Friday, January 25, 2008

PERJANTAI 25.01.08
1. PUOLET GAZAN asukkaista on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ”vierailla” Egyptissä ilman henkilötodistuksia ja passeja kahden päivän sisällä. Ensimmäisenä vierailupäivänä heitä tulvi sinne 350 000, toisena päivänä saman verran lisää, eivätkä Egyptin rajaviranomaiset ole puuttuneet asiaan mitenkään. Milläpä sellaiset ihmismassat pysäyttäisi? Egypti sai lisätä 750 rajapoliisia Israelin ja Gazan vastaisille rajoilleen siellä olevien tueksi eikä niitä voida lisätä ilman muutosta rauhan-sopimukseen, joka rajoittaa niiden määrää.
IDF SEURAA tilannetta sivusta ja suorittaa samalla omia operaatioitaan Gazan kaistalla. IAF:n koneet iskivät perjantaiaamuna Rafahissa ohjuksillaan kahteen autoon, jotka kuljettivat terroristeja surmaten heistä viisi. Surmansa saaneiden joukossa oli Muhammed Abu Hareb, Islamic Jihadin ”tykistöosaston” komentaja sekä Sami el-Hamaydeh, Hamasin ”armeijan” korkea upseeri. IAF myöntää tehneensä iskut terroristien toimintajoukkoja vastaan.
ISRAELISSA ihmetellään sormi suussa, mitä nyt pitäisi tehdä ja miten edetä.
Apulais-puolustusministeri Matan Vilnai heitti ajatuksen, ehkä se oli koepalloksi tarkoitettu, että Israel sulkisi rajansa Gazaan täydellisesti ja lopettaisi kaikki toimitukset sinne, myös sähkön ja polttoaineiden toimitukset, ja siirtäisi vastuun niistä Egyptille. Egyptin ulkoministeriön edustaja hylkäsi suoralta kädeltä sellaiset haaveet. Israel tarjosi Gazan kaistaa Egyptille viime sodan jälkeen, mutta tämä kieltäytyi kunniasta. Eihän sieltä saisi muuta kuin ongelmia ja ihmisiä, joita Egyptissä on tarpeeksi ja lisää tulee luonnollisen kasvun myötä yli miljoonan joka vuosi.
2. GAZALAISET kertovat, että Egyptin vastaisen teräksisen muurin kaatamista valmisteltiin kuukausien ajan. Hitsaajat leikkasivat muurin alaosan lähes täysin poikki, jonka johdosta räjähdyspanokset kaatoivat muurista kolmanneksen ja loppua työnnettiin maahan puskutraktoreilla. Egypti on ilmoittanut, ettei se aio pystyttää muuria uudelleen, mutta sen tarkoituksena on sulkea raja. Egyptiläiset poliisit estivät eilen gazalaisia autoilijoita etenemästä syvemmälle Siinain alueelle.
ISRAEL SULKI Gazasta Eilatiin johtavan rajan suuntaisen maantien peläten terroristien käyttävän tilaisuutta hyväkseen terrori-iskujen suorittamiseksi Eilatissa. Viime vuonna terroristit murhasivat kolme ihmistä terrori-iskuissa Eilatissa. Israelin turvallisuusjoukot pelkäävät, että terroristit voivat tulla Gazasta Siinain kautta Israelin puolelle ottaakseen israelilaisia panttivankeja.
Puolustusministeri Ehud Barak kertoi Davosin talouskokouksessa, ettei hän ole tutustunut Vilnain esitykseen Israelin täydellisestä erottautumisesta Gazasta.
3. EILEN ISRAELISSA tapahtui kaksi terrori-iskua.
20-vuotias turvallisuusmies sai surmansa ja naispuolinen rajapoliisi haavoittui vaikeasti rintaan terroristien avattua tulen heitä kohti torstai-iltana Shuafatin pakolaisleirin lähellä olevassa tarkastuspisteessä Jerusalemin pohjoispuolella. Terroristit tulivat paikalle jalan ja avasivat tulen ihmisjoukkoa kohti, minkä jälkeen he pakenivat paikalta. Al-Aksan alaiset ryhmät Brigades of Return (Paluuprikaatit) ja Musta Syyskuu ilmoittivat tehneensä iskun ja ilmoittivat, että heillä on turvallisuus-mieheltä sieppaamansa ase hallussaan.
TOISESSA TAPAUKSESSA terroristit olivat päässeet huomaamatta Kfar Etzionissa Makor Haim yläasteen kouluun Jerusalemista etelään. He tunkeutuivat sisälle koulurakennukseen ja alkoivat puukottaa oppilaita. Koulun valtuutetut olivat pitämässä kokousta, ja havaittuaan terroristien tunkeutumisen kouluun tulivat aseistettuina välittömästi paikalle avaten tulen heitä kohti surmaten molemmat. IDF kiittelee valtuutettujen ripeää toimintaa estäen tilanteen pahenemisen.
Yksi oppilaista sai syvän puukonhaavan olkapäähänsä ja toinen päähänsä, kummallakaan ei ole hengenvaaraa.
4. HAMAS UHKAA, että seuraavan Gazan kaistalla tapahtuvan kriisin yhteydessä se lähettää puoli miljoonaa asukasta Eretz-terminaalin kautta Israeliin kohti Ashkelonia, jota palestiinalaisten pitävät omana kaupunkinaan. PA:n johdon piirissä pelätään, että Hamasin suosio on noussut äskeisen Egyptin invaasion johdosta. Toiseksi he pelkäävät, että Egypti tekee Hamasin kanssa jonkinlaisen sopimuksen rajavalvonnasta ohittaen PA:n kokonaan. Tämä lisäisi Gazan kaistan erottautumista Länsirannasta ja vakiinnuttaisi Hamasin asemaa siellä entisestään. Egyptin viranomaiset vakuuttavat, etteivät he tee mitään sopimuksia ilman PA:n mukanaoloa, mutta Hamasin mielipidettä ei liene kysytty.
5. YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO teki eilen päätöksen, jota Israelin lehdistö kutsuu farssinomaiseksi. Se oli jo 15. samantapainen Israelin vastainen lausunto kahden vuoden aikana. Vain yksi muu maa maailmassa, Burma (Myanmar) tuomittiin sinä aikana ihmisoikeuksien loukkauksista. Tämänkertainen neuvoston lausunto koski Gazan tilannetta. Neuvoston 47:stä jäsenestä 30 osallistui lauselman hyväksymiseen, jossa Israelia vaaditaan lopettamaan sotilasoperaatiot Gazassa ja avaamaan Gazan kaistalle johtavat kulkutiet. Siinä vaaditaan kansainvälistä yhteisöä estämään Israelin toimet Gazan kaistalla ja lopettamaan ”kollektiiviset kuritustoimet” palestiinalaisia siviilejä vastaan, mikä voi johtaa vaikeisiin inhimillisiin ja ympäristöllisiin seurauksiin. Vain Kanada vastusti tätä Syyrian ja Pakistanin Islamilaisen konferenssin puolesta laatimaa julkilausumaa. 15 maata, mukana 7 EU-maata, pidättyi äänestyksestä, Gabon oli poissa.
USA ESTÄÄ edelleen YK:n turvallisuusneuvoston Israelia tuomitsevan päätöslauselman käsittelyä ja sen tulemista äänestykseen. USA:n kannan mukaan se ei voi kannattaa mitään lauselmaa, jossa Israel tuomitaan huomioimatta Gazan kaistaa valvovien terrorijärjestöjen toimia Israelia vastaan. Uudessa lauselmaehdotuksessa vaaditan välitöntä kaikenlaisen väkivallan muotojen lopettamista Gazassa ja Israelin eteläosassa, mukaan lukien raketti-iskut Israelin juutalaista valtiota vastaan. Päätöslauselmaehdotuksessa kuitenkin kiristetään Israelin vastaista retoriikkaa. Israelin edustajat pitävät lauselmaa hyvin huonona ja varoittavat, että jos neuvosto jatkaa tämän tapaisia toimiaan, se tulee kokemaan ihmisoikeusneuvoston kohtalon, eli se lopetetaan nykyisessä muodossaan.
6. JOUKKO KADIMA-PUOLUEEN kansanedustajia vieraili eilen Ramallahissa, jossa he keskustelivat Mahmoud Abbasin ja Ahmed Qureian kanssa. kansanedustajien matka viivästyi rajalla yli tunnin rajavartioitten vaatiessa heiltä allekirjoitettua vakuutusta, että he ovat itse vastuussa turvallisuudestaan mennessään PA:n valvomalle alueelle. Israelilaisten pääsy sinne on kielletty. Ryhmässä oli mukana Kadiman nokkamies Eli Aflalo, apulaisulkoministeri Majalle Wahabee, joka äsken sai Olmertilta ylennyksen uskollisuuden varmistamiseksi, sekä kansaedustajat Amira Dotan, Ronit Tirosh ja Michael Nudelman. Viivästys tarkastusasemalla johtui byrokratiasta, joka oli hukannut heidän etukäteishakemuksensa Ramallahin matkasta.
TAPAAMINEN EI välttämättä helpota Olmertin vaikeutuvaa asemaa, sillä Abbas kertoili avoimesti ilman anteeksipyyntöjä, että neuvottelutiimit käsittelevät Jerusalemia, rajoja, setlementtejä, pakolaisia, vesiongelmia, eli kaikkea mahdollista osapuolten välillä.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai vakuutti vain pari päivää sitten, että jos Jerusalemin asema otetaan keskusteluihin mukaan, Shas eroaa hallituksesta. Ketä tässä pitänee uskoa? Olmert vakuuttaa, ettei Jerusalemista keskustella, koska se on erillinen kysymys.
7. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJA Benny Elon (NU, NRP)esitteli rauhansuunnitelmaansa USA:n kongressille torstaina. Ehdotuksen kannattaja edustaja Dave Weldon (demokraatti Floridasta) piti alustuspuheen pyytäen kongressia tukemaan sitä. Hän kertoi edustajille, että suunnitelma on hyvin yksinkertainen. Hajotetaan kaikki UNRWA:n pitämät pakolaisleirit, annetaan Juudeassa ja Samariassa asuville palestiinalaisille Jordanian kansalaisuus, jonka jälkeen he voivat valita asuntonsa joko Länsirannalta tai Jordaniasta. Pakolaiset asutetaan maihin, joissa heidän pakolaisleirinsä nyt ovat, tai he voivat muuttaa Jordaniaan tai Länsirannalle, joka jäisi Israelin täyteen valvontaan ja hallintaan.
- HOLLANTILAINEN poliitikko Gert Wilders sanoo maansa hallituksen elävän Islamin pelon alaisena, koska se ei antanut lupaa hänen lyhyen filminsä esittämiseen. Filmissä hyökätään Koraania vastaan. Sitä verrataan Hitlerin Mein Kamf teokseen. Iranin parlamentti on uhannut vakavilla seurauksilla kaikkialla maailmassa, jos filmi päästetään julkisuuteen. Sekä poliisit että poliitikot pelkäävät filmin esittämisen aiheuttavan laajoja mellakoita maassa ja jopa varoittivat, että Wildersin olisi paettava maasta. Filmi on vain 10 minuutin mittainen. Wilders sanoo, että hallitus osoittaa paniikkireaktiollaan, ettei Islam ole vain kristinuskon vertainen, vaan ylivoimainen ideologia siihen verrattuna. Wilderf johtaa konservatiivista Freedom-puoluetta, jolla on 9 kansanedustajaa 150:stä.
- FATAHIN ALAJÄRKESTÖ al-Aksa lupaa ”uusia hyökkäyksiä Israelia vastaan sen rikosten vuoksi”. Abbas kertoi israelilaisille kansanedustajille selvän valheen kertoessaan, ettei ole oikein evätä kansalta ruoka ja sähkövirta. Israel toimittaa kaiken aikaa 75 % sähkövirtaa Gazaan rakettitulesta huolimatta, tiistainakin tuli parikymmentä rakettia, mutta Gazan oma sähkölaitos katkaisi sähköntoimitukset.

Thursday, January 24, 2008

TORSTAI 24.01.08
1. HAMAS RÄJÄYTTI Egyptin rajalla olevan Israelin rakentaman muurin eilen monesta kohtaa. Uutistiedot kertovat, että muurin avaamista oli suunniteltu kuukausien ajan, mutta se toteutettiin nyt, koska hetki oli siihen sopiva. Hamasin miehet olivat kaivaneet muurin perustukset esiin ennen räjähdyspanosten sijoittamista sinne. Egyptin rajavartijat yrittivät edellisenä päivänä estää gazalaisten ryntäyksen Egyptin puolelle Rafahin terminaalin läpi, mikä aiheutti verisiä kahinoita rajan yli pyrkivien ja rajapoliisien välillä.
EILEN MUURINAUKKOJEN läpi ryntäsi Egyptiin yli 300 000 ihmistä, eivätkä rajapoliisit voineet heille mitään. He katsoivat toimettomina ihmisten tulviessa Rafahin Egyptin puoleiseen kaupunkiin osa jaloin, osa autoilla, moottoripyörillä, aasinrattailla, mikä milläkin. Ihmisillä oli tarkoituksena ostaa kaikkea, mistä Gazassa oli ollut vajausta. Joku kertoi, että kaikkea saa Gazasta, mutta hinta on kolminkertainen. Tosin hinnat nousivat pian Egyptin puolellakin. Joku vaati tarjoamastaan lampaasta kolminkertaista hintaa sen todellisesta arvosta. Mutta ihmiset vaikuttivat kuvauksista ja kuvista päätellen riemullisilta kuin nuoret hiehot päästyään kesälaitumelle. Hamasin poliisit valvoivat liikennettä Gazan puolella ohjaten ihmiset kahteen aukkoon. He silmäilivät rajan yli tulevia ja suorittivat pistokokeita epäilyksiä herättäville.
EGYPTIN PRESIDENTTI Bosni Mubarak ilmoitti, että hän antoi käskyn päästää ihmiset rajan yli, koska ”ihmiset näkivät nälkää Gazassa”. Lausunto ei pidä paikkaansa aluksikaan, mutta se sopi hyvin hänen Israelin vastaiseen retoriikkaansa ja pelastamaan Egyptin häpeän ulkomailla, ettei se pysty valvomaan rajojaan. Näin suuren ihmismassan estäminen olisi johtanut verisiin mellakoihin, joten päätös oli aivan järjellinen. (JP)
2. EILISET tapahtumat Gazan ja Egyptin välisellä rajalla ovat asettaneet koko Gazan kaistan ja Hamasin hallinnon siellä kokonaan uuteen valoon. Hamasin hallinto sai siitä uutta pontta.
Jopa Fatahin upseeritkin ovat ilmaisseet ihailunsa tavasta, millä muurin murto ja invaasio Egyptiin suoritettiin. Kaikki näytti ihmismassojen virroista huolimatta olevan täysin Hamasin poliisien hallinnassa. Mitään järjetöntä mellakointia tai yhteisen omaisuuden tuhoamista ei tapahtunut.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ on pyrkinyt pelastamaan sen, mikä on pelastettavissa. Se on lähettänyt tiukkasanaisia viestejä Egyptiin, että sen tulee toteuttaa sopimuksensa ja velvollisuutensa Gazan vastaisen rajansa valvonnasta. Toinen Israelin turvallisuudesta vastaavien viranomaisten huoli on se, että Siinailla olleet terroristit ovat voineet vapaasti tulla muurinaukoista Gazaan aseineen ja rahoineen. Se on paljon yksinkertaisempi tapa kuin soluttaa aseita ja räjähteitä ihmisten kanssa ahtaisiin maanalaisiin tunneleihin. Huono puoli tässä on se, että tunneleita kaivavat perheet menettävät tulojaan. Hamas menettää myös, sillä se vaatii jokaisesta kaivetusta tunnelista 3000 USD käyttömaksun.
GAZALAISET lehtimiehet ovat kertoneet, että Gazan sähkökatkokset olivat ainakin osittain Hamasin järjestämiä ulkomaisen myötätunnon herättämiseksi. (JP)
3. HAMAS ESITTÄÄ Rafahin terminaalin valvontaa Egyptille yhdessä sen rajapoliisien kanssa, mutta ilman IDF:n mahdollisuutta saada tietoja rajan ylittäneistä ihmisistä ja tavaroista. Tällä toimenpiteellä Hamas katsoo voivansa murtaa Israelin asettamat kaistaleen saartotoimet. Pikaisesti asiaa silmäillen se tuntuisikin luonnollisemmalta ratkaisulta, kuin että Gazan kaista huolto tapahtuisi Israelin puolelta, kuten tähän saakka. Egypti ei välttämättä ole innostunut asiasta. Egypti pelkää Hamasin vaikutuksen leviävän sen omiin hallitusta vastustaviin islamilaisiin järjestöihin, ennen kaikkia Islamilaiseen Veljeskuntaan, ja kiihottavan niiden toimintaa. Niiden suunnitelmissa onkin järjestää lähiaikoina suuria mielenosoitustilaisuuksia Egyptissä, mikä voi kiihottaa kansaa hallitusta vastaan.
GAZAN KAISTA ongelmana on kuitenkin jatkuva suuri työttömyys, mitä Egypti tuskin pystyy tyydyttämään. Tämän takia yhteys Israeliin on ainakin toistaiseksi välttämätön. Se edellyttää kuitenkin raketti-tulen loppumista ja tulitaukoa. Sen saavuttamiseksi tarvitaan neuvotteluja ja sopimuksia, joista Israel on kieltäytynyt, koska se ei halua mitään yhteyksiä Hamasin kanssa.
TOINEN ONGELMA on Fatahin ja Hamasin välien rikkoutuminen. Mahmoud Abbas vaatii, että ennen yhteisneuvotteluja Hamasin täytyy luopua anastamaan vallasta Gazassa ja tunnustaa Haniyehin asettama Fayadin hallitus. Hamasin jääminen Olmertin hallituksen käymien rauhan-keskustelujen ulkopuolelle on ongelma, jolle ei ole vielä löydetty ratkaisua. Vaikka Livnin ja Qureian johtamat tiimit saavuttaisivatkin sopimuksia aikaan, Hamas ei voi niitä hyväksyä.
Tämä asettaa koko rauhanprosessin, jota Olmert esikuntineen suurella innolla mainostaa, kestämättömälle perustalle. (JP)
4. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO, joka Libyan puheenjohtajuudella käsittelee PLO:n vaatimuksesta Gazan tilannetta, sai JP:n pääartikkelin mukaan täysin asian- ja oikeuden-mukaisen selostuksen tilanteesta Israelin ja Gazan välillä ennen istuntoa. Sen esitti neuvostolle YK:n apulaispääsihteeri B Lynn Pascoe.
PASCOE KERTOI, että ”kriisi Israelin ja Israelin eteläosan välillä oli dramaattisesti huonontunut tammikuun 15. päivän jälkeen johtuen useiden militaristiryhmien päivittäisistä raketti- ja kranaatti-iskuista Israelin siviilikohteisiin sekä IDF:n säännöllisistä sotilasiskuista Gazaan. Israel oli myös asettanut rakettitulen johdosta tiukan saarron Gazan alueelle. IDF oli tunkeutunut Gazaan 15. tammikuuta joutuen rajuihin taisteluihin Hamasin militaristien kanssa, IDF:n tukena oli ilma- ja panssarivoimia. Hamas on ottanut vastuun sala-ampumisista ja raketti-iskuista Israelia vastaan. Siitä lähtien yli 150 rakettia ammuttiin Israeliin militaristien toimesta, haavoittaen 11 israelilaista, ja sala-ampuja surmasi Ecuadorin kansalaisen kibbutsissa. 42 palestiinalaista on saanut surmansa ja 117 haavoittunut IDF:n iskuissa. IDF oli tehnyt alueelle 8 maahyökkäystä, 15 ilmaiskua ja ampunut 10 ohjusta tämän viikon aikana. Useita palestiinalaisia siviilejä oli kuollut maataisteluissa IDF:n ja militaristien välillä, ilmahyökkäyksissä ja täsmäiskuissa”.
ASIANMUKAISESTA ja kiihkottomasta analyysista huolimatta turvallisuusneuvoston päätös-lauselmaluonnoksessa ei mainita mitään Hamasin raketti- ja kranaatti-iskuista Israelin siviili-kohteisiin eikä salamurhasta. Turvallisuusneuvoston useimmat jäsenmaat ovat valmiit tuomitsemaan Israelin Gazan palestiinalaisten ”kollektiivisesta rankaisusta” huomioimatta sitä, että Israel toimitti Gazaan sähköä kaiken aikaa laitoksestaan, joka oli Hamasin rakettitulen alaisena, ja antoi luvan lääkintä- ja hätäaputoimitusten jatkua kaiken aikaa raketti-iskuista huolimatta.
JP:N PÄÄARTIKKELI huomauttaa, että suurempi ongelma syntyi silloin 15. tammikuutta, kun militaristit aloittivat tehostetut raketti-iskunsa YK:n puuttumatta asiaan, mutta puuttui siihen 22. tammikuuta Hamasin väittämän ”humanitäärisen kriisin” johdosta, mihin länsimaiset diplomaatit halukkaasti tarttuivat. JP:n pääartikkeli osoittaa syyttävästi Egyptiä, joka olisi voinut estää rajansa yli tapahtuneen aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen ja Hamasin aseistautumisen. Nyt Hamasin murrettua eristäytymisensä Egyptin suuntaan, se voi rauhassa jatkaa asevoimiensa rakentamista ja miestensä kouluttamista Syyriassa ja Iranissa sekä entistä kuolettavampien aseitten hankkimista YK:n mandaatin suojassa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- MIGRONIN juutalaiskylä, jossa asuu 45 perhettä, on korkeimman oikeuden päätöksellä ja Peace Now äärivasemmistolaisen painostusjärjestön vaatimuksesta tuhottava. Hallitus pyytää oikeudelta, että se saa suorittaa kylän tuhoamisen elokuussa. Kylä on pääosin rakennettu juutalaisten omistamalle maalle, osa palestiinalaisten kiistanalaiselle. Peace Now järjestö on itse joutunut poliisin tutkimusten alaiseksi, koska sen epäillään käyttäneen laittomia lahjoituksia ulkomailta toimintansa rahoittamiseksi. (JP)
- USA:N YK:N entinen lähettiläs John Bolton lausui eilen Herzlian konferenssissa, että Israelin täytynee lopulta hoitaa Iranin ydinaseongelma yksin, koska mahdollisuus USA:n osallistumisesta siihen on hänen ymmärtääkseen lähes olematon. USA:n apulaisulkoministeri Nicholas Burns matkusti Israeliin tänään keskustellakseen Iranin ongelman hoitamisesta. (JP)
- USA:N DIPLOMAATIT, niiden mukana USA:n turvallisuuskoordinaattori Keith Dayton, aiheuttavat toistuvia ongelmia Israelin turvallisuustarkastajien kanssa tiesuluilla kieltäytymällä avaamasta autonsa sivuikkunoita tarkastusta varten. Viimeksi Dayton kieltäytyi siitä matkallaan Ramallahiin, mikä viivytti hänen matkaansa. IDF:n sotilaat haluavat tarkistaa autoissa istuvien henkilöllisyyden.
- HOLLANNIN ULKOMINISTERI Maxime Veerhagen, joka on vierailulla Israelissa, lupaa toimia aktiivisesti saadakseen Israelin EU:n jäseneksi. Hän vieraili eilen Sderotissa ja tuomitsi Hamasin raketti-iskut Israelin siviilikohteita vastaan. (JP)
- OLMERT UHOAA edelleen, ettei hän kadu mitään Libanonin kakkossodan fiaskon johdosta ja hylkää 50 IDF:n upseerin ja kaatuneitten omaisten kirjelmät, joissa häntä vaaditaan eroamaan. Olmert näkee ”jumalalliseksi velvollisuudekseen” jatkaa aloittamiaan ”rauhanneuvotteluja” PA:n kanssa katkeraan loppuun saakka. Vain Israelin Jumalan väliintulo voinee estää hänen ajamansa Israelin itsemurhahaaveet.(Ynet)
- VENÄJÄ TOIMITTI Iranille kuudennen uraanilähetyksen Bushehr ydinlaitokseen.
- IDF pidätti Galileassa 43 laitonta arabia. Gazassa IDF pidätti 50 terroristia.
- HERMONILLA JA GOLANILLA satoi runsaasti lunta sulkien teitä ja kouluja. Ensi viikoksi ennustetaan kovia myrskytuulia, lämpötilan alennusta ja ehkä luntakin.
- TURKIN PÄÄMINISTERI Erdogan vertaa Gazaa avoimeen vankilaan ja väittää, etteivät Kassamit tapa ketään. Israel esittää vastalauseen. (Haaretz)

Wednesday, January 23, 2008

KESKIVIIKKO 23.01.08
1. GAZAN ASUKKAAT murtautuivat eilen Siinain vastaisen muurin läpi Rafahissa ja pyrkivät suurin joukoin Egyptin puolelle. Mielenosoittajien etunenässä kulkivat naiset ja lapset. Egyptiläiset rajavartijat eivät kuitenkaan arkailleet, vaan pyrkivät kaikin tavoin estämään gazalaisten ryntäyksen. Rajavartijat avasivat useissa tapauksissa tulen mielenosoittajia kohti. Uutisten mukaan ainakin 90 ihmistä haavoittui, niiden joukossa egyptiläisiä rajapoliiseja, suurin osa heistä kuitenkin naisia ja keskenkasvuisia lapsia.
EGYPTI antoi kovasanaisen vastalauseen ja varoituksen Hamasille, kertoi egyptiläinen diplomaatti: ”Egyptin hallitus on antanut vakavan varoituksen Hamasille tapauksen johdosta. Me pidämme Hamasin Gazan hallitusta vastuullisena mellakasta rajallamme tänään.” Mellakat alkoivat satojen ihmisten murtauduttua Rafahin terminaalin läpi huutaen presidentti Mubarakin ja muiden arabijohtajien vastaisia iskulauseita. Hamasin kansanedustaja Huda Naim, joka osallistui mellakkaan, syytti Egyptin rajapoliiseja siitä, että he usuttivat koiria heidän kimppuunsa. Hän syytti Egyptin hallitusta, että se estää ihmisiä pääsemästä lääkintähoitoon Egyptiin ja vaati Rafahin terminaalin avaamista liikenteelle Siinan ja Gazan välillä.
RAJAPOLIISIEN yrityksistä huolimatta satojen ihmisten kerrotaan päässeen Siinaille. He vakuuttavat, etteivät he palaa Gazaan, ennen kuin Egypti avaa Rafahin terminaalin.
Egypti lähetti kiireesti lisäjoukkoja Rafahin alueelle. (JP)
2. GAZAN TILANTEEN käsittely jatkuu YK:n turvallisuusneuvostossa Libyan johdolla. Päätöslauselma-ehdotuksessa, jonka Reuters oli saanut käsiinsä, esitetään ”syvää huolestumista tilanteen kehittymisestä ja vaaditaan, että Israel sallii inhimillisen avun vapaan pääsyn Gazaan.” Siinä ei kuitenkaan mainita mitään terroristien raketti- ja kranaattitulesta Israeliin. Länsimaiset neuvoston jäsenet ovat vaatineet esityksen muotoilemista tasapuolisemmaksi.
YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI B Louis Pascoe kertoi neuvostolle, että väkivalta Gazan kaistalla on vähentynyt, mutta varoitti, että kaistan 1.5 miljoonan (heitä lienee 1.2 miljoonaa) asukkaan tilanne on hauras ja voi kehittyä kestämättömäksi, koska useimmat ihmisistä joutuvat elämään ulkomaisen avun turvin. Hän myös selitti, että ”asukkaitten kollektiivinen kurittaminen on moraaliton ja laiton”. Ilmeisesti itsenäisen valtion tulittaminen raketein ei sitä ole.
ISRAELIN EDUSTAJA Gilad Cohen torjui PLO:n tarkkailijan Riyad Mansourin syytökset, että Israel on aiheuttanut Gazan väkivallan ja toimii Gazassa vastoin kansainvälistä lakia. Cohen selitti: ”Jokaisen valtion hallituksen velvollisuutena on turvata kansalaistensa rauha ja turvallisuus, varsinkin väkivaltaiselta terrorismilta. Kysyn neuvoston jäseniltä, miten te toimisitte, jos Pariisi, Lontoo tai Tripoli joutuisi hyökkäyksen ja tulituksen kohteeksi? Istuisitteko te paikoillanne tekemättä mitään? Uskoisin, ettei yksikään neuvoston jäsen pysyisi vaiti.” (JP, Ynet)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi eilen yhteisessä lehdistötilaisuudessa Tanskan ulkoministeri Maxime Veerhagenin kanssa, joka on vierailulla Israelissa: ”Neuvottelut ja yhteydet Israelin kanssa tulevat jatkumaan. Meidän on jopa nopeutettava näitä neuvotteluja ”kansamme kärsimysten” lopettamiseksi. Miten me voimme vakuuttaa vastapuolen, että kansamme kärsii, jos käännämme selkämme ja lopetamme neuvottelut Israelin kanssa?” Abbas vakuutti neuvottelujen jatkuvan ja selitti päämääränä olevan sopimuksen saaminen ennen vuoden loppua. Hän lisäsi, että he haluavat sopimukset rajoista, setlementeistä, pakolaisista ja Jerusalemista. Hän valitti raketti-iskuja Gazasta Israeliin, koska ”ne antavat Israelille aiheen eristää Gazan alue ja hyökätä sinne.” Hän sanoi IDF:n operaatioitten Gazassa häiritsevän rauhankeskusteluja. Miten Yishai mahtanee suostua neuvotteluihin Jerusalemista?
ABBAS ILMOITTI Fatahin haluavan valvoa rajanylityspaikkoja Israelista ja Egyptistä Gazaan. Hamasin taholta Abbasin tarjous torjutaan. Ajatus on kuitenkin saanut USA:n, EU:n ja YK:n varovaisen hyväksymisen, koska se antaisi samalla Fatahille jalansijaa Gazassa.
ISRAELIN TAHOLLA Abbasin tarjous hylätään epäkäytännöllisenä: ”Miten me voisimme antaa rajaterminaalien valvonnan Fatahille, kun Hamas valvoo Gazan kaistaa?”
Hamasin taholta tuomitaan Abbasin varovainen syytös Hamasin ampumia raketteja vastaan ja häntä syytetään toimimasta Israelin tukena Gazan saartamisessa. (JP)
4. ISRAELIN ARABIT ja vasemmistolaiset kansanedustajat osoittivat mieltään Eretzin rajaterminaalin luona samaan aikaan, kuin ke. Effi Eitam (Nu-NRP) johti omaa delegaatiotaan ”demokratian päivänä” kunnioittaakseen Knessetin 59. syntymäpäivää. Satoja arabimielen-osoittajia johtivat Ahmed Tibi (yhteinen arabilista Tal) sekä Jamal Zahalka (Balad), jotka vaativat saarron poistamista ja vannoivat vievänsä elintarpeita ja muita tarvikkeita Gazaan. He vaativat, että Mahmoud Abbasin tulee pidättyä neuvotteluista niin kauan, kuin saarto kestää. Toiseksi he vaativat, että Abbasin tulee aloittaa keskustelut Hamasin kanssa sovun löytämiseksi.
EITAMIN TUEKSI tuli tusinoittain puolueen kannattajia ja muita aktivisteja. Tibi kutsui Eitamia ”kavalaksi siviilien murhaajaksi”, johon Eitam vastasi: ”Tibi on petturi, hän ei ole ansainnut asemaansa (kansanedustajana) ja hän pyrkii heikentämään Israelin valtiota. On tarpeeksi nähdä Tibin ja Bisharan ystävien seisovan täällä Palestiinan lippujen kanssa ja heikentävän Israelin asemaa, joka tekee kaikkensa taistellakseen palestiinalaisten terroria vastaan.”
Kansanedustaja Azmi Bishara karkasi ulkomaille, ettei tarvitsisi vastata oikeudessa syytöksiin laittomista yhteyksistään Syyrian, Libanonin ja Iranin kanssa. (JP, INN)
5. OLMERT JA YISHAI tapasivat eilen selvittääkseen heidän välilleen tulleita epäluuloja ja ongelmia. Yishai halusi saada selvityksen, mitä suunnitelmia Olmertilla on Jerusalemin suhteen ja missä vaiheessa neuvottelut siitä ovat. Shasin hengellinen ja todellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef antoi äskettäin vakuutuksen, ettei Shas halua luopua Jerusalemin itäosista, ja että jos Olmertin hallitustiimi neuvottelee Jerusalemin jakamisesta, Shas eroaa hallituksesta.
OLMERTIN JA YISHAIN keskusteluista ei tietenkään ole tarkkaa tietoa, mutta uutisten mukaan Olmert rauhoitteli Yishaita, että ”Jerusalemin asiat käsitellään keskustelujen loppuvaiheessa ja että Olmert pitää Yishai kaiken aikaa ajan tasalla, miten keskustelut etenevät”. Yishai kertoi antaneensa uhkavaatimuksen Jerusalemin asemasta, mutta Olmertin tulkinnan mukaan hän itse otti asian esille ilman uhkavaatimusta. Olmert vakuutti lisäksi, ettei mitään ole vielä päätetty Jerusalemista. Yishai esitti uuden taktiikan omaksumisesta Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
RABBI OVADIA YOSEF sai tuoreeltaan Yishain raportin keskusteluistaan Olmertin kanssa. Yosefin kerrotaan toistaneen, ettei Shas halua Jerusalemin jakamista eikä olla mukana hallituksessa, joka sitä haluaa. Sikäli kuin tiedetään, Livni neuvottelee Qureian kanssa Jerusalemista kaiken aikaa. SHAS-PUOLUE on joutunut kovan painostuksen alaiseksi Israel Beiteinu-puolueen (IB) erottua hallituksesta, jotta se seuraisi IB:n esimerkkiä. (JP)
6. IDF:N ENTINEN yleisesikuntapäällikkö Moshe Yaalon, joka nykyisin toimii Shalem-keskuksen Adelson instituutin strategisten tutkimusten osastolla, vaati puheessaan, joka oli otsikoitu ”Neuvotellen lopullisen tilanteen sopimuksesta”, kokonaan uudentyyppisen muotosarjan (paradigm) löytämiseksi pitkäaikaiseksi kriisinhoidoksi eikä pyrkimyksistä etsiä lyhytaikaisia ratkaisuja, joita on nykyisessä tilanteessa mahdotonta saavuttaa. Hän sanoi historian osoittavan, etteivät arabit ole millään tavoin hyväksyneet Israelin olemassa oloa missään muodossa. Hän kertoi, että Jasser Arafatin aloittama intifada syyskuussa 2000 oli vastaus hänelle tehtyyn tarjoukseen itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 tulitaukolinjoin. Sillä Arafat halusi kertoa hylkäävänsä kahden valtion periaatteen ja Israelin juutalaisena valtiona. ”Oslon sopimukset perustuivat (haaveelliseen) olettamukseen, että diplomatia ja taloudellinen kehitys toisivat rauhan ja rauha toisi turvallisuuden” lisäten, ettei tällaista muotosarjaa ole olemassa. Siksi hän vaati uutta muotosarjaa: Opetus, laki ja oikeus, turvallisuus, talous ja hallinto. Hän sanoi, että palestiinalaisten tulee osoittaa käytännössä, että he pystyvät hallitsemaan itseään.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheneyn mukaan USA ei painosta Israelia diplomaattisesti, joskin sitä esiintyy määrätyillä tahoilla.
RUOTSIN ULKOMINISTERI Carl Bildt sanoi puheessaan, että Israelilla on nyt ainutkertainen tilaisuus saavuttaa rauha palestiinalaisten kanssa. Hänen mukaansa ”Israelilla on pääministeri, jonka mielestä palestiinalaisilla on henkilö, jonka kanssa neuvotella”. Toiseksi hän näki Pariisin tukijamaitten päätökset taloudellisesta tuesta ja USA:n aktivoituminen positiivisina. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n turvallisuusoikeus tuomitsi kaksi israelilaista murhanneet PA:n poliisin ja virkailijan 15 vuodeksi vankeuteen, koska ”he vahingoittivat PA:n kansallisia intressejä”. Päätöksessä ei puututa mitenkään murhan moraaliin ja etiikkaan. Oikeuskäsittely kesti yhden päivän, jonka aikana molemmat kielsivät, että Hamas tai al-Qaida oli osallinen murhaan. Olmert oli sopinut, ettei heitä vaadita tuomittaviksi israelilaisessa oikeusistuimessa. (JP)
- OLMERT saa tukea äärivasemmistolta, joiden mielestä Olmertin ei tule erota.(JP)
- JERUSALEMIN KAUPUNKI suunnittelee 40 000 uuden asunnon rakentamista eri puolille kaupunkia seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Mukana on tuhansia asuntoja Itä Jerusalemiin, joitten rakentaminen on jo hyväksytty. Aktiivisuus uusien asuntojen rakentamiseksi kaupunkiin on vastaus Jerusalemin jakajille. (JP)

Tuesday, January 22, 2008

TIISTAI 22.01.08
1. GAZAN TILANNE. Puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti eilen ilahtuneena, että Gaza on huomioinut sinne lähetetyn viestin ja vähentänyt dramaattisesti rakettitulta Israeliin. Hän antoi määräyksen päästää lääkintä ja ruokakuljetukset Israelista Gazaan yhdeksi päiväksi, jonka jälkeen katsotaan, miten viestiä on huomioitu. Eilen sallittiin 2.2 miljoonaa litraa dieselöljyä Gazan sähköyhtiölle sekä puoli miljoonaa litraa dieselöljyä sairaaloitten generaattoreihin. Hätäapu-toimituksina sallittiin 13 rekkakuormallista välttämättömyystarpeita ja ruokaa Jordaniasta.
AIEMMIN Sderotiin ammuttiin keskimäärin 50 rakettia päivässä, eilen vain muutamia INN:n mukaan. Kuitenkin Ynet kertoo, että kaikkiaan 9 Kassam-rakettia ja 13 kranaattia ammuttiin maanantaipäivän kuluessa Gazasta. Ainakin kaksi rakettia putosi Sderotin kaupunkiin. Myös Nahal Oz terminaalia kohti ammuttiin eilen kranaatteja. Öljykuljetukset Gazaan kulkevat tämän terminaalin kautta.
GAZAN ASUKKAITTEN kohtalolla leikitään nyt merkillistä poliittista peliä. Gazan kaupunki oli suurimmaksi osaksi pimeänä, vaikka Israel toimittaa Gazaan sähkö 75 % kokonaistarpeesta ja Egypti 5 %. Loput 20 % tulee paikalliselta sähköyhtiöltä, joka sulki tuotantonsa väittäen, ettei sillä ole polttoöljyä.
EHUD BARAK kuitenkin kaikista helpotustoimista huolimatta kertoi Herzlian konferenssissa, että Israelin tulee kiihdyttää toimintaansa Gazaa vastaan, kunnes turvallisuus Sderotissa ja muissa Gazan rajan tuntumassa olevissa Negevin juutalaisyhteisöissä on turvattu. (JP)
2. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO pitää tänään tiistaina kiireellisen istunnon Gazan tilanteesta 57-jäsenisen Organisation of Islamic Conferense YK-edustajien vaatimuksesta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon soitti pääministeri Olmertille esittäen huolensa Gazan asukkaitten tilanteesta. 15-jäsenen turvallisuusneuvosto kokoontuu viideltä Israelin aikaa tänään. Päätöstä turvallisuusneuvoston kutsumisesta kokoon edelsi salaiset keskustelut YK-edustajien kesken. PLO:n YK-tarkkailija Ryad Mansour kertoi maanantaina neuvottelujen jälkeen, että hän haluaa turvallisuusneuvoston esittävän julkilausuman tai päätöksen, jossa ”Israelia vaaditaan lopettamaan Gazan kaistan asukkaita lamauttavan, julman saarron”. (JP)
3. GAZAN KAISTAN SAARTO on herättänyt odotetusti laajaa tuomiota monella taholla. Israelin arabit järjestivät mielenosoituksia. Mutta PA:n viranomaisten ja johdon yllätykseksi niissä syytettiin Israelin ja USA:n ohella myös PA:n hallitusta ja arabivaltioita. Al-Jazeera TV-yhtiö muiden arabimaitten TV-yhtiöitten tapaan lähetti kuvauksia mielenosoituksista. Ramallahissa järjestetyssä mielenosoituksessa naiset ja lapset kulkivat rauhallisena kulkueena pitäen käsissään sytytettyjä kynttilöitä. Al-Jazeeran TV-lähetyksessä mielenosoituksista lähetettiin useitten analysoijien ja kommentaattoreitten haastatteluja, joissa nämä syyttivät Abbasia ja hänen hallitustaan yhteistoiminnasta Israelin kanssa ja vaativat rauhankeskustelujen lopettamista.
PA:N VIRANOMAISET tuohtuivat al-Jazeeran TV-yhtiön lähetyksistä niin, että syyttivät sitä toimimasta Hamasin puolesta ja kiihotuksesta Abbasia vastaan.
GAZASSA JÄRJESTETYISSÄ mielenosoituksissa ei PA:n suureksi mielipahaksi vaadittu Hamasin hallituksen eroa eikä aloittamaan keskusteluja Fatahin kanssa. Tämä osoittaa, ettei Hamasin suosio ole suinkaan vähentynyt Gazassa eikä Länsirannalla. Abbas ja muut PA:n johtajat ovat epätietoisia, miksi Israelin julistama saarto muuttui Hamasin propagandavoitoksi. Abbas lähetti useita edustajiaan EU-maihin taivuttaakseen niitä vaatimaan, että Israel lopettaa Gazan saartotoimet. Abbas myös otti kunnian eilisistä öljytoimituksista Gazaan.
JP:N ARTIKKELIN mukaan arabilehdistö syyttää Hamasia Gazan kriisin kiihdyttämisestä. Jotkut niistä sanoivat Hamasin toimineen tyhmästi aloittaessaan rakettitulen kiihdyttämisen.
ISRAELIN POLIITTINEN kenttä alkaa kallistua yhä enemmän laajamittaisen hyökkäyksen kannalle kriisin lopettamiseksi. Jopa Meretzin edustajat Gal-On ja Vilan suorittelevat sitä. He myös suosittelevat, että Olmertin tulee erota Winograd loppuraportin tullessa julkiseksi. (JP)
4. MITÄ OLMERT NYT VENKOILEE? Olmert ilmoitti muutamia päiviä sitten, että hän vaatii kaikkien Juudeassa ja Samariassa aloitettavien rakennushankkeiden jäädyttämistä ja että kaikkien pientenkin uusien hankkeiden tulee saada hänen hyväksymisensä. KNESSETIN ulko- ja puolustusministeriön alaisen paneelin suljetussa kokouksessa eilen tehtiin päätös, jonka mukaan kaikki rakentaminen ns. vihreän linjan takana on kielletty (kielto koskee tietenkin vain juutalaisia). Talonrakennusministeriön edustajan mukaan tämä tarkoittaa myös Jerusalemin lähiöitä kuten Ramot, Gilo, Armon Hanatziv, Neve Yacov, Pisgat Zeev ja alueet valtatie 1:n varrella.
Kaikki nämä alueet ovat Jerusalemin rajojen sisäpuolella ja niissä noudatetaan maan lakeja ja Jerusalemin kunnan määräyksiä. Pahimmin kielto koskee Har Homaa ja Maale Adumimia.
KE Reuven Rivlin valittaa, että tällä siirrolla Olmert tuhoaa kaikki Sharonin saavutukset, viitaten presidentti Bushin kirjeeseen vuodelta 2004, jossa tämä hyväksyi rakentamisen jatkumisen suurissa juutalaisyhteisöissä vihreän linjan takana.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA ilmoittaa, ettei Olmert ole kieltänyt rakentamista Jerusalemin alueella, ja että syytökset siitä ovat seurausta yrityksistä kaataa Olmertin hallitus. Olmert lähetti joulukuun 30. päivänä kirjeen talousministeriöön, jossa hän ilmoitti kaiken rakentamisen Länsirannalla vaativan hänen hyväksymisensä. Pääministerin kanslian mukaan tämä kirjelmä oli seurausta Bushin vierailusta, sillä Olmert halusi osoittaa halunsa jäädyttää setlementtien rakentaminen, kuten Bush oli vaatinut.
MYÖHEMMIN Olmert on selittänyt, ettei kielto koske Jerusalemin aluetta, jota hän pitää erillisalueena. Tällä Olmertin uskotaan pyrkineen rauhoittelevan hallituskumppaneitaan.(JP)
5. ORTODOKSI-PUOLUE Shas on nyt Olmertin hallituksen pelastusköysi. Jos tämä köysi katkeaa, Olmertin hallituksen kannatus Knessetissä on enää 55 kansanedustajaa 120:stä. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai oli eilisessä Knessetin paneelin kokouksessa vaatinut selvityksiä Olmertin päätöksestä kieltää juutalaisten rakennustoimet Itä Jerusalemin alueella. Yishain kanta on, että jos Jerusalemin asioita käsitellään Livnin ja Qureian johtamissa tiimeissä, Shas eroaa hallituksesta. Hänen käsittääkseen Itä Jerusalem kuuluu Jerusalemiin, eikä hän halua sen luovuttamista PA:lle. Yishai selvitti, että koska palestiinalaiset rakentavat laittomasti Jerusalemin itäosissa, myös juutalaisten tulee saada rakentaa siellä.
JERUSALEMIN pormestari Uri Lupoliasnki sanoi Olmertin kieltopäätöksestä, että se on laiton. ”Israel ei voi olla ensimmäinen maa maailmassa, joka muuttaa pääkaupunkinsa laittomaksi rakennuskohteeksi (outpost). Tämä on laiton päätös ja vastoin hallituksen lakia.”
OLMERT JA YISHAI tavannevat tänään tasoittaakseen välilleen syntyneitä ongelmia. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- PÖNKITTÄÄKSEEN asemaansa Olmert suoritti useita Kadiman ministereitten ja johtohenkilöitten ylennyksiä. (JP)
- JUUDEASSA JA SAMARIASSA asuu 280 000 juutalaista, ilmoittaa sisäministeriön tiedotteessa. Asukkaitten luku on kasvanut 10 000 vuoden aikana. He asuvat siellä 130:ssa yhteisössä. Suurin niistä on Modiin Illit, 37 895 asukasta; toisena Maale Adumim 34 495 asukasta. Juudean ja Samarian asukkaista 80 % elää suurissa yhteisöissä. (JP)
- KOLMANNES Jerusalemin asukkaista elää alle köyhyysrajan, ilmenee keskiviikkona julkistetussa tutkimuksessa. 23 % juutalaisista ja 62 % arabeista on alle köyhyysrajan. Lapsista arabien keskuudessa 76 % heistä on alle köyhyysrajan, juutalaislapsista luku on 44 %. INN:n kriteerinä vuodelta 2006 köyhyysrajana pidetään 5 000 NIS pariskunnan tuloja kuukaudessa, yksittäishuoltajalta 1 990 NIS kahden lapsen kanssa. Jerusalemissa yli 15-vuotiaista kävi töissä 45 %, Tel Avivissa 64 % ja 56 % Haifassa. Koko maassa yli 15-vuotiaista käy töissä 56 %. Jerusalemissa suu n. 750 000 asukasta, niistä juutalaisia n. 500 000, loput arabeja ja muita rotuja. Kolmannes on haredim.(JP)
- VATIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss selvitti sunnuntaina, että valtiopyramidin huipulla olevan tulee tunnustaa vastuunsa eikä vierittää sitä apulaistensa harteille. Hän ilmeisesti tarkoitti tällä Olmertia, joka varustautuu kuukauden lopulla julkistettavan Winograd loppuraportin julkistamiseen, jonka uskotaan asettavan Olmertin vastuuseen sodan loppuvaiheesta. Hän lähetti IDF:n sotilaat hyökkäykseen Libanonin alueelle tilanteessa, jossa YK oli jo periaatteessa sopinut tulitauosta. Hyökkäyksessä, joka oli huonosti suunniteltu ja alimitoitettu, menehtyi 33 IDF:n sotilasta. Olmertin uskotaan määränneen hyökkäyksen, koska hän uskoi sen paranravan IDF:n ryvettynyttä mainetta ja toisaalta, että se voisi vaikuttaa YK:n päätöslauselmaan. USA:n entinen YK-lähettiläs Bolton on todennut, ettei se vaikuttanut YK:n päätöslauselmaan.(JP)
- TUTKIJAT ovat havainneet, että kultakala on sopiva testikohde Parkinsonin taudin tutkimiseksi. He havaitsivat, että tauti voidaan synnyttää yleisessä kulta-kalassa (Carassius auratus) yhdellä annoksella. Tuloksia saadaan 14 päivässä.

Monday, January 21, 2008

MAANANTAI 21.01.08
1. GAZAN ELINTARVIKKEET loppuvat viikon keskivaiheilla, varoittavat puolustusviran-omaiset. Kolme päivää sitten puolustusministeri Ehud Barak päätti sulkea kaikki Israelista Gazan kaistalle johtajat tiet vastauksena kiihtyneeseen raketti- ja kranaattituleen Gazasta Israeliin. Israel toimittaa Gazaan bensiiniä ja polttoöljyä sekä 75 % alueen tarvitsemasta sähköstä, josta Egypti toimittaa 5 % ja loput alueen oma dieselkäyttöinen sähkölaitos. Viimeisen viikon aikana terroristit ampuivat Gazasta 160 Kassam-rakettia ja arviolta 70 kranaattia Israeliin. Eilen raketteja ammuttiin 4 koko päivän aikana.
GAZAN VIRANOMAISET kuitenkin sanovat, ettei alueella pääse syntymään inhimillistä kriisiä. Jos Gazassa tarvitaan elintarvikkeita, he voivat pyytää niitä Egyptistä ja alkaa pitää huolta itsestään. Sunnuntaina Israel salli 43 potilaan ja heidän omaisensa päästä Israeliin lääkintähoitoa varten. Abbas tiettävästi harkitsee ”rauhankeskustelujen” keskeyttämistä Gazan takia. (JP)
2. SUURET OSAT GAZAA oli pimeänä sunnuntaiyönä, koska paikallinen sähköyhtiö katkaisi toimintansa kokonaan väittäen polttoaineen loppuneen eivätkä toimitukset Israelista ole voineet päästä Nahal Oz terminaalin kautta Gazaan. Sähköyhtiön johtaja Rafik Maliha varoitti, että virran katkaiseminen tulee vaikeuttamaan sairaaloiden, jätevesitöiden, kylmätilojen ja vedenpuhdistus-laitteiden toimintaa. Samaa varoitti UNRWA:n edustaja Christopher Gunnes, jota ihmisoikeus-järjestöt säestivät omilla lausunnoillaan.
PUOLUSTUSVIRANOMAINEN vähättelee lausuntoja välittömästä inhimillisestä kriisistä Gazassa vakuuttaen, että Israelin ja Egyptin sähkötoimitukset Gazaan jatkuvat ja että kaistan omalla voima-asemalla oli polttoainetta ainakin viikon käyttöä varten. Hän arvelee, että kriisi on tarkoituksellisesti politisoitu. (JP)
3. PA:N VIRANOMAINEN Ramallahissa kertoi JP:n toimittajalle, että nyt Gazan asukkaat voivat omakohtaisesti todeta, että Hamasin hallinto tuo alueelle vain tuhoa. Hän tähdensi, että ainoa tapa saada kriisi selvitettyä on päästä eroon Hamasin hallinnosta.
TOINEN PA:N viranomainen väitti, että Hamas varastaa suuren osan Gazaan toimitetusta öljystä, jolla sen johtajat pystyvät käyttämään autojaan ja lämmittämään asuntojaan.
HAMASIN EDUSTAJA Sami Abu Zuhri pitää PA:n lausuntoja valheellisina, joiden tarkoituksena on painostaa Hamasia ja palestiinalaisia antautumaan. Hän väitti, että ”Gazan kansa on tuomittu hitaaseen kuolemaan, mitä koko maailmaa seuraa”. Hän sanoi Gazan kaistan elävän nyt keskiaikaa, koska useimmilla perheillä ei ole sähkövirtaa. Tilannetta vaikeuttaa ajankohdan kylmyys, minkä johdosta ihmiset palelevat asunnoissaan, koska lämmityslaitteet eivät toimi. Zuhri on kuitenkin täynnä taistelutahtoa vakuuttaen, etteivät he anna periksi. (JP)
4. IAF ISKI sunnuntai-iltana ohjuksellaan lähellä turva-aitaa Gazan kaistan pohjoisosassa autoon, joka kuljetti Kassam-raketteja. Yksi autossa olleista kuoli ja useita muita haavoittui ohjuksen iskussa.
DAMASKOKSESSA asuva Hamas-johtaja Khaled Mashaal vetosi kaikkiin arabijohtajiin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasiin pyytäen heitä unohtamaan erimielisyytensä ja auttamaan Gazan kansaa. ”Kaikki arabijohtajat, käyttäkää todellista painostusta tämän sionistisen rikoksen lopettamiseksi. Käyttäkää asemaanne ja vastuutanne. Emme vaadi teitä aloittamaan sotaa Israelia vastaan, vaan seisomaan rinnallamme ylpeinä ja kunniakkaina.” (JP)
5. SDEROTIN 150 PERHETTÄ harkitsevat suostua USA:n juutalaisten tarjoukseen hoitaa kaupungin lapsia pahimman kriisin ohi. Operaation takana USA:ssa on spontaanisti viime kuussa syntynyt liike ”Pelasta Israelin lapset”, johon kuuluu perheitä Kaliforniasta Itärannikolle. Sderotissa 150 perhettä on jo allekirjoittanut sopimuksen lastensa lähettämisestä Yhdysvaltoihin. Tieto ohjelmasta on levinnyt pääasiassa suusta suuhun, vaikka liikkeellä on oma web-sivunsa.
AMERIKKALAISET PERHEET maksavat Sderotin lasten lentomatkan ja suostuvat pitämään lapsia kotonaan yhdessä Sederotin perheen kanssa sovitun ajan. Tarkoituksena on löytää perheitä, jotka sopivat yhteen esim. kielen suhteen. Useat amerikkalaisperheet osaavat hepreaa, mikä helpottaa, vaikka lapset omaksuvat nopeasti uuden kielen leikkiessään toisten kanssa.
SDEROTIN perheitten edustajat kertovat lastensa kärsivän jatkuvasta pelosta, heräillen yöllä painajaisiin ja heidän opiskelunsa on häiriintynyt pahasti. Tiedot tästä herätti 26-vuotiaan amerikkalaisen insinöörin Gennady Faybyfhemkon, joka katsellessaan kuvia Sderotin lasten pelokkaasta itkusta ja shokkitilasta, katsoi globaaliseksi velvollisuudekseen auttaa juutalaisia lapsia Sderotissa. Hän valmisti liikkeelle oman web-sivun.
ISRAELIN hallitukselle tämä on suureksi häpeäksi, koska se ei auta omia kansalaisiaan.
PÄÄMINISTERI Olmert sanoi vieraillessaan Sderotissa, että asukkaitten sietokyky on vahvistunut hänen edellisen vierailunsa jälkeen. Hän ei voinut tarjota mitään asukkaitten auttamiseksi. (JP)
6. SDEROTIN ASUKKAAT ovat joutuneet pelinappuloiksi ”Gazan rulettiin”, totesi yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kritisoidessaan terävästi hallituksen politiikkaa rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israeliin. Hän kutsui hallituksen toimintaa ”tappavaksi peliksi, mihin Sderotin asukkaat on pakotettu ilman omaa syytään”. Dichter kertoi tehneensä useita vierailuja kaupungissa ja todenneensa asukkaitten reaktioista, että he ovat menettämässä toivonsa. Hän otaksui, että vain ”ihmeet ja onni” ovat estäneet suurten tuhojen synnyn rakettitulen alla. Hän kertoi, että ihmisiä on haavoittunut ja omaisuutta on tuhoutunut, mutta onneksi kukaan ei ole kuollut rakettitulessa. ”Mutta hallitus ei voi yleisesti perustaa toimintaansa onnen varaan, eikä varsinkaan Sderotissa”, hän totesi. Dichter totesi, että keskiviikosta lauantaihin 130 rakettia putosi Sderotin alueelle. Hän vaati, että asiasta on neuvoteltava suoraan IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin eikä alempien upseerien kanssa.
AVI DICHTERIN repliikki hallituksen sunnuntain kokouksessa oli jyrkkä vastakohta pääministeri Olmertin istunnon alussa esittämästä tyynnyttelevästä lausunnosta tilanteesta kaupungissa, jossa Olmert kertoi havainneensa ”vaikuttava päättäväisyyttä, kestävyyttä, vähemmän valituksia - vaikka ei vähemmän tuskaa ja huolta - sekä suurta arvostusta IDF:n operaatioille Gazassa”. Olmert ihasteli IDF:n ja Shin Betin ”vaikuttavia toimia, jotka osoittavat, ettei Israel halua tehdä kompromisseja terroristien kanssa iskiessään heitä kaikin voimin”.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak puolusti ministeriönsä ja IDF:n toimia esitellen, mitä uusia toimia ne olivat aloittaneet viime viikolla. Hän kutsui Dichterin puhetta ”ahdistuneeksi, jollaista hän ei ollut kuullut hallituksessa moneen vuoteen”. Barak vakuutti, että IDF:n nykyiset toimet tulevat jatkumaan eikä nähnyt syytä niiden muuttamiseen. (JP)
7. SDEROTIN ASUKKAAT ovat vihastuneet hallituksen vitkuttelusta vahvistaa kaupungin 800 asuntoa ”Kassamin-kestäviksi”. He vaativat, että korkein oikeus tekee asiasta välittömästi sitovan päätöksen, jolla hallitus velvoitetaan aloittamaan työt ilman viivytyksiä. Alkuperäisen anomuksen talojen vahvistamiseksi teki kaupungin 30 perhettä, jotka asuvat tiilikattoisissa taloissa ilman betonista yläpohjaa. Monet asukkaat ovat omalla kustannuksellaan rakentaneet taloihinsa pommisuojan. Korkein oikeus piti anojien vaatimuksesta ensimmäisen kuulemisen 12. joulukuuta. Silloin oikeus teki päätöksen, jossa hallitusta kehotetaan kaikin tavoin kiirehtimään ratkaisujen löytämiseksi asukkaitten suojelemiseksi, mukaan lukien pommisuojien rakentaminen. Korkeimman oikeuden tarkoituksena oli, että hallitus aloittaa toimensa tammikuun aikana. Hallituksen taholta kuitenkin ilmoitettiin oikeudelle 15. tammikuuta, että se edelleen harkitsee eri vaihtoehtoja, mutta päätöksiä ei ole tehty. Asukkaat ovat hurjistuneet hallituksen päättämättömyydestä sekä siitä, että se vastineessaan epäilee asukkaitten mielenlujuutta. (JP)
8. OLMERT ILMOITTAA yksikantaisesti, ettei hän aio neuvotella kenenkään kanssa erostaan Winograd-komitean loppuraportin seurauksena, jonka uskotaan olevan hänelle tuhoisan, eikä myöskään ennenaikaisista vaaleista, mitä Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman vaati erotessaan hallituksesta. Winogradin loppuraportti julkistettaneen 30. päivä tammikuuta 2008. Knessetissä 50 kansanedustajaa vaativat, että Olmertin tulee olla Knessetin istunnossa mukana, jossa raportti esitellään.
PUOLUSTUSMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on pyrkinyt taivuttamaan Kadiman jäseniä, että he vaatisivat Olmertia kutsumaan uudet vaalit tai valitsemaan Kadimalle uuden puheenjohtajan.
PÄÄMINISTERI OLMERTIN kansliasta vakuutetaan, ”ettei Olmert neuvottele asiasta kenenkään kanssa, koska se ei ole hyväksi maalle eikä diplomaattiselle prosessille, sillä se jäädyttäisi hallituksen työn ja sekoittaisi koko poliittisen järjestelmän”. Olmertin tulemiseksi 131 Kadiman neuvoston jäsentä, mukana 61 Kadima-pormestaria, julkaisivat kokosivun ilmoituksen hepreankielisissä sanomalehdissä. Monet syyttävät, että Olmert omi Kadiman puheenjohtajuuden Sharonin halvaannuttua ilman äänestystä, ja hänen tulisi pitää puolueen sisäiset puheenjohtajavaalit, monet nykyiset ja entiset Kadiman jäsenet vaativat. (JP)
9. SAKSAN TURVALLISUUSMIEHET varoittavat maan 200 000 juutalaista, että Libanonista tulleet terroristit uhkaavat heidän synagogiaan ja laitoksiaan välittömillä terrori-iskuilla Saksassa.
ISRAEL lähetti aamulla TECSAR kaupallisen vakoilusatelliitin avaruuteen intialaisella ohjuksella. 772 paunaa painava satelliitti on huippunykyaikainen ja nostaa huomattavasti tiedustelun tasoa.
IAF SURMASI viime yönä kaksi terroristia Gazan alueella; laivasto tulitti Jabalyan pakolaisleiriä.

Sunday, January 20, 2008

SUNNUNTAI 20.01.08
1. IDF KIIHDYTTÄÄ iskujaan valittuihin kohteisiin Gazan kaistalla. Tämä on Israelin puolustusministeriön vastaus lisääntyneisiin raketti- ja kranaatti-iskuihin Gazasta Israeliin.
IAF:n koneet pommittivat PA:n sisäministeriön rakennuksen yhden siiven. Rakennus on ollut käyttämätön heinäkuun 2006 pommituksen jälkeen. Yksi nainen sai surmansa läheisessä talossa osallistuessaan hääseremoniaan. Palestiinalaiset lähteet kertovat, että lähes 50 ihmistä haavoittui iskussa, joukossa lapsia, jotka pelasivat jalkapalloa läheisellä kadulla.
VIIME SUNNUNTAISTA LÄHTIEN terroristit ovat ampuneet lähes 160 Kassamn-rakettia ja 70 kranaattia Gazasta Israelin puolelle; yli 30 terroristia on surmattu eri operaatioissa Gazassa.
PUOLUSTUSMINISTERIÖSTÄ vakuutetaan, ettei suuri operaatio ole sen ohjelmassa lähi tulevaisuudessa, mutta että rajoitettuja iskuja jatketaan valittuihin kohteisiin. IDF tulee kuitenkin syventämään operaatioitaan Gazan sisälle. Tänä aamuna Israeliin ammuttiin kaksi rakettia.
PERJANTAI-ILTANA IAF:n ohjukset surmasivat kaksi ja haavoittivat useita ohjusiskussa Gazaan.
LAUANTAINA IDF:n joukot tunkeutuivat viiden km:n päässä turva-aidalta sijaitsevaan Jabalyan pakolaisleiriin jatkaen operaatiotaan siellä koko yön. Golani prikaatin tukena oli tankkeja ja insinöörijoukkoja. Leiristä ammutaan päivittäin useita raketteja Israeliin. Sotilaat pidättivät leiristä neljä Hamasin Izz a-Din al-Qassam sotilassiiven jäsentä, jotka antautuivat ja luovuttivat aseensa sotilaille. IDF:n piirissä miesten pidätystä pidetään suurena edistysaskeleena, sillä he voivat antaa tärkeitä tietoja Hamasin operaatioista ja suunnitelmista.
IAF JATKOI lentojaan Gazan yllä lauantaina. Gazan kaupungin Sajaiyan lähiössä koneet iskivät ohjuksillaan autoon, joka kuljetti aseita ja Kassam-raketteja. Auton miehistö haavoittui iskussa.
TERRORISTIT ampuivat lauantaina ainakin viisi Kassam-rakettia Israeliin, niistä kaksi putosi Sderotin alueelle. Yksi raketeista tuhosi asuintalon Sderotissa, toinen putosi asutuksen ulkopuolelle. Kaksi raketeista putosi Shaar Ha Negev aluetoimiston alueelle, kolmas Negev-kipputsin alueelle. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia vahinkoja.
GAZAN KAISTAN eristäminen jatkuu kovasta kansainvälisestä painostuksesta huilimatta.(JP)
2. HAMASIN JOHTO syytti Abbasin toimistoa Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin salamurha-aikeista lauantaina. Hamasin korkea virkailija Said Siam syytti, että Abbas oli lähettänyt miehet tarkoituksenaan surmata Haniyeh ja pommittaa Hamasin al-Aksa TV-asema. Siamin mukaan yksi Abbasin johtavista neuvoantajista, Abdel Rahim, oli henkilökohtaisesti lähettänyt itsemurhapommittajan, jonka tuli sytyttää pomminsa perjantain rukouskokouksen aikana, johon Haniyeh osallistui Gazan kaupungissa. Rahim oli luvannut, että PA muuttaa itsemurhapommittajan perheen Ramallahiin, jos murhayritys onnistuu ja rakentaa hänen talonsa uudelleen, jos IDF tuhoaa entisen. Itsemurhaterroristi oli Siamin mukaan teettänyt videonauhan, jossa hän kertoi suunnitelmasta.
SIAM KERTOI, että epäonnistuneen suunnitelman laatijoina oli kolme Gazasta Egyptiin paennutta Fatahin jäsentä, Ahmed Dughmush, Abu Mazkour ja Hassan Zant. Hamas on keskustellut Egyptin viranomaisten kanssa miesten palauttamiseksi Gazaan tuomittaviksi.
Hän kertoi myös, että useita suunnitelmaan osallistuneita Fatahin johtajia Gazassa oli paennut kodeistaan peläten tulevansa pidätetyiksi. Siam kertoi, että Fatah oli suunnitellut vierittää syyn pommi-iskuista al-Qaidalle ja Fatah al-Islamille. (JP)
3. HAMASIN SYYTÖS Fatahin suunnittelemista pommi-iskuista sekoittaa pahasti järjestöjen suunnitelmia aloittaa neuvottelut mahdollisesta yhteishallituksen muodostamisesta. Fatahin johtajat Gazassa tekivät surunvalittelukäyntinsä Mahmoud al-Zaharin kotona hänen poikansa kuoleman johdosta IAF:n ohjusiskussa, minkä oletettiin osoittavan suhteitten paranemista.
FATAHIN JOHTO ja varsinkin al-Aksa syyttää, että Hamasin tarkoituksena on estää yhteisneuvotteluja ja eristää ennestään loitontuneita palestiinalaisjärjestöjä toisistaan.
Al-Aksan johto vaatii Siamin asettamista syytteeseen 400 palestiinalaisen surmasta viimeisen seitsemän kuukauden aikana. (JP)
4. YK:N VIRANOMAISET syyttivät Israelia inhimillisen kriisin aiheuttamisesta Gazan kaistalla sulkemalla sinne johtavat rajaterminaalit. YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi, että se tulee estämään alueen asukkaita saamasta välttämätöntä polttoainetta veden pumppaamiseksi sekä kotien ja sairaaloiden sähköntarpeisiin. Hän vaati kumpaakin osapuolta lopettamaan väkivallan sekä vaati Israelin armeijaa kaikin mahdollisin tavoin osoittamaan pidättyvyyttä operaatioissaan.
YK:n ihmisoikeusasiain alipääsihteeri väitti, että Gazassa on jo inhimillinen kriisi ja sanoi Israelin päätöstä sulkea sinne johtavat kulkutiet moraaliselta kannalta epäoikeudenmukaiseksi. (JP)
5. ENGLANNIN VERORAHOJA käytetään vihaopetuksen tukemiseen PA:lle, väittää Veronmaksain allianssi (TPA), NGO joka ei saa tukea hallitukselta. Järjestön julkistamassa raportissa tarkastellaan Englannin vuosittain PA:lle maksamien satojen miljoonien puntien käytön tehokkuutta ja todetaan, että varoja käytetään rahoittamaan joittenkin vihaan opettavien oppikirjojen ja opetuksen sekä väkivallan kiihottamiseen ei-muhamettilaisia kohtaan. Raportin laatijat toteavat, että Annapolis-konferenssin nostaman optimistin hengessä rahoittajien tulee olla huolellisia, että varoja käytetään palestiinalaisten opettamiseen Annapolis-hengen omaksumiseksi. RAPORTISSA TODETAAN, että Englannin vuosittain maksamasta 47.5 miljoonan punnan tuesta PA:lle osa menee oppikirjojen painattamiseen, joissa ylistetään Irakin vastarintataistelijoita, kehotetaan teloittamaan uskostaan luopuneet ja ihannoidaan marttyyriutta.
ESIMERKKINÄ mainitaan PA:n TV-lähetykset, joissa opetetaan lapsia vihaamaan ei-muslimeja ja opetetaan, ettei Israelilla ole oikeutta olla olemassa. Eräs esikoululaisille tarkoitettu ohjelma opettaa vuoropuheluna tytön ja nuken välillä: ”Tyttö: Jos poika tulee talosi eteen ja hakkaa talon eteen istutetun puun maahan, mitä sinä tekisit? Nukke: Minä taistelen sitä vastaan ja aloitan suuren mellakan. Haen AK-47 kiväärin ja aiheutan massamurhan.”
ENGLANNIN ulkoministeriön edustaja pitää raportin löytöjä huolestuttavina. Kansainvälisen kehitysosaston edustaja kieltää, että Englanti rahoittaisi vihaopetusta, koska se ei suoraan anna varoja opetuslaitokselle, vaan antaa varoja palestiinalaisten lääkärikulujen ja opettajien maksamiseen sekä vesi- ja sähköpalvelujen saantiin ja pakolaisten auttamiseen.
EU:N PARLAMENTIN apulaispuhemies Hannu Takkula toteaa, että palestiinalaisilla täytyy olla oikeus opetukseen, joka on vapaa vihasta. Hän kehotti EU:ta entistä tarkemmin seuraamaan sen antamien varojen käyttämistä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah, joka on ollut poissa julkisista tilaisuuksista Libanonin kakkossodasta lähtien, esiintyi Hizbullahin järjestämässä massatilaisuudessa Beirutissa lauantaina. Kiihotuspuheessaan hän väitti, että järjestöllä on israelilaissotilaitten pääkalloja, käsiä ja jalkoja ja jopa yksi lähes kokonainen ruumis ja väitti, että IDF joutui pakenemaan Libanonista niin kiireisesti viimeisessä sodassa, että se ehtinyt kerätä kaikkien sotilaittensa jäännöksiä. Shia-muslimit viettävät nyt ashoura-juhlaa, jossa he muistavat profeettansa Muhammedin tyttären pojan Husseinin kuolemaa ruoskien itseään ja hakkaamalla veitsillä päätään ollen kokonaan verensä tahraamia.
- http://www.joelstrumpet.com/?p=1030#more-1030
- Yllä olevassa osoitteessa on joelstrumpet.com artikkeli shiojen ashoura-juhlasta.
- ISRAELISSA Nasrallahin puhe ja varsinkin hänen viittauksensa järjestönsä pitämiin israelilaisten sotilaitten ruumiinosiin on herättänyt tyrmistystä. Puhe ylittää kaikki sopivuusnormit ja sitä verrataan jonkun tunnetun juutalaisvihaajan kuten Hitlerin käyttämään retoriikkaan. Monet hallituksen ministerit ovat vaatineet Hassan Nasrallahin teloittamista.
- YLIOPISTON OPETTAJIEN kolmen kuukauden lakko päättyi perjantaina sopimukseen, jolla heidän palkkojaan nostetaan yli 24 % ja he saavat muitakin etuja. Kesäloma peruutetaan tältä vuodelta. Opiskelijamaksuja ei koroteta.
- POLIISIN PIDÄTTÄNÄT ja vankilassa pidetyt 7 alaikäistä tyttöä olisi pitänyt piirioikeuden päätöksen mukaan vapauttaa perjantaina, mutta poliisi pidätti heistä kolme uudelleen. Tytöt olivat osallistuneet tyhjän kukkulan uudelleen rakentamiseen Samariassa, missä heidän pidätettiin. He kieltäytyivät paljastamasta henkilöllisyyttään poliisille.
- TIISTAINA vietetään Israelissa Tu Bishvat, puitten istuttamisen juhlaa. Koska nyt on shmita-vuosi, jolloin kaikki istuttaminen ja korjaaminen on kielletty, puita ei istuteta, mutta päivää vietetään retkeillen maastossa. Sekä eri järjestöt että kunnat järjestävät kansalaisille tarkoitettua ohjelmaa. Yksi sellainen on lintujen tarkkailu.
- VUOSITTAIN järjestettävä Herzlia konferenssi aloitetaan tänään poikkeavasti Knessetin tiloissa ja jatketaan seuraavana kolmena päivänä Herzliassa. Konferenssissa keskitytään ajankohtaisiin poliittisiin ja taloudellisiin kysymyksiin. Siitä on kehittynyt yksi tärkeimmistä suuntaa osoittavista tapahtumista Israelissa.
- ISRAEL kokeili 2-vaiheista rakettia. Amos-60 satelliitti ammutaan maaliskuussa.