SUNNUNTAI 13.10.2019

SUNNUNTAI 13.10.2019
01. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin nimittämä pääministeri Mohammed Shtayyeh sanoi lauantaina PA:n päivälehden Al-Quds haastattelussa, että PA:n arabit tulevat estämään IDF:n (Israelin miehitysarmeijan) tekemät ratsiat A-alueille, joissa PA:lla on täysi siviili-ja turvallisuusvastuu.

Kaksi Fatahin korkeaa virkailijaa, Mahmou Aloul ja Jamal Muheissen, Fatahin keskuskomitean jäseniä, kehottivat PA:n arabeja käyttämään ”Kansan vasta-rintaa” taistelussa Israelia vastaan todeten, ettei ”aseelliseen vastarintaan” turvautuminen nykyisissä olosuhteissa ole sopivaa. Muheissen kehotti estämään ”setlereitä” käyttämästä maanteitä Juudeassa ja Samariassa.

IDF on tehnyt rajoitettuja ratsioita vuoden 2002 ”Operation Denfencive Shield” operaatiosta lähtien PA:n valvomille A-alueille etsien terrorismista epäiltyjä ja kiellettyjä aseita ja aseverstaita (vastoin Oslo II:n sopimusta).
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-We-will-prevent-IDF-from-entering-Area-A-604447,

02. Israel ei salli PA:n arabien maataloustuotteiden tuontia markkinoilleen, ellei PA poista syyskuun puolivälissä asettamaansa tuontikieltoa israelilaisten farmarien nauta-ja lammaslihan myymiseksi PA:n alueilla, sanoi COGAT:n koordinaattori kenraalimajuri Kamil Abu Rukun lauantai-iltana.

Rukun sanoi PA:n yksipuolisen päätöksen vahingoittavan molempien osapuolten taloutta, ja sanoi tutkimustensa perusteella ongelman ratkaisemiseksi rauenneen, varoittaen, ettei ellei tilanne palaudu normaaliksi, hän ei tule sallimaan PA:n arabien maataloustuotteiden pääsyn Israeliin.

PA:n hallituksen tiedottaja Ibrahim Melhem sanoi, että PA:lla on oikeus vertailla markkinatuotteita, mukaan lukien israelilaisten tuotteiden korvaamisen arabien valmistamilla, kuten PA:n uutistoimisto WAFA raportoi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-to-ban-Palestinian-produce-unless-PA-ends-sheep-and-calf-boycott-604491,

03. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin päätös kieltäytyä ottamasta vastaan Israelin kokoamia vero-ym. saatavia, arvoltaan satoja miljardeja NIS (joista on vähennetty PA:n terroristeille tai heidän perheilleen helmikuusta maksamat ”stipendit”, arvoltaan 12 miljoonaa NIS), on herättänyt ristiriitaisia tunteita arabikansan keskuudessa.

Etenkin ne, joiden palkoista pudotettiin puolet pois PA:n jatkuvan kassakriisin vuoksi, tuomitsevat Abbasin tekemän päätöksen, jonka PA joutui vahvistamaan.
PA pudotti kymmenien tuhansien PA:n siviilihallinnon virkailijoiden palkoista puolet Länsirannalla, jossa työttömyys on 30 %.

Abbas vaatii, että Israelin kokoamat saatavat tulee maksaa kokonaisuudessaan, eikä halua suostua osittaiseen suoritukseen. ”Penniäkään ei saa puuttua”.

PA:n sisäministeri Hussein al-Sheikh, toimien myös Abbasin neuvonantajana, kertoi journalisteille maanantaina, että Israelin talousministeri Moshe Kahlon lupasi järjestää kahden keskisen kokouksen Pariisin Prokollan mukaisesti, jolla valvotaan PA:n ja Israelin välisiä taloussuhteita.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5605193,00.html,

04. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas antoi PA:n keskusvaalilautakunnalle tehtäväksi valmistella julistusta parlamenttivaalien pitämiseksi PA:n ja Hamasin valvomilla alueilla. Vaalien ajankohdasta hän ei maininnut mitään.

Edellisen vaalit pidettiin vuonna 2006, jossa Abbas valittiin jatkamaan PA/PLO:n puheenjohtajana toimessa seuraaviin vaaleihin saakka. Hänen virkakautensa päätyi 2009, mutta koska hän ei ole uskaltanut pitää uusia vaaleja peläten Hamasin voittoa, hän on hallinnut ilman mandaattia siitä lähtien.

Abbas on luvannut useita kertoja aiemminkin vaalien pitämisestä, mutta hankaluudet Hamasin kanssa ovat estäneet toteuttamasta päätöstä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270075,

05. Israelin arabikansanedustajat johtivat autokolonnaa, joka hitaasti edeten kulki Jerusalemiin arabinkansan menettäessä kärsivällisyytensä hallituksen hitauteen ja päättämättömyyteen puuttua Israelin arabiyhteisöissä rehottamaan väkivaltaan. Kolonnan oli järjestänyt NGO-järjestö.

Israelin arabipuolueitten liittoutuman Joint List 13 kansanedustajaa johtivat autokolonnaa pohjoisesta Jerusalemiin torstaiaamuna. He tapasivat Israelin yleisen turvallisuuden ministerin Gilad Erdanin keskustellen hänen kanssaan tavoista, joilla nouseva väkivalta Israelin arabiväestön keskuudessa saadaan hallintaan.

Satojen autojen muodostaman autokolonnan oli järjestänyt ”Israelin Arabi-kansalaisten Korkea Seurantaneuvosto”, NGO-järjestö johon kuuluu korkeita paikallisia arabijohtajia. Protestin tarkoituksena oli vaikuttaa poliisin toimiin, joiden katsotaan olevan puutteelliset etenkin arabiyhteisöissä.

Sisäministeri Erdogan, joka valvoo poliisivoimia, herätti vastalauseiden myrskyn todetessaan: ”Olen pahoillani todeta, että arabiyhteisö on hyvin väkivaltainen”.

”Se liittyy heidän kulttuuriinsa. Meillä riitoja selvitellään oikeuden päätöksellä; heillä turvaudutaan puukkoon ja pistooliin”.

Erdan perui puheensa myöhemmin todeten, että ”päävelvollisuus taistella rikollisuutta vastaan kuuluu hallitukselle ja poliisille. Arabikansa on normaali ja lainkuuliainen”. Hän lupasi 500 poliisia arabialueille.

Knessetin arabikansanedustaja Joint Listan puheenjohtaja Ayman Odeh esitti vaatimuksen: ”Vaadimme lakia, joka takaa vankeustuomion ja raskaat sakot jokaiselle siviilille, jolla on laittomia aseita” lisäten: ”Tämä on siviilin perus-oikeus: oikeus elää turvattuna”.

Viime viikolla kolme ihmistä ammuttiin kuoliaiksi Majd al-Krum arabikaupungissa maan pohjoisosassa, mikä aiheutti massiivisia vastalauseita ja protesteja. Niissä syytettiin poliisia laiminlyönnistä ja yleisen keskustelun väkivallasta arabi-yhteisöissä välttämisestä, mitkä helposti muuttuvat rasistisiksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5604984,00.html,

06. ”Turkin sulttaaniksi” pyrkivä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyrkii mitätöimään Arabimaiden ja EU:n kritisismin komentaessaan joukkojansa hyökkäykset Syyrian rajan yli Syyrian pohjoisosiin pääasiassa kurdien asuttamille alueille, mitä voisi pitää ”susilauman päästämisenä lammastarhaan”.

Maailman johtavat valtiot pelkäävät sen voivan kiihdyttää konfliktia, ja johtaa kurdien valvomien Islamin Valtion jäsenten joukkopakoon vankileireistä keskellä YK:n turvallisuusneuvoston suunnitelmia istunnosta torstaina, ja Arabiliigan 22 jäsenmaan kokoontumista lauantaina.

Turkin presidentti Erdogan otti kritiikkinsä kohteiksi EU:n ja arabimaat Saudi Arabia ja Egypti, jotka vastustavat Turkin ”operaatiota Spring Peace”. Erdogan heitti kriitikoille takaisin, ettei heidän kritiikkinsä ole rehellistä.

Erdogan uhkasi lähettää Turkissa olevat 3.5 miljoonaa pakolaista Eurooppaan, jos EU-maat kuvaavat Turkin joukkojen liikkeitä Syyriassa miehityksenä. Idlibistä Erdogan uhkaa lähettää miljoona pakolaista Eurooppaan. Turkin tarkoituksena on siirtää Kurdistanin alueelle 1.5 miljoonaa arabia karkotettuaan kurdit sieltä.

”Egypti ja Saudi Arabia eivät ole rehellisiä, he puhuvat, mutta me toimimme, ja tässä on erilaisuus meidän välillämme” hän sanoi Turkin johtavan AK-puolueen jäsenille Ankarassa.

NATO:n jäsen Turkki haluaa muodostaa ”turvallisuusvyöhykkeen” miljoonien pakolaisten palauttamiseksi Syyriaan, Kurdistanin alueelle karkottaen siellä asuvat arviolta 1.5 miljoonaa kurdia, joiden valvomat tuhannet ISIS-terroristit voivat päästä karkuun vankileireiltä ja aiheuttaa kaaoksen alueella.

Kurdien virkailija Syyrian pohjoisosassa sanoi Turkin iskeneen vankileiriin, jonne on koottu vaarallisimmat, yli 60 maasta tulleet ISIS terroristit. Turkin taholta ei ole saatu kommenttia Syyrian Democratic Force valvomien vankien asemasta.

USA:n kongressin Demokraattiset jäsenet laativat yhdessä republikaanijäsenten kanssa uusia pakotteita Turkkia vastaan, tuomiten sen hyökkäyksen Syyriaan.
NATO:n johto on myös antanut hyväksyvän lausunnon Turkin hyökkäykseen itsenäisen Syyrian valtion alueelle ilman sen lupaa.

”Sankarilliset komentajamme ottavat osaa ”operaatioon Peace Spring” jatkaen etenemistä itään Eufratvirrasta. Asettamamme kohteet on miehitetty”.
Turkki käyttää arabitaistelijoita Idlibistä ja muualta Syyriassa taisteluissa pääosin kurdien SDF:n joukkoja vastaan
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5605277,00.html,
https://www.debka.com/__trashed-8/,

07. HalTurner Radioshow kertoo artikkelissaan, että Turkin sotilaat käyttäytyvät miehittämillään alueilla tavalla, jonka raporteissa käyttämiä termejä pyrin välttämään. Siistein niistä on havainto: ”He ovat petoja kahdella jalalla”.

”He suorittavat rikoksensa inhimillisyyttä vastaan Allahinsa nimissä, ikään kuin se oikeuttaisi kaikki raakuudet. He riistävät aseettomia siviilejä autoistaan M4 valtatiellä Syyriassa, taluttavat heidät maantien varteen ja ampuvat kuoliaiksi” kuten artikkelin yhteyteen liitetty video osoittaa.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/horror-turk-troops-pull-unarmed-civilians-from-cars-and-shoot-them-all-in-syria,
https://www.jpost.com/Middle-East/Turkish-backed-jihadists-murder-prisoners-and-female-politician-in-Syria-604496,

08. Supertaifuuni nimeltä Hagibis iski Japanin rannikolle ja sieltä sisämaahan 19.00 aikaan lauantai-iltana paikallista aikaa väkivaltaisimmalla voimalla viime vuosien aikana, tuulen voimakkuuden noustessa 216 km/h (134 mph).

19 ihmistä on saanut surmansa ja ennen kokemattoman kovat sateet aiheuttivat vaarallisia maanvyörymiä ja virtojen vyöryessä yli äyräittensä.

Japanin hallitus määräsi armeijan 27 000 sotilasta sunnuntaina avustamaan tulvien vuoksi loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.
19 rekisteröidyn kuolleen ihmisen lisäksi yli 12 ihmistä on kateissa.

Tulvien ja kovien sateitten vuoksi Rugby World Cup järjestäjät siirsivät kilpailujen kolmannen ottelun, vaikka Japan-Scotland ottelun sallittiin jatkua. Myös F1 ajot olivat vaarassa, mutta myrskyn rauhoittuessa niitä jatketaan.

Sunnuntaiaamuna paikallista aikaa taifuunin pahin voima oli laantunut, mutta vakavia tulvia raportoitiin Japanin keskiosan Nagamossa, jossa Chikumajoen tulvavahvistetut rantavallit (levee) murtuivat päästäen vesimassat kaupungin lähiöihin veden noustessa aina toisen kerroksen korkeudelle.
https://www.scmp.com/news/asia/east-asia/article/3032698/typhoon-hagibis-military-deployed-after-monster-storm-smashes,

09. Hong Kongissa jatkuvat poliittiset mielenosoitukset jo 19. viikon aikana. Protestoijat seuraavat online protesteihin kauppakeskuksissa eri alueilla osoittaakseen suuttumuksensa kauppojen ja ravintoloiden Pekingiä kannattavia liikemiehiä vastaan, kuten myös MTR asemilla jatkaen hyökkäyksiään kaupungin rautatien operaattoria vastaan, jota he syyttävät poliisin avustamisesta heidän mielenosoittajien poistamiseksi tarkoitetuissa operaatioissaan.

Jotkut heittelivät esineitä rautatiekiskoille Sha Tin asemalla, runtelivat useita kauppaliikkeitä Tseung Kwan Ossa, rakensivat barrikadeja avainkulkuteille Mong Kokissa ja Tuen Munissa. Poliisit olivat joukolla muutamissa kauppakeskuksissa suorittaen useita pidätyksiä Tsuen Wanissa ja Mong Kokossa.

Poliisi on kehittänyt uusia keinoja asettamalla peiteasuisia poliiseja keskuksiin, joissa on usein tapahtunut väkivaltaisuuksia.
https://www.scmp.com/news/hong-kong/politics/article/3032714/flash-mob-protests-flare-across-hong-kong-groups-smash,

10. Turkin lähitavoitteena oli Ras al-Ayin, Tel Abyadin ja Ain al Issan miehittäminen, joita valvoivat Syyrian Demokraattiset Joukot (SDF).

Lauantaina 12.10. tämä tavoite oli kuitenkin vielä suorittamatta. Turkin armeija kokee miespulaa, sillä se käyttää sille myötämielisiä arabeja taisteluissa kurdeja vastaan pienentääkseen omia miehistötappioitaan.

Kurdit ilmoittivat olevansa edelleen Ras al-Ainin keskustassa.
Turkki laiset joukot miehittivät Ras al-Ain ulkoalueita ja M4 valtatietä. Sunnuntaina Turkki raportoi saaneensa Ras al Ainin valvontaansa, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Ne voivat vallata Kobanin kaupungin SDF:n joukoilta.

Artikkelin mukaan kurdeilla on 140 000 sotilaan hyvin koulutettu ja aseistettu armeija, jonka taistelijat ovat kaivautuneet pitkin 300 km Eufrates virran rantaa. Puolustuslinja on hyvin vahvistettu ja suojattu, anti-tank ansoilla ja runsailla aseilla varustettuna, kuten DF kertoo artikkelissaan.

Erdoganin suunnitelmaa rajoittaa USA:n ja Venäjän asettama 200 km pitkä, 30 km syvä turva-alue, josta kurdit ovat saaneet SDF:n joukkonsa. Trump sopi tästä Erdoganin kanssa viime lauantaina 05.10.

Erdoganin tavoitteena on kuitenkin kunnianhimoisempi suunnitelma estääkseen kurdeja saamasta itsenäistä valtiota.

Erdogan ja Putin tavannevat 13.11.2019, jossa sovitaan asioiden järjestyksestä.
Tulevien viikkojen aikana Syyrian presidentti Bashar Assad ja SDF:n johtajat sopivat sotilaallisesta liitosta, jolla Syyrian armeijan voi päästä Syyrian Kurdistanin alueille. Putin kannattaa Assadin tavoitetta koko maan valvomiseksi.
https://www.debka.com/__trashed-11/,

11. Israelissa jatkuvat valtapuolueiden silmästä-silmään tuijotukset, kumpi ensiksi räpäyttää, pienpuolueitten pysytellessä enimmäkseen hiljaa, vain Libi avaa suunsa silloin tällöin esittäen jotain, jota kukaan ei kuuntele.

Shakedin ja Bennettin johtama New Right erosi virallisesti Jewish Home ja National Union liitosta, ja harkinnee liittymistä Likudiin.

Presidentti Rivlin ei halua jatkaa Bibin armonaikaa halliotuksen muodosta-miseksi, mikä tarkoittanee Gantzin yritystä, mutta uudet vaalit uhkaavat. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit miettii, mitä tehdä Bibin kanssa, mutta tänä iltana alkava Sukkot (lehtimajat) siirtänee ratkaisut 8 päivän juhla-ajan jälkeen.

USA:n rauhantiimin entinen jäsen Jason Greenlatt sanoo, että rauhanesitys on realistinen, mutta Israel menettää monta hyvää tilaisuutta siinä, ettei se saa sisäisiä asioitaan hoidettua kuntoon (aina Temppelin rakentamisesta alkaen).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270082,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 19 -31; Tiberias 23 -38; Suolameri 23 -36; Eilat 25 -38 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, lämmin sää jatkuu.
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020