SUNNUNTAI 18.02.2018

SUNNUNTAI 18.02.2018
01. IDF:n partio meni poistaaaen perjantaina Gazan turva-aitaa kiinnitettyä PA:n lippua, kun sen alle asennettu voimakas pommi räjähti haavoittaen neljää sotilasta. Heidät kiidätettiin helikopterilla Sairaalaan. Kolme heistä joitui kirurgiseen leikkaukseen, yhden tila on parempi.
IDF vastasi siihen sapatin aikana iskien 10 sotilas kohteeseen Gazassa. 8 iskuista tehtiin hävittäjillä; kahta muuta kohdetta tulitettiin tykistöllä. Hamas iImoitti myöhemmin tulittaneensa hävittäjiä IT-aseilla, mitä ei ole vahvistettu.
Eräässä toisessa tilanteessa IDF:n tankki avasi tulen arabiryhmää kohti, joka lähestyi turva-aityaa epäilyttävällä tavalla, kuten IDF:n tiedottaja sanoi.
Hamasin sotilaallisen siiven Izz ad Din al-Qassam tiedottaja Abd al-Latif Kanou sanoi: "Hamas ei salli Israelin käyttävän hyväkseen minkäänlaisia uusia valheellisuuksia johtajiensa sisäisten kriisien levittämiseksi tai korruptio-tapausten varjolla kiihdyttäen hyökkäyksiä kansaamme vastaan".
Gazasta ammuttiin raketteja Israelin puolelle,
mutta useimmat sunnuntain vastaisen yön aikana kuullut hälytyssireenien äänet johtuivat laitteiden virheistä.
Yksi Gazasta ammutuista raketeista osui Shaar HaNegev yhteisöön aiheuttaen melkoista vahinkoa, mutta ei ihmisuhreja. Raketteja ammuttiin myös Hof Ashkelon alueelle. Asukkaat joutuivat kuitenkin juoksemaan suoja-tiloihin useita kertoja. https://www.timesofisrael.com/idf-says-false-alarms-triggered-border-sirens-as-airstrikes-continue-over-gaza/,
https://www.timesofisrael.com/fresh-rocket-sirens-ring-throughout-gaza-border-communities-amid-rising-tensions/,

02. Poliisi luovutti viime viikonlopulla tutkimustensa tulokset oikeuskanslerille tapauksista 1000 .ja 2000, ja jatkaa tutkimuksiaan tapauksessa 3000, joka koskee sukellusvenekauppoja, sekä tapauksessa 4000, joka koskee kansallista puhelinyhtiötä Bezekiä. Poliisi kertoo löytäneensä uusia todisteita tapauksessa 4000, joissa Bezekin väitetään julkistaneen Bibille myötämielisiä uutisaiheita etuja vastaan kansalliselle puhelinyhtiölle.
Poliisi kertoi sunnuntaina pidättäneensä useita Bezekin korkeita virkailijoita. Kaksi korkeaa pääministerille läheistä henkilöä pidätettiin myös.
Israelin turvallisuushallinto sanoo uusiin paljastuksiin vedoten koskien Bezekin tapausta, että turvallisuushallinnon ja poliisin Lahav 433 tutkijat aloittivat sunnuntaiaamuna uudet tutkimukset.
Poliisi epäilee, että Walla-news sivun omistaja ja Bezekin pääomistaja Shaul Elovitch peukaloivat uutissivun uutisaiheita BIBI-Netayahun eduksi ja Bezekille myönteisiksi.
Hadashot news raportoi, että tapauksen 4000 uudet paljastukset ovat raskauttavimpia pääministeriä vastaan nostetuista epäilyistä. Näiden tapausten selvittäminen vienee kuukausia, ettei liene mielekästä raportoida tutkijoitten kaikista käänteistä ja toimista. https://www.timesofisrael.com/senior-bezeq-officials-and-netanyahu-associates-arrested-in-graft-probe/

03. Yhdysvalloissa Floridan massamurha, jossa 19-vuotias Nikolas Crus murhasi 17 opiskelijaa ja haavoitti 50 muuta, kuohuttaa maata aiheuttaen vaatimuksia tarkempaa valvontaa tuliaseiden rekisteröinnissä ja myynnissä. Kysymys on poliittisesti arkaluonteinen, enkä katso asialliseksi puuttua siihen puoleen.
Murhaaja Nikolas Crus sanoo kuulusteluissa vihaavansa juutalaisia, ja haluavansa tuhota sekä heidät, että mustat, homot ja meksikolaiset, kuten hän kirjoitti yksityisellä Instagram keskustelupalstalla. Hänen kerrotaan toistaneen antisemiittisiä uhkauksiaan, kuten myös ihmisvihaa ja rsisistia sosiaalisessa mediassa, vaatien muitten rotujen tuhoamista, kuten CNN raportoi. Hän sanoi sisäisen äänen kehottaneen ja ohjannen hänen toimiaan.

Hän harjoitti jatkuvaa väkivaltaa äitiään vastaan, minkä johdosta poliisi vierali usein hänen kodissaan. Hän kirjoitti: "Minun todellinen äitini oli juutalainen. Olen iloinen, etten koskaan tavannut häntä". Hän vaati, että mustia ja meksikolaisia tulee ampua takaraivoon. Hän ei ilmeisesti kuulunut mihinkään kansalliseen ryhmään.
Koulussa häntä syrjittiin. Hän osallistui patasotilaallisiin ampumaharjoituksiin itsenäisesti. Mikään ryhmä ei tunnusta häntä jäsenekseen peläten joutuvansa vaikeuksiin. https://www.timesofisrael.com/report-florida-shooter-said-he-hates-jews-claims-they-want-to-destroy-world/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Sergey Lavrov kutsuu syytöksiä Venäjän sekaantumisesta USA:n viimeisiin presidentin vaaleihin vain pelkkinä huhuina. "Niin kauan kuin emme ole saaneet todisteita, kaikki on vain huhuja". Syytökset Venäjän osallisuudesta 2016 USA;n presidentin vaaleihin saivat lisävauhtia erityistutkijan Robert Muellerin esittämästä ensimmäisestä syytöksestä vaaleihin sekaantumisesta – mukaan lukien v.2014 aloitettu operaatio sosiaalisen hajaannuksen kylvämiseksi Yhdysvalloissa mukaan lukien 2016 vaalit. Muller väittää, että 2016 puolivälissä - Putinille läheisen Yevgeni Prigozhin ohjauksessa –Venäjä keskittyi Trumpin kampanjan tukemiseen ja hänen kilpailijoittensa - myös Hillary Clintonin - kampanjan heikentämiseen. Kampanjaan väitetään osallistuneen satojen ihmisten miljoonien USD budjetilla. Kolme yhtiötä syytetään myös osallisuudesta. Myllerin mukaan kampanjaa käytiin myös FB:ssä, Twitterissä, UouTubissa ja Instagramissa. Kirjeitä ja viestejä lähetettiin suurelle määrälle USA:n kansalaisia. Mikä niiden osuus lopulta oli Trumpin voittoon, Muller jättää avoimeksi. https://www.timesofisrael.com/lavrov-calls-us-election-meddling-claims-blabber/
• Pääministeri Netanyahu tapasi Itävallan kanslerin Sebastian Kurzin Mynchenin turvallisuuskonferenssin aikana. Itävallan hallitukseen nousi joulukuussa Freedom äärioikeistolainen puolue, mikä arveluttaa monia, myös Israelia. Netanyahu kertoi, että Kurz pyysi tapaamista, jonka aikana hän kertoi lukuisista toimista, joiden tarkoituksena on estää antisemitismin nousu ja edistää suhteita Israelin kanssa. Kurz sanoi tukevansa Israelin pääsyä YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi, sekä muuttavansa YK:n äänestyskäytäntöä. Israelin toive tuolista turvallisuus-neuvostossa voi olla vaikea, sillä YK:n 195 jäsenmaihin kuuluvat myös 120 liittoutumatonta maata, jotka eivät halua Israelia neuvoston jäseneksi. Israel on kuitenkin elänyt ihmeestä toiseen, miksei siis tässäkin tapauksessa? https://www.timesofisrael.com/netanyahu-austrian-leader-intends-to-change-voting-pattern-at-un/
• Itävallassa, jossa asuu n. 10 000 juutalaista, fyysinen väkivalta juutalaisia kohtaan väheni viime vuoden aikana, mutta samaan aikaan vihapuheet, uhkailut ja häväistykset sosiaalisessa mediassa ovat lisääntyneet ja tulleet entistä hyväksytyimmiksi, kerrotaan Viinissä toimivan vahtikoiran Forum against antisemitism vuosiraportissa torstaina. Viime vuonna rekisteröitiin 5 fyysistä väkivalta- ja 51 vandalismi-tapausta. Edellisvuonna luvut olivat 7 väkivaltaista ja 68 vandalismitapausta.
Vihapuheet, uhkaukset ja häväistys lisääntyivät 2016 luvuista 375 viime vuonna lukuihin 402. Kaikkiaan Forum rekisteröi 503 tapausta v. 2017, ja 477 tapausta vuonna 2016.
Forum kutsuu Itävallan antisemitismiä -
EU-maihin verrattuna - suhteettoman korkeana, mihin ovat voineet vaikuttaa tapa, millä kansalaiset raportoivat tapauksista ja miten niitä kootaan.
Ranskassa, jossa asuu puoli miljoonaa juutalaista, antisemiittisiä tapauksia raportoitiin viime vuonna 311 tapausta, edellisvuonna 335. https://www.timesofisrael.com/anti-semitic-hate-speech-incidents-in-austria-at-all-time-high-watchdog-says/
• Johtuen lukuisista kielistä ja kulttuureista lääketieteen opiskelu Israeliin kokoontuneitten juutalaisten keskuudessa ei ole sitä, mitä ehkä opintonsa täällä aloittavat odottavat. Se on artikkelin kirjoittajan mukaan "globaali kokemus sinänsä". Eräs kolme vuotta lääke-tiedettä opiskellut Aron Zimmerman ei ehkä odottanut ensimmäiseksi kuulevansa sairaan-hoitajan kuuluttavan sairaalan käytävällä: "Sattuuko kukaan puhumaan venäjää?" Eikä tämä välttämättä ollut suurimpia ongelmia. Jossakin kulttuurissa mies-lääkäri ei voi hoitaa naispotilasta, eikä nainen voi riisuuntua vieraan miehen
edessä. Sama ongelma koetaan monissa muissakin tapauksissa. Kun Israelin virkailija yritti taivuttaa arabibeduiinia muuttamaan hallituksen rakentamaan kerrostaloasuntoon, sheikki selitti: "Katsohan nyt, jos minä joudun asúmaan vierekkäin toisen miehen perheen kanssa, ja se mies sattuu vilkaisemaan vaimoani sillä silmällä, minun tulee tappaa se mies". Elä siinä sitten ihmisiksi!. https://www.timesofisrael.com/spotlight/studying-medicine-in-israel-is-not-always-what-you-would-expect/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -12; Tiberias 12 -21; Suolameri 14 -22; Eilat 9 -21 +C-astetta. Tänään on pilvistä ja sateista, huomisesta lähtien puolipilvistä ilman sateita. Lämpötila nousee pari astetta huomenna.


.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021