Friday, February 23, 2007

PERJANTAI 23.02.07
KOVEMPIA SANKTIOITA IRANILLE vaativat Israelin viranomaiset sen jälkeen, kun IAEA (kansainvälinen atomienergiajärjestö) käsitteli Iranin ydinvoimaohjelmasta laadittua raporttia, mutta ei tehnyt päätöksiä toimenpiteiksi tästä eteenpäin. USA:n edustaja vihjaili suosituksia uusiksi pakotteiksi turvallisuusneuvostolle joulukuussa Iranille asetettujen lisäksi. Tämä turvallisuusneuvoston julkilausuma antoi Iranille 60 päivää taipua IAEA:n tarkastuksiin ja lopettaa ilman valvontaa tapahtuvan uraanin rikastamisen.
IAEA:N RAPORTISSA TODETAAN, ettei Iran ole keskeyttänyt rikastamiseen liittyviä toimiaan. Raportti esittää todisteita, että Iran on päinvastoin kiihdyttänyt uraanin rikastustoimiaan asentamalla lähes 1000 sentrifugia maan päällisiin ja alaisiin tiloihin tuottaen lähes 9 tonnia kaasumaista tuotetta Natanzin laitokseen rikastamista varten. Raportti toteaa Iranin viranomaisten ilmoittaneen YK:n alaiselle järjestölle IAEA, että Iran laajentaa sentrifugien määrää toukokuuhun mennessä kolmeen tuhanteen.
RAPORTTI TOTEAA edelleen, että Iran jatkaa Arakin sekä raskasvesi tuotantolinjan että reaktorin rakentamista vastoin turvallisuusneuvoston päätöstä.
Kuusisivuisessa raportissa todetaan, etteivät IAEA:n asiantuntijat Iranin yhteistoiminnan puutteen vuoksi voi edetä pyrkimyksissään täysin arvioida Iranin ydinohjelman aikaisempaa kehitystä.
TURVALLISUUSNEUVOSTON joulukaan 23. päivänä Iranille asettamat pakotteet asettavat rajoitteita arkojen ydinaineiden kauppaan sekä Iranin korkeiden viranomaisten sekä ydin ohjelmaan sidottujen instituutioiden tilien jäädyttämästä. Näitä rajoitteita voitaisiin laajentaa käsittämään aseitten myyntiä.
USA:n viranomaiset eivät halua virallisesti kommentoida näitä tietoja, koska uusien pakotteiden asettaminen Iranille edellyttää pitkiä ja monimutkaisia neuvotteluja Venäjän, Kiinan ja EU:n kanssa, joista jotkut haluavat tutkia pakotteiden tehoa ja mielekkyyttä. Rice toteaa, että USA vain haluaa Iranin neuvottelupöytään.
REAKTIOT IRANISSA vaihtelevat sovittelevista ärtyneisiin ja vihaisiin. Monet viranomaiset toteavat, että Iran on ollut jatkuvien pakotteiden alaisena vuodesta 1979 lähtien, jolloin USA asetti kaupparajoitteita Iranille Islamilaisen vallankumouksen kaadettua shaahi Reza Pahlavin hallituksen.
KVARTETTI (USA, YK, Venäjä ja EU) totesi keskiviikkona käsitellessään Mekkan sopimuksen vaikutuksia, että ”PA:n uudelle hallitukselle asetettujen kolmen vaatimuksen (Israelin tunnustaminen, väkivallasta luopuminen ja aiempien sopimusten hyväksyminen sitoviksi) lisäksi kansainvälisen yhteisön on syytä aloittaa keskustelut seuraavista askeleista oikeudenmukaisen, kestävän ja kattavan rauhan saavuttamiseksi Lähi Idässä”. Kvartetti vihjaili, ettei se hylkäisi täysin uusiakaan aloitteita, koska PA:n yhteishallitus ei tulle täyttämään kvartetin sille asettamia periaatteita, minkä johdosta Israel ei voi tunnustaa sellaista hallitusta.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat eivät kuitenkaan usko, että tällainen aloite tulisi USA:n tai EU:n johtavien maitten, Ranskan, Saksan ja Englannin, taholta niin kauan kuin Saksa toimii EU:n presidenttinä.
KVARTETIN LAUSUNNOSSA ”tervehdittiin EU:n komission alustavaa ideaa, jonka tarkoituksena on täydellisemmin koordinoida ja voimistaa kansainvälistä avustustoimintaa poliittisen prosessin tukemiseksi ja Palestiinan kansan tarpeitten täyttämiseksi kattavammin”. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi keskiviikkona Berliinissä kvartetin kokouksen jälkeen, että ”tämä huolellisesti muotoiltu lausunto tarkoitti sitä, ettei kvartetti ollut asettanut pakotteita PA:n yhteishallitukselle”. Hän totesi, että kvartetin maaliskuun 13. päiväksi asetettu seuraava kokous käsittelee EU:n tilapäisiksi tarkoitettujen avustustoimien mekanismin muotoilemiseksi pysyväksi ja tulee silloin tutkimaan sen periaatteita. Lavrov pitää boikottia vääränä.
EU KEHITTI viime kesänä tilapäisen mekanismin, jonka kautta se on sen jälkeen toimittanut palestiinalaisille 900 miljoonaa USD ohittaen Haniyehin hallituksen, mikä summa EU:n ulkomaanasioitten komissaarin Benito Ferrero-Waldnerin mukaan on enemmän kuin mitä EU antoi ennen Haniyehin hallitusta.
PA:N ENTINEN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh uskoo ja toivoo saavansa hallituksensa muodostetuksi ensi viikolla. Hamasin Damaskoksessa majaileva ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal tapasi torstaina Kairossa arabiliiton pääsihteeri Amr Moussan ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Abdul-Gheitin.
Mashaalin käymät keskustelut keskittyivät PA:n uuden hallituksen syntymiseen sekä Mekkan sopimukseen, johon yhteishallituksen muodostaminen perustuu.
PA:N HALLITUKSEN puhemies Fawzi Barhoum kertoi, että Kairon kokouksen tarkoituksena on saada tunnustusta uudelle hallitukselle ja Mekkan sopimukselle. Tässä Mashaal joutuu tyynnyttelemään Egyptin vammautuneita tunteita, koska Egypti tuntee jääneensä sivuraiteelle Saudi Arabian kahmaistessa johtavan aseman Mekkan sopimuksen syntymisessä. Egypti on tähän saakka pelannut johtavaa asemaa Israelin ja palestiinalaisten välisissä keskusteluissa. Barhoum uskoi Mashaalin pystyvän vakuuttamaan ulkomaiset hallitukset ”palestiinalaisten piirityksen” lopettamiseksi tunnustamalla PA:n yhteishallituksen ja lopettamalla Hamasin johtaman hallituksen boikotin. Hän näki kvartetin lausunnot asiasta myönteisinä merkkeinä.
PA:n yhteishallituksen sisäministeriksi kaavailtu Hamoud Jarwani on suhteellisen tuntematon turvallisuus-virkailija. Talousministeriksi tulee Salam Fayad, ulkoministeriksi Ziad Abu Amr. Fatahin esitys varapääministeriksi on Arafatin serkku ja PA:n aiempi YK:n lähettiläs Nasser al-Qudweh (al-Kidwa).
Sekä PFLP että Islamic Jihad ovat kieltäytyneet osallistumasta yhteishallitukseen.
IDF:N KORPRAALI Gilad Shalitin vapauttaminen on unohtunut hallituskaavailuissa. Palestiinalaiset tarkkailijat uskovat, ettei asia etene ennen PA:n hallituksen muodostamista, joka tulee käsittelemään kysymystä. PA:n hallitus tunnustaa siten virallisesti osallisuutensa panttivankidraamassa.
OLMERTIN HALLITUKSEN remontti eteni eilen hiukkasen, kun turismiministeri Isaac Herzog suostui luopumaan nykyisestä ministeriöstään, josta hän silminnähden piti ja joka nyt joutunee Israel Beiteinun johtoon. Herzog saa sosiaaliministeriön ja mahdollisesti myös diaspora-asiain johdon. Herzogin visaisimpia tehtäviä uudessa ministeriössään tulee olemaan maan kasvava köyhyysongelma ja maan sosiaaliavustusten oikeudenmukaisempi jakaantuminen. Maassa on yli 400 000 perhettä, jotka elävät köyhyysasteen alapuolella. Yli sadan sosiaalijärjestön muodostama kattojärjestö vaatii hallitusta asettamaan erityiselimen taistelemaan köyhyyttä vastaan Israelissa. Tässä tehtävässä tarvitaan koko hallituksen eikä vain sosiaaliministeriön toimia, järjestö toteaa. Herzog lupasi lausunnossaan täysin tukevansa näitä esityksiä.
ORGANISAATIO ISLAMILAISEN KONFERENSSIN (OIC) pääsihteeri professori Eklemeddin Ihnasoglu vertasi Israelin suorittamia Mughrabi-rampin rakentamista ja sen yhteydessä suoritettavia arkeologisia pelastuskaivauksia Talibanin suorittamiin Buddhan kuvapatsaiden tuhoamiseen Afganistanissa. Hän uhoaa, että ”koko maailma nousi silloin vastarintaan ja tuomitsi Talibanin tuhotyöt, mutta maailma on hiljaa siitä, mitä Israel tekee al-Aksa moskeijalle.”
ISLAMILAISEEN KONFERENSSIIN kuuluu 57 islamilaista valtiota ja se pitää seuraavan kokouksensa torstaina Jeddassa, Saudi Arabiassa. Kokouksen kutsumisesta koolle ilmoitettiin vain kolme päivää sitten, ja sitä voitaneen pitää hätäkokouksena muhamettilaisten valtioitten tuen saamiseksi Israelin suorittamien Mughrabi-rampin kuten myös Jerusalemin Tolerance museon rakennustöitten lopettamiseksi. Tolerance-museo on Shimon Wiesenthaalin projekti Jerusalemissa. Sen rakentamisen keskeyttämistä vaaditaan siksi, että sen paikalla uskotaan olleen muslimien hautausmaan. Ihnasoglu kertoo keskustelleensa museohankkeesta UNESCO:n edustajien kanssa. Hän uskoo museon rakentamisen olevan osa Israelin pyrkimyksiä Jerusalemin juutalaistamiseksi.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Sheikki Raed Salah joutuu rikostutkimuksiin kiihottavien puheittensa vuoksi Mughrabi-rampin rakentamisen yhteydessä.
PAKISTANILAINEN NAISMINISTERI surmattiin julkisesti juuri ennen puheensa aloittamista Pakistanissa.
Poliisi pidätti surmaajan välittömästi, joka ei osoittanut katuvansa tekoaan, päinvastoin kertoi toimineensa Allahin käskystä, sillä naiset eivät saa osallistua politiikkaan, ja ministeri oli pukeutunut säädyttömästi, koska hänellä ei ollut päähuntua.

Thursday, February 22, 2007

TORSTAI 22.02.07
IDF VOI OLLA PAKOTETTU lopettamaan Hizbullahin aseistautumisen, koska YK:n lähettämät rauhan-turvajoukot eivät näytä pystyvän sitä tekemään, totesi IDF:n uusi komentaja Gabi Ashkenazi keskiviikkona seuratessaan IDF:n taisteluharjoituksia Golanilla lähellä Libanonin ja Syyrian rajaa. Hän puhui median edustajille, jotka olivat tulleet seuraamaan harjoituksia, ja lisäsi, että Hizbullah pyrkii korvaamaan sodassa menettämänsä potentiaalin, mutta ”pohjoisella rajalla suoritettu tarkastus osoittaa, etteivät he ole vielä lähelläkään sitä päämäärää”. Ashkenazi kertoi, ettei Hizbullah pysty samaan kuin ennen sotaa, ja että on havaittavissa aseitten salakuljetusta siellä ja täällä ja muita tapoja aseitten kuljettamiseksi. Mutta hän totesi IDF:n seuraavan tilannetta ja joutuvan ilmeisesti puuttumaan siihen.
UUTISTOIMISTOT kertoivat Libanonin armeijan ampuneen israelilaista konetta, joka lensi eilen Libanonin ilmatilassa. IDF:n mukaan kyse oli miehittämättömästä pienkoneesta, joita IDF käyttää tarkkaillakseen Hizbullahin liikkeitä ja salakuljetusta Libanonissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Libanonin armeija tulitti israelilaista konetta sodan jälkeen. Kone ei saanut osumia.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert jatkoi Ashkenazin ja Peretzin omaksumaa linjaa puhuessaan eilen Jerusalemin David Citadel hotellissa ulkomaisille lehtimiehille. Olmert kertoi, että Hizbullah on heikentynyt; rajan pinnassa partioi 25 000 Libanonin armeijan ja YK:n sotilasta, jotka riisuvat aseista jokaisen Hizbullahin aseistetun ja asepuvussa olevan miehen; yhtään Hizbullahin bunkkeria ei ole rajan läheisyydessä; eikä Hizbullahilla ole liikkumisen vapautta YK:n joukkojen vuoksi. Olmertin mukaan Hizbullah on menettänyt ruokahalunsa taistella, mutta myönsi, että ”paljon on vielä tekemättä Hizbullahin uhkan kitkemiseksi lopullisesti”.
OLMERTIN JA ASHKENAZIN arviot kuten myös Peresin huomiot Hizbullahin valmiudesta uuteen yhteenottoon ja valmiuteen ovat jyrkässä ristiriidassa IDF:n tiedustelun tutkimusosaston johtajan prikaatikenraali Yossi Baidatzin tiedustelutietoihin perustuvan arvion kanssa, jonka mukaan Hizbullah on saavuttanut ennen sotaa edeltäneen tason aseistuksen suhteen. Ynetin ja Israelnationalnews websivujen yleisökirjoituksissa varoitetaan aivan oikein, ettei vain IDF:n ja Israelin poliittinen johto tuudittaudu samaan
”ei mitään vaaraa ole” uneen, jossa nukuttiin ennen Libanonin sota kakkosta.
OLMERT PUHUI palturia väittäessään, ettei bunkkereita ole rajan pinnassa. Vain pari päivää sitten IDF tuhosi yhden Hizbullahin kaivaman ja aseilla ja ruokatarpeilla varustaman bunkkerin turva-aidan takana mutta Israelin puolella rajaa.
IDF:n mukaan näitä bunkkereita on lukuisia, mutta niitä ei ole vielä löydetty.
HALLITUKSEN JA VARSINKIN Olmertin tarkoituksena on todistella, miten Libanonin sota II oli sittenkin suuri voitto ja Israel saavutti sillä monia etuja. On mielenkiintoista nähdä, miten Winograd-komitea arvioi sodan tulokset. Komitean raportti valmistunee muutaman viikon sisällä.
ARKADI GAYDAMAK, Venäjältä 20-vuotiaana muuttanut ja Ranskassa omaisuutensa hankittuaan 48-vuotiaana Israeliin 2000 palannut monimiljonääri piti eilen lehdistötilaisuuden, jossa ilmoitti perustaneensa poliittisen liikkeen nimeltä Tzedek Hevrati (sosiaalinen oikeus), joka voi myöhemmin kasvaa puolueeksi. Gaydamak oli laatinut tilaisuutta varten hepreankielisen monisteen, jossa hän selvensi liikkeensä periaatteita. Sen toiminta alkoi huonosti, sillä hän itse oli 45 minuuttia myöhässä eikä esitellyt kirjoitustaan, vaan tyytyi vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Gaydamakin hepreantaito on lähes olematon.
GAYDAMAK HYÖKKÄÄ rajusti Olmertin hallitusta vastaan, jonka pitäisi hänen mukaansa erota välittömästi.
”Meidän olisi pitänyt välttää Libanonin sota; me lisäsimme sillä arabien vihamielisyyttä; siitä huolimatta hallitus sanoo voittaneensa sodan, vaikka se oli suuri onnettomuus; sen vuoksi menetimme imagon
voittamattomuudesta; hallitus sanoo, että surmasimme muutamia tuhansia Hizbullahin taistelijoita, mutta sadat tuhannet kiihkomieliset korvaavat heidät. Meidän tulee neuvotella arabinapuriemme kanssa saavuttaaksemme rauhan. Kun tämä ongelma on ratkaistu, se ratkaisee muutkin ongelmat ja tuo turvallisuuden. On löydettävä rauhanomaisia ratkaisuja eikä pyrkiä siihen väkivallan kautta”, hän arvioi.
Gaydamak syntyi Ukrainassa 1952 ja eli Venäjällä Israeliin muuttoonsa saakka.
TV-KANAVA 10:N gallupin mukaan puolueiden kannatus on seuraava:
- Likud 27 kansanedustajaa
- Kadima 17 edustajaa
- Labour 14 edustajaa
- Gaydamakin puolue 14 edustajaa
- NRP (kansallinen uskontopuolue) 10 edustajaa
- Shas 10 edustajaa
- Israel Beiteinu (Israel kotimme) 8 edustajaa
- arabipuolueet 10 edustajaa.
USA:N VALTIONVARAINMINISTERIÖ jäädytti kaikki Hizbullahin omistaman libanonilaisen rakennusyhtiön Jihad al-Bina varat. USA:n terrorismin ja taloudellisen tiedustelun ministeri Stuart Levey kertoi lausunnossaan, että Hizbullah käyttää yhtiötä rakennuskohteissaan sekä saadakseen kansan suosiota ja tukea sen tarjoamien siviilipalvelujen muodossa. Levey painotti, ettei jäädytys koske muitten libanonilaisten yhtiöitten toimia ja rahoituskanavia, kuten Libanonin hallituksen tilaamien töitten suorittamiseksi.
Presidentti Bush lupasi 230 miljoonaa USD rakennus- ja turvallisuustukea Libanonille ja ulkoministeri Rice ilmoitti USA:n myöntävän Libanonin hallitukselle lisää 770 miljoonaa USD.
KVARTETIN KOKOUKSESSA eilen todettiin, että sen PA:n hallitukselle asettamat kolme ehtoa ovat voimassa ja vaati PA:n tulevaa yhteishallitusta hyväksymään nämä periaatteet. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tähdensi kokouksessa Israelin ja palestiinalaisten välisten keskustelujen tarvetta.
SAKSAN ULKOMINISTERI Farnk-Walter Steinmeyer varoitti kvartetin jäseniä ”epärealistisista odotuksista diplomaattisesta prosessista, koska kaikki läsnä olivat ovat tietoisia sen monimutkaisuudesta”. Kokoukseen ottivat osaa myös YK:n pääsihteeri Ban KI-Moon, EU:n ulkoasioitten johtaja Javier Solana ja EU:n ulkomaisten suhteitten komissaari Benita Ferrero-Waldner.
ULKOMINISTERI Rice varoitteli myös tekemästä hätäisiä päätöksiä tässä tilanteessa.
IDF:N VALEASUISTEN SOTILAITTEN eilen Jeninissa surmaama 24-vuotias Mahmoud Abu Abait ajoi autollaan kaupungin keskustassa kohdattuaan kohtalonsa. Hän oli suunnitellut Tel Avivissa epäonnistuneen itsemurhaiskun ja hankkinut pommin, minkä poliisien sieppaama terroristi tunnusti.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti eilen olleensa epäonnistuneen terrorisuunnitelman takana. Islamic Jihad vannoo, että se kostaa Jeninin alueen johtajansa teloituksen.
EGYPTI PIDÄTTI palestiinalaisen, joka tuli pommivyönsä kanssa Gazasta Siinain puolelle salakuljetustunnelin kautta. Mies kertoi olleensa matkalla Siinaille liittyäkseen Gazasta sinne tulleitten lukuisten palestiinalaisten joukkoon, joitten päämääränä oli tehdä terrori-iskuja Siinailla ja Eilatissa israelilaisia ja ulkomaisia turisteja vastaan. Egyptiläiset turvallisuusjoukot piirittivät talon Egyptin puoleisessa Rafiassa ja pidättivät sieltä kaksi muuta palestiinalaista. Talon omistaja Muhammad Salem kertoi, että palestiinalaiset olivat vuokranneet huoneiston viikko sitten ja että heitä tuli asuntoon myöhemmin lisää.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vierailee kolmessa Euroopan pääkaupungissa hankkiakseen tukea ja ymmärrystä Mekkan sopimukselle ja yhteishallitukselle, jota Ismail Haniyeh muodostaa hänen johdollaan. Englannin pääministeri Tony Blair totesi eilen, että hän voisi työskennellä Hamasin maltillisten edustajien kanssa. Abbas tähdensi, että hän hoitaa PA:n ulkomaiset asiat, myös neuvottelut Israelin hallituksen kanssa, eikä Hamasin johtama yhteishallitus. ”Näin sovittiin Mekkassa”, hän vahvistaa. Blair tähdensi tavatessaan Abbasin, että Englanti on edelleen vahvasti kahden valtion periaatteen kannalla.
ABBASIN LAUSUNNOISTA voi päätellä, että hän odottaa maailman valtioitten hyväksyvän saman periaatteen PA:n tulevaan yhteishallitukseen kuin Arafatin kanssa.
Maailman valtiot, ennen kaikkea USA ja EU, ottivat täydestä Arafatin vakuuttelut yhteistoiminnasta niiden kanssa ja väkivallasta luopumisesta, mutta ummistivat silmänsä siltä, että Arafat antoi terrorijärjestöjen vapaasti hyökätä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan, jopa aseistaen ja tukien niitä taloudellisesti. Tästä läpinäkyvästä valheellisuudesta huolimatta talousapua virtasi Arafatin kassaan loputtomasti.
PALESTIINALAISET AMPUIVAT eilen kolme Kassam-rakettia Israeliin; ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
IDF:N SOTILAAT tuhosivat löytämänsä pommin Gazan turva-aidan läheltä. Palestiinalaiset väittivät sotilaitten menneen Gazan alueelle etsiessään tunneleita, minkä IDF kieltää.
SYYRIA on siirtänyt joukkojaan lähemmäksi Israelin rajaa Iranilta saamiensa uusien aseitten antaman itsetunnon kasvun johdosta.
TEMPPELIVUORI avattiin juutalaisille kolmen viikon kiellon jälkeen. Useat ryhmät ovat vierailleet vuorella kiellon purkamisen jälkeen.
JUUTALAISET RABBIT ovat selventäneet yleistä käsitystä, että Länsimuuri (Itkumuuri) olisi juutalaisten pyhin paikka. Rabbit täsmentävät, että ”Länsimuuri on juutalaisille pyhin paikka, jonne heillä on oikeus ja lupa mennä”. Koko Temppelivuori on kuitenkin pyhä ja sen tärkeys paljon suurempi kuin Länsimuurin. Juutalaisia on kielletty menemästä Temppelivuorelle, koska Temppelin paikkaa ei varmuudella tiedetä. Koska vain leeviläisillä ja papeilla oli oikeus mennä Temppeliin ja sen kaikkein pyhimpään vain ylipapilla kerran vuodessa, rabbit pyrkivät kiellolla estämään, etteivät juutalaiset tietämättään riko tätä lakia.
THE BRITISH DAILY TELEGRAPH kertoo artikkelissaan, että British Royal Marines harjoittavat Abbasin henkivartiokaartin Force 17 miehiä Gazan alueella lähellä Karni rajanylityspaikkaa. Lehden artikkelin mukaan koulutettavia on 250 miestä. YK:n edustajan mukaan miehillä ei ole aseita eikä heille opeteta sota-taitoja. YK:n paikallisjohtaja pitää tietoa hälyttävänä, koska se tapahtuu YK:n nimissä ja koulutuksen kohteena olevat miehet kuuluvat Hamasin kanssa kilpailevaan järjestöön. Tämä voi aiheuttaa vastatoimia Hamasin taholta, hän pelkää. Koulutuksen rahoittavat Englanti, Kanada ja Hollanti. Asiaa mutkistaa se, että monet Force 17 miehet palvelevat myös al-Aksan, PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) ja Jihadin joukoissa.
Suurin osa itsemurhaterroristeista ja israelilaisten tulituksista vuodesta 2000 lähtien on tullut al-Aksan ja Islamic Jihadin joukoista. Täten USA:n ja muitten antamia aseita joutuu myös terroristien käsiin.

Wednesday, February 21, 2007

KESKIVIIKKO 21.02.07
KOVIA SANKTIOITA Iranille vaatii liikenneministeri ja entinen puolustusministeri Shaul Mofaz Jpostille antamassaan haastattelussa. Hänen vaatimuksensa tulee juuri ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa uudet keskustelut Iranin ydinvoimasuunnitelmista, joitten länsimaat pelkäävät tähtäävän ydinaseen kehittämiseen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ja ylin valvoja Khamenei ovat toistuvasti väittäneet että Iranilla on kaikki oikeudet toteuttaa ydinsuunnitelmaansa, mutta ettei sen tarkoituksena ole kehittää ydinasetta. Ahmadinejad totesi äskettäin, että Iran luopuu uraanin rikastamisesta, jos kaikki ydinvallat tekevät samoin. Tämä on hänen mukaansa rehellistä vuoropuhelua, johon Iran on valmis.
MOFAZ EI kuitenkaan suositellut sotilaallisia toimia Irania vastaan, sillä ”sotilaalliset toimet ovat kaikkein viimeisimmät optiot sen jälkeen kun kaikki muut keinot on kokeiltu, ja me olemme kaukana siitä.” Mofaz rauhoitteli kansaa lisäämällä, että Israel tekee voitavansa itsensä puolustamiseksi.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO asetti Iranille rajoitettuja sanktioita 23. joulukuuta 2007, jonka mukaan Iranilla on 60 päivää aikaa keskeyttää uraanin rikastaminen tai valmistautua uusiin pakotteisiin. Tämä aika täyttyy tänään keskiviikkona. Iran hylkäsi turvallisuusneuvoston lauselman laittomana ja väittää, että sillä on oikeus ydinsulkusopimuksen puitteissa rikastaa uraania ja tuottaa ydinpolttoainetta. Uraanin rikastaminen alhaiselle tasolle tuottaa ydinpolttoainetta, mutta sen rikastaminen edelleen tuottaa rikastetta, jota voidaan käyttää ydinaseen rakentamiseen. Mofaz arvelee, että Iran on vielä kaukana tästä vaiheesta, mutta se voi nopeuttaa prosessia ulkopuolisen avun turvin.
MOFAZ JOHTAA israelilaista ryhmää, joka neuvottelee amerikkalaisten korkeitten virkailijoitten kanssa Iranin ydinsuunnitelmista. Ryhmä tapasi tammikuussa USA:n poliittisten asioitten alivaltiosihteerin Nicholas Burnsin ja muita korkeita USA:n virkailijoista Israelissa ja tapaa heitä uudelleen toukokuussa Washingtonissa.
Mofaz uskoo, että kiristetyillä taloudellisilla sanktioilla voidaan vaikuttaa Iranin hallitukseen ilman että se sekoittaisi maailman herkkiä öljymarkkinoita. Mofaz toteaa, että vaikka Iranin öljyntuotanto häiriytyisi tai keskeytyisi, toiset öljyntuottajamaat pystyisivät ja ovat halukkaita korvaamaan syntyneen aukon. Mofaz laskee paljon Iranin hallituksen kansansuosion varaan, mikä ei välttämättä vastusta Iranin ydinsuunnitelmia mutta voi nousta aktiiviseen vastarintaan maan yleisen hyvinvoinnin vaarantuessa.
VENÄJÄ ON HIDASTANUT rakentamansa Busherin ydinvoimalan rakennustöitä siksi, että Iranin maksut ovat myöhästelleet. Iran maksaa rakennustöistä 25 miljoonaa USD kuukaudessa. Venäjän ydinvoima-toimiston edustaja Sergei Novikov väitti tiistaina, ettei Iran ole maksanut osuuttaan tässä kuussa ja vain neljänneksen viime kuussa. Tämän johdosta Venäjä hidastaa Iranin eteläosassa sijaitsevan Busherin ydinvoimalaitoksen rakennustöitä kuten myös ydinpolttoaineen toimituksia Iranille.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert päätti jatkaa Israelin salaisen tiedustelujärjestön Mossadin johtajan Meir Daganin toimikautta vuodella. Tämä tulee aikana, jolloin maan poliisi- ja turvallisuusjärjestöjen korkein johto elää suurta muutosten ja johtajavaihdosten aikaa. JPostin kolumnisti Anshelm Pfefferin artikkelin mukaan Dagan on yksi viimeisistä korkeista virkailijoista, jotka Ariel Sharon asetti virkoihinsa toteuttamaan omia suunnitelmiaan, joista Gazan alueen juutalaiskaupunkien ja –kylien sekä Samarian neljän juutalaiskylän tyhjentäminen oli näkyvin esitys. Nämä ”puhdistustoimet” ovat sittemmin osoittautuneet karkeaksi virheeksi, kuten yhä useammat niihin osallistuneet johtavat virkamiehet ja poliitikotkin ovat tunnustaneet.
PFEFFERIN MUKAAN Olmerin Mossadin johtajalle annetun toimikauden pidennys osoittaa Olmertin ajatusmaailman taustalla uinuvien Sharonin näkyjen haamun, vaikka hän on julkisesti hyllyttänyt suunnitelmansa Samarian ja Juudean sisäosien juutalaisten karkottamisesta. Olmert voitti viimeiset vaalit tällä poliittisella ohjelmalla, mutta Libanonin sota II muutti kaiken.
SHARONIN JOHTAJANIMITYKSISTÄ Dan Halutzin nimitys IDF:n komentajaksi ja Moshe Karadin nimittäminen poliisin johtoon ovat Pfefferin mukaan karkeita virheitä ja jäännöksiä Sharonin ajan yleisestä korruptiosta, joka pesiytyi maan johtajistoon. Meir Dagan on kuitenkin Mossadin johtajakaudellaan pystynyt puhdistamaan järjestön välillä ryvettynyttä mainetta ja nostamaan sen nauttimaa arvovaltaa lähes tasolle, josta Mossadin nimi tunnetaan laajalti maailmalla.
SHIN BET JA POLIISI saivat estettyä suuren itsemurhaterroristin suunnitteleman pommi-iskun, joka poliisin tietojen mukaan oli tarkoitus suorittaa Tel Avivin keskusbussiasemalla.
Shin Bet, Israelin turvallisuusjärjestö, sai yksityiskohtaisen tiedon terroristin aikeista aikaisin iltapäivällä. Poliisi ja turvallisuus-joukot nostivat välittömästi alueen hälytystason korkeimpaan asteeseen, tiesulkuja asetettiin ja tarkastuksia suoritettiin laajalla alueella, aluksi Tel Avivin eteläpuolella ja sen jälkeen Bar Yamin alueilla. Poliisi suoritti tarkastuksia asunnoissa ja löysi lopulta potentiaalisen terroristin, hänen autonkuljettajansa ja muita epäiltyjä eräästä asunnosta. Poliisi epäili, että pommi oli piilotettu asuntoon, mutta ei löytänyt sieltä mitään. Epäilty mieshenkilö tunnusti lopulta kuulusteluissa piilottaneensa pommin roskien keräyspaikalle Rishon Legionissa, Bat Yamista etelään. Poliisit löysivät pommikassin sieltä ja pioneerit tuhosivat pommin vaarattomasti.
ITSEMURHATERRORISTI oli kotoisin Jilaboun kylästä lähellä Jeniniä. Hän oli lähtenyt Jeninistä painavan pommikassinsa kanssa tiistaiaamuna. Hän oli kuljeskellut Danin alueella ja jättänyt pomminsa Rishon Legioniin. Kaksi tuntia kestänyt korkea hälytystila julistettiin päättyneeksi, kun pioneerit tuhosivat löytämänsä pommin. Poliisi ihmettelee, miksi terroristi piilotti pomminsa ja jäi harhailemaan alueelle, tuliko hän toisiin ajatuksiin vai eikö hän löytänyt sopivaa kohdetta pommilleen?
Jeninistä on tullut useita itsemurhapommittajia.
HIZBULLAH SAA ASEITA päivittäin, oli Shimon Peresin ja IDF:n pohjoisen alueen komentajan kenraalimajuri Gadi Eizenkotin toteamus miesten tehdessä yhteisen tarkastusmatkan Libanonin ja Israelin väliselle raja-alueelle. Pereskin siellä tarkkaili Libanonin aluetta tärkeän näköisenä armeijan suurella ja tehokkaalla kiikarilla, minkä jälkeen hän antoi ”asiantuntijalausunnon”: ”Ei ole syytä hysteriaan. Eivät he ole saaneet kootuksi asearsenaaliaan sotaa edeltäneelle tasolle, ei vain aseitten määrän, vaan myös varustautumisen, liikkumisvapauden ja muitten näkökohtien suhteen.” Siltä se ainakin näyttää.
PERESIN TILANNEARVIO noudattelee samoja tyynnytteleviä latuja kuin Amir Peretzin, jonka mukaan ”asia on hyvin hallinnassa, ei mitään hätää”, mutta on räikeässä ristiriidassa IDF:n sotilastiedustelun tutkimus- johtajan prikaatikenraali Yossi Baidatzin mielipiteen kanssa, jonka hän esitteli Knessetin ulko- ja puolustus-asiain valiokunnassa maanantaina. Baidatzin tietojen mukaan Hizbullah on jopa ylittänyt sotaa edeltäneen tason, minkä Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah itsekin totesi.
PERES kuitenkin katsoi Hizbullahin jatkuvan aseistautumisen olevan katastrofi, ennen kaikkea Libanonille, joka saa ulkomaista apua 7.5 miljardia USD, joka tuhoutuu, jos Hizbullah ei alistu maan hallituksen alaisuuteen. Hän vaati YK:n alaisia joukkoja ottamaan enemmän vastuuta laittoman aseitten kuljetuksen lopettamiseksi Hizbullahille. Eizenkot myönsi, että tilanne on parantunut rajalla YK:n päästyä lähelle raja-alueita, mutta se ei ole pystynyt estämään aseitten salakuljetusta. Lisäksi Hizbullah saa Syyriasta ja Iranista aseita, joita sillä ei ollut ennen sotaa.
KOLMIKANTAKESKUSTELUT eivät epäonnistuneet, väitti Madmoud Abbas tavattuaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa eilen, mutta hän kuvaili keskusteluja jännittyneiksi ja vaikeiksi.
Abbas kertoi, että Mekkan sopimus oli tarkoitettu suojelemaan Palestiinan kansan yhtenäisyyttä, mitä Israel ei näytä ymmärtäneen. Hän myös arveli, että neuvottelut israelilaisten kanssa jatkuvat.
ABBAS JATKAA matkaansa Jordaniasta Saksaan, Ranskaan ja Englantiin saadakseen ymmärrystä Mekkan sopimukselle ja tunnustusta PA:n uudelle yhteishallitukselle, jonka hän toivoo olevan kasassa ensi viikolla.
PA:n hallituksen edustaja Ghazi Hamd aeveli, että Saudi Arabia ja muut arabimaat tulevat tunnustamaan uuden hallituksen, koska olisi hämillistä, jos Mekkan sopimuksen sovittelija ei tunnustaisi sen pohjalta syntynyttä hallitusta.
PA:N ULKOMINISTERIKSI suunniteltu Ziad Abu Amr arveli, että uuden hallituksen ensimmäisiä toimia on Gilad Shalitin vapauttaminen. Hän myös kritisoi Limor Livantin Knessetille esittämää lakiluonnosta, jonka mukaan tarvitaan 80 kansanedustajan tuki murhista tuomittujen palestiinalaisten vapauttamiseksi vankien-vaihdon yhteydessä. ”Miksi vaikeuttaa sopimuksen syntymistä”, hän kyseli ja lisäsi että Shalitin isä Noam Shalit on järkevämpi kuin useat Israelin poliitikot. Livnat veti esityksensä pois yleisen vastustuksen vuoksi.
ISRAELILAINEN MONIMILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak aikoo perustaa oman puolueensa, jonka tukijat tulisivat lähinnä entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneista, ja jonka puolueohjelma keskittyisi sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin. Hän tukee voimakkaasti Netanyahua pääministeriksi, mutta ei aio itse asettua ehdokkaaksi Knessetiin. Gaydamak kertoo, että mielipidetiedustelujen mukaan puolue saisi 25 kansanedustajaa. Avigdor Libermanin puolue Israel Beiteinu on tähän saakka ollut NL:n alueelta tulleitten puolue, mutta sen suosio on hiipunut Liebermanin liityttyä Olmertin hallitukseen lokakuussa.
LIEBERMAN ESITTI Olmertille uhkavaatimuksen, että jos hänen puolueensa ei saa luvattua Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, hän ei tule osallistumaan hallituksen uudelleen järjestelyihin. Olmert on pitkittänyt hallituksensa muotoilua, mikä on aiheuttanut kärsimättömiä huomautuksia oikealta ja vasemmalta.
SHIN BETIN naamioituneet agentit ampuivat tänä aamuna Islamic Jihadin Jeninin alueen johtajan lähietäisyydeltä. Hänen uskotaan suunnitelleen Tel Avivin epäonnistuneen pommi-iskun.
IDF:N PARTIOT joutuivat tulituksen kohteiksi Jerusalemin pohjoispuolella ja Gazan turva-aidalla, jossa heitä kohti ammuttiin panssarikranaatti.
IDF pelkää, että Hamas on saanut salakuljetettua Gazaan Sagger panssarintorjunta kranaatteja, joskaan ei ehkä suuria määriä.
Palestiinalaismies kidnappasi eilen iltapäivällä Samariassa kolme amerikkalaista naista lähellä Nablusissa, mutta vapautti heidät kolmen tunnin jälkeen. Teon motiiviksi mainitaan turhautunut palestiinalainen mies, joka ei ollut saanut työpaikkaa PA:n turvallisuusjoukoissa. PA:n turvallisuusmiehet ampuivat häntä jalkaan.

Tuesday, February 20, 2007

TIISTAI 20.02.07

KOLMIKANTAKESKUSTELUT Jerusalemissa Olmertin, Abbasin ja Ricen kesken toivat tuloksia juuri niin paljon kuin odotettiinkin: Eli ei yhtään mitään. Rice luki lyhyen lausuntonsa pari tuntia päättyneen tilaisuuden jälkeen Jerusalemin Citadel hotellissa todeten, että ”keskustelut olivat hyödyllisiä ja rakentavia”, mikä selväkielellä tarkoittaa, ettei mitään tuloksia saavutettu. Rice lupasi tulla pian uudelleen Jerusalemiin.

OLMERT MOITTI erään paikalla olleen paljastaman tiedon mukaan Abbasia siitä, että tämä petti hänet allekirjoittamalla Mekkan sopimuksen.

Abbas vastasi tähän, ettei Olmert ollut antanut hänelle mitään, mikä masensi hänet. Näitten ”rakastavaisten” hellät sanavalinnat paljastavat osapuolten täysin erilaisen lähestymistavan: Olmert odottaa Abbasin käyttäytyvän länsimaisen diplomaatin tavoin, jolle sovitut asiat ovat sovittuja asioita, joista pidetään kiinni. Hän ei tajua, että Abbasin arabimieli, vaikkakin jo suureksi osaksi näivettynyt, noudattelee itämaista tapaa keskustella asioista: Ensin luodataan vastapuolen tarkoituksia ja elämäntilannetta tarkoituksettoman tuntuisilla perinteisillä fraaseilla ja mahdollisesti siihen heitetään jokin tarjous, ei avoimesti vaan ikään kuin sivulauseessa, jonka vastapuolen oletetaan huomaavan ja tarttuvan siihen. Toisaalta myös vastapuolen odotetaan vihjaavan omasta tarjouksestaan joko vastauksena toisen vihjaukseen tai omana aloitteenaan. Jos tätä ei tapahdu, asia ei etene mihinkään. Abbas ei mielestään nähnyt Olmertin tarjoavan mitään, siispä mitään sopimusta ei voinut syntyä. (Vertaa 1.Ms.23:1-20, Abrahamin neuvottelu heettiläisten kanssa)

MIKSI RICE HALUSI keskustella Olmertin ja Abbasin kanssa, vaikka hän varmaan oli täysin selvillä tilanteesta? Yksi motiivi voi olla Bushin hallituksen pyrkimys vahvistaa Olmertin asemaa, mikä on surkea.

Palestiinalaiset ovat varmaan täysin tietoisia USA:n, kvartetin ja Israelin kolmesta vaatimuksesta, jotka PA:n uuden yhteishallituksen tulee tunnustaa: Hyväksyä aiemmat tehdyt sopimukset PA:n ja PLO:n sekä Israelin välillä, luopua väkivallasta ja tunnustaa Israelin valtio virallisesti. Abbasin surkea vetoaminen siihen, ettei hänellä ollut mahdollisuutta parempaan sopimukseen Hamasin kanssa, vaikuttaa kovin teennäiseltä.

OLMERT LUPASI Abbasille, että hän tulee pitämään yhteyttä tämän kanssa, mutta ei PA:n uuden hallituksen kanssa, jos se ei hyväksy sille asetettuja ehtoja, joihin Olmert lisäsi Kassam-rakettitulen lopettamisen Gazasta Israeliin ja Gilad Shalitin vapauttamisen välittömästi. Olmert jopa vinoili Mohammed Dahlanille, ettei tämän tule suostua Haniyehin hallitukseen, koska silloin hän ei voi tavata Dahlania.

Dahlanille luvattiin apulaispääministerin paikkaa hallituksessa, mutta tämä ei ole kiinnostunut siitä.

Tilaisuutta pohtivat artikkelit kertovat Olmertin avoimesti ilmaisseen turhautumisensa Abbasin johtajuuden ja auktoriteetin puutteeseen, joka ”taivutti itseään taaksepäin melkein kaatumiseen saakka” tyydyttääkseen kiihkouskonnollisten toiveita. Tämä tuskin lisäsi Abbasin sovinnonhalua.

PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh ilmaisi pettymyksensä Jerusalemin kokouksen johdosta ja totesi sen ennustavan pahaa palestiinalaisille. Yhteishallituksen muodostaminen etenee kaikesta huolimatta.

MIELIPIDETIEDUSTELU, jonka suoritti Haifan yliopiston Center for Study of Crime Law and Society, ei esitä kovin mairittelevaa kuvaa kansan käsityksistä maan johdosta:

- 14 % vastanneista ei luota poliisiin

- 38.5 % ilmaisee syvän epäluottamuksensa poliisiin

- vuonna 2002 n. 50 % ilmaisi luottavansa poliisiin, 13 % ilmaisi epäluottamuksensa

- 74.4 % ilmoitti, että Knesset tulisi hajottaa ja julistaa uudet vaalit

- 53 % ilmaisi kantanaan, että Olmertin tulisi erota välittömästi

- tiedustelussa haastateltiin 1625 henkilöä.

SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA, sen tutkimusosastolta, prikaatikenraali Yossi Baidatz antoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle raportin Hizbullahin aseistautumisesta ja varustautumisesta Libanonin sota II:n jälkeen. Baidatz totesi, että Hizbullah on saavuttanut ennen sotaa omanneensa iskukyvyn ja jopa ylittäneen sen. ”Jotkut sen uusista aseista ovat perillä, toiset ovat matkalla Syyriasta.” Hän toisti useaan kertaan esitettyihin kysymyksiin, että Hizbullahin aseistus ja iskukyky on parantunut tänä aikana.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz tunkeutui silloin keskusteluun väittäen, ettei Hizbullah ole kasvattanut voimaansa vaan ainoastaan potentiaaliaan. Peretzin tiedustelujohtajan esittämän tiedustelutietoihin perustuvan arvion vähättely aiheutti syvää hämminkiä kansanedustajien keskuudessa, varsinkin, kun Baidatz kiireesti veti osan arviostaan takaisin ja asettui tukemaan Peretzin arviota.

Monet kansanedustajat ilmaisivat toteamuksensa, että Peretzin toimi oli yksi todiste lisää hänen sopimattomuudestaan toimia puolustusministerinä.

OLMERTIN RAPORTOIDAAN aika ajoin olevan valmis erottamaan Peretzin, mutta kysyttäessä hän vastaa suhteittensa Peretzin kanssa olevan aivan hyväksyttävä työyhteys, joskaan ei enempää, minkä myös Peretz vahvistaa. IDF:n antaman lausunnon mukaan Hizbullah on pystynyt korvaamaan menetyksensä sodassa, mutta toisilla alueilla sillä on puutteita. IDF:n mukaan aseitten salakuljetus Syyrian kautta tapahtuu esteettä selvästi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1707 vastaisesti. Vain muutama päivä sitten Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah totesi järjestönsä uudistavan asevarastoaan, joita se tulee käyttämään Israelin vastaisissa taisteluissa. IDF totesi raportissaan, että Syyria ja Iran toimittavat Hizbullahille aseita, joita sillä ei ollut ennen Libanonin sota II:sta. YK:n joukkojen partiointia rajalla IDF pitää positiivisena.

ISRAELILAINEN KUORMA-AUTONKULJETTAJA Oded Laniado, 55 ja neljän lapsen isä, löydettiin tapettuna Shukban ja Kibian arabikylien väliltä Ramallahia maanantaina. Hänet löysi (kurkku auki viillettynä?) autonsa läheltä maassa, auton moottorin käydessä ja ovien ollessa auki, toinen paikalle tullut kuorma-autoilija, joka kutsui turvallisuusmiehet paikalle. Tutkijat eivät ole pystyneet vielä päättämään, onko kyseessä onnettomuus, rikos vai terroriteko. Hän oli menossa hakemaan romurautaa kuten toinenkin paikalle tullut israelilainen kuorma-auto.

TURVALLISUUSHENKILÖT ovat varoittaneet israelilaisia menemästä palestiinalaisalueille, koska palestiinalaisilla on kova pyrkimys kaapata israelilaisia käyttääkseen heitä pantteina palestiinalaisvankien vapauttamiseen israelilaisista vankiloista.

RAJAPOLIISIT tunkeutuivat Hebronissa juutalaisiin koteihin, joita he olivat perustaneet autioihin taloihin alueella, joka tunnetaan hylättynä maana ja joka kuuluu valtiolle. Talot ovat Abraham Avinu Hebronin juutalaisalueen kyljessä ja juutalaisasukkaat sanovat muuttavansa taloihin alueensa laajentamisen vuoksi.

Poliisin toimia otettiin videolle, joissa he käyttävät moukareita murtautuakseen seinien läpi, kuten eräässä tapauksessa tapahtui, tai murtaakseen ulko-ovia. Paikalliset asukkaat kyselevät, miksi rajapoliisit eivät käyttäneet ovia päästäkseen asuntoihin tai asunnosta toiseen seinien ja ikkunoitten rikkomisen asemesta.

Juutalaiset asukkaat kertovat, että heillä on oikeuden päätös muuttaa taloihin, ja että vaikka arabit olisivat joskus asuneet niissä, he eivät omista niitä.

ISRAELILAINEN NAISAUTOILIJA haavoittui palestiinalaisten heittämistä kivistä ajaessaan lähellä Kalkiliyaa maanantaina. Hänet jouduttiin viemään sairaalaan.

JONATAN POLLARDIN vapauttamista USA:n vankilasta 22 vuotta tuomionsa julistamisen jälkeen ajavat mielenosoittajat halusivat viedä vastalauseensa USA:n ulkoministeri Ricelle eilen. He pääsivät portaalle, joka johti Ricen huoneiston kerrokseen huudellen englanninkielisiä iskulauseita. Poliisi pidätti heistä kolme.

RUOTSALAINEN 47-vuotias mies turhautui Ben Gurionin lentokentällä myöhästyttyään Viinin koneesta sunnuntaina siinä määrin, että hän heitti 7-vuotiaan poikansa terminaalin tasanteelta rautatielle hypäten itse heti perään. Lähellä ollut laitosmies huomasi tapahtuman ja sai lähestyvän junan pysähtymään juuri ennen uhrien ylittämistä. Mies kuoli paikalla elvytysyrityksestä huolimatta, mutta poika vietiin 8 metrin ilmalennon vuoksi pahoja murtumia saaneena sairaalaan, missä hänen tilansa on vakava.

Uhrien omaiset ovat matkalla Israeliin.

USA:N JA ISRAELIN agentit toimivat Iranin Khuzestanissa, Kurdistanissa ja Azerbaijanissa, väittää Iranin sisäministeri Mustafa Pur-Mohammadi. Todisteena tästä hän viittaa Baluchistanin pääkaupungin lähellä tapahtuneeseen terrori-iskuun vallankumouskaartin sotilaita kuljettanutta bussia vastaan, joka oli yksi kolmesta alueella tapahtuneesta räjähdyksestä. Iskussa kuoli 11 ja haavoittui 31 kaartin sotilasta. Iranin poliisit saivat kiinni yhden miehen, jonka he väittivät osallistuneen pommi-iskuun. Hänet hirtettiin sunnuntaina valtatielle paikalle, jossa pommi-isku tapahtui.

HAUTAKAMMIO, jonka iäksi arvioidaan 4000 vuotta, löydettiin Egyptin vanhimman pyramidikompleksin Saqqaran lähellä Kairosta etelään. Maatiilistä rakennettu hautakammio kuului Ka-Haylle, joka oli vastuussa jumalallisista rekisteristä, ja hänen vaimolleen. Kammion eteisestä löydettiin puisia kuvapatsaita. Yksi niistä esittää Ka-Hayta ja hänen vaimoaan istuvassa asennossa. Lisäksi haudassa oli kaksi uhripöytää ja puinen valeovi. Hautakammio on kuuluisan kuningas Djoserin porraspyramidin lähellä kuningas Tetin nekropolissa.

Tämän pyramidin uskotaan olevan Egyptin vanhimman.

Monday, February 19, 2007

MAANANTAI 19.02.07
ISRAELIN ITSETUTKISTELUA.
Eläkkeellä oleva tuomari Vardi Zeiler julkisti eilen komiteansa tutkimusten tulokset järjestämässään lehdistötilaisuudessa. JPost kuvaa tutkimusten tuloksia etusivun artikkelissaan ”pommi-iskuksi”, joka kohdistui maan korkeimpaan poliisi- ja turvallisuusjohtoon. Vaikka tutkimus ei suoraan vaatinut viranomaisten välitöntä erottamista, jotka se oli löytänyt syyllisiksi, muutamat korkeat virkamiehet toimivat oma-aloitteisesti jättämällä eronpyyntönsä tutkimuksen julkistamisen jälkeen.
POLIISIN YLITARKASTAJA Moshe Karadi ja hänen varamiehensä Benny Kaniak seurasivat IDF:n komentajan Dan Halutzin esimerkkiä ja jättivät Halutzista poiketen välittömästi eronpyyntönsä.
He saanevat pian seuraajia.
TUTKIMUS EI suoraan syyttänyt oikeusministeriön henkilökuntaa, mutta siitä voidaan nähdä, että he oikeusministerit mukaan lukien, olivat syyllistyneet hylättäviin tekoihin.
Ylitarkastaja Karadin virkakausi olisi päättynyt elokuussa 2007 ja hänellä oli optimaalinen mahdollisuus saada siihen vuoden pidennys. Komitea suositteli Karadin pysymistä virassaan virkakautensa loppuun, mutta ei suositellut jatkoaikaa.
SISÄINEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter esitti Karadin seuraajaksi ylitarkastajan virkaan vankeinhoidon johtajaa Yaakov Ganotia, vaikka lehdistössä ennakoitiin Yeruhamin pormestaria Amnon Mitznaa Karadin seuraajaksi. Yaakov Ganotin ura ei sekään ole ollut puhdas, häntäkin on syytetty lahjusten ottamisesta Tanus veljesten tapauksen yhteydessä Nasaretissa. Oikeus lopulta vapautti hänet syytteistä, vaikka moitti häntä varomattomuudesta. Ariel Sharon kutsui jo eläkkeelle siirtyneen Ganotin muodostamaan uuden poliisiosaston, evakuointihallituksen, järjestyksen valvomiseksi Gazan evakuoinnin aikana.
OIKEUSKANSLERI Menahem Mazuz ilmoitti vastustavansa Yaakov Ganotin asettamista ehdolle poliisin ylitarkastajaksi. Toinen este ylitettäväksi on Olmert ja hallitus, joitten tulee hyväksyä nimitys.
USA:N ULKOMINISTERI RICEN, pääministeri Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Abbasin kolmikantakokouksen on määrä alkaa kymmeneltä tänään.
RICEN JA ABBASIN välinen alustava kokous eilen ei mennyt hyvin, ilmapiiriä luonnehdittiin jännittyneeksi, eivätkä he pitäneet lehdistötilaisuutta keskustelujen jälkeen. Rice tiettävästi moitti Abbasia siitä, että tämä meni allekirjoittamaan Mekkan sopimuksen hyvin tietäen, etteivät länsivallat eikä Israel voi hyväksyä sen ”epämääräistä sanamuotoa”, kuten Rice sitä luonnehti. Abbas puolestaan pyrki selittämään, että se oli parasta, mitä hänellä oli mahdollisuus saada lopettaakseen verenvuodatuksen ja estääkseen sisällissodan.
RICEN JA OLMERTIN välistä tapaamista eilen illalla Olmertin toimistotiloissa luonnehdittiin ”tiiviiksi”.
USA:n ja Israelin näkemykset olivat täysin yhtäpitävät vaatimuksesta kvartetin esittämän kolmen ehdon täyttämiseksi, ”eivätkä nämä ehdot ole neuvotteluilla muutettavissa.”
On luultavaa, ettei yhteistä lehdistötilaisuutta pidetä kolmikantatilaisuuden jälkeen.
Rice antanee lyhyen lausunnon ja ehkä vastaa muutamaan kysymykseen, siinä kaikki.
AJATUS KOLMIKANTANEUVOTTELUISTA sai syntynsä Ricen edellisen Israelin vierailun yhteydessä tammikuun puolivälissä. Silloin Tzipi Livni esitti ”omat haaveensa taivaanrannasta, jossa olisi suosiolliseksi muuttunut ja sopivan utuinen ilmapiiri”. Se oli silloin, kuten toimittaja Herb Keinon sanoo artikkelissaan. Sen jälkeen saudit kutsuivat keskenään vallasta Gazan alueella taistelevat osapuolet Hamasin ja Fatahin johtajat neuvotteluun Mekkaan, jonka pyhyyden tuntu voisi saada osapuolet sopimaan keskinäiset erimielisyytensä. SAUDIKUNINGAS ABDULLAH tarjosi kipurahoiksi miljardi USD. Ei tiedetä, kumpi painoi enemmän vaa-assa, paikan pyhyys vaiko lahjus, mutta Fatah ja Hamas sopivat yhteishallituksen muodostamisesta. Länsimaat näkevät kuitenkin sopimuksessa kylmän tosiasian: Abbas osoittautui siksi Abu Mazeniksi, joka hän oli ennen muuntumistaan poliitikoksi, terroristiksi, joka rahoitti Mynchenin juutalaisurheilijoitten verilöylyn.
Sanotaan, ettei leopardi voi muuttaa pilkkujaan, mutta vaikka voisikin, peto se olisi edelleenkin, silloin vain vaikeammin tunnistettavissa.
USA JA ISRAEL ajavat yhteneväistä politiikkaa Iraniin nähden, USA:n alavaltiosihteeri Nicholas Burns vakuuttaa Hillary Leila Kriegerin artikkelin mukaan. Hän antoi lausuntonsa Jpostille Brookings Instituutissa pitämänsä luennon jälkeen. Burnsnin mukaan aikaa on vielä kylliksi, vaikka Israelin viranomaiset ovatkin lisääntyvässä määrin alkaneet osoittaa kärsimättömyyttä Iranin saadessa jatkaa ydinasesuunnitelmiensa toteuttamista ilman että kukaan pystyy sitä estämään.
BURNS KERTOI, että seuraava turvallisuusneuvoston päätöslauselma on tekeillä ja alkanee saada muotoa ensi viikolla, jolloin IAEA:n pääsihteeri Mohammed Baradei antaa lausunnon, onko Iran toteuttanut YK:n joulukuussa antaman päätöslauselman no 1737 antamia vaatimuksia. Hän totesi, että turvallisuusneuvoston jäsenenä USA:n tulee aina olla altis mahdollisuuteen, että Iran on valmis keskusteluihin asiassa. Burns kehotti muita maita kuten EU:n jäsenmaita ja Japania tekemään enemmän omilla saroillaan saadakseen Iranin neuvottelupöytään. Hän ei pidä aseellista konfliktia Iranin kanssa suositeltavana, vaan uskoo diplomatian mahdollisuuksiin ratkaista keskinäiset ongelmat.
USA:N TUTKIJAT ovat todenneet, että maajoukkojen hyökkäys Iraniin olisi erittäin vaikea sen maaston epätasaisuuden ja osittain pettävän maapohjan vuoksi, mihin USA:n helikopterit joutuivat tutustumaan yrittäessään kommandoiskua Iranin kaappaaman lähetystöhenkilöstön vapauttamiseksi.
TEHERAN JATKAA joukkojensa harjoittamista pitämällä uusia sotaharjoituksia odotellessaan YK:n päätöksiä. Vallankumouskaartin joukot aloittavat kolme päivää kestävät maasotaharjoitukset kokeillen monia taistelu-menetelmiä epätasaisessa sodankäynnissä. Harjoituksia pidetään Iranin 16 provinssissa kolmestakymmenestä. Niihin osallistunee 60 000 sotilasta normaalikäytännön mukaan.
VALLANKUMOUSKAARILLA on 200 000 miestä, ja sillä on omat meri- ja ilmavoimat. Se toimii itsenäisesti erillään pysyvästä armeijasta ja vastaa suoraan ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille. Se valvoo kansallisesti tärkeitä kohteita kuten öljy- ja kaasuteollisuutta sekä ohjusarsenaalia.
Edellinen sotaharjoitus pidettiin tammikuussa.
ALI KHAMENEI ilmoitti äskettäin, että Iranin tehtävä ja tulevaisuus on jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista.
Hän kertoi medialle sunnuntaina, että USA tulee häviämään sotansa eikä tule saavuttamaan päämääräänsä Lähi Idässä. Hän lausui tämän Syyrian presidentti Mashar Assadin Iranin vierailun yhteydessä.
ASSAD KESKUSTELI kaksipäiväisen vierailunsa aikana sekä Khamenein että presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa, joka totesi puheessaan, että Iran ja Libanon ovat saman ruumiin kaksi jäsentä, mutta jonka toinen jäsen, Libanon, on nyt haavoittunut. Sekä Syyrian että Iranin johto syyttivät Yhdysvaltoja ja Israelia sionismin aseman lujittamiseksi alueella rauhan ja turvallisuuden verhon suojassa. Sen varjolla ne myös hyökkäävät islamilaisia valtioita vastaan, johtajat totesivat puheissaan.
USA:N ULKOMINISTERI Rice tähdensi eilen lehtimiehille, että on tärkeää jatkaa yhteydenpitoa palestiinalaisten kanssa, vaikka juuri nyt ei olekaan yhteisymmärrystä. Hän katsoo aloitteen olevan tärkeä tässä vaiheessa, ettei jäisi ”lentokoneesta” kuin eno veneestä, koska uutta konetta ei ehkä tulekaan.
Iranin tilanteesta hän sanoi samaan tapaan ja tähdensi, ettei Iran ole kuin natsi Saksa, jonka kanssa ei voi pitää keskusteluyhteyttä.
PENTAGON päätti jatkaa Arrow 2 ohjustentorjunta järjestelmän kehittämistä tehokkaammaksi, että se pystyy tunnistamaan lähestyvän objektin kauempaa ja tuhoamaan sen suuremmalla räjähteellä. Pentagon päätti jatkaa suunnittelun rahoittamista vuodella, mutta Missile Defence Agency (MDA) päätti varata varoja ohjuksen kehittämiseksi 400 miljoona USD. Rahoitus ajoitetaan siten, että 68.3 miljoonaa käytetään vuonna 2008, 83.5 miljoonaa vuonna 2009 ja vuodesta 2010 vuoteen 2013 vuosittain n. 80 miljoonaa USD.
TEMPPELIVUOREN RAMPPIASIA on ollut sivussa parin päivän ajan, ehkä Ricen vierailun ja kolmikantakeskustelujen vuoksi. Eilen kuitenkin kerrottiin, että arkeologit olivat löytäneet edellisen mutta luhistuneen Temppelivuorelle johtavan rampin alta huoneen, joka palveli ehkä muslimien rukoustilana. Huoneen katon muodosti laakea kupu arabitalojen tapaan, joka rojahti kasvaneen painon alla. Siitä ei kerrottu julkisuudessa moneen vuoteen arabien reaktion pelossa, mutta miksi siitä kerrottiin juuri nyt?
ISRAELILAISET OVAT kummastelleet, miksi Olmert antoi Jordanialle luvan rakentaa viidennen minareetin ns. Salomon tallien paikalle rakennetun Al-Marwani moskeijan lähelle Temppelivuoren alueen itälaidalle. Juutalaiset rabbit esittivät silloin, että juutalaiset saisivat rakentaa synagogan moskeijan lähelle, koska sillä alueella ei ole mahdollisuutta eksyä toisen Temppelin kaikkein pyhimmän paikalle, mikä on kielletty juutalaisilta. Tämä estys ei koskaan edennyt sen pitemmälle.
JORDANIAN esittämä yli 40 metriä korkea minareetti Temppelivuoren itälaidalla nousisi kuin islamin uhkaava sormi Jerusalemin taivaalle sen korkeimpana rakenteena. Israelilaiset kyselevät ihmeissään, miksi Olmert meni antamaan luvan sen rakentamiseksi vastoin arkeologien mielipiteitä ja vaatimatta mitään vastalahjaksi. Muslimit katsoivat tämänkin todistavan koko Temppelivuoren alueen kuuluvan yksin muslimeille, jonne vääräuskoisilla ei ole mitään asiaa ja jossa he eivät saa rukoilla.

Sunday, February 18, 2007

SUNNUNTAI 18.02.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lensi eilen lauantai-iltana Israeliin käväistyään matkallaan Irakissa rohkaisemassa USA:n joukkoja niiden yrityksessä kapinallisten kukistamiseksi Bagdadin ympäristössä. USA:n senaatissa ei löytynyt 60 tukijaa tarvittavan päätöksen saamiseksi Bushin hallituksen Irakin politiikan tuomitsemiseksi, mutta enemmistö vastusti Bushin vaatimien 21000 sotilaan lähettämiseksi Irakiin entisten lisäksi.
ULKOMINISTERI Rice ja ulkoministeri Tzipi Livni illastivat eilen yhdessä, jonka jälkeen molemmat pitivät lyhyen lehdistötilaisuuden vakuutellen ”poliittisen taivaanrannan” tarpeellisuudesta, joskin tarkkailijat ovat todenneet sen näyttävän enemmän laskevan kuin nousevan auringon sävyttämäksi.
USA:N VIRALLINEN KANTA Mekkan sopimukseen näyttää olevan ristiriitainen. Bush ja Olmert keskustelivat perjantaina asiasta puhelimessa, ja siitä tulleitten tietojen mukaan molemmat vakuuttivat kvartetin asettaman kolmen ehdon täyttymisen olevan perusteena PA:n yhteishallituksen kansainväliselle tunnustamiselle.
Ulkoministeri Ricen kanta on pyöreämpi, hän pyrki muotoilemaan USA:n ulkoministeriön arabimyönteisen kannan mukaisesti sovittelevan ja odottavan lausuman: Olemme hallituksen muodostamispäätöksen ja sen toteuttamisen välimaastossa, joka on monimutkainen. Siksi on paikallaan odottaa sen toteutumista ennen päätösten tekemistä, mikä on myös kansainvälisen yhteisön näkemys asiasta.
TARKKAILIJOITTEN MUKAAN Olmert ja Rice pyrkivät vakuuttamaan Abbasille kvartetin asettaman kolmen ehdon noudattamisen tärkeyttä, koska ”ne ovat perusteita, joitten varaan todellinen rauha rakentuu.” Rice analysoi, että on järkevää vaatia, että sopimuksen toinenkin osapuoli tunnustaa toisen osapuolen oikeuden olemassaoloon ja kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. ”Ne ovat myöskin perusteita, joitten varaan kahden valtion perustaminen voidaan rakentaa,” Rice totesi.
RICE tapaa Mahmoud Abbasin tänään iltapäivällä ja sen jälkeen myös Ehud Olmertin.
Kolmikantakokous on huomenna maanantaina Jerusalemin David Citadel hotellissa. Kokouksesta ei odoteta suuria päätöksiä, ja analysoijat uskovat myös Ricen odotusten päätyvän pieniin saavutuksiin.
MONET USA:N KONGRESSIN edustajat ovat tuominneet Ricen Jerusalemin matkan ja kyselevät, mitä mieltä tapaamisella on Mekkan sopimusten allekirjoittamisen vuoksi, koska ”sen mukaisesti muodostettu Fatahin ja Hamasin yhteishallitus ei jätä mitään keskusteluvaraa”. Toiset näkevät Ricen tarkoituksena olevan Mahmoud Abbasin aseman tukemisen, mutta ”mitä Abbas on itse tehnyt asemansa lujittamiseksi? Päinvastoin hän on antautunut Hamasille, eivätkä Mekkan sopimukset vahvista häntä eivätkä auta rauhan asian edistämistä,” sanoo Gary Ackerman (Dem.NY) .
PROFESSORI DAVID MAKOVSKY Washingtonin Instituutista sanoo asian näin: ”On tärkeää ymmärtää, miten Mekkan huipputapaaminen romutti tämän tavoitteen poliittisen taivaanrannan luomiseksi. On vaikea välttää päätelmää, että Abbas on laillistanut Hamasin, joka ei suostu katumaan. On hyvin mahdollista, että ero Hamasin ja Abbasin välillä on hämärtynyt.”
KOLUMNISTI Gil Hoffman tarkastelee 18.02.07 JPostin artikkelissaan Olmertin mahdollisuutta välttää poliittinen kuolema. Hän katsoo, että Olmertin säilyminen poliittisesti hengissä lepää siinä, miten diplomaattiset ponnistelut Abbasin kanssa etenevät: ”Olmertin paras mahdollisuus säilyä hengissä lepää Abbasin varassa,” hän sanoo artikkelinsa otsikossa. Hoffman vertaa Sharonin asemaa ennen Gazan evakuointia, jolloin hänen poliittinen asemansa oli vaakalaudalla. Sharonilla ei ollut enemmistöä Knessetissä eikä edes oman puolueensa keskuskomiteassa, mutta hän sai laajaa kannatusta kansan parissa uudella diplomaattisella aloitteellaan Gazassa. Tämä takasi hänen asemansa säilymisen vastustuksesta huolimatta.
Olmertin asema on toinen: Hänellä on 78 kansanedustajan enemmistö Knessetissä ja hän neuvottelee UTJ:n kanssa sen liittymisestä hallitukseen, mikä nostaisi sen kannatuksen Knessetissä 84 kansanedustajaan, mutta hänen kansansuosionsa pääministerinä on vain 3 %.
VOIDAKSEEN SÄILYÄ HENGISSÄ Olmertin hallitus tarvitsee uutta poliittista läpimurtoa neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Tämä voi olla Olmertin pelastusrengas, mutta se voi osoittautua kuolettavaksi kuristusotteeksi Israelin kansalle. Tämä tarkoittaa suurta vaaraa koko juutalaiselle valtiolle, sillä epätoivoinen mies tekee epätoivoisia tekoja nahkansa pelastamiseksi.
SUOSITTU TV-JUONTAJA Dan Margalit kuvaa myöntämässään haastattelussa Haaretzin toimittajalle Olmertia mieheksi, jolla on suurta henkistä potentiaalia, mutta 35-vuotisen läheisen ystävyyden jälkeen sanoo kauhukseen huomaavansa, että Olmertin henkiseen rakenteeseen kuuluu ominaisuuksia, joita hän kutsuu valheellisiksi ja joitten vuoksi hän ei voi hyväksyä Olmertin toimia pääministerinä. Margalit toteaa, että hänelle totuus on arvokkaampi kuin henkilökohtainen ystävyys. Valintatilanteessa hän valitsi totuuden.
”Olmert ei ole sopiva pääministeriksi, hänen tulee erota ja hänen tulee mennä kotiinsa,” Margalit sanoo suuressa tuskassa, sillä ystävyys Olmertin kanssa merkitsi hänelle paljon, mutta joka nyt rikkoutui.
Margalit muistelee kaihoisasti ystävyyttään Olmertin ja Jossi Saridin kanssa vuosikymmeniä sitten.
Toinen Olmertin henkisen rakenteen ominaisuus on kuvitelma, että hän itse tietää asiat paremmin kuin kukaan toinen eikä tarvitse kenenkään neuvoa tai ohjausta päätöksissään, sanoo Margalit pahoitellen. Hän oli ehdottanut Olmertille oikeusministeriksi lahjomattomana tunnettua Dan Meridoria, mikä raivostutti Olmertia. (Dan Margalitin haastattelu julkaistiin Haaretzin web-sivulla viikonvaihteessa.)
SAUDI ARABIA, pelastusrengas Israelin ja palestiinalaisten välisten jumiutuneitten neuvottelujen pelastamiseksi, ehdottaa Rakennus- ja asuntoministeri Meir Sheetrit Tovah Lazaroffin artikkelissa.
Tähän vastaa Dan Schueftan, Kansallisen turvallisuustutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Haifan yliopistossa: ”Se ei tule toimimaan, sillä Saudi Arabia ei pysty neuvottelemaan sellaista sopimusta.” Hän katsoo, että saudeille merkitsee paljon enemmän kansallisen sovun säilyttäminen kuin Iranin pelko. ”Tämän vuoksi, vaikka Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkominen auttaisi taistelussa islamin terroria ja Irania vastaan, he eivät pystyisi saamaan Israelia ja palestiinalaisia sovintoon.” Hän sanoo, että tämä tulee selvemmäksi kun tarkastellaan saudien tekemää aloitetta 2002, jota arabiliitto tukee, ja jota Sheetrit suosittelee keskustelujen pohjaksi. Siihen sisältyy palestiinalaisten pakolaisten oikeus palata entisille asuinsijoilleen, mikä puolestaan muuttaisi Israelin kahden kansan valtioksi, se ei olisi enää juutalaisvaltio. Schueftan näkee Cameron Brownin tavoin (apulaisjohtaja Global Research in International Affairs Center, IDC) israelilaisten poliitikkojen kärsimättömyyden tilanteen ja vaihtoehtoisen ratkaisijan löytämisen tärkeyden Saudi Arabiasta, mutta ”saudit ovat luonteeltaan konservatiiveja ja toimivat hitaasti”. Israelin kannalta Brown pitää tilaisuutta otollisena, sillä ”Israelin politiikka ei koskaan 1970-luvulta lähtien ole ollut siinä määrin vapaa ideologista kuin se on nyt, vasemmisto on lopulta havainnut, ettei neuvottelukumppania ole ja oikeisto tajuaa, ettei aika ole heidän puolellaan.”
SAUDIEN TARKOITUKSENA lienee ollut alun pitäen heittää ehdotuksia, joita on höystetty sopivilla syöteillä, kuten Hamasin ja Fatahin yhteishallitukselle luvattu miljardin USD tuki ilman ehtoja, mutta ettei se halua ottaa johtavaa asemaa neuvotteluissa oman asemansa vaarantamisen kustannuksella.
PERJANTAIN RUKOUKSET Temppelivuorella sujuivat lopulta suhteellisen rauhallisesti, vaikka 5000 muslimia oli ahtautunut sinne ikärajoituksista huolimatta. Heitä valvoi 3000 poliisia.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Raed Salah puhui Wadi Jozissa järjestetyssä rukous-tilaisuudessa perjantaina. Hän kutsui kannattajiaan sinne osoittamaan mieltään Mughrabi-rampin rakennustöitten vuoksi, joitten hän sanoo vaarantavan al-Aksa moskeijaa.
RAED SALAH syytti juutalaisia ”suunnitelmista kolmannen Temppelin rakentamiseksi aikana, jolloin vertamme on heidän vaatteissaan, heidän sisäänkäynneissään, ruuassaan ja juomissaan. Veremme on siirtynyt yhdeltä terrorikenraalilta toiselle terrorikenraalille.” Hän toisti IDF:n teloittaman Hamas-johtajan sheikki Ahmed Yassinin repliikkiä: ”Voimallinen ei pysy ikuisesti voimallisena eikä heikko pysy aina heikkona.”
ITÄ JERUSALEMIN alueella sattui muutamia järjestyshäiriöitä. Naamioidut palestiinalaisnuoret kivittivät poliiseja ja toimittajia, sulkien katuja ja polttaen roskasäiliöitä. Poliisi hajotti heidät suhteellisen maltillisesti, vain yksi palestiinalainen haavoittui ja kolme pidätettiin.
KOLME SOTILASTA HAAVOITTUI Kalandiya pakolaisleirissä palestiinalaisten avattua tulen sotilaita kohti perjantaina iltapäivällä Jerusalemista pohjoiseen. Arviolta 300 palestiinalaista alkoi heitellä sotilaita kaikella käteen sattuvalla ja lopulta avaten tulen heitä kohti. He osoittivat mieltään Temppelivuoren tähden.
HEBRONISSA nuoret palestiinalaiset kivittivät IDF:n tukikohtia lähellä juutalaisten asuinaluetta. Yhdellä heistä oli Molotovin koktail, jonka hän oli sytyttänyt. Sotilaat ampuivat heidän ylitseen ja jalkoihin. Myös Ramallahin lähellä Bilissä palestiinalaiset ja vasemmistojuutalaiset kivittivät rajapoliiseja osoittaessaan mieltään sinne rakennettavaa turva-aitaa vastaan.
JOTKUT KADIMAN KANSANEDUSTAJAT, päähallituspuolueen edustajat, sanovat avoimesti vastustavansa Olmertin tapaa johtaa hallitusta. Olmert on heidän mielestään epäluotettava. Osa heistä haaveilee voivansa palata takaisin Likud-puolueeseen, josta he loikkasivat Sharonin aikana. Heidän ongelmansa on siinä, ettei Kadimassa ole karismaattista johtajaehdokasta, joka voisi ottaa puolueen johdon.
REFORMIRABBI Arik Asherman, vasemmistolaiset juutalaiset ja ulkomaalaiset arabien tukena estivät lapsia istuttamasta männyntaimia Hebronin ja Ber Shevan välillä Tu BiShvatin aikana. Muutaman päivän jälkeen havaittiin, että he olivat poistaneet yli 5000 lasten istuttamaa männyntainta Hebronin kukkuloilta.
ATERET KOHANIM ryhmä, joka siirtyi asumaan 1967 rakennettuun 7-kerroksiseen asuintaloon 2004 jälkeen, sai Jerusalemin tuomarilta käskyn muuttaa pois talosta ja kukin sai 3500 NIS sakon. Tuomari Eliahu Zimra määräsi, että heidän tulee muuttaa talosta kahden kuukauden kuluessa, ja talon sisäänkäynnit tulee sinetöidä. Talo rakennettiin ilman rakennuslupaa, mutta jemeniläisiä on asunut alueella 1930-luvulta lähtien.
PALESTIINALAISET aikovat rakentaa uuden kaupungin Jerikon ja Ramallahin välille. Rakennushanketta esiteltiin USA:n apulaisulkoministerille, joka ilmaisi myötämielisyytensä hankkeelle.
SAUDIPRINSSI, jota pidetään maailman neljänneksi rikkaimpana, aikoo osallistua 8-kerroksisen hotellin rakentamiseen Tel Avivin lähelle yhdessä Israelin arabin kanssa.