Friday, March 02, 2007

PERJANTAI 02.03.07
SYYRIA VAHVISTAA sotilaallisia asemiaan Israelin vastaisen rajan tuntumassa.
Syyrian joukkojen vahvuus rajalla on sidottu tulitaukosopimuksella, mutta Syyrian armeija on siirtänyt rajan läheisyyteen infrastruktuuriaan, kuten polttoainesäiliöitä sekä pystyttänyt rakenteita, jotka voisivat palvella asevarikoina. Syyrian aktiivisuutta seuraavat IDF:n tarkkailijat eivät osaa sanoa, mitä siellä tapahtuu, mutta jotain tavallisuudesta poikkeavaa kuitenkin.
SYYRIA VAHVISTI joukkojaan rajalla viime kesän jälkeen Libanonin sodan aikana, mutta veti suurimman osan vahvistuksistaan pois. Jotkut turvallisuusvirkailijat uskovat Syyrian valmistautuvan sotaan, joko itse aloittamaansa esim. Iranin selkkauksen yhteydessä tai siltä varalta, että levottomuuden alkavat uudelleen Hizbullahin kanssa, mikä voisi vetää mukaansa myös Syyrian.
YK:N VETÄYTYMISTARKKAILUJOUKKOJEN (UNDOF) komentaja kenraalimajuri Wolfgang Jilke, joka johtaa tulitaukoa valvovaa YK:n osastoa, kertoo omana havaintonaan, että tilanne on rauhallinen eikä hänen (Syyrian) puolellaan ole havaittu mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Hänen osastonsa tekee viikoittaisia valvontamatkoja raja-alueelle molemmin puolin rajaa.
ISRAEL EI kuitenkaan halua ottaa mitään riskejä ja suorittaa jatkuvaa tiedustelua syyrialaisten aikomuksista.
YK:n edustajan reaktio on tyypillinen: Ei näe, ei kuule eikä ymmärrä mitään, kuten Etelä-Libanonissa, jossa Hizbullah sai kaikessa rauhassa rakentaa satoja bunkkereita Libanonin ja Israelin rajalle ja siirtää sinne joukkojaan ilman, että YK:n alueelle sijoitetut joukot ”huomasivat” mitään.
IAF ON tuntuvasti vähentänyt Libanonin alueen ylilentojaan viime aikoina. Lentojen avulla on pyritty valvomaan aseitten salakuljetuksia Syyriasta Libanoniin sekä Hizbullahin joukkojen siirtoja raja-alueilla.
IDF:N GOLANI PRIKAATIN sotilaat järjestivät massakapinan tapaa vastaan, millä prikaatia on hiostettu Libanonin sodan jälkeen. Prikaatin komppania 51 menetti yhdessä päivässä 8 sotilasta Bint Jbailin kylän taistelussa. Sotilaat katsoivat uuden komentajan everstiluutnantti David Zinin uudet rajut kurinpitotoimet kohtuuttomiksi ja valittivat, ettei tämä osoita vaadittavaa sympatiaa sotilaille, jotka olivat taistelleet ja menettäneet läheisiä ystäviään kaatuneina. Sotilaille luvattuja keskusteluja sodan aiheuttamista traumoista psykologien kanssa oli komentajan toimesta siirretty toistuvasti. Kahdeksan kaatunutta yhden päivän taisteluissa ja pataljoonan apulaiskomentajan majuri Roi Kleinin itsensä uhraaminen heittäytymällä sytytetyn kranaatin päälle pelastaakseen miehiään on jättänyt lähtemättömät arvet miesten mieliin.
Eilen iltapäivällä kahden aikaan lähes sata sotilasta katsoi saaneensa tarpeekseen ja marssi ulos Tze´elimin koulutusleiristä ja alkoi marssia valtatietä pois alueelta.
GOLANIPRIKAATIN KOMENTAJA eversti Tamir Yidai ajoi autollaan sotilaita vastaan saatuaan tiedon asiasta. Hän sai sotilaat palaamaan parakkeihinsa ja aloitti pitkälliset keskustelut heidän kanssaan.
YIDAI LUPASI, että kaikki sotilaitten esittämät valitukset tutkitaan ja korjaukset suoritetaan siellä, missä havaitaan virheitä. Viime huhtikuussa Golani-prikaatin 25 sotilasta marssi ulos tukikohdastaan Metullassa vastalauseena komentajan päätökselle karkottaa useita sotilaita pataljoonasta.
IDF VETI JOUKKONSA pois Nablusista, jota ne olivat piirittäneet ja jossa ne olivat suorittaneet asuntokohtaisia ratsioita etsittyjen terroristien ja aseverstaiden löytämiseksi. Viikon kestäneen operaatio Hot Winter aikana IDF:n upseerien mielestä pystyttiin iskemään rajusti terrorin infrastruktuuria vastaan.
VIISI PATALJOONAA Golani, Nahal ja Kfir prikaateista sekä rajapoliisin erikoisjoukkoja osallistui operaatioon, joka alkoi viime sunnuntaiaamuna.
Operaation aikana pidätettiin 9 epäiltyä ja etsittyä terroristia ja neljä aselaboratoriota löydettiin ja tuhottiin. Ratsia keskittyi Nablusin vanhaan kaupunginosaan, kasbah, josta Islamic Jihad ja Fatahin al-Aksa suorittivat hyökkäyksiään Israelin puolelle. Tuhansia ihmisiä suljettiin ulkonaliikkumiskielloilla koteihinsa operaation aikana. Operaation laajuudesta huolimatta palestiinalaisuhrit jäivät hämmästyttävän alhaisiksi. minkä IDF selittää johtuvan uusista pidättäytymismääräyksistä ratsioitten yhteydessä.
SOTILAAT JOUTUIVAT tulituksen alaisiksi suorittaessaan ratsiaa al-Faraa pakolaisleirissä. Palestiinalaiset tulittivat sotilaita moskeijasta, mihin sotilaat vastasivat.
TZUFIMIN KYLÄN lähellä israelilainen autoilija joutui palestiinalaisten sala-ampujien tähtäimeen ja haavoittui häneen osuneista luodeista torstaina iltapäivällä. Hänet vietiin sairaalahoitoon. Ampujat pakenivat paikalta eikä heitä ole tavoitettu. Tzufim kylä on Kalkiliyan kaupungin yläpuolella.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni selkeytti Israelin suhtautumista Saudi Arabian v. 2002 esittämään ja arabiliiton hyväksymään rauhansuunnitelmaan. Se edellyttää Israelin vetäytymistä vuoden 1949 aselepolinjoille ja myöhemmin siihen lisättiin vaatimus arabipakolaisten palaamisoikeudesta alkuperäisille asuinpaikoilleen.
Livni tähdentää, että vaikka hän 2002 hyväksyi saudisuunnitelman, hän hylkää sen perustaksi rauhan neuvotteluille, koska siinä vaaditaan pakolaisten palaamisoikeutta, mitä Israel ei voi hyväksyä.
Livni haluaa tehdä Israelin kannan täysin selväksi ennen kuun lopulla tapahtuvaa arabiliiton kokousta, jossa saudisuunnitelma voidaan ottaa uudelleen esille.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad matkustaa Sudanista Saudi Arabiaan, jossa hän keskustelee saudikuninkaan Abdullahin kanssa jännityksen kasvamisesta Persianlahdella USA:n merivoimien keskityksen vuoksi, Libanonin rauhattomuudesta, Irakin väkivallasta sekä Israelin ja palestiinalaisten välisistä ongelmista.
Keskustelut voivat muodostua mielenkiintoisiksi, sillä islamin wahhabilaisuutta äärisuuntaa edustava kuningas pitää iranilaisten shia-islamia kerettiläisenä. Lisäksi Saudi Arabiaa hirvittää Iranin avoimet pyrkimykset päästä alueen johtavaksi muslimivaltioksi, jossa Iranin ydinaseella on vaikuttava asema.
PALESTIINALAISTEN PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ihmettelee, mitä Israel pelkää vastustaessaan keskusteluja palestiinalaisten kanssa, jotka hänen mukaansa ovat suostuneet keskustelemaan kaikista muista avoimista kysymyksistä, mukaan lukien rajat ja Jerusalemin asia. Erekat väitti, että Israel on ymmärtänyt väärin Mekkan sopimuksen ja siksi vastustaa PA:n yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin välillä.
EREKAT KEHOTTI Israelia aloittaman keskustelut Mahmoud Abbasin kanssa, koska PA:n hallituksella ei ole niihin mitään osuutta. Erekat suorittaa Israelin jatkavan samaa epätodellista linjaa, mikä sävytti koko Arafatin aikakautta: Sopimuksia tehtiin ja allekirjoitettiin julkilausumia, joita Arafat ei koskaan pyrkinytkään toteuttamaan ja jotka hän arabiankielisissä julkilausumissa ja haastatteluissa välittömästi kiisti. Samaan aikaan hän osti aseita Iranista ja muista maista salakuljettaen niitä Gazaan, sekä avusti terrorijärjestöjä.
ISRAELIN KORKEIN OIKEUS kieltäytyi vapauttamasta kolme Hamas-järjestöön kuuluvaa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) jäsentä, jotka viime kesänä suoritetusta pidätyksestä lähtien ovat olleet Israelin vankilassa. Näitä lainsäätäjiä, Ahmed Atoun, Wa´il al-Husseini ja Bassem Za´arid, syytettiin Länsirannan sotilastuomioistuimessa kielletyn organisaation jäsenyydestä ja aktiivisuudesta siinä ja muista laittomista toimista vuoden 1945 puolustuksen hätäsäännösten perusteella. Sotilassyyttäjä vaati syytettyjen pitämistä pidätettyinä kunnes heidän oikeuskäsittelynsä on suoritettu loppuun, minkä KO nyt vahvisti.
TV-KANAVA 10 julkistaman listan mukaan pääministeri Ehud Olmert oli antanut kanslialleen tehtäväksi lahjoa 115 Likudin keskuskomitean jäsentä, jossa Olmert oli silloin jäsenenä. Tapausta pidetään erityisen julkeana siksi, että se tapahtui avoimesti laaditun listan perusteella, jota pidettiin ajan tasalla tietokoneella.
Olmert toimi silloin teollisuus-, kauppa- ja työministerinä Sharonin hallituksessa 2003-2006 välillä.
OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuz lupaa tutkia asiaa ja tehdä vaadittavat johtopäätökset, kuten myös valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss, joka sanoo, ettei hän ole vielä saanut listaa käyttöönsä. Ohjelman mukaan Olmert käytti arvovaltaansa painostaakseen useita valtion virkailijoita ja instituutioita suorittamaan hänen vaatimiaan palveluksia Likudin keskuskomitean jäsenille. Joitakin uhkailtiin erottamisella, jos tuloksia ei näy, kuten postilaitoksen pääjohtajan apulainen Avi Moskovitch väittää tapahtuneen hänelle. Hän sai joka viikko ohjeet Olmertin kansliasta, keitä henkilöitä tulee ”voidella” tai mitä tarjouksia peukaloida ja hän sai nuhteita joka kerran, kun palveluksia ei hoidettu vaaditulla tavalla, hän väittää, ja lopulta hänet irtisanottiin.
HAMAS-JOHTOINEN PA:N HALLITUS aikoo nimetä uudelleen Israelin tyhjentämät siirtokunnat Gazan alueella. Esikuvina aiotaan käyttää islamin kuuluisia taistelukenttiä ja arabikaupunkeja.
Täten vanhat/uudet nimet ovat seuraavat: Erez – Qana; Dugit – Badr; Netzer Hazani – Hittin; Neveh Dekalim – AL-Karamah; Kfar Yam – Tripoli; Morag – Bagdad; Kfar Darom – Kastel; Bnei Atzmon –Safed; Nisanit – Nahawand; Slav – Damascus; Elei Sinai – Acre.
QANASSA 100 ihmistä kuoli IDF:n operaation Grapes of Wrath aikana 10 vuotta sitten.
BADR, Muhammedin ja Quraish-heimon välisen ratkaisevan taistelun paikka.
HITTIN, paikka missä Saladinin joukot ratkaisevasti tuhosivat ristiretkeläisten joukot 1187 Jerusalemin valtaamiseksi.
AL-KARAMAH, kylä Jordanjoen laaksossa, jossa IDF ja Fatah taistelivat ja jota palestiinalaiset pitävät arabien viimeisenä voittona israelilaisista 1967 sodassa.
NAHAWAND (NIHARWAND), paikka, jossa arabit voittivat Persian joukot ja lopettivat Sassanien dynastian, joka oli hallinnut Persiaa vuosisadat.
KINNERETIN VEDENPINTA on vielä 2.72 m alle optimirajan, jossa vesiluukut avataan ylivirtauksen vuoksi.
Vain yksi myrskykausi on tiedossa tässä kuussa. Maan eri osat ovat saaneet 90-100 % vuosittaisesta veden tarpeestaan sateitten kautta.
KAKSI KASSAM-RAKETTIA ammuttiin tänä aamuna Gazasta Israeliin.

Thursday, March 01, 2007

TORSTAI 01.03.07
ISRAEL EI KATSO, että USA:n osallistuminen ”naapurikokoukseen” Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tasapainottamiseksi uhkaa sitä mitenkään. Israelin viranomaiset näkevät kokouksen lähinnä taktiseksi vedoksi, joka ei mitenkään muuta pitkän tähtäyksen strategiaa.
USA:ssa vieraileva Knessetin puhemies Dalia Itzik, joka toimii Israelin vt. presidenttinä, kertoi tavattuaan USA:n ulkoministeri Ricen, että tämä vakuutti naapuruus-keskustelujen maaliskuussa Bagdadissa keskittyvän Irakin tilanteeseen. USA katsoo velvollisuudekseen osallistua Irakin järjestämään kokoukseen.
USA lähettää edustajansa tilaisuuteen, mutta ei ulkoministeritasolla.
TARKKAILIJAT ARVAILEVAT, johtaako tilaisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin USA:n ja Iranin edustajien välillä tai Syyrian ja USA:n edustajien välillä. USA:N viranomaiset ovat vakuutelleet, ettei USA aio kosketella Golanin luovuttamista Syyrian edustajien kanssa.
Kokoukseen ovat ilmoittautuneet lisäksi Saudi Arabia, Jordania, Turkki, Kuwait, Arabiliitto ja Islamilainen konferenssi järjestö. Iran ilmoittaa harkitsevansa osallistumistaan kokoukseen.
IDF PALASI NABLUSIIN keskiviikkona käytyään suorittamassa erityiskomennuksen Jeninissä, jossa valeasuiset rajapoliisin yksiköt surmasivat Islamic Jihadin aluekomentajan Ashraf Sa´adin ja kaksi hänen apulaistaan. Sa´adi oli varustanut Bat Yamissa pidätetyn itsemurhaterroristin 20.02.07. Yksi rajapoliisi haavoittui olkapäähän tulitaistelun aikana.
Jeninin operaatio perustui Shin Betin keräämiin tiedustelutietoihin.
Rajapoliisit tulivat Jeniniin aikaisin keskiviikkoaamuna ja asettivat tiesulun reitille, jota he tiesivät Sa´adin käyttävän. Tämä kuitenkin huomasi tiesulun ja pyrki pakoon tulittaen poliiseja, jotka vastasivat siihen surmaten Sa´adin ja hänen apulaisensa Muhammad Abu Nasan ja Daoud Jablin, myös IDF:n etsintälistalla.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Gazassa Abu Ahmad vannoi kostoa ”tästä uudesta rikoksesta, joka kostetaan ankarasti, heidän verensä tulee olemaan polttoainetta pyhälle taistelullemme. Reaktio tulee pian”. Jihad aloitti kostotoimensa ampumalla kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle, mutta ilman vahinkoja.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh syytti Israelia yrityksistä sabotoida yhteishallituksen muodostamista. Hän vakuutti, että ”tämä on Israelin pyrkimys tilanteen kiihottamiseksi; se liittyy siihen, että Israel on hylännyt Mekkan sopimuksen, joka tähtää kansallisen yhtenäisyyden voimistamiseen.”
GALILEAN ALUEEN POLIISI pidätti eilen aiemmin tiistaina pidättämänsä kuuden beduiini-muslimin lisäksi kolme muuta, nostaen heidän lukunsa yhdeksään. Poliisin ilmoituksen mukaan kaikki ovat kotoisin Bir al-Maksurin kylästä Nasaretista luoteeseen.
POLIISIN MUKAAN tiistaina pidätetyt kuusi muslimi-beduiinia ovat tunnustaneet ja näyttäneet käytännössä, miten ”he kaappasivat juutalaisia naisia, pahoinpitelivät ja raiskasivat heitä kostaakseen IDF:n toimia Juudeassa ja Samariassa”. Kymmenes pidätetty oli nainen, joka päästettiin kotiarestiin.
Pidätetyt olivat tehneet rikoksensa huhtikuun 2005 ja marraskuun 2006 välisenä aikana.
POLIISIN ILMOITUKSEN mukaan miehet olivat kaapanneet autoonsa nuoria juutalaisia naisia heidän odottaessaan bussia tai peukalokyytiä tunnetuilla odotuspaikoilla Galilean länsiosassa ja Haifan alueella. Jokaisessa tapauksessa naiset oli pakotettu autoon, joka ajettiin autioon paikkaan, jossa raiskaus tapahtui.
POLIISI EPÄILI jo tammikuussa, että kysymyksessä oli sarjaraiskaus, mutta voidakseen saada haaviinsa koko jengin asiasta ei tiedotettu yleisölle, joka on tämän johdosta moittinut poliisia.
BIR AL-MAKSURIN kylän 7000 asukasta ovat kauhuissaan saatuaan tiedon raiskauksista. Paikallisneuvoston puheenjohtaja Hassan Gadir kutsui alueneuvoston hätäkokoukseen käsittelemään asiaa. Hän kertoo olevansa erityisen kauhistunut tilanteesta, sillä 90 % kylän miehistä osallistuu asepalvelukseen vapaaehtoisina, ja heitä palvelee IDF:n eliittijoukoissa jäljittäjinä Gazan rajalla.
GADIR KERTOO aloittavansa tiedotuskampanjan nuorison parissa vakuuttaen heille, että he ovat osa Israelia ja että raiskaus on vastoin islamin periaatteita.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin lupasi kehittää järjestelmän, jossa arabimatkustajia ei ole tarpeen viedä erillisen tarkastuksen kautta Ben Gurionin lentokentällä. Asian toi julkisuuteen arabikansanedustaja Nadia Hilu (Labour) perustaen sen omaan kokemukseensa, jota hän pitää alentavana. Hän kertoi, että erotettuaan arabit muusta jonosta hänetkin asetettiin seisomaan keskellä joukkoa vastaamaan henkilökohtaisiin kysymyksiin. Hilu kertoi tunteneensa kuin terroristi ihmisten tuijottaessa ja lasten alkaessa pelätä. ”Se traumatisoi koko perheen”, hän kertoi. Diskin lupasi informoida Hilua asian kehittelyssä.
MOSKOVASSA VIERAILULLA OLLUT strategisten asiain ministeri Avigdor Lieberman kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Israel pystyy vastaamaan Iranin ydinaseuhkaan yksin, jos se on tarpeen. Hän kertoi, että Israelin hallitus tekee enemmän kuin mikään muu maa vastatakseen Iranin ydinaseuhkaan. Hän kertoi lämmenneensä Venäjän halusta lopettaa ydinasekilpailu Lähi Idässä. Lieberman kertoi jokaisen tajuavan, että asekilpailu Lähi Idässä olisi tuhoisa, koska tilanne ryöstäytyisi käsistä. Hän kuitenkin tähdensi, että Iranin pysäyttäminen on ensisijaisesti kansainvälisen yhteisön asia.
VENÄJÄN ULKOMINISTYERI Sergei Lavrov varoitti, ettei USA:n tule käyttää voimatoimia Irania vastaan ja moitti USA:ta yksipuolisesta koko maapalloa koskevien asioitten käsittelystä. Hän sanoi olevansa huolestunut USA:n varapresidentti Cheneyn äskeisestä lausunnosta, että kaikki optiot ovat pöydällä ja kertoi Venäjän tarkkailevan huolestuneena USA:n voimien keskittymistä Persianlahdelle, koska sellaiset voimien keskitykset aina uhkaavat aloittaa sotilaallisen konfliktin, vaikka vahingossa. Lavrov toisti Venäjän halun selvittää kriisi Iranin kanssa neuvottelujen kautta eikä suosittele raskaita sanktioita Iranille.
LAVROV KRITISOI USA:n tapaa päättää yksipuolisista toimista ja vaatia Venäjän hyväksymistä niille. ”Ei tämä ole tapa, millä kumppanit toimivat. USA on ylittänyt kansalliset rajansa kaikin tavoin”, uhosi presidentti Putin Mynchenin konferenssissa. Lavrov totesi Putinin purkauksesta, että ”jonkun oli sanottava se, tarpeesta yhteiseen keskusteluun siitä, miten maailman asioita tulee hoitaa. Kertoa totuus, mitä monet eivät ole uskaltaneet tehdä”.
IRANIN UUDISTUSMIELISET JA KONSERVATIIVIT esittivät kovaa kritiikkiä presidentti Mahmoud Ahmad –i Nejadin lausunnoista, että ”Iranin ydinohjelma on kuin juna ilman jarruja ja peruutusvaihdetta”.
Kriitikot pelkäävät, että tällaiset lausunnot antavat uutta polttoaihetta viholliselle ja kiihdyttävät Iranin vastustajien pyrkimyksiä asettaa entistä kovempia rajoitteita Iranille. Viime viikolla Iranin korkein kaitsija Khamenei esitti harvinaista kritiikkiä Ahmadinejadin hallituksen sisäpolitiikasta.
Diplomaattinen vääntö jatkuu kaiken aikaa maailman johtavien valtioitten yrittäessä selvittää, miten Iranin kanssa tulisi toimia, kun se avoimesti vastustaa kaikkia sovitteluyrityksiä.
UUDISTUSMIELINEN lehti Etemad-e-Melli muistuttaa presidenttiä: ”Miksi puhut kieltä, joka saa kansalaiset häpeämään? Juna tarvitsee jarrut voidakseen saavuttaa päämääränsä turvallisesti.”
KONSERVATIIVILEHTI Resalat muistuttaa presidenttiä, ”ettei heikkous eikä hyökkäävä asenne ole hyväksyttävä ulkopolitiikassa. Ulkopolitiikkaamme tulee ilmentää muinaisen Iranin (Persian) sivilisaatiota ja Iranin kansan rikasta kulttuuria. Siksi herkkyys, rikas diplomaattinen kieli ja edistynyt politiikka tulee olla osa laskelmoitua kokonaisuutta voidakseen toimia.” Ahmadinejadin vastainen kritiikki on voimistunut hänen kärsittyään nöyryyttävän tappion paikallisvaaleissa joulukuussa.
YLIMMÄN KAITSIJAN paikkaa kärkkyvä entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsansani kuuluttaa vähemmän äänekästä ja sovittelevampaa äänilajia puhuttaessa länsivaltojen kanssa. Hänen mielestään ”ydinongelma tulee selvittää vuoropuhelulla ja viisaudella.”
TURISMIMINISTERIN palli annetaan Yitzhak Aharonovitchille, koska Tartman päätti luopua paikasta ja sanoi voivansa paremmin taistella nimensä ja kunniansa puhdistamisesta Knessetistä kuin hallituksesta. Liebermanin päätös nostaa Aharonovitch listan loppupäästä ministeriksi ohittaen kakkosmiehen Hassonin hämmästyttää tarkkailijoita. Aharonovitch toimi poliisin komentajana, hän on Knessetin varapuhemies ja jäsenenä ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa.
Tämän hetken tietojen mukaan Tartmanilla on BA mutta hänen MBA tutkintonsa on epävarma. Myös tiedot hänen työkyvyttömyydestään eivät näytä olevan todenmukaisia.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert lahjoi uusien paljastusten mukaan 115 Likudin keskuskomitean jäsentä. Lahjukset olivat erilaisia lahjatavaroita, työpaikkoja, avustusta lakiasioissa hänen yksityisessä lakifirmassaan tai ulkomaisia työntekijöitä. Asiaa pidetään raskauttavana, koska se oli suunniteltu ja ohjelmoitu Olmertin toimistossa erikoislistan mukaan. Olmert johti silloin eri ministeriöitä Ariel Sharonin hallituksessa.
TÄNÄÄN 01.03.07 on Esterin paastopäivä. Purim-juhlallisuudet ovat sunnuntaina ja maanantaina.

Wednesday, February 28, 2007

KESKIVIIKKO 28.02.07
HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal, joka neuvotteli Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa tiistaina, on Lavrovin ilmoituksen mukaan suostunut lopettamaan hyökkäykset ja raketti-iskut Israelia vastaan. Lavrov kertoi median edustajille hyväksyneensä Hamasin ja Fatahin välisen Mekkan sopimuksen, koska ”se osoitti viisautta, järkeä ja vastuullisuutta Palestiinan kansan edessä”. Hän vakuutti Venäjän tekevän kaikkensa, jotta tämä sopimus toteutetaan käytännössä ja että se tehdään sitovaksi mukaan lukien boikotin poistaminen. Mashaal ei itse kertonut medialle lupauksestaan lopettaa hyökkäykset Israelia vastaan.
ISRAELISSA VIERAILEVA EU:n ulkomaan suhteitten ja naapuruussuhteitten komissaari Benita Ferrero-Waldner kertoi eilen medialle, että kansainvälisen yhteisön täytyy työskennellä aktiivisesti ja palestiinalaisia täytyy tukea, etteivät mahdollisuudet rauhaan katoa täysin. Hän kuitenkin lisäsi, että EU:n mahdollisuudet riippuvat uuden PA:n hallituksen ohjelmasta ja toimista.
FERRERO-WALDNER ylisti Mahmoud Abbasia ”todelliseksi rauhankumppaniksi”, mutta totesi, että onko uusi PA:n hallitus rauhankumppani, jonka Israel voi hyväksyä, riippuu siitä, miten se reagoi rauhanperiaatteisiin, jotka ”presidentti” Abbas itse ja kvartetti ovat asettaneet. Hän vakuutti olevansa vahvasti kvartetin asettamalla linjalla, vaikka kapinallisia ääniä tulee Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta, jotka Venäjän ohella ovat osoittaneet myöntyvyyttä uutta hallitusta kohtaan. Ferrero-Waldner ei halunnut kritisoida eikä arvioida Mashaalin vierailua Venäjällä, mutta totesi Venäjän ulkoministeri Lavrovin toimivan kuten hänkin vakuuttaessaan: ”Ohjeemme Hamasille, jonka annoimme tänään myös Mashaalille, on jatkaa kansainvälisen kvartetin asettamien periaatteitten suuntaan, joihin kuuluu Israelin tunnustaminen.” Lavrov vakuutti medialle tavattuaan Mashaalin pyrkivänsä juuri tähän. Tämä miellyttää myös Israelin hallitusta, koska se ei aiheuta säröä Israelin ja Venäjän välisiin suhteisiin.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon, jolla oli sovittu keskustelut Shimon Peresin kanssa, totesi puhuttuaan puhelimessa Peresin kanssa tämän jouduttua perumaan tapaamisen Israelin yleislakon hälyttämänä, ”ettei Mekkan sopimus ole täydellinen vaan vaatii vielä paljon työtä mutta on merkittävä positiivisena pyrkimyksenä Hamasin sisällä”. Hän tähdensi Israelin tunnustamisen tärkeyttä keskustelujen edistymiseksi.
MASHAAL puolestaan totesi eilen Moskovassa, että Hamasilla on useita ehtoja Israelin tunnustamiseksi:
Ensimmäiseksi Israelin tulee lopettaa palestiinalaisten alueitten miehityksensä ja Palestiinan kansan kärsimykset. ”Kun Israel tekee tämän, Palestiinan kansa tekee asenteensa selväksi”.
HAMASIN IDEOLOGIAN mukaan koko ”Palestiinan maa” Jordanjoesta Välimereen on miehitettyä aluetta.
TOISEKSI palestiinalaisten kärsimykset johtuvat ennen kaikkea palestiinalaisten keskinäisistä valtataisteluista ja klaanien välisistä erimielisyyksistä ja siitä, ettei valtavaa ulkomaista tukea ohjata kansan elintason korjaamiseen vaan sotilaalliseen varustautumiseen, runsaasti ylimitoitettujen ”turvallisuus-joukkojen” kouluttamiseen ja aseistamiseen ja vastaaviin toimiin, jotka eivät nosta kansan elintasoa.
ISRAELIA UHKAAVA YLEISLAKKO siirtyi viime hetkellä pääministeri Olmertin luvattua ammattiliitto Histadrutille aloittavansa henkilökohtaisesti hoitaa työntekijöitten maksamattomien palkkojen asiaa, jonka
paikallisviranomaiset olivat laiminlyöneet. Histadrutin pääsihteeri Ofer Eini totesi, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hallitus ottaa omakohtaisen vastuun maksamattomien palkkojen ongelmasta. Olmert ei kuitenkaan reagoinut ammattiliiton vaatimukseen tilittää välittömästi varoja 30 kunnalle ja 16 uskonnolliselle neuvostolle palkkojen maksamiseksi. Israelin työoikeus, joka edellisen uhkaavan yleislakon edellä kielsi lakon laittomana, ei tällä kertaa halunnut puuttua asiaan. Eilen Israelin Sähköyhtiön (IEC) työntekijät aloittivat kaksipäiväisen vastalauselakon hallituksen suunnitelmille yhtiön rakenteellisista muutoksista.
ISRAEL BEITEINU (Israel Kotimme) asetti ehdolle turismiministerin virkaan kansanedustaja Esterina Tartmanin. Nyt on kuitenkin paljastunut, että Tartmanin esittämät akateemiset loppututkinnot ovat olemattomia, ainakin sen mukaan, mitä niistä tiedetään. Asia on erittäin hämmentävä Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Liebermanille, jonka suunniteltu keskiviikon päiväjärjestys sekoittui pahan kerran. Hänen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle aikomansa alustus jää pitämättä, sillä hänen tulee tänään päättää, mitä tehdä Tartmanin kanssa. Tartman oli yksi puolueen perustajajäsenistä, Liebermanin mukaan läheinen työtoveri ja ”sopiva ministerin virkaan”.
Kansanedustajien enemmistö näyttää vastustavan Tartmanin ministerinimitystä, ovatpa jotkut asettaneet kyseenalaiseksi hänen sopivuutensa toimia kansanedustajana, jos hän osoittautuu sarjavalehtelijaksi.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz uhkaa särkeä hallitusyhteistyön Kadiman kanssa, jos oikeusministeri Daniel Friedmanin esittämä lakiuudistus korkeimman oikeuden vallan rajoittamiseksi toteutuu.
Friedmanin lakiesitys, jonka hän aikoo tuoda hyväksyttäväksi ensi viikolla, rajoittaisi korkeimman oikeuden valtaa tehdä tyhjäksi Knessetin vahvistamia lakeja, koska se rikkoo peruslakia. Toisetkin Labour-ministerit sanoivat vastustavansa lakia, mutta kritisoivat Peretzin tapaa esittää jatkuvia uhkavaatimuksia. Israelin oikeuslaitoksen väitetään edustavan vasemmiston valtaa ja korkein oikeus on sen tukevin pylväs.
POLIISI PIDÄTTI EILEN rabbi Yisrael Arielin, jota pidetään oikeistolaisena ja joka toimi Yamitin rabbina.
Rabbia syytetään siitä, että hän esitti tammikuussa muutamien toisten rabbien kanssa halachaan perustuvan lausunnon koskien Israelin keskiosien vastaavan komentajan kenraalimajuri Yair Naveh´ea. Rabbit kuuluvat äskettäin uudelleen perustettuun sanhedriniin, juutalaiseen hallituselimeen. Rabbit esittivät lausunnossaan, että Naveh oli osoittautunut petturiksi tai ilmiantajaksi, hepreaksi moser, antaessaan juutalaisille siirtolaisille kieltoja asua kotonaan määrätyissä paikoissa Juudeassa ja Samariassa. Moser tarkoittaa myös henkilöä, joka siirtää toisen omaisuutta tai ilmiantaa henkilön viholliselle. Maimonideen opetuksen mukaan sellainen henkilö voidaan oikeutetusti surmata missä tahansa, jopa aikana, jolloin viranomaisilla ei ole lupaa toteuttaa kuolemantuomiota, kuten oli Rooman vallan aikana.
RABBIINISEN TUOMIOISTUIMEN presidentti rabbi Ariel, joka johtaa Temppeli-instituutiota Jerusalemissa, allekirjoitti lausunnon Navehea vastaan, kuten rabbit Reuven Hass, Yehuda Edri, Ido Elbo ja Bar Ilan yliopiston professori Hillel Weiss. Gazan evakuoinnin aikana Ariel kehotti sotilaita kieltäytymään tottelemasta esimiestensä käskyjä, minkä johdosta hänet pidätettiin silloin epäiltynä kapinan lietsomisesta.
ISRAEL VAATII, että Hizbullahin laiton aseitten kuljettaminen Syyriasta on lopetettava. Ensi askeleena on tarkoitus pyrkiä diplomatian kautta muuttamaan YK:n Unifil-joukkojen mandaattia siten, että niillä on oikeus takavarikoida Hizbullahin laittomat asekuljetukset Syyrian rajalla.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz vihjaisi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israel joutunee tunkeutumaan Gazan alueelle, koska Hamas ja muut terrorijärjestöt aseistautuvat ilman valvontaa ja esteitä salakuljettaen aseita Siinailta.
ISRAELIN RAJAPOLIISIT surmasivat eilen Jeninissä Islamic Jihadin komentajan ja kaksi hänen apulaistaan. Yksi rajapoliisi haavoittui operaatiossa.
IDF:N OPERAATIO HOT WINTER Nablusissa näyttää tällä hetkellä laantuneen.
HAARETZIN MUKAAN 1600 vuoden jälkeen uudelleen herätetty sanhedrin aikoo virittää henkiin muinaiset Temppelin uhritoimitukset. Rabbi Adin Steinsaltzin johtama sanhedrin aikoo hankkia lammaslauman uhritoimituksia varten, joita se toivoo voivansa suorittaa jossakin lähellä Temppelialuetta. Järjestö suoritti vuosia sitten symbolisen uhrin Givat Hananyan vuorella Jerusalemin Abu Tor kaupunginosassa, josta on näköala Temppelialueelle. Silloin uhrattiin tekoalaisen miehen lahjoittama nuori vuohi.
KUNNIAMURHAT Gazan alueella ovat nostaneet asukkaitten ja naisjärjestöjen huolestuneisuuden.
Viimeisen 24 tunnin aikana löydettiin kolmen naisen ruumiit.
Neljän lapsen 35-vuotiaan äidin luotien repimä ruumis löydettiin Gazan rantahietikolta. Hänestä löydettiin ainakin 13 luodin reikää eri puolilta kehoa.
Kaksi muuta oli surmattu erikseen ja heidän luotien repimät ruumiinsa löydettiin myöhään maanantai-iltana.
Viranomaiset ovat arvioineet, että tapaukset ovat omaisten suorittamia ns. kunniamurhia.
Gazan ja Länsirannan alueilla tehdään vuosittain ainakin 25 kunniamurhaa, jotka viranomaiset rekisteröivät.
Naisjärjestöt sanovat, että Gazassa eletään kuin viidakossa, koska turvallisuusjärjestöt eivät puutu näihin miespuolisten perheenjäsenten suorittamiin perheen naisiin kohdistuviin murhiin, koska he ”ymmärtävät syyn.”
Tuntemattomat pyssymiehet räjäyttivät pommin tri Ali Sharifin kodin ulkopuolella. Sharif luennoi Islamilaisessa yliopistossa Gazassa. Hän kuuluu Hamasin kannattajiin.
Rafahissa Hamasin pyssymiehet kaappasivat 25-vuotiaan Fatahin aktivistin Raed Kashrahin.
FATAHIN EDUSTAJA syytti Hamasin johtaman maatalousministeriön sanoneen irti lähes 1000 palestiinalaista vartijaa, jotka valvoivat israelilaisten jättämiä kasvitarhoja Gazassa. Fatah syyttää, että vartijoitten paikalle palkattiin Hamasin kannattajia.
ABBASIN NEUVONANTAJANA ja turvallisuusjoukkojen johtajana tunnettu Muhammad Dahlan epäilee, että suunniteltu Fatahin ja Hamasin yhteishallitus pystyy saamaan lain ja järjestyksen aikaan Gazassa. Dahlan vaatii ”turvallisuusjoukkojen uudelleen organisointia itsenäisellä ja ammattimaisella perustuksella”.
KESKIVIIKKOAAMUN aikana kuusi Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Sderotin ja Ashkelonin alueille. Ne aiheuttivat jonkin verran tuhoa, mutta ei ihmisvahinkoja.

Tuesday, February 27, 2007

TIISTAI 27.02.07
SUURIN UUTINEN tänä sumuisena ja kosteana helmikuun 27.tiistaipäivän Jerusalem Postissa ei ole juutalaisen miehen murha Bat Ayin lähistöllä, huomenna 06.00 uhkaava yleislakko, IDF:n osittainen vetäytyminen Nablusista, Hizbullahin asesalakuljetus Syyriasta, Mughrabi-ramppi tai Olmertin vanhemman veljen professori Amram Olmertin väitetty loikkaaminen Kadimasta.
SUURIN UUTINEN on luokiteltava science fiction-luokkaan kuuluvaksi. Kuitenkin Israelin ehkä arvostetuin englanninkielinen sanomalehti antaa sille palstatilaa: Yli puolet etusivusta jättikuvan kanssa, sivut 6 ja 7 ja lähes kokonaan sivun 8, tämä kaikki suurten kuvien kanssa asukkaitten haastatteluineen.
JEESUKSEN PERHEHAUTA on päivän suurin uutinen tänä aamuna. JPost kertoo kissan kokoisin otsikoin, että Israel voi harkita Talpiotissa löydetyn ”Jeesuksen perhehaudan” avaamista yleisölle. Hautaluola löydettiin jo 1980, mutta se sinetöitiin ja unohdettiin, kunnes sensaation ja rahan kipeä elokuvantekijä Simcha Jacobovici ja ohjaaja James Cameron ”löysivät” sen uudelleen ja tekivät siitä elokuvan.
NÄMÄ ASIANTUNTIJAT kertovat, että luolasta löydetyt kymmenen luukirstua, joista he olivat kuljettaneet kaksi New Yorkiin elokuvansa esittelytilaisuuteen, sisältävät maalliset jäännökset Uuden Testamentin keskeisistä henkilöistä: ”Jeesus, Josephin poika”; ”Mary” (kuviteltu Jeesuksen äiti); ”Jose” (kuviteltu Jeesuksen veli); ”Maria (sukulainen); ”Mariamne” (kuviteltu Maria Magdalena); sekä poika ”Judah, Jeesuksen poika”. New Yorkiin kuljetetut kaksi kirstua sisälsivät elokuvan tekijöitten mukaan ”Jeesuksen” ja ”Maria Magdalenan” jäännökset. Tällä he haluavat ”todistaa” erään ranskalaisen naistutkijan esittämän väitteen, että Jeesus meni naimisiin Maria Magdalenan kanssa ja he saivat pojan.
KUUSI LUUKIRSTUISTA on Israelin antiikkihallituksen (IAA) hallussa, neljän kirstun kohtalo on epävarma. Elokuvantekijät uskovat, että 2002 löydetty ”James” luukirstu, jonka väitetään sisältävän ”Jeesuksen” veljen jäännökset, on lähtöisin samasta luolasta. He myös haluavat tieteellisiä DNA-tutkimuksia kirstuista löydetyistä luista saadakseen lisäpontta sensaatiomaisille väitteilleen. Täten, jos havaitaan, ettei ”Mariamnen” DNA osoita sukulaisuutta ”Jeesuksen” DNA:n kanssa, häntä voidaan pitää ”Jeesuksen” vaimona. He kuitenkin toteavat, ettei ”Jeesuksen” kloonaaminen näytteistä ehkä onnistu.
Kuolleen luut kerättiin tällaiseen luukirstuun (tai luuarkkuun) vuoden kuluttua hautauksesta.
JERUSALEMIN ETELÄISESSÄ KAUPUNGINOSASSA Talpiotissa luolan lähellä asuvat sanovat olleensa tietoisia hautaluolasta, mutta siitä noussut häly hämmentää heitä. Joku kertoo käyneensä luolassa ja nähneensä kirjoituksia sen seinissä.
ISRAELIN YKSI JOHTAVISTA ARKEOLOGEISTA professori Amos Kloner kertoo JPostin artikkelissa, että hän johti hautaluolan tutkimuksia, kun se avattiin vuonna 1980. Kloner kertoo asiasta haastattelijalle näin:
Suuri tarina TV-filmille, mutta se on mahdoton, hölynpölyä. Ei ole mahdollista, että Jeesus ja hänen sukulaisensa omistivat hautaluolan. He olivat galilealainen perhe ilman siteitä Jerusalemiin. Talpiotin luola kuului keskiluokan perheelle ensimmäisellä vuosisadalla.
Nimi Jeesus, Josephin poika, on kolmessa Israelin antiikkihallituksen (IAA) omistamassa luukirstussa. Ne olivat aivan yleisiä nimiä, eikä ollut suuria lehtiotsikoita 1940-luvulla löydetystä Jeesus-luukirstusta, jonka myös uskotaan olevan peräisin kristinuskon ensimmäiseltä vuosisadalta. Oli toinenkin Jeesus-luola, mutta se hyljättiin myöhemmin. Uskon sitten, kun saan tieteellisen todistuskappaleen.
Yhtään luukirstua ei ole hukassa, IAA:lla on kuvaus kymmenennestä luukirstusta, eivätkä sen mitat täsmää ”James” luukirstun mittojen kanssa. (elokuvan tekijä olettaa sen olleen luolassa) Siinä ei ollut kirjoituksia. Tilanpuutteen vuoksi joitakin luukirstuja pidettiin ulkona (Rockefeller museossa).
En välitä siitä, mitä IAA tekee, koska en työskentele enää siellä. Mutta tämä on hullutusta. Vasen käsi ei tiedä, mitä oikea käsi tekee.
KOHU TALPIOTIN HAUTALUOLAN ympärillä tuskin laimenee tähän. Elokuvan ensinäytökset ovat USA:ssa ja Israelissa ja muualla maailmalla. Epäilyt ja todisteet puolesta ja vastaan ovat vain sen ilmaista mainosta.
Maallikkojärjellä ajateltuna tuntuisi oudolta, jos pelokkaat ja opillisesta sivistyksestä osattomat opetuslapset olisivat keksineet näin huikean petoksen, jonka varaan he olisivat Messias-liikkeensä perustaneet, eivätkä valtaa pitävät fariseukset ja kirjanoppineet, joilla oli vakoilijoita ja ilmiantajia kaikkialla, saaneet tietoa siitä.
Tätä on pidettävä yhtenä maailmanlaajuisena hyökkäyksenä kristinuskon perusteita vastaan.
KAKSI PALESTIINALAISTA NUORTA on pidätetty syytettyinä Bat Ayin kylästä kotoisin olevan 42-vuotiaan juutalaismiehen Erez Levanonin murhasta, minkä he ovat tunnustaneet. Levanon tunnettiin iloisena ja seurallisena miehenä, joka kitaroineen oli valmis ilman korvausta esiintymään kaikenlaisissa tilaisuuksissa.
Levanon julkaisi 14 CD-levyä, joissa hän lauloi kitaransa säestyksellä onnellisuudesta, rauhasta ja Jumalasta. Monet lauluista perustuivat 18.vuosisadan Hassidic-opettajan rabbi Nachmanin Bratslavista opetuksiin, jonka seuraajiin Levanon kuului. Hän lähti sunnuntaina Bat Ayin ja Beit Omarin arabikylän väliseen metsikköön, jossa hän usein rukoili yksinäisyydessä. Mutta samaan aikaan kaksi 18-vuotiasta palestiinalaista poikaa lähti Omarin kylästä veitsillä aseistautuneina. He havaitsivat Levanonin, seurasivat häntä ja raakalaismaisesti puukottivat hänet hengiltä vain siksi, että hän oli juutalainen. Levanonin osittain mullalla peitelty ruumis löydettiin sunnuntai-iltana metsiköstä 22.00 aikoihin.
Palestiinalaisnuoret Mudar Abu Dia ja Mussa Ah´lil pidätettiin Beit Omarin kylässä muutama tunti Levanonin ruumiin löytämisen jälkeen. Myös Levanonin poltettu auto löydettiin Beit Omarin kylästä. He tunnustivat murhanneensa Levanonin siksi, että hän oli juutalainen. Bat Ayin asukkaat kertovat valittaneensa useaan kertaan puolustusministerille kylän turvattomuudesta, mutta ilman tulosta.
IDF:N SOTILAAT ALOITTIVAT osittaisen vetäytymisen Nablusista, palestiinalaisten terrorin pääkaupungista, vaikka operaatio Hot Winter on osittain kesken. Tarkoitus on palata kaupunkiin myöhemmin. Sotilaat löysivät operaation aikana neljä aselaboratoriota. Yksi palestiinalainen ammuttiin hänen tulittaessaan sotilaita talon katolta ja kaksi muuta haavoittui. Yksi löydetyistä laboratorioista palveli ”terroristudiona”, jossa terroristit kuvasivat itsemurhaterroristeja ennen heidän lähtöään kohtalokkaalle pommitusmatkalleen. Sunnuntaina sotilaat keskeyttivät paikallisen TV-lähetyksen ja kehottivat seitsemää etsimäänsä terroristia antautumaan. He ovat Islamic Jihadin, Tanzimin ja al-Aksan johtajistoon kuuluvia. Palestiinalaiset kertovat, että sotilaat pidättivät 30 ihmistä sunnuntain jälkeen, jolloin operaatio alkoi.
YK:N ERIKOISLÄHETTILÄS Michael Williams saapui Israeliin, ja hänelle annettiin rautaisannos tietoutta Hizbullahin aseitten salakuljetuksesta Libanonissa. Williamsille kerrottiin, että Hizbullah liikkuu useimmiten yöllä, jolloin YK:n sotilaat nukkuvat autuaallista unta tietämättä mitään, mitä ulkona tapahtuu. Alkukuusta sotilaat löysivät puolenkymmentä kiveksi naamioitua tienvarsipommia turva-aidan vierestä, mikä on osoituksena UNIFIL:n kyvyttömyydestä. Toiseksi Hizbullah on siirtänyt miehiään Litanijoen eteläpuolelle kyläläisiksi naamioituneina. Kolmanneksi he linnoittavat Litanijoen pohjoispuolista aluetta siltä varalta, että IDF tunkeutuu joen eteläpuolelle. Libanonilainen druusijohtaja Walid Jumblatt kertoi äskettäin, että ”Hizbullahin valtio on jo tosiasia Etelä-Libanonissa.” Shia-klaaniin kuuluva timanttikauppias Ali Tajiddine ostelee Libanonin eteläosasta suuria maa-alueita kristityiltä ja druuseilta. Näitä maa-alueita annetaan Hizbullahin käyttöön sen operaatioissa.
OLMERTIN KANSLIA kieltää Abbasin Kairossa esittämän väitteen, että Olmertin ja Abbasin välinen tapaaminen olisi suunnittelun alla, eikä kansliassa uskota olevan tarvetta siihen ennen PA:n yhteishallituksen muodostamista.
EU:N ULKOMAANSUHTEITTEN KOMISSAARI Benita Ferrero-Waldner tapasi eilen puolustusministeri Amir Peretzin, tänään hän tavannee Olmertin ja Livnin. PA:n keskustelut ovat vuorossa keskiviikkona.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz saa jatkuvasti epämiellyttävää julkisuutta. Äskettäin hänen nähtiin kiikaroivan ahkerasti IDF:n taisteluharjoituksia kiikarillaan, jonka linssisuojat olivat paikoillaan. Hän kuunteli välillä IDF:n komentajan Ashkenazin selostusta ja nosti uudelleen sokean kiikarin silmilleen, ilmeisesti huomaamatta siinä mitään outoa. Peretzin avuttomuus ei ole enää huvittava, se muistuttaa jo säälittävää, jolle ei kannata nauraa.
OLMERTIN VELI Amram Olmert, joka on professorina Kiinassa, kieltää perättöminä huhut, että hän jättäisi Kadiman. Hänen poikansa Yair, Yairin vaimo ja poika erosivat Kadimasta syyskuussa, mutta Amram sanoo, ettei asia kuulu hänelle.
KASSAM-RAKETTI putosi lähelle Ashkelonin strategista kohdetta tänään.
HYÖKKÄYKSET JUUTALAISIA VASTAAN Ranskassa ovat nousseet 46 %.
SYYRIA JA HIZBULLAH iskevät Israeliin, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo israelilainen virkamies.
Worldnetdaily kertoo, että Syyrian suurin uhka Israelia vastaan on sen ohjusarsenaali. Sillä on Katjusha-D ohjuksia, jonka kantomatka on 400 km, eli sillä yltää kaikkialle Israelissa. Lisäksi sillä on suuri määrä lyhyen kantomatkan ohjuksia, joita se antaa Hizbullahille. Syyrialla on ohjuksiin sopivia bio-kemiallisia kärkiä.

Monday, February 26, 2007

MAANANTAI 26.02.07
ISRAELIN HALLITUS kuuli eilen valtion tiedustelujärjestöjen Mossadin, Shin Betin, IDF:n sotilastiedustelun, kansallisen turvallisuusneuvoston ja ulkoministeriön esitykset tämän hetkisestä turvallisuustilanteesta.
SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA Amos Yadlin aloitti kertoen hallitukselle, että ”Israelia ympäröivät negatiiviset prosessit, jotka aiheuttavat enemmän tasapainottomuutta alueella kuin aiemmin.”
Sekä Yadlin että Mossadin johtaja Meir Dagan totesivat, ettei sotaa Syyrian kanssa ole näköpiirissä, mutta Yadlinin mielestä Syyrian presidentti Bashar Assad voi vastata rajusti Israelin provokaatioihin, kuten Israelin koneitten ylilentoihin Assadin kesäpalatsin yllä, mikä tapahtui viime kesäkuussa Shalitin kaappauksen jälkeen, tai toimiin Syyrian ja Israelin rajalla. Syyria ei reagoinut kesäkuussa noihin ylilentoihin maltillista vastalausetta rajummin, mutta Yadlinin mielestä Syyria voi nyt vastata niihin sotilaallisesti.
MEIR DAGAN yhtyi Yadlinin arvioihin, ettei Syyria halua aloittaa sotatoimia, mutta lisäsi, että Syyria voi reagoida Israelin toimiin, joita se ei voi hyväksyä, tai uuden konfliktin alettua Hizbullahin kanssa. Mossadin virkailijat näkevät vaaran, että USA:n aikainen lähtö Irakista voi aiheuttaa kaaoksen Lähi Idässä.
SOTILASTIEDUSTELU varoitti, että kansainvälinen jihad (pyhä sota) järjestö pitää Israelia kohteena ja että sunnien ja shia-muslimien välinen vastakohtaisuus voi levitä koko alueelle.
SHIN BETIN (Israelin tiedustelupalvelun) edustaja ennusti, ettei Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen muodostaminen lopeta kilpailua näitten järjestöjen kesken. Mahmoud Abbasin kykyyn hillitä äärijärjestöjen Islamic Jihadin ja Hamasin tai al-Aksan terroristeja ei voi luottaa.
ULKOMINISTERIÖN EDUSTAJAT varoittivat, että islamin radikaalit ryhmät pyrkivät nostattamaan väkivaltaa alueella. He kertoivat, että USA pyrkii korvaamaan menettämäänsä arvovaltaa ja heikkouden osoittamista, mitä se sai epäonnistumisestaan Irakissa, luomalla yhteyksiä maltillisiin arabimaihin samaan aikaan, kun Venäjä näkee syntyneen poliittisen tyhjiön ja pyrkii käyttämään sitä hyväkseen.
SOTILASTIEDUSTELU JA MOSSAD syyttivät Irania ”pahan akselin” johtamisesta ja Israelin vastaisten järjestöjen, kuten Hamas, Islamic Jihad ja Hizbullah, auttamisesta.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert totesi omassa vastauksessaan, että Israelin tulee olla varautunut sotaan Syyrian kanssa. Hän myös totesi, että Islamilainen Tasavalta Iran on kauempana ydinasekynnyksen ylittämistä kuin se myöntää, mutta lähempänä sitä kuin mitä Israel haluaisi.( JPost Yakov Katz 26.02.07)
LASTEN RUKOUKSILLA pyrkii Jerusalemissa toimiva kabbalistinen rabbi estämään Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uhkaukset pyyhkiä Israel maailman kartalta.
Sunnuntaina Succat David peruskoulussa Shalom Yeshivan johtaja rabbi David Batzri aloitti maanlaajuisen kampanjan 10 000 lapsen saamiseksi mukaan rukoilemaan ennen Purimia Ahmadinejadia vastaan.
RABBIN POIKA Yitzhak Batzri tähdentää, etteivät he rukoile Ahmadinejadin kuolemaa, vaan kuten muinaisessa esikuvassa, jossa Mordechai sai 10 000 pientä lasta pukeutumaan säkkipukuihin ja tuhkaan rukoillakseen, että Jumala sekoittaisi Hamanin kavalat suunnitelmat juutalaisten hävittämiseksi. Yitzhak Batzri kertoo rabbiiniseen homileettiseen tarinaan viitaten, että lasten rukousten vuoksi katastrofi vältettiin. Hän myös toteaa vastauksena kritiikkiin, ettei kenelläkään ole oikeutta kritisoida hurskaan ihmisen rukouksia.
ISAAC HERZOGIN erotessa turismiministerin paikalta ja hyväksyessä astumaan sosiaaliministerin vaativiin saappaisiin jätti turismiministerin paikan avoimeksi Israel Beiteinulle (Israel kotimme). Sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman valitsi turismiministeriksi Eshterina Tartmanin, jota pidetään kiistanalaisena hänen joskus radikaalien huomautustensa vuoksi, kuten vastustaessaan Majadlen valintaa Israelin hallitukseen. Sen johdosta häntä syytettiin rasistiksi.
TARTMAN JOUTUI pahaan autokolariin 10 vuotta sitten, minkä johdosta oikeus katsoi hänen menettäneen työkyvystään 40 %. Tartman vetosi korkeimpaan oikeuteen, joka myönsi hänelle 52 %:n invaliditeetin. Hän erosi työstään onnettomuuden jälkeen, mutta hänen sairausvakuutusyhtiönsä väitti hänen eronneen siirtyäkseen politiikkaan, ”mutta työ Knessetissä ei rasita, se on enimmäkseen puhumista”, Tartman sanoo ja kertoo jatkuvasti kärsivänsä fyysisiä kipuja, ja vaikka hän julkisuudessa näyttää vahvalta, hän sanoo romahtavansa mennessään kotiinsa.
IDF SUORITTAA talokohtaisia etsintöjä Nablusissa (Sikemissä) operaatiossa ”Hot Winter” (Kuuma talvi). IDF eristi kaupungin ja suorittaa etsintöjä kaupungissa löytääkseen etsimiään terroristeja ja aseita. Eilen sotilaat löysivät jo toisen aselaboratorion kaupungista. Operaatio keskittyy Nablusin vanhaan osaan, Cashbah, joka on tiheästi asutettu kapeine katuineen, asuinkerrostaloineen ja kauppatoreineen. Arviolta 50 000 ihmistä asuu eristetyssä kaupungissa, jota kutsutaan ”Palestiinalaiseksi terrorin pääkaupungiksi”.
SOTILAAT TULIVAT paikalle 80 jeepillä, panssaroituine ajoneuvoineen ja puskutraktoreineen. He ottivat haltuunsa TV- ja radioasemia, antaen kaupunkilaisille käskyn pysytellä sisätiloissa muutaman päivän. IDF kertoo saarron ja ulkonaliikkumiskiellon tarkoituksena olevan siviiliuhrien minimoiminen. Sotilaat ovat joutuneet muutamaan erilliseen kahakkaan, joissa kaksi sotilasta haavoittui lievästi heitä kohti heitetystä pommista. Sotilaat löysivät kaksi aselaboratoriota, joissa oli viisi putkipommia, suuri tienvarsipommi, neljä säkkiä lannoitetta pommin tekemistä varten sekä Lau-ohjus.
IDF:n Juudean ja Samarian komentaja prikaatikenraali Yair Golan kertoo sotilaitten jatkavan kaupungin keskustan piirittämistä niin kauan, kuin operaatio kestää.
Palestiinalaiset kertovat, että operaation aikana kuusi ihmistä haavoittui ja ainakin 14 ihmistä on pidätetty.
Sotilaat piirittivät sairaalat ja ambulansseilla on ollut vaikeuksia päästä joittenkin haavoittuneitten luo.
Kenraali Golan kertoi, että sotilaille on annettu käsky noudattaa äärimmäistä kohtuullisuutta toimissaan.
Yksi etsintöjen pääkohteista on Fatahin alaisen al-Aksa Prikaatin johtaja Mehdi Abu Ghazale.
Golan kertoi myös, että useimmat terrorivaroitukset tulevat Nablusista, jonne Islamic Jihad on rakentanut tärkeimmän infrastruktuurinsa.
SHIN BET antoi sunnuntaina julkisuuteen tiedon, että viime kuussa kaksi itsemurhaterroristia saatiin kiinni Nablusissa ja yksi naisterroristi Jeninissä aiemmin tässä kuussa. ”Terrorismi ei pidä taukoja”.
PA:n virkailijat ovat tuominneet IDF:n operaation Nablusissa väittäen sen varantavan Abbasin yritykset aloittaa rauhankeskustelut Israelin kanssa kuten myös tulitaukosopimuksen.
SUNNUNTAINA Gazasta Siinaille Egyptiin kaivettu salakuljetustunneli romahti haavoittaen kolmea Hamasin jäsentä tunnelissa. He kuuluivat tunnettuun klaaniin, joka harjoittaa aseitten ja huumeitten salakuljetusta.
IRAN ILMOITTI ampuneensa sunnuntaina avaruusraketin, millä se toivoo voivansa lähettää avaruuteen viisi satelliittia sekä kaupallista että sotilaallista tiedustelutarkoitusta varten 2010 mennessä. Tänä aamuna oli vielä epävarmaa, onnistuiko laukaus vai oliko sen tarkoituksenakin jäädä alle 160 km:n korkeuden. Iran ilmoitti eilen, että ohjus ammuttiin taivaalle tutkimustarkoituksessa. Ohjuksen laukaiseminen on joka tapauksessa herättänyt määrättyä huolta sekä USA:ssa että Israelissa, koska niillä voidaan ampua avaruuteen muttereita ja metallinpalasia, jotka vahingoittavat toisten satelliitteja. Iranin aiempi satelliitti ammuttiin avaruuteen 1998 ja Iran suunnittelee Mesha tiedustelusatelliitin ampumista vuoden lopulla ulkomaisella ohjuksella, kuten myös Egypti maaliskuussa.
KAKSI ISRAELILAISTA YRITYSTÄ Ramat Gan alueella ovat poliisin, veroviraston ja Shin Betin epäilysten mukaan syyllistyneet varojen siirtämiseen Hamasin ja Islamic Jihadin terroristeille ja rahanpesuun. Ne suorittivat ratsian yhtiöitten Shintraco Ltd:n, Mayan Overseas Ltd:n tiloihin sunnuntaina. Ne olivat kauppa-suhteissa palestiinalaisen, puolustusministeriön 2005 laittomaksi julistaman yhtiön, Abu Akkarin kanssa, jota syytettiin rahan välittämisestä Islamic Jihadille, Hamasille ja PA:lle.
ISRAELILAINEN SIIRTOLAINEN Eretz Levanon, 42 kolmen lapsen isä, Bat Ayin kylästä löydettiin eilen kuoliaaksi puukotettuna palestiinalaisen Beit Omarin kylän läheisestä laaksosta. Levanon osallistui aktiivisesti Tora-keskusteluihin ja meni usein mietiskelemään läheiseen wadiin yksinäisyyteen. Poliisi uskoo, että murha tapahtui terroristin toimesta.
JORDANIALAISET USKOVAT al-Qaidan palanneen maahan ja perustaneen sinne uuden verkoston, vaikka Jordania uskoi hävittäneensä sen aiemmat verkostot. Jordanian viranomaiset saivat vihiä asiasta pidätettyään Syyrian rajalla Abu Musab al-Zarqawin joukkoihin kuuluvia miehiä, jotka olivat matkalla koulutusleiriin Damaskoksen lähellä. Jordanian viranomaiset haluavat varoittaa USA:n ja Israelin viranomaisia al-Qaidan soluista Siinailla ja Gazassa. (lähde www.debka.com)
AMMATTILIITTO HISTADRUT uhkaa aloittaa yleislakon tällä viikolla, ehkä jo keskiviikkona, elleivät sisä- ja talousministeriö poista lakon aiheita sitä ennen. Lakko tulee vaikuttamaan lentoliikenteeseen, rautateihin, satamien toimintaan, hallituksen virastoihin, postiliikenteeseen ja sotilasteollisuuteen, eikä roskia kerätä. Lakon aiheena on kuukausien, joissakin tapauksissa jopa vuosien, maksamattomat palkat.
Yleislakko voi kestää useita viikkoja.

Sunday, February 25, 2007

SUNNUNTAI 25.02.07
ISRAEL SUUNNITTELEE ISKUA IRANIIN yhdessä USA:n kanssa, väittävät jotkut uutistoimistot.
Brittilehti The Daily Telegraph kertoo nimeämätöntä Israelin puolustusministeriön virkailijaa lainaten, että Israel on pyytänyt USA:n hallitusta antamaan sille luvan ylittää Irakin ilmatila, jos IAF:n koneet tekevät ilmaiskuja Iraniin. Israelin apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh kieltää, että tällaisia keskusteluja olisi käyty tai että USA:n lupaa ilmakäytävästä Irakissa olisi pyydetty, jota USA tällä hetkellä valvoo.
NIMEÄMÄTÖN TAHO Israelissa kuitenkin kertoo brittilehden artikkelissa, että Israelin tulee varautua kaikkiin mahdollisuuksiin, jos Iran ei taivu turvallisuusneuvoston vaatimuksiin eivätkä diplomaattiset ponnistelut tuota tuloksia. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa uudelleen maanantaina.
USA:N VARAPRESIDENTTI Dichk Cheney kertoi Australian vierailunsa yhteydessä, ettei sotilaallista optiota Irania vastaan ole suljettu pois. Jotkut USA:n kenraalit uhkaavat kapinalla, jos USA:n hallitus antaa käskyn hyökätä Iraniin, koska he pitävät sitä mielipuolisena.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad totesi äskettäin, ettei USA:n kapasiteetti riitä kolmanteen sotaan Irakin ja Afganistanin lisäksi samaan aikaan.
PRIKAATIKENRAALI Shlomo Brom (res.) Tel Avivin yliopistosta kertoo, että edullisin lentoreitti Israelista Iraniin kulkisi Intian valtameren kautta kiertäen Arabian niemimaan, sillä vaikka se on pitempi, Israelin ei tarvitsisi kysyä kenenkään lupaa eikä sen tarvitsisi ylittää yhtään arabimaata. Lupien kysyminen USA:lta ja Jordanialta, jos Jordanian ja Irakin yli lennettäisiin, sisältää riskin yllätysmomentin menettämisestä.
Qatar, Oman ja UAE ovat ilmoittaneet, etteivät ne vastusta IAF:n koneitten ylilentoja alueellaan.
KYSYMYS EI OLE ILMAKÄYTÄVÄSTÄ, vaan siitä, onko ilmaisku tarpeen ollenkaan, arvioi Anshel Pfeffer artikkelissaan (JPost 25.02.07). Pfeffer näkee kaksi tikittävää kelloa, joita Israelin sotilaalliset suunnittelijat seuraavat ahdistuneina. Yksi on presidentti Bushin virkakauden päättyminen tammikuussa 2009 ja toinen on Iranin ensimmäisen ydinpommin valmistuminen, jonka aikaa ei pystytä tarkalleen määrittelemään.
OPTIOITA KRIISIN SELVITTÄMISEKSI on kolme, kertoo Pfeffer: Iran lopulta taipuu kansainyhteisön vaatimuksiin ja luopuu ydinpommihaaveistaan; toiseksi USA tekee ilmaiskuja yksin, jota Israelissa pidetään parempana toisesta, jossa Israel osallistuu yhteiseen iskuun; tai kolmanneksi Israel suorittaa ilmaiskut yksin, mikä asettaisi sen Iranin vastatoimien alaiseksi ja alttiiksi kansainväliselle tuomiolle.
IDF VARAUTUU sotilaalliseen operaatioon Nablusissa. Nahal prikaatin eliitti tiedustelupataljoona löysi aselaboratorion Nablusista lauantaina, joka on kahdeksas löydetty laboratorio vuoden alusta. Laboratoriosta löydettiin putkipommeja, kaksi bensiinikanisteria ja suuri määrä räjähteitä. Laboratorion uskotaan kuuluneen Islamic Jihadille, joka al-Aksan ohella on osallistunut lähes jokaiseen terrori-iskuun vuodesta 2000 lähtien.
Keskiviikkona Jihadin itsemurhaterroristi-kandidaatti saatiin kiinni Bat Yamissa, jonne hän oli tullut Jeninistä pommin kanssa. Sotilaita vastaan on asennettu pommeja, heitä kohti heitelty Molotovin koktaileja ja heitä on tulitettu Nablusin alueella, josta on kehittynyt terrorismin keskuspaikka.
HAARETZIN UUTISTEN mukaan IDF on piirittänyt Nablusin keskustan ja sen 50 000 asukasta. Paikalle on kuljetettu sotilaita kymmenillä jeepeillä, ja lisäksi paikalle on tuotu puskutraktoreita, mikä vihjaa siihen, että tarkoitus on tuhota rakennuksia kaupungin keskustassa. Kaksi sotilasta haavoittui lievästi aamun kuluessa.
EGYPTIN VIRANOMAISET kertovat löytäneensä perjantaina tonnin painosta TNT räjähteitä Siinailta. Ne oli pakattu 34 muovisäkkiin. Turvallisuusjoukot ohjasi paikalle beduiinijäljittäjä Nagaa Shabanah kylässä, muutama kilometri etelään Rafian terminaalista Gazan ja Egyptin rajalla. Räjähteet oli tarkoitus salakuljettaa Gazan alueelle. Torstaina viime viikolla Egyptin viranomaiset pidättivät kolme terroristia, joilla oli pommivyöt mukanaan, ja joitten tarkoituksena oli iskeä lomakohteisiin Siinailla. He ovat Islamic Jihadin jäseniä. Yksi pidätetyistä, Medhat el-Shair, kertoi olevansa ryhmän johtaja ja valvoneensa tunnelien kaivamista. Miehet olivat juuri tulleet salakuljetustunneleista Gazasta jouduttuaan pidätetyiksi.
EGYPTILÄINEN MIES, jota Egyptin viranomaiset syyttävät Israelin vakoilijaksi, sanoo tunnustaneensa syyllisyytensä kidutuksen alaisena. Kanadan kansalainen Muhammad el-Attar, 26, joka opiskeli tunnetussa Al-Azahr yliopistossa Kairossa, pidätettiin tammikuun 01. päivänä. Valtion turvallisuustuomioistuimen tuomari siirsi jutun käsittelyn keskiviikkoon antaakseen Attarin asianajajille aikaa tutustua syytekirjelmiin. Attaria syytetään tietojen keräämisestä egyptiläisistä, jotka asuvat ulkomailla, Turkissa ja Kanadassa. El-Attarin väitetään kääntyneen kristinuskoon Turkissa, minkä jälkeen hän muutti Kanadaan.
VIIME VIIKOLLA Egyptin viranomaiset pyysivät Interpolia pidättämään kolme israelilaista epäiltyinä yhteistyöstä pidätetyn el-Attarin kanssa. Egyptin ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutus ja seksuaalinen häväistys on yleistä Egyptin poliisilaitoksissa ja pidätettyjen kuulusteluissa.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II:n mukaan rauhanmahdollisuudet Israelin kanssa ovat heikkenemässä.
Abdullah II on huolestunut väkivallan ja uskonnollisten suuntien välisten taistelujen kasvamisesta, jotka voivat levitä Jordaniaan. Toiseksi häntä hirvittävät kasvavat pakolaismäärät rauhattomista valtioista.
Irakista on paennut Jordaniaan arviolta 750 000 pakolaista ja Syyriaan miljoona. Molemmat valtiot ovat ilmoittaneet, etteivät ne pysty vastaamaan niin suurista pakolaismääristä, jotka lisääntyvät 50 000 ihmisellä kuukaudessa. Jos palestiinalaisten ryhmien väliset taistelut alkavat uudelleen, on odotettavissa myös heidän pyrkivän pois taistelujen jaloista. Fatahille uskolliset liikemiehet, joilla on varaa ja mahdollisuus liikkua, ovat siirtyneet Gazasta Juudeaan ja Samariaan, joissa on toistaiseksi rauhallisempaa.
KUNINGAS ABDULLAH II perustaa toivonsa Mekkan sopimuksen varaan, jonka hän toivoo pystyvän yhdistämään vallasta kilpailevat Fatahin ja Hamasin joukot. Mahmoud Abbas on kiertänyt arabi- ja länsivaltoja löytääkseen tukea Hamasin ja Fatahin yhteishallitukselle, mikä lopettaisi PA:n hallituksen taloudellisen boikotin ja avaisi länsivaltain rahahanat. Näkymät eivät ole positiivisia.
RAMALLAHIN PORMESTARI Janet Mikhael, entinen Ramallahin toisen asteen tyttökoulun johtaja, kertoo ”kaupungin kärsivän ulkomaisista pakotteista ja miehityksestä; koska ihmisillä ei ole työtä eikä rahaa, he eivät myöskään voi maksaa veroja kaupungin kassaan”. Hän arvioi, että kaupungissa asuu normaalisti
60 000 ihmistä, mutta nyt 40 000 heistä asuu USA:ssa. Vain parituhatta alkuperäisistä asukkaista asuu edelleen kaupungissa, hän arvioi. Mikhael kiittelee kaupungin suosiollista ja maltillista ilmapiiriä, jonka johdosta hänetkin, sitoutumattomana lakiasäätävään neuvostoon valittu nainen, valittiin kaupungin johtoon Hamasin tuella. Hän kiittää myös al-Jazeeraa ja Etelä Afrikassa asuvan juutalaisen AR RAM radioasemaa, joitten ansiosta ”palestiinalaisten ongelmista kerrotaan maailmalle kielellä, jota siellä ymmärretään”.
RIIPPUMATON TUTKIMUS, jonka YK:n ihmisoikeuksien komissio tilasi John Dugardilta, vertaa Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa kuten myös Gazassa Etelä Afrikassa harjoitettuun apartheidiin.
DUGARD ON koulutukseltaan juristi ja hän kamppaili apartheidiä vastaan Etelä Afrikassa 1980-luvulla. Hän sai toimeksiannon 2001 YK:lta tutkiakseen Israelin tekemiä ihmisoikeuksien rikkomuksia. Dugard esittelee 24-sivuisen raporttinsa 47 jäsenen YK:n ihmisoikeuksien neuvostolle maaliskuussa, mutta hän julkaisi sen etukäteen web-sivullaan. Dugard syyttää Israelia palestiinalaisten liikkumisen estämisestä ja palestiinalaisten talojen tuhoamisesta verrattuina setlerien rakentamiin Juudeassa ja Samariassa, mitä hän pitää yhden rodun ylivallan toteuttamisena toisen rodun yli ja sen systemaattisena alistamisena.
DUGARD EI huomioi raportissaan sitä, että Israelin toimien tarkoituksena Juudeassa ja Samariassa on estää palestiinalaisten harjoittama terrorismi, joka kuuden vuoden aikana on surmannut yli 1000 israelilaista ja vammauttanut useita tuhansia, eikä sitä, että väkivalta purkautui vuonna 2000 sen jälkeen, kun Israel oli tarjonnut Gazan alueen sekä 96 % Juudean ja Samarian alueista Itä Jerusalem mukaan lukien rauhaa vastaan, minkä palestiinalaiset hylkäsivät Arafatin johdolla ilman vaihtoehtoista suunnitelmaa.
UNESCON maailman perinnekeskuksen johtaja Francesko Bandarin johtaa kolmen muun asiantuntijan ryhmää, jonka tarkoituksena on tutkia muslimien väitteitä Israelin kaivaustoimien Bughrabi-rampin rakennustöitten yhteydessä al-Aksan moskeijalle aiheuttamista vahingoista. Ryhmä saapuu Israeliin tällä viikolla.
Temppelivuori on UNESCO:n maailman perinnelistalla kuten myös sen vaaranalaisten kohteitten listalla.
UNESCON PÄÄSIHTEERI Koichiro Matsuura uskoo ryhmän suorittaman tarkastuksen paikan päällä voivan vaikuttaa kiistan ratkaisemiseen rauhanomaisesti ja palauttamaan eri osapuolten keskinäisen luottamuksen.
Pääsihteerin hyvää tarkoittava lausunto on tervetullut, mutta se ei juuri ilmennä sen laatijan paikallisten uskonnollisten ja kansallisten jännitteitten tuntemusta.
ENGLANNISSA ON arviolta 2000 aktiivia muslimia, jotka ovat valmiit terroritekoihin maassa, ja pari sataa ryhmää. Nimeltä tunnettuja potentiaalisia terroristeja Englannissa on 1600.
ISRAELIN ILMATEOLLISUUS suunnittelee aurinkopaneelilla toimivaa miehittämätöntä pienkonetta sotilaallisiin ja tutkimustehtäviin.
TOINEN SUUNNITTELUKOHDE on ohjaajattoman matkustajakoneen suunnittelu. Suunnittelijat kertovat, että teknisesti sellainen kone voidaan rakentaa koska vain, mutta ongelman muodostaa matkustajien luottaminen koneen ohjaamiseen ilman miehistöä. Suunnittelijat vakuuttavat, että tekniset laitteet pystyvät ohjaamaan konetta varmemmin kuin ihmiset, jotka ovat alttiita ulkoisille ärsykkeille ja väsymykselle.