Sunnuntai 20.09.2020

 SUNNUNTAI 20.09.2020

Tänään on juutalaisen kalenterin mukaan vuoden 5781 toinen juhlapäivä. Katson kuitenkin asialliseksi käydä läpi kursiivisesti viikonvaihteen tärkeimpiä uutisaiheita.

01. Koronavirus jatkaa Israelissa vääjäämätöntä kulkuaan aiheuttaen uusia ennätyksiä tartunnoissa ja vakavissa tapauksissa.


Vakavassa tilassa olevien potilaitten lukumäärä ylitti 600 tapauksen rajan. 165 ihmistä ovat hengityslaitteissa. 30 ihmistä kuoli perjantain jälkeen, mikä nosti kuolleitten lukumäärän 1 226 potilaaseen. Terveysviranomaisten mukaan vakavien tapausten määrä nousi 20 % 2 viikon aikana. 


Perjantaina testattiin 5 299 ihmistä positiivisiksi, suoritetun 53 993 ihmisen testauksessa. Pandemian alkamisesta lähtien Israelissa vahvistettujen viruksen kantajia on kaikkiaan 183 602.  

https://www.ynetnews.com/article/ry4dKoXrv#autoplay, 


02. Perjantaina klo 14.00 Israelissa aloitettu yleinen lukituspäätös ei ole saanut kansan hyväksyntää. 


Israel Ziv kirjoittaa ynetnews.com mielipidesivulla: ”Toisen lukituksen määrääminen on poliitikkojen antama tunnustus epäonnistumisesta, jotka ovat torpedoineet kaikki koronatsaarin tekemät käytännölliset ehdotukset, ja siksi ihmisten tulee vaatia käytännöllisiä ja puolueettomia ratkaisuja, tai uutta hallitusta”. 

https://www.ynetnews.com/article/SJBUUICVv, 


03. Rabbi Yehuda Sarna tutkii omalla sivullaan, mikä merkitys oli juutalaisten uudella vuodella ja uudella Lähi-Idällä on, ja tulee lopputulokseen: 


Abrahamin sitoumusten merkitys on ”ovilla, joita ne avaavat Lähi-Idässä”. 

”Poliittinen prosessi, joka johti sopimukseen, on julistus avautuvasta hengellisestä prosessista, joka on suurempi kuin yksikään henkilö”. 


Hän selittää, miksi se oli hänelle rukouksen päivä. Hän piti rukousviittaansa ja shofar-torveaan mukanaan koko Washingtonin allekirjoitusten ajan.


”Menneiden vuosikymmenien aikana Ishmaelin teltta on pystytetty, mutta Abrahamin teltta on sortunut. Abraham Accords ei ole vain liiketoimi, sopimus tai kompromissi. Se tarkoittaa Abrahamin avoimen teltan pystyttämistä, monien maiden pystyttäessä telttapaaluja yhdessä”. 

”Accordien merkitys ei ole sitä, että se tapahtui jossakin huoneessa, vaan ovissa, joita se tulee avaamaan. Poliittinen prosessi on vain enne tulevan hengellisen prosessin alkamisesta. Päivän dramaattisuus ei ole pöydän ympärille kokoontuneissa johtajissa, jotka sen allekirjoittivat, vaan niissä miljoonissa katsojissa, jotka ruutujensa ääressä ympäri maailmaa seurasivat tapahtumaa ja tunsivat perheyhteyden ylenpalttisen runsauden”. 


Rabbi Sarna tunnustaa, ”etteivät kaikki näe asiaa samalla tavoin. Jotkut voivat väittää, että siinä oli kysymys vain taistelusta yhteistä vihollista vastaan, tai taloudellisten etujen luomisesta”. 

”Totuus on kuitenkin se, että se on alku yhteiselle tulevaisuudelle ja kulttuurin renessanssin alkamisesta. Epäilijöitten virhe on siinä, että he näkevät accordit sovitun urakan välikirjana eikä liittosopimuksena”. 


”Poliittiset analyytikot asettavat yhteisten kompromissien, etujen ja menetysten saldona”. 

”Talousasiantuntijat määrittävät, miten se vaikutti energiaan, pankkitoimintaan tai turismiin. Jos emme käytä hengellisiä lasejamme, menetämme ”Abrahamin” osuuden Abrahamin Accordeissa”.


Rabbi Sarna muistaa tilanteen vieraillessaan Marokossa, jossa lentoemäntä tunnisti hänet tervehtien ”Baruch haba, tervetuloa”, ja huolehtien paikan hälinästä johti hänet toiseen nurkkaan, jossa hän saattoi johtaa rukousta. Täten me voimme yhdessä ohjata toisiamme parempaan paikkaan.  

https://www.ynetnews.com/article/B1QSieZSv, 


04. Nyt näyttää käyneen niin, että Israelin herkkien alojen tuotteita, kuten cyber ja aseteollisuuden aloilla, sopimuksia on tehty vastoin voimassa olevia sääntöjä valtioitten kanssa, joihin Israelilla ei ollut voimassa olevia diplomaattisuhteita. 


Entiset korkeat virkailijat Israelin puolustussektorilta syyllistyivät niihin joko tietämättömyyttään tai vain torjuen olettaen, että esiin nousevat esteet hoidetaan myöhemmin ”suhteitten avulla, jos niin tarvitaan”. 


Abrahamin sopimukset tarjoavat heille lailliset puitteet sopimusten solmimiseksi, mutta he ovat ehkä kiirehtineet liikaa, sillä Knesset ei ole sopimusasiaa vahvistanut. 

https://www.ynetnews.com/article/B1QSieZSv, 


05. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti lauantaina, että aiemmat Iranin vastaiset sanktiot ovat nyt uudelleen voimassa.


YK asetti sanktiot voimaan 30 päivää sitten, mitä seurasi YK:n turvallisuus-neuvoston (UNSC) äänestys aseitten viennin kieltämiseksi Iraniin. Ei ole aivan varmaa, miten muut UNSC:n maat reagoivat päätökseen. 


Venäjä ja Kiina vastustavat aseviennin lopettamista, Englanti, Ranska ja Saksa samoin. Edellinen boikotti poistettiin 2015 JCPOA-sopimuksen myötä. 

Pompeo muistutti, että ”suurin uhka Lähi-Idän rauhalle tulee Iranin taholta, jonka ponnistelut vallankumouksen levittämiseksi ovat tappaneet tuhansia ja tuhonneet miljoonien viattomien ihmisten elämän”. 


”Historia osoittaa, että myönnytys vain rohkaisee sellaisia hallituksia. USA tervehtii tyydytyksellä tänään lähes kaikkien YK:n asettamien Iranin vastaisten sanktioitten paluuseen, koska Iran on maailman johtava valtio terrorismin ja antisemitismin sponsoroija” Pompeo sanoi odottaen jäsenmaiden täysin tukevan YK:n asettamia sanktioita ja kieltoja Irania vastaan.  

https://www.jpost.com/international/us-is-reimposing-sanctions-on-iran-pompeo-announces-642904, 


06. USA:n presidentti Trump sanoi perjantaina puhuessaan journalisteille, että ainakin 7 tai 8 muuta arabimaata haluavat olla mukana Israelin kanssa tehdyissä sopimuksissa. 


”Kuwait voi olla lopulta yksi noista maista” Trump ennusti. Kuwait ei tunnusta Israelia ja on ollut median otsikoissa kieltäessään kansallisen lentoyhtiön Kuwait Airlines kuljettamaan Israelin kansalaista lennolla Frankfurtista. 


Kuwait tukee PA/PLO:n arabien tavoitteita laillisista oikeuksistaan ja Kuwaitin virkailijat muistuttavat, ettei virallisia suhteita solmita Israelin kanssa, kunnes heidän vaatimuksiinsa on suostuttu. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287572, 


07. Presidentti Donald Trump julkisti Presidentin Viestin Israelilla Rosh HaShanan kunniaksi. 


”Ensimmäinen Lady ja minä toivotamme juutalaisille veljillemme ja sisarillemme Shana Tovah ja toivomme miljoonien ihmisten huomioivan tämän Pyhän Päivän Amerikassa ja ympäri maailman siunatuksi aluksi korkeasti pyhille päiville”. 


”Tämän 10 päivän periodin juhlallisuuksien, hartaiden rukousten, heijastuksen, ja katumuksen alkamisessa meitä muistutetaan, miten tärkeitä ovat usko, perhe ja keskinäinen yhteys jokaiselle meistä”.

”Etenkin näitä haastavina aikoina, tuntu rauhasta ja varmistus, jotka tulevat näiden huomioimisesta, ei ole koskaan ollut tärkeämpi avustaen meitä etsimään Hänen viisauttaan ja ymmärrystään uskomme kasvun myötä.” 


”Tämän vuoden Korkeasti Pyhiin Päiviin liittyy optimismin tuntu Israelin kansalle, hallitukseni jatkaessa suuria toimiaan turvatessaan tasapainoisemman, vauraan ja rauhaomaisen Lähi-Idän alueelle”.


”Viime kuussa vahvistimme historialliset sopimukset UAE:n ja Israelin välille – ensimmäiset vuoden 1994 jälkeen – normalisoiden välit noiden kahden maan välillä, mukaan lukien lähetystöjen ja lähettien vaihdot laajalla alueella: opetus, terveydenhoito, kauppa ja turvallisuus”. 


”Pian Bahrainin tehtyä samanlaisen sopimuksen Israelin kanssa, olimme ylpeitä voidessamme toimia isäntänä Abrahamin Accords:ien allekirjoitustilanteessa”. 


”Korkeasti Pyhien Päivien alkaessa tämä ajankohtainen geopoliittinen merkki-paalu on muistutuksena siitä, että voimme luoda yhteyksiä kansoihin, joilla on yhteinen päämäärä ääriainesten eliminoimiseksi, turvallisuuden ja vaurauden edistämiseksi, samalla kunnioittaen uskonnon vapautta ja rakentaen toivotumpaa tulevaisuutta tuleville sukupolville”.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287559, 


08. USA väittää Hizbullahin varastoivan kemiallisia räjähdysaineita Eurooppaan, useisiin eurooppalaisiin valtioihin tulevaa käyttöä varten, sanoi USA:n ulkoministeriön edustaja torstaina vaatien Europan ja muita maita kieltämään Hizbullahin laittomana organisaationa.

 https://www.ynetnews.com/article/rydx9fMHw, 


09. Pääministeri Netanyahu näyttää saaneen uutta puhtia Washingtonin vierailultaan, vaikka joutui nukkumaan paluumatkallaan koneensa lattialla.


Hän vakuutti keskusteltuaan Ronni Gamzun ja Terveysviranomaisten kanssa, että hän hyväksyy asetetut lukitukset ja on valmis voimistamaan niitä tarpeen vaatiessa. 

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287495, 


10. Korkeat lääkärit varoittavat, että Israelin terveyden- ja sairaalahoito alkaa muistuttaa sitä, missä Italia oli jokin aika sitten.


Sairaalat alkavat olla ylikuormitettuja, ja muutamat sairaalat ovat kieltäytyneet ottamasta lisää koronaviruspotilaita tilanpuutteen ja hoitohenkilökunnan vajeen vuoksi. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287544, 


11. Apulaisterveysministeri Yoav Kisch sanoo olevan mahdollista, että synagogat joudutaan sulkemaan Pyhien Päivien ja Jom Kippurin ajaksi ja protestien kieltämistä, ellei koronavirus tilanteessa tapahdu rajua muutosta parempaan. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287569, 


12. Guatemalan presidentti Alejandro Gimmattei testattiin positiiviseksi korona-virukselle, mutta sanoo olonsa hyväksi.

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287567, 


13. Bahrainin pääkaupungissa Manamassa tusinoittain ihmisiä osoitti mieltään Israelin kanssa solmittua Abrahamin accordsia vastaan, kutsuen sitä petokseksi. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287575, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 23 – 34; Tiberias 25 -40; Suolameri 33 – 43; Eilat 29 -43 +C-astetta, 

Aurinkoista, huomenna lämpötilat alenevat 3 asteen verran. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021