TORSTAI 19.03.2020

TORSTAI 19.03.2020
01. Israel on totaalisessa sodassa corona-virusta vastaan, otsikoi ynetnews.com asiaa koskevan artikkelinsa.

Artikkelin alussa todetaan, että hallitus taputtelee itseään selkään tavasta, jolla se tähän saakka on hoitanut tätä ”sotatilaa”. Lisäten siihen, että on joitakin muutoksia, joita vaaditaan tehtäviksi Israelin selviytymiseksi suhteellisen ehjänä.

Artikkelin laatija Giora Eiland kritisoi hallituksen tapaa verrata Israelin tilannetta Italiaan, jossa COVID19 on mellastanut lähes vastustamattomasti, ja kysyy, miksei verrata maihin kuten EteläKorea ja Taiwan? Yleensä maitten vertaamista toisiinsa sumentaa itse asian käsittelyn ja vääristää informaation, sillä valtioitten perustilanteet ovat suhteettomasti erilaiset.

Israelin onneksi sillä on vain yksi johtava sisääntulotie, Ben Gurionin lentokenttä, mitä kuitenkaan ei aluksi osattu käyttää hyväksi. Toinen tuhrattu etu oli se, että meillä oli suhteellisen pitkä varoitusaika verrattuna Taiwaniin ja EteläKoreaan.

Israelin hallitus jatkaa rutiininomaisia toimiaan - joskin hätätilanteena – todeten, että kysymys on kansan terveydestä. Tämän johdosta Terveysministeriö on ottanut corona-viruskysymyksen hoitamisen lähes kokonaan omille hartioilleen, ja johtaa sotaa COVID19 pandemiaa vastaan Israelissa.

Totaalisessa sodassa valtion tulisi käyttää kaikkia voimavarojaan, nojautuen päätöksissään tärkeimpiin lähteisiinsä: tietoon ja kokemukseen.
Israelin olisi pitänyt alusta lähtien delegoida vastuuta eri organisaatioille nojautuen niiden taitoon ja kokemukseen.

Virustapausten jäljittäminen olisi pitänyt antaa Shin Betin turvallisuuspalvelun, tai IDF:n 8200 tiedusteluyksikön hoidettavaksi viikkoja sitten.

Tarvittavien välineitten hankkiminen olisi pitänyt antaa Puolustusministeriölle, koska se on hyvin öljytty organisaatio välineitten hankkimiseksi ulkomailta. Vastuun jakaminen hätätilanteissa on välttämätön, käyttäen hyväkseen järjestöjen taitoa ja kokemusta.

Tärkeysjärjestys asioitten hoidossa on luotava, ja siinä maan lääkintähenkilöstöä tulee ensitilassa suojella, ja aikaa vieviä tehtäviä on hoidettava kiireellisinä, joihin kuuluvat tarvittavien välineitten ja lääkkeitten hankinnat hyvissä ajoin.

Terveysministeriön pääjohtajan Moshe Bar-Simon Tovin pätevyyttä ei voi kiistää, mutta hän ei pysty suoriutumaan näin laajasta tehtävästä yksin.
Siksi olisi perustettava erillinen hätätilahallinto, pääasiallisena tehtävänään hoitaa maassa puhjennutta ja edelleen leviävää COVID19 pandemiaa.

Eiland esittää ainakin kahta hallintohaaraa: Yksi tulisi keskittymään teknologian saavutuksiin kuten virustestauslaitteisiin ja kauko-ohjattuihin lämpötesteihin. Toinen haara keskittyisi kriittisiin tutkimustuloksiin kuten: onko tartunnasta selviytynyt henkilö todella saavuttanut immuniteetin, eikä levitä tautia?

Giora Eiland esittää lopuksi, että koska COVID19 pandemia ei ole suinkaan vielä voitettu, tarvittavat muutokset olisi suoritettava mahdollisimman pian.
https://www.ynetnews.com/article/HkMc4KkIU,

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu uhkaa asettaa yhteiskunnan totaaliseen sulkuun, jos COVID19 tartuntojen määrä saavuttaa 433 potilasta.

”Päämääränä on pandemian uhrien määrää osoittavan käyrän tasoittaminen ja hajottaa tapaukset pitemmälle aikajanalle”, sanotaan hallituksen tiedotteessa.

Netanyahu uhkaa: ”Ellei kansa kuuntele viranomaisten antamia ohjeita ja noudata niitä COVID19 pandemian hallitsemiseksi, koko maata koskeva sulku tullaan julistamaan” Bibi sanoi keskiviikkoiltana TV12 haastattelussa.

Keskiviikkona tuo pääministerin asettama tienviitta saavutettiin: 433 ihmistä testattiin COVID19 saastuttamiksi, 6 heistä kriittisessä kunnossa, osoittaen sata uutta tapausta 24 tunnin kuluessa.
Määrän uskotaan ylittävän 500 rajan viikonvaihteen aikana.

TV12 haastattelussa Netanyahu osoitti sanansa erityisesti ultra-ortodoksi juutalaisille ja Israelin arabeille, kehottaen näitä seuraamaan Terveysministeriön antamia ohjeita välttää laajojen ihmisryhmien kokoontumista.

Netanyahu kiitteli tilannetta maassa sanoen sen olevan ”paremman kuin useimmissa maissa, ja haluamme pitää sen sellaisena”. Hän kiitti ystäviä kaikkialta maailmassa testaustarvikkeista, jotka tulevat maahan torstaina.

”Jos on välttämätöntä, sulku voi tapahtua huomenna (tänään torstaina), vaikka totaalisen sulun seuraukset tulevat olemaan huolestuttavia maan taloudelle”.
Hän sanoi Israelin olevan kolmen tai neljän maan joukossa, joiden tilanne on paras maailmassa.

”Olemme ennakoineet muuta maailmaa sulkemalla rajoja, eristäneet koteja, rajoittaneet vajaatoimintaa ja aktivoineet digitaalisia välineitä taudin seuraamiseksi”. (Knesset aristeli luvata puhelujen digitaalista seuraamista)
https://www.jpost.com/Israel-News/High-Court-to-hear-petitions-against-Shin-Bets-coronavirus-surveillance-621529,

Amerikan-British-Israel nobel-palkinnon saanut Michael Lewitt, ennusti, että 10 tai jopa vähemmän israelilaista tulevat kuolemaan COVID19 sairauteen sanoen, että globaalisti katsoen Israelin virus-tapaukset ovat vähäiset.

”Israelissa esiintyy paniikkia ilman oikeutusta. En usko julkisuudessa esitettyihin lukuihin, täällä kaikki liittyy politiikkaan, ei matematiikkaan”.
Lewitt sanoi myös, että on lähes mahdotonta vertailla eri maitten antamia lukuja, koska jokainen hallitus käyttää erilaista tapaa rekisteröidä tapauksia.

Lewitt kuitenkin antaa tunnustusta israelilaisten tapaan seurata ohjeita: ”Emme syleile enää jokaista ihmistä kadulla; pidämme etäisyyttä henkilöön, jolla on flunssa tai joka on kylmettynyt, kuten aiemmin teimme. Se on edistystä”.

”Mitä tarkemmin seuraat ohjeita, sitä paremmin voimme pitää tartunnan aisoissa. Siten, olosuhteisiin katsoen, tapausten määrä laskee” Lewitt sanoi.

Netanyahu lupasi dramaattisesti lisäävänsä testattujen ihmisten määrää, kuten hän sanoi TV12 ohjelmassa. ”Uskon voivamme testata 3 000 tapausta sunnuntaina, ja 5 000 tapausta seuraavana sunnuntaina”. Hän ei kainostellut ottaa kiitosta ennakoivien päätöstensä johdosta.

Terveysministeriö sanoi, että yli 2 200 testausta suoritettiin tiistaina, lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisinä päivinä.
Totaalinen sulku tarkoittaa sitä, että vain kriittiset työntekijät saavat lähteä kodeistaan, mutta loput kansalaisista voivat poistua vain täydentääkseen ruoka-varastojaan, tai saadakseen lääkintähoitoa.

Väestö- ja Maahanmuuttohallinto ilmoitti välittömästä säännöstä, jonka mukaan vierailijoita, jotka eivät ole Israelin kansalaisia tai omaa pysyvää oleskelulupaa, estetään pääsemästä maahan, vaikka heillä olisi paikka pysyvästä karanteenista.

New Yorkista Israelin aikovat 20 Nefesh-BeNefesh uutta siirtolaista eivät uusien määräysten mukaan voisi päästää Israeliin, ja 40 muuta odottavat vuoroaan. ”Saimme hallituksen kirjallisen luvan, ja kone laskeutuu Ben Gurionille torstaina kello 13.10 puolipäivän jälkeen. Tämä on stressaavaa” sanoi järjestön edustaja.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Gilad-Erdan-Total-lockdown-is-inevitable-security-forces-must-prepare-621396,

03. Terveysministeri Yacov Litzman, joka on 71-vuotias, lähetti kirjeen Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille sanoen, että hänen immuniteettinsa on huono. Hän pelkää tulla Knessetiin. Hänen lääkärinsä varoitti Knessetin olevan erityisen vaarallinen paikka, sillä kansanedustajat tapaavat henkilöitä, jotka ovat COVID19 viruskantajia, vaikka heillä ei olisikaan tartuntaa.

Neljä kansanedustajaa, joilla on COVID19 tartunta, Arye Deri (Shah), Tzachi Hanegbi (Likud), Ram Ben Barak (SiniValkoinen) ja Alon Shuster (SiniValkoinen) on asetettu karanteeniin tavattuaan Merhavim AlueNeuvoston johtajan Shai Hajajin, jolla on coronavirus-tartunta.

Hanegbi, Ben Barak ja Shuster testattiin negatiivisiksi tavattuaan eri henkilöitä.

Knesset harkitsee jokaisen kansanedustajan testaamista, ja Edelstein lupasi heille ilmaisen testin tullessaan valanvannomis-tilaisuuteen Knessetiin maanantaina. Lisäksi Edelstein julkisti säännön, jolla vain 10 henkilöä sallitaan samaan huoneeseen mihin aikaan tahansa.

COVID19 virus on iskenyt erityisen lujaa lääkintähenkilöstöön maassa. Useat johtavat lääkärit ja monet sairaanhoitajat ovat saaneet tartunnan, useat heistä johtavissa tehtävissä olevat. Yksi tartunnansaaja lomauttaa koko osaston karanteeniin. Maistraatin ja muut oikeuden tuomarit ovat myös coronan listalla.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Gilad-Erdan-Total-lockdown-is-inevitable-security-forces-must-prepare-621396,

04. Terveysministeriön julkistaman tiedotteen mukaan Israelissa on testattu 529 positiivista COVID19 tartunnan saajaa. Heistä 279 ovat sairaalassa, 86 kotihoidossa, 36 hoidetaan ”hotellissa”, 116 asemaa harkitaan vielä.

Kuusi heistä ovat kriittisessä kunnossa, 13 keskimääräisessä ja 498 lievästi sairastuneita. Kaikkiaan 12 potilasta ovat parantuneet ja päästetty kotihoitoon.

Ichilov sairaalassa hoidettavana ollut virustartunnan saanut lääkäri kehui hoitoa erinomaiseksi. ”Sain henkilökohtaista hoitoa korkeimmalla tasolla ja tunsin aitoa tarvetta helpottaa tilannetta, ja kiitän hoidosta sydämeni pohjasta. Palaan nyt takaisin osastolleni hoitamaan muita potilaita”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277513,

05. Pääministeri Netanyahu vihjaili keskiviikon TV12 haastattelussa, että hallitus voi aloittaa niiden ihmisten sakottamisen, jotka rikkovat Terveysministeriön asettamia ohjeita ja sääntöjä.

Pääministeri kuitenkin lievensi jyrkkää kantaansa todeten, että se on viimeinen keino saada ihmiset tajuamaan tilanteen vaarallisuuden.
Ohjeet ovat todellakin enemmän suosituksia, eivät laillisesti sitovia, mutta että hallitus voi muuttaa tilanteen, jos se on välttämätöntä.

Minä tässä vain murehdin jo etukäteen sitä, ettemme pääse viikonlopun piknikille, jos metsäänkään ei pääse enää. Minä jo yliaikaa eläneenä toisaalta tarvitsen liikuntaa, jota lekuritkin aina painottavat, mutta nyt Terveysministeriö pakottaa yli 70-vuotiaat pysymään kotiensa sisätiloissa, eikä hortoilemaan kaduilla ja puistoissa, vaikka olisi ainoa henkilö laajassa metsikössä.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-there-may-be-fines-for-violating-health-ministry-orders/,

06. COVID19 pandemia maailmalla

- Italiassa 2 629 lääkintähenkilöä ovat saaneet tartunnan. Italia lukkiutuu kokonaan huhtikuuhun saakka lääkärien ja sairaanhoitajien määrän ollessa 8.3 % tartuntatapauksista.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8129499/More-2-600-medical-workers-infected-coronavirus-Italy.html,

- Iran vapauttaa 10 000 tuomittua vankia sen ohessa, että Iran vapauttaa
85 000 pidätettyä estääkseen corona-viruksen leviämisen. Lähi-Idässä on
20 000 coronaviruksen tartuntatapausta, useimmat heistä Iranista.
Ayatollah Ali Khamenei vapauttaa vankeja kansallisten lomien aikana.
Vapautettujen joukossa on kotiarestiin vapautettu Nazanin Zaghari-Ratcliffe, iranilais-britti, joka vangittiin kansainvälisestä tuomiosta huolimatta.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8129591/Iran-pardon-10-000-prisoners-addition-temporarily-releasing-85-000-inmates.html,

- Espanja sulkee kaikki hotellit maassa 24.03, ja kehottaa brittituristeja matkustamaan kotiinsa COVID19 kuolontapausten noustua 598 ihmistä.
Espanjassa toteutetaan totaalista sulkua ja ihmisiä kehotetaan pysymään kodeissaan.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8126305/Britons-told-leave-Spain-Madrid-closes-hotels.html,

- COVID19 saastuttama risteilijä, jossa on 1000 pääosin englantilaisia ja useita tartunnan saaneita matkustajia, sai luvan ankkuroida Kuban satamaan. Alus oli ankkurissa Karibianmerellä yli viikon, kun kukaan ei huolinut sitä. https://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/index.html,

- Englantilaisia ja amerikkalaisia on niiden viidensadan joukossa, jotka joutuivat kiikkiin Panamassa alkuperäkansan musiikkifestivaalien loputtua Playa Chiquitassa. Heidät määrättiin karanteeniin COVID19 leviämisen pelon vuoksi. Heitä kiellettiin matkustamasta maasta ennen 14 vrk:n karanteenia.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8129649/Britons-Americans-hundreds-stranded-Panama.html,

- Iranissa koettiin korkein päivässä kuolleiden virusuhrien määrä 147 ihmistä, mikä nosti corona-viruksen kokonaisuhrimäärän 1 135 ihmiseen. Tartunnan saaneiden määrä on 17 161. Ihmiset matkustavat ja basaarit ovat tungokseen asti täynnä, 24 tunnin aikana uusia tartuntoja oli 1 192 ihmistä.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8125743/Iran-sees-highest-number-coronavirus-deaths-day.html,

- EU-komission johtaja Ursula von der Leyen joutui tunnustamaan, että EU oli aliarvioinut COVID19 vaikutuksen. Hän sanoi viruspandemian työllistävän EU:n virkailijoita kauan aikaa. EU-maiden johtajat kieltävät matkailijoita EU:n ulkopuolelta pääsemästä maahan 30 päivän aikana.
Saksalaisen Frankfurtin kaupungin moottoritie A12 tukkiutui 12 mailin pituudelta rekkojen ollessa puskuri-puskurissa kiinni matkalla Puolaan.
Liettua sulki rajansa Puoleen.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8124993/European-Commission-chief-admits-leaders-underestimated-coronavirus.html,

- PohjoisKorea väittää, ettei siellä ole yhtään COVID19 tapausta. Maailman media ei usko sitä mahdottomana, sillä rajanaapurissa Kiinassa on 81 036 tartunnan saanutta ja 3 200 virukseen kuollutta.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8124191/North-Korea-claims-ZERO-cases-coronavirus-experts-say-impossible.html,

- Venäjän yksinvaltias Vladimir Putin on suojeltu COVID19 virukselta, hänen henkilökuntansa testataan toistamiseen etenkin ennen tilaisuuksia, joihin Putin osallistuu. Kaikki mahdollinen tehdään Putinin säilymiseksi puhtaana. Hänen tiedottajansa ei halua kertoa, onko Putinia testattu.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8125577/Russia-feeding-coronavirus-disinformation-sow-panic-West-EU-document-says.html,

- Pingviinit EteläAfrikassa saivat vapaapäivän ja nauttivat vapauden tunteesta kierrellessään akvaarionsa ympärillä KapKaupungissa. Akvaario suljetaan coronaviruksen pelossa. Maanantaina Chicagon pingviinit kokivat saman, ja sitä kuvaavasta videosta tuli mediahitti. https://www.dailymail.co.uk/news/article-8125075/Penguins-enjoy-wandering-aquarium-Cape-Town.html,
UUTISIA ISRAELISTA
Israelin poliittinen taistelu on nyt siirtynyt Knessetiin, jossa SiniValkoiset haluavat kammeta puheenjohtajan Yuli Edelsteinin (Likud) voidakseen asettaa hänen tilalleen oman miehensä. Vaaliin vaaditaan 61 kansanedustajan äänet.
Poliittinen tilanne Israelissa on surrealistinen.
Presidentti Rivlin antoi hallituksen muodostajan tehtävän SiniValkoisten nelikosta johtajaksi nousseelle Benny Gantzilla, koska hän kertoi saaneensa 61 kansanedustajan lupauksen tukea hänen valintaansa potentiaaliseksi pääministeriksi.
Käytännössä Gantzin enemmistö hajoaa käsiin, sillä kolme tukijaa ilmoittavat vastustavansa vähemmistöhallitusta.
Äskeisen gallupin mukaan Likudin edustajamäärä Knessetissä on 39, kun Gantzin saama tukijoitten määrä putosi 30:en, eli Likudin johtamalla oikeistoblokilla olisi enemmistö Knessetissä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Pääministeriä ei kuitenkaan valita mielipidetiedustelujen perusteella.
Gantz haluaa uudessa hallituksessa puolustusministerin, ulkoministerin ja oikeusministerin paikat. Hänellä on selvästi mielessään saada suurta muutosta Israelin poliittisessa järjestelmässä, ja yleisen politiikan kääntämistä jyrkästi vasempaan, ja arabeja suosivaan suuntaan.
Gantzin todellista kykyä pääministerin vastuullisessa tehtävässä ei tunneta, hän on keltanokka jos kukaan. Hänen vihan täyttämä suhtautumisensa oikeistoon, joka personoituu Benyamin Netanyahuun, ei lupaa hyvää kansan kokoamiseksi yhteisen vaaran torjumiseen vihamielisen arabirintaman saartaessa maata joka puolelta.
Kukaan ei tiedä, kenen puolelle Joint List asettuisi sotatilanteessa?
https://www.timesofisrael.com/blue-and-white-said-to-demand-justice-foreign-ministries-for-unity-government/, https://www.timesofisrael.com/president-to-speaker-a-likud-mk-reopen-knesset-avoid-harm-to-democracy/,
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 07 -11; Tiberias 12 -18; Suolameri 12 -17; Eilat 15 -22 +C-astetta, puolipilvistä, paikallisia sateita. Lämpötila laskee vielä huomenna, mutta alkaa kivuta sen jälkeen siten, että päivälukema on 24.03. jo 20 +-astetta. Tuuli on suhteellisen kova, tänään 20 -35 km/h, kosteus 65 %.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,
PS. Coronan kanssa leikitellessä on kokonaan unohtunut, että Afrikan itäosassa kehittyneet heinäsirkkaparvet ovat muotoutumassa uudelleen, moninkertaisina, ja hyppäävät lentoon ennen kesää. Ne noudattavat edellisten parvien jälkiä, Tanzanian korkeudelta pitkin Afrikan itärannikkoa, hypäten sieltä Afrikansarven kautta Jemeniin ja Saudi Arabian kautta Persianlahdelle, Pakistaniin, Intiaan ja Afganistaniin ja Iraniin, mutta sivuuttavat tälläkin kertaa Israelin.
https://www.timesofisrael.com/plague-of-locusts-set-to-descend-upon-middle-e ast-in-time-for-passover/,




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019