Friday, October 10, 2008

PERJANTAI 10.10.08
1. RAJUJA mellakoita syntyi Israelin arabien ja juutalaisasukkaitten välillä Acren (Akkon) rannikko-kaupungissa keskiviikkona ja torstaina. Mellakat saivat osittain alkunsa huhuista, että Jerusalemin vanhankaupungin lähellä oli tapahtunut mielenosoituksia, joissa yksi arabi oli haavoittunut tai kuollut. Näiden perättömien huhujen kiihottamina sadoittain Acren arabiasukkaita lähti Acren vanhasta kaupungista kohti juutalaisten asumaa Ben Gurionin lähiötä sytyttäen autoja tuleen ja särkien kauppojen näyteikkunoita. He huutelivat juutalaisten vastaisia iskulauseita ja uhkasivat asukkaita: Jos tulet ulos kadulle, kuolet.
JUUTALAISET kertoivat, että mellakat alkoivat spontaanisti arabin ajaessa autollaan keskiviikko-iltana Jom Kippurin jo alettua heidän kaupunginosaansa pitäen autoradiota täysillä, josta tuli meluisa musiikkia. Asukkaat kertovat kehottaneensa arabia poistumaan heidän lähiöstään, mutta arabi kieltäytyi. Tämän johdosta asukkaat alkoivat kivittää autoa kivillä ja muovipulloilla. Autossa istuneet Tawfik Jamal, hänen poikansa ja tämän ystävä joutuivat pakenemaan autostaan. Heidät vietiin sairaalaan hoidattamaan lieviä vammojaan.
POLIISIN MUKAAN arabi ajoi juutalaisten Ben Gurionin kaupunginosaan tarkoituksellisesti provosoidakseen juutalaisia heidän suurimpana juhlapäivänään. Jamal kieltää tämän väittäen tulleensa hakemaan tyttärensä sulhasensa kotoa. Poliisi meni kiireesti arabien ja juutalaisten väliin estäen siten mellakan kiihtymisen paljon vaarallisemmaksi.
TORSTAI-ILTANA Jom Kippurin loputtua sekä arabit että juutalaisasukkaat yrittivät murtautua poliisien muodostaman muurin läpi, mutta poliisi pystyi estämään. Poliisi vakuuttaa, että tilanne oli jo täysin poliisin hallinnassa.
Mellakoissa haavoittui 8 ihmistä lievästi. Poliisi pidätti 10 ihmistä. (JP)
2. ACREN MELLAKAT saivat poliitikot kiihkeisiin lausuntoihin puolesta ja vastaan omasta taustastaan riippuen. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) kutsui mellakoita ”juutalaiseksi pogromiksi” arabi-asukkaita vastaan syrjivällä tavalla. Toinen arabikansanedustaja Muhammad Barakei (Hadash) sanaili näin: ”Fasistiset joukkiot Acressa aloittivat tämän pogromin arabeja vastaan muistumana historian mustista päivistä. Meitä on varoitettu näistä kasvavista jengeistä Acressa, joiden tarkoituksena on häiritä Acren arabiasukkaita.” Arabikansanedustaja Nadia Hilou vaati poliisia toimimaan ripeästi tällaisten mellakoitten lopettamiseksi, sillä näiden juutalaisten ja arabien yhteisesti asumista kaupungeista oli tarkoitus muodostaa esimerkkejä yhteiselosta kahden kansan välillä. Hän pelkäsi Acren esimerkin voivan levitä muihin kaupunkeihin, jossa on samantapainen tilanne.
KANSANEDUSTAJAT professori Arieh Eldad (NU/NRP) ja Yuval Steinitz (Likud) sanoivat, että Israel on ainoa Länsi-Euroopan maa, jossa järjestetään enää pogromeja juutalaisia vastaan pyrkimyksellä fyysisesti vahingoittaa juutalaisia ja heidän omaisuuttaan. (JP)
3. SILMINNÄKIJÖITTEN mukaan arabiautoilija ajoi kovalla vauhdilla poliisisulun läpi, kääntyi katuympyrässä toiseen suuntaan paikoittaen sitten autonsa kadun varteen huudattaen autoradiotaan täysillä. Autossa olleet kolme ihmistä tulivat ulos autosta, jolloin juutalaisasukkaat alkoivat kivittää heitä. Paikalle ajoi kaksi muuta arabia, jotka yrittivät osua jalankulkijoihin kadulla. Pian sen jälkeen paikalle ajoi busseja, joista purkautui sadoittain arabeja, jotka aloittivat mellakan kadulla sytyttäen autoja tuleen ja särkien kauppojen näyteikkunoita. Kysymyksessä ei näytä olleen spontaani mielenosoitus vaan luultavasti Jerusalemista tulleen väärän huhun aiheuttama suunniteltu mellakka.
POLIISI toimi tässä tapauksessa nopeasti ja oikein pystyen estämään mellakan kehittymisen veriseksi taisteluksi juutalaisten ja arabien välillä. Yuval Steinitz sanoo pahaksi merkiksi sen, että arabeilla oli heidän huudoistaan päätellen murha-aikeet mielessään: ”Tappakaa juutalaiset”. Poliisilla oli apunaan helikopterit ja heillä oli mellakka-asut yllään. Tarvittaessa heillä oli mahdollisuus käyttää kyynelkaasua ja paukkupommeja. (JP, INN)
4. FATAH JA HAMAS aloittavat ”kansalliset sovintoneuvottelut” Kairossa lähipäivien aikana. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman toivoo aikaisin ensi kuussa alkavien keskustelujen saavan Hamasin ja Fatahin lopettamaan kilpailunsa vallasta ja sopimaan yhteisestä taktiikasta. Suleiman toteaa, ettei hän odota vain noita ”sovintoneuvotteluja” vaan pyrkii löytämään sovintoa osapuolten välillä jo ennen sitä.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Marzouk totesi saavuttuaan Kairoon, että sovintoneuvottelut voidaan aloittaa kuluvan kuun loppupuolella. Hän kertoi, että Hamas on hyväksynyt Kairon esittämät pääkohdat yhteiseksi sopimukseksi. Hän kutsui Egyptin esitystä hyvin positiiviseksi ja sanoi Hamasin periaatteessa hyväksyneen viiden työryhmän perustamisesta hiomaan yksityiskohtia: PA:n hallituksen asema; PLO:n uudistaminen; PA:n turvallisuusjoukkojen uudelleenjärjestely; uuden parlamentin (PLC) järjesteleminen ja presidentin vaalit sekä Gazan tilanteen siihen palauttaminen, mitä se oli ennen 2007.
TOINEN HAMASIN edustaja Khalil Abu Hayeh suhtautui samoin optimistisesti Kairon esityksiin. Hän myös oletti, että Hamas voisi hyväksyä Abbasin virkakauden jatkumisen tammikuun 9. päivän 2009 jälkeen, ja totesi, että ”vaalikomitea” tutkii asiaa.
FATAHIN korkea virkailija Azzam al-Ahmed syytti Hamasia viivyttelystä ja Kairon keskustelujen tahallisesta häirinnästä. Hän epäili, että Hamasin suostuminen ”kansallisen yhtenäisyyshallituksen” asettamiseen kuuluu sen viivytystaktiikkaan. Hän pitää Hamasin hallitusta Gazassa laittomana, eikä sillä siten ole oikeutta esittää mitään vaatimuksia.
Yasser Abed Rabbo ei mielestään näe mitään positiivista kehitystä Kairossa ja sanoo, etteivät esitetyt komiteat voi ratkoa peruskysymyksiä. ”Ongelmat ovat niille liian suuria.” (JP)
5. ISRAELIN korkeat diplomaatit taputtelivat itseään selkään uskoessaan, että Olmertin viikon alkupuolella käymä keskustelu Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin kanssa oli saanut muutoksen aikaan Venäjän aikeisiin myydä vaarallista S-300 ilmatorjunta ohjuspatteristoa Iranille. Kuitenkin toiset virkailijat kehottavat panemaan jäitä hattuun. Venäjän viimeaikaiset toimet ovat olleet salamyhkäisiä eikä niistä juuri pidetä näyttäviä lehdistötilaisuuksia suurten otsikoitten saamiseksi. Huhut ovat kertoneet jo kuukausia sitten, että Iranilla luultavasti on jo näitä huippunykyaikaisia torjuntaohjuksia.
VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Andrey Nesterenko kertoi torstaina, ettei Venäjän intressien mukaista ole myydä aseita alueitten valtioille, joita voidaan kutsua ”lievästi sanoen epävakaiksi”. ”Tämä ei ole maamme edun eikä sen vakavuuden säilyttämisen mukaista yhdessä tai toisessa maailmanosassa.” Hän vakuutti, että Venäjä huomioi aseita myydessään alueen valta- ja turvallisuustasapainon säilyttämisen.
TOINEN Israelin ulkoministeriön virkailija totesi, että Nesterenkon lausunto on kovin ylimalkainen. Siinä ei mainittu nimenomaan S-300 torjuntapatteristoa, mikä jättää Venäjälle suuren liikkumavaran määritellessään, mitä se tarkoittaa jonkin alueen valta- ja turvallisuus-tasapainon säilyttämisellä. Siten esim. USA:n toimittamat ja asentamat X-tutkajärjestelmät Israeliin voidaan Venäjällä tulkita voimatasapainon horjuttamiseksi Israelin eduksi.
S-300 torjuntaohjuspatteristoa pidetään yhtenä kehittyneimmistä maailmassa. Sen teho ei perustu pelkästään sen torjuntaohjuksiin, vaan sen erittäin tehokkaaksi kehuttuun tutkajärjestelmään, jolla pystytään seuraamaan laajoja alueita ja sataa kohdetta samaan aikaan. Siten se esim. Syyriaan asennettuna pystyisi valvomaan kaikkea lentoliikennettä pitkälle Israelin sisämaahan. Toisaalta tällainen patteristo on toiminnassa Kreikassa. Israelin edustajat totesivat, että harjoitusten yhteydessä sen tutka pystyttiin eliminoimaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi jatkaa korkeaa hälytystilaansa Acren (Akkon) äskeisten mellakoitten vuoksi. Poliisit ovat varuillaan kaikkialla maassa, mutta varsinkin Acressa ja Jerusalemin vanhassa kaupungissa perjantain rukoustilaisuuden vuoksi.
- IAEA:n asiantuntijat tutkivat syytöksiä, että Venäjän tiedemiehet ovat aktiivisesti auttaneet Iranin ydinteollisuuden kehittämisessä.
- Israelin Teatterin ensi viikoksi suunniteltu teatterifestivaali peruttiin Acren mellakoitten vuoksi.
- Päinvastoin kuin sen viholliset, Israelilla ei ole kattavaa turvallisuus-ohjelmaa, sanoo Ynetin kolumnisti Ron Ben-Yishai. Hän selittää, että Israelin viholliset Hamas, Hizbullah ja jopa Syyria ja Iran pystyvät täysin avoimesti kertomaan, mikä on niiden turvallisuusohjelman tavoitteena. Ben-Yishai selittää, että pitkän tähtäyksen tavoitteen ohella niillä on kaksi lyhyen tähtäyksen ohjelmaa: Murtaa Israelin yhteiskunta sisältäpäin, mihin sisältyy pyrkimys saada israelilaiset muuttamaan maasta sekä murtamaan sen puolustuskyky. Toisena lyhyen tähtäyksen päämääränä on asteittain minimoida sen maa-alue siten, että asukkaat keskittyvät pienille alueille, jossa he ovat helppoja kohteita yhdistetyille raketti-, kranaatti- ja terrori-iskuille samalla vaikeuttaen IDF:n kykyä puolustaa heitä tehokkaasti. Tähän päämäärään liittyy myös uskonnollinen aspekti ”maan vapauttamiseksi vääräuskoisten vallasta”.(ynet)
- Ron Ben-Yishai selittää, että Israelilla on kolme oppisuuntaa. Olmertin opin mukaan Israelin tulee vahvistaa rajalinjansa kaikilla suunnilla. Tähän kuuluu Hamasin hallinnon lopettaminen Gazassa vaikka asevoimin, ja sen saattaminen yhteishallinnon alaiseksi Fatahin kanssa. Iranin suunnalla Olmert otaksuu estävien toimien estävän Iranin ydinaseen valmistamisen, mutta äärimmäisenä keinona Israelin tulee estää se voimatoimin.
Barakin oppisuunnan mukaan maan pohjoisrintama tulee saada
rauhoittumaan, mutta Palestiinan valtion perustamien saa odottaa
suotuisampia aikoja. Kolmantena oppisuuntana Ben-Yishai mainitsee ”Livnin
opin” , jonka sisällöstä ei ole varmuutta, mutta joka perustunee Gondoleezza
Ricen kaavailemaan Palestiinan valtioon lähitulevaisuudessa. Neljänneksi Ben-
Yishai arvioi, että jos Likud voittaa seuraavat vaalit, sen ohjelma tulee
poikkeamaan näistä kolmesta oleellisilta osiltaan, kuitenkaan menemättä
yksityiskohtiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3607148,00.html
- Beduiini-nuoret ovat havainneet, että saadakseen pysyvän työpaikan IDF on
hyvä mahdollisuus. 2008 aikana palvelukseen astuvien beduiinien määrä
kasvoi 50:stä sataan. Kaikkiaan 300 beduiinia on IDF:n leivissä. (haaretz)

Wednesday, October 08, 2008

KESKIVIIKKO 08.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT näyttävät juuttuneen luottamuspulaan päähallitus-puolueitten Kadiman ja Labourin välillä, vaikka JP kertookin artikkelissaan, että edistystä on tapahtunut. Puolueitten väliset neuvottelut, joissa piti olla mukana Hiztadrutin, ammattiliiton, edustajan, peruutettiin viime hetkellä. Labourin edustajat sanoivat tutustuttuaan Kadiman laatimaan muistioon Livnin ja Barakin välisistä keskusteluista, ettei se vastannut ollenkaan sitä, mistä oli sovittu. Kadiman neuvottelijat ihmettelevät suu auki, mikä siinä nyt kiikastaa, koska heidän ymmärryksensä mukaan kaiken piti olla valmis yhteisen hallitusohjelman laatimista varten. Kadimassa lienee totuttu Sharonin ja Olmertin johtamistyylin mukaisesti siihen, että mitä Kadimassa päätetään, saa riittää muillekin.
LABOURJOHTAJA Ehud Barak pyrkii muuttamaan tätä autoritääristä hallitustapaa ja vaatii, että Labourin täytyy voida osallistua kaikkiin tärkeitä asioita koskeviin neuvotteluihin, myös rauhankeskusteluihin sekä PA:n että Syyrian kanssa, joita Kadima on hallinnut pitäen keskustellut ja sovitut asiat tiukasti oman selkänsä takana.
LABOURIN JA KADIMAN edustajat tekevät uuden yrityksen yhteisen linjan löytämiseksi Jom Kippurin jälkeisenä päivänä perjantaina. (JP)
2. EU:N ERIKOISLÄHETTILÄS Israeliin Marc Otte kertoi JP:n toimittajalle Herb Keinolle tiistaina, että pääministeri Ehud Olmert viime perjantaina medialle julkistamassaan Rosh Hashanah lausunnossa, jossa hän esitti vaatimuksen Israelin vetäytymisestä lähes täysin ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, toimi ”rohkeasti” eikä sanonut yllättyneensä siitä. Otte perusteli näkemystään sillä, että jokainen, joka joutuu lähemmin tekemisiin PA:n ja Israelin välisten asioitten kanssa, päätyy lopulta tähän lopputulokseen. Hän myös antoi tunnustusta ”Olmertin rohkeudelle tunnustaa julkisesti olleensa väärässä luulossa 35 vuotta, ennen kuin hän näki valon”.
OLMERT KERTOI Yediot Aharonot lehdelle, että rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin tulee luopua lähes täysin ellei kokonaan 1967 sodassa vapauttamistaan alueista Juudeassa ja Samariassa sekä Golanin kukkuloilla, mukaan lukien Itä Jerusalem ja Temppelivuori.
MARC OTTE totesi, että vaikka Israelin seuraava pääministeri ei hyväksyisikään Olmertin ”vastuuttomia” lausuntoja, niihin kuitenkin tullaan vetoamaan ja ne tulevat vaikuttamaan ulkovaltojen suhtautumiseen rauhanneuvotteluihin.
LIVNI totesi omalta puoleltaan, etteivät Olmertin lausunnot sido häntä; sitä vakuutti Olmert itsekin. Vielä on liian aikaista arvioida, miten suurta hyvää tai pahaa ne saivat aikaan Israelin asemassa PA:n ja Syyrian suhteisiin, mutta tarkkailijat ovat kauhistelleet sitä, että maan tärkeimmällä portaalla seisova johtaja paljastaa perimmäisen halunsa keskustelujen ollessa vielä täysin auki. Luulisi enemmän tai vähemmän lain rajamailla toimineen Olmertin tietävän, että kaupankäynnissä on huonoa politiikkaa heti alussa paljastaa omat korttinsa. Tämän johdosta tarkkailijat ovatkin kyselleet Olmertin todellisia motiiveja.
EU:N ISRAELIN lähettiläs Ramiro Cifrian-Uzal totesi, että vaikka edistystä Israelin ja PA:n välisissä rauhankeskusteluissa lieneekin tapahtunut, niiden todellista tilaa on mahdoton arvioida neuvottelijoitten salailun vuoksi. Hän kuitenkin arveli, että erimielisyydet ovat vielä varsin suuret varsinkin kipeimmissä kysymyksissä. (JP)
3. IDF VIIMEISTELEE suunnitelmiaan PA:n 150 miehen vahvuisen turvallisuusjoukon sijoittamiseksi Hebroniin siellä jo järjestystä valvovan 2000 PA:n poliisin lisäksi. Miehet matkustivat äskettäin Jordaniaan, jossa heidät koulutetaan ja varustetaan tehtäväänsä varten. Prikaatikenraali Yoav Mordechai, joka johtaa siviilihallintoa alueella, tapaa PA:n palestiinalaisen virkaveljensä ensi viikolla sopiakseen yksityiskohdista. Turvallisuusjoukot palannevat Jordaniasta uuteen toimintapaikkaansa joulukuun loppupuolella.
TURVALLISUUSJOUKKOJEN sijoittamista Hebroniin perustellaan sillä, että Hebron on perinteisesti Hamasin vahvaa aluetta, ja on pelättävissä, että Abbasin virkakauden päättyessä tammikuun 9. päivänä, Hamas voi yrittää kaapata vallan Juudeassa ja Samariassa kuten se teki Gazassa 2006. Hamas ei tunnusta Abbasin puheenjohtajuutta hänen virkakautensa päättyessä, vaan haluaa joko uusia vaaleja ennen sitä, tai että puheenjohtajuus annetaan PA:n peruslain mukaan Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puhemiehelle. Abbas vihjailee, että hän hajottaa PLC:n ja jatkaa ”presidentin käskykirjeellä” valtaansa vuodella. Tämä voi aiheuttaa vakavia järjestyshäiriöitä Juudeassa ja Samariassa.
JUUTALAISASUKKAAT Gush Etzionissa ja Hebronin kukkuloilla laativat kirjeen Ehud Barakille, jossa he vaativat, että IDF luopuu suunnitelmasta PA:n lisäjoukkojen sijoittamiseksi Hebroniin. He kutsuvat PA:n turvallisuusjoukkoja kirjeessään ”terroristeiksi” viitaten aiempiin kokemuksiin, joissa USA:n kouluttamat PA:n poliisit ovat murhanneet juutalaisia. Juutalais-asukkaat pitivät hätäkokouksen tiistaina sopiakseen taktiikasta.
Asukkaat laativat myös lehti-ilmoituksen asiasta, jonka allekirjoittivat siirtolaisjohtajat Shlomo Riskin ja Hebronin juutalaisjohtaja Baruch Marzel. He vastustavat PA:n joukkojen lisäämistä Hebronissa, koska he pelkäävät niiden lisäävän yhteenottoja juutalaisten asukkaitten kanssa. IDF suunnittelee, että pari sataa uutta PA:n ”sotilasta”, kuten heitä JP:n artikkelissa kutsutaan, sijoitettaisiin ensi tilassa odottamatta joulukuun loppua. PA on esittänyt tätä koskevan vaatimuksen IDF:lle. Päätös asiasta tehtäneen ensi viikolla, kun kenraali Mordechai ja PA:n siviiliasianministeri Hussein al-Sheikh tapaavat. PA:n edustajat ovat luvanneet, etteivät sen joukot partioi juutalaisasutusten läheisyydessä. (JP)
4. IDF helpotti palestiinalaisten matkustusrajoituksia Juudeassa ja Samariassa uuden
vuoden pyhien jälkeen. IDF on kuitenkin saanut useita kuumia terrorivaroituksia sekä lisää yleisiä varoituksia. IDF salli myös kokeilumielessä Israelin arabien vierailut Jeninissä voidakseen tällä kohentaa Jeninin heikkoa taloudellista asemaa.
IDF:n joukot löysivät keskiviikkona operoidessaan Jeninin kaupungissa kuusi putkipommia ja pitkän veitsen. Sotilaita myös tulitettiin operaatioitten aikana, mutta kukaan ei haavoittunut.
IDF ja poliisi ovat lisänneet valmiuttaan Jom Kippurin ajaksi. Tiesulkuja ja tarkastuspisteitä on lisätty ja ambulansseja on asetettu valmiusasemiin mahdollisen terrori-iskun vuoksi. IDF sanoo, että terroristit voivat yrittää kidnapata IDF:n sotilaan tai siviilin.
ISRAELIN ARABIT pyysivät poliisia suojelemaan arabiautoilijoita Jom Kippurin aikana juutalaisilta kivittäjiltä, jotka vastustavat autolla ajoa tänä juutalaisten pyhimpänä päivänä.
SOTILAAT pidättivät tiistaina Libanonin rajalla miehen, jolla oli 8 kiloa heroiinia. Sotilaat ovat estäneet 2008 aikana 15 huumeitten rajanylitystä Libanonista Israeliin. Eräässä tapauksessa he takavarikoivat 50 kg heroiinia muiden huumeiden lisäksi.
IDF määräsi Juudean ja Samarian arabialueet matkustuskieltoon Jom Kippurin ajaksi. Hebronin kukkuloilta Beershebaan johtava tie suljetaan kokonaan, koska ei ole tarpeeksi miehiä tarkastusasemaa varten. (JP, INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin pormestarin virkaan haluava Itä Jerusalemin arabi Zohir Hamdan veti pois ehdokkuutensa ja sanoo liittyvänsä Arkadi Gaydamakin kannattajaksi. Hän toimii Sur Baher lähiön muktarina. Gaydamak halusi saada hänet mukaan omaan kampanjaansa neuvonantajaksi arabiasioissa.(ynet)
- Gaydamakia vastaan nostettu oikeusjuttu alkoi Pariisissa. Häntä syytetään muutamien muitten mukana laittomasta aseitten myymisestä Angolaan ja rahanpesusta. Angola haluaa, että oikeuskäsittely lopetetaan, koska se voi vahingoittaa maan asemaa. Gaydamak ei itse ole paikalla.(INN)
- 63 % israelilaisista sanoo paastoavansa Jom Kippurina; 38 % siksi, että se on juutalainen traditio, 23% koska se on mitzvoth, 2 % siksi, että muutkin niin tekevät. 37 % sanoo, etteivät paastoa. (ynet, Gesher)
- Olmertin hallituksen vapauttama neljään elinkautiseen tuomittu Sami Kuntar on videokuvien perusteella aloittanut terrorikoulutuksensa uudelleen. Hänen nähtiin kuvissa ampuvan kiväärillä ja olalta laukaistavan ohjuksen.(ynet)
- Israelin pankin (BOI) yllättäen laskiessa korkotasoa 0.5 % vaikutti positiivisesti pörssikursseihin, jotka nousivat; rakennusmarkkinat 20 %.
- Israelissa poistettiin salaisuusvaatimus 1973 Jom Kippur-sodan asiakirjoihin. Niistä on voitu havaita suuria puutteita sodanjohdossa. Ariel Sharon kertoi sotaan tutkivalle Shamgar-komitealle, etteivät armeijan johtajat viitsineet vaivautua rintamalle todetakseen omin silmin tilanteen vakavuuden. Sharon syytti myös lentovoimia (IAF), etteivät ne pystyneet toimimaan olosuhteissa, joissa oli Egyptin armeijan pitkiä ajoneuvokolonnia ilman suojaa. Moshe Dayan valitti komitealle, että hän oli ollut 15 vuotta poissa aktiivipalveluksessa, eikä hänellä ollut tuntumaa tilanteesta eikä siten valmis tekemään päätöksiä. (ynet)
- Syyria siirsi panssarivoimiaan Bekaan laakson viereiselle Libanonin rajalleen. Tämä sai IDF:n kiireesti vahvistamaan omia joukkojaan pohjoisrajalla Libanoniin. IDF pelkää, että Hizbullah voi käyttää Jom Kippuria hyväkseen hyökätäkseen Israeliin joko kommandoiskuna panttivankien ottamiseksi tai jossain muussa muodossa. Syyrian panssarit ovat Libanonin rajalla parin kilometrin päässä rajasta; Israelin rajalla ne ovat lähellä rajalinjaa. Hizbullah on toistuvasti uhannut kostaa Imaad Mughniyehin salamurhan Israelille. Toisaalta Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi Israelin kohtaavan ”suuren yllätyksen”, jos se hyökkää Libanoniin. (Debkafile)

Tuesday, October 07, 2008

TIISTAI 07.10.08
1. IDF:N ERIKOISJOUKOT kävivät hakemassa arabeiksi pukeutuneina etsimänsä Fatah Tanzimin jäsenen Ramallahista kerrostalon 7:stä kerroksesta. Rafa Ahmed Hassan oli etsittyjen listalla siksi, että hän oli osallistunut useisiin tulituksiin IDF:n sotilaita vastaan.
FATAH TANZIM on osa Abbasin johtamaa Fatahia, jonka johtajana toimi Marwan Barghouti pidätykseensä saakka. Barghouti tuomittiin viiteen elinkautiseen + muutama lisävuosi osallisuudestaan lukuisten israelilaisia vastaan tehtyihin terrori-iskuihin. Barghoutin todettiin oikeudessa aktiivisesti olleen mukana suunnittelijana ja varustajana viiden israelilaisen murhaan johtaneessa iskussa, mutta myös muissa terroritoimissa.
PALESTIINALAISEN yleisen moraali- ja etiikansääntöjen mukaan Barghoutia pidetään sankarina Juudeassa ja Samariassa, ja hän on vahvasti mukana seuraavaa PA:n puheenjohtajaa valittaessa. PA on toistuvasti vaatinut hänen vapauttamistaan, ja Olmertin hallitus on yhtä useasti harkinnut vakavasti suostua PA:n vaatimukseen, mutta voimakkaan yleisen vastustuksen vuoksi asia on siirtynyt. Olmert voi hyvinkin toteuttaa Barghoutin vapauttamisen ”hyväntahdon eleenä” PA:lle ja ”Abbasin kansansuosion nostamiseksi”. Tämä olisikin ilmeisesti Olmertin viimeinen naula hänen meriittinsä arkkuun. Kolumnistit toteavat yleisesti artikkeleissaan, että Olmert hakee näillä myönnytyksillä enemmän vasemmistolaisen tuomariston sympatiaa kuin PA:n tai Abbasin kansansuosiota.
IDF:N SOTILAAT pidättivät viime yön aikana 19 arabia Juudeasta ja Samariasta, 8 heistä Samariasta, loput Juudeasta Hebronin ja Betlehemin lähistöltä.(INN)
2. ”VALTAVA ANTEEKSIPYYNTÖ, äänetön rukous” oli iskulauseena eilen illalla Tel Avivin Rabin-aukiolla järjestetyssä massamielenosoituksessa. Arviolta 10 000 ihmistä oli ahtautunut aukiolle ja sen läheisyyteen vaatimaan Gilad Shalitin vapauttamista ja samalla esittämään anteeksipyynnön Gilad Shalitille, jota terrorijärjestöt Hamas ja PRC ovat pitäneet panttivankinaan kesäkuusta 2006 lähtien jossakin pimeässä luolassa jatkuvan nöyryytyksen ja kidutuksen alaisena Gazassa, ehkä seinään kahlittuna, kuten äärimuslimeilla on tapana kohdella vankejaan. Kansainväliset järjestöt, kuten Punainen risti, eivät ole saanut lupaa vierailla hänen luonaan, mikä on vastoin kansainvälisiä sääntöjä.
ASHKENAZI päärabbi Yona Metzger esitti rukoustaan Shalitin puolesta ja vaati, että ”jos on mahdollista lyhentää edes yhdellä tunnilla tai päivällä hänen vankeuttaan, siihen tilaisuuteen tulee tarttua. Jos näin ei tapahdu, se on rikollista”, hän totesi.
TILAISUUS oli tarkoitettu luonteeltaan ei-uskonnolliseksi, mutta juutalaiselle tämä aika pasunansoiton (uudenvuoden) juhlasta Jom Kippuriin (suureen sovintopäivään) on tarkoitettu itsetutkistelun ja katumuksen ajaksi ”pelonsekaisella kunnioituksella”. Temppelin ollessa käytössä juutalaisten ylipappi meni Jom Kippurina verta mukanaan Temppelin kaikkein Pyhimpään suorittaakseen itsensä ja kansan syntien sovituksen liitonarkin armoistuimen edessä. Jos ylipappi säilyi hengissä mentyään Kaikkein Pyhimpään, se oli merkki siitä, että Jumala hyväksyi sovinnon. Kansa seurasi tilannetta Temppelin ulkopuolella henkeään pidättäen. Jom Kippur on juutalaisen kalenterin mukaan 10. Tishri-kuuta. Se päivä edellisestä illasta lähtien on täydellinen paasto, ainoa päivä, jolloin saa paastota myös sapattina. Silloin ei saa syödä eikä juoda, ei pestä tai voidella itseään, nahkakenkiä ei saa pitää jalassaan. Kaikki fyysiset, myös aviolliset, nautinnot on sinä päivänä kielletty. Juutalaiset uskovat, että ihmisen tulevan vuoden kohtalo määritellään Jom Kippuria edeltävän kymmenen päivän aikana. Siksi siihen suhtaudutaan pelokkaan kunnioittavasti. (JP, INN)
3. JUUDEAN JA SAMARIAN PR-kampanja ärsytti siinä määrin vasemmistolaisia aktivisteja, että he töhrivät omia vasemmistolaisia iskulauseitaan mainosjulisteisiin, joita on pystytetty Sderotiin, Ramat Hasharoniin ja Bnei Brakiin. PR-kampanjan tarkoituksena on saada Israelin juutalainen kansa tutustumaan Juudean ja Samarian uskonnollisiin ja historiallisiin kohteisiin. Kampanja tarjoaa lukuisia ohjattuja tutustumismatkoja Hebroniin, Herodianiin ja Shiloon, jossa Liitonarkkia säilytettiin ennen kuin filistealaiset ryöstivät sen ja veivät sotasaaliinaan omiin kaupunkeihinsa, sekä muihin tärkeisiin kohteisiin.
VASEMMISTOLAISTEN iskulauseissa kampanjan taustaryhmiä kutsuttiin nimellä ”murhaajat”, ”Sternhellin kostajat” sekä vaadittiin ”miehityksen lopettamista”.
KAMPANJAN johtaja Yaku Segev, 31, ei itse asu ”setlementissä” eikä ole ”uskonnollinen”, mitä JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff pitää positiivisena asiana ja mikä hänen mielestään antaa uskottavuutta PR-kampanjan onnistumiseksi.
SEGEV painottaa haastattelulausunnossaan, että Juudea ja Samaria ovat juutalaista maata, ja että juutalaisten tulee itseistää tämä tosiasia uskonnollisena ja historiallisena faktana. Hän valittaa sitä, että aiemmissa PR-kampanjoissa keskityttiin korostamaan Juudean ja Samarian merkitystä maan turvallisuudelle, mikä oli virhe, koska tavallinen ihminen ei sillä tavalla pysty tajuamaan näitä kysymyksiä. Hän viittaa Olmertin äskettäiseen lausuntoon, ettei turvallisuuden kannalta ole suurta merkitystä sillä, pidetäänkö 100 metriä sieltä tai täältä tai pidetäänkö yksi kukkula ja annetaanko toinen pois vihreän linjan takana. Segev painottaa, ettei kysymys ole siitä, mitä alueita pidetään ja mitä annetaan, vaan siitä, että koko Juudean ja Samarian alue kuuluu Israelin maahan, jossa jokaisella kukkulalla ja laaksolla on oma merkityksensä, minkä ohessa sillä voi olla turvallisuuspoliittista merkitystä. (JP)
4. EGYPTI etsii mahdollisuuksia saada Fatahin ja Hamasin välinen riita sovituksi. Egyptin viranomaiset ovat jo pitkään toimineet kulissien takana löytääkseen yhteistä linjaa valtaa pitävien puolueitten välillä. Koska Israel ei virallisesti pidä suoraa yhteyttä Hamasin kanssa, kaikki sen yhteydet Hamasin kanssa hoidetaan Egyptin välityksellä. Tämä on kuitenkin saanut Egyptin ikävään välikäteen kilpailevien ryhmien valtapyrkimyksissä ja niiden suhteissa Israelin kanssa. Sekä Hamas että Fatah ovat vuoron perään syyttäneet Egyptiä toisen suosimisesta ja toimimisesta Israelin ja USA:n hyväksi. Tämä samalla rajoittaa Egyptin poliittista liikkumatilaa, mitä se pitää kestämättömänä. Egypti on ollut johtava muslimi- ja arabimaa, mutta Iran on kasvavassa määrin haastanut sen johtajuutta. Iranin asemaa arabien silmissä nostaa sen avoimen vihamielinen suhtautuminen Yhdysvaltoihin ja Israeliin, mitä Egypti ei voi tehdä sovittelijan asemassaan. (JP)
5. HAMASIN delegaatio, jota johtaa sen diplomaattitoimiston apulaisjohtaja Damaskoksessa Musa Abu Marfouk, matkustaa tänään Kairoon, jossa se pyrkii löytämään ratkaisua palestiinalaisten valtaongelmiin. Egyptin viranomaiset kutsuvat tilaisuutta ”kansalliseksi sovintotilaisuudeksi”. Marzoukin johtamaan delegaatioon kuuluu kaksi muuta miestä Damaskoksesta – Izzat al-Risheg ja Muhammad Nussur, sekä kolme miestä Gazasta – Mahmoud Zahar, Said Siam ja Khalil Abu Hayeh.
EGYPTI on viimeisten viikkojen aikana pyrkinyt saamaan eri palestiinalaisryhmittymät hyväksymään Egyptin laatiman sovitteluehdotuksen. Sen mukaan sekä Fatahin että Hamasin johtamat hallitukset hajotetaan, ja niiden tilalle perustetaan uusi sitoutumattomista koottu hallitus. Suunnitelman mukaan palestiinalaisten turvallisuusjoukot rakennetaan uudelleen; Gazassa Hamasin toteuttama vallankaappaus lopetetaan; ja Palestiinan Vapautus-organisaatio (PLO) uudistetaan siten, että myös Hamasilla on siinä edustajansa.
SUUNNITELMAAN kuuluu PA:n puheenjohtajan ja PLC:n vaalit lähikuukausien aikana.
Jos keskustelut Hamasin kanssa onnistuvat, Egypti järjestää Kairossa yhteisen neuvottelu-tilaisuuden, johon kutsutaan kaikki asiaan kuuluvat palestiinalaisjärjestöt.
Hamasin edustaja Muhammad Zahar ei tyrmää Egyptin esitystä, mutta haluaa tutustua siihen lähemmin. Hamasin hallituksen poliittinen neuvonantaja Ahmed Yusef sanoo, että tämä on Fatahin viimeinen mahdollisuus tehdä sitova päätös. Hän syyttää, ettei PA pystynyt tekemään päätöstään sovinnon aikaan saamiseksi aiemmin USA:n ja Israelin hillittömän painostuksen vuoksi. Hamas ei hyväksy Abbasin toimikauden jatkumista tammikuun 9. päivän jälkeen, jolloin hänen virkakautensa päättyy. (JP)
5. EGYPTIN poliisi pidätti lukuisia aktivisteja, pääasiassa Muslimiveljeskunnan jäseniä mutta myös muitten oppositioryhmien edustajia niiden pyrkiessä liittymään Gazan rajalle menevään saattueeseen. Poliisi myöntää, että se pidätti 20 protestoijaa journalistein syndikaatin ulkopuolella Kairon keskustassa maanantaina.
VASTARINTA Egyptin ja Israelin ylläpitämää Gazan kaistan saartoa vastaan kasvaa kaiken aikaa, ja siihen ovat liittyneet lukuisat kansanryhmät, muutkin kuin oppositiota edustavat. Protestoijien tarkoituksena oli aloittaa marssi Kairosta Siinan halki yli 300 km:n taipaleelle Gazan rajalle. Heidän tarkoituksensa oli viedä Gazaan siellä kipeästi tarvittavia lääkkeitä sekä ruokatarpeita. Egyptin poliisi pidätti kolme Muslimiveljeskunnan jäsentä Suezin kanavalla heidän ollessaan matkalla Gazaan sekä 14 aktivisti-protestoijaa Egyptin puoleisessa Rafafin kaupungissa. He kuuluivat Kifaya liikkeen aktivisteihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Nato-johtaja Jaap De Hoop Scheffer totesi maanantaina, etteivät kansainväliset toimet pystyne lopettamaan Iranin ydinasehaaveita. Sen johdosta hän katsoi, että Israelilla on oikeus pitää kiinni ydinaseistaan, joita sillä väitetään olevan. WND kertoo artikkelissaan, että Iran on luultavasti siirtänyt osan ydinaseistaan tai ydinmateriaalistaan Syyriaan pelätessään USA:n tai Israelin ilmaiskuja.
- Palestiinan lakiasäätävä neuvosto (PLC), jossa Hamasilla on enemmistö, antoi eilen julkilausuman, jossa se kehottaa Abbasia määräämään parlamenttivaalit 3 kuukauden sisällä, minkä jälkeen Hamas ei tunnusta Abbasin johtoa.
- Syyria siirtää uusia joukkoja Libanonin pohjoisen rajan taakse. USA varoitti Syyriaa operaatiosta ja uhkasi sotilaallisella väliintulolla. USA antoi taisteluhelikoptereita Libanonin armeijalle omista varastoistaan.
- Palestiinalaiset heittivät petrolipommeja israelilaista autoilijaa kohti lähellä Efratia e-Hader arabikylän eteläpuolella. Ei ihmisvahinkoja.
- Taloudellinen tilanne maailmassa pakottaa Labour-johtajaa suosiollisemmaksi liittymään Livnin johtamaan hallitukseen. Meretzin ehtona on että oikeusministeri Daniel Friedman pudotetaan hallituksesta. Shas vaatii edelleen lisää lapsilisiä eikä Jerusalemista saa keskustella PA:n kanssa.
- Binyamin alueelta Jerusalemista pohjoiseen kaivetuista raunioista löydettiin hautamonumentin kappale, jossa mainitaan ylipapin poika, mutta ei nimeä. Sen uskotaan kuuluneen ylipappi Kaifaan tai hänen jälkeensä 30-70 AD eläneen pojan hautakammioon. Arabit käyttivät sen osia rakentaessaan talojaan.
- Israelin pörssimarkkinat avautuivat toiveikkaina, sekä dollari (0.42%) että Euro (0.38%) nousivat. Euro maksoi aamulla 4.74 shekeliä.

Monday, October 06, 2008

MAANANTAI 06.10.08
1. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner totesi eilen Israelin matkansa yhteydessä, ettei Israel tule odottamaan Iranin ydinaseen valmistumista. Hän sanoi omana mielipiteenään keskusteltuaan Israelin poliitikkojen kanssa, että Israel tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin, elleivät kansainväliset toimet pysty estämään Iranin edistymistä ydinaseen valmistuksessa.
ISRAEL halusi ostaa USA:lta sen F-22 stealth hävittäjiä, mutta USA ei ole halukas myymään niitä, eikä niitä ole myyty millekään valtiolle USA:n ulkopuolella.
USA on sen sijaan myynyt Israelille bunker-buster täsmäpommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan vahvojen betonikerrosten läpi.
USA toimitti Israeliin viimeiseksi X-band tutka-aseman, joka on yhteydessä USA:n satelliittien kautta toimivaan puolustusjärjestelmään. Se asennetaan Negeviin. Sitä hoitavat 120 miehen vahvuiset USA:n sotilaat, eikä israelilaisia päästetä alueelle. Tutka pystyy seuraamaan kaikkea ilmassa liikkuvaa yli 2000 km:n päässä. Täten myös Iranin mahdolliset Shihab-3 ohjusten laukaisut Israelia kohti havaitaan välittömästi. Israelin viranomaiset ovat esittäneet huolensa, etteivät tiedot välttämättä pääse suoraan Israelin puolustuksesta vastaaville Arrow-3 pattereille, mikä voi aiheuttaa kohtalokkaita viivytyksiä. (JP)
2. HIZBULLAHIN paikalliset agentit perustivat järjestön nimeltä ”Palestiinan Hizbullah prikaatit”, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Artikkelin mukaan se koostuu paikallisista sunni-muslimeista, eikä sillä ole mitään tekemistä politiikan kanssa.
Järjestön tarkoituksena on toimia prikaatien organisoijana ja tukijana. Sillä ei ole omia kommandojoukkojaan, vaan se palkkaa Hamasin, Jihadin, al-Aksan ja muitten terrorijärjestöjen entisiä jäseniä suorittamaan sen suunnittelemia Israelin vastaisia tehtäviä.
Näiden palkkasotureitten lisäksi Hizbullah värvää riveihinsä ilmiantajia ja vakoojia, jotka keräävät tietoja tulevia iskukohteita varten. Järjestö ilmoitti toimintansa alkamisesta lokakuun 4. päivänä, kertoo Debkafile, joka uskoo, että Hizbullah halusi tällä esittää varoituksensa IDF:n pohjoisen lohkon komentajan Gaby Eisenkottin kovasanaisesta ilmoituksesta, että jos Hizbullah iskee Israelin puolelle, IDF tulee tuhoamaan ne kylät Etelä-Libanonissa, joissa Hizbullah toimii ja joista se ampuu rakettinsa. (Debkafile)
3. YK:N JOUKOT Libanonissa ilmoittavat, että IDF pidätti libanonilaisen miehen lähellä maan etelärajaa. UNIFIL-joukkojen edustaja Libanonissa Yasmina Bouziane kertoi, että armeija ilmoitti rauhanturvajoukoille, että libanonilainen mies oli pidätetty aikaisin sunnuntaina lähellä rajaa, joka jakaa Ghajarin kaupungin.
IDF:n ilmoituksen mukaan miehellä oli ”suuri määrä laittomia tarvikkeita”, tarkoittaen näillä huumeita, Bouziane kertoi. UNIFIL ilmoitti asiasta Libanonin armeijalle, joka aloitti tutkimukset asian johdosta vahvistaakseen asiaan liittyvät tiedot.
Aiemmin sunnuntaina valtionjohtoinen uutistoimisto Libanonissa kertoi, että paikallisten asukkaitten kertomuksiin nojautuen Ahmed Muhammad Mustafa, 22, on ollut kateissa sunnuntaista lähtien.
IDF:N SOTILAAT löysivät palestiinalaiselta kaksi putkipommia Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. Tämän tarkastusaseman kautta palestiinalaiset yrittävät jatkuvasti saada salakuljetettua pommeja ja aseita Israelin puolelle. (JP)
4. PRESIDENTTI Shimon Peres antoi Kadiman sisäiset puheenjohtajavaalit voittaneelle ulkoministeri Tzipi Livnille maanantaina 22.09.08 tehtäväksi muodostaa uuden hallituksen. Hänellä on aikaa 28 vrk neuvotteluilleen, mitä presidentti voi jatkaa 14 vrk:lla, jos hän katsoo sen tuottavan tuloksia.
LIVNI aloitti keskustelut puolueitten kanssa välittömästi, luodaten ensiksi äärivasemmiston ja Shas-puolueen mielipiteet. Keskusteluja on sitten jatkettu varsinkin Labourin kanssa, jonka mukanaolo hallituksessa on perinteisesti asiaan kuuluva. Livni on keskustellut myös NU/NRP ja muiden pienpuolueitten kanssa. Likud ilmoitti, ettei se halua tähän ”häviäjien” hallitukseen.
KADIMAN neuvottelijat sanovat, että edistystä on saavutettu Labourin kanssa. Labourin edustajat toteavat, etteivät keskustelut ole edenneet ollenkaan. LIVNI ilmeisesti kuvitteli voivansa muodostaa hallituksen nopeasti ilman suuria ohjelmamuutoksia entisen hallitusrungon varaan, mutta hän joutui toteamaan, ettei tämä taktiikka toiminut.
PUOLUEITTEN halukkuuteen vaikuttaa oleellisesti niiden pelkona oleva uusien vaalien mahdollisuus, joissa mitataan niiden kansansuosio. Varsinkin pääoppositiopuolue Likud vaatii vaaleja, koska sen kannatus lupaa sille mielipidetiedustelujen mukaan suurta vaalivoittoa. Vastaavasti sekä Kadima että Labour pelkäävät menettävänsä kannatustaan eivätkä siksi ole halukkaita ennen aikeisiin vaaleihin.
SHAS-PUOLUE on tässä tilanteessa kuten niin usein aiemminkin avainasemassa. Ilman sen mukanaoloa toimivaa hallitusta on vaikea saada kasaan. Shasin johto on hyvin tietoinen asiasta, ja käyttää sitä hyväkseen. (JP)
5. LIVNI esitteli eilen omaa hallitusnäkemystään ja siihen liittyviä rauhantunnusteluja
sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa. Livni pyrki pelottelemaan kuulijoitaan todeten, että aika lipsuu käsistä, mutta toisaalta sanoi pyrkivänsä pitämään jalkansa tukevasti maan kamaralla. Livni jätti mainitsematta Jerusalemin ja pakolaiskysymykset, koska hän tietää niiden voivan mutkistaa yhteyksiä Shasin kanssa, jotka ovat ennestäänkin hankalia.
PA:n ulkoministeri Riad al-Maliki syytti Israelin neuvottelijoita lupauksensa ja velvoitteensa rikkomisesta, koska rauhansuunnitelma tuli saada kasaan kuluvan vuoden aikana. Hänen näkemyksensä mukaan viivytys johtuu pelkästään Israelin vaatimuksista, ei siitä, että heidän omat vaatimuksensa voisivat olla kohtuuttomat ja mahdottomat Israelin hyväksyttäviksi.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas otti esille, keskusteltuaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin kanssa, ns. ”Hamas-kortin” uhkaillen, että jos rauhansopimusta ei pian saada aikaan, vaihtoehtona on samantapainen hallinto, jota Hamas toteuttaa Gazassa. Hänen toiveenaan on saada sovinto aikaan Hamasin kanssa. Hän on pitänyt yhteyksiä Hamasin edustajien kanssa, vaikka Ehud Olmert uhkasi viime vuonna Sharm el-Sheikin konferenssissa, että Israel katkaisee kaikki yhteydet PA:n kanssa heti, jos se pitää yhteyttä Hamasin kanssa. Toisaalta se oli Olmert, joka päästi Syyrian pois kansainvälisestä eristyksistä aloittamalla epäsuorat ja salaiset keskustelut Syyrian kanssa. Se oli myös Olmert, joka aloitti epäsuorat yhteydet Hamasin kanssa Kairossa, mikä on saanut monet ulkovallat pehmentämään suhtautumistaan Hamasin hallintoon Gazassa. (JP, INN)
6. HAMASIN poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal sanoi eilen, ettei hän näe uutta toivoa Israelin hallituksen vaihdoksesta. Hänen mukaansa Israelin hallitus ei ole luotettava, mikä on viivyttänyt keskusteluja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
MASHAAL selvitteli Hamasin suhtautumista juutalaisiin. Hän kertoi asian näin: ”Ei meillä ole mitään juutalaisia vastaan; vain niitä, jotka ovat varastaneet maamme ja miehittävät sitä.” Tämä hyvältä kuulostava lausunto tulee lukea kehyksissä, joissa se annettiin. Hamasin tarkoituksena ja päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen ja sen tilalle islamilaisen hallinnon perustaminen. Juutalaisia sallittaisiin tässä valtiossa vain vähälukuisina ”dhimmi”-luokan asukkaina, jossa valtio takaa heidän elämänsä niin kauan, kuin he noudattavat heille annettuja rajoituksia ja määräyksiä. Heidän pääsyään määrättyihin ammatteihin rajoitettaisiin, he eivät saisi rakentaa uskonnollisia rakennuksiaan ilman muslimien lupaa ja tarkkoja rajoituksia, eivätkä he voisi todistaa muslimia vastaan oikeudessa, jossa heidän todistuksensa vastaa puolta muslimin todistuksesta. Tällaista oikeutta Mashaal lupaa niille juutalaisille, jotka vallansiirron yhteydessä suoritettujen massamurhien jälkeenkin haluaisivat jäädä asumaan esi-isiensä maahan.
ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet esitti äskettäin suosituksen, että ainoa tapa saada Gilad Shalit vapautetuksi, on salainen kommandotyyppinen operaatio. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Lockheed Martin yhtiön edustaja vakuuttaa, etteivät saudit ole vielä tilanneet sen uutta uuden sukupolven stealth-konetta F-35. Israelin pelkona on, että se voisi menettää teknisen etumatkansa saudien ja Egyptin kanssa, jos ne saavat F-35 koneen. (JP)
- Murray Feshbach todistelee JP:n artikkelissaan, ettei Venäjän viimeaikaiset lihasten pullistelut merkitse sitä, että se olisi päässyt Neuvostovallan jälkeisestä taantumisestaan. Hän vakuuttaa 50 Venäjän matkoilta saamiinsa vaikutelmiin nojautuen, että Venäjän armeijan aseistus, sen panssarit, lentokoneet ja merivoimat ovat muutamia esittelykappaleita lukuun ottamatta ruosteisia ja ajastaan jälkeen jääneitä, kuten Georgian tapaus osoitti. Mutta vieläkin huolestuttavampi on sen kansan terveystilanne. Hän kysyykin: Mikä tappaa venäläisiä? Miesten keski-ikä on 59 vuotta, naisten 73. Hän luettelee joitakin syitä: HIV/AIDS, tuberkuloosi, alkoholi, syöpä, verenkierto ja muita sisäisiä sairauksia, itsemurhat, tupakointi, liikenneonnettomuudet. Hän kertoo, että venäläinen kärsii kolme kertaa enemmän sydänhäiriöistä 100 000 ihmistä kohti kuin länsivalloissa, samoin tuberkuloosista, josta kärsii 50 ihmistä sadasta tuhannesta. Syntyvyys laskee, 70 % synnytyksistä kärsii komplikaatioista. (JP)
- Israelilaiset säilyttävät ylpeytensä ja isänmaallisuutensa. 92 % sanoo olevansa ylpeä juutalaisuudestaan, 90 % sanoi olevansa isänmaallinen. 85 % haluaa jakaa Jerusalemin rauhaa vastaan, 92 % on valmis taistelemaan maansa puolesta. 87 % kertoi pysyvänsä israelilaisena; 87 % sanoo pysyvänsä maassa, vaikka Iran saisikin ydinaseensa. 83 % nostaa Israelin lipun itsenäisyyspäivänä; 90 % osoittaa halveksuntaa niitä kohtaan, jotka eivät välitä pysähtyä liikenteessä kaatuneitten muistopäivän kunniaksi. (JP) Tiedustelun julkisti Herzliya Inter-Diciplinary center.
- Israelissa jokainen halukas voi saada influenssa rokotuksen.

Sunday, October 05, 2008

SUNNUNTAI 05.10.08
1. POHJOIS-KOREA on suurimpia aseitten viejiä ja ydintietouden levittäjiä Lähi Idässä, sanoi Israelin edustaja David Danieli YK:n alaisen ydintietouden levittämistä valvovan järjestön IAEA:n kokouksessa Viinissä lauantaina.
DANIELI selitti, että Lähi Idän maat pysyvät Pohjois-Korean ase- ja ydinteollisuuden vastaanottavina osapuolina. Hän kertoi, että ainakin puoli tusinaa Lähi Idän maista käyttävät hyväkseen sen pääasiassa mustille markkinoille levittämiä sekä konventionaalisia että ei konventionaalisia aseteollisuuden tuotteita.
JP:N ARTIKKELIN mukaan, jonka kynäili George Jahn, Danieli ei maininnut nimeltä maita, joita hänen syytöksensä koskivat, mutta JP olettaa ainakin Iranin ja Syyrian sekä Libyan kuuluvan niihin. Libya luopui ydinteollisuutensa kehittämisestä 2003.
USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korean ohjustuotteiden myyntilistalla olivat 1980-luvulta lähtien ainakin Egypti, Yhtyneet Emiirikunnat ja Jemen. USA:n edustajien mukaan Pohjois-Korea on myynyt aseteollisuutensa tuotteita ainakin 18 maahan, pääasiassa Afrikan ja Lähi Idän maihin ja suurimmaksi osaksi julkisuuden ulkopuolella.
USA oli poistamassa Pohjois-Korean mustalta listaltaan sen luvattua lopettaa ydinaseen valmistuksensa, mutta USA:n pääneuvottelija ydinasioissa Christopher Hill palasi epäonnistuneelta matkaltaan, jonka tarkoituksena oli taivuttaa Pohjois-Korea pitämään kiinni lupauksestaan ydinaseen valmistuksen lopettamiseksi, minkä se perui äskettäin.
POHJOIS-KOREAN myyntilistalla ovat olleet ballistiset ohjukset ja niihin liittyvät osavalmisteet, liikuteltavat raketin laukaisualustat sekä ydinteknologia. (JP)
2. JÄNNITYS Juudeassa ja Samariassa kasvaa Fatahin valmistautuessa avoimeen välien selvittelyyn Hamasin kanssa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin virkakausi päättyy tammikuun 9. päivänä 2009. Jos uusia vaaleja ei pystytä pitämään ennen sitä, PA:n sääntöjen mukaan PA:n puheenjohtajan virkaa hoitaa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) puhemies Abdel Aziz Dweik, joka edustaa Hamasia. Hänen ongelmanaan on, että hän istuu tällä hetkellä Israelin vankilassa. Myös hänen varamiehensä on Hamasin jäsen.
ABBAS on vihjaillut, että hän hajottaa nykyisen PLC:n, joka ei pysty toimimaan sen useitten Hamasia edustavien jäsenten ollessa Israelin vankilassa tai he asuvat Gazassa, eivätkä voi matkustaa PLC:n kokouksiin. Abbas suunnittelee jatkavansa toimikauttaan vuodella.
HAMAS on ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään Abbasin virkakauden jatkamista. Tämä on antanut Fatahille aiheen pyrkiä estämään Hamasin pelätty vallankaappausyritys Juudeassa ja Samariassa, minkä se toteutti Gazassa.
USA on osaltaan yrittänyt auttaa Fatahia kouluttamalla ja aseistamalla sen turvallisuus-joukkoja sekä Jordaniassa että Jerikossa. Ne ovat osoittaneet kyvykkyytensä kaupungeissa, kuten Nablus ja Jenin, joissa ne valvovat järjestystä päiväaikaan. IDF suostui äskettäin 150 PA:n turvallisuusmiehen sijoittamiseksi myös Hebroniin, koska se on perinteisesti Hamasin vahvimpia tukijoita. Nämä miehet lähtivät jokin aika sitten koulutettaviksi Jordaniaan, josta he palaavat asemapaikkaansa joulukuun loppupuolella.
IDF HARKITSEE omaa rooliaan siinä tapauksessa, että Hamas todella yrittäisi kaapata vallan. IDF:n sympatiat ovat ilman muuta Fatahin takana, mutta toisaalta se tulisi juuttumaan entistä tiiviimmin PA:n rinnalle, jos se menee Fatahin ja Hamasin väliin.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat pidättäneet joukoittain Hamasin kannattajia estääkseen aseellisen kaappausyrityksen, mutta Hamas voi aloittaa Fatahin ja PA:n johtajien teloitukset ja kaappaamiset levittääkseen sekasortoa Länsirannalle. (JP)
3. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner kertoi Israelin vierailunsa aikana, jonka hän ulotti myös palestiinalaisalueille, että Pariisissa tutkitaan mahdollisuuksia kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
KOUCHNER kävi tutustumassa tiulanteeseen Jeninissä, jossa hän kiitteli PA:n turvallisuus-joukkojen osuutta tilanteen rahoittamisessa ja järjestyksen valvonnassa.
Hän vastasi lontoolaisen arabilehden Asharg al-Awsat toimittajan kysymykseen Ranskan esitykseen joko kansainvälisten tarkkailijoitten tai joukkojen sijoittamisesta Juudeaan ja Samariaan: ”Tätä on ehdotettu jo aiemmin, ja me tutkimme tuota esitystä. Päätöstä asiasta ei ole tehty, mutta esitys sinänsä ei ole huono.”
ISRAELIN edustaja lisäsi, että esityksen ehtona on kahden ehdon täyttyminen: Sekä Israelin että palestiinalaisten tulee hyväksyä esitys; toiseksi sitä tulee edeltää kaiken kattava rauhansopimus osapuolten välillä.
PERIAATTEESSA Israel ei vastusta kansainvälisten joukkojen sijoittamista palestiinalais-alueille, kuten on jo tapahtunut Rafahin rajanylityspaikalla Egyptin ja Gazan välillä, sekä kansainvälisten tarkkailijoitten (TIPH) sijoittaminen Hebroniin, vaikka jälkimmäisten toimintaa pidetäänkin Israelissa enemmän hupijuttuna kuin tehokkaana tarkkailuosastona.
RANSKA ilmoittaa tukevansa täysin Palestiinan valtion perustamista, mitä myös USA:n varapresidenttiehdokkaat Joe Biden ja Sarah Palin ilmoittivat tukevansa äskeisessä TV-väittelytilaisuudessa.
ABBAS ilmoittaa matkustavansa lähipäivinä Damaskokseen, jossa hän tapaa Syyrian presidentti Bashar Assadin. Heidän asialistallaan lienevät Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat rauhankeskustelut sekä Fatahin ja Hamasin lähentymispyrkimykset.
Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) kertoi Reutersin toimittajalle, että Abbas ja Assad ovat keskustelleet salaisesti yhteisen politiikan sopimiseksi.
PA:N RAUHANNEUVOTTELIJA Ahmed Qurei totesi lauantaina, ettei PA tule hyväksymään mitään rauhansopimusta Israelin kanssa, ellei siihen sisälly Jerusalemin asema. Hän syytti Israelin neuvottelijoita ” tahallisesta viivyttelemisestä Jerusalemin kysymyksessä, voidakseen samaan aikaan jatkaa Jerusalemin ja varsinkin al-Aksan juutalaistamista.” Qurei vannoi, ”ettei PA salli Israelin vahingoittaa muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja Jerusalemissa”, ja katsoi, että Israel pyrkii tällä toteuttamaan ennakkotapausta, jota se tulisi jatkamaan lopullisten kysymysten keskustelujen yhteydessä.
QUREI puhui näitä palestiinalaisen Maan uutistoimiston toimittajalle keskusteltuaan Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajan sheikki Raed Salahin kanssa, joka antoi tunnustusta Qureian mielipiteille, koska hän kertoo niistä omissa puheissaan. (JP)
4. HALLITUS äänestänee tänään Ehud Olmertin, Tzipi Livnin, Roni Bar-Onin ja Ehud
Barakin esityksestä luovuttaa ns. Sergein tontin (Sergei courtyard) Venäjän alueesta (Russian Combound) Jerusalemin keskustassa. Asian nosti esille presidentti Vladimir Putin vieraillessaan Israelissa vuosia sitten Venäjän Ortodoksikirkon puolesta. Sen rakennuksissa on nykyisin hallituksen virastoja sekä Israelin luonnon suojelemisjärjestön tilat.
TÄRKEÄN maa-alueen luovuttamista Jerusalemin keskusta-alueella on herättänyt kovaa vastustusta ennakkotapauksena, sillä sekä kreikkalaisortodoksit että roomalaiskatoliset omistavat maa-alueita Jerusalemissa, joiden omistuksesta ja kiinteistöveroista käydään joskus kiihkeitäkin keskusteluja. Venäjä rakennutti aikoinaan Venäjän Compound alueelle venäläisten turistien majapaikkoja, ja alue nimettiin tsaari Aleksanteri II:n pojan Sergei Alexandrovitchin mukaan.
Monet katsovat, ettei toimenpidehallituksella ole valtuuksia tehdä päätöksiä maan luovuttamisesta ulkovaltion edustajalle. Olmert haluaa kuitenkin asian päätettäväksi ennen hänen Moskovan matkaansa, joka alkaa maanantaina. Hän pyrkinee tällä sovittelemaan tärkeämpiä keskustelun aiheitaan, joista Iranin ydinasesuunnitelmat sekä aseviennit Iraniin ja Syyriaan lienevät tärkeimpiä. Myös Venäjän laivaston liikkeet Välimerellä ja varsinkin sen pysyvät satamapaikat Syyrian satamissa Tartusissa ja Latakiassa lienevät Olmertin esityslistalla. Nyt luovutettavaksi esitetty alue on 10 % koko Russian Combound alueesta.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Syyria veti pois ehdokkuutensa IAEA:n hallituksen jäseneksi Afganistanin eduksi. (JP)
- Liikenneministeri Shaul Mofaz osallistui tänään hallituksen kokoukseen
lopettaen näin omaehtoisen lomansa hävittyään Kadiman puheenjohtajuuden
Livnille. Mofaz haluaa lisää rahaa ministeriönsä käyttöön. Livni kumoaa huhut,
joitten mukaan hän olisi tarjonnut Mofazille ulkoministeriötä. (JP)
- Neuvottelut Livnin ja hallituspuolue-ehdokkaitten välillä ovat edistynet kovin hitaasti. Labour-johtaja Ehud Barak vaatii täyttä samanarvoisuutta asioita päätettäessä ja täyttä osallisuutta rauhankeskusteluissa sekä PA:n että Syyrian kanssa. Lisäksi Barakilla on vaatimuksia ensi vuoden budjettiin, joita Livnin lienee vaikea hyväksyä. (JP)
- Israelissa pelätään, että USA:n asentama X-band tutka-asema Negevissä tulee paljastamaan kaikki Israelin salaisuudet, sillä se pystyy havaitsemaan kaiken, mikä liikkuu ilmassa. Toiset lohduttavat, että Israel on jo monien sota-
laivoissa sijaitsevien tutka-asemien tarkkailtavana. Eräs viranomainen epäilee,
että Bush on valmis antamaan Israelille mitä vain, ettei se hyökkäisi Iraniin.
- IDF:n pohjoisen lohkon komentajan Gadi Eisenkotin uhkaukset Hizbullahille,
että jos se hyökkää Israeliin, se tulee tuhoamaan ne Libanonin kylät, joista
Hizbullah hyökkää, sai Hizbullahn pääsihteerin Hassan Nasrallahin
nimittelemään Israelia pahvivaltioksi, jonka vastarintataistelijat pystyvät
tuhoamaan. Hän sanoi UAE:n sanomalehdelle, että sisäisten ongelmien
vuoksi Israel ei kykene aloittamaan uutta sotaa. (ynetnews)
- Venäjän strategiset pommittajat TU 160 Blackjack ja TU 95 MS Bear-H lentävät täydessä aselastissa Venäjän semi-arktisen alueen ylle 6.-12. lokakuuta välisenä aikana, jossa ne ampuvat kaikki risteilyohjuksensa. Harjoitus tapahtuu lähellä USA:n Alaskan aluetta. Venäjä vaatii 10 % napa-alueesta itselleen siellä olevien öljylöytöjen vuoksi.(Debkafile)
- Ruotsissa asuva musliminainen Rubina Sheikh löysi avaamansa mango-hedelmän sisältä kirjoituksen Allah ja toiselta puolelta Muhammed. Hän kutsui löytöään merkiksi selittämättä, mitä se tarkoitti. (ynetnews)