Friday, April 07, 2006

gavriblockPERJANTAI 07.04.06
1. HALLITUSKUVIOITA
Ehud Olmert sai presidentti Moshe Katsavilta eilen puolen päivän aikaan mandaatin aloittaa viralliset hallitusneuvottelut. Kansalle on annettu kuva, että kuvioissa mukana olevat puolueet ovat lähes yksimielisesti hyväksymässä Olmertin ns. ”convergence”, supistus-suunnitelman, mutta käytännössä ensimmäiset soraäänet tulevat Liebermanin ja Israel Beiteinun taholta. Labour vaatii, että Olmertin ”supistukset”- termi (viitanneeko tämä siihen, että synnytys on lähellä?) on liitettävä osaksi hallitusohjelmaa. Tällä labour haluaa pakottaa Israel Beiteinun samaan ruotuun toisten kanssa. Israel Beiteinun virkailijat ovat tunnustaneet, että puolue tulee taistelemaan Olmertin supistuksia vastaan hallituksen sisältä. ”Olmertilla on suunnitelma ja meillä on suunnitelma, ja sitten katsotaan, mitä tapahtuu”, on Beiteinun asenne.
Likud piti omaa riitaista kokoustaan eilen, jossa lopulta annettiin johdolle lupa jatkaa hallitusneuvotteluja Kadiman johtaman tiimin kanssa, mutta samalla vaadittiin Netanyahun eroa ja uuden puheenjohtajan valintaa. Likud vaatii, että ennen vetäytymistä Juudeasta ja Gazasta tulee tehdä sopimus PA:n kanssa.
Olmertin supistus-suunnitelman tarkoituksena on määritellä Israelin pysyvät rajat. USA on varovasti ilmoittanut hyväksyvänsä yksipuolisen vetäytymisen, mikä voi johtaa Israelin pysyviin rajoihin ja kahteen valtioon, lähtien tosiasiasta, ettei Hamasin johtaman PA:n kanssa voi neuvotella eikä päästä sopimuksiin.
2. ABBAS HAALII LISÄÄ VALTAA
Mahmoud Abbas jatkaa politiikkaansa, jolla hän pyrkii rajoittamaan Hamasin hallituksen valtaa. Abbas nimitti ”presidentin käskykirjeellä” kenraali Rashid Abu Shabakin sisäisen turvallisuuden pääsihteeriksi. Shabak toimii Gazan ja Länsirannan alueitten estävän turvallisuusjoukkojen komentajana. Hän on läheinen ystävä edellisen pääministeri Qurein ja Muhammed Dahlanin kanssa, jota pidetään Hamasin vastustajana. Abbasin kanslian virkailija sanoo, että Shabak on käytännössä PA:n sisäministeri. Hamasin hallituksen sisäministeri Said Siam johtaa vain siviilipoliisia ja siviilipuolustusta, ”johtaa liikennettä ja pestaa palokuntalaisia”, vinoili virkailija. Keskiviikkona Abbas otti ”presidentin käskykirjeellään” vastuulleen kaikki rajanylityspaikat ja vahvisti kenraali Abdel Kader Muhanan nimityksen rajanylityspaikkojen yleishallinnon johtajaksi.
Aiemmin Abbas oli samanlaisella käskyllä ottanut kaikki PA:n mediavälineet valvontaansa.
PA:n pääministeri Haniyeh tuomitsee Abbasin yksipuoliset toimet demokraattisesti valitun hallituksen vallan rajoittamisena ja aikoo esittää vastalauseensa Abbasille heidän tavatessaan torstaina.
3. EU PITÄÄ TOIMINNALLISET YHTEYDET PA:N KANSSA
Vaikka sekä USA että EU ovat ilmoittaneet katkaisevansa kaikki viralliset yhteydet Hamasin hallituksen kanssa, ne etsivät keinoja jatkaakseen yhteyksiä toisia kanavia käyttäen. Käytännössä PA:n alueille näyttää muodostuvan kaksi hallitusta, toinen virallinen Hamasin johtama, ja toinen epävirallinen Fatahin ja Abbasin johtama, jonka kautta tukijamaat voivat kanavoida avustuksensa PA:n kansalle ja jonka kanssa voidaan neuvotella diplomaattisista kysymyksistä. Tukijamaiden edustajina tulisivat toimimaan kansainväliset avustusjärjestöt ja paikalliset NGO (ei-hallituksen avustamat) järjestöt.
EU:n erikoislähettiläs Marc Otte tähdentää, että yhteyksiä pidetään palestiinalaisiin virkamiehiin, vaikka he olisivatkin sidoksissa Hamasin johtaman PA:n kanssa. EU:n ulkoministerit tapaavat huhtikuun 10. päivänä laatiakseen toimintaohjeet Hamasin johtaman PA:n hallituksen kanssa.
Ehud Olmert aikoo heti saatuaan hallituksensa kasaan määritellä raamit, joitten puitteissa yhteyksiä PA:n kanssa voidaan pitää päivänpolttavissa kysymyksissä.
USA:n hallituksen virkailijat pohtivat myös, miten lähes 325 miljoonan USD avustus PA:lle aiotaan toimittaa. UNRWA:n osuus tulee kasvamaan, samoin NGO-järjestöille annettava apu.
EU:n vuosiavustus PA:lle on yli 600 miljoonaa USD. Tsekit ja puolalaiset vaativat, että EU katkaisee kaikki yhteydet Hamasin hallituksen kanssa, mutta Ranska, Ruotsi, Tanska ja Suomi haluavat antaa Hamasille lisää aikaa osoittaa muutoshalunsa. EU ei kuitenkaan aio kattaa PA:n 160 000 virkailijan kuukausipalkat, kuten se teki viime kuussa. Hamas joutuu etsimään muita tukijoita.
4. SYYRIA ESTÄÄ TERRORISMIA ISRAELIIN
Syyrian presidentti Bashar Assad on antanut joukoilleen käskyn estää al-Qaidan ja paikallisten terrorijärjestöjen hyökkäykset Israelin pohjoisrajan yli kipeän vastaiskun pelossa. Eräs syyrialainen virkailija sanoi, ettei Syyria halua tehdä itsemurhaa rassaamalla verta Israelin nenästä.
Syyria käyttää Libanonissa toimivaa Hizbullahia tekemään likaisen työn puolestaan, eli halutessaan häiritä israelilaisia se antaa Hizbullahille käskyn aloittaa kranaatti- ja ohjusiskunsa Israelin puolelle tai yrittää tehdä kommando-operaatioita panttivankien hankkimiseksi Israelista. Syyrian joukot ovat myös pyrkineet estämään aseellisten joukkojen pääsemisen Syyriasta Irakin puolelle USA:n kasvavan painostuksen alla.
Libanonissa ja Syyriassa toimii kuitenkin terrorijärjestöjä, jotka eivät piittaa seurauksista. Eräs tällainen isku oli joulukuussa Kiryat Smonaan tehty Katjusha-raketti-isku, jonka teki al-Qaidan solu. Hizbullahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah ilmoitti kiireesti, ettei sillä ollut mitään tekemistä hyökkäyksen kanssa.
5. IDF EI PYSTY ESTÄMÄÄN KASSAM-ISKUJA
Israelin puolustusvoimat, IDF, on joutunut lopulta tunnustamaan, ettei sillä ole keinoja jatkuvasti lisääntyvien ja päivittäisten Kassam-rakettien ampumisen estämiseksi, vaikka puolustusministeri Mofaz antaa toistuvasti rauhoittavia lausuntoja, että IDF:llä on siihen tarvittavat keinot.
Ilmeisesti ainoa tehokas keino olisi tunnustaa, että Israel käy rajoitettua sotaa PA:n kanssa ja toimia sen edellyttämien vaatimusten mukaan, eli joko tehdä maaoperaatio Gazaan tai pommittaa myös siviilikohteita, joissa rakettimiehistöt piileskelevät. Terrorit ovat itse mahtailleet, ettei IDF pysty eliminoimaan heidän isku-joukkojaan, sillä ne ovat perustaneet tukikohtansa siviiliasutuksen keskelle, joista motoroidut ryhmät lähtevät liikkeelle ja poistuvat nopeasti ammuttuaan raketti-salvonsa. He ovat myös organisoineet hyökkäyksensä siten, että lyhyt-kantoiset raketit ammutaan lähellä rajaa ja samaan aikaan pitkälle kantavat raketit ammutaan kauempaa, jopa IDF:n tykistön kantomatkan ulkopuolelta.
Eilen Islamic Jihadin ampuma Kassam osui tehtaaseen Zikimin kibbutsissa sytyttäen sen tuleen ja aiheuttaen shokkitilan kahdelle työntekijälle. Palokunta pystyi estämään tulen leviämisen laajemmalle.
IDF vastasi ampumalla 300 tykinlaukausta Gazaan. Toinen Kassan osui Sderotiin mutta ilman vaurioita.
Viimeisen viikon aikana palestiinalaiset ovat ampuneet yli 40 Kassam-rakettia Israelin puolelle, mikä vastaa 50 %:n lisäystä edellisviikosta. IDF valmistautuu ensi viikon pääsiäisjuhlien alkamiseen.
IDF pidätti eilen Nablusissa palestiinalaisen naisen, joka oli suunnitteli itsemurhaiskua Israeliin ja keskiviikkona Nablusissa kaksi muuta palestiinalaista, joilla oli samoja suunnitelmia.
Eilen kaksi egyptiläistä helikopteria ylitti Israelin rajan lähellä Dimonan ydintutkimuslaitosta. IAF:n hävittäjät karkottivat helikopterit omalle puolelleen rajaa.
6. LASTENLÄÄKÄRI OSALLISTUI SISARENSA MURHAAN
Palestiinalainen lastenlääkäri Suliman Abu Suliman, Assaf Harofeh sairaalasta, surmasi neljän veljensä kanssa 19-vuotiaan sisarensa Rim Abu Ganemin ns. kunniamurha tapauksessa, vaikka hän oli allekirjoittanut sopimuksen hänen suojelemisekseen. Heidät pidätettiin jo aiemmin, mutta julkistettiin vasta torstaina.
Suliman hankki nukutusaineen, jolla Rim tainnutettiin. Hänet sidottiin ja lopulta kuristettiin hengiltä ja ruumis heitettiin kaivoon lähellä Rehovotia, josta se löydettiin.
Rim oli vihoittanut veljensä tapaamalla toista kuin hänelle tarkoitettua miestä Ramlesta. Veljet suostuivat suojelemaan sisartaan, mutta kun tämä katkaisi kihlauksensa Ramlen miehen kanssa, he päättivät surmata hänet. Rim katosi viisi viikkoa sitten mentyään tapaamaan veljiään tarkoituksenaan keskustella hänen tapauksestaan. Lodin poliisi pidätti Rimin vanhemmat ja veljet maaliskuun 8.päivänä kuulustellen heitä useita päiviä, mutta päästi heidät kotiarestiin todisteiden puuttuessa. Vasta Rimin ruumiin löytyminen 35 metriä syvästä kaivosta sai poliisin pidättämään heidät uudelleen. Veljet tunnustivat lopulta murhan ja tunnustivat myös pätevänä ja rauhallisena tunnetun lääkäri-veljensä osallisuuden murhaan.

Thursday, April 06, 2006

gavriblock
gavriblockTORSTAI 06.05.06
1. MYSTEERIMIES
Olmert valmistelee hallituksensa kokoomusta kaikessa hiljaisuudessa, jopa kaikessa salaisuudessa. JPostin aamun uutisten mukaan välittäjänä toimii salaperäinen mies, jonka nimi paljastetaan vasta hallituksen tultua virallisesti hyväksytyksi. Tapaamiset järjestetään hänen Tel Avivin kodissaan. Tuntuu ihmeeltä, ettei mitään ole vuotanut julkisuuteen, koska toimittajia vetelehtii kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa paikoissa vain nuuskien uutisaiheita. Olmert toimi samantapaisessa salaoperaatiossa Shinuin ja NRP:n kesken silloin, kun Sharonin hallitusta muodostettiin, eikä siitäkään vuotanut mitään medialle.
Tämä mysteerimies järjesti kodissaan tapaamiset Olmertin ja Peretzin kesken sunnuntaina ja maanantaina. Hänet tiettävästi aktivoidaan tulevaisuudessakin, jos tulee hankaluuksia hallituskumppanien kesken.
Presidentti Moshe Katsav antanee hallituksen muodostamisen virallisesti Ehud Olmertille tänään ja viralliset hallitusneuvottelut alkanevat sunnuntaina.
2. HALLITUSKOOSTUMUS
Olmert kaavailee periaatetta, jonka mukaan yksi ministeripaikka saadaan 3.5 kansanedustajalla. Viisi hallitus-kaavailuissa mukana olevaa puoluetta omaavat yhdessä 84 kansanedustajaa, minkä mukaan hallitukseen tulee 24 ministeriä. Ministeriöt jaettaisiin puolueille seuraavasti: Kadima 10; Labour 6; Shas 3; Israel Beiteinu 3; Gil eläkeläiset 3 ministerin paikkaa. Lisäksi UTJ saisi yhden apulaisministerin paikan ja edustajan Knessetin talousvaliokuntaan. Likud näyttäisi jäävän ulkopuolelle.
Kadimalla tulee olemaan ongelmia tyydyttää monien nimekkäitten kansanedustajiensa toiveet. Monet jättivät entisen puolueensa kuvitellen saavansa edullisemmat lähtökohdat Kadimassa tilanteessa, jossa sille luvattiin 50 kansanedustajaa. Kadiman vahvimmat ministeriehdokkaat ovat: Shimon Peres, Tzipi Livni, Meir Sheetrit, Avi Dichter, Marina Solodkin, Haim Ramon, Shaul Mofaz, Avraham Hirchson ja Roni Bar-On.
Olmertin toiveena on saada Ze´ev Boim Knessetin puhemieheksi, Tzahi Hanegby Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Dalia Itzik saisi apulaisministerin paikan tai Knessetin tärkeän valiokunnan puheenjohtajuuden. Uriel Reichman kertoo Sharonin luvanneen hänelle opetusministeriön, mutta nyt Labourin Juli Tamir on vahvin ehdokas tähän avainministeriöön. Amir Peretz saanee puolustusministeriön.
Olmert haluaa Labourin vastustuksesta huolimatta Israel Beiteinun ja Avigdor Liebermanin hallitukseensa varmistamaan hallituksen jatkuvuuden, vaikka Labour eroaisikin siitä.
Tämän hetken tietojen mukaan Likud suunnittelee jäävänsä oppositioon syvässä itsekritiikissä.
3. BUDJETTIASIAA
Labour ja Gil eläkeläiset ovat vaatimassa 10 miljardin NIS lisäystä vielä vahvistamattomaan 2006 budjettiin. Varat käytettäisiin minimipalkkojen nostamiseen, johon Olmert on lupautunut, sekä sosiaalikustannusten valtion osuuden lisäämiseen ja eläkkeiden nostamiseen. Tämä lisäisi budjettia 3.6 %. Taloudelliset asiantuntijat, kuten tuottajain järjestön presidentti Shraga Brosh, varoittavat, että tällä tulisi olemaan katastrofiset seuraukset maan taloudelle. Olmertin vannottua virkavalansa hänellä on 45 päivää aikaa saada vuoden 2006 budjetti hyväksytettyä Knessetissä, muuten julistetaan uudet vaalit.
Labour vaatii minimipalkkaan 1000 NIS lisää, minkä jälkeen minimipalkka on 4700 NIS kuukaudessa.
4. PA MINISTERIT VOIVAT KOMMUNIKOIDA ISRAELIN KANSSA
PA:n Hamasia edustava pääministeri Ismael Haniyeh antoi PA:n ministereille luvan keskustella Israelin viranomaisten kanssa päivänpolttavista juoksevista asioista, mutta ei politiikasta eikä diplomatiasta.
Keskiviikkona Haniyeh myös ilmoitti, että PA:n kassakirstu on tyhjä. Haniyehin johtama PA:n hallitus piti ensimmäisen virallisen istuntonsa eilen, osa hallituksesta Gazassa, osa Ramallahissa, ja yhteyttä pidettiin videopuhelimen välityksellä. Lain ja järjestyksen palauttaminen maahan oli tärkeimpiä asioita.
Fatahin edustajat ovat ilmaisseet suunnitelmansa perustaa oma varjohallitus, koska näyttää ilmeiseltä, ettei Hamas pysty suoriutumaan velvoitteistaan ulkomaisen taloustuen hidastumisen tai estymisen vuoksi. PA:n hallituksen budjetti perustuu pääosin ulkomaiseen tukeen, koska maassa ei ole yleistä verotusjärjestelmää.
Haniyeh kertoi, ettei hän nosta omaa palkkaansa, ennen kuin PA:n virkailijat ja turvallisuusjoukot ovat saaneet omansa. Hän tapaa Abbasin lähiaikoina keskustellakseen talouskriisistä ja ulkomaisesta tuesta.
5. HAMAS-JOHTAJAT MAALITAULUINA
IDF:n johtohenkilöstön parissa on vakaumus, etteivät Hamasin johtajat ole immuuneja kohdistetuille täsmäiskuille, jos Hamas ei muuta politiikkaansa ja sotkeutuu edelleen terrorismiin. He kertovat, että aiemmin erotettiin PA ja terroriryhmät; nyt ero tehdään terrorismiin sotkeutuneen PA:n ja muitten järjestöjen välillä. Tämä jako on tietenkin sekin eräänlaista silmän lumetta, koska PA on aina sotkeutunut terrorismiin, mutta ei niin näkyvästi eikä julkisin vakuutuksin kuten Hamasin johtama PA:n hallitus.
IDF:n edustajat toteavat, ettei Israel ole laillisesti vastuussa Gazan asukkaista, koska se vetäytyi sieltä, mutta se on edelleen vastuussa Juudean ja Samarian asukkaitten hyvinvoinnista.
Eilen IDF:n upseeri haavoittui Nablusin operaation aikana ja joutui sairaalahoitoon.
Kaikkiaan 13 epäiltyä terroristia pidätettiin viime yön aikana. Eilisen aikana palestiinalaiset ampuivat kahdeksan Kassam-rakettia, kaksi niistä Ashkelonia kohti. IDF vastasi tykistötulella avoimille kentille.
6. EU: HAMASIN KANTA KESTÄMÄTÖN
EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana kertoi eilen EU:n parlamentille, että Hamasin poliittinen ohjelma ei valitettavasti kelpaa kansainväliselle yhteisölle. Solana valittaa, ettei EU voi näissä oloissa jatkaa miljooniensa lapioimista PA:n kassaan. Samalla hän vaati, että Israelin tulee tilittää PA:lle keräämänsä vero- ja muut saatavat. Hän myös ilmoitti vastustavansa Israelin yksipuolisia toimia, kuten vetäytymisiä ilman sopimuksia PA:n kanssa kuten Israelin vaalit ilmentävät, koska ne vaikeuttavat lopullisia neuvotteluja.
7. TUHANSIA ILMATORJUNTAOHJUKSIA TERRORISTEILLA
Virallisten arvioiden mukaan tuhansia olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia on joutunut terrorijärjestöjen käsiin sellaisissa epävakaissa maissa kuten Afganistan ja Irak.
Mandaps (olalta laukaistava kannettava ilmatorjuntajärjestelmä) on halpa, luotettava ja helppokäyttöinen ase. Tämä ja muita siviili-ilmailua koskevia uhkakuvia sisältyi Israelin ulkoministeriössä järjestetyn seminaarin ohjelmaan. Seminaariin osallistuu turvallisuusvirkailijoita Israelin lisäksi Kiinasta, USA:sta. Turkista ja YK:sta.
Israelin edustaja kertoi, että olalta laukaistavat ohjukset vaativat vain sopivan henkilön ja ohjuslaukaisimen, ja sitä on lähes mahdoton jäljittää tiedustelun avulla.
Israelilla on ollut jo kaksi tapausta, joissa ohjus täpärästi ohitti matkustajakoneen.
Arkia-yhtiön kone, jossa oli 261 matkustajaa, vältti täpärästi olalta ammutun ohjuksen Keniassa 2002.
Vuodesta 1973 lähtien terroristit ovat tehneet 25 yritystä ampua kone alas olalta laukaistavalla ohjuksella.
Terrorijärjestöt eivät viranomaisten mukaan ole vielä halukkaita suurimittaiseen hyökkäykseen siviilikoneita vastaan, vaikka teknisesti se on helppoa.
8. SHARON
Sharonin operaatio viivästyi havaitun lievän tulehduksen vuoksi hänen hengityselimissään.
Operaatio, jossa n. neljännes hänen oikeanpuoleisen takaraivonsa kalloa kiinnitettiin paikoilleen, suoritettiin onnistuneesti eilen. Sharon on olut tajuttomana tammikuun 4. päivänä saamansa massiivisen aivoverenvuodon jälkeen, eikä hänen toipumisestaan ole mitään ennusteita. Sharon siirretään takaisin omaan teho-osaston huoneeseensa ja myöhemmin normaalille pitkäaikaisten potilaitten osastolle.
9. GAZAN LINTUFLUNSSA
Gazan alueella tuhottiin siipikarjaa ensi vaiheessa n. 250 000 yksilöä, mutta viruksen on todettu edelleen levinneen alueella. Sen johdosta suoritetaan uusintakokeita ja arviolta 250 000 yksilöä joudutaan vielä tuhoamaan. Siipikarjan juomaveteen lisätään myrkkyä, ja kuolleet ruhot haudataan muovikelmujen väliin syvälle maahan. Myrkyttämiselle on saatava omistajan lupa. Kansainväliset järjestöt ovat luvanneet korvata tuhotut yksilöt niiden omistajille.
Kanojen tuhoaminen aiheuttaa suurta vahinkoa Gazan asukkaitten proteiinivarastoihin. Viranomaiset suosittelevat sardiineja niiden tilalle.

Wednesday, April 05, 2006

gavriblockHei Eeva
Kokeilen, jos onnistuisi tällä keinolla.
Kirjoitan tekstit ja katsotaan, miten onnistuu.

http://israelupdate.tripod.com/kirjoitukset/FRAMES22.html

http://israblockupdate.tripod.com

Ainakin täällä ovat kauniisti sinisiä ja alleviivattuja.
Siunauksin Antti
gavriblockKESKIVIIKKO 05.04.06
1. LABOUR JA KADIMA HALLITUKSEN RUNKO
Olmert ja Peretz pitivät eilen julkisuudelta suljetun keskustelutilaisuuden, jonka jälkeen nämä kokeneet pelurit totesivat medialle, että molempien etujen mukaista on sittenkin toimia yhdessä. Molempien suut olivat messingillä ja kohteliaasti he odottelivat toisiaan: Puhu sinä ensin; mene sinä nyt, minä tulen perässä.
Koska he eivät paljastaneet yksityiskohtia, ministeripaikat ovat vain spekulaatioiden varassa, mutta niitten mukaan Peretzille tarjottiin puolustusministeriötä. Mofazin kerrottiin jo muistuttaneen, ettei Peretzillä kokemattomana ole edellytyksiä sille paikalle. Mofaz tiettävästi soitti Peretzille ja kielsi sanoneensa mitään sellaista. Tämä on kova paikka Mofazille ja muillekin, jotka kärkkyivät puolustusministeriötä.
Olmert kertoi, että heti saatuaan virallisen hallituksen muodostajan tehtävän presidentiltä hän aloittaa kokoomushallituksen muodostamisen Peretzin kanssa. Peretz vihjaili, että oikeistohallituksen muodostaminen oli vain taktiikkaa paremman neuvotteluaseman saamiseksi. Hän tapasi Olmertin salaisesti jo sunnuntaina ja maanantainakin, mikä pystyttiin täysin salaamaan medialta.
Keskusvaalikomitean puheenjohtaja Dorit Beinish aikoo esitellä presidentille lopulliset vaalitulokset keskiviikkona, jonka jälkeen presidentti voi antaa virallisen mandaatin hallituksen muodostajalle.
Olmert tapasi eilen myös Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun, ja selosti tälle hallituksen suuntaviivoista. Sen mukaan hänen tarkoituksensa on aloittaa suorat neuvottelut PA:n kanssa, mutta turvautua yksipuolisiin evakuointeihin, jos neuvottelut eivät edisty.
Olmertin kerrotaan kutsuneen Likudin hallitukseensa luvaten, että Netanyahu voisi saada ulkoministeriön.
2. GAZAN SOTA
Eilen palestiinalaiset ampuivat useita Kassam-raketteja Israelin puolelle. Yksi raketti putosi Ashkeloniin lähelle kemikaaleja kuljettavaa säiliölaivaa. Armeijan edustaja totesi, että on vain ajan kysymys, koska ensimmäinen raketti aiheuttaa suuren katastrofin alueella.
Palestiinalaiset ovat parannelleet Kassam-rakettiensa osumatarkkuutta ja lentomatkaa 20 kilometriin saakka. Lisäksi heillä on Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 20-30 km.
IDF pommitti tykistöllä eilen Beit Lahiyen ympäristöä, ja yksi ammus osui lähelle asuintaloa surmaten palestiinalaislähteiden mukaan yhden ja haavoittaen seitsemää muuta, niiden mukana äitiä ja hänen kuuden kuukauden ikäistä vauvaansa.
Pian tykistökeskityksen jälkeen F-16 hävittäjät ampuivat kaksi ohjusta Abbasin helikopterikentälle lähellä hylättyä poliisiasemaa ja Abbasin Gazan toimistoa. Tarkoituksena oli muistuttaa Abbasia, että IDF pitää häntä ja Fatahia syyllisinä ja vastuullisina Kassam-rakettituleen. IDF:n edustaja vakuuttaa, että armeija ei epäröi iskeä minne vain Gazan alueella, myös siviilialueille, joista Kassameja ammutaan.
3. JUUDEAN JA SAMARIAN ASUKKAAT VALMISTAUTUVAT
Juudean ja Samarian (Yeshan) alueella asuvat juutalaiset nuolevat vielä haavojaan edellisten kirvelevien tappioiden haavoittamina taistelussaan kotiensa koskemattomuudesta. Mutta Olmertin julkisesti vannoessa aloittavansa uuden yksipuoliset juutalaisasukkaiden karkottamiset kodeistaan alueilla, jotka hän haluaa luovuttaa PA:lle, pakottaa heidät miettimään, millä puolustautua uutta uhkaa vastaan. He katsovat, että ainakin 60 kansanedustajaa on valmis puoltamaan Olmertin evakuointisuunnitelmia Knessetissä ja he toteavat, että poliittisesti he ovat nyt heikommalla kuin aiemmin, vaikka vain kolme puoluetta, Kadima, Labour ja Meretz, ovat avoimesti Olmertin suunnitelman takana.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Pinhas Wallerstein elättelee toiveita, että Olmert lopulta tarvitsisi moraalisen taustan evakuoinnille. Tämä on harhauttavaa toiveajattelua.
Kadiman ministeri hallituksessa Meir Sheetrit totesi puheessaan, ettei Kadimalla ole minkäänlaista ideologiaa, johon se perustaisi toimintansa. Laillisuuden kaapu taas saavutetaan arabien äänillä.
Wallerstein aikoo perustaa evakuoinnin vastaisen taistelunsa informoimalla kansaa, mitä edelliset evakuoinnit aiheuttivat karkotetuille ja miten ne lisäsivät turvattomuutta eivätkä vähentäneet sitä.
4. KIINA EI OLE KUTSUNUT HAMASIA
Kiinan edustajat ovat kieltäneet perättöminä huhut, joitten mukaan Kiina on esittänyt virallisen vierailukutsun PA:n uudelle ulkoministeri Mahmoud Zaharille. He toteavat, että jos Venäjä ja Turkki ovat esittäneet kutsun, se on heidän asiansa. Mahmoud Zahar puolestaan on kertonut, että hänen suunnitelmissaan on Kiinan matka. Zaharin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti, että Hamasin edustajat olivat keskustellut Ranskan ja Intian diplomaattien kanssa. Ranskan edustaja kieltää tämän ja Intian edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
Israelin ulkoministeriön edustaja Marc Regev toteaa, että Hamas pyrkii epätoivoisesti saamaan ulkomaailman hyväksymisen. Mutta jos hyväksyminen tapahtuu ilman, että Hamas selkeästi ilmoittaa suostuvansa ulkomaailman esittämiin vaatimuksiin, se pudottaa pohjan pois odotuksilta, että Hamas muuttuisi maltillisemmaksi.
5. IRANIN OHJUKSET
Länsimaiset tarkkailijat ovat esittäneet epäilyksiä sen ilmoittamista ohjustensa onnistuneista kokeista.
Ensimmäinen ohjus Fajr-3, josta Iran ilmoitti, on monikärkinen, ballistinen tutkan läpäisevä ase.
Toinen ohjus on maalta merelle ammuttava ohjus nimeltään Kowsar, joka on Koraanissa ilmoitettu joki paratiisissa. Ohjusta ei pystytä häiritsemään sen lennon aikana ja sitä ohjataan kaukosäätimellä. Se on tarkoitettu merialuksia vastaan.
Aiemmin Iran ilmoitti uuden tyyppisen torpedon onnistuneesta kokeesta Hormuzan salmen sotaharjoitusten yhteydessä. Torpedon nopeus on moninkertainen perinteisiin verraten.
Tiistaina valtion omistama TV-asema esitteli ”supermodernin lentävän laivan”, joka sekin pystyy suojautumaan tutkavalvonnalta. TV-asema esitti kuvia lentävästä laivasta, joka muistuttaa lentokonetta. Se lensi vähän vedenpinnan yläpuolella ja raportin mukaan 185 km:n tuntivauhtia.
TV-ohjelman mukaan lentävä laiva on kokonaan iranilaista valmistetta ja se pystyy lentonsa aikana ampumaan tarkasti suuntautuvia ohjuksia.
Länsimaiset asiantuntijat epäilevät, että iranilaiset ohjukset pystynevät väistämään Iranin vanhentuneet tutkat, mutta eivät esim. Israelin uusimpia tutkia, joita käytetään Arrow-2 torjuntaohjus pattereissa.
gavriblockKESKIVIIKKO 05.04.06
1. LABOUR JA KADIMA HALLITUKSEN RUNKO
Olmert ja Peretz pitivät eilen julkisuudelta suljetun keskustelutilaisuuden, jonka jälkeen nämä kokeneet pelurit totesivat medialle, että molempien etujen mukaista on sittenkin toimia yhdessä. Molempien suut olivat messingillä ja kohteliaasti he odottelivat toisiaan: Puhu sinä ensin; mene sinä nyt, minä tulen perässä.
Koska he eivät paljastaneet yksityiskohtia, ministeripaikat ovat vain spekulaatioiden varassa, mutta niitten mukaan Peretzille tarjottiin puolustusministeriötä. Mofazin kerrottiin jo muistuttaneen, ettei Peretzillä kokemattomana ole edellytyksiä sille paikalle. Mofaz tiettävästi soitti Peretzille ja kielsi sanoneensa mitään sellaista. Tämä on kova paikka Mofazille ja muillekin, jotka kärkkyivät puolustusministeriötä.
Olmert kertoi, että heti saatuaan virallisen hallituksen muodostajan tehtävän presidentiltä hän aloittaa kokoomushallituksen muodostamisen Peretzin kanssa. Peretz vihjaili, että oikeistohallituksen muodostaminen oli vain taktiikkaa paremman neuvotteluaseman saamiseksi. Hän tapasi Olmertin salaisesti jo sunnuntaina ja maanantainakin, mikä pystyttiin täysin salaamaan medialta.
Keskusvaalikomitean puheenjohtaja Dorit Beinish aikoo esitellä presidentille lopulliset vaalitulokset keskiviikkona, jonka jälkeen presidentti voi antaa virallisen mandaatin hallituksen muodostajalle.
Olmert tapasi eilen myös Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun, ja selosti tälle hallituksen suuntaviivoista. Sen mukaan hänen tarkoituksensa on aloittaa suorat neuvottelut PA:n kanssa, mutta turvautua yksipuolisiin evakuointeihin, jos neuvottelut eivät edisty.
Olmertin kerrotaan kutsuneen Likudin hallitukseensa luvaten, että Netanyahu voisi saada ulkoministeriön.
2. GAZAN SOTA
Eilen palestiinalaiset ampuivat useita Kassam-raketteja Israelin puolelle. Yksi raketti putosi Ashkeloniin lähelle kemikaaleja kuljettavaa säiliölaivaa. Armeijan edustaja totesi, että on vain ajan kysymys, koska ensimmäinen raketti aiheuttaa suuren katastrofin alueella.
Palestiinalaiset ovat parannelleet Kassam-rakettiensa osumatarkkuutta ja lentomatkaa 20 kilometriin saakka. Lisäksi heillä on Katjusha-raketteja, joiden kantomatka on 20-30 km.
IDF pommitti tykistöllä eilen Beit Lahiyen ympäristöä, ja yksi ammus osui lähelle asuintaloa surmaten palestiinalaislähteiden mukaan yhden ja haavoittaen seitsemää muuta, niiden mukana äitiä ja hänen kuuden kuukauden ikäistä vauvaansa.
Pian tykistökeskityksen jälkeen F-16 hävittäjät ampuivat kaksi ohjusta Abbasin helikopterikentälle lähellä hylättyä poliisiasemaa ja Abbasin Gazan toimistoa. Tarkoituksena oli muistuttaa Abbasia, että IDF pitää häntä ja Fatahia syyllisinä ja vastuullisina Kassam-rakettituleen. IDF:n edustaja vakuuttaa, että armeija ei epäröi iskeä minne vain Gazan alueella, myös siviilialueille, joista Kassameja ammutaan.
3. JUUDEAN JA SAMARIAN ASUKKAAT VALMISTAUTUVAT
Juudean ja Samarian (Yeshan) alueella asuvat juutalaiset nuolevat vielä haavojaan edellisten kirvelevien tappioiden haavoittamina taistelussaan kotiensa koskemattomuudesta. Mutta Olmertin julkisesti vannoessa aloittavansa uuden yksipuoliset juutalaisasukkaiden karkottamiset kodeistaan alueilla, jotka hän haluaa luovuttaa PA:lle, pakottaa heidät miettimään, millä puolustautua uutta uhkaa vastaan. He katsovat, että ainakin 60 kansanedustajaa on valmis puoltamaan Olmertin evakuointisuunnitelmia Knessetissä ja he toteavat, että poliittisesti he ovat nyt heikommalla kuin aiemmin, vaikka vain kolme puoluetta, Kadima, Labour ja Meretz, ovat avoimesti Olmertin suunnitelman takana.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Pinhas Wallerstein elättelee toiveita, että Olmert lopulta tarvitsisi moraalisen taustan evakuoinnille. Tämä on harhauttavaa toiveajattelua.
Kadiman ministeri hallituksessa Meir Sheetrit totesi puheessaan, ettei Kadimalla ole minkäänlaista ideologiaa, johon se perustaisi toimintansa. Laillisuuden kaapu taas saavutetaan arabien äänillä.
Wallerstein aikoo perustaa evakuoinnin vastaisen taistelunsa informoimalla kansaa, mitä edelliset evakuoinnit aiheuttivat karkotetuille ja miten ne lisäsivät turvattomuutta eivätkä vähentäneet sitä.
4. KIINA EI OLE KUTSUNUT HAMASIA
Kiinan edustajat ovat kieltäneet perättöminä huhut, joitten mukaan Kiina on esittänyt virallisen vierailukutsun PA:n uudelle ulkoministeri Mahmoud Zaharille. He toteavat, että jos Venäjä ja Turkki ovat esittäneet kutsun, se on heidän asiansa. Mahmoud Zahar puolestaan on kertonut, että hänen suunnitelmissaan on Kiinan matka. Zaharin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti, että Hamasin edustajat olivat keskustellut Ranskan ja Intian diplomaattien kanssa. Ranskan edustaja kieltää tämän ja Intian edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
Israelin ulkoministeriön edustaja Marc Regev toteaa, että Hamas pyrkii epätoivoisesti saamaan ulkomaailman hyväksymisen. Mutta jos hyväksyminen tapahtuu ilman, että Hamas selkeästi ilmoittaa suostuvansa ulkomaailman esittämiin vaatimuksiin, se pudottaa pohjan pois odotuksilta, että Hamas muuttuisi maltillisemmaksi.
5. IRANIN OHJUKSET
Länsimaiset tarkkailijat ovat esittäneet epäilyksiä sen ilmoittamista ohjustensa onnistuneista kokeista.
Ensimmäinen ohjus Fajr-3, josta Iran ilmoitti, on monikärkinen, ballistinen tutkan läpäisevä ase.
Toinen ohjus on maalta merelle ammuttava ohjus nimeltään Kowsar, joka on Koraanissa ilmoitettu joki paratiisissa. Ohjusta ei pystytä häiritsemään sen lennon aikana ja sitä ohjataan kaukosäätimellä. Se on tarkoitettu merialuksia vastaan.
Aiemmin Iran ilmoitti uuden tyyppisen torpedon onnistuneesta kokeesta Hormuzan salmen sotaharjoitusten yhteydessä. Torpedon nopeus on moninkertainen perinteisiin verraten.
Tiistaina valtion omistama TV-asema esitteli ”supermodernin lentävän laivan”, joka sekin pystyy suojautumaan tutkavalvonnalta. TV-asema esitti kuvia lentävästä laivasta, joka muistuttaa lentokonetta. Se lensi vähän vedenpinnan yläpuolella ja raportin mukaan 185 km:n tuntivauhtia.
TV-ohjelman mukaan lentävä laiva on kokonaan iranilaista valmistetta ja se pystyy lentonsa aikana ampumaan tarkasti suuntautuvia ohjuksia.
Länsimaiset asiantuntijat epäilevät, että iranilaiset ohjukset pystynevät väistämään Iranin vanhentuneet tutkat, mutta eivät esim. Israelin uusimpia tutkia, joita käytetään Arrow-2 torjuntaohjus pattereissa.

Tuesday, April 04, 2006

gavriblockTIISTAI 04.04.06
1. HALLITUSASIOITA
Labour-puolueen puheenjohtajan Amir Peretzin pyrkimykset muodostaa hallitus oikeistopuolueiden varaan ilman Kadimaa näyttää tämän hetken tietojen mukaan kaatuneen. Peretzin yritys sai vihaisen vastaanoton hänen omassa puolueessaan eivätkä potentiaaliset hallituskumppanit uskaltaneet selkeästi esittää häntä pääministeriehdokkaaksi. Tietäen Peretzin pelurinvaistot hän tuskin luopuu näin helpolla.
Olmert puolestaan näyttää käyttäytyvän viisaasti eikä ole tehnyt vastaiskua, vaan tarjoaa Labourille edullisia ministerinpaikkoja. Ulko- ja talousministeriöt Olmert haluaa antaa omilleen, mutta puolustusministeriötä tarjotaan Peretzille, opetusministeriötä Juli Tamarille sekä lisäksi ehkä oikeus- ja sisäministeriöt.
Israel Beiteinu on Olmertin hallituskuvioissa, ja Liebermanille tarjotaan jotain tärkeää ministeriötä. Juli Tamir tuli jo kerran vannoneeksi, ettei Labour istu samassa hallituksessa Liebermanin kanssa. Miten tämä sitten ohitettaneen, mutta politiikassa ei koskaan saisi sanoa ei koskaan.
Viisi puoluetta ja 59 kansanedustajaa kannattaa Olmertia, mutta Likud ei ole vielä päättänyt ehdokkaastaan. Olmert tavannee Binyanmin Netanyahun tänään tiistaina ja tarjonnee hänelle ulkoministeriötä.
Äänten laskennassa on vielä epäselvyyksiä Tel Avivin ja Modiinin vaalipiireissä.
2. EU EHDOTTAA SETLEMENTTIEN VUOKRAAMISTA
Olmertin hallitusohjelmaan kuuluu hänen suunnitelmansa Juudean ja Samarian eristettyjen juutalaiskaupunkien ja kylien tyhjentäminen; operaatio, josta hän käyttää nimeä ”convergence”, supistaminen, kokoaminen tai lähentäminen. Tarkoituksena on vetäytyä kilpikonnapuolustukseen ihmisenkestävän turva-aidan suojaan.
Olmert perustaa ajatuksensa siihen, että jos palestiinalaisten puolella ei löydy sopimuskumppania, hän tulee toimimaan yksipuolisesti. Samalla Olmert suunnittelee muodostavansa Israelin pysyvät rajat, jolle hän pyrkii hakemaan kansainvälistä vahvistusta. USA on ilmoittanut, ettei se ole Israelin yksipuolisia toimia vastaan.
EU:n korkea-arvoinen diplomaatti kertoo H Keinon JP:n 04.04.06 artikkelin mukaan, että suurten setlementtiblokkien muodostaminen tulee herättämään kysymyksen niiden vuokraamiseksi Palestiinan Auktoriteetilta pitkäksi ajaksi. Tämä lähtee siitä olettamuksesta, että Juudea ja Samaria ovat PA:n omaisuutta, mitä Israel ei ole hyväksynyt vaan pitää niitä kiistanalaisina alueina. Jos Israelin hallitus suostuu edes neuvottelemaan alueitten vuokrauksesta, se samalla myöntää niiden kuuluvan PA:lle. Esimerkkinä käytetään ns. Hong Kong sopimusta, jolla Englanti vuokrasi sen Kiinalta 1898 suostuen palauttamaan sen 99 vuoden kuluttua, mikä tapahtui 1997.
Koska kansainvälisesti yhteyksiä Hamasin kanssa ei pidetä suotavina diplomatian tasolla, valtiot tarkkaavat mustasukkaisina toisiaan, miten tätä protokollaa noudatetaan. Ranskan viranomaisen huomattiin kätelleen jotain Hamasin virkailijaa Ranskassa, ja siitä tiedotettiin heti mediassa: Ranska pitää yhteyttä Hamasiin.
Intian diplomaatti kävi tapaamassa PA:n pääministeriä Haniyehiä Ramallahissa, mikä rekisteröitiin heti.
3. MAZUZ: PÄÄRABBI METZGERIN TULEE EROTA
Oikeuskansleri Menahem Mazuz vaatii kirpeänsävyisessä lausunnossaan maanantaina, että ashkenazi-päärabbi Yona Metzger on sopimaton korkeaan virkaan, mihin hänet valittiin, ja vaati häntä eroamaan. Samalla Mazuz ilmoitti sulkevansa Metzgeriä vastaan esitetyt rikossyytökset todisteiden puutteessa.
Eräs syy Mazuzin ryöpytykseen on havainto, että Metzger toistuvasti valehteli poliisikuulusteluissa. Metzgerin tutkimukset aloitettiin TV-kanava kakkosen syyttäessä, että joulukuussa 2004 Metzger oli asunut Jerusalemin David Citadel hotellissa perheineen täysihoidossa ilmaiseksi. Mazuz pyörittelee lausunnossaan samantapaisia vihjeenomaisia syytöksiä kuin Sharonin kyvystä hoitaa pääministerin tehtäviään: ”Mapin erittäin tarkka tutkimus viittaa, etteivät tutkimukset olleet löytäneet riittäviä todellisia syitä, jotka tarjoaisivat edellytettävän mahdollisuuden syytöstoimiin, kuten vaaditaan rikollisen vakuuttavuuden toteamiseksi, vaikka jotkut tapaukset lähestyivät vaadittua kynnystä.” Mazuz jatkaa lausunnossaan, että hän huomasi merkittäviä puutteita Metzgerin käyttäytymisessä ja esiintymisessä, minkä johdosta näissä olosuhteissa näyttäisi järkevältä, jos Metzger tekisi asioista omat johtopäätöksensä ja eroaisi Päärabbiinin tuomarin ja päärabbin tehtävistä. Mazuz esittää uhkauksen, että jos Metzger ei eroa vapaasta tahdostaan, hän ehdottaa, että oikeusministeriön tulisi harkita asian viemistä rabbiinisen oikeusistuimen (dayanim) valintakomiteaan hänen valintansa peruuttamiseksi. Metzgerillä oli muitakin lähes ilmaisia hotellivierailuja Jerusalemissa.
Metzger ilmoitti maanantaina valittavansa Mazuzin päätöksestä korkeimpaan oikeuteen eikä aio erota.
4. MAZUZ: UPSEERI LUPASI LIIKAA HEBRONIN SETLEREILLE
Juutalaiset muuttivat Hebronin markkinatorin tyhjiin rakennuksiin 2001 sen jälkeen, kun palestiinalainen sala-ampuja oli murhannut sylivauvan Shalhevet Passin hänen vanhempiensa työntämiin lastenvaunuihin.
Markkinatori on todistettavasti juutalaisten omistuksessa. Sharonin hallitus halusi kuitenkin karkottaa heidät torilta ja määräsi poliisin ja armeijan hoitamaan tehtävän. Alueen sotilaskomentaja prikaatikenraali Yair Golan halusi välttää verenvuodatusta ja sai taivutettua asukkaat muuttamaan torilta vapaaehtoisesti luvaten, että he saavat myöhemmin muuttaa sinne takaisin. Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz nuhteli kenraali Golania virallisesti siksi, että hänen tietojensa mukaan puolustusministeri Mofaz oli kieltänyt sopimasta mitään asukkaitten kanssa.
Nyt oikeuskansleri Menahem Mazuz antoi asiasta oman tulkintansa, jossa hän vakuuttaa, ettei kenraali Golanin kanssa tehty sopimus ole virallinen eikä valtio tunnusta sitä.
Sharonin hallituskauden virkailijoitten toimia seuratessa ei voi välttyä vaikutukselta, että heidän keskellään vallitsee outo verenhimo, joka ei suostu neuvotteluihin ja kompromisseihin. Näitä virkamiehiä, jotka ovat edelleen toimissaan, ovat Olmertin lisäksi ainakin Shaul Mofaz, Gideon Ezra ja Menahem Mazuz, sekä armeijan ja poliisin ylin päällystö, kuten Gazan, Samarian ja Amonan karkotusten yhteydessä todettiin.
Mazuzin päätös tulee varmasti herättämään rajuja vastatoimia Hebronissa asuvien juutalaisten parissa.
5. IDF: IRANIN OHJUSKOKEET EIVÄT VÄLITÖN UHKA
Iranin äskettäin ilmoittamat onnistuneet kokeet kehittämillään ohjuksilla, joista toinen on monikärkinen ballistinen tutkan ohittava ohjus, ja toinen vedenalainen huippunopea torpedo, jota ei pystytä havaitsemaan äänen perusteella, eivät ole välitön uhka Israelille, kertoo IDF:n edustaja. Torpedon nopeus on Iranin ilmoituksen mukaan neljä kertaa suurempi kuin perinteisten torpedojen. Iran ei ilmoittanut, voidaanko sekin edellisen lisäksi varustaa ydinkärjellä.
IDF:n edustaja tyynnyttelee, etteivät nyt testatut ohjukset ole vielä operatiivisia ja toisaalta ilmoitus niistä voi olla pelkkää lihasten pullistelua. Israel luottaa Arrow-2 torjuntaohjuksen pystyvän ampumaan alas minkä tahansa Israelin ilmatilaa lähestyvän ohjuksen (mutta ei Kassameja).
6. VENÄJÄ PYRKII ARABIEN ASEMARKKINOILLE
Maailman media ei osoittanut juuri mitään mielenkiintoa Venäjän maaliskuun 26.– 30. päivien välisenä aikana Ammanissa järjestettyyn asenäyttelyyn, jossa esiteltiin erikoisjoukkojen varusteita sekä turvallisuus- ja anti-terrorismin käyttöön tarkoitettuja varusteita. SOFEX 2006 näyttelyssä esiteltiin 150 artikkelia, joukossa helikoptereita, erikoisjoukkojen kuljetusvaunuja, panssaroituja ajoneuvoja, ilmapuolustusaseita ja varusteita, joita käytetään hyökkäyksissä miehitettyihin rakennuksiin.
Venäläis-jordanialaisen JRESCO yhtiön Zargan kaupungissa Jordaniassa valmistama kranaatinheitin RP6 herätti huomiota. Heitin, RPG-32 Hashim, painaa 7 kg:n kranaatin kanssa 10 kg. Se pystyy läpäisemään 650 mm:n panssarin ja sen tehokas kantomatka on 700 metriä. Se on varustettu optisella tähtäyslaitteella.
Toinen venäläis-jordanialainen yhtiö valmistaa kevyttä helikopteria ks226, joka on tarkoitettu hätätilanteita varten, turvallisuuspartioille, pelastusoperaatioihin ja palokuntalaisten käyttöön.
Venäjä on muuttanut taktiikkaansa pyrkiessään arabimarkkinoille tuomalla myytäväksi tarkoitettujen tuotteittensa valmistuksen arabimaihin. (www.debka.com 04.04.06)
7. PIKKU-UUTISIA
Sharonin pääkopan neljännes oli tarkoitus liimata paikoilleen tänään, mutta hengityselimissä havaittu vähäinen tulehdus siirsi operaation myöhemmäksi.
IDF pidätti 22 etsittyä palestiinalaista viime yön aikana.
Israel ei myönnä enää VIP-kulkulupia PA:n Hamas-virkailijoille.
Hamas ilmoitti, etteivät palestiinalaiset turvallisuusjoukot toimi enää yhteistyössä Israelin kanssa eikä pidätä Israelin etsimiä terroristeja.
Forbes Israel toteaa raportissaan, että 12 perhettä hallitsee 60 % julkisten yhtiöitten kokonaismarkkinoista. Tätä edelsi journalisti Shavitin Ha´aretzissa julkaistu raportti, jossa hän toteaa, että Sharonin hallitus, jonka toimintaa jatkaa Ehud Olmertin Kadima, on ihanteellinen edistämään Israelin 18 hallitsevan perheen liikesuhteita, koska tällä hallituksella ei ole instituutioita, jäseniä eikä ideologiaa, joka asettaisi moraalisia tai eettisiä esteitä sen toimille. (www.israelnationalnews.com 03.04.06)

Monday, April 03, 2006

gavriblockMAANANTAI 03.04.06
1. PERETZ HALUAA KALIFIKSI
Labour-puolueen puheenjohtajalla Amir Peretzillä on suuret haaveet. Hänelle ei riitä soittaa kakkosviulua Olmertin johtamassa orkesterissa, hän haluaa ”kalifiksi kalifin paikalle”. Labour-puolueen edustajat kävivät eilen esittelemässä presidentti Katsaville mielipiteensä hallituksesta ja sen muodostajasta. He ilmoittivat, ettei Olmert ole ainoa vaihtoehto, vaan on toinenkin: Labour muodostaa sosiaalisen ryhmittymän ja kokoaa hallituksen oikeistoryhmien varaan, johon Peretz taivuttelee vastahakoisen Beilinin ja Meretzin mukaan. Tähän hallituskokoomuksen kuuluisivat Labour, Meretz, NU+NRP, Likud, Eläkeläiset, UTJ ja Shas, ja sillä olisi 70 kansanedustajaa. Kadima, Israel Beiteinu ja Arabipuolueet jäisivät sen ulkopuolelle.
Todennäköisin kokoomus on kuitenkin Kadiman ympärille koostuva hallitus, jonka ulkopuolelle jäisivät Likud, Israel Beiteinu, NU+NRP, Meretz ja Arabipuolueet. Tässä koostumuksessa olisi 73 kansanedustaja.
Olmertia vastaan hyökätään monelta taholta ja vanhoja syntejä vedetään esiin. Peretz ja Olmert ovat vaihtaneet ohdakkeita, mitä on vaikea korjata. Israel Beiteinua karsastavat monet puolueet siksi, että se ehdottaa alueitten vaihtoja niissä asuvien asukkaitten mukaan. Tämä puolue on kuitenkin yksi tulevaisuuden voimatekijöistä ja sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman omaa kansaan vetoavaa karismaa.
Puolueet ovat epätietoisia, ketä olisi viisasta tukea ja ketä esittää pääministeriksi. Odotetaan, että vastapuoli näyttää ensin omat korttinsa.
Uusissa tarkistuksissa saatiin vielä pieniä muutoksia puolueitten edustajamääriin: Labour menetti yhden, sillä on nyt 19 kansanedustajaa ja Arabilista sai neljä edustajaa. Samalla Kadima menetti mahdollisen oikeistolaisen kokoomus-enemmistön, sen edustajamäärä putosi, ennen 61, nyt 60 edustajaa Knessetissä.
2. IDF VAROITTAA TERRORIAALLOSTA
Eilen julistettiin yleinen hälytystila Samarian pohjoisosassa sekä Afulan ja Beit Sheanin alueilla. Tämä siksi, että turvallisuusjoukot olivat saaneet vihjeen terroristien soluttautumisesta alueelle. Eilisen päivän aikana poliisin eliittijoukot saivat pidätettyä kaksi palestiinalaista, joiden epäiltiin olleen matkalla terrori-iskuun. Heidät löydettiin Beit Sheanista puutuotetehtaasta, jossa he teeskentelivät olevansa työntekijöitä. Heillä ei ollut aseita eikä pommeja mukanaan. Pidätystä edelsivät lukuisat tiesulut alueella sekä täydellinen sulku Nablusiin, Tulkarmiin ja Jeniniin. Nasaretin poliisi kieltää julkaisemasta yksityiskohtia, mutta turvallisuus-virkailijat kertovat, että Islamic Jihad ja al-Aksa ovat kiihdyttäneet yrityksiään ainakin puolella edellisviikosta suuren terrori-iskun suorittamiseksi Israelissa. Turvallisuusjoukoilla on 76 jatkuvaa yleistä ja kymmenkunta yksityiskohtaista varoitusta. IDF ei kuitenkaan suunnittele suurta sotilasiskua vuoden 2003 Defensive Shield operaation tapaan. Vaikka Gazasta ammutaan Kassameja päivittäin, myöskään sinne ei ole suunniteltu maaoperaatiota, mutta IDF myöntää, että se on ohjelmassa viimeisenä keinona.
Viime yön aikana IDF ampui Betlehemin alueen al-Aksan komentajan Ra´ad Abiatin ja hänen kumppaninsa.
13 epäiltyä terroristia pidätettiin ja Egyptin rajalta pidätettiin viisi aseetonta rajan ylittäjää.
3. IRANIN UUSIN ASE
Iranin Vallankumouskaartin apulaiskomentaja vara-amiraali Ali Fadavi kertoi eilen median edustajille, että Iran on kokeillut kehittämäänsä uutta veden alaista ohjusta.
Se pystyy välttämään sonar-tiedustelun ja sen nopeus on 223 mailia tunnissa, eli n. 100 metriä sekunnissa.
Amiraali lisäsi, että vaikka se pystyttäisikin havaitsemaan, sen torjunta on nykyisin vastatoimin mahdotonta ohjuksen suuren nopeuden vuoksi.
Ohjus lienee tarkoitettu käytettäväksi sotatilanteessa suuria öljytankkereita ja USA:n sotalaivoja vastaan Hormusan salmessa. Tällä toimenpiteellä pystytään estämään öljykuljetukset Persianlahden öljymaista.
4. ISRAEL TÄYTYY ELIMINOIDA
PA:n uuden Hamas-johtoisen hallituksen ulkoministeri Mahmoud Zahar toisti eilen sen, minkä hän on sanonut useita kertoja ennenkin: Israel tulee hävittää kansojen joukosta. Armollisesti hän myöntää, että muutama juutalainen ja kristittykin voi elää Hamasin kaavailemassa Palestiinan valtiossa, joka perustetaan Jordanjoen ja Välimeren väliselle alueelle, mutta he elävät voimattomana vähemmistönä islamilaisessa valtiossa.
Zahar esitti nämä mielipiteensä kiinalaiselle Xinhuan uutistoimistolle myöntämässään haastattelussa.
Zahar kertoi haaveenaan olevan ripustaa Gazan kotinsa seinälle jättiläiskokoisen kartan, jossa ei esiinny Israelia, vaan islamilainen valtio ”koko historiallisen Palestiinan alueella”. Hän sanoi olevansa varma, että tämä unelma toteutuu jonain päivänä. Zahur, joka on Gazan alueen Hamas-johtaja, vakuutti, etteivät palestiinalaiset vihaa juutalaisia, vain Israelin miehitystä he vihaavat. Hän lupasi, että Hamasin virkailijat ja poliitikot voivat keskustella Israelin viranomaisten kanssa käytännön kysymyksistä, mutta ei koskaan mistään poliittisista ja diplomaattisista kysymyksistä. Hän ei usko, että Israelilla on rauhansuunnitelmaa eikä siihen, että Israel haluaa itsenäistä Palestiinan valtiota, itsemääräämisoikeutta korkeintaan.
Zahur sanoi Hamasin voivan hyväksyä kahden valtion periaatteen, mutta vain tilapäisenä ratkaisuna. Zahurin toimisto myöhemmin kielsi, että Zahur oli sanonut tällaista.
PA:n pääministeri Haniyeh tuomitsi USA:n kiellon neuvotella Hamasin hallituksen edustajien kanssa. Hän sanoi sen olevan Palestiinan kansan kurittamista ja sen kärsimysten lisäämistä demokraattisen valinnan vuoksi äänestäessään Hamasin Palestiinan kansan johtoon.
5. SATEET TULIVAT
Israelissa näyttää olevan käytäntö, ettei mikään tule normaalissa rauhallisessa järjestyksessä, vaan kaiken tulee tapahtua joko lähes huomaamatta tai suurella ryskeellä ja paukkeella.
Parin viime päivän aikana tulivat sateet, eivät rauhallisina ja hiljaisina kevätsateina, joihin Suomen keväässä on totuttu, vaan myrskytuulten ja saderyöppyjen muodossa. Äkilliset ja tähän vuoden aikaan odottamattomat sateet aiheuttivat suuria tulvia monin paikoin, joissa menehtyi ainakin viisi ihmistä tulvavesien temmatessa heidät mukaansa tai saartaen heidän autonsa keskellä ryöppyävää vesivirtaa. Monia autoilijoita jouduttiin pelastamaan keskelle äkillisesti muodostuneita virtoja heidän autonsa pysähdyttyä. Usein siinä tilanteessa kilpailtiin tulvavesien kanssa niiden pyrkiessä viemään auton mukanaan.
Sateet ovat Israelissa siunaus, eivät kirous, mutta joka vuosi ne yllättävät rajuudellaan, eikä siihen näytä löytyvän sopivaa ratkaisua. Samir Mahmid, 23 kotoisin Umm el-Fahmista, kuoli autoonsa vesimassojen viedessä hänen autonsa mukanaan Wadi Aran alueella lähellä Wadi Mei-Amia.
Iyad Taha, 26 kotoisin Anan kylästä, kuoli veden viedessä hänen autonsa turva-aidan vieressä Bilin kylän lähellä. Tusinoittain autoja jumiutui Wadi Aran alueelle, jonne ahtautui vettä kaksi metriä.
Jordanjoen laaksossa autonkuljettaja menetti autonsa hallinnan veden vuoksi, seurauksena nokkakolari, jossa kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui, toinen heistä vaikeasti.
Pohjoisen Musmusin kaupungissa kolme ihmistä jouduttiin pelastamaan myrskytuulten ja sateitten tuhotessa heidän talonsa. Useita koteja vaurioitui tulvissa sekä Musmusissa että Hod Hasharonin alueilla.
Raananassa raskaana oleva nainen synnytti onnellisesti autossa, kun se ei päässyt sairaalaan sateitten aiheuttaman liikennetukoksen vuoksi. Onneksi ambulanssi oli juuttunut lähelle samaan tukokseen.
Vettä satoi Jerusalemissa 112 mm; Tel Avivissa 67 mm; Haifassa 21 mm ja Beershebassa 17 mm.
Kinneretin pinta nousi 1.5 sm 24 tunnin aikana.

Sunday, April 02, 2006

gavriblockSUNNUNTAI 02.04.06

HALLITUSNEUVOTTELUT ALKAVAT TÄNÄÄN
Presidentti Moshe Katsav aloittaa keskustelukierroksensa ei puolueitten kanssa tänään voidakseen päättää, kenelle hän antaa hallituksen muodostajan tehtävän. Säännön mukaan se on annettu eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtajalle, mutta presidentti kuuntelee puolueitten edustajien suositukset ja tekee päätöksensä niiden perusteella. Tarkkailijat ovat ennustaneet neuvotteluista vaikeita.

Katsav tapaa tänään Kadiman, Labourin, Shasin, Israel Beiteinun ja Likudin edustajat. Huomenna ovat vuorossa NU/NRP, Gil eläkeläiset, Meretz ja yhdistetty Arabilista. Tiistaina hän tapaa Hadash-, Balad- ja UTJ-puolueitten edustajat.

Laborin puheenjohtaja Amir Peretz kieltäytyi tapaamasta Olmertia ennen virallisten keskustelujen aloittamista, mikä ärsytti pahasti Kadiman johtoa: ”Peretz unohtaa, ettei hän ole enää Sderotin kaupungin johtaja eikä Histadrutin puheenjohtaja.” Peretz puolestaan sanoo, että salakähmäisten keskustelujen ja takahuoneissa tehtyjen pimeitten sopimusten aika on ohi, keskustelujen tulee olla julkisia ja avoimia. Hän myös vihjaili eräässä puheessaan, ettei hän suosittele Olmertia pääministeriksi.

Peretzille on tiettävästi kaavailtu puolustusministeriötä, mutta hän haluaisi talousministeriön, jos ulkoministerin paikka on jo varattu.

IDF LISÄÄ TUKISTÖTULTAAN GAZAN ALUEELLE
IDF ampui parin päivän aikana 350 tykinammusta Gazan alueelle, mutta siitä huolimatta ainakin neljä Kassamia ammuttiin Israelin aluetta kohti. Kolme putosi aukealle kentälle ja yksi mereen aiheuttamatta tuhoa. Aikaisin lauantaiaamuna IAF:n koneet tuhosivat monikerroksisen rakennuskompleksin Beit Hanoun lähettyvillä Gazassa. Palestiinalaiset käyttivät rakennusta turvallisuusjoukkojen virkistyskeskuksena, mutta tiedustelutietojen mukaan sen ympärille kaivetut suojarakennelmat ilmaisivat, että siitä oli tullut terroristien piilopaikka ja Kassam-rakettien ampumapaikka. PA oli haaveillut kehittävänsä rakennuksista turistikeskusta ja sinne oli tarkoitus rakentaa kasino.

ASEELLISIA TAISTELUJA GAZASSA
Perjantaina Gazassa Kansan Vastarintakomitean (PRC) johtaja Abdel Karim Koka (Qoka) sai surmansa hänen ohittaessaan miinoitettua autoa. PRC:n edustaja syytti räjähdyksestä Israelia mutta muutti syytöstensä kohteen myöhemmin väittäen, että Fatah ja PA:n turvallisuusjoukot olivat pommin takana. PRC:n edustaja Abdel Al (Abu Abir) syytti myös, että PA:n estävä turvallisuusjoukko ja yleinen tiedustelupalvelu, Rashid Abu Shabak ja Tarek Abu Rajab, olivat osallistuneet PRC:n johtajan teloitukseen.

Abdel Alin puhuessa lehdistölle Kokan kuoleman jälkeen tuntemattomat pyssymiehet avasivat tulen häntä ja hänen tovereitaan vastaan. Al ei loukkaantunut, mutta useita muita haavoittui.

Kokan kuoleman jälkeen syntyi useita tulitaisteluja PRC:n ja PA:n poliisien kesken, joissa kuoli 3 ihmistä ja haavoittui nelisenkymmentä. Taistelut puhkesivat Kokan hautajaissaattueen ohittaessa Masharawin ja Nabil Tamousin talot Gazassa. Molemmat olivat johtajia kuolemanpartioissa, jotka kiduttivat ja tappoivat useita palestiinalaisia. Molemmat ovat myös Muhammed Dahlanin liittolaisia. Kaikki kolme kiistivät osallisuutensa.

Al kertoi, että PA:n turvallisuusjoukot olivat tehneet kolme murhayritystä Abdel Kokaa vastaan.

Abdel Koka, 44, oli syyllistynyt useisiin iskuihin Israelia vastaan, myös raketti-iskuihin ja tienvarsipommeihin.

Päästyään Gazaan 1994 hän osallistui PA:n toimintaan ja intifadan alettua perusti Kansan vastarinta-komitean yhdessä Fatahista eronneiden turvallisuusupseerien sekä Hamasin ja Jihadin jäsenten kanssa. Siihen kuuluu parisataa aktiivijäsentä. Kokan ryhmä oli syyllistynyt amerikkalaisten autosaattueen pommittamiseen 2003 sekä PA:n sotilastiedustelun johtajan Musa Arafatin murhaan viime kesänä.

KEDUMIM ITSEMURHAISKU
Myöhään torstai-iltana Kedumimin sisäänkäynnin ulkopuolella sattuneesta itsemurhaiskusta on saatu tarkennettuja tietoja. Autoa ajoi Kedumimissa asuva Rafi Halevi, 63, ja hänen vaimonsa Helena, 58. He ottivat autoonsa peukalokyytiläisiä Karnei Shomronissa, joista kolme ehti juosta autoon ennen neljättä, joka seurasi tilannetta sivusta. Yksi oli 20-vuotias nainen Re´ut Feldman, toinen 16-vuotias poikanen Shaked Lisker ja kolmantena haredi-asuun naamioitunut terroristi. Muutaman minuutin matkan aikana Karnei Shomronista Kedumimin edustalle auton kuljettaja oli ilmeisesti huomannut, että heillä oli terroristi mukana ja yritti saada hänet pois autosta, koska se silminnäkijöitten mukaan heittelehti tiellä holtittomasti pysähtyen lopulta lähelle bensiiniasemaa. Kaikki neljä israelilaista ja terroristi kuolivat iskussa.

Terroristi oli kotoisin lähellä Hebronia mutta asui Nablusisssa, josta hän sai pommin. Hänet pestasi al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka on Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö.

Israelin turvallisuusvirkailijat ovat tarkkailleet huolestuneina tilannetta, jossa Fatah näyttää tekevän Hamasin likaisen työn, joka keskittyy näyttämään ulkovalloille muuttuneensa yhdessä yössä terrorijärjestöstä luotettavaksi ja demokraattiseksi poliittiseksi hallituspuolueeksi. 24-vuotias terroristi Ahmad Mashrake kuului Fatahiin, mutta pommin hän sai Nablusin alueella toimivalta PFLP:ltä. Turvallisuusvirkailijat ennakoivat, että seuraava intifada voi alkaa ensi kesänä. He jo kouluttavat erikoisjoukkoja kaupunkisotaan valmistautuessaan mahdolliseen tunkeutumiseen Nablusiin ja Jeniniin.

Vaikka armeijan edustajat eivät mielellään tunnusta, maahyökkäyksen mahdollisuus Gazan alueelle kasvaa sitä mukaa, kuin palestiinalaiset esittelevät hankkimiaan uusia aseita.

KADIMA TOTEUTTAA MITZNAN SUUNNITELMAA
Labour-puolueen johtaja Amram Mitzna esitti 2003 suunnitelmansa yksipuolisesta vetäytymisestä Gazan, Juudean ja Samarian alueilta. Suunnitelma ei silloin saanut yleistä kannatusta, mutta nyt jotkut varsinkin USA:ssa toimivat juutalaisjärjestöt, jotka avustavat Israelia ja suosittelevat yhteistyötä ja sovittelua arabien kanssa, ovat tyytyväisinä huomioineet, miten kaikki puhuvat yksipuolisesta evakuoinnista. Nämä Amerikassa toimivat vasemmistoon suuntautuvat järjestöt toteavat, että Kadima voitti vaalit, mutta sen hallitusohjelma on Labourin. Tällaisia järjestöjä ovat Ameinu, joka syntyi entisestä Labour Sionist Alliance-järjestöstä, sekä Americans for Peace Now, jotka toteavat, että aiemmin niillä oli tunne Israelin lopullisesta häviämisestä taistelussa arabi-painostusta vastaan, mutta kokevat nyt voittaneensa ja saaneensa uutta toivoa Israelin viimeisissä parlamenttivaaleissa.

Americans for Peace Now perustaja ja ideologinen johtaja, Queens Collegen opiston historian professori Mark Rosenblom puki tuntemuksensa seuraavasti:

On valitettavaa, että vaaleissa menestyivät Avigdor Lieberman ja äärioikeistolainen ja rasistinen Israel Beiteinu-puolue, jonka politiikka on ultra-vanhoillinen ja josta puuttuu omatunto. Hän kuvaa Kadiman ja Hamasin valtaan tuloa ”elä ja anna elää” politiikaksi, joka antaa toivoa tulevaisuudesta.

IRAN KEHITTI UUDEN OHJUKSEN
Sekä USA:n että Israelin sotilasviranomaiset ovat huolestuneina silmäilleet Iranin mediassa esitettyjä uutisia uudentyyppisen Fajr-3 (voitto) ohjuksen koetta. Ohjus on Iranin lähteitten mukaan monikärkinen, joista kukin osuu maaliinsa tarkasti ja itsenäisesti, se pystyy läpäisemään tutkavalvonnan huomaamatta ja sen kantomatka yltää Israeliin ja USA:n Lähi Idän alueella oleviin sotilastukikohtiin. Iranin sotilasviranomaiset eivät paljastaneet ohjuksen tarkkaa kantomatkaa, vaan sanoivat sen riippuvan räjähdekärkien painosta, mutta kutsuivat sitä ballistiseksi, mikä viittaa sen kantomatkan olevan yli 2000 km. Se voidaan varustaa ydinkärjin, mikä moninkertaistaa sen vaarallisuuden.

Tiedot uudesta ohjuksesta ovat hälyttäneet myös alueen muslimimaita, jotka tarkkailevat epäluuloisina Iranin tulevia suunnitelmia. Ulkomaiset tarkkailijat uskovat sen kiihdyttävän Lähi Idän maitten välistä asekilpailua.

Iranin vallankumouskaartin kenraali Salami kertoi, että ohjusta kokeiltiin suurten sotaharjoitusten yhteydessä, joihin ottaa osaa 17 000 vallankumouskaarilaista ja lisäksi merialuksia, hävittäjiä ja helikoptereita.

JORDANIALAINEN AJOI TIETÄMÄTTÄÄN ISRAELIIN
Jordanialainen autoilija jordanialaisin rekisterilaatoin ajeli kaikessa rauhassa Kuolleenmeren Israelin puoleista rantatietä Eilatia kohti perjantaina. Poliisi pysäytti hänet Grofit kibbutsin lähellä 45 km Eilatista pohjoiseen saamansa vinkin perusteella. Miehellä oli autossa metsästyskivääri ja siihen ammuksia. Mies ei ilmeisesti ollut selvillä, että hän oli tullut Israelin puolelle. Israelin rajaa valvovat viranomaiset omat ihmeissään, mikseivät mitkään hälytyslaitteet tai rajavalvojat huomanneet miehen ylittävän maan rajan.

Mies palautettiin takaisin omaan maahansa yrittämään uutta metsästysretkeä paremmalla onnella.

HÄYTYSTILA POHJOISESSA
Poliisi on saattanut Afulan ja Beit Sheanin alueella toimivat yksikkönsä hälytysvalmiuteen ja asettanut sinne useita tiesulkuja saamiensa terrorivaroitusten vuoksi. Poliisin mukaan kaksi itsemurhaterroristia liikkuu Gilpoan alueella. Myös Samarian pohjoisosassa toimivat sotilasyksiköt on asetettu valmiustilaan.HYVÄT YSTÄVÄT.

Jatkuvien raporttien varmistamiseksi pyydän ystävällisesti niitä, jotka katsovat voivansa osallistua kustannusten jakamiseen esim. 5 Euron kuukausimaksulla, lähettämään tukensa tilille:

Antti Nestori Eskel, Sampo Pankki, tili no 800027 – 4815330.

Siunatkoon Israelin Pyhä teidän uhrinne.

Kastel 02.04.06

Gavriel