Friday, December 21, 2007

PERJANTAI 21.12.07
1. HAMAS KAADETTAVA Gazassa ehtona todelliselle diplomaattiselle ratkaisulle, sanoo Israelin ulkoministeriön korkea virkailija ennen ministeriön arviota vuodelle 2008. Virkailija toteaa JP:lle antamassaan haastattelussa, että neuvotteluja Abbasin kanssa voidaan käydä, mutta ne eivät johda mihinkään. Neuvottelujen onnistuminen edellyttäisi kompromisseja molemmin puolin, mutta Abbas on siihen joko liian haluton tai pelokas.
UUTISEN yhteydessä JP:n kolumnisti Herb Keinon palaa Israelin hallituksen koettuun keinoon Abbasin miellyttämiseksi: ”Vapautetaan lisää terroristeja silläkin uhalla, että ne menevät suoraan takaisin terrorismiin, ja lopetetaan kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa.” Tällä Keinon uskoo Abbasin pikkunälän tulevan tyydytetyksi ainakin hetkeksi. Mitään pysyviä tuloksia sillä ei ole saavutettu ja nälkä vain lisääntyy.
Ulkoministeriön virkailija toteaa Keinolle, että IDF.n Gazan suuroperaatio –tai paremminkin miehitys – tulisi olemaan erittäin kallis eikä Libanonin kakkossodasta saadut kokemukset kannusta kokeilemaan uutta yritystä tuntemattomaan. Hän kuitenkin uskoo, että sekä Egyptin että PA;n johtajat ovat Gazan operaation kannalla. Ongelmana Abbasin suhteen vain on se, ettei ole varmaa, pystyykö hän sittenkään saamaan ja pitämään Gazan ohjaksia käsissään.
MIKÄPÄ ABBASIN olisi istua tuleen toisen housuilla. Israel taistelee hänen taistelujaan terroristeja vastaan Abbasin näytellessä heikkoa ja haavoittuvaa keräten jatkuvaa myötätuntoa länsivalloista miljardien dollareiden muodossa?
KEINON ARVIOI artikkelissaan, että Israelin diplomaatit pelkäävät Egyptin suostuvan periaatteeseen: ”Jos et pysty voittamaan heitä, liity heihin.” Siksi Egypti ei tosissaan taistele salakuljetusta ja terrorismia vastaan. Mubarakin tulee ottaa huomioon oma Muslimi-veljeskuntansa, joka kasvattaa kansansuosiotaan hallituksen kustannuksella. (JP)
2. IDF:N SOTILAAT palasivat eilen lyhyeltä operaatioltaan Gazan keskiosassa. He kertovat surmanneensa ainakin 7 terroristia. Neljä sotilasta haavoittui, yksi heistä vakavasti. Sotilaat menivät Gazan keskiosaan keskiviikkoiltana tankkien ja puskutraktoreitten tukemina etsien pommeja turva-aidan vierestä sekä niitten asettajia. Sotilaita tulitettiin kranaatein sekä konetuliasein. Sotilaat asettuivat asemiin talojen katoille. Yksi rakettikranaatti osui taloon, jossa sotilaat olivat, haavoittaen neljää heistä.
SOTILAAT menivät Marazi pakolaisleiriin tutkien taloja ja etsien raketteja ja kranaatteja. Syntyneissä tulitaisteluissa viisi palestiinalaista sai surmansa. Toisessa yhteydessä kaksi palestiinalaista sai surmansa sotilaitten luodeista yrittäessään asettaa pommia Gazan ja Israelin välisen turva-aidan viereen. Palestiinalaiset tulittivat kranaatein ja tuliasein Kissufimin eteläosaa.
GAZAN TERRORISTIT ampuivat 6 Kassam-rakettia torstain aikana Israelin puolelle.
Yksi raketti putosi Sderotissa 40 metrin päähän koulun luokkahuoneesta, jossa lapset olivat tunnilla opettajansa kanssa. Sekä hysteeriset lapset että opettaja itkivät opettajan pyrkiessä ohjaamaan lapsia turvallisempaan paikkaan. Kukaan ei haavoittunut fyysisesti, mutta 10 koululaista ja 8 aikuista hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Raketin räjähdys oli epätavallisen voimakas. (JP, INN)
3. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Gazasta Mekkaan pyhiinvaellusmatkalle menneet palestiinalaiset johtajat ovat tavanneet Iranin presidentin sekä al-Quds Prikaatin edustajia. Useita satoja palestiinalaisia päästettiin Israelin kautta Gazasta Jordaniaan matkalla Mekkaan, ja Egypti salli samoin satojen gazalaisten matkustaa Kairon kautta pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan. Heidän joukossaan oli Debkafilen mukaan Khalil al Haya, joka on Hamasin tärkein sotilasoperaatioitten päättäjä Gazassa. Tilaisuuteen osallistui Abu Marzuk, Hamasin johtaja Damaskoksesta. Israelin terrorismin vastaiset viranomaiset ihmettelevät, miksi terrorijohtajat päästettiin Gazasta ja miksi Israelin viranomaiset eivät puuttuneet asiaan.
PYHIINVAELTAJIEN joukossa oli runsaasti Hamasin Izza din al-Qassam Prikaatin jäseniä, joiden Debkafile epäilee matkustavan Iraniin, jossa he saavat erikoiskoulutusta ohjus- ja sabotaasi-operaatioissa. Debkafile uskoo lähteisiinsä viitaten, että uudet aselähetykset ovat matkalla Iranista Gazaan.
4. IDF HARKITSEE USA:sta nopeasti ampuvien kanuunoitten hankkimista tärkeitten kohteiden suojaamiseksi raketti-iskuilta. Kysymyksessä on C-RAM , joka kehitettiin alun perin laivaston käyttöön suunnitellusta Vulcan Phalanx 20 mm:n kanuunasta.
KUKIN MAALLE sijoitettu kanuuna maksaa 15 miljoonaa USD. Kanuuna käyttää 20 mm:n M61A1 Gatling asetta, joka ampuu 3000 laukausta minuutissa, tai joko 4500 M-245 tai M-940 itsensä tuhoavaa ammusta minuutissa.
YHDEN KANUUNAN toimintasäde on n. yksi kilometri, joten se sopii erityiskohteiden suojelemiseen, mutta ei kokonaista kaupunkia varten. Tällaisia erityiskohteita ovat esim. Ashkelonin voima-asema ja Zikimin sotilastukikohta.
ISRAELIN SOTILASLÄHTEET myöntävät, ettei ole vielä löydetty keinoa Kassam-iskujen eliminoimiseksi täydellisesti.(JP)
5. VENÄJÄ EI HALUA ydinasein varustettua Irania, vakuuttavat Israelin viranomaiset. ”Erimielisyytemme koskevat taktiikkaa, eivät päämäärää.” Venäjä päätti lähettää ensimmäisen lähetyksen rikastettuja uraanisauvoja rakentamaansa Bushehrin voimalaitokseen, jonka he arvioivat käynnistyvän ensi vuoden jälkipuoliskolla. Venäjä ei kuitenkaan halua ilmoittaa, koska rikastettu uraani toimitetaan Iraniin. USA ja muut länsivallat vastustivat Bushehrin voimalan rakennustyön jatkamista, mutta joutuivat sallimaan sen saadakseen Venäjän tukemaan YK:n vuosi sitten suunnittelemaa Iranin vastaista taloudellista boikottia.
USA:n edustaja kertoo, ettei USA vastusta Venäjän uraanitoimituksia Iranille, niin kauan, kuin Venäjä saa käytetyn polttoaineen uudelleen käsittelyä varten sopimuksen mukaisesti. (JP)
6. www.worldnetdaily.com kertoo, että Kiinan viranomaiset tarkkailevat maan kristittyjen joulujuhliin osallistujia voidakseen pidättää ne, jotka ovat todellisia uskovia. Tusinoittain juhliin osallistuvia on pidätetty, heitä on hakattu ja heitetty vankiloihin maan viranomaisten pyrkiessä eliminoimaan aktiiviset kristityt, joita he leimaavat vallankumouksellisiksi ja kommunistisen järjestelmän vastustajiksi. Kiinan tarkoituksena on puhdistaa maa kaikista toisinajattelijoista ennen ensi vuoden olympialaisia peläten, että nämä voivat järjestää välikohtauksia ja mielenosoituksia miljoonien turistien saapuessa maahan, mikä voisi heidän mielestään pahoin liata maan pyrkimyksiä esiintyä edistyksellisenä sivistysvaltiona. Järjestö nimeltä China Aid Association rekisteröi Kiinan viranomaisten tekemiä hyökkäyksiä kristittyjä vastaan. Viimeisimpiä tapauksia on pastori Liang Qi Cheng Chenan provinssista, Chinese House Church Alliancen johtaja. Hänet pidätettiin sen jälkeen, kun hänen seurakuntaansa oli painostettu, ja vietiin tuntemattomaan paikkaan, jossa häntä kidutettiin useita tunteja. Shandong provinssissa pidätettiin 270 raamattutuntiin osallistunutta. 70 heistä on edelleen pidätettyinä, 200 vapautettiin. Jiangsu provinssissa poliisit hyökkäsivät kirkkoon jumalanpalveluksen aikana ja pidättivät neljä naista, joista yksi on sairaalassa. Yunan provinssissa Etiikan ja uskonnollisten asiain toimisto teki ratsian yksityiseen jumalanpalvelustilaisuuteen pidättäen useita ihmisiä, mukana nainen, joka oli vuokrannut tilan. He polttivat kristillisiä kirjoja ja kielsivät naista vuokraamasta tilojaan kristityille.
POHJOIS-KOREASSA kristinuskon tunnustaminen on rikos, josta voi olla seurauksena kuolemantuomio. Kymmeniä tuhansia kristittyjä pidetään pysyvissä keskitysleireissä. Varsinkin jouluaikaan kristittyjä tarkkaillaan ja heitä pidätetään joukoittain.
Kaiken tarkoituksena on hävittää maasta muut uskonnot maan keskittyessä palvomaan johtajaansa jumalana. Kristityn tuomitsemiseksi riittää se, että häneltä tavataan Raamattu. ”Veli Simon” kertoo WND:n artikkelissa, että kristitty Pohjois-Koreassa on hyvin yksinäinen. Hän ei voi tavata toisia kristittyjä yhteisessä rukouksessa tai Raamatun tutkistelussa. Hän ei voi mennä yhteiseen jumalanpalvelukseen eikä edes juhlia jouluna Kristuksen syntymää. Kaiken tulee tapahtua salaa, vain sydämessä, hän kertoo salaisesta olinpaikastaan. (WND)
7. UUTISOTSIKOITA
- PRESIDENTTI Bush vakuuttaa, että hän menetti kärsivällisyytensä Bashar Assadin kanssa jo kauan sitten.(JP)
- BRITISH GAS peruuttaa 4 miljardin USD kaasuntoimitussopimuksensa Israelin kanssa. Yhtiö poraa kaasua Gazan länsipuolen rannikolta. Tämä siksi, että Hamas omi siitä tulevat voitot. (JP)
- LABOUR-PUOLUEEN veteraanijohtajat ovat kyllästyneet Barakin johtajuuteen siinä määrin, että aikovat keskustella oppositiojohtaja Netanyahun kanssa puolueen optioista ja tulevaisuudesta. (JP)
- IDF:n rabbi kiinnitti Mezuzan Hebronissa talon ovipieleen kaupungin kauppakeskuksen sisäänkäynnissä (casbah), jota poliittisesti ei katsota Israeliin kuuluvaksi. Äärivasemmisto nosti kovan huudon asiasta ja vaatii oikeusroimia rabbia vastaan. Tilaisuudessa oli mukana useita sotilaita. (JP)
- TALONRAKENNUSMINISTERI Zeev Boim ilmoitti eilen, ettei hänellä ole mitään suunnitelmia uuden 15 000 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemista pohjoiseen Atarotiin entisen kibbutsin paikalle, jonka jordanialaiset tuhosivat vallattuaan Juudean ja Samarian 1948 itsenäisyyssodassa. (JP)
- IZZA DIN AL-QASSAM kertoo, että se ampui israelilaista helikopteria it-ohjuksilla sen kierrellessä Gazan kaupungin yläpuolella äskeisen Gazan operaation tukena. IAF:n taholta ilmoitetaan, ettei siellä tunneta asiaa. (INN)
- RABBINAATTI aikoo taistella abortteja vastaan. Viime vuonna tehtiin Israelissa 20 000 laillista ja 30 000 laitonta aborttia yksityisklinikoilla. Rabbit sanovat kauhistuneensa lukuja ja epäilevät tämän hidastavan Israelin kansan lunastamista. He lukevat synagogissa shema-lukua, jossa kätilöt säästivät lapsia henkensä uhalla. (INN)
- Sotilaat ampuivat palestiinalaisen Khan Younisin lähellä. Kassam-raketti putosi Ashkelonin eteläpuolelle.(INN)
- 64 % Sderotin asukkaista haluaa muuttaa pois kaupungista. (INN)

Thursday, December 20, 2007

TORSTAI 20.12.07
1. KANSAINVÄLISET JOUKOT Gazaan voitaisiin saada nopeasti kasaan, kertoo EU:n lähettiläs Marc Otte JP:n kolumnisti Herb Keinon artikkelissaan. Tämä edellyttäisi, että Israel ja PA sopivat asiasta keskenään. Otte lisää, että kiinnostus joukkojen lähettämisestä Gazaan on saanut entistä enemmän myönteistä kannatusta.
ULKOMINISTERI Livni ja PA:n puheenjohtaja Abbas ovat kumpikin alkaneet lämmetä asialle. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy esitti samaa myönteisyyttä äskettäin todetessaan, että ajan ollessa sopiva kansainväliset joukot voisivat avustaa PA:n turvallisuusjoukkoja.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on toistuvasti tuominnut ajatuksen ulkomaisista joukoista Gazassa ja uhkaa, että niitä tultaisiin pitämään uusina miehitysjoukkoina ja iskemään niitä kuten IDF:n joukkoja.
OTTE ESITTI ajatuksensa Sloveniassa, jossa hän osallistuu EU:n kokoukseen. Hän katsoi, että Pariisin tukikokous, jonka kerrotaan luvanneen 7.4 miljardia USD PA:lle seuraavan kolmen vuoden aikana, oli menestys, mutta epäili arabimaitten kykyä toteuttaa lupauksensa. Arabimaat epäilevät, että suurilla rahasummilla saavutetaan todellista edistystä, vaan ne ilmentävät Israelin määrättyjen toiveitten täyttymistä. Otten Israelia koskevalla toivelistalla oli: Israelin ja PA:n tulee toimia nopeasti; PA:n tulee toimia turvallisuuden, lain ja järjestyksen palauttamiseksi; Israelin tulee sallia liikkumisen vapaus Juudeassa ja Samariassa; Israelin tulee selvittää USA:n kanssa ilmenneet erimielisyydet rakentamisesta juutalaisissa siirtokunnissa Juudeassa ja Samariassa Tiekartan mukaisesti sekä luonnollisen kasvun että laajentamisen suhteen.
OTTE KATSOO, että neuvottelut PA:n ja Hamasin kesken on niiden keskenään sovittava eikä EU:n tai muunkaan ulkopuolisen pitäisi sekaantua siihen. Israel vastustaa niitä uhaten lopettaa kaikki rauhanneuvottelut PA:n kanssa, jos keskusteluja käydään Hamasin ja PA:n välillä. (JP)
2. HAMAS TARJOAA Israelille tilapäistä tulitaukoa, arabiaksi hudna, kertoi TV-kakkonen tiistai-iltana. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi kakkosen toimittajalle, että hän on valmis neuvottelemaan rakettitulen ja Israelin vastaiskujen lopettamiseksi. Israelin hallituksen ministerit ovat erimieltä siitä, olisiko aika sopiva keskusteluille. Ministeri Shaul Mofaz kertoo, että Israel neuvottelee jo Hamasin kanssa kolmannen osapuolen välityksellä Gilad Shalitista, joten tämä ei muuttaisi jo olevaa tilannetta.
HALLITUKSEN PIIRISSÄ katsotaan, että tulitauon lisäksi Hamasin tulee suostua keskeyttämään armeijansa kasvattaminen ja kehittäminen. ”Jos suostutaan vain tulitaukoon, se antaa Hamasille vapaat kädet jatkaa aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetusta Siinailta ilman häirintää”.
PÄÄMINISTERIN EDUSTAJA Mark Regev selvensi, että Hamas lähettää ristiriitaisia viestejä hajottaakseen Israelin kantaa. Hän katsoi, että todellinen Hamas nähtiin sapattina sen juhliessa järjestönsä 20-vuotispäivää. Regev edellyttää, että Hamas ensin sanoutuu irti väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy PA:n aiemmat sopimukset Israelin kanssa. (JP)
3. MITÄ TEHDÄ GAZAN KANSSA? Tätä kysymystä pohditaan maailmalla ja sitä pohtivat Israelissa paitsi poliitikot ja ministerit yksityisten kansalaisten lisäksi monet vapaat asiantuntijat.
LIKUDIN JÄSEN ja tunnettu kolumnisti Yoav Rabinowitz kirjoittaa, että IDF:n suuroperaatio Gazassa tai sen miehittäminen uudelleen vaatisi ainakin sadan sotilaan hengen, ja lisäksi vastuu alueesta siirtyisi uudelleen Israelin kannettavaksi. Hän varoittaa, että irrottautuminen Gazasta operaation jälkeen tulisi olemaan vaikea ja monimutkainen. Rabinowitz muistuttaa, miten Gazan juutalaisasukkaat varoittivat Sharonia ennen heidän karkottamistaan kodeistaan, että raketti- ja kranaattituli tulee siirtymään Sderotiin ja Ashkeloniin, ja että heidän poikansa täytyy mennä takaisin Gazaan sen lopettamiseksi. ”Mutta Sharon, Kadima eikä vasemmisto kuunnellut heitä, ja jos sinne mennään takaisin, olemme samassa tilanteessa kuin ennen karkotuksia. Suostuminen suuroperaation aloittamiseen Gazassa osoittaisi, miten väärässä he olivat”, hän toteaa.
Rabinowitz ehdottaa täydellistä irrottautumista Gazasta sulkemalla kaikki sinne johtavat reitit ja lopettamalla kaikki huoltokuljetukset sekä öljyn, kaasun ja sähkön jakelun Israelista Gazaan.
MONINKERTAINEN puolustusministeri Moshe Arens (Likud) kirjoittaa Haaretzissa, että IDF on kuukausikaupalla harjoitellut ja varustautunut Gazan operaatiota varten. IDF:n ylivoima sekä aseistuksessa että sotilaallisessa osaamisessa vähentävät uhrien määrää. Hän katsoo, että kaikki hallituksen ministereitä lukuun ottamatta tietävät, ettei ole mitään muuta mahdollisuutta.
Sähköjen ja muitten palvelujen katkaiseminen Gazasta ei lopeta raketti-iskuja Gazasta Sderotiin ja Ashkeloniin. Ainoa mahdollisuus niiden lopettamiseksi on mennä paikan päälle, lopettaa rakettien valmistus ja tuhota niitä ampuvat miehistöt sekä lopettaa salakuljetus Siinailta.
Arens muistuttaa, että raketti-iskut Israeliin ovat seurausta Oslon sopimuksista, jotka toivat Arafatin jengit Tunisiasta ja muualta Gazaan ja Israeliin. IDF:n joukkojen ollessa Gazassa raketteja ei ammuttu Israeliin, eikä Arens usko, että niin tapahtuisi nytkään, jos IDF:n joukot valvoisivat Gazan kaistaletta. Arens katsoo, että hallituksen epäröinti suuroperaation välttämättömyydestä johtuu siitä, että sen on vaikea tunnustaa erehtyneensä täysin. (INN)
4. SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoo, että joku Khan ja muutamat muutkin tahot tarjosivat hänelle ydinasetta 1990-luvulla, mutta että hän kieltäytyi tarjouksesta. Hän sanoi epäilleensä, että tarjous voi olla Israelin juoni itävaltalaiselle lehdelle Die Presse antamassaan haastattelussa. Hän sanoi salakuljettajien olleen Abdul Khadeer Khanin asiamiehiä.
Assad myös kertoi IDF:n iskusta Syyrian pohjoisosaan. Hän kertoi, että kohde oli rakenteilla oleva armeijan tukikohta, ei ydinlaitos. Tarkkailijat epäilevät, että Assadin tarkoituksena on päästä pois epäiltyjen listalta. Toiseksi hän epäili, että rauhansuunnitelmaa Israelin kanssa on mahdollista saada aikaan Bushin viimeisten presidenttikuukausien aikana.
Ranskan presidentti Sarcozy kertoo menettäneensä uskonsa Assadin vilpittömyyteen ja uhkaa lopettavansa keskustelut Syyrian kanssa. Kansainvälisesti Syyriaa painostetaan ottamaan pois sormensa Libanonin asioista, että uusi presidentti voitaisiin valita.
5. MUSLIMIT ALOITTIVAT Id al-Adhan uhrijuhlallisuudet eilen ja jatkavat niitä kolmen päivän ajan. Niitä vietetään vuosittain sen muistoksi, kun Abraham aikoi uhrata poikansa, jonka he uskovat olleen Ismailin eikä Iisakin, Morian vuorella, nykyisen Temppelivuoren alueella, jonka kuningas David osti uhripaikaksi kolmetuhatta vuotta sitten.

Windows-ohjelman vuoksi lopetan raporttini tähän, jatkan sitä myöhemmin tai huomenna.

Wednesday, December 19, 2007

KESKIVIIKKO 19.12.07
1. ”USA:N TIEDUSTELURAPORTTI ”NIE” on avannut Iranille mahdollisuuden saada ydinaseita”, kertoi kenraalimajuri Zeevi Farkash, IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Heprealaisen Yliopiston seminaarissa tiistaina. ”Iranin salainen ydinaseohjelma jatkuu ja Amerikan tiedusteluyhteisö on avannut Iranille oven toteuttaa ydinasehaaveensa”, hän sanoo puheessaan, jota JP:n toimistohenkilökunta kutsuu laatimassaan raportissa ”katkeraksi ja vihaiseksi”. Kuulijakunnassa oli jäseniä korkeimmasta oikeudesta, johtavia poliitikkoja, ulkomaisia lähettiläitä, Israelin tiedustelun korkeita jäseniä ja lukuisia merkkihenkilöitä.
FARKASH oli huolellisesti yksilöinyt hyökkäyksensä USA:n tiedusteluraporttia vastaan, jonka mukaan Iran on keskeyttänyt ydinaseohjelmansa toteuttamisen, kerrotaan JP:n raportissa. Hän kertoi tutkineensa vanhoja papereitaan vuoden 2003 ajalta, jolloin Iranin sanotaan keskeyttäneen ydinohjelmansa toteuttamisen, kertoen yleisölle Israelin silloisesta näkemyksestä ja jopa paljastaen harvinaisia yksityiskohtia, miten Israel oli saanut tietonsa ja miten Israel pyrki vakuuttamaan kansainvälistä yhteisöä sen tärkeydestä.
FARKASH kertoi, että 2002 Iran sai tietoonsa, että USA, UK, Saksa, Ranska ja Israel olivat saaneet luotettavia todisteita Iranin salaisesta ydinohjelmasta, jota toteutettiin laajan siviili-peiton suojassa. Tämä ohjelma käsitti kaikki ydinaseen kehitykseen ja kuljetukseen liittyvät alat.
Saatuaan tietää tulleensa paljastetuksi Iran aloitti tehokkaan peittelyoperaation siirtäen laitoksiaan toisiin paikkoihin, siivoten kaikki jäljet ydintoiminnasta alueilla, ja nimeten niitä koskevat toiminnot viattomantuntuisilla nimillä kuten ”Erämaan kehitysohjelma”. Farkash viittaa Israelin ottamiin satelliittikuviin, joissa tämä näkyy, kuten Lavizan alue maaliskuussa 2002, josta kaikki aiemmat laitteet oli poistettu maaliskuussa 2003 ja tilalle rakennettu jalkapallokenttä ja puutarha sekä vaihdettu maapohjaa yli 2 metrin syvyydeltä YK:n tarkkailijoitten harhauttamiseksi.
FARKASH kertoi Iranin ohjusteollisuudesta todeten, että 1500 km:n kantomatkan omaava Shihab-3 on jo toimintavalmis 700 kg:n räjähdekärjellä, joita Iran on esitellyt harjoituksissaan suunnattuina Tel Aviviin ja Riadiin. Tehokkaampi ohjus on suunnitteilla, joka yltää Eurooppaan.
FARKASH toteaa, että ”NIE” on poliittinen raportti, joka tehokkaasti antaa USA:lle tilaisuuden pidättyä sotilasiskusta Irania vastaan, eikä Israel voi sitä tehdä niin kauan, kuin USA:n joukot ovat Irakissa. Joka tapauksessa se vaatisi USA:n hyväksymisen. (JP, henkilökunta)
2. SOTA PALESTIINALAISIA VASTAAN Gazassa jatkuu, vakuuttaa pääministeri Olmert. Hän on nimennyt IDF:n operaatiot Gazan terrorijärjestöjen rakettimiehistöjä ja johtajia vastaan ”sodaksi”, mitä nimitystä hän kaihtoi Libanonin kakkossodan yhteydessä. Olmert sanoo, että IDF metsästää kaikki rakettihyökkäyksiin Israelin Negevissä sijaitsevia yhteisöjä vastaan osallistuneet terroristit. Maanantai-illan ja tiistain aikana IDF yhdessä lentovoimien kanssa surmasivat 13 palestiinalaista. Kostoiskujen pelossa IDF asetti joukkonsa hälytystilaan kaikkialla maassa. Valikoituja iskuja Gazan alueella kuitenkin jatketaan, joiden ansiosta raketti-iskut Israeliin ovat selvästi vähentyneet, todetaan IDF:n taholta.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Gazassa Abu Hamza uhkaili itsemurhaiskuilla: ”Meillä on pitkä käsi”, hän kertoi Hamasin TV-lähetyksessä, ”Tulemme pian kokeilemaan samanlaisia iskuja kuin Tel Avivissa, Netaniassa ja Eilatissa”. Hän uhkasi raketti-iskujen kiihtyvän Sderotissa, Ashkelonissa, Yad Mordechaissa ja Netivotissa. Hamza kertoi Islamic Jihadin kostavan johtajiensa menetyksen Israelin sisällä ”itsemurhaoperaatioiden aallolla”.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Israelin kanssa tulitauosta raketti-iskujen ja Israelin vastaiskujen lopettamiseksi. Israelin virallisena politiikkana on ollut, ettei Hamasin kanssa neuvotella. Jos tulitauko saadaan aikaan, se tapahtuu kolmannen osapuolen kautta. Myös PA:n puheenjohtaja Abbas kieltäytyy keskustelemasta Hamasin kanssa.
IDF:n johto vihjailee, että sen seuraavat iskut voivat kohdistua Hamasin johtoa vastaan.
Hamas on pidättynyt raketti-iskuista, mutta jatkaa kranaattitulta Israeliin. (JP, Y Katz)
3. PA:N TUKIAISET Pariisin tukijamaitten kokouksessa ovat heitelleet 3.5 miljardista USD 7.4 miljardiin, kuten Ranskan ulkoministeri ilmoitti. Joka tapauksessa kokous oli eräänlaista Palestiinan valtion perustamishuumaa, joka villitsi osanottajat toinen toistaan suurempiin lupauksiin. Arabimaat olivat hyvin varovaisia, ja Egypti suorastaan torjuva asenteissaan.
USA:N LUPAAMAT 550 miljoonaa eivät ole saaneet USA:n kongressin suoraa hyväksymistä. Tämä osoittanee kongressin ja Valkoisen Talon välisen erimielisyyden suhteessa PA:n tukemiseen. USA:n tuki PA:lle oli viime vuonna 50 miljoonaa. USA:n hallituksen esittämästä 413.5 miljoonan taloustuesta kongressi hyväksyi 218.5 miljoonaa ensi vuodelle. Tämän lisäksi tulee muita tukiaisia kuten varoja ruokaa, pakolaisia ja huumekontrollia varten. Osa varoista edellyttää ulkoministerin vahvistuksen varojenkäytön valvontamekanismin toteutumisesta.
4. HAMAS ON TEHNYT salaisen sopimuksen Israelin kanssa, jonka mukaisesti IDF pidättyy iskuista sen johtajia vastaan, syyttää Fatahin korkea virkailija. Todisteeksi hän sanoo sen, että 48 tunnin aikana 11 Islamic Jihadin jäsentä on saanut surmansa IDF:n ohjusiskuissa. Tällaisia väitteitä on esiintynyt myös arabilehdissä.
SURMATTUJEN palestiinalaisten hautajaisiin Gazassa osallistui eilen kymmeniä tuhansia palestiinalaisia, jotka huusivat kuolemaa Israelille. Sekä Hamasin että Jihadin johtajat pysyttelivät poissa tilaisuudesta IDF:n iskujen pelossa. He myös ilmoittivat, ettei ole mitään syytä osallistua keskiviikkona alkaviin kolmepäiväisiin Id al-.Adha uhrijuhliin, joissa tapetaan lampaita uhreiksi. Palestiinalaiset Gazassa valittivat, ettei siellä ole tarpeeksi eläimiä uhreja varten. Uhritoimituksilla kunnioitetaan Abrahamin aikomusta uhrata Ishmail Temppelivuorella, kuten muslimit uskovat. Monet palestiinalaiset sekä Gazassa että Länsirannalla valittavat, ettei heillä ole varaa ostaa uhrieläimiä, uusia vaatteita eikä makeisia lapsille Id al-Adhan aikana, kuten tapa vaatisi.
HAMASIN JÄSENET syyttävät, että IDF:n ohjusiskut Gazassa ovat seurausta Annapolis-kokouksesta, joka antoi Israelille vapaat kädet, kuten he uskovat.
MAHMOUD ABBAS kertoo suhtautuvansa myönteisesti Ranskan presidentti Sarcozyn tarjoukseen kansainvälisten joukkojen sijoittamisesta Gazaan ja Länsirannalle. Mutta sekä Hamas että monet muut palestiinalaisryhmät tyrmäävät ajatuksen. He pitävät sitä uutena miehityksenä ja uhkaavat iskeä sellaisia joukkoja vastaan IDF:n joukkojen tapaan.(JP,Toameh)
5. EI MITÄÄN MORAALISTA vertailukohtaa Israelia ja PA:ta koskevien velvoitteiden välillä, kirjoittaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan. Vastatessaan Abbasin ja muiden PA:n virkailijoitten esittämiin syytteisiin Israelin Tiekartan määräysten rikkomisesta tehtyään päätöksen jatkaa Har Homan Jerusalemin lähiön rakentamista Israelin viranomaiset toteavat, että PA:n tulee hävittää alueeltaan tappavan terrorismin infrastruktuuri, mutta ettei rakentaminen Jerusalemin Israeliin liitetyillä osilla tapa ketään. Rakentaminen jatkuu monissa muissakin Jerusalemin lähiöissä.
RAKENNUSSUUNNITELMA Har Homan kehittämiseksi tehtiin Yitzhak Rabinin hallituksen aikana 1993, mutta sen toteuttaminen sai odottaa. Vasta 1997 laadittiin Har Homan rakentamis-suunnitelmat 6 500 asuntoyksikköä varten. Siitä on toteutettu 4 500 asuntoyksikköä. Nyt hyväksytyt urakkatarjoukset ovat 307 asuntoyksikköä; 1700 asuntoyksikköä odottaa vuoroaan.
CALEV BEN-DAVID viittaa asiaa koskevassa JP:n analyysissaan presidentti Bushin kirjeeseen Ariel Sharonille 14. huhtikuuta 2004, jossa Bush selväsanaisesti toteaa uuden todellisuuden muuttaneen tilannetta oleellisesti vuoden 1949 aselepolinjoista, mikä tulee huomioida keskusteluissa palestiinalaisten kanssa. Hän tarkoitti tällä, ettei Israelia voi vaatia vetäytymään aselepolinjoille, joita ei ole koskaan vahvistettu pysyviksi rajoiksi, ja että Israelin rakentamat väestökeskukset Juudeassa ja Samariassa tulee todeta realiteeteiksi, joita ei voi sivuuttaa.
Jos PA:n vaatimusta Israelin palaamisesta 1949 aselepolinjoille noudatetaan kirjaimellisesti, kaikki Jerusalemin uudet lähiöt tulisi luovuttaa PA:lle, kuten myös 32 000 asukkaan Maale Adumim Jerusalemin itäpuolella, 25 000 asukkaan Ariel Samariassa ja Etzion blokki Juudeassa, joissa asuu yhteensä lähes 200 000 israelilaista. Vihreän linjan takana Juudeassa ja Samariassa asuu kaikkiaan ns. ”setlementissä” yli 275 000 juutalaista ilman Jerusalemin lähiöitä.
ISRAELIN ASUNTOMINISTERIÖ suunnittelee 10 000 asukkaan lähiön rakentamista Jerusalemin koillispuolelle. Myös se tulee olemaan 1949 aselepolinjan ulkopuolella.
6. ISRAELIN JA PA:N viranomaiset valmistautuvat kuumeisesti vastaanottamaan 60 000 kristittyä jouluvierasta. Israelin turismiministeriö koordinoi toimintansa PA:n viranomaisten kanssa varsinkin joulupäivää 25.12. varten, joka sattuu samaan aikaan kuin muslimien kolmipäiväinen uhrijuhla Id al-Adha, joka alkaa keskiviikkona.
ISRAELIN viranomaiset ovat myöntäneet lähes 10 000 lupaa, joka sallii 2-4 viikon oleskelun Israelissa PA:n alueen kristityille ja muslimeille, jotka haluavat vierailla sukulaisissaan tai osallistua juhlallisuuksiin Nasaretissa tai muualla. Heidän joukossaan on 500 kristittyä ja 400 muslimia Gazasta, kertoo everstiluutnantti Camil Whbee Betlehemin koordinaattitoimistosta tiistaina. Luvat myönnetään lähi päivinä eikä niiden määrässä ole rajoituksia, Whbee toteaa.
TARKASTUSPISTEET Betlehemin ja Jerusalemin välillä tulevat vähentämään normaaleja tarkastuksiaan ja niissä toimivia sotilaita opastetaan tilannetta varten. Betlehemin kaupungissa ja Syntymäkirkossa järjestystä valvoo PA:n poliisi. Tarkastuspisteet toimivat joulun aikaan 24 tuntia vuorokaudessa 24.-25.12. ja niiden henkilökuntaa lisätään. (JP, Shelly Paz)

Tuesday, December 18, 2007

TIISTAI 18.12.07
1. SAVUAVAA ASETTA EI ole löydetty, joka osoittaisi Iranin jatkavan ydinaseen rakentamista, kertoo hallituksen edustaja JP:n toimittajalle Herb Keinolle. Tämä on jotenkin ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Israelin tiedustelun edustajia on USA:ssa esittelemässä todisteita, miksi Israelissa ei voida yhtyä USA:n NIE tiedusteluraporttiin, ja että monet asiantuntijat ovat esittäneet NIE raportista poikkeavia arvioita. Muutamat asiantuntijat ehdottavat, että ristiriitaa esiintyy vain todistusaineiston tulkinnasta, ei sen sisällöstä.
ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET kertovat, että USA:ssa tiedetään melko tarkkaan, mitä Israelin tiedustelu tietää Iranin ydinaseesta, joten ”on naivia ja hyökkäävää kuvitella, että Israelin tiedustelu voisi vaikuttaa USA:n Irania koskeviin asenteisiin ja päätöksiin”. Virkailija myös esittää, miten edullista Iranille olisi ollut ilmoittaa 2003, että se luopui ydinasesuunnitelmistaan, mutta jostain syystä se ei halunnut sitä tehdä. Hän vakuuttaa, ettei Israel hyväksy ydinasein varustettua Irania, mutta sen estäminen tulee tapahtua kansainvälisen boikotin kautta.
VENÄJÄ ILMOITTI 17.12.07 lähettäneensä rikastetut uraanisauvat Iranin Bushehr ydinlaitokseen.
Lähetys sinetöitiin YK:n asiantuntijain valvonnassa. Se käsittää 180 uraanisauvaa, jotka on rikastettu 3.7 %:n asteeseen, samaan, mihin Natantzin ydinlaitos rikastaa. (JP, Debkafile)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti pari päivää sitten, että IDF:n iskuja terrorikohteita vastaan Gazassa kiihdytetään, minkä puolustusministeri Ehud Barak vahvisti maanantaina terroristien osuessa omakotitaloon Sderotissa haavoittaen 3-vuotiasta lasta ja saaden useita ihmisiä shokkitilaan.
MAANANTAI-ILTANA IAF:n helikopteri ampui ohjuksen autoon Gazan kaupungin Sheikh Radwan lähiössä. Auto oli lastattu täyteen räjähteitä, mikä aiheutti valtavan roihun. Ohjuksen räjähdyksen jälkeen tapahtui useita pienempiä räjähdyksiä, minä johdosta ihmisiä varoitettiin pysyttelemään kaukana autosta, mutta ihmisiä kuitenkin kerääntyi auton ympärille. Iskussa kuoli Islamic Jihadin ”aseellisen siiven” komentaja Majed Al-Harazin, aseidenvälittäjä Khalil Masarai sekä Al-Harazinin henkivartija. Seitsemän ulkopuolista haavoittui, kolme heistä vakavasti.
EHUD BARAK lupasi 80 miljoonaa USD Sderotin ja raja-alueen asutusten turvallisuuden parantamistoimiin.
UUTISTOIMISTOT kertovat, että sunnuntaista lähtien ainakin 10 palestiinalaista on saanut surmansa IDF:n iskuissa Gazan kaistalla.
Aikaisin tiistaina kolme Islamic Jihadin terroristia kuoli IAF:n ohjusiskussa heidän tullessaan ulos moskeijan aamurukouksista Gazassa.
PALESTIINALAISLÄHTET kertovat, että luodinreikiä täynnä oleva auto löydettiin Qabatiyehin kylästä Gazassa tiistaiaamuna. Teon tekijöiksi epäillään naamioituneita IDF:n kommando-joukkoja. Jihad ilmoittaa, että autossa kuoli yksi Jihadin komentajista.
ISLAMIC JIHADIN jäsenet kerääntyivät moskeijan ympärille vannoen kostavansa verisesti surmatut jäsenensä, varsinkin komentajansa menetyksen. (JP, INN, Haaretz)
3. PÄÄMINISTERI Olmert valittaa, etteivät PA:n rauhanneuvottelijat ole yhteisymmärryksessä Abbasin kanssa. Tämän johdosta Olmertin ja Abbasin kesken sovitut asiat eivät ole saavuttaneet PA:n neuvottelijoita, mikä aiheuttaa tarpeetonta hapuilua. Olmert ja Abbas ovat tavanneet toisensa yhdeksän kertaa kahdenkeskisissä keskusteluissa.
OLMERT haluaa saada mahdollisimman nopeasti rauhankeskustelujen pääkohdat sovituiksi ja vahvistetuiksi allekirjoitetuin periaatesopimuksin tarkoituksella osoittaa Palestiinan kansalle, että taistelu terrorismia vastaan tuo etuisuuksia: Palestiinan valtion, jota Hamas ei voi tuhota.
Olmertin kanslian viranomainen kuitenkin varoittaa Abbasia flirttailemasta Hamasin kanssa, koska se lopettaisi kaikki keskustelut Israelin ja PA:n välillä.
4. PA:N TUKIJAMAIDEN kokous Pariisissa ylitti villeimmätkin PA:n toiveet 5.6 miljardin USD tukipaketista. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy ilmoitti, että 70 maata ja 20 järjestöä vakuuttivat antavansa PA:lle 7.4 miljardia USD. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, kuten hänet tunnettiin aktiiviterroristina, kertoi puheessaan olevansa innokas täyttämään kaikki palestiinalaisia koskevat velvoitteet, mutta vaati, että Israelin tulee noudattaa Tiekartan määräyksiä ilman poikkeuksia. Täten ”setlementtien” rakentaminen tulee lopettaa täydellisesti, hän vaati. Hänen mielessään oli tietenkin ensimmäisenä Har Homan jatkorakentaminen, jota hän on toistamiseen vaatinut lopettamaan.
KOKOUKSEN jälkeen kvartetin edustajat pitivät istunnon, jonka jälkeen he antoivat julkilausuman. Siinä ilmaistiin huoli Har Homan (Jabal Abu Ghneim) urakkatarjouksista ja vaadittiin molempia osapuolia pidättymään häiritsevistä toimista. Molempia osapuolia vaadittiin edistämän Tiekartan ensimmäisen vaiheen vaatimuksia, jotka vaativat Israelia keskeyttämään ”setlementtien” rakentamisen, ilman lupaa pystytettyjen parakkiasutusten purkamista ja Jerusalemin instituutioiden avaamista. PA:n tulee lopettaa väkivalta, terrorismi ja kiihottaminen. Kvartetti esitti myös huolensa Gazan kaistan humanitäärisestä tilanteesta vaatien elämälle tarpeellisten palvelusten sekä polttoaineen ja voimavirran välittämisen alueelle. Kvartetti vaati alueelle johtavien kulkureittien avaamista, mutta esitti samalla tuomionsa jatkuvasta rakettitulituksesta Gazasta Israeliin vaatien sen välitöntä lopettamista.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja kertoo, että kaikille osapuolille tehtiin selväksi, että rakentaminen Har Homassa jatkuu.
Hallituksen edustaja ilmaisi Israelin tyytyväisyyden PA:n suunnitelmasta talouden uudistamiseksi, mutta sanoi, ettei PA ole esittänyt turvallisuussuunnitelmaa, mikä on Israelin keskeisimpänä huolena. Ulkoministeri Livni yritti useassa tilanteessa esittää Israelin huolen tulevan Palestiinan valtion turvallisuustakuista Israelia kohtaan, mutta uuden valtion perustamishuumassa kukaan ei kuunnellut häntä, kuten ei Annapolisin konferenssissakaan. Annapolisissa arabit eivät kätelleet Livniä eivätkä he voineet kulkea samasta ovesta kuin Israelin edustajat. (JP, INN, Ynet)
5. ISRAEL toimitti USA:n kongressin edustajille videoteippejä, jotka näyttävät, miten Egyptin turvallisuusjoukot avustavat Hamasin terroristeja pääsemään laittomasti Egyptiin ja salakuljettamaan aseita Gazaan. Israelin viranomaiset uskovat, että tällä tavoin saadaan painostettua Egyptin presidentti Mubarakia toimimaan salakuljetuksen estämiseksi. Kongressi hyväksyi sunnuntaina lain, jonka mukaan Egyptin ensi vuoden 1.3 miljardin USD avustusta pienennetään 100 miljoonalla, kunnes ulkoministeri Rice hyväksyy Egyptin toimet salakuljettamisen lopettamiseksi. Alkuperäinen lakiesitys vaati tukea pienennettäväksi 200 miljoonalla, mikä puolitettiin. USA:n lähettämä insinööritiimi kävi tarkastamassa Gazan vastaista raja-aluetta Egyptin puolella, minkä yhteydessä Egyptin turvallisuusmiehet pyrkivät osoittamaan, että salakuljettajien kaivamat tunnelit ovat liian ahtaita aseitten salakuljettamiseen. Tämä ei tyydyttänyt amerikkalaisia insinöörejä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN poliisi varoittaa, että Gazan terroristit alkavat pian ampua Israeliin Katjusha-raketteja, joilla he yltävät Ashdodiin ja Kiryat Gatiin. Uusin Hamasin ampuma Kassam-raketti lentää 10 km sen räjähdekuorman ollessa 10 kg TNT. Vuoden 2001 tammikuusta lähtien terroristit ovat ampuneet Israeliin 7 463 rakettia, mikä luku kasvaa päivittäin. (JP)
- PUOLUSTUSMINISTERI Barak on pidätellyt rakettien torjuntaan kehiteltävän järjestelmän rakentamista. Hän halusi tutkia tarjouksia potentiaalisista järjestelmistä uudelleen, joista jo valittiin Rafaelin kehittämä Iron Dome (Teräskupu). Sen tutkaverkko tunnistaa lähestyvän raketin ja lähettää ohjuksen sitä kohti. Järjestelmä on käyttökunnossa kolmen vuoden kuluessa. (JP)
- LIBANONIN kakkossotaa tutkiva Winograd-komitea julkistanee raporttinsa tammikuussa ensi vuonna presidentti Bushin vierailun jälkeen. (JP)
- ISRAELIN ERIKOISJOUKOT ovat saamassa uuden kätevän käsiaseen, joka tulee korvaamaan M-16 kiväärin ja Uzi-konepistoolin. Israelin Aseteollisuuden kehittämä uusi ase on nimeltään Micro-Tavor (MTAR), lyhyesti Tavor. Siinä on kaksois-rekyyli. Sen erikoinen piippu on 33 sm pitkä ja valmistettu erikois-seoksesta, joka ei kuumene kuten perinteiset mallit jatkuvassa tulituksessa. Ase painaa vain 2.4 kg ja on tarkka vielä yli 500 m:n matkalla. Tähtääminen tapahtuu laser-pisteen avulla, minkä johdosta ampuja voi pitää tulittaessaan molempia silmiään auki. Ase annetaan ensimmäiseksi Green Beret-joukoille, laivaston sukeltajille ja muille erikoisjoukoille. Vähitellen se tulee korvaamaan kaikki aiemmat käsiaseet. (JP)
- ISRAELISSA toimivat kristilliset järjestöt ovat joutuneet maan viisumiviranomaisten kanssa oikeudellisten ongelmien eteen. Sisäministeriön koventuneen asenteen vuoksi järjestöjen ulkomaisten työntekijöitten viiden vuoden viisumeita ei ole voitu uusia, mikä asettaa järjestöjen toimien jatkuvuuden maassa vaikeaan tilanteeseen. Uuden käytännön mukaan viisi vuotta maassa asunut joutuu esittämään erikoisministeriön suosituksen viisuminsa uusimiseksi. Evankeliset kristityt ja heidän edustamansa ryhmät ovat Israelin uskollisimpia tukijoita varsinkin USA:ssa, minkä johdosta varsinkin opposition edustajat ihmettelevät hallituksen outoa käyttäytymistä. Myös maan päärabbinaatti suhtautuu heihin hyvin torjuvasti varoitellen yhteistyöstä evankelisten kristittyjen kanssa. (JP)
- VIISI rakettia ja kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin tiistaiaamuna. (INN)

Monday, December 17, 2007

MAANANTAI 17.12.07
1. ”ARABIT EI koskaan tee yhteiskuntapalvelua Israelille”, vakuuttaa Islamilaisen Järjestön (Islamic Movement) perustaja sheikki Abdullah Nimr Darwish. Tämä järjestö on Islamilaisen Veljeskunnan alajärjestö, joka on Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa hallituksen tarkan valvonnan alaisena. Darwish sanoo syyksi sen, että suostuminen yhteiskuntapalveluun, joka korvaa asepalveluksen, jota arabit ei tee Israelissa, on vastoin heidän uskollisuuttaan palestiinalaisten asialle. ”Minkä tyyppinen yhteiskuntapalvelu tahansa antaisi palestiinalaisille kuvan, että se on osallistumista asepalvelukseen Israelissa. Yhteiskuntapalvelua suorittavaa Israelin arabia pidettäisiin Palestiinan kansan vihollisena”, hän selvittää. Nähtävästi kukaan ei ole selvittänyt Israelin arabeille, että valtion sallimiin oikeuksiin ja etuisuuksiin kuuluu myös velvollisuuksia valtiota kohtaan.
DARWISH selittää vielä, että suostuminen Israelin valtion vaatimukseen aiheuttaisi tilanteen, jossa Israelin arabin tulisi osoittaakseen uskollisuutensa palestiinalaisten asialle liittyä palestiinalaiseen vastarintaliikkeeseen, eikä hän suosittele sitä, mutta ei sitäkään, että hän liittyisi Israelia palvelevaan instituuttiin. Yhteiskuntapalvelua suorittavat palvelevat vapaaehtoisesti sairaaloissa, kuntakeskuksissa, huumeklinikoilla, kouluklinikoilla ja hyväntekeväisyysjärjestöissä. Israel on tehostanut rekrytointi-kampanjaansa, joka on kohdistettu muslimeihin ja kristittyihin, joilla on Israelin kansalaisuus. Esimerkkinä voidaan mainita druusit, joita palvelee runsaasti Israelin armeijassa, ja toisena beduiinit, joita myös palvelee erikoistaidoillaan kuten jälkien seuraajina ja havainto-opettajina IDF:n koulutusleireillä.
DARWISHIN selitys antaa aiheen lukea Israelin arabit Israelin kansan vihollisiin, joitten uskollisuus kohdistuu muualle kuin omaan valtioonsa. Tätä kutsutaan petturuudeksi. (JP)
2. LAILLISTA INTIFADAA Israelin valtion sisällä otsikoi INN artikkelinsa, jossa käsitellään Israelin arabien halua ostaa asuntoja ja kiinteistöjä puhtaasti juutalaisessa yhteisössä.
MEI AMI yhteisö on pieni, vain 70 perheen muodostama 230 asukkaan yhteisö Umm El-Fahmin
50 000 asukkaan arabikaupungin kyljessä. Mei Ami on julistanut kilpailun 410 asuntoyksikön rakentamiseksi. Tämä on herättänyt mielenkiintoa viereisessä arabikaupungissa, jossa on puutetta sopivista rakennuspaikoista. Umm El Fahm on Islamilaisen järjestön keskuspaikka Israelin pohjoisosassa. Järjestön johtaja sheikki Raed Salah asuu siellä.
MEI AMI on maatalousyhteisö, joka perustettiin 1969. Sen pinta-ala on n. 3 500 dunamia.
Voice of Israel radioasema väitti äskettäin, että alue kuului aiemmin arabikylään.
ASIANAJAJA Jabareen julkaisi Umm El Fahmin sanomalehdessä Al Murjan ilmoituksen, jossa hän kehotti nuoria arabiaviopareja hakemaan asuntoa Mei Amin uudelta asuntoalueelta. Jabareella on läheiset yhteydet Islamilaiseen järjestöön. Hän edusti aktiivisesti arabiperhettä, joka halusi rakentaa talonsa Katzirin kaupunkiin, jonka hän myös väitti rakennetun arabikylän paikalle. Hän kehotti nuoria arabiaviopareja muuttamaan Katziriin ”valloittaakseen sen demokraattisin keinoin”. Hän voitti tämän oikeustaistelun.
ON SYYTÄ huomioida, että muutama vuosi sitten Umm El Fahmin kaupunki julkisti tarjouskilpailun, mutta siinä oli ehtona, että asuntoja voivat hakea vain kaupungin asukkaat. Erään Katzirin kaupungin juutalaisasukkaan asuntohakemus hylättiin.
MOSHAV-JÄRJESTÖN pääsihteeri Eitan Ben David pitää Israelin arabien pyrkimyksiä muuttaa asumaan juutalaisyhteisöihin vaarallisena, koska se rikkoo hauraan yhteisöjen välisen rauhan. Hän selittää, että pienten juutalaisyhteisöjen elinehto on asukkaitten pysytteleminen erillään sekoittamatta eri yhteisöjä toisiinsa. Kysymys on herkkä ja vaarallinenkin, koska se helposti aiheuttaa syytöksiä apartheidista ja rotuerottelusta, molemmin puolin. (JP, INN)
3. NABLUSIN PYSSYMIEHET, jotka sanovat kuuluvansa al-Aksan alajärjestöön nimeltä Knights of the Night (yön ritarit), kertoivat AP:n kirjeenvaihtajalle, että he painuvat maan alle, koska heitä ei ole hyväksytty Israelin ”armahdettujen pyssymiesten” joukkoon, joita IDF ei etsi pidättääkseen. Ritarien edustaja lisäsi, että he kuitenkin pidättäytyvät iskuista Israelia vastaan. Hän kertoi, että he suostuivat tähän palestiinalaisten herkän tilanteen vuoksi rauhanneuvottelujen alkaessa Israelin kanssa, ja koska al-Aksaa painostetaan rajusti PA:n taholta. Hän väitti, että ryhmän 45 pyssymiehestä IDF on surmannut 25 kolmen viimeisen vuoden aikana. Toinen syy ryhmän painumiseen maan alle ja poistumiseen Nablusin kauppakujilta on PA:n poliisin lisääntyneet partioinnit kaupungissa.
JÄRJESTÖN EDUSTAJA Abu Ghazalah kertoi, että se oli tarjoutunut luopumaan aseistaan IDF:n tarjoamaa armahdusta vastaan, mutta IDF ei suostunut tarjoukseen.
4. 3-VUOTIAS POIKA haavoittui Kassam-raketin sirpaleista sunnuntaina Zikim kibbutsissa. Perheen äiti istui olohuoneen lattialla leikkien poikansa kanssa, kun raketti iski hänen talonsa ulkoseinän viereen olohuoneen ikkunan alle. Raketti aiheutti suurta tuhoa talossa. Äiti kertoi, ettei hän kuullut hälytyssireenin ääntä eikä siten osannut juosta talon sirpalesuojaan. Hän tempasi lapsen lattialta syliinsä kibbutsin asukkaitten ja hätäapuryhmien kiirehtiessä taloon.
ÄITI JA POIKA, joka sai haavoja kasvoihinsa äidin kärsiessä shokista, vietiin Barzilain terveyskeskukseen Ashkeloniin. Islamic Jihad sanoi ampuneensa raketin.
KIBBUTSI sijaitsee lähellä armeijan Zikimin peruskoulutuskeskusta, jossa kolme kuukautta sitten yli 36 alokasta haavoittui raketin täysiskusta heidän telttaansa. Alokkaat kertoivat silloin, etteivät he kuulleet hälytyssireenin ääntä.
IDF:N UUSI RAPORTTI kertoo lakonisesti, että Kassam-rakettien ampumisesta Israeliin on tullut päivittäinen rutiini. Sekä armeija että maan hallitus ovat alistuneet tähän tosiasiaan ilman erikois-toimia. Muutama rajoitettu IDF:n isku ja IAF:n ohjushyökkäys oletettua rakettimiehistöä vastaan ovat ainoa reaktio IDF:n taholta kansan rauhoittamiseksi, eikä niillä ole pysyvää vaikutusta.
PAHINTA LIENEE se, että myös maailman media ja yleinen mielipide ovat omaksuneet tämän kannan, ettei muutama Kassam-raketti rauhanaikana Israelin kaupunkeihin ja kyliin tai muutaman israelilaisen haavoittuminen, shokkitila tai kuolema aiheuta erikoishuomiota. Sitä on alettu pitämään rutiiniasiana, ja miksipä maailma siitä kiinnostuisi, jos se hyväksytään rutiiniasiana myös Israelin mediassa ja hallituksessa.
5. PARIISIN PA:n tukijamaitten kokoukseen osallistuvat 70 maata ja parikymmentä järjestöä miettivät parhaillaan, miten paljon tällä kertaa lapioidaan dollareita PA:n pohjattomaan säkkiin. PA:n pääministeri Salaam Fayad esittää 5.6 miljardia USD kolmen vuoden ajaksi, mutta tarkkailijat selittävät, ettei tämäkään summa poista PA:n jatkuvaa budjettikriisiä. Arabimaita on mukana runsaasti, jotka nekin lupaavat runsaita varoja, mutta tarkkailijat huomioivat niiden varaavan itselleen oikeuden pidättyä suorituksista. Ne pelkäävät vieroittavansa Hamasin liekanarustaan, jos osoitetaan liikaa myönnytyksiä PA:lle, selittävät asioista perillä olevat tahot.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Livnikin on siellä selittelemässä omia ideoitaan. Hän esittää asian tähän tapaan: ”Israelin edun mukaista on, että PA menestyy ja voimistuu, mutta se ei saa tapahtua Israelin turvallisuuden kustannuksella. Israelin intressinä on vahva Palestiinan valtio.”
Mitä nämä kryptiset lausunnot sitten tarkoittanevatkin, mutta Livni joka tapauksessa ajaa voimakkaasti Palestiinan valtion perustamista jo ensi vuoden aikana. Kukaan ei ole toistaiseksi selittänyt, miten aiotaan poistaa uhka, että raketti- ja kranaatti- ja ohjustuli alkaa Israelin keskeisiä väestöryhmittymiä vastaan tulevan Palestiinan valtion rajojen läheisyydessä. ”Siksi täytyy voimistaa PA:n aseellisia voimia, Daytonin poliisia, että se pystyy estämään tällaisen uhkan.
Siksi täytyy vahvistaa Mahmoud Abbasia”, sanoo Livni, mutta Abbas kuitenkin poistuu näyttämöltä ensi vaalien jälkeen. Mutta ongelmia esiintyy jo lähdössä: Monet Daytonin poliiseista kuuluvat samalla terrori- tai rikollisjärjestöihin, eikä korruptiota ole edes yritetty poistaa.
ESIMERKIKSI voisi ottaa Israelin arabien käyttäytymisen, jotka ovat vuosikymmenet nauttineet Israelin valtion hyvinvoinnista, työpaikoista, sosiaaliturvasta ja muista etuisuuksista ilman velvollisuutta puolustaa maataan tarvittaessa asevoimin. Tästä kaikesta huolimatta he vannovat uskollisuutta ulkopuolisille, tässä tapauksessa tulevalle Palestiinan valtiolle.
SADDAM HUSSEININ pommittaessa Israelia Katjusha-raketeillaan Persianlahden sodan aikana Israelin arabit seisoivat talojensa katoilla seuraten rakettien tulikaaria kohti israelilaisia kaupunkeja ja kyliä hurraten ja tanssien raketin iskiessä asuintaloon tai laitokseen.
VOIKO ISRAEL todella luovuttaa maansa turvallisuustakuun tulevalle Palestiinan valtiolle?
6. UUTISOTSIKOITA
- KENRAALIMAJURI Benny Gantz, joka siirtyy nykyisestä Israelin maavoimien komentajan paikalta maan sotilasattasheaksi Yhdysvaltoihin, kertoo Jpostin toimittajalle, ettei maailma tiedosta Iranin ydinaseuhan todellista vaarallisuutta.
- JOSSI BEILIN luopuu ehdokkuudesta johtamansa Meretzin puheenjohtajaksi.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert viivyttää Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja, kertoo Hamasin virkailija. Hän kuitenkin vakuutti, että Shalitia vartioidaan ja hänen vartijansa ovat vastuussa Shalitin hyvinvoinnista myös siinä tapauksessa, että IDF lopulta toteuttaa suur-operaationsa Gazassa. Shalitin ja muitten kidnapattujen sotilaitten omaiset syyttävät, ettei Barak tee mitään heidän vapauttamisekseen, minkä Barak kieltää: ”Teemme työtä yötä päivää heidän vapauttamisekseen.”
- MAARIV-lehti kertoo, että IAF harjoittelee pitkän matkan operaatioita Välimeren yllä, USA:ssa, Kanadassa, Italiassa ja muissa maissa. Onko tällä jotain tekemistä Iranin ydinaseen kanssa, jää arvailuksi. Olmert on kehottanut ministereitään lopettamaan kaikki analyysit ja arviot USA:n NIE-raportista ja Iranin ydinaseesta.
- PA:N tukijamaat vaativat Pariisissa Israelia poistamaan PA:n kaupunkien saarron sekä tiesulut ja tarkastuspisteet Juudeassa ja Samariassa.

Sunday, December 16, 2007

SUNNUNTAI 16.12.07
1. USA:N NIE-RAPORTTI Iranin ydinsuunnitelmista voi johtaa Jom Kippur-sodan kaltaiseen
yllätyshyökkäykseen Lähi Idässä, arvioi yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Hän arvioi, että jotain meni pahasti pieleen USA:n 16 turvallisuusjärjestön julkistamassa tiedusteluraportissa Iranista (NIE).
DICHTER arvioi, että jos USA voi erehtyä noin pahasti Iranin suhteen, sen analyysi PA:n kyvystä selviytyä velvollisuudestaan lopettaa väkivalta ja terrorismi alueeltaan Israelia vastaan, voi olla samalla tavoin virheellinen. Asia on ajankohtainen, sillä USA tulee suunnitelmien mukaan toimimaan erotuomarina Israelin ja PA:n välillä rauhansuunnitelmien toteuttamisessa Tiekartan mukaan arvioiden, miten osapuolet ovat hoitaneet velvoitteensa.
DICHTER PITÄÄ Israelia osasyyllisenä NIE-raporttiin, koska se ei pystynyt vakuuttamaan USA:n tiedustelujärjestöjä Iranin ydinuhan kokonaiskuvasta. ”Tämä vääristynyt turvallisuusraportti voi aiheuttaa alueellisen Jom Kippur-sodan”, hän arvioi. Israel on yksi maa, jota uhataan, mutta Saudi Arabia ja muutamat muut arabikansat ovat yhtä suurella todennäköisyydellä uhattuina.
JOM KIPPUR-SOTA alkoi 1973 Egyptin ja Syyrian yllätyshyökkäyksenä Israelia vastaan Jom Kippurina, mihin Israelin johto ei ollut varautunut varoittavista tiedustelutiedoista huolimatta.
DICHTER varoittaa, että kenraali James Jones, joka johtaa osapuolten suorituksia arvioivaa ”mekanismia”, voi samoin perustaa johtopäätöksensä vääriin tai vääristeltyihin tietoihin PA:n suorituksista omien velvollisuuksiensa toteuttamisessa, mikä voi asettaa Israelin vaaralliseen tilanteeseen. Hänen mukaansa Israelin on vaikea jatkaa rauhanneuvotteluja PA:n kanssa samaan aikaan, kun Hamas käy asemasotaa Israelia vastaan Gazan kaistalta. ”PA:n tulee perustaa todelliset ja suorituskykyiset elimet lain toteuttamiseksi sekä lakiasäätävät ja oikeudelliset instituutiot.”
DICHTER ARVIOI omana näkemyksenään, että Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori ovat osa Israelia. Golanin ylänkö sen sijaan on hänen mielestään luovutettava Syyrialle missä tahansa rauhansopimuksessa. (JP)
2. HAMAS EI tule koskaan tunnustamaan Israelia, oli Hamasin johdon sanoma Israelille Hamasin 20-vuotispäivänä eilen. Gazan kaupungissa 250 000 – 500 000 ihmistä oli ahtautunut kaupungin keskustaan osoittaakseen järjestön todellista voimaa. Israelia tuomitsevia iskulauseita huutava kansa poltti Israelin lippuja vannoen, ettei Hamas koskaan tunnusta Israelia. Tilaisuus pidettiin samalla aukiolla, missä viime kuussa muistettiin Jasser Arafatia 50 000 ihmisen voimalla.
HAMASIN EDUSTAJA PLC:SSA Mushir al-Masri varoitti israelilaisia yrittämästä Gazan kaistan miehitystä: ”IDF:n vetäytyminen Gazasta ei ole mitään verrattuna sen miehitykseen: Kaista tulee muodostumaan sen joukkojen hautausmaaksi. Juutalaiset, olemme jo kaivaneet hautanne.” HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh totesi puheessaan, että hänen järjestönsä tulee jatkamaan ”vastarintaansa” ainoana optionaan Palestiinan vapauttaminen. Hän arvioi, että suuret väkijoukot tilaisuudessa osoittavat, että yhä suurempi osa palestiinalaisia luottaa Hamasiin ja vastustaa Israelin tunnustamista. Haniyeh luetteli muutamia saavutuksia, joita ”vastarinta” on saavuttanut: ”IDF:n vetäytyminen Libanonin eteläosasta 2000, Israelin vetäytyminen Gazasta 2005, IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kidnappaaminen 2006 sekä amerikkalaisten tappion alkaminen Irakissa ja Afganistanissa tänä vuonna.” Haniyeh katsoo, että jokainen, joka ei tunnusta Israelia, uskoo Allahiin eikä antaudu USA:n ja Israelin saartotoimien edessä hänen kansansuosionsa kasvaessa.
AL-MASRI vannoi, ettei Gilad Shalit koskaan näe päivänvaloa, ennen kuin kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaiset on vapautettu.
AL-MASRI hyökkäsi rajusti Mahmoud Abbasia ja hänen johtamansa järjestön Fatahin edustajia vastaan syyttäen heitä ”itsensä myymisestä amerikkalaisille ja suostumalla toimimaan Israelin miehityksen vartijoina”. Hän kuitenkin esitti Hamasin halun neuvotella Fatahin kanssa ilman verenvuodatusta, mutta vannoi, ettei entinen laittomuus ja anarkia saa enää tulla Gazaan.
DAMASKOKSESSA asuva Khaled Mashaal uhkasi Israelia kolmannella ja neljännellä intifadalla televisioidussa puheessaan. Hän kertoi, että ”järjestöllä on paljon kärsivällisyyttä huolimatta sitä vastaan solmituista salaliitoista ja Gazan alueen saarrosta”. Hän syytti Israelia Annapolis konferenssin käyttämisestä hyväkseen massiivisessa hyökkäyksessä palestiinalaisia vastaan Gazan kaistalla. Konferenssi oli hänen mielestään antanut Abbasille vapaat kädet hajottaa kaikki ”vastarintaryhmät” Länsirannalla.
PA:N POLIISIT estivät Hamasin jäsenten yritykset järjestää sen 20-vuotisjuhlia Länsirannalla pidättäen sen tärkeitä johtajia ennen juhlapäivää. (JP, Ynet)
3. KASSAM-RAKETTI osui teollisuuslaitokseen kibbutsissa Gazan rajan pinnassa perjantai-iltana. Laitos työskentelee 24 tuntia vuorokaudessa 8 tunnin työjaksoissa, mutta kukaan ei ollut laitoksessa raketin iskiessä rakennukseen. Rakennuksen eteläosa tuhoutui sirpaleitten särkiessä ikkunoita ja taukotilan, jossa työntekijät viettävät kahvitaukonsa. Kibbutsi sijaitsee vaara-vyöhykkeellä, mutta sen taloja ei ole vahvistettu raketti-iskuja vastaan.
PÄIVÄÄ myöhemmin toinen Kassam-raketti osui toiseen rajan pinnassa olevaan kibbutsiin, jonka taloja ei myöskään ole vahvistettu. Se ei aiheuttanut aineellisia eikä ihmisvahinkoja.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lupasi, että Sderotin kaupunki ja raja-alue hyväksytään ”erityiskohteiksi”, mikä siirtää niiden turvallisuusvastuun puolustusministeriölle. Armeija tulee päättämään niiden laitosten ja koulujen sulkemisesta, ja asukkailla on oikeus anoa korvauksia valtiolta menetyksistään. Esitys on hyväksyttävä maan hallituksessa.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ami Ayalon kertoi, että koko kotijoukkojen budjetti on siirrettävä puolustusministeriölle, joka tulee vastaamaan raja-alueen asukkaiden turvallisuudesta.
Hän painotti varovaisuuden ja syvän harkinnan tarvetta ennen suurta operaatiota Gazaan, ”ettei sillä vaaranneta maltillisten palestiinalaisjohtajien kansansuosiota, myös Gazassa”.
Hamasin kanssa ei kuitenkaan tule neuvotella, hän vakuuttaa. (JP)
AYALAON ennustaa, että Winograd-komitean loppuraportti tulee olemaan hyvin raskas, ja hän kehottaa Labour-puoluetta valmistelemaan irrottautumista hallituksesta sen julkistamisen jälkeen.
4. PERJANTAINA Gazan kaupungissa Fatahin hautajaissaattueen yhteydessä silminnäkijät kertoivat palestiinalaisnuoren seisoneen auton katolla ja avanneen päällystakkinsa näyttääkseen sinne asettamansa pommit. Nuorukainen hyppäsi alas auton katolta, mikä räjäytti pommit surmaten hänet ja kaksi muuta ihmistä. Fatahin syytti WAFA:n uutistoimiston web-sivulla Hamasia, että sen jäsen oli heittänyt putkipommin hautajaissaattueeseen. ”Tämä on jatkoa Hamasin rikoksille kesäkuun vallankaappauksesta lähtien”, siinä vakuutettiin.
PERJANTAINA kolme palestiinalaista haavoittui laukaustenvaihto-onnettomuudessa lähellä Gazan kaistan pohjoisosan turva-aitaa. Palestiinalaiset syyttivät siitä IDF:n sotilaita, mutta armeijan edustaja kertoo, ettei sillä ollut osuutta asiassa. (JP)
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas on yhdistänyt Gazan alueella olevat terrorijoukot yhdeksi 9 000 – 10 000 miehen vahvuiseksi armeijaksi, joka koostuu Izza-din-Kassam joukoista, alueen poliisijoukoista ja Hamasin kouluttamista kommandojoukoista, joihin kuuluu myös naisten muodostamia yksiköitä. Lisäksi Hamas on kouluttanut lukuisia itsemurha-ryhmiä, joiden tehtävänä on hyökätä IDF:n huoltoyksiköitä vastaan sotatilanteessa. Debkafile otaksuu, ettei Hamasin johto usko voivansa pysäyttää IDF:n etenemistä, vaan se keskittyy gerilla-tyyppiseen toimintaan Hizbullahin antaman esimerkin tapaan Libanonissa. Debkafile myös arvioi, mitkä IDF:n taktiset suunnitelmat olisivat suuroperaatiossa. Luultavimmin IDF hyökkää kaistan pohjoisosasta eliminoidakseen Gazan kaupungissa sijaitsevat Hamasin johtokeskukset ja rakettitehtaat ja -varastot. Toinen IDF:n osasto voi ottaa Philadelphia-käytävän valvontaansa Gazan ja Egyptin välisellä rajalla salakuljetuksen lopettamiseksi. Tämä viimeinen operaatio on vaarallinen ja voi helposti aiheuttaa Egyptin kiivaita vastalauseita ja jopa sen armeijan vahvistamista rajan takana.
6. UUTISOTSIKOITA
- TUTKIMUS osoittaa, että saastuminen Länsirannalla vaarantaa Israelin pohjavesiä. Tutkimus keskitettiin Alexanderjokeen Nablusista Välimereen ja Basorjokeen Hebronin vuorilta kohti Välimerta. Basorjoki oan täynnä asutusten viemärijätettä sekä kivi- ja nahkateollisuuden kemikaaleja. Alexanderjoki on parantunut Israelin puhdistustoimista vihreällä linjalla, mutta siinä on vielä viemärijätteitä sekä oliiviteollisuuden päästöistä Nablusin ja Tulkarmin ympäristössä että lisäksi israelilaisten tilojen lannoitus- ja hyönteisten torjunta-aineitten jätteitä. Saksan hallitus rakentaa viemäriveden puhdistuslaitokset Tulkarmin ja Hebronin kaupunkeihin, mutta ne valmistuvat useitten vuosien kuluttua. Israel on rakentanut puhdistuslaitoksia jokien tullessa vihreälle linjalle, mutta 50-90 % saasteista ehtii imeytyä maaperään ennen sitä. (Haaretz)
- ITÄVALLAN energiajätti OMV teki huhtikuussa 22 miljardin USD sopimuksen Iranin kanssa Persianlahden öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämiseksi. Itävallan hallitus omistaa 31.5 % OMV yhtiöstä. Monet yksityiset ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet sopimuksen mitätöimistä. (Haaretz)
- IAF:n isku haavoitti kolmea palestiinalaista Gazassa. Palestiinalaiset heittivät palopommeja IDF:n sotilaita vastaan Tulkarmissa. (Haaretz)
- SOTILAAT pidättivät 24 etsittyä Länsirannalla, poliisi pidätti 881 arabityöntekijää Israelissa, joilla ei ollut työlupaa.