Torstai 25.04.2019

TORSTAI 25.04.2019
01. Tänään on juutalaisen pessah-ajan viimeisen juhlapäivän aatto, jonka vuoksi pyrin laatimaan päivän raportin tiivistetyssä muodossa.

02. Pew-mielipidetiedustelu Amerikassa havaitsi, että amerikkalaisten valtaosa, (64 %), suhtautuu myönteisesti Israeliin, mutta ei sen hallitusta (41 %), lisäksi Israelin kannatus on suurempi republikaanien kuin demokraattien keskuudessa. PA:n kannatus (46 %) on negatiivinen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5499464,00.html,

03. Trumpin nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt paljastaa, ettei ”Deal of the Century” sisällä PA/PLO:n ja Jordanian välistä federaatiota. Suunnitelma paljastettaneen kesäkuussa. Hän myös kutsuu vääriksi tietoja, joiden mukaan Egyptin valvomasta Siinaista liitettäisiin osia Gazaan, jota Hamas hallitsee. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5499415,00.html,

04. Pessah-aikana kymmenet tuhannet juutalaiset tungeksivat suosittuihin loman-viettopaikkoihin, ja erityisesti niihin, jotka on tarkoitettu lapsille ja perheille. Pääsisäisajan edullinen sää suosi myös vierailuja luonnonläheisissä paikoissa. Myös Israelin museo tarjosi ilmaisia käyntejä tiloissaan loma-ajan kunniaksi. Jerusalemin vanhaosa ja etenkin Davidin museo olivat suosittuja. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5499329,00.html,

05. IDF:n insinööriosasto aloitti eilen arabiterroristin Omar Abu Lailan talon tuhoamisen Zawiyan arabikylässä korkeimman oikeuden päätöksellä.
Abu Laila ampui kuoliaaksi Arielin risteyksessä viime maaliskuussa kersantti Gal Keidanin ja rabbi Achiad Ettingerin.
Turvallisuusjoukot surmasivat hänet kolmen päivän tiiviin ihmisjahdin päätteeksi laukaustenvaihdossa hänen kieltäydyttyään antautumasta vapaaehtoisesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5499066,00.html,

06. Ministeri Tzahi Hanegby torjuu USA:n demokraattien presidenttiehdokkaan Berniew Sandersin syytökset, että Natanyahun hallitus olisi rasistinen päätellen sitä, miten se kohtelee PA/PLO:n arabeja. Hanegby painotti, että Israelin hallitus on demokraattisesti valittu, ja ettei Israel puutu Amerikan vaaleihin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498894,00.html,

07. Arabiliitto päätti Kairossa pitämässään kokouksessa pelastaa PA/PLO:n romahtamisen partaalla olevan talouden luvaten toimittaa sille 100 miljoonaa USD kuukaudessa. Hätäkokoukseen kutsuttu islamin arabimaiden kattojärjestö Arabiliitto suostui PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin rukouksiin lapioida sen reiälliseen pussiin dollareita saamatta mitään todisteita, että sinne sullottuja varoja käytetään kansan parhaaksi.
Arabiliitto totesi samalla, ettei se hyväksy mitään rauhansopimusta Israelin kanssa, jossa ei huomioida kansainvälisiä päätöksiä koskien PA/PLO:n arabeja, joita myös Arabiliitto kannattaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498931,00.html,

08. Trumpin nimittämän rauhantiimin johtaja ja hänen vävypoikansa Jared Kushner vakuutti taas kerran, että Israelin Knessetinvaalit, uuden hallituksen muodostaminen sekä muslimien ramadan-paastokuukausi pakottivat ”Deal of the Century”n julkistamisen siirron kesäkuun puolivälin tienoille.

Hän sanoi, että useat aiemmat yritykset soveltaa kahden valtion periaatetta ovat epäonnistuneet, ja siksi tiimi aloitti suunnitelmansa rakentamisen uudelta pohjalta. ”Arabien rauhanaloite 2002 oli hyvä yritys ja rauha olisi voitu saavuttaa jo vuosia sitten, mutta se ei kelvannut. Siksi teemme jotain uutta”. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498924,00.html,

09. Netanyahu lupaa, että Golanille rakennettavalle uudelle kaupungille annetaan nimi Donald Trumpin mukaan.
”Muutamia viikkoja sitten sain presidentti Trumpin virallisen tunnustuksen Golanin kukkuloiden liittämiseksi Israeliin ikuisiksi ajoiksi. On tarpeen osoittaa kiitollisuutemme nimittämällä uusi kaupunki hänen mukaansa”.
Hän vakuutti hallituksensa hyväksyvän esityksen ensi tilassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498886,00.html,

10. Pohjoisissa osissa Israelia ja Hermonilla oli satanut 25 sm lunta, jota useiden israelilaisten pääministeriä myöten oli päästävä hämmästelemään. Tämä huhtikuu on ollut yksi kylmimmistä viimeisen30 vuoden aikana.
Uudet säätiedot lupaavat kuitenkin ilman lämpenemistä jo tästä päivästä lähtien.
Gennessaretin järvi, joka on kärsinyt vuosia kestäneestä kuivuudesta, on alkanut hiljalleen elpyä sen vedenpinnan noustessa useita metrejä. Ihmisiä tungeksi myös Gennessaretin rannoille, mikä sai valvojat muistuttamaan siisteydestä rannoilla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498769,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5446522,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

11. Sri Lankan poliisi sanoo pidättäneensä 18 uutta ihmistä pääsiäissunnuntain pommi-iskuihin osallisuudesta viittä kirkkoa ja kahta hotellia vastaan tehtyihin terrori-iskuihin. ISIS julkaisi kuvan seitsemästä kasvonsa peittäneestä miehestä, joiden sen AMAC-uutistoimisto vakuuttaa suorittaneen pommi-iskut. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498717,00.html,

Surmansa saaneiden lukumäärä on nyt 359, ja haavoittuneiden määrä oli alun perin 500 ihmistä, mutta lienee pienempi nyt. Artikkeleissa on pyritty yhdistämään nämä iskut Uudessa Seelannissa kahteen moskeijaan tehtyihin valkoisen supremasistin tekemiin iskuihin, joissa sai surman 50 muslimia, mutta todennäköisemmin ne liittyvät Euroopassa yleistyneeseen trendiin kirkkoja ja kristillisiä kohteita vastaan suuresti lisääntyneisiin hyökkäyksiin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5499038,00.html,

12. Notre Damen palaminen askarruttaa edelleen, kuka sen sytytti, vai oliko se vahingossa syttynyt? Israelin TV-juontaja Avri Gilad aiheutti melkoisen myrskyn vesilasissa vakuuttaessaan, että todellinen rikos lakaistiin maton alle Ranskan viranomaisten toimesta, ettei muslimeja ärsytettäisi. Hän totesi myös, että Ranskassa on häpäisty ja turmeltu 875 kirkkoa, joista Notre Dame on yksi, mitä ei uskalleta tunnustaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498729,00.html,

13. PA/PLO:n turvallisuusjärjestö raportoi paljastaneensa Hamasin asettaman solun PA/PLO:n sisäisessä järjestelmässä raportoiden valvojilleen Gazassa. Agentit pidätettiin ja heitä kuulustellaan, mikä ei liene helläkätisimpiä maailmassa.

Operaation olivat toteuttaneet Hamasin johtajat Gazassa sekä sen ulkomailla toimiva johtajisto, kertoivat korkeat PA:n virkailijat ynetnews toimistolle ja sen sisarlehdelle Yedioth Aharonit. Hamasin agentit paljastettiin 2 kuukautta sitten. Asiasta informoitiin PA/PLO:n johtoa ja aloitettiin salaiset tutkimukset selvittääkseen, miten laajalle vakoilu oli edennyt ja miten paljon se aiheutti vahinkoa PA/PLO:n järjestelmälle.

PA/PLO:n turvallisuusjärjestöt toimivat yhteistyössä Shin Betin ja IDF:n kanssa turvallisuuskysymyksissä Juudean ja Samarian alueilla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498456,00.html,

14. USA lupaa 10 miljoonaa USD tiedoista, joilla Libanonissa toimivan terrorijärjestön Hizbullahin rahaliikenne saadaan paljastettua. Palkkio maksetaan henkilölle, joka kertoo Hizbullahin lahjoittajien nimet, pankkitiedot, asiakaskuitit tai maakauppojen maksusuoritukset.

Vuodesta 1984 lähtien USA:n ulkoministeriön ”rewards for justice” ohjelma on maksanut 150 miljoonaa yli sadalla henkilölle, joiden antamien tietojen perusteella on pystytty estämään terrori-iskuja.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498302,00.html.

15. Alaikäinen arabinuori pidätettiin IDF:n sotilaitten toimesta hänen osallistuessaan sotilaitten kivittämiseen Tekoassa maanantaina. Kuulusteltaessa hänen kätensä sidottiin, silmät peitettiin ja jalkoihin asennettiin kahleet. Arabinuori yritti karata, mutta sotilaat ampuivat häntä jalkoihin saadakseen hänet pysähtymään.

Nuori vietiin sairaalaan, jossa hän kertoi tapahtumasta AP:n toimittajalle vakuuttaen, että hän vain sattui seisomaan kivittäjien lähellä osallistumatta kivittämiseen. Videokuva tapahtumasta on levinnyt maailman mediaan.
IDF aloitti tapauksen tutkimukset.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5498207,00.html,

16. USA:n odotetaan ilmoittavan maanantaina, että Iranin raakaöljyä ostavat joutuvat sanktioitten alaisiksi. Mukana ovat suuret Iranin öljyä käyttävät maat kuten Kiina, Intia ja monet muut etenkin kauko-idän maat. USA:n tarkoituksena on sulkea öljyhanat Iranista viimeistä tippaa myöten saadakseen solmittua sen kanssa uuden ydinasesopimuksen.

Iran uhkaa sulkea Hormuzan salmet, jos USA toteuttaa uhkauksensa. Salmien kautta kulkee 35 % maailman käyttämästä raakaöljystä. Iran uhkailee muita Persianlahden arabimaita sanoen niiden säilymisen hengissä riippuvan Iranin hyvästä tahdosta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5497916,00.html,

17. Mahmoud Abbas syyttää, että USA:n presidentti ja Bibi pilkkaavat heitä toimittamalla rahaa Hamasille, ja että Trump vakuutti tukevansa kahden valtion periaatetta 67-rajoilla ennen lähetystönsä muuttoa Jerusalemiin. Nyt kuitenkin tuo fraasi kahdesta valtiosta on pudotettu pois terminologista, mikä osoittaa USA:n farisealaisuuden ja PA:n arabien pilkkaamisen, Abbas syyttää.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5497712,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5495813,00.html,

18. Jerusalemista Ramallahiin johtavan valtatien Qalandian tarkastusaseman väitettiin olevan liian pieni hoitamaan kasvavaa liikennettä. Sen hoitamiseksi Israel rakensi toisen terminaalin, jonka kautta kulkevat joutuvat esittämään biometrisen kulkuluvan. Tämän uskotaan nopeuttavan liikenteen sujumista, kuten myös PLO:n virkailija myöntää.
https://www.timesofisrael.com/israel-opens-new-qalandiya-checkpoint-phasing-out-inadequate-crossing/,

19. Likud ja Kulanu-puolueet ovat tutkineet mahdollisuutta yhdistyä yhdeksi puolueeksi. Sitä koskevia neuvotteluja käydään julkisuuden ulkopuolella. Netanyahun täytyy saada jotain konkreettista näyttöä toimivan hallituksen muodostamiseksi, mutta uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ ovat hankalia. https://www.timesofisrael.com/amid-rumors-of-possible-merger-netanyahu-and-kahlon-to-meet-for-coalition-talks/,

20. IDF joutuu pakkolunastamaan arabien omistamaa maata voidakseen rakentaa Hebronin kaupungin ohitustien Hebronista Etzion-blogiin. Ohitustie on katsottu välttämättömäksi terrori-iskujen vähentämiseksi ja liikenteen sujumiseksi. NGO-järjestöt kuten Peace Now vastustavat hanketta. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-to-confiscate-Palestinian-land-for-a-new-Gush-Etzion-Hebron-road-587823,

21. USA:n lakifirma hakee Iranilta ja Syyrialta 360 miljoonan USD korvausta Henkin perheen jäsenten murhaamisesta 2015. Ajaessaan Juudeassa ja Samariassa Henkin perheen isä ja äiti kuolivat ohi ajavasta autosta ammuttuihin luoteihin heidän kolmen lapsensa istuessa takaistuimilla, mutta säilyivät hengissä. Henkin perhe on USA:n kansalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/262292,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -24; Tiberias16 -31; Suolameri 19 -32; Eilat 19 -34 +c-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, vähän lämpenevää.
Gatestone Instituutin julkaisemassa artikkelissa ja siihen liittyvässä kartassa osoitetaan, miten EU aiheuttaa tasapainottomutta ja terrorismia Lähi-Idässä rahoittamalla arabien maan kähmintää Israelin täydessä valvonnassa olevilla C-alueilla.
https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwim2oeM8urhAhWKCuwKHdLuDZcQglQwCHoECAcQCg&url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FGatestoneInst%2Fstatus%2F1120986204919541760%3Fref_src%3Dtwsrc%255Egoogle%257Ctwcamp%255Eserp%257Ctwgr%255Etweet&usg=AOvVaw2Xpbnt4dHfS0v7Q2XMmUGG,




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019