Friday, June 13, 2008

PERJANTAI 13.06.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat eilen arviolta 25 rakettia ja lähes 50 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Laaja alue Välimeren rannalta pitkälle etelään Gazan turva-aitaa seuraillen oli jatkuvan tulituksen kohteena. Ashkelonia kohti ammuttiin kolme Grad-rakettia, mutta ne eivät osuneet arkoihin kohteisiin, saaden kuitenkin yhden ihmisen shokkitilaan.
HAMAS lienee ollut useimpien kranaattien ja rakettien ampujana. Tarkkailijat otaksuvat, että Hamas halusi tällä osoittaa voimansa ennen mahdollista tulitaukosopimusta, joka tulee voimaan aikaisintaan ensi viikon puolivälin jälkeen.
SYYKSI tulitukseen Hamasin edustaja sanoo räjähdyksen Beit Lahiyan kaupungissa, joka tuhosi kokonaan Hamasin sotilaallisen siiven izza-din Qassam johtavan pommintekijän Mahmoud Hamoudan kaksikerroksisen asuintalon. Räjähdyksessä kuoli 7 ihmistä ja nelisenkymmentä haavoittui (tiedot ovat epätäsmällisiä). Hamas syyttää räjähdyksestä Israelia, vaikka se kieltää ehdottomasti osallisuutensa siihen. Todennäköisin syy oli ”työtapaturma” .
Hamasin sisäministeri Gazassa kertoo, että räjähdyksessä kuoli 4-vuotias Hamoudan serkku ja toinen murrosikäinen sukulainen, sekä sisäministeri Said Siyamin avustaja.
TURVALLISUUSLÄHTEET Israelissa otaksuvat, että tulituksen tarkoituksena oli tukea yrityksiä terrori-iskusta Native Ha´asharan kibbutsiin. Terroristi ajoivat räjähteillä lastatun puskutraktorin turva-aitaa kohti, mutta sotilaitten ampuessa sitä panssariohjuksin se pysähtyi ja siellä olleet miehet pakenivat paikalta. (JP, Haaretz)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustaja kenraali Amos Gilad välitti Israelin viimeisen vastauksen Egyptin sovitteluesitykseen tulitauoksi Hamasin kanssa. Hamas tutkii sitä ja antanee vastauksensa ensi viikon alussa. Tulitauko voi siten tulla voimaan ensi viikon puolivälissä, jos molemmat osapuolet hyväksyvät sopimusluonnoksen.
OLMERTIN hallitus näytti vihreää valoa sopimukselle, vaikka tiettävästi ministerien enemmistö vastusti sitä. Hallituksen päätöksenteko on oudolla tavalla halvaantunut. Lieneekö syynä pelko Olmertin vastatoimista vai mikä, etteivät he uskalla tuoda esille omia mielipiteitään hallituksen kokouksessa. He puhuvat vastustuksestaan joko ennen hallituksen istuntoa tai vasta sen jälkeen, mikä entisestään sekoittaa tilannetta. Hallituksen kahdestatoista äänestysoikeuden omaavista 11 vastusti tulitaukoa ennen istuntoa; kuusi heistä puolusti sopimusta, neljä pidättyi äänestämästä. Yksi pelkureista oli Shasin puheenjohtaja Eli Yishai, joka istunnon jälkeen sanoi tuntevansa olonsa rauhattomaksi.(Ynet)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on se loppuun kulunut kaakki, jota Labourin puheenjohtaja Ehud Barak yrittää saada liikkeelle. Mutta tuo liikarasittunut kaakki ei suostu millään antamaan Barakin vaatimaa Kadima-puolueen puheenjohtajavaalien päivämäärää, jonka Barak sanoo välttämättä tarvitsevansa. Piiskana Barak käyttää uhkauksia, että jos Olmert ei pian osoita elon merkkiä, Labour äänestää opposition mukana lakiesitystä Knessetin hajottamiseksi ja uusien vaalien pitämiseksi marraskuussa tänä vuonna.
BARAKIN vaatimuksena ja toiveena on, että Kadima äänestää Olmertin pois puheenjohtajan paikalta ja samalla pudottaa hänet pääministerin pallilta. Barak haluaa kiihkeästi itse päästä pääministeriksi, mutta tilapäisesti Tzipi Livnikin käy. Vaalit eivät ole Barakin toivelistalla, sillä Labourin kansansuosio ei ole korkea eivätkä gallupit osoita tilanteen paranemista. (JP)
4. HAMAS SYYTTÄÄ Israelia, että se epärealistisilla vaatimuksillaan estää tulitauon saamiseksi aikaan Gazan kaistalla. Palestiinalaislähteet kuitenkin kertovat, että todellisemmat syyt ovat keskinäiset kiistelyt ja valtataistelut sekä palestiinalaisryhmien välillä että arabimaitten kesken. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh haluaisi tulitauon nopeasti voidakseen aloittaa voimaperäisen instituutioiden ja laitosten rakentamisen ja vahvistamisen Gazassa. Hänen kanssaan ovat eri mieltä Mahmoud Zahar ja Said Siam Gazassa sekä Khaled Mashaal Damaskoksessa, jotka ajavat kovaa linjaa. Haniyeh haluaa, että Shalitin vapauttaminen liitetään osaksi tulitaukosopimusta, mitä nämä kolme vastustavat.
FATAHIN SISÄLLÄ käydään salaista mutta kiivasta valtataistelua. Fatahin nuori kaarti haluaa syrjäyttää Abbasin ja muut Arafatin mukana Tunisiasta tulleet johtajat. Mutta vallanjanoa esiintyy vanhan kaartinkin sisällä. Abbasin eroa vaaditaan yleisesti, ja hänen paikkaansa kärkkyvät Ahmed Qureia, Saeb Erekat ja Salaam Fayad. Nuoren kaartin vahvoina niminä esitetään Marwan Barghouti ja Mohammed Dahlan. Kukaan ei kuitenkaan ole osoittautunut karismaattiseksi johtajaksi, joka saisi kansan seuraamaan itseään.
5. KOLMANTENA tähän muslimien sisäiseen kahinointiin liittyy Egyptin Faraon Hosni Mubarakin pyrkimykset vahvistaa Egyptin asemaa johtavana arabi- ja muslimimaana. Tässä hän joutuu kilpailemaan sekä Turkin että Iranin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan. Mubarak haluaa kiihkeästi selvittää jonkin sekavan vyyhden, jollaiseksi sopisi Gazan tilanne, joka vahvistaisi hänen asemaansa muslimiveljien silmissä. Hosni Mubarakilla on toinen haave, hän haluaa poikansa Gamalin jatkavan Egyptin presidenttinä, mutta siihen hän tarvitsee USA:n tuen, missä Hamasin ja Israelin välinen tulitauko auttaisi sopivasti.
Turkin ja Iranin lisäksi Egyptin farao kilpailee Syyrian nuoren mutta nopeasti politiikan kiemurat oppivan salakavalan presidentti Bashar Assadin kanssa. Tämän vuoksi Mubarak jää pois Libyan järjestämästä kokouksesta, johon Assad osallistuu.
QATARIN vaikutus kyvykkäänä sovittelijana kasvoi Saudi Arabian kateellisten silmäilyjen alla huomattavasti sen pystyessä ratkaisemaan Libanonin sisäisen kriisin Dohassa, mikä nosti Hizbullahin Libanonin johtavaksi ryhmäksi ja vahvisti samalla Syyrian ja Iranin kuristavaa otetta Libanonin tulevaisuudesta. Saudit puolestaan ovat vihaisia Syyrialle siitä, että se alisti Libanonin uudelleen valtansa alle. (JP)
6. 68 % israelilaisista vastustaa tulitaukoa Hamasin kanssa, jos siihen ei sisälly
sopimusta Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Tämä sisältyy Heprealaisen yliopiston Truman instituutin torstaina julkistamaan gallupiin. 30 % vastanneista tukee tulitaukoa ilman Shalitia.
Tiedustelu tehtiin toukokuun 27. ja kesäkuun 7. päivien välisenä aikana.
Tiedustelusta selviää, että Israelissa suhtaudutaan entistä epäluuloisemmin tulitauon auttavan Hamasia ryhmittymään ja aseistautumaan ja varustautumaan uutta väkivalta-aaltoa varten. Gallup tehtiin yhdessä Ramallahissa sijaitsevan Palestiinan ohjelma- ja tarkkailu- ja tutkimuskeskuksen kanssa. Sen suorittaman tutkimuksen mukaan 78 % palestiinalaisista tukee tukitaukoa, jos siihen sisältyy lupaus Palestiinan valtiosta Juudean ja Samarian alueille. Jos tätä lupausta ei sisälly sopimukseen, tuki pienenee 20 %. Toinen vaatimus palestiinalaisilla on Rafahin terminaalin avaaminen liikenteelle Gazasta Egyptiin.
69 % israelilaisista ja 66 % palestiinalaisista uskoo, että Palestiinan valtion perustaminen seuraavan viiden vuoden aikana tuskin toteutuu.
GOLANIN YLÄNGÖN luovuttamista Syyrialle vastustaa 67 % israelilaisista. Maaliskuussa luovutusta vastusti 56 %. Vastustus on selvästi noussut sen jälkeen, kun kansalle ilmoitettiin 21. toukokuuta keskustelujen alkaneen Syyrian kanssa luovutuksesta. (JP)
7. KIBBUTSIJÄRJESTÖT valmistautuvat mahdollisuuteen, että IDF lopulta aloittaa suuroperaation Gazan kaistalla, mikä väistämättä aiheuttaisi Gazan terrorijärjestöjen armottoman raketti- ja kranaattitulituksen rajan läheisyydessä olevia israelilaisia kaupunkeja ja maatalousyhteisöjä vastaan. Järjestöt saivat juuri valmiiksi evakuointisuunnitelman sellaisessa tapauksessa. Lukuisia linja-autoja on valmistettu kuljettamaan kaikki halukkaat pois sotatoimialueelta. Raja-alueella sijaitsee 24 kibbutsia, joitten arviolta 5000 työntekijää siirrettäisiin turvaan.
Myös kaupungit kuten Ashkelon (120 000 asukasta), Sderot (20 000 asukasta) sekä pienempi Netivotin kaupunki ovat rakettien kantomatkan sisällä. Mitä niiden asukkaille tehdään siinä tilanteessa, on vaikeampi ongelma.
Kibbutseilla on kuitenkin toinen ja kiireisempi ongelma. Terroristit ovat alkaneet enenevässä määrin tulittaa kranaateillaan ja tarkkuuskivääreillään kibbutsien pelloilla peltotöissä olevia työntekijöitä. Useita on haavoittunut näissä tilanteissa. Tämä aiheuttaa töitten jatkamisen mahdottomaksi, eikä IDF pysty löytämään siihen mitään ratkaisua pienillä töytäisyillä terroristien tukiasemiin Gazan puolella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Ranskan presidentti Sarcozy kutsui Syyrian presidentin Assadin Pariisiin, koska tämä oli hänen mielestään suorittanut velvollisuutensa Libanonin asiassa. (Ynet)
- 75-vuotias juutalainen nainen Hanne Menashe pääsi 55 vuoden jälkeen toteuttamaan elinikäisen haaveensa päästä Israeliin Irakista. Hänen perheensä pakeni Irakista, mutta hänen naapurinsa kaappasi hänet, pakotti hänet kääntymään muslimiksi ja piti hänet vangittuna kotonaan kaikki nämä vuodet. Tämän miehen kuoltua nainen pääsi pakenemaan arabivaltion kautta Eurooppaan, jossa hän löysi Israelin suurlähetystön. Virkailijoitten oli aluksi vaikea uskoa hänen kertomustaan, mutta naisen kerrottua omaisistaan Israelista ja saatuaan vahvistuksen asialle nainen pääsi Israeliin lentävään koneeseen. Hanne Menashe oli 21-vupotias, kun hänet kaapattiin Irakissa.(Ynet)
- Oikeistolaiset puolueet suunnittelevat yhteistä liittoa ellei peräti yhdistymistä pystyäkseen paremmin taistelemaan Israelin maan säilyttämisen puolesta juutalaisten käsissä. Asian puuhamiehenä toimii Uri Ariel (NU/NRP). National Union puolueen alaosastot Moledet, Achi ja Tekumah ovat ainakin mukana NRP:n lisäksi. Toiveena on, että joskus jopa Likud liittyisi mukaan. (INN)
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi torstaina, että Ariel Sharonin vaipuminen vihanneksen tasolle on Allahin kosto siitä, että tämä antoi käskyn teloittaa Hamasin perustajan Ahmed Yassinin. (INN)

Thursday, June 12, 2008

TORSTAI 12.06.08
1. POLIITIKOT ovat liian pelokkaita pystyäkseen tekemään tärkeitä päätöksiä, syyttävät Gazan rajan pinnassa asuvat juutalaiset. Samaa julistaa myös Hamasin edustajat Gazassa, mutta he käyttävät toisia perusteita: Israelin mahtava armeija pelkää tulla Gazan kaistalle, koska siitä tulee IDF:n sotilaitten hautausmaa, jos se yrittää toteuttaa johtajiensa uhkaukset.
OLMERTIN hallituksen ministerit lisäävät öljyä laineille antaen jokaisen raketti- ja kranaatti-iskun jälkeen uhkauksia pikaisesta ratkaisusta jatkuvaan tuleen tarkoittaen tällä, että IDF on keksinyt keinot tulen lopettamiseksi. Kun tätä on jatkunut kuukaudesta toiseen, kukaan ei enää ota näitä uhkauksia todesta. Niistä lasketaan leikkiä, jopa hallituksen sisällä. (JP)
2. SUURI OPERAATIO Gazan kaistalle pantiin jäihin, kertoo JP:n pääuutinen etusivulla kissankokoisin kirjaimin. Olmertin hallituksen ns. turvallisuuskabinetti käsitteli eilen tuntikaudet eri mahdollisuuksia Gazan tilanteen ratkaisemiseksi, ja totesi lopuksi, ettei mitään ratkaisua ole näköpiirissä. Barak lähettää Amos Giladin Kairoon keskustelemaan Egyptin neuvottelemasta tulitaukosopimuksesta Hamasin kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jos se tulee voimaan, se tapahtuu Hamasin ehdoilla. Israelin vaatimuksia ei ole saatu ujutettua sopimustekstiin eikä Hamas tunne tarvetta kompromissiin. Sopimuksen arvellaan tulevan voimaan viikon lopulla.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaattis-turvallisuustoimiston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad matkustaa avustajineen Kairoon tänään, jossa he kertovat egyptiläisille Olmertin hallituksen päätöksestä. JP:n uutisen mukaan eräs diplomaattinen virkailija sanoo Israelin vaativan sopimukseen ainakin seuraavat kohdat: Rakettitulen ja terrori-iskujen lopettaminen Gazasta Israeliin; Hamasin aseiden salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan sekä Hamasin aseistautumisen lopettaminen; sopimuksen tulee koskea kaikkia terrorijärjestöjä Gazan kaistalla; IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseen tähtäävät toimet tulee aloittaa.
Virkailija selittää, että sopimuksen hiominen on vielä kesken. (JP)
3. TURVALLISUUSKABINETTI taipui pitkän keskustelun päätteeksi Ehud Barakin toivomaan tulitauon solmimiseen, joka tulisi voimaan vaiheittain.
Ensimmäisessä vaiheessa Hamas ja muut terrorijärjestöt lopettavat iskunsa Israeliin.
Toisessa vaiheessa useiden viikkojen kestäneen rauhallisen ajan jälkeen IDF poistaa Gazan kaistaa ympäröineen saartonsa ja aloittaa normaalit tavaratoimitukset Gazaan.
Kolmannessa vaiheessa, jos rauhallinen kausi jatkuu, Egypti ja Israel avaavat Rafahin terminaalin normaalille liikenteelle Gazasta Siinaille. Tämän kuitenkin oletetaan riippuvan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen edistymisestä. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman lupasi Amos Giladille aloittaa maratonkeskustelut hänen vapauttamisekseen välittömästi tulitauon tullessa voimaan.(JP)
4. JP:N tulitaukoa käsittelevän artikkelin kirjoitti peräti kolme vakiotoimittajaa: H keinon, Y Katz ja T Lazaroff, kuin painottaakseen asian tärkeyttä ja laajentaakseen vastuunkantajien piiriä. He keskustelevat artikkelissa myös kabinetin poliittisista taustoista.
Turvallisuuskabinetin päätökseen vaikuttivat sekä suhteet Egyptiin, joka on nähnyt paljon vaivaa sopimuksen eteen, että Barakin kokouksessa esittämät suositukset.
Vain muutama päivä sitten Barak halusi iskeä voimalla Gazaan. Artikkelin kirjoittajat katsovat, että Barakin mielenmuutokseen vaikuttivat ensiksi hänen epäuskonsa, että hyökkäys sinne onnistuisi. Hän uskoi tulevansa tästä syntipukiksi; mutta jos hyökkäys onnistuisi, Olmert ottaisi siitä kaiken kunnian. Lyhyesti: Sisäpoliittiset laskelmat olivat päätekijöitä Israelin puolustus-ministerin päätöksessä, joka koskee israelilaisten turvallisuutta.
Kabinetin nahkapäätös sai aikaan katkeria syytöksiä, että hallitus katsoi parhaaksi päättää olla päättämättä mitään, eikä ollenkaan huomioi asukkaita, jotka joutuvat päivästä päivään kestämään toistuvat terrori-iskut estäen normaali-ihmisen elämän kokonaan. (JP)
5. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Barak uhkasi puolueensa tukevan Knessetissä opposition esittämiä lakiesityksiä uusista vaaleista, ellei Olmert määrää Kadima-puolueensa puheenjohtajavaalit pidettäviksi lähi aikoina. Olmert suostui siihen, mutta jätti päättämättä vaalipäivän, mikä antaa hänelle mahdollisuudet kieroilla vaalien kustannuksella. Barak ilmoittikin, että Labour voi kuitenkin äänestää Knessetissä opposition mukana, koska Olmertin päätös ei ollut se, mitä häneltä odotettiin. Shas-puolue haluaa aikaistettuja vaaleja.
Tarkkailijat spekuloivat, voidaanko vaalit pitää marraskuussa 2008, koska sitä koskevan lakiesityksen tulee käydä läpi kolme Knessetin käsittelyä. Tässä tulee vastaan aikapula. Lakiesityksen tehnyt Silvan Shalom (Likud) sanoo Barakin luvanneen, että Labour tukee lakiesitystä. Barak on ensimmäisenä käsittelypäivänä 18.06. Pariisissa ja Shasin puheenjohtaja Eli Yishai Saksassa, mikä työntää Knessetin käsittelyn 25:een kesäkuuta.
6. YRITÄMME pysytellä rauhallisina, kertoo Aviv Atzili JP:n toimittajalle Tovah Lazaroffille pienen kotinsa patiolla. He ovat osoittaneet kolmelle lapselleen, iältään 3, 5 ja 7 vuotta, seinät, joitten viereen heidän tulee juosta heti, kun hälytyssireeni soi. Kranaatit ovat ongelma, hän huomauttaa, sillä sireeni ei huomioi niitä. He asuvat Nir Oz kibbutsissa, joka rajoittuu Gazan turva-aitaan. Aviv sanoo aiemmin päättäneensä, että he pysyvät paikoillaan kaikesta huolimatta, mutta ensimmäisen kuolinuhrin sattuessa he harkitsevat muuttoa. Nyt hän sanoo, että vaikka kibbutsin maalitehtaalla yksi työntekijä kuoli, hän kuitenkin haluaa jatkaa elämäänsä kibbutsissa. Hän muistelee aikaa, jolloin hän pystyi turvallisesti pyöräilemään turva-aidan viertä pitkin ja mennä koko perheen kanssa Gazan uimarannalle, mikä nyt on mahdotonta. Vain muutamaa tuntia aiemmin tätä haastattelua keskiviikkona myöhään iltapäivällä kranaatit iskivät Nirlat maalitehtaaseen haavoittaen kahta työntekijää ja sytyttäen tulipalon, joka saatiin sammumaan. Edellisessä hyökkäyksessä viime torstaina Amnon Rozenberg, 51, sai surmansa raketin sirpaleista.
Atzilin perheen äiti Liat, joka työskentelee yläkoulun hallinto-osastolla, sanoo halunneensa juosta välittömästi raketti-iskun jälkeen katsomaan, miten hänen lapsensa voivat ja antaakseen heillä jonkinlaista turvallisuuden tuntoa.
Atzilin perhe valittaa, että he tuntevat joutuneensa kokonaan unohdetuiksi, kukaan ei näytä välittävän heidän kohtalostaan. He olisivat muitten Gazan vaara-alueilla asuvien juutalaisasukkaitten tavoin hallituksen lopultakin tekevän ratkaisevan päätöksen tilanteen muuttamiseksi, ja tuntevat tulleensa petetyiksi taas kerran. (JP)
7. PALESTIINAN vastarintakomitea (PRC) sanoo lausunnossaan, että se sulkee Gilad Shalitia koskevan kansion lopullisesti, kuten myös tulitaukosopimusta koskevan, jos IDF hyökkää Gazan kaistalle. Tämä järjestö, joka koostuu useasta eri terrorijärjestön jäsenistä, on yksi niistä, jotka osallistuivat kommandohyökkäykseen kesäkuussa 2006, ja jonka yhteydessä haavoittunut ja vertavuotava Gilad Shalit raahattiin IDF:n tukikohdasta turva-aitaan ammutun aukon kautta Gazan puolelle ja vietiin tuntemattomaan paikkaan, luultavasti jonnekin maanalaiseen tilaan, jossa häntä pidetään kahlittuna. Shalitin kaapanneet ja häntä pantti-vankinaan pitävät terroristit eivät ole antaneet Kansainväliselle Punaiselle Ristille lupaa vierailla hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Tässä he noudattavat tavaksi tullutta terroristien tapaa, jota myös kaksi haavoittunutta IDF:n sotilasta vankeinaan pitämä Hizbullah seuraa, ettei vangeista anneta mitään tietoja edes omaisille.
HIZBULLA neuvottelee Saksan välityksellä näistä kahdesta IDF:n sotilaasta, Ehud Goldwasser ja Eldad Regev, joista ei tiedetä, ovatko he enää elossa. He myöskin haavoittuivat pahoin heidän vaununsa tuhouduttua pommiräjähdyksessä 2006.(JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- IDF tulee asentamaan Gazan rajan tuntumaan uudenmallisia varoitusjärjestelmiä, jotka pystyvät havaitsemaan myös lähestyvät kranaatit. Se perustuu tutkan ja hälytysjärjestelmän käyttöön. Sellaisia on asennettu IAF:n kenttien yhteyteen. Keskiviikon aikana terroristit ampuivat 30 kranaattia Negeviin Gazasta. Rafael joutui siirtämään suunnitellun Iron Dome (Tamir) ohjustentorjunta järjestelmänsä kokeilun havaitun teknisen vian johdosta. Uusi yritys tehdään tänään.(JP)
- Oikeuskansleri kertoo, että hän antaa poliisille kuudennen rikostutkimus-pyynnön. Tämä viimeinen koskee aikaa, jolloin Olmert toimi kauppa- teollisuus- ja työministerinä. Häntä syytetään siitä, että peruutti erään terveyskeskuksen velat, jonka omistaja oli lahjoittanut varoja Olmertille. (JP)
- Labour-puolue ilmoittaa, että Olmertin ilmoitus Kadiman puheenjohtaja-vaaleista tuli liian myöhään eikä vastaa Labourin vaatimusta. (INN)
- 44 % israelilaisista kannattaa sotilaallista iskua Gazan kaistalle; 33 % kannattaa tulitaukosopimusta. 50 % vastanneista ei halua, että Olmert johtaa suurta sotilasoperaatiota. 54 % sanoo, ettei Olmertilla ole valtuuksia alle-kirjoittaa mitään sopimuksia Hamasin kanssa. (INN)
- IDF:n sotilaat havaitsivat kahden terroristin asettavan pommia Gazan turva-aidan varteen. Syntyneessä tulitaistelussa toinen sai surmansa heti ja toinen saatiin tähtäimeen vähän ajan päästä. (INN)
- Egyptiläinen arkeologi Abd al-Rahman Reihan sanoo Siinain löytöjen todistavan, että juutalaiset varastivat kuusisakaraisen (Davidin) tähden muslimeilta. Hän sanoo, että tähtisymbolia käytettiin koristeina useissa rakennuksissa Faimad/varhaisristiretkeläisten aikana (969-1187). Hän väittää, että Menorah (kynttelikkö) oli Rooman keisari Tituksen keksintö. (INN)
- Libyan presidentti Gaddafi uskoo, että Israel voi murhata Barak Obaman kuten se murhasi John Kennedyn. (Haaretz)

Wednesday, June 11, 2008

KESKIVIIKKO 11.06.08
1. SUUROPERAATIO Gazan kaistalle päätettiin siirtää Olmertin, Barakin ja Livnin eilisistä keskusteluista tänään kokoontuvalle turvallisuuskabinetille päätettäväksi. Eiliseen keskusteluun otti osaa myös oikeusministeri Friedman, joka totesi hallituksen tavan käsitellä Gazan tilannetta muistuttavan tapaa, millä chabad-järjestö odottaa Messiaan tuloa, mikä tulisi ratkaisemaan kaiken.
Puolustusministeri Ehud Barak oli siistinyt puheistaan pois häiritsevän sotaiset viittaukset lausuen vain, että IDF toimii, kun aika on siihen kypsä, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Olmertin uskotaan haluavan siirtää päätöksen Gazasta turvallisuuskabinetille siksi, että mitä tahansa hän päättääkin, sen uskotaan liittyvän hänen skandaalinsa selvittelyyn.
Olmert selitti puheessaan ministereille, että Israelin tulee käyttää hyväkseen Bushin hallituksen erikoista suosiollisuutta Israelia kohtaan, ”koska kukaan ei tiedä, millainen USA:n seuraava hallitus tulee olemaan”. Tämän vuoksi hän haluaa kiirehtiä ”rauhankeskusteluja” sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa ja saamaan Gazan tilanteen rauhoittumaan.
Olmertin päämäärät ovat kunniallisia ja hyväksyttäviä, mutta tapa, millä hän sitä kiirehtii, kauhistuttaa sivusta asiaa tarkkailevaa. Olmertin päämääränä on saada sopimuksia ja allekirjoituksia mahdollisimman pian, mutta hän unohtaa niihin liittyvät vaaratekijät eikä välitä asiantuntijoitten varoituksista. Libanonin kakkossota oli kuvaava esimerkki siitä, mihin tällainen holtiton asioista päättäminen voi johtaa kansan turvallisuuden kustannuksella.
2. ”EI TULE OLEMAAN mitään rauhaa rakastavaa naapuria Israelin rinnalla”, kirjoittaa Uri Elitzur Ynetin artikkelissaan. Hän vakuuttaa, ettei tämä haavekuva, joka on luettu Bushin haaveilemaksi, ollut alkuperältään hänen, vaan sen syötti hänelle Ariel Sharon oman lapsena ja nuorukaisena saamansa vasemmistolaisen näyn innoittamana. Elitzur kehottaa israelilaisia jo vähitellen hyväksyvän tämän tosiasian, eikä jahtaamaan haaveita, jotka eivät ole todellisia. Hän kutsuu sitä Tel Avivin ilmakuplan utopiaksi (pipedream).
ELITZUR vakuuttaa, ettei tule olemaan mitään ystävällismielistä Palestiinan valtiota, vaan ”Kassamit tulevat lentämään Tel Avivin ympäristökaupunkeihin ja Katjusha-raketit laukaistaan kohti Ben Gurionin lentokenttää”. Hän muistuttaa, että yritimme jo 10 kertaa tarjota 1967 rajoja, eikä yksikään palestiinalaisjohtaja tule suostumaan vähempään tai edes niihin, eivätkä mitkään turva-aidat tai kansojen erottaminen toisistaan ratkaise mitään.
Elitzur muistuttaa, että joka kerran, kun Israel on tehnyt myönnytyksiä, ”väkivalta sitä kohtaan kiihtyy, eivätkä sitä tee ääriryhmät, vaan meidän rauhankumppanimme, Barghoutit ja Abbasit sitä harjoittavat”.
ELITZUR KEHOTTAA israelilaisia ja ennen muuta rauhaa ja elämää etsiviä hylkäämään pelkonsa, sillä arabit eivät hukuta meitä. Hän viittaa arabiväestön laskevaan syntyvyyteen ja suurempaan maastamuuttoon kuin juutalaisten, minkä johdosta juutalaisväestö tulee säilyttämään enemmistönsä Jordanjoen ja Välimeren välillä ainakin seuraavat 50 vuotta.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3554019,00.html
Elitzurin artikkeli on harvinaisen suorasukainen ja todellinen. Hän puhuu asiaa eikä vatvo sanoja keksiäkseen hienoja lauserakennelmia.
3. IDF:N JOUKOT tunkeutuivat keskiviikkoaamuna Gazan kaistalle lopettaakseen Kassam- ja kranaatti-iskut sieltä Israelin puolelle, jotka ovat selvästi kiihtyneet viime päivinä. Joukkojen tukena oli panssarivoimia.
PALESTIINALAISLÄHTEET ilmoittivat, että IDF:n panssaritykin tuhottua yhden asuintalon Qararan kylässä Khan Younisista itään, he kaivoivat talon raunioista 9-vuotiaan tytön jäännökset. Hänen kerrotaan jääneen taloon muitten poistuessa, eivätkä sotilaat olleet siitä tietoisia. IDF:n taholta kerrotaan, että sotilaat lähetettiin Gazan alueelle eliminoimaan rakettimiehistöjä Khan Younisin lähellä, josta terroristit ampuivat raketteja ja kranaatteja asutuksen keskeltä. IDF:n taholta kerrotaan, että isku kohdistui ryhmään palestiinalaisia terroristeja, että iskussa saatiin osumia. (Ynetnews)
4. SYYRIAN JA ISRAELIN väliset ”rauhankeskustelut” jatkuvat ensi viikolla Turkin välityksellä, vakuuttaa pääministeri Olmert. Hän vaikuttaa kovin toiveikkaalta keskustelujen suhteen, joita pidetään luonteeltaan ”epäsuorina”. Hallitusten edustajat ovat majoittuneet samaan hotelliin, mutta yhteisiä keskusteluja ei käydä, vaan viestit välitetään osapuolelta toiselle lähetin avulla.
SYYRIAN apulaisulkoministeri Faysal al-Mekdad totesi eilen, että Israelin tulee ensin luopua Golanista ja miehittämästään Libanonin alueesta. Suorat keskustelut hallitusten välillä aloitetaan vasta sen jälkeen, hän totesi. Hän sanoi toivovansa, että Israel reagoi positiivisesti rauhan vaatimuksiin, joihin kuuluvat Syyrian ja Libanonin alueista luopumisen lisäksi Palestiinan valtion perustaminen. Hän kieltäytyi vahvistamasta Olmertin ilmoitusta keskustelujen jatkumisesta ensi viikolla.
OLMERT kieltää luvanneensa luovuttaa Golanin ylängön Syyrialle ehtona epäsuorille keskusteluille, jotka alkoivat Olmertin lähettäminä salaisina viesteinä Assadille 2007, mutta toivoo voivansa pian jatkaa niitä suorina hallitusten välillä.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad ei näe mitään tarvetta katkaista maansa riippuvuutta Iranista eikä sulkea terrorijärjestöjen pääkonttoreita Damaskoksessa. (Ynetnews)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh odottaa Israelilta vastavuoroisesti hyvän tahdon elettä Gilad Shalitin lähettämän kirjeen vuoksi. Ahmed Yusuf kertoi, että Israel voisi osoittaa hyvän tahtonsa vapauttamalla palestiinalaisia naisia ja alaikäisiä vankiloistaan. Hän lisäsi, että Hamas välitti kaksi Shalitin kirjoittamaa kirjettä ja yhden hänen äänellään äänitetyn videonauhan, mutta Israel ei mitenkään vastannut näihin ”humanitäärisiin eleisiin”.
GILAD SHALITIN kirjeestä julkistettiin osia TV-kanava ykkösellä. Siinä mainitaan joitakin yksityiskohtia, joitten perusteella omaiset pystyivät vahvistamaan kirjeen aitouden. Kaapattu sotilas valittaa kirjeessään huonoa terveyttään ja hengenahdistusta. Hän kehottaa Israelia tekemään voitavansa hänen vapauttamisekseen ennen katastrofia, esim. vapauttamalla palestiinalaisia vankeja kuten Hamas vaatii. (INN)
6. YLI 30 rakettia ja kranaattia ammuttiin tiistain aikana Gazasta Israeliin. Pian keskipäivän jälkeen Hamasin terroristit ampuivat parikymmentä kranaattia Kfar Aza kibbutsin alueelle, mutta ne osuivat aukeille pelloille ilman vahinkoja.
IAF teki ilmaiskun pian kranaattitulen jälkeen havaittua palestiinalaista terroristiryhmää vastaan surmaten heistä kolme, minkä palestiinalaiset vahvistavat.
Terroristit ampuivat aiemmin tiistaipäivänä neljä Kassam-rakettia ja neljä kranaattia, jotka putosivat aukeille alueille Ashkelonin eteläosasta Eshkolin alueelle ilman vahinkoja.
IDF pidätti viime yön aikana 28 etsittyä tai epäiltyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta.
RAFAEL yhtiö aikoo kokeilla Iron Dome lyhyen matkan rakettien torjuntaan suunnittelemaansa järjestelmää tänään. yhtiöllä olisi mahdollisuus kokeilla sitä aitoa rakettia vastaan, mutta katsoo viisaammaksi käyttää valerakettia.
USA:n kouluttajat opettavat egyptiläisiä rajavartioita kehittelemänsä järjestelmän käyttöön salakuljettajien kaivamien tunnelien löytämiseksi Siinain ja Gazan rajalla. (JP, Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n pääministeri Salaam Fayad valittaa, että Israelin lupaamista pidättämistään kuljetustulleista ja veroista PA sai vain 54 miljoonaa, ja 20 miljoonaa puuttuu. Olmertin hallituksen talousministeri Roni BarOn kehotti virastoaan tutkimaan, mitä PA on velkaa israelilaisille yhtiöille sähkön, kaasun ja öljyn viennistä, ja kehotti virastoaan lyhentämään PA:n velat 70 miljoonaa sille maksettavista saatavista. (JP)
- Knesset äänestänee ensi viikolla Silvan Shalomin tekemästä lakialoitteesta Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Samansisältöinen lakiesitys tehtiin myös Meretzin aloitteesta. Vaikka esitys hyväksyttäisiinkin, hallituksen kaataminen kestää useita kuukausia. (JP)
- Israelissa ihmetellään, alkavatko ulkomaiset diplomaatit vierastaa Israelia. Englannin ulkoministeri David Milliband keskeytti yllättäen Israelin vierailunsa väittäen syyksi tärkeän parlamenttiäänestyksen. Hän ehti vierailla Ramallahissa, mutta ei tavannut Israelin johtoa. Myös Kanadan pääministeri Stephen Harper peruutti sovitun Israelin vierailunsa, mutta hän tunnusti rehellisesti, että syynä oli Olmertin hallituksen heikkous. (JP)
- Rafael-yhtiön kehittämä Tamir (Iron Dome) raketintorjunta järjestelmä, jota kokeillaan tänään, tarvitsee 15 sekuntia pystyäkseen torjumaan lähestyvän raketin. Gazasta ammutut raketit tarvitsevat vain 9 sekuntia ampumishetkestä kohteeseensa. Järjestelmä lienee valmis 2010. (Debkafile)
- Hamas uhoaa, että Israelin nykyinen Olmertin hallitus on liian heikko ja pelokas uskaltaakseen päättää sotilasoperaatiosta Gazan kaistalle. Se kehottaa israelilaisia valmistautumaan ruumiiden laskemiseen, jos se uskaltaa iskeä Gazan kaistalle. (Ynetnews)
- Egyptin päätettyä nostaa Israeliin toimittamansa kaasun hintaa, Israel etsii uusia tuontikohteita Azerbaijanista. Egypti toimittaa Israeliin kaasua 15 vuoden ajan 1,7 miljardia kuutiota vuodessa. Jos Azerbaijanin sopimus saadaan aikaan, sen arvo on 40 miljardia USD. (INN)
- Erään uutisen mukaan tuntematon arabiryhmä uhkaa ampua raketteja Galilean kukkuloilta Tel Aviviin, jos al-Aksa moskeijaa vahingoitetaan.

Tuesday, June 10, 2008

TIISTAI 10.06.08
1. ISRAEL PALAA. Yli 33 asteen lämpötilat Jerusalemissakin saivat aikaan lukuisia tulipaloja eri puolella maata. Roglin kylässä 15 km Jerusalemista länteen 200 ihmistä jouduttiin evakuoimaan voimakkaan pensaspalon uhatessa kylän asuintaloja. Yksi omakotitalo paloi kokonaan ja useita muita vaurioitui pahoin. Ihmisiä jouduttiin hoitamaan hengitettyään savun saastuttamaa ilmaa. Tuli tuhosi myös kanatarhoja ja viljapeltoja.
TOINEN suuri palopesäke syntyi Ashdodin sataman läheisyydessä. Siellä palo saatiin hallintaan lukuisten palomiesten ja lentokoneista levitetyn palonestojauheen ansiosta.
Meironin vuoren luonnonsuojelualueella paloi 300 dunamia (75 eekkeriä) puistoaluetta. Puisto lähellä Safedia Kinneretistä luoteeseen on suurin alallaan Israelissa.
Yli 20 palopesäkettä jouduttiin sammuttamaan eri puolilla Galileaa.
Tänään tiistaina ilma on selvästi viilentynyt, mutta tuuli on voimakas. (JP)
2. APULAISPÄÄMINISTERI, liikenneministeri Shaul Mofazin uhkaus Israelin hyökkäyksestä Iranin ydinlaitoksia vastaan, jos Iran ei suostu lopettamaan ydinohjelmaansa, on Israelin median maailmalta välittämien tietojen mukaan yksi syy siihen, että raakaöljyn hinta kipusi ensimmäisen kerran yli 139 USD tynnyriltä eli 11 dollaria kerta heitolla. Onko tämä sitten todellinen syy tai ei, on asia erikseen. Asialla voi olla Olmertia tukevat lehtimiehet, jotka haluavat tällä hankaloittaa Olmertin puheenjohtajakilpailijaa Mofazia.
ÖLJYN HINNAN nouseminen aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia myös Israelissa. Maanviljelijät valittavat, ettei maan viljelemisestä enää saa tarpeeksi tuottoa työntekijöitten elättämiseen. Tämä pakottaa heidät etsimään tuottoisampia viljalajeja tai luopumaan ammatistaan kokonaan. Tämä puolestaan nostaa edelleen viljatuotteiden hintoja, koska ne joudutaan tuottamaan ulkoa. Myös karjatalous ja siipikarjan hoito on vaikeuksissa eläinten ja lintujen ruuan hinnan noustessa.
SOPPAKEITTIÖT, varattomien ihmisten auttamiseksi perustetut ruokapankit, ovat nekin joutuneet nostamaan hintojaan. Haifan seudulla eräs soppakeittiö kertoi, että se möi varattomille lämpimän ruoka-annoksen viidellä NIS, nyt hintaa jouduttiin nostamaan kahdeksaan NIS, mikä sai monet perheet valittamaan, ettei heillä ole siihen varaa.
3. KADIMAN johtokomitean puheenjohtaja Tzahi Hanegby kertoo, että puolueen puheenjohtajavaalien ajankohdan määritteleminen on jäädytetty, koska hänen havaintojensa mukaan sille ei ole tarpeeksi kannatusta. Komitean oli tarkoitus kokoontua keskiviikkona keskustelemaan ja päättämään asiasta. Puheenjohtajavaaleja vaativat ulkoministeri Tzipi Livni ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak. Vaalien aikaistamista vastustavat JP:n uutisen mukaan kolme muuta puheenjohtajaehdokasta Shaul Mofaz, Avi Dichter ja Meir Sheetrit.
Hanegby kertoo, että puolue odottaa poliisin päätodistajan Morris Talanskyn ristikuulustelua heinäkuun 18. päivänä, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.
OLMERT EI tiettävästi ole vaatinut Talanskyn ristikuulustelun aikaistamista, sillä hänen asian-ajajansa kertovat tarvitsevansa enemmän aikaa tutustuakseen asiakirjapinoon ennen kuulustelua. Hanegby tapaa Olmertin tänään kertoakseen asiasta hänelle. Olmert tapaa myös Kadima-ministerit, jotka tukevat häntä. Tzipi Livni sanoo, että Hanegbyn arvio puheenjohtaja-vaalien aikaistamisen vastustajista on väärä, ja aikoo taistella puolueen sisällä niiden pitämisestä mahdollisimman pian. Shaul Mofaz sanoo, että hän ei halua parlamenttivaalien aikaistamista säännönmukaisesta 2010.
Labour-puolueen pääsihteeri Gabel uhkaa liittyä opposition kanssa Olmertin hallituksen kaatamiseksi, koska Olmert ei suostu eroamaan. (JP)
4. SENEGALIN pääkaupungissa Dakarissa pidetyissä puheenjohtaja Abbasin ja Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin sovintoneuvotteluissa ei JP:n uutisen mukaan edistytty. Senegalin presidentti Abdoulaye Wade vaati Israelia ja Hamasia sopimaan tulitauosta maanantaina yhdeksäs kesäkuuta ja vaati molempia osapuolia lopettamaan raketti-iskut ja hyökkäykset toisensa alueille. Wade toimii vuorollaan puheenjohtajana muhamettilaisten suurimmassa järjestössä the Organisation of Islamic Conference. Hänen edustajansa Amadou Sall ei osannut kertoa, oliko Wade tavannut molempien osapuolten, Fatahin ja Hamasin johtajat, mutta vakuutti, että Wade haluaa jatkaa välitysyrityksiään. Hän myös suunnittelee matkustavansa Israeliin tutustuakseen paikan päällä ongelmiin ja keskustellakseen sekä Israelin että PA:n johtajien kanssa. Hamasin edustaja Abu Zuhri kertoi, että lauantaina ja sunnuntaina pidetyissä keskusteluissa ei edistytty.
SENEGALIN asukkaista 90 % on muslimeja, mutta se viettää sekä katolisten että muslimien pyhinä pitämiä juhlapäiviä. (JP)
5. PA ESITTI maanantaina virallisen pyynnön USA:n hallitukselle, että se painostaisi Israelia pidättymään uhkaamastaan suuresta sotilasoperaatiosta Gazan kaistalle. PA:n lausunnossa epäillään, että Olmert suunnittelee operaation aloittamista saadakseen kansan huomion pois viimeisestä skandaalistaan. Siinä myös esitetään uhkaus, että sellainen operaatio voi keskeyttää ”rauhankeskustelut” Israelin ja PA:n välillä. Abbas oli viimeisen 48 tunnin ajan Kairossa ja Jeddassa osallistuen useisiin kokouksiin siellä. Hän vaati sekä Egyptin presidentti Hosni Mubarakia että saudien kuningasta Abdullahia vaikuttamaan Israeliin sotilasoperaation estämiseksi Gazaan, jonka Abbas pelkää vähentävän hänen ennestäänkin heikkoa kannatustaan palestiinalaisten keskuudessa.
Viimeisen gallupin mukaan Abbasia pidetään kuitenkin sopivampana rauhankumppanina Israelin kanssa kuin Hamasin pääministeri Haniyheiä. Hänen uskotaan myös saavan enemmän myönnytyksiä Israelilta kuin kilpailijansa. (JP)
6. HAMASIN kesäkuussa 2006 kaappaama IDF.n sotilas Gilad Shalit lähetti ilmeisesti omakätisesti kirjoittamansa kirjeen omaisilleen Carter-keskuksen kautta Ramallahissa maanantaina. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter tapasi Gazassa Ismail Haniyehin ja Damaskoksessa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin, jotka lupasivat Carterille huhtikuussa, että Shalit saa lähettää kirjeen omaisilleen. Carter kieltäytyi silloisen matkansa aikana tulemasta Israeliin, jonka johtavat viranomaiset kieltäytyivät tapaamasta häntä, mutta lausuivat Carterin tervetulleeksi Israeliin turistina.
SHALIT valittaa kirjeessään huonoa terveyttään ja pyytää Israelin johtoa tekemään kaikkensa hänen vapauttamisekseen. Hän haavoittui palestiinalaisten kommandoiskun aikana eikä tiedetä, miten hänen haavojaan hoidettiin, koska Hamas ei salli Punaisen Ristin vierailla hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Iskussa 2006 kuoli kaksi IDF:n sotilasta ja yksi haavoittui vakavasti. Shalitin kirjeen kaikkia detaljeita ei ole paljastettu, mutta Carter-keskus lupaa toimittaa omaisten kirjeen Shalitille.
Hamas vaatii, että Israel vapauttaa tuhat palestiinalaista vankia Shalitista. Egyptin presidentti Mubarak esittää, että Hamasin tulee laatia uusi realistinen lista vangeista, joita se haluaa vapautettaviksi. Mubarak haluaa panttivankidraaman loppuvan. (JP, INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN ja Syyrian väliset keskustelut jatkuvat tällä viikolla. Ne jatkuvat edelleen epäsuorina keskusteluina Turkin välityksellä. Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan hänen sisarenmiehensä tekemä vallankaappausyritys helmikuussa 2008 epäonnistui. Syylliset ovat pidätettyinä. (JP)
- USA:n presidentti Bushin vuosi sitten lupaamaa 25 %:n sotilasavun lisääminen Israelille on lopulta saanut kongressin hyväksymisen. Israel aikoo käyttää miljardi USD ohjuspuolustuksensa tehostamiseksi. (Haaretz)
- 18-vuotiaalta palestiinalaiselta löydettiin 6 putkipommia Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. Sotilaat kertovat, että näitä löydetään usein ja veitsiä ja muita aseita päivittäin. (JP)
- Sunnuntaina IDF ilmoitti poistaneensa 10 tarkastuspistettä Hebronin lähellä.
- Kuollutmeri vajoaa entistä nopeammin. Viranomaisten antamien tietojen mukaan veden pinta laski viimeisen kuukauden aikana 8 sm. Meri saa korvausvetensä pääasiassa Jordanjoesta, jonka vedestä 90 % otetaan yleiseen kulutukseen Kuolleenmeren kustannuksella. (INN)
- Dollarin ja Euron hinta on hitaasti nousemassa. Dollari maksaa nyt 3.3572 NIS, Euro maksaa 5.2312 NIS.
- Englannin 300 000 asukkaan juutalaisväestöstä arviolta 30 000 kuuluu haredi-väestöön, ja heidän määränsä kasvaa 4 % vuosittain. Tämä siitä huolimatta, että Englantia pidetään pahimpana juutalaisvihaajana, mitä akateemisten toistuvat vaatimukset Israelin yliopistojen boikotista tukevat. (INN)
- Juutalaisvastaiset ilkityöt ovat lisääntyneet Novgorodissa, jossa äskettäin synagoga sytytettiin tuleen. Myös hautausmaitten häpäisemiset ja hautakivien töhrimiset juutalaisvastaisin iskulausein ovat lisääntyneet. (INN)
- Islamic Jihad ampui tiistaiaamuna kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. (INN)
- Kanadan pääministeri peruutti Israelin matkansa, koska hän katsoi Olmertin rikostutkimusten halvauttaneen maan johdon. (INN)
- IDF poisti shavuotin ajaksi julistetun saarron Juudeasta ja Samariasta.
- USA ja EU vaativat kovempia sanktioita Irania vastaan. Iran puolestaan uhkaa tuskallisilla iskuilla, jos Israel toteuttaa uhkauksensa iskeä Iraniin. (INN)
- 61 % israelilaisista vaatii Olmertin eroa. 66 % vaatii kansanäänestystä Golanin luovuttamisesta. 40 % haluaa uusia vaaleja, 20 % uutta hallitusta ilman vaaleja. Netanyahu on suosituin johtaja (27%), Livni (17%), Barak (8 %), Mofaz (6 %), Olmert (5%), Dichter (3 %). (Ynetnews)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3553423,00.html
- Lämpötilat Jrsm: ti: 18/35; ke: 18/26; to: 19/26; pe: 20/29 C-astetta

Monday, June 09, 2008

SUNNUNTAI 08.06.08
1. ISKEÄKÖ VAI EI, kas siinä pulma. Israelin johto on selvästi päättänyt hyväksyä Hamasin kanssa Egyptin välityksellä neuvotellun tulitaukosopimuksen. Hallituksen ongelmana vain on, miten säilyttää – tai pyrkiä säilyttämään – kasvonsa, ettei suostuminen sopimukseen näyttäisi antautumiselta tai heikkouden osoitukselta. Siispä isketään kerran tai ehkä pari, jos tuntuu paremmalta, vain pieni sipaisu turva-aidan Gazan puolelle, mutta varoen, ettei aiheuttaisi tuntua Hamasin johdossa, että IDF on tosissaan, leikillä vain.
ON JOTENKIN surkuhupaisaa seurata tätä isojen aikamiesten leikkiä tulella, mutta traagista tässä on se, että siinä leikitään israelilaisten siviilien hengellä. Joka päivä terroristit ampuvat raketteja ja enenevässä määrin viime aikoina kranaatteja Sderotia ja Gazan rajan pinnassa olevia maatalousyhteisöjä kohti. Työntekijöitten haavoittumiset ja jopa kuolema ovat lisääntyneet päivä päivältä. Terroristien raketit ja kranaatit ovat myös selvästi tarkempia kuin aiemmin. Ja miten Olmertin hallitus tähän reagoi: Puolustusministeri Barak ensin ja sitten Olmert itse uhkaavat naama kireänä, että ”päivä lähenee, jolloin isketään lujaa”. Näitä uhkailija on jatkettu viikosta viikkoon ja kuukaudesta kuukauteen, eikä koskaan näytä olevan sopiva aika iskeä isän kädestä, eikä kukaan otakaan niitä enää todesta.
OLMERT lupaa, että hallitus tekee päätöksen operaatiosta tiistaina, toinen uutinen kertoo heti perään, että hallitus käsittelee asiaa keskiviikkona. Kolmas uutinen kertoo, että ulkoministeri Rice tulee lauantaina Israeliin, siispä silloin ei ole sopiva aika tehdä mitään epätavallista.
Näin tämä piirileikki jatkuu, ja terroristien vahvuus, rohkeus, itsetunto ja röyhkeys kasvavat.
2. ULKOMONISTERI Godoleezza Rice ehdotti ennen tuloaan opettamaan piirileikkiä leikkiville aikuisten tapoja. Hän ehdottaa, että koska kahdenkeskisistä keskusteluista kerran ei tule mitään, hoidetaan asia kolmistaan, eli kolmikantaneuvotteluina.
Se oli ulkoministeri Rice, joka muutama vuosi sitten suurin piirtein pakotti Israelin hyväksymään Ricen laatiman esityksen Egyptin ja Gazan väliseksi rajasopimukseksi, jonka mukaan PA:n ”presidenttikaarti” Force 17 hoitaa Rafahin rajaterminaalissa rajamuodollisuudet EU:n tarkkailijoitten seuratessa sivusta mutta ilman valtaa. Tarkoitus oli, että rajan yli tulevia valvotaan kameroitten välityksellä, joista kuva menee automaattisesti Israelin kuvaruutuihin Kerem Shalomin raja-asemalla Israelin, Egyptin ja Gazan alueitten leikkauspisteessä. Jos Israelin tarkkailijat huomaisivat jotain erikoista, heillä olisi valta vaatia rajan yli menevä tavara tai henkilö erikoistutkimukseen. Käytännössä tämä ei toiminut ollenkaan.
IDF kuitenkin veti joukkonsa pois Gazan ja Egyptin väliseltä ns. Philadelphia-käytävältä, koska sopimuksen mukaan Egypti lupautui lopettamaan salakuljetuksen Siinailta Gazaan. Sekään ei toiminut. Kymmeniä salakuljetustunneleita toimii kaiken aikaa, joitten kautta salakuljetetaan Siinailta Gazaan raketteja, ohjuksia, räjähteitä, rahaa, terroristeja, ulkomailla koulutusta saaneita terrorijärjestöjen jäseniä ja ilotyttöjä.
Nyt ulkoministeri Rice haluaa pakottaa Israelin ja PA:n ”rauhanneuvottelijat” allekirjoittamaan hänen esityksensä mukaisen ”rauhansopimuksen”. Onneksi sekä Israelin että PA:n neuvottelijat vastustavat Ricen esitystä, mutta katsotaan miten käy, kun Rice tulee paikalle.
3. ISRAELIN JA PA:N ”rauhanneuvottelijat” ovat sopineet, että keskusteluissa käsiteltävät asiat kirjoitetaan paperille, vaikka niistä ei olisi lopullisesti päästykään yhteisymmärrykseen. Tämän silmänkääntötempun suuri idea on siinä, että koska Israelin hallituksen kaatuminen on vain ajankysymys, uudet parlamenttivaalit uhkaavat ja mikä pahinta, mielipidetiedustelujen mukaan päähallituspuolue Kadima tulee kärsimään murskatappion, ja voittajaksi nousee oppositiopuolue Likud ja pääministeriksi sen puheenjohtaja Binyamin Netanyahu, joka on toistuvasti vakuuttanut, etteivät Olmertin hallituksen neuvottelemat rauhansopimusehdot sido hänen hallitustaan, Olmertin hallituksen neuvottelijat uskovat, että palestiinalaiset tulevat tulevissa neuvotteluissa, joita ehkä Netanyahu käy, toistuvasti vetoamaan näihin papereihin. Täten Netanyahun kädet olisivat sidotut, haluaisi hän sitä tai ei. Netanyahu pakotettaisiin näin toteuttamaan Sharonin aloittamaa ja Olmertin jatkamaa vasemmiston vaarallista myönnytyspolitiikkaa. (JP)
4. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia paljasti äskettäin jotain siitä, mistä on keskusteltu ja mihin Israelin rauhanneuvottelijat ulkoministeri Tzipi Livnin johdolla ovat suuntautumassa. Ja nämä näkymät ovat sydäntä riipaisevia.
Ei riitä, että sovittaisiin Juudean ja Samarian alueitten jakamisesta, vaan Livni on tarjoamassa ”korvaukseksi” PA:n vaatimasta ”sadasta prosentista” alueita, jotka kuuluvat varsinaiseen Israelin valtioon ns. ”vihreän linjan” länsipuolella.
Eräs tällainen alue olisi maayhteys Hebronista Gazaan kaistalle, joka olisi PA:n omistuksessa. Israelin valtio jaettaisiin täten kahteen osaan.
Toiseksi Livni on tarjoamassa Jordanjoenlaaksoa, jota Israelin turvallisuusvirkailijat ovat aina vaatineet Israelin valvontaan.
Kolmanneksi Livni tarjoaa Kuolleenmeren aluetta.
Neljäs vaatimus palestiinalaisilla koskee Latrunin aluetta, korkea kukkula Jerusalemin ja Tel Avivin päätien eteläpuolelle. Israel menetti tämän kukkulan Jordanian arabilegioonalle 1948 eikä pystynyt sitä valloittamaan suurista uhreista huolimatta. Se valvoo tehokkaasti liikennettä rannikolta pääkaupunkiin. Maallikosta tuntuu sairaalta jo pelkkä ajatus, että Israel koskaan luovuttaisi Latrunia tulevalle Palestiinan valtiolle, joka voi muotoutua terrorivaltioksi Gazan esimerkin mukaan muutamassa päivässä.
Viidenneksi Livni tarjoaa Itä Jerusalemia ja myös Temppelivuorta PA:n täyteen hallintaan, vaikka siitä uutinen ei kerrokaan. Temppelivuori on aina ollut PA:n vaatimuslistalla.
HALUAISIN siunata Morris Talanskya, jonka todistus toi Olmertin hallituksen kaatumisen lähi aikoina reaaliseksi mahdollisuudeksi, mutta vain mahdollisuudeksi. Olmert tunnetaan liukkaaksi peluriksi, joka psykologia opiskelleena osaa käyttää hyväkseen ihmisten heikkouksia ja käyttää niitä häikäilemättä, kuten tarkkailijat ovat todenneet.
LIVNI vakuuttaa kaiken aikaa, että keskusteluja ja neuvotteluja PA:n kanssa käydään joka tapauksessa, kaatukoon Olmertin hallitus tai ei. (JP)
5. OLMERT vakuutti Washingtonista palattuaan, että tilanne Gazan rajalla on kestämätön, ja että jotakin tullaan tekemään pian. Samaa vakuuttaa puolustusministeri Barak, joka kehotti armeijaa tiukentamaan valvontaansa Gazan rajalla maanantai-iltaan saakka, jolloin shavuot-juhla päättyy. Mitään sen tarkempaa ei kumpikaan osannut kertoa.
TERRORISTIT ampuivat viikonvaihteen aikana useita raketteja Gazasta Israeliin saaden useita ihmisiä shokkitilaan ja tuhoten omaisuutta.
Perjantaiaamuna IDF:n sotilas haavoittui keskinkertaisesti sala-ampujan luodeista Gazan kaistan pohjoisosassa. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun IAF ampui ohjuksia Hamasin tukikohtaan Gazan pohjoisosassa torstaiyönä. Palestiinalaisten mukaan yksi ihminen kuoli ja 15 muuta haavoittui IAF:n ohjuksesta. IAF:n edustaja kertoi, että siitä tukikohdasta ammuttiin kranaatit, jotka surmasivat Rozenbergin torstaina ja haavoittivat neljää muuta. (JP)
6. LIIKENNEMINISTERI ja Kadiman puheenjohtajaehdokas Shaul Mofaz kävi sohaisemassa muurahaispesää todetessaan viikonlopun aikana, että Israel tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, jos muita ei tule mukaan. Hänen lausuntonsa perustuu Israelissa yleiseen toteamukseen, ettei Israel tule sallimaan ydinasein varustettua Irania. Nyt kuitenkin sekä Israelin pääministeri kanslia että YK:n virkailijat ovat sanoutuneet irti Mofazin lausunnosta todeten, että se edustaa vain Mofazin omaa kantaa.
Mofaz julkisti lausuntonsa Yediot Aharonot lehdessä perjantaina: ”Jos Iran jatkaa suunnitelmiaan kehittää ydinaseita, me tulemme hyökkäämään. Iranille annettu tilaisuuden ikkuna on sulkeutunut. Sanktiot eivät ole tehokkaita. Täten meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin iskeä Iraniin saadaksemme sen lopettamaan ydinohjelmansa.” Mofaz on kuukausien ajan toiminut avainhenkilönä tässä asiassa USA:n ja Israelin välillä. Olmertin edustaja Mark Regev selitti, että kaikki mahdollisuudet ovat vielä olemassa, myös neuvotteluratkaisu. Olmert ja Bush keskustelivat Iranin ongelmasta Washingtonissa, mutta keskustelujen sisällöstä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Olmert totesi, että suuri osa kysymyksistä poistui, mutta aivan ilmeisesti joukko jäi vielä vastaamatta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kuuma kesä saa myös myrkkykäärmeet etsimään suojaa polttavaa aurinkoa vastaan. Shavei Zion kibbutsissa 47-vuotias työntekijä Gil Borochevsky kuuli outoa ääntä kyyhkystarhasta ja meni tarkistamaan, mistä oli kysymys. Myrkyllinen kyykäärme (viper) oli noussut katonrajaan ja iski häntä sieltä niskaan. Mies sai ensi avun Magen David Adom lääkäriltä ja siirrettiin sieltä sairaalaan Galilean länsiosassa, jossa hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta.
- 18-vuotias palestiinalainen nuorukainen yritti päästä putkipommin kanssa läpi IDF:n sotilaitten tarkastuksen Hawaran tarkastuspisteessä Lähellä Nablusia. Tämän kohteen kautta pyritään jatkuvasti saamaan pommeja Israeliin.
- Tämän päivän raportti on myöhässä siksi, että jouduin auttamaan Michal-tyttäreni muuttoa toiseen asuntoon Haifassa. Olgelmia myös internetin kanssa.
- Koska nyt on shavuot-aatto ja huomenna on juutalainen pyhäpäivä, lehtiä ei ilmesty. Shavuot oli perinteisesti viljankorjuuseen liittyvä juhla, mutta sen varsinainen aihe on Lain antamisen muistojuhla. Kabbalistit valvovat koko shavuot-yön lukien ja tutkien pyhiä kirjoituksia. Myös maitoa ja hunajaa sisältävien ruokien nauttiminen kuuluivat muinaisiin tapoihin muistoksi maasta, joka vuotaa maitoa ja hunajaa.