TIISTAI 05.03.2019

TIISTAI 05.03.2019
01. PA:n arabijournalisti tri Nasser al-Laham sanoi äskettäin, että Israel on muuttunut niin ylimieliseksi, että jonain päivänä joku ärsyyntynyt voi räjäyttää ydinpommin sen yläpuolella.

Laham lisäsi, että sinä päivänä hän kirjoittaa artikkelin nimellä ”lo Ichpat Li”, tarkoittaen ”ei koske minua”.
Hän antoi kommenttinsa videossa, joka ladattiin YouTube kanavalla maanantaina 16. tammikuuta 2019. Videon käänsi MEMRI, Lähi-Idän Tutkimusinstituutti.

Vuonna 2016 arabioppinut kehotti muslimeja ydinaseita Israelin eliminoimiseksi yhdellä tai kahdella iskulla.
Korkea PA:n virkailija Jibril Rajoub, jota pidetään yhtenä Abbasin seuraaja-ehdokkaana, sanoi. Jos PA:lla olisi ydinpommi, se voisi käyttää sitä Israelia vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259911.

Artikkelin yleisökommentteja.
jon totesi: Se vain osoittaa, miten sairaita arabit ovat. Miten me voimme päästää vasemmiston uudelleen valtaan antamaan heille (arabeille), mitä he haluavat. Eivät he halua rauhaa.
Gabby: Eikö hän tajua, että se lopettaisi myös arabien elämän täällä ja Gazassa.
Kysymys ei ole maasta, vaan se on ”vihaan juutalaisia” kysymys.
Michael Pielet: Kuka oli se arabijournalisti, joka vaati pudotettavaksi ydinpommia Israelin ylle? Oliko hänen nimensä kirjoitettu: Mandelblit?
Daniel: Karkota islamin väestö.
IsaacHaskiya: Silloin emme välittäisi miniydinaseen pudotettavaksi Ramallahin ylle. ”Siitä vaan”, sanoisimme samaa logiikkaa käyttäen ilman eettisyyttä.

02. Unkari tulee avaamaan kaupallisen viraston Jerusalemissa 19.03.2019, raportoi Israel Hajom.

Kaupallinen virasto tulee sijaitsemaan Jerusalemin keskustassa, ja sillä tulee olemaan ”diplomaattinen asema”. Avajaisseremoniaa johtaa Unkarin ulkoministeri Peter Szijjaro, joka myös avaa ”Unkarin kulttuurikuukauden” Israelissa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban ilmoitti päätöksestään viraston avaamisesta Jerusalemissa useitten kahdenkeskisten tapaamisten jälkeen Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa.

Alustava ilmoitus ei sisältänyt muutoksen aikataulua.
USA muutti lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin viime toukokuussa, viisi kuukautta sen jälkeen, kun presidentti Trump ilmoitti USA:n tunnustaneen Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Guatemala muutti lähetystönsä Jerusalemiin kaksi päivää USA:n muuton jälkeen
.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259915,

03. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti Netanyahulle huippukokouksen järjestämistä PA/PLO:n puheen-johtajan Mahmoud Abbasin kanssa keskustelemaan Lähi-Idän rauhanprosessista.

Putin ehdotti huippukokouksen järjestämistä viime viikolla tavatessaan Israelin pääministeri Netanyahun Moskovassa tarjoutuen toimimaan isäntänä Netanyahun ja Abbasin välisessä tapaamisessa, kuten ha´aretz kertoo Lavrovin todenneen maanantaina.

Otteita Lavrovin pitämän yhteisen lehdistötilaisuuden Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeirin kanssa lausunnoista julkaistiin Venäjän Israelin lähetystön virallisella Twitter-sivulla, jossa sanotaan Netanyahun ja Putinin keskustelleen tilanteesta Israelin ja PA/PLO:n välisissä suhteissa.

Putin vakuutti raportin mukaan, että Venäjän intressin mukaista on selvittää oleva halvaantunut tilanne mahdollisimman pian.

Lavrov kertoi PA/PLO:n johdon osoittavan ”jonkinasteista mielenkiintoa” huippu-kokoukseen kertomatta, mikä taho oli kiinnostunut siitä.
”Uskomuksemme mukaan se olisi kuitenkin hyvin tärkeä askel luottamuksen palauttamiseksi, Ilman sitä on mahdotonta laskea mitään edistyksen varaan Israelin ja PA/PLO:n välisessä konfliktissa” Lavrovin sanotaan lausuneen.

Israelilainen virkailija puolestaan vakuutti, ettei Israelin ja palestiinalaisten välinen kysymys ollut esillä neuvotteluissa Putinin kanssa.

Mahmod Abbasin neuvonantaja ja tiedottaja Nabil Abu Rudeineh paljasti viime viikolla, että Abbas on valmis kolmenkeskiseen kokoukseen Moskovassa, jos Putin kutsuu siihen.

Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut jäädytettiin 2014 jälkeen Abbasin rikottua neuvotteluehdot yksipuolisesti liittyen kansainvälisiin sopimuksiin ja konventioihin.

Lavrov kritisoi USA:n rauhantiimin laatimaa sopimusluonnosta sanoen, että se tulee tuhoamaan palestiinalaisten tähänastiset saavutukset Lähi-Idässä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259915,

04. USA toi Israeliin edistyneimmän ohjustentorjunta-järjestelmänsä osallistuessaan yli 200 USA:n ja Israelin sotilaan yhteisharjoituksiin.

THAAD-järjestelmä (Terminal High Altitude Area Defense) asennettiin aluksi Nevatim
Lentokentälle, ja siirretään sieltä ennalta ilmoittamattomaan paikkaan Israelin eteläosassa.

THAAD-järjestelmän viime päivinä alkaneen asentamisen tarkoituksena on testata USA:n armeijan kykyä nopeasti asentaa sellaisia järjestelmiä eri puolille maailmaa, kuten USA:n Euroopan komennuskunnan tiedottaja kertoi.

THAAD järjestelmän rakensi Lockheed Martin ja Raytheon Fort Bliss kotiasemassaan, Texasissa. Turvallisuussyistä USA:n armeijan tiedottaja ei kertonut, miten kauan järjestelmän siirtäminen Israeliin kesti.

USA:n armeijan Euroopan komennuskunta totesi: ”THAAD on kaikkein edistynein ilma-ja ohjus-puolustusjärjestelmä maailmassa. Tämän asennusharjoituksen tarkoituksena on osoittaa, että USA:n joukot ovat valppaina ja voivat reagoida nopeasti ja ennalta-aavistamatta mihin tahansa uhkaan kaikkialla koska tahansa.

Osana harjoitusta USA:n joukkoja on siirretty eri paikkoihin Euroopassa. USA ja Israel operoivat järjestelmää kiinteässä yhteistoiminnassa.

Israelin armeijan tiedottaja everstiluutnantti Jonathan Conricus sanoi harjoituksen poikkeavan edellisistä simuloiduista USA:n ja Israelin sotilaallisista harjoituksista, ja niihin kuuluvat taktinen yhteistoiminta maalla. ”Israelin etuna on, että meillä on tilaisuus integroida sitä oman järjestelmämme kanssa simuloidaksemme erilaisia näkymiä.”

Netanyahu ylisti USA:n ja Israelin välisiä suhteita todeten, että ”maailman edistyneimmän järjestelmän integroiminen oman järjestelmämme kanssa tekee meistä entistäkin voimakkaampia hoitaa nykyisiä ja tulevia uhkia koko Lähi-Idässä.
USA:n ja Israelin väliset suhteet eivät koskaan ole olleet voimallisemmat”. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5473402,00.html,

05. Indonesia on 260 miljoonan asukkaan muslimienemmistön hallitsema valtio, mutta sielläkin asuu muutamia juutalaisia, jotka eivät vielä ole omaksuneet Jumalansa kutsua lopettaa erämaavaelluksensa kansojen erämaassa tullakseen esi-isisensä maahan ja rakentaakseen sitä Edenin puutarhaksi.

Yaakov Baruch on Indonesian ainoan synagogan rabbi, mutta hän on tottunut pitämään uskonnollisen identiteettinsä tarkasti piilossa, kuten myös hänen piskuinen juutalainen seurakuntansa asuessaan maailman suurimmassa muslimi-enemmistöisessä maassa.

Muutamia vuosia sitten joukko muslimimiehiä lähestyi häntä ja hänen silloin lasta odottavaa vaimoaan heidän kävellessään kauppakeskuksessa uhaten kuolemalla ja kutsuen häntä ”hulluksi juutalaiseksi”. Hän on sen jälkeen jättänyt kalottinsa kotiin.

”Se ei ole toistunut koskaan, koska olen peittänyt juutalaisuuteni julkisuudessa”. Samanlaisia kokemuksia on muillakin 200 juutalaisen seurakunnan jäsenillä, jotka ovat suurelta osin valinneet asuinpaikkansa saariston syrjäisessä kolkassa.

Manado Sulawesin saaressa on yksi harvoista paikoista, joissa Indonesiassa säilyneet juutalaiset – useimmat eurooppalaisten ja irakilaisten kauppiaitten jälkeläisiä, joita ennen toista maailmansotaa arvellaan olleen useita tuhansia – tuntevat tuvalliseksi osoittaa ja harjoittaa julkisesti uskontoaan.

Rabbi Baruchin punakattoinen synagoga sijaitsee 20 km Manadosta etelään Tondanon kaupungissa. Seurakunta on pysyttänyt synagogan viereen 62 jalan korkuisen menoran, ehkä maailman korkeimman.

Shaar HaSyamayim synagoga on ainoa juutalaisten palvontapaikka sen jälkeen, kun toinen synagoga Surabayan kaupungissa hajotettiin v. 2013. Se oli toiminut Israelin vastaisten mielenosoitusten keskuspaikkana vuosien ajan. Uskonnolliset tiukkapipot sulkivat sen 2009, jolloin se jäi rappeutumaan ja lopulta purettiin.

Indonesiaa on pidetty maltillisen islaminopin kannattajana, mutta uskonnon konservatiivinen malli on saanut valtaa maassa viime vuosina.
Jännitys Lähi-Idässä, etenkin Israelin ja palestiinalaisten välillä, läikkyy yli reunojen ja syventää uskonnollista erilaisuutta.

Presidentti Trumpin tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupunkina nostatti tuhansia kovanlinjan kannattajia mielenosoituksiin Djakartassa. Antisemitismiä esiintyy edelleen runsaasti Indonesiassa.

Rabbi Baruch sanoo, etteivät indonesialaiset tee eroa juutalaisuuden ja Israelin välillä. ”He katsovat, että juutalaiset ja Israel ovat maan vihollisia”. Hän lisää, että suvaitsevaisuus maassa hälvenee entisestään.

Veristen itsemurhaiskujen aalto kirkkoja vastaan Surabayassa viime vuonna nostivat esiin uhat vähemmistöjä vastaan. Shia- ja ahmadis-muslimit, joita sunnit pitävät väärä-oppisina, ovat olleet terrori-iskujen kohteina, mutta myös juutalaiset.

Monique Rijkers yritti rakentaa siltaa eri osien välille, mutta hänen juutalaisuutta käsittelevä TV-ohjelmansa joutui tiukkapipoisten hampaisiin vaatien sen lopettamista.
Juutalaisilla on myös vaikeuksia löytää kosher-lihaa.

Yksi ongelma on se, että ID-kortteja myönnetään vain kuuden eri uskonnon harjoittajille: Islam, Protestantit, katoliset, budhalaiset, hindut ja konfutselaiset.
ID-kortti on elintärkeä hallituksen palveluja hoitaessa, syntyneitten ja avioliittojen rekisteröimiseksi. Juutalaiset saavat kristityille tarkoitetun ID-kortin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5473790,00.html,

06. Suuri ryhmä juutalaisia aktivisteja vaatii hallitusta muodostamaan synagogan Temppelivuorelle, joka olisi aina avoin juutalaisille palvojille.

Sunnuntaina Uskonnollisten Sionistien johtajat kokoontuivat keskustellakseen tilanteesta Temppelivuorella, jota kutsutaan hepreaksi nimellä Har HaBayit. Raportissa ei mainittu, keitä nämä johtajat olivat.

Yleisen juutalaisen käsityksen mukaan Temppelivuori, joka on pyhä juutalaisille, kristityille ja muhamettilaisille, on alue, jossa juutalaisten I ja II Temppeli, Beit HaMikdash, sijaitsivat – tai oikeammin myös kuningas Herodeksen roomalaisen mallin mukaan täysin uudistama III Temppeli sijaitsi.

Koska Herodes Suuri oli juutalaisuuteen pakolla käännytetyn edomilaisen jälkeläinen, hänen uudistamansa pyhättö ei nauttinut samanlaista arvonantoa juutalaisten taholta kuin I ja II Temppeli, vaikka Herodes käytti kalliita materiaaleja ja koristi sitä kullalla ja jalokivillä, mikä katkeroitti hänen narsissista, epäluuloista mieltään.

Muslimit avasivat useita vuosia suljettuna olleen holvikattoisen tilan Kultaisen Portin sisäpuolella vakuuttaen korjaavansa sen muslimien rukoustilaksi, eli moskeijaksi. He pitävät portit avoinna siihen ja uhkaavat väkivallalla, jos Israel sulkee sen uudelleen.

Aktivistit vaativat, että kaikissa tulevissa Temppelivuorta ja sen käyttöä koskevissa sopimuksissa tulee olla juutalaisten rukoilemisen salliminen Vuorella.

Ke. Bezalal Shmotrich (Beit Yehudi) vaati synagogan rakentamista Temppelivuorelle vastapainona siihen, että Hamas terroristi soluttautui 2017 Halamish juutalaiskylään ja murhasi kolme juutalaista, jotka olivat sapattiaterialla.

V.2014 Uskonnolliset Sionisti rabbit Dov Lior, Eliyahu Zinni ja Haim Cohen vaativat Netanyahulle lähettämässään kirjeessä synagogan rakentamista Vuorelle, mutta mitään toimia ei koskaan tehty sen hyväksi.

Useita lakialoitteita on tehty, joissa vaaditaan juutalaisten rukousten sallimista Vuorella muslimien tavoin, mutta hallitus ei ole halunnut muuttaa käytäntöä peläten muslimien vakivaltaisuuksia Vuorella.

Rabbi Mordechai Elijahu (1929 -2010) vaati myös synagogan rakentamista avoimelle kentälle Kalliomoskeijasta koilliseen, lähelle vuoren itäistä muuria.

Temppelivuori sijaitsee C-alueella, ja sen omistusoikeus kuuluu täysin Israelille. 1967 Jom Kippur sodan jälkeen, jossa IDF karkotti Jordanian joukot Vuorelta, kenraali Moshe Dayan luovutti Temppelivuoren päivärutiinin Jordaniassa päämajaansa pitävälle wagfille, muslimisäätiölle, mikä on herättänyt kummastusta Israelissa. https://www.jpost.com/Israel-News/A-synagogue-on-the-Temple-Mount-Activists-call-for-construction-to-begin-582477,

07. UUTISOTSIKOITA

Uusi Oikeisto puolue lupaa, että ”homot voivat käyttää epäitsekästä kohdun vuokraajaa, mutta vain ystävää, joka haluaa auttaa heitä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259916,

Kolmen arabin muodostama jengi syyllistyi maanantaiyönä kahteen perättäiseen terrori-iskuun, ensin heittäen palopommeja autoihin risteyksessä, ja toiseksi rysäyttäen autonsa IDF:n sotilasryhmään, joiden auto oli pysähtynyt maantien varteen. Yksi sotilas haavoittui vaikeasti, toinen lievemmin.

Kaksi jengin jäsentä kuoli sotilaitten luodeista, kolmas haavoittui.
Vaikeasti haavoittunut sotilas oli Kfir-prikaatin Nachshon pataljoonan apulais-komentajan majuri Moshe Eliotzurin veli, joka toimi komppanian komentajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259920,

Gantz ja Lapid, jotka yhdessä johtavat SiniValkoista puoluetta, tekivät kahden muun johtavan, jäsenen, Yaalonin ja Ashkenazin, kanssa vaalikiertueen Golanilla.
He puhuivat paatoksella armeijan vuosistaan vakuuttaen, että jokainen sotapäällikkö oli sotinut tällä alueella todistellen, että Golan on oleellinen osa Israelia, jota ei koskaan luovuteta viholliselle. Lapid kuunteli korvat punaisina häpeästä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259906,

Paikallisia sateita, luvataan useimmille alueille, mutta myös ukkosmyrskyjä ja rakeita. Lämpötila romahtaa normaalitasoa alemmas.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259918,

Junassa matkustanut nainen nukahti ja herättyään unohti kiireissään junaan laukun, jossa oli lähes neljännesmiljoonaa NIS. Vuoroja valvova virkailija Alon Kayriel pystyi tunnistamaan, että Rosh Ha`ainissa poistunut henkilö oli valittanut rahapussinsa katoamisesta. Ehkä modernit junat ovat liian mukavia, nukahtaminen on seurausta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259922,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 05 -12; Tiberias 11 -21; Suolameri 14 -22; Eilat 13 -22 +C-astetta; tänään sataa, huomisesta alkaen puolipilvistä, vähän lämpenevää.











.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019