TORSTAI 08.08.2019

TORSTAI 08.08.2019
01. Täytyy tunnustaa aluksi, että aamun raportit kertovat siinä määrin ristiriitaisia tunteita herättävistä uutisista, että on vaikea ratkaista, mistä aloittaa, ja miten välittää uutisaiheet ilman henkilökohtaista ennakkoasennetta.

Ehkä muutamat lukijat odottaisivat selkeää kommenttia uutisaiheen jälkeen, mutta luotan lukijoitteni harkintaan erottaa jyvät akanoista, eli tajuta, miten media pyrkii ohjailemaan kansaa oman mielipiteensä mukaisesti.

02. Israelissa todellisuutta syytösten ja huhujen asemesta USA:n kongressin 41-demokraattisen puolueen jäsenen delegaatio on kiertänyt juutalaisten ikiomaa maata – myös osia, joita arabit sanovat omistavansa – tavaten myös sekä Israelin ja PA/PLO:n korkeinta johtoa.

Keskiviikkona USA:n demokraateista koostuvan delegaation jäsenet tutustuivat arabien elämään Ramallahissa ja tapasivat PA/PLO:n ilman mandaattia hallitsevan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin hänen Mukatan hallinto-keskuksessaan Ramallahissa, joka on muotoutunut Palestiinan pääkaupungiksi.

Median videokuvien perusteella voi lukea Abbasin kehon ilmeistä hänen epämukavuutensa suhtautumisessa amerikkalaisiin, joihin hän on vetänyt etäisyyttä ja joita hän on pyrkinyt välttämään presidentti Trumpin hallitus-kauden alusta lähtien USA:n Israelia suosivan politiikan vuoksi, kuten hän uskottelee ja josta hän ilmeisesti on vakuuttunut.

Abbas kertoi amerikkalaisille vierailleen, joiden Israelin matkaa AIPAC tukee ja lienee osittain järjestänyt, ettei hän hyväksy amerikkalaisten sanelupolitiikkaa. Hän vakuutti kannattavansa edelleen kahden valtion periaatetta ratkaisuna Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi, kuten WAFA raportoi.

Abbas syytti Israelia PA/PLO:n kanssa solmittujen sopimusten rikkomisesta. Hän vakuutti hylkäävänsä amerikkalaisten sanelun ja päätökset koskien Jerusalemia, pakolaisia, rajoja ja turvallisuutta. (Abbas ilmoitti vain pari päivää aiemmin PLO:n päätöksestä peruuttaa kaikki Israelin kanssa allekirjoittamansa sopimukset)

Trumpin hallitus on vuodesta 2017 lähtien ärsyttänyt Ramallahin hallitusta tunnustamalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi - määrittelemättä sen rajoja -, muuttaen USA:n lähetystön Jerusalemiin, poistaen USA:n tuen UNRWA:lle, joka tukee PA:n pakolaisia ja heidän jälkeläisiään ikuisuuteen asti, sekä sulkien PLO:n toimiston Washingtonissa.
Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhantiimin johtaja Jared Kushner ei ole halunnut sitoa käsiään hyväksymällä kahden valtion periaatteen todeten: ”Jos sanot kaksi valtiota, se tarkoittaa eri asiaa Israelille kuin palestiinalaisille”, hän kertoi toukokuussa Washingtonissa pidetyssä tilaisuudessa. ”Me sanomme: ei sanota sitä, työskennelkäämme yksityiskohtien parissa nähdäksemme, mitä sillä tarkoitetaan.”

USA:n kongressin enemmistöjohtajan Hoyerin johtaman delegaation jäsenet yksimielisesti vakuuttivat kannattavansa kahta valtiota, raportoi WAFA.
Delegaatio saapui Israeliin tiistaina ”oppiakseen enemmän Israelissa asioista, jotka ovat kriittisiä USA:n ja Israelin välisille suhteille ja kv. turvallisuudelle”.

Delegaatio tapaa pääministeri Netanyahun sekä oppositiojohtajan Benny Gantzin. Jerusalemissa.
https://www.timesofisrael.com/in-ramallah-abbas-tells-congress-members-he-wont-accept-us-dictates/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267085,

03. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lausui tiistaina tervetulleeksi Omanin ulkoministeriön lähetystön edustajat, jotka olivat matkustaneet Samariaan seuratakseen proseduuria, joka on tarpeen diplomaattisen edustuston
avaamiseksi PA:n arabeille. Raportoi PA:n uutistoimisto WAFA.

Abbas vakuutti Omanin diplomaateille sallitun tapaamisen aikana ”lähetystön avaamisen tärkeyttä Palestiinassa, koska se tulee voimistamaan kahdenvälisiä suhteita molempia maita hyödyttävällä tavalla” WAFA raportoi.

PA/PLO:n ulkoministeri, Abbasin neuvonantaja diplomaattisissa kysymyksissä, Majdi al-Khaldi totesi tyydytyksellä Omanin päätöksen lähetystön avaamiseksi Ramallahissa.

PLO:n virkailija Hanan Ashrawi kehotti silloin varovaisuuteen Muscatin päätöksen johdosta avata edustustoimisto PA/PLO:n arabeille.
”Ehkä se voi opettaa Omanin hallitukselle miehityksen todellisen luonteen työskentelemällä suoraan PA;n aravien kanssa, mutta jos tämä on ensi askel diplomaattisten suhteitten solmimiseksi Israelin kanssa, ja jos siihen on liitettynä jokin poliittinen hinta, sillä tulee olemaan jälkiseurauksia” Ashrawi varoitti.

Mossadin johtaja Yossi Cohen sanoi pari päivää Ashrawin kommentin jälkeen Herzlia-keskuksen konferenssissa: ”Äskettäin - virallisten suhteitten uudistamiseksi Omanin kanssa - julkistettiin Omanin ulkoministeriön edustustoimiston avaaminen tässä maassa”.

Oman kiirehti ilmoittamaan, ettei se ole solmimassa diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Omanin ulkoministeriö tweettasi sivullaan, että tiedot ovat perättömiä.

Neljällä arabimaalla on lähetystönsä Ramallahissa: Jordania, Egypti, Tunisia ja Marokko. Majdi al-Khaldi sanoi Omanin operoineen diplomaattista toimistoa Länsirannalla, mutta 1990-luvulla sulki sen. PA/PLO:lla on lähetystö Muscatissa.

Israelin ulkoministeriö sanoi kesäkuussa, ettei se ole tietoinen Omanin päätöksestä avata lähetystö Ramallahissa. Vaikka Israelilla ei olekaan virallisia diplomaattisia suhteita Omanin kanssa, pääministeri Netanyahu vieraili Omanissa 2018 tavaten Omanin sulttaanin Qaboos bin Saidin Muscatissa. Hän oli ensimmäinen Israelin pääministeri, joka vieraili siellä yli 20 vuoteen.
https://www.timesofisrael.com/abbas-meets-with-omani-delegation-on-opening-west-bank-diplomatic-mission/,

04. Lontoossa ilmestyvä saudien päivälehti Asharq Al-Awsat raportoi keskiviikon julkaisussaan ”Äärilaidan Temppelijärjestöjen Juutalainen Unioni” kehotti juutalaisia miehittämään Al-Aqsa moskeijan juutalaisten Tisha B`Av uskonnollisen paastopäivän aikana, joka tänä vuonna sattuu yhteen muslimien paasto-kuukauden Eid al-Adha päätösjuhlan kanssa.

Eid al-Adha alkaa elokuun 11.päivänä ja loppuu illalla 15. elokuuta.

Juutalaisten kaikkein pyhin päivä Tisha B´Av alkaa sunnuntai-iltana 10.08. ja jatkuu maanantai-iltaan 11.08. auringonlaskuun saakka.
Juuri tänä vuoden päivänä tuhottiin juutalaisten 1. ja 2. Temppeli Jerusalemissa, ja vuosisatojen saatossa juutalaiset ovat kokeneet lukuisi onnettomuuksia tänä vuoden päivänä.

Juutalaisen tradition mukaan täydellinen paasto kestää 25 tuntia, jonka aikana murehditaan menetettyjä Temppeleitä, istutaan lattialla tai matalalla tuolilla ja luetaan Jeremian valituskirjaa (Megillat Eichah), jossa Jumalan profeetta Jeremia suree menetettyjä Temppeleitä ja kansan karkottamista Israelin maasta.

05. Jordanian säätiö waqf seuraa tarkoin Israelin poliisin kanssa, että kaikki juutalaisten rukoileminen – jopa hiljaa mielessään huulten liikkuessa – on täysin kielletty (muilta paitsi muslimeilta), eikä uskonnollisia symboleja tai vaatteita kuten rukousviittaa saa tuoda Vuorelle, kuten poliisin ohjekirjassa todetaan.

Asharq Al-Awsat kehottaa kaikkia osapuolia suhtautumaan vakavasti näihin vaatimuksiin ja ohjeisiin.

Koska ”Temppeliorganisaatioiden Yhteiset Päämajat” (TOYP) on käännetty väärin Al-Awsatin julkaisemassa tiedotteessa, sellaista sivua ei löydy SoMessa.

Sen sijaan tämä juutalainen järjestö TYOP julkaisi FB-sivullaan kehotuksen juutalaisille vierailla Temppelivuorella 9 päivän aikana ennen Tisha B´Av päivää, sekä myös itse paastopäivänä.

TYOP:n julkaisussa ilmoitetaan tunnit, joiden aikana juutalaisilla on lain mukaan oikeus nousta vuorelle rikkomatta maan lakeja.

Korkein Oikeus sanoi päätöksessään, että vaikka jokaisella juutalaisella on oikeus nousta Vuorelle ja rukoilla siellä Luojaansa, se oikeus ei ole ehdoton. ”Tämä oikeus voidaan rajoittaa, jos se vahingoittaa yleistä järjestystä ja rauhaa tai uhkaa ihmishenkiä, mikä oikeuttaa rajoittamaan mielipiteen ilmaisemisen vapautta”.

Keskiviikkona Muhannad Idris, Vuoren waqf muslimivartija, ja Raed Zghayer, joka teki viemäritöitä Vuorella, pidätettiin Israelin poliisin toimesta. Hän sai kuvien perusteella arvioiden useita haavoja pidätyksen aikana, yksi niistä päävamma.

”Rutiinitarkastuksen aikana Temppelivuorella tänä aamuna yksi paikallisista alkoi kirota ja sylkeä vierailijoita” kertoo poliisin edustaja. ”Hän vastusti pidätystä hyökäten poliisia vastaan ja haavoittaen poliisiupseeria, joka pidätetyn tavoin joutui sairaalahoitoon”.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-Police-arrest-2-Palestinians-on-Temple-Mount-amid-clashes-597982,

06. UUTISIA LYHYESTI

Yeshiva-opiskelija Dvir Sorek, journalisti Joav Sorekin poika ja rabbi Binyamin Herlingin pojanpoika, joka kävi armeijapalvelua Ohr Torah Mahanayimissa, meni Jerusalemiin ostaakseen kirjoja yeshivalle ja lähti illalla kotimatkalle Gush Etzioniin. Rabbi Herling menehtyi terrori-iskussa.

Koska häntä ei alkanut kuulua yeshivaan, hänestä tehtiin ilmoitus poliisille, joka löysi hänen ruumiinsa aamuyöstä lähellä Kibbuts Migdal Ozia Gush Etzionissa.

Dvir Sorek oli 19-vuotias, kotoisin Ofrasta. Häntä oli puukotettu useita kertoja. Turvallisuusjoukot aloittivat alueen haravoinnin löytääkseen murhaajan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267107,

Dvir Sorekin murhan motiivi ei ole vielä selvä, mutta turvallisuusmiehet arvioivat, että hänet murhattiin sieppaamisen yhteydessä, ja että hän on voinut pyrkiä peukalokyytiin joutuen murhaajan kynsiin.
Hän opiskeli Heder Yeshiva opiskeluohjelmassa, jolla valmistetaan asepalvelua. Siksi häntä voidaan kutsua sotilaaksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267110,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267108,

Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi 650 asuntoyksikön peruskiven muuraus-tilaisuudessa Beit Elissä: ”Me lupasimme rakentaa satoja tuhansia asunto- yksiköitä Beit Eliin. Tänään teemme niin, sekä siksi, että lupasimme sen ja toiseksi, tarkoituksemme on asuttaa Israelin kansa omaan maahansa, varmistaaksemme itsenäisyytemme historiallisessa kotimaassamme.”

Bibi jatkoi puhettaan:
”Olemme tietoisia siitä, että Israelin maa on saatu kärsimysten kautta. Tänään taas yksi poikamme kaatui, yksi parhaista; perheestä, joka on jo maksanut kalliin hinnan Israelin maasta. Vihamieliset terroristit tulivat repimään irti – me tulimme istuttamaan. He tulivat tuhoamaan, mutta me rakennamme. Omat kätemme sen tekevät, sen, mitä haluamme, ja syvennämme juuriamme kotimaassamme, sen jokaisessa osassa.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267112,

Al-Aqsa Luonnonvarojen ja Perinne Akatemian presidentti Najah Bakhirat väitti puhuessaan PA:n newsagencyn SAFA toimittajalle, että Israel on laatinut suunnitelman Amerikan tuella poistaakseen palestiinalaiset asukkaat Jerusalemin kaupungista ja Al-Aqsa moskeijasta muuttaakseen ne juutalaisiksi pyhätöiksi.

Hän toisti väitteensä, jonka mukaan Israel on ylittänyt kaikki punaiset varoitus-linjat toistuvissa hyökkäyksissään Al-Qudsia (Jerusalem) ja Al-Aqsaa vastaan.
Hän väitti kuulleensa äärijuutalaisten kehotuksen murtautua Al-Aqsaan Eid Al-Adhan aikana.

Hän väitti Israelin haluavan juutalaistaa Jerusalemin ja poistaa arabit osana Temppelinsä rakentamisen valmisteluja.
Bakhirat sanoi suunnitelmien liittyvän Israelin syyskuun 17-päivän vaaleihin valmistellessaan Temppelinsä uudelleen rakentamista ja aikoessaan ulottaa juutalaisen itsenäisyyden näiden alueiden ylle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267099,

Iran paljastaa kotitekoisen puolustusjärjestelmän ”Bavar-373” myöhemmin tässä kuussa, kertoi Iranin puolustusministeri Amir Hatami keskiviikkona.
Hän paljasti, että Iranin pitkän matkan ilmapuolustusjärjestelmä ”Bavar-373” paljastetaan kansalle kuun loppupuolella, kuten Teheran Times raportoi.

Pitkälle kehitetty ilmapuolustusjärjestelmä paljastetaan puolustusteollisuuden kansallisena päivänä, tänä vuonna 22.08. Hän paljasti journalisteille, että Iran asettaa joitain asejärjestelmien viimeisimpiä tuotteita julkisesti nähtäville.

Iran sanoi Bavar-373 valmistuneen 2016. Sen kotitekoinen kehitelmä venäläisestä S-300 ilmapuolustusjärjestelmästä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267103,

USA:n puolustusvirkailijat sanovat Iranin asentaneen GPS-järjestelmän häirintä-laitteita Hormuzan Salmen sisääntulon lähelle samalla varoittaen kaupallisia aluksia tästä häiriöstä, joka voi vaarantaa niiden navigointikykyä.

Asiasta raportoi CNN keskiviikkona. Raportissa USA:n hallitus varoittaa tuntemattomien kohteitten valheellisesti väittävän olevansa USA:n tai koaliittion sota-aluksia.

Varoituksessa todetaan, että ainakin kahdessa äskeisessä tapauksessa on todettu Iranin armeijan häirinnästä. Yksi alus raportoi automaattisen identifioimis-järjestelmänsä sammuneen ennen Iranin sieppaamista. Myös aluksesta toiseen tapahtuneita suoria yhteyksiä ja väitteitä USA:n sota-aluksista on raportoitu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267096,

Vasemmistolainen NGO järjestö Peace Now oli pystyttänyt komean julisteen juutalaiseen yhteisöön johtavan tien alkuun, jossa sanotaan ”Laiton etäyhteisö”.

Muutamat juutalaiset katsoivat, että juliste oli pystytetty väärään paikkaan ja kävivät irrottamassa sen ja siirsivät sen Khan Al-Ahmar beduiinikylän viereen, joka todella on rakennettu laittomasti C-alueelle EU:n tuen turvin.

Israelin Korkein Oikeus määräsi kylän tuhottavaksi, mutta Netanyahun hallitus ei ole uskaltanut tai ehtinyt – miten vain – poistamaan sitä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267097,

PA:n arabi, joka riensi avustamaan terrori-iskun jälkeen lapsia perheenisän menehtyessä iskussa v. 2016, sai korvaukseksi ja kiitollisuuden osoituksena Israelin kansalaisuuden.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5565232,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -38; Suolameri 26 -38; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, vähän viilenevää.

Hamas ja Islamic Jihad ylistävät nuoren opiskelijapojan murhaamista sankarillisessa Länsirannan hyökkäyksessä. https://www.timesofisrael.com/liveblog-august-8-2019/,




















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019