SUNNUNTAI 03.11.2019

SUNNUNTAI 03.11.2019
01. Gazasta ammuttiin perjantai-iltana Israelin puolelle turva-aitaa kymmenkunta rakettia, joista Iron Dome eliminoi 7 tai 8, mutta yksi pääsi puolustuksen läpi ja osui asuntotalon lähelle turmellen sitä Sderotin kaupungissa.

Talon asukkaat olivat paenneet pommisuojaan välittömästi hälytyssireenin ilmoitettua lähestyvistä raketeista, eikä kukaan haavoittunut iskussa.

Raketti räjähti kuitenkin rakennuksen viereisellä kadulle lähettäen runsaasti sirpaleita ympäristöönsä, runnellen kadun varteen pysäköityjä autoja ja särkien niiden tuulilaseja.

Raketti ampui luultavasti Islamic Jihac (PIJ), vaikka kukaan ei ole vielä ilmoittautunut syylliseksi.

Hamasia lähellä oleva poliittinen analyytikko Ibrahim al-Madhoun kertoi twitter-sivullaan, epäili PIJ:n osuutta todeten: ”Vastoin kansallista hyväksymistä ammuttu rakettituli saa aikaan vastakkaisen reaktion”.

Madhoun ei nimeä syyllistä, mutta muutaman minuutin sisällä ammutut kymmenen rakettia osoittavat, että niiden ampujalla täytyy olla tarpeeksi suuri sotilaallinen voima. Lauantaiaamuna hänen sivunsa poistettiin.

Tämän voinee tarkoittaa sitä, että Madhoun sosiaalinen media voisi helposti laskea yhteen puuttuvat tiedot ja arvioida, että syyllinen oli melko varmasti Iranin tukema PIJ, mikä hermostutti Hamasia.

Toisaalta – kuten artikkelissa analysoidaan, Islamic Jihadin johtaja Baha Abu al-Ata halusi osoittaa voimaansa, tai Hamasin johtaja Yahya Sinwar halusi soittaa tyytymättömyytensä tapaan, jolla Israel toteuttaa tulitaukosopimusta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5617804,00.html,

02. IDF vastasi Gazasta ammuttuihin raketteihin tehden useita ilmaiskuja lauantain vastaisena yönä ennen aamun valkenemista palestiinalaisten militaristien tukikohtia vastaan Hamasin valvomilla alueilla.

Hamasin viranomaisten mukaan harjoituskenttää vastaan tehdyssä iskussa sai surmansa 27-vuotias henkilö, joka kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa; lisäksi kolme muuta haavoittuivat.

Ei tiedetä. Kuuluiko surmansa saanut mies Hamasin sotilaalliseen siipeen, mutta Hamas julkisti lausunnon: ”IDF:n rikos kansaamme vastaan ei jää rankaisematta”, antaen ”tunnustusta heidän rohkealle vastarinnalleen”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5617750,00.html,

03. IDF:n käsityksen mukaan hetkellinen laukaustenvaihto Gazasta on laantunut, mutta olettaa Gazan militaristien suunnittelevan uusia iskuja pitemmällä kantomatkalla, ja siksi IDF muuttaa Iron Dome puolustusjärjestelmän ja muiden joukko-osastojen sijoitusta, jotta ne voivat paremmin vastata uusiin haasteisiin, kuten hepreankielinen media raportoi lauantaina ja sen vastaisena yönä.

Rauhantila näyttää kuitenkin palanneen ainakin toistaiseksi, ja juutalaisasukkaat rajan pinnassa ovat palaamassa normaalirutiiniin.

Pääministeri Benyamin Netanyahu, joka toimii myös puolustusministerinä, keskusteli turvallisuusjohtajien kanssa viikonvaihteen tapahtumista.
Hän kutsui Israelin turvallisuuskabinetin tänään 13.30 keskustelemaan tilanteesta ja sopimaan toimista ja mahdollisista muutoksista.

Sderotin pormestari Alon Davidi vaati lauantaina laaja-alaisen sotilaallisen operaation suorittamista Hamas-johtajien eliminoimiseksi. Hän valitti kansan eläneen ”normalisoituneessa hätätilassa” lähes kaksi vuotta, ja vaatii sen lopettamista. Etenkin pienet lapset kärsivät suuresti rakettien aiheuttamista pelkotiloista vuoteenkasteluineen ja hallusinaatioineen.

SiniValkoisen ke. Yair Lapid ja Israel Beitenun ke. Avigdor Liberman syyttivät Netanyahua viikonvaihteen rakettitulesta.

IDF täsmensi, että Gazasta ammuttiin ensin 7 rakettia, jotka Iron Dome eliminoi, ja myöhemmin kolme rakettia, joista ID eliminoi yhden, toisen kolmesta osuessa asuntorakennukseen aiheuttaen sille vakavaa tuhoa ilman henkilövahinkoja.
https://www.timesofisrael.com/idf-prepares-for-more-longer-range-rockets-from-gaza-as-tense-calm-resumes/,
https://www.timesofisrael.com/her-whole-body-shook-photo-of-5-year-old-cowering-amid-rockets-goes-viral/,

Israelin pääministeriehdokas Gideon Sa´ar (Likud) sätti IDF:n vaisua reaktiota Gazasta ammuttuun rakettituleen Israelin siviilikohteisiin.
”Reaktion olisi pitänyt olla paljon vakavampi, kuin se, mikä tehtiin” Sa´ar sanoi.
https://www.timesofisrael.com/likuds-gideon-saar-criticizes-israels-response-to-gaza-rocket-attacks/,

04. Yitzharin juutalaisyhteisön asukkaat kivittivät ja pyrkivät vahingoittamaan IDF:n sotilasajoneuvoja asukkaitten ja sotilaitten välisten yhteenottojen aikana.

Israelin rajapoliisin panssaroitu auto joutui asukkaitten vihan kohteeksi, puhkoen sen renkaita ja rikkoen ikkunoita lauantain vastaisen yön aikana.

IDF laajensi aiemmin antamaansa komentoa sulkien Kumi Ori etäyhteisöön pääsyn muilta kuin Yitzharin asukkailta.
Yitzharin juutalaisalueella sijaitsevia arabikyliä vastaan on tehty kaksi ilmeistä viha-hyökkäystä. Kymmenien autojen ikkunoita on rikottu ja renkaita puhkottu ja autoihin on piirrelty hepreankielisiä graffiteja, joissa viitataan etäyhteisöihin.

Yitzharin johto katkaisi äskettäin yhteytensä IDF:n johdon kanssa IDF:n keskus-komennuskunnan annettua hallinnollisen komennon, jolla Kumi Orin asukkailta kiellettiin pääsy Länsirannalle, syyttäen 21-vuotiasta miestä väkivallasta, mutta joka kieltää syyllisyytensä.

Yitzharin kylän asukkaat reagoivat siihen polttamalla arabien viljapeltoja, ja uhaten armeijan prikaatinkomentajaa. Poliisi pahoinpiteli yhtä epäiltyä miestä pidättäessään hänet.
https://www.timesofisrael.com/idf-vehicle-pelted-with-rocks-at-entrance-to-yitzhar-settlement/,
On omituista, etteivät viranomaiset pysty sopimaan Yitzharin johtajien ja asukkaitten kanssa asioista ilman väkivaltaa.

05. SiniValkoinen puolueen pääministeriehdokas Benny Gantz iski lujasti väliaikaista hallitusta vastaan – kuten hän sanoi – ”toimettomuudesta toistuvien raketti-hyökkäysten johdosta Gazasta Israelin siviilikohteisiin, viimeksi perjantai-iltana”.

Gantz antoi ymmärtää, että hallituksen pääministerinä hän tulee turvautumaan uudelleen korkeiden terrorijohtajien eliminoimismenetelmään.

”Minun johtamani hallitus ei tule sietämään uhkaa maan eteläosan asukkaita vastaan, eikä hyväksy heidän haavoittamistaan” Gantz sanoi lauantai-iltana.
”Tulemme palauttamaan pelottelukykymme millä hinnalla tahansa, vaikka se tulisi vahingoittamaan väkivaltaa johtavia henkilöitä”.

”Tällä hetkellä tuemme ja kannatamme mitä tahansa päättäväistä ja vastuullista menetelmää vastauksena raketti-iskuihin pitkän rauhantilan palauttamiseksi etelän asukkaille. Tämä on vastuumme ja osanottomme heille” Gantz sanoi.

Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman tuomitsi – kuten hän sanoi – ”hallituksen harjoittaman antautumispolitiikan Gazan terrorijärjestöille”.
”Mellakat Gazan turva-aidalla ovat kehittyneet rutiiniksi perjantain iltapäivällä. Jos siedät mellakoita ja väkivaltaa perjantain iltapäivällä, saat raketteja perjantai-yön aikana”.

”Mutta ei huolta. Pääministerin vastaus on tulossa. Ensi viikolla tullaan taas toimittamaan kymmeniä miljoonia Hamasin johtajille” Liberman sanaili viitaten Qatarin myöntämiin avustuksiin Gazan kaistalle.

New Right johtaja Naftali Bennett sanoi Israelin olevan ”kansallisessa kriisissä” raketti-iskujen johdosta, ja esitti ”laajaa sotilaallista operaatiota Gazassa”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Blue-and-White-The-shooting-was-a-result-of-Netnyahus-surrender-policy-606624,

06. ”Uudet vaalit tulevat murskaamaan oikeiston” sanoi New Right johtaja Naftali Bennett Galai Tzahal (armeijan radion) haastattelussa sunnuntaiaamuna.

Bennett varoitti, että oikeisto kärsisi ”tuhon historiallisissa mittasuhteissa”.

Bennett sanoi TV-kanava 12 News haastattelussa, ettei hänen puolueensa ole esteenä yhteyshallituksen muodostamiselle, jos Bibi haluaa siihen. Hän lisäsi, että jos Bibi tarvitsee irrottautumista sitoutumisestaan 55 oikeistopuolueen kanssa voidakseen liittyä Gantzin johtamaan yhteyshallitukseen, hän puolestaan vapauttaa puolueensa siitä.

Bennett sanoi, ettei hän panisi pahakseen joutuessaan oppositioon, jotta uusi hallitus saataisiin pikaisesti muodostettua.
Hän sanoi juurikysymyksen Gazan ongelmassa olevan siinä, että voidakseen päästä eroon Gazan terroristeista, siihen tarvitaan laaja sotilasoperaatio, eikä toistuvia pienimuotoisia vastaiskuja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270979,

07. Liikenneministeri Betzalel Shmotrich vastasi Bennettin esitykseen oikeiston hajottamisesta kutsuen sitä ”vastuuttomaksi hullutukseksi”.

”Oikeistoblokin hajottaminen olisi vastuuton hullutus, joka johtaisi Oslon. hallituksen uusiutumiseen, mikä viimeksi muodostettuna johti kansan vakavaan tuhoon”.

”Vaalit ovat pahasta, mutta oikeiston hajottaminen ja Oslon hallituksen muodostaminen ovat paljon pahempia. Blokin johtajien tulee ymmärtää: ”Este yhteyshallituksen muodostamiseksi on enemmän Gantzin vaatimus Netanyahun kaatamiseksi, kuin oikeiston yhteys” Shmotrich kirjoitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270987,

08. Leah Goldin, jonka pojan luutnantti Hadar Goldinin ruumis on ollut Hamasin hallussa vuodesta 2014, kritisoi lauantaina TV-12 haastattelussa poliittista tahoa ja hallituksen nimittämää Yaron Blumia siepattujen ja kadonneitten ihmisten löytämiseksi.

Hamas pitää halussaan myös Oron Shaulin ruumista, toista IDF:n sotilasta, Operaatiosta Protective Edge vuonna 2014 lähtien.

Leah Goldin sanoo poikansa Hadarin ruumiin olleen Hamasin käsissä 5 vuotta ja 3 kuukautta, kuten myös Oron ruumis. Leah Goldin sanoo, että hallituksen politiikkaan kuuluu sotilaitten hylkääminen, eikä heidän palauttamisensa.

Viikko sitten hallitus palautti Gazaan terroristin ruumiin, jonka Hamas verhosi välittömästi omalla lipullaan. ”Tämän on pahin skandaali tammikuun 2017 jälkeen, jolloin hallitus päätti, ettei terroristien ruumiita palauteta”.

”Tieto siitä annettiin taannehtivasti, kuten ne aina tehdään, piilossa julkisuudelta. Veimme asian korkeimpaan oikeuteen, ja voitimme, mutta se oli voimassa vain määrätyn ajan, ja sitten palattiin entiseen malliin. Tämä on surevien perheitten raakaa pettämistä, sotilaitten hylkäämistä” Leah sanoo.

”Pää toimii, ruumis myös – sielu on haavoittunut ja sydäntä särkee. Toimin kuin veitsi sydämessäni”
Leah Goldin sanoo kouluttaneensa lapsensa maan arvojen mukaan: keskinäinen kunnioitus, ystävyys ja avunanto ja totuus. Mutta hän kritisoi Bibi Netanyahun hallitusta, joka hylkää sen, miten hän koulutti lapsiaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270977,

09. Ori syntyi sokeana, mutta se ei estänyt häntä toteuttamasta haavettaan palvella Israelin ilmavoimissa.

Ori sanoo, ettei se ollut vain erinomainen tilaisuus antaa oma osuutensa yhteiskunnan hyväksi.
Hän sanoo aluksi oudoksuneensa osallistuessaan toisten kanssa harjoituksiin ja armeijan rutiinitehtäviin, mutta hän kunnostautui siten, että hänelle myönnettiin mitali erinomaisesta palveluksesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270985,

10. SiniVakoinen puolue teki New Right johtajille houkuttelevan tarjouksen liittyä hallitukseen ja saada valita ministeriönsä.

Atelet Shaked haluaa oikeusministeriön, ja Naftali Bennett joko opetus-ministeriön tai puolustusministeriön, jota jotkut, kuten Joav Gallant, pitävät suurena turvallisuusriskinä.

Gantzin johtamaan hallitukseen tulisivat SiniValkoisen lisäksi 55 kansan-edustajan oikeistoblokki, Israel Beitenu, Labor ja Demokraattinen unioni.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270964,

11. Syyrian presidentti Bashar Assad on tyytyväinen Yhdysvaltain nykyiseen presidenttiin, jota USA:n oma demokraattinen puolue haluaa vetää oikeuteen ja poistaa tarvittaessa väkivalloin vaaleilla valitusta virastaan.

Donald Trump on paras presidentti, sillä hän kaikkein selkein (transparent), Assad totesi Syyrian TV:ssä, jota Yedioth Aharonot kopioi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270908,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -23; Tiberias 17 -30; Suolameri 21 -30; Eilat 18 -32 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, hieman lämpenevää.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019