Friday, October 20, 2006

Perjantai 20.10.06

Perjantai 20.10.06

Israelissa ollaan huolestuneita tilanteesta Gaazassa, koska kok ajan löytyy uusia aseiden salakuljetustunneleita. Jos niitä on yhtä paljon muualla kuin nyt tutkituilla alueilla, niin niitä on yli 100.
Israel etsii niitä vain Itä-Gaazassa. Gaazasta vetäytymisen yhteydessä piti tehfö sopimus Egyptin kanssa, jotta Egypti valvoisi Gaazan vastaista rajaa omalta puolelta, mutta sopimusta ei koskaan tullut, niinpä Egypti ei valvo omaa puoltaan- nyt juuri Egypti pysäytti ensimmäisen aselastin vuoteen.
Israel tekee tiedustelulentoja Libanonin ilmatilassa saadakseen selville mahdolliset aseiden salakuljetukset.
Nyt UNIFIL vihjailee, että se voi käyttää jo asemissa oleviaan ilmatorjuntaohjuksiaan Israelin koneita vastaan.
Presidentti-kilpa Israelissa on jo täydessä vauhdissa, vaikka nykyinen presidentti, Moshe Katzav, on vielä virassa, eikä mahdollisesta syytöskirjelmästä ole vielä päätöstä. Joidenkin arvioiden mukaan Kadiam-puolueen Shimon Peres on tällä hetkellä johdossa ja Likudin kansanedustaja Ruby Rivlin toisena. Täytyy kylläkin muistaa, että Peres on hävinnyt jo monta vaalia, jotka hänen olisi pitänyt voittaa varmasti. Mielenkiintoiseksi presidenttikilvan tekee Israel Beitenu puolueen Avigdor Libermannin ajama valtiosäännön muutos, jonka mukaan Israelissa siirryttäisiin presidenttijohtoiseen hallintoon (kuten USA:ssa).

Israelin suurimman lääkefirmanTevan (se on maailman suurin geneerisiä lääkkeitä tekevä firma) toimitusjohtaja, Israel Makov erosi yllättäen. Tilalle tuli Shlomo Jannai, joka toimi hyönteismyrkky valmistavan Machtesh Aganin toimitusjohtajana. Jannain kokemattomuus lääkealalla huolestuttaa monia analysoijia

Arielin kaupungissa on siirrytty uuteen Wi-Mesh-standardin mukaiseen langattomaan tietokoneverkkoon.
Wi-Mesh on Wi-Max-standardin (801.16) verkko, jossa jokainen access-point on liitetty toisiinsa, ja näin ollen toimintavarmuus on erittäin hyvä. Wi-Max tulee ilmeisesti korvaamaan nykyiset Wi-Fi-verkot, koska Wi-Fi ei tue uusia teknologioita- esim. VoIP:ia. Wi-Mesh-verkko antaa liittyä verkkoon missä tahansa , missä on access-point 50 km päässä ja sallii siirtymisen paikasta toiseen ilman yhteyden menettämistä. Wi-Meshia tukee monta verkkotuotteiden valmistajaa (esim. Nokian). Wi-Mesh-verkon käyttö on ilmaista sekä asukkaille että turisteille.

Thursday, October 19, 2006

Torstai 19.10.06

Torstai 19.10.06

Israelin pääministeri Ehud Olmert pyysi Moskovassa pyytämässä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vaikuttamaan Iraniin, jotta tämä lopettaisi uraaninrikastuttamisprojektinsa. Toinen asia, jonka Olmert toi esiin oli venäläisten aseiden kulkeutuminen terroristien käsiin. Putin kuunteli sujuvasti, mutta ei lupautunut mihinkään. Venäjälle asekauppa on hyvin tuottavaa liiketoiminta, lisäksi Venäjä ilmeisesti haluaa takaisin vanhaan asemaansa suurvaltana- aseethan antavat sille sananvaltaa asiakkaittensa päätöksissä. Kolmas aihe oli energiakaupat. Israel tuo 90% öljystään entisen Neuvostoliiton alueelta- näistä noin 50% tulee Venäjästä. On suunnitelma rakentaa öljyjohto Turkista Israelin läpi Eilatin satamaan, josta öljyä voitaisiin kuljettaa edelleen kauko-itään. Öljyjohtoa tarvitaan, koska olosuhteet Bosborin merellä eivät salli öljyn kuljettamista sitä kautta. Oljyjohdon lisäksi on suunnitelmia rakentaa vesijohto Turkista Israeliin: Israelissahan vedenpuute on akuutti ongelma. Kolmas suunnitelma on liittää Turkin ja Israelin sähköverkot yhteen, jotta olisi reserviä esim. kylminä- ja kuumina päivinä ongelma.Israelin armeija on löutänyt uutta 7 uutta salakuljetustunnelia Gaazasta. Näitä pitkin on kuljetettu paljon aseita Gaazaan; niinpä on huomattavissa selvä ero palestiinalaisten aseistuksessa.Lisäksi syyrialaisia neuvonantajia on nyt ensimmäisen kerran Gaazassa opettamassa ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjusten käyttöä sekä muuta sodankäyntiä.

Palestiinan itsehallinnon presidentti Mahmud Abbas yrittää kaataa Hamaksen hallitusta, mutta edes hänen omassa Fatah-liikkeessään ei ole yksimielisyyttä asiasta.

Alikersantti Gilad Shalitin kidnappaukseen noin 3 kk sitten osallistui 5 miestä Hamaksessa- El-Kaidasta. Heidän nimensä on juuri julkaistu: The Al Qaeda solun johtaja Muataz Durmush, Zakariah Durmush of the Popular Resistance Committees jäsenen serkku Gaazasta, muut ovat Mahmoud Bastal; Taher Atawa; Ahmed Azzam ja Ibrahim Kahil. Gilad Shalitin vapauttamisesta on kuulunut huhuja jo monta kertaa, mutta vielä ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Kahdesta muusta panttivangista Libanonissa puhutaan vähemmän.

Libanonin sota on vähentänyt Israeliin tulevien turistien määrää, niinpä on odotettavissa noin 5000 hotellityötekijän erottaminen. Pohjois-Israelin firmojen tilanne kuukauden seisokin takia Libanonin sodan aikana ei pääse uutiskynnyksen yli, niinpä voi vain toivoa, että ovat päässeet takaisin jaloilleen. Israeliin tulee ennätysmäärä ulkomaisia sijoittajia, mikä osoittaa luottamusta Israelin talouden vakauteen. Israelin shekeli on noussut sekä dollariin että euroon nähden.

Tuesday, October 17, 2006

Tiistia 17.10.06

TIISTAI 17.10.06

1. Israelin pääministeri Ehud Olmert matkustaa Venäjälle 3 päivän valtiovierailulle. Matkan tarkoituksena on muun muassa keskustella Iranin kriisistä ja Venäjän asekaupoista Syyrian kanssa. Israel on valittanut Venäjälle, että venäläiset aseet ovat kulkeutuneet Hizbullahin käsiin- erityisesti Israelia huolestuttaa huippunykyaikaisten panssarintorjunta ohjusten- Kornet ja Metis- joutuminen Hizbullahille. Nämä ohjukset voivat parhaimmillaan osua 5,5 kilometrin päästä. Israel on myös huolissaan Hizbullahin uudelleen aseistumisesta. Puolustusministeri Amir Peretz uhkaa aloittaa uudelleen tiedustelulennot saadakseen selville, mitä Syyrian ja Libanonin rajan yli todella kuljetetaan.
2. Syyrian aikeita yritetään selvittää Israelissa kuumeisesti. Näyttää, että Syyria aseistaa liittolaisiaan Libanonissa samoilla aseilla, joita se on antanut Hizbullahille. Ei ole selvää, onko tarkoitus valmistaa Libanonin uudelleen valloitusta vai tehdä kolmas rintama Israelia vastaan (muuthan ovat Golan ja Gaaza). Syyrian joukot Israelin rajalla ovat edelleen hälytystilassa kuten ovat olleet Libanonin sodan alusta asti.Ne ovat kylläkin puolustusmuodostelmassa, mutta on helppo siirtyä hyökkäysmuodostelmaan, jos niin halutaan. Voi olla, että on kysymys vain Syyrian presidentin Bassar Assadin halusta pönkittää omaa asemaansa Syyrian sisällä ja myös ulkomailla, mutta kannattaa seurata tilanteen kehittymistä.
3. Iranin presidentti Ahmedinejad ilmoitti olleensa yhteydessä Allahiin ja saaneensa vakuutuksen voitosta lansimaista.
4. Poliisi antoi oikeuskansleri Menachem Mazuzille suosituksen laittaa Israelin presidentti Moshe Katzav syytteeseen seksuaalirikoksista, salakuuntelusta ja armahdusien antamisesta väärin perustein. Ihmetyttää, miksi poliisi ei halua laittaa syytteeseen ensimmäistä naista, joka syytti Katzavin painostaneen hanet seksisuhteeseen kanssaan. Koko juttu alkoi valituksesta, jonka presidentti teki poliisille syyttäen kys. naista kiristyksestä. Poliisilla on kasetti, jossa on keskustelu presidentin ja kys naisen (hänen nimeään ei saa julkaista lain mukaan) välillä, josta saa kuvan kiristyksestä .

Sunday, October 15, 2006

SUNNUNTAI 15.10.06
1. ISRAEL
SADEMIES. IDF aloitti kaksi päivää sitten operaation Gazan alueella nimellä Rain Man, Sademies. Operaation aikana, joka päättyi eilen illalla, sai 21 palestiinalaista surmansa, IDF:n ilmoituksen mukaan ainakin 18 heistä oli terroristeja. Operaation tarkoituksena oli saada terroristit lopettamaan rakettiensa ampuminen Israelin puolelle.
IDF:n Givati-prikaatin jalkaväki panssarien tukemana aloitti kuitenkin edellisen loputtua uuden operaation nimeltä Four Species (neljä lajia) Gazan alueen pohjoisosassa lähellä Beit Hanoun yhteisöä. Sotilaille annettiin käsky poistaa myös kasvillisuutta, joitten suojassa rakettimiehistöt toimivat.
Ainakin yksi palestiinalainen kuoli IAF:n ampuman 3 ohjuksen osuessa kahta Fatahin terroristia kuljettavaan autoon Zeituan kaupunginosassa Gazassa lauantaina iltapäivällä. Aiemmin lauantaina IAF:n ohjus osui 6 hengen Hamasin pyssymiehen ryhmään Gazan kaupungissa. PA:n mukaan ainakin 15 ihmistä haavoittui, kaksi heistä vakavasti. Toistakymmentä panssarivaunua osallistui operaatioon Gazassa.
IAF:n koneet tuhosivat Rafasissa asuintalon, joka kätki salakuljetustunnelin alkupään.
IDF:n ilmoituksen mukaan operaation päämäärät saavutettiin, mutta joukot palaavat tarvittaessa.
Hamasin johtaman hallituksen edustaja Ghazi Hamad syytti Israelia tilanteen verisestä kiihdyttämisestä.
Korpraali Gilad Shalitin 25. kesäkuuta 2006 tehdyn kaappauksen jälkeen yli 200 palestiinalaista on saanut surmansa IDF:n suorittamissa operaatioissa Gazan alueella.
Perjantai-iltana palestiinalaiset ampuivat kuitenkin kaksi Kassam-rakettia Sderotin kaupunkiin. Yksi raketeista putosi omakotitalon takapihalle haavoittaen kolmea ihmistä. Toinen putosi kaupungin jalkapallokentälle, jossa vain muutama tunti aiemmin käytiin jalkapallo-ottelu.
TEMPPELIVUORELLE estettiin perjantaina alle 40-vuotiaitten palestiinalaisten pääsy levottomuuksien välttämiseksi. Palestiinalaiset aloittivat kuitenkin mellakat kaupungin sisäänkäyntien tarkastuspisteitten ulkopuolella sekä etelässä että pohjoisessa. Mellakoitsivat heittelivät poliiseja pulloilla ja kivillä. Poliisit vastasivat kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja tainnutuskranaateilla. Vakavia vammoja ei aiheutunut, mutta poliisi pidätti kuusi palestiinalaista. Perjantain rukouksiin osallistui ainakin 160 000 palestiinalaista.
ISRAELIN SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter matkusti viralliselle vierailulle Yhdysvaltoihin vaihtaakseen kokemuksia sisäisestä turvallisuudesta amerikkalaisten asiantuntijoitten kanssa. Israelissa katsotaan, että maalla on paljon annettava maille, joilla on samantapaisia turvallisuusongelmia kuin Israelilla. Dichter ottanee keskusteluissa esille Avigdor Liebermanin nimittämisen johtamaan Iranin uhkaan keskittyvää ministeriötä. Kolmas Dichterin esille ottama ja hänen lempiajatuksensa on rauhansopimuksen neuvotteleminen Syyrian kanssa, johon kuuluu Golanin kukkuloitten luovuttaminen Syyrialle. Israelin yleinen mielipide on kukkuloitten luovuttamista vastaan eikä pääministeri Olmert ja hänen hallituksensakaan ole ilmaissut halukkuuttaan rauhankeskusteluihin Syyrian johdon kanssa, koska se ei ole tehnyt mitään vaatimuksille sulkea terroristien toimistot Damaskoksesta ja lopettaa heidän tukemisensa ja aseistamisensa. USA vastustaa keskusteluja Syyrian kanssa, koska se tukee ja varustaa Irakissa USA:n joukkoja vastaan taistelevia terroristeja. Dichter puolusti sekä omaa kyyhkysen asennettaan että Liebermanin tuloa hallitukseen todeten, että ihmisten kovat mielipiteet yleensä pehmenevät heidän saadessaan vastuullisen aseman.
ISRAELIN AUSTRALIAN SUURLÄHETTILÄS Naftali Tamir, joka palveli myös Suomen lähetystössä sekä eri tehtävissä Washingtonissa, Tokiossa ja Strasbourgissa ja hoitaa myös Uuden Seelannin, Papua Uuden Guinean ja Fijin asioita Australiasta käsin, kutsuttiin takaisin kotiin selvennyksiä varten ollessaan matkalla asemapaikkaansa lyhyen loman jälkeen. Kutsun aiheutti hänen Ha´aretz-lehdelle antamansa haastattelun yhteydessä muotoilemansa ilmaus, että Israel ja Australia ovat kuin sisaruksia, kumpikin ovat Aasiassa ilman aasialaisten ominaisuuksia, keltaista ihoa ja vinoja silmiä. Aasia on asiallisesti keltainen rotu, mitä australialaiset ja israelilaiset eivät ole, he kuuluvat pääosin valkoiseen rotuun; Israel on Asian läntinen osa ja Australia sen kaakkoinen osa, Tamir määritteli.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT aloittaa syyskauden potentiaalisen poliittisen kriisin merkeissä palatessaan työpaikalleen ja hallituksensa istuntoon tänään. Avigdor Liebermanin luotaaminen hallitukseen ilman että Labour sanoutuu lopullisesti irti on asialistalla ensimmäisiä. Toisena on turvallisuustilanteen arvioinnit Libanonin rajalla sekä palestiinalaisalueilla. Keskustelut Mahmoud Abbasin kanssa on jäädytetty toistaiseksi.
Olmert matkustaa tiistaina Venäjälle, jossa hän ensimmäistä kertaa pääministerin asemassa tapaa Venäjän korkeinta johtoa. Keskusteluissa ovat päällimmäisinä Iranin ydinohjelma ja Venäjän huippunykyaikaisten aseitten joutuminen Hizbullahin käsiin. Israelissa todetaan tyydytyksellä ratkaiseva ero Neuvostoliiton aikaisten sekä Venäjän nykyjohdon ja Israelin välisissä suhteissa. Vaikka osapuolet eivät kaikilta osin ajattele asioista samalla tavoin, erimielisyydet eivät häiritse suhteitten jatkumista asiallisina ja jopa lämpiminä. Olmert palaa kotimaahan torstaina.
2. PALESTIINA
HAMAS SYYTTÄÄ Yhdysvaltoja Fatahin tukemisesta yrityksessä kaapata hallitusvalta Hamasilta.
USA on tiettävästi luvannut 42 miljoonaa USD Abbasin ja PA:n hallituksen vastustajien tukemiseksi.
Hamas syyttää suoraan Fatahia vallankaappaussuunnitelmista USA:n avulla, mutta näkee sanalla, että Abbas leimataan arabipiireissä USA:n käskyläiseksi. USA:n viranomaiset kieltävät tietojen todenperäisyyden mutta myöntävät, että se avustaa taloudellisesti PA:n hallituksen oppositiota.
Perjantaina Hamasin ja Fatahin jäsenten välisissä tulitaisteluissa kuoli kaksi ihmistä ja yli 30 haavoittui Gazan alueen pohjoisosassa IDF:n operaation aikana.
USA ALOITTI Abbasin tukijoitten avustustyönsä kaikessa hiljaisuudessa, mutta myöntää yritysten tähän saakka epäonnistuneen. Pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmed Youssef kertoo, ettei amerikkalainen raha tule ratkaisemaan palestiinalaisten ongelmia, vaan päinvastoin, ne kääntyvät tukea saavia vastaan ja entisestään voimistavat Hamasin asemaa.
USA on aloittanut Abbasin henkivartiokaartin Force-17 miesten kouluttamisen valmistaakseen sitä mahdollista yhteenottoa Hamasin aseellisten joukkojen kanssa. Sen miesmäärää kasvatetaan 6500 mieheen nykyisestä arviolta 3500 miehestä. USA toimittaa heille myös uudet aseet.
HAMASIN JOHTAMAN PA:n hallituksen sisäministeri Said Siam matkusti Syyriaan keskustellakseen Hamasin siellä olevan poliittisen johdon sekä Syyrian korkean johdon kanssa. Saapuessaan Damaskokseen Iranista hän totesi, ettei Israelin tunnustaminen ole Hamasin ohjelmassa. Hän vetoaa siihen, ettei Hamas voi tunnustaa Israelia, koska se ei ole tunnustanut Hamasia sekä Palestiinan kansan olemassaoloa ja sen oikeuksia. Hamasin poliittisen osaston johtaja Khaled Mashaal toteaa, että kansainvälisen yhteisön tulisi tunnustaa kansa, jolla on lailliset oikeudet maahan eikä Israelia, jolla niitä ei ole.
Sekä USA että Israel ovat vaatineet, että Syyrian presidentti Bashar Assad karkottaa terrorijärjestöjen edustajat maasta ja lopettaa aseiden ja koulutusavun toimittamisen sekä taloustuen Hizbullahille, Hamasille ja muille terrorijärjestöille.
USA:SSA TOIMIVA IMAAMI Muhammad Shorbagi, 42-vuotias Palestiinan kansalainen, tunnustautuu syylliseksi avustusten toimittamiseen Hamasille. Koska hän on lupautunut yhteistoimintaan syyttäjien kanssa, hänen tapaustaan on käsitelty salaisena. Jos hänet tuomitaan, rangaistuksena on 15 vuotta vankeutta. USA:n syyttäjänviraston mukaan avustussummat vuosien 1997 ja 2001 välillä eivät ole suuria, mutta hän antoi niitä vieraalle terrorijärjestölle. Häntä syytetään myös liittoutumasta toisten kanssa materiaalisen avun saamiseksi Hamasille. Avustukset toimitettiin Pyhän Maan avustus- ja kehityssäätiön kautta, joka suljettiin 2001. Sen kautta kulki avustuksia 12 miljoonaa USD Hamasille. Shorbagin tuomiota tultaneen alentamaan, koska hän avustaa syyttäjiä. Hän oli kuitenkin kaiken aikaa tietoinen, minne avustusvarat menevät, sillä hän osallistui säätiön kokouksiin.

HYVÄT ISRAELIN YSTÄVÄT, tarkoitukseni on käydä silmäilemässä synnyinseutujani Suomessa 16.10 – 02.11.06 välisenä aikana. Poikani Markku ja Maija-vaimoni ovat luvanneet välittää tärkeimmät uutiset. Kiitokset yhteistoiminnasta. Gabriel