TORSTAI 09.01.2020

demoTORSTAI 09.01.2020
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iran sanoo, että keskiviikkoaamun ohjusiskut kahteen irakilaiseen tukikohtaan olivat osa Iranin kostotoimista Iranin johtavan kenraalin Qassem Solimanin surmaamisesta lähellä Bagdadin lentokenttää viime viikolla.

”USA:n dronen suorittamat Hellfire-ohjusiskut Soleimania ja Iranin tukemia sotilashenkilöitä vastaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kiihdyttivät jo ennestään huonontuneita suhteita ISA:n ja Iranin välillä” sanotaan Iranin julistamassa lausunnossa.

Keskiviikkoaamuna hyökkäyksen kohteeksi joutuneissa USA:n tukemissa Ain Al-Assadin ja Irbilin sotilaallisissa kohteissa oli amerikkalaisia sotilaita. Heistä kukaan ei haavoittunut.

Lisäksi keskiviikkoiltana ammuttiin 2 ohjusta Bagdadin vahvasti suojatulle ”vihreälle linjalle”, jossa sijaitsevat USA:n lähetystö ja useat valtion virastot.
Presidentti Trumpin ilmoituksen mukaan näissä iskuissa USA:n sotilaat eivät kärsineet ihmistappioita, ja vahingot olivat lievät.

USA:n varapresidentti Mike Pence kertoi CBS;n ohjelmassa tiedustelutietojen vihjaavan, että Iran oli kehottanut liittolaisiaan olla iskemättä USA:n tukemiin kohteisiin.

”Olemme saamassa rohkaisevia tiedustelutietoja, joiden mukaan Iran viestittää juuri samoille militaristeille jättää Amerikkalaiset kohteet ja siviilit rauhaan, ja toivomme tämän trendin jatkuvan” Pence sanoi.

Presidentti Trump uhkasi aiemmin Irania sotilaallisilla iskuilla, jos Iran kohdistaisi ohjusiskunsa amerikkalaisia tukikohtia ja henkilöitä vastaan todeten: ”Yhtään amerikkalaista ei vahingoittunut eilisissä iskuissa” lisäten: ”Iran näyttää rauhoittuvan, mikä on hyvä merkki kaikille osapuolille”.

Presidentti Trump viittasi Amerikan voimaan, sekä sotilaallisen että taloudellisen, joka on paras puolustuskeino. ”Tosiasia, että meillä on vahva armeija ja varusteet, ei tarkoita sitä, että käytämme niitä”.

Trump sanoi kuitenkin USA:n lisäävän välittömästi uusia taloudellisia ja ekonomisia sanktioita Irania vastaan, kunnes se muuttaa käytöksensä.

”Iranin tulee luopua ydintavoitteistaan ja terrorismin tukemisesta. Sivistyneen maailman tulee lähettää selkeä ja yhteinen viesti Iranin hallitukselle: Terrorin, murhan ja sekasorron kampanjaasi ei tulla enää sietämään. Sen ei sallita jatkuvan” Trump sanoi.

Iranista ammuttiin keskiviikon aikana kaikkiaan 16 ohjusta kolmelta eri paikkakunnalta Iranissa, 11 niistä osui Ain Al-Assadin tukikohtaan Bagdadista länteen, ainakin ylsi Irbiliin; joitain putosi kohteitten ulkopuolelle.

Liittoutuneitten puheenjohtaja Mak Milley arvioi ennakkovaroitusten estäneen ihmisuhrien syntymisen. ”Nähdäkseni ohjusten tarkoituksena oli aiheuttaa tuhoa rakenteille, autoille ja varusteille, sekä lentokoneille ja surmata henkilökuntaa”.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51039520, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274314,

02. Ukrainalainen matkustajakone Boeing 737 -800 syöksyi maahan minuuttien kuluttua lähdöstään Teheranin lentokentältä, tuhoten kaikki koneessa olleet 176 ihmistä, eloonjääneitä ei ollut.

Maahansyöksyn syytä ei tunneta, mutta se aiheutui asiantuntijoiden mukaan teknisestä virheestä. Kone oli huollettu pari päivää aiemmin. Kone syttyi palamaan ennen syöksyään alas.

Iran löysi koneen mustat laatikot, mutta kieltäytyy luovuttamasta niitä koneen valmistajalle tai ulkopuolisille asiantuntijoille, jotka yleensä osallistuvat mustien laatikoitten antamien tietojen tulkintaan.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51042326, https://www.ynetnews.com/article/ryjyJdVlU,

UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu ja USA:n presidentti Donald Trump keskustelivat puhelimessa keskiviikkoyön aikana kriittisistä kysymyksistä alueella, sekä maitten välisistä keskinäisistä suhteista.

Tarkempia tietoja keskusteluaiheista ja mahdollisista sopimuksista ei annettu julkisuuteen.
Irakin armeijan julkistamien tietojen mukaan Iranista ammuttiin enemmän kuin tusinan verran ballistisia ohjuksia USA:n tukikohtiin Irakissa kostoksi IRGC:n ja Al-Quds joukkojen komentajan Soleimanin teloittamisesta edellisellä viikolla, kertomatta, kuka ohjukset ampui.

USA:n lähettiläs YK:ssa Kelly Craft kertoi kirjeessään YK:n pääsihteerille, että Qassem Soleimani teloitettiin USA:n itsepuolustukseksi, sillä AL-Quds joukoilla oli valmis suunnitelma suuresta terrori-iskusta USA:ssa.

Kelly Craft kirjoitti viestissään, että USA on valmis suoriin ja vakaviin keskusteluihin Iranin kanssa ilman ennakkoehtoja, jotta voitaisiin estää kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden vaarantuminen tai kiihtyminen Iranin hallituksen toimesta.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Trump-and-Netanyahu-spoke-about-critical-regional-issues-613625,

02. Galilean meren (Kinneretin) vedenpinnan korkeus nousi viimeisten 24
tunnin aikana 23 sm. Vedenkorkeus on nyt 211 metriä 10 sm Välimeren pinnan alapuolella.

Sadekauden alkamisesta lähtien Kinneretin vedenpinnan korkeus on noussut 80 sm; se on 1.9 m alimman punaisen varoitusviivan yläpuolella, ja 2.3 m ylimmästä punaisesta varoitusviivasta.

Eilen alkaneet lähes tauottomat sateet jatkuvat tänään, mutta niiden uskotaan loppuvan huomenna. Tulvien pelätään uusiutuvan Jordanjoen laaksossa, Juudean erämaassa ja Suolameren alueen rinteillä, mutta erityisesti rannikkoalueen kaupungeissa.

Torstain vastaisen yön aikana jatkuneet sateet tulivat usein myrskyisten tuulten ja salamoinnin seuraamina. Lämpötila on alhainen pohjoisessa sataneen lumen vuoksi.

Lauantain sääennuste lupaa osittain/puoli- osittain täyspilvistä taivasta. Lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämmät, mutta nousussa. Kevyttä sadetta voi ripotella edelleen maan pohjoisosissa; tuuli voi olla epämiellyttävän voimakas.
https://www.timesofisrael.com/rains-continue-to-deluge-country-causing-flooding-in-coastal-desert-areas/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274319,

03. Sateet ja niiden aiheuttamat paikalliset tulvat aiheuttivat ihmisuhreja.

Pelastuspalvelut toimivat Tel Avivissa ja ympäröivissä kylissä yön tuntien aikanakin. Poliisi työskenteli IDF:n sotilaitten ja vapaaehtoisten kanssa asukkaitten ahdingon helpottamiseksi.

Kaksi ihmistä, mies ja nainen, saivat surmansa TA:ssa jouduttuaan tulvan täyttämään hissikuiluun, eikä heitä ehditty pelastaa ajoissa.

Nahariyassa tulva vei silminnäkijöitten mukaan mukanaan 38-vuotiaan Moti Ben Shabbatin hänen yrittäessään pelastaa matkustajat ylösalaisin kääntyneestä autosta vesilammikossa.

Autossa olleet pelastuivat, mutta Shabbatin ruumis löydettiin myöhemmin hätäpalvelun toimesta.
https://www.timesofisrael.com/rains-continue-to-deluge-country-causing-flooding-in-coastal-desert-areas/,

04. Alla olevassa linkissä näytetään vesimassojen vyörymistä Beit Shean laakson Basalttikanjonissa, sekä valtavia kurkiparvia, jotka etsivät sopivaa levähdyspaikkaa matkallaan lämpöisempiin maihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274320,

05. Seech Sod on yhdistys, joka tarjoaa opetuksellista, hyvinvointi- ja terveys-palveluja ihmisille, jotka ovat kehitysvammaisia, sekä heidän perheilleen.

Tuhannet miehet, naiset ja lapset, jotka osallistuivat Siyum HaShas englanninkielisille tarkoitettuun Binyanei HaUma (kansainvälisen kokouskeskuksen) tilaisuuteen tammikuun 1. päivänä, tulivat syvästi inspiroituneiksi ainutlaatuisessa tilaisuudessa.

Seach Sods Pirchei kuoron jäsenille – kaikki kehitysvammaisia nuoria
miehiä – esiintyminen oli heille erityisen liikuttava tilaisuus,
sillä ”he saivat etuoikeuden laulaa Torahin kunniaksi Gedolei Yisroel edessä tuhansien ihmisten seuratessa”.

He lumosivat kansan viehättävillä lauluillaan ja ammattimaisella esiintymisellään; ”heillä oli kunnia osallistua hämmästyttävään kavod ha Tora ylistykseen”, ja he osoittivat jokaiselle, että ”kehitysvammaisella henkilöllä on paikkansa Toran opiskelun harmoniassa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274238,

06. Puolustusministeri Naftali Bennett nimitti ministeriöönsä takaisin Kobi Elirazin, tehtäväkenttänään toimia projektin managerina PA:n rohkaiseman (ja EU/YK:n rahoittaman) laittoman rakentamisen estämiseksi Juudeassa ja Samariassa.

Kobi Eliraz toimi puolustusministeriön neuvonantajana setlementti-asioissa, kunnes myös puolustusministerinä toiminut Netanyahu erotti hänet yllättävästi kuusi kuukautta sitten.

Hän toimi ministerin avustajana myös Moshe Yaalonin, Avigdor Libermanin ja Netanyahun toimiessa puolustusministerinä.

Hänen nimitystään tärkeään tehtävään kiittävät monet kansan-edustajat, joista Moti Yogev sanoo: ”Kobi Eliraz, oikea mies oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Kobi, rukoilemme sinun ja Israelin kansan menestymiseksi. Ministeri Naftali Bennett - hyvin tehty”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274315,

07. Puolustusministeriön puolustustutkimuksen ja –kehityksen (DDR&D) johtokunta paljasti tehneensä teknologisen läpimurron laser-aseen kehittämiseksi RAM (raketti, kranaatti ja tykistö) uhkan, kuten myös UAV:n ja ATGM:n aiheuttaman uhkan eliminoimiseksi.

Johtokunnan puheenjohtaja prikaatinkenraali Yaniv Rotem totesi: ”Olemme siirtymässä uuteen energian aikakauteen ilma-, maa- ja merisodissa. DDR&D:n tekemä investointi viime vuosina on asettanut Israelin valtion johtavien maiden joukkoon korkean energian laser-järjestelmissä. Vuoden 2020 aikana demonstroimme kykyjämme”.

Edellä kerrotun läpimurron johdosta DDR&D asetti kolme ohjelmaa
Korkean energian laser demojärjestelmän kehittämiseksi yhteistyössä puolustusteollisuuden, Rafaelin ja Elbit järjestelmän kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274290,

08. EU:n uusi ulkopolitiikan johtaja Joseph Borrell julkaisi torstaina ensimmäisen tuomionsa juutalaisten rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa.

Ensimmäisessä versiossa todettiin: ”EU vaatii Jerusalemia lopettamaan kaiken toimintansa miehitetyissä tai kiistanalaisissa territorioissa”.

Pian version julkistamisen jälkeen EU julkaisi uuden version: ”EU vaatii lopettamaan kaiken toimintansa tai siihen verrattavat toimet miehitetyissä territorioissa”, poistaen termin ”kiistanalainen”.

EU katsoo siten, että ”kaikenlainen Israelin rakentaminen on kansainvälisen lain vastainen ja siksi laitonta”.

USA:n kanta on päinvastainen: ”Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa eivät ole kansainvälisen lain vastaisia” kuten USA:n ulkoministeri Pompeo sanoi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274290,

09. Uusi gallup osoittaa, että Smotrich National Union /Bennett-Shaked UusiOikeisto yhdessä tulevat saamaan äänivyöryn maaliskuun 2. päivän vaaleissa, saaden 9 kansanedustajaa Knessetiin.

Likud saa 32 kansanedustajaa; SiniValkoinen 34; Shas 8; UTJ 8; Joint Arablista 13; Labor/Gesher 5; Israel Beitenu 7; Demokratic Union 4.

Liittoutuma National Union, Jewish Home ja Otzma Yehudit saisi 4.
Galei Tzahal gallupin mukaan Smotrich, Shaked ja Bennett ovat suosituimmat poliitikot uskonnollisen Sionin äänestäjien mielestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274328,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -08; Tiberias 10 -13; Suolameri 12 -17; Eilat 12 -18; + C-astetta, tänään ja huomenna sadetta pohjoisosissa, lauantaina puolipilvistä koko maassa, hieman lämpenevää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021