TIISTAI 07.10.08
1. IDF:N ERIKOISJOUKOT kävivät hakemassa arabeiksi pukeutuneina etsimänsä Fatah Tanzimin jäsenen Ramallahista kerrostalon 7:stä kerroksesta. Rafa Ahmed Hassan oli etsittyjen listalla siksi, että hän oli osallistunut useisiin tulituksiin IDF:n sotilaita vastaan.
FATAH TANZIM on osa Abbasin johtamaa Fatahia, jonka johtajana toimi Marwan Barghouti pidätykseensä saakka. Barghouti tuomittiin viiteen elinkautiseen + muutama lisävuosi osallisuudestaan lukuisten israelilaisia vastaan tehtyihin terrori-iskuihin. Barghoutin todettiin oikeudessa aktiivisesti olleen mukana suunnittelijana ja varustajana viiden israelilaisen murhaan johtaneessa iskussa, mutta myös muissa terroritoimissa.
PALESTIINALAISEN yleisen moraali- ja etiikansääntöjen mukaan Barghoutia pidetään sankarina Juudeassa ja Samariassa, ja hän on vahvasti mukana seuraavaa PA:n puheenjohtajaa valittaessa. PA on toistuvasti vaatinut hänen vapauttamistaan, ja Olmertin hallitus on yhtä useasti harkinnut vakavasti suostua PA:n vaatimukseen, mutta voimakkaan yleisen vastustuksen vuoksi asia on siirtynyt. Olmert voi hyvinkin toteuttaa Barghoutin vapauttamisen ”hyväntahdon eleenä” PA:lle ja ”Abbasin kansansuosion nostamiseksi”. Tämä olisikin ilmeisesti Olmertin viimeinen naula hänen meriittinsä arkkuun. Kolumnistit toteavat yleisesti artikkeleissaan, että Olmert hakee näillä myönnytyksillä enemmän vasemmistolaisen tuomariston sympatiaa kuin PA:n tai Abbasin kansansuosiota.
IDF:N SOTILAAT pidättivät viime yön aikana 19 arabia Juudeasta ja Samariasta, 8 heistä Samariasta, loput Juudeasta Hebronin ja Betlehemin lähistöltä.(INN)
2. ”VALTAVA ANTEEKSIPYYNTÖ, äänetön rukous” oli iskulauseena eilen illalla Tel Avivin Rabin-aukiolla järjestetyssä massamielenosoituksessa. Arviolta 10 000 ihmistä oli ahtautunut aukiolle ja sen läheisyyteen vaatimaan Gilad Shalitin vapauttamista ja samalla esittämään anteeksipyynnön Gilad Shalitille, jota terrorijärjestöt Hamas ja PRC ovat pitäneet panttivankinaan kesäkuusta 2006 lähtien jossakin pimeässä luolassa jatkuvan nöyryytyksen ja kidutuksen alaisena Gazassa, ehkä seinään kahlittuna, kuten äärimuslimeilla on tapana kohdella vankejaan. Kansainväliset järjestöt, kuten Punainen risti, eivät ole saanut lupaa vierailla hänen luonaan, mikä on vastoin kansainvälisiä sääntöjä.
ASHKENAZI päärabbi Yona Metzger esitti rukoustaan Shalitin puolesta ja vaati, että ”jos on mahdollista lyhentää edes yhdellä tunnilla tai päivällä hänen vankeuttaan, siihen tilaisuuteen tulee tarttua. Jos näin ei tapahdu, se on rikollista”, hän totesi.
TILAISUUS oli tarkoitettu luonteeltaan ei-uskonnolliseksi, mutta juutalaiselle tämä aika pasunansoiton (uudenvuoden) juhlasta Jom Kippuriin (suureen sovintopäivään) on tarkoitettu itsetutkistelun ja katumuksen ajaksi ”pelonsekaisella kunnioituksella”. Temppelin ollessa käytössä juutalaisten ylipappi meni Jom Kippurina verta mukanaan Temppelin kaikkein Pyhimpään suorittaakseen itsensä ja kansan syntien sovituksen liitonarkin armoistuimen edessä. Jos ylipappi säilyi hengissä mentyään Kaikkein Pyhimpään, se oli merkki siitä, että Jumala hyväksyi sovinnon. Kansa seurasi tilannetta Temppelin ulkopuolella henkeään pidättäen. Jom Kippur on juutalaisen kalenterin mukaan 10. Tishri-kuuta. Se päivä edellisestä illasta lähtien on täydellinen paasto, ainoa päivä, jolloin saa paastota myös sapattina. Silloin ei saa syödä eikä juoda, ei pestä tai voidella itseään, nahkakenkiä ei saa pitää jalassaan. Kaikki fyysiset, myös aviolliset, nautinnot on sinä päivänä kielletty. Juutalaiset uskovat, että ihmisen tulevan vuoden kohtalo määritellään Jom Kippuria edeltävän kymmenen päivän aikana. Siksi siihen suhtaudutaan pelokkaan kunnioittavasti. (JP, INN)
3. JUUDEAN JA SAMARIAN PR-kampanja ärsytti siinä määrin vasemmistolaisia aktivisteja, että he töhrivät omia vasemmistolaisia iskulauseitaan mainosjulisteisiin, joita on pystytetty Sderotiin, Ramat Hasharoniin ja Bnei Brakiin. PR-kampanjan tarkoituksena on saada Israelin juutalainen kansa tutustumaan Juudean ja Samarian uskonnollisiin ja historiallisiin kohteisiin. Kampanja tarjoaa lukuisia ohjattuja tutustumismatkoja Hebroniin, Herodianiin ja Shiloon, jossa Liitonarkkia säilytettiin ennen kuin filistealaiset ryöstivät sen ja veivät sotasaaliinaan omiin kaupunkeihinsa, sekä muihin tärkeisiin kohteisiin.
VASEMMISTOLAISTEN iskulauseissa kampanjan taustaryhmiä kutsuttiin nimellä ”murhaajat”, ”Sternhellin kostajat” sekä vaadittiin ”miehityksen lopettamista”.
KAMPANJAN johtaja Yaku Segev, 31, ei itse asu ”setlementissä” eikä ole ”uskonnollinen”, mitä JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff pitää positiivisena asiana ja mikä hänen mielestään antaa uskottavuutta PR-kampanjan onnistumiseksi.
SEGEV painottaa haastattelulausunnossaan, että Juudea ja Samaria ovat juutalaista maata, ja että juutalaisten tulee itseistää tämä tosiasia uskonnollisena ja historiallisena faktana. Hän valittaa sitä, että aiemmissa PR-kampanjoissa keskityttiin korostamaan Juudean ja Samarian merkitystä maan turvallisuudelle, mikä oli virhe, koska tavallinen ihminen ei sillä tavalla pysty tajuamaan näitä kysymyksiä. Hän viittaa Olmertin äskettäiseen lausuntoon, ettei turvallisuuden kannalta ole suurta merkitystä sillä, pidetäänkö 100 metriä sieltä tai täältä tai pidetäänkö yksi kukkula ja annetaanko toinen pois vihreän linjan takana. Segev painottaa, ettei kysymys ole siitä, mitä alueita pidetään ja mitä annetaan, vaan siitä, että koko Juudean ja Samarian alue kuuluu Israelin maahan, jossa jokaisella kukkulalla ja laaksolla on oma merkityksensä, minkä ohessa sillä voi olla turvallisuuspoliittista merkitystä. (JP)
4. EGYPTI etsii mahdollisuuksia saada Fatahin ja Hamasin välinen riita sovituksi. Egyptin viranomaiset ovat jo pitkään toimineet kulissien takana löytääkseen yhteistä linjaa valtaa pitävien puolueitten välillä. Koska Israel ei virallisesti pidä suoraa yhteyttä Hamasin kanssa, kaikki sen yhteydet Hamasin kanssa hoidetaan Egyptin välityksellä. Tämä on kuitenkin saanut Egyptin ikävään välikäteen kilpailevien ryhmien valtapyrkimyksissä ja niiden suhteissa Israelin kanssa. Sekä Hamas että Fatah ovat vuoron perään syyttäneet Egyptiä toisen suosimisesta ja toimimisesta Israelin ja USA:n hyväksi. Tämä samalla rajoittaa Egyptin poliittista liikkumatilaa, mitä se pitää kestämättömänä. Egypti on ollut johtava muslimi- ja arabimaa, mutta Iran on kasvavassa määrin haastanut sen johtajuutta. Iranin asemaa arabien silmissä nostaa sen avoimen vihamielinen suhtautuminen Yhdysvaltoihin ja Israeliin, mitä Egypti ei voi tehdä sovittelijan asemassaan. (JP)
5. HAMASIN delegaatio, jota johtaa sen diplomaattitoimiston apulaisjohtaja Damaskoksessa Musa Abu Marfouk, matkustaa tänään Kairoon, jossa se pyrkii löytämään ratkaisua palestiinalaisten valtaongelmiin. Egyptin viranomaiset kutsuvat tilaisuutta ”kansalliseksi sovintotilaisuudeksi”. Marzoukin johtamaan delegaatioon kuuluu kaksi muuta miestä Damaskoksesta – Izzat al-Risheg ja Muhammad Nussur, sekä kolme miestä Gazasta – Mahmoud Zahar, Said Siam ja Khalil Abu Hayeh.
EGYPTI on viimeisten viikkojen aikana pyrkinyt saamaan eri palestiinalaisryhmittymät hyväksymään Egyptin laatiman sovitteluehdotuksen. Sen mukaan sekä Fatahin että Hamasin johtamat hallitukset hajotetaan, ja niiden tilalle perustetaan uusi sitoutumattomista koottu hallitus. Suunnitelman mukaan palestiinalaisten turvallisuusjoukot rakennetaan uudelleen; Gazassa Hamasin toteuttama vallankaappaus lopetetaan; ja Palestiinan Vapautus-organisaatio (PLO) uudistetaan siten, että myös Hamasilla on siinä edustajansa.
SUUNNITELMAAN kuuluu PA:n puheenjohtajan ja PLC:n vaalit lähikuukausien aikana.
Jos keskustelut Hamasin kanssa onnistuvat, Egypti järjestää Kairossa yhteisen neuvottelu-tilaisuuden, johon kutsutaan kaikki asiaan kuuluvat palestiinalaisjärjestöt.
Hamasin edustaja Muhammad Zahar ei tyrmää Egyptin esitystä, mutta haluaa tutustua siihen lähemmin. Hamasin hallituksen poliittinen neuvonantaja Ahmed Yusef sanoo, että tämä on Fatahin viimeinen mahdollisuus tehdä sitova päätös. Hän syyttää, ettei PA pystynyt tekemään päätöstään sovinnon aikaan saamiseksi aiemmin USA:n ja Israelin hillittömän painostuksen vuoksi. Hamas ei hyväksy Abbasin toimikauden jatkumista tammikuun 9. päivän jälkeen, jolloin hänen virkakautensa päättyy. (JP)
5. EGYPTIN poliisi pidätti lukuisia aktivisteja, pääasiassa Muslimiveljeskunnan jäseniä mutta myös muitten oppositioryhmien edustajia niiden pyrkiessä liittymään Gazan rajalle menevään saattueeseen. Poliisi myöntää, että se pidätti 20 protestoijaa journalistein syndikaatin ulkopuolella Kairon keskustassa maanantaina.
VASTARINTA Egyptin ja Israelin ylläpitämää Gazan kaistan saartoa vastaan kasvaa kaiken aikaa, ja siihen ovat liittyneet lukuisat kansanryhmät, muutkin kuin oppositiota edustavat. Protestoijien tarkoituksena oli aloittaa marssi Kairosta Siinan halki yli 300 km:n taipaleelle Gazan rajalle. Heidän tarkoituksensa oli viedä Gazaan siellä kipeästi tarvittavia lääkkeitä sekä ruokatarpeita. Egyptin poliisi pidätti kolme Muslimiveljeskunnan jäsentä Suezin kanavalla heidän ollessaan matkalla Gazaan sekä 14 aktivisti-protestoijaa Egyptin puoleisessa Rafafin kaupungissa. He kuuluivat Kifaya liikkeen aktivisteihin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Nato-johtaja Jaap De Hoop Scheffer totesi maanantaina, etteivät kansainväliset toimet pystyne lopettamaan Iranin ydinasehaaveita. Sen johdosta hän katsoi, että Israelilla on oikeus pitää kiinni ydinaseistaan, joita sillä väitetään olevan. WND kertoo artikkelissaan, että Iran on luultavasti siirtänyt osan ydinaseistaan tai ydinmateriaalistaan Syyriaan pelätessään USA:n tai Israelin ilmaiskuja.
- Palestiinan lakiasäätävä neuvosto (PLC), jossa Hamasilla on enemmistö, antoi eilen julkilausuman, jossa se kehottaa Abbasia määräämään parlamenttivaalit 3 kuukauden sisällä, minkä jälkeen Hamas ei tunnusta Abbasin johtoa.
- Syyria siirtää uusia joukkoja Libanonin pohjoisen rajan taakse. USA varoitti Syyriaa operaatiosta ja uhkasi sotilaallisella väliintulolla. USA antoi taisteluhelikoptereita Libanonin armeijalle omista varastoistaan.
- Palestiinalaiset heittivät petrolipommeja israelilaista autoilijaa kohti lähellä Efratia e-Hader arabikylän eteläpuolella. Ei ihmisvahinkoja.
- Taloudellinen tilanne maailmassa pakottaa Labour-johtajaa suosiollisemmaksi liittymään Livnin johtamaan hallitukseen. Meretzin ehtona on että oikeusministeri Daniel Friedman pudotetaan hallituksesta. Shas vaatii edelleen lisää lapsilisiä eikä Jerusalemista saa keskustella PA:n kanssa.
- Binyamin alueelta Jerusalemista pohjoiseen kaivetuista raunioista löydettiin hautamonumentin kappale, jossa mainitaan ylipapin poika, mutta ei nimeä. Sen uskotaan kuuluneen ylipappi Kaifaan tai hänen jälkeensä 30-70 AD eläneen pojan hautakammioon. Arabit käyttivät sen osia rakentaessaan talojaan.
- Israelin pörssimarkkinat avautuivat toiveikkaina, sekä dollari (0.42%) että Euro (0.38%) nousivat. Euro maksoi aamulla 4.74 shekeliä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019