TORSTAI 21.11.2019


TORSTAI 21.11.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Hallituksenmuodostajan mandaatin saanut Benny Gantz (SiniVakoinen) ilmoitti eilen muutamia tunteja ennen puoltayötä presidentti Reuven Rivlinille, etteivät hänen ponnistelunsa toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi onnistuneet ja että hän palauttaa saamansa mandaatin presidentille.

Selvästi pettynyt Gantz kertoi presidentille näkemyksensä siitä, mitkä olivat keskeiset esteet hallituskoaliittion muodostamiseksi.

”Ponnisteluni juuttuivat hävinneiden muodostamaan muuriin, jotka estivät minun ja vaalit voittaneen puolueeni johtaman hallituksen muodostamisen, että valtio olisi voinut palata poliittiseen tasapainoon”.

Israelin lain mukaan hallituksen muodostamiskysymys alistetaan nyt Knessetille, jonka 120 jäsenen joukosta kuka hyvänsä kansanedustaja voi yrittää koota 61 kansanedustaja allekirjoitukset hallituksen muodostamiseksi 21 päivän sisällä.
Jos tämä ei onnistu, maassa on pidettävä uudet vaalit 90 päivän kuluessa.

Kootessaan oikeistoblokkinsa torstaiaamuna pääministeri Benyamin Netanyahu totesi tähän tapaan: ”Emme me tarvitse uusia vaaleja, vaan yhteyshallitusta” osoittaen sanansa Gantzille. ”Ei ole liian myöhäistä, istukaamme ja ilmoittakaamme, että me muodostamme kansallisen yhteyshallituksen”.

Israel Beitenu johtaja Avigdor Liberman antoi lausuntonsa Bibin antaman lausunnon jälkeen, jonka 8 knessetin jäsentä muodostivat käytännössä ”kuninkaan tekijän” aseman. ”Israel on matkalla kolmansiin vaaleihin 12 kuukauden aikana”.

Liberman (Libi) syytti sekä Gantzia että Bibiä, ettei yhteyshallitusta saatu aikaan. Hän painotti presidentin mainitsemia ”henkilökohtaisia syitä”, jotka nousivat esiin, sillä Likudin ja SiniValkoisen välillä ei ollut suuria asiallisia eroavaisuuksia.

Gantz ilmoitti puhelimessa Rivlinille, että hän jatkaa yrityksiään kansallisen yhteyshallituksen muodostamiseksi. Puhuessaan journalisteille lehdistö-konferenssissa hän sanoi tehneensä kaikkensa ja kääntäneensä jokaisen kiven liberaalisen yhteys-hallituksen muodostamiseksi, mutta viikkojen neuvottelujen jälkeen hän ei voinut antaa kannatustaan kummallekaan osapuolelle.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5628979,00.html,

02. The Times of Israel henkilökunnan laatimassa raportissa kerrotaan yksityis-kohtia neuvottelujen taustoista, joista yleensä vaietaan.

Raportin ja TV-2 mukaan Gantzin yritykset vähemmistöhallituksen muodostamiseksi kaatuivat Sinivalkoisten kansanedustajien Hendelin (entinen Bibin avustaja) ja Hauserin (entinen hallituksen ja Likudin sihteeri) varoituksiin Gantzille, että he vastustavat hänen haluamaansa esitystä.

Toiseksi Libi oli myös vastustanut Gantzin vähemmistöhallitusta ja uhannut pidättäytyä äänestämästä, jos arabien Joint List on mukana. Sekä Hendelin että Hauserin tuki olisi siten välttämätön hallituksen esityksien etenemiseksi Knessetin äänestyksissä.

Kolmas mahdollinen tekijä oli Gantzin ja Yair Lapidin erimielisyys etenkin Haredim-kansan asevelvollisuutta koskevassa asiassa, vaikka hän ei halunnut suurennella kysymystä puolueen yhtenäisyyden vuoksi.

Netanyahu yritti turhaan saada Gantzia syrjäyttämään Lapidin, ja Gantz puolestaan yritti hajottaa Likudin johtaman koaliittion, mitkä molemmat epäonnistuivat.
https://www.timesofisrael.com/gantz-said-to-blame-lapid-right-wing-flank-in-party-for-coalition-failure/,

03. Gantzin Tel Avivissa pitämä tulikivenkatkuinen puhe osoitti, että entisen armeijan komentajan Benny Gantzin pokeri-naaman sisällä kiehui kauan pidätelty turhautuma kilpailijansa Netanyahun ”epärehellisen ja itsekkään käyttäytymisen” johdosta, kuten Raoul Wootliffin laatimassa ja ToI:n julkaisemassa artikkelissa esitetään.

Artikkelissa todetaan, että vaalitaistelujensa, enempää kuin Riviliniltä saamansa mandaatin aikana, Gantz ei ollut pystynyt muotoilemaan poliittista ohjelmaansa, mikä antoi kokeneelle poliitikolle Netanyahulle tilaisuuden ottaa johtoasema jättäen Gantzin toistuvasti epämukavaan vastaajan asemaan.

Ilmoitettuaan ensin puhelimessa presidentti Rivilinille epäonnistumisestaan hallituksen muodostamiseksi keskiviikkoiltana, Gantz syytti puheessaan Netanyahua ”vaalien varastamisesta, sillä SiniValkoinen sai syyskuun 17. vaaleissa yhden kansanedustajan verran enemmän kuin Likud”, unohtaen, että Likudin johtama koaliittio sai 55 kansanedustajaa SiniValkoisen 54 vastaan.

Gantz toisti samalla aiemmin esittämänsä periaatteen, ettei hän istu ”rikollisen johtamassa hallituksessa”, vaikka oikeuskansleri Avichai edelleen harkitsee, syyttäkö hän Bibiä vai ei. Gantz puolestaan on antanut tuomionsa.

”Pyysin vaalit hävinnyttä pääministeriä suoriin neuvotteluihin, mutta niiden asemesta sain solvauksia, loukkauksia ja lapsellisia videoita” Gantz selitti pyrkien osoittamaan Bibin laittomuuden asetuttuaan hänen tielleen.

Huolellisesti muotoillussa puheessaan, joka vahvistettiin kahdella äänen- toistajalla (telepromptees), Gantz kuvaili Bibin asettamat esteet yhteys-hallitukselle paitsi pääministerin ”uhmaavan poliittisena ja myös moraalisesti arveluttavana toimena äänestäjien tahdon syrjäyttämisenä ja vaalien varastamisena, ei vain vaalimekanismin toteuttamiseksi, vaan pelastaakseen itsensä syytteistä”.

Gantz varoitti poliittisen tilanteen Israelissa kehittyneen vaaralliseksi kansan tahdon huomiotta jättämisenä. Sinivalkoinen sai 33 edustajaa Knessetiin Likudin 32 vastaan, ja presidentillä on oikeus harkita puolueiden saaman puoluekannatuksen mukaan, kummalle kahdesta antaa ensiksi tehtäväksi tunnustella toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/accusing-netanyahu-of-stealing-election-gantz-launches-campaign-for-another/,

04. Israelin ilmanvoimien IAF aikaisin keskiviikkoaamuna tekemät ilmaiskut Damaskoksen ympäristöön rakennettuja ja rakenteilla olevia syyrialaisia ja iranilaisia sotilaskohteita vastaan aiheuttivat vakavaa tuhoa, mutta eivät tuhonneet niitä täysin, kertoo DebkaFile artikkelissaan.

Damaskoksen ympärillä ja Syyrian Golanin kukkuloilla sijaitsevat ilmatorjunta-patteristot tuhottiin, koska ne vaaransivat IAF:n koneet, mutta verkostoa ei tuhottu kokonaisuudessaan. Tämä on tärkeä havainto, sillä IAF:n koneet eivät tehtäväänsä suorittaessaan ylittäneet Israelista Libanonin ja Syyrian vastaista rajaa, vaan päästivät ohjuksensa matkaan Israelin ilmatilassa.

Syyrian ja Libanonin ilmatorjuntapatteristot pyrkivät osumaan IAF:n koneisiin Israelin ilmatilassa, ensimmäisiä kertoja.

Syyriasta Israelia kohti tiistaina ammutut neljä ohjusta – jotka Iron Dome eliminoi – olivat IDF:n tiedotteen mukaan ”raskaita ohjuksia”, millä tarkoitetaan keskimatkan maasta-maahan ballistisia ohjuksia, joiden kantomatka ulottui syvälle Israelin puolelle; ehkä Fatteh 110 merkkiä.

DF analysoi artikkelissaan, että Iran on uhannut – paitsi vastata jokaiseen iskuun samantapaisesti – tuhota Israelin valtio ja sen sionistinen hallitus, mutta ei juutalaisia kokonaisuudessaan, kuten Ali Khameney täsmensi. Siten on odotettavissa Hizbullahin pohjoisesta tai Hamas/Jihad iskut etelästä.
https://www.debka.com/israel-on-war-alert-for-iranian-reprisal-after-idf-assaults-on-al-qods-syrian-bases/,

05. IAF:n ilmaiskuissa Damaskoksen ympäristöön, jota Israelissa kutsutaan ”lasitaloksi”, sai surmansa 23 ihmistä, joista 16 olivat Syyrian ulkopuolelta, luultavasti Iranin IRGC:n Al-Quds sotilaita; lisäksi 4 siviiliä haavoittui

Ilmatorjuntapatteristot, jotka tulittivat ohjuksillaan IAF:n koneita, tuhottiin.
Yksi IAF:n ohjus harhautui suunnastaan ja iski asuntokerrostaloon tuhoten yhden asunnon ja surmaten siellä asuneet siviilit.

Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bogdanov sanoi, että ”iskut olivat väärä liike ja raskaassa ristiriidassa kansainvälisen lain kanssa”, kuten Interfax raportoi.

IDF sanoi keskiviikkona koordinoineensa iskut venäjän kanssa. IDF:n tiedottaja Hidai Zilberman totesi Israelin armeijan valmistautuvan vastaiskujen varalle.
https://www.timesofisrael.com/at-least-11-killed-in-syria-strikes-7-of-them-likely-iranian-war-monitor-says/,

06. Venäjä sanoi Israelin rikkoneen sekä Jordanian, Syyrian että Irakin rajaa ilmaiskussaan 8 päivää sitten tuhoten kuorma-auton, joka ajoi alueen kautta, surmaten sen kuljettajan.

IAF on tehnyt ilmaiskuja Albukamal alueella estääkseen Syyrian ja Irakin välisen rajanylitysterminaalin avaamisen, koska sen kautta voidaan kuljettaa aseita ja ohjuksia Syyrian kautta Libanoniin Hizbullahille.

Raja-asema näyttää kuitenkin olevan toiminnassa.
Syyrasta ammutut 4 rakettia olivat kostoiskuna IAF.n iskuille raja-asemaa vastaan. https://www.timesofisrael.com/rocket-attack-on-golan-was-response-to-idf-strike-on-syria-iraq-border-report/,

07. Pääministeri Netanyahu kielsi pääministeriehdokkaitten esivaalit (primaries), mutta Likudin kansanedustajat vaativat niitä.

Kansanedustaja Gideon Sa´ar vakuuttaa muodostavansa Israelin seuraavan hallituksen, ja hän vaatii ehdokkaitten esivaaleja voidakseen haastaa Bibin, kuten hän sanoi JP:n Diplomaattisessa Konferensissa Jerusalemissa.

Sa´ar vakuuttaa pystyvänsä kokoamaan vaadittavat 61 kansanedustajan alle-kirjoitukset uuden hallituksen muodostamiseksi.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Gideon-Saar-I-think-I-can-form-government-and-unite-the-nation-608574,

08. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit valmistautuu julkistamaan päätöksenä pääministeri Benyamin Netanyahua koskevissa korruptio ja asemansa väärin-käyttösyytöksissä jo tänään.

Jos Mandelblitin tiimi ei saa syytösasiakirjojaan valmiiksi tänään, päätöksen julkistaminen siirtyy ensi viikon alkuun.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Mandelblit-reportedly-will-announce-Netanyahu-indictment-today-608541,

09. Satmar Hassidic yhteisön Suur-rabbi Zalman Teitelbaum saapui Israeliin tiistaina 10-päivän vierailulle, jonka aikana hän tapaa muita ultra-ortodoksi-johtajia, jakaa kymmeniä miljoonia USD yhteisön instituutioille, jotka sanovat Israelin valtion syntyneen synnissä, eivätkä hyväksy valtion varoja.

Satmar Hassidic yhteisö kiivailee antisionistisen näkemyksensä mukaan Israelin valtiota vastaan, sanoen, että Zionismi on ihmisen yritys vääntää Jumalan kättä Messiaan tulemiseksi, eikä siksi halua ottaa valtiolta minkään- laisia avustuksia, vaan rahoittaa kaiken itse.

”Olen pyhempi kuin sinä, älä vain koske minuun, etten saastuisi”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Satmar-Grand-Rabbi-arrives-in-Israel-for-ten-day-visit-608311,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. USA:n Jerusalemin lähetystö antoi maanantaina varoituksen kaikille amerikkalaisille välttää matkustamista Gazaan, Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosaan, sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump tunnusti lausunnossaan, että ”kaikki Israelin rakentaminen Juudeaan ja Samariaan on laillista”, kuten ulkoministeri Mike Pompeo kertoi maailmalle.

Pompeo harkitsee eroa tehtävistään pyrkiäkseen senaattiin.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Emergency-travel-warning-for-Jerusalem-West-Bank-Gaza-US-Embassy-608250?jnid=5l19GNJL4a,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272037

02. Venäjän julkistaessa saamiaan tiedustelutietoja IAF:n ilmaiskuista Syyriaan Damaskoksen liepeillä sijaitsevia Syyrian armeijan ja Iranin IRGC:n Quds-joukkojen rakentamia tukikohtia vastaan, Iranin tukemat ja aseistamat Houthi-kapinalliset ainekset Jemenissä esittivät karmeita uhkauksia Israelia vastaan.
Venäjä varoittaa IAF:n vaarantavan alueen tasapainoa ilmaiskuillaan.

”Armeijamme pystyy iskemään syvälle Israelin miehittämiin territorioihin” uhkasi houthi-kapinallisten taistelijoitten tiedottaja.

Iranin hallituksen läheisen PRESS-TV:n mukaan houthi-kapinallisten taistelijoitten ”olevan valmiit reagoimaan Tel Avivin hallituksen toimiin, jos sen armeija suorittaa hyökkäyksiä”.

Houthien tiedottaja kenraali Yihya Sari väitti, että Israelilla on intressejä Jemenissä, ja Persian Lahdella, mutta ”jos se yrittää toteuttaa niitä, Jemeniläiset eivät arkaile reagoida Israelin mielettömyyksiin”, ja ”meillä on kyky iskeä syvälle Israelin miehittämille alueille, muun muassa drone-koneilla ja lentokoneilla”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272045,

03. Kansainvälinen Iran-asiantuntija tri Eldad Fredo (tutkija Truman instituutissa) sanoo, ettei Iranilla ole resursseja eikä haluakaan sotkeutua konfliktiin Israelin kanssa.

”IAF:n äskeiset iskut Syyriassa eivät olleet vastauksena raketti-iskuihin Syyriasta Israeliin, vaan reaktio Iranin laajentumisesta Syyriaan” hän sanoo. ”Iran näyttää laajentuvan Syyriaan, ja nyt oli sopiva aika iskeä”.

Tri Fredo vakuuttaa, ettei hänen analyysinsä perustu tiedusteluun eikä armeijan näkemyksiin.
”Iran hyökkäsi Saudi Arabiaan kuukausia sitten, hyökäten useisiin raaka öljyn jalostuslaitoksiin. Hyökkäyksillä oli maailmanlaajuiset seuraukset: Ne tehtiin maailman energialähteisiin; ne muistuttivat ydiniskuja; iranilaiset onnistuivat hyökkäyksissään amerikkalaisten puolustusjärjestelmistä huolimatta, minkä tulisi aiheuttaa syvää huolta Israelissa”.

”Koska emme tiedä, onko ohjuksia mahdollista tuhota sen jälkeen, kun ne on laukaistu ilmaan, Israelin ainoa valinta on ennalta-ehkäisevät iskut”.

”Iran suorittaa pihtiliikkeitä pohjoiseen kohti Afganistia, Välimerelle, etelään Jemeniin ja Persian Gulf-alueelle. Kaiken tämän tarkoituksena on Mekkan ja Medinan saartaminen, se on kirjoitettu heidän perustuslaissaan. He haluavat kontrolloida muslimien pyhät paikat koko maailman valvomiseksi”.

”Väkivaltaiset mielenosoitukset Iranissa ja Irakissa, sekä Libanonissa, shia-kansan keskuudessa sekä PIJ:n hyökkäykset Israeliin, eikä Hamas estänyt sitä, huolestuttavat Iranin johtoa. Koko Iranin maailmanvalta on häiriintynyt”.

”Mielenosoittajat vaativat varojen käyttämistä kotimaassa, eikä Gazassa tai Jemenissä. Koska Iran pyrkii ydinvallaksi, Iranin infrastruktuuri on lähellä luhistumista” tri Fredo päättelee, eikä usko Iranin hyökkäävän Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272023,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -19; Tiberias 11 -26; Suolameri 14 -25; Eilat 16 -27 +C-astetta puolipilvistä tänään ja huomenna, vähän viilenevää.







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019