Friday, April 11, 2008

PERJANTAI 11.04.08
1. ”LUPAAN TEILLE, että vastaus Hamasille tulee olemaan sellainen, ettei se enää pysty jatkamaan hyökkäyksiään Israelin siviilejä vastaan”, uhkaili pääministeri Ehud Olmert Kadima-puolueen aktivistien pääsiäistä edeltävässä maljannostotilaisuudessa. Hän lisäsi, ettei hän halua puhua siitä enempää, mutta totesi sanojensa vaativan Israelia toimimaan ja lupasi, että ne tullaan toteuttamaan kunnolla. Olmertin puhe oli vastauksena keskiviikkona tapahtuneeseen terroristi-iskuun Nahal Oz terminaalia vastaan, jossa terroristit kylmästi murhasivat kaksi siviilityöntekijää. Kummallakaan työntekijällä ei ollut asetta eikä suojaliivejä.
ISRAELIN JOHTO syyttää terrori-iskusta Hamasia, vaikka sen pyssymiehiä ei ollut mukana iskussa. Israelissa katsotaan, ettei Gazassa tapahdu mitään ilman Hamasin suostumista, koska se valvoo siellä kaikkea. Sekä Israelin että PA:n johto sanoo, että Hamas takavarikoi puolet kaikista öljytoimituksista Gazan kaistalle käyttäen sitä omiin tarkoituksiinsa. Sen sijaan al-Aksan osallistuminen terrorihyökkäykseen varmistuu. Tämä asettaa Mahmoud Abbasin aseman entistäkin oudompaan valoon, koska al-Aksa on Fatahin alaosasto, joka toimii Juudeassa ja Samariassa yhteisymmärryksessä sen kanssa. Al-Aksan pyssymiehiä toimii PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukoissa palvellen niitä päivisin ja liittyen al-Aksan pyssymiehiin iltaisin.
NAHAL OZ:n terminaalin turvallisuudesta ei huolehtinut kukaan. IDF syyttää öljytoimituksista vastaavaa yritystä, ettei se kustannussyistä asettanut aseellisia vartijoita terminaalialueelle. Yhtiö puolestaan väittää, että turvallisuusvastuu Israelin rajoilla kuuluu armeijalle ja turvallisuus-joukoille. Olkoon syyllinen kumpi tahansa, kaksi uskollista siviilityöntekijää murhattiin heidän työskennellessään öljytoimitusten toimittamiseksi Gazaan, jonka väitetään kärsivän pulaa polttoaineista ja muista välttämättömyystarvikkeista. (JP)
2. OLMERT PALJASTI maljannostotilaisuudessa eilen, että vaikka hänen hallituksellaan on kaikki mahdollisuudet saavuttaa rauhansopimus PA:n kanssa kuluvan vuoden aikana, sen toteuttaminen ei onnistu lähiaikoina. Olmert kertoi, että hallitus tulee vaatimaan, että PA toteuttaa kaikki sille ”tiekartassa rauhaan” asetetut vaatimukset, joihin kuuluu ennen kaikkea terrorismin lopettaminen, ehtona rauhansopimuksen toteuttamiselle.
JP:N ASIAA KOSKEVAN artikkelin kirjoittaja Gil Hoffman viittaa Ynetin eiliseen artikkeliin, jonka mukaan ulkoministeri Tzipi Livnin ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia harkitsevat ehdotusta Jerusalemin ja pakolaisten asemaa koskevien lopullisen tilanteen sopimuskohtien toteuttamisen siirtämistä viidellä vuodella eteenpäin. Ynetin artikkelin mukaan tämä sopimus olisi tilapäinen viiden vuoden ajaksi, jonka kuluessa PA saisi jonkinasteista itsemääräämisoikeutta pääkaupungissa sekä järjestämään tiettyjä palveluksia kaupungin arabiasukkaille.
Sekä Olmertin että Livnin edustajat kieltäytyivät kommentoimasta Ynetin uutista. (JP)
3. BAR ILAN YLIOPISTON suorittaman mielipidetiedustelun mukaan, jonka se suoritti ennen tiistaina pidettävää symposiumia Jerusalemin tulevaisuudesta, 59 % tiedusteluun osallistuneista uskoo, että Jerusalemin asiasta neuvotellaan vastoin Olmertin päinvastaisia väitteitä. Tiedustelun mukaan 71 % israelilaisista vastustaa Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren valvonnan antamista PA:lle, vaikka se olisi edellytyksenä täydelliselle rauhalle.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai osallistuu symposiumiin pyrkien selittämään, miksi Shas roikkuu edelleen Olmertin hallituksessa, mikä takaa sille mahdollisuuden jatkaa neuvottelujaan PA:n kanssa Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian jakamisesta. Virallisesti Shasin johto ilmoittaa, että se eroaa hallituksesta heti, kun Jerusalemin asia on neuvottelupöydällä.
TILAISUUTEN osallistunut Eläkeläispuolueen jäsen Elhanan Glazer kielsi huhut, että hän ja kaksi muuta puolueen kapinallista kansanedustajaa ovat menossa Arkadi Gaydamakin Sosiaaliseen Oikeuspuolueeseen. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik ylisti Olmertia, kuten myös tilaisuuteen kutsuttu lasten kuoro Petah Tikvasta, jonka yksi musiikkikappale oli hassidi-laulu, jonka kertosäkeissä toistuu sanat Moshiah, Moshiah, Moshiah (Messias). (JP)
4. HAMASIN SOTILAALLINEN VAHVUUS on Tiedustelun ja Terrorismin Tiedotuskeskuksen
laatiman raportin aiheena. JP:n toimittaja Yaakov Katz tarkastelee raporttia artikkelissaan, josta esittelen otteita. Raportti esittää, että Gazan kaistalta poistumisen jälkeen kesäkuussa 2005, Hamas on rakentanut merkittävän sotilasyksikön, jossa on 20 000 miestä. Niitä on koulutettu sekä Iranissa että Libanonissa. Raportissa esitellään Hamasin sotilasvoiman eri prikaatien komentajat sekä aseet, joita ne ovat saaneet hankittua. Hamasin sotilaallinen voima rakentuu sen ”sotilaallisen siiven” Izzadim Kassam Prikaatien ympärille, joka on vastannut terrori-iskuista Israelia vastaan.
RAPORTISSA todetaan, että jos IDF tekee laajan hyökkäyksen Gazan kaistalle, Hamasin joukot välttävät suoraa taistelua niitä vastaan, vaan sen sijaan pyrkivät ohjaamaan yhteenotot tiheästi asutuille alueille. Tässä se pyrkii noudattamaan Hizbullahin saamia opetuksia Libanonin kakkossodan aikana. Toinen opetus on havainto vahvan sotilaallisen voiman tarpeellisuudesta, joka pystyy vastustamaan ja säilymään hengissä ylivoimaista vihollista vastaan.
10 000 MIEHEN Kassam-prikaatien johtaja on Ahmed Ja´abri, joka otti komentajan vastuun Muhammad Daeifin haavoituttua vaikeasti heinäkuussa 2006 teloitusyrityksessä häntä vastaan.
HAMASIN TOIMENPIDEJOUKKOIHIN kuuluu 10 000 miestä, sekä lisäksi Islamic Jihadilla ja PFLP:llä on 3 000 – 4 000 miestä, jotka luultavasti liittyisivät taisteluihin Israelia vastaan.
HAMASIN POHJOISTA prikaatia johtaa Ahmed Ghandour; Gazan kahta prikaatia johtaa Ja´abri, Gazan keskiosan prikaatia johtaa Ayman Nawtal, joka on tiettävästi pidätettynä Egyptissä; kaksi prikaatia toimii Gazan eteläosassa, jossa Khan Younisin prikaatia johtaa Muhammad Sinwar ja Rafahin prikaatia Ra´ed al-Atar. Hamas saa aseensa kolmesta lähteestä: Iranilta, Syyrialta sekä asekauppiailta itsensä valmistamien aseitten lisäksi.
HAMASIN rakettivarastoon kuuluu useita satoja omavalmisteisia 90 – 115 mm Kassam-raketteja, joiden kantomatka on 13 km:iin saakka. Se on valmistanut useita pitkänmatkan raketteja 19 km:n kantosäteellä. Lisäksi sillä on tusinoittain Grad-tyyppisiä 122 mm:n raketteja 20.4 km:n kantosäteellä. Niitä salakuljetettiin Gazaan tai saatiin kesäkuussa 2007 vallatuista Fatahin varastoista. Hamasilla on myös tuntematon määrä pitkänmatkan kranaatteja.
RAPORTISSA VAROITETAAN, että hiljaiselo taistelurintamalla sallii Hamasin täydentää IDF:n Hot Winter operaatiossa menettämiään aseita ja rakentaa uudelleen asemiaan. Hamasin armeijan rakentaminen lopulliseen kuntoon vienee useita vuosia. (JP)
5. KAKSI RAMAT GANIN ravintolassa laittomasti työskentelevää arabia Aham Rial ja Anas Salum suunnittelivat myrkyttävänsä suuren joukon ravintolan asiakkaita sotkemalla ruoka-annoksiin valkoista ja mautonta ainetta, jota he saivat ohjaajaltaan Nablusissa. Turvallisuusjoukot pidättivät heidät, molemmat 21-vuotiaita, 19. maaliskuuta muutamaa päivää ennen kuin he ehtivät toteuttaa suunnitelmansa. Miehet kuuluvat al-Aksan Marttyyreihin Nablusissa, mutta operaation rahoitti Hamas. Myrkyllinen aine olisi nautittuna vaikuttanut uhreissaan neljän tunnin kuluttua. Miehiä oli pyydetty murhasuunnitelman lisäksi auttamaan itsemurhapommittajan kuljettamiseksi Israeliin. Ramat Ganin ravintolan omistaja kertoi poliisille tienneensä, ettei arabeilla ollut työlupaa ja että he olivat laittomasti Israelissa. Häntä odottaa syyte. Israelissa työskentelee kymmeniä tuhansia palestiinalaisia laittomasti ilman työlupaa. Poliisi pidättää heitä toistuvasti ja lähettää heidät takaisin koteihinsa.
VUONNA 2003 Jerusalemin Hamasin kanssa yhteyksissä olevat arabit tuomittiin 5-10 vuoden vankeusrangaistuksiin heidän suunnitelmansa vuoksi myrkyttää Cafe Rimonin ravintolan asiakkaat. He kertoivat suunnitelleensa käyttää hajutonta ja mautonta myrkkyä, joka vaikuttaa 15 tunnin sisällä aiheuttaen sydänkohtauksen tapaisia oireita. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo pyytää hallitukselta, että se sallisi lisää palestiinalaisia Juudeasta ja Samariasta töihin Israelissa. Tämä on yksi niistä myönnytyksistä ja hyvän tahdon eleistä, joita Barak esitteli ulkoministeri Ricelle 35 kohdan listassaan. Barak aikoo pyytää hallitukselta, että se antaisi luvan päästää palestiinalaisia rakennustöihin 14 000 – 20 000. Tämä nostaisi Israelin puolella työskentelevien palestiinalaisten luvun lähelle 25 000. Puolustusviranomaiset viittaavat Nahal Ozin terrori-iskuun selittäen, että se tapahtui Gazan alueelta, ja että Juudea ja Samaria ovat asia erikseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IAF:N KONEET tekivät kaksi ohjusiskua Khan Younisin alueelle Gazan kaistalla aikaisin perjantaiaamuna terroristeja vastaan. Iskuissa kuoli kaksi terroristia ja 7 muuta haavoittui palestiinalaislähteen mukaan. Palestiinalaiset kertoivat lisäksi, että IDF:n panssarit olivat tunkeutuneet Gazan kaistalle ja vaihtaneet laukauksia terroristien kanssa. (Haaretz)
- OLMERT kehotti tavatessaan armeijan komentajia ajattelemaan mielessään niiden palestiinalaisten tunteita, jotka joutuvat riisuutumaan tutkimuksia varten ja myös niitä, jotka odottelevat tiesuluilla. Olmert huolehtii heidän tunteistaan aikana, jolloin israelilaiset surevat useita palestiinalaisten murhaamia omaisiaan. Haaretzin mielipidetiedustelun mukaan Olmertin kannatus on hieman noussut, Barakin vastaavasti hieman laskenut helmikuusta. (Haaretz)
- MAKKABI TEL AVIV koripallijoukkue raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon Euroopassa kukistamalla Barcelonan eilen 86-75.

Thursday, April 10, 2008

TORSTAI 10.04.08
1. TERRORISTIT iskivät eilen keskiviikkona Nahal Oz terminaaliin, jonka kautta viedään
polttoaineita Gazan kaistalle. Neljän miehen terroristiryhmä ajoi huomaamatta aivan terminaalin viereen. Neljä aseistettua terroristia leikkasi aukon panssariaitaan ja tuli terminaaliaukiolle. He ampuivat kylmästi kaksi siellä työskentelevää siviiliä vetäytyen sitten vahingoittumattomina takaisin Gazan puolella turva-aitaa odottavaan autoon.
Tapaus herätti kirpeän keskustelun, kuka valvoo terminaalin turvallisuutta. IDF sanoo, että se turvaa terminaalia sen joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Terminaalin öljynvälitystä Gazaan hoitava yhtiö väittää, että IDF:n tulee vastata paikan kokonaisturvallisuudesta.
EILISESSÄ terrori-iskussa sotilaat tulivat paikalle iskun jälkeen, mutta terroristit olivat jo ehtineet omalle puolelleen. IDF:n panssarit ajoivat terroristeja takaa ja siihen yhtyi IAF:n helikopteri. Yksi auto tuhottiin vastaiskussa, mutta palestiinalaiset väittävät, että kaikki neljä terroristia palasivat turvallisesti asemapaikkaansa. Islamic Jihad, PRC ja Mujahideen Prikaatit ilmoittivat olevansa vastuussa iskusta. WND kertoo artikkelissaan, että kaksi terroristia kuului al-Aksa Prikaatiin. WND:n saamien tietojen mukaan Fatahin alaiset al-Aksa Gazassa ja Länsirannalla toimivat yhteisymmärryksessä ja että aseelliset iskut tehdään yhteisen suunnitelman mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Israelin kumppani ”rauhankeskusteluissa” osallistuu Israelin vastaisiin terrori-iskuihin, aivan kuten tapahtui Jasser Arafatin aikana.
IDF:N TAHOLTA kerrotaan, että sotilaat surmasivat kaksi neljästä Nahal Oz terminaalin luona tehtyyn iskuun osallistuneista terroristista, ja että kaksi muuta surmattiin taloon tehdyssä iskussa Gazan kaupungin alueella. Siinä iskussa kuoli terroristien lisäksi kolmas henkilö. Tämän tiedon mukaan IDF surmasi kaikkiaan yhdeksän ihmistä terrori-iskun seurauksena, joista ainakin kuusi oli aseistettuja ja suoraan osallisia terrorihyökkäykseen.
TERRORISTIT pääsivät Nahal Oz terminaalin luo kiivaan kranaattitulen suojassa. He ampuivat ainakin 30 kranaattia Israelin puolelle operaation aikana ja sen jälkeen. Lisäksi he ampuivat kaksi Kassam-rakettia Eshkolin alueelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Kranaattituli Gazasta Israelin puolelle Nahal Oz ja Alumimin alueille jatkui myöhään illalla. (JP, INN, WND)
2. HAMAS UHKAA, että se tulee murtautumaan uudelleen Gazan ja Siinain välisen muurin läpi Egyptin puolelle. Tällä kertaa se uhkaa, että murtautuminen tapahtuu koko aidan pituudelta. Egyptin viranomaiset ovat ottaneet uhkaukset todesta ja tuoneet runsaasti vahvistuksia raja-alueelle. Egyptiläiset sotilaat ja turvallisuusmiehet ovat asemissa rajan lähellä aseet valmiina. Egyptin viranomaiset ovat varoittaneet Hamasia, että rajan yli luvatta tunkeutuneet ”ammutaan kuin koirat”. Tammikuun 23. päivänä satoja tuhansia Gazan asukkaita tulvi Egyptin puolelle raja-aitaa Hamasin pyssymiesten räjäytettyä Israelin rakentamiin korkeisiin betonimuureihin useita aukkoja. Silloin Egyptin rajapoliisit katselivat sivusta ihmisten rynnätessä Egyptin puolelle ja jatkaessa Rafahin kaupunkiin, jonka kauppiaat kokivat ennen näkemättömän asiakastulvan. EGYPTIN VIRANOMAISET ilmoittivat silloin hämmentyneinä, että ”nälkiintyneitten Gazan asukkaitten sallittiin päästä Egyptin puolelle täydentämään ruoka- ym. varastojaan”. Pian kuitenkin havaittiin, että suuri osa gazalaisista jatkoi syvemmälle Egyptiin pyrkien El-Arishiin ja Kairoon. Niiden joukossa egyptiläiset epäilivät olevan terroristeja, jotka pyrkivät siirtymään Siinain sisäosiin, josta he voisivat tehdä hyökkäyksiä Egyptin lomanviettokohteissa majailevia israelilaisia turisteja vastaan. Tämä herätti kiireisen ajojahdin Siinain sisällä näiden ottamiseksi kiinni. Satoja palestiinalaisia pidätettiin, joista osa lienee vieläkin kuulusteltavina. Osia on vapautettu, ja he kertovat joutuneensa raakaan pahoinpitelyyn kuulustelujen aikana.
HAMAS ILMOITTI, että massoittain gazalaisia pyrkii kaikkien rajojen yli, myös Israelin puolelle, vastalauseena jatkuvalle Gazan kaistan saartotoimille. (JP)
3. www.worldnetdaily.com kertoo Jerusalemin toimistonsa johtajan Aron Kleinin artikkelissa,
että USA on valmistellut suunnitelmaa, jonka mukaan tärkeitä Itä Jerusalemin lähiöitä siirretään PA:n täyteen omistukseen. Lisäksi tämän asteittain toteutettavan suunnitelman mukaan myös Temppelivuori tai ainakin osa siitä annetaan PA:n yksinomaiseen hallintaan. Suunnitelman mukaan tällaisia lähiöitä ovat Jebel Mukabar, Beit Hanina, Shoafat, Abu Dis ja Abu Tor. Artikkelin mukaan Israel ja PA sopivat viime kädessä keskenään, mitä kaupunginosia siirto koskee.
Artikkelissa kerrotaan, että PA saa perustaa Itä Jerusalemiin ”presidentin” kanslian, talous- ja ulkoministeriöt sekä muita instituutteja ja toimistoja. Shoafatin lähiön arabitalot on rakennettu Juutalaisen Kansallisrahaston (JNF) omistamalle maalle. Miten ne ovat saaneet rakennusluvan, on mysteeri, johon ei kukaan osanne vastata. Suuri osa lähiöstä rakennettiin nykyisen pääministeri Olmertin ollessa Jerusalemin pormestarina. Olmertin käskystä hävitettiin tiedot sadoista laittomasti rakennetuista palestiinalaistaloista Jerusalemin itäosassa.
WND KERTOO artikkelissaan, että USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice esitteli suunnitelmaa viimeisen Israelin vierailunsa aikana. Tämä osoittaa USA:n voimakkaan osallistumisen Israelin ja PA:n väliseen rauhanprosessiin. Bush ja Rice näyttävät päättäneen, että Bushin suunnitelma rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n kesken pakotetaan Israelin kurkusta alas kuin pahanmakuinen lääkeannos, josta ei kukaan tiedä, parantaako vai tappaako se potilaan.
Omituisinta tässä kaikessa on Israelin nykyisen hallituksen ja sen pääministerin pelkuruus ja epärehellisyys. Miksi Olmert ei voisi varapääministerinsä Haim Ramonin tapaan reilusti ilmoittaa kansalle, mistä neuvotellaan ja mitä hän on valmis omalta puoleltaan antamaan PA:lle sen sijaan, että hän vastoin ulkoministerinsä ja PA:n johdon ilmoituksia puhuu palturia kansalle, ettei Jerusalemia jaeta eikä juutalaisia yhteisöjä Juudean ja Samarian sisällä tuhota eikä edes neuvotteluja niistä ole käyty. (WND, JP)
4. AMERIKAN KRISTITTYJEN parissa tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 82 % katsoo raamatulliseksi ja moraaliseksi velvollisuudekseen tukea Israelia. Puolet kyselyyn vastanneista vastustaa Jerusalemin jakamista, vain 17 % kannattaa. 33 % ei osaa sanoa. Evankeliset kristityt ovat selvästi varauksettomimpia Israelin kannattajia, vaikka voimakas Israel-myönteisyys esiintyy kaikissa valtasuunnissa. Tiedustelun teki Washingtonissa toimiva Joshua Rahasto.
10 % vastustaa Israelia, 8 % ei osannut sanoa. Protestanteista 84 % kannattaa Israelia, katolisista 76 %. Evankelisten parissa Israel-myönteisyys oli 89 %.
53 % protestanteista kannatti yhtenäistä Jerusalemia, katolisista 44 %. Evankelisista jakamatonta Jerusalemia kannatti 62 %, sitä vastusti 11 %.
VAIN 24 % vastanneista uskoo, että mahdollinen Palestiinan valtio olisi rauhaa rakastava demokratia; 32 % uskoo, että se tulee olemaan terrorivaltio; 44 % ei osaa sanoa, tulisiko se olemaan rauhallinen demokratia vaiko terrorivaltio.
USKO PALESTIINAN VALTION kehittymisestä terrorivaltioksi oli vahvinta republikaanien ja evankelisten kristittyjen parissa. 49 % vastanneista oli halukas vierailemaan Israelissa; 47 % ei tuntenut halua vierailla Israelissa. USA:ssa on 50 – 60 miljoonaa evankelista kristittyä.
Kaksi kolmasosaa vastanneista uskoo, että jos Iran saa ydinaseen, se käyttää sitä Israelia vastaan; 13 % ei usko; 23 % ei osannut sanoa.
45 % ilmoitti kannattavansa presidenttiehdokasta, joka suojaa Amerikkaa islamin terrorismilta ja Israelia Iranin ydinaseelta; vastustaa Jerusalemin jakamista sekä kieltäytyy painostamasta Israelia tekemään valtiolle vaarallisia myönnytyksiä; 29 % ei pitänyt niitä tärkeinä; 9 % sanoi, etteivät he kannattaisi sellaista presidenttiehdokasta. (JP, E Lefkovits)
5. RUOTSIN ULKOMINISTERI puolestaan esittää kokonaan toisen laidan näkökohtia. Ruotsalaiselle radioyhtiölle antamassaan haastattelussa Ruotsin ulkoministeri Karl Bild kertoi keskiviikkona suunnilleen tähän tapaan: ”On mahdollista tehdä rauhaa ilman Hamasia aivan samalla tavoin, kuin on mahdollista tehdä rauhaa ilman Netanyahua Israelin puolella.” Ruotsin ulkoministerin lausunto aiheutti ärtyneitä vastalauseita Israelin diplomaattipiireissä. Netanyahu ei kannata Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa palestiinalaisten kanssa, mutta se ei oikeuta vertaamaan häntä terrorijärjestö Hamasiin, he sanovat. Israelin diplomaatit toteavat, että Karl Bild tunnetaan ennestään voimallisesta palestiinalais-myönteisyydestään ja Israelin vastaisuudestaan.
” Se on kauhistuttava ja typerä lausunto, joka ilmaisee tekijänsä täydellisen tietämättömyyden Lähi Idästä. Hän ei selvästikään ymmärrä eroa Israelin poliittisen puolueen ja ryhmän johtajien välillä, joka on korviaan myöten terrorismissa uhaten sekä Israelia että Eurooppaa,” kertoo Israelin ulkoministeriön virkailija Jerusalemissa. (JP, G Hoffman)
6. UUTISOTSIKOITA
USA:N entinen presidentti Jimmy Carter aikoo mennä tapaamaan Hamasin johtajaa Khaled Mashaalia Damaskoon. Vierailupäivää ei ole määrätty, mutta se tapahtuisi vielä kuluvan kuun aikana. Jimmy Carter on eläkepäivillään esittänyt useita mielipiteitä ja kirjoittanut kirjan, joissa hän voimallisesti tukee palestiinalaisia ja pitää Israelin toimia tuomittavina. (WND)
PRESIDENTTI BUSH aikoo seuraavan Israelin vierailunsa yhteydessä järjestää huipputapaamisen Sharm el-Sheikissä. Hän odottaa sinne ainakin Israelin, Jordanian ja Egyptin johtajia Abbasin lisäksi, sekä yrittänee houkutella muitakin arabijohtajia. Tapaaminen järjestettäisiin Israelin 60-vuotissynttärien jälkeen toukokuussa.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN tutkija professori Falk samaistaa Gazan saarron siihen, miten natsit kohtelivat juutalaisia. Israel aikoo estää hänen tutkimusmatkansa Israeliin, ellei hän sisällytä niihin palestiinalaisten tekemät ihmisoikeuksien vastaiset rikokset. (BBC)

Wednesday, April 09, 2008

KESKIVIIKKO 09.04.08
1. OLEMME VALMIIT SOTAAN, kertoi Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad hallituksen valvoman Al-Thawra lehden haastattelussa. ”Kun rauhanprosessia Israelin kanssa koskeva ymmärrettävä keskustelu on loppunut, Syyria on valmis kaikkiin mahdollisuuksiin. Eivätkö israelilaiset ole tietoisia, että jokaisella sodalla on oma tiensä? Mitä enemmän israelilaiset yrittävät kiihdyttää tätä keskeistä mielialaa voidakseen korjata mahdollisimman paljon etuisuuksia heinäkuun Toisen Libanonin sodan tappiosta, Syyrian tulee myös valmistella suunnitelmia konfliktia varten”. Mekdad jatkoi, että Israelissa meneillään olevan siviilipuolustusharjoitusten tarkoituksena on nostaa IDF:n menetettyä arvostusta kansan silmissä – jonka se menetti Libanonin kakkossodassa – sekä voimistaakseen mielialaa sotilashenkilöitten parissa.
ISRAELIN johto on pyrkinyt rauhoittelemaan Syyrian johtajia, ettei harjoitusten tarkoituksena ole uhata ketään, mutta Syyria ei tunnu uskovan vakuutteluja. Syyria aikoo pitää omat kotirintaman harjoituksensa. Olmertin viesti lähinaapureille on tämä: Me haluamme rauhaa.”
Kuwaitissa ilmestyvä lehti Al-Jarida kertoo, että ulkoministeri Tzipi Livni vierailee Qatarissa ensi viikolla, jossa hänen uskotaan tapaavan Syyrian edustajan viimeistelläkseen salassa käytyjä sovittelukeskusteluja Israelin ja Syyrian välillä. Lehden mukaan tiedot tapaamisesta ovat lähtöisin Jerusalemista. Keskusteluja on käyty salassa Syyrian kanssa parin viime vuoden aikana, uutisessa kerrotaan, ja että niiden tarkoituksena on saavuttaa rauhansopimus maitten välillä.(JP)
2. MOSKOVASSA elätellään edelleen toiveita, että Venäjä voisi toimia Lähi Idän rauhankonferenssin isäntämaana. Se tulisi olemaan jatkoa Annapolis-konferenssille viime vuoden marraskuussa. Venäjän ulkoministeri Lavrov ei halunnut kertoa lähempiä yksityiskohtia sen ohjelmasta tai ajankohdasta. Hän lisäsi, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustaa ensi viikon aikana Moskovaan, jossa hän keskustelee Moskovan konferenssista.
LAVROV SANOO uskovansa, että sama foorumi ja samat osanottajat kuin Annapolis-konferenssissa voisi auttaa pääministeri Olmertia ja puheenjohtaja Abbasia etenemään entistä aktiivisemmin neuvotteluprosessissa. USA tiettävästi kannattaa Moskovan rauhankonferenssia.
OLMERT EI ole lämmennyt Moskovan aloitteelle rauhankonferenssista. Olmert selvittää, että jos sen agenda ja ulkoiset muodot ovat vastaavat kuin Annapolisessa, siitä voisi olla hyötyä, mutta jos siellä on tarkoitus käsitellä kahdenkeskisiä asioita, Olmert ei näe mitään mieltä käydä niitä Moskovassa. Yleisesti ottaen Olmert ei näe tarpeelliseksi kansainvälistä konferenssia aikana, jolloin Israelin ja PA:n johto käyvät kahdenkeskisiä rauhanneuvotteluja. (JP)
3. IRAN KOULUTTAA Hizbullahin taistelijoita seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa, kertoo The Independant tiistaina journalisti Robert Fiskin kirjoittamassa raportissa, jota JP:n toimittaja Jonny Paul referoi. Raportin mukaan Iran ottaa 300 Hizbullahin palkkaamaa miestä Libanonista kuukaudessa, jotka koulutetaan Iranissa seuraavaa sotaa varten Israelin kanssa. Marraskuusta 2006 lähtien Iran on Fiskin mukaan kouluttanut 4 500 Hizbullahin taistelijaa Teheranissa, jossa he saavat kolmen kuukauden harjoituksen kovilla ammuksilla ja raketeilla. ”He tulevat muodostamaan seuraavan sodan taistelijoitten ytimen”.
ROBERT FISK kertoo artikkelissaan, että Hizbullah saa Iranilta joitain ”yllätysaseita”, kuten maasta ilmaan laukaistavia ohjuksia, millä sen uskotaan kyseenalaistavan IAF:n koneitten ilmaherruuden Libanonin yllä. Fisk kertoo, että viimeisen 30 vuoden aikana Israel on menettänyt vain kaksi konetta Libanonin yllä, yhden primitiivisellä Sam-7 olalta ammuttavalla ohjuksella, toisen Syyrian ilmatorjuntatulen vuoksi 1982 Libanonin sotaretken aikana ja sen jälkeen.
FISK ARVIOI, että jos USA hyökkää Iraniin, seurauksena on Hizbullahin välitön raketti- ja ohjusisku Israeliin. Fisk kertoo, että Hizbullahin raketit on sijoitettu Litanijoen pohjoispuolelle maanalaisiin bunkkereihin, joita Hizbullah on rakentanut aukioille ja tienvarsiin Jezzinestä itään ja etelään. Fisk kertoo, että Hizbullah on noudattanut YK:n antamia rajoitteita eikä ole rakentanut asemiaan Litanijoen eteläpuolelle, kuten ennen Libanonin kakkossotaa.
FISK KERTOO, että IDF:n valtaamista bunkkereista viime sodan aikana löydettiin karttoja sekä valokuvia, osa niistä IDF:n omia. Niihin oli merkitty IDF:n tiedossa olleet Hizbullahin bunkkerit. Tämän johdosta Hizbullah pystyi siirtämään miehistönsä pois niistä bunkkereista toisiin, joita IDF ei tiennyt. Tämä osoittaa Fiskin mukaan, että Hizbullah oli pystynyt rekrytoimaan Israelin rajahenkilökuntaa, jotka toimittivat heille tietoja IDF:n tiedustelusta. Hizbullahin bunkkertit Litanijoen eteläpuolella oli varustettu ilmastoinnilla, pesuhuoneilla ja keittiöillä.
ROBERT FISKIN mukaan seuraava sota Israelin ja Hizbullahin välillä riippuu USA:n ja Iranin välisistä suhteista. Hän myös arvioi, että Hassan Nasrallah tulee kostamaan sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa. Nasrallah voi olla terrorijohtaja, mutta hänellä on yksi omalaatuinen piirre: Hän yleensä puhuu totta ja toteuttaa sen, mitä lupaa. (JP)
4. HAMAS UHKAA, että se murtaa raja-aidat naapureittensa kanssa uudelleen, jos Gazan
kaistan eristäminen jatkuu. Uhkausten mukaan massoittain siviilejä lähettäisiin sekä Egyptin että Israelin vastaisille rajoille. Korkea-arvoinen Hamas-johtaja Khalil al-Haya kertoi lehdistötilaisuudessa tiistaina: ”Tilanne on kerta kaikkiaan kestämätön. Kaikki optiot ovat mahdollisia murtaa tämä muuri, eikä vain Egyptin vastainen vaan myös kaikilla muilla rajoilla.” Sekä Israel että Egypti ovat sulkeneet Gazan vastaisen rajansa sallien vain elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyys tavaroiden pääsyn Gazan kaistalle sekä kiireistä lääkintähoitoa tarvitsevien pääsyn hoitoon joko Israelissa, Egyptissä tai Jordaniassa. Olmert on toistuvasti luvannut, minkä puolustusministeri Barak vahvistaa, että Gazan kaista eristäminen lakkaa, jos Hamas lopettaa Israelin siviilikohteiden pommittamisen raketeilla ja kranaateilla.
GAZAN KAISTAN siviilien elämässä alueen saarto tuntuu ehkä eniten bensiinin loppumisen muodossa. Autoilijoille annetaan vain 17 litraa bensiiniä kerralla. Taksinkuljettajat ja lukuista kuljetusliikkeitten autot eivät pysty liikkumaan normaalisti, mikä pakottaa asukkaat turvautumaan polkupyöriin. Puolustusministeri Barak syyttää kaikesta tästä Hamasia. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev toteaa, ettei Gazassa ole puutetta polttoaineesta, vaan Hamas takavarikoi sinne viedyn polttoaineen omiin tarkoituksiinsa.
ISRAEL TOIMITTAA Gazaan 70 000 litraa polttoöljyä viikossa, noin 8 % Gazan tarpeesta, ja 800 000 litraa dieselöljyä, 30 % Gazan tarpeesta. Polttoaineen niukkuus on aiheuttanut kasvavan laittoman myyntiverkoston syntymisen, joka välittää polttoaineita korkeaan hintaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N SOTILASYKSIKKÖ joutui palestiinalaisten tulen alle operoidessaan Kissufimin alueella Gazan kaista eteläosassa. Yksi IDF:n sotilas kuoli ja kaksi haavoittui tulituksessa. Paikalle tullut IAF:n helikopteri ampui palestiinalaisryhmään surmaten yhden ja haavoittaen neljää muuta palestiinalaislähteen mukaan. (Ynet)
- IDF:n sotilaat pidättivät 19 etsittyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta keskiviikon vastaisen yön kuluessa.
- TERRORISTIT ampuivat useita raketteja eilen Ashkelonia ja muita kaupunkeja kohti Gazan raja-alueilla. Vahingoista ei ole raportoitu. Keskiviikkoaamuna terroristit ampuivat neljä kranaattia Ein Hashloshan asutukseen, ei vahinkoja.
- PALESTIINALAISET kivittivät suurilla kivenlohkareilla israelilaisia autoja Juudeassa Beit Qumarissa Betlehemin ja Hebronin välillä, sekä Tumus Ayyan palestiinalaiskylän lähellä Jerusalemista pohjoiseen Shilon ja Elin välillä. Autoille aiheutui vahinkoja, mutta autoilijat selvisivät vammoitta. (Ynet)
- ENTINEN pääministeri Yitzhak Shamirin viraston pääsihteeri Yossi Ben Aharon valittaa INN:n toimittajan haastattelussa, että Israelilta puuttuu todelliset johtajat. Hän sanoo kestämättömäksi tilannetta, että suurta kaupunkia pommitetaan päivittäin ilman, että hallitus ja pääministeri tekevät asialle mitään. Sen sijaan he syöttävät kansalle jatkuvaa ”rauhandiettiä” uskotellen, että rauha on aivan nurkan takana, mutta todellisuudessa vihollisuudet jatkuvat ilman, että niille nähtäisiin mitään loppua. Ben Aharon sanoo, ettei hän pysty ymmärtämään, miten hallituksen vastatoimet jatkuviin rakettihyökkäykseen ovat vain puolustuksellisia, kattojen vahvistamista ja sirpalesuojien pystyttämistä katujen varsille sen sijaan, että hallitus tekisi lopulliset arviot tilanteesta ja lopettaisi raketti-iskut maailman mielipiteistä välittämättä. Hän toivoo nykyisen johdon eroamista. (INN)
- ISRAELISSA vieraileva evankelisten kristittyjen ryhmä sanoo olleensa hämmästynyt tutustuessaan Juudeassa ja Samariassa oleviin juutalaisyhteisöihin. He olivat odottaneet telttaryhmiä, mutta sen sijaan heille näytettiin täysin varustettuja pienkaupunkeja päällystettyine katuineen, katuvaloineen, siistejä kivirakennuksia omilla puutarhatonteillaan sekä järjestyneitä palveluja yhteisön sisällä. Israelin tiedottamisessa näyttää olevan korjaamisen varaa.
- MILJONÄÄRI Arakadi Gaydamak rakentaa parlamenttiedustusta haalimalla perustamansa Sosiaalisen Oikeuspuolueen ruotuun muista puolueista eri syistä eronneita tai niitä, jotka tyytymättöminä omiin puolueisiinsa ovat aikeissa erota. Pahiten hajoaminen näyttää koskevan Eläkeläisten puoluetta, jonka sisällä kuohuu.

Tuesday, April 08, 2008

TIISTAI 08.04.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert myönsi pysyvän oleskeluluvan 10 000 laittomasti Juudeaan ja Samariaan tulleelle arabille. Heitä on siellä tiettävästi kaikkiaan 54 000 PA:n valvomilla alueilla. Israel on INN:n uutisen mukaan aiemmin myöntänyt pysyvän oleskeluluvan 12 000 arabille. Tämä oli pääministeri Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin eilisen tapaamisen tärkein tiedonanto, jollei huomioida sitä, että osapuolet vakuuttavat jatkavansa keskusteluja kahden viikon välein huolimatta siitä, ettei mitään näkyviä tuloksia ole saatu aikaan. Työryhmien johtajat ulkoministeri Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapaavat säännöllisesti; tapasivat myös samaan aikaan kun terroristi iski tammikuussa Dimonan kauppakeskukseen.
Olmert ja Abbas keskustelivat ensin tunnin ajan kaksistaan ja sitten pari tuntia työryhmien kanssa. Abbas lentää Washingtoniin tapaamaan presidentti Bushia. Ensi viikolla odotetaan ulkoministeri Ricen ja USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Steve Hadleyn vierailua Israelissa valmistellen Bushin vierailua.
TARKKAILIJOIDEN MUKAAN molemmat osapuolet käyttivät ilmeisesti suurimman osan ajasta syytellen toisiaan, ettei vastapuoli ole tehnyt sitä, mitä siltä vaaditaan,
PA:n kokenut neuvottelija Saeb Erekat vuodatti journalisteille sydäntään todeten, että Israel ei ota keskusteluja tosissaan, vaan pitää niitä pelkkinä mediatilaisuuksina. Hän kertoi, että Abbas vaati setlementti-toiminnan lakkauttamista esitellen karttoja, joista hän pyrki näyttämään, miten ne vaan laajenevat entisestään. Tilastojen mukaan juutalaisyhteisöjen asukasmäärä kasvaa viitisen prosenttia vuodessa. Heitä on nyt Juudeassa ja Samariassa 283 000. (JP, INN)
2. TALOUSMINISTERI Roni Bar-On (Kadima) totesi eilen lausunnossaan, että Israelin turvallisuus on ensimmäisenä Israelin neuvottelijoilla keskusteltaessa kahdesta valtiosta, mutta että myös palestiinalaiset hyötyvät siitä. Olmert vaatii ”uusia myönnytyksiä ja helpotuksia Juudean ja Samarian alueilla palestiinalaisten elämän helpottamiseksi, jotta he näkisivät, miten rauha Israelin kanssa edistää myös heidän elämäänsä ja turvallisuuttaan”.
OLMERTIN HALLITUS on ominut alun perin vasemmiston ajaman ja toteuttaman vaarallisen periaatteen, että tekemällä tarpeeksi suuria myönnytyksiä ja luovuttamalla heille maata he omaksuvat rauhanomaisen yhteiselon israelilaisten kanssa. Tähän kuuluu myös se Shimon Peresin esittämä fatalistinen toive, että antamalla palestiinalaisille alueittensa turvallisuusvastuun he tulevat taistelemaan alueillaan toimivia terrorijärjestöjä vastaan. Hän perusteli ideaansa tähän tapaan: ”Antaa palestiinalaisten tappaa palestiinalaisia terroristeja, sillä heillä ei ole Peace Now ja muita painostusryhmiä niskassaan”. Jasser Arafat varmaan nauroi kaksiviikkoiseen parransänkeensä kuunnellessaan tällaista lapsellista toiveajattelua, että palestiinalaiset tulisivat vastaamaan Israelin turvallisuudesta. (JP)
AL-AKSAN Nablusin alueen johtaja, joka väittää luopuneensa terrorismista ja luovuttaneensa aseensa PA:n poliisille saadakseen Israelin armahduksen, kertoi äskettäin olevansa turhautunut jatkamaan terrorismiaan, koska nyt PA:n johdossa ei ole ketään, joka ohjaisi heitä. Hän muisteli kaihoten Arafatin aikaa, jolloin Arafat antoi vinkin, mitä kulloinkin piti tehdä, ketä vastaan hyökätä ja millaisia tuloksia hän odotti. Hän vielä lisäsi, ettei Arafat koskaan antanut kirjallisia käskyjä, vaan antoi vihjeen lähimmälle avustajalleen, joka välitti Arafatin toiveen eteenpäin.
ISRAELIN JOHTO on taas kerran antamassa maansa turvallisuusvastuun PA:lle, tällä kertaa ovat vuorossa USA:n nimittämän kenraali Daytonin kouluttamat ja aseistamat ”poliisijoukot”, josta on totuttu käyttämään nimitystä ”Daytonin armeija”. Israelin johdon myötävaikutuksella nämä joukot varustetaan nykyaikaisin asein, heillä on suojakiivit luoteja vastaan, kiikarikiväärit, yönäkö-varusteet ja heille annetaan sekä panssaroituja että panssaroimattomia miehistövaunuja (APC).
3. INFRASTRUKTUURIMINISTERI Binyamin Ben-Eliezerin uhkaus Irania vastaan sai puolustusministeri Ehud Barakin tyynnyttelemään, ettei tilanne nyt aivan niin akuutti ja vaarallinen ole. Ben-Eliezer totesi vieraillessaan meneillään olevan kriisiajan harjoituksen päämajassa, että jos Iran hyökkää Israel vastaan, Israel tulee tuhoamaan Iranin. Hän totesi edelleen, että Iran on varmaan tietoinen Israelin voimasta, mutta ”siitä huolimatta se nälvii meitä Syyrian ja Hizbullahin kautta ja toimittaa niille runsaasti aseita. Mutta meidän tulee hoitaa tämä”, hän lisäsi. Ben-Eliezer totesi, että tulevassa sodassa lähellä rajaa Nahariyassa ja Shlomissa asuvat ovat enemmän turvassa kuin Jerusalemissa ja Tel Avivissa asuvat, koska tulevassa sodassa koko maa tule olemaan ohjus- ja rakettisateen alaisena. ”Mikään osa maata ei ole Syyrian ja Hizbullahin rakettien ulottumattomissa.”
Ben-Eliezer puki sanoiksi julkisuudessa sen, minkä jokainen aikaansa seuraava tietää Israelissa. Barakin käskettyä IDF:n joukot pois Libanonin eteläosasta Hizbullah v. 2000 miehitti nämä alueet Litanijoen eteläpuolella ja rakensi sinne kymmenien kilometrien pituudelta maanalaisia tunneleita ja tukikohtia, jotka oli varustettu pitkäaikaista oleskelua varten. Se oli tuonut sinne runsaasti raketteja ja ohjuksia, jotka piilotettiin asuintalojen pohjakerroksiin tai puistoihin. Sen Syyriassa ja Iranissa tai palestiinalaisten leireillä Libanonissa koulutetut taistelijat asuivat kylissä, ja siirtyivät sieltä asemapaikkoihinsa mopoilla tai moottoripyörillä. Tämä kaikki tapahtui Israelin johdon tieten.
Libanonin kakkossodan jälkeen Hizbullahin raketti- ja ohjusvarastot ovat kaksi ja puolikertaiset verrattuna siihen, mitä sillä oli ennen Libanonin viimeistä sotaa.
Tämä sama toistuu nyt Gazan kaistalla. Siellä Hamas rakentaa Hizbullahin esimerkin mukaan omaa puolustusjärjestelmäänsä, maanalaisia tunneleita ja bunkkereita, sekä hankkii ja itsekin rakentaa uudenaikaista aseistusta. Sen miehiä koulutetaan Iranissa ja Syyriassa. Tämäkin tapahtuu Israelin johdon tieten, mutta sen johdolta puuttuu rohkeus ja päättäväisyys lopettaa tämä ilmeinen varustautuminen Israelin vastaiseen sotaan. (JP)
4. ISRAELISSA meneillään olevat kriisitilanteen harjoitukset lähtevät ajatuksesta, että maa joutuu kolmen rintaman sotaan: Pohjoisessa Syyria ja Hizbullah, etelässä Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazan kaistalla. Tähän on lisättävä se kammottava mahdollisuus, että Iran osallistuu sotaan omine ohjuksineen ja mahdollisine ydinaseineen. Syyrialla tiedetään olevan runsaasti bio-kemiallisia aseita, ja tiedetään, että se on toimittanut näillä varustettuja kärkiä Hizbullahille aiemmin toimittamiinsa raketteihin. Israelin johto on melkoisen varma, etteivät arabimaat puutu tilanteeseen, lähinnä koskien Egyptiä ja Jordaniaa, joitten kanssa Israelilla on rauhansopimukset. Kumpikaan maa, Egypti ja Jordania, ei todellakaan ole osoittanut, että kysymyksessä olisi rakkaussuhde, sen taustalla ovat kylmät tosiasiat ja taloudelliset laskelmat. KUMPIKIN MAA on saanut nauttia miljardien US-dollarien tukiaisia vuodesta toiseen. Israelin ja Egyptin välit ovat olleet ongelmalliset. Egyptin ”faraolla” Hosni Mubarakilla on voimakas fundamentalistinen oppositio, Muslim Brotherhood, jonka jäseniä Mubarak pidättää kymmenittäin ellei sadoittain erikoisesti ennen vaaleja, kuten juuri nyt tapahtuu. Egypti aseistautuu huippu-nykyaikaisilla aseilla, joita USA sille myy. Egyptin armeija harjoittelee jatkuvasti, ja sen kuviteltu vastustaja on aina Israel. Yleinen mielipide sekä Jordaniassa että Egyptissä on Israelin vastainen, mutta johtajien voimakkaat otteet ovat pitäneet Israelin vastaiset mellakat aisoissa.
5. PAINOSTUSRYHMÄ Peace Now täyttää vuosia. Se perustettiin 30 vuotta sitten painostamaan kahden valtion periaatetta ja setlementtitoiminnan lopettamista Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla. Järjestöä pidetään äärivasemmistolaisena, ja se on kummasti saanut palstatilaa ajamilleen ideoille. Monet Jpostin toimittajat viittaavat artikkeleissaan Peace Now järjestön pääsihteerin Yariv Oppenheimerin lausuntoihin. Peace Now pääsi tiistain Jpostin numerossa etusivulle siksi, että Israelin vankilassa viittä elinkautista ja lisävuosia kärsivä Fatah Tanzimin Länsirannan johtaja Marwan Barghouti lähetti onnittelu- ja kiitoskirjeen järjestön johdolle. Barghouti kirjoitti näin: ”Olen valmis, kuten on valtaosa Palestiinan kansasta, kansainvälisiin päätöksiin perustuvaan historialliseen sovintoon, joka varmistaa, että nämä kaksi kansaa, palestiinalaiset ja israelilaiset, elävät rinnakkain rauhassa ja turvallisuudessa.” Hän totesi lisäksi, että Hamasin ja Islamic Jihadin vankeuteen tuomittujen johtajien joukossa hän oli yksi ns. Vankien dokumentin allekirjoittajista, joka tukee neuvotteluja Israelin kanssa lopullisen ratkaisun löytämiseksi. Barghouti kertoo, että Praece Now on antanut toivoa palestiinalaisille, että israelilaisten joukossa on niitä, jotka vastustavat juutalaisia asutuksia Juudeassa ja Samariassa.
Peace Now järjestön vahvimpia tukijoita on opetusministeri Yuli Tamir, joka aikoinaan osallistui järjestön perustamiseen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Terroristit ampuivat raketin Shar Hanegevin alueelle Gazasta, se ei aiheuttanut vahinkoa.
- Palestiinalaiset heittivät teräspaalun israelilaista autoilijaa kohti Ramallahista koilliseen. Auto vahingoittui, ajaja pääsi vammoitta.
- Iran asentaa 6000 uutta sentrifugia Natanzin ydinlaitokseensa.
- Aiempi presidentti Moshe Katsav oli tänään oikeudessa. Hän peruutti aiemmin sovitun sopimusratkaisun ja sanoi taistelevansa osoittaakseen viattomuutensa. Hän kertoi oikeudelle olevansa syytön esitettyihin syytöksiin.
- Terroristit kivittivät israelilaisia autoja Jerusalemin ja Hebronin välisellä valtatiellä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta autot kärsivät vaurioita.

Monday, April 07, 2008

MAANANTAI 07.04.08
1. ENSIN TURVA-AITA, sitten myönnytyksiä palestiinalaisille, varoittavat turvallisuusjohtajat poliitikkoja ja ennen kaikkea puolustusministeri Barakia ja pääministeri Olmertia, joitten intressit ovat usein muualla kuin maan turvallisuuden takaamisessa. Toistuva veruke heillä on Abbasin aseman vahvistaminen, mitä se sitten merkinneekin, toinen on USA:n vaatimusten täyttäminen. Kolmantena kriitikot usein mainitsevat puhtaat poliittiset laskelmat, kuten itsensä tai puolueensa pysymisen vallassa lyhyellä tähtäyksellä katsottuna sivuuttaen tärkeämmät näkökohdat.
SISÄISEN turvallisuuden ministeri Avi Dichter varoitti myönnytysten tekemisestä viimeisessä hallituksen kokouksessa ja tämän aamun lehti kertoo Shin Betin johtajan Uval Diskinin samansuuntaisen varoituksen. Diskin sanoo selvällä ymmärrettävällä kielellä, että vaikka päätökset myönnytyksistä kuuluvat poliittiselle johdolle, heidän tulee huomioida, että Israelin hallitus on vastuussa kansalaistensa turvallisuudesta ja riskien ottaminen sen kustannuksella on väärin ja vaarallista.
DISKIN KRITISOI terävästi puolustusministeri Barakin suunnitelmia ja lupauksia ulkoministeri Ricelle poistaa 50 tiesulkua muutamien päivien kuluessa. Puolustusministeriön antamien tietojen mukaan IDF oli asettanut 563 tiesulkua Juudean ja Samarian teille; näistä YK:n paikallistoimiston (YK:n toimisto humanitääristen asiain koordinoimiseksi ”miehitetyillä alueilla”) tietojen mukaan vain 87 oli miehitettynä eli toimivia. Barak poisti näistä jo viime viikolla kymmenen, tai ainakin pari, tiedot ovat ristiriitaisia. Eniten arvostelua herätti Rimonimin tarkastusaseman poistaminen, jonka tarpeellisuus on osoitettu kuolinuhreilla. Hallituksen kokouksessa ainakin kolme ministeriä varoitti tiesulkujen ja muitten myönnytysten vaarallisuudesta, johon Barak vastaili: ”Olemme tehneet useita myönnytyksiä ja olemme saaneet tunnustusta Ricelta, kvartetin lähettiläältä Tony Blairilta, briteiltä ja palestiinalaisilta. Meidän ei tule antaa heille mahdollisuutta syyttää meitä siitä, että rauhankeskustelut epäonnistuivat, koska emme tehneet tarpeeksi myönnytyksiä.”
BARAK SELITTI, että hän tekee myönnytyksiä vahvistaakseen (palestiinalaisten) maltillisia ryhmiä unohtamatta maan tärkeintä intressiä – turvallisuutta. Palestiinalaiset sanovat, etteivät Barakin myönnytykset riitä, eivät koskaan ole riittäneet. He vaativat turva-aidan poistamista.
TURVA-AIDAN kokonaispituus on 790 km. Siitä on rakennettu 490 km, eli 300 km puuttuu. Yksi kilometri aitaa maksaa 10 miljoonaa NIS (2.76 USD), jokainen portti aitaan maksaa 50 miljoonaa NIS (13.8 miljoonaa USD). Jo rakennettua aitaa joudutaan purkamaan ja rakentamaan uuteen paikkaan 60 km:n matkalla; lisäksi 100 km:n matkasta on vireillä useita valituksia.
Tärkeimmät ja kiireisimmät aitapätkät rakennetaan Jerusalemin ympäristöön, jossa myös potentiaaliset terroristien yritykset yrittää hyökkäystä ovat suurimmat. (JP, Ynet)
2. OLMERT VAHVISTI EILEN, että jännitys Syyrian kanssa nousi sen jälkeen, kun Olmert
lähetti välittäjien kautta varoituksen Syyrian presidentti Bashar Assadille, että Israel katsoo Syyrian olevan vastuussa Hizbullahin mahdollisista kostoiskuista Israelia vastaan missä tahansa maailmassa. Israel ei ole tunnustanut osuuttaan Hizbullahin ”sotilaskomentajan” Imaad Mughniyehin murhaan, mutta sekä Syyria että Hizbullah syyttävät siitä ainakin osittain Israelia.
USA:N HALLITUS painostaa Israelia paljastamaan Syyrian pohjoisosaan jokin aika sitten tekemänsä ilmaiskun, jossa epävirallisten tietojen mukaan tuhottiin rakenteilla oleva ydinlaitos. Israel ei ole virallisesti tunnustanut iskua eikä sitä, mikä sen kohde oli. USA:n hallitus tarvitsee tätä esimerkkinä painostaakseen Pohjois-Koreaa. Jos Israel tunnustaa iskun Syyrian pohjoisosaan, sen pelätään voimistavan ennestään jännittynyttä tilannetta.
OLMERTIN turvallisuuspoliittiset neuvonantajat Yoram Turbovitz ja Shalom Turgeman kävivät viime viikolla Washingtonissa keskustellen asiasta USA:n kansallisen turvallisuusneuvonantajan Stephen Hadleyn kanssa. Olmert on tiettävästi luvannut paljastaa iskun kohteen, vaikka Israelin turvallisuusjohtajat ovat varoittaneet siitä.
OLMERT VÄHÄTTELEE tietoja, jonka mukaan Bashar Assad on asettanut tiedustelujohtajansa kenraalimajuri Assef Shawkatin kovennettuun kotiarestiin siksi, ettei tämä pystynyt estämään Hizbullahin sotilaskomentajan salamurhaa. Asiasta kertoi libanonilainen Al-Mutaqbal lehti viitaten entisen varapresidentti Abdel Halim Khaddamilta saamiinsa tietoihin. Syyria julkistanee tällä viikolla Imaad Mughniyehin murhatutkimustensa tulokset. (JP)
3. HAMASIN ULKOPOLIITTISEN TOIMISTON apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk uhkasi eilen, että jos Hamasin vaatimien vankien vapauttamiseen ei suostuta, Hamas tulee neuvotteleman panttivankina pitämänsä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin luista. Hän esitti uhkauksensa sunnuntaina kuwaitilaisessa lehdessä Al-Quds. Hamasin kansanedustaja Mushir al-Masri varoitti sunnuntaina Shalitin vanhempia, että heidän poikansa henki on vaarassa, koska Israel ei suostu vapauttamaan Hamasin vaatimia vankeja Israelin vankiloista.
ISRAELIN HALLITUKSEN jäsenet ovat varoittaneet Hamasia, että Shalitin vahingoittaminen johtaa siihen, että IDF tulee iskemään Hamasia rajusti. Myös pääministeri Olmert vihjaili tästä, mutta hän esitti asian paljon verhotummin. Israelin johtajilla on ollut huolestuttava tapa esittää katteettomia uhkauksia, joita kukaan ei enää ota todesta. Olmert viittasi myös tilanteeseen, jossa Hamasia edustava tarkka-ampuja haavoitti turvallisuusministeri Dichterin henkivartijaa Gazan rajan tuntumassa vieraillessaan siellä kanadalaisten turistien mukana, todeten, ettei tapaus ollut Hamasin edun mukainen. Olmert selitti, ettei ole väliä, mikä ryhmä terrorismiin syyllistyy Gazan alueelta, koska Hamas valvoo täysin Gazan aluetta.
LIBANINISSA ilmestyvä päivälehti Al-Safir kertoo artikkelissaan, että Hizbullahin ja Israelin väliset neuvottelut Hibullahin kaappaamien IDF:n sotilaitten Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamiseksi ovat saaneet uutta puhtia. Lehden mukaan Israelin meneillään olevat laajat kotirintaman harjoitukset ja sen mukana Syyrialle ja Hizbullahille lähetetyt rauhoittavat viestit aiheuttivat neuvottelujen tiivistymisen. Kaksi Hizbullahin kaappaamaa sotilasta ovat olleet sen vankikopissa 635 vrk. Tarkkailijat uskovat, että tämä voi vauhdittaa myös Shalitin vapauttamista, joka on ollut Hamasin pimeässä kellarikopissa 652 vrk. Panttivankien omaiset pitävät uutista yhtenä huhuna, jolla ei ole todellisuuspohjaa. He syyttävät Olmertia, ettei tämä uskalla tehdä tarvittavia päätöksiä. (Ynetnews)
3. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii PA:n poliisijoukkojen ottavan Jeninin turvallisuuden päiväsaikaan, mutta ai antanut sille oikeutta tuoda joukkojaan Hebroniin. Sekä paikalliset juutalaisasukkaat että turvallisuusjohtajat ovat varoitelleet, että Hebronin tilanne on liian tulenarka aseistettujen palestiinalaisjoukkojen sijoittamiseksi sinne. (Haaretz)
- Infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer varoittaa Irania, että jos se uskaltaa hyökätä Israelia vastaan, Israel tuhoaa sen. Iran on toistuvasti uhannut Israelin täydellisellä tuhoamisella, ja kehottaa arabimaita tarkkailemaan Israelin kotirintaman harjoituksia. (Haaretz)
- www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Fatah-johtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ovat viikkokaudet neuvotelleet salaisesti toimintojen yhdistämisestä. Debkafilen mukaan keskustelut ovat lähes valmiit viiden kohdan sopimusta varten. Artikkelin mukaan sekä Olmert että Rice ovat tietoisia keskusteluista, mutta ovat vaienneet niistä, ettei rauhankeskusteluja ja Abbasin rauhaa häirittäisi. Tärkeintä sopimuksessa on Debkafilen mukaan se, että sopimus julkistetaan vasta sitten, kun Abbas katsoo saaneensa kiristettyä Israelilta ja USA:lta kaiken mahdollisen. Siinä vaiheessa Abbas sanoo irti ”rauhankeskustelut´” Israelin kanssa. Hamas ja Fatah sopivat yhteishallituksen muodostamisesta, mutta sen jäsenet ovat asiantuntijoita, eivät poliitikkoja. Presidentin vaalit pidetään mahdollisimman pian, ja molemmat osapuolet alistuvat niiden tuloksiin. Hamasin uskotaan voittavan myös seuraavat parlamenttivaalit, kuten se teki edellisetkin, myös Juudeassa ja Samariassa. Debkafilen mukaan Abbas esitteli suunnitelmansa sekä Saudi Arabian kuningas Abdullahille että Egyptin presidentti Mubarakille.
- Mubarak suunnittelee arabimaitten yhteisiä joukkoja mahdollista käyttöä varten Gazan kaistalla. (Debkafile)
- IDF:N JOUKOT joutuivat palestiinalaisterroristien tulituksen kohteiksi Kissufimin terminaalin lähellä. Myös Sufan terminaalin lähellä sotilaita tulitettiin, siellä kranaatein. Kukaan ei haavoittunut. Gush Etzionin lähellä israelilaisautoilijaa kivitettiin. Kuljettaja ei haavoittunut, mutta auto kärsi vaurioita. Kivitys tapahtui Tekoassa itään Efratista Hebronin kukkuloilla. (INN)
- EVANKELISTA John Hagee, jota monet juutalaiset vierastavat hänen voimallisen Israelin myönteisyytensä vuoksi, on vierailulla Israelissa, jonka aikana hän toistuvasti ilmaisee varauksettoman Israelin kannatuksensa. Hän lahjoitti 6 miljoonaa USD erilaisiin tarkoituksiin Israelissa. Hän suosittaa, että Israelin tulee valvoa koko Jerusalemin aluetta. Hän tuli maahan USA:sta usean sadan evankelisen kristityn kanssa. Hagee ilmaisi tukevansa USA:n presidenttiehdokas John McCainia, mikä on aiheuttanut tiettyä epämukavuutta hänen vaalikampanjassaan.

Sunday, April 06, 2008

SUNNUNTAI 06.04.08
1. HIZBULLAH voi yrittää lähettää kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia, miehittämättömiä, pommilla lastattuja pienkoneita (UAV) rajan yli Israeliin.
Tätä pelkäävät Israelin puolustusviranomaiset.
VIRANOMAISET kertovat, että Iran on toimittanut Hizbullahille ainakin tusinan verran Mohajer-4 UAV koneita. Iranilla on useita näitä Mohajer- ja Ababil-tyypin UAV-koneita. Syyrialla on tiettävästi useita venäläisvalmisteisia Tupolev DR-3 UAV-koneita. Puolustusviranomaiset toteavat, että nämä pienkoneet mahtuvat kuljetuskontteihin, joten niitä on helppo toimittaa poissa tunkeilevien tarkkailijoitten silmiltä.
HIZBULLAH käytti UAV-koneita Libanonin kakkossodan aikana. Yhden pudotti F-16 koneesta ammuttu Python-5 ilmasta ilmaan ohjus, yksi hajosi heti lähtönsä jälkeen, yksi putosi mereen.
VIRANOMAISET ovat vakuutelleet, että jännityksestä huolimatta välitöntä konfliktia ei ole näköpiirissä, mutta toisaalta he tunnustavat, että jännitys voi kasvaa lähestyvän juutalaisten pääsisäisen (pessah) aikana ja jatkua jopa vuoden loppuun saakka. Hizbullah voi iskeä joko Israelin alueelle tai missä tahansa maailmalla juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan.
Israelin johto on lähettänyt tyynnytteleviä viestejä YK:n Libanonissa ja Syyriassa toimivien virkailijoitten kautta.
ISRAELIN 60-vuotisjuhlallisuudet toukokuun 14. päivänä on tietenkin yksi merkkipäivä, jolloin arabit voivat yrittää kostaa kokemansa katastrofin (naqba), kuten he sitä nimittävät. Israelin tiedustelujoukot, Mossad ja IDF:n sotilastiedustelun virkailijat pitävät säännöllisiä kokouksia, joissa seurataan tilanteen kehitystä. (JP)
2. SISÄISEN TURVALLISUUSDEN MINISTERI Avi Dichter oli Kanadan juutalaisten mukana Gazan rajan läheisyydessä olevalla kukkulalla, kun palestiinalainen tarkka-ampuja aloitti summittaisen tulituksen ryhmää kohti. Tulituksessa haavoittui Dichterin henkivartija, mutta haava ei ole vaarallinen. HAMASIN edustaja Abu Obeidi väitti, että ampujan kohteena oli Dichter, mutta tämä tuskin pitää paikkaansa. Ryhmän jäsenet heittäytyivät maahan ja heidät evakuoitiin paikalta 20 minuutin kuluessa. IDF:n sotilaat aloittivat tulituksen ampujaa kohti minuutin sisällä karkottaen hänet.
RYHMÄSSÄ mukana olleet kanadalaiset vannovat, ettei ala-ammunta vaikuta heidän ohjelmaansa, vaan he tulevat jatkamaan sitä suunnitelman mukaan. Mitään paniikkia ei myöskään syntynyt tulituksen aikana, vaikka tilanne olikin vaarallinen. (JP)
3. ISRAELISSA ALKAA tänään suurin koskaan järjestetty yleinen hätätilanteen harjoittelu. Maa on jonkin asteisessa pysähtyneessä tilassa tänään ja seuraavat viisi päivää. Harjoitusten suunnittelijana ja valvojana toimii äskettäin perustettu kansallinen hätätilahallinto; vastuuhenkilönä toimii apulaispuolustusministeri Matan Vilnai. Tänään ja huomenna myös Olmertin hallitus on mukana harjoituksissa toimimalla maanalaisissa pomminkestävissä suojissa. Tiistaina sireenit soivat koko maassa, jonka aikana ihmisiä pyydetään etsiytymään lähimpään pommisuojaan tai muuhun suojattuun tilaan.
HARJOITUSTEN yhtenä tarkoituksena on testata Libanonin kakkossodan opetusten sekä maata uhkaavien uusien uhkatekijöitten seurauksena poliisin, kotirintaman ja muiden armeijan haarojen, kaikkien maan sairaaloitten, Davidin punaisen kilven (Punaisen ristin paikallinen osasto) sekä muitten pelastuspalvelujen toimintaa todellisen hätätilanteen varalta.
ERIKOISHARJOITUKSIA pidetään simuloiden tilannetta, jossa maa on joutunut bio-. kemian- tai ydinhyökkäyksen kohteeksi. Tarkoitus on kokeilla pelastustoimia tällaista tilannetta varten, sekä sairaaloiden ja muitten lääkintäpalvelujen kykyä hoitaa tuhansien potilaitten tulvaa, joista osa voi olla ydiniskun pahoin polttamia ja saastuttamia tai saanut hengenvaarallisia vammoja ihoonsa tai hengityselimiinsä. (JP)
4. IRAN KIELTÄYTYY EU:n tarjoamasta palkkiopaketista keskeyttääkseen ydinsuunnitelmansa toteuttamisen. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana kertoi viime kuussa, että hänen osastonsa on edelleen valmis keskustelemaan Iranin kanssa voidakseen purkaa lukkiutuneet yhteydet sen kanssa. Hän ei kertonut, mitä EU tarjosi paketissaan.
”Iran ei käy kauppaa oikeuksistaan palkkioiden toivossa”, kertoo Iranin hallituksen edustaja Gholam Hossein Elham journalisteille. ”Islamilainen tasavalta ei tarvitse Euroopan palkkioita käyttääkseen oikeuksiaan”, hän selitti. EU:n pakkaus, jota US, venäjä, Kiina, Englanti, Ranska sekä Saksa kannattavat, sisältää poliittisia, turvallisuuspoliittisia sekä taloudellisia etuisuuksia uraanin rikastamisen keskeyttämistä vastaan.
IRAN TOTEAA, että IAEA:n raportti helmikuussa vahvistaa Iranin toimittaneen sille kaikki tarvittavat tiedot sen ydinsuunnitelmista. IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei kertoo 11-sivuisessa raportissaan, että kaikki aiemmat ongelmat Iranin ydinsuunnitelmista on ratkottu eikä siten ole olemassa avoimia kysymyksiä Iranin ja IAEA:n välillä.
DIPLOMAATIT Viinissä kertoivat AP:n journalisteille torstaina, että Iran on asentanut uusia kehittyneitä moottoreita ilmeisenä tarkoituksenaan kiihdyttää rikastustoimia. Iran on tiettävästi asentanut yli 300 sentrifugia kahteen erilliseen osastoon ja kolmas on asennusvaiheessa Iranin maanalaisessa ydinlaitoksessa. Tiedon mukaan nämä sentrifugat ovat kehittyneempiä kuin tuhannet aiemmin asennetut. Natanzin ydinlaitoksen maanpäälliset osat ovat koelaitoksia; maanalaisiin tiloihin sijoitetut laitteet rikastavat uraania.
Iranin edustaja Elham lupaili ”hyviä uutisia kansalle” huhtikuun 8. päivänä, jota hän kutsui ”ydinteknologian kansallispäiväksi”. Huhtikuun 8. vuonna 2006 rikastettiin ensimmäinen uraanierä Natanzin ydinlaitoksessa. (JP)
5. IDF ESITTELI äskettäin ensimmäisen puhtaasti ”kosherin” (seremoniallisesti puhtaan) tiedustelujoukon (Sayeret) armeijan historiassa, kertoo Y Katz JP:n artikkelissaan. Armeijan parhaat kouluttajat, oppaat ja kaupunkitaistelun asiantuntijat Golani prikaatin vastaavista joukoista ovat jakaneet kaiken sen tiedon, mitä heillä on ollut annettavanaan tälle joukolle. Heillä on päässään suuret samettiset kalotit (yarmulka, kipa) ja heillä on liehuvat sivukiharat. Joukko-osasto on osa Nahal-haredi pataljoonaa, joka yhdeksän vuotta sitten koottiin yhden joukkueen vahvuisena. Tätä pataljoonaa kutsutaan nimellä Nettzah Yehuda. Se koostuu kolmesta komppaniasta, ja se on suoraan pataljoonan komentajan everstiluutnantti Itzik Gain alainen. Pataljoona kuuluu Kfir pataljoonaan, ja se on sijoitettu Jordanjoen laaksoon. Suurin osa sen seitsemästä sadasta miehestä tulee haredi- tai kansallisesta uskontotaustasta. Osallistuttuaan kahden vuoden koulutukseen heille tarjotaan apua ylioppilastutkinnon ja opistoon valmistelevien opintojen suorittamisessa.
UUSI ELIITTIOSASTO, johon kuuluu 20 miestä, valittiin niistä, jotka olivat suorittaneet perus- ja jatkokoulutuksen. Heidät koulutetaan kaupunkitaistelua varten, heidän joukossaan on pioneereja, sala-ampujia ja lääkintähenkilöitä – periaatteessa kaikki, mitä osasto voi joutua tarvitsemaan. Terrorinvastainen yksikkö aloittaa väijytyksiä ja operaatioita, jotka on suoritettava minuuttien aikana. He ovat aina hälytysvalmiudessa. Haredi-pataljoonasta saadut myönteiset kokemukset ovat antaneet aiheen koota toinen vastaava pataljoona vastaavilla periaatteilla. Nahal haredi-organisaation johtaja rabbi Zvi Klebanov kehuu osastoa, että sen eliittisotilaat ovat Israelin ylpeys jatkaessaan haredi elämäntyyliään ja samalla palvellen maataan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN piirioikeus päätti perjantaina, että Temppelivuoren uskolliset saavat uhrata lampaan sunnuntaina harjoituksena pääsiäisajan uhraamista varten. Muinoin Egyptissä jokainen juutalaisperhe uhrasi lampaan ennen pakoaan maasta ja siveli sen verellä oven pihtipielet merkiksi enkeleille, etteivät he tappaneet perheen esikoista. Toimitus on osa konferenssia, jossa tutkitaan mahdollisuuksia aloittaa ”korban pessah” uhrit uudelleen. Eläinrääkkäystä vastaavat järjestöt ovat nostaneet kovan vastalauseen, vaikka uhritoimitus ei teknisesti poikkea muusta normaalista teurastuksesta. Konferenssi pidetään Yeshivat Hakotel´issa puoli kymmenen ja puoli seitsemän välillä lähellä Temppelivuorta. (INN)
- IDF:N sotilaat löysivät putkipommin ja yhden toisen pommin Jeninin alueelta rutiinioperaationa aikana, Pommit laukaistiin turvallisesti. (INN)
- PA:N SISÄLLÄ kuohuu, josta joitain viitteitä tulee julkisuuteen. Nuori polvi on puuhaamassa nykyisten homepartojen syrjäyttämistä. Israelin vankilassa viittä elinkautista + muutamia lisävuosia kärsivä Marwan Barghouti on yhä selvemmin nousemassa Abbasin tilalle. Hän kertoi italialaiselle La Stampa lehdelle, että hän asettuu ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa heti, kun Abbas ilmoittaa erostaan. Barghouti on saanut tukea Binyamin Ben-Eliezeriltä (Labour), joka vakuuttaa, että tämä mies on ainoa, joka voi estää Hamasin valtaanpääsyn Juudeassa ja Samariassa. PA:n pääministeri Salam Fayad toyeaa, ettei Hamasin raketti-iskuja pysty mitenkään lopettamaan. (JP, INN)
- Israeliin ennustetaan lämpöaaltoa ja hiekkapölyä.