SUNNUNTAI 11.11.2018

SUNNUNTAI 11.11.2018
01. Israel on toistaiseksi pidättäytynyt tarkemmin analysoimasta USA:n väli-vaalien tuloksia ja niiden vaikutusta Israelin ja USA:n suhteisiin odottaessaan tilanteen selkenemistä ja tulosten lopullista vahvistusta, jota voitaneen odottaa vielä jonkin aikaa paljastuneitten väärinkäytösten ja – rikosten vuoksi.

Ynetnews.com analysoi Itamar Eicherin laatimassa artikkelissa todeten, että vaikka Israelin virkailijat uskovat republikaanien valvoman senaatin jatkavan Israelille myönteistä kantaansa, kongressin edustajainhuoneen (House) suhtautumiseen vaikuttavat huonetta hallitsevan Demokraattisen puolueen uusien jäsenten palestiinalaisille myönteiset kannanotot.

Pääministerin kanslian apulaisministeri Michel Oren uskaltaa kuitenkin esittää omana kantanaan, että Republikaanisen puolueen edustajainhuoneen menettäminen tulee vaikuttamaan siihen, että USA:n presidentti Donald Trump tulee investoimaan enemmän aikaa ulkomaan suhteisiin ja tulee esittämään "vuosisadan diilin" nimellä kulkevan suunnitelmansa, jolla on tarkoitus edistää rauhaa Lähi-Idässä ja selvittää Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti.

Oren olettaa, että välivaalit pakottavat Israelin keskittymään enemmän ponnisteluun demokraattisten ja liberaalien juutalaisten vastustamiseen.
Edustajainhuoneen tilannetta sekoittaa se, että useita Amerikan muslimeja, jotka ovat julkistaneet Israelin vastaisia kommenttejaan, on valittu kongressin edustajainhuoneeseen Demokraattien listalla.

Israelia kannattavat demokraatit tulevat kuitenkin johtamaan useita huoneen alakomiteoita. Juutalainen kongressinjäsen Eliot Engel johtaa vaikutus-valtaista ulkomaan asioitten alakomiteaa. Kaikkiaan viisi juutalaista demokraattia tulevat johtamaan alakomiteoita, näistä mainitaan Kalifornian edustaja Adam Schiff, joka johtaa tiedustelun alakomiteaa.

"Aika tulee ratkaisemaan, vaikuttaako kongressin muuttuminen USA:n sisäiseen ja ulkoiseen politiikkaan. Kongressin ulkomaan asioitten komitean jäsenet ovat olleet kriittisiä Israelille. Jos Israeliin kriittisesti suhtautuvia jäseniä valitaan sisäisiä asioita käsitteleviin komiteoihin, se osoittaa, ettei Demokraattisen puolueen johto ole kiinnostunut konfliktista Israelin kanssa", arvioi Israelin New Yorkin konsuli Dani Dayan.

Dayan sanoo tavanneensa muutaman kuukauden aikana lähes kaikki uudet kongressin jäsenet New Yorkissa, New Jerseyssä ja Pennsylvaniassa luodakseen yhteiset työsuhteet heidän kanssaan. Samoin on tehnyt Israelia kannattavan AIPAC:in jäsenet potentiaalisia kongressin vaaliehdokkaita.
Demokraattien taholta todetaan, että monet sen kongressiin valituista jäsenistä ovat Israelille myönteisiä. Varoituksen ääniä kuitenkin kuullaan, joissa Demokraattisen puolueen todetaan siirtyvän enemmän vasemmalle, ja sen Israel-vastaisen mielialan nousevan.

Tulevaisuutta ajatellen Israelin suurin huoli on Amerikan ei-juutalaisen nuorison Israel-vastaisuuden aktivoituminen.
Suoritetun tutkimuksen mukaan nuorison osallistuminen äänestämiseen on noussut 50 % verrattaessa edellisiä vaaleja viimeiseen.
Vuonna 2020 nuorten potentiaalisten äänestäjien määrä on 22 miljoonaa.

Nuoret äänestäjät yleensä katsovat Israelin edustavan miehittäjää tai ainakin sortajaa ja sen uskotaan vaikuttavan seuraavissa presidentin vaaleissa 2020. Toiseksi demokraattien ehdokkaat saavat tukensa pienistä lähteistä, minkä johdosta johtavien juutalaisten lahjottajien merkitys vähenee.

79 % Amerikan juutalaisista äänesti Demokraattista puoluetta. Useimmat sanovat, ettei Israel ole ollut heidän kiinnostuksen kohteena, vaan seuraavat sisäisten, etenkin sosiaalisten, ongelmien ratkaisemista.

Amerikan liberaalien painostusryhmä JStreet sanoo saavuttaneensa suuren voiton, sillä 120 sen tukemista ehdokkaista tulivat valituiksi. Ryhmän johtaja Jeremy Ben-Ami sanoo "suuren osan äänestäjistä, mukaan lukien Amerikan juutalaiset, vahvistavat Amerikan demokraattisia arvoja ja sen kykyä esittää vastuullisia johtajistoa maailmalle. Torjuessaan useita Trumpin kannattajia USA:n kansalaiset sanoivat: ei vihalle, ei rasismille, ja ei vaihtoehtoista sotaa Lähi-Idässä. He valitsivat kongressin, joka toimii vastuullisesti hillitessään Trumpia ja hänen politiikkaansa". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5392974,00.html,

Florida tulee järjestämään uudet konevaalit kahden eniten ääniä saaneiden ehdokkaitten välillä senaattiin. Floridan kuvernöörin Rick Scottin 12 500 äänen enemmistö kilpailijaansa demokraattien senaattoriin Bil Nelsoniin kapenee ja oli lauantaiaamuna 0.15 %.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5396045,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5391653,00.html,

02. Gazan rajan tuntumassa asuvat israelilaiset alkavat katsoa kärsivällisyytensä huvenneen lähes olemattomiin Gazan Hamasin jäsenten jatkaessa Israelin maan polttamista – viikon vaihteen aikana todettiin 9 uutta Gazasta ammuttujen tulipallojen aiheuttamaa maapaloa – ja IDF:n ja hallituksen venkoilun vuoksi pystymättä ratkaisemaan, miten vastata ilman sodantulistusta Hamasin aloittamaan sotaan Israelin maata vastaan.

Viimeinen niitti oli perjantaina Gazasta Israeliin soluttautuneen tuho-polttajan sytyttämä muovikatoksella varustetun kasvihuoneen sytyttäminen tuleen, joka paloi kokonaan tuhoten omistajan työvälineet ja lämmitys- ja kastelu asennukset aiheuttaen kuukausien kestävän tuotantokatkoksen ja omaisuutensa menetyksen. Asukkaitten mukaan arabi oli soluttautunut Israelin puolelle useita kertoja ennenkin, vaikka IDF:n johto pyrkii tyynnyttelemään todeten, että tuhopolttaja tunnetaan ja pidätetään.

Osoittaakseen tarvitsevansa toimia tyhjien lupausten asemesta asukkaat estivät tarvikkeita ja öljyä kuljettavan rekkakolonnan pääsyn Israelista Gazaan Kerem Shalomin rajaterminaalin kautta.
Gazan kaistaa vuodesta 2007 hallinnut terrorijärjestö Hamas sanoo oikeudekseen jatkaa "väkivallattomia mielenosoituksia, eli paluumarsseja" Gazan turva-aidan varrella, jotka ovat jatkuneet 30.04. lähtien.

Gazassa arvioidaan asuvan n. 1.8 miljoonaa palestiinalaista, joiden elin-olosuhteet ovat kehittyneet lähes kaaosmaisiksi infrastruktuurin pettäessä, juomakelpoisen veden loppuessa, sähkön jakelun toistuvasta katkeilusta ja yleisestä terveydenhuollon ja ruoka- ja kulutustavaroiden puutteen vuoksi. Työttömyys on suuri etenkin nuorten parissa, mikä tukee sopivasti Hamasin puoltamia "päivittäisiksi kehittyneitä mielenosoituksia IDF:ä ja miehittäjää vastaan", kuten heidän iskulauseissaan todetaan.

Egypti johtaa Kairossa jatkuvia tulitauko- ja pitkän aikajakson aselepo-neuvotteluja Hamasin edustajien kanssa - PA/PLO ja Israel eivät osallistu niihin suoraan, mutta seuraavat niitä tiiviisti.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vastustaa niitä seuraten kateellisena Hamasin nousua uutisraporttien otsikoihin, ja sanoo, ettei Hamasilla ole mitään oikeutta neuvotella PA:n arabien puolesta.

IDF sanoo vastauksessaan "aloittaneensa soluttautumisen tutkimukset ja seuranneensa soluttautujaa ennen hän murtautumistaan aidan läpi. Hänen askeleitaan seurattiin kaiken aikaa, ja paikalle lähetettiin suuri sotilasosasto, joka toimi yhdessä siviilien turvallisuusmiesten kanssa. Ne piirittivät alueen, jonne soluttautuja oli päässyt, n 500 m Israelin puolella", kertoo IDF.

IDF sanoo, ettei soluttautuja päässyt kilometriä lähemmäs Hof Ashkelon alue-neuvoston alueella Netiv HaAsaran yhteisöä, mutta asukkaat sanovat hänen tulleen muutaman kymmenen metrin päähän heidän kodeistaan, kuten Hadashot TV-uutiset kertoi.
Soluttautuja onnistui hämäämään sotilaita Hamasin arabien järjestämän mielenosoituksen aikana, johon osallistui 12 000 Gazan arabia, päästen ilmeisen huomaamatta aidan läpi palavien autonrenkaitten aiheuttaman savun vuoksi. Sotilaat vastasivat mellakan torjuntavälinein ja kyynelkaasu-raketein arabien pommittaessa heitä käsiaseilla ja pommeilla. Samaan aikaan Gazasta lähettiin lukuisia tulipallotyppäitä Israelin puolelle sytyttäen 9 maastopaloa.

Hamasin antamien tietojen mukaan 1 mielenosoittaja kuoli ja 37 haavoittui. Näitä mielenosoituksia on jatkettu maaliskuun 30. päivästä lähtien, eikä IDF ole löytänyt keinoa niiden lopettamiseksi ilman sotaa, jota se ei halua.

IDF:n tiedottaja sanoo armeijan pidättäneen soluttautujan n. km:n päässä juutalaisyhteisöstä ja luovuttaneen hänet Shin Betin kuulusteltavaksi.

Kasvihuoneen omistaja Udi Dreilich totesi Wallah!-uutistoimistolle kasvihuoneen polttamisesta aiheutuneen satojen tuhansien NIS vahingot, ja että arabi soluttautuminen huomaamatta metrien päähän heidän kodeistaan herättää kysymyksen yhteisön turvallisuudesta. "Joku toinen voisi päästä turva-aidan läpi pommeilla ja rynnäkkökivääreillä varustettuna ja ottaa panttivankeja juutalaisyhteisöistä, tai suorittaa massamurhan siellä", mikä on ollut potentiaalinen mahdollisuus alusta lähtien.

AP sanoo omien laskelmiensa mukaan, että rajan mielenosoituksissa 150 Gazan arabia on saanut surmansa. Hamasin mukaan surmansa saaneiden lukumäärä on 217 ja kasvaa päivittäin. Haavoittuneita on useita tuhansia.
https://www.timesofisrael.com/southern-residents-block-gaza-cargo-crossing-in-protest-of-violence/,

03. UUTISIA LYHYESTI

Euroviisu2018 kilpailun voittajan Netta Barzilain Euroopan kiertue on joutumassa pahan rasistisen tulituksen kohteeksi.

Euroopan BDS ryhmä sanoo pahaenteisesti antavansa "apartheid-valtion lähettiläälle Netta Barzilaillle, vuoden Euroviisun 2018 voittajalle, lämpimän BDS-vastaanoton vieraillessaan, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä ja Englannissa".

BDS liike kiihottaa kaikkia BDS-liikettä tukevia järjestöjä boikotoimaan Netta Barzilain Euroopan kiertuetta, joka alkaa maanantaina. Hän tulee kiertueellaan toistamaan voittoisan viisunsa "Toy" vierailukohteissaan.

BDS sanoo "vastoin aiempia periaatteitaan boikotoivansa Barzilain kiertuetta, koska se on osa Israelin apartheid-valtion PR-toimintaa".
Sen harjoittama rasistinen boikotti on kaksitahoinen; se painostaa ja jopa uhkailee esittäviä taiteilijoita esiintymästä Israelissa, ja toiseksi se pyrkii kaikin tavoin estämään israelilaisia taiteilijoita esiintymästä ulkomailla.

BDS:n tuhoisan rasistiset toimet ovat lisääntyneet israelilaisia taiteilijoita vastaan, kuten Idan Raichel, Asaf Avidan ja Batsheva Dance Company, joiden esityksiä vastaan BDS järjestöt järjestävät protesteja ja mielenosoituksia ulko-mailla – mukaan lukien somessa järjestetyt kampanjat sekä mielenosoitukset heidän esiintymisensä aikana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5396464,00.html.

Israelin Saksasta Thyssengroup telakalta tilaamien sukellusveneiden kaupat ovat edelleen lehtien otsikoissa niiden yhteydessä poliisin havaitsemien väärinkäytösten ja korruptiosyytösten vuoksi. On huomattava, ettei telakan virkailijoita ole epäiltyjen joukossa, ja siksi Israelin tilaamien uusien veneiden rakennustyöt jatkuvat keskeytyksettä, joskin epämiellyttävässä ilmapiirissä.

Poliisi sanoo tutkimustensa ns. 3000-tapauksessa valmistuneen ja syyttää useita pääministeriä lähellä olleita henkilöitä lahjonnasta tai siihen verrattavista rikollisista toimista.
Pääministeri Netanyahu on kuitenkin näissä poliisin erityisryhmien tutkimuksissa todettu tai jätetty koskemattomaksi, mikä on herättänyt laajaa tyytymättömyyttä sekä hallituksen sisällä että oppositiossa.

Oppositiopuolueet Labor ja Yesh Atid vaativat Netanyahua eroamaan. Labor puolueen puheenjohtaja Avi Gabbay syytti Netanyahua koskevien epäilysten lähentelevän maanpetosta.

Netanyahun johtama Likud puolue iski torstaina takaisin sanoen pääministeriä vastaan nostettujen epäilysten romahtaneen todellisuuden edessä. Likudin lausunnossa esitetään jopa "osanottoa Yesh Atid-johtajalle Yair Lapidille ja Labor-johtajalle Avi Gabbaylle, jotka taas kerran näkevät toiveittensa romahtavan voidakseen kaataa Netanyahun hallituksen väärien syytösten kautta".
https://www.timesofisrael.com/likud-slams-opposition-for-linking-netanyahu-to-submarine-bribery-probe/,

Järjestetäänkö Israelissa ennenaikaiset vaalit? Sitä kyselevät monet sekä Israelissa että ulkomailla. Bibi lupasi tehdä päätöksensä kuntavaalien mentyä ohi, ja nyt olisi sopiva aika siihen.

USA:n hallituksen nimittämän tiimin laatima "vuosisadan diili" odottaa Bibin päätöstä, ja Bibi puolestaan odottaa sen julkistamista.
Likudin ministerit lohkaisivat lonkalta kolme kysymystä, joita kaiken tietävät likudistitkaan eivät tiedä: Milloin Bibi julkistaa päätöksensä vaaleista; milloin USA julkistaa vuosisadan diilinsä, ja koska Messias saapuu.

Viimeisin ongelma on ollut haredikansan asevelvollisuuslaki, jolla on määrätty aikataulu, mutta mainosvalojen ulkopuolella käytävien neuvottelujen uskotaan onnistuvan sovun löytymiseksi ja vaalien välttämiseksi joulukuun toiseen päivään mennessä.
Säännön mukaisesti vaalit pidetään vasta ensi vuoden syksyllä. https://www.jpost.com/Israel-News/The-guessing-game-Will-Israel-have-early-elections-571423,

Israelissa kysellään taas ahdistuneina: "Milloin Messias tulee? Olemme odottaneet Hänen tuloaan jo kauan, eikä Häntä vaan näy".
Ehkä vika onkin siinä, että Hän on ollut läsnä kaiken aikaa, mutta juutalaiset eivät tunne Häntä, sillä he odottavat vääränlaista Messiasta. He hylkäsivät Hänet 2000 vuotta sitten, miten käynee nyt, kun Hän lopulta tulee? http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22986,

Jordaniassa jatkuneet kaatosateiden aiheuttamissa tulvissa sai surmansa 12 ihmistä, mukana israelilainen turisti. Petran kaupungista evakuoitiin 3 700 ihmistä tulvilta turvaan.
Israelissa pelastusjoukot onnistuivat pelastamaan kaikkiaan 20 ihmistä Negevistä, jonne he olivat menneet patikoimaan vastoin poliisin suosituksia ja säävaroituksia.
https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Israelis-lost-communication-in-Jordan-floods-571520,

Jos Gaza vähän rauhoittuukin, Länsiranta nousee seuraavaksi kohteeksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5394945,00.html, https://www.timesofisrael.com/abbas-trumps-peace-plan-will-fail-balfour-declaration-a-conspiracy/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -18; Tiberias 16 -26; Suolameri19 -27; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään luvataan sateita, vaikka aurinko paistaa, loppuviikolla puolipilvistä, hieman lämpenevää.

Floridassa jatkuvat hallitsemattomat maastopalot, jotka ovat ajaneet 300 000 ihmistä evakkoon, mutta vastaanottokeskukset ovat täynnä. Ainakin 9 ihmistä on menehtynyt liekkeihin, ja määrä tulee kasvamaan. Ainakin 100 neliömailia Kalifornian eteläosasta on palanut, monet elokuvajulkkikset ja näyttelijät sekä muuten vain äveriäät henkilöt ovat menettäneet palatsinsa. Kaliforniaan julistettiin hätätila perjantaina ennen Trumpin Pariisin matkaa,
jonne myös Netanyahu meni tapaamaan Macroa, kun Putin ei halunnut tavata häntä, Trumpista ei ole tietoa.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6374985/Evacuees-turned-away-overflowing-shelters-300K-residents-flee-California-wildfires.html, https://www.timesofisrael.com/death-toll-up-to-at-least-23-in-california-town-devastated-by-wildfire/,

Valtatie no 90 on poikki kaatosateitten vuoksi, tie romahti useiden metrien pituudelta Kidronjoen lähellä ja liikenne suljettiin kumpaankin suuntaan. https://www.timesofisrael.com/flash-flooding-collapses-part-of-route-90-near-dead-sea/,














Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019