Friday, February 01, 2008

PERJANTAI 01.02.08
1. WINO-RAPORTTI ja sen jälkimainingit ovat edelleen vahvasti lehtien uutisotsikoissa. Yleisenä havaintona on se, että media yrittää pönkittää pääministeri Olmertin asemaa selittämällä, miten raportin kritiikki itse asiassa kiittelee Olmertia vaikeassa sotatilanteessa, ja miten hän on aloittanut välittömästi ensimmäisen alustavan raportin jälkeen siinä havaittujen puutteiden korjaamisen IDF:n sisällä sekä päätöksenteossa hallituksen ja päättävien elinten välillä. Raporttia käytetään siten nyt kertomaan kansalle, miten tärkeää on antaa Olmertin jatkaa toimessaan aloittamiensa uudistusten valvojana. Samoin myös Barakin tulee ”kansallisesta velvollisuudentunnosta” pysyä virassaan, millä tarkoitettaneen ”rauhanprosessin” jatkumista. Olmert lähetti samansuuntaisen pyynnön Barakille ja Labourin johtaville virkailijoille.
JP JULKAISI kakkossivullaan kolme mielipidetiedustelua, jotka tehtiin Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Niiden mukaan vahva enemmistö haluaa Olmertin eroa. Liekö tahallinen vai tahaton virhe tulostaulukossa, jonka otsikossa kysytään ”pitäisikö hänen pysyä (punaisella) vai pitäisikö hänen mennä (sinipunaisella). Tulosten pystyjanoissa punaiset (pysyä) ovat selvästi korkeampia kuin sinipunaiset (mennä). Tekstiosassa asia kuitenkin kerrotaan toisinpäin:
1. Teleser gallup kertoo, että 57 % (punainen) haluaa Olmertin eroa; 33 % (sinipunainen) pysyvän toimessaan. Tulos julkaistiin Maariv-lehdessä. 44 % haluaa hallituksen jatkavan. Lisäksi 39 % haluaa Labourin eroa, jos Olmert ei eroa. 22 % haluaa Labourin pysyvän Kadiman johtamassa yhteishallituksessa, sama määrä vain, jos Barak määrittelee uusien vaalien päivämäärän. Netanyahua suosittaa 37.4 % pääministeriksi; Livniä 20.9 %; Barakia 19 %.
2. Maagar Mohot agentuurin gallup: 60 % haluaa Olmertin eroa; 19 % pysyvän toimessaan. Kyselyyn osallistui 474 kansalaista, virhemarginaali 4.5 %.
3. Yisrael Hayom/Gal Hadash sai seuraavat tulokset: 57 % haluaa Olmertin eroa; 25 pysyvän; 18 % ei osannut sanoa. 65 % haluaa uudet vaalit, jos Olmert eroaa; 23 % haluaa Kadiman jäsenen tulevan pääministeriksi; 12 % ei tiennyt. 80 % ilmoitti luottavansa IDF:n kykyyn; 15 % ei luottanut; 5 % ei tiennyt.
4. Neljäntenä Israelin radio teki oman tiedustelunsa: 44.4 % haluaa Olmertin eroa ja uusia vaaleja 6-12 kuukauden sisällä; vain 21.7 % haluaa Olmertin eroavan välittömästi ja hänen tilalleen joku Kadiman parista. 31.6 % haluaa Olmertin pysyvän. 33.7 % haluaa Barakin pysyvän paikallaan eikä vetävän puoluettaan hallituksesta; 32.2 % haluaa Barakin eroavan välittömästi. 37.8 % haluaa Livnin avustavan Olmertin pysymistä paikallaan; 34.9 % haluaa Livnin eroavan välittömästi ja uusia vaaleja. (JP)
2. EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak kovana: ”Gazan kaista ei koskaan tule kuulumaan Egyptiin”. Mubarakin lausunto julkistettiin italialaisessa päivälehdessä La Republica. Tämä lienee vastauksena Israelissa joittenkin poliitikkojen lausuntoihin, että "annetaan Gazan kaista Egyptille, jolle se kuuluukin enemmän kuin Israelille". Egypti hallitsi Gazaa vuodesta 1948 vuoteen 1967 ja ilmeisesti sai sinä aikana tarpeekseen palestiinalaisista. Yleisesti uskotaankin, etteivät egyptiläiset pidä palestiinalaisista eivätkä halua olla tekemisissä heidän kanssaan.
EGYPTIN VIRANOMAISET ovat antaneet ultimaatumin, jonka mukaan Siinain alueelle luvatta tunkeutuneitten palestiinalaisten on poistuttava ensi viikon alkupuolella tai heidät pidätetään ja karkotetaan maasta. Egyptin poliisit ovat tehneet ratsioita kymmeniin El-Arishin taloihin etsiessään niihin mahdollisesti piiloutuneita gazalaisia. Arviolta 25 000 poliisia ja sotilasta on keskitetty laittomasti Siinaille menneitten gazalaisten etsimiseksi ja poistamiseksi alueelta.
EGYPTIN poliisit ovat alkaneet käännyttää takaisin Gazasta Siinaille pyrkiviä autoilijoita. Eräässä tapauksessa poliisi joutui ampumaan useita varoituslaukauksia autoilijaa kohti, joka ei välittänyt pysähtymiskäskystä. Jopa aasinrattailla ajavia ja moottoripyöräilijöitä on käännytetty takaisin.
HAMASIN JOHTAJAT ovat Kairossa keskustelleet raja-alueella syntyneen kriisin selvittämistä Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin kanssa. Myös PA:n puheenjohtaja Abbas oli samoissa asioissa Kairossa. Abbas vaatii yksinoikeutta rajavalvontaan Gazan ja Siinain välillä, vaikka kukaan ei tiedä, miten se toimisi Hamasin valvoman alueen rajalla. Hamasin johto, Khaled Mashaalin ja Mahmoud Zaharin johdolla, on yhtä päättävästi vaatinut valvontaoikeutta.
ISRAEL on pysytellyt sivussa Egyptin ja palestiinalaisten välisistä keskusteluista, mutta puolustusministeriön korkea virkailija on ollut Kairossa keskustelemassa asiasta Omar Suleimanin kanssa, koska rajavalvonta Gazan ja Siinain välillä on tärkeä myös Israelille.
Kh A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että PA oli yllättynyt, kun Mubarak kutsui Hamasin neuvotteluihin rajasta. Abbas elää edelleen uskossa, että Hamas joutuu lopulta luopumaan Gazan kaista hallinnosta ja antamaan hallitusohjat PA:lle. Tämä voi olla osa sitä toiveajattelua, jossa Israelin johto kuvittelee Juudean ja Samarian alueitten rauhoittuvan ja luopuvan vuoden loppuun mennessä kaikesta väkivallasta ja terroristista ja tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona. Mitkään merkit eivät viittaa kummankaan toiveajattelun toteutumiseen. (JP)
3. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL on määrännyt 5 km:n alueen Siinain vastaisella rajallaan, jonne ketään siviilihenkilöitä ei päästetä. Tämä siksi, että terroristien oletetaan päässeen Siinaille ja odottavan siellä sopivaa kohdetta panttivankien kaappaamiseksi. Toinen uhka on, että itsemurhaterroristit pääsevät Eilatiin. (JP)
- KINNERETIN PINTA nousi muutaman päivän runsaitten asteitten ansiosta yli neljä sm, ja sen uskotaan nousevan muutamia senttimetrejä lisää lumien sulaessa. Jerusalemin alue oli kauttaaltaan muutaman sm:n vahvuisen lumen peitossa, mikä sotki autoliikenteen täysin. Bussiliikenne alkoi uudelleen eilen iltapäivällä. Nyt on enää satunnaisia pälviä siellä täällä, muuten maa ja tiet ovat sulat. Sadevesien määrä on kuitenkin 85 – 100 % alle normaalin sademäärän, mikä tarkoittaa rajua vedensäännöstelyä ensi kesänä. (INN)
- EL-KHADER JA EFRAT tiellä kulkevia autoilijoita vastaan heitettiin tänä aamuna omatekoinen pommi. Toinen pommi heitettiin sotilaita vastaan, jotka haravoivat aluetta uusien pommien löytämiseksi. Kukaan ei loukkaantunut, mutta tie on toistaiseksi suljettu liikenteeltä. (INN)
- GAZAN PALESTIINALAISET myyvät israelilaisten Gazaan jättämiä kasvihuoneita egyptiläisille. He kertovat, etteivät egyptiläisten kasvihuoneet ole kestäviä eikä niiden bakteerisuojaus ole hyvä. Gazalaiset käyttivät arviolta 250 miljoonaa USD ostoksiin Egyptin puolella Rafahissa ja el-Arishissa. (INN)
- ISRAELIN 21. tammikuuta 2008 lähettämä Tecsar satelliitti on lähettänyt ensimmäiset kuvansa maan pinnalle. Niiden kehutaan olevan erinomaisia ja monta vertaa parempia kuin aiempien satelliittien lähettämät. Israelin turvallisuusmiehet ovat varoitelleet, että terroristeja suosivat Israelin vastaiset maat voivat yrittää vahingoittaa Israelin tiedustelusatelliitteja, mihin tulee varautua.
- ISRAELIN suurlähetystö Mauritaniassa Afrikan länsirannikolla joutui aikaisin tänä aamuna terrorihyökkäyksen kohteeksi. Lähetystöä vastaan ammuttiin useita laukauksia pääkaupungissa Noukchotissa. Lähetystön turvallisuusmiehet vastasivat tuleen, mikä ajoi hyökkääjät pakoon, joita oli puolisen tusinaa. Mauritaniassa on ollut useita mielenosoituksia Gazan tilanteen johdosta. Niitä järjestävät Israelille vihamieliset ryhmät, Mauritania on muuten ystävällismielinen Israelia kohtaan, yksi harvoista muslimivaltioista. Kolme tai viisi sivullista haavoittui lievästi, mutta se ei ollut laukausten syytä. (Debkafile)
- SAPIR-OPISTON arabiluennoitsija Nizar Hassan joutuu pyytämään anteeksi sotilaalta, jonka hän ajoi ulos luennolta tämän tullessa sinne sotilasasussa. Vain yksi opiston hallituksen jäsenistä vaati luennoitsijan erottamista.
- Saleh Raafat, PLO:N hallituksen jäsen, jonka puheenjohtajana toimii Mahmoud Abbas, kertoi PA:n television haastattelussa, että rauhansopimus tulee olemaan vain tilapäinen, ja se tullaan rikkomaan, kun PA on kyllin vahva koko Palestiinan alueen ”vapauttamiseksi vieraasta miehityksestä”. Artikkeli on englanninkielisenä seuraavassa osoitteessa. http://www.joelstrumpet.com
- Toinen merkittävä joelstrumpetin uutinen on seuraavassa osoitteessa. http://www.joelstrumpet.com/?p=1046
- GUSH KATIFISTA karkotetut asuvat suurelta osin edelleen tilapäisissä parakeissa. Nyt sateitten tultua katot vuotavat, lattiat kostuvat ja jotkut parakit liikkuvat veden kostuttaessa maaperän. Kosteuden ja homeen lisäksi karkotettuja vaivaavat hiiret ja kaikenlaiset hyönteiset. Asukkaat sanovat, että parakkien pystytys tehtiin hyvin alkeellisesti ja osaamattomin voimin. Hallitus ei ole vieläkään yli kahden vuoden jälkeen löytänyt heille pysyvää asuinpaikkaa. (INN)

Thursday, January 31, 2008

TORSTAI 31.01.08
1. WINOGRAD-KOMITEAN laatima raportti Libanonin kakkossodasta julkistettiin, kuten oli luvattu, ilman fanfaareja, vaikkakin kansa odotti sitä mielenkiinnolla mutta epäluuloisena. Kansan epäluulo johtui siitä, että komitean jäsenet olivat pääministeri Olmertin itsensä valitsemia. Oli siis odotettavissa, etteivät komitean jäsenet, puheenjohtajana eläkkeellä oleva tuomari Winograd, kaksi eläkeläisprofessoria ja kaksi reservin kenraalimajuria, kohtele kaltoin miestä, joka nosti heidät tuntemattomuudesta kansakunnan annaaleihin ja historianteoksiin. Eikä tässä petytty.
KOMITEAN PUHEENJOHTAJA ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen raportin julkistamista, ettei nimiä mainita eikä syyllisiä sodan surkeaan lopputulokseen, minkä komiteakin toteaa, vedetä tuomiolle. Niinpä pääministeri Olmertia tai muita ei mainita nimeltä, vaan puhutaan pyöreästi poliittisesta ja sotilaallisesta porrastuksesta (echelon) ja jakaantumisesta (interface) ja niiden virheistä ja puutteista päätöksen-tekoprosessissa ja henkilökuntatyöskentelyssä. Raportin havainnot ovat itse asiassa luettelo tapahtumista, jotka olivat jokaiselle sotaa seuranneelle ennestään tuttuja.
MAANJÄRISTYS tai pommiräjähdys, joita jotkut lupailivat, oli siinä, ettei sellaisia tapahtunut. Raportin sisällöstä jää tunne, että seuraavaksi olisi asetettava komitea tutkimaan tämän Olmertin nimittämän komitean työskentelyä ja päätöksentekoa.
2. WINOGRAD-KOMITEAN loppuraportin havainnot ovat lyhyesti seuraavat. (JP)
- Toinen Libanonin sota oli vakava menetetty tilaisuus, minkä Israel aloitti ja joka kehittyi pitkittyneeksi sodaksi ilman selvää lopputulosta. Lähi Idän mahtavin armeija ei neljän viikon aikana pystynyt eliminoimaan muutaman tuhannen miehen ei-sotilaallista joukkiota eikä lopettamaan Israelin siviilien pommittamista raketein koko sodan ajan. Sodassa kuoli 119 sotilasta ja 45 siviiliä.
- Päätöksentekoprosessissa havaittiin vakavia puutteita sekä poliittisessa että sotilaallisessa hierarkiassa. IDF:n korkea johto ei ollut valmistautunut eivätkä sen päätökset ja toimintaperiaatteet olleet ajan tasalla. Siltä puuttui strateginen ajattelu ja suunnittelu eikä se ollut valmistautunut siviilipuolustukseen.
- Israel ei käyttänyt hyväkseen alkumenestystä, vaan ajautui maaoperaatioihin vasta poliittisen ja diplomaattisen aikataulun rajoitettua niiden tehokkaan käytön.
- Sodanjohto ei ymmärtänyt operaatioitten merkitystä eikä IDF:n valmiutta ja valmistautumista sotilaallisen voiman käyttämisestä poliittisten ja diplomaattisten päämäärien saavuttamiseksi.
- Päätös aloittaa maaoperaatio sodan viimeisellä viikolla oli perusteltu ja poliittisen ja ammatillisen johdon päätösvallan piiriin kuuluva senhetkisten tosiasioitten puitteissa. Päätöksenteko sinänsä oli asiallinen operaation rajoitetuista saavutuksista ja tuskallisista menetyksistä huolimatta.
- Israel ei tule selviytymään alueella eikä tule saavuttamaan rauhaa, ellei Israelin kansa ja sen lähinaapurit usko, että Israel omaa poliittisen ja sotilaallisen johdon, sotilaallisen kyvyn ja sosiaalisen vahvuuden, jotka mahdollistavat sen puolustautua niitä naapureita vastaan, jotka haluavat vahingoittaa sitä ja jos välttämätöntä, käyttää sotilaallista voima niitä saavuttamasta päämääräänsä.
OMANA HUOMIONA haluan sanoa, että viitaten Libanonin kakkossotaa tutkivan Winograd-komitean käyttämään termiin, raportti on ”vakava menetetty tilaisuus”. Raportin selkeästi ja kaunistelemattomasti esitetty lopputulos, jossa olisi osoitettu henkilöt, jotka syyllistyivät vakaviin virheisiin ja puutteisiin, olisi puhdistanut maan sekavan ja jähmettyneen poliittisen tilanteen. Tämä vesitetty raportti vain vahvistaa maan hallitusta, jota kansa ei tue, ja pääministeriä, jonka eroa viimeisten gallupien mukaan haluaa kolme neljästä kansalaisesta.
DEBKAFILE ilmoittaa, että gallupin mukaan 73 % israelilaisista haluaa Olmertin eroa, jos Wino-raportti on raskauttava, ja 63 % haluaa myös Barakin eroa siinä tapauksessa. Vino-raportin mukaan sodan ainoa saavutus on YK:n turvallisuusneuvoston päätös 1701, jonka perusteella kansainväliset joukot valvovat Libanonin eteläosaa. Ne eivät kuitenkaan ole pystyneet estämään Hizbullahin aseistautumista entistä tehokkaammin asein ja lisäämästä miestensä määrää.
PÄÄMINISTERI Olmert ilmoittaa olevansa helpottunut raportin sisällöstä. Jotkut hänen läheisistä tukijoistaan ovat jopa vaatineet, että Olmertia arvostelleiden tulee esittää hänelle anteeksipyyntö.
3. EGYPTIN JA GAZAN välisestä rajasta on kehittynyt vakava ongelma Egyptin viranomaisille. He ovat sallineet kymmenien tuhansien gazalaisten pääsyn Siinaille, ja heitä oletetaan oleskelevan siellä edelleen kymmeniä tuhansia. Egypti esitti vaatimuksen, että heidän tulee palata Gazaan ensi viikon loppuun mennessä. Egyptin kärsivällisyys alkaa olla lopussa.
Sekä PA:n johto Mahmoud Abbasin johdolla että Hamasin johtavat virkailijat ovat Kairossa yrittäen löytää ratkaisua rajaongelmaan. Abbas vaatii täyttä valvontaoikeutta Rafahin terminaalissa, mutta Hamas on yhtä päättäväinen vaatiessaan osuutta siinä. Hamasin johtaja Damaskoksesta Khaled Mashaal on tiettävästi myös menossa Kairoon samoissa asioissa.
Egypti on esittänyt uhkavaatimuksen, että elleivät Hamas ja PA pääse sopimukseen rajavalvonnasta, se sulkee rajan täydellisesti epämääräiseksi ajaksi. Abbas on tiettävästi esittänyt Egyptin viranomaisille uhkavaatimuksen, että jos se vaatii Hamasin osallistumista rajavalvontaan, sen katsotaan ottaneen Hamasia suosivan kannan.
SAUDI ARABIA JA IRAN ovat lähettäneet omat välitystarjouksensa Egyptille. Molemmilla on kova tarve saada Egypti omaan leiriinsä. Iran ilmoittaa, että sen korkeantason neuvottelijat ovat Kairossa ja että diplomaattisuhteet solmitaan maitten välille lähi aikoina.
4. EGYPTIN rajaviranomaisten ja sotilaitten ilmoitukset terrorisolujen pidättämisestä Siinailla matkalla terrori-iskuihin Israelissa ovat saaneet Israelin turvallisuusvirkailijat harkitsemaan mahdollisuutta, että Egypti saa tuoda Siinain ja Israelin rajalle raskasta aseistusta, mitä egyptiläiset ovat vaatineet. Israel salli 2005 Gazasta vetäytymisen yhteydessä Egyptin tuoja Gazan rajalleen 750 sotilasta rauhansopimuksen vastaisesti, mutta ei ole sallinut niiden lisäämistä. Israelin puolustusministeriöstä ilmoitetaan, että asiaa harkitaan.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN diplomaatti-turvallisuustoimiston johtaja Amos Gilad esikuntineen on Kairossa, jossa hän on keskustellut Gazan rajan turvallisuuskysymyksistä Egyptin tiedustelu-päällikkö Omar Suleimanin kanssa, joka on huolestunut tilanteesta raja-alueella, sillä se on vakava turvallisuusriski myös Egyptille. Egyptin ja Israelin välinen rauhansopimus vuodelta 1979 rajoittaa Egyptin asevoimien suuruutta ja aseistusta Siinailla. Sopimuksen noudattamista valvoo kansainvälinen joukko-osasto, joka on sijoitettu el-Arishiin. Se joutui turvallisuussyistä ja terrori-iskujen pelosta siirtymään kauemmas kaupungista Gazan vastaisen rajan auettua.
ISRAELIN viranomaiset ovat huolissaan, että gazalaisten Siinailta Gazaan tuomat tuhannet kotieläimet voivat tuoda eläintauteja mukanaan. Israelin viranomaiset ovat luvanneet kaiken varalta antaa PA:n virkailijoille suu- ja sorkkatautirokotteita.
ISRAELIN korkein oikeus katsoo päätöksessään, että hallituksen asettamat vientirajoitukset ovat laillisia, mukana myös polttoaineiden ja sähkövirran toimittaminen Gazan kaistalle.
5. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad on jälleen sotajalalla. Hän uhkaa taas Israelia tuholla, joka tulee pian tapahtumaan. Hän kehotti puheessaan kansoja välttämään tuota likaista sionistista yhteisöä, jonka päivät ovat luetut ja joka tulee pian tuhoutumaan.
Hänen viimeisin asiansa koski kuitenkin maan ydinlaitoksia. Hän kehotti keskiviikkona länsivaltoja rakentamaan maan ydinlaitoksia, tai muuten maa rakentaa ne itse ja muutaman vuoden kuluttua on myöhäistä pyrkiä Iranin ydinmarkkinoille. Ahmadinejad puhui tilaisuudessa, joka oli järjestetty eteläisessä Bushehrin satamakaupungissa, jossa Venäjän rakentama ydinlaitos aloittanee toimintansa ensi kesänä. Venäjä toimitti sinne kaikki lupaamansa uraanisauvat, joilla voimalan käynnistys voi alkaa.
IRANIN atomienergiajärjestön apulaisjohtaja Ahmad Fayyazbakhsh kertoi reporttereille, että Iranin ensimmäinen omatekoinen 360 megawatin kevytvesireaktori aloittaa toimintansa 2016 maan lounaisosassa sijaitsevassa Darkhovin kaupungissa. Hän totesi, että Bushehrin voimala aloitta toimintansa lokakuussa, vaikka sen tarkkuusinstrumentit eivät ole vielä tulleet.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO pyrkii edelleen löytämään ratkaisua Iranin vastaisiin boikottitoimiin, jotka sopisivat neuvoston 15 jäsenmaalle. Iran väittää edelleen, että sen ydinsuunnitelma on pelkästään rauhanomaista käyttöä varten.
6. UUTISOTSIKOITA
- KADIMAKANSANEDUSTAJA Avigdor Yitzchaki uhkaa erota kolmen viikon sisällä, ellei Olmert eroa pääministerin toimestaan. Yitzchaki erosi hallituksesta Wino-raportin alkuosan julkistuessa vastalauseeksi Olmertille.
- JOUKKO Kadiman kansanedustajia onnitteli Olmertia Wino-rapotin johdosta ja sanoi, että puolueen tulevaisuus on turvattu ja nyt on aika paneutua työhön.
- Reserviläiset syyttävät Olmertia, ettei hänellä ole moraalia kieltäytyessään tunnustamasta vastuutaan Libanonin sodan fiaskoon, jonka perusteella Hassan Nasrallah härnää Israelia hävinneestä sodasta.

Wednesday, January 30, 2008

KESKIVIIKKO 30.01.08
1. TÄNÄ KESKIVIIKKOPÄIVÄNÄ, jona hyiset lumituiskut peittävät myös Jerusalemin aluetta
talvisen tuntuiseen lumivaippaansa, Olmertin asettama Winograd-komitea esittelee tutkimustensa tulokset ensin Olmertille ja Barakille viiden aikaan iltapäivällä, ja tuntia myöhemmin median edustajille kansainvälisessä kokouskeskuksessa (Binyanei Ha´uma). Professori Ruth Gavison esittelee raportin englanniksi. Samaan aikaan kuin Olmert ja Barak saavat omat versionsa raportista, sen sensuroitu versio julkistetaan osoitteessa:
http://www.vaadatwino.org.il
LEHDET ovat täynnä arvioita ja ennusteita, mitä raportti ehkä tulee sisältämään ja mikä sen vaikutus tulee olemaan ennen kaikkea pääpukareille. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz ja puolustusministeri Amir Peretz katsoivat raportin esikappaleen riittäväksi ja erosivat hyvissä ajoin tehtävistään. Tämä ei kuitenkaan ole tapa, johon Olmert pitäytyy. Hän on pannut kaiken osaamisensa ja kokemuksensa peliin pysyäkseen vallassa ja toteuttaakseen Bushilta ja Sharonilta saamansa ”näyn kahdesta valtiosta, Israel ja Palestiina, jotka turvallisina ja rauhassa elävät omissa demokraattisesti hallituissa valtioissaan”. Hän puskee tätä näkyään jääräpäisesti, minkä toteuttamiseksi hallituksessaan hän on koonnut sinne ”kyllä” miehiä ja antanut heille ylennyksiä vielä Wino-raportin julkistamisen kynnyksellä uskollisuuden takaamiseksi. Koska hallituksella on laskennallinen enemmistö 67 kansanedustajan voimin vielä Israel Beiteinu puolueen eroamisen jälkeenkin, Olmert laskee sen riittävän, vaikka joku kapinallinen nousisikin vastustamaan. Olmert voi lisäksi laskea äärivasemmiston tukeen hallituksen ulkopuolelta.
PAINOSTUS kohdistuu ennen muuta Labour-puolueeseen, jonka ero hallituksesta kaataisi koko Olmertin kauniin korttikasan. Puolueen puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barak tuli luvanneeksi erota hallituksesta heti Wino-raportin julkistuksen jälkeen, mutta on nyt vetänyt sanojaan takaisin luvaten miettiä asioita viikon ja antaa sitten päätöksensä. Hän vetoaa ”toimivansa sen mukaan, mikä on kansalle parasta”, ja vain hän pystyy sen ratkaisemaan.
USA:N PRESIDENTTI Johnson sanoi aikoinaan: ”Kiekko pysähtyy täällä (the buck ends here)”. Olmertin olisi hyvä ottaa oppia tästä eikä vierittää syytä toisille. (JP)
2. OLMERT EI LIENE niitä uskonnollisesti heränneimpiä (observant) juutalaisia, mutta kuten on Suomen sotarintamillakin todettu, äärimmäisessä vaaratilanteessa Äiti ja Jumala tulevat mieleen, ei ehkä aina tässä järjestyksessä, viimeisinä turvallisuuden antajina.
EILEN ILTAPÄIVÄLLÄ uutistoimistojen websivuilla kerrottiin, että Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef oli antanut siunauksensa Olmertille ja rohkaissut häntä tätä päivää varten.
Tämän aamun JP kertoo asian toisin. Olmertin kansliasta oli soitettu Yosefille ja pyydetty tätä soittamaan Olmertille. Olmertin kanslia antoi soiton jälkeen tiedotteen medialle, jonka mukaan Yosef oli soittanut Olmertille omasta aloitteestaan ja antanut hänelle siunauksensa usean minuutin keskustelun aikana. Asia kiinnosti mediaa siinä määrin, että ne ottivat yhteyttä Shasin puoluetoimistoon, jossa asia sai huvittuneen vastaanoton. Sieltä kerrottiin, että Olmertin tiedotteessa mainitut Raamatun lauseet (5.Ms.1:21; ”Katso, Herra, sinun Jumalasi, antaa maan sinun valtaasi. Mene ja ota se omaksesi, niin kuin Herra, sinun isiesi Jumala, on sinulle puhunut, älä pelkää äläkä arkaile.”, joka on myös eri muotoisena Joosua 8:1) eivät ole Raamatussa siten, kuin Olmertin tiedotteessa siteerattiin: ”Älä pelkää äläkä arkaile, Minä olen sinun kanssasi.” Toiseksi siellä todettiin, ettei Yosef käytä noita Raamatunjakeita eikä ole antanut sellaista lausuntoa. Lisäksi Shasin kansliassa vakuutettiin, että Olmertin pyynnöstä Yosef soitti Olmertille ja että keskustelu kesti vain minuutin verran, jonka aikana Yosef toivotti Olmertille onnea. (JP)
3. JP:N GIL HOFFMANIN kirjoittaman artikkelin mukaan Olmert keskittyy taivuttamaan Barakia pysymään hallituksessa ”kansallisesta vastuuntunnosta” eikä suostumaan uusien vaalien vaatimiseen. Barak lupasi Labourin puheenjohtajavaalien yhteydessä heti Winograd-loppuraportin julkistamisen jälkeen ”lopettaa yhteistyö Olmertin kanssa ja työskennellä uuden hallituksen muodostamiseksi nykyisen Knessetin kanssa tai vaihtoehtoisesti asettamalla päivän uusien vaalien pitämiseksi.” Nyt miestä vedetään vastuuseen sanoistaan. Barak on oppinut kantapään kautta, eikä juuri anna lausuntoja tai haastatteluja lehdistölle, mikä antaa huhuille paljon liikkumavaraa. Erään huhun mukaan Barak vihjailee vaaleista maaliskuussa 2009, mutta ei Netanyahun vaatimukseen vaaleista marraskuussa kuntavaalien yhteydessä. Toiset huhut kertovat, että sekä Olmert että Barak ovat vähentäneet aikataulustaan menojaan keskittyäkseen raportin lukemiseen. Myös Olmertin kilpailijat Kadiman johdossa Tzipi Livni ja Shaul Mofaz ovat huhujen mukaan päättäneet odottaa pahimman pölyn laskeutumista ennen omia kommenttejaan.
KNESSETIN puhemies Dalia Yitzik ei sallinut Knessetin kokoontuvan ylimääräiseen istuntoon huomenna kuullakseen välittömästi Wino-raportin sisällöstä ja esittääkseen siitä kommenttejaan.
OLMERT PYRKII toimimaan kuten normaalisti. Eilen hän kävi puhumassa IDF:n joukoille Gazan rajan tuntumassa, minkä yhteydessä hän ylisti IDF:ta erinomaisesta työstä alueella todeten, etteivät kansalaiset ole tietoisia, että maa on sodassa eivätkä uutiset rintamalta tee mitään vaikutusta normaali-ihmisen elämään. Hän muistutti, että 130 terroristia on surmattu viimeisen kolmen kuukauden aikana, ja onneksi myös terrori-iskujen määrä Israelissa on selvästi laskenut. Hän kehui hallituksensa budjetoineen 100 miljardia NIS seuraavan kymmenen vuoden aikana normaalibudjetin lisäksi, minkä vaikutukset tulisivat tuntumaan lähitulevaisuudessa. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- YK:N IHMISOIKEUKSIEN komissaaria vaaditaan selventämään lausuntoaan arabiperuskirjasta koskien ihmisoikeuksia. Komissaari Louise Arbour antoi tukensa luonnokselle peruskirjaksi, mutta YK:n tarkkailujärjestön havaintojen mukaan hän ei ollut tutustunut dokumentin sisältöön, koska se sisältää useita kohtia kuten ”hyläten rasismin ja sionismin kaikissa muodoissaan, koska ne edustavat ihmisoikeuksien rikoksia ja uhkaavat kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta.” Toisessa kohdassa ”kaikenlaisen rasismin, sionismin ja vieraan miehityksen ja hallinnon koska ne asettavat esteitä inhimilliselle arvokkuudelle --- kaikki sellaiset käytännöt täytyy tuomita ja on työskenneltävä niiden poistamiseksi.” Tämä asiakirja tulee muodostamaan perustan vapauden periaatteille, joihin arabihallitukset voivat vedota. Dokumentti suojelee kansan siviili-, kulttuuri-, poliittisia ja sosiaalisia oikeuksia noissa maissa. (JP)
- USA:N PRESIDENTTI George Bush toisti viimeisessä kansan tilaa käsittelevässä puheessaan eilen usein esittämänsä vakaumuksen, jonka mukaan hän ja arabimaat tekevät kaikkensa auttaakseen rauhansopimuksen syntymistä, joka määrittelee Palestiinan valtion Pyhälle Maalle ennen vuoden loppua. ”On tullut aika Pyhälle Maalle, missä demokraattinen Israel ja demokraattinen Palestiina elävät rinnakkain rauhassa.” Hän muistutti PA:n puheenjohtaja Abbasia, että terrorismin vastustaminen on edellytys valtion toteuttamiseksi, jossa hänen kansansa voi elää kunniallisesti ja rauhassa Israelin kanssa. Samalla hän muistutti Israelin johtajia, että rauhallinen, demokraattinen Palestiinan valtio on edellytys kestävälle turvallisuudelle. – Kauniita sanoja ja jaloja päämääriä, mutta Israelista käsin ne tuntuvat kuin kokonaan toisesta todellisuudesta. (JP)
- YK:N turvallisuusneuvosto ei vielä eilen löytänyt sopivaa ja hyväksyttävää sanamuotoa päätöslauselmalleen Gazan tilanteesta. Viimeinen USA:n esittämä sovitteleva ja korjattu versio kaatui siihen, että puheenjohtajamaa Libyan edustaja vaati saada esittää esityksen Tripoliin tarkistettavaksi. Kaikki muut 14 jäsenmaata olivat jo valmiit hyväksymään korjatun version. USA:n kannan mukaan pahin kohta aiemmassa versiossa oli se, että siinä samaistettiin terroristien raketti-iskut Israelia vastaan tämän itsepuolustuksekseen tekemiin toimiin. (JP)
- EGYPTIN viranomaiset kertovat al-Ahram lehden mukaan, että he ovat pidättäneet viisi palestiinalaista Siinailla, joilla oli pommivyöt uumillaan. Heidän tarkoituksena lienee ollut päästä Israelin puolelle itsemurhaiskuihin siellä. Lisäksi useita muita pidätettiin, joilta takavarikoitiin tarkkuuskivääreitä, räjähteitä sekä karttoja, joihin oli merkitty IDF:n Egyptin rajan tuntumassa olevat tukikohdat. Useat palestiinalaiset olivat yrittäneet lahjoa Egyptin rajapoliiseja päästämään heidät rajan yli räjähteineen ilman tarkastuksia. Egypti on antanut määräyksen, jonka mukaan rajan yli tulleiden on poistuttava ensi viikon loppuun mennessä. (Haaretz)
- ISRAEL osallistuu sähköautojen suunnitteluun ja valmistukseen Renaultin ja Nissanin kanssa. Israelilainen yhtiö nimeltä C.E.n on yhdessä venäläisten ja saksalaisten tutkijain kanssa saanut valmiiksi turvallisen ja kevyen hydrogen-säilön suunnittelun ja kokeet. Säiliö painaa 50 kg ja sillä pystyy ajamaan 600 km. Vaikka kokeet olivat onnistuneita, valmista autoa saa vielä odottaa. (INN)
- OIKEUS hylkäsi Omri Sharonin anomuksen välttää vankilatuomio. Hän oli Knessetissä kolme vuotta aloitettuaan kautensa tänään viisi vuotta sitten. Omri voi vielä anoa armahdusta presidentiltä. (INN)

Tuesday, January 29, 2008

TIISTAI 29.01.08
1. OLMERT TAISTELEE pääministerin pallistaan henkeen ja vereen, eikä aina täysin puhtain paperein. Olmert vakuuttaa Shasin johdolle, joka uhkaa erota hallituksesta neuvottelujen alkaessa Jerusalemista, että Jerusalemin tilanne otetaan keskusteluihin vasta niiden loppu-vaiheessa. Tämä on kieroa peliä. Shasin tarkoituksena lienee, ettei Jerusalemin jakamisesta neuvotella missään vaiheessa. Olmert haluaa vain heittää hiekkaa hallituskumppaniensa silmiin peittääkseen todelliset päämääränsä, joista tärkein on pysytellä vallassa. Jotkut tarkkailijat ovat epäilleet, että koko nämä ”rauhanprosessi” keskustelut on tarkoitettu vain ajan voittamiseksi, eli ettei Olmertin päämääränä olekaan saavuttaa mitään sopimusta kuluvan vuoden aikana.
TUNTUU OMITUISELTA, jos Shasin johto menee tällaiseen ”halpaan”. Toisaalta voihan olla, että tämä sopii hyvin myös Shasin pirtaan, sillä se käy hyvin tekosyyksi pysytellä hallituksessa ja painostaa Olmertilta lisää etuisuuksia erolla uhkaamisen avulla. Politiikka on likaista peliä. (JP)
2. HAMAS JA EGYPTIN POLIISIT ovat yhteisvoimin pystyneet sulkemaan piikkilangoin yhden kolmesta rajanylityspaikasta Gazan ja Siinain välillä. Kahta muuta Egyptin ja Hamasin poliisit valvovat yhteisvoimin. Kauppojen hyllyt Rafahin Egyptin puoleisessa kaupungissa ovat tyhjentyneet ja hinnat ovat nousseet jopa kolminkertaisiksi. Tämä on suututtanut Siinain asukkaita, jotka ovat asevoimin alkaneet häätää gazalaisia pois alueiltaan. Maaritz lehden mukaan jotkut gazalaiset ovat käyttäneet väärennettyä rahaa ostoksissaan, mikä on saanut kauppiaat tarkistamaan saamansa käteisen entistä tarkemmin.
USEITA TUHANSIA Gazan asukkaita uskotaan edelleen olevan Egyptin puolella. Egyptin poliisi on pidättänyt kolmekymmentä gazalaista, jotka aseineen olivat matkalla kohti Suezin kanavaa. Debkafile kertoo, että Egypti on eristänyt Siinain ja Suezin kanavan Egyptistä pelätessään Gazan terroristeja. Taistelu näyttää nyt siirtyneen Gazasta Siinaille. (JP)
3. HAMASIN PÄÄMINISTERIN Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmad Yousef kertoo Betlehemissä toimivalle ”Maan” uutistoimistolle, että rajan aukaiseminen Siinaille oli ensimmäinen merkki ”intifada III” alkamisesta. Hän uhkaa, että Hamas lähettää puoli miljoonaa gazalaista Erezin rajanylityspaikan kautta Israelin puolelle. Yksi rajanylityspaikka Gazan ja Siinain välillä saatiin tukittua, mutta Rafahin terminaalin kautta tapahtuva liikenne kulkee ilman rajoituksia. Sekä PA että Hamas ovat vaatineet Gazan ja Egyptin välisen rajaliikenteen valvontaa. Egypti on - sikäli kuin uutisiin on luottamista - suostumassa antamaan valvontatehtävät Abbasin valvomille PA:n joukoille, mutta Hamas tuskin tulee sitä hyväksymään.
ISRAELIN KANTA on epäselvä, puolustusviranomaiset eikä ulkoministeriö ole pystynyt haarukoimaan, miten Israelin tulee toimia tässä tilanteessa.
PA:N ULKOMINISTERI Riyad Malki kertoi äskettäin, että Mubarak on suostunut antamaan Rafafin terminaalin valvonnan PA:n joukoille yhdessä kansainvälisten tarkkailijoitten kanssa. Hamasin edustaja torjuu tämän esityksen. Arabivaltioitten ulkoministerien kanta voi olla ratkaiseva, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.
USA:n ulkoministeri Rice soitti Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitille. Rice suosittaa Rafahin valvonnan antamista PA:n Force 17 joukoille, koska hän olettaa sen tuovan ainakin osittaisen järjestyksen raja-alueelle. (JP, Ynet, Haaretz)
4. KENRAALIMAJURI (res.) Yoram Yair kertoo Debkafilen artikkelin mukaan, että Israelin armeija olisi tarvinnut viikon tai korkeintaan kaksi puhdistaa Libanonin eteläosa Hizbullahin pesäkkeistä ja pyssymiehistä, jos sille olisi annettu valtuudet toimia omien ohjeittensa ja kapasiteettinsa mukaan. Hän sanoo, että Olmertin päättämättömyys ja arkailu aiheuttivat tilanteen, jossa hän nousevan arvostelun hillitsemiseksi antoi määräyksen IDF:n alimitoitettujen joukkojen suunnittelemattomasta hyökkäyksestä kohti Litanijokea. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma tulitauosta oli silloin jo periaatteessa valmis, mutta sen käsittelyä siirrettiin IDF:n hyökkäyksen johdosta. Jotkut tarkkailijat ovat katsoneet, että USA viivytteli tahallaan käsittelyä antaakseen IDF:n joukoille aikaa selvittää tilanne taistelukentällä. Nämä tarpeettomat taistelut surmasivat 33 asevelvollista eivätkä vaikuttaneet mitenkään päätöslauselman sisältöön.
LIBANONIN SOTA II:N johdosta IDF:n voittoisa maine kärsi ratkaisevia tappioita arabimaitten silmissä, joista äänekkäimpinä Iran ja Syyria rohkaistuivat omissa vaatimuksissaan Israelin suhteen ja selittivät maailman medialle, että Israelin tuhon siemenet kylvettiin siinä sodassa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vastustaa uhmakkaasti kaikkia erovaatimuksia pyrkien selittämään kaikissa tilanteissa, miten rauhallista pohjoisrajalla nyt on ja että sodan aikana havaitut puutteet on nyt korjattu. Olmert unohtaa mainita, että Hizbullah on nyt voimakkaampi kuin ennen sotaa, sen rakettivarastot ovat uudenaikaisemmat ja ylittävät sotaa edeltävän määrän. Hizbullahin pyssymiehet ovat palanneet raja-alueille. Hizbullah on keskittynyt Libanonin valtataisteluun.
Olmertin väite siviilipuolustuksen virheitten korjaamisessa ei pidä paikkaansa. Siviilihallinnon taholta valitetaan tämän päivän uutisissa, ettei hallitus ole antanut sille varoja suunnitelmien toteuttamiseksi. IDF pelkää, että sen maine entisestään kärsii Winogad-raportin paljastuksista.
5. KANSALAISTEN USKO hallitukseen ja omaan turvallisuuteensa ei ole ollenkaan kohentunut Libanonin etelärajan ”rauhoituttua”, kuten Olmert väittää, paljastuu Sapir ja Ariel opistojen tri Udi Labelin johtamissa tutkimuksissa. Hän kertoo, että ihmisiä hoidetaan edelleen Libanonin kakkossodan traumojen vuoksi, eivätkä kaikki ongelmat johdu pelkästään sodasta.
Hän kertoo, että pahiten ihmisiä vaikeuttaa tunne siitä, että heidät on hyljätty eikä kukaan tule heidän avukseen kriisitilanteessa, kuten oli asianlaita Libanonin viimeisen sodan aikana. HALLITUKSELLA ei ollut mitään suunnitelmaa ihmisten auttamiseksi tai evakuoimiseksi. Muutamat yksityiset avustusjärjestöt ja henkilöt pyrkivät auttamaan pelokkaita ihmisiä, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan neljä viikkoa kestäneen rakettitulen alta. Sinä aikana Hizbullah ampui Israelin pohjoisosaan yli 4000 rakettia ajaen viidenneksen maan asukkaista pakoon maan eteläosiin. Vain heikoimmat ja köyhimmät, joilla ei ollut varaa eikä voimia muuttaa pois kriisialueelta, jäivät koteihinsa hylättyjen koirien ja kissojen lisäksi. Yksityiset avustusjärjestöt toimittivat heille ruokaa ja lääkkeitä oman turvallisuutensa kustannuksella. Alueen pommisuojat olivat huonossa kunnossa, niitä ei ollut riittävästi eivätkä niiden varusteet olleet ajan tasalla. Vain pieni osa niistä on kunnostettu ja vain muutamia uusia rakennettu sodan jälkeen.
MAALOT-TARSHIHA neuvoston puheenjohtaja Shlomo Buhbout varoittaa, että yhteisöt, jotka oli hylätty oman onnensa nojaan Libanonin sodan aikana, ovat edelleenkin syrjäytettyinä eikä niiden riittämättömiä ja vajaakuntoisia väestönsuojia ole korjattu eikä uusia rakennettu 18 kuukautta sodan päättymisestä. Tämä ei hänen mukaansa kasvata kansan luottamusta Olmertin hallituksen kykyyn vastata velvollisuuksiinsa tai turvata kansalaistensa hyvinvointi. (JP, Haaretz)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHADIN Betlehemin alueen johtaja Muhammad Isa Halil Abeda pidätettiin maanantai-iltana IDF:n, Yamam rajapoliisin eliittiosaston ja Shabakin yhteisvoimin. Abed johti useita terrorisoluja alueella sekä suunnitteli ja johti useita terrori-iskuja Israelin alueella. Pidätysoperaatio kesti useita tunteja joukkojen piiritettyä talon, jossa Abed piileskeli. Paikallinen väestö alkoi kivittää joukkoja ja heittivät molotovin pommeja heitä kohti. Sotilaat joutuivat puolustautumaan ampuen lopulta heidän jalkoihinsa. Yksi murrosikäinen poika sai surmansa operaation aikana. (INN)
- JERUSALEM valmistautuu lumisateitten varalta, joitten uskotaan alkavan tänään illalla tai huomenna. Lämpötilojen uskotaan painuvan alle jäätymisrajan, mikä voi särkeä talojen aurinkolämmittimiä ja vesijohtoja. Lunta voi tulla parikymmentä sm, mikä keskeyttää lähes kaiken liikenteen, myös lehtien jakelun koteihin. Lumi sulaa yleensä pois parissa päivässä. Päätiet pyritään auraamaan bussiliikenteelle. (INN)
- KAKSI Israelin arabikansanedustajaa Tibi ja Zahalka osallistuivat PFLP:n johtajan George Habashin hautajaisiin Ammanissa, mikä sai monet kansanedustajat toivottamaan heille hyvää matkaa edellytyksellä, etteivät koskaan palaa Israeliin.
- LODZ GETTON juutalaiset Puolassa laativat Israelin itsenäisyysjulistuksen 7 vuotta ennen kuin Ben-Gurion julisti Israelin valtion perustetuksi. Lodzin getto oli toiseksi suurin juutalaisyhteisö Varsovan jälkeen. Itsenäisyysjulistus annettiin toukokuun 18-19 päivinä 1941 getton ollessa natsijoukkojen piirittämänä ja kuolemantuomion alainen. ”Juutalainen valtio on tarpeen ja siksi sellainen on muodostettava. Juutalaisessa valtiossa nuoriso tulee kokemaan valon, vapauden ja arvokkuuden”, sanotaan kolmisivuisessa dokumentissa, jonka on voinut kynäillä journalisti Oscar Singer. Luonnokseksi oletettu julistus oli kirjoitettu puolaksi papereille, joiden toisella puolella oli luettelo asukkaista, jotka olivat oikeutettuja saamaan ruoka-avustuksia, joita saatiin natseilta työsuoritusten perusteella. Julistuksen oli allekirjoittanut Chaim Rumkovski, Lodzin judenratin johtaja. Dokumentti julkistettiin holokaust-muistojuhlien yhteydessä. (INN)
- TARKASTUSPISTEIDEN poistaminen Yeshan alueelta USA:n ja PA:n vaatimuksista lisää terrorismia, todetaan IDF:n raportissa. (INN)

Monday, January 28, 2008

MAANANTAI 28.01.08
1. EGYPTI KUTSUI Hamasin edustajat neuvotteluihin Kairoon loppuviikosta voidakseen löytää diplomaattisen ratkaisun rajaongelmaan. Myös Iran on tarjonnut apuaan Egyptille tilanteen selvittämiseksi, mutta Kairo suostunee tarjottuun apuun vain esim. Punaisen Puolikuun kautta.
MAHMOUD ABBAS on myös kutsuttu Kairoon loppukuusta, mutta ei varmaankaan siten, että hän tapaisi Hamasin edustajia. PA:n ulkoministeri Riad Malki kertoi eilen, että egyptiläiset ovat suostumassa siihen, että Abbasin ”presidenttikaarti” Force 17 saa valvontaansa Rafahin rajaterminaalin, mutta PA ei hyväksy Hamasin osallistumista valvontajoukkoihin. Malki antoi ymmärtää, että Abbasin ja egyptiläisten välisissä keskusteluissa sovitaan rajavalvonnasta Rafahissa, ja sopimus esitetään Hamasille ota tai jätä periaatteella. Hän uhkaili, että jos Hamas hylkää arabiliiton vahvistaman sopimuksen, Hamas on yksin vastuussa Gazan hyvinvoinnista.
HAMASIN TAHOLTA tähdennetään, ettei vuodelta 2005 olevan sopimus Rafahin rajavalvonnasta ole enää voimassa. Siinä kansainvälisillä joukoilla oli valvontaoikeus terminaalissa, mitä Hamas ei enää noteeraa. Hamasin kanta on, että vain Egypti ja palestiinalaiset valvovat rajaa.
EGYPTILÄISET rajapoliisit ovat jatkaneet yrityksiään rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman liikenteen saamiseksi valvontaan. Eilen kuitenkin ihmisiä virtasi Egyptin puolelle uhmaten vesisadetta, joka muutti Rafahin päällystämättömät kadut liejuisiksi. Monet kaupat olivat sulkeneet ovensa joko tarvikkeiden ehtymisen tai viranomaisten määräyksen vuoksi.
HAMAS oli lähettänyt omia poliisejaan valvontatehtäviin raja-alueelle. He ohjailivat liikennettä yhdessä egyptiläisten rajapoliisien kanssa, joita oli paikalla sadoittain. He myös kehottivat autoilijoita palaamaan Gazaan, mutta eivät estäneet jalankulkijoita. Molemmat poliisit liikkuivat raja-alueella vapaasti ylittäen rajan tarpeen mukaan.
2. OLMERTIN JA ABBASIN eiliset keskustelut sujuivat tarkkailijoiden mukaan ”kriisitunnelmissa”, mutta ”olivat kuitenkin rakentavia ja yhteistoimintaa painottavia”. Pääministerin kanslian antaman selityksen mukaan Gazan tilanne hallitsi keskusteluja, mutta Abbas ei juuri puhunut Rafahin terminaalin valvonnasta, koska Abbas sopii siitä Egyptin kanssa loppuviikosta. Uutinen ei kerro, vaatiko Olmert Israelin valvontamahdollisuutta, kuten 2005 sopimus edellyttää. Sen mukaan Israelin rajavalvojat saavat välittömät videokuvat rajan ylittävistä ihmisistä ja tavaroista Kerem Shalomin rajaterminaaliin ja voivat vaatia lisäselvityksiä tai tarkastuksia epäilemistään kohteista. Tämä mahdollisuus poistui kansainvälisten joukkojen lähtiessä pakoon Hamasin hyökkäillessä terminaalia vastaan ja lopulta kaapattua vallan Gazassa.
OLMERT VAKUUTTI Abbasille, ettei Israel salli humanitäärisen kriisin puhkeamista Gazassa, mutta tiettävästi painotti, ettei normaalielämä Gazassa palaa niin kauan, kuin rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu.
ISRAELIN JA PA:N pääneuvottelijat Livni ja Qureia olivat mukana keskusteluissa ja lisäksi pitivät kahdenkeskisiä neuvotteluja tunnin verran. Niistä ei annettu mitään tietoja median edustajille.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak selvitti sunnuntaina, että Gazan kaistan eristäminen jatkuu toistaiseksi, mutta että lääkkeet, ruoka ja peruspolttoaineet esim. sairaaloiden tarpeita varten sallitaan rajan yli Gazaan. Gazan saarto kärsi joka tapauksessa pahan takaiskun rajan avauduttua Egyptiin, eikä rajan sulkemisesta ole vielä toiveita.
3. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat ottaneet tosissaan Hamasin edustajan esittämän uhkauksen, että seuraavan Gazan kriisin yhteydessä se lähettää puoli miljoonaa ihmistä Eretzin rajaterminaali kautta Ashkelonin kaupunkiin. Israelin armeija tuskin tulisi katselemaan sitä sormi suussa, mutta asevoimien käyttö siviilimassoja vastaan on vähintäänkin ongelmallista. Viranomaiset ovat alkanet etsiä ei-tappavia keinoja suurten massojen pysäyttämiseksi ja hillitsemiseksi. Vanha keino vesitykkien käytöstä on aina yksi vaihtoehto, mutta armeija tutkii muitakin mahdollisuuksia. Tuliaseita tulisi käyttää vain, jos oma henki on vaarassa, ensin varoituslaukauksia ilmaan, siiten jalkoihin ja vasta viimeiseksi tappaakseen.
YKSI VAIHTOEHTO, jota armeija käytti muualla, on ns. ”huuto”, korkeaoktaavinen äänipulssi, joka laitteen välityksellä aiheuttaa ihmisissä pahoinvointia, sekavuutta ja huimausta.
USA:N JOUKOT Irakissa ovat käyttäneet ns. ”tuskasädettä” (pain ray, ADS), joka lähettää ihmisen iholle 55 C-asteen vesimolekyylejä, jotka aiheuttavat ihmisessä polttavan tunteen.
4. EU SUUNNITTELEE uudelleen tapaa, jolla se toimittaa PA:lle lupaamansa vuosittaisen avun, joka viime vuonna oli 700 miljoonaa Euroa. Hamasin johtaessa PA:n hallitusta tuki toimitettiin suoraan avun tarvitsijoille, ettei se joutuisi vääriin käsiin. Nyt se on tarkoitus antaa Fayadin hallitukselle, joka tulee vastaamaan sen luovuttamisesta tarkoitettuihin kohteisiin. Fayadin hallituksen uudistusohjelma, jota hän esitteli Pariisin tukijamaitten konferenssissa, painottaa hyvää hallintoa, taloudellista ja sosiaalista kehitystä sekä teitten ja muun infrastruktuurin rakentamista. EU tulee tarjoamaan käytännön tukea PA:n poliisivoimien kehittämisessä ja kouluttamisessa, sekä avustamaan terveydenhoidon, opetuksen ja oikeuslaitoksen uudistamiseksi. EU tulee myös vahvistamaan taloudellista kasvua alueella kuitenkin jatkaen inhimillistä apuaan.
EU JATKAA Gazan alueen boikottia, koska se pitää Hamasia terrorijärjestönä. Se kuitenkin toimittaa Gazaan polttoainetta sekä ”sosiaalista” tukea virkailijoille, jotka eivät ole saaneet palkkojaan. Vuoteen 2006 EU:n apu palestiinalaisille oli 500 Euroa, mutta Hamasin vallankaappauksen jälkeen tuki on noussut dramaattisesti.
5. PA:N ANTAMA HUOMIO perusterroristille George Habashille ei välttämättä osoita hyvää tahtoa Israelia kohtaan. Habash oli yksi verisimmistä terrorijohtajista, joka ei luopunut jyrkästä Israelin vastaisesta kannastaan edes hänen järjestönsä muuten omaksumasta joustavammasta asenteesta PA:n käymiin neuvotteluihin Israelin kanssa. Ihmetystä tässä herättää se, että Olmert tapasi eilen Abbasin heti Habashin kuolinilmoituksen ja Abbasin hänelle osoittamien ylistävien lausuntojen jälkeen ilmeisesti edes huomauttamatta Abbasille tämän sopimattomista lausunnoista. Päinvastoin TV-kuvien perusteella sai kuvan, että Olmert ja Abbas käyttäytyivät kuin kaksi rakastavaista, jotka syleillen ja poskipusuja vaihtaen tervehtivät toisiaan. Joko huhut Olmertin ylenmääräisestä miellyttämisen halusta ja hakemisesta pitävät paikkansa tai hänen arvostelukykynsä pettää pahan kerran julkisuuden edessä.
SEKÄ ISRAELISSA että PA:n parissa toivotaan, että PFLP:n uusi johto olisi joustavampi ja käytännöllisempi kuin edellinen. Järjestön nykyinen johtaja Ahmed Saadat on Israelin vankilassa kärsimässä tuomiotaan ministeri Zeevin murhan suunnittelusta marraskuussa 2001 Hyatt hotellissa Jerusalemissa, joka tehtiin kostoksi PFLP-johtajan Abu Ali Mustafan saatua surmansa IDF:n hyökkäyksessä hänen toimistoonsa Ramallahissa, kuten Saadat väitti oikeudessa.
Järjestöllä on vain muutamia tuhansia jäseniä Länsirannalla.
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN poliisi ja Shin Bet pidättivät yhteisoperaatiossa 20 Israelin arabia epäiltyinä aseitten hankkimisesta Fatah Tanzimille. Kuusi heistä Kfar Karasta ja Jisr e-Zarkasta oli kuulemassa heitä vastaan esitettyjä syytteitä Haifan piirioikeudessa sunnuntaina. Pääsyytetty Hamza Masri, 24, toimitti aseita ja ammuksia Shahar Haninan kanssa, joka johtaa terrorisolua Kalkiliyassa.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni on joutunut syytettyjen penkille hänen suostuttuaan tapaamaan Libanonin sodassa kaatuneitten omaisia, jotka vaativat Olmertin eroa. Olmertin tukivat kutsuvat Livniä ”hallitsemattomaksi maankaivajaksi Olmertin jalkojen alta”. Livni on yhtenä vahvana ehdokkaana pääministeriksi, jos Olmert joutuu eroamaan. Olmert on kaikin tavoin pyrkinyt rajoittamaan Livnin valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Livni puolustautuu, että tämä oli vähintä, mitä hän voi tehdä ottaakseen osaa heidän suruunsa. Livni on useissa tilaisuuksissa esittänyt toiveensa päästä toteuttamaan omaa poliittista näkyään Israelista. Se tuskin tulisi olemaan Israelille onnellisempi kuin nykyisen pääministerin.
- IDF:n reservin upseerit ovat vaatineet Olmertilta, että tämän tulee jättää IDF politiikan ulkopuolelle. Olmert syytti Herzlian puheessaan vastalauseen jättäneitä reservin upseereita politiikan käyttämisestä surutyössään.
- 50-vuotias mies oli kuudes uhri, joka kuoli hypothermiaan Israelissa talven kylmyydessä, neljä kuolleista oli kodittomia.
- Egyptin poliisi on pidättänyt tusinoittain aseistettuja gazalaisia Siinailla. Heiltä tavattiin räjähteitä ja laitteita, joilla he pystyivät seuraamaan IDF:n sotilaitten liikkeitä.

Sunday, January 27, 2008

SUNNUNTAI 27.01.08
1. GAZAN PALESTIINALAISET suunnittelevat perustavansa Siinain pohjoisosaan samantapaisen valvomansa maa-alueen kuin terrorijärjestöt perustivat Pakistanin ja Afganistanin väliin, ns. Waziristanin maan. Egyptiläiset viranomaiset pyrkivät sulkemaan Gazan vastaista rajaa, mutta Hamas räjäytti uuden aukon muuriin. Kymmenet tuhannet Gazan asukkaat virtasivat edelleen lauantaina esteettä Egyptin puolelle rajaa. Syntyneissä kahinoissa rajapoliisien kanssa ainakin 38 rajapoliisia loukkaantui, muutamat heistä hengenvaarallisesti.
EGYPTIN HALLITUS pelkää, että äärijärjestöt voivat yrittää käyttää kaaosta Gazan rajalla hallituksen aseman horjuttamiseksi. Egyptin asema ei ole kadehdittava: Toisaalta se ei voi käyttää väkivaltaa peläten arabimaitten tuomitsevia reaktioita, mutta toisaalta se pelkää menettävänsä ennestäänkin epävarmaa valvontaansa Siinain pohjoisosassa. Viranomaiset ovatkin keskittyneet estämään gazalaisten ryntäyksen syvemmälle Egyptiin, Kairoon ja muihin kaupunkeihin. Egyptiläisiä varoitetaan ottamasta heitä koteihinsa. Gazalaisilla on tarpeita päästä Kairoon joko saamaan lääkintähoitoa, opiskelupaikka tai päästä Kairon kautta ulkomaille.
SUUREMPANA PELKONA on, että Israel haluaa Egyptin sotkeutuvan entistä syvemmin Gazaan ja lopulta ottavan sen valvontaansa. Eläkkeellä oleva Egyptin armeijan kenraali Husam Sweilem esitti huolensa, että Israel haluaa sysätä Gazan valvonnan Egyptille ja Länsirannan valvonnan Jordanialle. Tämä hänen mielestään ratkaisisi kätevästi Israelin Palestiinan ongelman.
EGYPTIN rajavalvojat joutuivat väistymään lauantaiaamuna ihmismassojen virratessa Gazasta Siinain puolelle, eivätkä poliisien ilmaan ampumat laukaukset tehneet mitään vaikutusta. Ihmiset menivät aina El-Arishiin saakka, jossa oli lukuisasti Gazan rekisterikilvillä varustettuja autoja. Egyptin viranomaiset antoivat määräyksen kauppojen sulkemisesta kaupungissa.
PA:N VIRANOMAISET Ramallahissa syyttivät Hamasia, että se painostaa Egyptiä myönnytyksiin ohittaakseen Fatahin vallan. Heitä huoletti presidentti Hosni Mubarakin vaatimus sovittelu-keskustelujen aloittamiseksi Hamasin ja Fatahin välillä ilman ehtoja, mitä Abbas vastustaa.
2. KOLMAS HYÖKKÄYS Jerusalemin alueella parin vuorokauden sisällä tapahtui lauantaina. Rajapoliisin autopartio havaitsi lauantaina puolenpäivän jälkeen epäilyttävän miehen lähellä alueen turva-aitaa. He pysäyttivät auton ja pyysivät miestä esittämään henkilöllisyyspaperinsa. Mies tuli auton lähelle, avasi sen oven ja puukotti kuljettajaa selkään ja niskaan. Seuraavaksi mies yritti puukottaa auton takaistuimella olevaa naispoliisia. Syntyneen kahinan aikana partionjohtaja ampui miestä jalkaan haavoittaen häntä vaikeasti. Auton kuljettaja ja terroristi vietiin Hadassan sairaalaan hoidettaviksi.
ALUSTAVIEN tutkimusten mukaan partion jäsenillä ei ollut turvavöitä tai suojaliivejä puukotuksia vastaan.
TORSTAINA Kfar Etzionin yeshiva-opistoon tehneet kaksi terroristia oli vapautettu jokin aika sitten Israelin vankilasta kärsittyään rangaistuksensa tuomittuina kuulumisesta laittomaan järjestöön. Israelin korkein oikeus on joutunut syytettyjen penkille, koska se on toistuvasti viivyttänyt tai estänyt turva-aidan rakentamista Jerusalemin riskialttiille alueille. JP:n pääartikkeli puuttui aamun artikkelissaan tähän selittäen, että korkein oikeus tarpeettomasti päättää asioista kuten turva-aidan rakentaminen, mihin sillä ei ole minkäänlaista asiantuntemusta.
Al-Aksan tuntematon alajärjestö ”Taistelun pataljoonat” otti vastuun torstain hyökkäyksistä.
Muutamia tunteja lauantaina sattuneen puukotuksen jälkeen perheen vanhemmat ja kaksi lasta haavoittuivat palestiinalaisten heittämistä kivistä Beit Umarissa lähellä Hebronia. Lauantaina rajapoliisit pidättivät tiesululla palestiinalaisen miehen, jolla oli 7 sm:n veitsi mukanaan.
3. PFLP:N JOHTAJA George Habash kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen Ammanin sairaalassa eilen illalla. Hän perusti PFLP:n (Palestiinan vapautuksen kansanarmeija) puoli vuotta 1967 sodan päättymisen jälkeen. Järjestö oli PLO:n toiseksi suurin. Se syyllistyi moniin terrori-iskuihin: 1970 PFLP kaappasi neljä Western Airlines yhtiön konetta USA:ssa, Euroopassa, Kauko Idässä ja Persianlahdella lennättäen ne Lähi itään päästettyään ensin matkustajat koneista. PFLP oli vastuussa 27 ihmisen surmaamisesta Lodin lentokenttä terminaalissa toukokuussa 1972 sekä Air France yhtiön koneen kaappaamisesta ja ohjaamisesta Entebben lentokentälle Ugandaan 1976. IDF vapautti panttivangit Ugandasta henkeäsalpaavassa pelastusoperaatiossa.
GEORGE HABASH syntyi kristittyyn perheeseen ja hän opiskeli lääkäriksi USA:ssa. Hän vastusti Oslon sopimuksia, koska niissä ei vaadittu setlementtien rakentamisen välitöntä lopettamista. Hän perusti toimintansa väkivaltaan selittäen, ettei Israel muuten suostu rauhansopimukseen. Myöhemmin 1980-luvulla hän kuitenkin taipui Jasser Arafatin ajamaan PLO:n ohjelmaan, joka vaatii Palestiinan valtion perustamista territorioille sekä palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta entisille asuinalueilleen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti kolmen vuorokauden suruajan ja Palestiinan lippujen laskemiseksi puolitankoon Habashin kuoleman kunniaksi.
4. ISRAELIN POLIITTISET PUOLUEET valmistautuvat Winograd-komitean Libanonin kakkossotaa tutkivan raportin julkistamiseen keskiviikkona iltapäivällä. Olmertin pitkää asiaa koskevaa puhetta Herzlian vuosittaisessa konferenssissa tarkkailijat kutsuivat asianajajan oikeuden lautamiehille tarkoitettuna taitavana puolustuspuheena. Siinä Olmert selitti, että Israelin pohjoisosassa on nyt rauhantila sodan ansiosta, ja että sodan aikana todetut puutteet ja virheet on korjattu. Hän ei katsonut olevan mitään syytä tuntea häpeää tai syyllisyyttä sodan uhreista ja kutsui sodan loppuvaiheessa tarpeettoman hyökkäyksen vuoksi menehtyneen 33 sotilaan omaisten syytöksiä häntä kohtaan kohtuuttomaksi poliittiseksi ajojahdiksi.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak, joka lupasi puolueensa puheenjohtajakilvan ollessa kiivaimmillaan, että hän vetää puolueensa Olmertin hallituksesta välittömästi Winograd-raportin julkistamisen jälkeen, vedetään nyt vastaamaan sanoistaan. (vrt. Mt.12:37) Barak on pyrkinyt laistamaan lupaustaan selittäen, että hän antaa julkisuudessa lausunnon asiasta viikon kuluttua raportin julkistamiseksi voidakseen tarkkailla, minkälaisia reaktioita raportti aiheuttaa kansan ja toisten puolueitten parissa. Barakin mielilauseena on, että ”hän tekee sen mukaan, mikä on parasta kansalle”. Barak lienee saanut oppinsa Ben-Gurionilta, joka valtansa päivinä julisti:
”En tiedä, mitä kansa haluaa, mutta minä tiedän, mikä sille on parasta.” Barak vakuuttaa muistavansa, mitä hän lupasi, mutta hän sanoo ”tutkivansa raporttia rauhassa ja lupaa toimia hallituksen vakauden ja jatkuvuuden tukemiseksi”. Barakin lausunnon taustalla on hänen kiihkeä halunsa neuvottelujen jatkamiseksi PA:n kanssa Israelin turvallisuudesta välittämättä.
LABOUR-PUOLUEEN sisällä on voimakas Olmertin vastainen liike, joka vaatii puoluetta irrottautumaan hallituksesta. Opposition äänekkäimmät kellokkaat ovat Ophir Pines-Paz ja Shelly Yacimovich, joka riimitteli seuraavat säkeet: ”Olmert on korruptoitunut, laiton, vastuuntunnoton ja kyyninen. Labourin tulee erota hallituksesta eikä pelätä uusia vaaleja.” Puolueen Olmertia tukevat aktivistit aikovat järjestää häntä puolustavan mielenosoituksen sunnuntaina Tel Avivissa, jota johtaa vasemmistolainen äärilaidan painostusryhmä Peace Now. He pelkäävät keskustelujen PA:n kanssa keskeytyvän, jos Olmertin hallitus kaatuu. Ehkä suurempi pelko heillä on kuitenkin se, että seuraavat vaalit voivat antaa vallan oppositiojohtajalle Binyamin Netanyahulle, josta on tullut vasemmiston kauhu, jolla pelotellaan lapsia ojennukseen.
5. UUTISOTSIKOITA
- SHAS-PUOLUEEN ”Toraoppineitten neuvosto” kokoontuu sunnuntaina rabbi Ovadia Yosefin Jerusalemin Har Nor lähiön asunnossa käsittelemään kysymystä, tuleeko puolueen erota Olmertin hallituksesta palestiinalaisten kanssa käytävien neuvottelujen vuoksi. Yosef on toistuvasti julistanut, että puolue eroaa hallituksesta, jos se neuvottelee Jerusalemin asemasta. Abbas itse vain pari päivää sitten kertoi medialle, että Jerusalemista keskustellaan Livnin johtamassa työryhmässä kuten kaikista muistakin asioista. Tarkkailijat olettavat, että neuvosto tekee ehdollisen päätöksen, joka valtuuttaa puheenjohtaja Eli Yishain päättämään asiasta ilman uutta kokousta.
- OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään keskustellakseen Gazan tilanteen vaikutuksista Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin. Rajan täydellinen hämärtyminen Egyptin ja Gazan välillä asettaa Oslon sopimukset siltä osin uuteen valoon tai romuttaa niitä Gazan kaistaa koskevilta osin. Olmert ja Abbas tapasivat toisensa edellisen kerran 8. tammikuuta ennen Bushin vierailua. Livnin ja Qureian johtamat tiimit ovat tavanneet kerran 14. tammikuuta.
- TERRORIUHKA Siinailta palestiinalaisten vapaan pääsyn vuoksi Egyptiin sai Israelin turvallisuusviranomaiset sulkemaan Siinan rajan pinnassa olevat tiet ja turistikohteet. Siinailla olevat matkailijat kuitenkin kertovat, ettei siellä juuri näe IDF:n sotilaita, eli tilanne on siellä yhtä avoin kuin ennenkin.
- GANDHIN pojanpoika Arun Gandhi joutui eroamaan hänen isänsä nimeä kantavasta rauhaninstituutista annettuaan Israelia syyttäviä lausuntoja. Hän sanoi Washington Postin web-sivulla, että Israel käyttää holokaustia hyväkseen ja että juutalaisuus on suurin väkivallan kulttuuri, joka lopulta tuhoaa inhimillisyyden.
- ISRAELIN VESITILANNE saa hallituksen päättämään kovista käyttörajoituksista tulevan kesän aikana. Vaikka sateet toisivat helpotusta, ne tuskin voivat ratkaisevasti poistaa tämän hetken vajausta. Sateet ovat tuoneet 65 % normaalitasosta. Kinneretin pinta on alle 50 sm hätärajan yläpuolella. Järvi on saanut 60 % normaalisateista. Vesivajaus on 300 miljoona kuutiometriä. Ashkelomin ja Palmachin puhdistuslaitokset tuovat yhteensä 140 miljoonaa kuutiometriä. Haderan puhdistuslaitos valmistuu 3 vuoden kuluessa, sen kapasiteetti on 100-110 kuutiometriä vuodessa.