Friday, February 09, 2007

PERJANTAI 09.02.07
FATAH JA HAMAS pääsivät eilen sopimukseen yhteishallituksen muodostamiseksi. Täkynä toimi Saudi Arabian lupaus lahjoittaa uudelle hallitukselle miljardi USD ilman ehtoja. Tämä naula veti hyvin. Saudien perusteena ei suinkaan ole äkkiä leimahtanut rakkaus palestiinalaisiin vaan kylmät tosiasiat: Saudit ovat suuressa vaarassa joutua shia-muslimien jyrän alle, jota al-Qaida on jo pohjustellut tekemällä useita terrori-iskuja kuningaskunnan sisällä, useat niistä tähdätty maalle elintärkeää öljyteollisuutta vastaan. Tarjoamalla rahaa runsaasti yli sen, mitä Iran tarjosi, saudit uskovat voivansa pienentää Iranin vaikutusta Gazassa. Toisaalta Saudit pystyvät tällä painostamaan länsivaltoja ja ennen muuta Yhdysvaltoja avaamaan rahahanansa, jotka ovat olleet tiukassa umpisolmussa Hamasin johtaman hallituksen ajan.
SOPIMUS EI vielä julkistamattomien tietojen mukaan vaadi uutta hallitusta hyväksymään kvartetin asettamaa kolmea ehtoa, sen sanamuoto kertoo vain, että yhteishallitus toteaa tai ”kunnioittaa” niitä, mutta ei virallisesti tunnusta niitä sitoviksi. Shimon Peres on jo ehtinyt tuomita sopimusluonnoksen, mutta Olmert odottaa lisätietoja, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei suoralta kädeltä hylkää sitä. Olmertin outo myönnytys-politiikka ilman vastavuoroisuutta on hämmästyttänyt ja tekee sitä edelleen.
PALESTIINALAISET ovat jo ehtineet vaatia, että EU:n tulee hyväksyä yhteishallitus ja poistaa asettamansa boikotti, jotta jo myönnetyt sadat miljoonat USD alkaisivat virrata. Pääministeri Ismail Haniyehin pääneuvonantaja Ahmed Yousef puki vaateensa sanoiksi: ”Arvostamme erittäin suuresti Saudi Arabian pelaamaa roolia palestiinalaisten asiassa. He pelaavat johtavaa roolia amerikkalaisten ja eurooppalaisten painostamiseksi palauttaa niiden taloudellinen apu palestiinalaisille ja aloittaa työskentely Hamasin johtaman hallituksen kanssa.”
SOPIMUSLUONNOKSEN MUKAAN Hamas tulee olemaan johtavassa asemassa uudessa hallituksessa. Se tulee saamaan yhdeksän ministerinpaikkaa, mukana pääministerin palli, mutta joutuu luopumaan tärkeistä ministeriöistä. Fatah saa kuusi ministeriötä, neljä ministeriötä varataan muille palestiinalaisryhmille.
ISMAIL HANIYEH tulee jatkamaan uuden hallituksen pääministerinä ja hänen varamiehensä on Fatahin jäsen, ehkä Muhammad Dahlan. Ulkoministeriö annetaan puolueettomalle, ehkä Ziad Abu Amrille, talousministerin paikan saa Salaam Fayad. Sisäministeriksi kaavaillaan entistä PLO:n sotilastuomioistuimen johtajaa Hamoudeh Jarwania.
TURVALLISUUSJOUKOT tultaisiin kokoamaan uudelleen siten, että Hamasin perustamat ”toimintajoukot” sulautetaan yleisiin turvallisuusjoukkoihin. Abbas yritti äskettäin julistaa ne laittomiksi, mutta ilman tulosta.
JPOSTIN KOLUMNISTI Herb Keinon arvioi aamun analyysissaan, että Abbasin suurin huoli yhteishallituksen muodostamiseksi oli sisällissodan välttäminen, joka uhkasi puhjeta täyteen voimaansa. Tämän välttämiseksi hän on valmis melkein mihin tahansa, jolla verenvuodatus saadaan loppumaan, vaikka se tarkoittaisikin epävarmuutta Israelin ja länsivaltojen hyväksymisestä. Keinon arvelee, että USA, Englanti ja Saksa, jolla on EU:n siirtyvä puheenjohtajuus, eivät ole valmiit luopumaan kolmesta vaatimuksestaan, mutta se voi olla toiveajattelua ilman perusteita, sillä toisensuuntaisia lausuntoja on esitetty muutamien poliitikkojen suulla. KVARTETIN PIIRISSÄ Venäjä on heikoin linkki, jonka etujen mukaista on myötäillä arabien tahtoa, vaikkapa vain hämmentääkseen länsivaltojen johtajia, joitten kanssa sillä on kana kynittävänä.
SOPIMUSLUONNOKSEN sananvääntö suoritetaan käyttäen arabitermejä, joilla pystytään vihjaamaan päätöksen todelliseen tarkoitukseen sanomatta sitä suoraan. Tämä antaa mahdollisuuden venkoilla eri tilanteissa viittaamalla sopimuksen epämääräisyyteen.
TULITAUKO (tahdia tai hudna) halutaan ulottaa myös Juudean ja Samarian alueille. Länsivaltain tarkkailijat katsovat suurena saavutuksena sen, että sopimus antaa Abbasille oikeuden neuvotella Israelin kanssa Palestiinan valtiosta sekä pakolaiskysymyksestä. Tämän tekee mahdolliseksi se, että Hamas ensimmäisen kerran edes ”kunnioittaa” PLO:n ja YK:n tekemiä päätöksiä.
HERMOSTUNUT RAUHA palautui Israelin ja Libanonin rajalle äkillisen tulituksen jälkeen. Libanon syyttää, että IDF:n joukot tulivat Libanonin puolelle rajaa, mutta YK:n tarkkailijat kiistävät tämän. Koska todellinen uhka rajan takana on Hizbullah eikä Libanonin armeija (LAF), IDF on lisännyt valmiuttaan raja-alueella. Israelin arvion mukaan kaikki osapuolet ovat hyväksyneet sen, että LAF teki virheen aloittaessaan tulittaa IDF:n sotilaita. Israel on myös tehnyt selväksi, että se aikoo jatkossakin partioida raja-aidan ja rajalinjan välisellä kapealla suikaleella pommien etsimiseksi. Israelin hallitus ja puolustusministeriö eivät halua jatkaa asian enempää vatvomista, jota pidetään vähäpätöisenä rajakahakkana.
LIBANONIN sotilaat löysivät eilen Beirutin läheltä kuorma-auton, joka oli täynnä Hizbullahille tarkoitettuja aseita. Hizbullah esitti kiivaan vastalauseen auton takavarikoimisesta ja vaatii sen vapauttamista.
YK VAATII ARABIMAITA osallistumaan suuremmalla osuudella UNRWA:n kustannuksiin. Länsivallat maksavat niistä 95 %, arabimaat vain 3 %, loput tulee yksityisistä lähteistä. 1980-luvulla arabit maksoivat 8 % kustannuksista, mutta se on pienentynyt vuosi vuodelta. UNRWA:n edustaja Peter Ford esitti huomionsa keskiviikkona Bahrainin pääkaupungissa Manamassa. Hän kertoi, että Kuwait lahjoitti varoja 1.5 miljoonaa USD, Saudi Arabia 1.2 miljoonaa, kun Ruotsi maksoi 41 miljoonaa, Englanti 27 miljoonaa ja Tanska 12 miljoonaa USD. Bahrain antoi rahaa 30 000 ja Libanon 10 000 USD.
USA:n osuus UNRWA:n budjetista on 137 miljoonaa USD. UNRWA:n budjettivaje vuonna 2006 oli 117 miljoonaa USD 345 miljoonan USD sitoumuksista.
JERUSALEMIN POLIISI varautuu väkivaltaisiin mielenosoituksiin Temppelivuorella tänään palestiinalaisten rukouspäivänä al-Aksa moskeijassa. Ainakin 2000 poliisia on varattu kaiken varalta Temppelivuoren ja Itä Jerusalemin alueille. Vähentääkseen jännitystä Israel harkitsee jatkuvaa ajan tasalla olevan videokuvauksen järjestämistä kaivausalueelta, mutta arabilähteet tuomitsivat sen tuoreeltaan naurettavana.
Israelin arabit järjestivät eilen muslimiliikkeen järjestämän noin sadan hengen mielenosoituskulkueen kaivauspaikalle. Mukana oli sheikki Raed Salah, joka pysytteli hänelle asetetun 150 metrin rajoituksen päässä kaivauspaikalta. Tänään odotetaan Israelin arabien mielenosoituksia pohjoisessa.
YK:N ALAISEN UNESCO:n edustaja kehotti Israelia siirtämään kaivauksia vähemmän jännittyneeseen ajankohtaan. Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui Israelin Kairon lähettilään antamaan selityksen kaivauksista ja antaakseen hänelle Egyptin virallisen vastalauseen.
PÄÄMINISTERI BEN GURION totesi aikoinaan Temppelivuoresta, että se kuuluu näissä oloissa muslimeille ja juutalaisille Länsimuuri. Vuoden 1967 sodan jälkeen, kun arabimaat olivat polvillaan Israelin yllättävän ylivoimaisen voiton jälkeen viiden arabimaan armeijoista, sillä olisi ollut kultainen tilaisuus järjestää Temppelivuoren kohtalo Israelia tyydyttävällä tavalla. Silloinen sotasankari Moshe Dayan, joka vietti aikaansa eniten jo muinaisaarteiden keräämiseen ja naistenmetsästykseen, kuten pahat kielet lauloivat, suositteli kuitenkin, että arabimaitten hyvittelemiseksi Temppelivuori annettaisiin edelleen muslimien hallintaan. Tämän mukaisesti muslimisäätiö wakf vastaa alueen päivärutiinista ja Israel sen valvonnasta ja järjestyksen säilymisestä alueella. Ensimmäisestä intifadasta lähtien Israel ei ole pystynyt huolehtimaan alueen valvonnasta, ei edes arkeologisesta valvonnasta wakfin suorittamilla suurrakennustyömailla.
IRANIN KORKEIN VALVOJA (SUPREME QUIDE) ajatollah Ali Khamenei uhkaa Yhdysvaltoja, että jos se hyökkää Iraniin, se tulee iskemään amerikkalaisiin kohteisiin kaikkialla maailmassa. USA on koonnut Persianlahdelle ennen näkemättömän laivasto-osaston, jota johtaa kaksi suurta lentotukialusta lukuisine saattoaluksineen ja tuhansine merisotilaineen. Bushin edustajat tyynnyttelevät tunteita vakuutellen, ettei USA aio hyökätä Iraniin. Iran on pitänyt useita suuria sotaharjoituksia, joissa se kokeilee uusinta asearsenaaliaan. Viimeksi se kokeili Venäjän toimittamia it-ohjuksia ja muita huippunopeita ohjuksia, joiden Iran sanoo voivan upottaa suuria merialuksia.
SAUDI ARABIA JA PERSIANLAHDEN öljyrikkaat maat pelkäävät, että mahdollinen Iranin vastainen operaatio voisi saada Iranin pommittamaan niiden öljylähteitä ohjuksillaan ja lentokoneillaan.
PALESTIINALAISET ampuivat eilen neljä Kassam-rakettia Israeliin Gazan alueelta ja tänä aamuna yhden. Ne eivät aiheuttaneet paljon vahinkoa, mutta niiden psykologinen vaikutus on suuri alueen asukkaisiin.
Eilen yksi raketti putosi Ashkelonin ulkolaidalle lähelle arkaa teollisuusaluetta.
Jotkut puhuvat jo tosissaan 100 000 ihmisen evakuoimisesta vaara-alueelta.

Thursday, February 08, 2007

TORSTAI 08.02.07
TULITUSTA LIBANONIN RAJALLA. IDF:n insinööriosasto meni työntötraktorin ja tankin kanssa tutkimaan, onko Libanonin turva-aidan ja varsinaisen ns. sinisen linjan eli maitten välisen virallisen rajan välissä lisää maastoutettuja pommeja ilmoitettuaan operaatiosta ensin sekä Libanonin armeijalle että UNIFIL:n johdolle.
IDF:n joukkojen ollessa suorittamassa tehtäviään Libanonin armeijan sotilaat alkoivat tulittaa heitä, ja yksi libanonilainen oli aikeissa ampua pt.-ohjuksen heitä kohti. IDF:n sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen muutamia Libanonin armeijan sotilaita. Insinööriosasto vetäytyi sitten pois alueelta.
Puolustusministeri Amir Peretz kutsui turvallisuusjohdon keskustelemaan tilanteesta Libanonin rajalla.
UNIFIL:n joukot Libanonissa ovat valittaneet IDF:n johtajille, että libanonilaiset kyläläiset häiritsevät heidän työtään Hizbullahin käskystä, koska UNIFIL on ottanut käyttöönsä miehittämättömiä pienkoneita tarkkailu-tehtäviin alueella. Kyläläiset ovat kieltäytyneet yhteistoiminnasta UNIFIL:n kanssa ja myymästä ruokatarpeita YK:n joukoille, ei edes kaksinkertaisella hinnalla. IDF:n arvio UNIFIL:n toimista on pelkästään positiivinen, mikä osoittaa suurta edistystä siitä, miten niihin aiemmin suhtauduttiin.
TEMPPELIVUOREN ulkopuolella Länsi- ja osittain etelämuurin vieressä tapahtuva Mughrabi-portille johtavan jalankulkurampin pylväitten perustusten kaivaustyöt aiheuttavat jatkuvaa ja nousevaa vastustusta muslimien taholta. Jordanian, Saudi Arabian ja Egyptin lisäksi Syyria ja viimeksi Iranin ylin valvoja Khamenei ovat antaneet omat varoituksensa ja kiihotuksensa muslimien nousemiseksi vastarintaan.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen osan johtaja sheikki Raed Salah yritti eilen väkivalloin tunkeutua apulaisineen poliisivartion läpi kaivausalueelle. Poliisi kahinoi miesten kanssa ja lopuksi pidätti Salahin ja kuusi muuta palestiinalaista. Salahille annettiin kielto päästä Temppelivuoren lähelle kymmenen päivän ajaksi. Salah syytti Israelia ”rikoksesta, että se hajottaa osaa siunatusta al-Aksan alueesta kiihottaen koko alueen uskonnolliseen sotaan.” Perustusten kaivausten yhteydessä poistetaan länsimuurin eteläosassa muuria vasten jätetty irtonainen maa, mikä paljastaa kolme peitossa ollutta mutta kiinnimuurattua sisäänkäyntiä Temppelivuorelle. Tämä mahdollistaa naisten pihan laajentamisen Länsimuurilla.
RAED SALAH kärsi aiemmin hänelle annetun kahden vuoden vankeustuomion aiheuttamastaan häiriöstä temppelivuorella. Poliisi kielsi alle 49-vuotialta palestiinalaisilta miehiltä pääsyn vuorelle. Poliisi on joutunut kahtena päivänä peräkkäin nujakoimaan kiviä heittelevien palestiinalaisnuorten kanssa.
UUDEN RAMPIN rakennustyöt kestävät arviolta kahdeksan kuukautta. Rauhattomuudet tulevat uusiutumaan perjantaina, joka on muslimien rukouspäivä, ja jolloin heitä kokoontuu al-Aksa moskeijaan suurin joukoin.
EDELLINEN VÄKIVALTA-AALTO oli vuonna 1996 Länsimuurin tunnelin avaamisen yhteydessä. Silloin syntyneissä yhteenotoissa poliisin kanssa sai 80 ihmistä surmansa. Pääministeri Ariel Sharonin vierailu Temppelivuorella v. 2000 aiheutti myös palestiinalaisten väkivaltaisia hyökkäyksiä poliisia vastaan.
TEMPPELIVUORELLA ei ole ollut Israelin suorittamia arkeologisia kaivauksia, mutta vuoren päivärutiinista vastaava säätiö wakf on suorittanut siellä laajoja rakennustöitä, joita Jerusalemin rakennusviranomaiset eivätkä arkeologit ole päässeet valvomaan, vaikka se on heidän velvollisuutensa. Tonneittain maata ja rakennusjätteitä vuosituhansien takaa kuormattiin wakfin toimesta läheiseen laaksoon ilman valvontaa. Muslimien tarkoituksena on hävittää kaikki todisteet juutalaisesta Temppelistä vuorella.
SIVUSTA ASIOITA seuraten jää ihmettelemään, miten arkaluontoisista asioista tällä pyhällä alueella päätetään, kuka päätökset tekee ja miten niistä tiedotetaan yleisölle.
ARKEOLOGI PROFESSORI Joseph Patrich kertoo tutkimuksiinsa perustuen pystyvänsä todistettavasti osoittamaan, missä Salomon Temppeli sijaitsi. Patrich kertoo JPostin Etgar Lefkovitsin laatimassa artikkelissa, että Temppeli sijaitsi kaakkoon siitä, missä sen perinteisesti uskottiin sijainneen. Se oli sijoitettu lievästi (n. 15 astetta) diagonaalisesti alueen ulkomuureihin nähden siten, että sen etupihat olivat Temppelin kaakkoispuolella, jonne myös Temppelin pääsisäänkäynti oli sijoitettu. Temppelin kaikkein pyhin oli siten Kalliomoskeijasta kaakkoon, ei Abrahamin aikoman Isakin uhrauksen paikalla, jonka päällä Kalliomoskeija sijaitsee, kertoo professori Patrich. Hän perustaa tutkimuksensa insinööri Sir Charles Wilsonin suorittamiin tutkimuksiin ja tietoihin laajasta, ulkomitoiltaan 4.5 x 54 m kokoisesta, vesisäiliöstä, jonka vettä papit käyttivät puhdistautumiseensa ennen uhritoimituksiensa aloittamista Temppelialueella, sekä Mishnan kuvauksiin pappien päivärutiinista. Vesi nostettiin säiliöstä suureen vaskimereen (1.Kn.7:23-26; 2.Ak.4:1-5) vesipyörää käyttäen. Puhdistauduttuaan papit nousivat ramppia pitkin läheiselle uhrialttarille. (JP 08.02.07 E Lefkovits)
HAMASIN JA FATAHIN väliset keskustelut alkoivat eilen ja niitä jatketaan tänään. Keskusteluista ei odoteta helppoja tuloksia, sillä Hamas kokee olevansa vahvoilla Gazan alueella.
Saudi Arabian kuningas Abdullah toivoi puhuessaan ennen keskustelujen alkamista, että osapuolet pystyisivät ”tällä pyhällä paikalla” sopimaan verenvuodatuksen lopettamisesta.
HAMASIN ULKOPOLIITTINEN johtaja Khaled Mashaal on tiettävästi vaatinut suurempaa valtaa ja osallisuutta PLO:n (Palestiinan vapautusorganisaation) johdossa. Mashaal vaatii itselleen PLO:n varapuheenjohtajan asemaa Abbasin toimiessa PLO:n ja myös sen hallituksen puheenjohtajana. Hamas ei ole PLO:n jäsen, mutta se haluaa järjestön uusimista ennen liittymistä siihen.
Fatahin edustaja Abdel Hakim Awad kertoi lehtimiehille, että ilmapiiri keskusteluissa on positiivinen.
VÄKIVALTA GAZASSA kuitenkin jatkuu. Pääministeri Haniyehin saattueen pyrkiessä Rafahin kautta Egyptiin matkallaan Mekkaan joukko Hamasin pyssymiehiä tulitti Fatahin terminaalia valvovia poliiseja.
HAMAS VÄITTÄÄ Fatahin pyssymiesten yrittäneen teloittaa PA:n pakolaisasiain ministerin Atef Udwanin Gazassa. Kukaan ei loukkaantunut ministerin autosaattueen jouduttua tulituksen kohteeksi Jabaliyan pakolaisleirin lähellä Gazan alueen pohjoisosassa.
RAMALLAHISSA Fatahin pyssymiehet tunkeutuivat PA:n terveysministeriöön ja kaappasivat tri Bilal Aboushin, joka johtaa Juudean ja Samarian sairaaloita. Myös toiseen PA:n ministeriöön hyökättiin Ramallahissa.
MYÖHÄÄN TIISTAI-ILTANA pyssymiehet teloittivat kaksi Hamasin sotilassiiven jäsentä Gazassa. Hamas syyttää Dahlania teloituksesta. Fatahin pyssymiehet tekivät ratsian Haniyehin neuvonantajan Wasim Saksakin kotiin ja kaappasivat hänen veljensä Muhammadin, joka työskentelee PA:n turvallisuusjoukoissa.
Hamasin edustaja syyttää Fatahia Mekkan keskustelujen vaikeuttamisesta.
ISRAELILAISET HALUAVAT perustuslaillista järjestelmää nykyisen hallitsemattoman järjestelmän sijaan.
Kansalaisten vaikutusvallan lisäämiskeskus (Citicents Empowerment Center, CECI) teetti asiasta kansalaiskyselyn. Sen mukaan 78 % vastanneista on tyytymätön maan poliittiseen johtajistoon. Kysely tukee esityksiä vaalijärjestelmän uusimiseksi siten, että puolet Knessetin jäsenistä, eli 60 kansanedustajaa, valitaan paikallislistojen kautta ja loput perinteisten puolueitten listoilta. Maa jaettaisiin 17 vaalipiiriin.
Toisessa tutkimuksessa todettiin, että 61 % kansalaisista haluaa perustuslakiin perustuvaa järjestelmää.
ENGLANNIN ULKOMISTERI Margaret Beckettin vierailun yhteydessä pidetyn tiedostustilaisuuden yhteydessä Ehud Olmert totesi, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kiihkeä halu yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin kanssa voi saada hänet suostumaan ehtoihin, joita Israel ei voi hyväksyä. --PERUSEHTO on se, että Hamas tunnustaa virallisesti Israelin eikä vain huomioi, että sellainen on perustettu.
TOINEN EHTO on aiempien sopimusten selkeä hyväksyminen eikä vain niiden toteaminen.
KOLMAS EHTO on se, että Hamas sanoutuu irti terrorismista. Sopimus Fatahin kanssa edellyttää, että se saa muut terrorijärjestöt Islamic Jihad, Palestiinan vastarintakomitea (PRC), PFLP ja al-Aksa, luopumaan väkivallasta.
OLMERT ESITTI Beckettille Israelin huolen siitä, että israelilaisia upseereita, jotka vierailevat Englannissa, voidaan pidättää siellä syytettyinä sotarikoksista. Beckett lupautui tekemään asiassa jotain.
ISRAEL EPÄILEE, että EU ja sen jäsenmaat, myös Englanti, ovat lipsumassa aiemmasta kannastaan mahdollisen yhteishallituksen suhteen ilman, että se tunnustaa kvartetin kolme sille asettamaa ehtoa.
ABBASIN ALAISEN FATAHIN alajärjestö al-Aksa uhkaa aloittaa hyökkäykset synagogia vastaan, jos rakentaminen Temppelivuoren alueella ei lopu. Useita väkivaltaisuuksia on raportoitu Juudean ja Samarian alueilla. Israelin arabikansanedustajat aikovat esittää epäluottamuslauseen kaivausten johdosta.
Fatahin edustajat syyttävät, että Israelin tarkoituksena on aloittaa kolmannen temppelin rakentaminen.
ARABIKANSANEDUSTAJA Talab Al.Sana pyytää arabimaita lopettamaan kaivaukset Länsimuurilla.
Palestiinalaiset ampuivat panssarikranaatteja IDF:n sotilaita vastaan Gazasta.
ARABIKANSANEDUSTAJAT ovat vaatineet Israelia muotoilemaan uudelleen lippunsa ja kansallislaulunsa, että ne paremmin edustaisivat myös sen nopeasti kasvavaa muslimivähemmistöä. Negevin beduiinit ovat lisääntyneet 15 000 ihmisestä 150 000 viidenkymmenen vuoden kuluessa, eli 40 % Negevin väestöstä.

Wednesday, February 07, 2007

KESKIVIIKKO 07.02.07
TEMPPELIVUOREN RAMPIN perustusten kaivaukset ovat herättäneet eloon vanhat vihamielisyydet.
Israelin islamilainen liike, joka on muslimijärjestön israelilainen muunnos, uhkaa yleisellä väkivallalla ”al-Aksan saattamisesta vaaralle alttiiksi”. Liikkeen räväkkä pohjoisen alueen johtaja sheikki Raed Salah esittää asian näin: ”Vaara Jerusalemissa on lisääntynyt. On korkea aika islamin kansan aloittaa intifada.”
Jordanian kuningas on antanut terävää samansuuntaista kritiikkiä, jossa hän vastustaa kaivauksia.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää, että kaivaukset voivat olla esteenä rauhanneuvotteluille.
PA:n hallituksen pääministeri: ”Israelin jatkuva hyökkäys al-Aksaa ja Jerusalemia vastaan vaatii koko Palestiinan kansan yhdistymistä ja pitämistä mielessä, että taistelu on miehitystä vastaan.”
USA:n ulkoministeriö vaatii lisää selvityksiä kaivauksista.
Tätä jos mitään voisi kutsua myrskyksi vesilasissa, mutta Israelin tulehtuneessa ilmapiirissä tikusta tehdään herkästi suuri tukki, kuten nyt on tapahtumassa.
Israelin oppositio pitää kaivauksia edesvastuuttomina. Lisäksi jotkut tahot väittävät, ettei kaivauksilla ole kaikkia tarvittavia lupia, eli niitä tehdään laittomasti, väitetään.
ASIAN TAUSTALLA on tosiasia, että entisen ylös Temppelivuorelle johtavan vaarallisen portaan hajottamisen jälkeen sen tilalle rakennetun väliaikaisen puurakenteisen rampin paikalle on rakennettava kunnollinen ramppi, jota pitkin vuorelle nousevat turistit ja tutkijat pääsevät liikkumaan.
HAMASIN JA FATAHIN neuvottelijat ovat kokoontuneet Mekkaan Saudi Arabiaan, jossa kuningas Abdullah otti heidät jokaisen juhlallisesti vastaan. Molemmat osapuolet ovat vakuuttaneet neuvottelujen tärkeyttä ja kohtalonomaisuutta: Joko ne onnistuvat tai toivo sovinnosta kuolee lopullisesti.
Haniyeh sanoo suoraan, että sovinnon vaihtoehtona on sisällissota.
Abbasin neuvotteludelegaatiosta tähdennetään, että jos sopimusta ei saada aikaan, Abbas tulee hajottamaan nykyisen hallituksen ja julistamaan uudet vaalit. Abbasin ja Fatahin puolella tilaisuutta pidetään Hamasin viimeisenä mahdollisuutena.
www.debka.com mukaan Saudi Arabia on aloittanut laajan diplomaattisen kampanjan sopimuksen syntymiseksi ja ennen kaikkea sen hyväksymiseksi länsimaissa, vaikka se ei tulekaan toteuttamaan kaikkia kvartetin asettamia vaatimuksia: Hallituksessa tulisi olemaan Hamas-enemmistö, joskin pääministeri voisi olla ulkopuolinen. Kolme tärkeintä ministerinpaikkaa olisivat Fatahin hallussa. Niistä sisäministerin paikka on vaikein, koska hän on vastuussa kaikista PA:n turvallisuusjoukoista.
Saudi Arabian diplomaattiseen aloitteeseen kuuluu uhkavaatimuksen tapainen toteamus, että jos kvartetti ei suostu tunnustamaan sopimuksen kautta syntynyttä uutta hallitusta ja poistamaan boikottia sen yltä, Saudi Arabia tulee yksin vastaamaan PA:n vuosittaisista n. miljardin USD:n suuruisista kuluista.
ISRAELIN KANTA on odottava ja epäluuloinen. Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoittelee, että palestiinalaisten yhdistyminen monenkirjavaksi yhtenäiseksi joukoksi, jossa terrorijärjestöt ovat vahvoilla, ei ole Israelille edullinen ja se voi olla vaaraksi maan turvallisuudelle.
ISRAELIN HALLITUS nimitti uudeksi oikeusministeriksi lakiprofessori Daniel Friedmanin, jota pidetään kärkevänä nykyisen oikeusjärjestelmän kriitikkona. Friedman toimii Tel Avivin yliopistossa, jossa hän hoitaa lainopin professuuria. Friedman kritisoi myös ankarasti tapaa, millä Israelin tuomarit valitaan. Hän on hyökännyt voimallisesti korkeimman oikeuden presidenttiä Dorit Beinishiä vastaan. Friedmanin kollega Heprealaisen yliopiston professori Claude Klein pitää Friedmania ammatillisesti päätään ja hartioitaan muita korkeammalla: ”Hän on yksi suurimmista lakitieteen asiantuntijoista maassa”.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI Margaret Beckett on vierailulla Israelissa. Hän toistelee tuota kulunutta fraasia, jota useiden kuulee edelleen esittävän: Nyt on mahdollisuuden ikkuna auki. Kohteliaana vieraana hän myös puhuu poliittisesta horisontista, jonka ulkoministeri Livni löysi terminologiaansa.
Beckett tapaa maan korkeinta johtoa, joissa käsitellään viimeisiä esille tulleita aiheita: Mekkan sovintoneuvottelut, Temppelivuoren kaivaukset, IDF:n löytämät viisi suurta pommia Libanonin rajalla jne.
Vierailu nähdään enemmän kohteliaisuus- ja tietojenkeräämismatkana kuin uusien aloitteiden esittämisenä.
UNIFIL:N parissa on yritetty väistää Israelin esittämät syytökset pommilöydön vuoksi, ettei se hoida tarkkailutehtäviään kunnolla. UNIFIL:n edustaja esittää kysymyksen: Mitä todisteita Israelilla on, että pommit oli asetettu sinne äskettäin? Mutta riippumatta siitä, koska ne oli sinne asetettu, UNIFIL:n tehtäviin on kuulunut kaiken aikaa valvoa, ettei Hizbullah valmistele hyökkäystä Israelin puolelle. IDF:n taholla tunnustetaan, ettei sillä todellakaan ole ehdotonta todistetta, koska kiven näköisiksi naamioidut pommit oli asennettu raja-aidan viereen. Sotilaille on nyt annettu käsky avata tuli kaikkea epäilyttävää kohti.
VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss kertoo, että hänen tutkimuksensa Libanonin sodan johtamisesta ja hallituksen toimista sodan aikana on valmis ja että hän jakaa kopiot raportista asianosaisille, joilla on 30 päivää aikaa tutkia sitä ja esittää omat huomionsa siitä, minkä jälkeen hän esittelee raportin valvontakomitealle.
Lindenstrauss on aloittanut uusien Olmertin toimia koskevien epäselvyyksien tutkimisen. Kysymyksessä on Olmertin toimet pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan hallinnon suhteen. Epäselvyydet tapahtuivat Olmertin toimiessa Sharonin hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä. Olmertin epäillään antaneen laittomia valtion tukia Likudia lähellä oleville yrityksille. Hänen epäillään myös suosineen sukulaisiaan ja liikekumppaneitaan virkanimityksissä.
OLMERT SELVITTI kantaansa Iranin ydinasekiistaan. Hänen mukaansa aseellinen väliintulo ei ole tarpeen, jos kansainvälinen yhteisö yhdistyy vastustamaan Iranin ydinasehaaveita.
Hän sanoo olevansa valmis tapaamaan Abbasin, jos Mekkan kolmikantaneuvottelut johtavat sopimukseen. Hän kuitenkin esitti toiveen, ettei Abbas vesittäisi kvartetin esittämää kolmea vaatimusta saadakseen kansainvälisen tunnustuksen, kuten huhut Saudi Arabiasta kertovat.
Olmertin mukaan hän voi tavata USA:n ulkoministeri Ricen ja Abbasin helmikuun 19. päivänä.
TAISTELUT Gazassa ovat jatkuneet eilen huolimatta sopimusneuvotteluista ja tulitauosta.
Yksi Hamasin jäsen kuoli ja kolme muuta haavoittui tulitaisteluissa Gazassa eilen.
IDF pidätti yön aikana 17 epäiltyä ja etsittyä palestiinalaista.

Tuesday, February 06, 2007

TIISTAI 06.02.07
ISRAELISSA katsotaan huolestuneina mahdollista yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin välillä, koska sen epäillään saavuttavan maailman hyväksymisen ilman, että siinä suostutaan kvartetin asettaman kolmen ehdon täyttämiseen. Tämä avaisi suuret rahavirrat PA:n hallitukselle, joitten määrä noussee 1.2 miljardiin USD, nousua 10 % edellisestä vuodesta, eikä siihen sisälly Hamasin saamat suorat avustukset muslimivaltioilta.
KHALEB ABU TOAMEH, joka kirjoittelee Jpostille artikkeleita arabiasioista, ei ole ollenkaan optimistinen, että Fatahin ja Hamasin väliset syvät ristiriidat ja epäluuloisuudet voitaisiin sopia yhdellä tulitaukosopimuksella.
HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal on optimistinen ja sanoo, että epäonnistuminen on suljettu pois.
HAMASIN JA FATAHIN välinen sopimusluonnos esiteltiin Saudi Arabian Ukhaz lehdessä:
- Päämääränä on Palestiinan valtio, jonka pääkaupunkina on Jerusalem.
- Vastustaa tilapäisiä rajoja ja muita kohtia, jotka ovat vastoin palestiinalaisten intressejä.
- Paluuoikeus kaikille pakolaisille, jotka väittävät kotinsa olevan Israelin alueella.
- Israelin rakentama turva-aita on purettava.
- Kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaiset vapautettava ilman ehtoja.
Luonnoksessa ei ole mainintaa vaatimuksesta Israelin tunnustamiseksi.
Hamas suostuu hallituksen tekemiin päätöksiin ilman mainintaa terrorijärjestöjen lopettamisesta, joitten päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen. (Lähde www.israelnationalnews.com)
KVARTETIN ASETTAMAT KOLME EHTOA OVAT.
- Israelin valtion tunnustaminen itsenäisenä valtiona
- Aiemmin tehtyjen Israelin ja PA:n hallituksen välisten sopimusten hyväksyminen.
- Luopuminen terrorismista ja terrorin infrastruktuurin hävittäminen.
HYVÄNTAHDON ELEENÄ Hamas ja Fatah vapauttavat kaikki panttivankinsa tiistaina aamupäivällä. Fatahin pyssymiehet kidnappasivat sisäministeri Said Siamin kansliapäällikön Arafat Nasserin käyttääkseen häntä Mohammed Dahlanin serkun vapauttamiseksi, jonka Hamas kaappasi pari päivää sitten. Ministeriön aiempi kansliapäällikköä Tarek Ghaitania ammuttiin jalkoihin viime kuussa osana valtataistelua.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin suoritteli maanantaina, että IDF pidättäytyy sotilaallisesta operaatiosta Gazan alueelle tässä vaiheessa, mutta ”on hyvä laatia toimintasuunnitelma kaiken varalta”. Diskin pelkää, että tunkeutumalla Gazaan Israel voi tuhota kaiken, mitä tähän saakka on saatu aikaan.
Toiseksi, jos PA:n sosiaalihuolto romahtaa, kaikki vastuu siitä lankeaa Israelin harteille.
Israelin on kuitenkin huolellisesti tarkkailtava Hamasin aseistautumista ja varustautumista. Hamas on käyttänyt suhteellisen rauhallista aikaa Israelin kanssa kiihdyttäen aseitten salakuljetusta ja varojen hankkimista ulkomailta. Se on kaivanut kymmeniä maanalaisia bunkkereita ja luolastoja Gazan alueelle Hizbullahin esimerkin perusteella. Niiden tarkoituksena on toimia asevarastoina sekä kriisin aikana Israelin kanssa kommandoyksiköitten piilopaikkoina, joista ne voivat iskeä alueelle tunkeutuneita joukkoja vastaan ja paeta niihin hyökkäystensä jälkeen, kuten Hizbullahin pyssymiehet tekivät Libanonissa.
OLMERTIN HALLITUS päättänee tänään uuden oikeusministerin ja ehkä myös sosiaaliministerin nimittämisestä. Oikeusministerin paikka jäi avoimeksi Haim Ramonin pidättyessä virastaan odotellessaan oikeuden päätöstä häntä vastaan nostetusta oikeusjutusta.
OLMERT on poliisin tutkittavana ainakin kolmesta epäselvyydestä hänen asuntokauppojensa ja Leumi-pankin yksityistämiskaupan yhteydessä.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN kuutta korkeaa virkamiestä vastaan on aloitettu poliisitutkimukset. Heidän uskotaan poliisin antamien paljastusten mukaan ottaneen vastaan lahjuksia kalliitten lounaitten, hotellimaksujen, lahjakorien ja kodinkunnostusten muodossa ministeriön palkkaamilta yhtiöiltä. Yksi epäilty on ministeriön sähkö- ja infrastruktuurin suunnittelun johtaja, isäksi kaksi toimitusjohtajaa ja kolme tarkastajaa ovat poliisitutkimusten alaisina.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz uhoaa aloittavansa välittömästi useitten ulkoasemien, pääasiassa nuorten juutalaisten rakentamien parakkikylien, tuhoamisen. Hän toteaa, että neuvottelujen aika on ohi ja on aika aloittaa tositoimet. Pääministerin kansliasta todetaan, ettei Peretz aloita mitään ilman hallituksen päätöstä, ja että neuvottelut siirtolaisjohtajien kanssa ovat vielä kesken. Peretz tarvitsee näyttöä läheneviä Labourin puheenjohtajavaaleja varten, että hän on jämäkkä johtaja.
AIEMPI KNESSETIN PUHEMIES Reuven Rivlin aikoo pyrkiä presidentiksi. Häntä pidetään suorana ja rehellisenä miehenä, joka nauttii kaikkien puolueitten kannatusta. Hän aloitti kampanjansa hyökkäämällä Shimon Peresiä vastaan todeten, ettei hän toimi kuten jotkut, jotka hakevat presidentin tointa vain poliittisen uransa kruunuksi, vaan hänen tarkoituksensa on toimia koko kansan parhaaksi.
UNIFIL EI TOIMI sille annetun mandaatin mukaisesti eikä estä Hizbullahin aseistautumista ja tunkeutumista Libanonin eteläosaan, syyttävät Israelin puolustusviranomaiset. Todisteena tästä IDF:n sotilaat löysivät äskettäin viisi pommia sinisen linjan viereltä Libanonin rajalla. Pommit olivat korkeatasoisia, kukin 15-20 kg:n painoisia ja tarkoitettu IDF:n raja-aidan vierellä partioivia israelilaisia sotilaita varten. Pommit oli asetettu paikoilleen vain muutama päivä sitten. Puolustusministeri Amir Peretz esitti jyrkkäsanaisen vastalauseen UNIFIL:n uudelle komentajalle. Pommit tuhottiin ampumalla niitä Israelin puolelta rajaa.
MUSLIMISÄÄTIÖ, WAKF, JOKA ON VASTUUSSA Temppelivuoren päivittäisestä rutiinista, aikoo aloittaa väkivaltaiset mielenosoitukset Israelin suunnitelmista rakentaa uusi jalankulkusilta ja ramppi Temppelivuoren Mughrabi-portille nykyisen puurakenteisen tilapäisrakennelman tilalle. Wakfin lausunnossa todetaan, että ”Israel pelaa tulella aikoessaan koskea al-Aksa moskeijaan”. Israel on aloittanut sillan pilarien perustusten kaivamisen, mikä on herättänyt wakfin epäilykset. Uusi ramppi alkaa ns. arkeologisen puiston alueelta ja kiertää muurin kuvetta pitkin ylös portille. Temppelivuoren arkeologinen asiantuntija tri Eilat Mazar pitää sillan uutta paikkaa erittäin kyseenalaisena ja rumana ja suosittelee sen nykyistä paikkaa.
JORDANIAN pääministeri Marouf al-Bakhit toteaa lausunnossaan, että Israelin jatkuva kaivaminen tuolla pyhällä alueella herättää suurta huolta Jordaniassa, kuninkaassa, sen hallituksessa ja kansassa. Hänen huolensa tuntuu koskevan lähinnä al-Aksa moskeijan turvallisuutta.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz kiittelee Rafaelin kehittämää ohjustentorjuntajärjestelmää, Teräskupua, jonka hän valitsi jatkokehittelyn pohjaksi, ja jonka myös Olmert on hyväksynyt.
Hamasin ja Islamic Jihadin tiedetään kehittäneen edelleen rakentamiaan Kassam-raketteja lisäämällä niitten kantomatkaa aina 16 km:in ja räjähdekuormaa nykyisestä. Niiden uskotaan pystyvän iskemään Ashkelonin pohjoispuolelle, minkä johdosta sen herkät ja tulenarat bensiini-, kaasu- ja kemikaalisäiliöt ovat vaarassa.
EPÄILLYT AUTOVARKAAT vahingoittivat yhtä poliisiupseeria ajamalla hänen ylitseen poliisin pysähdyskäskyn asemesta, ja toisessa tapauksessa ajamalla varastamallaan autolla poliisien autoihin vahingoittaen useita niistä. Samariassa sijaitsevaa Taiben kylää pidetään autovarkaitten pesäpaikkana. Autot viedään sinne, jossa ne hajotetaan osiin myytäviksi Israelissa tai PA:n virkailijoille.
Autovarkauksien lisäksi varkaat ja taksinkuljettajat vievät laittomia palestiinalaisia työntekijöitä tuntemiaan sivuteitä pitkin Israelin puolelle. Viikonvaihteen aikana poliisi pidätti 750 laitonta palestiinalaista Israelissa.
USA:N TUKI Israelille pienenee Bushin budjetissa 2.5 miljardista USD 2.4 miljardiin, mutta samaan aikaan sotilaallinen tuki kasvaa 2.34 miljardista 2.4 miljardiin USD. Ulkomaisten asioitten budjetti on edelleen 40 miljoonaa USD vuodessa NL:n alueelta tulevien juutalaisten sulauttamiseksi yhteiskuntaan. Israelin arabien stipendeihin varataan 375 000 USD USA:ssa opiskelua varten. 500 000 USD varataan kansainvälistä huumausaineiden valvonnan ja lain toteuttamista varten.
JORDANIAN JA ISRAELIN tuki pienenee vähän, mutta Lähi Idän tukipaketti kasvaa 4 % edellisestä. Egypti saa 1.3 miljardia, Jordania lähes 500 miljoonaa USD; Libanonin osuus kasvaa 21 % yli 800 miljoonaan USD.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT kaksi epäiltyä itsemurhaterroristia Nablusissa yön aikana.
KAKSI KASSAMIA ammuttiin aamulla Negeviin, ei vahinkoja.
MOHAMMED HASAN AKHTARI, Iranin Syyrian lähettiläs, toteaa, että Israelin tuhoaminen on tullut entistä ilmeisemmäksi.
LUNTA SATOI viime yön aikana Hermonilla 25 sm, minkä johdosta laskettelurinteet jouduttiin sulkemaan turvallisuussyistä. Lumisateitten uskotaan jatkuvan koko päivän.
KINNERETIN PINTA on noussut eiliseen mennessä yli 2 sm ja sen uskotaan jatkavan nousuaan koko loppuviikon ajan sateitten jatkumisen myötä.
YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon yllyttää Israelia avaamaan portit PA:n suuntaan. Korealaisena hänen luulisi tietävän, onko mielekästä avata portit viholliselle, jonka tarkoituksena on valtion tuhoaminen.

Monday, February 05, 2007

MAANANTAI 05.02.07
IDF:N UUSI KOMENTAJA Abi Ashkenazi sai hallituksen yksimielisen hyväksymisen eilisessä istunnossa.
Hänen virkakautensa kestää täydet neljä vuotta eikä kolmea ja yhtä lisävuotta, kuten on ollut tapana.
Hän ottaa virallisesti vastuun Israelin armeijan kehittämisestä ja johtamisesta 14. helmikuuta 2007.
Edellisen komentajan Dan Halutzin ja hänen sijaisensa Moshe Kaplinskyn aikana valmisteltiin suunnitelmia, joita uusi komentaja joutuu tutkimaan ja toteuttamaan sekä laatimaan omia lisäyksiään.
VISAISIN TEHTÄVÄ, mikä Ashkanezia odottaa, on IDF:n laatima operaatio Gazan alueella, mikäli tilanne siellä kääntyy Fatahin tappioksi, kuten nyt näyttää ilmeiseltä huolimatta USA:n ja Israelin runsaasta ase- ja taloustuesta. Ainoa toivo tilanteen rauhoittamiseksi on Fatahin ja Hamasin johtajien Mekkan kokous.
FATAHIN JA HAMASIN keskinäiset tulitaistelut, johtajien teloitukset ja toistensa jäsenten kidnappaukset ovat hämmästyttäneet tarkkailijoita. Miksi sitä tulisi nimittää? Molemmat osapuolet ovat sunni-muslimeita, shia-muslimeita ei ole kummallakaan puolella sotajoukoksi asti, mutta Hamasin tukijat ovat Iranin shia-muslimeja, Fatahia tukevat pääosin sunni-muslimit. Jotkut pyrkivät nimittämään taisteluja uskonsodaksi, toiset ideologiseksi sodaksi, mutta pohjimmiltaan kysymys on vallasta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal tapaavat huomenna Mekkassa, Saudi Arabiassa. Uskotaan, että he pystyvät hiomaan keskinäiset erimielisyytensä ja sopimaan yhteishallituksen muodostamisesta. Tulitauosta on sovittu muutamaan kertaan, mutta taistelut ovat jatkuneet kaikesta huolimatta, joskin lientyneinä, yksittäisenä ammuskeluna ja kaappauksina. Hamasin pyssymiehet kaappasivat viikonvaihteen aikana Muhammad Dahlanin serkun.
HAMASIN ”sotilassiiven”, Izaddin Kassam, edustaja antoi eilen uhkavaatimuksen turvallisuusvirkailijoille ja upseereille, jotka ottivat osaa Islamilaisen yliopiston valtaukseen, ”antautumaan keskiviikkoon mennessä tai kantamaan vastuun toimistaan.”
RAMALLAHISSA Fatahin pyssymiehet hyökkäsivät eilen Hamasin johtaman hallituksen vankien asioitten ministeriöön, särkivät kalustoa ja varastivat ministeri Wasti Kabahan yksityistietokoneita.
MAHMOUD ABBAS ei enää kainostele sanoa suoraan, että ”taistelua on tarkoitus jatkaa yhtenäisin joukoin, mutta kiväärit osoitetaan yhteistä vihollista ja miehittäjää, Israelia vastaan. Meidän tulee yhdistää Hamasin ja Fatahin veri taistelussa Israelia vastaan kuten teimme intifadan alussa. Haluamme poliittista kumppanuutta Fatahin kanssa, emmekä ole vain optimistisia, vaan myös hyvin päättäväisiä tässä, ja siksi me olemme menossa Mekkaan”, Abbas totesi ennen matkaansa. Siinä meillä on rauhankumppani.
KANSAINVÄLISEN PUNAISEN RISTIN KOMITEA esitti viikonvaihteessa syvän huolensa viimeaikaisesta väkivallasta Gazan alueella, jossa on kuollut yli 25 ihmistä ja yli 200 haavoittunut. Komitea esitti huolensa varsinkin siitä, etteivät taistelevat osapuolet tarpeeksi kunnioita ja suojele ihmisiä, jotka eivät ota osaa taisteluihin tai ovat kykenemättömiä jatkamaan taisteluaan. Sivullisten ei tulisi kärsiä väkivallan seurauksista, sanoi Christoph Harnish, KPR:n Israelin ja palestiinalaisalueitten lähetystön johtaja. Hän huolehti siitä, etteivät huolto- ja lääkintähenkilöstö aina voi suorittaa tehtäviään taistelujen keskellä.
USA:N PRESIDENTTI EHDOKAS 2008 vaaleissa, demokraattien ehdokas Hillary Clinton, asettuu tukevasti Israelin tukijoitten piiriin, ainakin mikäli on luottamista hänen puheisiinsa AIRPAC:n (Amerikan Israelin julkisten asioitten komitean) päivälliskokouksessa viikonvaihteen aikana. Senaattori Hillary Clinton, 59-vuotias demokraatti New Yorkista, puhui kovia sanoja terrorismia vastaan ja ilmoitti omana kantanaan, ettei Iranille tule sallia ydinasetta. Hillary joutui pahaan välikäteen vieraillessaan Israelissa marraskuussa 1999, jonka aikana hän pussaili julkisesti Arafatin vaimoa Suha Arafatia, joka oli juuri syyttänyt puheessaan Israelia palestiinalaisten lasten myrkyttämisestä. Hillary puolustautui vetoamalla Suha Arafatin puheen epätäydelliseen käännökseen, minkä johdosta hän ei tiennyt puheen todellista sisältöä. Vaikka Hillaryn puheen takana onkin äänten kalastus, hänen julkista tunnustautumistaan Israelin tueksi kiitetään.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice sen sijaan saa antaa selvityksen paljon tuoreemmasta ”kielen lipsahduksesta”, jos se oli sellainen. Äskettäisen Euroopan matkansa yhteydessä hän lehdistötilaisuudessa viittasi Hamasiin kutsuen sitä ”vastarintajärjestöksi”, mikä sai huomioitsijat varpailleen: Onko USA:n politiikka Hamasiin nähden muuttunut? USA:n ulkoministeriön lausunnon mukaan ei ole muuttunut. Virallisesti USA luokittelee Hamasia terrorijärjestöksi, jonka kanssa ei neuvotella ja jota ei tueta. Epävirallisesti USA:n ulkoministeriössä on kuitenkin hyvin vahva arabimyönteinen henkilökunta, jonka tunnot voivat huomaamatta hakeutua myös ulkoministerin terminologiaan väsyttävillä ulkomaan matkoilla.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair vakuuttaa aloittavansa ”todellisen liikkeen” Lähi Idän rauhan-prosessin edistämiseksi. Hän totesi BBC:lle antamassaan haastattelussa, että maailman johtajien yksimielisen kannan mukaan Israelin ja palestiinalaisten välinen kriisi on yksittäinen kaikkein tärkein tekijä, joka vaikuttaa maailman rauhaan, ja ilmoitti, että läpimurto saavutetaan pian. Hän lupaili, että ”muutaman seuraavan viikon aikana velvollisuutemme on aloittaa rauhanprosessi, joka pystyy työskentelemään, kokeilemaan ja saamaan sen edistymään. Tuloksia voidaan odottaa pian.”
KANADAN HALLITUS perustaa tällä viikolla Israelia tukevan painostusryhmän, ”Israel Allies Caucus”, tarkoituksella tukea Israelia ja kannustaa juutalais-kristillisiä arvoja kristillisen Israelin tuen pohjavirrassa kaikkialla maailmassa. Kanadan parlamentissa toimiva Israelia tukeva ryhmä perustetaan saman tapaisesti kuin Israelin Knessetissä toimiva, eri puolueitten jäsenistä koostuva painostusryhmä. Samantapaisia tukiryhmiä on perusteilla muutamien kuukausien aikana Filippiineillä, Etelä-Koreassa, Malawissa, Etelä-Afrikassa ja Suomessa, kertoo Etgar Lefkovitsin JP:n artikkeli 04.02.07.
PALESTIINALASET yrittivät kaapata israelilaisen peukalokyytiläisen Samariassa pari päivää sitten, joka odotti bussia tien varrella. Lähestyvässä henkilöautossa oli Israelin rekisteritunnukset, mutta kuljettajan murrettu hepreantaito paljasti hänet arabiksi, vaikka hän kielsi sen. Autossa olleet yrittivät pakottaa israelilaisen peukalokyytiläisen autoonsa, mutta tämä pääsi pakenemaan ja ilmoitti asiasta poliisille.
Kolmen miehen ryhmä saatiin pian kiinni.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoittaa kansalleen, että se voi odottaa tärkeitä ja mullistavia uutisia 11.helmikuuta 2007, joka on Iranin 1979 vallankumouksen vuosipäivä. Hän vihjaili sekä teknisistä että lääketieteellisistä edistysaskeleista, mm. uudesta Iranissa kehitetystä AIDS-rokotteesta, joka on täysin ilman sivuoireita mutta ehdottoman pätevä. Toinen tiedotus lienee ydinsuunnitelmaa koskeva.
MONET KANSAINVÄLISET huomioitsijat ovat sen sijaan varoitelleet, että sotilaallinen isku Iraniin toisi arvaamattomia vaikutuksia ei vain Lähi Itään vaan kaikkialle maailmaan. Monet uskovat, ettei kaikkia diplomatian keinoja ole käytetty loppuun Iranin ydinasekiistassa, mitkä tulee ensin kokeilla loppuun.
Tätä mieltä ovat myös USA:n entiset sotilasjohtajat, jotka pyytävät Englannin apua kriisin ratkaisemiseksi.
ULKOMAISET DIPLOMAATIT syyttävät Israelia, että kieltäytyessään jakamasta tietojaan aseitten salakuljetuksista Hizbullahille Libanoniin, Israel estää UNIFIL:ia toteuttamasta sille annettua velvollisuutta turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 toteuttamiseksi. Julkistamalla tietonsa Israel antaisi kansainväliselle yhteisölle syyn toimia tehokkaammin salakuljetuksen estämiseksi, he toteavat.
GAZAN ALUEELLA paikalliset tulitaistelut haavoittivat sunnuntaina kahdeksaa palestiinalaista. Torstaista lähtien ainakin 29 ihmistä on kuollut ja yli 250 haavoittunut ryhmien keskinäisissä taisteluissa.

Sunday, February 04, 2007

SUNNUNTAI 04.02.07
ISRAEL VAKOILEE EGYPTISSÄ, väittävät Egyptin turvallisuusjoukot, jotka syyttivät neljää miestä, joukossa kolmea israelilaista, vakoilusta Israelin hyväksi. Israelilaiset olivat tavanneet Muhammad al-Attarin, 26-vuoriaan Al-Azhar-yliopiston entisen opiskelijan, Turkissa 2001, luovuttaneet hänelle 65 000 USD ja antaneet hänelle tehtäväksi koota tietoja Turkissa ja Kanadassa asuvista egyptiläisistä. Al-Attar vangittiin tammikuun alussa. Syytetyt israelilaiset asuvat Kanadassa ja Turkissa, kahdella heistä on myös Turkin kansalaisuus. Israelin viranomaiset kertovat olevansa tietämättömiä asiasta.
AMERIKKALAINEN TIEDUSTELUJÄRJESTÖ STRATFOR (Strategic Forecasting inc.) väittää, että Israelin tiedustelujärjestö Mossad on surmannut yhden Iranin johtavista ydintutkijoista Afganistanissa. Afganistanilainen elektromagnetismin asiantuntija Ardeshire Hassanpour työskenteli Iranin ydintutkimuslaitoksessa. Hänen kuolinsyykseen ilmoitetaan kaasumyrkytys.
IDF VARUSTAUTUU mahdollisuuteen, että Gazan väkivaltaisuudet leviävät Juudeaan ja Samariaan. Yhtenä vaihtoehtona, jota IDF tutkii, on vuonna 2002 Samariassa toteutetun Defensive Shield-operaation kaltaisen operaation suorittaminen Gazan alueella, jolla voitaisiin eliminoida tai ainakin vähentää Hamasin pelätty väkivallan levittäminen Juudeaan ja Samariaan ja itsemurhaiskujen aloittaminen uudelleen. Hamas syyttää Israelia siitä, että se toimii aktiivisesti Hamasin johtaman hallituksen kaatamiseksi ja avustaa Fatahin aseistamisessa ja kouluttamisessa ja tukee sitä rahallisesti USA:n ohella.
TEMPPELIVUOREN ALUE suljettiin ei-muslimeilta ja alle 45-vuotiailta muslimimiehiltä sunnuntaina, mutta kaikenikäiset naiset sallitaan vuorelle. Rajoitus annettiin sen jälkeen, kun muslimisaarnaaja oli syyttänyt, että Israel kaivaa al-Aksan alapuolella rakentaessaan uutta ramppia Temppelivuorelle Mughrabi-portin kautta.
Insinöörit kielsivät nykyisen portaan käyttämisen, koska se on vaarassa romahtaa.
Muslimisaarnaajat kiihottavat aika ajoin muslimien mieliä syyttämällä, että Israel aikoo tuhota al-Aksa-moskeijan heittämällä syytöksen: Al-Aksa on vaarassa.
KVARTETTI kertoo julkaisemassaan raportissa, että kvartetti huomioi kriittisen tarpeen palestiinalaisten ja Israelin välisen konfliktin lopettamiseksi, mutta jätti pois aiemmissa raporteissa olleet huomiot, että se olisi syy Lähi Idän ongelmiin ja estäisi niiden ratkaisemisen. Sanamuodot ovat tärkeitä diplomaattisissa lausunnoissa, koska suunnan muutokset ilmaistaan niissä koodimuodossa, jonka tarkoitusta ulkopuoliset pyrkivät analysoimaan. Tämän vuoksi käännös voi antaa virheellisen kuvan todellisesta tarkoituksesta.
PALESTIINALAISET ovat myös havainneet tämän pienoisen uuden tuulenhäivän, jonka he epäilevät ounastelevan uutta suhtautumista palestiinalaisten ongelmiin ja ennen kaikkea sen saamiin avustuksiin. He pelkäävät vuosikymmenen ajan uskollisesti rahaa työntäneitten maitten kääntävän selkänsä palestiinalaisille. Tämä olisi katastrofi Palestiinan Auktoriteetin budjetille, joka suurimmaksi osaksi perustuu avustuksiin.
Jotkut palestiinalaiset johtajat ovat alkaneet toistaa ulkopuolisten huomioita, etteivät palestiinalaiset ansaitse omaa valtiota. Monet palestiinalaiset liikemiehet ovat turvallisuutensa vuoksi muuttaneet ulkomaille, jotkut heistä Jordaniaan.
HAMASIN johtomiehet Juudeassa ja Samariassa ovat menneet maan alle peläten al-Aksan toteuttavan uhkauksensa aloittaa kohdistetut teloitukset heitä vastaan.
PA:N RAHOITTAMA päivälehti Al-Hayat Al-Jadeeda, ilmoittaa toimittaja Hafez Barghoutin kirjoittamassa artikkelissa, että keskinäiset taistelut ovat pilaamassa heidän maineensa ulkomailla. ”Kymmenet miljoonat ihmiset pitävät meitä arvottomina gangstereina ilman arvoja”, hän valittaa ja osoittaa sanansa Fatahille ja Hamasille, ”Pitäkää Gaza ja tehkää siitä Muslimiveljeskunnan (Hamasin johtama) valtio. Pitäkää Länsiranta, ja tehkää siitä oma (Fatahin johtama) valtionne, teille ja kaikille Abuille. Emme enää hyväksy lähettämiänne surmaajia ja teloittajia.”
HAMAS TOTEUTTAA käytännössä sitä, mitä Al-Jadeedan toimittaja esittää. Hamasin pyssymiehet valtasivat useita Fatahin alaisia turvallisuusasemia viikonvaihteen aikana ja väkivalta on jatkunut Abbasin ja Mashaalin välisestä puhelimessa sopimasta tulitauosta huolimatta. Joitakin Fatahin tukikohtia tuhottiin kokonaan, toisia sytytettiin tuleen. Hamasin pyssymiehet kaappasivat dokumentteja ja toimistovälineistöä.
Erään tiedon mukaan tusinoittain Fatahin turvallisuusmiehiä on loikannut Hamasin riveihin, minkä Fatah kieltää. Torstaista lähtien ainakin 25 palestiinalaista on kuollut ja lähes 300 haavoittunut taisteluissa. Uhrien joukossa on ainakin neljä lasta ja kaksi naista.
SATOJEN FATAHIN pyssymiesten hyökkäys Gazan Islamilaiseen yliopistoon aiheutti virkailijan alustavan arvion mukaan ainakin 15 miljoonan USD vahingot. Yliopiston kirjasto, useita saleja ja useita laboratorioita tuhoutui. Molemmat osapuolet ovat jatkaneet keskinäisiä syytöksiään hyökkäyksen johdosta. Ilmeisesti uutinen iranilaisten pidättämisestä hyökkäyksen yhteydessä oli Fatahin muotoilema uutisankka.
KOSTOKSI Hamasin pyssymiehet sytyttivät Fatahille myönteisen Al-Quds ylipiston tuleen ja ampuivat kranaatteja Al-Azhar yliopistoon Gazassa. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. Eräässä PA:n Abbasille uskollisten turvallisuusmiesten tukikohtaan tehdyssä iskussa 15 Fatahin Force 17 jäsentä sai surmansa, toisessa hyökkäyksessä Gazan alueen pohjoisosan turvallisuuspäällikkö sai surmansa.
Fatah puolestaan miehitti Hamasin alaisen maatalousministeriön ja tulitti raketeilla sekä tiedotus- ja teknologianministeriön tiloja Gazassa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz ovat edelleen nenäkkäin, viimeiseksi Israelin uudesta lyhyen matkan ohjusten torjuntajärjestelmästä, joksi Peretz oli valinnut Rafaelin kehittämän järjestelmän. Olmertin kanslia väittää, että Peretzin suosio Rafaelille johtuu siitä, että hän sai lukuisia yhtiön työntekijöitä kirjoittautumaan hänen kannattajikseen lähestyviä Labourin puheenjohtajavaaleja varten.
Kenraalimajuri Gabi Ashkenazin valinta IDF:n päälliköksi sen sijaan saanee hallituksen vahvistuksen tänään.
SAKSAN VALTIOKANSLERI Angela Markel on vierailulla Egyptissä tarkoituksenaan antaa vauhtia täysin jumiutuneille rauhanneuvotteluille. Egyptin presidentti Hosni Mubarak tähdensi Fatahin ja Hamasin välisen sovinnon tärkeyttä, mutta totesi, että avain rauhanneuvotteluille on Gilad Shalitin vapauttaminen. Erään tiedon mukaan Fatah hyökkäsi Islamilaiselle yliopistolle siksi, että Gilad Shalitia uskottiin säilytettävän vankina sen kellaritiloissa.
Merkel katsoi, että on vaikea kuvitella palestiinalaisten neuvottelevan Israelin kanssa rauhasta niin kauan, kuin sen omat järjestöt sotivat keskenään. Merkel matkustaa Egyptistä Saudi Arabiaan, Emiirikuntiin ja Kuwaitiin.
EGYPTI KERTOO, että se on keskeyttänyt aseitten kuljetukset Gazan alueelle. Rajajoukot paljastivat lauantaina löytäneensä salakuljettajien asekätkön, joka oli haudattu hiekan alle. Lauantaina rajavartijat sanovat estäneensä kahden tavarakontin viemisen rajan yli Gazaan. Niissä oli raketti- ja käsikranaatteja.
HIZBULLAJOHTAJA sheikki Hassan Nasrallah tunnusti puheessaan viikonvaiheessa, että Libanonin sota II alkoi järjestön puutteellisista tiedustelutiedoista johtuen. Hän ei ollut uskonut Israelin heinäkuussa aloittaman sodan kehittyvän niin laajaksi, vaikka odottikin IDF:n vastaiskua.
NASRALLAH TUNNUSTI avoimesti, että Iran avustaa järjestöä rahallisesti, kouluttamalla ja aseilla, mikä motivoituu uskonnollisella huolenpidolla ja etnisellä solidaarisuudella. ”Ja tämä apu siivilöityy Syyrian kautta, kuten jokainen tietää.” Hän sanoi järjestönsä hyväksyvän avustuksia mistä tahansa arabimaasta, myös Egyptistä ja Saudi Arabiasta. Hän syyttää Libanonin hallitusta, jonka kaatamiseksi hän on aloittanut jatkuvat mielenosoitukset, siitä, ettei se ollut saanut vapautettua Israelin vangitsemia libanonilaisia eikä Israelin miehittämää Libanonin aluetta.
HAMAS JA FATAH ovat tuoreitten uutisten mukaan yhdistämässä voimansa ja perustaneet yhteisen ”sotilaallisen päämajan” Gazan alueelle tarkoituksena lopettaa keskinäiset taistelut.