Friday, August 04, 2006

PERJANTAI 04.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Pääministeri Ehud Olmert ehti jo todeta muutama päivä sitten, että Hizbullahin infrastruktuuri on pääosin tuhottu. IAF on todella moukaroinut sitä pitkin Libanonia libanonilaisten asukkaitten ja maailman yleisen mielipiteen kauhuksi maailman median värittämänä. Median osuus mielipiteen muokkauksessa on mukana siinä, että se levittää yksittäisiä kuvia ja kuvauksia sieltä täältä antaen katsojille ja kuuntelijoille kuvan, että koko Beirutin kaupunki ja Libanonin maa on hajoamassa pirstaleiksi IAF:n massiivisten pommitusten vuoksi.
Näin ei ole todellisuudessa. IAF suorittaa pommituksia, eilenkin noin 70 kohteeseen, mutta ne on huolella valittu tiedustelutietoihin perustuen, ja tarkasti ohjatuilla täsmäpommeilla pystytään tuhoamaan talo tai pommivarasto sieltä toinen täältä ”siististi” tuhoamatta koko ympäristöä. Tätä media ei välitä katsojille ja kuuntelijoille koko tarkoituksellisesti tai siksi, ettei se ole raflaava uutinen. Media hakee aina sensaatioita. IAF POMMITTAA Hizbullahin omistamia rakennuksia ja muita kohteita sekä teitä ja siltoja estääkseen Hizbullahin asetoimitusten jatkuminen Syyriasta ja Iranista. Siksi myös satamalaitteita ja kiitoratoja on pommitettu. Tarkoituksen ei ole Libanonin tuhoaminen, vaan sinne pesiytyneen Hizbullahin kitkeminen pois.
HIZBULLAH ON KÄRSINYT suuria menetyksiä, mutta sen rakettivarastot ovat vielä suurimmaksi osaksi koskematta. Siitä on todisteena viimeisen kahden päivän raketti-iskut Israeliin.
KESKIVIIKKONA se ampui yli 220 rakettia Galilean pohjoisosaan, torstain aikana 160 rakettia. Eilen se sai tililleen myös suurimmat kuolinuhriluvut. Kahdeksan israelilaista sai surmansa eilisissä raketti-iskuissa. Puolentoista tunnin aikana tuli 130 Katjusha-rakettia, kymmeniä niistä Akren alueelle, jossa kuoli 4 ihmistä ollessaan talonsa parvekkeella, ehkä seuraamassa rakettien putoamista. Kuolleitten mukana oli isä ja hänen tyttärnsä. Yksi mies sai surmansa menetettyään autonsa hallinnan raketin räjähdettyä aivan lähellä, hän ajoi pylvästä vasten.
Kolme sai surmansa Maalotissa lähdettyään juoksemaan autostaan kohti turvahuonetta rakettien alkaessa putoilla heidän lähellään. –Raketti-iskut Israelin ovat jatkuneet tämän aamun kuluessa.
KAKSI PANSSARIJÄÄKÄRIA sai surmansa eilen pt-ohjuksen osuessa heidän tankkiinsa, kolme muuta haavoittui ja yksi heistä kuoli myöhemmin haavoihinsa. He taistelivat Rajamin-kylän Libanonin eteläosan läntisellä taistelulohkolla. Pt-ohjus (panssarintorjuntaohjus) aiheuttaa kohteessaan suuren kuumuuden, joka polttaa panssarivaunun miehistön. IDF:n sotilaat surmasivat taistelun aikana 14 Hizbullahin terroristia.
IDF:N SEURAAVA vaihe on taistelujen ulottaminen pohjoiseen Litanijokea kohti. Tämä on alue, josta Katjusha-raketit pääosin laukaistaan. Alue on km. 25-30 km:n syvyinen Israelin rajalta.
IDF:N SISÄLLÄ on aloitettu keskustelut noudatetun taktiikan järkevyydestä. Ensimmäisen suunnitelman mukaan hyökkäys Libanoniin tuli aloittaa massiivisella hyökkäyksellä suoraan Hizbullahin tukikohtia vastaan, Tämä suunnitelma hyllytettiin ja valittiin toinen, jonka mukaan IAF:n suorittaminen Hizbullahin infrastruktuurin pommitusten uskottiin lannistavan Hizbullahin taistelutahdon. Koska mitään merkkejä siitä ei ilmaantunut, palattiin ensimmäiseen suunnitelmaan, eli maajoukkojen operaatioihin. Koko tämän väliajan Hizbullah on voinut ampua Katjusha-rakettejaan lähes esteettä Litanijoen eteläpuolelta. IAF on pystynyt joitain laukaisualustoja tuhoamaan, mutta raketteja piilotellaan asuintaloihin, puutarhoihin ja kellareihin, joista ilmatähystys ei pysty niitä havaitsemaan. Pitkän kantomatkan raketit ammutaan Litanijoen pohjoispuolelta.
IAF:N OPERAATIOITA on pahasti haitannut ajankohtaisten tiedustelutietojen puuttuminen. Täten Hizbullahin johtajien metsästys on ollut lähes mahdotonta, koska he ovat menneet maan alle salaisiin tukikohtiinsa, joista Israelin tiedustelu ei ole pystynyt heitä paikantamaan.
HIZBALLHIN PÄÄSIHTEERI HASSAN NASRALLAH piti ensimmäisen TV-puheensa 22 päivä kestäneitten taistelujen aikana. Hän vaikutti varsin hallitulta, mutta Hizbullahin kärsimien menetysten rajuus oli ilmeinen hänen esiintymisessään. Hän lupasi lopettaa raketti-iskut, jos Israel lopettaa ilmaiskunsa kaikkialla Libanonissa. Toiseksi Nasrallah uhkasi pommittaa Zelzal-raketeillaan Tel Avivia, jos IAF jatkaa Beirutin pommitusta. Hän ei antanut aikamäärää, koska tämä voisi tapahtua. Hän myös vakuutti, ettei Hizbullah suostu tulitaukoon, ennen kuin IDF poistuu kokonaan Libanonista.
IAF teki viime yön ja aamun aikana ilmaiskuja Beirutin pohjoisosaan pommittaen siltaa, sekä Beirutin eteläosaan Dahiyan kaupunginosaan, jossa kuoli kolme libanonilaista. Siellä pommitettiin Hizbullahin rakennusta, jossa oli myös Hamasin toimisto sekä korkean Hizbullahin virkailijan asunto. IAF pommitti voimalaitosta Bekaan laaksossa. 15 pommi-iskua tehtiin Quzayn kylään Etelä Beirutissa.
Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui taisteluissa Marbakan kylässä Etelä Libanonissa, 5 Hizbullahin terroristia sai surmansa viime yönä käydyissä taisteluissa.
YK:N APULAISPÄÄSIHTEERI Mark Malloch Brown kertoo Financial Times lehden haastattelussa eilen, että Hizbullah tulee tunnustaa poliittisena puolueena ja se tulee ottaa mukaan neuvotteluihin. Hänen mukaansa muuten ei saada rauhaa Lähi Itään, koska sillä on resursseja aseistaa kaikkia terrorijärjestöjä Lähi Idässä. Hän perustaa ajatuksensa siihen, että ajan oloon se luopuisi terrorismista ja keskittyisi politiikkaan.
Brownin teema on pahassa ristiriidassa tosiasioitten kanssa. Hän ei näe kuten esim. Tony Blair äskettäisessä puheessaan totesi, että taistelu on islamin kansainvälisiä vallankumouksellisia voimia vastaan, jotka muistuttavat menettelytavoiltaan takavuosien kommunismia. Sitä vastaan tule Blairin mielestä taistella ideologisella ja moraalisella rintamalla. Siten Israelin nykyinen taistelu on osa tätä lännen käymää taistelua.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n joukot tunkeutuivat eilen Gazan alueen eteläosaan, noin 8 kilometrin päähän turva-aidasta Rafahin alueelle. He kohtasivat ajoittain kiivasta vastarintaa. Givati-prikaatin joukot 50 tankin tukemana tunkeutuivat Gazaan ennen aamunkoittoa torstaina. Palestiinalaisilla on runsaasti pt-aseita kiväärien lisäksi.
IAF ampui ohjuksen ryhmään palestiinalaisia surmaten viisi Hamasin jäsentä, kahdeksan muuta haavoittui.
Eilisen operaation aikana sai ainakin 8 palestiinalaista surmansa, joista viisi oli pyssymiehiä.
Palestiinalaiset Hamasin jäsenet ovat menettäneet 160 pyssymiestä kaatuneina. Hamas on kovan paineen alaisena useimpien tukijamaitten kieltäytyessä antamasta tukeaan sille. IDF:n operaatioista huolimatta palestiinalaiset ovat ampuneet ainakin 200 Kassam-rakettia Israeliin viime kuukauden aikana.
Tämän aamun aikana IAF teki ohjusiskun Gazan alueelle tuhoten talon, jossa oli Hamasin ja Islamic Jihadin toimistot sekä asunto. Asukkaat olivat ilmeisesti lähteneet talosta ennen iskua.
3. YLEISTÄ
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad esittää taas omaa ratkaisuaan Lähi Idän ongelmiin: Poistetaan Israel maailman kartalta, ja ongelmat katoavat samalla.
Hän kuitenkin jalomielisesti sallii sopimuksen tulitauosta Israelin kanssa lyhyen tähtäyksen ratkaisuna. Hän puhui näitä osallistuessaan muslimijohtajien hätäkokoukseen Malesiassa. Israelin ulkoministeriön edustajan Mark Regevin mukaan Ahmadinejad yrittää saada laajaa kannatusta Hizbullahille, joka on Iranin pitkä käsi lähellä Israelia ja USA:ta. Isku Hizbullahia vastaan on siten isku Iranin intressejä vastaan. Hän vaati muslimimaita katkaisemaan kaikki sekä julkiset että salaiset yhteydet, kaupalliset tai poliittiset, Israelin kanssa. Hän vaati myös USA:n ja Englannin saartamista, koska ne tukevat Israelia. Hän ei hyväksi kansainvälisiä joukkoja Libanoniin, vaan vaatii, että Libanonin kansan ja armeijan tulee suojella Libanonin rajoja. Hän kuitenkin vihjaa, että se olisi mahdollista YK:n mandaatilla.
Iran lupaa antaa julkilausuman ydinohjelmastaan 22. elokuuta, joka on muslimien kalenterissa 27. Rajab-kuuta. Sinä päivänä Muhammed tarun mukaan ratsasti Temppelivuorelta hevosellaan taivaaseen.
Lähi Idän tilanne alkaa muotoutua niitten raamien mukaan, mistä lukuisat ilmoitukset ovat kertoneet.
Irakissa on meneillään tuhansien shia-musliminuorten kokoontuminen Bagdadiin.
He pitävät harteillaan valkoista liinaa osoituksena siitä, että he ovat valmiit vaikka itsemurhatehtäviin Hizbullahin ja Libanonin puolesta.
Tarkkailijat pelkäävät sisällissodan puhkeamista Irakissa avoimiksi taisteluiksi. Monien mielestä sitä käydään kaiken aikaa jatkuvien pommitusten ja kymmenien asukkaitten menettäessä henkensä päivittäin. Shia-muslimien päämääränä on fundamentalistisen valtion perustaminen Irakiin. Seuraavana listassa lienee Syyria, sitten Libanon ja Palestiina. Israel ei mahdu heidän suunnitelmiinsa.

Thursday, August 03, 2006

TORSTAI 03.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeijalla on lähes 9000 sotilasta taistelemassa Libanonin eteläosan kylissä. Niiden tarkoituksena on puhdistaa ja valmistella aluetta Israelin kaavailemaa parin km:n syvyistä puskurivyöhykettä varten, tuhota Hizbullahin sinne rakentamat luolastot ja bunkkerit ja karkottaa tai eliminoida siellä olevat Hizbullahin joukot.
IDF katsoo, että sen tulee saada tämä valmiiksi ennen kansainvälisten joukkojen tuloa paikalle. Tälle alueelle Hizbullah on koonnut lyhyen matkan rakettinsa, joilla se terrorisoi Galilean pohjoisosan kyliä ja kaupunkeja. Israelin tavoitteena on, että alue Israelin pohjoisrajalta Litanijoelle saakka on vapaa Hizbullahin terrorisoluista, koska vain se takaa rajan yli toistuvien hyökkäysten loppumisen.
IDF JATKOI PUHDISTUSOPERAATIOITAAN Aita al-Shaabin kylässä, jossa tiistaina sai kolme IDF:n sotilasta surmansa. Eilen keskiviikkona yksi sotilas kuoli. 15 Hizbullahin terroristia sai surmansa keskiviikon taisteluissa, neljä heistä taistelussa reserviläisjoukkojen kanssa, jotka siirtyivät rajan yli tiistaina.
WORLDNETDAILY kertoo aamun uutisissaan, että palestiinalaiset al-Naemehin pakolaisleirissä Beirutin eteläpuolella ja Bekaan laaksossa ovat luovuttaneet raskasta aseistustaan, myös raketteja, Hizbullahin terroristeille käytettäviksi niiden taisteluissa ”juutalaista valtiota” vastaan. Osa aseista on Hizbullahin omaisuutta, ne oli varastoitu pakolaisleireihin ehkä siksi, etteivät Libanonin hallituksen joukot pääsisi niihin käsiksi. Pakolaisleireissä on oma sisäinen hallintonsa ja puolustusjoukkonsa eivätkä hallituksen virkailijat uskalla mennä niihin ilman lupaa. Pakolaisleireissä asuvat Fatahin ja PFLP-GC:n aseistetut palestiinalaiset ovat uhanneet osallistua Israelin vastaisiin taisteluihin. Niillä on tuhansia aseistettuja miehiä, joita on koulutettu yhdessä Hizbullahin miesten kanssa, joko omilla koulutusleireillä tai Syyriassa ja Iranissa.
Worldnetdailyn artikkelin mukaan korkea Fatahin johtaja Bani al-Hassan on lähettänyt kirjeen tuhansille Fatahin jäsenille, myös al-Aksan pyssymiehille, jossa hän kehottaa aloittamaan kiihdytetyn taistelun ID:n joukkoja vastaan. On epäselvää, onko tämä tehty Mahmoud Abbasin tieten ja luvalla.
Hizbullah lopetti eilen näyttävästi parin päivän tauon raketti-iskuissaan Israeliin.
ENNÄTYKSELLISET LÄHES 220 RAKETTIA ammuttiin Galilean pohjoisosaan. Yksi mies kuoli ajaessaan polkupyörällä Sha´ar kibbutsissa kotinsa lähellä. Raketti räjähti aivan hänen edessään, ja raketin sirpale surmasi hänet välittömästi. Tämä mies, David Lelchook 52, oli muuttanut maahan USA:sta. Monet heidän naapureistaan olivat paenneet etelään raketteja pakoon, mutta David kieltäytyi lähtemästä. Hän halusi valvoa kibbutsin satoa sekä hänen perheensä kolmea koiraa ja kolmea kissaa sekä toimittaa ruokaa ja juomia pommisuojissa värjötteleville ihmisille. Kylässä asuu normaalisti 450 ihmistä, heistä 380 on lähtenyt. Kolme asukasta on saanut surmansa raketin sirpaleista kahden viikon aikana ja 22 asukasta on hoidettu lievien haavojen tai shokin vuoksi. Keskiviikkona alueelle putosi 60 rakettia.
IDF SUUNNITTELEE aloittavansa IAF:n täsmäiskut Libanonin eteläosassa, koska Hizbullah on kuin palapeli, sillä on pieniä aseistettuja osastoja hajallaan väijyen sopivaa kohdetta. Heillä on runsaasti pt-aseita, jotka ovat osoittautunet tehokkaiksi myös sotilasyksiköitä vastaan. Niiden kantomatka on 3 km ja parin kolmen miehen osasto pystyy ampumaan niitä itsenäisesti. Pt-ohjukset ovat surmanneet ja haavoittaneet enemmän sotilaita kuin kiväärituli.
Keskiviikkona kolme sotilasta haavoittui Libanonissa, yksi heistä hengenvaarallisesti. IDF:n divisioonan komentaja kertoi, että IDF on surmannut yli 350 Hizbullahin terroristia operaation alettua 12.heinäkuuta.
IDF:n suunnitelmissa on ulottaa ainakin rajoitettuja operaatioita myös Litanijoen pohjoispuolelle.
BAALBEKIIN keskiviikon vastaisena yönä tehtyyn kommandoiskuun osallistui lähes 200 erikoiskoulutettua sotilasta kahtena osastona. Heitä oli vastassa kiivas kiväärituli. Joukot surmasivat ainakin kymmenen Hizbullahin miestä ja ottivat 5 vankia. Joukot palasivat takaisin aamuyöstä ilman omia tappioita. Baalbekin sairaala ei ole varsinaisesti sairaala, se on Hizbullahin kokouspaikka , jossa Hizbullahin ja Syyrian sekä Iranin edustajat pitivät keskustelujaan. Pohjakerrokseen oli varastoitu runsaasti aseita ja varusteita.
IDF sanoo suorittaneensa 15-20 Baalbekin kommandoiskun tapaista operaatiota Libanonissa heinäkuun 12. päivän jälkeen. Joukot tuotiin Baalbekiin kahdella helikopterilla, joita tankattiin Välimeren yläpuolella. Helikoptereita suojasivat F-15 koneet, jotka suorittivat täsmäiskuja maahan. Joukot laskeutuivat sairaalan alueelle 22.32 tiistai-iltana ja lähtivät paluumatkalle kolmen aikaan keskiviikkoaamuna.
HIZBULLAHIN AMPUMA RAKETTI putosi eilen lähelle palestiinalaiskaupunkia Jeniniä, lähes 20 km Afulasta etelään. Se ei aiheuttanut vahinkoja. Palestiinalaiset uhosivat, että he iloitsevat jokaisesta Hizbullahin ampumasta raketista, vaikka se sattuisi omaan päähän.
KANAN KYLÄÄN tehdyn IAF:n pommi-iskun uhrien lukumäärä on edelleen arvailujen varassa. Yleisin medialle jaettu ilmoitus kertoo uhreja olleen 56-60, mutta Ihmisoikeuksien valvontaryhmä Libanonissa ilmoitti uhreja olleen 28, joista 16 oli lapsia. Myös punaisen ristin paikallisjohtaja Paul Conneally ilmoitti luvun 28, mutta peruu nyt sanojaan lisäten, ettei sillä ole tarkkaa tietoa uhrien määrästä. Toinen epäselvyys koskee taloon jääneitten ihmisten pysymistä talossa 7 tuntia pommi-iskun jälkeen, jolloin talo romahti. Kolmas on väite, että suurin osa heistä oli Hizbullahin tarkoituksellisesti sinne viemiä kehitysvammaisia lapsia sekä naisia. IDF:n suorittama tutkimus antanee selvyyttä näihinkin epäselvyyksiin.
2. GAZAN RINTAMA
Neuvottelut korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat jatkuneet Egyptin johdolla. Välillä kerrotaan jo päätetyn pääasioista, mutta sitten kaikki vedetään takaisin. Israelin kerrotaan suostuneen vapauttamaan satoja palestiinalaisia vankiloistaan, joissa he kärsivät eri pituisia tuomioitaan. Ongelmana on se, keitä vapauttaminen tulisi koskemaan. Palestiinalaiset ovat vaatineet kakkien nais- ja alle 18-vuotiaitten miesvankien vapauttamista, mutta asia on pahasti levällään.
IDF on jatkanut omia operaatioitaan Gazan alueen eteläosassa Rafahin alueella, ja joutunut tulilaiteluihin palestiinalaisten pyssymiesten kanssa. Viiden palestiinalaisen ilmoitetaan saaneen surmansa. IAF osallistuu taisteluihin helikoptereilla.
Egyptiläisten diplomaattien ja neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa osallistuvien virkailijoitten sanotaan olevan kyllästynyt palestiinalaisten vitkutteluun ja siihen, että he hylkäsivät Hosni Mubarakin ehdotuksen, jonka mukaan Shalit olisi vapautettu arabimaitten vakuutusta vastaan, että vangit vapautetaan myöhemmin.
Egypti ja Jordania ovat vaatineet Israelia sopimaan naapureittensa kanssa, koska muuten brutaalit taistelut jatkuvat alueelle loputtomiin. Molempien maitten diplomaatit katsovat, että Libanonin ongelman ratketessa on mahdollista solmia laajempia sopimuksia arabimaitten kanssa.
Jordanian ja Egyptin ulkoministerit lensivät Jordaniaan koneella, joka vei samalla hätäaputarvikkeita. He keskustelevat tilanteesta Libanonin johtajien kanssa. Heidän mielestään rauhanturvajoukot täytyy olla YK:n alaisia, ei Naton joukkoja. ”Niiden tehtävänä on valvoa rauhaa, ei pakottaa siihen”., he huomauttavat.
Ranska ja Italia haluavat ensin tulitauon, sitten vasta monikansalliset joukot paikalle eri sopimuksesta.
Saksa haluaa, että ns. kvartetti, USA, Venäjä EU ja YK, elvytetään uudelleen henkiin.

Wednesday, August 02, 2006

KESKIVIIKKO 02.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelilainen kommandoyksikkö käväisi viime yönä Baalbekissa, n. 130 km Israelin rajalta pohjoiseen Libanonin itäosassa Bekaan laaksossa. Joukot vietiin paikalle helikopterilla, jota suojasivat IAF:n hävittäjät. Operaation tarkoituksena oli pidättää Hizbullahin korkea-arvoinen johtaja, joka tiedustelutietojen mukaan oli siellä sairaalahoidossa. Joukot pimensivät koko kaupungin sähköverkon operaation ajaksi. He kohtasivat ajoittaista tulitusta, surmasivat joitakin ampujista ja ottivat pari vankia. Sairaala oli kuitenkin evakuoitu vähän ennen joukkojen saapumista. He palasivat ennen aamunkoittoa Israeliin ilman omia tappioita.
IDF:n joukot etenevät Libanonissa kolmena kiilana, yksi itäosassa, toinen keskellä ja kolmas länsiosassa.
Taistelukosketus Hizbullahin terroristeihin on ollut kiivas, Aita al-Shaab kylässä, jossa asuu 5000 asukasta ja jota pidetään Hizbullahin pesäpaikkana, tusinoittain Hizbullahin terroristeja oli asettanut väijytyksen kylän keskustaan. He olivat piiloutuneet asuintaloihin kadun varrella ja avasivat murhaavan tulen panssariohjuksin, kranaateilla ja konekivääreillä kadulla eteneviä laskuvarjojääkäreitä vastaan. Tulituksessa kuoli kolme IDF:n jääkäriä ja ainakin 25 haavoittui. Kylä sijaitsee Libanonin rajan keskiosassa lähellä israelilaista Shtulan kylää. Tulitaistelu kesti useita tunteja, jonka aikana haavoittuneet saatiin evakuoitua. Kylässä surmattiin 15 Hizbullahin terroristia. Taisteluun osallistuivat IAF:n helikopterit ampuen ohjuksiaan ja myös tykistö.
Kaikkiaan viisi prikaatia osallistuu taisteluihin. Tarkoituksen on puhdistaa rajan läheisyydessä olevat kylät Hizbullahin terroristeista ja jatkaa sitten etenemistä kohti Litanikokea.
Kolme IDF:n sotilasta haavoittui toisessa tilanteessa Hizbullahin kranaattitulesta.
Israelissa on herännyt osittain kiivaskin kritiikki IDF:n omaksumaa taktiikkaa sekä maahyökkäyksen ajankohtaa vastaan, joka kriitikkojen mielestä olisi pitänyt aloittaa aiemmin. IDF:n sotilaitten käveleminen rivistönä suoraan Hizbullahin miesten järjestämään väijytykseen näyttää toistuvan kerran toisensa jälkeen, eikä virheistä opita. Ehkä suomalaisten sodissaan venäläisiä vastaan käyttämä motitustaktiikka sopisi Libanonin taisteluihinkin. Miksei joukkoja olisi voitu viedä helikoptereilla Litanijoen varteen ja saartaa koko Hizbullahin terroriarmeija joen ja rajan väliin. Sen jälkeen olisi ollut mahdollista tuhota vastustajan miehistöt ja raketit laukaisualustoineen kaikessa ”rauhassa”, jos sodassa voi puhua rauhasta.
Puolustusministeri Amir Peretz on joutunut ottamaan paljon kritiikistä omalle tililleen, hänellähän ei ole sotilasjohtajan kokemusta juuri ollenkaan, ja Olmertilla vieläkin vähemmän. Peretz suojautuu toteamalla, että sotaa voidaan arvioida vasta sitten, kun taistelut on käyty. Aikamme median seuratessa armeijan mukana jopa taisteluhautoihin ja panssarivaunuihin taistelujen tulokset toistuvat reaaliajassa jokaiseen kotiin kuvaruutujen ja jatkuvien tilannearvioitten välityksellä. Kansalla ei tietenkään ole mahdollisuutta nähdä koko kuvaa, otokset ovat yksittäisiä välähdyksiä eri tilanteista, eikä ohjelman juontajien ja toimittajien asiantuntemus useinkaan riitä selittämään, miten osat liittyvät kokonaisuuteen. Lisäksi toimittajan oma poliittinen tai moraalinen kanta sanelee hänen välittämänsä sanoman myönteisesti tai kielteisesti.
Useimmat huomioitsijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Israelin armeija tarvitsisi kipeästi näyttöä selkeästä voitosta, koska Hizbullah ei välttämättä taistele IDF:n joukkojen tuhoamisesta kokonaan vaan siitä, että se pysyttelee hengissä loppuun saakka. Huomioitsijat ovat nähneet ilmauksia, joissa arabimedia katsoo Hizbullahin jo saaneen voiton, koska se on pystynyt vastustamaan Israelin mahtavaa armeijaa kauemmin kuin viiden arabimaan vakinaiset armeijat taistellessaan Israelin armeijaa vastaan.
SYYRIAN ROOLI on tullut entistä selvemmin esille taistelujen kiihdyttyä Libanonissa. Vaaditaan Syyrian jonkinasteista rankaisemista sen Hizbullahin tukemisesta ja aseistamisesta salakuljettamalla aseita, raketteja ja ohjuksia Iranista, sekä kouluttamalla Hizbullahin terroristeja koulutusleireillään. Iranin aseet ja sen kouluttamat terroristit kulkevat Hizbullahille Libanoniin Syyrian alueen kautta.
Jotkut esittävät asian selkeästi: Israelin tulee iskeä Syyriaan tekemällä esim. ohjusiskuja tärkeisiin, huolella valittuihin kohteisiin. Toiset eivät pidä avoimen sodan aloittamista mahdottomana. Syyria ei voi tässä tilanteessa odottaa saavansa apua Egyptiltä tai Jordanialta, sen ainoa tukija on Iran.
IDF:n yleisesikunnan apulaispäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky sanoo, että IDF tulee pysymään Libanonin alueella siksi, kunnes monikansalliset joukot saapuvat ja ottavat rintamavastuun alueella.
Saksa on tullut vahvasti esille haettaessa mahdollisia valtioita, jotka voisivat antaa sotilaitaan monikansallisiin joukkoihin Libanonissa. Asia on arkaluontoinen ja vaikea juutalaiselle, mutta saksalaiset katsovat, että on paikallaan saksalaisen sotilaan suojella juutalaisten turvallisuutta, ei holokaustista huolimatta vaan juuri siitä syystä. Ranskan ja Venäjän asenne on problemaattinen, sanoo Tzipi Livni.
Shimon Peres, joka kiertää USA:ssa esittelemässä Israelin politiikkaa, katsoo, että Hizbullahin täytyy lopettaa tulitus ensiksi, IDF seuraa perässä.
Eilen tiistaina Hizbullah ampui arviolta neljä rakettia Israeliin. Tauon uskotaan merkitsevän sitä, että Hizbullah ryhmittää joukkojaan ja hioo uutta taktiikkaa, mutta ei aio lopettaa rakettiensa ampumista.
2. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset ovat suunnanneet vihansa suurelta osin USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, jota he pitävät osasyyllisenä heidän ”kärsimyksiinsä”. Rice esitetään pilapiirroksissa milloin milläkin tavalla. Eräässä piirroksessa al-Hayat al-Jadeena esittää Ricen odottavana äitinä, jonka kohtuun on piirretty apina. Se kuvaa Ricen ja Bushin ajamaa uutta Lähi Itää, jota he yrittävät saada syntymään. Bush lienee sen isä.
Ricen vieraillessa Ramallahissa viimeisen Israelin matkansa aikana palestiinalaiset järjestivät rajuja mielenosoituksia häntä vastaan useissa kaupungissa. Ramallahissa poliisit sulkivat kaikki Abbasin hallintokeskukseen Mukataan johtavat tiet ja kadut vierailun ajaksi. Kaupungeissa oli myös yleislakko.
Mielenosoitusten aikana Fatahin virkailijat osallistuivat kulkueisiin ja avoimesti ilmoittivat tukensa Hizbullahille ja ylistivät Hassan Nasrallahia pyytäen tätä pommittamaan Tel Avivia.
Palestiinan media on Abbasin valvonnassa. Ricea vastaan tähdätty kiihotus näyttää saavuttaneen rasismin luonteen. Tämä viha on perua Arafatin ajalta vuodelta 2001, jolloin he uskoivat Bushin aloittaneen Arafatin boikotin Ricen nimenomaisesta suosituksesta Bushin neuvonantajana.
3. TISHA BE´AV
Huomenna on juutalaisessa kalenterissa yhdeksäs Av-kuuta. Sinä päivänä tuhottiin juutalaisten molemmat Temppelit Jerusalemissa ja sinä päivänä juutalaiset karkotettiin Espanjasta 1492, monien muitten juutalaisia kohdanneitten onnettomuuksien lisäksi.
Huominen torstaipäivä, 03.08.06 on juutalaisille täydellinen paastopäivä.
Huomenna YK:n turvallisuusneuvosto äänestänee Libanonin sodan lopettamisesta ja monikansallisten joukkojen lähettämisestä valvomaan tulitauon pitämistä. Jos sen tehtävänä on toteuttaa YK:n päätöslauselma 1559, sen tulisi myös riisua Hizbullah aseista ja luovuttaa Etelä Libanon Libanonin oman armeijan valvontaan. Aika näyttää, mitä pahaa huominen päivä tuo israelilaisille.
Korkein oikeus antoi Temppelin Uskolliset järjestölle luvan nousta rukoilemaan Temppelivuorelle huomenna torstaina, mutta kielsi sen johtajan Gershon Salomonin pääsyn Temppelialueen lähelle.
Eilen vietettiin Gazan karkotusten vuosipäivää katkerissa tunnelmissa. Lisäksi Olmert jääräpäisesti uhkaa karkottaa kymmeniä tuhansia juutalaisia Juudeasta ja Samariasta, mitä nykyisissä olosuhteissa pidetään itsemurhasuunnitelmana. Ensimmäiset karkotusmääräykset jaettiin eilen. Jotkut tarkkailijat, mikä ehkä selvimmin ilmenee web-sivujen kommenteissa, epäillään Olmertin mielenterveyttä.
Palestiinalaiset ovat uhanneet tulevansa Hizbullahin tueksi ampumalla IT-ohjuksia Ben Gurionin kentälle laskeutuvia ja sieltä nousevia matkustajakoneita vastaan. Pelkkä yritys lamauttaisi koko lentoliikenteen.
4. RAKETTITULITUS ALKOI
Parin päivän hiljaiselon jälkeen Hizbulah aloitti rakettitulensa uudelleen.
Aamupäivän aikana 11.30 mennessä se ampui yli 70 rakettia Galilean pohjoisosaan, Akko, Nahariya, Tiberias, Kiryat Shmona, Rosh Pina ja Haifa olivat kohteina.
Safedissa haavoittui 3 ihmistä, Akkossa 2 ja Tiberiaassa 1 ihminen. Kiryat Shmonaan ammuttiin 8 rakettia, Rosh Pinaan ja Maalotiin viisi rakettia kuhunkin. Kiryat Shmonassa teollisuusrakennuksia ja asuintaloja vaurioitui sekä Tiberiaassa raketti tuhosi asuintaloon.
Palestiinalaiset tulittivat IDF:n tukikohtia Tulkarmin ja Nablusin lähellä. Autoilijaa kohti heitettiin pommi Ramallahin lähellä, ja turva-aidan viereen oli asetettu pommeja Sharonin alueen itäpuolella.
Myös palestiinalaisten aktiivisuus näyttää heräävän.

Tuesday, August 01, 2006

TIISTAI 01.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeija on koonnut Libanonin rajan tuntumaan n. 30 000 miehen reserviläisten joukon siellä ennestään olleitten vakinaisen armeijan joukkojen lisäksi. Tähän saakka ei oltu selvästi ilmoitettu, mikä niitten tehtävä tulisi olemaan, ilmoitettiin vain, että IDF varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin. Nyt Olmertin eilisen puheen uskotaan tarkoittavan sitä, että IDF tulee aloittamaan laajan maa-operaation Etelä Libanonissa. Tällä alkaa olla kiire, jos aiotaan saada se edes käyntiin ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto ehtii lopettaa kaikki sotilastoimet ja pakottaa IDF:n noudattamaan sitä.
ISRAEL SUOSTUI 48 tunnin taukoon ilmaiskuissaan Libanoniin, mutta se piti itsellään oikeuden tukea IDF:n maaoperaatioita Libanonissa. Siksi se eilen iski Taiben kylään tukeakseen maajoukkojen operaatiota siellä. Eilisissä taisteluissa yhdeksän IDF:n sotilasta haavoittui Taiben kylän lähellä. Yksi Merkava-4 tankki sai osuman kahdesta panssariohjuksesta haavoittaen sen kolmea sotilasta. Tankki hinattiin huoltoon etulinjasta. Sitä tutkittaessa insinöörit ihmettelivät tankin vaurioitten vähäisyyttä kahden ohjuksen täysosumasta, mikä osoittaa tankin erinomaiset ominaisuudet.
ARMEIJAN LAAJENNETUN OPERAATION tarkoituksena on ajaa Hizbullahin joukot Libanonin eteläosasta Litanijoen taakse, mutta joukot etenisivät n. 6.5 kilometrin päähän rajasta. Tarkkailijat ennustavat, että operaatio kestää kaksi viikkoa. Operaatioon osallistuvat kolme jalkaväkidivisioonaa vahvistettuina kahdella panssaridivisioonalla.
Tänä aamuna sotilaita vastaan räjäytettiin tienvarsipommi Syyrian rajan takana. Se ei aiheuttanut vaurioita. Syyriassa toimiva ”Golanin vapautusrintama” järjestö ilmoitti Baath-puolueelle lähettämässään viestissä asettaneensa pommin, joka ”surmasi yhden IDF:n sotilaan”. IDF sanoo, ettei sen sotilaista kuollut tai haavoittunut siinä tilanteessa.
ISRAELIN TIEDUSTELU on saanut kestäviä todisteita Syyrian presidentti Bashar Assadin suorasta osallistumisesta aseiden ja rakettien salakuljettamiseen Hizbullahille. Myös iranilaisten asiantuntijoitten ja vallankumouskaartin jäsenten toimiminen Hizbullahin riveissä on vahvistunut entisestään. Iranilaiset toimivat sekä kouluttajina että neuvonantajina kuten myös opastamassa monimutkaisten ohjusten käsittelyssä , kuten israelilaisen Hanit ohjusveneen vaurioittaneen C-802 ohjuksen yhteydessä.
IDF on tunnistanut kahden korkea-arvoisen Hizbullahin virkailijan surmasta IAF:n ohjusiskuissa. Jihad Atayeh valvoi Hizbullahin kuljetuksia Etelä Libanonissa ja luultavasti avusti vuonna 2000 kommandoiskussa Israeliin, jossa kolme IDF:n sotilasta kaapattiin.
Toinen on Nur Shilhav, joka koordinoi aseitten salakuljettamista Syyriasta Libanoniin.
KANAN KYLÄÄN tehty ilmaisku sunnuntaina on ollut maailman median etusivun uutinen kuvineen ja kuvauksineen. Libanonissa toimiva Syyrian vastainen järjestö March 14 Forces on antanut vihjeitä web-sivullaan libanoscopia, että koko operaatio oli Hizbullahin järjestämä ansa. Sen mukaan Hizbullah asensi taloon raketin laukaisutelineen, koska se tiesi IAF:n suorittavan ilmakuvauksia pommitettavista kohteista, ja kuvissa laukaisuteline näkyisi. Se kuljetti talon pohjakerrokseen kehitysvammaisia lapsia sekä naisia propagandatarkoituksessa. Näin kertoo libanonilainen järjestö. Kuolleitten määrä vaihtelee eri lähteissä, 57 on yleisin, mutta luku voi nousta tietojen tullessa eri sairaalalähteistä. Toisaalta niitä voidaan manipuloida, missä arabit ovat taitavia.
HIZBULLAH hiljensi omia rakettioperaatioitaan Israelin puolelle Israelin julistettua 48 tunnin tauon ilmapommituksissa alkaen maanantaiaamuna kello 02.00. Kokonaan raketti-iskuja ei ole lopetettu. Tänä aamuna Kiryat Shmonaan ammuttiin ainakin kaksi rakettia ja hälytyssireenit soivat muissakin kaupungeissa, kuten Nahariyassa ja Shlomissa.
Syyrian presidentti Assad on antanut armeijalle käskyn nostaa valmiuttaan ja kutsua reserviläisiä aseisiin. Syyria on selvästi hermostunut IDF:n operaatioista Libanonissa, vaikka Israelin johto on toistamiseen vakuuttanut, ettei se halua sotaa Syyrian kanssa.
2. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset ovat alkaneet pelätä, että heidän asiansa jää kokonaan Libanonin tilanteen jalkoihin. Gazassa on entistä äänekkäämmin alettu vaatia kansainvälisten joukkojen sijoittamista myös Gazan Israelin vastaisille rajoille. Mahmoud Abbas kiertää parhaillaan useissa arabimaissa saadakseen tukea tälle Arafatin aikoinaan esittämälle suunnitelmalle.
Abbas esitti ideansa USA:n ulkoministeri Ricen tämän äskeisen Israelin matkan yhteydessä, mutta ei saanut selvää vastausta. Arabimaitten reaktioista ei ole tietoa, mutta Hamas on tiettävästi kiinnostunut asiasta, koska se vaikeuttaisi IDF:n operaatioita Gazaan.
Abbas on pyrkinyt vaikuttamaan Hamasiin, että se vapauttaisi korpraali Gilad Shalitin sitä vastaan, että arabimaat antaisivat vakuutuksen satojen Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttamisesta.
Hizbullahin ja sen toiminnanjohtajan Hassan Nasrallahin suosio on lisääntynyt valtavasti Gazassa ja Länsirannalla. Nasrallahin puheita ja häntä ylistäviä lauluja ja runoja esitetään lukuisissa radio- ja TV-lähetyksissä Gazassa ja Länsirannalla.
IDF tulitti tykistöllään Kassam-rakettien laukaisupaikkoja Beit Hanoun palestiinalaiskylän lähellä. 17-vuotias palestiinalaispoika sai surmansa ammuksen sirpaleesta. Kymmenen muuta ihmistä haavoittui sirpaleista.
Palestiinalaiset ampuivat kranaatteja ja panssariohjuksia IDF:n insinööriosastoa vastaan, joka toimi Gazan alueen eteläosassa. Kukaan ei haavoittunut.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak pelkää rauhanprosessin kuolevan Israelin Libanonin operaatioiden vuoksi.
3. KOTIRINTAMA
Israelin Knessetissä käsiteltiin eilen Libanonin tilannetta lähes myrskyisissä tunnelmissa. Arabiedustajat huutelivat solvauksia puhujille, kutsuen Peretziä lasten murhaajaksi. Muutamia heistä jouduttiin poistamaan salista rauhan palauttamiseksi.
Netahyahu ilmoitti opposition johtajana ryhmänsä kannattavan Olmertia ja hänen hallitustaan näissä olosuhteissa, vaikka erimielisyyksiä esiintyisikin. Olmert on jopa kehunut Netanyahua, että tämä on paras hallituksen PR-mies ulkomailla.
Sekä sotilaallinen että poliittinen johto Israelissa haluaa saada voiton loppurutistuksissa ennen tulitaukoa. Hizbullahin riisuminen aseista on luultavasti toteutumaton toive, ja sille pelkkä selviytyminen hengissä on voitto, joka nostaa sen arvoa arabimaissa.
Israelin päätavoitteena on rakettitulituksen loppuminen Galilean kyliin ja kaupunkeihin ja ihmisten, siviiliasukkaitten, palaaminen koteihinsa ja normaaliin elämään. Heitä on kaikkiaan toista miljoonaa, ehkä puolet heistä on paennut etelään rakettitulta pakoon, loput ovat joutuneet elämään lähes jatkuvasti ahtaissa pommisuojissa ilman mukavuuksia, yksityisyyttä tai edes ilmanvaihtoa.

Monday, July 31, 2006

MAANANTAI 31.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Pienessä Kanan kylässä (Kfar Qana), joka kuuluu Asherille ja Naftalille luvattuun alueeseen Libanonissa, sattui tuhoisa onnettomuus, joka on järkyttänyt maailmaa viimeisen päivän aikana. Siihen, mitä kylässä todella tapahtui sunnuntaiaamun kuluessa, liittyy useita epäselvyyksiä.
IAF:n kone lähetti ohjuksensa kello 01.00 aikaan sunnuntaiaamuna Kanan kylässä sijaitsevaan kolmikerroksiseen taloon, joka IDF:n tiedustelutietojen mukaan oli tyhjä, koska kaikkia asukkaita oli kehotettu poistumaan kylästä. IDF ei tiennyt, että talon pohjakerrokseen oli tullut ihmisiä toisista taloista, kuvitellen olevansa siellä turvassa pommituksilta. IAF teki toisen pommihyökkäyksen kylään 08.30 aikaan sunnuntaiaamuna, tämä toinen pommitus noin 450 metrin päässä pommitetusta talosta.
Mutta pommitettu talo luhistui vasta n. 07.00 aikaan sunnuntaiaamuna, haudaten alleen joukon ihmisiä. ENSIMMÄINEN KYSYMYS: miksi talo luhistui 7 tuntia pommituksen jälkeen? Oliko talossa raketteja tai pommeja, jotka laukesivat tai laukaistiin 7 tunnin jälkeen? Miksi asukkaita ei poistettu talosta ennen sitä?
TOINEN KYSYMYS: Maailmalle levitetyn tiedon mukaan kuolleita oli 57, joista 37 oli lapsia. Libanonin punainen risti ilmoittaa kuolleitten määräksi 28. Myös Libanonin poliisin ilmoittama kuolleitten määrä on alle 50. Sivullisten siviilien kuolema on aina kaikissa olosuhteissa traaginen ja sitä tulee välttää, mutta aina se ei onnistu sotatilanteessa. IDF kertoo kehottaneensa kylän asukkaita poistumaan kylästä ennen pommitusta. Asukkaat väittävät, ettei kylästä voinut paeta minnekään, koska IAF oli pommittanut tiet. Toisaalta herää epäilys, että Hizbullah on estänyt asukkaita poistumasta kylästä, kuten sen tiedetään tehneen Libanonin etelärajan lähellä olevissa kylissä.
HIZBULLAH ampui Kanan kylästä 150 rakettia Israelin puolelle, piilotellen niitä asuintaloihin. IAF:n Kanan kylässä suorittamissa ilmakuvauksissa taloissa olevat ihmiset eivät näy, raketit ja pommit kylläkin.
PUOLUSTUSMINISTERI PERETZ on asettanut tutkimuskomitean selvittämään Kanan kylän pommitusta.
Selvityksen ajaksi Israel lupautui keskeyttämään lentopommitukset 48 tunnin ajaksi alkaen maanantai-aamusta 02.00 alkaen, mutta pidättää oikeuden iskeä Israelia uhkaaviin raketti-iskujen valmisteluihin ja niiden laukaisualustoihin. Hizbullah ei ole ilmoittanut keskeyttävänsä rakettihyökkäyksiään Israeliin.
IDF pelkää, että Hizbullah käyttää IAF:n pommituskieltoa ryhmittyäkseen uudelleen ja siirtääkseen järeitä rakettejaan lähemmäs Israelin rajaa.
IAF teki pommituslentoja maanantaiaamuna Libanonin itäosaan rakettien laukaisualustoja ja epäiltyjä kuljetuksia vastaan Syyriasta Hizbullahille. Lennot tapahtuivat ennen pommituskiellon alkamista.
IDF:N SOTILAAT ottivat kiivaasti yhteen Hizbullahin kanssa saartaessaan Ataybehin ja Al-Adisan kylät, joista raketteja on ammuttu Israeliin. Kuusi sotilasta haavoittui, ja kymmenen Hizbullahin terroristia ammuttiin kuoliaaksi. Neljä panssarijääkäriä sai vammoja ohjuksen osuessa heidän Merkava-tankkiinsa. Kylistä löydettiin Katjusha raketin laukaisualusta, 14 rakettia, 10 RPG-kranaattia, kanuuna ja 18 ammusta siihen, räjähteitä, IDF:n univormuja ja panssariohjuksen käyttöohjeet.
USA:N ULKOMINISTERI RICE joutui peruuttamaan suunnittelemansa Libanonin matkan keskusteltuaan pääministeri Sanioran kanssa, joka vaatii tulitaukoa ennen keskusteluja. Rice palaa Washingtoniin maanantaina valmistelemaan YK:n turvallisuusneuvostolle esitettävää päätöslauselma-ehdotusta, joka on tarkoitus esittää neuvostolle keskiviikkona, äänestys siitä tapahtunee torstaina, yhdeksäs Av-kuuta.
Libanonin pääministeri Saniora on uhkaillut asettavansa Libanonin 50 000 miehen armeijansa taistelemaan Hizbullahin rinnalla. Tämä olisi mitä tyhmin teko hänen puolestaan, koska täten hän asettuisi avoimesti terroristijärjestön kanssa samaan ruotuun. Hän kiitti Hizbullahia tuesta ja sen kärsimyksistä maan puolesta.
MAAILMAN MEDIAN tuomio IAF:n suorittamasta pommituksesta Kanan kylään on ollut lähes yksimielinen. Niissä kuitenkin säännöllisesti jätetään huomiotta Hizbullahin ilman provosointia tekemä kommandoisku Israelin puolelle 12. heinäkuuta surmaten neljä sotilasta ja kaapaten kaksi panttivangeiksi, sekä aloittamalla samaan aikaan kiivas raketti- ja automaattiaseiden tulitus lähes koko Libanonin rajan pituudelta. Tämä aloitti Israelin vastaiskut Libanonin puolelle Hizbullahin tukikohtia ja –asemia vastaan rajan takana. Hizbullah jatkoi raketti-iskujaan Israelin puolelle ampuen 18 päivän aikana 1700-2200 rakettia suunnaten ne kaupunkeihin ja kyliin. Hizbullah on ilmoittanut siirtyvänsä järeimpien rakettiensa ampumiseen aina Tel Aviviin saakka.
Eilen sunnuntain aikana Hizbullah ampui 160 Katjusha-rakettia israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin. Kiryat Shmonaan ammuttiin niistä ennätykselliset 100 rakettia.
IDF:N ASEISIIN KUTSUMAT RESERVILÄISET, arviolta 30 000 miestä, alkavat olla asemapaikoissaan Libanonin rajan tuntumassa. Heidän arvellaan olevan valmiit keskiviikkona. Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet, että IDF on jo menettänyt otollisimman ajankohdan uuden maahyökkäyksen aloittamiseksi Libanoniin.
Pääministeri Olmert lupaa kuitenkin, että operaatioita jatketaan pommituskiellosta huolimatta.
VIHAISET LIBANONILAISET tunkeutuivat sunnuntaina Beirutin YK:n päämajaan tuhoten kalustoa ja laitteita. Arviolta tuhat ihmistä osallistui mielenosoitukseen, joita taltuttamaan lähetettiin 100 sotilasta ja poliisia.
Monet maailman valtiot ja johtomiehet ovat esittäneet kärkevää arvostelua Kanan kylän pommituksesta, ja arvosteluun ovat osallistuneet Israelin pääasiassa vasemmistolaiset kansanedustajat ja johtomiehet.
Kanan kylällä on ikävä haamu vuodelta 1996. Silloin Libanonin sotaretken aikana juuri samana päivänä kuin eilinen IDF pommitti vahingossa kylää surmaten yli 100 ihmistä. Koko operaatio peruutettiin sen johdosta.
2. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset ovat jatkaneet Kassam-rakettiensa ampumista Gazan alueelta Israelin puolelle IDF:n suorittamista puhdistusoperaatioista huolimatta.
Eilen sunnuntaina iltapäivällä nainen sai suhteellisen vakavia haavoja raketin siruista lähellä Sderotin kaupunkia. Nainen siirrettiin Beershebaan sairaalahoitoon. Kaksi muuta hoidettiin shokin vuoksi.
Shin Betin johtaja Yuval Diskin arveli saamiinsa tietoihin perustuen, että kaiken todennäköisyyden mukaan PRC:n (Palestiinan vastarintakomitean) kaappaama korpraali Gilad Shalit on elossa ja hyvässä kunnossa. Ponnistelut hänen vapauttamisekseen eivät kuitenkaan ole tuottaneet tuloksia.
3. KOLMAS RINTAMA
Haruv-pataljoonan sotilaat yhdessä Shin Betin miesten kanssa saivat kiinni sunnuntaina Nablusin lähellä kaksi palestiinalaista, joilla oli toimintavalmis pommivyö mukanaan. He olivat palestiinalaisessa taksissa matkalla Israelin puolelle lähellä Shavei Shomronin juutalaiskylää Samariassa.
Armeijan edustajan mukaan terroristit Juudeassa ja Samariassa pyrkivät aktivoimaan toimintaansa yhdistääkseen voimansa Hizbullahin operaatioiden kanssa.
IDF:n sotilaat pidättivät Kalkiliyan alueella kaksi palestiinalaista, joiden uskotaan osallistuneen 60-vuotiaan israelilaisen tri Daniel Ya´akovin murhaan, jonka palaneet jäännökset löydettiin hänen täysin palaneen autonsa tavarakontista torstaina. He kuuluvat al-Aksa järjestöön, joka on Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin ala-järjestö. Al-Aksa ilmoitti aiemmin suorittaneensa Ya´akovin murhan.
SUNNUNTAINA Hizbullahin ampumat 160 rakettia haavoittivat 48 ihmistä. Raketteja ammuttiin Nahariyaan, Kiryat Shmonaan ja Akreen. Useita ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi.
4. TERRORI-ISKU SEATLESSA
Muhamettilainen mies tunkeutui juutalaisen federaation toimirakennukseen Seatlessa USA:ssa perjantaina.
Mies huusi olevansa amerikkalainen muslimi ja vihaavansa Israelia. Mies, Naveed Afzal Hag, 30, ampui kylmäverisesti toimipisteen apulaisjohtajan Pam Waechterin ja haavoitti viittä muuta toimihenkilöä. Hän ei tiettävästi kuulunut mihinkään terrorijärjestöön, vaan toimi oma-aloitteisesti. Mies on pidätetty.
Seatlen juutalaiset eivät ole aktiivisia uskontonsa harjoittajia ja monet heistä ovat ns. ”Hidden Yidden” , salaisesti juutalaisia. Tapaus on järkyttänyt kaupungin juutalaisyhteisöä, joka on elänyt rauhassa ilman konflikteja alueella asuvien muslimien tai kristittyjen kanssa.

Sunday, July 30, 2006

SUNNUNTAI 30.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF veti suurimman osan joukoistaan pois Bint Jbailin 20 000 asukkaan kaupungista, jossa se on käynyt katkeria ja verisiä taisteluja Hizbullahin terroristeja vastaan. Eilen sotilaat surmasivat 26 Hizbullahin terroristia kärsien itse seitsemän sotilasta haavoittuneina, yksi heistä vakavasti. Taistelut tässä terrorismin pääkaupungiksi kutsutussa kaupungissa ovat esimerkkeinä IDF:n moraalisesta sodankäynnistä: Kiivaista taisteluista ja pommi-iskuista huolimatta siviiliuhreja ei ole raportoitu ollenkaan, vaikka arviolta 5000 siviiliasukasta jäi kaupunkiin taistelujen ajaksi.
IDF:N SOTILAAT löysivät kaupungista suuret joukot aseita, panssariohjuksia, kranaatteja, käsiaseita, kiväärejä, maamiinoja ja muita. IDF surmasi viikonvaihteen aikana kaikkiaan viitisenkymmentä Hizbullahin terroristia, joista osa oli alueella toimivia gerilla-tyyppisiä joukkoja, osa Hizbullahin erikoisjoukkoja, jotka oli tuotu paikalle vahvistamaan Hizbullahin asemia. Pitkän matkan raketteja oli asennettu asuintalojen ylimpään kerrokseen, josta yläpohja oli poistettu ja välipohjaa vahvistettu raketin kestäväksi. Raketit oli naamioitu kangas- ja puunoksasuojuksilla, ettei niitä havaittaisi lentokoneista ja helikoptereista.
IDF:N POHJOISTEN JOUKKOJEN OC-KOMENTAJA kenraalimajuri Udi Adam kuvaa Bint Jbailia lähes raunioituneeksi. Pieni joukko jää kaupunkiin varmistamaan IDF:n asemia, ja Adamin mukaan IDF voi palata sinne tarvittaessa. 890 miehen laskuvarjojääkärijoukon ollessa vetäytymässä miehittämätön tiedustelukone havaitsi ryhmän Hizbullahin terroristeja ajavan moottoripyörillä asettaakseen väijytyksen sotilaita varten ja ryhmittyi taisteluasemiin. Syntyneessä taistelussa 26 Hizbullahin terroristia surmattiin, seitsemän sotilasta haavoittui. Operaatio ”Suunnanmuutoksen” alkamisesta lähtien IDF sanoo surmanneensa yli 200 Hizbullahin terrorista. (Hizbullahin terroristeja kutsutaan median artikkeleissa taistelijoiksi, gerilloiksi tai terroristeiksi.)
IDF TUNNUSTI, että sen miehittämätön tiedustelukone oli ammuttu alas perjantaina. Hizbullahin TV-kanava ilmoitti, että se ampui koneen alas. IDF ilmoitti sen johtuneen teknisestä viasta. www.debka.com puolestaan kertoo artikkelissaan 30.07., että kone lensi Syyrian puolella Libanonin rajaa, että Syyrian patteristo ampui sen alas. Kone oli tarkkailemassa massiivisia ohjus- ja rakettikuljetuksia Syyriasta Hizbullahille Libanoniin. IDF ilmoitti tuhonneensa koneen jäännökset, ettei sen herkkä kojeisto joutuisi vihollisen käsiin.
IAF suoritti eilen pommituslentoja 60 epäiltyyn Hizbullahin kohteeseen Libanonissa tuhoten yli 10 raketin laukaisualustaa, tusinoittain rakennuksia ja asevarikkoja sekä useita Hizbullahin tukikohtia. Perjantaina IAF iski ohjuksillaan Kfar Jouzin kylään lähellä Nabatiyaa, tuhoten kolme rakennusta. Kolme ihmistä kuoli ja yhdeksän haavoittui, heistä neljä lapsia. Iskun kohteena oli Hizbullahin virkailijan asunto.
POHJOISEN ARMEIJAN apulaispäällikkö kenraali Alon Friedman ilmoitti lauantaina, että Afulaan perjantaina ammutut raketit olivat vanhamallisia Syyriassa valmistettuja raketteja eikä Iranissa valmistettuja Fajr-5 mallisia. Tätä rakettityyppiä ei ole aiemmin käytetty, mikä lienee merkkinä rakettivarannon tyhjentymisestä. Poliisin mukaan yksi raketeista sisälsi yli 100 kg räjähteitä. Se ei aiheuttanut ihmisvahinkoja ja sen aiheuttama tulipalo saatiin pian sammutetuksi. IAF:n koneet tuhosivat sen laukaisualustan pian sen jälkeen.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI HASSAN NASRALLAH uhkaa ampua raketteja Afulan eteläpuolelle. Afula on n. 70 km Libanonin rajasta ja 15 km Nasaretista etelään.
Nasrallah antoi ehdollisen suostumuksensa Libanonin pääministerille neuvotella aselevosta, mutta vaatii, että sen asettamat ehdot tulitauosta tulee huomioida sopimuksia laadittaessa. Hän vähätteli ulkoministeri Ricen tulitaukoyrityksiä, joita hän pitää Israelin pyrkimyksinä välttää täydellinen luhistuminen taisteluissa. Hän syytti USA:ta, että Ricen pyrkimyksenä on toteuttaa uusi Lähi Itä, jossa Israel on alueen mahtivaltio.
Nasrallah väitti tukevansa Libanonin hallitusta ja sen rauhanehdotusta, mikä voisi lopulta johtaa Hizbullahin riisumiseen aseista. Hänen mukaansa IDF ei ole saanut yhtä ainutta voittoa 18 päivää kestäneissä taisteluissa ja väitti Hizbullahin terroristien olevan saamassa voiton IDF:n sotilaista. Hän puhui al-Manar TV-yhtiön lähetyksessä lauantaina. Israelin TV-kanava 2 otti lähetyksen talteen ja käänsi puheen välittömästi hepreaksi. Se oli Nasrallahin neljän puhe TV:ssä heinäkuun 12. päivän jälkeen, jolloin Hizbullah teli yllätysiskun Israelin puolelle ja kaappasi kaksi IDF:n sotilasta kahdeksan saadessa surmansa.
USA:n kongressi vaatii, että myös EU:n tulee asettaa Hizbullah terroristijärjestöjen listalle.
HIZBULLA AMPUI perjantain ja lauantain aikana yli 200 rakettia Israelin puolelle.
Kiryat Shmonaan ammuttiin 25 rakettia, joista yksi osui julkiseen rakennukseen aiheuttaen vahinkoja rakenteisiin, mutta talo oli silloin tyhjänä. Useita ihmisiä hoidettiin eriasteisista haavoista ja monet saivat shokkihoitoa. Hizbullahin ampumat raketit ovat sytyttäneet satoja metsä- ja pensaspaloja, joita muutenkin ylikuormitetut palokunnat ovat joutuneet sammuttamaan. Suuret alueet Galilean kauniista, aaltoilevista kukkuloista, rinteistä ja laaksoista ovat muuttuneet poltetuiksi, puoliksi palaneitten puunrunkojen ja kuivettuneitten pensaitten jäännösten rumentamina karuiksi ja rumiksi.
Raketteja osui lähes kaikkiin Galilean kaupunkeihin, mutta niiden aiheuttamat tuhot jäivät vähäisiksi.
Yksi raketti osui Haifan Rambam sairaalaan tunkeutuen räjähtämättä rakenteiden läpi sisätiloihin.
Kaikki potilaat oli siirretty siitä siivestä rakennuksen pohjakerroksiin suojaan.
2. ARAFATIN KETTU
Khaled Abu Toameh kertoo aamun JPostin artikkelissaan, että Hizbullahin Etelä Libanonin operaatioitten komentaja Imad Fayez Mughniyeh oli läheinen Jasser Arafatille tämän toimiessa Beirutissa, ja myöhemmin toimi upseerina Arafatin henkivartiokaartissa Force-17. Hän on johtanut Hizbullahin operaatioita etelässä vuosikymmenen ajan. Hänen kutsumanimensä on ”tha´lab”, suomeksi kettu. Häntä pidetään Hizbullahin kakkosmiehenä, hän oli suunnitellut kahden IDF:n sotilaan kaappaamisen, ja hän valvoo Hizbullahin raketti-yksikköä Etelä Libanonissa. Hizbullah on ampunut 1600-2200 rakettia Israeliin heinäkuun 12. päivän jälkeen.
Hän jäi Beirutiin muitten PLO:n miesten joutuessa pakenemaan Libanonista 1982, ja hän valvoi PLO:n aseitten siirtämistä sitä tukeville järjestöille. Hän toimi Amal-joukoissa yhdessä Nasrallahin kanssa, mutta he erosivat siitä muodostaen oman järjestön Hizbullahin Iranin samannimisen järjestön mukaan.
Mughniyeh syntyi Tyyrossa 1962 palestiinalaisille vanhemmille. Hän suunnitteli iskuja USA:ta ja Ranskaa vastaan, kuten USA:n lähetystön pommittamisen Beirutissa, ja pommi-iskut ranskalaisia laskuvarjojoukkoja vastaan Libanonissa. Hän oli mukana Karine A-aselaivan varustamisessa Gazaan 2001.
Lokakuun 10. päivänä 2001 FBI asetti hänen päästään 25 miljoonan USD palkkion.
3. GONDOLEEZZA RICE
USA:n presidentti George Bush lähetti ulkoministerinsä Ricen uudelleen Lähi Itään, toisen kerran viikon sisällä. Hänen tehtävänään on saada tukea ja vihjeitä USA:n runnomaa YK:n turvallisuusneuvoston keskiviikon kokoukseen tarkoittamaa Libanonin tulitaukosopimusta varten. Rice tapasi eilen pääministeri Olmertin keskusteluissa, joita arvioidaan korrekteiksi, mikä tarkoittaa, etteivät osapuolet olleet aivan samaa mieltä asioista. USA haluaa kiireisesti tulitaukoa, mutta ei haluaisi antaa ulkopuolisille kuvaa Israelin painostamisesta. Yksi visaisimpia kysymyksiä on monikansallisen valvontajoukon muodostaminen Libanonin eteläosaan. Sen pitäisi olla riittävästi aseistettu ja sen joukot taistelukoulutuksen saaneita, ja sen tulisi toimia YK:n mandaatin suojassa. Olmert on tiettävästi valmis taipumaan tällaisen joukon muodostamiseen, mutta ongelmana on, mistä joukot koottaisiin. Ranska on yksi ehdokas, Turkki on nousemassa varteenotettavaksi ehdokkaaksi. Arabimaat ovat haluttomia, he tuntevat Hizbullahin epäluotettavuuden, Saksa epäröi.
Päätöslauselma tulisi esittää YK:n turvallisuusneuvostolle keskiviikkona, ja siitä äänestettäisiin torstaina. JOKAINEN JUUTALAINEN TUNTENEE KYLMIÄ VÄREITÄ selkäpiissään seuratessaan tulitaukosopimuksen käsittelypäivää YK:n turvallisuusneuvostossa torstaina kolmas elokuuta 2006, sillä se päivä sattuu olemaan yhdeksäs Av-kuuta juutalaisessa kalenterissa. Sinä päivänä tuhottiin ensimmäinen ja toinen juutalaisten Jerusalemin Temppeli, ja sinä päivänä juutalaiset karkotettiin Espanjasta 1492, ja lisäksi sinä päivänä on sattunut useita muita onnettomuuksia juutalaisille.
4. VANHA KEHNO
Vanha kehno heittelee kapuloitaan Gabrielin rattaisiin.
Yhteydet internetiin pätkii jatkuvasti, koskaan ei tiedä, pääseekö läpi vai ei. Juuri tällä hetkellä ei pääse.
Toiseksi se pimensi monitorin kokonaan, joten oli turvauduttava pojan omaan monitoriin, mikä aiheuttaa jonotusta käyttöajoille, koska hänkin tarvitsee omaansa.
Nämä kaikki voivat aiheuttaa katkoksia raporttien julkaisemiseen.
Pyydän ymmärtämystä Israelin ystäviltä ja kaikilta, jotka raportteja seuraavat.
Siunaavin ajatuksin.