Monday, November 12, 2007

MAANANTAI 12.11.07
1. HAMAS VOI KÄYTTÄÄ terrorismia yrityksissään häiritä Annapolis konferenssin valmisteluja, kertoo sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin. Hän esitti arvionsa eilisessä hallituksen istunnossa JP:n artikkelin mukaan. Yadlin arvioi, että konferenssin onnistuminen on kriittinen Mahmoud Abbasin maineelle ja asemalle palestiinalaisten keskuudessa. Jos konferenssi onnistuu, Abbasin maine nousee uusiin korkeuksiin, mutta epäonnistuminen aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja vahvistaa ääriaineksia, Yadlin teoretisoi.
YADLIN kertoi, että IDF jatkaa operaatioitaan häiritäkseen Hamasin pyrkimyksiä joista terrorismin ohella on vaarallisin sen armeijan rakentaminen. Hän totesi, että salakuljetus Egyptistä jatkuu. Viimeisen kuukauden aikana yksistään Hamas salakuljetti Siinailta kymmeniä tonneja TNT räjähteitä. Yadlin arvioi, ettei Annapolis ole Camp David, ”se on alku rauhanprosessille, jonka tarkoituksena on antaa riittäviä etuisuuksia maltillisten aseman vahvistamiseksi”.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ilmoitti suostuvansa Avigdor Liebermanin vaatimukseen, että hallitus saa mahdollisuuden keskustella konferenssista ennen sen alkua.
MAHMOUD ABBAS ei ole suostunut julkisesti toteamaan, että Israel on juutalainen valtio, koska hän pitää kiinni palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta entisille asuinsijoilleen. Kysyttäessä asiasta pääministerin kanslia antoi kiertelevän vastauksen: ”Ei tässä ole mitään uutta. Pääministeri on toistuvasti todennut, että Israelin kannalta kahden valtion periaate sisältää ajatuksen juutalaisesta Israelin valtiosta ja Palestiinan valtiosta.” Tämä on kyyninen tapa välttää sanomasta suoraan, että asia on kiistanalainen, ettei Abbasin kanta ole sama kuin Olmertin, ja on pelättävissä, että Annapolisissa Olmert jää yksin oman tulkintansa kanssa.
MENACHEM BEGIN joutui - neuvotellessaan presidentti Jimmy Carterin johdolla Anwar Sadatin kanssa Siinaista – jyrän alle. Carter painosti häpeilemättä Beginiä esittämällä uhkauksia maitten suhteista, jos Begin ei taivu, ja toiseksi liittoutumalla salaisesti Sadatin kanssa Beginiä vastaan.
Tämä häpeällinen ystävämaan pettäminen voi toistua Annapoliksessa. WND kertoo aamun artikkelissaan, miten ulkoministeri Rice osoittaa ymmärtämystään mieluummin palestiinalaisille kuin Israelille, josta on todisteena se, että Rice on toistuvasti lausunnoissaan median edustajille kutsunut Hamasia ”vastarintajärjestöksi” välttäen sanaa ”terrorijärjestö”.
ISRAEL on tiettävästi uudistamassa luokitusta, jolla terrorismiin osallistuneet määritellään ”terroristeiksi, joilla on verta käsissään”. Tämän tarkoituksena on helpottaa Abbasin vaatimien 2000 palestiinalaisvangin vapauttaminen ”Abbasin aseman vahvistamiseksi” ennen konferenssia.
2. EGYPTIN ETUJEN MUKAISTA on sallia Hamasin rakentaa armeijaansa ja antaa aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen jatkua Siinailta Gazan kaistalle, kirjoitti kansanedustaja, entinen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Yval Steinitz kirjeessään USA:n senaatille sunnuntaina. Steinitz kirjoitti huolensa senaatille USA:n senaattori Jon Lykin kehotuksesta. Steinitz toteaa, että niin kauan kuin Egypti ei joudu todella maksamaan käyttäytymisestään, aseitten salakuljetus jatkuu ja taloudellinen tuki virtaa Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen käsiin Gazan kaistalla. Hän kehotti USA:n senaattia vahvistamaan lain, jolla USA:n Egyptille maksamaa vuosittaista 1.3 miljardin USD tukipakettia pienennetään 200 miljoonalla vuosittain, kunnes Egypti tekee jotain 14 km:n pituisen Gazan vastaisen rajansa valvomiseksi.
STEINITZ kertoo kirjeessään, että IDF:n antamien tietojen mukaan Hamas on salakuljettanut viime kesästä lähtien 20 000 kivääriä, 6 000 panssarintorjuntaohjusta (PTO) ja 100 tonnia räjähteitä Gazan kaistalle. Mukana on myös olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia. Hän vähättelee Egyptin ilmoitusta, että se tekee kaikkensa ja ilmoittaa silloin tällöin löytäneensä jonkun tunnelin, ja kysyy: ”Miksei Egypti aseta tiesulkuja ja tarkastuspisteitä niille muutamille teille, jotka johtavat rajalle, ja joita pitkin raskaat rekka-autot kuljettavat tavaroita alueelle?”
ISRAEL SALLI Egyptin lisäävän rajapoliisien määrää jokin aika sitten, että heitä on siellä 750, mutta torjuu Egyptin vaatimukset miesvahvuuden lisäämiseksi, koska se edellyttäisi rauhan-sopimuksen uusimista, joka rajoittaa Egyptin armeijan miesvahvuutta Siinailla.
STEINITZ ei usko vakuutteluihin, että jos USA:n apua leikataan, Egypti kääntyy Iranin ja Syyrian puoleen tuen saamiseksi, tai että Egyptin ja USA:n suhteet siitä kärsisivät.
TODISTEEKSI Steinitz vertaa, miten Jordania on pystynyt valvomaan monta kertaa pitemmän rajansa Israelin kanssa Jordanjoen laaksossa.
3. ISRAELIN JA TURKIN väliset suhteet ovat hämmästyttävän lujat, vaikka sen muslimihallitus on useaan otteeseen joutunut venyttämään uskottavuuttaan muslimimaitten silmissä. Viimeisin kolhu oli IAF:n koneitten käynti Syyriassa, jonka yhteydessä yksi varapolttoainesäiliö putosi tai pudotettiin vahingossa Turkin puolelle Syyrian rajaa. Turkin hallitus pyysi selvitystä asiassa, ja ilmoitti sen saatuaan, että asia on loppuun käsitelty. Israelin aseteollisuus on saanut useita urakoita Turkilta, mm. uusimalla sen panssareita ja lentokoneita. Maitten välisten suhteitten kestävyydestä kertoo sekin, että Israelin presidentti Shimon Peres otettiin vastaan Turkin vierailullaan kaikin kunnianosoituksin, ja että keskustelut Peresin ja Turkin johtajien kanssa käydään ystävällisessä ja luottavassa ilmapiirissä. Peresin kutsui vierailulle Turkkiin presidentti Abdullah Gul, jotka tapaavat toisensa Ankara-forumissa tiistaina. Heidän odotetaan ilmoittavan teollisuuskylän rakentamisesta Länsirannalle, josta haaveilija Peres riimitti näin: ”150 000 työpaikkaa ovat enemmän arvoisia kuin 15 000 kivääriä”. Näin voi ollakin riippuen siitä, kuka asiaa tarkastelee ja mistä näkökulmasta. Kansainvälisin varoin rakennettu Eretzin teollisuuskylä Gazan alueen pohjoisosassa Israelin ja Gazan rajalla joutui jatkuvien terrori-iskujen kohteeksi. Joillekin työpaikat Gazan kaistalla olivat vähemmän tärkeitä kuin aseet.
TURKIN JA USA:N väliset suhteet kärsivät pahoin USA:n kongressissa käytävistä keskusteluista, jotka koskevat Armenian kansanmurhaa ensimmäisen maailmansodan aikana ja mahdollista virallista julkilausumaa siitä. USA:n juutalaisjärjestöt joutuivat asian yhteydessä pahaan välikäteen tukiessaan Turkin vastaista kantaa.
TURKKI ON tiettävästi ilmaissut mielenkiintonsa Israelin korkean teknologian tuotteista, joista Arrow ohjustentorjuntajärjestelmä ja Ofek tiedustelusatelliitit ovat etualalla. Keskustelut näistä käydään maitten puolustusviranomaisten kesken, mutta Peresin käymät keskustelut voivat antaa niille tarvittavaa tukea. Turkki ja Israel ovat neuvotelleet Arrow-järjestelmästä vuosien ajan, mutta koska USA rahoittaa sen kehittelystä 30 %, myynti tarvitsee USA:n luvan.
TURKIN KIINNOSTUSTA näistä tuotteista siivittää Iranin mahdin nousu ja sen ydinasehaaveet. Turkilla ei ole omaa tiedustelusatelliittia. Israelissa uskotaan, että näitten hankinta nostaisi Turkin operatiivista kykyä useilla vuosilla eteenpäin.
4. ANNAPOLIS ON vaaraksi Israelille, oli oppositiojohtaja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahun viesti Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille tavatessaan hänet tänä aamuna. Keskusteluissa olivat mukana Shasin puheenjohtaja, teollisuus-, työ- ja kauppaministeri Eli Yishai sekä kansanedustaja Gideon Sa´ar (Likud).
NETANYAHU pyrki tekemään Yosefille selväksi, että Olmert lupaa palestiinalaisille kaikki, mitä he haluavat saamatta mitään takaisin. Tilaisuudesta ei annettu virallista julkilausumaa, vaan tiedot perustuvat journalistien saamiin vastauksiin ja omiin tuntemuksiin. Netanyahu varoitti, että konferenssin valmistelut Israelin taholla ovat samanlaisia kuin Camp Davidia varten vuonna 2000.
Yosef totesi keskustelujen jälkeen, että Shas on jo varoittanut Olmertia, ja että Netanyahun esittämät arvioinnit ovat osittain samoja kuin hänen omansa. Hän ei kuitenkaan vihjannut, miten Shas aikoo toimia lähitulevaisuudessa. Tilaisuus oli ilmeisen epäonnistunut.
DIPLOMAATTINEN liikehdintä Annapolis konferenssin tiimoilta aktivoituu. Kairoon ovat matkustaneet Syyrian, Irakin ja Jemenin diplomaatit keskustellakseen konferenssista. EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana on myös Kairossa samoissa asioissa. Gondolezza Rice ei ole vieläkään ilmoittanut konferenssin tarkkaa päivämäärää. Lisäksi hän on tiettävästi ilmoittanut, että Syyrian asia on esillä keskusteluissa, minkä johdosta hän odottaa Syyrian tuloa mukaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- EILEN ILLALLA saatiin ensimmäiset kunnon sateet Jerusalemin alueella. Niiden johdosta kuusi ihmistä menehtyi auto-onnettomuuksissa sateitten liukastettua tiet. Kolme lasta ja sotilas saivat surmansa heidän pik-up autonsa menettäessä ohjattavuuden ja osuessa vastaan tulevaan linja-autoon Jerusalemin-Jerikon tiellä. Neljä muuta ihmistä vammautui onnettomuudessa. Aiemmin päivällä 7-vuotias koululainen jäi bussin alle lähtiessään ylittämään päällystämätöntä tietä tultuaan ulos bussista Beir Ajajin ja Retamin tien välissä lähellä Revivim kibbutsia Negevissä. Vähän myöhemmin 60-vuotias nainen sai surmansa Rehovotin lähellä auton pyrkiessä ohittamaan edellä ajanutta vastoin liikennesääntöä ja kolaroiden vastaantulevan auton kanssa. Vuoden aikana liikenneonnettomuudet ovat vaatineet 376 ihmisen hengen.
- TERRORISTIT OVAT ampuneet maanantaiaamuna jo kolme Kassam-rakettia, joista yksi Ashkelonin eteläpuolelle, toinen lähelle Sderotia. Vahingoista ei ole ilmoitettu. Eilen ammutuista yksi raketti osui Kittimin kibbutsin navettaan surmaten kuusi lehmää.

No comments: