Sunday, November 11, 2007

SUNNUNTAI 11.11.07
1. POLIISITOIMIA palestiinalaiseen tapaan, voisi luonnehtia aamun uutisten kertomusta PA:n uusien poliisien, ns. Daytonin armeijan, toimista Nablusissa. PA:n Nablusin poliisin päällikkö Ahmed Sharkawi ilmoitti, että poliisit olivat tehneet ratsian 170 000 asukkaan Nablusin kauppakeskukseen ja takavarikoineet asunnoista 40 kotitekoista pommia. Poliisin radiolle antaman tiedotteen mukaan poliisit toimivat yhteistoiminnassa paikallisen Fatahin alaosaston, luultavasti al-Aksan, pyssymiesten kanssa, jonka johtaja kertoi, ettei heitä vaadittu luopumaan aseistaan. Radiouutisessa korjattiin myöhemmin, että poliisi löysi vain 7 putkipommia.
MIKÄLI UUTINEN ON TOTTA, tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, että PA:n poliisi uskalsi mennä Nablusin kauppakeskusalueelle. Osa alueesta on pahoin kärsinyt IDF:n alueelle tekemien ratsioitten seurauksena. Hamasilla on vahva ote Nablusin kaupungissa.
USA MYÖNSI äskettäin miljoona USD kaupungin siviilihallinnon tarpeisiin. USA:n hallitus tukee kaikkiaan kymmentä projektia Nablusin alueella. Bushin hallitus on esittänyt 400 miljoonaa USD PA:lle yksityisen sektorin ja infrastruktuurin kohentamiseksi. 25 miljoonaa on tarkoitettu vahvistamaan Abbasin turvallisuusjoukkoja ja loput siviilivirkamiesten palkkoihin.
Nablusin kuvernööri Jamal Muheisen kertoi, että saksalaisten rahoittama vesijohtoverkoston 14 miljoonan USD rakennusurakka aloitettiin torstaina.
HANIYEHIN HALLITUKSEN entinen ulkoministeri Mahmoud Zahar kertoi Jabalyan pakolaisleirissä Gazan pohjoisosassa, että IDF:n vetäydyttyä Länsirannalta Hamas tulee ottamaan vallan siellä kuten se teki Gazan kaistaleella. (JP)
2. TERRORISTIT AMPUIVAT eilen kaksi Kassam-rakettia Israeliin Gazasta. Niiden ei kerrottu aiheuttaneen vahinkoa. IDF:n taholta on todettu, että terroristit ovat siirtyneet ampumaan kranaatteja rakettien sijaan siksi, että Kassam-rakettivarastot ovat tyhjenemässä.
www.debka.com antaa toisenlaisen selityksen. Kassam-raketteja ei enää valmisteta kuten ennen, sillä terroristit ovat Debkafilen mukaan keskittyneet valmistamaan uusia raketteja, joiden kantomatka o 25 km ja räjähdekärki 3 kg. Debkafile kertoo, että näitä raketteja valmistetaan myös useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa. Jos tieto pitää paikkansa, lähes koko Israelin Samarian ja Välimeren välinen ranta-alue aina Tel Avivin esikaupunkeja myöten Ashkelonin kaupungin ja lähellä Gazan rajaa sijaitsevien juutalaisasutusten ohella joutuvat rakettien kantomatkan piiriin. Debkafile arvioi, että raketit ovat käyttökunnossa 4-6 viikon sisällä, eli heti Annapolis konferenssin jälkeen. IDF:n kädet ovat nyt sidotut ennen konferenssia; se ei voi tehdä laajamittaisia operaatioita Gazassa tai Länsirannalla sotkematta Olmertin suunnitelmia, ja toiseksi uusien rakettien valmistus ja niiden varastot sijaitsevat tiheän asutuksen keskellä, kertoo Debkafile. Niiden tuhoaminen vaatisi suuria siviiliuhreja.
TERRORISTIEN uudet raketit ovat parempia myös osumatarkkuudeltaan. Niitä valmistetaan Iranista ja Syyriasta äskettäin tulleitten asiantuntijoitten ohjaamina, jotka toivat mukanaan osia rakettien suuntaus- ja ohjausjärjestelmiin. (Debkafile)
3. IDF:N MAAVOIMAT tulittivat havaitsemaansa autoa lähellä Jabalyan pakolaisleiriä Gazan kaistan pohjoisosassa lauantaina. Yksi ihminen haavoittui iskussa, joka oli tarkoitettu Islamic Jihadin terrorisolun tuhoamiseksi. Toinen terroristi ehti juosta karkuun autosta ennen iskua.
MUUTAMIA MINUUTTEJA myöhemmin IAF ampui ohjuksen raketin laukaisumiehistöä kohti, joka valmistautui ampumaan rakettinsa. Palestiinalaiset ilmoittivat kahden siviilin haavoittuneen ohjusiskussa. IDF:n ilmoituksen mukaan iskussa haavoittui tunnettu lääkäri ja 21-vuotias siviili.
PERJANTAINA IDF:n sotilaat ampuivat kaksi epäilyttävästi Gazan turva-aitaa kohti ryömivää palestiinalaista. Heidän tarkoituksensa oli asentaa pommi aidan varteen.
LIBANONIN RAJALLA Sotilaat havaitsivat kahden miehen ylittävän rajan ja tulevan Israelin puolelle suuren kassin kanssa. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen heitä. Toinen saatiin heti kiinni, toinen takaa-ajon jälkeen. Kassissa oli huumausaineita.
SOTILAITA tulitettiin Nablusissa Balatan pakolaisleirissä lauantaina. Kukaan ei haavoittunut.
HAMASIN EDUSTAJA kertoi lauantaina Gazassa, että sen joukot odottavat innokkaina IDF:n operaatiota kaistalle ja lupasi monien yllätysten odottavan sotilaita. Hän kehaisi, ettei Hamas ole vielä käyttänyt kaikkea arsenaaliaan IDF:n sotilaita vastaan, jotka tunnustavat Hamasin joukkojen kurinalaisen ja sotilaallisen toiminnan. Hän myös totesi, ettei panttivankia vahingoiteta, vaikka IDF tekisikin operaation Gazan alueelle.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät torstaina al-Amal (toivo) yksityisen TV-yhtiön omistajan Mutaz al-Kurdin kuulusteluja varten, koska hänen asemansa oli lähettänyt PA:n entisen hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin haastattelun. Kurdi, joka on myös tunnetun Maan uutistoimiston toimittaja Betlehemissä, vapautettiin perjantaina. Al-Kurdin pidätysmääräys tuli suoraan Mahmoud Abbasilta, kertoivat PA:n viranomaiset Ramallahissa. PA:n turvallisuusjoukot ovat uhkailleet ja pidättäneet useita journalisteja syyttäen heitä Hamasin kannattajiksi. Gazan kaistaleella journalisteja puolestaan uhkaillaan ja pidätetään heidän kritisoidessaan Hamasin toimia alueella. Maan uutistoimisto keskeytti toimintansa perjantaina vastalauseena PA:n turvallisuusjoukkojen toiminnalle. Journalistien syndikaatti tuomitsi myös al-Kurdin pidättämisen ihmisoikeuksien ja mielipidevapauden ilmaisemisen loukkauksena. (JP, INN, Ynet)
4. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon ilmaisi syvän huolensa tiedoista, joitten mukaan terroristit laukaisivat rakettinsa UNRWA:n koulun edestä vain muutaman metrin päässä koulun sisäänkäynnistä. Tilanteen kuvasi IAF:n miehittämätön lentokone 29. lokakuuta. Koulu on UNRWA:n rahoittama poikien koulu Beit Hanoussa Gazan pohjoisosassa. Pääsihteeri Ban Ki-Moon määräsi tutkimusten suorittamisen tapauksen johdosta.
MAHMOUD ABBASIN neuvonantaja Rafik al-Husseini paljasti Debkafilille, että Abbasin strategia neuvotteluissa Israelin kanssa noudattelee samoja polkuja kuin Jasser Arafatin; vain taktiikka on toinen, hän totesi. Abbas on koventanut aiempia vaatimuksiaan, joista hän ei Husseinin mukaan voi tinkiä. Abbas vaatii Israelia vetäytymään 1949 aselepolinjoille; Itä Jerusalemia, josta tulee Palestiinan valtion pääkaupunki; Temppelivuoren täyttä hallintaa myös Länsimuurin osalta; palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta; vesi- ja muitten luonnonvarojen käyttöoikeutta sekä maa-, meri- ja ilmayhteyksien täyttä hallintaa. Abbas viittaa 1948 tulitaukolinjaan, jonka mukaan Netiv ha-Asaran alue Gazan rajan tuntumassa kuuluisi PA:lle.
ABBAS SOITTI perjantaina Ricelle valittaen, että Israel on luistelemassa lupauksista, mitä se on tehnyt keskusteluissa Abbasin kanssa. Neuvottelutiimit tapaavat tällä viikolla ja aloittavat rutistaa yhteistä julkilausumaa konferenssia varten. Rice suunnittelee vielä yhtä matkaa Israeliin ennen konferenssia, joka näyttää toteutuvan 26.11.07. Egypti ja Jordania ovat vahvistaneet tulonsa.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner tulee Israeliin tällä viikolla valmistelemaan PA:n tukijamaitten kokousta Annapolis konferenssin jälkeen. Myös EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vierailee Israelissa. Hän on huomenna Kairossa ja tulee sieltä Israeliin. Jerikossa hän tutustuu PA:n koulutusleiriin. Solanan mukana tulee EU:n poliisivoimien edustajia (COPPS).
5. UUTISOTSIKOITA
- BRITTILEHTI Sunday Times kertoi, että Israelin ydintutkimuslaitos Dimona asetettiin viimeisten päivien aikana 30 kertaa hälytysvalmiuteen, koska Israelissa pelättiin Syyria iskevän laitokseen kostona IAF:n iskusta Syyriaan 06.11.07.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kolme rakettia Gazasta Israeliin sunnuntaiaamuna. Kaksi niistä oli tarkoitettu kaupunkeihin, yksi osui navettaan surmaten lehmiä.
- TERRORISTIT heittivät pommin ja kaksi molotovin koktailia sotilaita kohti Mibdal Oz armeijan tähystystornin lähellä Betlehemissä. Se eivät aiheuttaneet vahinkoa.
- 42-vuotias nainen sai haavoja tuntemattoman arabin puukottaessa häntä Modiinissa sunnuntaiaamuna. Hän oli juuri vienyt lapsiaan kouluun. (INN)
- ISRAEL EI halua lisää egyptiläisiä joukkoja Philadelphia-käytävän lähelle. Egyptiläiset lähteet suosittavat, että IDF luopuu käytävän miehityksestä. (Ynet)
- POLIISI aloitti todistusaineiston etsimisen tehden ratsioita kymmeniin toimistoihin ja virastoihin koskien Olmertin epäiltyä korruptiojuttua hänen asuntokauppansa ja Investment keskuksen ”Carmiye” yhteydessä. Olmert oli silloin kauppaministeri.
- ISRAEL HARKITSEE, voiko se sallia 105 miljoonan USD siirron Gazaan PA:n vaatimuksen mukaan. PA sanoo tarvitsevansa varat palkkojen maksamiseksi työttömiksi joutuneille 75 000 Fatahin jäsenelle Gazan kaistaleella. (INN)
- MAHMOUD ABBAS vihki eilen käyttöönsä Arafatin kunniaksi pystytetyn mausoleumin Ramallahissa. Mausoleumi on mitoiltaan 11x11 metriä, muistuttaen Arafatin kuolinpäivästä 11.11.2004. Puheessaan Abbas vannoi kulkevansa Arafatin jälkiä, perustavansa Palestiinan valtion pääkaupunkinaan Jerusalem, ja vannoi myös siirtävänsä Arafatin luut Jerusalemiin. Mausoleumi ja sen viereinen museo maksoivat 1.75 miljoonaa USD. Ne avataan yleisölle ensi vuonna. (JP)
- SHAH JA ISRAEL BEITEINU näyttävät pysyvän hallituksessa ainakin Annapolis konferenssiin saakka. (INN)

No comments: