Friday, January 11, 2008

PERJANTAI 11.01.08
1. VALTIO TAI KAAOS, oli Bushin viesti Palestiinan kansalle Ramallahin vierailunsa aikana. Lehtimiehet kertoivat joutuneensa eilen USA:n turvamiesten erikoistarkastuksiin ennen pääsyään seuraamaan Bushin vierailua Mukatan hallintokeskuksen edessä. PA:n poliisit ja USA:n turvallisuusmiehet aloittivat toimensa alueella heti ennen aamunkoittoa, eli 05.30 paikkeilla.
BUSH vietiin Mukataan autoilla, koska sää oli sateinen ja sumuinen. Bush vitsaili puhuessaan lehtimiehille ymmärtävänsä palestiinalaisten ärtymyksen ja ahdingon joutuessaan tarkkoihin tutkimuksiin tiesuluilla ja sanoi olleensa onnekas, ettei hänen 45 auton saattuettaan pysäytetty.
USA:N TURVALLISUUSMIEHET olivat tehneet kaikkensa, ettei Bushille tapahtuisi mitään pahaa Ramallahissa. He olivat rakentaneet uuden ilmeisesti pomminkestävän seinän puhujakorokkeen taakse, uusineet kaikki huonekalut sisällä ja lisäksi puhujakorokkeen sivuille oli asennettu teräs-seinämiä, jotka oli häveliäisyyssyistä peitetty kankaalla. (Debkafile, INN)
2. BUSH VAIKUTTI kuin eri mieheltä puhuessaan journalisteille Mahmoud Abbasin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen. Hän oli muuttunut ystävällisestä tarkkailijasta ja myötäilijästä päättäväiseksi painostajaksi, joka saneli ehtoja ja aikatauluja ilman anteeksipyyntöjä.
BUSH KERTOI ilman sarvia ja hampaita, että rauhansopimus tulee perustumaan 1949 tulitauko-linjoihin pienin tarkistuksin. Hän sanoi uskovansa, että rauhansopimus saadaan solmittua vuoden aikana, mutta tarkensi sen ”ennustukseksi”, että se tullaan tekemään ennen hänen virkakautensa loppua tammikuussa 2009.
BUSH KERTOI journalisteille hyvin vakuuttavasti ja päättäväisesti, että vuonna 1967 alkanut miehitys on lopetettava ja kaikki ”laittomat” parakkiyhteisöt poistettava Länsirannalla. Hän vaati, että ”Palestiinan valtion tulee olla maa-alaltaan jatkuva ja taloudellisesti elinkelpoinen, itsenäinen ja riippumaton”. Hän kertoi, että ”tiekartan” toteutumista tulee seuraamaan kenraaliluutnantti William Fraser. Hän toimii USA:n yhteisen esikuntapäällikön apulaispuheenjohtajana.
GAZAN KAISTAN kohtalo näyttää jäävän odotuslistalle, mitään ratkaisumallia ei ole löydetty. Abbas sanoo, että keskustelut Hamasin kanssa aloitetaan vasta sitten, kun se on luopunut kaappaamastaan vallasta Gazassa. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että lopullisissa sopimuksissa heillä tulee olla maayhteys Länsirannan alueelta Gazaan. He vaativat, että yhteyden tulee olla maanpäällinen ja siinä täytyy olla maantieyhteyden lisäksi rautatie, ja sen tulee olla PA:n hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Israelin maa jaettaisiin kahteen osaan 50 – 100 metrin levyisellä maakaistalla, joka kuuluisi vieraalle valtiolle. Israel ei olisi enää jatkuva ja yhtenäinen.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja kertoo nimeään ilmaisematta, että hallitus on tyytyväinen Bushin Ramallahissa esittämiin kommentteihin ja täsmennyksiin. (Haaretz)
PA:n kanta oli myös myönteinen, mutta Saeb Erekat sanoi Bushin kertoneen vain oman mielipiteensä mainitessaan Israelin ”juutalaisena valtiona”, mitä PA ei koskaan tunnusta. (JP)
3. PITÄKÄÄ HUOLI OLMERTISTA, vaati presidentti Bush eilen illalla pitämällään illallisilla Shasin ja Israel Beiteinun puheenjohtajilta ja muilta poliitikoilta.
Hän kertoi, että Olmert on vahva ja että hänet tulee pitää vallassa, koska ”kuten karatessa hyökkäys voi tulla odottamattomalta suunnalta”.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai kertoi Bushille, ettei Israel voi solmia rauhansopimusta kansanpuoliskon kanssa ja ettei Israel voi tehdä kompromisseja pakolaisista ja Jerusalemista. Hän myös esitti mahdollisuuden vaihtaa alueita ja niiden asukkaita PA:n kanssa.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman ei saanut samaa tilaisuutta kertoa puolueensa suhtautumisesta rauhanneuvotteluihin, sillä Olmert vaati häntä puhumaan Iranista.
OLMERT yllätti israelilaiset pöytävieraat kieltäen heitä puhumasta Jonathan Pollardista, koska se ei hänen nähdäkseen ollut sopiva tilaisuus. Olmert oli kertonut Bushille Pollardin vapauttamisesta keskiviikkona, mutta Bush kieltäytyi keskustelemasta asiasta. Shasin puheenjohtaja antoi Pollardin vaimon Eshterin sekä Shasin johtaja-rabbin Ovadia Yosefin kirjeen, joissa pyydettiin Pollardin vapauttamista. Yosef lupasi Bushille kirjeessään siunauksen ja pitkän elämän, jos hän vapauttaa yli 22 vuotta eristysrangaistusta kärsineen Pollardin, jolla on Israelin kansalaisuus.
BUSH on tällä hetkellä kello 09.30 perjantaina Jad Vashem holokaust-museossa. Hän lentää sieltä helikoptereillaan Galilean Kapernaumin (Kfar Nahum) raunioille Kinneretin rannalla, jossa Jeesus piti vuorisaarnansa.
Lähtöseremoniat pidetään Ben Gurionin kentällä aikataulun mukaan klo 13.20 alkaen. (JP)
4. DIKTAATTORIN valtaan kuuluu, että hänen puolihuolimattomasti lausutut huomionsakin ymmärretään käskyksi, joka toteutetaan viipymättä. Bush ei liene diktaattori, mutta tapa, millä Israelin johtajat häneen suhtautuvat, muistuttaa sitä. Bush esitti toiveen, etteivät Jerusalemin vanhankaupungin muurien valot häiritsisi hänen esteettistä nautintoaan ihaillessaan auringonnousua King David hotellihuoneensa suuresta ikkunasta. Niinpä valot sammutettiin muureilla ennen auringonnousua. Eilen Bushin esteettinen nautinto ei toteutunut pilvien takia, mutta tänä aamuna siihen oli mahdollisuus.
TULEE MIELEEN profeetta Hesekielin näky: ”Ja hän vei minut Herran huoneen sisemmälle esipihalle, ja katso: Herran Temppelin ovella, eteisen ja alttarin välillä, oli noin kaksikymmentäviisi miestä. Heillä oli selät Herran Temppeliin päin ja kasvot itään päin, ja päin itää he kumarsivat aurinkoa.” (Hes.8:16) En suinkaan väitä, että Bush olisi auringonpalvoja. Päinvastoin, häntä pidetään hengellisesti heränneenä ja jopa uudesti syntyneenä, Raamattunsa tuntevana kristittynä, mihin juutalaiset rabbit ja hengelliset auktoriteetit ovat vedonneet. Kuitenkin -
PRESIDENTTI BUSHIN puheita tarkastellessa kiinnittyy huomio siihen, ettei tämä uudesti syntynyt, Raamattunsa tunteva (jota kylläkin eräs ryhmä epäili) kristitty - ainakaan tietojeni mukaan - kertaakaan vedonnut Raamatun profeettain ilmoituksiin juutalaisten oikeudesta Israelin maahan, sen jokaiseen osaan siitä. Päinvastoin Bush esittää jyrkän päättävästi, että juutalaisten täytyy luopua Israelin maan keskeisimmistä alueista, Juudeasta ja Samariasta ja jakaa Jerusalem hänen oman näkynsä toteuttamiseksi, ei Israelin Jumalan, jota hän kuitenkin sanoo palvelevansa.
HESEKIEL JATKAA: ”Sitten tuli minulle tämä Herran Sana: Ihmislapsi, sinun veljesi, sukulaisesi ja koko Israelin heimo, kaikki, joille Jerusalemin asukkaat sanovat: Olkaa (pysykää) te vain kaukana Herrasta, meille tämä maa on annettu. Sano sen tähden: Näin sanoo Herra, Herra: Koska (vaikka) Minä olen vienyt heidät kauas pakanain sekaan ja hajottanut heidät muihin maihin, olen Minä ollut heille Pyhäkkönä vähän aikaa niissä maissa, joihin he ovat joutuneet. Sano sen tähden: Näin sanoo Herra, Herra: Minä kokoan teidät kansojen seasta ja kerään teidät maista, joihin teidät on hajotettu ja annan teille Israelin maan. Ja he tulevat ja poistavat siitä kaikki sen iljetykset ja kaikki sen kauhistukset.” (Hes.11:15-18 ; vrt. Joel 3:1-3) )
5. JPOSTIN kolumnisti Calev Ben-David esittää artikkelissaan, jonka hän otsikoi ”Miksi Bushin näky rauhasta on edelleen jossain sateenkaaren yläpuolella”, että ihmiselle on hyväksi nähdä näkyjä – varsinkin rauhasta - ja haaveksia, mutta hän huomioi, että ihmiset saavat erilaisia näkyjä, jotka voivat olla täysin vastakkaisia. Bushin näky kahdesta valtiosta, jotka asuvat rauhassa ja turvattuina Jordanjoen ja Välimeren välissä ei ole sama, minkä Hamasin johto näkee eikä sama, minkä PA:n johto Ramallahissa näkee.
KYSYTTÄESSÄ ASIASTA Bushilta hän selventää, minkä hän pyytää myös henkilökuntansa tiedostavan, että rauhanprosessi voi valita kolmesta polusta: Yksi on näyn viitoittama polku, jonka päämääränä on osoittaa kaikille, millaiselta valtion tulisi näyttää, jotta vastuullinen palestiinalainen johto voi sanoa: tässä on vaihtoehtosi. Toinen on Hamasin viitoittama polku, joka on vaarallinen ja voi johtaa väkivaltaan ja sotaan. Kolmas on näky valtiosta, minkä tulisi olla toivorikas.
Ben-David kertoo, että USA:n kansallinen turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley sanoo asian karkeammin: ”Kun Gazan asukkaille on esitetty tämä näky, he voivat tehdä valinnan ja kutsua PA:n takaisin hallitsemaan Gazan kaistaletta.” Ben-David sanoo epäilevänsä suuresti, että tuskallisten myönnytysten jälkeen rauhansopimuksen solmimiseksi Gazan kansa kutsuu Fatahin takaisin hallitsemaan aluettaan, ja Hamas radikaalien islamilaisten järjestöjen kanssa noin vain laskee aseensa ja ojentaa vallankahvan Mahmoud Abbasille.
CALEV BEN-DAVID uskoo, ettei Hamas ole vailla omaa näkyään. Ongelma on siinä, ettei sen ja muitten radikaaliryhmien näkyyn sisälly juutalaista valtiota rinnakkain palestiinalaisen kanssa. Hän sanoo, että Bushin näky on täysin erillään alueen todellisuudesta. Bush uskoo pelkän näkynsä innoittamana voivansa toteuttaa sen tajuamatta, ettei hän ole kaikkivaltias, sanoo Ben-David ja lisää, että Bush sekoittaa joskus retoriikkansa todellisuuteen ja ylittää vaikutus-mahdollisuutensa, kuten näyssään ”demokratian juurruttamiseksi Lähi Itään”.
JÄRKYTTÄVINTÄ Bushin näyssä on se, ettei se ole sama kuin Israelin Jumalan ilmoittama näky.
”Miksi pakanat pauhaavat, ja kansat turhia ajattelevat?” (Ps.2:1-6) (JP, Galev Ben-David)
6. UUTISOTSIKOITA
- KE Zwi Hendel (NU/NRP) sanoo, että Olmert kaikkein vaarallisin pääministeri. ”Bush tietää Olmertin pelkäävän Winograd-komitean loppuraporttia ja hän on siksi valmis toteuttamaan Bushin epärealistisen unelman kahdesta valtiosta rinnakkain ja turvassa säästääkseen oman nahkansa”, hän toteaa. (INN)
- PA ministeri Muhammad al-Habash pitää Bushin vierailua suurena pettymyksenä.
- TERRORISTIT ampuivat raketin Zikimin alueelle, ei vahinkoa. Ashkelonissa kuultiin hälytyssireenin ääni. Lisätietoja ei ole saatavilla. (INN)
- SATOJA ihmisiä kokoontui eilen illalla Zion aukiolle Jerusalemissa osoittaakseen mieltään Israelin maan luovuttamista vastaan. Arutz-7 toimittaja pidätettiin, koska hänellä oli USA:n lippu ja leluase. He olivat luovuttaneet Bushille erikoispainetun Raamatun, jotta tämä voisi sieltä tarkistaa oikeutensa Jerusalemin jakamiseen ja Israelin maan luovuttamiseen palestiinalaisille. (INN)
- TERRORISTIT Gazassa tuhosivat amerikkalaisen koulun. Se oli jo toinen koulua vastaan tehty hyökkäys huhtikuussa tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Koulu on täysin PA:n hyväksymä eikä sillä ole mitään yhteyksiä USA:n kanssa tuen lisäksi. (INN)
- Poliisit estivät kansalaisryhmää esittämästä painattamaansa kirjasta lehtimiehille heidän hotellinsa Dan Panorama ulkopuolella, ja pidättivät sen kolme jäsentä. Kirjasessa esitetään Israelin kansan enemmistön vastustus Palestiinan valtiolle.
- USA/Israel järjestön julkaisu on alla olevassa osoitteessa, joskin englannin kielellä.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124867 (INN)
- LIKUDIN mielestä Olmert on ”sycophant”, mielistelijä (”takapäännuolija”) päätellen tavasta, millä tämä liehitteli Bushia tämän suureksi hämmennykseksi. (JP)

Thursday, January 10, 2008

TORSTAI 10.01.08
1. USA:N PRESIDENTTI Bushin vierailu näyttää kulkevan vanhoja totuttuja latujaan. Bush sai Ben Gurionin lentokentällä sankarin vastaanoton runsaine punaisine mattoineen, soittokuntineen, sotilasvartioineen ja lukuisine arvohenkilöineen, joita Bush kätteli ja vaihtoi pari mojovaa vitsiä tutuimpien kanssa. Shasin puheenjohtaja Yishaille hän vitsaili kuulleensa, että tämä aikoo erota hallituksesta ja vakuutti tekevänsä voitavansa, ettei niin kävisi. Koska ilma oli seestynyt, ”sateet menneet menojaan” Korkean Veisun sanoin ja al-Qaidan ohjusmiehet hämäännytetty, Bush seurueineen lennätettiin Jerusalemin King David hotelliin kahdella Shihanook-helikopterilla.
LYHYET puheet lentokentällä olivat mitään sanomattomia helistyksiä, joilla johtajat kunnioittivat toisiaan ja vakuuttivat tämän ”historiallisen hetken” merkitystä. (JP)
2. ODOTUKSET OLIVAT suuremmat Bushin ja Olmertin pitämästä lehdistötilaisuudesta eilen illalla heidän keskustelujensa jälkeen, mutta niissäkin toistettiin vanhoja mantroja. Olmert aloitti omansa kiittelemällä Bushia tämän saapumisesta hänen kotiinsa. Hän kertoi keskustelleensa kaksi ja puoli tuntia Bushin kanssa kaksistaan ja myös avustajien läsnä ollessa, ja sanoi, että tuo tapaaminen oli ”hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä” yksilöimättä sen pitemmälle. Olmertin mielestä Bushin vierailu Annapolisin jälkeen on oikein ajoitettu ja totesi, että molemmat osapuolet (Israel ja PA) pyrkivät hänen uskoakseen hyvin vakavissaan etenemään haaveessaan kahden valtion ratkaisusta, Palestiinalaisesta valtiosta palestiinalaisille ja Israelin valtiosta juutalaisen kansan kotimaaksi ja juutalaiseksi valtioksi. Olmert muisti mainita USA:n lupaamat 30 miljardia USD ja kertoi kahdenkeskisistä neuvotteluista USA:n ja Israelin välillä, siirtyen sitten Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin, joita käydään ”tiekartan” määräysten puitteissa ja joihin Israel on täysin antautunut.
OLMERT VIITTASI vakaviin turvallisuusongelmiin, joiden kanssa Israel kamppailee, raketeista ja kranaateista Gazasta ja vaati, että PA:n tulee lopettaa tämä terrorismi. Mutta Olmertin puheesta puuttui kokonaan maininnat terrorismista, joka tulee PA:n alueilta Juudeasta ja Samariasta eikä siitä, että viimeiset veriset hyökkäykset Israelin siviilejä vastaan ovat PA:n poliisien tekemiä. Olmert on varmaan täysin tietoinen, ettei Abbasilla ole juuri mitään valtaa Gazassa eikä hänellä ole mitään mahdollisuuksia lopettaa sieltä tulevaa väkivaltaa. Mutta Abbasilla olettaisi olevan vaikutusvaltaa PA:n poliisin parissa, jota hän ei kuitenkaan halua tai uskalla käyttää.
TOINEN VAKAVA puute Olmertin puheessa oli se, ettei hän maininnut sanallakaan PA:n mediassa, jota Abbas valvoo, jatkuvasta Israelin vastaisesta propagandasta ja kiihotuksesta sekä itsemurha-terrorismin ihannoimisesta, mikä jatkuu esteettä myös kaikissa PA:n kouluissa ja instituutioissa. Lieneekö tämäkin osa Abbasin suojelemista ja vahvistamista? (JP)
3. PRESIDENTTI BUSH viittasi puheessaan uudelleen ”tapahtuman historialliseen tilaisuuteen käsitellä Israelin ja Palestiinan kansan turvallisuutta – itse asiassa, kansan turvallisuutta, joka yksinkertaisesti haluaa elää rauhassa”. Bush kertoi, että ”kysymys on taistelusta radikaalien ja ääriainesten kanssa, jotka murhaavat viattomia ihmisiä mustan näkynsä toteuttamiseksi. Nyt on historiallinen tilaisuus taistella noita terroristeja vastaan”. Bush sanoi uskovansa, että kahden demokraattisen valtion Israelin ja Palestiinan eläminen rinta rinnan rauhassa palvelee Amerikan ja maailman intressejä. Hän sanoo uskovansa sen palvelevan myös Israelin pitkäntähtäyksen turvallisuutta ja toivorikkaampaa tulevaisuutta Palestiinan kansalle. Bush kuitenkin sanoi tiedostavansa, että sen saavuttaminen vaatii kovaa työtä ja että Amerikan rooli on auttaa ylittämään ongelmia, jotka vaativat tuskallisia poliittisia kompromisseja ja vaikeita neuvotteluja. Hän sanoi, ”ettei Amerikka voi sanella, millaisia nuo valtiot tulevat olemaan. Vain pysyvän rauhan toteuttaminen on elintärkeä, jotta sopimuksilla olisi jotain merkitystä”.
BUSH TOTESI havainneensa, ettei pieni painostus olisi pahitteeksi ja että ”hän on enemmän kuin halukas siihen”. Hän lupasi viedä saman sanoman PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille.
BUSH OJENSI kätensä myös arabimaitten puoleen, joiden velvollisuutena on tunnustaa Israelin panos rauhalle ja vakavuudelle Lähi Idässä ja tukea palestiinalaisia niiden tehdessä raskaita päätöksiä, jos Lähi Idän alueen valtiot todella haluavat noiden kahden valtion elävän rauhassa ja turvallisuudessa.
BUSH OTTI ESILLE Iranin ongelman, jonka hän sanoi vaarantavan maailman rauhan. Hän kertoi USA:n työskentelevän Kiinan, Venäjän ja alueen valtioitten kanssa voidakseen ratkaista nämä ongelmat rauhanomaisesti. Hän sanoi Iranin olleen uhka, olevan sitä nyt ja tulevaisuudessa, mikä maailman tulee havaita, sillä ”maa, joka joskus on rikastanut uraania voi helposti jatkaa sitä”. Hän vakuutti, että USA ottaa vakavasti Iranin uhkaukset USA:n ystävämaata Israelia kohtaan. (JP)
4. PRESIDENTTI BUSH aloitti lupauksensa toteuttamisen painostaa Shas ja Israel Beiteinu puolueita pysymään hallituksessa. Hän ylisti näitä puolueita Olmertin säestyksellä, joka mainitsi hallituksen saavutuksista, joissa nämä puolueet olivat avustaneet. Olmert sanoi, ettei hän halua poliittista kriisiä ja totesi puolueille olevan enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Kadiman parista paljastettiin, että Olmert oli tavannut Liebermanin ennen Bushin tuloa ja kertonut tälle neuvotteluista PA:n kanssa, joissa kosketeltiin ydinkysymyksiä. Lieberman oli antanut Olmertille vaikutelman, että hänen puolueensa pysyy hallituksessa niin kauan, kuin ydinkysymyksiä ei keskustella työryhmissä. Bush esitti toiveensa voida keskustella sekä Shasin puheenjohtaja Yishain että Israel Beiteinun puheenjohtajan Liebermanin kanssa illallisilla tänään.
BUSH TAPASI oppositiojohtaja Binyamin Netanyahun aamulla ja matkusti sen jälkeen Ramallahiin, jossa hän neuvotellee parastaikaa Mahmoud Abbasin kanssa. Heidän yhteinen lehdistötilaisuutensa on ajoitettu alkavaksi 13.00 paikkeilla Ramallahissa. Aikataulua on siirretty eteenpäin, koska Bush tapasi Netanyahun ja Sharonin pojat hotellissaan ennen Ramallahia.
BUSH MATKUSTI Ramallahiin autolla sumuisen sään vuoksi. Abbasin uskotaan olevan tyytyväinen Bushin vaatimukseen keskustella kaikista ydinkysymyksistä, mutta ei liian innostunut Bushin vaatimuksiin rakettitulen lopettamiseksi Gazasta. Abbas on uhkaillut aloittavansa keskustelut Hamasin kanssa, elleivät sopimusneuvottelut Israelin kanssa edisty hänen toivomallaan tavalla. Abbas vaatii kaiken rakentamisen, myös turva-aidan osalta, lopettamista Juudean ja Samarian juutalaissiirtokunnissa, mukaan lukien Itä Jerusalem. (JP, INN)
5. AMERIKAN JUUTALAISJÄRJESTÖT ovat esittäneet suuria varauksia rauhanneuvottelujen mielekkyydestä ja onnistumisesta PA:n kanssa. Heidän varauksensa koskevat sekä maan luovuttamista että Jerusalemia. Amerikan juutalainen kongressi ilmoittaa Olmertille lähettämässään kirjeessä periaatteellisen tukensa Annapolis konferenssin julkilausumalle, mutta epäilee eteen tulevien ongelmien olevan valtavia eikä vähiten siksi, että palestiinalaisten hallinto on jakaantunut kahteen osaan. Jerusalemin kysymyksen arkaluoteisuus on yksi keskeisimmistä ongelmista. Kirjelmässä todetaan, että Bushin ja Olmertin aloittama prosessi on vaikeuksissa, kunnes poliittinen realiteetti on muuttunut PA:n sisällä.
TOINEN JUUTALAISJÄRJESTÖN virkailija, joka haluaa pysyä nimettömänä, toteaa Bushin matkan tarkoituksen keskittyvän Persianlahden maihin, ja että Israelin matkan osuus on pelkkä show enemmän kuin mielekäs. Hänen mielestään Bushin tarkoituksena on rakentaa maltillisten Persianlahden maitten liittoutuma ”NIE” turvallisuusraportin vastapainoksi.
Amerikan juutalaiset eivät usko, että todellisia tuloksia saadaan aivan pian nykyisen tilanteen vallitessa Gazan ja Länsirannan välillä sekä PA:n epävarman hallinnon jatkuessa. (JP)
6. PALESTIINALAISET poliittiset ja akateemiset vaikuttajat lähettivät Bushille kirjeen, jossa he vaativat, että Bush painostaa Israelin täydelliseen ja välittömään kaiken rakentamisen lopettamiseen setlementeissä, jota he pitävät ennakkoehtona rauhanprosessin ja neuvottelujen onnistumiseksi. Abbasin uskotaan vaativan Bushilta kaikkea mutta olla lupaamatta mitään. PA:n suurimpana huolena ennen Bushin vierailu oli useitten palestiinalaisryhmien uhkaukset teloittaa Bush ja pelkäsivät koko vierailun peruuntuvan sen takia. PA:n viranomaiset ovat ottaneet uhkaukset tosissaan ja tehneet useita ennakkovalmisteluja niiden varalta.
PA:N VIRKAILIJA syyttää, että useimmat uhkaukset ovat Hamasin tekemiä. Hän totesi, että Hamasin hallinnon alla Gazasta on tullut useitten terrorijärjestöjen pesäpaikka. Gazassa uhkasi Bushin teloitusta ennen tuntematon ryhmä ”Kansanarmeija”, joka piti lehdistötilaisuuden Khan Younisissa. Ainakin kaksi vastaavaa uhkausta on esitetty Gazassa.
KANSANARMEIJAN lehdistötilaisuuteen osallistui 20 naamioitua miestä. He kielsivät kuuluvansa al-Qaidaan tai Fatah al-Islamiin, joka taisteli kolme kuukautta Libanonin armeijan kanssa.
MIELENOSOITUKSIA oli Gazan kaistalla keskiviikkona jonka aikana poltettiin USA:n ja Israelin lippuja ja vannottiin kostoa Amerikalle ja Bushille. (INN)
7. EILEN TERRORISTIT ampuivat 15 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin. Ensimmäiset raketit ammuttiin Sderotiin lasten koulumatkan aikana aamulla. Yksi poika sai vamman käteensä ja kaksi vanhempaa ihmistä vietiin sairaalaan. Ampujaksi ilmoittautui PRC:n Salah a-Din prikaatit. Kolme rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia, mutta jäivät lyhyiksi. (INN)
8. ENTINEN PÄÄRABBI Mordechai Eliyaju varoitti kirjeessään Bushia toimimasta Israelin valtiota vastaan, sillä Jumala lupasi koko maan vain juutalaisille, ja Israel muistaa jokaisen, joka toimii sitä vastaan kuten myös ne, jotka toimivat sen puolesta. Eliyahu totesi, että juutalainen kansa on ikuinen ja varoitti Bushia, ettei hän menisi historiaan Israelin vihollisena. ”Jokaisen, joka hyväksyy Raamatun Jumalan Sanana, tulee muistaa, että Jumala lupasi Israelin maan juutalaiselle kansalle yksinään. Ismaelilaisilla ei ole mitään osuutta jumalalliseen vakuutukseen.
AINA SIITÄ lähtien, kun Gazan kaistale luovutettiin PA:lle, satoja raketteja on ammuttu Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen toimesta. Satoja tuhansia ihmisiä tulee joutumaan samaan vaaraan, jos me mukaudumme Bushin rauhansuunnitelmaan, ja mihin se päättyisi?” (INN)
9. JERUSALEM POSTISSA on taas useita suuria julisteita ja Bushille tai Olmertille osoitettuja viestejä, mutta lukeeko kukaan heistä edes noita viestejä? He ovat kuin toisesta maailmasta norsunluutorneissaan, jonne tavallisen ihmisen huolet ja mielipiteet eivät yllä. Ei voi välttyä ajatukselta, että toiset heistä ovat pahasti väärässä, koska molemmat eivät voi olla oikeassa mielipiteitten erotessa noin suuresti.

Wednesday, January 09, 2008

KESKIVIIKKO 09.01.08
1. TÄMÄ KESKIVIIKKOPÄIVÄ, yhdeksäs tammikuuta, jolloin USA:n presidentti George W Bush seurueineen saapuu kohtalokkaalle vierailulle Israeliin ja jolloin kaikki Veli-Veikot Suomessa juhlivat nimipäiväänsä, valkeni lähes säteilevän kirkkaana, vaikka säätieteilijät ennustivat sadetta ja sumua. Luonto on yöllisten sateitten jälkeen märkä, ilma kostean viileä ja lähes kolea. Ennustetusta sumusta johtuen presidentti Bushin matka Ben Gurionin kentältä Jerusalemiin muutettiin autokuljetukseksi, mikä sulkee valtatien Tel Avivista Jerusalemiin useiksi aamu- ja keskipäivän tunneiksi. Toinen ja vakavampi syy Bushin autokyytiin oli kuitenkin al-Qaidan uhkaus metsästää Bushia missä ikinä hänet tavataan Lähi Idän kiertueensa aikana. - Bush lennätettiin lopulta Jerusalemiin helikopterilla.
JERUSALEM POSTIN keskiviikon numero on täynnä toinen tosistaan raflaavampia otsikoita ja presidentti Bushille osoitettuja koko- tai osasivun viestejä ja julkilausumia. Muutamia otsikoita:
”Bushin lentäessä maahan kriisi leijuu setlementtien yllä.”
”Pollard: Minä istun vankikopissa valvojani illastaessa Bushin kanssa.”
”Käännä pöydät ympäri Iranin suhteen, Mr. presidentti!”
”Al-Qaidan ryhmä uskottavasti syyllinen Katjusha-tuleen Shlomiin.”
”Presidentti Bush, miten me menetimme sinut?” (Viestin allekirjoittajina tunnettuja henkilöitä)
”Voiko Israel – jaettuna kahtia ja muutaman mailin levyisenä – säilyä hengissä kansainvälisen terrorismin kynsissä? Miksi USA ajaa tätä yksipuolista Israelin antautumista?” (kokosivun juliste kartalla varustettuna, Unity Coalition for Israel, omistautunut Israelin rauhalle ja turvallisuudelle)
”Äärioikeistolaiset aktivistit pidätettiin kiihotuksesta Bushin vastaisilla julisteilla.” (Niissä esitettiin Bush, Peres ja Olmert varustettuina arabipäähineillä)
”Tervetuloa presidentti Bush; Peace Process, Pitzui Pinui, 80 tuhatta setleriä haluaa palata kotiin.” (kokosivun julisteen julkaisija Yksi Koti (One Home, Beit Ehad)
”Hyvä presidentti Bush, tervetuloa Jerusalemiin, juutalaisen kansan ja Israelin valtion ikuiseen pääkaupunkiin!” ( kokosivun juliste, julkaisija One Jerusalem, www.onejerusalem.org)
”Presidentti Bush, jos todella haluat rauhaa, peruuta Annapolis sopimukset.” (3/4 sivun juliste, Julkaisija Rabbininen kongressi rauhan hyväksi, runsaasti allekirjoittajia)
”Presidentti Bush, ei tule olemaan mitään perintöä (legacy). Me hylkäämme Palestiinan yhteisön perustamisen Välimeren ja Jordanjoen väliin vahingollisena Israelin ja Jordanian vakavuudelle ja Lähi Idän rauhalle sekä USA:n turvallisuusintresseille.” (Kokosivun juliste, Amerikkalaiset turvallisen Israelin hyväksi, AFSI; 1.Ms.28:12-14)
2. KUTEN EDELLÄ esitetyistä otsikoista ja viesteistä voi todeta, valtaosa niistä suhtautuu kielteisesti Bushin ja Olmertin ajamaan Israelin maan jakamiseen ja Palestiinan valtion syntyyn.
EHKÄ KAIKKEIN pahaenteisin on luettelon ensimmäinen kirjoitus, jossa nähdään kriisin uhkaavan Bushin vierailun positiivisia tuloksia. Alaotsikko toteaa ulkoministeri Ricen kertoneen JP:n toimittajalle, että USA vastustaa ehdottomasti Har Homan jatkorakentamista. Haastattelun aikana Rice kertoi, että USA samaistaa kaikki vihreän linjan takaiset alueet Jerusalemissa vihreän linjan takana oleviin alueisiin (setlementteihin) Juudeassa ja Samariassa. Toimittajan kysyessä, kuuluvatko kaikki Jerusalemin lähiöt kuten Ramot ja Gilo samaan kategoriaan, jotka on samoin kuin Har Homa rakennettu vihreän linjan takaiselle maalle, Rice kiersi kysymyksen selittäen, että rakentaminen siellä tulee tapahtua ”tiekartan” määräysten ja sopimusten puitteissa.
RICE TULKITSEE tiekarttaa siten, että kaikenlainen rakentaminen vihreän linjan takana on laitonta, mutta tämä "laittomuus" Ricen mukaan koskee vain Israelia, ei palestiinalaisia.
Joka tapauksessa tämän uskotaan muodostavan yhden visaisimmista ongelmista keskusteluissa niiden 48 tunnin aikana, jotka Bush viettää Israelissa ja Ramallahissa.
3. PRESIDENTTI Bushilla ja pääministeri Olmertilla voi olla ylipääsemätön pähkinä purtavanaan yrittäessään muutamien tuntien aikana selvittää väärinymmärrystä, mikä näyttää syntyneen Olmertin kuvitelmasta siitä, mitä USA:n hallitus ajattelee ja miten Bush itse on ne käsittänyt. Olmert on toistuvasti kertonut tietävänsä, miten Bush suhtautuu Jerusalemin rakentamiseen sen nykyisten rajojen sisällä, ja sen mukaisesti Olmert julisti, että Har Homa ja Maale Adumim ovat erottamaton osa Jerusalemia. Nyt Rice ilmoittaa, ettei asia ole näin.
JP:n asiaa kokevassa artikkelissa siteerataan Abbasin läheistä neuvoantajaa Abdel Rahmania. Tämä kertoo toimittajalle näin: ”Todellista rauhaa ei synny, ennen kuin Israel hyväksyy kahden valtion periaatteen. Se tarkoittaa, että Israel vetäytyy kaikilta territorioilta, jotka se valloitti 1967 sodassa. Mutta Israel rakentaa setlereille valtiota Länsirannalla. Israel haluaa myös muuttaa Jerusalemin arabi- ja islamilaisen luonteen. PA:n turvallisuusjoukot eivät turvaa setlereitten turvallisuutta Länsirannalla. Kaikki setlementit ovat laittomia eikä setlereillä ole mitään paikkaa Länsirannalla. Emme koskaan hyväksy yhtään setleriä ja sotilasta Länsirannalla.”
Hän kertoi, että Mahmoud Abbas tulee esittämään Bushille seuraavat periaatteet:
- Abbas hyväksyy rauhan ja kahden valtion periaatteen.
- Abbas hyväksyy Israelin täydellisen vetäytymisen 1967 valloittamilta alueilta.
- Abbas hyväksyy oikeudenmukaisen ratkaisun palestiinalaispakolaisten ongelmaan.
- Abbas vaatii, että Israel vapauttaa kaikki palestiinalaiset vangit.
OLMERT JA ABBAS tapasivat eilen ja sopivat tiimien asettamisesta selvittelemään keskeisimpiä kysymyksiä, jotka koskevat Jerusalemia, pakolaiskysymystä ja Palestiinan valtion rajoja.
4. MIELENKIINTOINEN kysymys on, miten Israel Beiteinu ja Shas aikovat selvittää eroaikeensa hallituksesta, jos Olmert ylittää niiden asettamat kynnykset, kuten nyt on tapahtunut.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Lieberman sanoi puolueen eroavan, jos se neuvottelee ydinkysymyksistä. Pääministerin kansliasta vinoillaan, että Lieberman on ollut tietoinen, että Olmert neuvottelee ydinkysymyksistä Abbasin kanssa kaiken aikaa, jo kuukausien ajan. Miksi sen nyt pitäisi erota? siellä kysellään. Lieberman kertoi, ettei hän eroa Bushin vierailun aikana.
SHAS puolestaan ilmoitti, että se eroaa hallituksesta, jos Olmert jakaa Jerusalemia. Olmert on tehnyt sitä kaiken aikaa Shasin tieten. Poliitikot tarvitsevat kameleontin kyvyn vaihtaa värinsä kunkin ympäristön värien mukaan, muuten ei selviä.
5. BUSHIN VIERAILUN ajan häntä seuraavat pommeja haistavat koirat, sähköisiä laitteita, jotka jumiuttavat pomminlaukaisulaitteet ja yli 250 henkivartijaa. Koko Länsiranta on vierailun ajaksi suljettu. Vain Bushin autosaattue torstaina aamupäivällä saa kulkea saarron läpi ja palata joskus iltapäivällä ennen pikavierailuaan Betlehemiin. Bushin tulee ehtiä siistiytyä ja osallistua Olmertin tarjoamalle illalliselle seitsemän jälkeen.
BUSH otetaan vastaan virallisella seremonialla keskiviikkoaamuna 11.55 aikaan. Iltapäivällä on vierailu presidentti Peresin virka-asunnossa sekä neuvottelu pääministeri Olmertin kanssa. Bushin työpäivä päättynee joskus yhdeksän aikaan illalla ja hän voi palata King David hotelliinsa. Jerikon matka näyttää pudonneen pois matkaohjelmasta, mutta hän tapaa Netanyahun torstaina.
PERJANTAINA BUSH käy tutustumassa Jad Vashem holokaust-museoon. Perjantaina kello
13. 20 on ohjelmoitu lähtöseremoniat Ben Gurionin lentoasemalla. Bush suuntaa matkansa sieltä Kuwaitiin, Bahrainiin, Emiirikuntiin, Saudi Arabiaan ja Egyptiin, josta hän aloittaa kotimatkansa keskiviikkona, 18.01.08.
6. USA ILMOITTI äskettäin työskentelevänsä kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi Juudeaan ja Samariaan silloin, kun IDF vetää joukkonsa alueilta. Palestiinalaisten taholta ilmoitetaan, ettei kansainvälisiä joukkoja tarvita, koska PA:n omat poliisijoukot ovat silloin tarpeeksi vahvat ottamaan alueen turvallisuusvastuun. USA:n erikoislähettiläs James Jones on valmistellut asiaa kuuden kuukauden ajan. PA:n virkailija kertoi, että hän kuuli ideasta vasta nyt eikä uskonut, että Bush ottaa asian esille vierailunsa aikana. Hän lisäsi, että ennen kaikkea muuta on sovittava rakentamisen lopettamisesta Länsirannalla sekä tarkastuspisteiden poistamisesta alueelta.
AINAKIN PUOLET RAMALLAHISTA on asetettu ulkonaliikkumiskieltoon Bushin siellä vierailun ajaksi, ja autoliikenne keskusta-alueella on silloin kielletty. Asukkaita on myös varoitettu seisomasta talojensa katoilla ainakin Mukatan hallintokeskuksen läheisyydessä. Tuhansia PA:n poliiseja on komennettu varmistamaan Bushin turvallisuuden, mutta he eivät saa aseisiinsa kovia patruunoita eivätkä saa yrittää lähestyä Bushin seuruetta. Kaikki mielenosoitukset on vierailun aikana kielletty, ja niitä yrittävät pidätetään. Useat ryhmät ilmaisivat halunsa osoittaa mieltään. RAMALLAHISSA järjestettiin mielenosoitus tiistaina, jossa he kantoivat tyhjiä ruumisarkkuja pitkin katuja vastustaessaan Bushin vierailua. Jopa viemäriaukot on suljettu varmuuden vuoksi.
”Tämä on mieletöntä. Ei Bush ansaitse tällaista huomiota. Hän on palestiinalaisten ja kakkien arabien ja muslimien suurin vihollinen. Hän ei ole tervetullut tänne. Miksi hän muisti meidät vasta toimikautensa lopussa ja kaupunkiamme valvovat Amerikan turvallisuusjoukot,” selittää eräs.
7. GAZAN TERRORISTIT ampuivat neljä Kassam-rakettia Israeliin keskiviikkoaamuna. Nablusissa yhdeksän al-Aksan johtajaa on päättänyt liittyä PA:n poliisivoimiin pelätessään IDF:n pidättävän heidät. IDF pidätti Samarian Kfar Kadum-kylässä Moussa Ahmed Daoud Akelin, joka toimii PA:n poliisiupseerina. Hän on osallistunut lukuisiin israelilaisia vastaan tehtyihin aseellisiin hyökkäyksiin. Hän antautui sotilaitten piiritettyä hänen talonsa ja uhaten tuhota sen. Poliisit estivät rabbien pääsyn Temppelivuorelle tiistaina uskotellen, että se oli muslimien juhlapäivä. - Sderotia kohti ammuttiin 9 rakettia.Yksi niistä tuhosi asuintalon.

Tuesday, January 08, 2008

TIISTAI 08.01.08
1. PRESIDENTTI George Bushin Israelin vierailun asiaohjelma alkaa saada konkreettisia muotoja. Useat ovatkin kyselleet, miksi Bush tulee juuri nyt ja mitä hän kuvittelee saavansa aikaan. Bushin varsinaiset haasteet ovat tietenkin Iranin mahdin kasvaminen ja sen estämiseksi suunnitellun liittoutuman muotoileminen, jos ei kirjallisin sitoumuksin niin suullisin sopimuksin ja lupauksin kuitenkin. Kuin esimakuna tulevasta Iranin vallankumouskaartin lähettämät ohjusveneet kävivät häiritsemässä USA:n sotalaivoja eilen Hormuzan salmessa Persianlahdella. Ulkoministeri Rice antoi tästä Iranille vakavan varoituksen olla leikkimättä tulella. Rice esitti toisen varoituksen Egyptille, että sen tulee tehdä enemmän aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan.
”Egyptin tulee tehdä enemmän. Nuo tunnelit täytyy hoitaa. Olemme ilmeisesti valmiit avustamaan, mutta halu toimia on tässä hyvin tärkeä.” Tarkoitus tuli täysin selväksi. (JP)
2. PRESIDENTTI Bush ja ulkoministeri Rice lähtevät seurueineen Lähi Idän matkalle tänään tiistaina USA:n aikaa, ja ovat keskiviikkona Israelissa, jossa neuvottelut alkavat Israelin johdon kanssa samana päivänä ja jatkuvat torstaina. Bush tapaa myös PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa, jossa Arafatin rakennuttaman Mukatan hallintokeskuksen ympärillä, jossa Bushin ja Abbasin väliset keskustelut pidetään, PA:n turvallisuusjoukot ovat kaivaneet auki asvaltoituja katuja mahdollisten pommien löytämiseksi. PA:n taholta vakuutetaan, ettei heillä ole erikoisia varoituksia pommihyökkäyksestä, vaan että tämä on normaali varotoimi valtiovierailun yhteydessä. Gazassa Abbas vältti täpärästi ainakin pari potentiaalista attentaattiyritystä hänen autosaattueensa käyttämän tien alle asennetun pommin muodossa. (JP)
3. ISRAELISSA ainakin 8000 poliisia vartioi Bushin koskemattomuutta Jerusalemissa ja sen ympäristössä, mutta Ramallahin matkalla kaupungin rajalta PA:n 5000 poliisia ottaa vastuun hänen turvallisuudestaan. Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen ympärille muodostetaan kolminkertainen turvallisuusjoukkojen muuri. Eräänlaisen todistuksen Lähi Idän todellisuuden monimutkaisuudesta antanee se, että PA:n poliisijoukoissa palvelee Abbasin johtaman Fatahin alaosaston al-Aksan pyssymiehiä. Osa presidentti Bushia vartioivista turvallisuusmiehistä on al-Aksan jäseniä, jotka palvelevat samalla PA:n poliisissa.
Al-Aksa on USA:ssa julistettu terrorijärjestöksi. (JP)
4. ISRAELISSA presidentti Bush yrittää saada vauhtia Olmertin hallituksen ja Mahmoud Abbasin asettamien neuvottelutiimien toimiin. Tiimit eivät ole päässeet juuri ollenkaan etenemään edes niiden keskustelujen raameista. Eilen Tzipi Livni ja Ahmed Qureia tapasivat toisensa keskustellen – ainakin huhut kertovat niin – keskeisistä ydinkysymyksistä. Qureia tuli perheineen Jordaniasta ja uhkaili peruuttaa tapaamisen rajamuodollisuuksien vuoksi. Livni joutui puuttumaan asiaan, että Qureia päästettiin etuilemaan Jordanian rajalla odottavien jonossa.
Olmert ja Abbas tavannevat toisensa tänään voidakseen saada jotain esitettävää Bushille.(JP)
5. SHASIN hengellinen - ja todellinen - johtaja Ovadia Yosef antoi eilen oman ”fatwansa”, hengellisen päätöksen, että ”jos Olmert pukee sanoiksi sen, mitä hän sielussaan havittelee Jerusalemin jakamisesta, Shas tulee eroamaan hallituksesta, ja Israel Beiteinu seuraa sitä”.
Jos tämä pitää paikkansa, Shasin tulee erota välittömästi, koska Olmert on toistanut haaveensa Jerusalemin jakamisesta useampaan kertaan selkein sanoin. Yosef perustanee tulkintansa siihen lupaukseen, minkä Olmert antoi hänelle tavatessaan viimeksi, olla jakamatta Jerusalemia.
Shasin tapa kiemurrella tämän asian ympärillä on hämmentävää ellei lapsellista pyrkimystä yrittää sumuttaa kansalaisia. Shasin johto on kuitenkin tietoinen, ettei sen tukijajoukko hylkää sitä.
6. BUSH KAAVAILEE kansainvälisen joukko-osaston sijoittamista Juudeaan ja Samariaan paikkaamaan aukkoa, mikä tulee syntymään sinne IDF:n mahdollisesta vetäytymisestä sieltä. Yleisesti tunnustetaan, että Fatahin ja sen myötä Abbasin hallituksen pysyminen vallassa Länsirannalla perustuu puhtaasti IDF:n antamaan suojaan. Hamasin uskotaan olevan Juudeassa ja Samariassa aivan yhtä vahva kuin se oli Gazassa ennen vallankaappaustaan, ja sen valta ja suosio kasvaa kaiken aikaa. Palestiinalaisten usko Fatahiin ja sen nykyiseen johtoon sen sijaan pienenee kaiken aikaa. Abbas oli tunnustanut viimeisen Kairon matkansa aikana, että hän on väsynyt ja vakavasti sairas ja haluaa vetäytyä eläkkeelle Qatarissa sijaitsevaan huvilaansa. (JP)
7. ISRAELIN JA PA:N edistymistä ”tiekartan” määräysten toteutumisesta valvomaan muodostetaan erityinen mekanismi, jonka muodoista edelleen keskustellaan. USA:n paikallisena tarkkailijana toimii Naton entinen komentaja James Jones, mutta hän ei halua toimia erotuomarina. Julkisuuteen vuotaneen suunnitelman mukaan Israelin toimet välitetään Tel Avivin lähetystön kautta Washingtoniin, jossa erityinen komitea tutkii niitä ja antaa lausuntojaan, mutta ei julkisuuteen. PA:n toimet kerätään USA:n Jerusalemin konsulaatissa. Tarvittaessa pidetään yhteisiä keskusteluja, joissa verrataan edistymistä molemmin puolin. Siihen tulisivat sekä Israelin että PA:n edustajat osallistumaan antaakseen tarvittavia selityksiä ja selvennyksiä. (JP)
8. ARABILIITON PÄÄSIHTEERI Amr Moussa totesi sunnuntaina, että USA:n vastuulla on Israelin ja PA:n välisten rauhanneuvottelujen edistyminen: ”Me odotamme, mitä presidentti Bushilla on tarjottavana tulevan vierailunsa yhteydessä, joka kantaa vastuun prosessin edistymisestä, koska hän oli se, joka kutsui Annapolis kokouksen.” Jerusalem Postin pääkirjoitus toteaa, että ”taas kerran maan luovutusta vastustavat voivat nukkua rauhassa tietäessään, että arabijohtajat näyttävät uskovan rauhanprosessin epäonnistuvan odottaessaan jonkun toisen yrittävän siirtää niitä eteenpäin”. Pääkirjoitus sanoo Moussan sanojen ilmaisevan arabijohtajien epäuskon ja odotuksen rauhanprosessin onnistumiseen tälläkään kertaa. Arabiliiton osoittama Israelin demonisoiminen ja sen itsemääräämisoikeuden ja sen tuloksellisen juutalaisen pyrkimyksen itsemääräämisoikeuteen omassa kotimaassaan julistaminen laittomaksi vahvistaa Hamasia ja kaivaa maata minkä hyvänsä rauhanaloitteen alta, todetaan pääkirjoituksessa. ”Rauhan solmiminen Israelin ja arabien välille ei ole Bushin velvollisuus vaan Israelin ja arabien, myös Amr Moussan arabiliiton pääsihteerinä”. Jpostin pääkirjoituksessa vaaditaan, että arabien tulee ensin tunnustaa nämä Sionismin perusoikeudet. Vasta sitten on mahdollista solmia rauhaa Israelin ja arabien välillä. Tämän tulisi olla selvä myös USA:n johdolle presidentti Bushille ja ulkoministeri Ricelle, eikä pudota siihen vanhaan ansaan, jossa arabit esittävät vaatimuksia antamatta mitään omalta puoleltaan tai edes tunnustamatta juutalaisten oikeutta omaan juutalaiseen valtioonsa. Pääkirjoituksessa esitetään vetoomus ulkovalloille painostaa arabeja ja palestiinalaisia tunnustamaan Israelin laillisuus ja olemassaolo; ilman sitä minkä tahansa Israelin ja arabien välisen rauhanprosessin pyörät jauhavat tyhjää. (JP)
9. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antaa toistuvia vakuutuksia, ettei hänellä ole mitään aikeita erota pääministerin palliltaan, sanokoon Winograd mitä tahansa. Mutta Kadiman sisälläkin valetaan jo kannuja, kuka olisi seuraava pääministeri. JP:n toimittaja Herb Keinon näyttää omalta puoleltaan tehneen päätöksen, että se on ulkoministeri Tzipi Livni. Hän kertoo pitkässä artikkelissaan, että Livni osoittaa pääministerille kuuluvia elkeitä kuten eilen IDF:n Samarian johtokeskukseen tekemänsä vierailun aikana, jossa tämä juutalaisten Samariasta ja Juudeasta karkottamiseen vannoutunut ehdokas silmäili ympäristöään kuten Ariel Sharon aikoinaan.
Mutta ei Livni ole ainoa, joskin ehkä ensimmäinen, joka julkisesti on ilmoittanut päämääränään olevan Olmertin paikan omiminen. Apulaispääministeri Haim Ramon on toinen, joka katsoo omaavansa kansanjohtajan ominaisuuksia. Ministeri Shaul Mofaz sanoo itsestään samaa. Neljäntenä lusikkansa soppaan työntänyt on sisäministeri Meir Sheetrit.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aiheutti pienen tsunamin ilmaistessaan, että Kadiman ja Labourin parissa tutkitaan, miten hallitus voisi jatkaa Olmertin erottua ilman uusia vaaleja. Olmert vastasi tähän, ettei Labour ole välttämätön hallituksessa, koska enemmistö voidaan muodostaa ilman sitäkin. Olmert lisäsi, ettei hän anna Winograd-raportin vaikuttaa hallitsemiseensa, hänhän on se ”etrog”, vasemmiston pääsiäissitruuna, jota tulee varjella kaikin tavoin niin kauan, kuin hän toteuttaa vasemmiston rauhanohjelmaa. (JP)
10. LIBANONIN KAKKOSSODAN opetusten seurauksena IDF suunnittelee uutta järjestelmää, jossa maa- ja ilmavoimien välille saadaan jatkuva suora karttayhteys. Sen mukaan maavoimat voivat kentällä merkitä karttoihinsa haluamansa hyökkäyskohteet ja tieto siitä menee välittömästi IAF:n hävittäjille ja helikoptereille suoraa toimintaa varten. Tällä järjestelmällä uskotaan eri aselajien yhteistoiminnan paranevan ratkaisevasti ja estävän järkyttäviä erehdyksiä kuten hävittäjien pommittamisen omia joukkoja tai panssarivaunuja. (JP)
11. PRESIDENTTI Bush tulee saamaan kirjeitä Israelin vierailunsa aikana. Yhden lähettää Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef, joka pyytää Bushia vapauttamaan USA:ssa vakoilusta Israelin hyväksi tuomitun ja yli 22 vuotta tuomiotaan kärsineen Jonathan Pollardin.
KOLMEN kansainvälisesti tunnetun juutalaisen laatimassa historiallisessa käärössä muistutetaan Bushia lännen johtajana ilmoittamaan maailmalle, että hän kunnioittaa Jumalan Sanaa ja toimii juutalaisen kansan asettumiseksi kaikkialle omaan maahansa. Allekirjoittajina ovat tutkija rabbi Adin Steinsaltz, Temppelivuoren järjestöjen edustaja rabbi Chaim Richman ja Uuden Juutalais-kongressin edustaja tri Gadi Eshel. Kirjoittajat kehottavat Bushia toimimaan kuten Persian kuningas Kyyros eikä kuten Babylonian kuningas Nebukadnessar. Kyyros salli juutalaisten palata maahansa 538 eKr. ja rakentaa Jerusalemin Temppelin kansojen rukoushuoneeksi. (Jes.56:7)
12. ISRAELIN POHJOISOSAAN Shlomin kaupunkiin lähellä Rosh HaNiqraa ammuttiin kaksi 122 mm Katjusha rakettia aamuyöstä kahden aikaan. Ne aiheuttivat pientä tuhoa särkemällä sähköpylvään ja rikkoen ikkunoita.
Gazassa sala-ampujat tulittivat journalisteja rajan lähellä. IDF ampui miehen ja naisen Gazassa, jotka näyttelivät rakastavia.
He lähestyivät joukkoja käsi kädessä, mutta päästyään lähelle avasivat tulen heitä kohti. He kuuluivat terrorisoluun.

Monday, January 07, 2008

MAANANTAI 07.01.08
1. VALMISTAUTUMISIA presidentti Bushin Israelin vierailua varten tapahtuu monelle taholla.
ISRAELIN PUOLUSTUSARMEIJA, IDF, sanoo pidättäytyvänsä operaatioista Bushin vierailun ajaksi. Vain ”tikittävät” hälytykset hoidetaan, eli kuumimmat terrorivaroitukset.
ISRAEL JA PA pyrkivät muodostamaan positiivista ilmapiiriä ennen Bushin tuloa keskiviikkona, kertoo JP:n kolumnisti Herb Keinon etusivun artikkelissaan. Ulkoministeri Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapaavat tänään maanantaina neljännen kerran Annapolis konferenssin jälkeen voidakseen esitellä Bushille yhteisen rungon jatkoneuvotteluille. Myös pääministeri Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tavannevat tiistaina. He tapasivat toisensa viimeksi 11 päivää sitten. (JP)
2. RAUHANNEUVOTTELUTIIMIT eivät ole pystyneet muotoilemaan neuvottelujen runkoa eikä muodostamaan erikoisryhmiä, jotka keskustelisivat keskeisistä kysymyksistä – Jerusalem, palestiinalaispakolaiset, juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ja siihen liittyen kaavaillun Palestiinan valtion pysyvät rajat, vesiongelmat sekä turvallisuuskysymykset, joita Israel pitää keskeisinä. PA:n taholta tähdennetään, että Abbas on valmis muodostamaan työryhmät välittömästi voidakseen osoittaa kansalleen, että edistystä tapahtuu, vaikka tuloksia ei näy. PA:n taholla syytetään Olmertia, ettei tällä ole mitään kiirettä niiden pystyttämiseksi. (JP)
3. OLMERTIN HITAASEEN kiiruhtamiseen voivat vaikuttaa hänen hallituskumppaniensa toistuvat varoitukset häiriöissä hallitusyhteistyössä, jos Olmert aloittaa keskustelut ydinkysymyksistä. Israel Beiteinu on äänekkäin, Shas ja Labour vähemmän.
ISRAEL BEITEINUN (Israel kotimme) sunnuntaina esittämä varoitus erosta hallituksesta, jos Olmert antaa työryhmille valtuudet keskittyä ydinkysymyksiin on yksi punainen lippu, joskin Herb Keinon vähättelee sen merkitystä, koska vaikka sen 11 kansanedustajan tuki poistuisikin, Olmertin hallituksen takana olisi vielä 67 kansanedustajaa. Sillä pystyisi vielä hallitsemaan, mutta olisihan se oire kasvavasta tyytymättömyydestä. Keinon arveleekin, että puheenjohtaja Lieberman katseleekin enemmän tuleviin vaaleihin ja puolueen imagon vahvistamiseen. Keinon uskoo, että Lieberman vilkuilee miljonääri Gaydamakin Sosiaalinen Oikeus-puolueen suuntaan, joka hengittää hänen niskaansa kalastellen samoilla venäläisillä vesillä. (JP)
4. PÄÄOPPOSITIOPUOLUEEN Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu syyttää Olmertia, että tämä estää presidentti Bushia tapaamasta oppositiopuolueen johtajia, kuten on tapana valtiovierailujen yhteydessä. Tämä antaisi Bushille ehjemmän kuvan tilanteesta Israelissa.
NETANYAHU valittaa, että olisi kohtuullista presidentti Bushin varata aikaa kuunnella jotain, joka edustaa yli puolta Israelin kansasta, joka vastustaa Annapolis prosessia.
KORKEA Likudin virkailija esittää asian rajummin: ”Huomioiden syvyyden, mihin pääministeri Olmert on valmis vaarantamaan maan voidakseen säilyä poliittisesti hengissä, ei ole yllättävää, että Olmert polkee hyviä tapoja estääkseen Netanyahua (Bibiä) tapaamasta Bushia”.
KADIMAN TAHOLTA pallo heitetään Bushin kansliaan, jossa sen mielestä ei olla halukkaita järjestämään Bushin ja Netanyahun tapaamista aiempien kokemusten valossa, koska ”Netanyahuun ei luoteta siellä. He pitävät Netanyahua valehtelijana hänen pääministerikautenaan ilmenneiden kokemusten perusteella.” (JP)
5. PRESIDENTTI Bush tapaa sen sijaan Ariel Sharonin pojan Giladin, joka kritisoi tapaa, jolla rauhankeskusteluja käydään PA:n kanssa. Bush tarkoituksena on keskustella Giladin kanssa asiantuntemuksesta maatalouden alalla, jota hän sai isänsä maatilalla Negevissä.
ONE JERUSALEM järjestön puheenjohtaja Yechiel Leiter kritisoi, että Bush tapaa Giladin moittien Giladia tämän epäeettisistä liiketoimista. Leitel vastusti Ariel Sharonin suunnitelmia Gazan evakuoinnista, mutta taipui siihen myöhemmin. Leitel oli Ariel Sharonin läheinen uskottu. Hän sanoo ”One Jerusalemin” lähettävän viestinsä Bushille muodostamalla ihmisketjun Jerusalemin vanhankaupungin ympärille tiistaina, jonka yhteydessä puhuu myös Nathan Sharansky, jota pidetään Bushin mentorina mutta jota hän ei tapaa tällä kertaa.
GILAD SHARON julkaisi artikkelin sunnuntaina, jossa hän kutsuu Bushia ”Israelin todelliseksi ystäväksi”. Hän kritisoi Olmertin hallitusta siitä, että se käy rauhanneuvotteluja PA:n kanssa vaatimatta ensin sitä täyttämään sille ”tiekartan” ensimmäisen pykälän asettamat vaatimukset terrorismin lopettamiseksi ja laittomien aseitten kokoamiseksi. ”Pääministeri ja kabinetin ministerit puhuvat, miten tärkeää on vahvistaa Abu Mazenia (Abbasia) samaan aikaan, kun me hautaamme kuolleitamme hänen vahvistamisensa seurauksena. Niin kauan kuin terrori ja kaaos jatkuvat Palestiinan alueella, ei ole mitään aihetta rauhankeskusteluille. Lopultakin neuvottelujen päämääränä on tasapaino ja vakavuus eikä niiden jatkuminen.” (JP)
6. PALESTIINALAISET valmistautuvat presidentti Bushin vierailuun epäuskon ja odotuksen tunnelmissa. JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kuvaa palestiinalaisten tuntoja pessimistisiksi ja protestien esittämiseksi. Toameh kertoo kolmen Fatah al-Aksan pyssymiehen surmasta tulitaisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa. Näiden kolmen surmatun perheitten ja ystävien toimesta Al-Khader kylän sisäänkäynnin eteen keskelle maantietä pystyttämät teltat ovat vastalauseena sille, ettei PA ole auttanut perheitä rakentamaan uudet talot IDF:n tuhoamien tilalle. Teltoissa asuvat ovat al-Aksan jäseniä ja aseistautuneita. Kukaan ei ole uskaltanut siirtää heitä pois paikalta, vaikka he sulkevat suuren osan Betlehemin valtatiestä. Kahdessa teltassa asuvat uhoavat pysyvänsä teltoissaan tulkoon mitä tahansa. Yksi heistä sanoo, ettei Bush ole tervetullut tänne. ”Palestiinalaiset pitävät häntä vihollisena. Hän tulee auttamaan Israelia. Ei hän välitä palestiinalaisista. Toivomme, että joku ampuu hänet.”
HAMAS JA MUUT ÄÄRIRYHMÄT tuomitsevat Bushin vierailun. Niiden mielestä Bush tulee vierailulle antaakseen IDF:lle vapaat kädet sotilasoperaatioiden kiihdyttämiseksi palestiinalaisia vastaan. Eräs sanoo kuulleensa, ettei Bush kunnioita Jasser Arafatia laskeakseen seppeleen hänen mausoleumiinsa. ”Jos hän ei kunnioita Arafatia, miksi meidän tulisi kunnioittaa häntä? Abbasin tulisi boikotoida häntä.” Eräs opiskelija toivoo voivansa surmata Bushin omin käsin.
BETLEHEMIN kehtoaukiolla sen sijaan elätellään ”toiveita, että Bush toisi rauhan Pyhään Maahan ja palauttaisi oikeutemme elää rauhassa ja turvassa israelilaisten naapureittemme kanssa”. Bushin uskotaan vierailevan Ramallahissa, Betlehemissä ja Jerikossa. Betlehemissä kreikkalais-ortodoksit viettävät tänään joulujuhlaansa, joka alkoi eilen illalla.
RAMALLAHIIN on komennettu 5000 PA:n poliisia, CIA:n kouluttamia ”Daytonin armeijan sotilaita” suojelemaan USA:n presidentin ensimmäistä vierailua PA:n hallitsemalle alueelle. Palestiinalaiset ilmaisevat ylpeytensä voidessaan osoittaa maailmalle, että he kykenevät suojelemaan maailman mahtavimman miehen turvallisuuden alueellaan. Kuitenkin he tunnustavat, ettei Bushin vierailuohjelmasta ole lopullista tietoa. Vierailu voi jopa peruuntua turvallisuussyistä.
7. ISRAELISSA Bushin vierailua ei odoteta pelkästään suosiollisesti. JP:n pääartikkeli kehottaa Bushia arvioimaan tilanteen uudelleen pystyäkseen tajuamaan, ettei Lähi Idässä pidetä Annapolisin saavutuksia edistyksenä eikä palestiinalaisten asian kiireellisyyttä tärkeimpänä. Lähi Idässä katsotaan, että Iranin ydinohjelman saaminen kansainväliseen valvontaan on ykkösasia, jota seuraavat Syyria ja Libanonin tilanteet. Irakin ja Afganistanin tilanteiden katsotaan kuuluvan USA:n suoraan valvontaan eivätkä ne sillä tavoin kosketa suoraan muita arabimaita.
Mutta se mitä niissä tapahtuu, on kytkettynä siihen, mitä tapahtuu Iranissa. Jos Iranin mahdin kasvua ei pysäytetä, sen vaikutus tulee vaikuttamaan ratkaisevasti kehitykseen Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa, Lähi Idässä arvioidaan.
KOMMENTOIJAT VAROITTAVAT, että USA:n heikkouden ja epävarmuuden osoitus tulee ratkaisemaan, kehen paikalliset arabimaat tulevat asettamaan turvallisuustakuunsa. Tällä hetkellä USA nähdään heikentyvänä mahtina, joka perääntyy alueelta. USA on menettänyt kasvonsa.
ISRAELIN oppositio on kauhuissaan tavasta, millä Bushin kanslia kohtelee maan laillista oppo-sitiota. Paitsi että se on vastoin kansainvälistä käytäntöä, se tulee entisestään hajottamaan Israelin muutenkin vastakohtaista kansaa. Yleisenä huomiona näyttää olevan, että Bush ei halua kenenkään esittävän vastalauseita Annapolis konferenssin tuloksista. Siksi hän haluaa noudattaa ”Israelia raiskaavaa” politiikkaa, josta monet syyttävät USA:n ulkoministeri Ricea. Mikäli ennakko-aavistukset pitävät paikkansa, Bushin vierailu voi saada hyvin ikäviä jälkiseurauksia.
8. USA:N KANSALAINEN Adam Yahiye Gadahn, 29-vuotias amerikkalainen, joka kääntyi islamin uskoon ja poltti USA:n passinsa, kehottaa äskettäin julkistetussa videonauhassa muslimeja teloittamaan presidentti Bushin. ” Veljemme mujahedin, varsinkin Palestiinassa ja Arabian niemimaalla, olkaa valmiit tervehtimään Bushia ei ruusuin ja aplodein, vaan pommeilla ja miinoituksilla”, hän julistaa. Hänen oikea nimensä on Adam Pearlman, joka itseoikeutettuna jihadistina tunnetaan nimellä ”Azzam amerikkalainen”. Videonauhan alkuosa on englanniksi, loppuosa arabiaksi, jossa arvostellaan kärkevästi USA:n Irakin ja Afganistanin politiikkaa.
9. OLMERT LUVANNEE Bushille tuhota Juudean ja Samarian juutalaiskaupungit ja kylät. Abbasin uskotaan vaativan, että kaikki rakentaminen siellä kielletään. Puolustusministeriö kieltäytyy julkistamasta sieltä tehtyjä tutkimuksia. IDF:n tuhoamislistalla on 25 siirtokuntaa.
WINOGRAD-komitea julkistanee loppuraporttinsa Libanonin kakkossodasta 30. 01.08.
IDF:N RAPORTIN mukaan 32 % Kassam-raketeista, 40 % kranaateista Gazasta on Fatahin ampumia. Kaksi järjestöä, Arabiterrorin Uhrit, ja 24 Perikatoa (shifts), varoittavat Olmertia, että keskustelut Jerusalemin jakamisesta rikkovat Israelin peruslakia.

Sunday, January 06, 2008

SUNNUNTAI 06.01.08
1. ISRAELILAISENA ottaisin presidentti Ahmadinejadin uhkaukset Israelin tuhoamisesta vakavasti, totesi presidentti George Bush TV-kakkoselle antamassaan haastattelussa. Hän lisäksi totesi, että hänen Lähi Idän matkansa tärkeimpiä tehtäviä on typistää Iranin aggressiivisia pyrkimyksiä yksilöimättä tarkemmin, mitä hän tällä tarkoitti.
BUSH SELVENSI, että huolimatta USA:n tiedustelujärjestöjen rauhoittelevasta NIE raportista koskien Iranin ydinasesuunnitelmia, raportti osoittaa, että Iran oli vaarallinen ja on sitä edelleen. Iranin vaarallisuus näkyy siinä, että se jatkoi ydinaseita kuljettavien ohjusten kehittämistä eikä ole suostunut kansainvälisiin vaatimuksiin uraanin rikastamisen lopettamisesta, mikä voi tuottaa polttoainetta reaktoriin tai ydinmateriaalia pommia varten, sanoi Bush. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä jatkamaan Iranin painostamista, mikä alueen valtioitten on hyvä tiedostaa, koska se voi johtaa ongelman selvittämiseen diplomaattisin keinoin. (JP)
2. USA:N PRESIDENTTI George Bush saapuu suunnitelmien mukaan Israeliin keskiviikkona, jolloin hän tapaa presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Ehud Olmertin. Seuraavana päivänä Bush tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin Ramallahissa.
Viimeisenä Israelin vierailupäivänään perjantaina Bush tapaa kvartetin lähettilään Tony Blairin sekä käy tutustumassa Yad Vashem holokaust-museoon Jerusalemissa.
ISRAELISTA Bush matkustaa Kuwaitiin, Bahrainiin, Emiirikuntaan ja Saudi Arabiaan ennen matkustamistaan Sharm el-Sheikiin Egyptissä, jossa hän tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Muina vierailukohteina mainittiin Libanon ja Irak, mutta tätä ei ole vahvistettu. (JP)
3. SHIMON PERES odottaa Bushin antavan tarvittavan sysäyksen Israelin ja PA:n välillä käytävien rauhanneuvottelujen kiihdyttämiseksi siten, että sopimus voitaisiin saada vielä tämän vuoden aikana. Bushin taholta myönnetään, että hän aikoo kohdistaa lievää painostusta molempia osapuolia kohtaan. Tämä lienee sitä ”Israelin raiskausta”, mitä israelilainen toimittaja David Landau tarkoitti pyytäessään ulkoministeri Ricen raiskaamaan Israelin, koska ”Israel on valtiona epäonnistunut ja odottaa tulevansa raiskatuksi”. Bush ei ole suunnitellut yhteistä neuvottelu-tilaisuutta Olmertin ja Abbasin kanssa, kuten otaksuttiin. (JP)
4. JPOSTIN otsikoinnin mukaan yhtenä Bushin Lähi Idän matkan tarkoituksena on muodostaa turvallisuussuunnitelma alueen valtioitten kesken. Julkisuuteen ei ole annettu tarkempia tietoja asiasta. Bush voi kuitenkin olla myöhässä, koska Iran on liikkunut samoissa asioissa samojen valtioitten parissa tarjoten Persianlahden puolustusliittoa Iranin kanssa. Lisäksi Iran on tarjonnut yhteistoimintaa ydinteollisuuden kehittämiseksi, jossa Iran voisi antaa asiantuntija-apua. Iranin aiempi pääneuvottelija ydinasioissa Ari Lariyani, joka nykyisin toimii Iranin korkeimman opastajan Ali Khamenein neuvoantajana ja lähettinä, oli muutamia päiviä Egyptissä tarjoten sille Iranin apua Egyptin ydinteollisuuden kehittämisessä sekä diplomaattien vaihtoa valtioitten välillä. (JP)
5. RANSKAN PRESIDENTTI Nicholas Sarcozy oli myös Egyptissä uuden tyttöystävänsä kanssa nukkuen samassa huoneessa, mikä kauhistutti maan hengellisestä puhtaudesta huolestuneita muslimijohtajia. Sarcocy tarjosi Egyptille Ranskan apua ydinteollisuuden kehittämiseksi, jota hän tarjosi myös Libyalle. Sarcozy on nyt Jordaniassa, jossa hän keskustellee kuningas Abdullah II:n kanssa samoista asioista. Jordania havittelee myös oman ydinvoimalan rakentamista.
6. JPOST kertoo artikkelissaan, että presidentti Sarcozyn esi-isät osallistuivat Kreikassa asuessaan maan politiikkaan ja että kaksi heistä palveli Kreikan parlamentissa. Asiasta kerrotaan kolmen kirjailijan laatimassa kirjassa. Yksi kirjailijoista on juutalainen Leon Nar, joka asuu Sarcozyn äidin synnyinkaupungissa Salonikassa. Kirjassa oletetaan, että Sarcozyn äidin perhe tuli Salonikaan ranskalaisen Provencen alueelta. Sarcozyn isoisän isä oli tunnettu jalokivikauppias Modechai Mallah, jolla oli vaimonsa Reinan kanssa 7 lasta. Yksi heistä oli nimeltään Aaron, Sarcozyn isoisä. Aaron muutti 14-vuotiaana Ranskaan opiskelemaan lääketiedettä ja toimi lääkärinä ensimmäisessä maailmansodassa. Ranskassa Aaron ihastui katoliseen tyttöön nimeltä Adel Bouvieux. Voidakseen naida hänet Aaron kääntyi katoliseen uskoon ottaen nimen Benedict tai Benico. Hänen tyttärensä Andree Mallah meni naimisiin Unkarin pakolaisen Paul Sarcozyn kanssa. Yksi heidän kolmesta pojastaan on Nicholas Sarcozy. PAUL SARCOZY hylkäsi perheensä Nicholasin ollessa 5 vuoden ikäinen, mutta heidän isoisänsä Benedict huolehti heistä kertoen tarinoita Salonikasta. Hän ei kuitenkaan maininnut mitään perheen juutalaistaustasta kuolemaansa 1972 saakka. Hän halusi tällä suojella perhettään peläten uutta holokaustia, joka oli tuhonnut Mallah suvun muita jäseniä. Vuonna 1972 Nicolas Sarcozy matkusti Salonikaan myydäkseen suvun omaisuutta talousvaikeuksiensa hoitamiseksi.
VIERAILLESSAAN Kreikassa 2006 Ranskan sisäministerinä toimiva Nicholas Sarcozya kunnioitettiin Ranskan ulkoministeriössä Ateenassa järjestetyllä seremonialla, jonka yhteydessä Kreikan juutalaisyhteisö antoi hänelle laatimansa albumin, jossa oli kuvia hänen sukulaisistaan. Nicholas pystyi tunnistamaan siitä hänelle tuttuja sukulaisiaan omasta albumistaan. (JP)
7. ISRAELISSA seurataan hämmentyneinä ellei peräti huolestuneina USA:n presidentin-vaaleja Iowan tulosten perusteella, koska ne näyttävät asettavan odotukset päälaelleen. Vaikka USA:n vaalit eivät suoraan koskekaan Israelia, henkilöllä, joka kuluttaa takamuksillaan USA.n hallituksen korkeinta pallia, on hyvin merkittävä osuus Israelin valtion politiikassa.
ISRAELISSA on huomioitu huolestuneina, että uskonnolla on noinkin merkittävä osuus republikaanien presidenttiehdokas Huckabeen menestyksessä sekä se, että demokraattien ehdokkaalla Obamalla on vanhempiensa kautta suoria yhteyksiä muslimeihin. Obama kävi muslimikoulua Indonesiassa, mitä hän itse vähättelee. Lisäksi kummallakin on kovin olematon kokemus ulkopoliittisissa asioissa. Huckabee ilmaisi tietämättömyytensä tiedustelujärjestöjen ”NIE” raportista. Obama vakuuttaa aloittavansa suorat keskustelut Iranin johtajien kanssa heti ensimmäisenä vuotenaan päästyään Valkoiseen Taloon.
NEW HAMSHIREN vaalit voivat olla eräänlainen ”litmustesti” ensimmäisen erän tuloksista. (JP)
8. TERRORIJOHTAJA Marwan Barghoutin, joka istuu tuomiotaan viidestä elinkautisesta + 40 vuotta, vapauttaminen on noussut uudelleen keskustelun kohteeksi. Apulais-puolustus-ministeri Matan Vilnai kertoi Israelin radion viikonvaihteen haastattelussaan, että Barghouti voitaisiin vaihtaa Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Barghouti toimi ennen pidätystään ja oikeudenkäyntiä Fatah Tanzimin Länsirannan alueen johtajana. Hänet tuomittiin neljän israelilaisen ja yhden kreikkalaiskatolisen munkin murhasta. Vaikka hän ei itse murhannut ketään, hän antoi murhaajille ohjeet ja aseet, mistä hänet tuomittiin.
PÄÄMINISTERIN kansliasta kerrotaan, että Vilnai esittää omia mielipiteitään, ei pääministerin. HAMASIN Damaskoksessa asuva johtaja Khaled Mashaal vakuuttaa, että Israelin tulee vapauttaa palestiinalaisia vankeja Shalitia vastaan, ja siihen on luettava useita johtajatason vankeja. Syyskuussa ministeri Binyamin Ben-Eliezer esitti samoin, että Barghouti voitaisiin vapauttaa vankienvaihdon yhteydessä. Silloin Barak ilmoitti, että Ben-Eliezer puhui omiaan. (JP)
9. IDF LOPETTI operaationsa Nablusissa. Lauantaina sotilaat löysivät asetehtaan, jossa oli valmisteilla Kassam-raketteja, sekä pommeja eri valmistusvaiheessa. Sotilaat liikkuivat kaupungin kauppakeskuksen sekä maanpäällisissä että sen alaisissa tiloissa. Sotilaat kohtasivat paikoin kovaa vastarintaa. Arviolta 40 paikallista asukasta hoidettiin sairaalassa. Sotilaat pidättivät yli 20 terrorismista epäiltyä, heistä 19 Fatahin al-Aksan joukkoihin kuuluvaa. 10 heistä oli osallistunut tulituksiin ja pommien asettamiseen alueen teille. Yksi valmis pommivyö löydettiin. Kaksi pidätettyä kuului PA:n sotilastiedusteluun. Heidän epäillään avustaneen al-Aksan joukkoja.
VAIN MUUTAMA PÄIVÄ ennen IDF:n Nablusin operaatiota PA:n pääministeri Fayad vakuutti, että al-Aksa on lakannut olemasta. Nyt päättyneen operaation johdosta hän syytti, että se sotki heidän omat operaationsa Nablusissa. (JP)
10. TERRORISTIT ampuivat perjantaina 7 Kassam-rakettia Israeliin haavoittaen poikaa ja saaden 6 kuukautta raskaana olevan naisen shokkiin. Heidät vietiin Barzilain sairaalaan, joka itsekin on terroristien rakettien tulen alaisena. Lauantaiyönä terroristit ampuivat 8 muuta rakettia Sderotiin tuhoten yhden auton ja saaden nuoren tytön ja vanhahkon naisen shokkiin. Terroristit ampuivat kranaatteja Netiv Ha´Asaran juutalaisyhteisöön perjantaina. Kahdeksasta ammutusta kaksi osui yhteisön sisälle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
IAF:n ohjukset surmasivat lauantaina Hamasin terroristin Beit Hanoussa ja PRC:n terroristin Gazan keskiosassa. Perjantaina kaksi Hamasin terroristia kuoli tulitaistelussa IDF:n kanssa. Torstaina sai 9 palestiinalaista surmansa IDF:n operaatioissa Gazan kaistalla. Ashkelonin yli ammuttu Grad-tyyppinen raketti oli valmistettu Iranissa.
ARABIMEDIA kertoo, että Israel pyytää USA:lta lupaa IDF:n tukikohdan perustamiseksi Rafahiin Gazan ja Egyptin väliselle rajalle.
LIVNI kertoo, että keskustelutiimit käyvät salaisia keskusteluja keskeisistä asioista. Israel Beiteinu ilmoittaa, että jos tämä pitää paikkaansa, puolue eroaa hallituksesta. Iran uhkaa, että IDF:n Gazassa jatkuvat operaatiot kiihdyttävät palestiinalaisten vastarintaa. (INN, Ynet)