KESKIVIIKKO 23.01.08
1. GAZAN ASUKKAAT murtautuivat eilen Siinain vastaisen muurin läpi Rafahissa ja pyrkivät suurin joukoin Egyptin puolelle. Mielenosoittajien etunenässä kulkivat naiset ja lapset. Egyptiläiset rajavartijat eivät kuitenkaan arkailleet, vaan pyrkivät kaikin tavoin estämään gazalaisten ryntäyksen. Rajavartijat avasivat useissa tapauksissa tulen mielenosoittajia kohti. Uutisten mukaan ainakin 90 ihmistä haavoittui, niiden joukossa egyptiläisiä rajapoliiseja, suurin osa heistä kuitenkin naisia ja keskenkasvuisia lapsia.
EGYPTI antoi kovasanaisen vastalauseen ja varoituksen Hamasille, kertoi egyptiläinen diplomaatti: ”Egyptin hallitus on antanut vakavan varoituksen Hamasille tapauksen johdosta. Me pidämme Hamasin Gazan hallitusta vastuullisena mellakasta rajallamme tänään.” Mellakat alkoivat satojen ihmisten murtauduttua Rafahin terminaalin läpi huutaen presidentti Mubarakin ja muiden arabijohtajien vastaisia iskulauseita. Hamasin kansanedustaja Huda Naim, joka osallistui mellakkaan, syytti Egyptin rajapoliiseja siitä, että he usuttivat koiria heidän kimppuunsa. Hän syytti Egyptin hallitusta, että se estää ihmisiä pääsemästä lääkintähoitoon Egyptiin ja vaati Rafahin terminaalin avaamista liikenteelle Siinan ja Gazan välillä.
RAJAPOLIISIEN yrityksistä huolimatta satojen ihmisten kerrotaan päässeen Siinaille. He vakuuttavat, etteivät he palaa Gazaan, ennen kuin Egypti avaa Rafahin terminaalin.
Egypti lähetti kiireesti lisäjoukkoja Rafahin alueelle. (JP)
2. GAZAN TILANTEEN käsittely jatkuu YK:n turvallisuusneuvostossa Libyan johdolla. Päätöslauselma-ehdotuksessa, jonka Reuters oli saanut käsiinsä, esitetään ”syvää huolestumista tilanteen kehittymisestä ja vaaditaan, että Israel sallii inhimillisen avun vapaan pääsyn Gazaan.” Siinä ei kuitenkaan mainita mitään terroristien raketti- ja kranaattitulesta Israeliin. Länsimaiset neuvoston jäsenet ovat vaatineet esityksen muotoilemista tasapuolisemmaksi.
YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI B Louis Pascoe kertoi neuvostolle, että väkivalta Gazan kaistalla on vähentynyt, mutta varoitti, että kaistan 1.5 miljoonan (heitä lienee 1.2 miljoonaa) asukkaan tilanne on hauras ja voi kehittyä kestämättömäksi, koska useimmat ihmisistä joutuvat elämään ulkomaisen avun turvin. Hän myös selitti, että ”asukkaitten kollektiivinen kurittaminen on moraaliton ja laiton”. Ilmeisesti itsenäisen valtion tulittaminen raketein ei sitä ole.
ISRAELIN EDUSTAJA Gilad Cohen torjui PLO:n tarkkailijan Riyad Mansourin syytökset, että Israel on aiheuttanut Gazan väkivallan ja toimii Gazassa vastoin kansainvälistä lakia. Cohen selitti: ”Jokaisen valtion hallituksen velvollisuutena on turvata kansalaistensa rauha ja turvallisuus, varsinkin väkivaltaiselta terrorismilta. Kysyn neuvoston jäseniltä, miten te toimisitte, jos Pariisi, Lontoo tai Tripoli joutuisi hyökkäyksen ja tulituksen kohteeksi? Istuisitteko te paikoillanne tekemättä mitään? Uskoisin, ettei yksikään neuvoston jäsen pysyisi vaiti.” (JP, Ynet)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi eilen yhteisessä lehdistötilaisuudessa Tanskan ulkoministeri Maxime Veerhagenin kanssa, joka on vierailulla Israelissa: ”Neuvottelut ja yhteydet Israelin kanssa tulevat jatkumaan. Meidän on jopa nopeutettava näitä neuvotteluja ”kansamme kärsimysten” lopettamiseksi. Miten me voimme vakuuttaa vastapuolen, että kansamme kärsii, jos käännämme selkämme ja lopetamme neuvottelut Israelin kanssa?” Abbas vakuutti neuvottelujen jatkuvan ja selitti päämääränä olevan sopimuksen saaminen ennen vuoden loppua. Hän lisäsi, että he haluavat sopimukset rajoista, setlementeistä, pakolaisista ja Jerusalemista. Hän valitti raketti-iskuja Gazasta Israeliin, koska ”ne antavat Israelille aiheen eristää Gazan alue ja hyökätä sinne.” Hän sanoi IDF:n operaatioitten Gazassa häiritsevän rauhankeskusteluja. Miten Yishai mahtanee suostua neuvotteluihin Jerusalemista?
ABBAS ILMOITTI Fatahin haluavan valvoa rajanylityspaikkoja Israelista ja Egyptistä Gazaan. Hamasin taholta Abbasin tarjous torjutaan. Ajatus on kuitenkin saanut USA:n, EU:n ja YK:n varovaisen hyväksymisen, koska se antaisi samalla Fatahille jalansijaa Gazassa.
ISRAELIN TAHOLLA Abbasin tarjous hylätään epäkäytännöllisenä: ”Miten me voisimme antaa rajaterminaalien valvonnan Fatahille, kun Hamas valvoo Gazan kaistaa?”
Hamasin taholta tuomitaan Abbasin varovainen syytös Hamasin ampumia raketteja vastaan ja häntä syytetään toimimasta Israelin tukena Gazan saartamisessa. (JP)
4. ISRAELIN ARABIT ja vasemmistolaiset kansanedustajat osoittivat mieltään Eretzin rajaterminaalin luona samaan aikaan, kuin ke. Effi Eitam (Nu-NRP) johti omaa delegaatiotaan ”demokratian päivänä” kunnioittaakseen Knessetin 59. syntymäpäivää. Satoja arabimielen-osoittajia johtivat Ahmed Tibi (yhteinen arabilista Tal) sekä Jamal Zahalka (Balad), jotka vaativat saarron poistamista ja vannoivat vievänsä elintarpeita ja muita tarvikkeita Gazaan. He vaativat, että Mahmoud Abbasin tulee pidättyä neuvotteluista niin kauan, kuin saarto kestää. Toiseksi he vaativat, että Abbasin tulee aloittaa keskustelut Hamasin kanssa sovun löytämiseksi.
EITAMIN TUEKSI tuli tusinoittain puolueen kannattajia ja muita aktivisteja. Tibi kutsui Eitamia ”kavalaksi siviilien murhaajaksi”, johon Eitam vastasi: ”Tibi on petturi, hän ei ole ansainnut asemaansa (kansanedustajana) ja hän pyrkii heikentämään Israelin valtiota. On tarpeeksi nähdä Tibin ja Bisharan ystävien seisovan täällä Palestiinan lippujen kanssa ja heikentävän Israelin asemaa, joka tekee kaikkensa taistellakseen palestiinalaisten terroria vastaan.”
Kansanedustaja Azmi Bishara karkasi ulkomaille, ettei tarvitsisi vastata oikeudessa syytöksiin laittomista yhteyksistään Syyrian, Libanonin ja Iranin kanssa. (JP, INN)
5. OLMERT JA YISHAI tapasivat eilen selvittääkseen heidän välilleen tulleita epäluuloja ja ongelmia. Yishai halusi saada selvityksen, mitä suunnitelmia Olmertilla on Jerusalemin suhteen ja missä vaiheessa neuvottelut siitä ovat. Shasin hengellinen ja todellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef antoi äskettäin vakuutuksen, ettei Shas halua luopua Jerusalemin itäosista, ja että jos Olmertin hallitustiimi neuvottelee Jerusalemin jakamisesta, Shas eroaa hallituksesta.
OLMERTIN JA YISHAIN keskusteluista ei tietenkään ole tarkkaa tietoa, mutta uutisten mukaan Olmert rauhoitteli Yishaita, että ”Jerusalemin asiat käsitellään keskustelujen loppuvaiheessa ja että Olmert pitää Yishai kaiken aikaa ajan tasalla, miten keskustelut etenevät”. Yishai kertoi antaneensa uhkavaatimuksen Jerusalemin asemasta, mutta Olmertin tulkinnan mukaan hän itse otti asian esille ilman uhkavaatimusta. Olmert vakuutti lisäksi, ettei mitään ole vielä päätetty Jerusalemista. Yishai esitti uuden taktiikan omaksumisesta Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
RABBI OVADIA YOSEF sai tuoreeltaan Yishain raportin keskusteluistaan Olmertin kanssa. Yosefin kerrotaan toistaneen, ettei Shas halua Jerusalemin jakamista eikä olla mukana hallituksessa, joka sitä haluaa. Sikäli kuin tiedetään, Livni neuvottelee Qureian kanssa Jerusalemista kaiken aikaa. SHAS-PUOLUE on joutunut kovan painostuksen alaiseksi Israel Beiteinu-puolueen (IB) erottua hallituksesta, jotta se seuraisi IB:n esimerkkiä. (JP)
6. IDF:N ENTINEN yleisesikuntapäällikkö Moshe Yaalon, joka nykyisin toimii Shalem-keskuksen Adelson instituutin strategisten tutkimusten osastolla, vaati puheessaan, joka oli otsikoitu ”Neuvotellen lopullisen tilanteen sopimuksesta”, kokonaan uudentyyppisen muotosarjan (paradigm) löytämiseksi pitkäaikaiseksi kriisinhoidoksi eikä pyrkimyksistä etsiä lyhytaikaisia ratkaisuja, joita on nykyisessä tilanteessa mahdotonta saavuttaa. Hän sanoi historian osoittavan, etteivät arabit ole millään tavoin hyväksyneet Israelin olemassa oloa missään muodossa. Hän kertoi, että Jasser Arafatin aloittama intifada syyskuussa 2000 oli vastaus hänelle tehtyyn tarjoukseen itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 tulitaukolinjoin. Sillä Arafat halusi kertoa hylkäävänsä kahden valtion periaatteen ja Israelin juutalaisena valtiona. ”Oslon sopimukset perustuivat (haaveelliseen) olettamukseen, että diplomatia ja taloudellinen kehitys toisivat rauhan ja rauha toisi turvallisuuden” lisäten, ettei tällaista muotosarjaa ole olemassa. Siksi hän vaati uutta muotosarjaa: Opetus, laki ja oikeus, turvallisuus, talous ja hallinto. Hän sanoi, että palestiinalaisten tulee osoittaa käytännössä, että he pystyvät hallitsemaan itseään.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheneyn mukaan USA ei painosta Israelia diplomaattisesti, joskin sitä esiintyy määrätyillä tahoilla.
RUOTSIN ULKOMINISTERI Carl Bildt sanoi puheessaan, että Israelilla on nyt ainutkertainen tilaisuus saavuttaa rauha palestiinalaisten kanssa. Hänen mukaansa ”Israelilla on pääministeri, jonka mielestä palestiinalaisilla on henkilö, jonka kanssa neuvotella”. Toiseksi hän näki Pariisin tukijamaitten päätökset taloudellisesta tuesta ja USA:n aktivoituminen positiivisina. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n turvallisuusoikeus tuomitsi kaksi israelilaista murhanneet PA:n poliisin ja virkailijan 15 vuodeksi vankeuteen, koska ”he vahingoittivat PA:n kansallisia intressejä”. Päätöksessä ei puututa mitenkään murhan moraaliin ja etiikkaan. Oikeuskäsittely kesti yhden päivän, jonka aikana molemmat kielsivät, että Hamas tai al-Qaida oli osallinen murhaan. Olmert oli sopinut, ettei heitä vaadita tuomittaviksi israelilaisessa oikeusistuimessa. (JP)
- OLMERT saa tukea äärivasemmistolta, joiden mielestä Olmertin ei tule erota.(JP)
- JERUSALEMIN KAUPUNKI suunnittelee 40 000 uuden asunnon rakentamista eri puolille kaupunkia seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Mukana on tuhansia asuntoja Itä Jerusalemiin, joitten rakentaminen on jo hyväksytty. Aktiivisuus uusien asuntojen rakentamiseksi kaupunkiin on vastaus Jerusalemin jakajille. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019