gavriblockPERJANTAI 07.04.06
1. HALLITUSKUVIOITA
Ehud Olmert sai presidentti Moshe Katsavilta eilen puolen päivän aikaan mandaatin aloittaa viralliset hallitusneuvottelut. Kansalle on annettu kuva, että kuvioissa mukana olevat puolueet ovat lähes yksimielisesti hyväksymässä Olmertin ns. ”convergence”, supistus-suunnitelman, mutta käytännössä ensimmäiset soraäänet tulevat Liebermanin ja Israel Beiteinun taholta. Labour vaatii, että Olmertin ”supistukset”- termi (viitanneeko tämä siihen, että synnytys on lähellä?) on liitettävä osaksi hallitusohjelmaa. Tällä labour haluaa pakottaa Israel Beiteinun samaan ruotuun toisten kanssa. Israel Beiteinun virkailijat ovat tunnustaneet, että puolue tulee taistelemaan Olmertin supistuksia vastaan hallituksen sisältä. ”Olmertilla on suunnitelma ja meillä on suunnitelma, ja sitten katsotaan, mitä tapahtuu”, on Beiteinun asenne.
Likud piti omaa riitaista kokoustaan eilen, jossa lopulta annettiin johdolle lupa jatkaa hallitusneuvotteluja Kadiman johtaman tiimin kanssa, mutta samalla vaadittiin Netanyahun eroa ja uuden puheenjohtajan valintaa. Likud vaatii, että ennen vetäytymistä Juudeasta ja Gazasta tulee tehdä sopimus PA:n kanssa.
Olmertin supistus-suunnitelman tarkoituksena on määritellä Israelin pysyvät rajat. USA on varovasti ilmoittanut hyväksyvänsä yksipuolisen vetäytymisen, mikä voi johtaa Israelin pysyviin rajoihin ja kahteen valtioon, lähtien tosiasiasta, ettei Hamasin johtaman PA:n kanssa voi neuvotella eikä päästä sopimuksiin.
2. ABBAS HAALII LISÄÄ VALTAA
Mahmoud Abbas jatkaa politiikkaansa, jolla hän pyrkii rajoittamaan Hamasin hallituksen valtaa. Abbas nimitti ”presidentin käskykirjeellä” kenraali Rashid Abu Shabakin sisäisen turvallisuuden pääsihteeriksi. Shabak toimii Gazan ja Länsirannan alueitten estävän turvallisuusjoukkojen komentajana. Hän on läheinen ystävä edellisen pääministeri Qurein ja Muhammed Dahlanin kanssa, jota pidetään Hamasin vastustajana. Abbasin kanslian virkailija sanoo, että Shabak on käytännössä PA:n sisäministeri. Hamasin hallituksen sisäministeri Said Siam johtaa vain siviilipoliisia ja siviilipuolustusta, ”johtaa liikennettä ja pestaa palokuntalaisia”, vinoili virkailija. Keskiviikkona Abbas otti ”presidentin käskykirjeellään” vastuulleen kaikki rajanylityspaikat ja vahvisti kenraali Abdel Kader Muhanan nimityksen rajanylityspaikkojen yleishallinnon johtajaksi.
Aiemmin Abbas oli samanlaisella käskyllä ottanut kaikki PA:n mediavälineet valvontaansa.
PA:n pääministeri Haniyeh tuomitsee Abbasin yksipuoliset toimet demokraattisesti valitun hallituksen vallan rajoittamisena ja aikoo esittää vastalauseensa Abbasille heidän tavatessaan torstaina.
3. EU PITÄÄ TOIMINNALLISET YHTEYDET PA:N KANSSA
Vaikka sekä USA että EU ovat ilmoittaneet katkaisevansa kaikki viralliset yhteydet Hamasin hallituksen kanssa, ne etsivät keinoja jatkaakseen yhteyksiä toisia kanavia käyttäen. Käytännössä PA:n alueille näyttää muodostuvan kaksi hallitusta, toinen virallinen Hamasin johtama, ja toinen epävirallinen Fatahin ja Abbasin johtama, jonka kautta tukijamaat voivat kanavoida avustuksensa PA:n kansalle ja jonka kanssa voidaan neuvotella diplomaattisista kysymyksistä. Tukijamaiden edustajina tulisivat toimimaan kansainväliset avustusjärjestöt ja paikalliset NGO (ei-hallituksen avustamat) järjestöt.
EU:n erikoislähettiläs Marc Otte tähdentää, että yhteyksiä pidetään palestiinalaisiin virkamiehiin, vaikka he olisivatkin sidoksissa Hamasin johtaman PA:n kanssa. EU:n ulkoministerit tapaavat huhtikuun 10. päivänä laatiakseen toimintaohjeet Hamasin johtaman PA:n hallituksen kanssa.
Ehud Olmert aikoo heti saatuaan hallituksensa kasaan määritellä raamit, joitten puitteissa yhteyksiä PA:n kanssa voidaan pitää päivänpolttavissa kysymyksissä.
USA:n hallituksen virkailijat pohtivat myös, miten lähes 325 miljoonan USD avustus PA:lle aiotaan toimittaa. UNRWA:n osuus tulee kasvamaan, samoin NGO-järjestöille annettava apu.
EU:n vuosiavustus PA:lle on yli 600 miljoonaa USD. Tsekit ja puolalaiset vaativat, että EU katkaisee kaikki yhteydet Hamasin hallituksen kanssa, mutta Ranska, Ruotsi, Tanska ja Suomi haluavat antaa Hamasille lisää aikaa osoittaa muutoshalunsa. EU ei kuitenkaan aio kattaa PA:n 160 000 virkailijan kuukausipalkat, kuten se teki viime kuussa. Hamas joutuu etsimään muita tukijoita.
4. SYYRIA ESTÄÄ TERRORISMIA ISRAELIIN
Syyrian presidentti Bashar Assad on antanut joukoilleen käskyn estää al-Qaidan ja paikallisten terrorijärjestöjen hyökkäykset Israelin pohjoisrajan yli kipeän vastaiskun pelossa. Eräs syyrialainen virkailija sanoi, ettei Syyria halua tehdä itsemurhaa rassaamalla verta Israelin nenästä.
Syyria käyttää Libanonissa toimivaa Hizbullahia tekemään likaisen työn puolestaan, eli halutessaan häiritä israelilaisia se antaa Hizbullahille käskyn aloittaa kranaatti- ja ohjusiskunsa Israelin puolelle tai yrittää tehdä kommando-operaatioita panttivankien hankkimiseksi Israelista. Syyrian joukot ovat myös pyrkineet estämään aseellisten joukkojen pääsemisen Syyriasta Irakin puolelle USA:n kasvavan painostuksen alla.
Libanonissa ja Syyriassa toimii kuitenkin terrorijärjestöjä, jotka eivät piittaa seurauksista. Eräs tällainen isku oli joulukuussa Kiryat Smonaan tehty Katjusha-raketti-isku, jonka teki al-Qaidan solu. Hizbullahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah ilmoitti kiireesti, ettei sillä ollut mitään tekemistä hyökkäyksen kanssa.
5. IDF EI PYSTY ESTÄMÄÄN KASSAM-ISKUJA
Israelin puolustusvoimat, IDF, on joutunut lopulta tunnustamaan, ettei sillä ole keinoja jatkuvasti lisääntyvien ja päivittäisten Kassam-rakettien ampumisen estämiseksi, vaikka puolustusministeri Mofaz antaa toistuvasti rauhoittavia lausuntoja, että IDF:llä on siihen tarvittavat keinot.
Ilmeisesti ainoa tehokas keino olisi tunnustaa, että Israel käy rajoitettua sotaa PA:n kanssa ja toimia sen edellyttämien vaatimusten mukaan, eli joko tehdä maaoperaatio Gazaan tai pommittaa myös siviilikohteita, joissa rakettimiehistöt piileskelevät. Terrorit ovat itse mahtailleet, ettei IDF pysty eliminoimaan heidän isku-joukkojaan, sillä ne ovat perustaneet tukikohtansa siviiliasutuksen keskelle, joista motoroidut ryhmät lähtevät liikkeelle ja poistuvat nopeasti ammuttuaan raketti-salvonsa. He ovat myös organisoineet hyökkäyksensä siten, että lyhyt-kantoiset raketit ammutaan lähellä rajaa ja samaan aikaan pitkälle kantavat raketit ammutaan kauempaa, jopa IDF:n tykistön kantomatkan ulkopuolelta.
Eilen Islamic Jihadin ampuma Kassam osui tehtaaseen Zikimin kibbutsissa sytyttäen sen tuleen ja aiheuttaen shokkitilan kahdelle työntekijälle. Palokunta pystyi estämään tulen leviämisen laajemmalle.
IDF vastasi ampumalla 300 tykinlaukausta Gazaan. Toinen Kassan osui Sderotiin mutta ilman vaurioita.
Viimeisen viikon aikana palestiinalaiset ovat ampuneet yli 40 Kassam-rakettia Israelin puolelle, mikä vastaa 50 %:n lisäystä edellisviikosta. IDF valmistautuu ensi viikon pääsiäisjuhlien alkamiseen.
IDF pidätti eilen Nablusissa palestiinalaisen naisen, joka oli suunnitteli itsemurhaiskua Israeliin ja keskiviikkona Nablusissa kaksi muuta palestiinalaista, joilla oli samoja suunnitelmia.
Eilen kaksi egyptiläistä helikopteria ylitti Israelin rajan lähellä Dimonan ydintutkimuslaitosta. IAF:n hävittäjät karkottivat helikopterit omalle puolelleen rajaa.
6. LASTENLÄÄKÄRI OSALLISTUI SISARENSA MURHAAN
Palestiinalainen lastenlääkäri Suliman Abu Suliman, Assaf Harofeh sairaalasta, surmasi neljän veljensä kanssa 19-vuotiaan sisarensa Rim Abu Ganemin ns. kunniamurha tapauksessa, vaikka hän oli allekirjoittanut sopimuksen hänen suojelemisekseen. Heidät pidätettiin jo aiemmin, mutta julkistettiin vasta torstaina.
Suliman hankki nukutusaineen, jolla Rim tainnutettiin. Hänet sidottiin ja lopulta kuristettiin hengiltä ja ruumis heitettiin kaivoon lähellä Rehovotia, josta se löydettiin.
Rim oli vihoittanut veljensä tapaamalla toista kuin hänelle tarkoitettua miestä Ramlesta. Veljet suostuivat suojelemaan sisartaan, mutta kun tämä katkaisi kihlauksensa Ramlen miehen kanssa, he päättivät surmata hänet. Rim katosi viisi viikkoa sitten mentyään tapaamaan veljiään tarkoituksenaan keskustella hänen tapauksestaan. Lodin poliisi pidätti Rimin vanhemmat ja veljet maaliskuun 8.päivänä kuulustellen heitä useita päiviä, mutta päästi heidät kotiarestiin todisteiden puuttuessa. Vasta Rimin ruumiin löytyminen 35 metriä syvästä kaivosta sai poliisin pidättämään heidät uudelleen. Veljet tunnustivat lopulta murhan ja tunnustivat myös pätevänä ja rauhallisena tunnetun lääkäri-veljensä osallisuuden murhaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019