oli tarkoitus selvittää, miten suhtautua 19. joulukuuta 08. loppuvan tulitaukosopimuksen jatkumiseen ja toisaalta, mitä tehdä Gazan tilanteen johdosta, josta on viimeisen kuukauden aikana ammuttu 200 kranaattia ja rakettia Israeliin. Livni on alkanut vähitellen kääntyä suurehkon sotilasoperaation kannalle, koska hän alkaa tajuta puolueensa vajoavan Labourin ja Meretzin väliin ellei peräti niiden vasemmalle puolelle. Puolustusministeri Ehud Barak toistelee opettelemaansa mantraa, että ”operaatio tehdään sopivalla ajalla ja tavalla”, ja sellaista aikaa odotellessa kyyristellään vain sirpalesuojissa ja katsellaan lasten vapisevan peloissaan luokkahuoneissaan jatkuvan rakettiuhan alaisena. Barak ei ole suostunut paljastamaan, millä kriteerillä hän mittaa ”sopivan ajan ja tavan”, mutta hän kehottaa kärsivällisyyteen ja pidättyvyyteen. Olmert toimi keskusteluissa tavallaan erotuomarina, mutta hänen kansliansa antama julkilausuma keskusteluista on mitään sanomattoman pyöreä: ”Olmert painotti tilaisuudessa, että huolimatta vaaliajasta, IDF:n ja turvallisuusjärjestön tulee pysytellä poliittisen keskustelun ulkopuolella, eikä voi missään tapauksessa ottaa kantaa tai osaa puolueellisiin keskusteluihin ja erimielisyyksiin. Poliittisen johdon velvollisuus on tehdä päätökset ja turvallisuusjärjestöjen velvollisuus toteuttaa ne. Poliittisia tai muita harkintoja ei tule sysätä turvallisuusjärjestöjen, IDF:n ja turvallisuus-palvelujen johtajille.” Kummalla pallilla Barak istuu, poliitikon vai puolustusministerin?
OLMERT JA LIVNI kuulivat ”tiedustelu- ja operatiivisen päivityksen” Hamasin jatkuvista tulitauon rikkomisista vastoin sopimuksia, jotka oli solmittu Egyptin avustuksella. Golani maajoukkojen harjoitusten yhteydessä ennen kokousta Barak selitti, ettei hän anna poliittisten harkintojen häiritä suunnitelmiaan eikä vetää armeijaa sotilaallisiin seikkailuihin Gazassa.
Barakin päätti sallia 100 miljoonaan NIS siirtämisen Gazan kaistan pankkeihin Länsirannalta, koska ne valittivat käteisen loppuneen ja uhkasivat sulkea ovensa. Rahan siirtämisen keskeyttäminen Gazan kaistalle oli yksi rajoituksista, joita Barak antoi rakettitulen jatkumisen vuoksi. Nyt sata miljoonaa NIS siirrettiin sunnuntaina Gazaan panssaroiduissa autoissa. Barak suostui tähän PA:n pääministeri Salaam Fayadin henkilökohtaisesta pyynnöstä, vaikka lienee selvää, että ainakin osa siitä menee Hamasin sotakassaan.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija selittää, että Gazan terminaaleja kohtaan ammutut kranaatit ovat pääasiassa paikallisten jengien suorittamia, koska ne elävät salakuljetuksesta ja tavaroitten tuonti Gazaan Israelista ja Egyptistä vähentää niiden toimeentuloja. IDF:ssa kuitenkin katsotaan, että raketti- ja kranaattitulen estämisestä vastaa Hamas. (JP)
4. POLIISI löysi Labour-puolueen v. 2007 pidetyissä sisäisissä puheenjohtajavaaleissa selviä todisteita nimikirjoitusten väärennöksistä. Niitä esiintyi tilastoissa, joissa käsiteltiin puolueen rekisteröityneitä jäseniä, kerrotaan poliisin tiedotteessa keskiviikkona. Tutkimus keskittyi kymmeneen äänestyslaatikkoon, kaksi niistä Negevissä ja loput pohjoisessa. Joissakin tapauksissa vaalivirkailijoitten todettiin syyllistyneen nimikirjoitusten väärennöksiin. Poliisin tutkimukset ovat tältä osin valmiit ja ne siirretään valtion syyttäjille mahdollisia syyteharkintoja varten. Labour-puolueesta kerrotaan, ettei heille ole näytetty tutkimusten tuloksia, eikä siellä siksi voida kommentoida asiaa. Puolueen edustaja Lior Rothbart kuitenkin selittää, että puolue on käyttänyt runsaasti varoja sisäisten vaalien turvallisuuden varmistamiseksi, kuten puoli miljoonaa NIS viime viikolla osoittaa.
LABOURIN kansaedustaja ja juuri äsken hallituksesta eronnut Ani Ayalon, joka kilpaili puheenjohtajuudesta Barakia vastaan, ihmettelee, miksi poliisin tutkimukset asiassa kestivät näin kauan, vaikka hän heti vaalien jälkeen esitti todisteita väärennöksistä. (JP)
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTON erikoistarkkailija tilanteesta palestiinalaisten ihmisoikeuksista Gazassa ja Länsirannalla emeritus professori Richard Falk julkisti tiistaina julkilausumansa, joka on saanut lukemattomat ihmiset sekä Israelissa että muualla täysin ymmälle. ”Estäviä toimia täytyy tehdä välittömästi, jotta voidaan estää jatkuvia ja laajalle levinneitä rikkomuksia inhimillistä perusoikeutta elämään vastaan, ja olevan tilanteen huomioiden humanitäärinen katastrofi paljastuu päivä päivältä,” Falk julistaa ja jatkaa: ”Israel edelleen pitää yllä Gazan saartoa sen kaikessa kireydessään, sallien tuskin tarpeeksi ruokaa ja polttoaineita estääkseen täydellisen nälänhädän ja sairauden. Sellainen kollektiivisen kurituksen politiikka, jonka Israel aloitti kurittaakseen Gazan asukkaita poliittisesta kehityksestä Gazan kaistalla, on jatkuva, räikeä ja massiivinen kansainvälisten ihmisoikeus-lain rikkominen.” Falk viittaa siihen, että korkeat YK:n virkailijat, niiden joukossa pääsihteeri Ban Ki-Moon, YK:n yleiskokouksen presidentti ja YK:n ihmisoikeuksien komissaari ovat kritisoineet Israelin ihmisoikeuksia. ”Tällaista syytösten virtaa tavallisesti varovaisten YK:n virkailijoitten taholta ei ole esiintynyt sitten Etelä Afrikan apartheidin aikojen”, Falk sanoo.
HUDSON INSTITUUTIN ihmisoikeuksien erikoistutkija Anne Bayefzky sanoo: ”Falk on kauan kuulunut mielenvikaiseen siipeen kansainvälisessä ihmisoikeusyhteisössä, ja tämä julki-lausuma vahvistaa todeksi pahimmat pelot, mitkä hänen nimityksensä ihmisoikeusneuvoston taholta aiheutti. Hänen villit syytöksensä verratessaan Israelin käyttäytymistä apartheidiin, ylittäen hänen normaalin sanavalintansa käyttää sanoja kuten massanälänhätä ja sairaus, ja humanitäärinen katastrofi yhdistettynä hänen tavanomaiseen terrorismin kieltämiseen Israelin tilanteessa, osoittavat, että hän on mies, joka kirjaimellisesti ei ymmärrä yhtään mitään Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Hän paljastaa yksipuolisuutensa, kyvyttömyytensä ja haluttomuutensa raportoida tosiasioita ilman referenssejä omiin juutalaisvastaisiin kommentteihinsa. On järkyttävää, että YK nimitti hänet ja että nyt hänelle on annettu maailmanlaajuinen kenttä levittää hänen vihanversiotaan.”
Bayefsky toteaa, että tämä ”ekspertti” on keskittynyt Israelin tuhoamiseen, ja päinvastaisista tuntemuksista huolimatta hän vaatii samoja Israelin vastaisia pakotteita, joita aikoinaan kohdistettiin Etelä Afrikkaan. JP:n pääkirjoitus sanoo suoraan, että tämä juutalaista sukua oleva 78-vuotias kansainvälisen lain tutkijaprofessori syyttää Israelia etnisestä holokaustista palestiinalaisia vastaan. Falk katsoo, että ”nämä hänen paljastamansa tosiasiat” antavat Hamasille oikeuden aseelliseen vastarintaan. (JP)
6. LISÄYKSENÄ äskeiseen Ilyan Meyerin raporttiin ruotsalaisesta kristillisestä Diakonia hyväntekeväisyysjärjestöstä. Meyer ihmettelee, ettei Diakonia vuosiraportissaan mainitse sanallakaan siitä ”uskonnollisesta puhdistuksesta”, jota islam harjoittaa PA:n hallintoalueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Hamas Gazassa. Esimerkkinä on yksi kristittyjen suosituimmasta joulunviettokohteista Betlehem, jossa Vapahtaja syntyi. Puhdistus- ja painostustoimien johdosta kaupunki on menettämässä kokonaan kristillisen väestönsä. Vielä vajaa 20 vuotta sitten Betlehem oli kristitty-enemmistöinen kukoistava kaupunki. Nyt sen asukasluvusta alle 20 % on enää kristittyjä, ja loputkin suunnittelevat muuttoa ulkomaille. Painostukseen osallistuvat paitsi tavalliset kaupungin asukkaat myös poliisit ja virkailijat. Kristittyjen perheitten alaikäisiä tyttöjä kiusataan ja uhkaillaan tai heidät kaapataan ja raiskataan. Kristittyjen omistamia maa-alueita ja kiinteistöjä kaapataan väärennettyjen dokumenttien avulla, usein virkamiesten tai turvallisuusmiesten toimesta. Kristityt tuntevat avuttomuutensa ja haavoittuvuutensa, koska heillä ei ole mitään instanssia, jonka puoleen kääntyä saadakseen apua. Kristityt asukkaat eivät uskalla julkisesti edes puhua heihin kohdistetuista vainoista, koska jos he sen tekevät, poliisit syyttävät heitä tekaistuilla todisteilla yhteiskunnan vastaisista toimista. Samantapaisia kertomuksia kuulee Gazasta, Itä Jerusalemista, Ramallahista, Nablusista ja yleensä PA:n hallintoalueilta. On huomioitava, että islamin sharia-lain mukaan kristityn todistus oikeudessa vastaa puolet muslimin todistuksesta.
Tuntuisi oikeudenmukaiselta lisätä joulunajan tunnelmallisten ylistyslaulujen joukkoon hätähuuto-rukouksia näiden vainottujen palestiinalaisten kristittyjen puolesta.

Wednesday, December 10, 2008

KESKIVIIKKO 10.12.08
1. LIKUDISSA juhlittiin eilen puolueen sisäisten vaalien tulosten tultua julkisuuteen ikään
kuin se olisi voittanut parlamenttivaalit. Taisi unohtua keskinäisessä juhlinnassa, että vaali-taistelu on vasta alkamassa. Nyt valitut ehdokkaat juhlivat voittoaan, mikä heille suotaneen. Mutta sen ei pitäisi tuudittaa puoluetta kohtalokkaaseen tunteeseen, että pahin on jo ohi. Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun jatkuva hyökkäily esivaaleissa 20. paikan saanutta ”Juutalainen Johtajisto” liikkeen johtajaa Moshe Feigliniä vastaan tuntuu vähintään typerältä. Jotkut pitävät sitä naurettavana, ellei se olisi niin vaarallista. Luulisi suuren puolueen johtajalla olevan sen verran järkeä, ettei hän jatkaisi puolueen sisäistä taistelua tilanteessa, jossa sen kilpailijat ja vastustajat hyökkäävät armotta sitä vastaan. Heidän argumenttinsa on, että Feiglinin ja hänen tukemiensa ehdokkaitten valinta vääntää Likudia vaarallisesti oikealle. Totuus on, että Feiglinin suosittelemista ehdokkaista 19 tuli valituksi kolmestakymmenestä kuudesta. Netanyahun kunniasta kai tässä lopulta lienee kysymys. Hänen tarkoituksenaan kun oli murskata Feiglin kannattajineen. He ovat aivan oikein nähneet, että Kadiman ja Labourin ajama hallituspolitiikka on johtanut maan poliittiseen umpikujaan. Hallitus on rikossyytösten kahlitseman pääministerinsä ja halvaantuneen puolustus-ministerinsä myötä lähes toimintakyvytön, eikä Livnin aikeista tiedä kukaan, tuskin itsekään. On suuri vahinko maalle, että se joutuu odottelemaan vielä pari kolme kuukautta, ennen kuin asialle saadaan selvyyttä ja maahan muodostettua uusi johto. Mutta JP:n artikkelin mukaan Netanyahu on aloittanut oikeuskampanjan muuttaakseen sisäisten vaalien ehdokaslistan hänelle suosiollisemmaksi. Tämä ei lupaa hyvää. (JP)
2. ”ISRAEL tullaan eristämään poliittisesti, jos Likud voittaa Knessetin vaalit, ja jos
Netanyahu, Begin, Yaalon ja Feiflin saavat vallan, tämä tulee aiheuttamaan melkoisen diplomaattisen tuhon Israelille”, analysoi pääministeri Ehud Olmert tilannetta. Hän muisteli aikaa, jolloin hän oli Likudissa, jolloin ”se oli rauhan puolue, jossa itse olin mukana. Nyt se on valitettavasti äärioikeistolainen puolue.” Olmertin kaihon tunteeseen liittyy aimo anos katkeruutta siitä, ettei kukaan Israelissa näytä ymmärtävän hänen ”rauhantoimiaan”, onhan hän sentään luvannut palestiinalaisille enemmän kuin kukaan pääministeri ennen häntä saamatta mitään vastalahjaksi. ”Pitäisihän sen jo osoittaa hänen kyyhkysen luonteensa”.
Kadiman puheenjohtaja Livni ounasteli, että Likudin vaaliehdokkaiden lista on asia, joka Netanyahun tulee hoitaa seuraavaksi. Livnin vaalikamppailujohtaja Eyal Arad veisteli, että Likud on näyttänyt oikeistolaiset ansionsa päivänä, jona Feiglin sai vallan.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak katsoo, että Likud meni enemmän oikealle kuin oli odotettu: ”Likudin lista osoittaa, että Labour on ainoa puolue, jonka tulisi olla tulevan hallituksen keskustassa – Labour-puolue, ei Kadima; puolue josta on vaikea sanoa, mistä se on rakennettu, joukko (opportunistisia) ihmisiä koottu yhteen, jotka kerran toisensa jälkeen ovat osoittaneet kykynsä hypätä puolueesta toiseen.” Hän lisäsi, ettei Kadima ole vastaus sille äärimmäisyydelle, minkä Likudin lista paljasti.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai veti esille rotukysymyksen todetessaan, että ”Likudin lista on liian valkoinen 17 kärkipaikan osalta, koska siellä on vain kaksi sefardi-juutalaista, Silvan Shalom ja Moshe Kahlon”. Vertaus on asiaton, sillä huolimatta ihon värieroista sefardit ja ashkenazit ovat samaa seemiläistä rotua ja juutalaista kansaa. Yishai kuitenkin valittaa, että ”Likudissa on voimassa jo kerran hylätty kiintiöjärjestelmä sefardeja varten, jotka taas kerran sysättiin sivuun luonnolliselta paikaltaan”.
VASEMMISTON, johon on laskettava mukaan Kadima sellaisena kuin se on Olmertin ja Livnin jälkeen, Likudin vastaisten hyökkäysten kohteena on varsinkin Feiglin, jota pidetään vaarallisimpana ja ”jonka ansiosta koko puolueen imago on siirtynyt oikealle”. Meretzin puheenjohtaja Haim Oron ennusti, että Israelin kansa joutuu nyt äänestämään kahden vaihtoehdon välillä: ”Likudin ja sen vaihtoehtoisen kilpailijan välillä, joka yksin toimii rauhan-sopimuksen solmimiseksi, joka toimii yhdessä USA:n ja koko maailman kanssa, ja joka myös pystyy ratkaisemaan taloudelliset ongelmat, jotka Netnayahu aiheutti.”
LIKUD ANTOI julkilausuman: ”Likud on tasapuolisin puolue. Likud neuvottelee rauhasta, ja päinvastoin kuin Kadima, tekee sen hylkäämättä Sderotia ja Ashkelonia. Likud on se puolue, joka solmi rauhan Egyptin kanssa.” (JP)
3. ISRAELIN TYKISTÖ ostaa uuden tutkajärjestelmän, jonka avulla se toivoo pystyvänsä entistä paljon tarkemmin ja nopeammin paikantamaan esim. Hamasin tai Hizbullahin rakettien laukaisupaikat ja tuhoamaan ne, kertoo tykistön komentaja prikaatikenraali Michel Ben-Baruch JP:n toimittajalle Yaacon Katzille. Tutkajärjestelmä on käyttökunnossa muutamassa kuukaudessa, hän kertoo. Järjestelmää kehittää Elta-Systems – Israelin ilmateollisuuden (Israel Airspace Industries, IAI) tukema yhtiö. Tutkajärjestelmä tarjoaa tykistöasemalle 360 asteen näkymän taistelukentästä ja pystyy paikantamaan tarkasti raketin laukaisualustojen aseman, joka välitetään digitaalisesti tykille tai lähellä sijaitsevalle ohjuspatterille, minkä perusteella ne pystyvät tarkasti tuhoamaan kohteen.
BEN-BARUCH kehuu, ettei koko maailmassa ole vastaavaa tutkajärjestelmää. ”Se pystyy erittäin tarkasti paikantamaan kohteen ja laskemaan sen etäisyyden ja koordinaatit, joitten perusteella tykistö tai ohjukset voivat tuhota kohteen. Tykkimiehistön tehtävänä on vain suunnata ja laukaista”. Järjestelmä on vain yksi monista uusista, joita on otettu käyttöön Libanonin kakkossodan jälkeen.
BEN-BARUCH kertoo ylpeänä, että ensimmäistä kertaa kaikki tykistön asevelvolliset olivat sataprosenttisesti hakeneet juuri sinne, mikä on verrattavissa Givati ja Kfir jalkaväkiosastojen suosioon ohi panssarijoukkojen. Hän pitää avainasemana tälle informaatiota, jota aselajin edustajat ovat käyneet antamassa kouluissa ja instituutioissa, kertoen aselajin antamasta mahdollisuudesta tutustua teknologisiin sovelluksiin ja sen antamiin mahdollisuuksiin ase-palveluksen jälkeen. Uusien alokkaitten joukosta 35 tullaan kouluttamaan miehittämättömien pienkoneitten (UAV) valvontatehtäviin IDF:n maajoukoille. Lähiviikkojen aikana puolustusministeriö tulee pyytämään tarjouksia kevyen miehittämättömän pienkoneen rakentamiseksi tykistön tarpeisiin. Niitä operoivat tykistöjoukot, IAI ja Elbit-systems. (JP)
4. ISRAELIN merivoimat sallivat pienehkön moottoriveneen päästä Gazan satamaan huolimatta sen suomasta propaganda-arvosta Hamasille ja niille järjestöille, jotka vastustavat Israelin julistamaa Gazan kaistan saartoa. Vene lähti Kyprokselta maanantai-iltana, sen matkan oli järjestänyt Free Gaza järjestö, joka on ennen tätä tehnyt kolme onnistunutta matkaa Gazaan. Tässä veneessä kerrottiin olevan tonnin verran lääkintätarvikkeita sekä korkea-proteiinista vauvanruokaa. Järjestäjät kertoivat, että luvan alukselle päästä Gazaan antoivat puolustusministeri Ehud Barak ja pääministeri Ehud Olmert. Viranomaisten taholta selvennettiin, että libyalainen alus käännytettiin takaisin siksi, että Libya on muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa. He vakuuttivat, että pienalusten salliminen Gazan satamaan on pienempi paha kuin aiheuttaa julkinen selkkaus merellä mahdollisine uhreineen.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO antoi tiistaina julkilausuman, jossa sen 47 jäsen-valtiota julkistivat 99 kohtaa käsittävän ohjelman, jonka puitteissa ”Israelin tulee helpottaa palestiinalaisten kärsimyksiä”. Yksi kohteista koskee Israelin pidättämien ja eri rikoksista tuomitsemien palestiinalaisten vankien vapauttamista, kaikki vangit rikoksesta välittämättä. Tämä oli kolmas kerta vuoden 2006 jälkeen, kun Palestiinan tilanteesta keskusteltiin ja päätettiin YK:n ihmisoikeuksien neuvostossa. Israelin YK:n lähettiläs Aharon Leshno Yaar kertoi päätöksen julkistamisen jälkeen, että keskustelu oli positiivinen ja rakentava, ja että Israel on sitoutunut vahvistamaan alueita, joilla se on onnistunut ja parantamaan niitä, jotka sitä tarvitsevat. Raportin mukaan Syyrian, Egyptin ja Iranin edustajat tuomitsivat keskusteluissa Israelin vankeja koskevan politiikan sekä ”setlementtien” rakentamisen. USA ei ottanut osaa keskusteluihin, koska sen mielestä neuvosto syrjii Israelia. Kumma vain, ettei Israelin YK lähettiläs ole huomannut samaa asiaa. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi eilen IDF:n avaamaan rajaterminaalit Gazaan humanitäärisen avun toimittamiseksi sinne. Päivän kuluessa rajan yli kuljetettiin 45 rekka-autoa täynnä ruokatarpeita, lääkintävarusteita kuten myös keittokaasua ja polttoainetta paikallista sähkövoimalaitosta varten. Tavarakuljetusten salliminen Gazaan on jatkuvasti sekä YK:n että eri valtioitten edustajien vaatimuksissa, usein jopa silloin, kun liikenne on saanut kulkea sinne ilman hankaluuksia.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka käy kovin nihkeän tuntuista vaalikamppailuaan Kadiman suosion pysyttelemiseksi siedettävänä, katsoi tilaisuuden sopivaksi hyökätä taas kerran Barakia vastaan, jolta näyttävät panokset loppuneen. Siksi häntä on turvallista jahdata. Tzipi Livni kävi vaalimatkalla Gazan rajakylissä ja kaupungeissa, jonka aikana hän vaati sotilas-operaatioitten lisäämistä Kassam-tulituksen lopettamiseksi. Livni osoitti surkeaa jälkiviisautta esittäessään vaatimuksen, että Israelin olisi pitänyt vastata samalla mitalla ensimmäisen Kassam-raketin ampumiseen tulitauon alkamisesta lähtien. Missähän Livnin ajatukset lienevät olleen hallituksen kokousten aikana sen puolen vuoden aikana, kun raketteja on ammuttu kaiken aikaa, joskus enemmän, välistä vähemmän. Hän sanoi nyt häpeävänsä ”tulitauon” tilaa. Livnin kommenteilta puuttuu terävyys ja iskevyys, hän puhuu kuin asianajaja, joka varoo jokaista sanaansa, ettei jäisi kiinni mistään. Se ei vakuuta. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- NRP:n ja NU:n uusi puolue Habayit Hayehudi (Juutalainen Koti) valitsi puheenjohtajakseen prof. Danny Herschkovitzin ja yleisneuvoston puheenjohtajaksi kenraalimajuri (res.) Yaacov Amidrorin. Ehprain Sneh´n puolue Yisrael Hazaka valitsee vaaliehdokkaansa tänään. (JP)
- Olmert, Barak ja Livni keskustelevat IDF:n operaatiosta Gazan kaistalle.
- Umm al-Fahm vastustaa oikeiston mielenosoitusmarssia tänään, ja aikovat estää sen jollain tavalla, vaikka vastamielenosoituksella. (JP)
- Mahmoud Abbas puhui pyhiinvaellusmatkansa aikana Mekkassa, jossa hän vaati, että Israelin tulee vapauttaa kaikki 11 000 palestiinalaisvankiaan. (INN)
- Rakettituli Gazasta jatkui aamulla. Yksi raketti putosi Shaar Hanegevin aluekeskuksen lähelle lasten ollessa menossa kouluun ja lastentarhoihin.(INN)
- Viimeinen gallup: Likud 36; Kadima 27; Labour 12; arabipuolueet 11; Shas 9; Israel kotimme 9; UTJ 6; Meretz 6; Juutalainen koti (NRP+NU) 4. (INN)
- Iran on kolminkertaistanut ohjusvarastonsa viime vuodesta, kertoo TV-10. Sillä on nyt 100 Shibab-3 ohjusta, joilla se yltää kaikkialle Israeliin. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128769

Tuesday, December 09, 2008

TIISTAI 09.12.08
1. LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu itsepäisesti uskoi, että hänen johdollaan Likud onnistuu siinä, missä Labour surkeasti epäonnistui vain viikko sitten. Kysymyksessä on tietenkin uuden sukupolven vaalitapa, jossa vaalikarja naputtelee ehdokkaansa numeroita tietokoneen näppäimistöön perinteisen omaehtoisen ”punaisen viivan” tai numeron raaputtamisen sijasta. Mutta viivyttyään itse harmittavan kauan äänestyspöntössä hän joutui toteamaan, että ihmisellä täytyy olla tohtorin tutkinto pystyäkseen äänestämään sujuvasti. Netanyahu oli varoitettu, mutta hän ei kuunnellut varoituksia. Hänen ”vaarallisin” kilpailijansa Likudin sisällä Moshe Feiglin varoitti, että ATK-äänestys antaa mahdollisuuden tulosten manipuloimiseen aivan toisessa mittakaavassa kuin perinteinen.
ÄÄNESTYSTÄ kuitenkin jatkettiin katkeraan loppuun saakka, joskin aikaa jouduttiin siirtämään 23.00 aikamäärästä aamuyön tunneille, jotta edes suurin osa jo vihaisiksi käyneistä jonottajista ehtisi äänestämään. Monet joutuivat jonotettuaan tuntikausia huomaamaan, että heidän vaalipaikkansa oli muutettu jonnekin aivan muualle. Kuinka moni lienee enää viitsinyt aloittaa uutta jonotusta toisessa paikassa. (JP)
2. LIKUDIN sisäisten vaalien tulokset ovat nyt kuitenkin jo kaikkien halukkaitten nähtävillä. Kuten on tapana, puheenjohtaja Netanyahu on ykköspaikalla ilman äänestystäkin. Hänen jälkeensä tulevat sitten Likudin Knessetin ryhmän puheenjohtaja Gideon Sa´ar, Gilad Erdan, Reuven Rivlin, Benny Begin, Moshe Kahlon, Silvan Shalom, Moshe Yaalon, Yuval Steinitz ja Leah Ness. Tässä ovat 10 kärjessä.
Seuraavat 10 ovat: Yisrael Katz, Yuli Edelstein, Limor Livnat, Chaim Katz, Yossi Peled, Michael Eitan, Dan Meridor, Tzipi Hotobli, Gila Gamliel, ja Moshe Feiglin.
Seuraavat 20 ja vaalia koskeva artikkeli ovat luettavissa alla olevassa osoitteessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128767
Mielipidetiedustelut lupaavat Likudille 35-40 paikkaa Knessetissä, joten monilla on sen mukaan mahdollisuudet päästä seuraavaan eduskuntaan. Ehdokkaita sisäisessä vaalissa oli 150, minkä johdosta muutoksia on odotettavissa yleisissä vaaleissa.
Moshe Feiglin sai potentiaalisen paikan voittaakseen paikkansa Knessetiin, mikä olisi hänen ensimmäinen kautensa. Tämä on katkera pala Netanyahulle, joka odotti Feiglinin ja hänen ”Juutalainen Johtajisto” (Manhigut Yehudit) Likudin sisäisen ryhmänsä tuhoa vaaleissa.
TARKKAILIJAT ennustavat, että nimilista antaa Likudin pahimmalle kilpailijalle Kadimalle mahdollisuuden syyttää Likudin siirtyneen oikealle, mitä se halukkaasti käyttänee.
KADIMA ITSE on siirtynyt jonnekin harmaaseen tuntemattomuuteen. Siltä puuttuu selkeä puolueohjelma, ja pääministeri Olmertin venkoileminen omien ideoittensa toteuttamiseksi ilman mandaattia sekoittaa Livnin mahdollisuuksia ajaa omaa ohjelmaansa. Olmertin omituinen pyrkimys mielistellä palestiinalaisia, mitä hän kutsuu ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”, jatkuu, vaikka gallupien mukaan se ei ole millään tavoin muuttanut palestiinalaisten suhtautumista suosiollisemmaksi Israelia kohtaan. He mielihyvin ottavat mitä annetaan, mutta vaativat seuraavassa henkäyksessä lisää ja enemmän. Lisäksi PA:n johtajapari, puheenjohtaja Abbas ja pääministeri Fayad, kiertävät maailmaa syyttäen Israelia täysin kohtuuttomasti, eikä se näytä millään tavoin vaikuttavan Olmertin, Livnin ja Barakin suhtautumiseen heihin. 230 palestiinalaisen terroristin vapauttamista siirrettiin viikolla, koska Abbas haluaa olla ottamassa heitä vastaan, eikä hän ehdi Mekkan pyhiinvaellukselta ja sen jälkeiseltä Moskovan matkaltaan Ramallahiin ennen sitä. Hänen kansliansa tosin vakuuttaa totisella naamalla, ettei Abbas pyytänyt siirtoa, sillä ”hän ei halua vankien jäävän selleihinsä yhdeksikään ylimääräiseksi päiväksi”, kuten kansliasta vakuutettiin. Vankilistasta pudotettiin pois 20 nimeä, koska he ovat Hamasin jäseniä, kai Abbasin vaatimuksesta. (JP, INN)
3. ”USKOAKSENI meidän tulisi ottaa oppia Mumbain terrori-iskuista, ettei meidän tule tuntea mitään sääliä terrorismia ja sen taustalla olevaa ideologiaa kohtaan”, sanoo entinen terroristi ja al-Qaidan kakkosmiehen Alman Al-Zawahirin opetuslapsi Tawfik Hamid JP:n Brenda Gazzarin kirjoittaman artikkelin mukaan. ”Nämä ihmiset ovat vain ideologian tuotteita. Kulttuurimaailman ei tulisi vain jäädä odottamaan katastrofin tapahtumista.” Egyptissä syntynyt Hamid kertoo, että ”pienen aktiiviryhmän lisäksi heidän tukenaan on suuri joukko ihmisiä, jotka tuntevat myötätuntoa terrorismia kohtaan tai tukevat sitä, mistä ovat osoituksena mielenosoitusten tai uskonnollisten päätösten (fatwa) puuttuminen islamilaisessa maailmassa terrorismin suunnittelijoita ja johtajia vastaan”. Hän oli kutsuttu puhuja terrorismin vastaisessa konferenssissa Tel Avivissa maanantaina. Konferenssista vastaa Jerusalemissa sijaitsevan Shalem keskuksen strategisten tutkimusten Adelson instituutti.
HAMID ESITTÄÄ, että täydellinen strateginen suunnitelma ja kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka käsittelee radikaalia islamia ideologisesta, opetuksellisesta, psykologiselta, sotilaalliselta, tiedustelun ja vastaterrorismin tasolta, on välttämätön kulttuurin muuttamiseksi. Hän selittää, että radikaali islam, kuten Jamaa Islamiya, käyttää psykologian ja aivopesun taktiikkaa, kuten tukahduttaen kriittisen ajattelun ja pelottelemalla seuraajiaan helvetin tulesta ja iskostaen heihin uskomuksen, että tuleva elämä on parempi kuin nykyinen.
Lisäksi he hyödyntävät nuorten miesten seksuaalisuutta, joilta se on kielletty ennen naimisiin-menoa mikä puolestaan usein viivästyy taloudellisista syistä, rohkaisemalla heitä lupauksista 72 tummasilmäisestä neitsyestä paratiisissa.
HAMIDIN teesien mukaan meidän tulee puhua ideologiasta, uudistuksesta, opetuksesta, miten Koraani voidaan ymmärtää toisella tavalla, ja miten lapsia voidaan opettaa uudella tavalla. ”Meidän tulee puhua rakkaudesta. On löydettävä keinot radikaalin islamin käyttämien menetelmien ja aivopesun vastapainoksi,” Hamid vakuuttaa. Lisäksi psykologian taktiikkana voidaan käyttää levittämällä huhuja terrorijohtajista, joissa heidän uskottavuutensa ja luotettavuutensa kyseenalaistetaan, sekä pyrkimällä muodostamaan positiivista ilmapiiriä USA:n ja Israelin kanssa yhdistämällä nämä maat määrättyihin käsitteisiin kuten yleisesti tunnustetut arvot.
HISTORIOITSIJA Lewis Bernard Princetonin yliopistosta totesi puheessaan, ettei ole aivan oikein kutsua islamia ”rauhan uskonnoksi”, mutta aivan yhtä väärin on kutsua sitä ”sodan uskonnoksi”. ”Päinvastoin kuin kristinusko Islam tunnustaa sodan tosiasiana elämässä ja pyrkii säännöstelemään sitä. Itsemurha on islamissa suuri synti, joka aiheuttaa taivaan tuomion, eikä sivullisia vastaan tulisi hyökätä – mitä periaatetta terroristit eivät toteuta,” Bernard selittää. ”Terrorijärjestöt todellakin haluaisivat painostaa toiset hyväksymään islamin sodan uskontona, sotana uskovien ja ei-uskovien välillä, joka kestää vuosituhannen. Meidän tulee taistella tätä uskomusta vastaan ja pyrkiä vahvistamaan niitä islamin uskonnollisia johtajia, jotka eivät näe asioita siten”.
BERNARD selitti, että kolme maailman suurta uskontoa uskovat, että ne ovat viimeisessä vaiheessa suurta kosmista taistelua hyvän ja pahan voimien välillä - taistelua, joka voi lopulta johtaa keskinäiseen tuhoon, jossa he saavat loppunsa paratiisissa tai helvetissä. Hän toteaa, että päinvastoin kuin ydiniskun molemminpuolisen tuhon (MAD) uhka pidätteli kansoja, tämä ajattelumalli ei sovellu terroristeihin. He ajattelevat, ettei molemminpuolisen tuhon uhka ole vain vahvuus vaan kiihoke, mikä tekee sen äärettömän vaaralliseksi. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Israelilaiset eivät luota vapaisiin järjestöihin, jotka eivät saa valtion tukea (NGO), ihmisoikeuksia koskevissa kysymyksissä. 51 % uskoo niiden suosivan palestiinalaisia. 89 % pitää ihmisoikeuksia tärkeinä, mutta nuo järjestöt eivät pysty niitä ratkomaan. Vain 19 % uskoi, että Israelin ja palestiinalaisten kohtelu on tasapuolista ja 64 % uskoi, että niillä on Israelin vastainen ohjelma. 83 % uskoi, että Israelin asenne ihmisoikeuksiin oli parempi kuin muissa Lähi Idän maissa ja 55 % uskoi parempi kuin länsimaissa. 66 % sanoi, että nämä järjestöt vahingoittavat Israelin mainetta ulkomailla. (ynetnews)
- Esimerkki edellisestä. JP 07.12. Ilya Meyrer: ”Ihmiselämän tasapuolinen arvo”.
”Onko kohtuutonta antaa tietoa katastrofista, jonka johdosta 400 000 – 750 000 Palestiinan arabia joutui pakolaisiksi Israelin itsenäisyyssodassa 1948?”. kysyy Meyer ja toteaa, että tätä ruotsalainen kristillisen järjestö Diakonia virallisesti opettaa. Näin vakuutti järjestön konflikti- ja oikeuspolitiikan johtaja Joakim Wohteil Gothenburgin kokouksessa todeten, että ”Diakonia on enemmän painostusjärjestö selkeällä poliittisella ohjelmalla kuin kristillinen avustusjärjestö”. Yleisön istuessa shokin vallassa järjestön johtaja Bo Forsberg selitti kiireesti, että Diakonia on edelleen ensimmäiseksi ja ennen kaikkea kristillinen avustusjärjestö. Meyer toteaa, että Diakonia saa toimia vapaasti Israelissa, mutta hän kyselee vakavasti, ovatko ne kristityt, jotka tukevat järjestöä lahjoituksillaan, tietoisia, että se rahoittaa ja tukee useita äärimmäisen vasemmistolaisia järjestöjä. PA:n hallintoalueilla se toimii yhteistyössä radikaalien poliittisten ja fanaattisen uskonnollisten ryhmien kanssa, jotka haluavat poistaa Israelin maailman kartalta ja joiden lapsia systemaattisesti opetetaan anti-semiittiseen vihaan ensiasteelta lähtien. Meyer kertoo, että järjestön vuosiraportissa sana ”terrori” esiintyy vain kerran Paraguain yhteydessä. Siinä ei mainita mitään palestiinalaisten ampumasta 8000 raketista Gazasta Israeliin, jossa pikkulasten leikkikentät tulee rakentaa sisätiloihin rakettien pelossa. Järjestö sponsoroi 10 artikkelia ruotsalaisessa mediassa, joista 9 käsitteli Israelia, ja vain yksi Kongoa, jota se sanoo toiseksi tärkeimmäksi avustuskohteekseen. Kuitenkin Kongossa lahdataan, raiskataan ja karkotetaan vuosittain satoja tuhansia ihmisiä. Israelissa koskevissa artikkeleissa Diakonia toimittaa ”ekumeenista seurantaohjelmaa Palestiinassa ja Israelissa”, jonka päämäärän sanotaan olevan ”vähentää brutaalia miehitystä” ja ”lopettaa laiton miehitys Palestiinassa”. Terrorismin lopettamisesta ei mainita sanallakaan, eikä se poliittisen ohjelmansa kukkaiskielestä huolimatta ole kertaakaan tutustunut Sderotin lasten elämän ongelmiin. ”Mutta hehän ovatkin juutalaisia lapsia”, toteaa Meyer. (JP)

Monday, December 08, 2008

MAANANTAI 08.12.08
1. VENÄJÄ ON ottanut pientä takapakkia sotilaallisessa pullistelussaan ilmeisesti siksi, että raakaöljyn hinnan putoaminen kolmannekseen siitä, mitä se oli muutama viikko sitten, on pahasti kaventanut sen taloudellisia mahdollisuuksia. Mutta se oli vain hetkellinen uudelleen orientoituminen, jota seuraa uusi aktiivikausi.
www.debkafile.com. kertoo, että Venäjä kokoaa suurta laivasto-osastoa, joka tulee viipymään kuukausien ajan Välimerellä vieraillen useissa satamissa. Uutisen mukaan Venäjä lähettää Barentsin merellä olevan laivasto-osaston lentokoneitten emälaivan Amiraali Kutnetsovin johdolla. Osastoon liittyy kaksi ohjusristeilijää, Admiral Chabanenko ja Admiral Levchenko sekä huoltoalus. Venezuelassa vierailulla oleva yksi maailman suurimmista sotalaivoista, ydinkäyttöinen risteilijä Peter the Great johtaa toista osastoa, johon kuuluu kolme muuta alusta. Nämä osastot yhtyvät Välimerellä yhdeksi laivasto-osastoksi.
DEBKAFILE kertoo, että Venäjän toinen suuri sotilasoperaatio koskee Venäjän johdon käymiä neuvotteluja Libanonin johdon kanssa suurista asetoimituksista. Venäjän sotilas-operaatioitten johtaja Mikhail Dimitriev vieraili Beirutissa joulukuun 6. päivänä. Hänen tarkoituksensa oli valmistella Libanonin puolustusministerin Elias Murrin vierailua Moskovassa ensi viikon alussa. Murr totesi vastaanottaessaan vierastaan, ettei Libanonilla ole mitään esteitä hankkia raskasta aseistusta armeijansa tarpeisiin, ja sanoi odottavansa innolla, mitä Venäjä voisi tarjota.
DEBKAFILE ARVIOI, että Libanonin hankintalistalla ovat tankit, ohjukset, helikopterit, ja mahdollisesti lentokoneet. Hankintojen toteutuminen riippunee suurelta osalta siitä, minkälaisin ehdoin Venäjä on valmis kauppaan, sillä Libanonilla tuskin on mahdollisuuksia käteisostoihin, ellei se saa rahoittajaa ulkopuolelta, eikä sekään tapahdu ilman sitoumuksia. Libanon näyttää liikkuvan vaarallisilla vesillä. USA:n armeijan keskusjohdon komentaja kenraali David Petraeus teki yllätysvierailun Beirutiin viime tiistaina, kertoo Debkafile, jonka yhteydessä hän varoitti pääministeri Fouad Sinioraa ja Libanonin armeijan komentajaa kenraali Jean Qahwajia, ettei USA tule sallimaan raskasta aseistusta Libanoniin, koska ne voivat joutua terroristien käsiin. Niiden luulisi huolestuttavan myös Israelin johtoa, mutta Israelin media ei ole hiiskunut sanallakaan näistä hankkeista.
ISLAMIN sirppi, kuunsirppi eli scimitar, kiristyy uhkaavasti Israelin ympärillä.
2. AL-QAIDA uhkaa Intian yhtä suosituinta lomanviettokohdetta, joka on myös Israelin reppuselkäisten ja muitten lomanviettäjien suosittu matkakohde. Se tunnetaan nimellä Goa. Goan merenrannikkoa hiekkarantoineen riittää 105 km:n pituudelta, jonne on keskittynyt erilaisia rakennelmia lomailijoitten käyttöön sekä maan tärkeimpiä merisatamia.
INTIAN pääsihteeri J P Singh kertoo Intian median julkistaman muistion mukaan näin: ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun Goan hallitus on tunnustanut, että Goa on joutunut al-Qaidan tutkaverkkoon lisäten, että tähän saakka hallitus on kieltänyt terrorin uhkaavan aluetta”. Muistiossa vaadittiin turvallisuustoimenpiteitten tuntuvaa lisäystä alueella.
ISLAMIN ja terrorijärjestöjen erikoistuntija tri. Ely Karmon kehottaa lomailijoita harkitsemaan uudelleen lomanviettokohdettaan tuoreitten terrorivaroitusten vuoksi. Karmon toimii Herzlian kansainvälisen keskuksen vastaterrorismin instituutissa. Hän selvensi, etteivät varoitukset koske muita Intian lomailukohteita ja ne ovat siksi vielä turvallisia. Hän selitti, että Siinai on edelleen kaikkein vaarallisin paikka israelilaisille, mutta että Intian viranomaisten varoitukset on otettava todesta, sillä israelilaisia kokoontuu Goan alueen kyliin ja kaupunkeihin, eikä al-Qaidalla ole mitään vaikeuksia löytää heitä, jos se niin haluaa.
MUMBAIn terrorihyökkäyksen aikana 27.11.08 eversti Behram A Satukar kertoi, että jos al-Qaida haluaa iskeä israelilaisiin, Goa ja Manali (koilliseen Delhistä) olisivat potentiaalisia kohteita. Lienee syytä huomioida, ettei Intian tiedustelu- ja terrorismin ennalta ehkäisevä toiminta ole niin pitkälle erikoistunut kuin se on esim. Israelissa, minkä johdosta se on varsin avoin päättäväisen terrorijärjestön hyökkäyskohteena. (JP)
On syytä huomioida, että vaikka terrorijärjestö väittääkin keskittyvänsä nimenomaan juutalaisten tuhoamiseen, pommit ka luodit eivät erottele rotuja. Mumbaissa kuoli lähes 200 ihmistä ja haavoittui yli 300. Surmansa saaneista kuusi oli juutalaisia, loput muita rotuja.
3. ISRAILIN pääministeri Ehud Omertin sunnuntaina hallituksen istunnon aikana juutalaisten nuorten ja palestiinalaisten välisten väkivaltaisuuksien samaistaminen ”pogromeihin”, joilla tarkoitetaan niitä kuristustoimia, joita Venäjällä järjestettiin hallituksen tieten ja joskus avustuksella maan juutalaisväestöä vastaan, on herättänyt ihmettelevää kritiikkiä sekä ministerien keskellä että maan mediassa. Olmert sanoi näin: ” Sanon tämän syvällisen ajattelun tuloksena. Muotoilen sanani parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme kansan lapsia, joitten historian eetos on rakennettu pogromien muistolle. Näkyä, jossa juutalaiset tulittavat syyttömiä palestiinalaisia, ei voida kutsua muulla nimellä kuin pogromiksi. Jopa juutalaisten suorittamana kysymys on pogromista.”
POLIISIEN JA IDF:n sotilaitten tyhjennettyä ”rauhantalon” juutalaisista kiistanalaisissa olosuhteissa, tapahtuman jälkeen tunteet kuohahtelivat yli useilla nuorilla, jotka olivat odottaneet toisenlaista ratkaisua kiistaan. Niiden seurauksena tapahtui kivityksiä puolin ja toisin juutalaisnuorten ja palestiinalaisten välillä. Yksi kivittäminen päättyi siihen, että kaksi palestiinalaista haavoittui pistoolin luodeista, itsepuolustukseksi, sanovat syylliset.
KOLUMNISTIEN yleinen mielipide näyttää kääntyvän siihen, että talon tyhjentämisellä oli vähän tekemistä korkeimman oikeuden (KO) päätöksen kanssa ja paljonkin tekemistä Barakin vaalitaistelusta, jolla hän kuvitteli nostavansa puolueensa kannatusta.
KORKEIMMAN OIKEUDEN päätöstä edelsi outoja toimia. Sen asettamaan paneeliin, jonka tehtävänä oli ratkaista asia, kuului KO:n presidentti Dorit Beinish sekä tuomarit Admond Levy ja Uzi Fogelman. Levy on uskonnollinen. Taatakseen ”oikeansävyisen” päätöksen Beinish puheenjohtajan ominaisuudessa poisti Levyn ja Fogelmanin ja nimitti heidän tilalleen Ayala Procaccian ja Salim Joubranin. Procaccia tunnetaan äärivasemmistolaisena, Joubran on KO:n ainoa arabijäsen, eikä Beinish itsekään ole peitellyt vasemmistolaisia sympatioitaan.
Tämän perusteella ei ollut ihme, että KO:n päätös talon omistusoikeuden määrittelystä ja juutalaisten oikeudesta muuttaa taloon ennen sen omistuksen vahvistamista, oli nahkapäätös, joka epämääräisesti muotoiltuna antoi Barakille näennäisen oikeuden päättää talon tyhjentämisestä, mihin pääministeri Ehud Olmert sanoi ”sydämensä pohjasta” yhtyvänsä.
OLMERT EI suinkaan ollut ainoa, joka käytti sanaa ”pogrom”, sillä oikeusministeri vihjaili samaa. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter sen sijaan sanoi vakavasti, että Israelissa tulee haudata tuon termin ”pogrom” käyttäminen: ”Mielestäni se tulisi poistaa juutalaisten sanakirjasta. Tiedämme, mitä pogrom on; olemme saaneet tuntea, miten toiset kansat ovat harjoittaneet sitä meihin toisissa paikoissa.” KE Nissin Zeev, joka muutti ”rauhantaloon” vähän ennen sen tyhjentämistä, valisti Olmertia: ” Ei tässä ole pienintäkään muistumaa pogromista. Juutalaisiin kohdistettuina Euroopassa niihin kuului lasten polttaminen elävältä. Muutaman oikeistolaisen nuoren nouseminen palestiinalaisia vastaan on kaukana siitä.”
OLMERT ei kuitenkaan pahoitellut käyttämäänsä vertausta. Päinvastoin hän sanoo päättäneensä asian syvällisen pohdinnan tuloksena, eikä kahden juutalaisen ampumat laukaukset itsepuolustukseksi liikuta häntä ollenkaan, hän vakuutti. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Israel lähettää asiantuntijoita Intiaan kouluttamaan sikäläisiä lääkäreitä trauman jälkeisten mielenterveysongelmien hoitamiseksi Mumbain terrori-iskun seurauksena. (JP)
- 17-vuotias nuorukainen tuomittiin vuodeksi vankeuteen hänen piestyään kahta arabia kepeillä, kartuilla ja veitsillä holokaust-muistopäivänä Jerusalemissa. Tekoon osallistui muitakin juutalaisnuoria. Tapaus tallentui kauppakeskuksen turvakameraan, jonka perusteella hänet tunnistettiin. (JP)
- Egyptin poliisi takavarikoi kokonaisia laumoja nautoja, lampaita ja vuohia, jotka oli tarkoitus salakuljettaa tunnelien kautta Gazan kaistalle muslimien Id al-Adha juhlien uhritoimituksiin. Laumaan kuului 17 lammasta ja muita eläimiä lähellä Rafahin kaupunkia Siinailla. Egyptiläisen virkamiehen mukaan poliisi takavarikoi viimeisen 10 päivän aikana 32 vasikkaa ja 45 lammasta, jotka oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan. Poliisi takavarikoi myös rekka-auton. Siinä oli puoli miljoonaa litraa bensiiniä, joka oli varastettu bensiiniasemilta. (JP)
- Perinnöllisyystutkijat ovat löytäneet uusia todisteita, että Espanjan inkvisition riehuessa pahimmillaan maassa suuret joukot juutalaisia ja muhamettilaisia kääntyi kristinuskoon. Tutkijoista koottu tiimi kertoi New York Timesin mukaan, että heidän Espanjassa ja Portugalissa suorittamiensa geneettisten tutkimusten mukaan 20 % Iberian niemimaan nykyisestä asukasmäärästä omaa geneettisen Sefardi-juutalaistaustan. Sama tutkimus osoittaa, että 15. ja 16. vuosisadalla korkea määrä juutalaisia kääntyi muhamettilaisuuteen islamin Umayyad-kaudella. Tutkimukset tehtiin perustuen y-kromosomin, joka aina periytyy isältä pojalle saamatta vaikutteita muulta taholta. Tutkijat tarkastelivat geneettistä koodia 1140 miespuoliselta Iberien niemimaan ja Balearisaarten asukkaalta, keskittyen tutkimaan eroavaisuuksia y-kromosomeissa Pohjois-Afrikan muslimien ja sefardi-juutalaisten välillä. (JP)
- Likudin sisäiset esivaalit alkoivat kymmeneltä ja jatkuvat iltamyöhään. Eräällä vaalipaikalla ATK-toiminta häiriintyi, koska puhelinlinjaa oli vahingoitettu.
- Ainakin kaksi Kassam-rakettia ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta Mr. Nice, kuten Barakia nimitetään, ei halua sotkea käsiään käskemällä sotilaallisia vastatoimia, tai edes vahvistamalla juutalaisten asuntoja. (ynet)
- Olmert on päättänyt antaa armahduksen 45 al-Aksan jäsenelle, jotka ovat olleet etsittyjen terroristien listalla. Tämän ansiosta heitä ei voida pidättää. Kuitenkin 80 % armahdetuista palaa terrorismiin.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3634515,00.html
- Tony Blair paljastaa, että Olmert ja Abbas ovat suullisesti sopineet salaisesta sopimuksesta, tarkoituksenaan sitoa seuraavan pääministerin kädet. (ynet)
Lämpötilat. Jsm: Ma: 12-22. Ti: 11-17; Ke: 9-15, To: 6-12 C-astetta, vaihtelevaa pilvisyyttä.

Sunday, December 07, 2008

SUNNUNTAI 07.12.08
1. YRITYKSET ESTÄÄ Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen ovat tähän saakka epäonnistuneet. Emme ole todella päässeet tuumaakaan eteenpäin ongelman ratkaisemiseksi”, tunnustaa YK:n alaisen IAEA;n pääjohtaja Mohammed ElBaradei. Tämä 66-vuotias egyptiläinen diplomaatti kertoi tuntemuksistaan the Los Angeles Times lehdelle myöntämässään haastattelussa. Hän kertoi myös odottavansa suurin toivein Barack Obaman tuloa USA:n presidentiksi, jonka hän uskoo olevan valmis puhumaan vastustajillaan – tai vihollisilleen – jos niin halutaan, mukaan lukien Iran. ElBaradei on ollut jatkuvasti nenäkkäin USA:n presidentti Bushin kanssa, joka olisi odottanut häneltä kovempia otteita Iranin suhteen. Hän sanoo, ”ettei hän ymmärrä Bushin tapaa paukuttaa pöytää toistellen hokemaa, en halua puhua sinulle. Hän uskoo, että sanktioilla on ollut Iraniin nähden päinvastainen vaikutus kuin toivottiin, sillä ne ovat vain lujentaneet sen asennetta”.
ELBARADEI ei halunnut sotilaallista ratkaisua, ja nyt sanktioitten epäonnistuttua, hän esittää ”suurta sovitteluratkaisua, jolla länsivallat tunnustaisivat Iranin aseman alueella ja antaisivat sille sen vaatiman voiman, kunnian ja vaikutusvallan”. Hän haluaa lisäksi, että keskusteluissa otetaan esille myös Iranin USA:n vastaiset valitukset viimeisen 50 vuoden ajalta.
JERUSALEMIN diplomaattilähteet ilmoittavat, että ElBaradein puheet ovat merkityksettömiä. Niiden mukaan ElBaradei tunnetaan siitä, että hän pyrkii keksimään epäonnistumisille uuden sisällön. ”Hänen puheensa ovat eroavan virkamiehen puheita. Hän on ostanut itselleen talon Etelä Ranskasta, jonne hän aikoo vetäytyä. Hänen sanoillaan ei ole enempää merkitystä kuin tavallisella kadun miehellä”, siellä todetaan. ElBaradein todetaan epäonnistuneen kaikissa neljässä tapauksessa, joita hänen oli määrä ratkaista: Libyan ja Pohjois-Korean ongelmat ratkaistiin USA:n johtamassa prosessissa; Syyriassa jonkun toisen tuli hoitaa ongelma, millä viitataan epäsuorasti IAF:n suorittamaan ohjusiskuun Syyrian puolivalmista ydinlaitosta vastaan 2007. ”Tämän johdosta tulee herättää kysymys ElBaradein ja IAEA:n asemasta.” (JP)
2. IHMISOIKEUKSIA poljetaan Israelissa kaikkein keskeisimmissä kysymyksissä, sanotaan ACRI:n (Israelin ihmisoikeusjärjestön) vuosiraportissa, joka julkistettiin sunnuntaina. Raportissa todetaan äärimmäisen huolestuttavia suuntauksia, jotka rikkovat keskeisiä ihmis-oikeuksia vastaan – koskien terveydenhoitoa, elämän arvokkuutta, opetusta, asumista, tasa-arvoisuutta, mielipiteen ilmaisun vapautta, yksityisyyttä ja demokratiaa. Lisäksi raportissa huomautetaan ”miehityksen jatkumisesta” territorioissa, palestiinalaisten ihmisoikeuksista sekä niiden aiheuttamista uhkatekijöistä Israelin demokratialle.
Raportin julkistaminen sattuu yhteen YK:n yleiskokouksen omaksuman julistuksen 60-vuotispäivän kanssa 10. joulukuuta 1948.
Raportti toteaa, että tilanne on paljon huonompi Juudeassa ja Samariassa kuin itse Israelin alueella. Siinä todetaan, että tasa-arvokysymyksissä diskriminointia esiintyy palveluksissa, budjetissa sekä luonnonrikkauksien käyttömahdollisuuksissa israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Raportissa jopa viitataan, että tilanne Israelissa muistuttaa apartheidia Etelä Afrikassa.
Raportissa havainnoidaan, ettei Israelin lainsäädäntö ole myöskään edistynyt ajan mukana näissä kysymyksissä, joista poliittisten pakolaisten kohtelu Israelissa on yksi todiste. Israeliin on vuosien aikana tullut 12 500 turvapaikan hakijaa, joista vain 171 on saanut pakolaisen aseman. Tätä pidetään alhaisimpana länsivalloissa. Tarvittavan lainsäädännön puuttuessa rajan yli tulleita pakolaisia voidaan pitää hallinnollisessa pidätyksessä epämääräisiä aikoja, minkä tarkoituksena voi olla masentaa maahan pyrkiviä pakolaisia. (JP, Dan Izenberg)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETI (PA) kielsi Al-Jazeeran ja useiden muitten uutis-toimistojen journalisteilta pääsyn Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. Heitä syytetään siitä, että he lähetyksissään suosivat Hamasia ohi Fatahin ja siitä, että he kritisoivat PA:n johtoa tai että he raportoivat Hamasin johtajien toimista. Al-Jazeera, joka on yksi suosituimmista uutis-kanavista arabimaissa, ei ole saanut journalistejaan Mukataan viimeisen kahden viikon aikana. Sama kohtelu on tullut useiden muitten journalistien kohtaloksi. Ulkomaanlehdistö- yhdistyksen protestissa tuomitaan mitä voimakkaimmin mahdollisin termein Al-Jazeeran journalistien pääsyn estäminen Mukatan hallintokeskukseen ja vaaditaan PA:n viranomaisia välittömästi lopettamaan tämä diskriminointi.
PA:N VIHAN nosti pintaan tapaus, jossa Al-Jazeera ei lähettänyt suorana Mahmoud Abbasin puhetta PLO:n keskuskomitean kokouksessa Ramallahissa, vaan lähetti sen sijasta Hamasin ulko-asioitten johtajan Khaled Mashaalin puheen Damaskoksessa radikaaliryhmien kokouksessa. Al-Jazeeran journalistia ei päästetty seuraamaan Abbasin ja Italian presidentin tapaamista Ramallahissa. Al-Jazeera ei ole raportoinut kiellosta PA:n varoitettua, että asian julkistaminen toisi vaarallisia jälkiseurauksia. Eräs PA:n virkailija jopa vaati, että Al-Jazeeran toimitilat Juudeassa ja Samariassa tulee sulkea. Sen henkilökunnan koteja vastaan on hyökätty ja autoja poltettu ja kivitetty viimeisen kahden vuoden aikana.
PA:N korkeat virkailijat syyttävät, että Al-jazeera kritisoi PA:n hallituksen toimia ja täten nakertaa sen kansansuosiota. Lisäksi Al-Jazeeran väitetään suoraan esittävän hyväksyviä lausuntoja ja tv-ohjelmia Hamasin hallinnosta Gazassa. Toinen uutistoimisto Ramattan päätti lopettaa toimintansa Länsirannalla PA:n turvallisuusmiesten tehtyä ratsian sen toimitiloihin. PA:n viranomaisten boikottitoiminta on kohdistunut myös sitoutumattomien lehtimiesten ja kolumnistien toimintaan. 7 journalistia on pidätetty viimeisten viikkojen aikana Länsirannalla PA:n viranomaisten toimesta. (JP, Kh A Toameh)
4. TERRORISTIT Gazassa ampuivat viikonvaihteen aikana parikymmentä rakettia ja kranaattia Israeliin. Kaksi Grad-rakettia putosi Ashkelonin teollisuusalueelle, mutta ne enempää kuin toisetkaan eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja ja aineellisetkin olivat mitättömiä. Kaksi rakettia putosi lauantaina Shar Hanegev aluekeskuksen lähettyville. PRC:n Salah a-din Prikaatit ilmoittivat ampuneensa raketit. Ne putosivat aukealle pellolle ilman vahinkoja. Kahden Grad-raketin pudottua Ashkelonin alueelle IAF päätti lopulta aloittaa toiminnan. Se teki lauantai-illan kuluessa kaksi lentoiskua, joista toisen yhteydessä tuhosi laukaisu-vaiheessa olleet raketit ja haavoitti kahta palestiinalaista. INN kertoo toisen saaneen surmansa. Lauantain vastaisen yön aikana terroristit ampuivat 9 Kassam-rakettia Israeliin.
Terroristijärjestöt Gazassa ilmoittivat ampuneensa raketit ja kranaatit kostoksi Hebronissa sattuneitten väkivaltaisuuksien kostoksi. (JP, INN)
5. HEBRONIN “Rauhantalon“ väkivaltainen tyhjentäminen juutalaisista asukkaista aiheuttaa jatkuvia levottomuuksia paitsi Hebronissa myös muualla Juudeassa ja Samariassa.
Kuten saattaa arvata, vasemmistolaiset ryhmät ja puolueet ovat kiitelleet oikea-aikaista toimintaa oikeiston syyttäessä tapauksen käyttämisestä poliittisessa sodankäynnissä. Likudin kanta on epämääräinen. Puheenjohtaja Netanyahu ei uskalla suoraan tuomita kömpelösti suoritettua operaatiota, Kadiman onnitellessa vasemmistoa onnistuneesta operaatiosta. Aamun uutiset kertovat, että Kiryat Arban juutalaisasukkaat sytyttivät tuleen arabin asuttaman talon Hebronissa. Lisäksi palestiinalaiset väittävät, että Hebronissa hyökättiin kymmentä taloa vastaan ja useita autoja sytytettiin tuleen. Palestiinalaisten lausunnot ovat yleensä liioiteltuja, mutta talon polttaminen on todistettu TV-kameroilla.
KAHTA Kiryat Arban nuorukaista syytetään kahden palestiinalaisen, isän ja hänen poikansa, ampumisesta Hebronissa. Tapauksen kuvasi B´tzelemin lahjoittamalla video-kameralla paikalla ollut palestiinalainen. Nuorukaiset sanovat, että palestiinalaiset kivittivät heitä, jonka johdosta he ampuivat ilmaan varoitukseksi ja kun se ei tehonnut, ampuivat kivittäjiä. Toinen uhreista on tiettävästi kriittisessä kunnossa, toisen tila on parempi.
Nuoret miehet asettivat tiesulkuja sekä Jerusalemin pääteille että Yitzharin lähelle vastalauseena Hebronin Rauhantalon juutalaisten karkottamisesta.
IDF pyysi anteeksi Haaretzin englantilaisen kuvaajan jouduttua sotilaan pahoinpitelemäksi. Sotilas pyysi naista lopettamaan filmauksen ja kun se ei tehonnut, iski häntä kasvoihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Labourin sisäisissä vaaleissa Isaac Herzog oli suosituin, toisena Ophir Pines-Paz, sen jälkeen Braverman, Yahimovitch, Vilnai, Cabel, Ben-Eleizer, Tamir ja Peretz. Määrätyt paikat oli varattu naisille, Barak sai ykköspaikan ilman vaalia.
- USA teki laajimman. monimutkaisimman ja kalleimman ohjustorjuntakokeen, mitä se on koskaan edes yrittänyt. Kokeen tarkoituksena oli selvittää, miten puolustusjärjestelmä pystyy eliminoimaan USA:ta vastaan tehdyn ohjusiskun esim. Pohjois-Koreasta. Perjantaina tehdyssä kokeessa Californiassa sijaitsevaan Vanderbergin tukikohtaan asennettu torjuntapatteristo pystyi tuhoamaan vihollisohjusta esittävän Alaskassa laukaistun ohjuksen. Kokeessa ei käytetty harhautusohjuksia tai kärkiä, kuten oikeassa hyökkäyksessä voisi olla. Koe tuli maksamaan 120 – 150 miljoonaa USD. Kokeeseen osallistui useita USA:n armeijan eri aselajien yksiköitä. USA:n laivasto pystyi havaitsemaan Alaskasta ammutun koeohjuksen yhdessä sen ballististen ohjusten aluksellaan, mutta ei laukaissut omaa vastaohjustaan. (JP)
- Egyptin armeijan sotilaat löysivät Siinalta kaksi asekätköä. Toisessa oli hiekkaan piilotettuna 250 kg dynamiittia, toisessa oli 211 ilmatorjuntaohjuksen hylsyä, jotka voidaan täyttää dynamiitilla. Ne lienevät odottaneen kuljetusta salatunnelien kautta Gazan kaistalle. (INN)
- Israelin poliisi esti palestiinalaisten aktivistien yrityksen purjehtia Jaffasta Gazaan. Aluksiin oli tulossa arabikansanedustajia, ja niissä oli tarkoitus kuljettaa ruoka- ja lääkintätarvikkeita. (INN)
- Sekä Qatarin että joittenkin muitten arabimaitten aktivistit aikovat järjestää aluksia, jotka lähetetään Gazaan Israelin saarrosta huolimatta.
- Pääministeri Olmert kertoi hallituksen istunnossa tänään, että ”Hebronin juutalaiset ovat julistaneet pogromin kaupungin arabeja vastaan”. Olmertin lausunnot ja toimet alkavat yhä enemmän muistuttaa Meretzin ideologian toteuttamista. (ynet)
- Hallitus hyväksyi nimilistan 230 terroristin vapauttamiseksi arabien juhla-ajan kunniaksi. Mekkaan tulvi lauantaina lähes 3 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. (ynet) Gazan pyhiinvaeltajat taisivat jäädä rannalle, koska PA vaati kaikkien passit rekisteröitäviksi Ramallahissa, eikä Rafahin portti Egyptiin ollut auki.