SUNNUNTAI 10.03.2019

SUNNUNTAI 10.03.2019
01. Perjantain viikoittaisissa mielenosoituksissa Gazan turvallisuusaidan lähelle kerääntyi IDF:n tiedottajan mukaan 8 400 Hamasin arabia heitellen kiviä ja kotitekoisia pommeja sotilaita vastaan sekä polttaen autonrenkaita.

Hamasin ”terveysministeriön” mukaan yksi Gazan arabi sai surmansa ja 40 haavoittui IDF:n sotilaitten vastatessa arabien mellakointiin.
Ministeriön tiedottaja Ashraf al-Qudra sanoi, että kaikkiaan 42 Gazan arabia on haavoittunut IDF:n tulistuksesta 50. viikon aikana mielenosoituksissa, kuten AFP raportoi. Haavoittuneiden joukossa oli 4 lääkintämiestä.

IDF:n tiedottajan mukaan sotilaat vastaavat mielenosoittajien mellakointiin normiksi kehittyneen käytännön mukaisesti.

”Paluumarssin” nimellä tunnetut mielenosoitukset alkoivat Gazan ja Israelin välisen turva-aidan varrella 30.03.2018 toistuen perjantaisin, mutta usein myös muina arkipäivinä, sekä viime aikoina myös öisin.

Mielenosoitusten aikana muutamat arabit ovat yrittäneet soluttautua aseineen Israelin puolelle aitaa, sekä lähettäneet tuulen mukana leijoja ja ilmapallo-ryppäitä, joihin on kiinnitetty tulena palavaa ainetta tai pommeja.

Hamasin edustaja tunnusti jokin aika sitten, että useimmat mielenosoituksissa surmansa saaneet ovat olleet Hamasin aktiivijäseniä. Viimeiseen pallo-ryppääseen oli kiinnitetty RP-granaatti, jonka IDF:n pioneerit eliminoivat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260100,

02. Lauantaina löydettiin Gazasta lähetettyyn palloryppääseen kiinnitetty raketti-granaatti (rocketpropelled granade) lähellä israelilaista kaupunkia Sdot Negev neuvoston alueella. IDF:n pioneerit laukaisivat sen ilman vaurioita.

Lauantain vastaisena yönä IDF:n hävittäjät ja UAV-koneet tekivät useita ilmaiskuja sotilaallisiin kohteisiin Hamasin rajatuilla alueella Gazan eteläosissa sekä maanalaisiin rakenteisiin Gazan pohjoisosissa.

”Ilmaiskut olivat vastauksena Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa ammuttuun rakettiin aiemmin illalla, sekä Gazasta harjoitettuun jatkuvaan väkivaltaan, mihin kuuluvat räjähteillä varustettujen ilmapalloryppäitten lähettäminen tarkoituksella vahingoittaa turvallisuuslaitteita viime päivien aikana” sanotaan IDF:n julkiasemassa lausunnossa.
”IDf katsoo Israelin siviilejä vahingoittavat yritykset mitä suuremmalla vakavuudella, ja jatkaa operoimistaan päättävästi näitä terroritoimia vastaan”.

”IDF katsoo terrorijärjestön Hamasin vastaavan kaikista tapahtumista, joita suunnitellaan ja toteutetaan Gazan kaistalla (Israelin vahingoittamiseksi)”.

Perjantaiaamupäivän aikana turvallisuusjoukot löysivät epäilyttävän palloryppään, johon oli kiinnitetty Islamic Jihadin johtajaa Ziad al-Nakhalehia muistuttava variksenpelätin, mikä sen tarkoitus lieneekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260104,

03. Perjantaina iltapäivällä kaksi Gazan arabia pääsi soluttautumaan perjantain mielenosoitusten aikana autonrenkaitten muodostaman savuverhon avulla Israelin puolelle Gazan kaistan pohjoisosassa.

IDF aloitti välittömästi laajat etsinnät heidän löytämisekseen, missä avustivat paikalliset turvallisuushenkilöstöt.

Heidät löydettiin ennen kuin he ehtivät vahingoittaa ketään.
IDF ilmoitti aluksi, että arabit olivat aseettomia, mutta myöhemmässä tiedotteessa kerrottiin heidän aseistautuneen granaatilla ja puukolla, jotka löydettiin heiltä heidän riisuttuaan vaatteensa.

He olivat turvallisuusaidan ylitettyään olleet Israelin puolella puolisen tuntia, ennen kuin heidät löydettiin ja pidätettiin. ”Epäillyt arabit pidätettiin sen jälkeen, kun IDF sulki alueen ja aloitti tarkan tutkinnan alueella, jossa he liikkuivat. He eivät olleet aseistettuja”, kertoi IDF:n tiedote, jota korjattiin myöhemmin.

Gazassa toimivat terrorijärjestöt Hamas, Islamic Jihad ja pienemmät järjestöt kuten Al-Qaidan alajärjestöt, väittivät viikoittaisia mielenosoituksia luoteeltaan rauhallisiksi vaatien paluuoikeutta kotiseuduilleen pakolaisten jälkeläisille, jotka pakenivat Gazaan Israelin itsenäisyyssodan aikana 1948, asuen siellä pääosin pakolaisleireissä.

Israel ja Egyptin sulkivat YK:n päätöksen mukaisesti Gazan vastaisen rajansa sekä meriyhteydet, etteivät terrorijärjestöt voisi salakuljettaa aseita ja ohjuksia sekä rakettien valmistamiseen tarkoitettuja materiaaleja Gazan kaistalle.

Israel veti joukkonsa ja karkotti kaikki asukkaansa Gazan Gush Katifista hallituksensa päätöksen mukaisesti 2005 jättäen menestyvät, ATK- ohjatut kasvihuoneensa ja yrityksensä uskoen Gazan asukkaitten voivan jatkaa heidän toimintaansa. Käytännössä arabit ryöstivät niistä kaiken, millä katsoivat olevan merkitystä, sekä tuhosivat Israelin jättämät synagogat ja muut laitokset.

Israelin tulkinnan mukaan terrorijärjestö Hamas vastaa kaikesta, mitä Gazassa tapahtuu ja vastaa mielenosoitusten järjestämisestä tukien niitä sanallisesti ja lähettäen busseja kokoamaan Gazan kansaa mielenosoitukseen, joille se myös on järjestänyt huollon, ruokaa ja internetin sekä rahakorvauksia haavoittuneille.

Kaiken tämän tarkoituksena on toimia verhona Hamasin aktivistien soluttautumis-yrityksille ja pommien sijoittamiseksi turvallisuusaidan viereen sekä aseellisille hyökkäyksille IDF:n sotilaita vastaan.

Mielenosoitukset turvallisuusaidalla ovat viime viikkoina lisääntyneet Gazan arabien kehitellessä uusia keinoja Israelin kansalaisten vahingoittamiseksi.
Hamasin kaivattamien tunnelien rakentaminen on vähentynyt Israelin kehitettyä uusia menetelmiä tunnelien löytämiseksi, mutta niitä kaivetaan edelleen.

Hamasin terroristien tuhansien hehtaarien suuruiset pellot ja metsäalueet ovat talven tavallista runsaampien sateitten ansiosta elpymässä hyvää vauhtia. Luonto näyttää kiirehtivät peittääkseen ihmisen pahuuden tuhansin kukkasin.

Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu, joka taistelee häntä vastaan nostettuja petos- ja korruptiosyytteitä vastaan sikäli kuin vaalitaistelu antaa tilaa, on pyrkinyt pysyttelemään ajan tasalla käyden tutustumassa tilanteeseen paikan päällä Gazan kaistan tuntumassa.

Torstaina pääministeri, joka toimii myös puolustusministerinä, sai armeijan komentajan Aviv Kochavin ja korkeiden kenraalien laatiman tilanneselvityksen.
Netanyahu varoitti Hamasia vakavilla vastaiskuilla Hamasin väkivaltaan.

Hän sanoi tiedostavansa Hamasin harjoittaman väkivallan voimistumisesta kehitellen kaiken aikaa uusia muotoja. ”Hamasin tulisi tiedostaa, että mihin tahansa väkivaltaiseen toimintaan IDF vastaa kaksinkertaisella voimalla. Olisi parempi tiedostaa se nyt eikä jälkeenpäin” hän selitti.

Torstain aamun kuluessa IDF ampui tykistöllä Hamasin rakentamaa suoja-rakennelmaa (pillbox) vastaan, jonka suojassa sala-ampuja tulitti sotilaita.

Pääministeri ei malttanut olla ihastelematta Israelin ja Egyptin Siinain välille rakentamaa turvallisuusaitaa: ”Tämä aita on ilmiömäinen onnistumistarina.
Se on pysäyttänyt satojen tuhansien soluttautumisen Afrikasta ja estänyt Siinaille pesiytyneitten terroristien pääsyn Israeliin”.
242 km pitkä turvallisuusaita Gazan kaistalta Eilatin lähelle valmistui vuonna 2014. Israel aloitti samankaltaisen aidan rakentamisen 65 km pitkälle Gazan kaistan ja Israelin väliselle rajalle.
https://www.timesofisrael.com/2-unarmed-gazans-nabbed-after-infiltrating-into-israel-sparking-panic/,

04. Avi Issacharoff sanoo ynetnews.com artikkelissaan, ettei Israelilla ole mitään aihetta kiirehtiä myönnytysten tekemiseksi ja pitkäaikaisen sopimuksen laatimiseksi Hamasin kanssa ennen 09.04.2019 vaaleja.

Egyptiläinen valtuuskunta oli vierailulla Israelissa jännityksen nousemisen vuoksi, mutta he saivat eväikseen Israelissa matkallaan Gazan kaistalle, että on parasta panna jäitä hattuun ja odottaa.
Pieniä tilanteen parantamistoimia voidaan suorittaa – kalastusoikeuden laajentaminen, sähkönjakelun lisääminen neljästä kahdeksaan tuntiin päivässä sekä joittenkin kulutustavaroiden viennin lisääminen, jotka voidaan toteuttaa kuluvan viikon aikana – voidaan hyväksyä, kuten Al-Akhbar sanoi Libanonissa.

Nämä lienevät niitä pieniä eleitä ”luottamuksen lisäämiseksi”, eikä enempää.
Mielenosoitukset jatkuvat, palloterrorismi jatkuu, samoin ”hämmennyksen lisäämisprojektit” yöaikaan Israelin puolelle, kuten tähänkin asti.

Egyptin haluama pitkäaikainen aselepo saa odottaa Israelin vaalien yli.
Tämä näyttää sopivan myös Hamasin korkeimmalle johdolle, Ismail Haniyhelle, Yahua Sinwarille ja muille johtoryhmään kuuluville, vaikka sen pääasiallisin tukijamaa Iran vaatisikin toimia puheitten sijaan.

Hamas on myös korvannut Fatahin aikaisemmin nimittämät virkailijat Kerem Shalomin ja Rafahin sekä muissa rajanylitysterminaaleissa, mikä nostaa sen arvoa ja merkitystä, eikä Hamas haluta häiritä sitä.
https://www.timesofisrael.com/keep-the-calm-and-carry-on-long-term-truce-in-gaza-put-on-ice-until-elections/, https://www.timesofisrael.com/egyptian-mediator-progress-in-mediation-talks-between-israel-hamas/,

05. UUTISIA LYHYESTI

Väliin vähän rauhoittavampia asioita Gazan jännityksen vastapainoksi.
Tuoreen gallupin mukaan pahin rieha SiniValkoisen rynnistyksen jälkeen alkaa tasaantua ja ihmiset ajatella omilla aivoillaan.
Jos vaalit pidettäisiin tänään, Gantzin johtama puolue saisi 31 jäsentä, ja Moshe Feiglinin johtama Zehut puolue ylittäisi vaalikynnyksen 3.25 %. https://www.haaretz.com/israel-news/elections/.premium-haaretz-election-poll-support-for-gantz-drops-dramatically-right-wing-bloc-leads-1.7002703, https://www.timesofisrael.com/election-poll-shows-drop-in-support-of-blue-and-white/,

Israelin poliisi avasi tulen palestiinalaista murtovarasta kohti, joka yritti päästä poliisin häthätää asettaman tarkastuspisteen läpi maantiellä no 90 Jordan-joen laaksossa sunnuntain aamuyön tunteina.

Poliisin ollessa tarkastamassa yhtä autoa sen takana odottanut auto yritti ohittaa tarkastuksen ajamalla sivusta ohi. Kuljettajalla oli kasvonaamari. Vauhtiaan lisäävä auto oli vähällä ajaa poliisin yli, joka kehotti autoilijaa pysähtymään. Kun näin ei tapahtunut, hän ampui pistoolillaan kuljettajaa surmaten hänet. Autossa istuneet kaksi matkustajaa pakenivat paikalta.

Poliisi löysi autosta murtovälineet ja todennäköisesti varastettuja tavaroita. Autosta paenneita matkustajia etsitään ja asiaa tutkitaan. https://www.timesofisrael.com/palestinian-driver-shot-dead-while-trying-to-run-checkpoint-reports/,

IDF:n äskettäin täysin palvelleena eronnut yleisesikunnan komentaja Gadi Eisenkot pyysi lyhentämään hänen vuoden pituista lomaansa vuoden lopussa, mikä antaa aiheen olettaa, että hän haaveilee poliittisesta urasta.
Eisenkotin loma kestää tammikuuhun 2020, minkä jälkeen hänellä on 3 vuoden jäähdyttelykausi ennen valtion virkaan nimittämistä.

Hän voisi säännön mukaan saada virkanimityksen tammikuun 2023 jälkeen.
”Omasta pyynnöstään 21. yleisesikunnan evp. komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot eroaa IDF:stä 31.03.2019, ja luopuu samalla 300 000 NIS palkasta lyhennettyään lomansa” sanoo IDF:n tiedottaja. Eisenkot voisi olla ehdokkaana nykyisen vaalikauden jälkeen, ehkä jo vuoden sisällä järjestettävissä uusissa vaaleissa. https://www.timesofisrael.com/ex-idf-chief-cuts-short-army-leave-in-possible-preparation-for-political-bid/,

Berliinistä 40 km etelään, Zossen lähiössä, sijaitsee massiivinen sotilaskompleksi, kielletty kaupunginosa, jossa ovat toimineet Saksan keisari, Hitler ja sen jälkeen Neuvostoliitto, kertoo opas Werner Borchert opastaessaan journalistia valtavassa rakennuskompleksissa, joka seisoo nyt tyhjänä ja autiona.

Se otettiin käyttöön 1916 Saksan keisarin Wilhelm II:n aikana, ja palveli natsien komennuskunnan keskuksena toisen maailmansodan aikana. Neuvostoliiton korkea komennuskunta ItäSaksassa toimi natsien jälkeen samoissa tiloissa.
Se toimi neuvostoliittolaisten sotilaitten kulttuurikeskuksena ItäSaksassa.

NL:n joukot poistuivat 1994 rautaesiripun noustua ja Saksan valtion yhdistyessä kompleksin 2 neliökm:n pinta-alainen ja 17 km:n pituisen betonimuurin ympäröimä kompleksi odottaa uutta tulemistaan.

Kompleksi kuuluu Brandenburgin valtiolle, mutta sen omistajaa ei tiedetä, eikä kukaan ole halunnut investoida sen entisöimiseksi.
https://www.timesofisrael.com/germanys-massive-forbidden-city-haunted-by-countrys-military-past/,

Puolueitten kannatus on nyt ToI:n julkaiseman haaretzin gallupin mukaan tämä:
- SiniValkoinen saisi 31 edustajaa,
- Likudin saalis olisi 28 edustajaa,
- Labour saisi 10 edustajaa,
- Hadash-Taal (arabipuolue) 8,
- United Right puolueet 8,
- Uusi Oikeisto 7;
- UTJ 7:
- Shas 5,
- Meretz 4,
- Kulanu 4,
- Raam Balad (arabipuolue) 4,
- Feiglinin Zehut 4,
- Israel Beitenu (Liberman) ja Gesher(Orly Levy-Abakasis (eivät ylitä vaalikynnystä.
https://www.timesofisrael.com/election-poll-shows-drop-in-support-of-blue-and-white/,

Etiopialainen matkustajakone, joka oli matkalla Nairobista Addis Ababaan, tuhoutui surmaten kaikki siinä matkustaneet 149 matkustajaa.
Netanyahu tarjoaa apuaan selvittelyissä.
https://www.timesofisrael.com/election-poll-shows-drop-in-support-of-blue-and-white/,

Lento ET 302 tuhoutui lähellä Bishoftun kaupunkia, 62 km etelään maan pääkaupungista Addis Ababasta. Kone oli Boeing 737-800 MAX.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Ethiopian-Airlines-flight-from-Addis-Ababa-crashes-582960,
Venezuelassa jatkuu sähköntoimitusten katkos ihmisten protestoidessa ja nahistellessa poliisien kanssa.
”Me kaikki olemme suunniltamme koska meillä ei ole mitään virtaa, ei puhelinta, ei vettä, ja he haluavat saartaa meidät”, sanoi Rossmary Nascimiento, 45-vuotias ravintotieteilijä Caravasin mielenosoituksessa. ”Me haluamme normaalivaltion”.

OPEC-maa Venezuela pimeni torstai-iltana, mukaan lukien presidentin Miraflores-palatsi, joka turvautui generaattoreihin. Presidentti Maduros syyttää Yhdysvaltoja sähkönjakelun sabotoinnista.
Julio Castro, joka johtaa ei-valtion valvomaa järjestöä Doctors for Healf, kirjoitti Twitter-sivullaan, että 13 ihmistä on kuollut, mutta on epäselvää, johtuiko heidän kuolemansa sähkökatkoksesta.
https://www.jpost.com/International/Opposition-protesters-scuffle-with-police-as-Venezuela-blackout-continues-582921,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -18; Tiberias 09 -24; Suolameri 11 -26; Eilat 12 -28 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, tiistaina puolipilvistä, vähän viilenevää.
https://www.google.co.il/search?client=opera&hs=1EK&nfpr=1&biw=632&bih=607&tbm=isch&q=israelweather.co.il&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwifh87HuvfgAhUBsXEKHW46AY4QBQgjKAA,

















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019