Friday, November 10, 2006

PERJANTAI 10.11.06
POLIISI JULISTI MAAHAN KORKEIMMAN HÄLYTYSTILAN viikonvaihteen ajaksi ja sulki liikenteen Juudean ja Samarian palestiinalaialueille. Jerusalemin vanhaan kaupunkiin poliisi asettaa 2500 miestä perjantaiksi, koska se pelkää muslimien aloittavan mellakat rukouskokoustensa jälkeen.
Sheikki Tamimi antoi käskyn muslimeille tehdä kaikkensa, jotta homoparaatia tai –tilaisuutta ei voitaisi järjestää Jerusalemissa. Hän syytti Israelin hallitusta, että se tarkoituksellisesti halventaa pyhää kaupunkia salliessaan kansainvälisten homojen kokoontumisen sinne.
ON KOHTALON IVAA, että Israelin Jumala käyttää muslimeja toteuttamaan tarkoituksiaan Israelissa.
Toinen esimerkki tästä on siinä, etteivät palestiinalaiset ole hyväksyneet Israelin hallitusten suunnitelmia maan jakamisesta, vaikka niitä on tarjottu heille kultalautasella. Arafatista lähtien he ovat mielihyvin kahmineet kirstuihinsa länsivaltojen tarjoamat miljardit mutta kieltäytyneet allekirjoittamasta rauhan-sopimuksia ja maan jakamista osapuolten kesken.
HOMOPARAATI siirrettiin heprealaisen yliopiston urheilukentälle homotapahtumaksi, mutta poliisi epäilee, että haredi- ja ortodoksi-joukot toteuttavat kuitenkin suunnitelmansa pyrkiä estämään joukkovoimallaan homojen kokoontumisen. Poliisi aikoo lähettää sinne 2000 miestään valvomaan järjestystä.
ISRAELIN ARABIT järjestävät tänään mielenosoituksia kaikkialla Israelissa Beit Hanoun tragedian vuoksi. Tämä tulee hajottamaan ennestään poliisin mahdollisuuksia valvoa järjestystä maassa.
Turvallisuusjoukot kertovat, että heillä on 80 yleistä ja parikymmentä erityistä terrorivaroitusta.
VIRHE TUTKALAITTEISSA aiheutti Beit Hanoun traagisen järkyttävän onnettomuuden, IDF:n asiaa tutkinut toimikunta ilmoitti torstaina. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz määräsi kaikki tykistötulitukset keskeytettäviksi, kunnes niiden suuntaamislaitteistot on tutkittu ja mahdolliset viat korjattu. Halutz vakuutti lausunnossaan, että IDF operoi pelkästään terrorin infrastruktuurin tuhoamiseksi Gazan alueella, ja että Beit Hanoun tragedian aiheutti puhdas tekninen vika tutkalaitteistoissa.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhoaa ennen maanantaiksi suunniteltua tapaamistaan presidentti George Bushin kanssa, ettei Mahmoud Abbas voi edes arvata, miten pitkälle hän on valmis menemään saadakseen sopimuksen aikaan palestiinalaisten kanssa. Hän lupailee myös, että hän pystyy ja haluaa vapauttaa vankeja jo ennen PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteoitten) kaappaaman korpraali Gilad Shalitin vapauttamista, ja sen jälkeen uuden joukon vankeja, mikä tulee yllättämään Abbasin.
Olmertin käyttäytyminen alkaa muistuttaa koirarakkia, joka pyörii ihmisten jaloissa saadakseen huomiota osakseen. Olmertin suosio Israelissa on pohjalukemissa ja hänen hallituksensa seisoo savijaloilla.
USA:N PUOLUSTUSMINISTERIKSI nimitetty Robert Gates, CIA:n entinen johtaja, herättää toiveita USA:ssa uusien tuulien puhaltamiseksi Lähi Idän ongelmavyyhteen. Israelissa mielipiteet näyttävät olevan odottavat. Toisten mielestä hänen nimittämisensä ei välttämättä ole vahingoksi Israelille, mutta toiset epäilevät, että hän tulee painostamaan Israelia myönnytyksiin, jotka voivat olla vaaraksi maan turvallisuudelle. Jotkut tahot myös muistuttavat, että Gates tuo kansainvälisen poliittisen pelaajan CFR:n (Council on Foreign Relations) entistä näkyvämmin Bushin hallituksen sisälle. Hänen uskotaan myös tukeutuvan suosituksissaan ja päätöksissään Lähi Idän asioissa James Bakerin ja Lee Hamiltonin komitean havaintoihin ja suosituksiin koskien Irakin sotaa, neuvotteluja Iranin ydinohjelmasta sekä Israelin ja palestiinalaisten välistä ongelmaa, jonka ratkaisemista komitea pitää avaimena suhteitten parantamiseksi arabimaihin. Komitea suosittaa myös USA:lle suoria neuvotteluja Iranin kanssa sen ydinasekiistasta, mikä nostaisi Iranin entistä tukevammin kansainväliseksi mahtitekijäksi, mihin asemaan se määrätietoisesti pyrkiikin.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ephraim Sneh toteaa Jpostille antamassaan haastattelussa, että Israelin tulee olla valmis estämään tai ainakin vähentämään Iranin pyrkimyksiä hankkia itselleen ydinaseita. Hänen mielestään tämä tulee tehdä kustannuksista välittämättä, mutta hyökkäys Iranin ydintutkimuslaitteita vastaan on viimeinen keino, jos muut keinot eivät tuota tuloksia. Sneh on entinen IDF:n prikaatikenraali, ja hänen lausunnollaan on hallituksen vastuullisena jäsenenä merkittävä painoarvonsa. Sneh toteaa, että on kansalle kestämätöntä elää jatkuvan pelon pilven alaisena, jonka aiheuttaa vastuuntunnoton, Israelin tuhoa vannonut johtaja. Tämä voi aiheuttaa tilanteen, jossa useimmat israelilaiset alkaisivat haluta elää jossain muualla ja juutalaiset epäröidä muuttamista luvattuun maahan. Täten Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejat saavuttaisi unelmansa juutalaisvapaasta Lähi Idästä ilman, että hänen tarvitsisi painaa ydinpommin nappia.
Sneh asettaa toiveensa kansainväliseen Iranin vastaiseen painostukseen ja siinä suurvaltoihin, joista Venäjä on johtoasemassa sen luottamuksellisten Iranin suhteitten vuoksi, mutta mahdollisuudet sen onnistumiseksi eivät ole hyviä, hän toteaa. Tämän vuoksi Israelin tulee vahvistaa puolustustaan ja kehittää edelleen ballististen ohjusten torjuntalaitteistoaan.
ISRAELIN RAFAEL JA GENERAL DYNAMICS USA ovat yhdessä kehittäneet aseen, jolla pystytään tuhoamaan tienvarsipommeja. Laite perustuu Rafaelin kehittämään suurtehoisen laserin käyttöön, joka on yhdistetty GD:n kehittämään Browning M2 12.7 mm:n konekivääriin. Laite on nimeltään Thor, ja sitä voidaan käyttää valvonta-asemilla etäislaitteen avulla, tai se voidaan asentaa ajoneuvoon tai pommiryhmän robottiin. Se toimii sekä päivänvalossa että pimeässä. Sitä voidaan käyttää myös pysyvästi asennettuna leikkaamaan materiaaleja, ja se toimii sekä puolustuksen että hyökkäyksen aikana, koska sen laserohjattu konekivääri on tarkka ja tehokas ase.
ENGLANNIN TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat kauhuissaan todettuaan, miten heidän maassaan on toiminut terroriarmeija, jolla on ollut kymmeniä suunnitelmia, pari sataa toimivaa osastoa ja parituhatta jäsentä, joita on rekrytoitu teknisistä opistoista ja yliopistoista. M 15 tutkijat ovat löytäneet yksityiskohtaisia, keittokirjojen tapaan laadittuja oppaita, joissa neuvotaan valmistamaan tehokkaita pommeja erilaisia liuoksia yhdistämällä, joita on mahdoton havaita metallinpaljastimilla.
GAZAN ALUEEN pohjoisosassa tapahtui räjähdys talossa, joka luhistutti talon. Sen omistajat vedettiin vahingoittuneina esiin talon raunioista. Sen aiheutti luultavasti valmisteilla ollut pommi.
Gazan pohjoisosassa sotilaat tulittivat aseellista miestä.
IDF pidätti yön aikana 27 epäiltyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilta.
IDF veti sotilaansa pois Ghajarin kylän pohjoisosasta Libanonin rajalla ja luovutti asemansa UNIFIL:n sotilaille. Sopimus tästä on salainen eikä sitä ole julkisesti reklamoitu. YK:n sininen raja kulkee kylän keskeltä, eteläosan jäädessä edelleen IDF:n valvontaan. Hizballah käyttää kylää soluttaakseen sen kautta vakoilijoitaan ja terroristejaan Israelin puolelle, ja sen kautta kulkee huumekauppa Libanonista Israeliin.

Thursday, November 09, 2006

TORSTAI 09.11.06
BEIT HANOUN TRAGEDIA GAZASSA on järkyttänyt ihmisiä sekä Gazassa, Israelissa että laajalti maailmalla. Tiedot siitä ovat vielä ristiriitaisia, mutta kerron sen, mitä siitä nyt tiedetään
IDF OLI SAANUT luotettavia tietoja, että terroristit olivat aikeissa aloittaa Kassam-rakettien tulituksen Beit Hanoun pohjois-ja itäpuolelta. IDF:n panssarit, jotka oli sijoitettu Gazan alueen ulkopuolelle, saivat käskyn ampua molempiin kohteisiin. Tulitus aloitettiin kello 05.15 keskiviikkoaamuna. Kaksi patteristoa ampui 12 laukausta kumpikin (palestiinalaislähteet kertovat havainneensa 15 laukausta). Alustavissa tutkimuksissa on havaittu, että toisen kohteen, joka sijaitsi 1200 m asutuksesta, ammukset osuivat maaleihinsa, mutta toisen, joka sijaitsi 500 lähimmästä asutuksesta, kaksi tai kolme ammusta on rekisteröimättä. IDF käynnisti tutkimuksen asiasta välittömästi ja kielsi tykistötulen uusimisen. Tutkimus valmistunee tänään. Todennäköisin syy ammusten eksymiseen kohteestaan on toisen tykin viallinen suuntauslaitteisto. On myös mahdollista, etteivät kaikki kuolleet tykin ammuksista, vaan ehkä talossa säilytettiin räjähteitä.
TULITUKSESSA KUOLI palestiinalaisten mukaan 19 ihmistä, heistä 8 lasta ja 7 naista, lisäksi 50 ihmistä haavoittui, heistä 14 vaarallisesti. Osa haavoittuneista on kuljetettu Israelin sairaaloihin. Palestiinalaiset kertovat, että ensimmäinen ammus osui taloon, jossa perheen jäsenet olivat nukkumassa. He juoksivat talosta kadulle, mutta toinen ammus osui heihin kadulla surmaten osan heistä, osa kuoli talon sisällä. Palestiinalaisten mukaan kaikki surmansa saaneet ovat samasta perheestä.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Olmert, puolustusministeri Peretrz ja ulkoministeri Livni ovat esittäneet pahoittelunsa ja anteeksipyyntönsä tragedian johdosta. He ovat painottaneet, ettei Israelin tarkoituksena ole missään olosuhteissa surmata viattomia ihmisiä. Jos jonkun talo halutaan tuhota esim. siksi, että siellä tiedetään olevan aseita ja pommeja, siitä ilmoitetaan asukkaille 15 minuuttia ennen talon hajottamista.
TRAGEDIAN JÄLKISEURAUKSET ovat lähes pelottavia. Palestiinalaiset ampuivat keskiviikkona 20 Kassam-rakettia Israelin puolelle. IDF:n edustaja Miri Elsin vakuutti, että IDF:n iskut Gazan alueelle jatkuvat niin kauan, kuin palestiinalaiset jatkavat laitonta aseistautumistaan ja rakettiensa ampumista Israeliin.
MYÖHEMMIN KESKIVIIKKONA IDF surmasi kaksi Hamasin terroristia ja haavoitti neljää muuta ampuessaan Kassam-solua kohti Gazan alueen pohjoisosassa.
Keskiviikkoiltana IAF:n kone ampui kaksi ohjusta autoon Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosassa. Autossa kuoli Hamasin Kassam-rakettimiehistöjen johtaja ja asiantuntija Ahmed Awad ja toinen Hamasin jäsen. Awad oli PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin serkku.
PALESTIINALAISET järjestivät mielenosoituksia monin paikoin Gazan alueella sekä Juudeassa ja Samariassa. Mahmoud Abbas kutsui tragediaa ”kauheaksi, rumaksi massamurhaksi, joka miehittäjät järjestivät palestiinalaisia lapsia, naisia ja vanhuksia vastaan Beit Hanoussa”. Hän vaati YK:n turvallisuusneuvostoa lopettamaan ”hänen kansaansa vastaan tehdyt massamurhat”.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kutsui turvallisuuskabinettinsa hätäistuntoon, ilmoitti keskeyttävänsä yhteishallituksen muodostamisyritykset ja ilmoitti kolmen päivän suruajan palestiinalaisalueilla. Hän uhkaili, että palestiinalaisilla on oikeus itsepuolustukseen, mikä voi tarkoittaa itsemurhaiskujen aloittamista uudelleen. IDF on kuitenkin ennen tätä estänyt lukuisia itsemurhaterroristeja pääsemästä kohteisiinsa, viimeinen saatiin kiinni Nablusin (Sikemin) lähellä muutama päivä sitten. Hamas-johtaja Khaled Mashaal vaatii tekoja ja vähemmän puheita, tarkoittaen tällä aktiivisen terrorismin kiihdyttämistä.
SUURESSA MIELENOSOITUKSESSA Kamal Adwan sairaalan ruumishuoneen ulkopuolella Hamas-johtaja Nizar Rayan uhosi, että ”Hamas tulee taistelemaan ”niin kutsuttua Israelia” vastaan raketein, ja itsemurhamarttyyrit tulevat iskemään Jaffassa, Haifassa ja Ashkelonissa”.
ISRAELIN TURVALLISUUSLÄHTEET paljastavat tietävänsä neljästä terrorisolusta ja 14 muusta solusta, jotka ovat valmistelujensa loppuvaiheilla. Turvallisuuslähteet kertovat, että heillä on 80 yleistä ja 17 yksityiskohtaista terrorivaroitusta.
HUOMINEN PERJANTAIPÄIVÄ voi olla poliiseille ja turvallisuusvastuusta oleville vaikea päivä, sillä palestiinalaiset tungeksivat silloin moskeijoihinsa, myös al-Aksaan Temppelivuorella, ja voivat järjestää rajuja mellakoita. Lisäksi huomenna pitäisi olla ”homojen ikioma kunniaparaati Jerusalemissa”, jota uskonnolliset järjestöt sekä juutalaisten, kristittyjen että muslimien taholla vastustavat kiihkeästi. Poliisi toivoo, että paraati peruttaisiin, koska sen voimat eivät riitä ”suojelemaan” siihen osallistuvien turvallisuutta. Myös paavi Benedict XVI on kehottanut peruuttamaan huomisen homoparaatin Jerusalemissa.
USEITA ISRAELILAISIA on haavoittunut tai hoidettu saamansa shokin vuoksi palestiinalaisten kiihdyttäessä iskujaan israelilaisia vastaan. Sderotissa yksi Kassam iskeytyi kaupungin keskustaan haavoittaen yhtä miestä ja aiheuttaen laajaa tuhoa liikehuoneistoille kadun varrella. Useita ihmisiä joutui shokkiin. Ashkelonin lähellä Kassam osui aukealle paikalle sytyttäen suuren tulipalon.
Hebronin lähellä autoilija havaitsi tiesulun, mutta pysäyttäessään autonsa hän sai osuman korvaansa terroristien aloittaessa tulittaa hänen autoaan. Ainakin kahta muuta autoa on kivitetty kivilohkarein ja pulloin.
Hebronin juutalaisessa kaupunginosassa palestiinalaiset heittelivät kiviä ja palopommeja juutalaisten päälle. Useita palestiinalaisia haavoittui sotilaitten erottaessa kansanjoukkoja toisistaan kyynelpommein ja kumiluodein.
IDF:N SOTILAAT järjestivät väijytyksen al-Aksan terrorisolulle Jeninin kaupungin pohjoispuolella. Tulitaistelussa kolme al-Aksan terroristia ja kaksi muuta terroriin osallistunutta sai surmansa.
Edellisen yön aikana IAF ampui ohjuksia Hamasin aseistetun siiven kakkosmiehen Ahmed al-Jabarin taloon Gazan alueella. IDF varoitti naapureita 15 minuuttia ennen iskua, mutta Jabari itse ei ollut kotona.
YK PITÄÄ ERIKOISISTUNNON Beit Hanoun tragedian vuoksi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan kutsui tapausta shokeeraavaksi. Israelin edustaja YK:ssa Dan Gillerman sanoi, ettei tapaus ole mikään vedenjakaja YK:ssa. Hän totesi, että samalla kun tapaus on valitettava tragedia, Hamasin edustajat pitävät sitä taivaan lahjana, koska se kääntää huomion heistä Israeliin, jota tuomitaan nyt kaikilta tahoilta. Hän ei kuitenkaan usko, että YK esittäisi tuomiopäätöksen Israelille eikä se vaikuttane Olmertin ja Bushin maanantaiseen tapaamiseen.
USA:N VÄLIKAUDEN VAALITULOS, jossa demokraatit kahmaisivat vallan republikaaneilta, voi sen sijaan aiheuttaa sen, että Bushin huomio on nyt kiinnittynyt syntyneen sisäpoliittisen tilanteen selvittelyyn. Ensimmäisiä enteitä tulevasta on USA:n puolustusministeri Donald Rumsfeldin ero. Hänen tilalleen valittaneen Robert Gates.
TARKKAILIJAT ENNUSTAVAT, että entisen ulkoministeri James Bakerin ja entisen demokraattien kongressin jäsenen Lee Hamiltonin johtaman komitean laatima raportti Irakin sodasta voi aiheuttaa järkyttävän suunnan muutoksen USA:n ja Israelin välisissä suhteissa. Baker toimi USA:n ulkoministerinä runnottaessaan Yithak Shamirin vastoin tahtoaan Madridin kokoukseen ja sopimukseen. Alustavien (debkafilen antamien) tietojen mukaan raportissa esitetään ratkaisevia muutoksia Israelin suhteisiin ja tähdennetään, että Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteitten ratkaiseminen on avaimena USA:n Lähi Idän politiikan edistymiseksi. Tämä voi myös aiheuttaa peruutuksen Olmertin USA:n matkaan.
IAF EI KÄYTTÄNYT köyhdytettyä uraania ammuksissaan ja pommeissaan Libanonin sota II:n aikana, toteavat YK:n asettamat tutkijat.
4000 VUOTTA VANHA HAUTAUSMAA löydettiin Jerusalemissa paikalta, jossa aiemmin oli Holyland Parkin rakentama Jerusalemin pienoismalli. Israelin muinaishallinto lähetti paikalle edustajansa tutkimaan löytöä, jonka rakentajat tekivät aloittaessaan uuden asuintalon perustusten kaivauksia heinäkuussa. Kaivausten johtaja Yanir Milevsky kertoo, että löydettyjen muinaisesineitten runsaus ja niitten hyvä kunto mahdollistavat tietouden laajentamista muinaisista maanviljelyskylistä kanaanilaisajoilta. Alue on yli 200 dunamia laaja ja siitä on löydetty sekä ihmisten että eläinten luita, metalli- ja keramiikkaesineitä ja aseita, jotka on ajoitettu 1200-1600 vuotta eKr. Arviolta 50 hautaa ovat peräisin pronssikauden alkuajoilta (2200-2000 eKr.), mutta ne oli luultavasti kaivettu esiin ja käytettiin uudelleen myöhemmin (1700-1600 2Kr.).
KAIVETUISTA RUUKUISTA osa näyttää olleen uskonnollisia uhreja varten, joskin niitten sisältö, ruokaa ja juomia, on hävinnyt. Hautojen sisäänkäynti hakattiin pystysuoraan kallioperään, joita sitten laajennettiin maan alla hautakammioiksi. Arkeologit uskovat, että ruokien ja juomien uhraaminen hautoihin oli tarkoitettu kuolleille ravinnoksi, kuten oli tapana samoihin aikoihin Egyptissä. Lampaan ja vuohen luita löydettiin haudoista. Aseita löydettiin, pronssisia kirveitä ja tikareita, sekä toisista haudoista jalokiviä, karneoleja ja ametisteja. Pronssi- ja kupari-työkaluja löydettiin, joihin oli tehty piirroksia ehkä koristeiksi.
MILEVSKY TYÖSKENTELI toisella muinaishauta-löydöksellä paikalla, missä Malhan supermarket nyt sijaitsee ja hän katsoo, että löydökset ovat yhteydessä toisiinsa ja ovat ehkä kuuluneet samalle kylälle. Malhan löydöt on ajoitettu ajalle 1700 eKr.
Tulevien asuintalojen perustukset tullaan kaivamaan ainakin 20 m maanpinnan alapuolelle, mikä tuhoaa muinaiset haudat, mutta arkeologit eivät pidä sitä korvaamattomana vahinkona, koska vastaavanlaisia hautoja on löydetty paljon muitakin.
TORSTAIAAMUN kuluessa palestiinalaiset ampuivat 3 Kassam-rakettia Israeliin, yksi niistä osui julkiseen rakennukseen Sderotissa. Muutamat asukkaat saivat shokkihoitoa.
KASTEL 09.11.06
Gabriel

Wednesday, November 08, 2006

KESKIVIIKKO 08.11.06
SEURAA VAIN KASSAMEJA, sanoo sotilaspoliisi tietä Gazasta kotiin kysyvälle panssarinkuljettajalle Meir Ronnenin piirroksessa. IDF lopetti operaatio Syksyn Pilvet eilen, mutta kuin hyvästiksi palestiinalaiset ampuivat eilen neljä rakettia Ashkelonin kaupunkiin ja viisi Sderotin ympäristöön. Yksi raketti osui lähelle koulua Ashkelonissa, kaksi teollisuusalueelle ja neljäs aukealle alueelle. Tänä aamuna ainakin yksi Kassam-raketti ammuttiin Israelin puolelle, mutta se ei aiheuttanut vaurioita.
KUUDEN AIKAAN aamulla IDF:n tankki tulitti panssaritykistöllä Beit Hanoun asutusaluetta. Tulituksessa kuoli tämän hetken tietojen mukaan 18 ihmistä, niistä viisi lasta ja neljä naista, sekä 35 ihmistä haavoittui. Ei ole tiedossa, mikä sai IDF:n aloittamaan tämän tulituksen. Al-Aksan komentaja Iyad Falihat uhkaa tuskallista vastaiskua Israelin puolelle. Islamic Jihad kertoo ampuneensa kaksi ohjusta Sufan rajanylityspaikkaa kohti.
Israelin punainen risti on tarjonnut apua iskussa haavoittuneille.
IDF SURMASI neljä terroristia ja yhden siviilin tulitaistelussa Jeninin lähellä Yamoun kylässä aikaisin aamulla. Yksi kuolleista oli al-Aksan paikalliskomentaja, toiset sen jäseniä. Al-Aksa varoittaa vastaiskuista.
GAZAN ALUE näyttää olevan kehittymässä jatkuvan taistelun alueeksi. Taisteluja siellä on käyty aina, mutta nyt palestiinalaisilla on runsaasti nykyaikaisia aseita, mukana it- ja pst-ohjuksia, joita jälkimmäisiä Hizbullah käytti menestyksellisesti Libanonin sota II:ssa sekä panssareita että sotilasjoukkoja vastaan. Palestiinalaisilla lienee myös Katjusha-ohjuksia ja muuta Siinailta salakuljetettua aseistusta.
USA:N VIRANOMAINEN: Israel tuskin uskaltaa yksin yrittää hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Tämän selityksen mukaan Iranin ydinlaitteet on hajotettu 200 kohteeseen eri puolille laajaa maata ja useat niistä suojattu pomminkestäviin maanalaisiin suojiin. Israelin ongelmana on se, että Iran sijaitsee liian kaukana. Yksi pommituslento ei riitä tuhoamaan laitoksia riittävästi. Pahin tilanne syntyisi siitä, että pommituslento epäonnistuisi. Israelin ulkoministeriön edustajat ovatkin suositelleet riittävän kovien sanktioitten asettamista Iranille, joilla se pystyttäisiin pakottamaan luopumaan ydinaseen valmistuksesta ja suostumaan kansainväliseen tarkkailuun. Tämä kuitenkin edellyttäisi maltillisten arabimaitten osallistumista, eikä se ole ollenkaan varmaa. Arabien reaktioihin vaikuttaa niitten perinteinen solidaarisuusmentaliteetti toista arabimaata kohtaan ja toisaalta pelko Iranin vastareaktioista niitä itseään vastaan. Iran voi sulkea Hormusan salmet ja estää täten öljykuljetukset sen kautta sekä iskeä Persialahden maitten sekä Saudi Arabian öljykenttiä vastaan. Saudien öljykentät sijaitsevat Persianlahden puoleisilla ranta-alueilla.
Asiasta keskustellaan Israelin pääministeri Olmertin ja presidentti Bushin välisissä neuvotteluissa Washingtonissa ensi viikon maanantaina.
HAMASIN JA FATAHIN yhteishallituksesta neuvotellaan edelleen. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on valmis luopumaan pääministerin pallistaan, mutta hän haluaa päättää uudesta pääministeristä. Israelin tunnustaminen ei näytä olevan pahin kanto kaskessa, Mahmoud Abbasin mielestä riittää, kun PLO on todennut – ei tunnustanut – Israelin olemassaolon. Abbas pyytää Hamasia luovuttamaan kaappaamansa Gilad Shalitin hänelle, jotta hän pystyisi Shalitin kautta neuvottelemaan Israelin kanssa palestiinalaisvankien vapauttamisesta Israelin vankiloista. Haniyehin mukaan ongelmana on, keitä Israel on valmis vapauttamaan. Hamasin Damaskoksessa asuva ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoo, että Israelin tulee vapauttaa kaikki palestiinalaiset vangit, tai Hamas tulee jatkamaan kaappauksia.
ABBAS KIELTÄYTYY eroamasta, vaikka hän myöntää tehneensä virheitä. Toisaalta hän kehuu voivansa erottaa Haniyehin hallituksen, jos niin haluaa, koska hän sen vahvistikin.
TILANNE GAZAN alueella alkaa olla siviiliasukkaille todella vaikea. Yli 62 % sanoo olevansa toivoton tulevaisuudesta, kaksi kolmasosaa vastanneista sanoo taloudellista tilannettaan huonoksi. Yli 60 % uskoo, että syynä tähän on Israel ja ulkopuoliset tukijamaat. Tutkimuksessa haastateltiin 1000 Gazan asukasta.
USA:N ULKOMINISTERI RICE: On parempi, että Hamas on PA:n hallituksessa kuin hallitsee palestiinalaisten katuja aseistettuine terrorijengeineen. Rice tapaa Israelin pääministeri Olmertin sunnuntaina ja Bush maanantaina Washingtonissa. Silloin on jo tiedossa, johtaako USA:n politiikkaa Demokraatit vai Bushin puolue Republikaanit. Jos Demokraatit voittavat eiliset välivaalit, Israelin ja palestiinalaisten välinen tilanne tulee hallitsemaan keskusteluja. USA näyttää tosissaan harkitsevan tähän saakka hallitsevan roolinsa pienentämistä Lähi Idässä, mitä Irakin tilanteen jatkuva alamäki vauhdittaa. Tämä puolestaan nostaa maltillisten arabimaitten asemaa ratkaisevasti, ja niille palestiinalaisten kysymyksen ratkaiseminen nopeasti on ensiarvoisen tärkeää, koska se vapauttaisi voimat muihin ongelmiin, joista Iran on keskeisin.
On kohtalon ivaa, että perinteiset vihamiehet, Israel ja arabimaat, ovat löytämässä yhteisen perustan Iranin tilanteen käsittelemiseksi. Iranin hämmästyttävä nousu ja aseistautuminen uhkaavat sekä Israelia että useita arabimaita. Kysymys ei ole orastavasta rakkaussuhteesta vaan reaalipolitiikasta, joka ei pelaa tunteilla.
ERÄMAA KUKOISTAMAAN, on Beersheban yliopistossa alkaneen aavikoitumista käsittelevän kansainvälisen konferenssin teemana. Israelissa on tehty merkittävää ja menestyksellistä tutkimusta aavikoitten valtaamiseksi takaisin. Aavikoituminen koskee maailmanlaajuisesti 400 miljoonaa ihmistä, ja Israel voi auttaa tässä ongelmassa kokemustensa perusteella. Konferenssiin osallistuu osanottajia 30 maasta, mukana Jordania ja Palestiina, joitten yhteistoiminta Israelin tutkijoitten kanssa kärsii poliittisesta käymisestä. Vaikka kysymykset ovat kansainvälisiä, paikalliset erikoispiirteet ovat tunkeneet keskusteluihin. Beduiinitutkija tri Khalil Abu Rabia valitti, ettei Israelin hallitus ole pystynyt huomioimaan beduiinikulttuuria rakentaessaan erämaakaupunkeja Negeviin, joihin beduiineja houkutellaan asumaan. Rabian mielestä rakennetut modernit beduiinikaupungit ovat epäonnistuneet. Ainoa ratkaisu on muodostaa maatalouskyliä, hän toteaa. Israelin NGO:n edustaja puolestaan totesi, että sellaiset yhden omistajan tilat levittäisivät kehitystä kohtuuttomasti. Useat ulkomaiset osanottajat kertoivat tuntevansa Negevin alueen kuin omakseen, koska se muistuttaa heidän omia erämaitaan. Jotkut ihailivat Israelia fantastisena maana, ja sen synnyttämiä aivoa parhaina maailmassa.
ANTISEMITISMI on noussut selvästi Venezuelassa presidentti Hugo Chavezin aikana, toteaa entisessä kotimaassaan vieraillut israelilainen Nathalie Mizrahi. Neljä vuotta sitten, ennen muuttamistaan Israeliin, hänellä ei ollut ongelmia sanoessaan olevansa juutalainen. Nyt hän ei uskaltaisi sanoa niin. Mizrahi vakuuttaa, että muutos on selvästi maan nykyisen johdon aiheuttama. Nostaakseen maansa ja ennen kaikkea omaa imagoaan öljyntuottajamaitten silmissä, presidentti Chavez tarvitsi sopivan aiheen, ja sellaiseksi hän havaitsi juutalaiset. Muutama vuosi sitten antisemiittiset lausunnot tuomittiin, mutta ei enää, hän toteaa, ja lisää, että maan 25 000 juutalaisen asema on kaikesta huolimatta vahva. Tilanne on kuitenkin huonontumassa, juutalaisia demonisoidaan, juutalaisten laitoksia vahingoitetaan ja yleistä ilmapiiriä kiihotetaan juutalaisvastaiseksi. Kielenkäyttö oli rienaava Libanonin sota II:n aikana, Israelia verrattiin terrorismiin ja Palestiinaa Auschwitziin. Chavez itse syytti Israelia kansanmurhasta Libanonissa ja sen johtajia kansainvälisen oikeuden rikkojiksi. Chavez totesi juutalaisten syyttävän Hitleriä, mutta ovat itse syyllistyneet vielä pahempaan.
OLMERT KORRUPTOITUNEIN POLIITIKKO ISRAELISSA, todetaan neljännessä vuosittaisessa Sderotin yhteisökonferenssissa järjestetyssä kyselyssä. Kyselyä oli järjestämässä Sderotin Sapir opisto. Kyselyn mukaan 42 % osoitti Olmertin syyllistyneen eniten korruptioon, Avigdor Lieberman oli kakkosena 26 % äänistä ja Amir Peretz kolmantena 24 %. Ministeri Eli Yishai sai 23 %, ministeri Roni Bar-On 22 %. Kyselyssä haastateltiin 1000 asukasta, joista 73 %:n mielestä korruptio on Israelissa aivan liian korkea, ja 80 % sanoi häpeävänsä maataan.
Israelin asema on mennyt alaspäin myös kansainvälisessä korruptiovertailussa. Israel on samassa asemassa Brasilian, Kuuban, Jordanian, Laosin, Seyshellesin, Trinidadin ja Tobagon, Tunisian ja USA:n kanssa, joitten arvostus on merkittävästi huonontunut. Suomi oli vähiten korruptoitunut tässä kisailussa.

Monday, November 06, 2006

MAANANTAI 06.11.06
HOMOPARAATI saa oikeuskansleri Menachem Mazuzin päätöksen mukaan toteutua Jerusalemissa, mutta sen reittiä on muutettava ja näyttävyyttä modifioitava. Poliisin päällystö pitää oikeuskanslerin päätöstä yllättävänä, mutta Mazuz perustelee päätöstään sillä, että korkein oikeus voi sallia sen kuitenkin.
Israelissa yhä äänekkäämmin sisäisiin asioihin puuttuva miljonääri Arcadi Gaydamak pitää Mazuzin päätöstä häpeällisenä ja osoituksena siitä, että Mazuz lukeutuu Israelin vihollisiin, koska paraati repii perhesiteitä ja on vastoin juutalaisia arvoja.
Väkivaltaisuudet alkoivat heti uudelleen Jerusalemissa Mazuzin päätöksen jälkeen, erikoisesti Mea Shearimissa, jossa poliiseja kivitettiin, asetettiin tiesulkuja ja poltettiin roskalavoja. 25 mielenosoittajaa on pidätetty. Korkein oikeus antanee oman päätöksensä tänään Yehuda Meshi-Zahavin anomuksesta homoparaatin kieltämiseksi Jerusalemissa.
IRAKIN ENTISEN DIKTAATTORIN Saddam Husseinin saama hirttotuomio on saanut kommentoijat tutkimaan, mitkä sen jälkiseuraukset voisivat olla. Israelissa huomiot ovat hillittyjä, vaikka Saddam edusti todellista uhkaa Israelille. Irakista muuttaneet juutalaiset pitävät tuomiota oikeutettuna, koska Saddamin vallankumousoikeus määräsi useita ihmisiä, jopa lapsia hirtettäviksi. Monet epäillyt kuolivat kidutuksista kuulustelujen aikana ennen oikeuskäsittelyä. Mordechai Ben-Porat, joka johti maanalaista sionistista liikettä Irakissa Husseinin aikana, vertaa juutalaisten asemaa Irakissa kultaruukkuun, jossa oli skorpioni, tarkoittaen tällä, että ajoittain juutalaisia kohdeltiin hyvin, välillä heitä vainottiin.
USA:N JA SEN LIITTOLAISTEN joukot aiotaan siirtää Irakin suurkaupungeista kaupunkien ulkopuolelle, koska vastuu maan turvallisuudesta on tarkoitus siirtää Irakin omille turvallisuusjoukoille. Kommentoijat esittävät arvailuja, millaisen johdon maa tullee saamaan. Yhtenä huomioitavana vaihtoehtona pidetään Mahdi-armeijan johtajaa Muqtada Al-Sadaria, jonka suosio on kasvamassa. Hän kuuluu shia-muslimeihin.
Jotkut muslimijohtajat maailmalla ennustavat Saddam Husseinin hirttämisen muuttuvan helvetiksi amerikkalaisille, tarkoittaen tällä, että tuomio on USA:n vaatima, ja että se myös vastaa seurauksista.
OPERAATIO SYKSYN PILVET Gazan alueella on saanut ulkopuolisten tuomiot ja vaatimukset siviilien suojelemiseksi ja operaation lopettamiseksi. Yhden näistä esitti paavi Benedict XVI, joka sanoi lausunnossaan olevansa huolestunut tilanteen vakavasta pahenemisesta ja kehotti osapuolia lopettamaan verenvuodatuksen ja aloittamaan suorat, vakavat ja todelliset neuvottelut. EU esitti samansisältöisen vaatimuksen syyttäen Israelia kansainvälisen lain rikkomisesta ja kohtuuttomasta väkivallan käyttämisestä.
Pääministeri Olmert totesi, että Israel tulee jatkamaan operaatiota, kunnes sille asetetut päämäärät on saavutettu. Hän myös totesi, että valtaosa (90 %) surmansa saaneista on ollut aseistettuja ja että terroristit käyttävät siviilejä kilpenään, kuten tapahtui Beit Hanoun moskeijan piirityksen yhteydessä. Olmertin mukaan operaatio, jossa yksi IDF:n sotilas on saanut surmansa, on tähdätty Hamasin ja Islamic Jihadin terroristeja vastaan, jotka suunnittelevat terrori-iskuja siviilikohteisiin Israelin puolelle. Tähän aamuun mennessä 48 palestiinalaista on saanut surmansa ja pari sataa haavoittunut. Punainen risti toteaa, että kaksi 17-vuotiasta para-lääkintähenkilöä on saanut surmansa operaatiossa. Sunnuntaina 100 lääkinnällistä apuhenkilöä osoitti mieltään Gazassa operaatiota vastaan. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kutsuu operaatiota ”massamurhaksi”. Beit Hanoun asukkaat ovat valittaneet veden ja välttämättömien tarvikkeiden puutetta, mutta puolustusministeri Amir Peretz vakuuttaa, että vettä, sähköä ja elintarpeita sekä muita tarvikkeita kuljetetaan kaupunkiin esteettä.
HAMAS JA FATAH ovat aamun uutisten mukaan päässeet sopuun yhteishallituksen muodostamisesta. Hamas saanee siihen 8 ministerin paikkaa, Fatah neljä ja pienpuolueet yhden kukin. Nähtäväksi jää, millaisen vastaanoton sopimus saa maailmalla, joka on syrjinyt Hamasin hallitusta. Kvartetin asettamat kolme vaatimusta, väkivallasta luopumisesta, aiemmin tehtyjen sopimusten noudattamisesta ja Israelin tunnustamisesta lienevät edelleen voimassa, eikä vielä tiedetä, mikä on tulevan hallituksen ohjelma.
KAZAKHSTAN ei ole maa, jossa naisia pidetään aasia alempana ja juodaan käynyttä hevosenvirtsaa, kuten tunnettu brittikoomikko Sacha Baron Cohen väittää kuvitteellisessa dokumentissaan kuvitteellisesta Kazakh TV:n reportterista Boratista. Näin todistaa Israelissa viikon vieraillut Kazakhstanin varapääministeri Karim Massimov, joka toteaa, että Kazakhstan pystyy näyttämään kauniin kuvan islamista ja maltillisesta muslimimaasta, joka kelpaa esimerkiksi Lähi Idässä. Hän kertoo, että Kazakhstanissa yhdistyvät taloudellinen kehitys ja etnisten asukkaiden välinen harmonia, jota muutkin muslimimaat voivat seurata.
Kazakhstanin varaulkoministeri Rakhat Aliyev sanoo kutsuvansa Cohenin maahan toteaman omin silmin, että Kazakhstanissa naiset ajavat autoa, viiniä tehdään rypäleistä ja juutalaiset saavat ilman häirintää mennä synagogiinsa. Varapääministeri Massimov tapasi Israelin korkeinta johtoa vakuuttaen heille, että öljyrikas Kazakhjstan haluaa yhteistyötä ja investointeja Lähi Idän valtioissa ja erikoisesti Israelissa.
BEDUIINI-ISÄ uskoo, että yksi hänen kolmesta vaimostaan surmasi hänen toisesta vaimosta saamansa poikalapsen kateudesta. Neljä vuotta vanhan pojan ruumis löydettiin viime viikolla roskaläjästä lähellä perheen kotia. Poliisi on pidättänyt 22-vuotiaan vaimon, joka oli houkutellut pojan asuntoonsa tarjoamalla ruokaa ja surmannut hänet veitsellä. Vaimo oli piilottanut ruumiin ensin pesukoneeseen, koska hänellä oli pesuvuoro, mutta ilmitulon pelosta käärinyt ruumiin muovipussiin ja heittänet sen roskiin. Vaimo on poliisin mukaan tunnustanut tekonsa. Motiivina surmaamiseen oli hänen lapsettomuutensa.
IAF AMPUI ohjuksen palestiinalaisten ryhmään, joka kantoi rakettikranaatteja Beit Hanoun kaupunkiin. Kaksi miestä sai surmansa iskussa. Vaikka 48 terroristia on saanut surmansa ja yli 200 haavoittunut operaation aikana, palestiinalaiset jatkavat Kassam-rakettien ampumista Israeliin. Lauantaina he ampuivat seitsemän rakettia, sunnuntaina neljä maalle vahingoittaen yhtä rakennusta, yksi raketti putosi mereen.
Kotirintaman komentaja kenraalimajuri Yitzhak Gershon toteaa, että Sderotin kaupungin asukkaitten huoli Kassameista on luultavasti oikeutettu, mutta liioiteltu. Kenraali ei näytä tajuavan, ettei normaali ihminen voi elää normaalia elämää pelätessään, että hänen kotinsa voi olla seuraavaksi raketin kohteena. Hän myös kiitteli Red Dawn varoitusjärjestelmää, joka antaa asukkaille alle 20 sekuntia sulkea kaasuhanat, kaapata lapsensa lastenhuoneesta ja juosta ehkä 50 metrin päässä olevaan sirpalesuojaan.
Hän kertoi, että IDF suorittaa Beit Hanoussa jälkisiivousta ja IAF:n koneet jahtaavat rakettimiehistöjä niiden kiirehtiessä laukaisupaikkaansa tai sieltä pois. Seitsemän rakettimiehistöä on eliminoitu.
Palestiinalaiset käyttävät ambulansseja pyssymiesten kuljettamiseksi Beit Hanoun kaupunkiin.
Löydetyistä asetehtaista Beit Hanoussa voidaan päätellä, että pommeja ja raketteja valmistettiin siellä tehdasmaisesti ja avoimesti aivan kaupungin keskustassa.