Friday, January 12, 2007

PERJANTAI 12.01.07
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Lähi Itään tutkiakseen, ovatko puheet Israelin pääministerin ja PA:n puheenjohtajan heikkoudesta tosia. Tästä johtuen hänen ei myöskään uskota tuovan mukanaan uusia raflaavia aloitteita, kuten myös Olmert totesi Pekingissä. Rice kuitenkin antoi varoituksen valtioille, jotka tukevat USA:n johtamia joukkoja vastaan taistelevia ryhmittymiä Irakissa, että USA tulee iskemään näitä valtioita vastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi keskusteltuaan Kiinan pääministeri Wen Jiabaon kanssa keskiviikkona ”suuressa hallissa”, jossa Kiinan parlamentti kokoontuu, että pääministeri Wen vakuutti maansa tukevan YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettamia sanktioita Iranin uraanin rikastussuunnitelmien takia, mikä hänen mukaansa osoittaa kansainvälisen huolestumisen Iranin ydinohjelman vuoksi. Wen kuitenkin painotti, että Kiina toivoo kansainvälisen yhteisön voimistavan diplomaattisia ponnistelujaan ja suositteli neuvottelujen pikaista aloittamista uudelleen. Kiina haluaa tehdä rakentavia aloitteita asian rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi, Wen totesi Olmertille.
KIINA TUKEE YK:n turvallisuusneuvoston Iranille asettamia rajoituksia sellaisten materiaalien ja teknologian toimittamiseksi Iranille, jotka voivat hyödyntää sen ydin- ja ohjusohjelmia. Se myös jäädyttää 10 tärkeimmän yhtiön ja 12 yksityisen näihin ohjelmiin liittyvät tilit. Kiina ei kuitenkaan halua keskeyttää Iranin uusien öljykenttien tutkimussopimuksiaan, koska Kiinan tulkinnan mukaan tämä ei ole osa Iranin ydinohjelmia.
PRESIDENTTI George Bushin suunnitelma Irakin tilanteen parantamiseksi, johon kuuluu 21 500 sotilaan lisääminen sen 132 000 miehen vahvuiseen joukko-osastoonsa Irakissa, ei ole herättänyt luottamusta enempää USA:n kongressissa kuin Lähi Idän asiantuntijoitten lausunnoissakaan. Demokraattien johtama kongressi aikoo vastustaa Bushin vaatimuksia miljardien lisärahoituksesta entisten 400 miljardin lisäksi, minkä sota tähän saakka on tullut USA:lle maksamaan.
ASIANTUNTIJAT kuitenkin vakuuttavat, ettei säännöllinen armeija kansainvälisine sääntöineen ja lakeineen pysty koskaan tasavertaisesti sotimaan aseellisten jengien kanssa, joilla eivät piittaa näistä rajoituksista.
DUBAISSA SIJAITSEVAN Gulf-tutkimuskeskuksen sotilaallisen analysoinnin asiantuntija Musrafa al-Ani varoittaa, että joukkojen lisääminen Irakissa voi olla Bushin viimeinen mahdollisuus, mutta jos hän kohdistaa iskunsa vain al-Qaidaan ja muihin liittoutuman joukkoja vastaan taisteleviin ryhmiin, mutta ei pysty murskaamaan radikaalin shia-johtajan Muqtada al-Sadrin Mahdi-armeijaa, hän ei tule onnistumaan. ”Tämä on voiton avain”, hän vakuuttaa.
KUWAITISSA toimivan avoimen arabiyliopiston poliittisen tieteen opettaja Ayed al-Manna valittaa sitä, ettei Bushin uudella strategialla ole selvää suunnitelmaa. Parikymmentä tuhatta lisämiestä on vain pisara meressä, mikä tarkoittaa vain sitä, että entistä enemmän sotilaita osallistuu epämääräisten vastustajien metsästykseen ilman selkeää amerikkalaisten ja irakilaisten yhteistä suunnitelmaa.
KAIROSSA toimiva kenraalimajuri Hossam Sweilem toteaa, ettei liittoutuneitten voitto Irakissa ole varma ilman irakilaisten jämäkämpää otetta maassa, jossa Iranin vaikutus tuntuu kaikkialla tarkoituksenaan ajaa USA:n joukot Irakista. (lähde: JPost 12.01.07 Maggie Michael)
ULKOMINISTERI RICE vakuuttaa, ettei USA käy neuvotteluja Teheranin ja Damaskoksen kanssa, jotka vastustavat Bushin Lähi Idän uutta strategiaa. Rice ei halua yhteyksiä näihin hallituksiin, vaikka on tehty esityksiä diplomaattisten keskustelujen aloittamiseksi Iranin ja Syyrian kanssa Irakin tilanteen tasapainottamiseksi. Rice kuitenkin sanoo olevansa siihen valmis missä ja milloin vain, jos Iran luopuu haaveistaan ydinpommin rakentamiseksi. Syyrialta hän odottaa sen lopettavan Irakissa liittoutuman joukkoja vastaan taistelevien ryhmittymien aseistamisen ja tukemisen ehtona keskusteluille.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkustaa Japaniin, jossa arvattavasti Iranin ydinohjelma on keskustelujen keskeinen asia. Japani tuo 550 000 tynnyriä raakaöljyä päivässä Iranista ja se saa 85 % tarvitsemastaan öljystä Lähi Idän alueelta. Tämä tietenkin asettaa omat rajoituksensa Japanin suhtautumiselle Iraniin ja Lähi Idän maihin yleensä, mutta Japani on ollut uskollisesti Iranin vastaisten pakotteiden kannalla. Livni tullee painottamaan, etteivät turvallisuusneuvoston asettamat pakotteet pure ja siksi olisi ajan voittamiseksi valmisteltava kovempien pakotteiden asettamista.
AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) sanoo puoltavansa arabiministeri Ghakeb Majadlen valintaa, vaikka puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eshterina Tartman esittikin voimakasta kritiikkiä arabin nostamisesta Israelin ministeristöön. Lieberman sanoo, ettei hänellä ole mitään Majadlea vastaan henkilökohtaisesti, koska hän ei ole Israelin vihollinen, mutta hän ihmettelee Amir Peretzin tekemää valintaa ennen 28. toukokuuta pidettäviä Labourin johtajavaaleja. Jos valinta olisi tehty heti Pines-Pazin eron jälkeen, hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, mutta valinnan ajankohta osoittaa, että Peretz teki sen oman asemansa nostamiseksi johtajavaaleja varten, hän eritteli.
ENTINEN PÄÄMINISTERI ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak on nousemassa puheenjohtajakilpaan. Hänellä on useita ulkomaisia liikeyhteyksiä, joista hän joutuu luopumaan asettuessaan virallisesti puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaaksi.
HAARETZIN suorittaman gallupin mukaan oikeistopuolueet voittavat, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Likud saisi 29 edustajapaikkaa Knessetiin; Israel Beiteinu 14; Labour 12; Shas 10 ja Yahadot Hatorah 7 paikkaa Knessetissä. Olmertin kannatus oli 14 % (pudotusta 6 %), Peretzin kannatus 10 % (pudotusta 4 %); Livin kannatus oli 51 %. Barakia tukee Labourin puheenjohtajaksi 40 % vastanneista (aiemmin 20 %).
ISRAEL ON HUOLESTUNUT Egyptin armeijan vahvistumisesta ja aseistautumisesta nykyaikaisin länsimaisin asein. Sillä on 450 000 miehen pysyvä armeija; Israelilla vain muutamia kymmeniä tuhansia, vaikka Egyptin naapurivaltioilla Libyalla ja Sudanilla ei ole mainittavaa armeijaa. Egypti saa vuosittain 1.3 miljardia USD sotilasapua USA:lta, millä se ostaa uusia aseita. Se lisäsi armeijansa hankintoja äskettäin lähes 30 %. Se ostaa ballistisia ohjuksia Pohjois-Korealta, ohjusristeilijöitä Saksalta, F-16 hävittäjiä, Abrams-tankkeja ja Apache helikoptereita. Egyptin armeija harjoittelee toistuvasti pitäen Israelia vihollisenaan.
ISRAELISSA ihmetellään, mihin Egypti tarvitsee sellaista armeijaa, kun lisäksi huomioidaan sen kansan köyhyys, mikä pahenee kansan nopean lisääntymisen seurauksena.
Israelin käsityksen mukaan tilanne on hyväksyttävissä niin kauan, kuin Mubarak on vallassa, mutta hänen valtansa vakavuus heikkenee radikaalien oppositiovoimien vahvistuessa, joista Muslimiveljeskunta on vahvin. Hamas on tämän järjestön sisarjärjestö.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas puhui Fatahin perustamisen 42-vuosipäivän juhlatilaisuudessa Ramallahissa eilen. Abbas kehotti palestiinalaisia lopettamaan keskinäiset taistelunsa ja suuntaamaan kiväärinsä Israelin miehitystä vastaan. Hän kertoi 50 000 läsnäolijalle haluavansa perustaa väliaikaisen itsenäisen valtion tilapäisin rajoin Itä Jerusalem pääkaupunkinaan. Hän vakuutti, ettei pakolaisten oikeuksista tingitä kuten ei myöskään Jerusalemin maasta. Hän sanoi, että setlementit ovat laittomia eikä hyväksy pakolaisten asuttamista pysyvästi muihin maihin. Abbas ei maininnut puheessaan Hamasia, mutta hän vakuutti pysyvänsä päätöksessään uusista vaaleista, jos yhteishallitusta ei saada aikaan.
ISRAELIN ARABIEN kansanedustaja Knessetissä Ahmed Tibi kehotti puheessaan palestiinalaisia jatkamaan taisteluaan miehitystä vastaan ja syytti Israelin rikoksista palestiinalaisia, myös lapsia, vastaan.
ABBAS vaati palestiinalaisia yhdistämään voimansa ja lopettamaan keskinäiset väkivaltaisuudet. Hänen mukaansa on laillista puolustautua asein miehittäjää vastaan, joka tekee brutaaleja hyökkäyksiä Jeninissä, Beit Hanoussa ja Ramallahissa. Hän myös vaati Irakin presidenttiä lopettamaan Irakissa asuvien palestiinalaisten ”massamurhat”. Jordanialaisen lehden mukaan Abbas aikoo esitellä valtiosuunnitelmansa USA:n ulkoministeri Ricelle, kun hän tapaa tämän viikonvaihteen jälkeen.
Hamasin edustajat pitävät Abbasin puhetta propagandistisena.
FATAHIN PYSSYMIEHET nimesivät torstaina Jeninin pakolaisleirin keskusaukion Saddam Husseinin aukioksi kunnioittaakseen Husseinin tukea palestiinalaisille 25 viimeisen vuoden aikana.
ASTROLOGINEN OSASTO Israelin hallitukseen? kyselivät Heprealaisen Yliopiston järjestämään tilaisuuteen ”Magic, Mystery and Witchcraft” osallistuneet torstaina. Nancy Reagan tunnusti aikoinaan, että hän piti jatkuvaa yhteyttä astrologeihin ja antoi vihjeitä heidän antamistaan ohjeista miehelleen presidentti Reaganille. Käsiteltyjä aiheita olivat ”Maagikko Jeesus” , ”New Age: Harry Potterin menestyksen salaisuus”. Viimeisenä aiheena oli ”Magia ja politiikka”, jossa tarkasteltiin magian osuutta Israelin politiikassa. Shasin entinen puheenjohtaja ja monitoimimies Arie Deri kertoi, että Shas käytti ”maagisia elementtejä kuten rukouksia ja kirouksia vaaleissaan perustamisestaan lähtien, mutta niin tekivät ja tekevät maallistuneet puolueetkin jokapäiväisessä päätöksenteossaan”.

Thursday, January 11, 2007

TORSTAI 11.01.07
VALTIO NIMELTÄ ISRAEL on tosiasia, sanoo Hamasin Damaskoksessa asuva ja toimistoaan pitävä ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal, mutta hän ei tunnusta sitä eikä myöskään hyväksy sitä.
Israelin pääministeri Ehud Olmert vastaili reportterien kysymykseen asiasta, ettei hän anna Mashaalin lausunnolle juuri mitään arvoa, sillä Israel on ollut ja on olemassa ilman Mashaalin lausuntoakin.
Mashaal selventää, ettei Israel ole ongelma vaan se, ettei Palestiinan valtiota ole olemassa. Tähän voisi lisätä, että Palestiinan valtiota ei ole olemassa siksi, että Hamas ja muut terrorijärjestöt ovat olemassa.
Tässä piilee todellinen ongelma, ei siinä, että Israel on olemassa, koska se on useaan kertaan tarjonnut palestiinalaisille omaa valtiota ja 95 % Gazan, Juudean ja Samarian alueista ja lopulle 5 % maata kompensaationa Negevistä.
JOS PALESTIINALAISET olisivat hyväksyneet Israelin tarjouksen, Palestiinan valtio olisi ollut olemassa jo vuosia, ei olisi IDF:n tiesulkuja eikä ratsioita palestiinalaisiin kaupunkeihin, palestiinalaiset työntekijät saisivat ilman rajoituksia käydä töissä Israelin puolella tai yhteistoimintalaitoksissa raja-alueilla, joita rakennettiin Gazan rajoille, mutta jotka terroristit tuhosivat tai sulkivat terrorismillaan. Palestiinalaisten elintaso olisi korkea, olisi omia lentokenttiä ja satama Gazan rannikolla, josta laivat kuljettaisivat tuotteita suoraan ulkomaille. Palestiinan kouluissa, mediassa ja instituutioissa ei opetettaisi juutalaisvihaa ja Israelin tuhoa, vaan keskityttäisiin opiskeluun ja yhteiskunnan kehittämiseen. Palestiinalaiset voisivat matkustaa Gazasta Juudeaan ja Samariaan ja takaisin turvallisia teitä pitkin ilman rajoituksia tai turva-aitoja.
Ulkomaiset lainat ja avustuksetkin käytettäisiin yhteiskunnan kehittämiseen ja rakentamiseen eikä poliittisten ja sotilasjohtajien loistohuviloitten pystyttämiseen, aseitten hankkimiseen tai varojen ohjaamiseen johtajien ulkomaisille pankkitileille.
Tämä on palestiinalainen unelma valtiosta, jota terrorijärjestöt eivät ole halunneet tai halua toteuttaa.
ISRAELIN ARABIEN kansallinen neuvosto esitti äskettäin omana ratkaisumallinaan yhteistä kahden kansan (juutalaisten ja palestiinalaisten) valtiota, jonka he katsovat olevan ainoa mahdollisuus ratkaista lukkiutuneet suunnitelmat Israelin ja palestiinalaisten välisistä ongelmista.
VUOSIA SITTEN ESITETTY ratkaisumalli suorittelee palestiinalaisalueille kansainvälistä holhoushallintoa, säätiötä (trusteeship), joka omistaisi maat ja hallitsisi palestiinalaisalueita, kunnes mieliala on kypsynyt pysyvämpiin ratkaisuihin.
EGYPTI JA JORDANIA esittävät äskeisten keskustelujensa tuloksena, että Israelin ja palestiinalaisten tulee ensin selvittää lopulliset päämäärät, joihin pyritään, eikä pyrkiä etenemään asteittaisten pienten ratkaisujen kautta, koska tämä menetelmä on osoittautunut kelvottomaksi. Asteittaisten ratkaisujen menetelmä pysähtyy aina siihen, että siinä vaaditaan toisen osapuolen vastavuoroisuutta. Jos sitä ei tule tai terrorijärjestöt toimillaan estävät sen toteutumisen, koko kehitys pysähtyy siihen, kuten on toistamiseen tapahtunut.
USA:N PRESIDENTTI George Bush varoitti keskiviikon puheessaan Irania ja Syyriaa, että USA tulee tehostamaan toimiaan alueella lisäämällä sinne tulivoimaa ja miehiä, ja tulee estämään ulkopuolisten hyökkäykset liittoutuman joukkoja vastaan. USA tulee myös etsimään verkostot ja pesäkkeet, joista näitä liittoutuman vastaisia toimia ohjataan ja joita pitkin joukkoja ja aseita kuljetetaan Irakiin.
BUSH TOTEAA, että nämä liittoutuman laajennetut toimet voivat aiheuttaa vastaiskuja Syyrian ja Iranin taholta USA:n liittolaismaihin, Turkkiin, Persianlahden maihin ja Israeliin, ja siksi USA toimittaa näille maille asejärjestelmiä, kuten Patriot ohjusten torjuntapatteristoja, joilla ne voivat puolustaa maitaan.
Israelin kannalta tämä tarkoittaa sitä, että jännitys Syyrian ja Libanonin rajalla kasvaa.
Bush myös lupasi puheessaan, että USA tulee estämään Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen.
IDF:N KORKEA VIRKAILIJA paljastaa JPostin artikkelin mukaan, että IDF tarvitsee 8 miljardia lisävarat voidakseen vastata sitä uhkaaviin vaaroihin. Virkailijan mukaan Iran tullee ilmoittamaan maaliskuussa tänä vuonna, että se on ohittanut tieto-taito kynnyksen ydinaseen valmistamiseksi, vaikka sen käytännön toteutuminen tapahtuukin myöhemmin. ”Pahan akseli”, Hizballah, Hamas ja al-Qaida, vahvistavat asemiaan seudulla ja niiden mukana kansainvälinen Jihad tunkeutuu alueelle, mikä saa sodan mahdollisuuden Syyrian ja Hizbullahin kanssa entistä todennäköisemmäksi. IDF varautuu näihin uhkiin lisäämällä jalkaväen ja panssarivoimien harjoituksia, kehittämällä teknologiaa ja uudistamalla IDF:n taisteluoppeja. Näissä havaittiin puutteita Libanonin sota II:n aikana. IDF kamppailee kuitenkin jatkuvasti pienenevien varojen kanssa.
VUODESTA 2002 lähtien IDF:n käyttövarat ovat pienentyneet 17 miljardia USD. Tämän vuoden valtion 295.4 miljardin USD budjetista puolustuslaitos saa 34.7 miljardia. Hallitus hylkäsi sen nostamisen 35 miljardiin USD ja tällä viikolla se leikkasi siitä lisää 280 miljoonaa USD.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET ovat huolestuneina todenneet, että alueen muslimimaat ovat rajusti lisänneet puolustusmenojaan, mutta Israelissa trendi on päinvastainen. IDF ei ole voinut aloittaa lyhyen matkan rakettien torjuntajärjestelmän kehittämistä ja se on joutunut siirtämään uusien merialusten ja lentokoneitten ja muitten puolustuslaitteiden hankintaa. Sotilastiedustelulta puuttuu puolen miljardin USD varat.
MIDDLE EAST STRATEGIC BALANCE vuodelle 2005-2006 ilmoittaa tutkimuksessa, jonka teki Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutti, että Saudi Arabia oli suurin asetilaaja alueella 2001-2004, yhteensä 19 miljardia USD. Turkin puolustusbudjetti kasvoi 2005 noin 2.5 miljardia USD kokonaissummaan 11.73 miljardia. Syyria nosti puolustusbudjettiaan 37.3 %, Egypti 28.8 % ja Iran 25 %.
VAROJEN LEIKKAUKSET estävät turvallisuusaidan rakentamisen 55 km:n matkalla vuonna 2007. Aita maksaa NIS 9 miljoonaa/km. Tämä estää 790 km pitkän turva-aidan valmistumisen tänä vuonna.
Viranomaisten mukaan tarkoitus oli rakentaa tänä vuonna 120 km ja loput 180 km vuonna 2008. Varojen puutteen lisäksi rakentamista viivyttävät lukuisat valitukset ja häirintäryhmät, monet niistä juutalaisia.
LABOURIN PUHEENJOHTAJA ja puolustusministeri Amir Peretz päätti tarjota Ophir Pinas-Pazin tyhjäksi jättämälle kulttuuri- ja urheiluministerin paikalle Ghaleb Majadlen, joka on ensimmäinen Israelin arabi hallituksessa. Labourin sisällä uskotaan, että Peretzin tarkoituksena on tällä paikata pahoin ryvettynyttä mainettaan, minkä johdosta hän voi menettää puheenjohtajuuden ja ministerin paikkansa.
85 % ISRAELILAISISTA uskoo johtajiensa olevan korruptoituneita ja yli puolet uskoo, että puolueiden johtajat ovat roistoja, ilmenee keskiviikkona julkistetussa Dahai-instituutin Knessetin TV-kanavalle teettämässä tutkimuksessa. 94 % vastanneista uskoi korruption heikentävän valtiota ja 71 % uskoi johtajien korruption houkuttavan muitakin siihen. Yli 52 % uskoi, että korruptio oli yleistä kaikissa puolueissa.
Liebermanin Israel Kotimme puolueen katsoi puhtaaksi 5 %, Labourin puoluetta 3 % piti puhtaana, mutta Kadima-puoluetta vain 1 % piti vapaana korruptiosta.
MAHMOUD ABBAS aikoo siirtää ainakin 160 turvallisuusjärjestöjen upseeria eläkkeelle. Siirto on osa Abbasin pitkää odotettua reformia turvallisuusjärjestöissä, joitten lukumäärä lienee 12. Niiden lukumäärää pienennetään kolmeen, joista yksi vastaa armeijaa, toinen poliisia ja kolmas tiedustelua.
Palestiinalaisten vahvaksi mieheksi on nousemassa Muhammad Dahlan, jonka Abbas on tiettävästi nimittänyt kaikkien turvallisuusjärjestöjen johtajaksi, mutta joka ehkä turvallisuussyistä välttää tätä titteliä.
PA:N ABBASILLE uskollisten turvallisuusjoukkojen lukumääristä on ristiriitaisia tietoja, luvut vaihtelevat 40 000 – 70 000 välillä. Näitten joukkojen uskollisuus on samoin häilyvä, sillä monet niiden jäsenistä palvelevat vapaa-aikoinaan al-Aksan tai Palestiinan kansan vastarinta (PRC) joukoissa. Yhä useammat palestiinalaiset kyselevät, missä ne tuhannet miehet ovat silloin, kun Hamasin pyssymiehet hyökkäävät Fatahin johtajien koteihin ja autosaattueisiin. Monet turvallisuusmiehet eivät uskalla aloittaa tulitusta Hamasin joukkoja vastaan peläten sen vastaavasti uhkaavan heidän perheitään.
IDF JÄRJESTÄÄ maaliskuussa suurimman hätätilaharjoituksen, mitä koskaan on Israelissa pidetty. Harjoituksiin osallistuvat IDF, poliisi, kotijoukkojen ja muiden sotilaallisten haarojen osastot, sairaalat ja pelastuspalvelun yksiköt. Harjoituksen tarkoituksena on varautua ei-tavanomaisin asein, kuten bio-kemiallisin tai ydinasein, suoritettuun hyökkäykseen maata vastaan. Harjoitus tulee koskettamaan koko maata, ja pelastuspalvelu tulee harjoittelemaan iskukohteiden asukkaitten massasiirtoa muualle, sairaalat samoin harjoittelevat hoitamaan suuria joukkoja eri tavoin vammautuneita ihmisiä.

Wednesday, January 10, 2007

KESKIVIIKKO 10.01.07
ISRAEL VAATII raskaampia sanktioita Irania vastaan. Israel on virallisesti pitänyt matalaa profiilia yrityksissä pakottaa Irania suostumaan ydinohjelmansa kansainväliseen valvontaan. Koska on kuitenkin pelättävissä, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston sanktiot pure toivotulla tavalla, Israelin ulkoministeriö on katsonut aiheelliseksi aloittaa kampanja asetettujen sanktioitten tarkistamiseksi. Ulkoministeriö on ottanut yhteyttä ulkomaisten viranomaisiin sekä asettanut erityisen toimintayksikön asian edistämiseksi.
YHTENÄ VAIHTOEHTONA on Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin syyttäminen kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC). Koska Israel ei ole jäsenenä oikeudessa ja ICC teki Israelia tuomitsevan päätöksen Juudean ja Samarian turvallisuusaidan käsittelyssä, mikä voi aiheuttaa negatiivisen vastareaktion, se ei voi itse toimia oikeustoimien nostajana Iranin presidenttiä vastaan.
TURVALLISUUSNEUVOSTON päätöksen 1737 mukaan viime kuussa se velvoitti IAEA:n raportoimaan neuvostolle 60 päivän kuluessa, onko Iran taipunut sille asetettuihin velvoitteisiin.
OLMERT KIINASSA. Olmert siirsi sujuvasti syrjään reportterien asettamat kysymykset Iranin ydinaseista ja häntä itseään koskevat rikostutkimukset ja sanoi keskittyvänsä maidontuotantoon. Hänet kiidätettiin lentokentältä 50 km:n päähän Pekingistä sijaitsevalle israelilais-kiinalaiselle mallitilalle, jossa kiinalaisten lehmien maidontuotanto kaksinkertaistui israelilaisten asiantuntijoitten ohjauksessa. Olmert jopa kuvattiin asettelemassa lypsykoneen suuttimia lehmän utareisiin.
OLMERTIN seuraava lypsykohde oli Pekingin 2008 olympialaisten rakennustyömaa ennen valmistautumistaan palaamaan torstaina kotoiseen sudenpesään, jossa rikostutkijat häntä odottavat.
Israelin toiveena on nostaa maitten välinen kauppa ensi vuonna viiteen miljardiin USD nykyisestä kolmesta.
Pääministeri Ehud Olmert, 61, jonka vierailu pääministerin ominaisuudessa on ensimmäinen vuoden 1998 jälkeen, tapaa Kiinan pääministeri Wen Jiabaon ja presidentti Hu Jintaon huomenna. Tapaaminen Kiinan talousministeri Bo Xilain kanssa tänään peruttiin.
IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA ydinasioissa Ali Larijani vieraili Kiinassa viikkoa ennen Olmertin matkaa. Hän sanaili silloin Kiinan kritisismiin Iranin ydinohjelmasta: ”Israel on jo suurissa vaikeuksissa Lähi Idässä Hizbullahia vastaan käymänsä sodan seurauksena ja sen tulisi välttää yhteenottoa Iranin kanssa, mikä aiheuttaisi vielä suurempia ongelmia.” Larijani esitti teesinsä Pekingissä tammikuun 5. päivänä.
KIINAN TARKOITUKSENA on käsitellä Olmertin kanssa Israelin ja palestiinalaisten välistä ongelmaa sekä syitä, jotka johtivat Hizbullahia vastaan käytyyn sotaan heinäkuussa.
ISRAELILAISET MATKAILIJAT ovat myös löytäneet Kiinan eksoottisena matkailukohteena jopa ohittaen suosiossa Australian ja Uuden Seelannin. Monet heistä yhdistävät matkoihinsa huvin ja hyödyn. Yritysten johtajat etsivät teollisuuslaitostensa sijoituskohteita Kiinan rajusti kehittyvillä alueilla kuten Macao ja Shanghai. Kiinassa työpalkat ovat alhaiset ja Israelin elintasoon verraten kaikki on siellä halpaa eikä kilpailu ole ollenkaan sitä luokkaa kuin Israelissa. Useat israelilaiset ovat ihmetellen havainneet Pekingin ja Shanghain keskustasta israelilaista luonnetta, muistuttaen Tel Avivia ja Jerusalemia.
ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELUN (MI) johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Syyrian armeija on vähentänyt armeijansa valmiustilaa, jota se on pitänyt korkealla Libanonin sota II:sta lähtien. Hän ei ollut varma, haluaako Syyrian presidentti Bashar Assad todella rauhaa Israelin kanssa vai onko hänen neuvottelutarjoustensa tarkoituksena tavoittaa kansainvälistä arvostusta, joka on ollut alhainen Syyrian Libanonin asioihin puuttumisen ja sen terrorijärjestöjen tukemisen vuoksi. Syyria antoi Israelille ultimaatumin aloittaa rauhanneuvottelut puolen vuoden sisällä siitä, mihin ne jäivät Hafez Assadin aikana. MI:n tutkimusosaston johtaja prikaatinkenraali Yossi Baldatz edustaa kantaa, jonka mukaan Syyria on vilpitön halussaan aloittaa rauhanneuvottelut Israelin kanssa.
MOSSADIN JOHTAJA Meir Dagan ei puolestaan näe, että Syyria olisi vilpittömästi etsimässä sovintoa Israelin kanssa. KE Effie Eitam katsoo, että Syyria on tukevasti mukana Bushin määrittelemässä ”pahan akselissa Iranin ja Hizbullahin kanssa, joitten tarkoituksena on kaataa Libanonin Sinioran hallitus.”
YADLIN KERTOI, että al-Qaida on vahvistamassa asemiaan tarkoituksenaan rakentaa yhtenäinen verkosta Lähi Itään. Se on voimistunut Libanonissa, Syyriassa ja Egyptissä, ja se on saanut jalansijaa myös Gazassa, jossa se suorittaa logistisia harjoituksia, mutta ei toistaiseksi osallistu aktiivisesti aseellisiin toimiin. Sen tavoitteena on kuitenkin sen kakkosmiehen Ayman al-Zawahrin mukaan Israelin tuhoaminen.
IRANIN YDINOHJELMASTA Yadlin mainitsi, että Iran pyrkii antamaan ulkomaailmalle kuvan, että sillä on jo ydinaseen valmistamiseen tarvittava tieto-taito. Hän kuitenkin arveli, että Iran pystyy rakentamaan ydinaseen aikaisintaan 2009 keskivaiheilla teknisten ongelmien vuoksi.
ISRAEL VIIVYTTELEE tahallaan Gilad Shalitin vapauttamisessa, syyttävät hänen kaappaajansa. Heidän mielestään Shalit olisi ollut kotonaan jo kauan sitten, jos Israel olisi hyväksynyt Egyptin esittämän ehdotuksen 1000 palestiinalaisen vangin ja sen lisäksi naisten ja alaikäisten, arvolta 400 henkeä, vapauttamisesta.
KAAPPAAJIEN EDUSTAJA Abu Mujahed kertoi, että ”Shalit on hyväkuntoinen ja että häntä kohdellaan hyvin islamin vangittujen vihollisten kohtelua koskevien arvojen mukaisesti, eikä häntä ole häväisty eikä kidutettu, kuten israelilaiset tekevät pidättämilleen palestiinalaisille.” Mujahed kertoi edustavansa Palestiinan kansan vastarintakomiteaa (PRC), joka on yksi kaappaukseen osallistuneista.
HAMASIN JA FATAHIN edustajat syyttävät toisiaan viimeisestä väkivallan kierteestä järjestöjen kesken.
AL-AKSAN yksi johtajista, Sameeh al-Madhoun, vältti täpärästi häntä vastaan tehdyn teloitusyrityksen tiistaina. Tuntemattomat pyssymiehet aloittivat tulituksen häntä kohtaan Gazan pohjoisosassa. Madhoun uskoo, että pyssymiehet kuuluivat Hamasin ”eksekutiivi-joukkoihin”. Toisessa tapauksessa Hamasin pyssymiehet tulittivat Fatahin vastatiedustelujohtajan Iskandar Hawihin kotia. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta Hamas on surmannut ainakin 7 PA:n estävän turvallisuusjärjestön jäsentä muutaman viikon aikana. Fatahin edustaja Abdel Hakim kieltää huhut, että Fatah haluaa kaataa Haniyehin hallituksen. Hän sanoo, että Hamasin ideologian mukaan kuka hyvänsä kritisoi sen politiikkaa on vääräuskoinen, petturi ja Israelin ja USA:n kätyri salaliittolainen. ”Hamas on seonnut eikä tiedä, mitä tulisi tehdä.” Hän myös kielsi huhut, joitten mukaan Fatah olisi aloittanut kampanjan Hamasin johtajien teloittamisesta ja sen tukijoitten liikehuoneistojen ja toimistojen tuhoamisesta. ”Fatah vain puolusta itseään,” hän vakuutti.
PA:N TURVALLISJOUKOT ilmoittivat pidättäneensä 24 tunnin aikana 23 Hamasin jäsentä, joitten epäiltiin suunnittelevan iskuja Fatahin johtajia ja virallisia laitoksia vastaan. Fatah uskoo Hamasin asiamiesten soluttautuneen Fatahin ja tiedustelujoukkojen johtoon, kuten sen johtajien onnistuneet murhat osoittavat.
VÄESTÖNKASVU SIIRTOKUNNISSA on suurempaa kuin keskimäärin Israelissa.
MODIN ILLIT OHITTI Maale Adumimin Israelin suurimpana kaupunkina Samariassa ja Juudeassa. Sen asukasluku on 34 514 asukasta tiistaina julkaistujen rekisteritietojen mukaan.
Väestönkasvu on siirtokunnissa melkein kolme kertaa suurempi kuin muualla Israelissa. Siirtokuntien asukasluku Juudeassa ja Samariassa kasvoi 5.2 %, muualla Israelissa 1.8 % 2005-2006 välisenä aikana. Vuoden 2005 lopussa niissä asui 253 748 asukasta, vuoden 2006 lopussa 267 163 asukasta.
MODIIN ILLIT, joka tunnetaan haredi-kaupunkina, kasvoi vuoden aikana 13.4 %, eli 2005 asukkaita oli
30 425, vuoden 2006 lopussa 34 514.
KOLMANNEKSI SUURIN KAUPUNKI Juudeassa ja Samariassa haredi-kaupunki Betar Illit kasvoi nopeasti, 8.1 %. Vuonna 2005 asukkaita oli 27 147, vuoden 2006 lopussa 29 355.
TOISEKSI SUURIN KAUPUNKI Juudeassa ja Samariassa Maale Adumim kasvoi 5.2 %, vuonna 2005 asukkaita oli 31 615, vuoden 2006 lopussa 33 259.
NELJÄNNEKSI SUURIN KAUPUNKI Juudeassa ja Samariassa Ariel koki 2 %:n negatiivisen väestönkasvun. 2005 lopussa siellä oli 17 723, vuoden 2006 lopussa 17 673 asukasta.

Tuesday, January 09, 2007

TIISTAI 09.01.07
PERETZIN TIEKARTTA, jonka hän sai valmiiksi juuri ennen Olmertin Kiinan matkaa yhdessä apulaisensa Ephraim Sneh´n kanssa, on laatijoittensa mukaan yhdistelmä kvartetin ”tiekarttaa” ja saudien vuoden 2002 rauhansuunnitelmaa. Uusi tiekartta tarvittiin, sanoo Sneh, koska edellisen kartan mukaan aloitettu matka päättyi umpikujaan. Jotkut oikeistopoliitikot ovat ihmetelleet, miksi uusi tiekartta julkistettiin juuri ennen Olmertin Kiinan matkaa, mikä heidän mielestään osoittaa, ettei hallituksella ole minkäänlaista omaa ”tiekarttaa”, jonka mukaan suunnistaa. Ulkoministeri Tzipi Livnillä on lisäksi oma suunnitelmansa.
PERETZIN TIEKARTTA on kolmivaiheinen.
1. Puolen vuoden aikana vahvistetaan PA:n taloutta ja sen turvallisuusjoukkoja tukemalla Abbasia ja hänelle uskollisia joukkoja. Israel vapauttaa turvallisuusvankeja Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Israel evakuoi laittomasti pystytettyjä etummaisia siirtokuntia (outposts).
2. Seuraavan puolen vuoden aikana Israel vapauttaa lisää turvallisuusvankeja, helpottaa palestiinalaisille asetettuja rajoituksia ja siirtää Juudeasta ja Samariasta B-alueita, joissa IDF on vastannut turvallisuudesta mutta PA siviilihallinnosta, PA:n täyteen hallintaan, A-alueiksi. Neuvotteluja jatketaan Abbasin kanssa, ja niihin otetaan mukaan maltillisia arabimaita tiekartan ja saudisuunnitelman ohjeitten mukaisesti.
3. Kolmannessa vaiheessa Israel viimeistelee sopimukset palestiinalaisten kanssa.
PERETZ myöntää, että saudisuunnitelmaa vaatii Israelia vetäytymään ennen 1967 sotaa vallinneille tulitaukolinjoille, mutta hän uskoo, että neuvotteluissa pystytään sopimaan juutalaisten siirtokuntien asemasta ja uusista rajalinjoista. ”Tärkeintä on, että palestiinalaisille annetaan diplomaattinen horisontti ja mahdollisuus selviytyä nykyisestä anarkiasta,” hän sanoo ja lisää informoineensa Olmertia suunnitelmasta.
Suunnitelma ei ota kantaa Syyrian ja Libanonin ongelmiin, joita Peretz mukaan on tutkittava tarkoin.
PERETZIN SUUNNITELMA ei ole saanut suotuisaa vastaanottoa Labour-puolueessa, jossa monet Peretzin kilpailijat ovat syyttäneet sen palvelevan vain tekijöittensä poliittisia tarkoituksia.
LAITON RAKENTAMINEN valtion omistamalle maalle on uuden sisäisen turvallisuusministeriön asettaman työryhmän ohjelman mukaan saatava loppumaan. Ryhmän tarkoituksena on koordinoida hallinnolliset menetelmät jatkuvasti kasvavaan ongelmaan, mikä aiheutuu yksityisten laittomasti valtion maalle pystyttämistä rakennuksista. Ryhmä tulee toimimaan yhteistyössä sisäisen turvallisuusministeri Avi Dichterin kanssa. Israelin maasta arviolta 93 % kuuluu valtiolle, ja vaara sen joutumisesta yksityishenkilöitten ja yhdistysten hallintaan laittoman rakentamisen kautta on suurin Negevissä ja Sharonin alueilla.
NEGEVISSÄ syyllisiä ovat beduiinit, jotka pystyttävät laittomia pysyviä rakennuksia valtion maalle.
Sharonin alueella siihen syyllistyvät paikalliset moshavit, jotka käyttävät niille annettuja maanviljelysalueita rakentamiseen. Nämä toimenpiteet vaarantavat ympäristöä, kansallisia intressejä ja tulevia suunnitelmia.
NEGEVISSÄ kaasujohdon rakentaminen vaikeutui, koska beduiinit olivat rakentaneet aiotulle paikalle useita kiinteitä rakennuksia Ramat Hovavissa Beershebasta etelään, kuten myös Yatirin ja Dimonan ympäristössä.
SHARONIN ALUEELLA moshavit ovat havainneet edullisemmaksi vuokrata maanviljelysmaita liikelaitoksille ja teollisuudelle, mutta joiden infrastruktuuri ei pysty palvelemaan niille rakennettuja toimintoja.
RAKENTAMINEN ILMAN ASIANMUKAISIA LUPIA on Israelissa varsin yleistä, eikä vähiten Itä Jerusalemin alueella. Viranomaiset kuitenkin puuttuvat siihen tavallisesti vasta sitten, kun rakennukset ovat valmiit ja asukkaat sisällä, mikä aiheuttaa lukuisia murhenäytelmiä ja syytöksiä syrjinnästä.
LAITTOMIEN TYÖNTEKIJÖITTEN KULJETTAMISEEN keskittynyt rikollinen liiga paljastui poliisin suorittamien tutkimusten tuloksena. Kysymyksessä on useitten miljoonien laiton toiminta.
Liiga oli organisoitu mafialiigan tavoin. Sillä oli kaksi isäntää, ”godfathers”, yksi palestiinalainen Beit Likyassa ja toinen juutalainen Bat Yamissa. Johtajien alaisuudessa toimivat keskitason johtajat, ”capo regime”, sekä jalkaväki, jotka toimivat autonkuljettajina tehden päivässä 12-15 kuljetusta, yhteensä 250-350 työntekijää.
Kuhunkin kuljetukseen sullottiin 24-45 ihmistä, naisia ja miehiä sekaisin. Palestiinalaiset organisoijat haalivat työntekijöitä Jeninistä saakka Beit Likyaan, jossa heidät sullottiin kuorma-autoihin. Kukin työntekijä joutui maksamaan järjestäjille 200-300 NIS, eli yhteensä 1.2 miljoonaa NIS, kuukaudessa.
POLIISI PÄÄSI järjestön jäljille pysäyttäessään jäähdytyslaitteilla varustetun auton vain todetakseen, että sen sisusta oli täynnä ihmisiä. Kuljettaja tunnusti kuuluvansa suureen järjestöön, joka toimi sekä Juudeassa ja Samariassa että Tel Avivin alueella. Liigan paljastuminen osoitti useita hälyttäviä tosiasioita.
LIIGA OLI JÄRJESTETTY mafiaorganisaation tapaan; siinä toimivat läheisessä yhteistyössä israelilaiset ja palestiinalaiset rikolliset; työntekijöitä pidettiin epäinhimillisissä oloissa ja rikollistoiminnan laajuus yllätti viranomaiset. Viranomaiset ovat havainneet laittomien työntekijöitten määrän pudonneen liigan hajottamisen jälkeen, mutta he uskovat uusien yrittäjien pyrkivän markkinoille.
Tapaus paljastaa myös sen, miten helppoa esim. terroristien on ohittaa poliisien ja sotilaitten asettamat sulut.
MUOVIPULLOJEN UUSKÄYTTÖ alkoi kiinnostaa kahta tunnettua rikollisperhettä siinä määrin, että he katsoivat tarpeelliseksi sopia reviirien jaosta. Sopimusta pyrittiin hiomaan torstaina Shar Hair rakennuksessa Ramat Ganissa, jossa toinen johtajista asuu. Erimielisyydet alkoivat siitä, että Abergilin rikosperhe sai tiedon, että Alperonin rikollinen perhe oli tunkeutumassa muovipullomarkkinoille ja oli alkanut kerätä pulloja Ramat Ganissa. Torstainen neuvottelu päättyi siihen, että Abergilin liigan jäsentä puukotettiin jalkaan, ja oletettavasti Abergil itsekin sai puukonhaavan otsaansa. Nämä perheet toimivat aiemmin yhteistyössä kolmatta rikollisjohtajaa Zeev Rosensteinia vastaan, mutta tiet erkanivat ulkoisen uhan poistuttua.
Muovipullosta maksetaan Israelissa uuskäytössä 25 agoraa kustakin.
KOLMANNES VANHUKSISTA Israelissa ei pysty lämmittämään asuntojaan talvella varojen puutteessa. Tiedusteluissa 31 % yli 65-vuotiaista ovat ilmoitti, että heidän tulee valita joko lämmityksen tai ruuan ja lääkkeitten välillä, ja joutuvat elämään talven ilman lämmitystä. 66.7 % ilmoitti, että he ovat joutuneet yli kymmenen kertaa harkitsemaan talven aikana, mihin rahat riittävät. 41 % vastanneista ilmoitti kärsivänsä talvella eniten kylmästä.
KRISTITTYJEN JA JUUTALAISTEN kansainvälinen ystävyysjärjestö, jolla on toimintaa Chicagossa ja Jerusalemissa ja joka suoritti tutkimuksen, arvioi, että yli 170 000 vanhusta elää Israelissa köyhyysrajan alapuolella pyrkien tulemaan toimeen pienellä tai olemattomalla eläkkeellä. Järjestö on kerännyt operaatiossa ”valon säde” 8.5 miljoonaa NIS, josta se jakaa 250 NIS henkilöä kohti avustaen 34 000 vanhusta heidän lämmityskustannustensa peittämiseksi. Operaatio käynnistetään tänään.
Arviolta 200 000 vanhusta elää Israelissa 2 100 NIS kuukausituloilla, joka on 16 % alempi kuin km. palkka.
ABBASIN TURVALLISUUSJOUKOT seurasivat sivusta Fatahin kurittomien jengien tuhotessa Hamasia tukevien palestiinalaisten liikehuoneistoja, yleishyödyllisiä järjestöjä ja autoja sunnuntaina Ramallahissa.
Eräs asukas arvioi, että 20 liikehuoneistoa ja toimistoa sytytettiin tuleen tai niitä tulitettiin Fatahin aseellisten jengien toimesta. Paikalliset asukkaat pitävät ilmiötä häpeällisenä ja pelkäävät väkivallan leviävän Juudeaan ja Samariaan. Lisäksi he uskovat, että jengien toiminta oli suunniteltu ja Fatahin hyväksymä.
RAMALLAHIN KAUPUNGIN edustaja arvioi, että 32 liikehuoneistoa ja toimistoa oli poltettu. Pyssymiehet tulittivat Ramallahin viereisen Al-Birehin kylän vt. pormestarin Omar Hamayelin taloa. Onneksi kukaan ei haavoittunut tulituksessa, joka oli toinen 24 tunnin kuluessa.
Tuhojen arvioidaan nousevan yli 10 miljoonaan NIS. Hävitystoimet aloitettiin puolenyön jälkeen ja jatkuivat aamuun saakka.
TUNTEMATTOMAT PYSSYMIEHET tulittivat PA:n entisen talousministeri Salam Fayyadin taloa Baloun kaupunginosassa Al-Bireh´issä. Hyökkääjät pakenivat autolla, eikä kukaan haavoittunut. Hamasia syytetään iskusta, vaikka se ei ole tunnustanut syyllisyyttään.
AL-AKSA MARTTYYRIEN PRIKAATI on varoittanut Hamasia laajentamasta ”exekutiivi-joukkojaan”. Varoitus tuli sen jälkeen, kun Hamas ilmoitti laajentavansa joukkojensa toimialuetta Juudeaan ja Samariaan.
FATAHIN alainen ryhmä vapautti Nablusin apulaispormestari Hamdi Hanbalin pidettyään häntä käsissään viikonvaihteen yli.
GAZAN KAUPUNGISSA Fatahin pyssymiehet tulittivat PA:n hallituksen toimistoja aiheuttaen tuhoja ilman henkilövahinkoja. Muhammad Dahlania syytetään sisällissodan lietsomisesta ja siitä, että hän pyrkii kaatamaan PA:n hallituksen kuten hän aikoinaan pyrki syrjäyttämään Jasser Arafatin.
KINNERETIN VEDENPINTA on noussut ja nousee edelleen sateitten ansiosta.
Vedenpinta on nyt 212,105 metriä merenpinnan alapuolella. Vedenpinta liikkuu 208.8 ja 213 välillä. Alempi vedenpinta 213 vaarantaa veden laadun läheisten mineraalilähteitten vuoksi, ylempi vedenpinta pakottaa avaaman sulkuportit ja juoksuttamaan vettä Jordanjokeen. Vedenpinta nousi viikonvaihteen aikana 2.5 sm, mutta se on edelleen 44 sm alempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Monday, January 08, 2007

MAANANTAI 08.01.07
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT lähtee tänään viralliselle vierailulle Kiinaan.
Keskusteltavista asioista keskeisimpiä on tietenkin Iranin ydinaseohjelma, josta Israelissa ja Kiinalla erilaiset näkemykset. Myös Kiina on Iranin ydinasetta vastaan, ja se lopulta suostui YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä Iranin vastaisiin sanktioihin, mutta se haluaa samalla ylläpitää kauppasuhteita Iranin kanssa. Kiina tarvitsee Iranin öljyä kiihtyvällä vauhdilla kasvavaa teollisuuttaan varten. Viime perjantaina Kiina vaati Irania suostumaan turvallisuusneuvoston vaatimuksiin, mutta Iran hylkäsi Kiinan vetoomuksen.
TOINEN TÄRKEÄ KESKUSTELUNAIHE Kiinan kanssa on maitten väliset kauppasuhteet, jotka ovat kasvaneet kovaa vauhtia, viime vuonna 27 %. Tässä Israel tasapainoilee suurten intressien välissä. Israelin täytyy kaikessa huomioida USA:n intressit, ettei niitä tallata esim. myymällä Kiinalle teknisiä laitteita, joita USA voi katsoa voitavan käyttää mahdollisessa aseellisessa konfliktissa Taiwania ja sen liittolaista USA:ta vastaan. Toisaalta Israelin täytyy hyväksyä tosiasia, ettei Kiina voi täysin omaksua Israelin diplomaattista asennetta, ettei se sillä loukkaisi Kiinalle öljyä toimittavia arabiasiakkaitaan.
KIINA AIHEUTTI pahaa mieltä Israelissa kutsumalla Hamasin johtaman PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin vierailulle Kiinaan. Myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili Kiinassa viime vuonna.
Kiinan mielenkiinnon kasvua Lähi Itään osoittaa myös sen rauhanturvajoukkojen määrän kasvu Libanonissa, jossa heitä on 1000 miestä. Yksi kiinalainen rauhanturvaaja sai surmansa heinäkuun 25. päivänä 2006 IAF:n ilmaiskussa Libanonin eteläosassa.
Kiina on Iranin tärkeimpiä aseittenmyyjiä, ja IDF:n ohjusalukseen Libanonin rannikolla 14.07.06 tuhoisasti osunut tutkaohjus Silkworm C-802 oli kiinalaisvalmisteinen, joskin sen viimeistely tehtiin Iranissa.
VIERAILUN PAINOPISTE on oletettavasti kuitenkin maitten välisissä taloudellisissa, kulttuurillisissa ja maataloutta käsittelevissä kysymyksissä. Kiinassa arvostetaan juutalaisten ikivanhaa kulttuuria, joka on myös Kiinan erikoisuus. Olmert vierailee Israelin Kiinaan rakentamalla mallifarmilla, jossa hyödynnetään Israelin kehittämiä menetelmiä tuotannon kasvattamiseksi, esim. maidontuotannossa.
OLMERTILLA on lisäksi henkilökohtaisia siteitä Kiinaan, josta hän isänsä mukana muutti Israeliin. Hänen vanhempansa asuivat Harbinissa tuhansien toisten Venäjän sortoa pakenevien juutalaisten kanssa. Hänen isänsä puhui ja opetti kiinaa siellä ja hänen isoisänsä haudattiin sinne.
LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajakilpaan alkaa olla tunkua, kun entinen puolustus- ja pääministeri Ehud Barak ilmoitti eilen tulevansa kisaan mukaan. Barak tunnustaa kirjeessään puolueen pääsihteerille Eitan Cabelille tehneensä virkeitä pääministerinä ja uskoi, että puheenjohtajakilpailun pääkohde on Olmertin hallituksen puolustusministerin paikka. Barak kehuu oppineensa virheistään, joista yksi pahimpia oli hänen yksinvaltainen johtamistapansa. Muista ehdokkaista Danny Yatom ja Ophir Pines Paz eivät ole kiinnostuneet puolustusminierin paikasta, mikä nostaa Ehud Barakin ja entisen laivaston amiraalin ja Shin Betin johtajan Amy Ayalonin kilpailijoitten kärkisijoille. Amir Peretzin asema kilpailussa on arvoitus.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz vaatii, että häntä tulee informoida IDF:n Juudean ja Samarian operaatioista etukäteen, ettei hänen tarvitsisi lukea niistä lehdistä tai kuulla TV-uutisista, kuten ilmeisesti kävi Olmertin Sharm el-Sheikin huippukokouksen aikana. Peretz on huolellinen tarkastellessaan Ramallahin operaatiota, josta hän ei kritisoi joukkojen suoritusta, vaan tapaa, millä niitä suunnitellaan ja toteutetaan ja miten niistä informoidaan diplomaattista koneistoa.
ISRAEL KIELTÄÄ lontoolaisen the Sunday Times:n kirjoituksen, jonka mukaan se suunnittelisi ilmaiskuja Iranin ydinlaitteita vastaan. Siihen liittyvä artikkelin esittämä arvio Israelin mahdollisesti käyttämistä taktisista ydinaseista sai Iranin ulkoministeriön puhemiehen Muhammad Ali Husseinin toteamaan, että suurin epävakautta aiheuttava tekijä ei ole Iranin ydinsuunnitelma vaan Israelin ydinaseet. Kuukausi sitten Ehud Olmert lipsautti Saksan matkansa aikana vihjeen, että Israel on yksi ydinvalloista. Olmertin kanslia kuten myös Iranin uhkaa hoitava ministeri Avigdor Lieberman kieltäytyvät kommentoimasta Sunday Times:n uutista, mutta ulkoministeriön edustaja Marc Regev kieltää huhut ja sanoo Israelin keskittyvän toisten valtioitten mukana diplomaattisiin ratkaisuihin. Myös sotilaalliset strategistit, kuten Ephraim Kam Tel Avivin yliopistosta pitää mahdottomana sitä, että kukaan Israelin luotettava taho julkistaisi sitä, eikä ainakaan Sunday Timesille. Artikkelin takana voi olla tahallinen tarkoitus painostaa länsivaltoja Iranin suhteen.
USA:N PRESIDENTTI Bush on tappiouhan edessä Irakissa aloittanut uuden varustautumis- ja voiman-osoituskampanjan Persianlahdella. Hän on järjestellyt joukkojen johtoa siirtämällä entisiä toisiin tehtäviin ja nimittämällä tilalle uusia kovanlinjan komentajia. Hän on keskittänyt Persianlahdelle lentotukialuksia, kuten Dwight Eisenhover, ja lukemattomia muita aluksia, joissa on yhteensä 20 000 miestä, merisotilaita, lentäjiä, maahanlaskujoukkoja, helikoptereita, nopeita ilmatyyny-aluksia, pari sukellusvenettä ja maahanlasku-proomuja. Ne pystyvät nopeasti miinoittamaan merialueita ja toisaalta raivaamaan niitä tarvittaessa.
Nämä joukot voivat olla pelotteina sekä Irakin vastarintajoukoille että Iranillekin sen ydinaseuhkan varalta. USA pelaa kovaa peliä Lähi Idässä, missä myös panokset ovat suuret.
REHOVOTIN KAUPUNGISSA kaksi poliisia huomasivat autovarkaat itse työssä ja menivät väliin. He kohtasivat kuitenkin arvaamattoman vastustajan. Poliisit ajoivat takaa auton varastaneita, mistä kehittyi aseellinen yhteenotto. Raportin mukaan toinen varkaista, Abu Issa, tempasi ruuvimeisselin ja iski sillä poliisia päähän. Paikalle rynnänneet salapoliisit avasivat tulen varkaita vastaan haavoittaen toisen sairaalakuntoon, mutta Abu Issa pääsi karkuun. Haavoittunut poliisi on kriittisessä tilassa sairaalassa. Poliisi aloitti karkuun päässeen Abu Issan etsinnät välittömästi käyttäen myös helikopteria apunaan. Aamun uutisten mukaan poliisi on pidättänyt yhden epäillyn. Molemmat varkaat olivat poliisin rikoksista epäiltyjen listalla.
ESIKOISPOJAN LUNASTAMINEN (pidyan haben, poikalapsen lunastaminen) on saanut yllättävän suurta kiinnostusta ei-uskonnollisten pariskuntien parissa. Lunastamisrituaali suoritetaan juutalaisen Lain mukaan 31. päivänä esikoispojan luonnollisesta syntymästä. Sitä ei suoriteta Cesarean leikkauksen tai abortin kautta syntyneelle. Pappis- ja Levin-sukuun kuuluvien vanhempien esikoista ei tarvitse lunastaa eikä myöskään esikoista, jonka äiti kuuluu jompaankumpaan sukuun.
Lunastaminen suoritetaan viiden hopeashekelin arvosta, n. 400-500 NIS, joita voidaan ostaa siihen erikoistuneista kaupoista. Lunastamisen suorittaa tunnettu kohen, pappissukuun kuuluva. Rituaalin päätteeksi nautitaan runsas yhteinen ateria. Israelissa lunastamista hoitaa uskonnollisten rabbien järjestö Tzohar, jonka puoleen voi kääntyä esim. lapsen taustan tutkimiseksi. Muutaman viimeisen vuoden aikana Tzohar on suorittanut yli 10 000 esikoispojan lunastamisrituaalia. (IV Ms.3:45-51; IV Ms.18:15-18)
BEERSHEBAN TUTKIJAT ovat tunnistaneet viallisen geenin, joka aiheuttaa Negevin beduiiniheimojen lapsissa kuolemaan johtavan sairauden.
Lapset näyttävät täysin normaaleilta, mutta heidän neurologinen järjestelmänsä alkaa näivettyä kunnes he saavuttavat täydellisen toimintakyvyttömyyden ja kuolevat 7-10 vuoden ikäisinä. Ilmiötä ovat tutkineet Negevin Ben Gurionin yliopiston ja Beersheban Sorokan yliopiston tutkijat.
Sairaus on nimeltään infaltine neuroaxonal dystrophy (NAD). Sairauden saaneiden aivokuvauksissa on todettu hajaantunut cerebellar atrophy ja epänormaali raudan kasaantuminen herkissä aivonosissa. Sairautta esiintyy monissa osissa maailmaa yhteiskunnissa, joissa lähisukulaisten väliset avioliitot ovat yleisiä, kuten tapahtuu beduiiniyhteisöissä. Tutkimusten tuloksia voidaan soveltaa moniin muihin sairausilmiöihin, myös vanhenemisilmiöön sekä Alzheimerin ja Parkinsonin sairauksiin.
(JPost 08.01.07 Judy Siegel)
VÄKIVALTAISUUDET ovat jatkuneet Gazan alueella Fatahin eilen järjestön perustamisen 42. päivän kunniaksi pitämien massamielenosoitusten jälkeen. Molemmat osapuolet, Fatahin ja Hamasin kannattajat ovat vannoneet iskuja toistensa johtajia vastaan. Muhammad Dahlan, jonka Abbas nimitti Gazan turvallisuusjoukkojen komentajaksi, nimitteli Hamasin kannattajia murhaajiksi. Hamas puolestaan asetti Abbasin syylliseksi jäsentensä murhaan. Kuusi terrorijärjestöä ovat varoittaneet Abbasia, että hänen tulee jättää Hamas rauhaan, tai muuten-. Perulainen toimittaja vapautettiin kuuden päivän jälkeen.
KASSAM-RAKETTAJA ammutaan myös, tänä aamuna yksi Negeviin. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
Alueen juutalaisasukkaat ovat osoittaneet mieltään hallituksen politiikkaa vastaan, jota he pitävät häpeällisenä, koska se ei ole tosissaan tarttunut rakettien aiheuttamaan ongelmaan.

Sunday, January 07, 2007

SUNNUNTAI 07.01.07
IAF VALMISTAUTUU ISKEMÄÄN IRANIIN. Lontoolaisen sanomalehden Sunday Times julkaiseman kirjoituksen mukaan, joka perustuu lehden IDF:n upseerilta saamiin tietoihin, IAF:n F-15 lentäjät ovat harjoitelleet pommituslentoja Iranin ydinlaitoksia vastaan. He ovat tehneet harjoituslentoja Gibraltariin, joka vastaa 3200 km:n matkaa Iraniin. Lentoreiteiksi Iraniin on kolme vaihtoehtoa: Jordanian ja Irakin yli; Turkin alueen kautta tai kolmas kiertäen arabianniemimaan, jolloin ei ole tarvetta ylittää vieraan valtion aluetta.
POMMITUKSISSA käytettäisiin amerikkalaisia laser-ohjattuja bunker-buster pommeja, joilla voidaan tunkeutua syvälle maan sisään linnoitettujen osien läpi. Tämän jälkeen avautuneisiin maanalaisiin tiloihin ohjataan taktisilla ydinkärjillä varustettuja pommeja, joiden teho on viidestoista osa Hiroshiman pommista. Artikkelin mukaan ydinpommeja käytetään vain, jos todetaan, etteivät perinteiset pommit riitä arviolta 21 m:n paksuisten kallio- ja betonirakenteiden läpäisemiseen, ja jos USA antaa luvan taktisten ydinpommien käyttämiseen. Israel ei ole virallisesti myöntänyt eikä kieltänyt, että sillä on ydinaseita.
ENSIMMÄINEN KOHDE on Natanzin rikastuslaitos, jonka maanalaisiin tunneleihin on sijoitettu tuhansia sentrifugeja. Vaikka räjähdys tapahtuisi syvällä maan sisällä, pieni ydinsaasteen leviämisvaara on kuitenkin huomioitava.
TOINEN KOHDE ovat Arakin raskasvesilaitos, jonka tuotetta käytetään plutoniumin valmistamiseksi.
ISFAHANIN RIKASTUSLAITOS on kolmantena kohteena. Sinne on varastoitu 250 tonnia kaasua, jota voidaan käyttää uraanin rikastamiseksi. Iranin ydinlaitokset on tiettävästi hajautettu peräti pariinkymmeneen kohteeseen. Lisäksi vallankumousarmeijalla oletetaan olevan salaisia ydintutkimuslaitoksia.
ISRAEL EI ole halunnut kommentoida Sunday Timesin artikkelia.
RAHAA VIRTAA GAZAAN keskinäisistä taisteluista ja sekasorrosta huolimatta.
USA lupasi antaa 86 miljoonaa USD suoraa apua Abbasin johtamille Fatahin joukoille.
ISMAIL HANIYEH toi pyhiinvaellusmatkaltaan Mekkasta 20 miljoonaa USD, vaikka uutisten mukaan sekä Haniyeh että hänen seuralaisensa tutkittiin tarkoin heidän tultuaan ulos heitä kuljettavasta lentokoneesta El Arishin lentokentällä. Tarkastus Gazan rajan Rafahin terminaalissa oli rutiinitarkastus. Rafahin terminaalia valvovien EU:n, Egyptin ja Abbasin Force 17 kesken oli sovittu, ettei Haniyeh saa tuoda rahaa rajan yli.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi lauantaina ”presidentillisen” julistuksen, että kaikki Hamasin toimenpidejoukot (executive forces), jotka eivät alistu Fatahin johdon alle, ovat laittomia.
HAMASIN EDUSTAJA ilmoitti välittömästi, että Hamas kaksinkertaistaa joukkojensa vahvuuden Gazan alueella. Niitä uskotaan olevan nyt 6000 hyvin aseistettua ja koulutettua miestä. Hamasin edustaja lisäsi, että Hamasin joukot ovat hyvin kurinalaisia ja että ne toimivat poliisitehtävissä Gazan alueella.
LAUANTAI-ILTANA väkivalta vaati useita uhreja Gazassa.
Kolme vaikutusvaltaisen Diri-perheen jäsentä sai surmansa, niiden joukossa klaanin johtaja (mukhtar) Abu Raed al-Diri, 50, tulitaisteluissa Durmush-klaanin jäsenten kanssa. Dirit tukevat Hamasia, jotkut Durmush-klaanin jäsenet tukevat Fatahia. Klaanin jäsenen surmaaminen vaatii aina kompensaatiota.
KLAANIEN VÄLISET yhteenotot tulivat yli kaksi päivää sen jälkeen, kun Hamasin jäsenet surmasivat PA:n estävän turvallisuusjärjestön upseerin ja hänen seitsemän henkivartijaansa Gazassa.
Lauantai-iltana Fatahin jäsenet kidnappasivat viisi Hamasin jäsentä Gazan alueella ja lisäksi kaksi Nablusissa Samariassa, jonne väkivalta näyttää leviävän.
KOLMEN VIIMEISEN PÄIVÄN aikana palestiinalaisten keskinäisissä taisteluissa 20 ihmistä on saanut surmansa huolimatta Abbasin ja Haniyehin keskeisestä sopimuksesta ja vetoomuksesta taistelujen lopettamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice suunnittelee matkustavansa Israeliin ensi viikolla. Hän ilmaisee uskonsa mahdollisuuteen kahden valtion syntymiseen, jotka ”elävät rauhassa ja turvallisina rinta rinnan”, kuten ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanansa asetteli. Tämän optimismin jakavat myös jotkut ”maltillisina” pidetyt arabimaat, kuten Saudi Arabia, joitten mielestä sovinnon potentiaalinen ikkuna on olemassa. Aikamme surrealistisessa maailmassa saudeista, joita on pidetty terrorismin suurimpana tukijana ja joka levittää ääri-islamin wahhabilaista oppia kaikkialle maailmaan, on tullut arvaamatta ”maltillinen”.
EU:N ULKOMAAN ASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana, joka on silloin tällöin käynyt haistelemassa Lähi Idän poliittista ilmapiiriä, ei suoralta kädeltä hyväksy USA:n ulkoministeriön optimismia. Solana sanoo mieluummin pitäytyvänsä sanaan ”realismi”, mikä paremmin vastaa todellisuutta. Solana suunnittelee omaa Lähi Idän matkaansa loppukuusta eikä halua arvailla, mitä suunnitelmia Rice ehkä esittelee.
RANSKAN PRESIDENTTI Jacques Chirac tarjoaa toistamiseen jo aiemminkin esittämäänsä Lähi Idän kansainvälistä konferenssia. Hän odottaa, että USA. EU, Venäjä ja YK tarttuisivat tarjoukseen, koska ”Lähi Idästä on tullut kaikkien maailman jännitysten keskipiste.” Lisäksi hän näkee kriisien leviävän. Hänen ehdotuksensa mukaan konferenssi ei pyrkisi runnomaan läpi omia ehdotuksiaan ongelmien selvittämiseksi, vaan lupaisi vakuuksia ajamilleen näkökohdille. Tältä pohjalta Chirac uskoo sopimuksen syntyvän.
SAKSAN KANSLERI Angela Merkel keskusteli samoista asioista USA:n presidentti George Bushin kanssa Washingtonissa. Yhteisessä julkilausumassaan he uskovat vahvasti kahden valtion periaatteeseen, ”kahteen demokratiaan, jotka tukevat toistensa oikeutta olla olemassa.”
OLMERTIN JA MUBARAKIN epäonnistuneen huippukokouksen jälkikaikuja tutkitaan edelleen Israelin mediassa. Olmert oli juuri ennen astumistaan koneeseensa matkalla Sharm el-Sheikhiin antanut TV-yhtiöille tiedon puolustusministeri Amir Peretzin erottamisesta, minkä hänen lehdistösihteerinsä joutui kiireesti peruuttamaan. Oliko tällä yhteyttä hänen kansliansa monitoimisen sihteerin Shula Zakenin veroskandaaliin vai oliko se pelkkä yhteensattuma, kuten myös se, ettei Olmertia informoitu kunnolla epäonnistuneesta iskusta Ramallahiin, puhuttanee median toimittajia vielä jatkossakin.
AMIR PERETZ jatkaa kuitenkin toimessaan uskoen vahvasti, ettei kukaan voi uhata hänen asemaansa. Yleinen huomio tapahtumista onkin se, että Peretzin suosio Labour-puolueensa puheenjohtajana on vahvistunut. Onhan hän nyt vääryyttä kärsinyt osapuoli, mikä aina herättää myötätuntoa.
EHUD OLMERTIN asema hallituksensa pääministerinä ja Kadima-puolueensa puheenjohtajana ei sen sijaan ole vahvistunut, päin vastoin hän saa potkuja sekä omasta puolueesta että hallituksen sisältä. Kadiman jäsenten mielipidetiedustelun mukaan Olmertia kannattaa 8 %, Tzipi Livniä 48 %. Lisäksi Livni ei ole ainoa kilpailija. Ministeri Shaul Mofaz on aloittanut oman kampanjansa nousta ”kalifiksi kalifin paikalle”. Hän esitti kovaa kritiikkiä Olmertin pidättyvistä toimista vieraillessaan Sderotissa, missä sitä mielihyvin kuunneltiin.
IDF:N RAMALLAHIIN tekemä operaatio oli IDF:n keskusjohdon mukaan ennalta sovittu ja hyväksytty, eikä siitä ollut tarvis ilmoittaa erikseen maan ulkomaan johdolle. Operaation tarkoituksena oli pidättää tunnettu terroristi, jonka olinpaikka Ramallahissa tiedettiin. Operaatiota pidettiin rutiininomaisena, eikä siitä siksi ilmoitettu armeijan ulkopuolelle.
Lauantaina IDF:n sotilaat löysivät kotitekoisen aseen lähellä Kalkiliyaa. Hebronissa sotilaat löysivät tiesululla palestiinalaiselta kolme veistä. Lähellä Rafatia Samariassa palestiinalainen yritti riistää aseen sotilaalta.
Lauantaina sotilaat ampuivat kymmenen hengen palestiinalaisryhmään, joka lähestyi Gazan turvallisuusaitaa, haavoittaen heistä kahta.
ISRAELIN RABBIT lopettivat boikotin EL Alin lentoja vastaan sen johdon päästyä sopimukseen johtavien rabbien kanssa, että yhtiön koneet eivät lennä sapattina. EL AL ilmoitti 18 sapattilentoa kuukausi sitten vedoten siihen, että se tarvitsi lisävuoroja korvatakseen lakon aiheuttamia menetyksiä.
Sopimuksen mukaan koneissa erotetaan miehet ja naiset toisistaan, kuten ortodoksit vaativat, ja lisäksi kaikki syövät kosher-ruokaa, ettei ” ortodoksin vieressä istuva matkustaja syö sianlihahöystettä” . Boikotin aikana sadat ortodoksit peruuttivat tilatun matkansa EL Alissa aiheuttaen yhtiölle suuria tappioita.
TALVIMYRSKYT JA RANKAT VESISATEET riepottivat maata viikonlopun aikana aiheuttaen moni paikoin tulvia, ukkosmyrskyjä ja petollisia tuulia. Sateiden ennustetaan jatkuvan huomiseen ja laantuvan tiistaiksi.
TIBERIAS-MARATONIN hiukan yli kahden tunnin ja 13 minuutin ajalla voittanut kenialaissyntyinen mutta 2003 Bahrainin kansalaisuuden saanut Mushir Salem Jawher menetti osallistumisensa vuoksi maansa kansalaisuuden. Ennen kilpailua Jawher sanoi olevansa ylpeä voidessaan osallistua kilpailuihin Israelissa eikä ollut tietoinen erikoisuudesta, että hän oli ensimmäinen arabimaan urheilija, joka kilpaili Israelissa.
Bahrainin urheiluyhdistys sanoi lausunnossaan ”valittavansa tapahtumaa, mutta oli pakotettu erottamaan vuonna 2003 Bahrainin kansalaisuuden saaneen urheilijan, koska hän rikkoi Bahrainin lakia”.
IRAN VAROITTAA: hyökkäys Iraniin kostetaan julmasti. Iranilla on Shihab-3 ohjus, jolla se yltää Israeliin.
IDF PIDÄTTI Nablusissa kuusi palestiinalaista, kaksi heistä potentiaalista itsemurhaterroristia pommivöineen, jotka IDF:n mukaan kuuluivat Fatahin Tanzimiin. Heillä oli ollut yhteyksiä Hizbullahin kanssa.
MERKAVA-TANKKIEN valmistus voidaan joutua lopettamaan. Tankki on yksi parhaista maailmassa.
ARABIT PERUSTAVAT ”Saddam-marttyyrien prikaatin”, pääasiallisesti iskuihin länsimaissa.
NY-TIMES: Israel hämmensi suuresti USA:n ulkoministeriötä viimeaikaisilla kömmähdyksillään.
IRAN KIELTÄÄ huhut, että ajatollah Khamenei olisi kuollut. ”Hänen terveytensä on hyvä”, sanotaan lausunnossa.