SUNNUNTAI 08.04.07
1. SHALITIN VAPAUTTAMINEN LÄHELLÄ, väittävät palestiinalaislähteet. Tämän tiedon mukaan palestiinalaiset ovat laatineet 1400 nimeä käsittävän luettelon vangituista, jotka he haluavat Israelin vapauttavan Shalitin vapauttamista vastaan. Osalla heistä on ”verta käsissään”, he tunnustavat.
AIEMMIN kerrottiin, että Shalit oli saanut hänen isänsä kaksi kuukautta sitten ostamat silmälasit muutama päivä sitten, mutta egyptiläinen turvallisuuslähettiläs Burhan Hammand Gazassa pitää uutista pelkkänä huhuna ja lisää, että sellaiset huhut van vaikeuttavat asiaa.
PA:N TIEDOSTUSMINISTERI Mustafa Barghouti vahvistaa tiedot Shalitin vapauttamisesta ja sanoo, että pallo on nyt Israelin käsissä.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN kanslia ei halua kommentoida asiaa, mutta se on tiettävästi saanut listan vapautettavista palestiinalaisista ennen pääsiäistä, ja siellä tutkitaan asiaa.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi ties kuinka monennen kerran kuukausien aikana, että Shalitin vapauttamisessa on saavutettu suurta edistystä ja tulokset nähdään pian. Abbas vaati samalla Israelia vapauttamaan kaikki palestiinalaiset vangit ilman yhteyksiä Shalitin vapauttamiseen.
PALESTIINALAISTEN VANKIEN edustaja Mahmoud Abu Hasirra vaatii Shalitin sieppaajia pitämään hänet vankina, kunnes Israel lupautuu vapauttamaan yli 20 vuotta vankilassa olevat, mukana niitä, joilla on verta käsissään, sekä kaikki alaikäiset ja naiset.
2. IAF:N HELIKOPTERI ampui kaksi ohjusta kolmen palestiinalaisen ryhmään, jonka havaittiin asentavan pommia Gazan ja Israelin välisen turva-aidan viereen alueen pohjoisosassa. Yksi palestiinalainen Fuad Abu Marouf sai surmansa ja kaksi muuta haavoittuivat iskussa. Surmansa saanut oli DFLP:n jäsen. Israel on pidättynyt ilmaiskuista marraskuussa sovitun tulitauon jälkeen, jota palestiinalaiset ovat rikkoneet toistuvasti asettamalla ainakin 40 pommia IDF:n sotilaitten käyttämien teitten lähelle ja ampumalla yli 200 Kassam-rakettia Israelin puolelle kivääritulen lisäksi. Lauantaina terroristit ampuivat kaksi rakettia, joista toinen osui Sderotin kaupungissa teollisuuslaitoksen varastoon sytyttäen sen tuleen.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmad Aboul Gheit tuomitsi IAF:n perjantain vastaisena yönä tekemän ohjusiskun Gazaan surmaten yhden ja haavoittaen kahta palestiinalaista, ”koska se häiritsee rauhantyötä.”
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas vaati puhuessaan hänen presidenttikaartinsa Force 17 uusien jäsenten värväämistilaisuudessa palestiinalaisia ryhmiä ”lopettamaan hyödyttömät rakettien ampumiset Israelin puolelle, jotta palestiinalaiset voisivat asua rauhassa ja kunniallisesti”.
IDF:N SOTILAAT joutuivat tulitaisteluun partioidessaan Jeninin pakolaisleirissä. Tulitaistelun aikana sotilaat haavoittivat yhtä palestiinalaista, joka oli IDF:n kauan etsimä al-Aksan pakallinen johtaja Zakariya Zubeidi. IDF:n taholta vakuutetaan, ettei heillä ollut tietoa Zubeidin haavoittumisesta ja ettei kysymyksessä ollut häntä vastaan tarkoitettu eliminoimisoperaatio. Zubeidi puhuu sujuvasti hepreaa ja ystävystyi israelilaisen vasemmistoa edustavan naisen Tali Fahiman kanssa, joka vei Zubeidille turvallisuustietoja Israelista saaden siitä 2 vuoden vankilatuomion.
3. VÄKIVALTA GAZAN ALUEELLA jatkuu. Hamas syyttää Fatahin pyssymiesten ampuneen Muhammad Samhania, 21, lauantaina teloitusyrityksessä haavoittaen häntä vaikeasti hänen kävellessään Bani Suheilan kaupungissa Gazan alueen eteläosassa.
PAINOSTETTUJEN JÄRJESTÖ niminen tuntematon ryhmä ilmoitti kaapanneensa kaksi PA:n yleiselle tiedustelujoukoille kuuluvaa ajoneuvoa Gazan alueen keskiosassa. PA:n turvallisuusmiehet arvioivat, että ryhmään kuuluu irtisanottuja PA:n turvallisuusvirkailijoita heidän sidonnaisuudestaan Hamasiin.
HAMASIN JA FATAHIN pyssymiesten kerrotaan tulittaneen toisiaan useilla paikoilla Gazana alueella 48 tunnin aikana. Perjantaina tuntemattomat pyssymiehet haavoittivat Rasem Bayaria, PA:n työläisyhteisön puheenjohtajaa, hänen Gazan kaupungissa sijaitsevan kotinsa ulkopuolella. Fatah väitti pidättäneensä kolme Hamasin jäsentä, joiden epäilleen osallistuneen ampumiseen.
HAMASIN KANSANEDUSTAJA Ismail al-Ashkar väitti Israelin ja USA:n jatkavan Fatahin aseistamista, jotta se pystyisi voittamaan Hamasin joukot. Hän kertoi viimeisten viikkojen aikana suurten asetoimitusten tulleen Gazan alueelle. Hän arveli aselähetysten tarkoituksena olevan vahvistaa Fatahia Hamasin kustannuksella.
4. HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal kielsi lauantaina huhut, joitten mukaan Hamas olisi muuttanut poliittista ohjelmaansa. Hän vakuutti, ettei Hamas luovu aseellisesta vastarinnasta eikä suostu luopumaan tuumastakaan Palestiinan maata. Hän kertoi tämän puhelimessa Hamasin kannattajille, jotka olivat kokoontuneet Ramallahiin sheikki Ahmad Yassinin ja Abdul Aziz Rantisin teloitusten muistotilaisuuteen.
AIEMMIN VIIKOLLA Abbasin neuvonantaja turvallisuusasioissa Muhammad Dahlan oli esittänyt arvionaan, että Hamas käy läpi strategista suunnan muutosta, mutta että toteutuakseen se tarvitsee aikaa.
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen osan johtaja sheikki Raed Salaah vaati perjantain puheessaan profeetta Muhammadin syntymäpäivänä Kfar Kanassa tuhansia muslimeja puolustamaan Jerusalemia ja al-Aksa moskeijaa. Hän uhosi, että ”vaikka Israel karkottaisi hänet kuuhun, islamilainen liike jatkaa vaatimustaan: Verellä ja hengellä me vapautamme al-Aksan”. Salah oli pääpuhuja tilaisuudessa, johon otti osaa kymmeniä tuhansia islamin kannattajia, mukana Jerusalemin päämufti sheikki Muhammad Hussein. Salaah väitti, että Israelin läsnäolo Jerusalemissa ja Temppelivuorella aiheuttaa jatkuvan vaaratilanteen ja vaati hätätilan julistamista.
SALAAH PIDÄTETTIIN äskettäin hänen kiihottaessa muslimeja Jerusalemin vanhankaupungin Mughrabi rampin rakentamista vastaan, joka hänen mielestään vaurioittaa al-Aksa moskeijaa. Hän kärsi kahden vuoden vankeustuomion turvallisuusrikoksista ja Hamasin rahoittamisen vuoksi.
5. UUTISOTSIKOITA.
- RANSKAN LAATIMA ESITYS YK:n turvallisuusneuvostolle aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Syyriasta Hizbullahille sai Israelin lähettilään tunnustuksen. Esityksessä vaaditaan puolueettoman elimen muodostamista, joka tarkkailee salakuljetusta. Ranskan esitys sai vauhtia YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin todettua vieraillessaan Libanonissa, että jos mitään ei tehdä salakuljetusten lopettamiseksi, Israel tulee puuttumaan asiaan sotilaallisesti. YK:n joukot Libanonissa eivät puutu aseitten salakuljetuksiin.
- IRAN ODOTTAA Englannin vastaavan Iranin osoittamaan hyvään tahtoon vapauttaessaan vangitsemansa 15 brittimerimiestä ja –sotilasta. Vapautetut miehet ovat kieltäneet kaiken Iranissa tunnustamansa ja vakuuttavat, että se pakotettiin heiltä ankaran fyysisen ja psykologisen painostuksen kautta. Heitä ei pahoinpidelty fyysisesti, mutta heidän silmänsä peitettiin, heidän erotettiin toisistaan ja heidät pakotettiin seisomaan muuria vasten iranilaisten virittäessä aseitaan heidän takanaan. Naissotilas sai tiettävästi erityiskovan kohtelun.
Paavi esitti henkilökohtaisen pyynnön Khameneille merimiesten vapauttamiseksi.
- LONTOOLAISEN ÄLYKESKUKSEN Open Europe 18 EU-maassa suorittaman
mielipidetiedustelun mukaan 52 % 17 000 haastatellusta eurooppalaisesta kannattaa
sotilaallista iskua Iranin ydinpommin estämiseksi. Tanskalaisten kannatus oli 68 %, Slovakit
37 %; Ranskassa puolsi 53 %; Britanniassa 51 %, Italiassa 49 % ja Saksassa 45 %.
Kysyttäessä, miten he suhtautuivat islamin uhkaan omassa maassaan, tulokset olivat:
Yleisesti 58 % piti uhkaa vakavana; Englannissa 71 %; Saksassa 66 %; Ranskassa 64 % ja Latviassa 24 %. Kuitenkin harvat edustajat ovat valmiit leikkaamaan muita menoja puolustus-menojen lisäämiseksi, Englannissa vain 37 % edusti tätä kantaa ja 23 % keskimäärin EU:ssa.
EU KÄYTTI 2005 puolustusmenoihin 193 miljardia Euroa, 1.8 % bruttokansantuotteesta ja alle 4 % EU-maitten hallitusten puolustusmenoista. Luku on karkeasti puolet siitä, mitä USA käyttää sotilaallisiin menoihinsa. USA:n puolustusmenot kasvoivat vuosien 2000-2005 välillä 40 % Afganistanin ja Irakin sotien vuoksi, Saksan ja Italian menot pienenivät.
- KYMMENENIÄ TUHANSIA KRISTITTYJÄ tungeksi poliisin arvion mukaan Jerusalemin
vanhaan kaupunkiin lauantai-iltana Pyhän Haudan kirkon läheisyyteen osallistuakseen kreikkalaisortodoksien pääsiäisen viettoon, johon kuuluu ”pyhän tulen” sytyttäminen. Tämä vuosi on yksi harvinaisista, jona kaikkien viiden tärkeimmän kristillisen kirkon pääsiäinen sattui samaan aikaan, mikä sattuu kerran neljässä vuodessa.
KREIKKALAISORTODOKSIEN johtajat menivät Pyhän Haudan kirkon maanalaiseen kammioon, josta he tulivat esiin sytytetyin soihduin, mikä tapahtuu heidän uskonsa mukaan ihmeenä. Kaikki pyrkivät sytyttämään kynttilänsä soihduista, joittenkin valuttaessa sulaa vahaa kasvoilleen. Jerusalemista pyhä tuli lennätetään Ateenaan ja muihin maihin yli 200 miljoonan kreikkalaisortodoksin kirkkoihin.
Rituaali on yli 1200 vuotta vanha eikä tulen ihmesyttymistä paljasteta.
KATOLISET JA KREIKKALAISORTODOKSIT ovat joinakin vuosina joutuneet käsikähmään puolustaessaan oikeuksiaan kirkossa, mutta tänä vuonna kaikki sujui rauhallisesti.
- PERETZ UHOAA tyhjentävänsä Hebronin juutalaisten asuttaman 4-kerroksisen talon 19.
huhtikuuta. Kadima-puolueen parissa tyhjentämistä vastustetaan.
Peretz sanoo eniten katuvansa sitä, ettei hän estänyt Liebermanin pääsyä hallitukseen. Hän lupaa erota nykyisestä puolustusministerin toimestaan, mutta haluaa talousministeriön.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019