TORSTAI 25.10.2018

TORSTAI 25.10.2018
01. Gazasta ammuttiin keskiviikkoiltana raketti, jonka vuoksi hälytyssireenit soivat 23.15 aikaan Urim ja Patish juutalaisyhteisöissä Eshkol ja Mehavim alueilla maan eteläosissa. Tuhannet asukkaat joutuivat kiirehtimään lähellä sijaitseviin pommisuojiinsa.
Asukkaat kuulivat räjähdysten ääniä, mutta raporteissa ei kerrota, olivatko ne rakettien räjähdysääniä vaiko torjuntaohjusten aiheuttamia.

Edellinen raketti-isku tehtiin viime viikon keskiviikkona Beershebaan, jossa raketti tuhosi 2-kerroksisen asuntotalon päätyasunnon, mutta jossa asuva äiti pelastui 3 alaikäisen tyttärensä kanssa ehtien hädin tuskin pommisuojaansa.
IDF:n tiedottaja sanoi, että riippumatta siitä, kuka raketit ampui, IDF pitää Hamasia vastuullisena kaikkeen Gazasta Israeliin tehtyyn väkivaltaan.
Iron Dome laukaisi torjuntaohjuksen lähestyvää rakettia kohti ilmeisesti osuen siihen.

Israelin puolustusvoimat tekivät välittömästi iskuja kolmea Hamasin sotilaallista kohdetta vastaan kohteiden ollessa: sotilastukikohta; harjoitus-leiri sekä aseiden tuotanto- ja varastorakennus, mukaan lukien Rafia ja KhanYounis.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-launches-offensive-on-Hamas-terrorist-targets-throughout-Gaza-570243,

Arutz Sheva täydentää edellistä artikkelia todeten, että IDF iski kahdeksaa Hamasin kohdetta vastaan yön aikana. IDF:n tiedottaja vakuuttaa, että "IDF on valmistautunut lukuisiin erilaisiin tilanteisiin ja tulee päättäväisesti toteuttamaan sille annetun vastuun Israelin siviilien suojelemiseksi".
Raketti ammuttiin Gazasta Israeliin 23.15 aikaan keskiviikkoiltana Eshkolin alueneuvoston alueelle. Iron Dome ampui torjuntaohjuksen, mutta se ei osunut, vaan raketti putosi aukealle pellolle räjähtäen ilman vaurioita.
IAF:n kone iski tuhopolttohenkilöstöä vastaan Gazassa kertomatta osuivatko koneen ampuvat ohjukset kohteiseensa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253743,

Opetusministeri Naftali Bennett (Beit Yehudi) vaati turvallisuuden palauttamista Gazan rajan pinnassa asuville asukkaille ennen talitauko-neuvottelujen aloittamista. Hän puhui keskiviikkona Kansallisten Turvallisuustutkimusten Instituutissa, jonka aiheena oli Cyber Regulation.

Bennett selitti, ettei hänen kritiikkinsä kohdistu IDF:n eteläisen alueen komentajaa vastaan, joka on erinomainen komentaja. Mutta sekä komentaja että IDF saavat ohjeensa poliittiselta portaalta, jossa on runsaasti huomautettavaa.
Hän kertoi eteläisen komentajan todenneen puhuessaan turvallisuus-tilanteesta Gazan rajan tuntumassa, "että IDF pyrkii vahingoittamasta tuhopolttajia, ettei se aiheuttaisi harmeja hasbarah (tiedotus) ponnisteluille ulkomailla".

Tämän johdosta Bennett vaatii oikeistohallitusta määrittelemään Israelin turvallisuuspolitiikan. "Haluan sanoa tämän selvästi: Oikeistohallituksen harjoittama turvallisuuspolitiikka koskee ennen kaikkea turvallisuutta. Vasta sen jälkeen on aika huolehtia tulitauosta. Israelin turvallisuus on tärkeämpi kuin järjestelyt Hamasin kanssa. Meidän ei tule alistua Hamasin kiristykseen".

Bennett kuvaili asiaa näin: "Gazasta harjoitetaan raakaa väkivaltaa meitä kohtaan, mutta me pidättäydymme ampumasta, koska tulitaukoneuvottelut ovat käynnissä ja haluamme saada ne valmiiksi" jatkaen: "Me pyytelemme terroristeilta: älkää koskeko aitaan; älkää ylittäkö sitä; älkääkä yrittäkö tuhota sitä. Asenteemme tulisi olla: Ei mitään suvaitsevuutta terroristeille; turvallisuus ja normaali elämä rajan pinnassa asuville israelilaisille".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253726.
https://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-warns-Abbas-No-sanctions-on-Gaza-570209,
02. Keskiviikkona pidetyssä seremoniassa vaihtui Gaza-divisioonan komentava upseeri. Seremoniaa johti eteläisen komennuskunnan johtava upseeri kenraalimajuri Herzi Halevi, mukana oli muiden divisionien komentajia, perheenjäseniä ja muita osanottajia.

Prikaatinkenraali Eliezer Toledano ottaa komennon prikaatinkenraali Yehuda Foxilta, joka on johtanut sotilaallisia operaatioita alueella kahden ja puolen vuoden ajan. Alla otteita kenraalimajuri Halevin puheesta.

"65 kilometriä Gazan turvallisuusaitaa, 365 neliökilometriä maa-aluetta; raskasta vihamielisyyttä täynnä olevat Gazan portit.
Yehuda, sinä olet kantanut hartioillasi tätä raskasta taakkaa runsaan kahden vuoden ajan, olet kantanut sitä asettaen asukkaitten hyvinvoinnin ensimmäiseksi; kuin henkilö, joka tehnyt kaikkensa, ettei muistosanoja täällä Gazaan rajoittuvilla alueilla ole enää tarpeen lausua – kuten Moshe Dayan lausui Roi Rotbergista".

"Elämme sekavaa aikaa. Moshe Dayanin eulogiasta olemme edistyneet, kehittyneet, asemamme vihollisen yli on selvä ja kouriintuntuva.
Kaksi viikkoa sitten yleisesikunnan komentaja osoitti tälle divisioonalle kirjeen kunnioituksesta sen hyvin merkittävän tunnelinlöytökyvyn ansiosta, sen kyvystä hoitaa pitkän aikajakson tapahtumat raja-aidalla ja turvallisuuden parantamisesta. Me olemme tehneet ja haluamme tehdä kaikkemme parantaaksemme todellisuutta, suurella päättäväisyydellä, nähden merkittävät uhkat ja ymmärtäen käytössämme olevat vaihtoehdot".
"Meidän tulee aina muistaa perheet, joiden elämä on raunioitettu, kaikkia niistä. Ja erityisesti Levin perhettä, joka menetti poikansa Gazan rajalla kolme kuukautta sitten, aina Shaulin ja Goldin perheitä myöten, jotka ovat odottaneet 4 vuotta tuodaksemme poikamme kotiin hautausta varten Israelissa, aina muihin kaatuneitten ja haavoittuneiden perheisiin, jotka ovat toipumassa erilaisten tapahtumien vuoksi. Jatkamme työtä selvittääksemme, mitä tulee selvittää, ja tukeaksemme, missä vain voimme".

"Hyvää onnea teille Yehuda ja Eliezer, omalla polullanne. Olemme lähestymässä uutta jännittynyttä viikonvaihdetta. Jatkamme tehdäksemme kaikkemme Gazan kaistaa ympäröivän alueen asukkaitten hyväksi ja Israelin valtion turvallisuuden vuoksi.
Jos kaikki alueen asukkaat olisivat paikalla, tiedän, että sinua odottaisivat pitkät jonot ihmisiä, jotka haluavat puristaa kättäsi ja kiittää syleillen. Täällä ovat heidän neuvostojensa edustajat – jatketaan yhteistyötä heidän kansaan monen vuoden ajan turvallisen ja vauraan alueen hyväksi". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253723,

03. UUTISIA LYHYESTI

Israelin puolustusministerin Avigdor Libermanin mukaan ainoa keino saada jännittynyt tilanne laukeamaan Israelin ja Hamasin välillä Gazankaistan raja-aidalla on antaa Hamasille tuntuva isku, joka saa sen molemmat korvat soimaan. Jewsnews tulkitsee tämän merkitsevän sotaa, jolla tuhotaan terroriryhmät ja eliminoidaan Israelin Gazan kaistaan rajoittuvan Israelin maan tuhoaminen. Lähes puolet alueen metsistä on jo poltettu ja aiheutettu Israelille kymmenien miljoonien NIS menetykset, puhumattakaan niiden aiheuttamista vahingoista ympäristölle, kasvillisuudelle ja eläimille. https://www.jewsnews.co.il/2018/10/25/israel-readies-for-war-defense-minister-says-that-only-a-powerful-blow-delivered-by-the-idf-will-stop-the-palestinian-arson-terror-that-has-destroyed-parts-of-the-jewish-state.html,

PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas heikkenee silmissä. Eilen hänet komennettiin kahdesti Gazan sairaalaan pneumanian ja korkean kuumeen vuoksi. Sairaala ei anna tietoja, mikä häntä lopulta vaivaa, mutta hänen kasvonsa ovat pöhöttyneet kuin sikotaudissa ja avustajat joutuvat tukemaan häntä portaita noustessa.

Netanyahu uskaltaa jopa paljastaa, että ilman Israelin armeijan tukea Hamas kaataisi välittömästi Abbasin hallinnon Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa. Puhuessaan keskiviikkona PohjoisAmerikan juutalaisten Federaation tilaisuudessa Israelissa hän paljasti myös, ettei hän halua käyttää sanontaa kahden valtion periaate, tai Palestiinan valtio, koska sellaista valtiota ei tule olemaan hänen aikanaan. Hän puhuu palestiinalaisten itsehallinnosta, jossa Israel vastaa turvallisuudesta. Yhä enemmän nykyisen tilanteen mukainen sopivasti, edelleen kehitetty ratkaisumalli on Sveitsin mallin mukainen kanttoni-järjestelmä puoli-itsenäisine kaupunkivaltioineen, jonka asukkaat kantavat Israelin ID-kortteja ja joilla on vapaa liikkumisoikeus koko maan alueella.

Abbasin korvaan kuiskuttelijan Nabil Abu Rudeinahin omaksuma hokema itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin pääkaupunkinaan Jerusalem on Jasser Arafatin jättämä paranoija, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia järkevässä ajattelussa, elleivät Israelin johtajat halua tehdä itsemurhaa koko juutalaisen kansan tuhoamiseksi, mikä voi hyvinkin toteutua, ellei juutalaista kansaa – sekä Israelissa että galutissa - hajottavia erimielisyyksiä pystytä nopeasti poistamaan tai tasoittamaan.

Muslimit itse paljastavat, ettei kyse ole maasta – sitä heillä on tarpeeksi – vaan uskonnollisesta hegemoniasta Lähi-Idän alueella. Juutalaisuutta muslimit pitävät omien suunnitelmiensa globaalista kalifikunnasta pahimpana esteenä. Siksi juutalaisuus on tuhottava tai alistettava mitättömäksi.

Isaac Herzogin johtama Jewish Agency antoi lausunnon, jonka se perustaa Israelin itsenäisyysjulistukseen, mutta hylkää Knessetin päätöksen "Israel kansavaltio" lain. Tällä lailla vahvistetaan juutalaisten oikeus koko Luvattuun Maahan Israelin kansalaisten toimesta, eli se hyväksyy sille annetun lupauksen ikuisesta perintöoikeudesta, minkä Israelin Jumala vahvisti vannoen ja kättä kohottaen Abrahamin aikana. (JP 25.10.2018)

Egypti, joka on vuosien aikana pyrkinyt välittämään Hamasin ja Fatahin olemattomien suhteitten korjaamiseksi, sekä osallistumaan Hamasin ja Israelin välisen pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi, varoitti Abbasia julistamasta uusia Gazan vastaisia sanktioita, joilla PA/PLO:n itsensä nimittämä johtaja pyrkii kuristamaan Gazan kansaa kapinaan Hamasin hallintoa vastaan. Ellei Abbas kuuntele Egyptin varoitusta, se saattaa voimaan 2017 Hamasin lopettaman Gazan "hallinnollisen komitean", eli vahvistaa Hamasin nykyistä hallintoa syrjäyttäen PA:n kokonaan. (JP 25.10.2018)
https://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-warns-Abbas-No-sanctions-on-Gaza-570209,

Kiinan varapresidentti Wang Qishan jatkaa kolmen päivän vierailuaan Israelissa. Hän on osoittautunut kultivoituneeksi vanhaksi herrasmieheksi, joka antaa kuvan tasapainoisesta ja miellyttävästä henkilöstä. Häntä sanotaan Kiinan kakkosmieheksi presidentti Xin jälkeen, joten hänen vaikutusvaltansa lienee suuri, vaikka emme tunne Kiinan valtasuhteita.
Kiina ja Israel ovat löytäneet paljon yhteistyömahdollisuuksia; Kiinalla on volyymia, työntekijöitä ja voimavaroja keskitetyn hallintonsa vuoksi, ja Israelilla on tarjota runsaasti ideoita, henkistä luovuutta ja innovaatiokykyä, jota se voi käyttää ilman kansallisia, uskonnollisia ja perinteisiä pidikkeitä lähtien luomaan uutta lähes tyhjästä. Tämä ennakkoluuloisuuden puute antaa juutalaisille tilaisuuden mennä ennen kokeilemattomille poluille, ja tämä on juurisitä, mitä Kiina haluaa Israelilta.
Netanyahu haluaa edistää maitten välistä kauppaa tarjoamalla vapaakauppa-oikeutta maitten välille.

Kiina oli 2017 Israelin toiseksi tärkein kauppakumppani arvoltaan10 miljardia, ja se on jo tämän vuoden aikana kasvanut 30 %. Sen edelleen kasvattamiseksi on tärkeää, että israelilaiset yhtiöt saavat jalansijaa Kiinassa, ja vastaavasti kiinalaiset yhtiöt Israelissa.
Maitten välinen lentoliikenne on nyt 50 lentoa viikossa, mutta sen kasvattamisesta neuvotellaan. Kiinalla on suuria odotuksia turistimatkojen lisäämiseksi maitten välillä. Kiinassa on arviolta yli 35 miljoonaa kristittyä, joilla on suurta intressiä nähdä omin silmin pyhiä paikkoja Israelissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-pushes-for-free-trade-with-China-570246,

Wang Qishin matkan varsinainen aihe oli osallistuminen "Innovation konferenssiin 2018 -2021", mutta sen ohella hän tutustui juutalaisten ja kristittyjen pyhiin paikkoihin.
Hän vieraili ensimmäiseksi Länsimuurilla ja Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa, ja myös Betlehemin Syntymäkirkossa tutkien innostuneena sen jokaista soppea. Hän osoittaa paljon suurempaa ja aitoa mielenkiintoa juutalaisuuteen ja siitä kehittyneeseen kristinuskoon.

Betlehemissä hän tapasi PA/PLO:n johtoa, johti jota PA:n pääministeri Rami Hamdallah Abbasin sairauden vuoksi. Hamdallah pyysi Qishiniä tukemaan Abbasin rauhansuunnitelmia, joka lienee lähellä sitä, mitä Kiina esitti omana rauhansuunnitelmanaan vuosia sitten.
Qishin ja Netanyahu perustivat yhteisen Israelin innovaatiokeskuksen. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Chinese-vice-president-launch-Israeli-Innovation-Center-570259,

Netanyahu syyttää entistä ministeri- Gideon Shaaria hänen asemansa kaatamisyrityksistä yhdessä presidentti Reuven Rivlinin kanssa, johon hänen välinsä ovat olleet aina huonot. Rivlin ei voi antaa anteeksi, ettei Netanyahu antanut hänen jatkaa Knessetin puhemiehenä, mitä paikka hän oli pitänyt monien vuosien aikana.
Netanyahun väite voi pitää paikkansa, sillä presidentti voi vaalien jälkeen suositella parhaaksi katsomaansa henkilöä hallituksen perustamiseksi. Poliittisen kentän hajanaisuus antaa tilaisuuden kaikenkarvaisiin kamelikauppoihin. Shaar vaatii, että Netanyahun tulee todistaa väitteensä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Former-Likud-minister-Gideon-Saar-fears-Netanyahu-will-have-him-killed-570256,
Jerusalemin vanhan kaupungin Syntymäkirkossa tarvitaan korjauksia, mutta paikkaa hallitsevat koptikristityt eivät haluaa Israelin antiikkihallinnon suorittamia korjauksia vaan tekee ne itse.
Poliisit kutsuttiin paikalle, jotka nujakoivat koptikristittyjen kanssa St Michael the Archangel kappelin ulkopuolella. Poliisit pidättivät yhden koptipapin, mikä sai Egyptin ulkoministeriön esittämään vastalauseen poliisin käyttäytymisestä. Kappelia käyttävät myös Etiopian ja Egyptin ortodoksikirkot.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5379055,00.html,

Jordanian kuninkaan Abdullah II:n päätös peruuttaa 1994 rauhansopimuksen liitteenä olevat sopimukset kahden Jordanialle kuuluvan maakaistaleen vuokraoikeus juutalaisille maanviljelijöille ei ilmaisesti tullut yllätyksenä, koska kirjoitus siitä oli jo seinällä, mutta kuten ynetnews.com vakuuttaa, Israelin hallituksen saamattomuus ja "Sea Canal" sopimuksen Israelia koskevien kohtien jättäminen huomiotta aiheutti pahaa verta Jordanian hallituksessa, jossa sitä on kyllä muistakin aiheista.

Jordania tarvitse vettä, ja sitä se olisi saanut Aqaban lahteen rakennettavan meriveden puhdistuslaitoksen ansiosta, mutta Israel ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan laitoksen rakentamisesta ja putken asentamisesta Punaisestamerestä Suolamereen, jota uhkaa kuivuminen vuosikymmenessä.
Ynetnews.com sanoo Israelin odottavan, kunnes asia laukeaa kasvoille.
Israelin hallitusta moititaan "kriisinhallinta-komiteaksi".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5379012,00.html,

PA/PLO:n arabit jatkavat omaa julistamatonta sotaansa Israelia vastaan.
PA:n arabi sai surmansa yön aikana mellakoissa Tammum-arabikylän lähellä IDF:n mennessä suorittamaan etsityn terroristin pidätystä. 50 kylän asukasta kivittivät sotilaita kivin ja kotitekoisin pommein sekä ilotulitusraketein.
Sotilaat joutuivat käyttämään kovia luoteja surmaten 21-vuotiaan miehen, lisäksi he pidättivät yöllä 16 epäiltyä Juudean ja Samarian alueilla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5378472,00.html,

Sotilaat asettivat tiesulkuja Halhulin lähellä pysäyttääkseen auton, josta tulitetiin sotilaita tiistaina. Sotilaat ampuivat takaisin, uhreista ei tiedetä, mutta sotilaat eivät kärsineet vahinkoja.
Maanantaina arabiterroristi puukotti armeijan kuljettaa Hebronissa. Kuljettaja ampui hyökkääjää surmaten hänet. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5378189,00.html,

USA:n ja Venäjän välit ovat myös ajautumassa vaaralliselle tasolle. USA vetäytyi irti maitten välisestä sopimuksesta, joka kieltää keskimatkan ohjusten kehittelyn ja rakentamisen. NATO siirtää aseistustaan yhä lähemmäs Venäjän rajaa, mikä ärsyttää presidentti Putinia. Venäjä on myös siirtänyt ohjuksiaan etenkin Ukrainan rajoilla.
Putin ilmoitti, että Venäjä vastaa USA:n suunnitelmiin kehittää ohjuksiaan samalla mitalla. Lisäksi Putin sanoo Venäjän voivan kohdistaa vastaiskuja maihin, joitten alueilla on USA:n luovuttamia ohjuksia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5379017,00.html,

Antiikkivarkaat ovat pahoin vaurioittaneet 2000 vuotta vanhan Horvat Devoran raunioita alaGalileassa. Poliisi pidätti kaksi kylän asukasta, jotka olivat syyllistyneet rikolliseen vandalismiin. Rooman vallan aikana alueella toimi Davrita juutalaiskylä, se sijaitseen Tzipori alueella, jossa oli runsaasti juutalaista aktiviteettia sinä aikana 2000 vuotta sitten. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5372364,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -24; Tiberias 21 -29; Suolameri 22 -31, Eilat 22 -30 +C-astetta. Tänään ja huomenna pitäisi sataa vettä, mutta eipä ole näkynyt. Lauantaiksi luvataan selkenevää ilman sateita.

Israelin Hula-puistossa talvehtii lähes 400 lintulajia. Siitä on kehittymässä yksi maailman merkittävimmistä lintujen muuttoreiteistä. Yli 35 600 kurkea laskettiin Israelin Abamon Hulapuistossa, osana puiston "kurkiprojektia". Tarkoitus on löytää tasapaino kurkien ruokahalun ja maanviljelijöitten vilja-peltojen välillä aiheuttamatta tarpeetonta tuhoa kummallekaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Thousands-of-cranes-migrate-through-Agamon-Hula-Park-en-route-to-Africa-570169,

Maahanmuuttokaravaanin järjestäjät koordinoivat toimiaan jo USA:ssa asuvian kanssa kehottaen heitä ampumaan USA:n rajan ylittäviä muuttajia estämään lähetettyjä poliiseja ja sotilaita ampumalla heitä selkään.
Karavaaneja suunniteltiin jo vuosia sitten, ja rahoittajia etsittiin.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3329-audio-archive-intel-migrant-caravan-coordinating-with-illegals-inside-usa-to-shoot-troops-and-cops-in-the-back-as-border-is-stormed,

Mielenkiinnolla seurataan hurrikaani WILLA:n muuttoreittiä, koska sen arvioidaan voivan hajottaa Hondurasista lähteneet muuttajat taivaan tuuliin, vaikka WILLA:n voimakkuus onkin pienentynyt sen rantauduttua. Rajut sateet ja tuulenpuuskat voivat kuitenkin aiheuttaa pahaa epäjärjestystä. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6309895/Hurricane-Willa-expected-bring-Noreaster-season.html,

Euroopan ja Skandinavian kannalta mielenkiintoa kuitenkin virittää ja huolestuttaa pohjoisAmerikan yli kulkeva "jet stream", ilmavirta, joka voi ohjata Golfvirran, joka normaalisti kulkee Skandinavian vierestä, suoraan pohjoiseen tulematta ollenkaan Euroopan rannoille. Tämä aiheuttaisi kylmiä talvia ja kovia pakkasia, ja suurta kärsimystä Euroopan asukkaille. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6309895/Hurricane-Willa-expected-bring-Noreaster-season.html,




































Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019