Friday, December 14, 2007

PERJANTAI 14.12.07
1. ISRAEL JOUTUNEE PA:n puheenjohtaja Abbasin rajun hyökkäyksen kohteeksi Pariisissa maanantaina 17.12. alkavassa
PA:n tukijamaiden kokouksessa. PA vaatii 5.6 miljardia USD budjettinsa tasapainottamiseksi ja uusiin investointikohteisiin. Kvartetin pysyvä lähetti Tony Blair, joka on viettänyt viimeiset päivät Israelissa ja nukkui yhden yön Betlehemissä osoittaakseen sen turvalliseksi, kannustaa tukijamaita suostumaan PA:n esitykseen. Myös Maailmanpankki on ilmaissut tukevansa esitystä, jota se ei pidä epärealistisena toteuttaa kolmen vuoden aikana.
ABBAS ON omiensa taholta kovan paineen alaisena, joka kohdistuu sekä häneen itseensä että Israeliin. Tässä tilanteessa Abbas katsoo sopivaksi osoittaa Israelin syypääksi.
ABBASIN SYYTÖSKISTALLA Israelia vastaan ovat IDF:n äskeinen rajoitettu isku Rafahin läheisyyteen Gazan kaistalla sekä Israelin ilmoitus urakkatarjousten lähettämisestä Jerusalemin eteläisen lähiön Har Homan jatkorakentamiseksi. PA:n tulkinnan mukaan alue kuulu sille.
ABBAS TULLEE esittämään kokouksessa vaatimuksen, että IDF:n tulee poistaa kaikki tiesulkunsa ja tarkastuspisteensä Juudeassa ja Samariassa. Pääministeri Salaam Fayad esitti saman vaatimuksen puolustusministeri Edud Barakille tavattuaan tämän eilen yhdessä Tony Blairin kanssa. Fayad valitti Barakille, että tiesulut ja tarkastuspisteet estävät Länsirannan talouden elpymisen ja työpaikkojen lisääntymisen. Israel katsoo niiden olevan välttämättömiä maan turvallisuuden vuoksi.
2. PA:N JOHTO MYÖNTÄÄ, etteivät sen turvallisuusjoukot ja poliisit, ns. Daytonin armeija, ole pystyneet toteuttamaan niille asetettuja tavoitteita eli saamaan Juudean ja Samarian palestiinalaisalueitten turvallisuuden sekä lain ja järjestyksen valvonnan hallintaansa. Toteamus tulee pahaan aikaan ennen tukijamaitten kokousta Pariisissa maanantaina. Tuossa kokouksessa on tarkoitus käsitellä tapoja, millä Salaam Fayadin hallitusta tuettaisiin, ja siinä PA:n turvallisuus-järjestöjen uudistaminen on keskeisellä sijalla uskottavuuden saavuttamiseksi.
PA:N SIVIILIPOLIISIN komentaja kenraali Kamal al-Sheikh paljasti eilen, että yli 600 Fatahille uskollisista poliiseista osallistui Hamasin vallankaappaukseen Gazan kaistalla kesäkuussa. ”Yli 13 000:sta poliisista Gazassa vain 612 osallistui Hamasin vallankaappaukseen Palestiinan Auktoriteetilta.” Hän vähätteli asiaa, koska se on vain 1.8 % PA:n poliisivoimien kokonaismäärästä. Hän ei kertonut yksityiskohtia eikä sitä, mikä heidän roolinsa oli kaappauksessa, mutta totesi, että heidät on erotettu poliisin palveluksesta eikä heille makseta enää palkkaa.
PA:n viranomaiset uskovat, että PA:n tukijamaiden kokoukseen osallistuvat 90 maata suhtautuvat myönteisesti PA:n esitykseen.
He paljastavat, etteivät Nablusissa ja Tulkarmissa suoritetut poliisioperaatiot ole onnistuneet odotetulla tavalla pääasiassa siksi, etteivät poliisijoukot ole tehtäviensä tasalla. Ja kuten saattaa arvata, toisena syynä epäonneen on IDF:n tiesulut ja tarkastuspisteet,
jotka estävät vapaan kulun Länsirannalla. ”Olemme pidättäneet muutamia rikollisia, mutta vähän olemme löytäneet asekätköjä”, he tunnustavat. Uskoisi tiesulkujen auttavan PA:n poliisia, sillä ne estävät etsittyjen karkaamisen eivätkä estä poliisin liikkeitä.
TOISET PA:N VIRKAILIJAT kertovat, ettei PA:n poliisi puutu Fatahiin kuuluvien joukkioiden kuten al-Aksan miesten puuhiin, jotka liikkuvat ja operoivat vapaasti Nablusin ja Tulkarmin pakolaisleireissä. Toisena epäkohtana he sanovat olevan kurin puutteen poliisien keskuudessa. ”Monet poliisit toimivat samalla rikollisjoukoissa ja ovat lahjottavia.”
PA:N POLIISI sanoo aloittavansa seuraavan operaation Betlehemissä, ja sen jälkeen Hebronissa ja Jeninissä, joissa Hamas, Islamic Jihad ja Fatahin alaiset pyssymiehet toimivat. ”Ne tulevat olemaan todellinen testi PA:n poliisille.”
3. PA EI OLE pystynyt toteuttamaan turvallisuusjoukkojensa rajoittamista puoleen nykyisestä n. 70 000 miehestä. Pääministeri Fayad, joka on turvallisuusjoukkojen ylin johtaja, sanoo, ettei hän voi erottaa 35 000 poliisia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei heille ole tarjolla korvaavaa työtä. ”Jos heidät erotetaan, he menevät Hamasin ja Jihadin joukkoihin.” PA:n johto tunnusti jokin aika sitten, että puolet PA:n turvallisuusjoukoista saa palkkaa tekemättä mitään.
Fayad kertoo, että 70 % tukijamaille esitetystä 5.6 miljardista USD tarvitaan toimintakuluihin, joihin kuuluu yli 150 000 siviili- ja turvallisuusvirkailijan palkat. Hän lisäsi, että vuoden 2008 budjettivajaus on 1.4 miljardia USD. Tässä yhteydessä Fayad painotti uudelleen IDF:n tiesulkujen ja muitten asukkaitten liikkumista rajoittavien esteiden poistamisen tärkeyttä.
IDF:N TIESULKUJEN JA TARKASTUSPISTEIDEN poistaminen on maaginen hokema, johon PA:n johto turvautuu toistuvasti pyrkiessään selittämään, miksi PA:n talous ei kukoista ja minne kaikki edelliset miljardien USD lahjavarat ovat kadonneet. PA on Oslon sopimuksista lähtien saanut ulkomaista tukea runsaasti enemmän kuin mikään muu kansa asukasta kohti. Yksinkertaisempi selitys olisi tunnustus, että asioita hoitavat edelleen samat korruptoituneet johtajat, jotka ovat edustaneet PA:ta Madridissa, Oslossa, Pariisissa, Kairossa, Wye joella, Camp Davidissa ja Annapolisissa, kuten kolumnisti Abu Toameh toteaa JP:n artikkelissaan. ”Palestiinalaisten mielestä nämä virkailijat kuuluvat aikakauteen, jolle on ominaista taloudellinen korruptio, varojen väärinkäyttö ja anarkia, jonka he haluavat unohtaa. Ehkä tässä on syy siihen, miksi useimmat palestiinalaiset eivät usko rauhankeskusteluihin , jotka aloitettiin viime viikolla”, Abu Toameh toteaa. Lisäksi on huomioitava, että PA:n valvonnassa olevat alueet sijaitsevat Juudeassa ja Samariassa. Gazan kaistan arviolta 1.3 miljoonaa asukasta eivät kuulu PA:n kustannusten piiriin. Tuntuisi kohtuulliselta, että puolet PA:lle myönnettävistä avustuksista tallennettaisiin Gazan asukkaita varten.
4. TERRORISTIT AMPUIVAT torstain aikana ainakin kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi raketti osui omakotitalon katolle, jonka se läpäisi tunkeutuen asunnon sisälle. Talossa ei ole erityistä sirpalesuojaa. Talossa asuva perhe oli paikalla, mutta he eivät ehtineet poistua asunnosta ennen raketin räjähtämistä. Perheen äiti paiskautui räjähdyksen voimasta seinää vasten, mutta ihmeen kautta kukaan ei haavoittunut sirpaleista. Talon äiti Aliza Amar vietiin shokkitilassa sairaalaan ja 12 muuta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Raketti osui lähelle synagogaa, mikä lienee ollut sen tähtäimessä. Lisäksi lähettyvillä oli kaksi öljysäiliötä.
USEIMMAT torstaina ammutuista raketeista putosi Sderotiin tai sen lähelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
HALLITUS ON todennut, ettei sillä ole velvollisuutta vahvistaa Sderotin kaupungin taloja Kassamin kestäviksi, Korkein oikeus antoi hallitukselle lisäviikon aikaa selittää, miksei. Israelilainen miljonääri Arkadi Gaydamak on hallituksen ärtymykseksi lahjoittanut 70 miljoonaa USA Sderotin talojen vahvistamiseksi.
TERRORIJÄRJESTÖT Gazan kaistalla kehuvat ampuneensa 20 kranaattia ja 37 Kassam-rakettia Israeliin viikon aikana.
5. KANSANEDUSTAJA Gideon Saar (Likud) vaatii hallitusta lopettamaan kaikki rauhankeskustelut PA:n kanssa, kunnes hyökkäykset Gazasta loppuvat kuten Tiekartta vaatii ensimmäisenä askeleena. Tälle hallitukselle vain näyttää olevan aivan turhaa puhua järkeä, ministerit ovat kuin noiduttuja tai kuin jonkun henkivallan kourissa pystymättä näkemään tosiasioita. Heidän epäjumalanaan on ”rauhanprosessi”, mitä mikään ei saa häiritä, ja ulkoministeri Livni näyttää olevan sen papitar.
JPOSTIN KOLUMNISTI Caroline B Glick kertoo sapatinaaton kolumnissaan, että IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi luultavasti esitti turvallisuuskabinetin kokouksessa keskiviikkona karun tosiasian, että ainoa keino saada hyökkäykset loppumaan Gazasta on saada koko kaistale IDF:n valvontaan Juudean ja Samarian tapaan. Glick katsoo, että Ashkenazin järkevän esityksen huitaisi syrjään ulkoministeri Tzipi Livni, joka varoitti kabinettia, että Israelin eteläosan vahvistaminen turvalliseksi saa Mahmoud Abbasin raivon valtaa, hän voi luopua rauhankeskusteluista Israelin kanssa ja kääntää USA:n kouluttamat ja aseistamat ”Daytonin armeijan” aseet IDF:n sotilaita vastaan yhdessä Hamasin ja Jihadin kanssa. ”Livni halusi hallituksen valitsevan Israelin turvallisuuden ja ”rauhanprosessin” välillä, arvioi Glick. ”Turvallisuuskabinetti valitsi rauhaprosessin Israelin eteläosan turvallisuuden kustannuksella”.
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS pidätti pääministeri Salaam Fayadin neuvontajana tunnetun Fatahin korkean johtajan Omar al-Ghoulin tänään aamupäivällä Gazassa hänen kotoaan.
- TAKSINKULJETTAJA Yehuda Or yhteisöstä joutui palestiinalaisten kaappaamaksi. Kaappaajat veivät hänet PA:n alueelle, jossa häntä pahoinpideltiin. Hän pääsi pakoon kaappaajiltaan yksityistaloon Jemaeen kylään, josta poliisi ja sotilaat hakivat hänet. Hänen taksiautonsa havaittiin myöhemmin valtatie vitosella lähellä Arielia.
- RABBI Zalman Melamed vertaa Israelin vasemmistolaisia Josefin veljiin, jotka myivät veljensä ismaelilaisille sanoen, katsotaan, miten hänen käy. ”Samoin vasemmisto myy juutalaissiirtolaiset Juudeassa ja Samariassa ismaelilaisille ilkkuen, katsotaan nyt, miten heidän unelmansa Israelin maasta toteutuu.” Melamed sanoo, että ”siirtolaiset ovat idealistisia pioneereja, jotka ovat valmiit uhrautumaan kansan hyväksi. He ovat moraalisia ihmisiä, jotka kasvattavat lapsensa arvojen, moraalin ja uhrausten ilmapiirissä. Tämä aiheuttaa kateutta ja vihaa, joka on niin suuri, etteivät he halua edes puhua siirtolaisten kanssa. Jumalan suunnitelma on kuitenkin hyvä nyt kuten se oli silloin, ja kuten Josefin näky toteutui, samoin toteutuu siirtolaisten näky ja koko Israelin maa.”
- RABBIINISTEN TUOMARIEN valitsemiskomitea käsittelee tammikuun 3. päivänä oikeuskansleri Mazuzin esitystä ylirabbi Yonah Metzgerin erottamiseksi. Hän yöpyi Jerusalemin hotellissa ilmaiseksi, mitä pidetään lahjontana.
- IDEALISTISET nuoret, jotka Hanukka-aikana ”valtasivat” yhdeksän autiota kukkulaa Juudeassa ja Samariassa, aikovat pysyä pystyttämissään tilapäishökkeleissä poliisin uhkauksista huolimatta.
- 600 uutta maahanmuuttajaa muutti 2007 aikana Englannista Israeliin. Edellisvuonna luku oli 738.
- 300 synnyinoikeus-nuorta saapuu Israeliin ensi viikolla. Talviohjelman puitteissa 17 000 nuorta 18-26-vuotiaita odotetaan käyttävän oikeuttaan vierailla 10 päivän ajan tutustuen maahan. Ohjelman tarkoituksen on saada juutalaisuudesta vieraantuvat nuoret havaitsemaan juutalaisuutensa ja oikeutensa Israelin maahan.

Thursday, December 13, 2007

TORSTAI 13.12.07
1. ”HYVÄT VELJENI, kuten tiedätte, al-Aksa huutaa tänään: ”Missä ovat eturivin miehet, Palestiinan kansa”. Niin, hyvät veljeni, tämä on al-Aksa moskeija. Tämän päivän teemamme on Jerusalem, jonne profeettanne teki ikimuistettavan matkan – al-Aksa moskeija. Niin rakkaat veljeni, kuten tiedätte tänään, tiesitte eilen ja sitä edellisenä päivänä, al-Aksa moskeija on joutunut sortaviin, vihamielisiin käsiin, käsiin, joitten omistajat eivät tiedä mitään muuta kuin epäoikeudenmukaisuutta. Mutta antakaa minun selittää, miten al-Aksa vapautetaan, miten se pelastetaan miehittäjän kynsistä, sionistisen yhteisön kynsistä.”
Näin aloittaa palestiinalainen poika repliikkinsä Hamasin TV.ssä esitetyssä lasten ohjelmassa nimeltään ”Vapauta”, joka julkaistiin 03.12.07. Ohjelman käänsi MEMRI (Lähi Idän Mediatutkimus Instituutti, jota referoi www.worldnetdaily.com). Poika, arviolta 10-12 vuotta, julistaa, ”ettei moskeijaa vapauteta konferensseilla, vaan väkivallalla sionistiselta yhteisöltä, Allahin ja Islamin viholliselta, joka tappaa palestiinalaisia, tuhoaa eturivin miehiä. Todellakin, al-Aksa voidaan vapauttaa vain voimalla”, hän julistaa, ja lisää, ettei ole liian myöhäistä.
TOISENA OHJELMASSA esiintyy keskenkasvuinen tyttö: ”Al-Aksalle, al-Aksalle me yhdistämme rivimme. Me tuhoamme sionistisen kansan emmekä jätä heistä yhtään ainoaa”.
Al-Aksa moskeija sijaitsee Jerusalemin Temppelivuorella, jonka kohtalosta PA:n ja Israelin välisissä keskusteluissa, jotka taas alkoivat eilen, tullaan vielä kiistelemään verisesti. Muslimit uskovat, että Muhammed teki yöllisen matkan al-Burak hevosellaan, jolla oli naisen kasvot ja riikinkukon pyrstö, Temppelivuorelta paratiisiin. Al-Aksa tarkoittaa ”kaukaisin”, johon muslimit uskovat profeettansa viitanneen puhuessaan Koraanissa al-Aksasta. Al-Aksan moskeija rakennettiin vasta Muhammedin kuoleman (v.632) jälkeen, n. 709 jKr., joten hän ei voinut vierailla moskeijassa, kuten poika esittää ja monet muslimit uskovat. (WND)
2. ISRAELIN JA PA:N neuvottelutiimit tapasivat eilen lähes kriisitunnelmissa. Tarkoitus oli keskustella King David hotellissa, jossa olisi pidetty mediatilaisuus, mutta PA:n osanottajat kieltäytyivät suunnitellusta kuvanottotapahtumasta ja vaativat keskustelujen siirtämistä Zion hotelliin Itä Jerusalemissa. Tilaisuudesta oli myös tarkoitus tehdä Annapolis konferenssin jälkeinen rauhankeskustelujen lähtötapahtuma, jota media runsaasti mainostaisi. Nämä ennakkokaavailut lässähtivät täysin palestiinalaisten muuttaessa tilaisuuden omien syytöstensä esittelytilaisuudeksi. Israelin tiimi oli suunnitellut, että tässä ensimmäisessä kokouksessa muotoiltaisiin seuraavien keskustelujen raamit, mitä ei pystytty toteuttamaan.
PALESTIINALAISET syyttivät Israelia tahallisesta tilaisuuden sabotoinnista aloittamalla hyökkäyksen Gazan alueelle ja toiseksi päätöksestä jatkaa rakentamista Jerusalemin Har Homan lähiössä, jota palestiinalaiset kutsuvat ”setlementiksi”, sekä jatkuvaa rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
ISRAELIN TIIMI vastasi palestiinalaisten syytöksiin viittaamalla PA:n poliisien murhaamaan Ido Zoldaniin Kedumimin lähellä viime kuussa sekä jatkuviin Kassam-iskuihin Gazasta Israelin siviilikohteisiin Negevin länsiosassa. Livni vaati, että PA:n tulee tehdä enemmän terrorismin ja väkivallan poistamiseksi alueillaan.
ISRAELILAINEN neuvottelutiimin jäsen valitti, että kokouksessa käsiteltiin vain tämän hetken tilanteita ja molemminpuolisia syytöksiä, mikä ei johda mihinkään. (JP)
3. ULKOMINISTERI RICE kertoi keskiviikkona antamassaan haastattelussa, että presidentti Bush aikoo osallistua aktiivisesti Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin. Rice suunnitteli matkaa Israeliin loppukuusta, mutta hän osallistuu Pariisissa järjestettäviin PA:n tukijamaiden kokoukseen, johon ainakin PA:n puheenjohtaja Abbas osallistuu, eikä siten katso tarpeelliseksi matkustaa Israeliin. Rice tähdentää, ettei Bush aio toimia ”raivoavan härän” tavoin, joka pakottaa toiset hyväksymään omat vaatimuksensa, vaan toimia välittäjän ominaisuudessa. Hän ei halunnut esittää lähempiä yksityiskohtia, mutta vihjaili, että Bush tulee tekemään useita aloitteita Lähi Idän alueella, koska ongelmat koskevat monia maita. Rice myös uhkaili, että Israelille tulee olemaan vaikeaa tehdä tarvittavia ”tuskallisia ratkaisuja”, ellei se tiedosta, että kysymyksessä on todellinen tavoite saavuttaa rauhantila alueelle. Tämä tarkoittaa vaikeita aikoja Israelin johtajille, joiden tulee hyväksyä ulkopuolisten vakuutukset potentiaalisten vihollismaiden muuttuneesta asenteesta.
RICE TÄHDENSI, ettei myöskään PA voi tehdä ratkaisevia päätöksiä ilman arabimaiden tukea. Siksi myös heidän tulee tiedostaa, että kaiken tarkoituksena on saada konflikti ratkaistuksi laajemmaltikin kuin vain Israelin ja palestiinalaisten välillä, ja että todellinen rauha on saavutettavissa. Hän ei suoraan syyttänyt Clintonia edellisten rauhankokousten epäonnistumisesta, vaan totesi Jasser Arafatin jäykän kannan omissa vaatimuksissaan aiheuttaneen kokousten romahtamisen. Rice arvioi, että Arafatin pitäytyminen terrorismiin oli niiden varsinainen epäonnistumisen syy.
RICE VETI vielä kerran Har Homan rakennussuunnitelmat yhdeksi kiistakapulaksi, josta Israelin tulisi luopua. Tässä hän sai tukea YK:n uudelta Lähi Idän lähettiläältä Robert Serryltä, joka Ramallahissa Abbasin kanssa käymien keskustelujen yhteydessä vaati molempia osapuolia pitäytymään tiekartassa, ja Israelia pidättymään kaikesta rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa sekä myös Itä Jerusalemissa, mukaan lukien Har Homa.
VIITTAUS Tiekartan määräyksiin on kovin valikoiva, koska kaikissa viimeaikaisissa keskusteluissa sen kaksi ensimmäistä osaa jätetään huomiotta ja hypätään suoraan viimeiseen osaan, jossa muotoillaan Palestiinan valtion syntymistä.
UZI LANDAU kertoo havaintonaan, että Livnin ja Ricen propagoima ystävyys on vaarallinen, sillä se estää näkemästä tosiasioita. Hän viittaa Ben Gurionin vakuutukseen, että hän rakasti Ranskaa johon de Gaulle vastasi, ettei Ranskalla ole vihollisia eikä ystäviä, vain intressejä. (JP, Ynet)
4. EILEN TERRORISTIT ampuivat 23 Kassam-rakettia Israelin puolelle Gazasta. Niistä 11 otti Islamic Jihad omikseen, loput lienevät Hamasin ja PRC:n ampumia. Tänä torstaiaamuna tulitus on jatkunut. Ainakin kaksi Kassamia on raportoitu; vahingoista ei ole tietoja.
ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitteli Gazaan tehtävää suuroperaatiota päätyen tulokseen, ettei tässä vaiheessa sellaista toteuteta.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi totesi vain muutama tunti sen jälkeen, että on mahdotonta saada terrorismi hallintaan, ellei maa-aluetta saada omaan valvontaan. Hän viittasi tilanteeseen Juudeassa ja Samariassa, joita IDF valvoo, ja lisäsi, että terrorismi on sieltä loppunut lähes kokonaan. Muutamia yksittäisiä ampumistapauksia ja autojen kivityksiä tosin tapahtuu, mutta IDF on tehokkaasti pystynyt estämään terrori-iskut Israelin puolella.
14 eilisistä Kassameista oli tähdätty Sderotiin. Yksi Kassam räjähti kaupungin keskustassa haavoittaen nuorta tyttöä jalkaan ja saaden kahden muun asukkaan korvat lukkoon. Yksi raketti tuhosi auton täydellisesti Sderotin kaupungissa.
ASHKENAZI totesi puhuessaan kansallisen turvallisuustutkimuksen instituutissa Tel Avivissa, ettei tilanne voi jatkua tällaisena loputtomiin. Hän ennustaa Barakin tavoin, että aika tehdä suuroperaatio Gazan alueelle lähenee kaiken aikaa.
VUODEN 2007 alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 970 Kassam-rakettia ja 1200 kranaattia Gazasta Israeliin. Kolme sotilasta ja kaksi siviiliä on kuollut raketin iskuissa.
IDF:N operaation aikana yksi Merkava-tankki vaurioitui ohjuksen iskusta. IDF tutkii, ovatko terroristit saaneet kuljetettua ns. kaksipäisen PTO-ohjuksen Gazan alueelle.
SDEROTIN PORMESTARI Eli Moyal erosi vastalauseena hallituksen piittaamattomuudesta Sderotin kaupungin ja muiden juutalaisyhteisöjen suojaamisesta raja-alueella. (JP, Ynet)
5. UUTISOTSIKOITA
- KOLMAS Kassam putosi Sderotin lähelle tänä aamuna 11.00 aikoihin.
- REUTERSIN mukaan Pohjois-Korea on voinut aseistaa Hizbullahin ja antanut sille koulutusapua, ilmenee USA:n Kongressin Tutkimuspalvelun (CRS) raportissa. Se on voinut avustaa myös Sri Lankan Tamili-sissejä. Israelin tuhoama oletettu ydinlaitos Syyriassa oli Pohjois-Korean sponsoroima. (Ynet)
- Israelin opettajien lakko päättyy tänään.
- LIBANONIN armeijan kenraali, 54-vuotias maroniittikristitty Francois al-Hajj kuoli keskiviikkona kauko-ohjatun autopommin räjähdyksessä ajaessaan kristittyjen hallitsemassa Itä-Beirutin esikaupungissa. Hän oli potentiaalinen seuraaja Michel Suleimanille, jos hänet valitaan presidentiksi, jonka valintaa siirrettiin. Myös Hizbullah tuomitsi pommi-iskun monien muitten joukossa. (INN)
- IDF PIDÄTTI yön aikana 17 etsittyä terrorismista syytettyä Länsirannalla.
- PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmaisi syvän paheksumisensa USA:n tiedustelujärjestöjen Iran-raportista (NIE). Hän ilmaisi Israelin kannan, jota IDF:n päällikkö Gabi Ashkenazi tukee, että Israelin armeijan tulee valmistautua kaikkiin mahdollisiin tilanteiseen, koska näyttää, että USA on luopunut Iranin painostamisesta kuten kansainvälinen yhteisö. Debkafile, jota asiaa tarkastelee artikkelissaan, arvioi, että Olmert on sidoksissa Bushin ja Ricen mielipiteisiin, mutta ettei Barak sitä ole vaan odottaa USA:n seuraavaa presidenttiä.

Wednesday, December 12, 2007

KESKIVIIKKO 12.12.07
1. PA:N JA ISRAELIN väliset lopullisen tilanteen neuvottelut toteutunevat tänään, vaikka PA on heitellyt uhkauksia boikotoida niitä. Ensimmäiseksi heitä ärsytti IDF:n aloittama puhdistusoperaatio Gazan kaistalla. ”Tämä operaatio on hyvin vakava isku PA:n johtoa ja maltillisia palestiinalaisia vastaan. Uskomme, että tämä on Israelin tarkoituksellinen yritys häiritä keskiviikon neuvotteluja palestiinalaisten kanssa,” väitti erän PA:n virkailija.
Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh kutsui Gazan operaatiota viheliäiseksi rikokseksi. ”Israelin harjoittama teloitusten, tunkeutumisen ja setlementtien rakentamisen politiikka tekee Israelin todellisen päämäärän epäilyttäväksi. On mahdotonta käydä neuvotteluja, kun Israel jatkaa teloituksia ja takavarikoi maata. Israel asettaa tietoisesti esteitä rauhan polulle.”
TOINEN PALESTIINALAISIA ärsyttävä asia on Israelin hallituksen päätös näyttää vihreää valoa Har Homan jatkorakentamiselle. Israelin yleinen mielipide on tässä asiassa lähes yksimielisesti hallituksen päätöksen takana, sillä alue on Jerusalemin rajojen sisällä eikä Jerusalemista ole tarkoitus keskustella näissä neuvotteluissa. (JP)
2. IDF ALKOI vetää joukkojaan pois Gazan alueelta, luultavasti Olmertin antaman vihjeen johdosta, ettei ajankohta ole sopiva jatkaa operaatiota. Siihen osallistui lopulta kymmenisen panssaria, ei 30, kuten liioitteluun tottuneet palestiinalaislähteet ilmoittivat.
OPERAATION AIKANA sai 8 palestiinalaista surmansa ja 10 haavoittui. Palestiinalaiset tulittivat IDF:n sotilaita rakettikranaateilla (RPG), kranaateilla ja omatekoisilla pommeilla käsiaseitten lisäksi. Yksi panssari-ohjus (PST) osui panssariin haavoittaen neljää panssarijääkäriä. Panssari vaurioitui iskussa, mutta pystyi liikkumaan sen jälkeen. Panssarien suojaksi asennettua Trophy-järjestelmää ei ilmeisesti oltu kytketty päälle.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoitti, että operaatio oli saavuttanut hyvin tärkeitä tuloksia Kassam-rakettien rakentamisen ja ampumisen sekä kranaattitulituksen estämiseksi. Barak julisti, että ”tämän johdosta israelilaiset voivat sytyttää Hanukka-kynttilänsä rauhassa”. IDF:n edustajan mukaan operaatio oli rutiininomainen eikä osana suurta operaatiota tai sen valmistelemisena. Turvallisuusviranomaiset ilmoittivat, että rajoitetuilla operaatioilla on ollut oma vaikutuksensa Gazassa toimiviin terrorijärjestöihin, jotka etsivät tulitaukoa Israelin kanssa. IDF:n ilmoituksen mukaan tulitus IDF:n sotilaitten ja palestiinalaisten pyssymiesten välillä oli rajua, palestiinalaisten suojautuessa talojen taakse tai naamioituessa lehvillä avoimelle pellolle. (JP, INN)
3. TUOREEN UUTISEN mukaan IDF jää asemiinsa Gazan eteläosaan katkaisten Rafahin ja Khan Younisin välisen ns. Tancher-tien, arabiaksi Salah a-Din tie. Olmert kertoo äskeisessä lausunnossaan, että tilanne etelässä on vaikea Kassam-rakettien luodessa kokonaan uudenlaisen todellisuuden. Hän vakuutti operaation jatkuvan, mutta painotti oikean ajankohdan ja suhteellisen voimankäytön välttämättömyyttä. Olmert vakuutti, ”ettei hallitus lepää, ennen kuin rakettien aiheuttama uhka on täysin poistettu Sderotista ja Negevin länsiosasta”.
Israelin turvallisuuskabinetti käsittelee tilannetta Gazassa istunnossaan tänään.
OLMERTIN TULKINNAN mukaan hallituksella ei ole velvoitetta suojata Sderotin rakennuksia Kassamin kestäviksi. Sderotin asukkaat valittivat asiasta korkeimpaan oikeuteen, joka antanee asiasta päätöksensä ehkä jo tänään. Olmertin mielestä asia ei kuulu korkeimmalle oikeudelle.
GAZAN TERRORISTIT vastasivat Olmertin puheeseen ja IDF:n vakuutukseen onnistuneesta operaatiosta tuoreeltaan ampumalla 17 Kassam-rakettia keskiviikkoaamuna puoli kymmeneen mennessä. Yksi raketti osui Sderotiin pudoten kadulle, loput aukeille paikoille. Kaksi ihmistä joutui shokkitilaan. Ampujiksi ilmoittautuivat Jihadin al-Quds Prikaatit sekä PRC:n Salah a-Din Prikaatit.
HAMASIN edustaja vaatii, että PA peruuttaa tämän päivän neuvottelut Israelin kanssa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri: ” Israelin massamurha on tarkoitettu viestittämään Abbasille, joka tuomitsi arabien vastarinnan eräänlaiseksi terrorismiksi. Miksei Abbas ole jo tuominnut Israelin operaatiota? Jokainen, joka tapaa israelilaisia tämän massamurhan kestäessä on murhaaja.” Terrorijärjestöt Gazassa vannovat kostoa ja kivuliaan opetuksen antamista Israelille.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat ovat todenneet, että tiedot keskustelusta Hamasin Fatahin välillä tai että Hamas luovuttaa instituutioiden hallintaa Gazassa Fatahille, ovat vääriä.
(INN, Ynet)
4. ENTINEN MOSSADIN JOHTAJA Efraim Halevy kertoo Jpostin artikkelissaan, että USA:n ja Iranin välisten neuvottelujen näyttäessä ilmeiseltä lähitulevaisuudessa Israelin tulee varmistaa, että se on mukana pöydässä. ”Muuten toiset maat tulevat ratkaisemaan Lähi Itää koskevat kysymykset”. Halevy sanoo olevansa varma, että Iran tekee kaikkensa saadakseen ydinaseen mutta totesi, että sitä vastaan voidaan ja tulee valmistautua. Halevy varoittaa antautumasta helpotuksen tunteeseen USA:n tiedostusjärjestöjen Iran-raportin (NIE) suhteen, kuten ilmeisesti monet länsivallat ovat tehneet. Hän viittaa raportin viimeisen lauseeseen, jossa todetaan, että ”Iranilla on tieteellinen, tekninen ja teollinen kyky rakentaa ydinpommi, jos se päättää tehdä niin”.
Halevy kuitenkin uskoo, että Iranin politiikka perustuu järkeviin päätelmiin ja valtion omiin intresseihin. Sitä vastaan voidaan ja tulee valmistautua, hän tähdentää.
Jerusalemin Yliopiston strategisten tutkimusten Shasha keskuksessa työskentelevä Halevy sanoo, ettei hän tiedä, onko USA:n armeija pudottanut Iranin vastaiset iskut pois ohjelmastaan, mutta että hän katsoo USA:n ja Iranin välisten neuvottelujen olevan nyt ohjelmassa. Hän jopa katsoo, että ne ovat väistämättömät, tahtoipa USA niitä tai ei. Tähän pakottaa Irakin tilanne, jota al-Qaida uhkaa, ja jota ei voida ratkaista ilman Iranin myötävaikutusta. (JP)
5. HALEVYN artikkelin ulkopuolella tarkkailijat kertovat, että arabimaitten ja PA:n asennoituminen Israelia kohtaan on selvästi radikalisoitunut Annapolis-konferenssin jälkeen. Lisäksi ihmettelyä on herättänyt USA:n ulkoministeri Ricen tapa verrata Israelin ja PA:n välistä tilannetta olosuhteiseen, mitkä vallitsivat USA:n eteläosassa, jossa hän itse kasvoi. Rice kertoo tietävänsä, miltä tuntuu, etteivät palestiinalaiset saa käyttää joitain teitä Länsirannalla, koska hänen synnyinseudullaan mustat eivät saaneet mennä määrättyihin kauppoihin tai ravintoloihin. Toiseksi Rice kertoo tietävänsä, miten palestiinalaisia häväistään tiesuluilla ja tarkastuspisteissä.
JP:N KOLUMNISTI Michael Freund asettaa vakavan kysymyksen Ricelle, onko hän todella tietoinen terroristeista, jotka toistuvasti pyrkivät Israeliin suorittaakseen iskujaan siellä, vai onko hän todella sitä mieltä, että kysymyksessä on Israelin harjoittama rotuerottelu, minkä johdosta Israel asettaa tiesulkuja vain kiusatakseen palestiinalaisia. Ja onko Rice tietoinen siitä kärsimyksestä, mitä terroristien uhrit ja heidän omaisensa joutuvat kokemaan? Freund kehottaa Ricea pitämään kätensä pois Israelin rakennussuunnitelmista eikä sotkeutumaan Har Homan ja yleensä Jerusalemin sisäiseen rakentamiseen.
NÄITÄ RICEN tulkintoja tarkasteltaessa jää ihmettelemään, voiko USA todella toimia puolueettomana erotuomarina Israelin ja PA:n välisissä lopullista tilannetta käsittelevissä neuvotteluissa? Israelin asema neuvotteluissa PA:n kanssa on sabotoitu etukäteen Olmertin, Barakin ja Livnin lupauksilla ja myönnytyksillä, joita ministeri Haim Ramon laveasti ja toistuvasti esittelee kansalle ikään kuin sovittuina tosiasioina.
6. UUTISOTSIKOITA
- TEMPPELIVUOREN USKOLLISET veivät Hanukkan aikana Temppeli-instituutin valmistaman korkean kultaisen seitsenhaaraisen kynttelikön Länsimuurin ulkopuolelle kuin odottamaan, että se pääsisi lopulta Temppeliin. Kynttelikkö painaa puoli tonnia ja sen valmistaminen maksoi 3 miljoonaa USD.
- Tämä ryhmä aikoo tänään yrittää taas kerran päästä Temppelivuorelle rukoilemaan. Poliisi on toistuvasti joka vuosi estänyt heidän tavoitteensa.
- Toinen ryhmä juutalaisia haluaa rakentaa synagogan Temppelivuorelle. Haifan päärabbi Shear-Yeshuv Cohen on USA:ssa keräämässä kannatusta synagogan rakentamiseksi. Hän johtaa päärabbinaatin neuvostoa synagogan rakentamiseksi Temppelivuorelle. Monet muut rabbit Israelissa haluavat, että Temppelivuorelle saataisiin rukouspaikka. Muslimit kieltävät muiden kuin muslimien rukoilemisen Temppelivuorella ja tarkkailevat vierailijoita, että kieltoa noudatetaan.
- 1500 ihmistä osallistui sunnuntai-iltana kuukausittaiseen ”Temppelivuoren porttien marssiin” vanhan kaupungin muurien ulkopuolella, rosh chodesh tevet, uuden kuun aikaan. Marssi omistettiin PA:n poliisien murhaaman Ido Zoldanin muistoksi.
- VIISI YK:N turvallisuusneuvoston pysyvää jäsentä yhdessä Saksan kanssa pitivät eilen puhelinkokousta, jossa ne yrittivät löytää sopimusta uusista pakotteista Irania vastaan. Ennakkotietojen mukaan pakotteita on huomattavasti lievennetty siitä, mitä ne olivat ennen USA:n NIE-raporttia. Ne eivät vaadi ehdotonta vientikieltoa esim. aseitten suhteen, vaan kehottavat kohtuullisuuteen ja hillintään.
- KOLME poliisia ja kaksi siviiliä, jotka asettivat kaksi pommia tunnetun rikollisen autoon ja hänen kotinsa lähelle, päästettiin kotiarestiin.
- OPETTAJAT ja hallitus eivät päässeet yksimielisyyteen palkkakiistassa. Ainakin sata opettajaa aikoo uhmata oikeuden päätöstä ja jäädä torstaina kotiin.

Tuesday, December 11, 2007

TIISTAI 11.12.07
1. IDF:N PANSSARIT JA PUSKUTRAKTORIT tunkeutuivat tiistaiaamuna 05.30 aikaan Gazan kaistan eteläosaan Rafahin ja Khan Yunisin väliselle alueelle. Raportit eivät vielä kerro yhteenotoista operaation aikana. Operaatioon osallistuu palestiinalaislähteen mukaan 30 panssaria puskutraktorien ja maajoukkojen lisäksi. IDF:n sotilaat ovat suorittaneet kotitarkastuksia taloissa ja siirtyneet asemiin talojen katoille.
Asukkaat ovat pysytelleet poissa Rafahin ja Khan Yunisin väliseltä tieltä, jonne IDF:n operaatio etenee. Palestiinalaislähde kertoo, että sotilaat olivat tuhonneet bensiiniaseman. Sotilaat ovat tällä hetkellä runsaan kilometrin päässä Gazan ja Israelin väliseltä turva-aidalta.
IAF:N HELIKOPTERIT iskivät pariin kohteeseen Gazan pohjoisosassa aikaisin tiistaiaamuna. Kaksi palestiinalaista sai surmansa IAF:n iskussa heidän ollessa lähestymässä Gazan alueella toimivia sotilaita. Toinen surmansa saaneista kuului Islamic Jihadiin.
TERRORISTIT ampuivat Kassam-raketin Sderotin teollisuusalueelle. Sunnuntai-iltana terroristit ampuivat kaksi rakettia, toinen tuhosi leikkivälinetehtaan Sderotissa. (Haaretz)
2. PA:N VIRANOMAISET Ramallahissa ilmaisivat ärtymyksensä Saudi Arabian kutsuessa Hamasin johtajan Khaled Mashaalin Damaskoksesta keskusteluille Riadiin. Aiemmin he olivat suuttuneet Egyptille sen avattua Rafahin rajanylitysterminaalin päästääkseen pari tuhatta pyhiin vaeltajaa matkalle Mekkaan. Tämä nähdään PA:n taholla osoitukseksi Kairon ja Hamasin suhteitten lämpenemisestä.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat ovat vahvistaneet, että ne ovat käyneet salaisia neuvotteluja sekä Gazassa, Damaskoksessa että Beirutissa erimielisyyksiensä selvittämiseksi. Hamas on tiettävästi tarjoamassa Fatahille rajanylityspaikkojen luovuttamista Fatahille uskollisille joukoille. Ensimmäisenä poliittisena askeleena ehdotetaan pidettäviksi ”presidentin” ja parlamentin vaalit.
PA ÄRTYI varsinkin siitä korkea tason vastaanotosta, minkä Hamasin edustajat saivat Riadissa. Vastaanottajissa oli useita korkeita saudi-virkailijoita, kuningassuvun edustajia sekä ulkoministeri Saud al-Faisal. Hamasin delegaatiossa oli Mashaalin ohella järjestön kakkosmies Musa Abu Marzuk sekä Hamasin puoluetoimiston jäsenet Muhammad Naser ja Sami Khater.
NASER KERTOI, että saudit kutsuivat heidät informoidakseen heitä Annapolis konferenssista sekä tutkiakseen mahdollisuuksia Fatahin ja Hamasin erimielisyyksien ratkomiseksi. Keskusteluissa käsiteltiin myös ”Israelin hyökkäyksiä Hamasin jäseniä vastaan sekä PA:n johdon Hamasin vastaisia toimia,” hän lisäsi ja kertoi, että monet muutkin arabimaat ovat tarjonneet apuaan välittäjinä Hamasin ja Fatahin välillä.
ABBASIA LÄHELLÄ olevat palestiinalaiset kertovat tukevansa ajatusta uusista vaaleista, joita
74 % kansasta tukee, mutta vasta sitten, kun Hamas luovuttaa valtansa Gazassa.
PA:n keskuskomitea käsitteli istunnossaan sunnuntaina Ramallahissa Annapolis raporttia. Se ilmoitti myös kannattavansa uusia vaaleja mutta ”vasta kun Hamas purkaa mustan ja verisen vallankaappauksensa, jota Israel käyttää tekosyynä siihen, ettei se voi vetää joukkojaan mistään osasta Länsirannalla”. (JP, INN)
3. TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettiensa ja kranaattiensa laukomista Gazasta Israeliin IDF:n vastatoimista huolimatta. Eilen raportoitiin ainakin kahden Kassam-raketin ampumisesta, tänä tiistaiaamuna jo ainakin yhden kohti Sderotia.
NABLUSIN LÄHELLÄ Samariassa IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun pyssymiesten kanssa. Yksi Jihadin jäsen sai siinä surmansa ja sairaalalähteiden mukaan kolme muuta haavoittui.
Sotilaat pidättivät viime yön aikana 12 etsittyä terrorismista epäiltyä.
PA VAATII 5.6 miljardia USD taloudellista tukea IMF:ltä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Summa on kaksinkertainen edelliseen kansainväliseen tukeen verrattuna, mutta IMF:n edustaja sanoo sen olevan mahdollista toteuttaa. Summasta 70 % on tarkoitettu budjetin tasapainottamiseen, loput erilaisiin investointikohteisiin.
HAMASIN POLIITTISEN osaston johtaja Khaled Mashaal on tiettävästi suostumassa siihen, että Hamas luovuttaa valtansa Gazassa Abbasin johtamalle Fatahin hallitukselle. (JP, INN)
4. USA:N ARMEIJAN yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen on Israelin vierailunsa yhteydessä antamissaan lausunnoissa hyvin varovainen joskin sanoo ymmärtävänsä Israelin tilanteen ja asenteen varsinkin Iranin ydinasesuunnitelmien suhteen. Hänen Israelin 24 tunnin vierailunsa onkin katsottava enemmänkin informoivaksi mielipiteitten vaihtamiseksi ja kohteliaisuusvierailuksi, joskin harvinaiseksi alallaan.
IRANIN OHELLA Mullen sai Israelin ilmavoimien esittämän raportin iskusta Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan.
KOLMANTENA ASIANA keskusteltiin Israelin ja USA:n yhteisestä ohjustentorjuntaohjusten rakentamisesta ja valmistautumisesta Iranin tai Syyrian potentiaalista ohjusiskua vastaan. Persianlahden maat ovat tilanneet USA:lta Patriot torjuntaohjus-pattereita Iranin uhkaa vastaan.
Jpost käsittelee pääartikkelissaan USA:n tiedustelujärjestöjen raporttia (NIE) ihmetellen, minne Iranin ydinasesuunnitelmien vastustamisen kiireellisyys on hävinnyt. Asiaa puidaan lukuisissa esitelmissä ja lausunnoissa mielipiteitten vaihdellessa epäilevästä ymmärtävään, mutta kaikki näyttävät odottavan, että joku toinen tekisi aloitteen, Israel muiden mukana.
USA:N JOHTO on Bushin, Ricen, Gatesin ja Mullenin suulla ilmaissut huolensa, että Iran on ja pysyy vaarallisena alueelle, vaikka sillä ei olisikaan ydinasetta. Siitä on osoituksena Iranin valtava investoiminen aseitten ja asejärjestelmien kehittämiseen ja hankkimiseen. Iran pyrkii selvästi johtavaan asemaan alueella esittäen avoimia haasteita USA:n perinteiselle ylivallalle, mistä eräänä osoituksena on sen US dollarin hylkääminen öljykaupoissaan ja siirtyminen Euroon.
LÄNSIVALTOJEN JOHTAJIEN lausuntojen pääpaino kohdistuu Iranin ydinasesuunnitelmiin, ei aseistautumiseen tavanomaisin asein, mikä antaa sille vapaat kädet edetä sillä taholla.
TOINEN ehkä huolestuttavampi seikka on Iranin avoin tai peitelty tuki terroristijärjestöille, jotka uhkaavat alueen hallituksien ohella myös länsivaltoja. (JP)
5. ISRAELIN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ, jota perinteisesti syytetään palestiinalaisia suosivista lausunnoistaan ja raporteistaan ja jopa Israelia vahingoittavien tietojen antamisesta kansainvälisille ihmisoikeus- ja muille painostusjärjestöille, on viimeisessä Kansainvälistä ihmisoikeusviikkoa käsittelevässä lehdessä julkistanut kirjoituksen, joka poikkeaa suuresti sen edellisistä mielipiteistä. Se myös osoittaa syytöksen Siviilioikeuksien järjestölle (ACRI), ettei se ole puolustanut siviilioikeuksia Israelissa. Artikkelissa luetellaan 8 aluetta, joissa asukkaitten ja heidän tukijoittensa siviilioikeuksia on poljettu ilman, että ACRI olisi puuttunut asiaan.
ENSIMMÄISENÄ niistä artikkeli mainitsee Gazan ja Samarian neljän juutalaiskylän evakuoinnin vuonna 2005 sekä hallituksen kykenemättömyys ratkaista karkotettujen ongelmat.
TOISENA kohteena artikkeli mainitsee Hebronin, jossa hallitus ei ole suostunut palauttamaan 1929 tai sen jälkeen karkotettujen juutalaisasukkaitten omaisuutta, vaan hallitus pitää niitä heitteille jätettynä omaisuutena, mikä siirtää omistusoikeuden valtiolle.
KOLMANTENA mainitaan, miten Israelin viranomaiset puolustavat Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisia maanviljelijöitä niiden syyttäessä israelilaisia asukkaita hyökkäyksistä heidän omaisuuttaan, peltojaan hedelmälehtojaan vastaan, mutta jättävät käsittelemättä israelilaisten maanviljelijöitten valitukset palestiinalaisten ja vasemmiston edustajien hyökkäyksistä heidän omaisuuttaan ja peltojaan vastaan. ACRIn edustaja kieltää järjestön suosivan palestiinalaisia. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- MUHAMMAD DAHLAN, joka oli arvostettu Fatah-johtaja Gazassa, kertoo kuwaitilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, etteivät Fatah ja Hamas ole kaukana toisistaan, joten yhtenäisyysneuvottelut voivat hyvinkin onnistua. Hänkin vaatii, että Hamas ensin tunnustaa virheensä Gazan vallankaappauksestaan. Hamas ei tunnusta PLO:ta, Fatahia ja Oslon sopimuksia, Dahlan totesi, ja niiden perusteella Hamas kaappasi vallan Gazassa. Hän lisäsi, että Hamas hyväksyy Palestiinan valtion 1967 rajoille, palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden asuinalueilleen ja Jerusalemin Palestiinan valtion pääkaupunkina, joissa Fatah ja Hamas ovat samaa mieltä. (INN)
- IDF:n operaation aikana Gazan eteläosaan raportoidaan kolmen palestiinalaisen surmasta. Arviolta 60 ihmistä on otettu kuulusteltaviksi. IDF kuvaa tilannetta rutiinioperaatioksi. (INN)
- RAFAEL yhtiö on voittanut 60 miljoonan USD tarjouskilpailun Spike-ER ohjusten toimittamiseksi Espanjan ilmavoimien helikoptereihin yhteistyössä espanjalaisen yhtiön kanssa. (INN)
- GAZAN OPERAATION aikana 4 IDF:n sotilasta haavoittui panssariohjuksesta tänään lähellä Khan Younisia. Kolme Jihadin pyssymiestä sai surmansa IAF:n ohjusiskussa heidän lähestyessään sotilaita. Toisessa ohjusiskussa kolme palestiinalaista haavoittui Gazassa. (INN)
- 60 yläasteen koulun opettajaa voivat kieltäytyä palaamasta kouluihinsa, ellei sovintoa saavuteta ennen korkeimman oikeuden määräämää päivämäärää. (INN)

Monday, December 10, 2007

MAANANTAI 10.12.07
1. ISRAELIN johto ei pysty nielemään USA:n 16 tiedustelupalvelun julkistamaa raporttia Iranin ydinasesuunnitelmista (NIE), jota se pitää enemmän poliittisena selityksenä kuin tosiasioihin perustuvana analyysina. Olmert kertoo, että Israel aikoo jatkaa IAEA:n kanssa paljastaakseen Iranin todelliset tavoitteet ja sen tämän hetkisen ydintutkimuksen tason. Tähän pääsemiseksi Israel haluaa Iranin kansainvälisen boikotin koventamista ja eristämistä, kunnes se lopulta alistuu YK:n turvallisuusneuvoston asettamiin vaatimuksiin ja täydellisesti jäädyttää uraanin rikastamistoimensa. Vastuu Iranin ydinasetietoisuuden omaksumisen estämisestä kuuluu kansainväliselle yhteisölle, mutta ennen muuta Yhdysvalloille, Olmert analysoi.
KOSKA IRAN toistuvasti uhkaa Israelia täydellisellä tuholla, Israel ei voi suhtautua asiaan leväperäisesti, vaan se haluaa terävämpiä kansainvälisiä toimia Iranin pysäyttämiseksi.
USA:N yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Michael Mullen on 24 tunnin vierailulla Israelissa. Israelin armeijan komentajan Gabi Ashkenazin ja puolustusministeri Ehud Barakin uskotaan keskittyvän tämän asian selvittämiseen Mullenille heidän tavatessaan toisensa tänään.
Israelin mielestä tärkeää ei ole se, lopettiko Iran ydinaseen kehittelynsä 2003 vaan se, mikä on sen nykyinen tiedon taso ja mitkä ovat sen lähiajan suunnitelmat.
USA:N MIELESTÄ Iranin hankkima tietotaito ydinaseen valmistamisesta ei ole vaaraksi, jos se pysähtyy siihen. Siten ratkaiseva hetki on silloin, kun Iran tekee poliittisen päätöksen ydinaseen rakentamisesta, USA:n viranomaiset arvioivat.
ISRAELIN MIELESTÄ se, että Iran on saavuttanut kriittisen kynnyksen ydinaseen rakentamisessa, on jo vaara sekä Israelille että koko alueen turvallisuudelle, joka Israelin tulee huomioida. Tässä on ratkaiseva mielipiteitten ero. Tällä on myöskin ratkaiseva vaikutus Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin, koska jos Iran saa ydinaseen, sen vaikutus ns. ”maltillisiin” arabimaihin, joiden tukeen Israel suurelta osin perustaa luottamuksensa PA:n johtoon, tulee vaikuttamaan aivan toisella tasolla niiden suhtautumiseen Israeliin; eli, ne tulevat omaksumaan Iranin vakuuttaman Israelin tuhoamiseen tähtäävän politiikan.
ISRAELIN POLIITIKOT näkevät USA.n politiikan Iranin suhteen muuttuneen siitä, kun ulkoministeri Rice antoi potkut YK:n suurlähettiläälle John Boltonille. Bolton ajoi kovaa politiikkaa käyttäen termejä ”keskeyttää, lopettaa ja purkaa”. Rice pudotti nämä Boltonin käyttämät termit, jopa ”keskeyttämisen”, sanavarastostaan käsitellessään Irania.
2. ISRAELIN JA USA:N väliset suhteet ovat kriisissä. USA:n politiikkaa on entistä selvemmin ohjailemassa ulkoministeri Rice ulkoministeriönsä kanssa, eivätkä sen tavoitteet ole aina Israelin puolella. Monet tarkkailijat katsovat, että Israel putosi USA:n asettamaan ansaan Annapolisissa suostuessaan allekirjoittamaan yhteisen julkilausuman PA:n kanssa. Lisäksi he epäilevät, että julkisen julkilausuman taustalla Israel on tehnyt USA:n ulkoministerin painostuksesta salaisia sopimuksia ja myönnytyksiä PA:lle, joita se nyt vaatii Israelilta. PA:n puheenjohtaja Abbas on toistuvasti vakuuttanut, ettei hän tehnyt minkäänlaisia myönnytyksiä Annapolisissa, ei rajojen, ei palestiinalaispakolaisten, ei Jerusalemin eikä terrorismin lopettamisen suhteen ennakkoehtona Israelia koskevien vaatimusten toteuttamiseksi. Abbas vaatii, että Israel aloittaa lopullisen tilanteen neuvottelut hyppäämällä tiekartan kahden ensimmäisen kohdan yli suoraan lopullista tilannetta koskeviin asioihin. Päätellen PA:n neuvottelijoiden ehdottomista vaatimuksista on todennäköistä, että Abbas on saanut vaatimukselleen USA:n ulkoministerin tuen. Ricen Israelia tuomitsevat lausunnot koskien Jerusalemin lähiön Har Homan jatkorakentamista antavat selviä viitteitä, mihin ollaan menossa. Rice matkustanee Israeliin 19.12. tienoilla.
ISRAELISSA pidetään Har Homan rakentamista strategisesti tärkeänä puskurivyöhykkeenä palestiinalaisalueita vastaan. Se rakennettiin pääasiassa juutalaisten omistamalle maalle. Siellä asuu nykyisin n. 7000 ihmistä, ja rakentaminen jatkuu edelleen muutamin osin. Monet Amerikan ostavat sieltä asuntoja, jotka seisovat suurimman osan vuotta tyhjillään antaen kuvan haamu-kaupunginosasta. Siellä asuu traditionaalisia ja moderneja haredim-juutalaisia; suuri osa asukkaista muutti sinne Ranskasta ja englantia puhuvista maista. Lähiön suunniteltiin voivan kasvaa lähivuosina jopa 30 000 asukkaan kaupunginosaksi. Asuntojen hinnat Har Homassa ovat nousseet. Neljän huoneen asunnon hinta on noussut 70 000 USD muutamassa vuodessa, ja on nyt km. 250 000 USD.
3. KAHDEKSAN uutta autiota kukkulaa on päätetty ”valloittaa” Juudeassa ja Samariassa meneillään olevan Hanukka-ajan aikana Israelille. Sen kautta halutaan lähettää voimakas viesti pääministeri Olmertille aidossa makkabilais-hengessä: ”Me asutamme Israelin maan ylpeästi ja kunniakkaasti emmekä anna pääministeri Olmertin estää meitä asuttamasta maatamme”, sanoi 17-vuotias Tal Menashe juutalaisyhteisöstä Samarian kukkuloilla. Juudean ja Samarian kukkuloitten ”valtaaminen” aloitettiin eilen sunnuntaina. Monet sinne vaeltaneet toivat mukanaan ruokaa, juomia ja makuupusseja yöpyäkseen autioilla kukkuloilla alttiina tuulille ja kylmälle. Poliisit tyhjensivät vain yhden kukkulan, Nofei Hashmonaim, sunnuntain aikana, mutta he ovat päättäneet tyhjentää kaikki nuorten aktivistien miehittämät kukkulat. Jotkut kukkuloille yöpyvät huomasivat, että myös poliisit olivat tuoneet makuupussinsa mukanaan. Siispä kamppailu Juudean ja Samarian valtaamisesta jatkuu tänään ja luultavasti seuraavina päivinä. Poliisi on päättänyt toteuttaa Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikan mukaista Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle karkottaen nuoret aktivistit, ja nuoret aktivistit ovat yhtä päättäväisesti palaamassa uudelleen kukkuloille, joista heidät karkotettiin.
SATOJA IHMISIÄ vaelsi Maale Adumimin länsipuoliselle rakentamattomalle E-1 alueelle levittäytyen sinne. Heillä oli retkivälineet mukanaan, ja useat nuoret kokoontuivat suuriksi jopa sadan hengen ryhmäksi tanssien ja laulaen vain muutaman sadan metrin päässä läheisestä poliisiasemasta.
NÄIDEN AKTIVISTIEN rohkeus ja alttius on mieltä ylentävä, mutta vakavasti kannattaisi kysellä, onko tämä paras tapa taistella poliittista valtaa pitävää hallitusta vastaan. Lukuisat nuoret joutuvat poliisin pahoinpitelemiksi ja saavat nimensä poliisin rikosrekisteriin. Joitain alaikäisiä on pidetty useita kuukausia poliisin selleissä oikeuslaitosten kieltäytyessä käsittelemästä heidän tapaustaan tai siirtäen päätöstä loputtomiin.
4. HAMAS PYRKII murtautumaan eristäytymisestä, johon se on joutunut kaapattuaan vallan Gazan kaistalla Abbasin johtamalta Fatahilta. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh on viestittänyt halusta neuvotella Abbasin kansssa ja jopa halustaan luovuttaa hallitusvalta Saeed Fayadin johtamalle hallitukselle, mistä Abbas kieltäytyy vaatien, että Haniyehin hallituksen ensin erota. Hamasin Damaskoksessa asuva johtaja Khaled Mashaal on kutsuttu Riadiin keskustelemaan kuningas Abdullahin kanssa sovittelujen aloittamisesta Fatahin kanssa. Myös Egyptin suosittelee tällaisia neuvotteluja. Hamasin Gazan kaistan korkea virkailija Ahmed Yousef sanoi sunnuntaina, että monet ihmiset erehtyvät luulemaan, ettei Hamas halua rauhaa. ”Päinvastoin, olemme toistuvasti tarjonneet keskusteluja USA:n ja EU:n kanssa.”
YOUSEF, joka toimii Haniyehin poliittisena neuvonantajana, sanoo ulkoministeri Gondoleezza Ricelle osoittamassaan avoimessa kirjeessä, joka julkaistiin useilla web-sivuilla, ettei Hamas ole Amerikan, Euroopan tai minkään muunkaan vastainen ja lisää, että on tullut aika aloittaa keskustelut Hamasin ja länsivaltojen kesken. Avointa kirjettä pidetään osoituksena Hamasin aseman heikkoudesta asukkaiden toimeentulon heikentyessä ja työttömyyden noustessa Yousefin arvion mukaan 75 %:iin. Toisaalta kirje nähdään Hamasin sisäisenä hajaantumisena, koska toiset Hamasin johtajat eivät suostu kompromisseihin länsivaltojen tai muitten kanssa.
KIRJEESSÄ VEDOTAAN Riceen, että tämä osoittaisi tasapuolisuutta ja aloittaisia avoimet keskustelut Hamasin kanssa. ”Tähän saakka, olet antautunut tukemaan epäonnistumista, ja tämä epäonnistuminen lisää tuskaa ja hätää Palestiinan kansalle, maamme jatkuvaa kolonialaistamista ja tyhjän tilan historiassa Bushin hallituksen roolissa saavuttaa rauha Lähi Idässä.”
5. UUTISOTSIKOITA
- EHUD GOLDWASSERIN äiti Miki, jonka poika joutui Eldad Regevin kanssa Hizbullahin kaappaamaksi Libanonin rajalla aiheuttaen toisen Libanonin sodan, syyttää kirjeessään sunnuntaina Olmertin hallitusta saamattomuudesta heidän vapauttamisekseen ja toteaa, ”ettei asia ole vain heidän perheittensä vaan kansallinen ongelma, minkä poliitikkojen tulee ymmärtää”. Kirje lähetettiin Olmertin lisäksi presidentille, puolustusministerille ja Knessetin puhemiehelle. Kirjeessä todetaan, että ”johtajat olivat vammauttaneet kansan sydäntä ja särkeneet sen ehdottoman uskon valtion vastuuseen huolehtia kansalaisistaan, jotka sitä palvelevat.”
- SAUDI ARABIA sanoo pidättäneensä 872 salakuljettajaa heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana ja takavarikoineensa 45 kg räjähteitä, 16 rakettikranaattia, 20 erilaista asetta, 240 kiikaria, 703 kännykkää ja laajan määrän ammuksia. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat 64 kg hashista ja 19 000 huumausainepilleriä.
- ISRAELISSA rekisteröitiin eilen kaksi uutta poliittista puoluetta. Toinen Tzedek Hevrati (sosiaalinen oikeuspuolue) kuuluu Arkadi Gaydamakille, toisen rekisteröi Arye Eldad nimeltään Hatikva (toivo). Gaydamakin puolue sanoo 10 000 rekisteröityneen puolueeseen, mutta tavoitteena on saada 100 000 jäsentä.

Sunday, December 09, 2007

SUNNUNTAI 09.12.07
1. TAISTELU ISRAELIN MAASTA näyttää nyt keskittyvän Juudeaan ja Samariaan. Muutamat ryhmät, joista on oikeampaa käyttää nimitystä ”isänmaalliset” kuin oikeistolaiset, kuten Israelin vasemmistolainen media niitä kutsuu, päättivät pystyttää sunnuntaista alkaen 8 uutta parakkikylää Juudeaan ja Samariaan mielenosoituksena ”Annapolis henkeä” vastaan, jonka päämääränä on luopua Juudeasta ja Samariasta. Näihin ryhmiin kuuluvat Lands of Israel Faithfull, Youth for Eretz Israel ja Women in Green sekä joitakin paikallisia aktiiviryhmiä.
IDF VASTASI ryhmien suunnitelmiin julistamalla viisi aluetta Juudeassa ja Samariassa kielletyiksi sotilaallisiksi alueiksi ja uhkaa pidättää jokaisen sinne pyrkivän rikoksesta syytettynä, myös ne, jotka kuljettavat heitä kielletyille alueille. Näiden lisäksi kiellettyjä alueita ovat Homesh, Givat Ha´Eitam ja muut kukkulat, joihin on aiemmin pystytetty tilapäisiä rakennelmia.
Yksi näistä alueista, jonne oli tarkoitus pystyttää parakkeja, on Jerusalemin ja Maale Adumimin välinen E-1 alue, jonka rakentaminen hyväksyttiin jo 1990-luvulla, mutta joka jäädytettiin USA:n painostuksesta. 32 000 asukkaan Maale Adumimin apulaispormestari Boris Grossman sanoo: ”On tärkeää todeta, että tämä alue on meidän”.
Hän aikoo osallistua sunnuntaina pidettävään mielenosoitukseen. (JP, INN)
2. ÄÄRIVASEMMISTOLAISET yhdessä palestiinalaisten kanssa pystyttivät lauantaina valmiiksi viimeistellyt pienen rakennuksen osat valamalleen betoniperustukselle E-1 alueelle mielenosoitukseksi Israelin rakentamisesta vihreän linjan takana Juudeassa ja Samariassa. Ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Anti-Apartheid.Movement”, oli tarkoituksellisesti valinnut lauantain, joka tunnetaan nimellä Hanukka-ajan ”Ensimmäinen kynttilä” (Ner Ehad), joka symbolisoi makkabilaisten voittoa hellenismistä, tai ”alistettujen voittoa alistajistaan”, kuten ryhmän jäsen palestiinalainen Muhammad Khattib asian ilmaisi. Pienen rakennelman katolle pystytettiin useita Palestiinan lippuja. Poliisi tuli paikalle tunnin kuluessa, hajotti rakennelmat ja pidätti 10 paikalla ollutta ryhmän jäsentä. (JP, INN)
3. UUTENA ILMIÖNÄ tähän taisteluun Israelin oikeuteen rakentaa omaa maataan liittyy Israelin hallituksen päätös sallia rakentamisen aloittaminen Jerusalemin Har Homan lähiössä. Sinne on tarkoitus rakentaa 307 uuttaa asuntoyksikköä jo rakennettujen tuhansien asuntojen lisäksi. Palestiinalaiset valittivat päätöksestä USA:n hallitukselle, eikä USA:n ulkoministeri Rice viivytellyt esittäessään vastalauseensa. Tavattuaan ulkoministeri Livnin hän kertoi median edustajille: ”Olen tehnyt tämän hyvin selväksi, selventääkseni tarkoin mitä tämä tarkoittaa. Olen selventänyt, että elämme ajassa, jonka aikana on tarkoitus rakentaa maksimaalinen luottamus osapuolten välille eikä tämä rakenna luottamusta.” Rice lisäsi, ettei tule tehdä mitään, mikä voisi vaikuttaa ja ohjata lopullisen tilanteen neuvotteluja, varsinkaan nyt, kun tällaiset neuvottelut on tarkoitus aloittaa.
4. TALONRAKENNUSMINISTERI Zeev Boim vastasi Ricen määritelmään suoralta kädeltä puhuessaan armeijan radiossa. Hän sanoi, ettei ole mitään esteitä rakentaa Jerusalemissa, koska Jerusalemia koskevat asiat käsitellään erillään Juudean ja Samarian kysymyksistä.
Tämä on myös ollut Olmertin kanta. Boim selvitti, että Har Homa on Jerusalemin alueen sisällä, jossa ovat voimassa Israelin valtion lait. Pääministerin kanslia toteaa, että alueen rakentamis-tarjoukset lähetettiin rakennusliikkeille rutiiniasiana. (JP)
5. ISRAELIN JA PA:N välinen ohjaava komitea aloittaa työskentelynsä keskiviikkona 11.12.07 muotoillakseen neuvottelujen raamit.
ISRAEL, PA JA USA ovat sopineet ”mekanismin” muodostamisesta, jota johtaa eläkeläis-kenraali James Jones. Israelilla oli ja on suuria ennakkoluuloja USA:n kyvystä toimia puolueettomana erotuomarina osapuolten välillä aikaisempien kokemusten perusteella.
PALESTIINALAISET esittivät omia vaatimuksiaan ja tulkintojaan ”Annapolis hengestä” Israelin arabien Hadash-puolueen järjestämässä konferenssissa perjantaina. Pääneuvottelija Erekat sanoi, että ” Har Homan jatkorakentamisen kannattajat puivat nyrkkiään palestiinalaisille”. Konferenssin teemana oli ”Uusi maailma on mahdollinen – 30-vuotisesta taistelusta”. Konferenssiin osallistuivat satojen muiden ohella PLO:n ja PA:n viralliset edustajat.
EREKAT esitti PA:n vastustuksen Israelin vaatimukselle tunnustaa juutalaisena valtiona. Ylimmän arabien seurantakomitean edellinen puheenjohtaja Shauki Hatib esitti vaatimuksen, ettei PA saa missään vaiheessa tunnustaa Israelia juutalaiseksi valtioksi. Myös Israelin vankilassa viittä elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti lähetti konferenssiin viestin, jossa hän sanoo ”miehityksen” lopettamisen olevan tärkeimmän tehtävän. Venezuelan presidentti Hugo Chavez kehotti viestissään ”taistelemaan Amerikan kapitalismia vastaan”. (JP, INN)
6. ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka ehkä kiihkeimmin kannattaa Juudean ja Samarian luovuttamista PA:lle, neuvotteli Euroopan matkansa aikana Naton johtajien kanssa.
LIVNI edustaa kuvitelmaa, että kansainväliset joukot, jollaisia Naton joukot ovat, pystyisivät valvomaan lakia ja oikeutta Juudeassa ja Samariassa IDF:n vedettyä joukkonsa ja alueen saatua itsemääräämisoikeutensa, sekä estämään terrorihyökkäykset sieltä Israelia vastaan. Livnin kanta perustunee oikeaan tilanteen arvioimiseen, etteivät PA:n poliisit (armeija) pysty valvomaan järjestystä eikä varsinkaan estämään terrorijärjestöjen toimintaa pitkään aikaan. Tämä on mahdotonta jo senkin takia, että monet poliisijoukoissa toimivat ovat samalla jäseninä noissa järjestöissä, joita heidän tulisi tiekartan mukaan hajottaa ja pidättää niiden jäsenet. Tämä oli julkinen salaisuus Arafatin aikana ja se jatkuu keskeytyksettä Abbasin aikana. PA maksaa edelleen heidän palkkansa, myös Gazan kaistalla toimivien Fatahin jäsenten.
KOKONAAN toinen asia on se, pystyykö tai haluaako Nato sekaantua olosuhteisiin, joita on nähty toistamiseen Somalian, Sudanin, entisen Jugoslavian, Afganistanin ja Irakin alueilla. (JP)
7. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Saudi Arabia toimi välittäjänä Iranin ja USA:n välillä sovitusta hiljaisesta sopimuksesta, ettei Iran häiritse Annapolis konferenssia eikä kiihota sen alaisia järjestöjä iskuihin Israelia vastaan; että Iran lopettaa aseitten ja pommien toimitukset Afganistanissa ja Irakissa toimiville terroristeille; ja pidättyy sekaantumasta Libanonin presidentin vaaleihin ja hänen toimiinsa. Iranin vaikutuksesta Syyria saatiin mukaan Annapolisiin. Vastapainoksi USA sitoutui keskeyttämään Iranin vastaisen sotilaallisen iskun valmistelut, mikä samalla sitoi Israelin kädet mahdollisesta sotilaallisesta iskusta. Joulukaan 3. päivän USA:n tiedustelujärjestöjen Iran-raportti NIE on siten seurausta USA:n uudesta Iranin politiikasta.
DEBKAFILE viittaa sen viikkolehdessä olleeseen kirjoitukseen saudi-journalistia Jihad al-Khazenia lainaten, joka väkivallan äkillisestä laantumisesta päättelee, että USA:n ja Iranin välillä lienee jonkinlainen sopimus, vaikka hän ei voi sitä todistaa.
NÄIHIN TOSIASIOIHIN perustuen Debkafile toteaa, että USA on muotoilemassa uudelleen Lähi Idän politiikkaansa. Libanon saanee presidentikseen armeijan komentajan Michel Suleimanin, joka on Syyrialle myönteinen. Hänen perheensä asuu Damaskoksessa. Tämä on ilmeinen voitto Iranille ja Syyrialle ja asettaa Israelin kokonaan uuden tilanteen eteen.
PRESIDENTTI Bush toteaa vielä puheissaan, että Iran on edelleen vaarallinen, vaikka se hänen ymmärtääkseen onkin luopunut ydinasehaaveistaan. USA:n puolustusministeri Robert Gates kertoo havaintonaan, ettei Israel uhkaa ketään ydinaseillaan. Hän näyttää pitävän selviönä, että Israelilla on ydinase, vaikkei se sitä ole koskaan julkisesti myöntänyt.
DEBKAFILE vihjaa, että saudit toimivat Hamasin ja Israelin välittäjinä neuvotellen tulitauosta osapuolten välille. Tällä pyritään estämään IDF:n suunniteltu isku Gazan kaistalle, mikä tulisi lopettamaan Hamasin hallinnon siellä. Tähän perustunee Abbasin vihjailut sopimuksesta Hamasin kanssa, vaikka hän lisää siihen ehdoksi sen, että Hamas luopuu vallasta Gazassa. Uutisissa on ollut Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin vihjailuja, että hän voisi luovuttaa Gazan hallinnon Saeed Fayadin johtamalle Fatahin hallitukselle. (JP, Debkafile)
8. UUTISOTSIKOITA
- SALAFI-MUSLIMIT yrittivät kidnapata kristillisen kirkon vartijan Nabil Fuad Ayadin tämän kävellessä Gazan kadulla. Ayad pääsi irti kaappaajiensa käsistä, jotka reuhtoivat häntä autoonsa, ja pakeni läheiseen kauppaan, jonka henkilökunta karkotti kaappaajat. Sunni-muslimihaara Salafismi on ääriliike, jonka mielestä islam on täydellinen. Se pyrkii eliminoimaan ”islamia saastuttavia aineksia” maasta.
- HAMAS JA FATAH syyttävät toisiaan 14-vuotiaan pojan raakalaismaisesta murhasta. Pojan ruhjottu ruumis, josta pää oli leikattu irti, löydettiin hänen vuoteestaan Gazassa PA:n entisen poliisin kodissa. Poliisi oli lähettänyt pojalleen sata dollaria paikalliseen pankkiin. Hamas pidätti tunnetun militaristin Rami Khalifehin, joka tunnusti murhan. Khalifeh tunnetaan salakuljettajana, hän oli Fatahin turvallisuusjoukkojen upseeri. Fatah syyttää, että murhan suoritti Hamasin käsikassara Izzadin al-Kassam.
- ISRAELIN tutkimusten mukaan puhdistettu merivesi ei ole hyvä kasveille, koska siitä puuttuu useita kasveille elintärkeitä hivenaineita. Tiedemiehet Israelissa ovat kehittäneet kasveja, jotka pystyvät käyttämään suolaista pohjavettä. Tiedemiehet toteavat, että lähivuosina Israel puhdistaa tarpeeksi merivettä juomavedekseen.