Friday, November 23, 2007

PERJANTAI 23.11.07
1. EI-USKONNOLLISTEN OSUUS Israelissa on selvästi vähenemässä, ilmenee tohtorinväitöskirjaa Heprealaisessa yliopistossa tekevän Eliyahu Sapirin tutkimuksessa. Vuonna 1974 pian Jom Kippur-sodan jälkeen 41 % kansasta ilmoitti olevansa ei-uskonnollinen.
Sapir suoritti tutkimuksen puhelinhaastatteluna, jossa kysyttiin 1016 Israelin juutalaisen mielipiteitä. Tutkimusta johti professori Asher Arian.
TUTKIMUKSEN MUKAAN vain viidennes haastatelluista, 20 %, ilmoitti olevansa ei-uskonnollinen. Tutkijaa hämmästytti myös se, miten mielipiteet jakaantuivat iän mukaan. Runsas 39 % alle 40-vuotiaista ilmoitti olevansa uskonnollinen (observant); 40-49-vuotiaista 32 % ja vain 30 % yli 60-vuotiaista. Tämä on vastoin yleistä uskoa, että vanhetessaan ihminen alkaa kiinnostua uskonnosta. Tutkijat arvioivat, että nuorison uskonnollisuuden nousu voi ilmentää nuorison kapinaa vallitsevia sekuläärejä normeja vastaan, vaikka tätä ei ole tutkittu.
SEFARDI-JUUTALAISISTA 56 % ilmoitti olevansa uskonnollinen; ashkenazi-juutalaisista vain 17 %. Sapir sanoi odottaneensa, että koska sefardit ovat täydellisemmin sulautuneet Israelilaiseen yhteiskuntaan, ei-uskonnollisuus olisi heillä suurempi.
USKONNOLLISIKSI ilmoittaneista 71 % ilmoitti kuuluvansa oikeistoon, vain 7 % vasemmistoon. Myös ei-uskonnollisista enemmistö, 43 % ilmoitti kuuluvansa oikeistoon, vasemmistoon 27 %.
KESKUSTAAN ilmoitti kuuluvansa uskonnollisista 21 %; vanhoillisista (traditionalists) 29 % ja ei-uskonnollisista 30 % ilmoitti kulkevansa keskitietä.
2. ANNAPOLIS puhuttaa Israelin lehdistöä ennen ensi viikon konferenssia Marylandissa. JP:n kolumnisti Herb Keinon esittää kysymyksen: miten alhaiset ovat odotukset konferenssin tuloksista, ja vastaa itse: Niin alhaiset, että Olmert katsoi Sharm el-Sheikin tapaamisessa Mubarakin kanssa jo sen olevan merkittävän, että konferenssi yleensä toteutuu. Tämä tarkoittaa sitä, että tilaisuuden keskeiset näyttelijät pitävät onnistumisen merkkinä sitä, miten monet 21 arabi- ja muslimimaasta osallistuvat ja minkä tasoisesti. Olmert on pyrkinyt painottamaan kaikille, jotka haluavat kuunnella kuten Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner, että ”tilaisuutta on pidettävä vain todellisten keskustelujen alkamistilaisuutena, joille paikalle saapuvat valtiot antavat tukensa”. Olmertin kantaan vaikuttanee se tosiasia, ettei yhteistä julkilausumaa, jota PA:N neuvottelijat haluavat kutsua ”dokumentiksi”, saatane valmiiksi ennen kokousta.
USA:N PRESIDENTTI Bush puolestaan haluaa, että tilaisuus antaa arabimaille todisteen USA:n vakaasta pyrkimyksestä ratkaista Lähi Idän ongelmavyyhden, joista Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma on keskeinen, ennen Bushin virkakauden päättymistä tammikuussa 2009. Bushin kiireeseen vaikuttaa muut esille työntyvät ongelmat, jotka uhkaavat sysätä Israelin ja PA:n konfliktin sivuraiteelle. Tällaisia ovat Irakin ja Afganistanin tilanteen kehitysten ohella Pakistan, jonka 25 – 50 ydinpommin turvallisuus huolettaa, Iranin ydinaseen kehittely ja Libanonin presidenttikriisi, jota yritetään ratkoa taas lauantaina. Bush tarvitsee ”maltillisten” arabimaitten tuen, joka Iranin pelon vuoksi on vastahakoisesti kääntymässä USA:lle myönteiseksi.
ARABIMAISSA elävä voimakas lännen- ja Israelin vastaisuus aiheuttaa kuitenkin niiden johtajien varovaisuuden välttääkseen oman asemansa vaarantamisen. Tämän vuoksi heidän taivuttamisensa mukaan USA:n johtamaan Iranin vastaiseen rintamaan ja tunnustamaan Israelin oikeus elää omaa elämäänsä Lähi Idässä, on kuin käärmeen ajamista pulloon.
KHALED ABU TOAMEH, toinen JP:n vakiokolumnisti, aloittaa oman analyysinsa todeten, että yleinen käsitys arabimaailmassa ja PA:n parissa erityisesti on se, että USA pyrkii saamaan arabit mukaan konferenssiin vastoin niiden omaa tahtoa. Ne selittävät, kuten myös PA:n johtavat virkailijat, ettei aika ole kypsä konferensseille, mutta heitä ei kuunnella. Toameh analysoi, että syy arabien pessimismiin on usko, ettei Israel suostu vetäytymään täydellisesti ennen 1967 sotaa sovituille aselepolinjoille, keskeyttämään kaiken rakentamisen setlementeissä, vapauttamaan tuhansia palestiinalaisvankeja ja pakolaisten paluuoikeutta. Toinen syy on uskomus, että USA pyrkii luomaan maltillisten arabimaitten kanssa Iranin, Hamasin ja Hizbullahin vastaisen liittoutuman sekä pakottamaan ne tunnustamaan Israel jo ennen lopullisen sopimuksen solmimista Israelin ja PA:n välillä. Useilla arabimailla on omia sisäisiä ongelmiaan, joitten vuoksi monille niistä olisi ajankohtaisempaa pitää arabimaitten keskeinen rauhankonferenssi. Lisäksi PA:n neuvottelijat kiistelevät keskenään, ketkä heistä ovat kelvollisia edustamaan palestiinalaisia, minkä lisäksi valtataistelu näyttää kehittyvän puheenjohtaja Abbasin ja pääministeri Fayadin välille, jonka monet uskovat pyrkivän perimään Abbasin paikan tämän jättäessä asemansa. Jos Annapolis epäonnistuu, se vahingoittaa Abbasin asemaa ja voi sytyttää avoimen valtataistelun.
3. SAUDI ARABIA kuningas Abdullah bin Abdel Aziz pahoitti mielensä PA:n rikottua hänen neuvottelemansa yhteishallituksen, eikä näe mitään aihetta sotkeutua uudelleen palestiinalaisten omiin riitoihin ryvettämättä vitivalkoista arabiasuaan. Toiseksi saudit eivät ole mielissään Egyptin saadessa uudelleen keskeisen roolin palestiinalaisten asioissa, mitä Olmert tyhmästi tukee liehakoidessaan avoimesti presidentti Mubarakin ympärillä, jota hän kutsuu ”yhdeksi maailman merkittävimmistä johtajista”. Tämä lausunto ei varmaan hivellyt kuningas Abdullahin korvia.
ARABIMAITTEN kiireisin ongelma koskee kuitenkin Libanonia, jonka presidentin vaaleihin Syyria ja Iran edustajiensa välityksellä ovat avoimesti sotkeutuneet. Tämä ilmaisee myös Syyrian keskeisen intressin. Libanon on Syyrialle monta kertaa tärkeämpi kuin Golanin ylänkö. Syyria haluaa saada takaisin Libanonissa menettämänsä taloudelliset edut. Tässä Syyria voi luottaa Iranin tukeen, ja odottaa sen ydinvarjon valmistumista turvallisuutensa tueksi. Syyria näkee Palestiinan valtion tulevan osaksi ”Suur-Syyriaa”, johon Palestiinan alue vuosisatojen ajan laskettiin kuuluvan myös Turkin Ottomaanihallitusten aikana. (JP)
ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERI Ehid Barak uskoo, että jos Syyria tulee mukaan Annapolis keskusteluihin, vakavat rauhanneuvottelut sen kanssa ovat seurauksena. Vaikka Barak yksityisesti epäilee konferenssin onnistumista, virallisesti hän uskoo sen olevan mahdollista.
4. HAMAS JA MUUTAMAT ÄÄRIJÄRJESTÖT Gazassa järjestävät oman anti-Annapolis kokouksensa ensi viikon alussa. Järjestäjät kertovat, että tarkoituksena on lähettää viesti maailmalle, etteivät kaikki palestiinalaiset (tai enemmistö heistä) ole valmiit myönnytyksiin Israelin kanssa. Nahed al-Rayeas, joka esiintyy heidän edustajanaan, kertoo viestin tarkoittavan myös sitä, että he vastustavat suhteitten normalisointia Israelin kanssa. Hamasin Gazan pääministeri Ismail Haniyeh kertoi medialle, että Hamas varoittaa Abbasia tekemästä minkäänlaisia myönnytyksiä Israelille eikä arabimaitten kuten Saudi Arabia tulisi normalisoida suhteitaan Israelin kanssa. Hän hylkää Israelin vaatimuksen juutalaisena valtiona, sillä ”Israel on miehitysvalta maassamme emmekä me luovu oikeuksistamme.”
FATAHIN JOHTAVA toisinajattelija Gazassa Khaled Abu Hilal kiistää Abbasin ja hänen kannattajiensa oikeuden edustaa palestiinalaisia: ”Näillä ihmisillä on musta historia ja heidät tunnetaan siitä, että he tekivät myönnytyksiä Israelille edellisissä neuvotteluissa. Nämä ovat ihmisiä, jotka murhasivat Jasser Arafatin ja palvelevat nyt USA:n ja Israelin intressejä.” Gazassa levitettiin lentolehtisiä, joissa monet Annapolisia vastustavat järjestöt vaativat arabimaita ja PA:ta pysymään poissa Annapolis konferenssista, ”jonka tarkoituksen on avata tie Amerikan agressiolle arabi- ja islamilaispuolueisiin”, joilla tarkoitetaan Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia.
KANSANVASTARINTAKOMITEAN (PRC) edustaja Abu Mujahed varoitti, että Abbasin tekemät myönnytykset konferenssissa sytyttävät ”kolmannen intifadan, joka on rajumpi kuin edelliset”.
PA:N DELEGAATION sisällä Annapolis konferenssissa on muotoutumassa kaksi ryhmää, joista toista edustavat Abbas ja Saeb Erekat, toista edustavat pääministeri Fayad sekä Jasser Abed Rabbo, joka osallistui ns. Geneva Peace Initiative laadintaan Beilinin kanssa ja jonka sanotaan suunnittelevan uuden puolueen perustamista Fayadin kanssa. Fayad edustaa puolueettomia.
5. UUTISOTSIKOITA
- RUNSAAT SATEET nostivat Kinneretin pintaa puoli sm, mutta sen pinta on 55 sm alempana kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tämä vedenpinnankorkeus, 212.63 m, on lähes 4 metriä maksimirajan alapuolella. Israel käyttää vettä vuodessa 700 miljoonaa kuutiometriä. Vaikka merivettä puhdistetaan useissa laitoksissa, ne eivät pysty korvaamaan lisääntyvää vedenkulutusta.
- GAZAN KAISTAN sähkönjakelun säännöstelyt aloitetaan 2. joulukuuta Kassam-rakettien ampumisesta riippuen. Oikeuskansleri päätteli tilastoihin vedoten, etteivät ne aiheuta inhimillistä kriisiä Gazassa.
- OIKEUSKANSLERI MAZUZ antoi oman arvionsa puhuessaan Bar-Ilan yliopistossa torstaina, jonka mukaan poliisitutkimusten alaisten viranomaisten tulisi tunnustaa vastuunsa ja erota tutkimusten ajaksi. Tämä tulkinta on ajankohtainen pääministeri Olmertille, jolla on tiettävästi neljä erillistä rikostutkimusta poliisin asialistalla. Poliisi lupaa julkistaa yhden tutkimuksen tulokset sunnuntaina. Olmert on silloin Barakin ja Livnin kanssa Annapolisissa.
- IDF:N SOTILAAT ampuivat aseettoman palestiinalaisen, joka lähestyi Gazan turva-aitaa pimeän tultua keskiviikkona. Sotilaat pidättivät 13 etsittyä terroristia Juudeassa ja Samariassa. Yhdellä Nablusissa pidätetyistä oli käsiase.
- EILEN TERRORISTIT ampuivat Gazasta 15 kranaattia ja kaksi Kassam-rakettia.

Thursday, November 22, 2007

TORSTAI 22.11.07
1. AL-QAIDA ilmoittaa websivullaan, ettei Annapolis pelasta USA:n metropoleja tuholta. Israelin turvallisuusviranomaiset eivät kiinnittäneet huomiota aiempiin ilmoituksiin, joissa uhattiin Israelia. Tämän ilmoituksen havaittiin olevan yhteydessä Israelia koskeviin, minkä johdosta viranomaiset suhtautuvat siihen uudella vakavuudella. Viimeinen ilmoitus Gazasta paljastaa, että al-Qaidan asiamiehet ovat jo Israelissa, He ovat sen mukaan amerikkalaisia ja australialaisia, osa heistä puhuu hepreaa. He suunnittelevat iskunsa israelilaisiin kohteisiin siten, että niistä syytetään palestiinalaisia. USA:lle osoitetussa 10-sivuisessa viestissä näytetään kuvia WTC:n ”Baabelin” tornien tuhosta ja kerrotaan, että se oli Allahin ”jumalallinen suosionosoitus muslimeille”. Siinä vakuutetaan - väärinkäsityksen välttämiseksi - että myös seuraava kohde tulee olemaan metropoli.
VIESTISSÄ selitetään, että Annapolis konferenssi on Abbasin ja Dahlanin suunnittelema petos. Sivun allekirjoittajaksi ilmoittautuu ”sotilas metropolin tuhoamisarmeijassa”.(www.debka.com)
2. OLMERTIN LUPAAMAT panssaroidut vaunut palestiinalaisille ovat herättäneet kiivaita vastalauseita myös Olmertin oman puolueen Kadiman jäsenten parissa. Arvostelijat sanovat suoraan, että Olmert harjoittaa uhkapeliä Israelin turvallisuuden kustannuksella tavalla, mikä monin tavoin ylittää turvallisuuden asettamat järjelliset kriittiset rajat. Vaunujen lukumäärä on edelleen epäselvä kuten myös Olmertin lupaamien aseitten, joita hänen kansliansa kiistää luvatun. Ensimmäinen kysymys koskee turvallisuutta: Mitä tapahtuu, jos Abbasin hallinto Juudeassa ja Samariassa romahtaa samoin kuin se teki Gazassa? Hamas jo kiittelee USA:n johtoa tästä ”Israelin hallituksen sisään solutetusta asiamiehestään”, joka hankkii heille sotilaallisia varusteita ja tehokkaita aseita sekä lännestä että idästä.
TOINEN KYSYMYS kuuluu, miksi poliisille täytyy hankkia viimeistä huutoa olevia panssaroituja ajoneuvoja? Eivätkö ne kuulu armeijan eivätkä poliisin varusteisiin?
KOLMANNEKSI, minne kaikki PA:lle aiemmin toimitetut aseet ovat hävinneet? 22.12.06 Egyptistä toimitettiin Gazaan 2000 Kalashnikov-kivääriä, 20 000 panoslipasta ja 2 miljoonaa ammusta.
Kesäkuussa 2006 Olmert antoi 3000 M-16 kivääriä ja miljoona ammusta Abbasin joukoille. 23. kesäkuuta 2006 näitä aseita käytettiin iskussa israelilaisia siviilejä vastaan, siinä yksi kuoli ja useita haavoittui. Abbas vaati samana päivänä 1000 uutta kivääriä (WND:n mukaan).
Kaikki nämä Olmertin lahjoittamat aseet annettiin ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”.
JPOSTIN pääkirjoitus kyselee aiheellisesti, eikö Abbasin vahvistaminen kuuluisi Abbasille eikä Israelin pääministerille? Toiseksi, eikö näitten ”hyvätahdon eleitten” pitäisi olla sellaisia, jotka voidaan mitätöidä, jos osoittautuu, ettei niillä saavutettu odotettuja tuloksia? Kolmanneksi JP:n pääartikkeli ihmettelee, miksi arabimaat eivät tee mitään ”eleitä” vahvistaakseen rauhaan Israelin kanssa pyrkiviä ”maltillisia voimia”, kuten heitä kutsutaan? (INN. JP)
3. ULKOMINISTERI Gondi Rice kertoi median edustajille keskiviikkona, että Annapolis konferenssin asialistalle voidaan ottaa myös Syyriaa koskeva Golanin asia. Lähi Idän asiain apulaisulkoministeri David Welch selitti Washingtonissa jo tiistaina, että jos Syyrian edustaja tulee paikalle, mikrofonia ei oteta keneltäkään pois, vaan jokainen saa esittää asiansa kokousväelle. Kokouksen tarkoituksena on Welchin mukaan kaikenkattava rauha Lähi Itään, minkä johdosta kaikkia vastuullisiksi katsottavia esityksiä voidaan käsitellä.
ARABIMAITTEN epävarmuus konferenssin tehokkuudesta estää niitä nimittämästä korkea tason diplomaatteja edustajikseen. Saudit vihjailevat, että Saudi Arabian Washingtonin lähettiläs on oikea henkilö edustamaan saudien kuningaskuntaa. USA on toivonut, että vähintään ulkoministeri-tason edustajat tulisivat mukaan, mikä ei näytä toteutuvan. Johtajista vain Olmert ja Abbas ovat mukana Bushin lisäksi, joka haluaa lounastaa Olmertin ja Abbasin kanssa.
ARABIMAISTA 1948 ja sen jälkeen karkotetut 850 000 juutalaista esittävät, että myös heidän vaatimuksensa menetetystä 300 miljardin USD omaisuudesta tulee ottaa Annapolis ohjelmaan.
ISRAELISSA monet tahot vaativat, että Jonatan Pollardin vapauttaminen USA:n vankilasta 22 vuoden eristysvankeuden jälkeen on ehdottomasti otettava Annapolis asialistalle. Eikö tämä olisi USA:n tekemä ajankohtainen ”hyväntahdon ele” Israelille? he kyselevät.
4. KADIMAN sisäinen erimielisyys Olmertin yksipuolisista ja ilman vastuullisten puolue-elinten käsittelyä ja hyväksyntää tekemät myönnytykset ja sopimukset Abbasin kanssa ovat repimässä puoluetta. Jotkut vihjailevat, että viimeistään Annapolis konferenssin jälkeen puolue voi hajaantua tai ainakin ajautua siihen, että puolueen sisälle muodostuu voimakas oppositio. Yksi pahimmista puolueen yhtenäisyyttä hajottava asia on Jerusalemin jakaminen, jota ajavat varsinkin Labour-puolueesta Kadimaan loikanneet, joista Haim Ramon on äänekkäin. JP:n kolumnistin Gil Hoffmanin artikkelin mukaan Kadima on pitänyt lupauksensa määritellä Israelin tulevat rajat sekä esitys vaalijärjestelmän muuttamiseksi. (JP)
KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz vertaa Olmertia Englannin pääministeri Chamberlainiin, joka meni tapaamaan Hitleriä tämän miehitettyä Euroopan valtioita. Steinitz sanoo, että Olmert menee Annapolisiin ”tulen alla”, Israelia pommitetaan raketeilla Gazasta, ja Sderotia ja muita Gazan lähellä olevia juutalaisasutuksia pidetään jatkuvan sotatilan alaisina. Terroristit Juudeassa ja Samariassa ampuvat israelilaisia sotilaita ja siviilejä ja kivittävät israelilaisia autoilijoita kivin ja palopommein. Juutalaiset eivät uskalla mennä yhteenkään PA:n alaiseen kaupunkiin tai kylään pelätessään tulevansa pahoinpidellyksi, murhatuksi tai kaapatuksi panttivangiksi. Kaikesta tästä huolimatta Olmert lupaa lisää ja lisää ”myönnytyksiä” ja ”hyväntahdoneleitä”, ikään kuin niillä pystyttäisiin ostamaan palestiinalaisten ystävyys ja rauhantahto. Lisäksi Annapolis rikkoo tiekartan määräyksiä, joitten mukaan PA:n tulee poistaa terrorismi ennen neuvotteluja. (INN)
Steinitz kertoo, että julkisivun takana Barak ja Livni pilkkaavat Annapolisia.
SYYRIAN mukaantulo Annapolisiin näyttää viimeisten tietojen mukaan peruuntuvan.
5. UUTISOTSIKOITA
- TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia eilen illalla Gazasta Israeliin Sderotin kaupungin lähelle, ilman vahinkoja. Aiemmin Gazasta ammuttiin useita kranaatteja Eretz terminaalin lähelle. Tiistaina IDF sai kuvanauhalle tilanteen, jossa neljä terroristia oli valmistelemassa raketin laukaisua Israeliin Gazan pohjoisosasta. Ensimmäinen IDF:n isku haavoitti muutamia heistä, mutta toinen surmasi kaikki neljä terroristia.
- KENRAALIMAJURI Elazar Stern varoittaa, että pakoileminen asevelvollisuudesta on leviämässä myös haredim-väestön keskuuteen. Tämä kansanosa on antanut uskollisimpia ja vastuuntuntoisimpia sotilaita ja upseereita armeijalle.
- OLMERT VAKUUTTI Kadiman ”nuorelle kaartille” eilen, että Abbasin hallitus on heikko eikä pysty hallitsemaan Juudeaa eikä Samariaa ja vielä vähemmän Gazaa, mutta se on ”ensimmäinen PA:n hallitus joka taistelee terrorismia vastaan ja tukee Israelia, ja joka tosissaan haluaa rauhaa Israelin kanssa”. Olmert jätti mainitsematta, ettei PA tue eikä hyväksy ”juutalaista Israelia”.
- IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA Saeed Jalili kertoi lehtimiehille, että hän tapaa EU:n johtavan ulkomaanedustajan Javier Solanan 30. marraskuuta Lontoossa. He pyrkivät vielä kerran löytämään rauhanomaisen ratkaisun Iranin ydinsuunnitelmaa koskevaan ongelmaan. Lännessä uskotaan, että Iranilla on tunnettujen ydinlaitosten lisäksi salainen sotilaallinen ydinsuunnitelma, jota toteutetaan salaisissa reaktoreissa.
- VIIMEISEN KAHDEN PÄIVÄN aikana pohjoisessa satoi 7.5 tuumaa (lähes 19 sm) vettä, Jerusalemissakin 5.5 tuumaa (lähes 14 sm). Selkeä ja viileä sää jatkunee ensi viikon puoleen väliin saakka, lämpötilat pysyttelee Jerusalemissa alle 15 astetta päivällä ja yöllä alle 8 astetta. Sateet loppuivat kuitenkin toistaiseksi.
- IDF sai luvan ajaa juutalaiset pois Hebronin ns. Rauhantalosta, joka sijaitsee lähellä Abrahamin mausoleumia. Hebronin juutalaiset ostivat 4-kerroksisen talon maksaen siitä 700 000 USD, mutta armeijan edustaja kiistää oston laillisuuden. Poliisin tutkimukset asiassa ovat kesken. Tämä lienee osa Olmertin valmisteluja ensi vuoden rauhansuunnitelmansa toteuttamiseksi, jonka mukaan Israel karkottaa Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset säästäen vain suuret asutuskeskukset, kuten Ariel, Maale Adumim ja Etzion blokki. PA vaatii, että nekin tulee hävittää. 1967 sodan jälkeen vapautetuille alueille Juudeassa ja Samariassa on muuttanut runsaasti juutalaisia. Juutalaiset karkotettiin Hebronista Englannin armeijan toimesta 1929 arabien veristen mellakoitten jälkeen. He surmasivat 67 juutalaista Hebronin asukasta, joitten kanssa he olivat asuneet vuosikymmenet.
- ANNAPOLIS konferenssi estää IDF:n suunnitteleman iskun Gazan alueelle, jolla toivotaan voitavan murskata terroristien pesäkkeet siellä. Armeijan kädet ovat kuitenkin taas kerran sidotut, kuten niin monta kertaa aiemminkin, tällä kertaa siksi, ettei sekoitettaisi Olmertin rauhansuunnitelman kuvioita.

Wednesday, November 21, 2007

KESKIVIIKKO 21.11.07
1. OLMERT EGYPTISSÄ. Pääministeri lensi eilen Sharm el-Sheikhiin, jossa hänellä oli tapaaminen ”Egyptin Faraon” Hosni Mubarakin kanssa. Olmertia alkoi huolettaa Mubarakin heiluminen puolesta ja vastaan osallistumisessaan Annapolisin keskusteluihin. Toinen Olmertia huolettava asia on arabiliiton edustajien kokous Kairossa ilmeisesti huomenna torstaina, jossa liitto pyrkii määrittelemään yhteisen kannan osanotostaan ja vaatimuksistaan. Egypti ei tietenkään yksin edusta arabiliittoa, mutta se on yksi sen vaikutusvaltaisimmista jäsenistä.
OLMERT SAI Mubarakin ilmeisen vahvistuksen Egyptin osallistumisesta Annapolis keskusteluihin. Ainakin Mubarak lehtitietojen mukaan toivotti onnea ja toivomuksen, että kokous pystyisi saamaan aikaan myönteisiä tuloksia kahden valtion periaatteen pohjalta.
PÄÄMINISTERI Olmert näyttää jatkavan Israelin johtomiesten tapaa liehakoida Egyptin presidentin edessä. Hän suitsutti Mubarakia ylisteleviä lausuntoja kutsuen häntä ”yhdeksi maailman tärkeimmistä johtajista maailmassa”. Mubarak hymyili leveästi medialle, mutta hän muistutti Egyptin odottavan Annapolis keskustelujen jälkeen vakavien neuvottelujen alkamista, jotka tuottaisivat tuloksia keskeisissä kysymyksissä sovitun ajan kuluessa.
OLMERT VAKUUTTI Mubarakille, että juuri noin Israel tulee toimimaan, mutta muistutti, ettei Israel voi antaa palestiinalaisten sivuuttavan maalle tärkeitä turvallisuuskysymyksiä. ”Israel ei halua vain julkilausumia vaan sotaa taistelussa terrorismia vastaan”. Olmert viittasi Ido Zoltanin murhaan maanantaina. Toiseksi Olmert otti esille väitteet, ettei Egyptin tee tarpeeksi sala-kuljetuksen lopettamiseksi Siinailta, mihin Mubarak vastasi todeten, että Egypti paljasti viime vuonna 236 tunnelia ja takavarikoi suuren määrän aseita. Hän lohkaisi, että jos Israelilla on tiedossa lisää tunneleita, ilmoitettakoon siitä heille, että he voivat tuhota ne.
2. LISÄÄ VAATIMUKSIA PA:n taholta ennen Annapolisia. Abbas vaatii Olmertilta panssaroituja miehistövaunuja ja lisää aseita ja ammuksia.
OLMERT toimii kuin mikäkin joulupukki. ”Pannaan toki vielä nuokin pukinkonttiin”, oli Olmertin vastaus, vaikka turvallisuusjohto varoittaa, että se on tyhmää ja vaarallista, koska vaunut ja aseet voivat joutua terrorijärjestöjen käsiin kuten kävi Gazan kaistaleella.
Olmert lupasi, että Venäjä saa toimittaa palestiinalaisille 50 panssariautoa, 1000 kivääriä ja 2 miljoonaa ammuksia. Abbasin vaatimuksilla ei näytä olevan mitään rajaa, ja miksi ei, koska tilaisuus on harvinaisen otollinen; kuten ei myöskään Olmertin anteliaisuudella.
Abbas esittää edelleen varauksia, että jos arabiliitto ei lähetä Annapolis keskusteluihin omaa edustajaansa, PA jää pois.
PÄÄMINISTERIN KANSLIA täsmensi uutista, että panssariautoja on 25 eikä aseita anneta tässä vaiheessa. Kanslia letkautti: Miten PA taistelee terroria vastaan; varastetuilla autoillako?
3. IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashlenazi ei usko palestiinalaisten väkivallan kasvuun, vaikka Annapolis epäonnistuisikin. Hän esitti mielipiteensä Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa eilen. Ashkenazin mielestä palestiinalaisten sisällä on käynnissä sisäinen uhka ja valtataistelu, mikä on vaikuttanut IDF:n ja palestiinalaisten välisen jännityksen pienenemiseen ja yleisen tilanteen rauhoittumiseen palestiinalaiskaduilla.
ASHKENAZI TÄSMENSI aiempia lausuntojaan, joitten mukaan hän vastustaa palestiinalais-vankien vapauttamista todeten, että hän periaatteessa hyväksyy sen, mutta vastustaa 16 Gazasta olevan vangin vapauttamista. Puolustusministeri Ehud Barak kertoi eilen, että viimeaikaiset palestiinalaisten aiheuttamat väkivaltaisuudet, joista maanantaina murhattu israelilaisautoilija on esimerkkinä, osoittavat Hamasin ja Islamic Jihadin pyrkimyksiä yrittää häiritä Annapolisia.
Barak lisäsi, että IDF jatkaa korkeaa valmiustilaansa Gazan ja Libanonin rajoilla sekä Juudeassa ja Samariassa.
HALLITUKSEN turvallisuuskabinetti kokoontuu tänään käsittelemään Annapolis keskusteluihin liittyviä Israelin turvallisuuskysymyksiä. Varsinkin tiekartan Israelia koskevien pykälien toteuttamisesta keskustellaan. Tähän liittyy juutalaiskylien ja –kaupunkien tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa ja juutalaisasukkaitten karkottaminen sieltä.
USA AIKONEE lähettää tänään kutsut Annapolis keskusteluihin valtioille ja järjestöille, joita arvioidaan olevan nelisenkymmentä. Israel ja PA ovat jo saaneet omansa.
4. KANSANEDUSTAJA Benny Elonin (NU, NRP) rauhansuunnitelma on saanut yllättävän suosiollisen vastaanoton Labourin taholla. Puolueen keskuskomitean kokouksessa Labourin uskonnollisten ja traditionaalisten asiain forumin johtaja Eli Sadan Ramat Ganista levitti keskus-komitean kokouksessa Elonin suunnitelmaa puolueen jäsenille. Elon itse ei ollut tietoinen asiasta, mutta sanoi, ettei se yllättänyt häntä, koska suunnitelma oli otettu vastaan mielenkiinnolla Kadiman ja Eläkeläisten (Gil) puolueitten ministereitten taholla.
Elonin suunnitelman mukaan, jota kutsutaan nimellä ”Israelin aloite” (Israel initiave), palestiinalaisten pakolaisleirit hajotetaan ja niitä ylläpitävä YK:n alainen UNRWA lopetetaan, palestiinalaisalueilla Juudeassa ja Samariassa asuvat palestiinalaiset saavat Jordanian kansalaisuuden, mutta alueet pysyvät Israelin hallinnassa.
BINYAMIN NETANYAHU (Likud) ja Marina Solodkin (Kadima) ilmoittavat hyväksyvänsä osia suunnitelmasta, mutta lisäävänsä siihen omia kohtiaan. Benny Elon oli USA:n matkansa aikana esitellyt suunnitelmaansa USA:n lainlaatijoille, jotka olivat kiinnostuneet siitä.
5. UUTISOTSIKOTA
- Olmertin lupaaman 441 palestiinalaisvangin joukkoa jouduttiin pienentämään kymmenellä, koska he kieltäytyivät allekirjoittamasta paperia, jossa heidät luokiteltiin Fatahin jäseniksi. Olmert vakuuttaa, ettei listassa ole Hamasin jäseniä.
- KANSANEDUSTAJA Professori Ariyeh Eldad (NU) katsoo, että Olmert on vastuussa henkilökohtaisesti jokaisesta palestiinalaisten murhaamasta israelilaisesta sen jälkeen, kun hän luovuttaa heille aseita ja ammuksia.
- IDF PIDÄTTI tiistai-iltana etsityn terroristin Dir Abu-Mashaal kylässä lähellä Ramallahia. muita pidätyksiä ei raportoitu.
- LAADUKAS HALLITUS niminen ryhmä vaatii tutkimusten aloittamiseksi infrastruktuuriministeri Fuad Ben-Eliezeriä vastaan. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss syytti häntä raportissaan ”poliittisesta nepotismista”. (INN)
- JOHTAVIEN Amerikanjuutalaisjärjestöjen edustajat aikovat vaatia, että Mahmoud Abbasin tulee muuttaa Fatahin Israelin tuhoa vaativat kohdat peruskirjassaan. Vuonna 1964 laadittu ja hyväksytty peruskirja vaatii Israelin tuhoamista sekä sionistien taloudellisen, poliittisen, sotilaallisen ja kulttuurisen olemassaolon hävittämistä. Peruskirjassa täsmennetään ettei aseellinen taistelu ole taktinen vaan strateginen väline; siinä kehotetaan estämään juutalaisten muutto Israeliin ja vakuutetaan, että Fatah vastustaa kaikkia poliittisia sopimuksia. Amerikan sionistijärjestöjen presidenttien konferenssi (ZOA) esittää julkilausumaa, jossa Abbasia vaaditaan muuttamaan Fatahin peruskirjan kyseiset kohdat. PA:n neuvottelijat ovat vakuuttaneet, ettei PA koskaan tule tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona. ZOA:n taholta kerrotaan, että sen esitystä kannattaa laaja enemmistö. Sen hyväksymiseksi tarvitaan 50 %:n kannatus. Myös USA:n kongressissa on esitys, jossa vaaditaan, että Abbasin tulee muuttaa 10 Israelin tuhoa vaativaa kohtaa Fatahin peruskirjassa. (INN)
- KAKSI KRANAATTIA ammuttiin Eretz rajanylityspaikan lähellä Gazasta Israeliin hetki sitten. Vahingoista ei ole tietoa. Terroristit ovat entistä useammin siirtyneet ampumaan kranaatteja Israelin puolelle. (Ynet)
- BENNY ELONIN rauhansuunnitelmaa mainostetaan näyttävästi, jopa häiritsevästi INN web-sivuilla. Siinä kehotetaan lopettamaan Juudean ja Samarian miehitys ja ulottamaan Israelin hallintaoikeus kyseisille alueille.
- ONE JERUSALEM (Yksi Jerusalem) järjestö aloittaa laajan kampanjan, jolla pyritään vaikuttamaan Olmertin hallituksen aikeisiin Jerusalemin jakamiseksi. Kampanjaan kuuluu Hillary Clintonin ja Obaman tapainen ”website-family” (Web-sivu-perheen) muodostaminen, jossa pyydetään ilmoittautumaan tukemaan yhtenäistä jakamatonta Jerusalemia sekä osallistumaan ”talk” (keskustelu) ohjelmaan. Ohjelma ei ole vielä täysin toimintakunnossa englanniksi. Järjestön web-sivun osoite: http://www.onejerusalem.org/blog/index.asp Sivulla on uutisia ja tiedotteita viimeisistä tapahtumista.(INN)
- www.debka.com kertoo, että Venäjän toimittanee valmistamiaan BTR-60BT, -70 tai –80 panssaroituja miehistövaunuja, joissa on 14.5 mm KPTV konekivääri ja 7.62 mm PKT konekivääri 360 asteen kääntösäteellä, mikä tekee siitä tehokkaan aseen matalalla lentäviä koneita vastaan kahden kilometrin korkeuteen. Autoissa on yötaisteluvalaistus ja savunkehitysmahdollisuus. Se pystyy etenemään vaikka yksi sen renkaista tuhoutuisi tai se ajaisi maamiinaan. Debkafile arvioi, että Olmertin suostumus Venäjän toimituksiin on osa hänen pyrkimystään aktivoida Venäjän osallistuminen Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.

Monday, November 19, 2007

MAANANTAI 19.11.07
1. ANNAPOLIS puhuttaa edelleen. Ulkoministeri Rice tunnustaa, että hän arvioi väärin mahdollisuuden poistaa Israelin ja PA:n välisten erimielisyyksien välisen kuilun ja saada mankeloitua yhteisen julkilausuman, joka olisi siistissä pakkauksessa esitetty Annapolis konferenssissa ja vahvistettu kymmenien osanottajamaitten toimesta.
VIIMEISET UUTISET kertovat, että PA:n neuvottelijat ovat vetäneet takaisin nekin kohdat, joissa oli saavutettu yksimielisyys, ja palanneet alkutilanteeseen. Israelin neuvottelijat ovat varautumassa siihen, että Annapolis tilaisuudessa molemmat osapuolet esittävät oman luonnoksensa julkilausumaksi. Niitä ei ole tarkoitus edes yrittää sovitella yhteen konferenssin aikana. Olmertin kanslian taholta kerrotaan, että Annapolis tilaisuus on vain neuvottelujen aloittamistilaisuus, ja varsinaiset keskustelut alkavat siitä. Mitä merkitystä sitten on niillä Olmertin ja Abbasin tapaamisilla ja neuvottelutiimien esityksillä tässä tilanteessa, lienee selviö: Koska palataan lähtötilanteeseen, kaikki neuvoteltavat asiat ovat edelleen täysin auki.
ARABIMAAT kokoontuvat Kairoon lähipäivinä keskustelemaan tilanteesta, minkä jälkeen tiedetään, mitkä arabimaat osallistuvat vai päättävätkö ne jäädä pois konferenssista. (JP)
2. ISRAELIN HALLITUS käsittelee tänään viikkokokouksessaan Olmertin lupaamia myönnytyksiä Abbasille. Niihin kuuluu 500 palestiinalaisvangin vapauttaminen ja ”laittomien” parakkiyhteisöjen hajottaminen Juudeassa ja Samariassa. Lisääkö Olmert pakettiin tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamista tai muita etuisuuksia jää nähtäväksi. Olmert alkaa olla epätoivoinen, hän pyrkii vielä kerran saamaan eloa halvaantuneeseen Abbasiin.
OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään hallituksen istunnon jälkeen. Olmert odottaa, että hänellä on hyviä uutisia ilmoitettavana Abbasille, vaikka hän tulee saamaan vastustusta hallituksessa sekä Kadiman että Shasin ja Israelin Beiteinun ministereitten taholta.
EUROOPAN JOHTAVAT maat ovat innokkaina mukana seuraamassa, mistä päin Israelissa nyt tuulee. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner sekä hänen englantilainen virkaveljensä David Miliband matkustivat maahan tavaten täällä korkeinta johtoa. Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf saapui myös Israeliin saaden Shimon Peresiltä ”täydet kunnianosoitukset”. Hänen vierailunsa varsinainen aihe oli osallistuminen kansainväliseen naisjohtajien konferenssiin, mutta maitten väliset yhteydet ja timanttiteollisuus ovat vahvasti mukana. (JP)
3. ISRAELIN VASEMMISTOPUOLUEET syyttävät oikeistoa siitä, että se sai Annapolis halvaantumisen aikaan. Toinen syyllinen on niiden mukaan puolustusministeri Ehud Barak, joka ei ponnistellut tarpeeksi konferenssin onnistumiseksi. Puhuessaan Labourin keskuskomitean kokouksessa sunnuntaina Ami Ayalon, Ephraim Sneh, Amir Peretz ja Ophir Pines-Paza hyökkäsivät rajusti Barakia vastaan syyttäen häntä siitä, että hän antoi Avigdor Liebermanin sanella konferenssin ehdot. Barak aloitti kokouksen sanoen rukoilevansa, että konferenssi onnistuisi saamaan Israelin ja palestiinalaisten välisen sopimuksen keskeisissä kysymyksissä vuoden kuluessa. Hänen vastustajansa kutsuivat Annapolis konferenssia farssiksi ja yritykseksi herättää kuollut henkiin. Pines Paz sanoi suoraan, että sen tarkoituksena on vain Olmertin yritys selviytyä hengissä rikostutkimusten ja Winograd-raportin jälkeen. (JP)
4. PALESTIINALAISET TERRORIJÄRJESTÖT vastustavat kiivaasti PA:n poliisin yrityksiä takavarikoida niiden aseet ja hajottaa niiden rakentaman infrastruktuurin. Ne myös uhkasivat aloittaa terrori-iskut Israelissa häiritäkseen Annapolis konferenssin valmisteluja. Uhkaukset esitettiin sen jälkeen, kun PA:n sisäministeri, joka johtaa PA:n poliisivoimia, ilmoitti, että PA on päättänyt takavarikoida kaikkien aseellisten yksityisjärjestöjen aseet Länsirannalla tiekartan mukaisesti.
PA:N POLIISI sanoo piirittävänsä Balatan pakolaisleiriä Nablusin lähellä ja suorittavansa runsaita pidätyksiä siellä. Asukkaat kertovat, että poliisi pidättää tavallisia pienrikollisia, mutta ettei se ole saanut käsiinsä johtajia, ja että aseelliset joukkiot liikkuvat edelleen vapaasti leirin alueella.
Eräs liikemies leirissä epäilee, että koko PA:n poliisin operaation tarkoituksena on mielistellä amerikkalaisia, jotka kouluttivat ja aseistivat heidät.
AIN PAKOLAISLEIRIN piirittäminen lähellä Nablusia herätti kiivasta arvostelua siellä toimivien Hamasin, Islamic Jihadin ja PFLP:n ”aseellisen siiven Abu Ali Mustafan Prikaatit” edustajien taholta. PA:n viranomaiset kieltävät, että PFLP:n jäsenten etsiminen leiristä liittyisi sen jäsenten osallistumiseen israelilaisten teloituksiin. Terrorijärjestöjen uhkaukset alkavat suuntautua Abbasin koskemattomuuteen, jonka turvallisuus lepää suurelta osin IDF:n varassa. (JP)
5. ISRAELIN TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kertoi eilen median edustajille, mikä on
yleisesti tiedetty Israelissa, että aseitten salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle jatkuu ja on jatkunut 30 vuoden ajan Egyptin presidentti Sadatin historiallisen Israelin vierailun jälkeen. Dichter kertasi historiaa muistuttamalla, että Oslon sopimusten myötä ja varsinkin intifadan jälkeen vasemmiston piirissä uskottiin tilanteen muuttuvan ja Egyptin tuntevan etujensa mukaista halua salakuljetuksen lopettamiseen, mutta näin ei tapahtunut. Dichter arvioi, että Egypti katsoo hyväksyvästi Hamasin aseman kasvamiseen Gazassa, koska se samalla heikentää Israelin asemaa. Salakuljetuksen sallimisesta on tullut Egyptin virallinen politiikka, Dichter syyttää. Kysymys ei ole kyvystä estää salakuljetus vaan halusta. Dichter katsoo, että Israelin mahdollisuudet vaikuttaa Egyptin politiikkaan ovat vähäiset ja odottaa, että kvartetti puuttuisi asiaan.
DICHTER SUOSITTELEE, että Israelin tulee kehittää muotoja, joilla Kassam-rakettien ja kranaattien ampumisen hintaa Israelin alueelle nostetaan ja Hamasin voimistuminen estetään, jos ei Egyptin niin sitten Israelin toimesta. Nämä kaksi vaihtoehtoa tulisi toteuttaa välittömästi. Kolmantena mahdollisuutena Dichter mainitsee Hamasin vahingoittamisen ja toiminnan heikentämisen, mikä on kaikkein monimutkaisinta.
6. ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa ennen Annapolis konferenssia, koska on odotettavissa terrorijärjestöjen pyrkivän häiritsemään sitä. Turvallisuusjoukot ilmoittavat, että niillä on 10 akuuttia turvallisuusvaroitusta, jotka eivät välttämättä liity konferenssiin, mutta yhteys siihen voi olla mukana.
TERRORISTIT ampuivat yön aikana kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Aamun kuluessa yksi raketti ammuttiin lähelle Ashkelonin eteläistä lähiötä, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF PIDÄTTI yön aikana 12 etsittyä terroristia Länsirannalla.
SAPIR OPISTON arabiluennoitsija kieltäytyi jatkamasta opetustaan havaittuaan, että yksi kuulijoista, luutnantti Eyal Cohen, oli tullut luennolle sotilaspuvussa. Luennoitsija ilmoitti, ettei hän opeta poliiseja ja sotilaita, jotka tulevat luennolle virkapuvussa. Cohen tekee asiasta valituksen opiston johdolle, jotta se laatisi ohjesäännöt vastaisten tapausten estämiseksi.
7. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTA Micha Lindenstrauss julkistaa raporttinsa tänään iltapäivällä. Hän tarkastelee siinä puutteita yleisösuhteissa sodan aikana sekä reserviläisten koulutuksen sekä aseistuksen ja ammusten heikkoutta. Myös Olmertin syytökset henkilökohtaisuuksista raportin laadinnassa hänen rikostutkimuksiaan koskevissa asioissa tullevat esille.
- PÄÄMINISTERI Olmert ilmoitti tapaavansa Hosni Mubarakin Sharm el-Sheikissä tiistaiaamuna kaksi päivää ennen arabiliiton kokousta Kairossa.
- WASHINGTON POST sanoo artikkelissaan, että Annapolis konferenssi on yhtä sekasotkua. Kutsua ei ole lähetetty eikä päivämäärää ilmoitettu. Jos Syyria tulee mukaan, myös Kreikka haluaa sinne. Brasilialla on enemmän arabeja kuin PA:n territorioissa. Japani haluaa enemmän kuin sekkien kirjoittamisoikeuden.
- VASEMMISTOLAINEN Peace Now järjestö levittää Jerusalemissa ilmoituksia, joissa se osoittaa Liebermanin ja Ahmadinejadin yhteistyökumppaneiksi, koska sen mukaan molemmat työskentelevät Annapolis konferenssin epäonnistumiseksi.
- GONDI RICE kertoo al-Quds arabilehden mukaan etukäteen Olmertille ja Abbasille, mitä heidän tulee puhua Annapolis konferenssissa.
- ISRAELIN VANKILOISSA on 9800 palestiinalaisvankia, Heistä 8469 on Juudeasta ja Samariasta, loput Israelista ja arabimaista. 11897 vankia kärsii tuomioitaan rikoksista, 5725 juutalaista, 4524 muslimeja, loput druuseja, kristittyjä ja muita. Palestiinalaisvankien lukumäärän arvioidaan olevan ensi vuonna 10500, rikollisten määrän 14200.
- SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad ei ole tyytyväinen siihen, että Golanin asia vain mainitaan Annapolis konferenssissa. Hän haluaa, että sitä käsitellään siellä kuten muitakin asioita. Assad lähetti ulkoministerinsä Muallemin Teheraniin keskustelemaan asiasta Iranin johtajien kanssa.

Sunday, November 18, 2007

SUNNUNTAI 18.11.07
1. ANNAPOLIS UUTISIA
Annapolis keskustelujen tarkkaa päivämäärää ei ole vieläkään julkistettu eikä kutsuja lähetetty. Debkafilen mukaan Olmertin viime viikolla Yhdysvaltoihin lähettämä delegaatio, jonka tarkoituksena oli valmistella keskusteluja, palasi tyhjin käsin takaisin.
JP:n asiaa koskevan Herb Keinon kirjoittaman artikkelin mukaan tilaisuus alkaa delegaatioiden kokoontumisella Annapolisissa 26. marraskuuta. Seuraavana päivänä pääministeri Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmouid Ahmad tapaavat presidentti Bushin. Iltapäivällä on artikkelin mukaan ”päätilaisuus”, jossa yhteisesti laadittu julkilausuma julkistetaan.
OLMERT VAKUUTTAA, ettei mitään neuvotteluja käydä enää Annapolisissa, mutta että ne alkavat ”välittömästi” tilaisuuden jälkeen samojen tiimien välillä, jotka valmistelivat julkilausumaa.
ERÄÄN UUTISEN mukaan arabimaat eivät lähetä Annapolis tilaisuuteen johtajatason edustajia, vaan USA:n lähettiläänsä, mikä latistaisi tilaisuuden läpihuutojutuksi.
MAHMOUD ABBAS kertoi tavatessaan Saudijohtoa, että jos Annapolis ei tuota konkreettisia tuloksia, hän mieluummin eroaa ennen sitä. Tämä kaikki voi olla vain osa palestiinalaisten omaksumaa pokeripeliä odottaessaan, kuka räpäyttää silmäänsä (blinks) ensimmäisenä. PA:n pokeripelin toisena korttina on uhkaus väkivallan puhkeamisesta, jos keskustelut epäonnistuvat.
OLMERTIN ODOTETAAN ilmoittavan Annapolisissa Juudean ja Samarian juutalaiskylien (”setlementtien”) kaiken rakentamisen jäädyttämisestä, tiesulkujen poistamisesta ja palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Olmert kutsui sekä ulkoministeri Tzipi Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin mukaan Annapolis keskusteluihin. (JP)
2. ISRAEL TOTEUTTAA hallituksen myötävaikutuksella erilaisia myönnytyksiä ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Olmert lupaa vapauttaa 500 palestiinalaisvankia ennen Annapolisia. Hallitus päättää asiasta poikkeuksellisesti huomenna Ben-Gurionin muistotilaisuuden johdosta. Puolustusministeriö poistaa lisää tiesulkuja, ja se on jo jäädyttänyt juutalaiskaupunkien ja kylien rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, myös Arielissa ja Maale Adumimissa. Rakennuslupien hyväksyminen pieneni vuosien 2005-2006 välillä 26 %, vuoden 2006 alusta tähän vuoteen vahvistettujen lupien määrä pieneni 83 % Ehud Barakin toimiessa puolustusministerinä.
Kadiman ja Israel Beiteinu-puolueen edustajat ovat kritisoineet rakennuslupien jäädyttämistä.
ÄÄRIVASEMMISTOLAISEN Meretz-puolueen puheenjohtaja Jossi Beilin arvioi Holonin kulttuuritapahtumassa, että Annapolis keskustelujen epäonnistuminen, jota hän pitää lähes varmana, heikentäisi PA:n asemaa, vahvistaisi Hamasia ja aiheuttaisi väkivallan kasvun. ”Sen johdosta olisi parempi peruuttaa Annapolis tilaisuus ja jatkaa kahdenkeskisiä neuvotteluja”.
USA:N ULKOMINISTERIÖ on tiettävästi aloittanut Annapolis-tilaisuuden valmistelut.
OLMERT HALUAA toteuttaa rauhansuunnitelmansa vielä Bushin presidenttikauden aikana eli ensi vuoden kuluessa sekä oman kriittisen asemansa takia että siksi, ettei seuraavan USA:n presidentin Lähi Idän politiikasta ole varmuutta. Joka tapauksessa johtajan vaihdos Valkoisessa Talossa tulee aiheuttamaan viivytyksiä tärkeissä päätöksissä. Olmert vakuuttaa, ettei julkilausuman vaatimuksia toteuteta ennen kuin PA suorittaa ”tiekartan” sille asettaman ensimmäisen vaiheen vaatimukset, joihin kuuluu ”ehdoton vakuutus lopullisesti poistaa väkivalta ja terrorismi sekä tehdä selkeitä ponnisteluja pidättää, eliminoida ja ehkäistä henkilöitä ja ryhmiä, jotka johtavat ja suunnittelevat väkivaltaisia hyökkäyksiä Israelilaisia vastaan kaikkialla”. (JP, INN)
3. LONTOOLAINEN AL-HAYAT lehti kirjoittaa, että Olmert on luvannut yksityisesti Abbasille, että Israel voi sallia 20 000 palestiinalaispakolaisen tai heidän jälkeläisensä muuton Israelin valtion alueelle. Palestiinalaiset ovat edelleen vahvasti epäileviä Annapolis keskustelujen onnistumisesta. Tarkkailijat näyttävät uskovan, että tämän havaitseminen voi olla PA:n neuvottelijoitten koventuneitten vaatimusten taustalla. He haluavat tällä osoittaa palestiinalaisille, etteivät he anna myönnytyksiä Israelille, kuten Hamas syyttää, valmistaen tällä maaperää ”seuraavan päivän varalle”.
PA:N EDUSTAJA Saudi Arabiassa Jamal Shubaki kertoi, että Abbas valitti saudikuningas Abdullahille pelkäävänsä Annapolisin epäonnistumista, koska ”Israelin kanta on negatiivinen”, ja esitti toiveensa, että USA painostaisi Israelia toteuttamaan vuoden 2002 tiekartan ja kaikkien YK:n päätöslauselmien vaatimukset. Abbas väitti, ettei Israel ole tehnyt mitään ”konferenssin” onnistumiseksi. Shubakin mukaan saudikuningas osoitti myötätuntoaan ja selitti, ettei Israel ole hänenkään mielestään tosissaan rauhanprosessin toteuttamisessa. Shubaki myös vakuutti, että Abbasin uhkaus eroamisesta on tällä kertaa otettava vakavasti.
PA:N VAATIMUSLISTALLA on rajojen, Jerusalemin ja pakolaiskysymyksen lisäksi Olmertin nostama vaatimus, että PA tunnustaa Israelin juutalaiseksi valtioksi, minkä PA:n neuvottelijat ovat yksimielisesti torjuneet mahdottomana, koska se poistaa pakolaisten paluuoikeuden.
PA:n ”virallinen” lehti Al-Jadeeda julkaisi Ahmed Dahbourin kirjoituksen, jossa tämä kyselee: ”Miehitysvalta vaatii palestiinalaiset hyväksymään sionistisen yhteisönsä juutalaisen luonteen. Tämä tarkoittaa, että palestiinalaisilta kielletään oikeus kotimaahan, jonka he perivät esi-isiltään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Latviassa syntyneellä juutalaisella lapsella on suurempi oikeus Palestiinassa kuin isoisälläni, joka syntyi Haifassa 1890.” (JP)
4. HAMAS JÄRJESTI perjantaina massamielenosoituksen Gazan kaistalla, johon osallistui yli 10 000 osaottajaa. Tilaisuus pidettiin Abbasin tyhjillään olevan Gazan palatsin edustalla. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita, joissa he vaativat, ettei Abbas saa tehdä myönnytyksiä Israelille. Hamasin johtoon kuuluva Khalil al-Haya varoitti, että väkivalta puhkeaa, jos palestiinalaisten oikeudet al-Aksa moskeijaan kielletään. Se puhkeaa myös, ellei Israel avaa Gazan yhteyksiä ulkomaailmaan, hän varoitti. ”Me varoitamme koko aluetta al-Aksan vahingoittamista vastaan, luovuttamasta oikeuksiamme tai kiristämällä saartoa. Me varoitamme valtavasta räjähdyksestä, jossa palestiinalaiset räjähtävät kaikkialla. Eivät meri eivätkä piikkilanka-aidat pysty estämään tätä,” hän kertoi mielenosoittajille. Tämän uskotaan olleen verhottu varoitus itsemurhaiskujen aloittamisesta. Israelin turvallisuusjohtajat ovat varoittaneet, että Hamas voi yrittää estää Annapolis konferenssin toteutumisen kiihdyttämällä terroriaan, jos näyttää siltä, että Israel ja PA ovat löytämässä yhteisen julkilausuman. (JP)
5. PALESTIINALAINEN monimiljonääri Muneed al-Masri, 73, teki torstaina Ramallahissa
päätöksen perustaa ”Palestine Forum” nimisen järjestön, jonka tarkoituksena on tunkeutua Fatahin ja Hamasin väliin jääneen tyhjiön täyttämiseksi. Järjestöstä on tarkoitus kehittää poliittinen puolue, joka osallistuu seuraaviin PA:n vaaleihin. Niiden päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Mielipidetiedustelujen mukaan kolmannes palestiinalaisista ei luota kumpaankaan valtapuolueeseen. Palestiinan Foorumin edustajat syyttävät Fatahia sen harjoittaman politiikan epäonnistumisesta, korruptiosta, nepotismista ja tehottomasta hallinnosta. He toteavat, että jos Fatah ei uudista itseään, Palestiinan Foorumi tulee ottamaan sen paikan.
TYÖTTÖMYYSASTE on Länsirannalla 30 % ja yli puolet asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Gazan kaistalla työttömyys ja köyhyys ovat saartotoimien vuoksi ilmeisesti vieläkin suuremmat, vaikka siitä ei olekaan tuoreita tutkimuksia käytettävissä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF TOTEAA, että vaikka PA:n poliisi väittää taistelevansa terrorismia vastaan, pidättävänsä rikollisia ja löytäneensä pommeja, se on silmänlumetta. Sen löytämät 12 pommia Nablusin pakolaisleirissä olivat vanhoja, jotka joku oli unohtanut hylättyyn rakennukseen eivätkä kuuluneet kellekään järjestölle. PA:n poliisi ei myöskään ole hajottanut terrorismin infrastruktuuria, kuten se väittää. (INN)
- ANTISEMITISMI kasvaa nopeasti Alankomaissa. Haaretzin mukaan Haagissa oleva juutalainen järjestö rekisteröi 261 terrorihyökkäystä vuonna 2006, edellisvuonna 159. Vuonna 2006 luokiteltiin 8 hyökkäystä väkivaltaiseksi.(INN)
- LONTOOLAISEN TIMES lehden mukaan Winograd-komitea syyttää, että Olmert päätti hyökkäyksestä Libanonin eteläosaan viimeisen 60 tunnin aikana, vaikka hän tiesi tulitauon sopimisesta. Hyökkäyksessä sai surmansa 33 IDF:n sotilasta.(INN)
- VATIKAANI ennakoi suhteitten Israelin kanssa pahenevan, koska Israel ei sen mielestä toteuta solmittuja sopimuksia eikä vahvista niitä Knessetissä. (INN)
- 28 % israelilaisista nuorista ei halua armeijaan; 67 % haluaa hyökkäysjoukkoihin.
- LAUANTAIAAMUNA Kassam-raketti sytytti tuleen 5 autoa Sderotin haredim kaupunginosassa saaden naishenkilön shokkiin. Toinen raketti putosi kibbutsin alueelle ilman ilmoitettuja vahinkoja. (INN)
- KAKSI NAISTA haavoittui lievästi, toinen heistä raskaana, perjantaina lähellä Ramallahia ennen sapatin alkamista autoa kohti heitetyistä kivistä. Lauantai-iltana palestiinalaiset kivittivät israelilaisia autoilijoita lähellä Ramallahia. Hawaran tiesululla sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, joilla oli putkipommi ja palopommeja. Sotilaita ja heidän autojaan kivitettiin, tulitettiin ja pommitettiin lauantai-iltana Jeninissä, Nablusissa, Kalkilyan lähellä, Gush Etzionissa ja Hebronin vuorilla. Sotilaat eivät haavoittuneet hyökkäyksissä. (INN)
- TURKIN LÄHETTÄMÄT tarkkailijat vaativat, että Israel lopettaa perustusten kaivamisen Mughrabi-siltaa varten Länsimuurin ulkopuolelle. He syyttävät, että kaivaukset murentavat al-Aksan perustuksia. Turkki aikoo pystyttää kaatuneitten turkkilaisten muistomerkin Temppelivuoren itäpuolelle lähelle Kultaista Porttia.
- LAUANTAI-ILTANA 100 000 opettajaa osoitti mieltään Kikar Rabinin aukiolla.